PDA

Επιστροφή στο Forum : Μηχανές Espresso



Σελίδες : 1 2 3 [4] 5

spokaki
25-09-08, 23:33
Γεια σας και απο μενα!γραφτηκα σε αυτο το site μονο και μονο για αυτο το thread,εχω καποιες αποριες και ειμαι σιγουρη οτι εσεις θα με βοηθησετε..Πρωτα πρωτα να πω οτι εχω μια μηχανη Izzy,μοντελο San Remo,την ειχα αγορασει περσυ περιπου 150€.Για χρηση στο σπιτι δεν ηθελα να διαθεσω κατι παραπανω.Εχω προβλημα τωρα ομως..Θελω να κανω αφαλατωση-ναι επρεπε να κανω εδω και μηνες,το ξερω,αλλα δεν ξερω πως γινεται..εψαξα στο ιντερνετ,απο οτι εχω καταλαβει γινεται με καποιο ειδικο αλατι ή καποιο αλλο υγρο...πως ακριβως γινεται?Το ακροφυσιο δεν παλευεται πια..Και που μπορω να αγορασω αυτο το υλικο?Φανταζομαι καπου στην Αθηνα υπαρχουν καταστηματα που πουλανε εξοπλισμο για μηχανες,θα ηθελα να αγορασω και μια κανατα για τον καπουτσινο,αν δεν κανω λαθος λεγεται μοτα συγκεκριμενα,μπορειτε να μου πειτε καποια μαγαζια?:)

and64
25-09-08, 23:41
Γεια σας και απο μενα!γραφτηκα σε αυτο το site μονο και μονο για αυτο το thread,εχω καποιες αποριες και ειμαι σιγουρη οτι εσεις θα με βοηθησετε..Πρωτα πρωτα να πω οτι εχω μια μηχανη Izzy,μοντελο San Remo,την ειχα αγορασει περσυ περιπου 150€.Για χρηση στο σπιτι δεν ηθελα να διαθεσω κατι παραπανω.Εχω προβλημα τωρα ομως..Θελω να κανω αφαλατωση-ναι επρεπε να κανω εδω και μηνες,το ξερω,αλλα δεν ξερω πως γινεται..εψαξα στο ιντερνετ,απο οτι εχω καταλαβει γινεται με καποιο ειδικο αλατι ή καποιο αλλο υγρο...πως ακριβως γινεται?Το ακροφυσιο δεν παλευεται πια..Και που μπορω να αγορασω αυτο το υλικο?Φανταζομαι καπου στην Αθηνα υπαρχουν καταστηματα που πουλανε εξοπλισμο για μηχανες,θα ηθελα να αγορασω και μια κανατα για τον καπουτσινο,αν δεν κανω λαθος λεγεται μοτα συγκεκριμενα,μπορειτε να μου πειτε καποια μαγαζια?:)

Καταρχήν :welcome:

Ενα μαγαζί που θα το βρείς εύκολα είναι το via espresso στο mall, αν δεν κάνω λάθος δίπλα στο Γερμανό;) Είναι λίγο τσουχτερό βέβαια αλλά έχει κανάτα (ξέρω οτι λέγεται frothing pitcher, τώρα πως μεταφράζεται αυτό στα Ελληνικά...)

Για αφαλάτωση εγώ πήρα ειδικά φακελάκια από το supermarket, τσιμπημένα και αυτά 14 ευρώ η συσκευασία των 3ών:down:

trixoptosi
26-09-08, 14:50
ΛΟιπον.
Δοκιμασα τον LAVAZZA μαυρο που μου συστησε καποιος απο εδω μεσα.
ΕΙναι απλα κορυφαιος:ειναι πολυ ιδιαιτερος με πολυ ιδιαιτερο αρωμα.

Αξιζει παρα μα παρα πολυ ο καφες.

ΠΛεον ο μονος που δεν εχω δοκιμασει ειναι ο BUONDI,HAUSBRANDT



Οσον αφορα για καφετιερες που βλεπω οτι λετε εγω θα πω ενα πραγμα.
Αν παρετε φτηνη καφετιερα δε θα μποτρειτε να κανετε καπουτσινο
Τ ακροφυσια ειναι της πλακας.Δεν εχουν καθολου δυναμη.
Αρα το ζεστοα αφρογαλα ξεχαστε το.


ΕΠισης.Οσο πιο δυνατη ειναι η μηχανη,τοσο πιο ευκολα και πιο πολυ ωρα κραταει το νερο στην καταλληλη θερμοκρασια για να βγαλει εσπρεσσο.

Πχ εμενα μπορει να την κρατησει για 15 περιπου δευτερολεπτα.Μετα πεφτει ο διακοπτης και προσπαθει να θερμανθει.
Αυτο ειναι πολυ κακο για τον καφε.Διοτι αν δεν βγαινει το νερο στην ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ θερμοκρασια για τον καφε τοτε βγαινει ΝΕΡΩΜΕΝΟΣ.Εστω και 4-5 βαθμους κατω να βγαινει υπαρχει προβλημα.

Αρα η μηχανη πρεπει να ειναι πολυ δυνατη.Να εχει αρκετη ισχύ.
Οι Krups δε μου γεμιζουν το ματι.Πολλα λεφτα για το τιποτα.
Και οσον αφορα τις μηχανες να προτιματε αυτες με γκρουπ

Οχι τις αυτοματες.Διοτι ο καφες δεν ειναι μονο τον πινουμε και τελος.ΕΙναι η ολη διαδικασια να τον φτιαξουμε.Προετοιμαζομαστε ψυχολογικα γι αυτο.

Για μενα αυτο ειναι το Α και το Ω.
Αν δεν πατησεις τον καφε μεσα στο γκρουπ,αν δεν ασφαλισεις το γκρουπ,αν δε δεις τον καφε να τρεχει δεν ευχαριστεισαι τον καφε.

Μετα θελεις καθαροσμα βεβαια,δηλαδη για αυτους που βαριουνται δεν ενδεικνυται.
Επσιης με τις αυτοματες που παιρνουν ΕSE δεν μπορεις να δοκιμασεις πολλους καφεδες.
ΜΟνο αυτους τους συγκεκριμενους με ESE.

therion
26-09-08, 15:05
Εσύ φίλε ποια μηχανή έχεις;

trixoptosi
26-09-08, 17:06
Ariete Hollywood cafe

http://www.coffeeitalia.co.uk/proddetail.php?prod=Ariete-Hollywood-Caf%E8-Black

Την ειχε ο Κωτσοβολος μια μερα 49 ευρω και πηγα και την τσιμπησα.
Αν δεις και προηγουμενα ποστ μου τα λεω αναλυτικα.Και για καφετιερες και για καφεδες.
Το ακροφυσιο δεν κανει τιποτα.Οπως και στις περισσοτερες φτηνες
Αλλα κανει καλό εσπρεσσο.Για τα λεφτα της παντα...

spokaki
26-09-08, 17:15
Καταρχήν :welcome:

Ενα μαγαζί που θα το βρείς εύκολα είναι το via espresso στο mall, αν δεν κάνω λάθος δίπλα στο Γερμανό;) Είναι λίγο τσουχτερό βέβαια αλλά έχει κανάτα (ξέρω οτι λέγεται frothing pitcher, τώρα πως μεταφράζεται αυτό στα Ελληνικά...)

Για αφαλάτωση εγώ πήρα ειδικά φακελάκια από το supermarket, τσιμπημένα και αυτά 14 ευρώ η συσκευασία των 3ών:down:

καλως σας βρηκα!
τωρα που το σκεφτομαι υπαρχει ενα μαγαζι coffe way κοντα μου,λετε να κοιοταξω εκει μηπως βρω?δεν ξερω τι εχει εκτος απο καφεδες,αλλα μηχανες πουλαει σιγουρα,τις χαζευω στη βιτρινα καθε φορα αλλα δεν εχω μπει ποτε,θα δω πρωτα εκει και αν δεν εχει θα παω στο mall,αν και ειναι λιγο μακρια μου αλλα ειναι για ιερο σκοπο!ειμαι εθισμενη στον καφε,κανω τα παντα για αυτον!
μηπως γινεται να μου πεις το ονομα του σουπερ μαρκετ?αν και με βλεπω να τα ψαχνω ολα στις τριγυρω περιοχες,απλα για να ξερω απο που να αρχισω..:)
anyway,τα ακροφυσια στις απλες μηχανες για οικιακη χρηση νομιζω εχουν δυναμη 15 bar,στις επαγγελματικες ποσο παει?παντως αν ειναι καθαρο και ξερεις απο αφρογαλο και με τα 15 μια χαρα το κανεις

and64
26-09-08, 17:35
ΛΟιπον.
Δοκιμασα τον LAVAZZA μαυρο που μου συστησε καποιος απο εδω μεσα.
ΕΙναι απλα κορυφαιος:ειναι πολυ ιδιαιτερος με πολυ ιδιαιτερο αρωμα.

Αξιζει παρα μα παρα πολυ ο καφες.

ΠΛεον ο μονος που δεν εχω δοκιμασει ειναι ο BUONDI,HAUSBRANDT


Στο είχα πει εγώ, lavazza black rules :oneup::rofl:


καλως σας βρηκα!
τωρα που το σκεφτομαι υπαρχει ενα μαγαζι coffe way κοντα μου,λετε να κοιοταξω εκει μηπως βρω?δεν ξερω τι εχει εκτος απο καφεδες,αλλα μηχανες πουλαει σιγουρα,τις χαζευω στη βιτρινα καθε φορα αλλα δεν εχω μπει ποτε,θα δω πρωτα εκει και αν δεν εχει θα παω στο mall,αν και ειναι λιγο μακρια μου αλλα ειναι για ιερο σκοπο!ειμαι εθισμενη στον καφε,κανω τα παντα για αυτον!
μηπως γινεται να μου πεις το ονομα του σουπερ μαρκετ?αν και με βλεπω να τα ψαχνω ολα στις τριγυρω περιοχες,απλα για να ξερω απο που να αρχισω..:)
anyway,τα ακροφυσια στις απλες μηχανες για οικιακη χρηση νομιζω εχουν δυναμη 15 bar,στις επαγγελματικες ποσο παει?παντως αν ειναι καθαρο και ξερεις απο αφρογαλο και με τα 15 μια χαρα το κανεις

Aπό το carrefour στο μαρούσι είχα πάρει τη σκόνη (σόδα είναι κατα βάση + καποια άλλα πρόσθετα) και κάνει καλή δουλειά!! Στον πάνω όροφο δίπλα στις καφετιέρες. Πάντως θεωρώ σε όποιο carrefour ή μεγάλο βασιλόπουλο μπείς θα βρείς, δεν είναι κάτι το τόσο σπάνιο!!

Όσο για τα ακροφύσια είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να βγεί σωστό το αφρόγαλα σε οικιακή καφετιέρα...

trixoptosi
27-09-08, 00:47
καλως σας βρηκα!
τωρα που το σκεφτομαι υπαρχει ενα μαγαζι coffe way κοντα μου,λετε να κοιοταξω εκει μηπως βρω?δεν ξερω τι εχει εκτος απο καφεδες,αλλα μηχανες πουλαει σιγουρα,τις χαζευω στη βιτρινα καθε φορα αλλα δεν εχω μπει ποτε,θα δω πρωτα εκει και αν δεν εχει θα παω στο mall,αν και ειναι λιγο μακρια μου αλλα ειναι για ιερο σκοπο!ειμαι εθισμενη στον καφε,κανω τα παντα για αυτον!
μηπως γινεται να μου πεις το ονομα του σουπερ μαρκετ?αν και με βλεπω να τα ψαχνω ολα στις τριγυρω περιοχες,απλα για να ξερω απο που να αρχισω..:)
anyway,τα ακροφυσια στις απλες μηχανες για οικιακη χρηση νομιζω εχουν δυναμη 15 bar,στις επαγγελματικες ποσο παει?παντως αν ειναι καθαρο και ξερεις απο αφρογαλο και με τα 15 μια χαρα το κανεις



Τα ακροφυσια στις μηχανες οικιακης χρησης ειναι της πλακας...Δηλαδη για να παρεις μια πολυ καλη μηχανη με καλο ακροφυσιο με μεγαλη δυναμη χρειαζεσαι πανω απο 200 ευρω.
Ακομα και σε krups ειναι χαλια.

Για να κανεις καπουτσινο(ζεστο αφρογαλα δηλαδη) πρεπει να εχεις παρα πολυ καλο ακροφυσιο.Επισης πρεπει να ξερεις να το χειριστεις,να μη βρασεις το γαλα.Ακομα και τελεια μηχανη να εχεις χρειαζεται μαεστρια.Με τον καιρο αυτο γινεται.


Για τα 15 bar που λες,ειναι ενα τρικ που γινεται.Και η δικη μου 15 bar αποδιδει αλλα το θεμα ειναι για ποσην ωρα!!!!

Δηλαδη αποδιδει 15 bar για 10 δευτερολεπτα και μετα περιμενεις να ζεσταθει για να ξαναποδωσει σωστα?
Η αποδιδει 15 bar συνεχως για 2 λεπτα και δε μασαει πουθενα?
Εκει ειναι το θεμα ειναι μεγαλης ισχυος.Δηλαδη πανω απο 1200 watt.
Εμενα ειναι 800 watt.

Οπως εχω πει η καλυτερη λυση ειναι μια :RANCILIO SILVIA.
H απολυτη μηχανη πραγματικα για το σπιτι.Το ακροφυσιο τα σπαει.
Ο καφες τελειος,σαν να τον πινεις απο επαγγελματικη μηχανη.

Σιγουρα θα ειναι η επομενη μηχανη μου...

Εκτος αν βρω αυτην:http://cgi.ebay.de/La-Cimbali-Junior-R-neu-aufgebaut-Espressomaschine_W0QQitemZ180292237087QQcmdZViewItem?hash=item180292237087&_trkparms=72%3A1230%7C39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A12%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14


LACIMBALI JUNIOR

ermis
02-10-08, 23:25
Εχω μια krups 4000 και έχω κάποιες απορίες. Μπορεί να φτάξει κανείς τσάι σε κόκκους? Δικίμασα τσάι φακελάκι και έγινε αρκετά καλό.
Μερίδες καφέ πού βρίσκετε? και τί μάρκες? Ευχαριστω!

therion
02-10-08, 23:52
Μερίδες καφέ εχω δει σε μαρινόπουλο,carefour,σκλαβενίτη(μαρκας Illy).Πιστευω πως έχουν όλα τα μεγάλα μαρκετ πάντως.

JERY
03-10-08, 00:30
Eγω πηρα ενα μπρικι για espresso με 20ε και εκανα τη δουλεια μου, φτιαχνει πολυ ωραιο καφε.
Για το αφρογαλα φτιαχνεις και απλο ηλεκτρικο χτυπητήρι αρκει να προρειες 1-2 λεπτομερειες.

1)Βαζεις ελαχιστο γαλα 1-1,5 δαχτυλα για αρχη
2)το γαλα να ειναι οσο πιο παγωμενο
3)βαζεις 3 παγακια
4)Τα χτυπας για 2-3 λεπτα και αν θες περισσοτερο προσθετεις παλι λιγο γαλα με παγακια μαζι
Το μυστικο ειναι να παγωσει το γαλα, αν παγωσει και με ενα απλο χτυπητηρι κανεις τι δουλεια σου

and64
03-10-08, 02:19
Eγω πηρα ενα μπρικι για espresso με 20ε και εκανα τη δουλεια μου, φτιαχνει πολυ ωραιο καφε.
Για το αφρογαλα φτιαχνεις και απλο ηλεκτρικο χτυπητήρι αρκει να προρειες 1-2 λεπτομερειες.

1)Βαζεις ελαχιστο γαλα 1-1,5 δαχτυλα για αρχη
2)το γαλα να ειναι οσο πιο παγωμενο
3)βαζεις 3 παγακια
4)Τα χτυπας για 2-3 λεπτα και αν θες περισσοτερο προσθετεις παλι λιγο γαλα με παγακια μαζι
Το μυστικο ειναι να παγωσει το γαλα, αν παγωσει και με ενα απλο χτυπητηρι κανεις τι δουλεια σου

Όσο καλό και να είναι το μπρίκι με μια μέση καφετιέρα (όπως η krups που αναφέρθηκε) πίνεις σαφώς καλύτερο καφέ όπως και να το κάνουμε...

ermis
03-10-08, 13:52
Πράγματι...είναι μεγάλη ευκολία. Αρκεί να βγεί καλή και να μη χαλάσει!...

trixoptosi
06-10-08, 02:23
Τι αφαλατωση λετε ρε παιδες?Τι ειναι αυτο?
Πως γινεται?
Εχω τη μηχανη κανα 6 μηνο τωρα.Χρειαζεται αφαλατωση?
Το ακροφυσιο δεν το χρησιμοποιω καθολου


ΚΑι κατι ακομα:χρησιμοποιω μονο εμφαιλωμενο νερο.

and64
06-10-08, 11:11
Τι αφαλατωση λετε ρε παιδες?Τι ειναι αυτο?
Πως γινεται?
Εχω τη μηχανη κανα 6 μηνο τωρα.Χρειαζεται αφαλατωση?
Το ακροφυσιο δεν το χρησιμοποιω καθολου


ΚΑι κατι ακομα:χρησιμοποιω μονο εμφαιλωμενο νερο.

Και εγώ εμφιαλωμένο έχω χρησιμοποιήσει στο 98% της ζωής της (περίπου 8 μήνες) αλλά όπως και να το κάνεις κάποια άλατα πιάνει μέσα!

Για να κάνεις αφαλάτωση, παίρνεις τιν αντίστοιχη σκόνη από το super (είναι κατά πολύ μεγάλο ποσοστό σόδα + κάποια άλλα πρόσθετα), φτιάχνεις διάλυμα με νερό στην αναλογία που λέει, βάζεις τη μηχανή να δουλέψει 20-30", την αφήνεις 15-20' να δράσει και μετά ανοίγεις πάλι μέχρι να τελειώσει το διάλυμα και ξανανοίγεις μια ολόκληρη δεξαμενή με φρέσκο νερό για να ξεπλυθεί στο τέλος! Δλδ είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που θα σου φάει τουλάχιστον μισή ώρα...

Σε μένα πάντως κάποιες γραμμές από άλατα που υπήρχαν στη δεξαμενή εξαφανίστηκαν εντελώς οπότε θέλω να πιστεύω ότι δούλεψε γενικώς και στα ενδότερα τα οποία δεν μπορώ να τσεκάρω!:)

Chance Boudreaux
10-10-08, 12:43
Γεια σας παιδιά!! Βρήκα από σπόντα τη συζήτηση σας, ψάχνοντας στο δίκτυο για καλές εσπρεσσιέρες! Ανήκω & γω σ' αυτούς που δεν μπορούν να δώσουν παραπάνω από 150€ & μετά από μια μικρή έρευνα & φιλικές γνώμες κατέληξα στην San Remo της Izzy, την οποία τη βρήκα σε θεϊκή τιμή στο Saturn(109€)! Ενώ στο MediaMarkt 155€ & στον Κωτσόβολο 140€!! Έχετε άποψη για τη συγκεκριμένη μηχανή;;
Αρχικά, σκεφτόμουν και την 4020 Krups, αλλά μ' αυτά που διάβασα για την ευπαθή φύση της, κόλωσα. Η San Remo μ' αρέσει & εμφανισιακά & έχει 3ετή εγγύηση. Τί λέτε; Ευχαριστώ.

therion
10-10-08, 15:13
Και αυτη που διαλεξες καθώς και η krups,ειναι το ιδιο ευπαθή.Εγώ έχω την Krups και ειμαι ευχαριστημένος.Για να διατηρήτε σε καλή κατάσταση η μηχανή σου θα πρεπει πάντα να την καθαριζεις μετά απο κάθε χρήση,να χρησιμοποιηείς οσο μπορείς εμφιαλωμένο νερο,και να κάνεις αφαλάτωση τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο.Υπάρχουν ειδικές σκόνες για αυτο.Η γνώμη μου ειναι Krups,Μονο και μόνο επειδη την εχω και εγώ και ξέρω ότι ειναι καλή.Παντως όυτε απο την krups ούτε απο την izzy μην περιμένεις ζεστο αφρόγαλο.

Chance Boudreaux
13-10-08, 10:38
Και αυτη που διαλεξες καθώς και η krups,ειναι το ιδιο ευπαθή.Εγώ έχω την Krups και ειμαι ευχαριστημένος.Για να διατηρήτε σε καλή κατάσταση η μηχανή σου θα πρεπει πάντα να την καθαριζεις μετά απο κάθε χρήση,να χρησιμοποιηείς οσο μπορείς εμφιαλωμένο νερο,και να κάνεις αφαλάτωση τουλάχιστον 6 φορές το χρόνο.Υπάρχουν ειδικές σκόνες για αυτο.Η γνώμη μου ειναι Krups,Μονο και μόνο επειδη την εχω και εγώ και ξέρω ότι ειναι καλή.Παντως όυτε απο την krups ούτε απο την izzy μην περιμένεις ζεστο αφρόγαλο.
Ευχαριστώ φίλε! Αυτό που μ' απασχολεί είναι το γεγονός ότι οι καφετιέρες αυτής της κατηγορίας(οικιακές) έχουν όλες διπλά στόμια. Όταν θα παρασκευάζω εσπρέσσο & θα έχω από κάτω ένα φλυτζανάκι, μήπως υπάρχει κίνδυνος να χύνεται μέρος του καφέ απέξω;;
Όσο για το αφρόγαλο, δε μ' απασχολεί καθόλου, μόνο εσπρέσσο μ' ενδιαφέρει, με καλό καϊμάκι! Η Krups που μου λες κάνει εγγυημένα καλό; Και πάντοτε; Γιατί μια Rowenta που είχα παλιά έκανε στη χάση & στη φέξη, όποτε της κατέβαινε. Τώρα προσωρινά έχω ένα μπρίκι Bialetti & έχω πήξει στο νερόβραστο...
Και πάλι ευχαριστώ!

therion
13-10-08, 11:40
Το εσπρεσακι και το διπλο εσπρεσσο καλα τα βγάζει,και με τέλειο καιμάκι.Αμα ομως πας να τρέξεις διπλο εσπρέσσο lungo,θα ζοριστει λιγο κιαι θα πέσει λιγο η πιεσή της,ομως θα τον βγάλει με το ζόρυ.Εγώ την αφήνω να τρέξει κάποια ποσοτητα καφε,μετα κλεινω τον διακόπτη για 5 δευτερόλεπτα για να ανακτήσει πίεση,και μετα τον ξανανανοιγω.Επισης να σου πω οτι δεν δουλέει το ιδιο καλά με ολες τις μαρκες καφέ.Αμα βάλεις yacombs,ειναι πολυ ψιλοκομένος και ζοριζεται λιγο η μηχανη(πάντα μιλάω για Lungo).Εμένα μου βγαινε και λιγο καμενος καμια φορα.Αμα τρέξεις όμως μονο ηδιπλο εσπρεσακι βγαινει σουπερ.Μετα δοκίμαα housebrant.Kαι αυτος ειναι πολυ ψιλοκομμενος και ζοριζεται η μηχανη.Κατεληξα στον LAVAZZA.Ειναι τέλειος.Συγκεκριμένα ο lavazza με την μαυρη συσκευασια και αυτος με την χρυσαφένια αγοράζω εγώ.Αυτοι οι καφέδες ειναι λες και εχουν κατασκευαστει για αυτην την μηχανη.Ολα βγαινουν τέλεια.Πάντως αν ταν θες όλα τελεια 150 ευρω δεν σου φτάνουν!Ψαξε και στο Ebay.Tην κrups την βρηκα μονο 70 δολλαρια!

and64
13-10-08, 11:46
Το εσπρεσακι και το διπλο εσπρεσσο καλα τα βγάζει,και με τέλειο καιμάκι.Αμα ομως πας να τρέξεις διπλο εσπρέσσο lungo,θα ζοριστει λιγο κιαι θα πέσει λιγο η πιεσή της,ομως θα τον βγάλει με το ζόρυ.Εγώ την αφήνω να τρέξει κάποια ποσοτητα καφε,μετα κλεινω τον διακόπτη για 5 δευτερόλεπτα για να ανακτήσει πίεση,και μετα τον ξανανανοιγω.Επισης να σου πω οτι δεν δουλέει το ιδιο καλά με ολες τις μαρκες καφέ.Αμα βάλεις yacombs,ειναι πολυ ψιλοκομένος και ζοριζεται λιγο η μηχανη(πάντα μιλάω για Lungo).Εμένα μου βγαινε και λιγο καμενος καμια φορα.Αμα τρέξεις όμως μονο ηδιπλο εσπρεσακι βγαινει σουπερ.Μετα δοκίμαα housebrant.Kαι αυτος ειναι πολυ ψιλοκομμενος και ζοριζεται η μηχανη.Κατεληξα στον LAVAZZA.Ειναι τέλειος.Συγκεκριμένα ο lavazza με την μαυρη συσκευασια και αυτος με την χρυσαφένια αγοράζω εγώ.Αυτοι οι καφέδες ειναι λες και εχουν κατασκευαστει για αυτην την μηχανη.Ολα βγαινουν τέλεια.Πάντως αν ταν θες όλα τελεια 150 ευρω δεν σου φτάνουν!Ψαξε και στο Ebay.Tην κrups την βρηκα μονο 70 δολλαρια!

Ακριβώς, krups, lavazza μαυρο και έχεις ενα αξιοπρεπέσταστο espresso για τα λεφτά που δίνεις!!

Επίσης ο καφές δεν χύνεται έξω, είναι υπολογισμένο να τρέχουν μεσα στο φλυτζάνι του espresso και τα 2 στόμια;) (βολέυει πολύ το διπλό πάντως αν θες να φτιάξεις 2 ή παραπάνω)

trixoptosi
15-10-08, 01:35
Το εσπρεσακι και το διπλο εσπρεσσο καλα τα βγάζει,και με τέλειο καιμάκι.Αμα ομως πας να τρέξεις διπλο εσπρέσσο lungo,θα ζοριστει λιγο κιαι θα πέσει λιγο η πιεσή της,ομως θα τον βγάλει με το ζόρυ.Εγώ την αφήνω να τρέξει κάποια ποσοτητα καφε,μετα κλεινω τον διακόπτη για 5 δευτερόλεπτα για να ανακτήσει πίεση,και μετα τον ξανανανοιγω.Επισης να σου πω οτι δεν δουλέει το ιδιο καλά με ολες τις μαρκες καφέ.Αμα βάλεις yacombs,ειναι πολυ ψιλοκομένος και ζοριζεται λιγο η μηχανη(πάντα μιλάω για Lungo).Εμένα μου βγαινε και λιγο καμενος καμια φορα.Αμα τρέξεις όμως μονο ηδιπλο εσπρεσακι βγαινει σουπερ.Μετα δοκίμαα housebrant.Kαι αυτος ειναι πολυ ψιλοκομμενος και ζοριζεται η μηχανη.Κατεληξα στον LAVAZZA.Ειναι τέλειος.Συγκεκριμένα ο lavazza με την μαυρη συσκευασια και αυτος με την χρυσαφένια αγοράζω εγώ.Αυτοι οι καφέδες ειναι λες και εχουν κατασκευαστει για αυτην την μηχανη.Ολα βγαινουν τέλεια.Πάντως αν ταν θες όλα τελεια 150 ευρω δεν σου φτάνουν!Ψαξε και στο Ebay.Tην κrups την βρηκα μονο 70 δολλαρια!



Περιγραφεις ακριβως την αληθεια.Ολοσωστος.
Ο Hausbrandt παρολο που ειναι παρα πολυ καλος,ειναι πολυ ψιλοκομμενος και μου ζοριζει τρελά τη μηχανή και ο καφες χυνεται απο τα πλαγια.
Και ο Portioli που δοκιμασα πολυ καλος.
Μενει να δοκιμασω Buondi.Που οσο δοκιμαζω εξω ειναι κορυφαιος.

Μεχρι στιγμής: LAvazza μαυρος,Hausbrandt ειναι οι καλυτεροι.




Τωρα τελευταια μου βγαινει ο καφες σαν νερωμενος και δεν μπορω να καταλαβω γιατι.
Τον αφηνω οσο ακριβως πρεπει.Αλλα ψαχνω γιατι βγαινει νερωμενος.

therion
15-10-08, 14:25
Να συμπηρώσω και κατι ακομα.Πηρα σήμερα και δοκίμασα μεριδεs ese lavazza.Η πίεση που ασκειτε ειναι τεραστια.Η μηχανη δεν μπορει να τον τρέξει καλα.Μου βγήκε με λίγο καιμακι,και πάρα πού ελαφρυς.Καλυτερα ο χύμα καφες.οι ese ειναι κατάλληλες για πολυ ακριβότερες καφετιερες.Θα δοκιμασω να τρέξω μια εσε στην μηχανή του θείου μου που ειναι μια izzy,για να δω αν υπάρχει διαφορά.

giwrgosth
16-10-08, 10:04
Να υποθέσω ότι την KRUPS XP4020 που την βρίσκω στην Ελλάδα με πάνω από 150 ευρώ τη χτυπάω με τη μια στα 85 ευρώ από ebay (Αγγλία)? Είναι καλή περίπτωση καφετιέρας αν δεν κάνω λάθος.

Chance Boudreaux
16-10-08, 10:17
Καλημέρα παιδιά! Τελικά αγόρασα την San Remo από το Electro World στη Συγγρού με 112€!(Το Saturn την είχε 119€-έκανα λάθος παραπάνω). Είμαι πολύ ευχαριστημένος απ' τα πρώτα δείγματα. Στην αρχή, έβγαλα ένα νερομπούλι-δεν ήξερα καλά τις αναλογίες, αλλά στα επόμενα φλυτζανάκια βελτιώθηκα. Σήμερα το πρωί την προθέρμανα μισή ώρα πριν αρχίσω παρασκευή & έβγαλα δύο φλυτζάνια όνειρο, μιλάμε & αφρόλουτρο έκανες με το καϊμάκι τους! Άρα, εικάζω, πως αυτό πρέπει να' ναι το μυστικό, καλή προθέρμανση! Και να σκεφτείτε πως χρησιμοποίησα & το μάπα εσπρέσσο του Καρφούρ...

........Auto merged post: Chance Boudreaux πρόσθεσε 7 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Να υποθέσω ότι την KRUPS XP4020 που την βρίσκω στην Ελλάδα με πάνω από 150 ευρώ τη χτυπάω με τη μια στα 85 ευρώ από ebay (Αγγλία)? Είναι καλή περίπτωση καφετιέρας αν δεν κάνω λάθος.
Αν σ' ενδιαφέρει αποκλειστικά η 4020, το Electro World (στη Συγγρού πάντα, γιατί τα άλλα υποκαταστήματα είναι πολύ πιο ακριβά)την έχει 125€, μόνο που έχει τελειώσει το στοκ & έχει μείνει μόνο το δείγμα-σε 10 εργάσιμες μού΄παν θα ξαναφέρουν. Η 4000 που είναι ακριβώς η ίδια μηχανή, χωρίς την Inox φάτσα, υπάρχει στο Saturn με 109€ και σε πληθώρα κομματιών.

aria
16-10-08, 10:19
Να υποθέσω ότι την KRUPS XP4020 που την βρίσκω στην Ελλάδα με πάνω από 150 ευρώ τη χτυπάω με τη μια στα 85 ευρώ από ebay (Αγγλία)? Είναι καλή περίπτωση καφετιέρας αν δεν κάνω λάθος.

Αυτήν έχω (στην έκδοση τη μεγαλύτερη όμως που φτιάχνει δίπλα και γαλλικό καφέ, δες και στα πρώτα ποστ του νήματος) και είμαι απολύτως ευχαριστημένη. Το ακροφύσιο για αφρόγαλα δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βέβαια, όταν θέλω (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1595126&postcount=8) χτυπάω γάλα ξεχωριστά.

giwrgosth
16-10-08, 10:26
Αν σ' ενδιαφέρει αποκλειστικά η 4020, το Electro World (στη Συγγρού πάντα, γιατί τα άλλα υποκαταστήματα είναι πολύ πιο ακριβά)την έχει 125€, μόνο που έχει τελειώσει το στοκ & έχει μείνει μόνο το δείγμα-σε 10 εργάσιμες μού΄παν θα ξαναφέρουν.
Οπότε και πάλι με 85 € που τη βρήκα (με ταχυδρομικά φυσικά) δεν θα τη βρω εύκολα εδώ, μην πω ότι δεν θα τη βρω ποτέ σε αυτή την τιμή!

Αυτήν έχω (στην έκδοση τη μεγαλύτερη όμως που φτιάχνει δίπλα και γαλλικό καφέ, δες και στα πρώτα ποστ του νήματος) και είμαι απολύτως ευχαριστημένη. Το ακροφύσιο για αφρόγαλα δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βέβαια, όταν θέλω (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1595126&postcount=8) χτυπάω γάλα ξεχωριστά.
Μπα δεν πίνω γάλα και δεν με ενδιαφέρει το αφρόγαλα, οπότε τη χτύπησα ;)

and64
16-10-08, 10:37
Οπότε και πάλι με 85 € που τη βρήκα (με ταχυδρομικά φυσικά) δεν θα τη βρω εύκολα εδώ, μην πω ότι δεν θα τη βρω ποτέ σε αυτή την τιμή!

Μπα δεν πίνω γάλα και δεν με ενδιαφέρει το αφρόγαλα, οπότε τη χτύπησα ;)


Μεγειά!! Ο espresso που βγάζει είναι μια χαρά αν δεν ενδιαφέρεσαι για αφρόγαλα:oneup:

Φθηνότερα εδώ δεν θα τη βρείς!

pk33
16-10-08, 11:32
Αυτήν έχω (στην έκδοση τη μεγαλύτερη όμως που φτιάχνει δίπλα και γαλλικό καφέ, δες και στα πρώτα ποστ του νήματος) και είμαι απολύτως ευχαριστημένη. Το ακροφύσιο για αφρόγαλα δεν το έχω χρησιμοποιήσει ποτέ βέβαια, όταν θέλω (http://www.adslgr.com/forum/showpost.php?p=1595126&postcount=8) χτυπάω γάλα ξεχωριστά.

Εγώ αυτήν είχα και την πήγα πίσω μετά από 2 μέρες. Απλά δεν μπορεις να φτιάξεις αφρόγαλα. Δυστυχώς οι νέες σειρές της krups έχουν προβληματικό ακροφύσιο. Αντίθετα μία delonghi που είχα δοκιμάσει έκανε πολύ καλύτερο αφρόγαλα.

kikoath
16-10-08, 14:57
Για cappuccino freddo είδα ένα videaki στο youtube που στο ποτήρι που έχει γεμίσει με παγάκια βάζει πρώτα το αφρόγαλα το οποίο κάθεται πάνω στα παγάκια και μετά ρίχνει τον espresso από πάνω και έτσι δεν χύνεται γάλα μέσα στον espresso.
http://www.youtube.com/watch?v=Qr6YifbJxuc
Στις καφετέριες έτσι το φτιάχνουν?

ermis
16-10-08, 15:24
Λογικά το αφρόγαλα αφού είναι ελαφρύ θα παραμείνει στην επιφάνεια και ο espresso θα πάει κάτω. Στις καφετέριες το ρίχνουν απο πάνω.

and64
16-10-08, 19:06
ο freddo είναι λίγο Ελληνική πατέντα! Έξω φτιάχνουν iced cappuccino σαν αντίστοιχο (στο περίπου) που συνήθως ρίχνουν καφέ + γάλα με πάγο σε μπλέντερ και το κάνουν μια μάζα....

Εδώ η κλασική συνταγή είναι με σιρόπι στον πάτο αντί για ζάχαρη, μετά o espresso και μετά καλά χτυπημένο αφρόγαλα, αλλά υπάρχει και η εκδοχή του flo πχ που βάζει κάτω γάλα αχτύπητο και από πάνω πετάει τον espresso που προσωπικά δεν με ενθουσιάζει και τόσο...

trixoptosi
17-10-08, 03:57
Αν βάλεις πρωτα το αφρογαλα και τον παγο στο ποτήρι και μετα προσπαθησεις να βαλεις τον εσπρεσσο μεσα,υπαρχει περιπτωση καθως τον βαζεις με ενα μπρικι πχ να αναπτυχθουν φουσκαλες και το αφρογαλα να μην κρατησει πολυ.

Αλλωστε το αφρογαλα το σκοτωνουν οι φουσκαλες.
Οι φουσκαλες πολλαπλασιαζονται(αυτη την εκφραση βρηκα,δεν το εννοω) και ο καφες καταστρεφεται και πέφτει το αφρόγαλα!!!

Εγω απλα βαζω τη ζαχαρη και ανακατευω τον εσπρεσσο μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
Τον αφηνω για λιγο,μετα βαζο παγο και στο καπακι βαζω το αφρογαλο.

sinbad
17-10-08, 09:29
ποια η γνωμη σας για 'ascaso'?

and64
17-10-08, 11:07
Αν βάλεις πρωτα το αφρογαλα και τον παγο στο ποτήρι και μετα προσπαθησεις να βαλεις τον εσπρεσσο μεσα,υπαρχει περιπτωση καθως τον βαζεις με ενα μπρικι πχ να αναπτυχθουν φουσκαλες και το αφρογαλα να μην κρατησει πολυ.

Αλλωστε το αφρογαλα το σκοτωνουν οι φουσκαλες.
Οι φουσκαλες πολλαπλασιαζονται(αυτη την εκφραση βρηκα,δεν το εννοω) και ο καφες καταστρεφεται και πέφτει το αφρόγαλα!!!

Εγω απλα βαζω τη ζαχαρη και ανακατευω τον εσπρεσσο μεχρι να λιωσει η ζαχαρη.
Τον αφηνω για λιγο,μετα βαζο παγο και στο καπακι βαζω το αφρογαλο.

Aκριβώς!

Επίσης για να βγεί καλό το αφρόγαλα χρειάζεσαι ενα μιχερ πάγκου και όχι τα χτυπητήρια του nescaffe και να είναι αρκετά κρύο το γάλα...

ΚΑΦΕΤΖΗΣ
17-10-08, 20:49
ο freddo είναι καθαρά Ελληνική πατέντα. Βασική προυπόθεση το χτύπημα να γίνεται σε χαμηλή σκάλα του μπλέντερ και για ελάχιστο χρονικό διάστημα ωστέ να μήν δημιουργείται αφρός. Ετσι και αδειάζουμε το μείγμα στο ποτήρι,χωρίσ πολύ αφρό,(τον σουρώνουμε).

........Auto merged post: ΚΑΦΕΤΖΗΣ πρόσθεσε 0 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Εξω όταν ζητάς freddo σου φέρνουνε ένα ποτήρι του ουίσκι με παγάκια και ένα espresso σε φλιτζανάκι.

........Auto merged post: ΚΑΦΕΤΖΗΣ πρόσθεσε 10 λεπτά και 16 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Θα μου επιτρέψετε να πώ κι εγώ τη γνώμη μου για τις μηχανές καφέ για οικιακή χρήση.
Το βασικότερο κριτήριο για να επιλέξουμε μία μηχανή καφέ είναι η τεχνική υποστήριξη που υπάρχει απο την εν λόγω εταιρία που αντιπροσωπεύει τη μηχανη.
Υπάρχουν καλές μηχανές αλλά σε λάθος χέρια.Μία μηχανή Krups προσωπικά είναι η χειρότερη επιλογή,η Krups είναι μία απρόσωπη εταιρία που όταν χαλάσει η μηχανή σου θα τη παραλάβεις μετά απο 1 μήνα το λιγότερο και θα τη διπλοπληρώσεις για επισκευή.
Αν θέλετε τη γνώμη μου, για μηχανή με αλεσμένο καφέ ή κόκκο επιλέξτε μία μηχανή Gaggia ,και συγκεκριμένα δοκιμασμένο και σίγουρο μοντέλο η Gaggia Baby Twin, άν θέλετε μηχανή για σταθερή και άριστη ποιότητα επιλέγετε μηχανή με κλειστό σύστημα espresso (espresso point), αλλά πάντα απο μία γνωστή εταιρία με δυνατή τεχνική υποστήριξη.(Lavazza, Illy,κ.τ.λ.) μετά έχει να κάνει με τη ποιότητα, τη τιμή και το γούστο του καθένα. Σε καμία περίπτωση χάρτινη κάψουλα, γιατί η κάθε κάψουλα διαφέρει σε μέγεθος απο το μέγεθος της υποδοχής της κάθε μηχανής. Οι μηχανές κλειστών συστημάτων είναι φτιαγμένες για τις συγκεκριμένες κάψουλεσ,οπότε δέν έχουν απώλειες, οι χάρτινες κάψουλες δέν έχουν αποκλειστικά δικές τους μηχανές με αποτέλεσμα τισ μεγάλες απώλειες.
Ελπίζω να βοήθησα κάπος.

giwrgosth
18-10-08, 09:25
Εξω όταν ζητάς freddo σου φέρνουνε ένα ποτήρι του ουίσκι με παγάκια και ένα espresso σε φλιτζανάκι.
Καφετζή ο freddo είναι εφεύρεση των Καλαβρέζων ή των Σικελών, υπάρχει μια διχογνωμία πάνω σε αυτό, άλλοι λένε για το Αμάλφι, αλλά το σερβίρισμα σε αυτές τις περιοχές ναι μεν γίνετε σε κοντό ποτήρι, αλλά όχι με παγάκια, με γρανίτα. Στα τουριστικά μέρη, πχ Ταορμίνα ή Σιρακούσες για ξεπέτα στο βάζουν με παγάκια και τον εσπρέσσο τον έχουν έτοιμο στο ψυγείο, οπότε χάνει το άρωμά του, αλλά συνάδελφός σου στο καφέ Jerax στο Gerace της Καλαβρίας μου έδειξε πως το κάνουν. Ετοιμάζουν τον εσπρέσσο, τον βάζουν με τη μια στην κατάψυξη σε παγωμένο μπρίκι που το είχαν από πριν στην κατάψυξη να κρυώσει λίγο και ταυτόχρονα ετοιμάζουν τη γρανίτα (η περιοχή της Λοκρίδας στης Καλαβρία φημίζεται για τις γρανίτες της γενικά) με παγωμένο εσπρέσσο με σιρόπι (δεν είδα πως το κάνουν το σιρόπι, είχε έτοιμο το μίγμα και δεν ρώτησα) που το έχουν έτοιμο και το θρυμματίζουν. Μετά βγάζουν τον εσπρέσσο από την κατάψυξη, τον βάζουν σε χαμηλό ποτήρι και βάζουν από πάνω τη γρανίτα. Σερβίρεται με κουταλάκι φυσικά. Άλλο να το λες και άλλο να το πίνεις! Απόλαυση!!! Ευχαριστούμε για τις χρήσιμες συμβουλές :oneup:

MichalisZ
20-10-08, 14:33
Γεια σε όλους, δεν περίμενα σε τετοιο forum να λένε για τετοια πράγματα, αλλά μιας και βρήκα είπα να ρωτήσς και 'γω 2 πραγματακια.

Το πρώτο που έψαξα και βγήκα εδώ είναι το που μπορώ να βτω καφλε buondi. Εχω δικομάσει αρκετους (είτε στο σπίτι είτε σε καφετερια) και πιστεθς πωσ ειναι απο τους καλύτερους (λέω να δοκιμάσω και Lavaza). Το πρόβλημά μου είναι πως δεν μπορώ να τον βρώ πουθενά. Α, μένω στο Ηράκλειο, αν και ανεβαινω καμια φορά Αθήνα.

Και ακόμα πως θα βρω αυτά που καθαρίζουν από τα άλατα τις μηχανές? Είδα πως είναι κυρίως σόδα και νερό αλλά δεν ξέρω τισ αναλογίες.

mickymouse
20-10-08, 14:46
Κανε edit στο μυνημα σου και γραψτο στα ελληνικα.

and64
20-10-08, 15:20
Γεια σε όλους, δεν περίμενα σε τετοιο forum να λένε για τετοια πράγματα, αλλά μιας και βρήκα είπα να ρωτήσς και 'γω 2 πραγματακια.

Το πρώτο που έψαξα και βγήκα εδώ είναι το που μπορώ να βτω καφλε buondi. Εχω δικομάσει αρκετους (είτε στο σπίτι είτε σε καφετερια) και πιστεθς πωσ ειναι απο τους καλύτερους (λέω να δοκιμάσω και Lavaza). Το πρόβλημά μου είναι πως δεν μπορώ να τον βρώ πουθενά. Α, μένω στο Ηράκλειο, αν και ανεβαινω καμια φορά Αθήνα.

Και ακόμα πως θα βρω αυτά που καθαρίζουν από τα άλατα τις μηχανές? Είδα πως είναι κυρίως σόδα και νερό αλλά δεν ξέρω τισ αναλογίες.

Buondi δεν ξέρω που μπορείς να βρείς, δοκίμασε όμως lavazza μαύρο;)

Οι αναλογίες για σκόνη/ νερό ποικίλουν ανάλογα με τη μάρκα που θα αγοράσεις!

kaltsoplyn
20-10-08, 17:53
Προσφατα αγορασα απο ebay για τη κοπελα μου μια La Pavoni Europiccola

http://www.lapavoni.com/
http://coffeegeek.com/reviews/consumer/la_pavoni_europiccola

Η ιδια ειναι ενθουσιασμενη και, οπως και να το κανεις, εχει το στυλ της αλλα και το χαβαλε της διαδικασιας.
Τωρα αν εισαι τυπος που ξυπναει το πρωι με τη χριστοπαναγια στο στομα και θελει σερβιρισμενο καφε για να ισιωσει, ε τοτε ειναι προς αποφυγη η εν λογω.

Υ.Γ. η coffeeway ισχυριζεται οτι κανει σερβις σε ολα τα μοντελα της εταιριας. Ελπιζω να αργησω να διαπιστωσω αν αυτο πραγματι ισχυει

dslfan
20-10-08, 18:24
ποια η γνωμη σας για 'ascaso'?


πολυ καλες αλλα πολυ ακριβες επισης...
αν αντεχει η τσεπη σου...

:whistle:

........Auto merged post: dslfan πρόσθεσε 7 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα αργότερα ........




Υ.Γ. η coffeeway ισχυριζεται οτι κανει σερβις σε ολα τα μοντελα της εταιριας. Ελπιζω να αργησω να διαπιστωσω αν αυτο πραγματι ισχυει

ρωτα εμενα να σου πω....

Αμα χρειαστει σερβις η μηχανη σου:
Ετοιμασου:

1. 2-3 βδομαδες στην χειροτερη 4 αναμονη.

2. Αν ειναι εντος εγγυηση εχει καλως αν οχι βαλε το χερι στη τσεπη.

Εμενα πλεον ειναι εκτος εγγυησης και την εχω σαν κορη οφθαλμου....


Δυο τιπ για να την εχεις σε καλη κατασταση.
α. Να της κανεις εξαερωση συχνα πυκνα και σιγουρα καθε μερα εφοσον χρησιμοποιηται.
β. Μην την αφησεις ποτε μα ποτε χωρις νερο. Αν τυχον ανοιξει χωρις νερο ενδεχωμενα πας για σερβις...


Συντομα θα κανω ενα FAQ του πως να φτιαξεται ενα τελειο μυρωδατο καπουτσινο.

spokaki
20-10-08, 20:06
όσον αφορα στο freddo capuccino εχω ακουσει οτι αρχικα οι barista ελεγαν οτι φτιαχνεται ριχνοντας πρωτα το αφρογαλο και τα παγακια στο ποτηρι και μετα τον espresso αλλα τωρα λενε το αντιστροφο...επισης πριν ελεγαν οτι στον freddo espresso χρησιμοποιουμε τριμμενο παγο ενω τωρα ολοκληρο..κατα τη γνωμη μου,ο καθενας οπως του αρεσει παιδια!
για την Izzy San Remo που ειπε καποιος στην προηγουμενη σελιδα,αυτη εχω και εγω!δεν μπορω να πω,καλη ειναι,αλλα εχω την εντυπωση οτι το νερο που βγαζει παραειναι ζεστο,παιζει κατι τετοιο ή ειναι ιδεα μου?γιατι οταν παω να φτιαξω freddo και βαζω μεσα τα παγακια λιωνουν εντελως και καταληγω με ενα νερομπουρμπουλο :hmm:

George_Prix
20-10-08, 20:32
Με το που επεσε το ματι μου σε αυτο το νημα γυρισα πισω το χρονο περιπου 16 μηνες.

Πριν απο τοσους μηνες εκοψα το τσιγαρο και σταματησα να πινω καφε.

Για την ακριβεια πινω καφε αν παω με τιποτα φιλους εξω και οχι συστηματικα οπως παλιοτερα που επι πολλα χρονια εφτιαχνα 2 ή και 3 την ημερα στο σπιτι μου.

Συμπτωματικα 15 μερες πριν κοψω το τσιγαρο χαλασε η Crups που ειχα και δεν την εφτιαξα γιατι ηδη σχεδιαζα να το κοψω και ηξερα πως απο εκει και μετα η καθε τσουρα καφε ποτε δε θα ηταν η ιδια χωρις το καλο της φιλο το τσιγαρο στο αλλο χερι.

Α, ξεχασα να πω οτι τα τελευταια 7 χρονια οταν επινα καφε επινα παντα Espresso.
Ολα αυτα τα χρονια ακουσα πολλα "παιδακια" να μου λενε για τη μοδα του Espresso και αλλες τετοιες αστειοτητες μεχρι που γινανε και οι ιδιοι fans και μου "ζητησανε συγνωμη".

Μετα απο χιλιαδες καφεδες που εφτιαξα και αρκετο διαβασμα πανω στο θεμα, τα τελευταια χρονια ακολουθουσα την εξης συνταγη.

1) Ζεσταινα εμφιαλωμενο νερο στο βραστηρα και τον εριχνα μεσα στην καφετιερα γιατι αλλιως ποτε δεν ηταν ζεστος ο καφες οσο τον ηθελα. Δεν ξερω αν το προβλημα ηταν μονο στη δικια μου Crups ή αν παρατηρειται και σε αλλες οικιακες μηχανες.

2) Χωρις να βαλω ακομα καφε στη μηχανη, την ανοιγα και αφηνα το νερο να σταξει μεσα στην κουπα μου, για να ζεσταθουν τα εξαρτηματα της μηχανης (στελεχος, φιλτρο) αλλα και η κουπα που θα εφτιαχνα τον καφε. Μαλιστα μετα απο λιγο νερο που εσταζε, ξεβιδωνα το στελεχος αδειαζα καμποσα κατακαθια καφε μαζι με νερο που ειχε μεσα και αφηνα παλι το νερο να σταξει την κουπα. Ειχα προσεξει, οτι παντα μαζευοντουσαν κατακαθια καφε, παρα το καλο καθαρισμα που εκανα μετα απο καθε χρηση. Αυτο το δευτερο βημα πιστευω οτι ειναι το πιο σημαντικο γιατι πρεπει να ειναι ζεστη η κουπα αλλα και τα εξαρτηματα της μηχανης για να βγει καλος ο καφες.

3) Γεμιζα μεχρι πανω με καφε το διπλο φιλτρακι και το πατουσα τοσο ωστε να κανει το καταληλο καιμακι. Μετα απο πολλους καφεδες μπορει ο καθενας να καταλαβει με ποιο πατημα γινεται το σωστο καιμακι. Με λιγο πατημα δεν κανει καλο καιμακι, και με πολυ πατημα μπουκωνει καπως, δεν σταζει σωστα και παλι δεν εχει το επιθυμητο αποτελεσμα.

4) Αδειαζα την κουπα απο το ζεστο νερο και την εβαζα κατω απο τη μηχανη. Το σημαντικοτερο tip κατα τη γνωμη μου, ειναι οτι δεν πρεπει ο καφες να σταζει μεσα στη μεση της κουπας. Ή θελει ρεγουλαρισμα για να σταζει στο πλαινο, ή ακομα καλυτερα για οποιον δε βαριεται, θελει να κρατας την κουπα στον αερα με το χερι σου, με το πλαινο της να εφαπτεται στο σημειο απο το οποιο σταζει ο καφες. Στην ουσια δηλαδη ο καφες να γλυφει την πλαινη επιφανεια της κουπας πριν καταληξει στον πατο του φλιτζανιου. Ετσι γινεται το τελειο καιμακι.
Επισης ο καθενας πρεπει να ανακαλυψει μεχρι ποιο σημειο θελει γεμισμα η κουπα του με καφε. Ως ενα σημειο ειναι παρα πολυ βαρυς. Με λιγο ακομα καφε ειναι οπως πρεπει και με λιγο περισσοτερο χαλαει το καιμακι και νερωνει αρκετα ο καφες.

5) Μετα το φτιαξιμο του καφε, αδειαζα το δοχειο του καφε απο το νερο που ειχε μεινει μεσα, εβαζα ενα μπρικι κατω απο το φιλτρο και αφηνα να τρεξει το νερο που ειχε μεινει μεσα στις σωληνωσεις, μεχρι να μην εχει σταγονα να βγαλει η μηχανη. Αυτο δε θυμαμαι αν το ειχα διαβασει καπου ή αν σκεφτηκα μονος μου οτι δεν πρεπει να μενει νερο μεσα. Εχω την εντυπωση οτι το ελεγε στις οδηγιες χρησης της μηχανης να μην αφηνουμε καθολου νερο μετα απο καθε χρηση.

Ο νομος του Espresso λεει να σταθει η ζαχαρη μερικα δευτερολεπτα στο καιμακι πριν εξαφανιστει μεσα στο φλυτζανι. Με ολη τη διαδικασια που ανεφερα, η ζαχαρη στεκοταν παρα πολλα δευτερολεπτα στο καιμακι πριν χαθει μεσα στον καφε.

Οσοι με βλεπανε να φτιαχνω καφε με δουλευανε.
Εγω ομως μετα απο 1-2 χρονια που σιγα σιγα βρηκα ολα τα παραπανω κολπα, δεν ευχαριστιομουν τον καφε πουθενα οσο αυτον που εφτιαχνα με την ταπεινη μου οικιακη Crups.
Το ευχαριστο ειναι πως ολοι αυτοι που με κοροιδευαν που ετρωγα 10 λεπτα για να φτιαξω ενα καφε (ναι οι ιδιοι που τα πρωτα χρονια μου λεγανε πως πινω Espresso απο μοδα) τελικα παραδεχτηκαν οτι πουθενα δεν ηπιανε καλυτερο Espresso.

Μετα απο δοκιμες ολων των επωνυμων (και μερικων ποιοτικων χυμα) καφεδων, κατεληξα στον Lavazza Qualita Oro. Βεβαια αυτο ειναι καθαρα θεμα γουστου, απλα αισθανομαι υποχρεωμενος να αναφερω τον καφε τον οποιο μου προσεφερε τοσες πολλες φορες ενα ευχαριστο ξυπνημα.

Ξεχασα να πω οτι μετα το λιωσιμο της ζαχαρης, εριχνα μεσα και πολυ λιγο γαλα εβαπορε. Ειχα γνωρισει ενα γνωστη και μου ειχε πει μια ειδικη ονομασια που εχουν οι Ιταλοι στον Espresso με λιγο γαλα αλλα δεν την θυμαμαι.

Δεν ξερω αν ισχυει για ολες τις Crups, αλλα η δικια μου ηταν απαρεδεκτη στην κατασκευη αφρογαλου. Βεβαια αυτο δε με χαλουσε καθολου, γιατι εγω ποτε δεν το χρειαζομουν, απλα με εξεθετε σε μερικους φιλους που ζητουσαν Capuccino. Kαι εκει οπως βρηκα ενα κολπακι που ειχε καλο αποτελεσμα. Χτυπουσα φρεσκο γαλα με τη φραπεδιερα σε ενα πολυ ψηλο ποτηρι και γινοτανε ο αφρος σαν πετρα. Βεβαια αυτο ειχε το μειονεκτημα οτι ηταν κρυο το αφρογαλο. Οποτε εβαζα το ποτηρι στο φουρνακι μικροκυματων για να το ζεστανω.
ΠΡΟΣΟΧΗ. Αν το κανετε αυτο πρεπει να ειστε με το δακτυλο στο STOP, γιατι ο αφρος φουσκωνει και θα χυθει απο το ποτηρι. Μολις πατησετε STOP πεφτει με τη μια η σταθμη του και μπορειτε να επαναλαβετε για μερικα δευτερολεπτα μεχρι να ζεσταθει.
Πλεον εχετε ενα πολυ πηκτο και ζεστο αφρογαλο. Λιγη κανελιτσα απο πανω και ειστε ετοιμοι !!!

Ξερω καλα οτι σε καποια φαση θα παρω μια νεα μηχανη Espresso εφοσον πλεον σχεδον εχω ξεχασει το τσιγαρο και μπορω να απολαυσω το καφεδακι μου χωρις να το σκεφτομαι σαν τρελος.
Τοτε θα διαβασω ολα τα μηνυματα σε αυτο το νημα για να παρω γνωμες στο ποια μηχανη προτεινετε.
Τωρα επειδη βαριομουν να τα διαβασω απο την αρχη, ζητω συγνωμη αν ειπα πραγματα που αναφερθηκαν απο αλλα παιδια.

Chance Boudreaux
21-10-08, 11:40
για την Izzy San Remo που ειπε καποιος στην προηγουμενη σελιδα,αυτη εχω και εγω!δεν μπορω να πω,καλη ειναι,αλλα εχω την εντυπωση οτι το νερο που βγαζει παραειναι ζεστο,παιζει κατι τετοιο ή ειναι ιδεα μου?γιατι οταν παω να φτιαξω freddo και βαζω μεσα τα παγακια λιωνουν εντελως και καταληγω με ενα νερομπουρμπουλο :hmm:
Φίλε τη San Remo την αγόρασα αποκλειστικά για espresso και είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ικανοποιημένος. Τέλειο καϊμάκι, τέλεια θερμοκρασία & πλάκα θερμάνσεως & τέλεια εμφάνιση, τη συστήνω ανεπιφύλακτα..
Τώρα όσον αφορά το Freddo κάτι κάνεις λάθος στη παρασκευή, δεν φταίει η θερμοκρασία, σίγουρα χρειάζεται διπλή & τριπλή δόση καφέ, για να βγει ένας γευστικά καλός μονός freddo. Αλλά για freddo & cappucino, θεωρώ κατάλληλο & ένα απλό μπρίκι, η μαστοριά της μηχανής φαίνεται στο καλό εσπρεσσάκι, σωστό έργο τέχνης(πέντε-πέντε τα χτυπάω, από τότε που την αγόρασα).....:oneup:

spokaki
21-10-08, 18:18
δυστυχως εγω ειμαι λατρης του capuccino,ζεστου και κρυου!εννοειται οτι χρησιμοποιω διπλη δοση,δεν ξερω τι φταιει,στο καφε' που δουλευα εφτιαχνα τη δοση,εριχνα μεσα 5 μεγαλα παγακια και ηταν οκ,πιστευω οτι φταιει το μεγεθος του παγου.δηλ.οι παγοθηκες που εχω στο σπιτι βγαζουν παγακια στο μισο μεγεθος απο αυτα που περναμε με το τσουβαλι στο μαγαζι,οποτε ισως λιωνουν και πιο γρηγορα,τι να πω.παντως κατεληξα στο να παιρνω το μπρικι και να το βαζω στη καταψυξη μεχρι να παγωσει ο καφες και μετα εβαζα και 2 παγακια,βεβαια με αυτον τον τροπο ο καφες γινοταν μπομπα στη γευση γιατι δεν αραιωνοταν!χιχι..αλλα εχανε το αρωμα του οπως ειπε καποιος πιο πανω
επισης δοκιμασα κατι που ανεφερε καποιος εδω,να αφηνω τη μηχανη να ζεσταθει καλα για κανενα μισαωρο πριν αρχισω την δημιουργια και οντως ειχε καλυτερο αποτελεσμα,το ακροφυσιο "φυσαγε"!!!;)
και μενα με κοροιδευουν που κανω τοση ωρα για να φτιαξω εναν καφε,και θα συμφωνησω,πολλες φορες εχω σκεφτει σε μαγαζια οτι σπιτι μου φτιαχνω καλυτερο καφε...

chrikky
23-10-08, 23:09
καλησπέρα.. :)

σκέφτομαι κι εγώ εδώ και καιρό για εσπρεσσιέρα (λάτρης του cappuccino και του cappuccino freddo) και είπα να ρωτήσω εδώ, μια και βλέπω αρκετά άτομα να κατέχουν τα θέμα...
είδα στο saturn μια illy francis x6 στα 279€... πώς σας φαίνεται?
...αν θέλω κάτι πιο φτηνό (<200€) τι άλλο θα μπορούσα να δω?

(να πω ότι έχω ένα κόλλημα όποια αγοράσω να είναι σε κόκκινο χρώμα) :oops:

georgebest
15-12-08, 00:39
Παιδιά τί να προτιμήσω?? Saeco odea giro ή gaggia evolution?? Ή κάποια άλλη??

Georgevtr
15-12-08, 01:33
Κυριοι,απο προσωπικη εμπειρια,εμπιστευομαι μονο crups(για οικιακη χρηση)

MichalisZ
15-12-08, 23:58
Καλησπερα σε όλους,

Να ρωτησω και να παραθεσω κι εγω 2 πραγματάκια από τις εμπειρίες μου στον καφε....
Εχω αγοράσει μια καφετιέρα της IZZY της σειρας dayline (δυστηχώς δεν θυμάμαι μοντέλο). Την έχω χρησιμοποιήσει κάμποσες φορές και την έχω καθαρίσει με απιονισμένο νερό και σόδα όμως δεν είμαι ευχαριστημένος. Τα προβλήματα που έχω είναι κυρίως πως ο καφές μυρίζει "μηχανήλα", κατι σαν τη μυρωδιά του σίδερου. Επίσης ο καφές δεν βγαίνει αρκετά πυχτός όσο θα έπρεπε. Εχω χρησιμοποιήσει διάφορους τύπους καφέ (ully(ese+σκόνη), lavazza black και από κεφεκοπτείο).

Αυτα με έχουν βάλει να σκεφτώ να αγοράσω κάποια καινούργια και μάλλον προς κάποια μικτή καφετιέρα. Γνωρίζω πως δεν έχω τόσες επιλογές απο το αν αγόραζα μια μηχανή για Espresso αλλα μάλλον θα προτιμήσω την μικτή. Έχει κάποιος να μου προτείνει κάποια καλή και καπως ικονομική (μέχρι 200 ευρώ)? Η μόνη που έχω δοκιμάσει είναι αυτή (http://www.kotsovolos.gr/site/product.jsp?catid=9501)αλλά δεν εχω μείνει απόλυτα ικανοποιημένος.

Μια ερώτηση για τέλος. Τι γάλα χρησιμοποιήτε για το αφρόγαλο? Αναφαίρομαι για αφρόγαλο χτυπημένο και όχι με ατμό.

wishbone
16-12-08, 03:02
Aπο οικονομικες εχω να σου προτεινω αυτες
http://www.electroworld.gr/site/product.jsp?catid=9679
http://www.electroworld.gr/site/product.jsp?catid=9600

Τις εχω κ τις δυο πολυ καιρο, κ κανουν εξισου αρκετα καλο καφε.
Αν με το μικτη εννοεις κ φιλτρου τοτε μην περιμενεις καλο εσπρεσο με οικονομικες συσκευες.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.