PDA

Επιστροφή στο Forum : αλλε-ρετουρ διακοπτες - συνδεση



Crown Knight
03-05-09, 11:41
ζητω βοηθεια απο οσους γνωριζουν ηλεκτρολογικα!

εχω αγορασει καινουριο διακοπτη ρευματος (ποτενσιομετρο) και εχω ακομα εναν απλο διακοπτη ρευματος με φωτισμο στο πανω μερος. οι διακοπτες που εχω ειναι αλλε-ρετουρ! οποτε δοκιμασα να τοποθετησω τους διακοπτες αλλα δεν τα καταφερα διοτι ο ροοστατης δεν ειναι οπως οι προηγουμενοι που εχω! :hmm:

θελω να μου πει καποιος εμπειρος που παει το καθε καλωδιο.
εχουμε ενα μαυρο και δυο καφε. ο ροοστατης εχει υποδοχη για τεσσερα καλωδια αλλα στη μεση τοποθετειται ενα λαμπακι που κουμπωνει απο πανω στη δευτερη και τριτη υποδοχη. δευτερη και τριτη υποδοχη εχει κοινο συμβολο (βελακι μεσα) και ενα φωτακι θα γεφυρωσει απο πανω ετσι και αλλιως τις θεσεις αυτες. λογικα θα ειναι το on/off του διακοπτη. το τεταρτο η αντισταση (καφε) και το πρωτο η επιστροφη στον αλλο διακοπτη (καφε). χμμμ; ποσο λαθος κανω;

αν γνωριζει καποιος λεπτομεριες ας στειλει για να συνδεσω τον διακοπτη χωρις να φωναξω ηλεκτρολογο για τρια καλωδια (που δεν τολμησα επειδη δεν ημουν σιγουρος για το αποτελεσμα). :p

mpirarxos
03-05-09, 12:18
στο L βαζεις το μαυρο που ειναι η φαση.η επιστροφη(καφε) παει εκει που εχει το βελακι μεσα στο κυμα.Δοκιμασε το αλλα δεν εχει συνδεση αλε-ρετουρ στο σχεδιο κι ας το γραφει ετσι,το αλε-ρετουρ θελει 2 επιστροφες.

Crown Knight
03-05-09, 12:36
ο τοιχος εχει 3 καλωδια αρα ακομα ενα καφε καλωδιο που υποστοιριζεται το αλλε ρετουρ. αρα το δευτερο καφε παει στην τελευταια υποδοχη (πρωτη στο σχημα); υπαρχει καποιος να πει με σιγουρια οτι οντως ετσι θα δουλεψει χωρις να γινει το " B O O M " ; ; ; :p

mpirarxos
03-05-09, 14:14
δε θα το εκανα εγω.Οπως σου ειπα και πριν ο αλλε-ρετουρ διακοπτης εχει 2 επιστροφες.Ο δικος σου δειχνει για 1.Δε γνωριζω να σου πω.Μηπως να βαλεις τη 1 και με το γεφυρωμα που γινεται με το λαμπακι να λειτουργει?:hmm:Μονωσε τη 1 επιστροφη και βαλε την αλλη.Πειραματισου και δες.;)

Crown Knight
03-05-09, 14:21
καλη σκεψη αλλα εχω αρχισει να φοβαμαι πως ειμαι κοντα στο βραχυκυκλωμα! :scared:

tsorbi
03-05-09, 14:25
Προσοχή ότι κάνεις με κλειστό τον ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΑΚΟΠΤΗ.

Crown Knight
03-05-09, 14:46
ναι ok αλλα μετα στη δοκιμη ισως να δουμε πυροτεχνηματα! :help:

emeliss
03-05-09, 15:14
Δεν φωνάζεις κάνα ηλεκτρολόγο να τελειώνεις; Καλύτερα να πληρώσεις ηλεκτρολόγο από κοράκι.

nothing
03-05-09, 15:52
κοιτα αν δεν το βιαζεσαι πηγαινε αυριο σε ενα ηλεκτρολογιο κοντα σου ή που πουλαει παρομοια πραγματα (πριζες,λαμπες) και να τους πεις τι καλωδια εχεις και που μπαινει το καθενα στο δικο σου διακοπτη.
και εγω πριν καμια δεκαρια χρονια που ειχαμε αλλαξει διακοπτες ετσι ειχα κανει γιατι καλοι οι πειραματισμοι αλλα ο μπουσουλας ακομα καλυετος οταν παιζεις με ρευματα

Crown Knight
03-05-09, 20:10
βρηκα γνωστο ηλεκτρολογο και ισως αυριο θα ολοκληρωθει το εργο. για νεοτερα θα στειλω εδω για οσους εχουν ιδιες ανησυχιες με μενα! :p

Crown Knight
05-05-09, 01:39
τελικα παρολο που συνδεσα τον διακοπτη δεν δουλεψε σωστα. δεν γινεται ροοστατης αλλε-ρετουρ! ακυρωνεις ενα διακοπτη απ τους δυο. οποτε λυσαμε το μυστηριο... :closed:

mpirarxos
05-05-09, 11:23
χαχα δεν πειραζει.:)

morpheus
05-05-09, 12:03
Δεν γίνεται ισως με τον συγκεκριμένο. Εχω στο σπιτι μου ροοστάτη αλε-ρετούρ, περιστροφικα ρυθμίζεται η ταση και με πατημα ανοιγοκλείνει.

Δοκίμασε το εξής: βαλε το μαυρο καλώδιο στην 4η υποδοχή (κατω κατω στο σχημα των οδηγιών), και τα δυο καφε στην 2 κ 3η. Το λαμπάκι δεν γεφυρώνει τις επαφες γιατι εχει αντισταση και μαλιστα μεγάλη.

Εφ'όσον η εγκατασταση στο σπιτι σου ειναι σωστη αλε-ρετουρ, και λαθος συνδεσμολογια να κανεις δεν θα γινει βραχυκυκλωμα, το πολύ πολύ να μην αναβει (η να μην σβηνει) το φως.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Εννοείται βεβαια οτι οσο δουλευεις με τα καλώδιο πρεπει να εχεις κατεβασει τον διακοπτη στον ηλεκτρικο πινακα!

pk33
05-05-09, 14:51
τι μάρκα είναι ο διακόπτης σου;

Κανονικά αν η εγκατάσταση αλε-ρετουρ είναι σωστή, έχεις στη μια μεριά τη φάση, και 2 καλώδια που πάνε στον άλλο διακόπτη, ο οποίος συνδέεται με τον ουδέτερο. το ποιά είναι αυτά τα 2 καλώδια θα το βρείς ώς εξής με ένα πολύμετρο:
1. κατεβάζεις τον γενικό
2. το πολύμετρο πρέπει να έχει μία ρύθμιση που βγάζει ήχο, το βάζεις εκεί
3. βραχυκυκλώνεις 2 καλώδια κάθε φορά (άρα θα το κάνεις αυτό 3 φορές το πολύ) και πηγαίνεις στον άλλο διακοπτη και πιάνεις ανά δυο τα καλώδια με τους ακροδέκτες του πολύμετρου. Σε κάποιο συνδυασμό καλωδίων το πολύμετρο θα αρχίσει να σφυρίζει. Αυτά είναι τα 2 καλώδια που πάνε από διακοπτη σε διακόπτη.
4. Αν ο διακόπτης σου έχει ένδειξη που μπαίνει η φάση, βάζεις εκεί τη φάση και στις άλλες 2 υποδοχές τα καλώδια που πάνε στον άλλο διακόπτη.
5. Στον 2ο διακόπτη, βάζεις τον ουδέτερο εκεί που αναφέρει ο διακόπτης, και τα άλλα δύο καλώδια στις υποδοχές που μένουν.

Αυτά γενικά. το πιο σωστό είναι να ξέρεις την μάρκα και να ψάξεις να βρεις το διάγραμμα του κατασκευαστή

morpheus
05-05-09, 15:05
τι μάρκα είναι ο διακόπτης σου;

Κανονικά αν η εγκατάσταση αλε-ρετουρ είναι σωστή, έχεις στη μια μεριά τη φάση, και 2 καλώδια που πάνε στον άλλο διακόπτη, ο οποίος συνδέεται με τον ουδέτερο. το ποιά είναι αυτά τα 2 καλώδια θα το βρείς ώς εξής με ένα πολύμετρο:
1. κατεβάζεις τον γενικό
2. το πολύμετρο πρέπει να έχει μία ρύθμιση που βγάζει ήχο, το βάζεις εκεί
3. βραχυκυκλώνεις 2 καλώδια κάθε φορά (άρα θα το κάνεις αυτό 3 φορές το πολύ) και πηγαίνεις στον άλλο διακοπτη και πιάνεις ανά δυο τα καλώδια με τους ακροδέκτες του πολύμετρου. Σε κάποιο συνδυασμό καλωδίων το πολύμετρο θα αρχίσει να σφυρίζει. Αυτά είναι τα 2 καλώδια που πάνε από διακοπτη σε διακόπτη.
4. Αν ο διακόπτης σου έχει ένδειξη που μπαίνει η φάση, βάζεις εκεί τη φάση και στις άλλες 2 υποδοχές τα καλώδια που πάνε στον άλλο διακόπτη.
5. Στον 2ο διακόπτη, βάζεις τον ουδέτερο εκεί που αναφέρει ο διακόπτης, και τα άλλα δύο καλώδια στις υποδοχές που μένουν.

Αυτά γενικά. το πιο σωστό είναι να ξέρεις την μάρκα και να ψάξεις να βρεις το διάγραμμα του κατασκευαστή

Ο ουδετερος και η φαση μπορει να ειναι και αναποδα βεβαια.
Παντως αφου εχει 2 καφε και 1 μαυρο, λογικα το μαυρο ειναι ο ουδετερος και τα καφε αυτα που πανε στον αλλο διακοπτη.

Crown Knight
05-05-09, 20:24
ευχατιστω ολους εδω για τις συμβουλες! ο διακοπτης δε δουλεψε σωστα και τον γυρισα πισω. δοκιμαστικε και με πολυμετρο απο καταστημα και διαφορους συνδιασμους απο μενα. ηταν ΑΒΒ οσοι ξερουν. :down:

pk33
06-05-09, 14:08
ευχατιστω ολους εδω για τις συμβουλες! ο διακοπτης δε δουλεψε σωστα και τον γυρισα πισω. δοκιμαστικε και με πολυμετρο απο καταστημα και διαφορους συνδιασμους απο μενα. ηταν ΑΒΒ οσοι ξερουν. :down:

Η legrand έχει πολύ αναλυτικά διαγράμματα σύνδεσης. Αν πας σε έναν Καυκά να πάρεις διακόπτες, ζήτα τα.

kourkos
06-05-09, 19:59
ABB και παλι ΑΒΒ για εμένα

τωρα αν καποιοι δεν ξερουν να διαβαζουν σχεδιο ( και δν μιλαω για τον φιλο που ειχε το προβλημα ) τοτε καλυτερα να φωναζουν μαστορα

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.