Επιστροφή στο Forum : Ανάβετε φλας όταν αλλάζετε λωρίδα;
ας κάνουμε μία κουβεντούλα για το θέμα, γιατί οι περισσότεροι έλληνες δεν ξέρουν αυτή τη λειτουργία του αυτοκινήτου τους
Ναι .-
[σαρκασμός]
Προφανώς στο δικό μου "κουβά", ο κατασκευαστής προνόησε και τοποθέτησε τα φλας στον βασικό εξοπλισμό, ενώ στους περισσότερους "κουβάδες" που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά ανήκουν στον προαιρετικό εξοπλισμό και δεν τα προτιμάνε.
[/σαρκασμός]
Φυσικά, ΠΑΝΤΑ.
Όποιος δεν το κάνει - είτε σε ΙΧ, είτε σε φορτηγό-λεωφορείο, είτε σε δίκυκλο - πρέπει να του αφαιρέσουν το δίπλωμα, ΔΙΑ ΒΙΟΥ.
Ναι πάντα. Και μάλιστα το τελευταίο μου αυτοκίνητο έχει ένα σύστημα που με το που κάνεις λίγο κάτω τον μοχλό, χωρίς να κουμπώσει, ανάβει φλας για 5 φορές.
Όποιος δεν το κάνει - είτε σε ΙΧ, είτε σε φορτηγό-λεωφορείο, είτε σε δίκυκλο - πρέπει να του αφαιρέσουν το δίπλωμα, ΔΙΑ ΒΙΟΥ.
Πολύ σκληρός είσαι. Υπάρχου χειρότερα πράγματα για αφαίρεση διπλώματος δια βίου, ίσως και λιθοβολισμός στην κεντρική πλατεία!!!!
Φυσικά κ ναι, μόνο όταν δω ότι δεν έχω κόσμο πίσω μου δε βγάζω, κοιτώ πάντα βέβαια τους καθρέφτες (εντάξει αυτό μόνο σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους με πλήρη ορατότητα). Σε παλιότερα αυτοκίνητα ήταν ένα θέμα να βγάλεις φλας. Ειδικά αν είχαν κ μεγάλο τιμόνι.:rofl:
υ.γ: Πως κ άνοιξες τέτοιο thread είχες κανένα δυσάρεστο;
υ.γ2: το χειρότερο είναι όταν μπαίνουν σε μεγάλους δρόμους απο εισόδους κατα κύματα χωρίς φλάς βεβαίως- βεβαίως κ χώνονται με μαζεμένα χλμ μπροστά σου κ εσύ πλακώνεσαι στα φρένα. Για τους Θεσσαλονικείς να θυμίσω στο Θεσσαλονίκης- Μουδανιών όπως πας για Χαλκιδική η είσοδος της Καλαμαριάς.
Το φλας δεν υποχρεωνει αλλα ειδοποιει. Αυτο το λεω γιατι υπαρχουν καποιοι, οι οποιοι βγαζουν φλας και χωρις να ελεγξουν αλλαζουν λωριδα, στριβουν κλπ. και οποιον παρει ο χαρος!!!
επειδή αυτό το καλοκαίρι πήγα περίπου 14 φορές μέχρι Λάρισα και λόγω ταχύτητας πηγαίνω στην αριστερή λωρίδα έκανα πολλές φορές τεστ τα φρένα και να αντανακλαστικά μου από ασυνειδητούς που βγαίναν στην αριστερή λωρίδα χωρίς φλας, και χωρίς να κοιτάξουν καθρέπτη για να προσπεράσουν τρέχοντας με 100.
Εντάξει οι ταρίφες καταλαβαίνω ότι δεν βγάοζυν φλασ γιατί κουράζονται τόσες ώρες, αλλά οι υπόλοιποι αγοράζουν αυτοκίνητο και δεν ξέρουν τα βασικά;
Και όταν τους έκανα σινιάλο με τα φώτα θύμωναν και από πάνω.
Αυτό να το περιμένεις απο τη στιγμή που το ανώτατο όριο στον Ε-75 είναι 130, όχι ότι είναι σωστό βέβαια αυτό που κάνουν.
τι να περιμένω, να βγαίνουν στην αριστερή λωρίδα χωρίς φλας και χωρίς να κοιτάξουν καθρέφτη;
επειδή αυτό το καλοκαίρι πήγα περίπου 14 φορές μέχρι Λάρισα και λόγω ταχύτητας πηγαίνω στην αριστερή λωρίδα έκανα πολλές φορές τεστ τα φρένα και να αντανακλαστικά μου από ασυνειδητούς που βγαίναν στην αριστερή λωρίδα χωρίς φλας, και χωρίς να κοιτάξουν καθρέπτη για να προσπεράσουν τρέχοντας με 100.
Εντάξει οι ταρίφες καταλαβαίνω ότι δεν βγάοζυν φλασ γιατί κουράζονται τόσες ώρες, αλλά οι υπόλοιποι αγοράζουν αυτοκίνητο και δεν ξέρουν τα βασικά;
Μέσα σε 2 μόνο παραγράφους μαζεμένη όλη η ανοησία του νεοέλληνα οδηγού! Ποιόν να συγχαρώ πρώτο δεν ξέρω: τον pk33 που κινείται στη αριστερή λόγω ταχύτητας; εκείνους που βγαίνουν για προσπέραση χωρίς φλας; τους κουρασμένους ταρίφες που έχουν και δίκιο; Μάλλον εκείνους που τόλμησαν να προσπεράσουν με 100... Αλήθεια, κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια;
Ερώτηση: μήπως εσύ πήγαινες με πάνω απο 160 κ ο τύπος επειδή σε είδε αρκετα μακριά δεν έβγαλε φλας; Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε αυτό το δρόμο να βλέπεις μαζεμένα 180-200 κ πάνω χλμ/ώρα. Που να δείς τι γίνεται λίγο πιο πάνω απο Κατερίνη για Θεσσαλονίκη που είναι μια ευθεία 70-80 χλμ με 3- 4 λωρίδες. Κόντρες κάνουν μεγάλα κυβισμού αυτοκίνητα.
Εξαρτάται από το αν με ακολουθεί κάποιος και με τι ταχύτητα με ακολουθεί.
Δεν ανάβω φλάς για να το βλέπει μόνο ο θεός... :lol:
Ερώτηση: μήπως εσύ πήγαινες με πάνω απο 160 κ ο τύπος επειδή σε είδε αρκετα μακριά δεν έβγαλε φλας; Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο σε αυτό το δρόμο να βλέπεις μαζεμένα 180-200 κ πάνω χλμ/ώρα. Που να δείς τι γίνεται λίγο πιο πάνω απο Κατερίνη για Θεσσαλονίκη που είναι μια ευθεία 70-80 χλμ με 3- 4 λωρίδες. Κόντρες κάνουν μεγάλα κυβισμού αυτοκίνητα.
Αυτό αποτελεί δικαιολογία; Δηλαδή ο ΚΟΚ λέει "αν βλέπεις αυτοκίνητο και θέλεις να αλλάξεις λωρίδα βγάλε φλας, αν δε βλέπεις μη βγάζεις";
Το να μην βγαζουν φλας ειναι επικυνδυνο. Ακομα και αν κουραζονται. Καλυτερα να κανουν ενα διαλλειμμα παρα να γινονται επικινδυνοι για τους ευατους τους και τους γυρω τους.
Εξαρτάται από το αν με ακολουθεί κάποιος και με τι ταχύτητα με ακολουθεί.
Δεν ανάβω φλάς για να το βλέπει μόνο ο θεός... :lol:
ναι, απλώς έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξεχάσεις κάποια στιγμή που θα είναι σημαντικό.
Αυτό αποτελεί δικαιολογία; Δηλαδή ο ΚΟΚ λέει "αν βλέπεις αυτοκίνητο και θέλεις να αλλάξεις λωρίδα βγάλε φλας, αν δε βλέπεις μη βγάζεις";
@euri φυσικά κ δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά ούτε είναι λογικό να πηγαίνεις με πάνω απο 130, είναι παράβαση του κώδικα.
ναι, απλώς έτσι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το ξεχάσεις κάποια στιγμή που θα είναι σημαντικό.
Σημαντικό θα είναι να μην κοιτάξω αν με ακολουθεί κάποιος όχι το να βγάλω ή όχι φλας.
@euri φυσικά κ δεν αποτελεί δικαιολογία αλλά ούτε είναι λογικό να πηγαίνεις με πάνω απο 130, είναι παράβαση του κώδικα.
Βεβαίως και είναι παράνομο να υπερβαίνεις το όριο ταχύτητας. Αυτό όμως είναι δουλειά άλλων να το κρίνουν, να το πιστοποιήσουν, να προβούν σε τιμωρία. Ο συνειρμός που δημιουργείται από τα λεγόμενά σου οδηγεί σε συμπέρασμα του τύπου "αφού είναι παράνομος αυτός, εγώ για να τον τιμωρήσω/τρομάξω δε θα βγάλω φλας". (Υποθέτω ότι δεν είναι αυτός ο συλλογισμός σου, αλλά έτσι ακούγεται...)
........Auto merged post: euri πρόσθεσε 2 λεπτά και 18 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Σημαντικό θα είναι να μην κοιτάξω αν με ακολουθεί κάποιος όχι το να βγάλω ή όχι φλας.
Δεν καταλαβαίνω γιατί να προβώ σε μια διαδικασία του στυλ:
'Ερχεται αυτοκίνητο από πίσω;
Ναι
Βγάζω φλας
Όχι
Δε βγάζω φλας
Πολύ πιο εύκολο δεν είναι να βγάζω φλας χωρίς να κάνω την παραπάνω περιττή διαδικασία;
Έχεις δίκιο έτσι ακούγεται και δεν είναι ο συνειρμός μου αλλά μου προξένησε εντύπωση που δε με κατάλαβε ο pk33 αρχικά.
και φυσικα παντα και παντου γιατι ειναι απλα μια συνηθεια...
δικαιολογιες του στυλ το αναβω μονο οταν χρειαζεται κατα 99% ειναι κενες διοτι απλα ουτε τοτε θα το αναψετε...
δεν ειναι τυχαιο οτι οσοι μου το εχουν πει και εχω μπει στα αμαξια τους ποτε δε το χρησιμοποιουν και η απαντηση ειναι οταν ετσι στο χαβαλε τους ρωταω "κοιταξα και δεν χρειαζοταν μωρε..."
χαρακτηριστικο παραδειγμα γνωστου για γελια "φαντασου οταν θελω να παρκαρω παταω το φρενο στιγμιαια πολλες φορες γιατι βαριεμαι να κανω το χερι μου να πατησω τα alarm..."
μετα απο αυτο τι να απαντησεις...
απλα τα φλας,alarm και ζωνη ειναι οπως μαθεις απο την αρχη...
'Ερχεται αυτοκίνητο από πίσω;ΝαιΒγάζω φλαςΌχιΔε βγάζω φλαςΠολύ πιο εύκολο δεν είναι να βγάζω φλας χωρίς να κάνω την παραπάνω περιττή διαδικασία;
Συμφωνώ με το παραπάνω + το ότι κάποια φορά μπορεί να γίνει κάτι και να μην δεις τον άλλο (συνδυασμός λαθών + κρυφή γωνία κλπ). Αν έχεις βγάλει flash τουλάχιστον έχεις προειδοποιήσει πριν βγεις και προσέχει και ο άλλος που έρχεται.
by the way, δεν βγάζουμε flash όταν στρίβουμε το τιμόνι για ν'αλλάξουμε λωρίδα. Το κάνουμε πιο πριν για να προειδοποιήσουμε εγκαίρως για τις προθέσεις μας.
Το φλας είναι συνήθεια, πιο πολύ είναι συνήθεια το να προειδοποιείς για κάθε κίνηση σου. Δε σε προφυλάσσει απόλυτα καθώς υπάρχουν απίστευτα ζώα στο δρόμο αλλά αν το συνηθίσεις δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά. Πολλές φορές έχω σκεφτεί "τι κάνεις ρε;" όταν βγάζω φλας σε ερημότοπους ή και ιδιωτικούς δρόμους.
Παράδειγμα χρήσης φλας που 90% δεν επιβάλλεται από τον ΚΟΚ: έρχομαι από το ρεύμα προς αεροδρόμιο στην Αττική οδό και βγαίνω στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας. Χωρίς να το σκεφτώ
- Βγάζω δεξί φλας στην έξοδο της Αττικής οδού
- Μένω σε όλη τη διάρκεια στη μεσαία λωρίδα
- Βγάζω αριστερό φλας για να δείξω ότι δε θα μπω στα διόδια απέναντι και να αποφύγω τις σφήνες από αριστερά
- Ξαναβγάζω αριστερό φλας για να δείξω ότι δεν πάω Λ. Κηφισίας προς Κηφισιά για τον ίδιο λόγο με πάνω
- Βγάζω δεξί φλας για να δείξω ότι πάω στον παράδρομο της Αττικής προς Mall για να αποφύγω τις σφήνες των ηλίθιων που από δεξιά συνεχίζουν στο δαχτυλίδι
Πιθανότατα κάποιος που το φλας το έχει για το χριστουγεννιάτικο δέντρο να φανταστεί ότι είμαι μεθυσμένος αλλά c' est la vie
Όχι ήμουν απο πίσω του με 130.... και μόλις που πρόλαβα να φρενάρω
........Auto merged post: pk33 πρόσθεσε 3 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα αργότερα ........
by the way, δεν βγάζουμε flash όταν στρίβουμε το τιμόνι για ν'αλλάξουμε λωρίδα. Το κάνουμε πιο πριν για να προειδοποιήσουμε εγκαίρως για τις προθέσεις μας.
Ε ναι, νομίζω ότι στα μαθήματα οδήγησης μας μαθαίνουν ότι οτ flash δηλώνει την ΠΡΟΘΕΣΗ να αλλάξεις κατεύθυνση/λωρίδα. Πρέπει να δηλώσεις την πρόθεσή σου πριν καν κοιτάξεις τον καθρέπτη για να υλοποιήσεις την πρόθεση.
Εννοείται ότι δεν συζητάω το να αλλάξεις λωρίδα χωρίς να δεις καθρεπτη αλλά και χωρίς να ελέγξεις με το κεφάλι σου την τυφλή γωνία του καθρέπτη
Ναι
Βγάζω φλας
Όχι
Δε βγάζω φλας
Πολύ πιο εύκολο δεν είναι να βγάζω φλας χωρίς να κάνω την παραπάνω περιττή διαδικασία;
Για σένα, ίσως.
Για μένα είναι πιο σημαντικό να δω αν έρχεται κανένας κακομοίρης πίσω μου, πριν αλλάξω λωρίσα. Έτσι και αλλιώς, το φλάς είναι ένδειξη: αν είναι κάποιος στα 5 μέτρα πίσω μου και οδηγεί με την διπλάσια ταχύτητα απο μένα, το να ανάψω φλας και να κάνω την αλλαγή (χωρίς να κοιτάξω, γράφοντας τον στα <...> μου) δεν τον υποχρεώνει να φρενάρει. Θα σκοτωθούμε και οι δύο - και θα γράψουν στην μαρμάρινη πλάκα μου "και όμως, άναψε φλας αλλά ο άλλος ο αληταράς τον σκότωσε!" :rofl:
Μέσα σε 2 μόνο παραγράφους μαζεμένη όλη η ανοησία του νεοέλληνα οδηγού! Ποιόν να συγχαρώ πρώτο δεν ξέρω: τον pk33 που κινείται στη αριστερή λόγω ταχύτητας; εκείνους που βγαίνουν για προσπέραση χωρίς φλας; τους κουρασμένους ταρίφες που έχουν και δίκιο; Μάλλον εκείνους που τόλμησαν να προσπεράσουν με 100... Αλήθεια, κοιμάστε ήσυχοι τα βράδια;
Η αριστερή λωρίδα είναι για να τρέχεις. Το αν κάποιος θέλει να παρανομήσει είναι δικό του θέμα. Η δεξιά λωρίδα είναι για όσους επιλέγουν να πηγαίνουν αργά. Το να βγείς στην αριστερή λωρίδα πηγαίνοντας σαν πάπια, για μένα ισοδυναμεί με το να τρέχεις στην αριστερή λωρίδα με 180 και βάλε.
Είναι απαράδεκτο να βλέπεις στον ΠΑΘΕ να πηγαίνουν με 100 στην αριστερή λωρίδα τη στιγμή που η δεξιά λωρίδα είναι άδεια.
Για μένα είναι πιο σημαντικό να δω αν έρχεται κανένας κακομοίρης πίσω μου, πριν αλλάξω λωρίσα. Έτσι και αλλιώς, το φλάς είναι ένδειξη: αν είναι κάποιος στα 5 μέτρα πίσω μου και οδηγεί με την διπλάσια ταχύτητα απο μένα, το να ανάψω φλας και να κάνω την αλλαγή (χωρίς να κοιτάξω, γράφοντας τον στα <...> μου) δεν τον υποχρεώνει να φρενάρει. Θα σκοτωθούμε και οι δύο - και θα γράψουν στην μαρμάρινη πλάκα μου "και όμως, άναψε φλας αλλά ο άλλος ο αληταράς τον σκότωσε!" :rofl:
Δυο φορές ως τώρα έχω την ίδια ιστορία καρμπόν. Το αυτοκίνητο βγάζει αριστερό φλας και χαμηλώνει ταχύτητα, στρίβει νόμιμα αριστερά και ντελιβεράς με μηχανάκι και φυσικά χωρίς κράνος πάει να τον προσπεράσει. Ο ντελιβεράς γίνεται σούπερμαν, το αυτοκίνητο κώλος και από θαύμα όλοι ζουν.
Αναλογως, αμα ειναι και η γυναικα μεσα, μαλλον. Αμα ειμαι μονος μου τοτε ισως.
Εγω με τα φλας δεν τα παω καλα. Οποτε το θυμαμαι ή οποτε κανω παρανομια και χρειαζεται.
Παντως, δε αναβω το φλας ευκολα.
Πάντοτε. :)
Αλλαγή λωρίδας -> λίγο τον διακόπτη κάτω η πάνω ώστε να αναβοσβήσει 3 φορές.
Για σένα, ίσως.
Εχμμμμ, στη λογική διαδικασία που έχω παραθέσει πιο πάνω, η πρώτη ενέργεια/ερώτηση είναι: «Έρχεται αυτοκίνητο από πίσω;». Αυτό προϋποθέτει ότι ελέγχεις αν έρχεται αυτοκίνητο ή όχι. Επομένως αυτό που περιγράφεις εσύ έχει ήδη γίνει. Αυτό που περιγράφω εγώ έπεται του όποιου ελέγχου, άρα πρόκειται για επιπλέον διαδικασία, κατ' εμέ άχρηστη (και ενδεχομένως επικίνδυνη, χρονοβόρα, κλπ) ;)
Ναι
Βγάζω φλας
Όχι
Δε βγάζω φλας
........Auto merged post: euri πρόσθεσε 2 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Αναλογως, αμα ειναι και η γυναικα μεσα, μαλλον. Αμα ειμαι μονος μου τοτε ισως.
Εγω με τα φλας δεν τα παω καλα. Οποτε το θυμαμαι ή οποτε κανω παρανομια και χρειαζεται.
Παντως, δε αναβω το φλας ευκολα.
Αλλάζει κάτι αν είσαι με ή χωρίς τη γυναίκα σου; :what:
Τόσο δύσκολο είναι πια να βγάλει κανείς το φλας; Θα πληρώσετε επιπλέον ΔΕΗ; Θα φθαρεί η λάμπα; Θα σας πουν "κότες" ή "ηλίθιους"; Θα χάσετε τον "ανδρισμό"; Θα μειωθεί η μαγκιά;
Η αριστερή λωρίδα είναι για να τρέχεις. Το αν κάποιος θέλει να παρανομήσει είναι δικό του θέμα. Η δεξιά λωρίδα είναι για όσους επιλέγουν να πηγαίνουν αργά. Το να βγείς στην αριστερή λωρίδα πηγαίνοντας σαν πάπια, για μένα ισοδυναμεί με το να τρέχεις στην αριστερή λωρίδα με 180 και βάλε.
Είναι απαράδεκτο να βλέπεις στον ΠΑΘΕ να πηγαίνουν με 100 στην αριστερή λωρίδα τη στιγμή που η δεξιά λωρίδα είναι άδεια.
Oχι φίλος δεν είναι έτσι. Ο κανόνας λέει πως πάντα κινούμαστε δεξιά και προσπερνάμε μόνο αριστερά και πάντα εντός των ορίων ταχύτητας. Η αριστερή δεν είναι για πορεία λοιπόν αλλά μόνο για να προσπερνάς. Η λογική που λέει πως αν εγώ θέλω να παρανομήσω δικαιωμά μου καλύπτει και αυτόν που λέει πως αν γουστάρει αναβει φλας αν δε γουστάρει δικαιωμά του. Το να πηγαίνεις στην αροιστερή για μένα είναι λάθος έτσι και αλλιώς είτε πηγαίνεις με 200 είτε με 100.
Τόσο δύσκολο είναι πια να βγάλει κανείς το φλας; Θα πληρώσετε επιπλέον ΔΕΗ; Θα φθαρεί η λάμπα; Θα σας πουν "κότες" ή "ηλίθιους"; Θα χάσετε τον "ανδρισμό"; Θα μειωθεί η μαγκιά;
μου θυμίζει την "μαγκιά" με την ζώνη ασφαλείας. Είχα μπει στο αμάξι ενός γνωστού (40-φεύγα) και μου λέει "δεν χρειάζεται να βάλεις ζώνη, είμαι καλός οδηγός...":what:
επειδή αυτό το καλοκαίρι πήγα περίπου 14 φορές μέχρι Λάρισα και λόγω ταχύτητας πηγαίνω στην αριστερή λωρίδα ...
Η αριστερή λωρίδα είναι για να τρέχεις. Το αν κάποιος θέλει να παρανομήσει είναι δικό του θέμα. Η δεξιά λωρίδα είναι για όσους επιλέγουν να πηγαίνουν αργά.
Θα πρότεινα, αντί να συζητάς για τα κακώς κείμενα των άλλων, να δεις πρώτα τα δικά σου.
Η αριστερή λωρίδα, δεν είναι ούτε για να τρέχεις, ούτε για να πηγαίνεις αργά. Είναι για να προσπερνάς. Αν κινείσαι σταθερά εκεί είσαι παράνομος και επικίνδυνος. Το ίδιο κι αν κινείσαι στη ΛΕΑ.
Παράδειγμα χρήσης φλας που 90% δεν επιβάλλεται από τον ΚΟΚ: έρχομαι από το ρεύμα προς αεροδρόμιο στην Αττική οδό και βγαίνω στο δαχτυλίδι στην Κηφισίας. Χωρίς να το σκεφτώ
- Βγάζω αριστερό φλας για να δείξω ότι δε θα μπω στα διόδια απέναντι και να αποφύγω τις σφήνες από αριστερά
- Ξαναβγάζω αριστερό φλας για να δείξω ότι δεν πάω Λ. Κηφισίας προς Κηφισιά για τον ίδιο λόγο με πάνω
- Βγάζω δεξί φλας για να δείξω ότι πάω στον παράδρομο της Αττικής προς Mall για να αποφύγω τις σφήνες των ηλίθιων που από δεξιά συνεχίζουν στο δαχτυλίδι
Πάρα πολλοί οδηγοί στο συγκεκριμένο δακτυλίδι κινούνται εφαπτομενικά και δεν καταλαβαίνουν την κυκλική χάραξη των λωρίδων. Εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Βγάζω κι εγώ φλας για να μη με τρακάρουν (ενώ κινούμαι νόμιμα) και μου κορνάρουν μερικοί άσχετοι.
Επίσης στις κυκλικές πλατείες είμαι από τους ελάχιστους που ανάβουν φλας στην έξοδο τους. Σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται ως αναμενόμενη κίνηση την εφαπτομενική.
Τέλος, ελάχιστοι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν φλας. Κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες και κάνουν ό,τι τους επιτρέπει το μικρό μέγεθος και η μεγάλη επιτάχυνση του οχήματός τους.
Φλας βγάζω παντού και πάντα. Ακόμα και σε δρόμο που δεν έχει καθόλου κίνηση. Καλό είναι να συνηθίζουμε στη σταθερά σωστή και ασφαλή οδήγηση (ακόμα κι αν κάποια πράγματα φαίνονται περιττά κάποιες φορές), διότι κάποια στιγμή που θα είμαστε απρόσεχτοι θα μας σώσουν.
Θα πρότεινα, αντί να συζητάς για τα κακώς κείμενα των άλλων, να δεις πρώτα τα δικά σου.
Η αριστερή λωρίδα, δεν είναι ούτε για να τρέχεις, ούτε για να πηγαίνεις αργά. Είναι για να προσπερνάς. Αν κινείσαι σταθερά εκεί είσαι παράνομος και επικίνδυνος. Το ίδιο κι αν κινείσαι στη ΛΕΑ.
Πάρα πολλοί οδηγοί στο συγκεκριμένο δακτυλίδι κινούνται εφαπτομενικά και δεν καταλαβαίνουν την κυκλική χάραξη των λωρίδων. Εξαιρετικά επικίνδυνο σημείο. Βγάζω κι εγώ φλας για να μη με τρακάρουν (ενώ κινούμαι νόμιμα) και μου κορνάρουν μερικοί άσχετοι.
Επίσης στις κυκλικές πλατείες είμαι από τους ελάχιστους που ανάβουν φλας στην έξοδο τους. Σχεδόν όλοι αντιλαμβάνονται ως αναμενόμενη κίνηση την εφαπτομενική.
Τέλος, ελάχιστοι μοτοσυκλετιστές χρησιμοποιούν φλας. Κινούνται ανάμεσα στις λωρίδες και κάνουν ό,τι τους επιτρέπει το μικρό μέγεθος και η μεγάλη επιτάχυνση του οχήματός τους.
Καλά έθιξες πολά τώρα εκτος θέματος. ΛΕΑ και μοτοσυκλετιστές τεράστιο θέμα για μένα. Τι να προτογραψω..
απλα τα φλας,alarm και ζωνη ειναι οπως μαθεις απο την αρχη...
σωστότατος.
:respekt:
μου θυμίζει την "μαγκιά" με την ζώνη ασφαλείας. Είχα μπει στο αμάξι ενός γνωστού (40-φεύγα) και μου λέει "δεν χρειάζεται να βάλεις ζώνη, είμαι καλός οδηγός...":what:
ο 40ρης είναι ο ορισμός του βλάκα. Νόμίζει οτι σε όλα είναι 25 χρονών. Έτσι "ξέρει" να οδηγεί ενώ με την πρώτη μλκ που κάνει και τρώει το ξύλο της αρκούδας λόγω ηλικίας το ριχνει στο "κωλοκάπνισμα":rofl::rofl::rofl::rofl::rofl:
δυστυχώς δεν έχει άλλο δρόμο και αναγκαστικά κάπου πρέπει να πιάσω και 170...
πάντα ζώνη και φλας εννοείται +++ όλα όσα λέω εδώ και καιρό: έλεγχος απο λάστιχα, υγρά, τακάκια κτλ κτλ κτλ
================
στούκα με μπαμπά φίλου μου προχτές: ένας παππούς πέρασε με στοπ και τον χτύπησε αριστερά. το αμάξι έφυγε δεξια και βρήκε σε πυροσβεστικό κάθετα στο φανάρι.
ο μηχανισμός που τραβάει συρματόσκοινο (http://www.greekfirevehicle.gr/index.php?option=com_phocagallery&view=detail&catid=1:-1000-1500-&id=268:phoca_thumb_l_03&tmpl=component&Itemid=6) έκοψε την δεξιά κολώνα και μπήκε μισό μέτρο στο αμάξι!!!
ευτυχώς δεν ήταν κάποιος δεξιά γιατί δεν θα είχε κεφάλι τώρα...
το αμάξι - καινούργιο των 35,000 πάει για πέταμα, ο παππούς ευτυχώς είχε ασφάλεια που θα δώσει ένα ποσό ενώ απορώ ακόμα γιατί ολόκληρος μηχανισμός εξείχε του πυροσβεστικού οχήματος...
Tα φλας ειναι για τους ασχετους και οχι για το ελληνες οδηγους που γ***ν και δερνουν.Μη βγαζοντας φλας προπονουμε τα νατανακλασικα των αλλων οδηγων.Εξαλλου ειναι γνωστο οτι φλας βγαζουμε μονο
σε ορισμενους οδηγους.Στο συμπερασμα αυτο κατεληξα οταν διαμαρτυρηθηκα σε καποιον που δεν εβγαλε φλας και μου ειπε "σιγα μην σου βγαλω εσενα και φλας".Προφανως δεν με ειχε στην λιστα αυτων που πρεπει να βγαλει φλας.
alexandrozz
31-08-09, 16:29
Ανήκω κι εγώ σε αυτούς που ανάβουν πάντα φλας σε βαθμό αηδίας γιατί πιστεύω ότι είναι θέμα και συνήθειας. Οι ταρίφες εννοείται ότι πρέπει να ανάβουν πάντα φλας γιατί δεν μπορώ εγώ να μυρίσω τα νύχια μου πότε έδωσε τα ρέστα και είναι πχ έτοιμος να ξεκινήσει. Πάντως μη ξεχνάμε και ότι συχνά δεν γίνεται σωστή χρήση. Πχ είναι πολύ συνηθισμένο να βλέπω οδηγό να ανάβει φλας και καπάκι να στρίβει προς εκείνη τη μεριά χωρίς να κοιτάει πουθενά (σαν να πιστεύει ότι φλας=κάντε χώρο, έρχομαι).
Σωστός! Οι περισότεροι (Έλληνες φυσικά) οδηγοί πιστεύουν πως επειδή τρέχουν με 120 χλμ θα πρέπει να κινούντε στην αριστερή λωρίδα και να πάνε στην μεσαία (με το ζόρι φυσικά, γιατί ο πίσω τρέχει υπερβολικά, άρα κακώς τον αφήνουμε να περάσει!) μόνο αν τους πλησιάσει κάποιος. Μετά φλας και πάλι στην αριστερή...
Επίσης ούτε στη μεσαία θα πρέπει να κινείτε κάποιος, όταν υπάρχει και τρίτη λωρίδα ελεύθερη, εκτός φυσικά αν έχει σήμανση για όριο ταχύτητας.
Το φαινόμενο πάω_με_60_αλλά_είμαι_στη_μεσαία_άρα_δεν_ενοχλώ είναι ελληνικότατο! Βλέπεις στην Αττική Οδό ένα ζώο μέσα στη μέση με ένα κενό μπροστά του 500 μέτρα και αριστερά-δεξιά να γίνετε χαμός! Άσε που σε στραβοκοιτάζει όταν θα προσπεράσεις (νόμιμα, αλλά ούτε αυτό το γνωρίζουν πολλοί) από δεξιά!
Α τι ρωτήσατε? Αν βγάζω φλας όταν αλλάζω λωρίδα? Ναι πάντα όταν πάω να προσπεράσω, αλλά το δεξί στην επιστροφή στη λωρίδα μου όχι πάντα, το ξεχνάω κάποιες φορές, ειδικά αν δεν υπάρχει κόσμος πίσω μου...
Και εννοείτε πως όταν κινούμαι στην αριστερή για κάποιο λόγο, αφήνω όποιον είναι μπροστά μου και δεξιά να μπει στην αριστερή, αν βγάλει φλας φυσικά, γιατί μάγος δεν είμαι!
Μιας και λέμε για φλας, μην ξεχνάμε και τα ρημάδια τα αλαρμ. Οποιος γουστάρει κάνει ενα χραπ και σταματάει όπου του *αυλώσει... Βγάλε ρε μάστορα κανα αλαρμ το πληρώνεις το *αμημενο το ρευμα που καίει; :angryr::angryr::angryr::angryr::angryr::angryr:
Σωστός! Οι περισότεροι (Έλληνες φυσικά) οδηγοί πιστεύουν πως επειδή τρέχουν με 120 χλμ θα πρέπει να κινούντε στην αριστερή λωρίδα και να πάνε στην μεσαία (με το ζόρι φυσικά, γιατί ο πίσω τρέχει υπερβολικά, άρα κακώς τον αφήνουμε να περάσει!) μόνο αν τους πλησιάσει κάποιος. Μετά φλας και πάλι στην αριστερή...
Επίσης ούτε στη μεσαία θα πρέπει να κινείτε κάποιος, όταν υπάρχει και τρίτη λωρίδα ελεύθερη, εκτός φυσικά αν έχει σήμανση για όριο ταχύτητας.
Το φαινόμενο πάω_με_60_αλλά_είμαι_στη_μεσαία_άρα_δεν_ενοχλώ είναι ελληνικότατο! Βλέπεις στην Αττική Οδό ένα ζώο μέσα στη μέση με ένα κενό μπροστά του 500 μέτρα και αριστερά-δεξιά να γίνετε χαμός! Άσε που σε στραβοκοιτάζει όταν θα προσπεράσεις (νόμιμα, αλλά ούτε αυτό το γνωρίζουν πολλοί) από δεξιά!
Α τι ρωτήσατε? Αν βγάζω φλας όταν αλλάζω λωρίδα? Ναι πάντα όταν πάω να προσπεράσω, αλλά το δεξί στην επιστροφή στη λωρίδα μου όχι πάντα, το ξεχνάω κάποιες φορές, ειδικά αν δεν υπάρχει κόσμος πίσω μου...
Και εννοείτε πως όταν κινούμαι στην αριστερή για κάποιο λόγο, αφήνω όποιον είναι μπροστά μου και δεξιά να μπει στην αριστερή, αν βγάλει φλας φυσικά, γιατί μάγος δεν είμαι!
Σχετικά με αυτά που λές ελπίζω να μην απο τους τύπους που βλέπω(χωρίς παρεξήγηση) συχνά και λέω "τι σκατά χέζεται;"
Οταν ο δρόμος έχει 3 λωρίδες οι συνήθεις συνδιασμοί είναι. Αριστερά 160+κλμ μεσαία απο 80-120 και δεξιά απο 60-160+.
Μιας και θίγεις αττική
Οταν ο άλλος δεν ξέρει σε πια έξοδο να βγεί θα πάει και με 60 αμα θέλει. Μπορεί στο κάτω κάτω να μην πηγαίνει άλλα το αμάξι του. Νόμιμος είναι αν το δούμε αντικειμενικά.
Επειδή "εσύ" χέζεσαι και θές να πάς με 200 πρέπει και εγώ να πάω με 200?
Δεξιά δεξιά δεν σ΄αφήνουν να πάς γιατί πάνε να βγούν στην έξοδο μερικοί με 180 που έρχονται μαζεμένα απο ώρα ή περνάνε απο δεξιά μιας και την αριστερή αριστερή την έχουν πιάσει "αργοί" για τα κυβικά τους.
Αριστερά πάλι έχουμε τους γρήγορους με 160+ οπότε;
Αν υπήρχε τάξη στο δρόμο και παιδεία σε αυτούς που οδηγούν δεν θα χρειαζόταν να "πήγαινα" μεσαία με 60 και κοιτώντας που θα βγώ. Θα "πήγαινα" δεξιά με την άνεσή μου για να βλέπω κιόλας. Δεν είναι ιδιωτικός δρόμος "σου" η αττική. Εξυπηρετει όλα τα άτομα.
Όπως όσοι έχουν μερσέντα ή cayenne δεν πήραν και την εθνική δική τους. Πάνε με 210 και παίζουν φώτα σε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά τους. Λες και το αριστερό ρευμα γράφει το όνομά τους.
Και άλλοι έχουμε καλά αμάξια αλλά πάμε σαν άνθρωποι.
Δεν αναφέρομαι προσωπικά απλά γράφω επάνω σε αυτό που έθιξες.
*ΕΠΙΠΛΕΟΝ που διάβασες οτι το απο δεξιά προσπέρασμα είναι νόμιμο; Εγώ απ' ότι θυμάμαι πριν χρόνια που έδινα για δίπλωμα αυτό επιτρέπεται ΜΟΝΟ οταν ο άλλος στρίβει αριστερά.
Αλλάζει κάτι αν είσαι με ή χωρίς τη γυναίκα σου; :what:
Εχει διαφορα γιατι η γυναικα φωναζει, οταν ειμαι μονος τοτε κανεις δε φωναζει.
Το αλλο μενει ασχολιαστο, δε χρειαζεται να πω κατι
1) αλλάξτε τον τίτλο του θέματος σε "Γιατί πρέπει να βγάζουμε φλάς οταν αλλάζουμε λωρίδα".
Οταν ειδα την ερώτηση μου ήρθε τάση για έμετο. Δεν ειναι δυνατόν να διατυπώνεται τέτοια ερώτηση.
2) αναγκαστικά κάπου πρέπει να πιάσω και 170...
ποιος κερατάς σε αναγκάζει να του βάλω το αμάξι στον κ.... .
Ακου αναγκαστικά! ΔΕΝ υπάρχει αναγκαστικά πρεπει να παρανομήσω.
Για το όνομα του (ο'που πιστέυετε τεσπα). 130 ειναι η μεγιστη επιτρεπτή ταχύτητα εντός ελλάδας. Οποιος πηγαινει παραπάνω ειναι δολοφόνος εκ προμελέτης για τα δικαστήρια. Ελεος δηλαδη.
Εγω πολλές φορές πάω με τα 100 και νομίζω πως τρεχω πολύ. Οταν το όριο ειναι 90 και ενας τυπάκος προσπερνά με 90 εναν παππου που πηγαινει με 50 σε δρόμο με 2 λωρίδες, και ερχεται ο ΚΑΡΑΜΑΛ@ΚΑΣ απο πίσω me 220 με την Ζ16, τα 800 αλογα και πλακώνεται στα φρένα που ουρλιάζουν, παιζει φωτα, κορνάρει, μαρσάρει, μουντζώνει και δεν μετρησα τί άλλο, ΠΟΙΟΣ φταίει? ο παππους, ο τυπάκος ή ο κόπανος που βρηκε τον δρόμο των 2 λωρίδων για μονζα (http://en.wikipedia.org/wiki/Autodromo_Nazionale_Monza#Deaths_from_crashes)?
Αφηστε με με τους εξωραισμους και το οτι τα όρια ειναι γελοια. Γελοιος ειναι οποιος βιάζει τους άλλους οδηγους να εξαφανιστουν απο τον δρόμο γιατι ο δρόμος εγινε δικός τους ξαφνικά επαιδή αγόρασαν φερράρι, πόρσε. Ορσε τους.:protest:.
Πλάκα έχει αυτό το thread.
Λοιπόν:
Κινούμαστε πάντα στη δεξιά λωρίδα και βγαίνουμε αριστερά όταν συναντήσουμε εμπόδιο. Στην Ελλάδα είμαστε όλοι αριστεροί και το δηλώνουμε βρισκόμενοι μόνιμα στην αριστερή λωρίδα. Η δεξιά είναι για τους άσχετους. Στην Ελλάδα αν θέλεις να φτάσεις γρήγορα μείνε δεξιά. Δε θα συναντήσεις σχεδόν τίποτα.
Κινούμαστε ανάμεσα στις γραμμές. Βέβαια στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν, εμείς δηλώνουμε ότι δε μας αρέσει η θέση τους πατώντας τες. Αν κάποιος ηλήθιος σαν εμένα σας κορνάρει που βαριέστε να στρίψετε το τιμόνι και περνάτε από τη μια πλευρά του δρόμου στην άλλη αγνοήστε ή βρίστε τον. Στις πλατείες κολλήστε στην εσωτερική πλευρά και πεταχτείτε δεξια για να βγείτε. Ο βλάκας που πάει κανονικά στη λωρίδα του να μην πήγαινε. Αμάν με όλους τους άσχετους.
Και άλλα αλλά με διέκοψαν. Δουλεια. Πφχ.
manoulamou
31-08-09, 18:10
Ξανα- διαβαστε προσεκτικα ιδιως τα αρθρα 17 και 21 (http://www.yme.gr/getfile.php?id=2332)...;)
http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=249&id=&tid=249 κλπ
:worthy:@gatoulas εισαι γατα με πεταλα!:rofl:
Δυστυχως "αυτη ειναι η Ελλαδα" οπως ειπε κι ενας πρωην πρωθυπουργος
και για τα χαλια της δεν φταινε μονο οι αιρετοι μας εκπροσωποι.
Άρθρo 17
Πρoσπέρασμα – Kυκλoφoρία σε στoίχoυς
1. O oδηγός επιτρέπεται να πρoσπεράσει πρoπoρευόμενo όχημα μόνo
Άρθρο 17. Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους
58
εφόσoν μπoρεί να τo κάνει χωρίς κίνδυνo ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας
και εφόσoν πρoειδoπoιήσει έγκαιρα γι’ αυτό, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παρά-
γραφος 2 τoυ παρόντoς Kώδικα.
2. To πρoσπέρασμα επιτρέπεται, κατά κανόνα, από τα αριστερά. Kατ’
εξαίρεση, τo πρoσπέρασμα επιτρέπεται από τα δεξιά αν o πρoπoρευόμενoς
oδηγός έχει δώσει σήμα ότι πρoτίθεται να στρίψει αριστερά και έχει μετακι-
νήσει τo όχημα ή τα ζώα τoυ πρoς την πλευρά αυτήν.
3. To πρoσπέρασμα απαγoρεύεται γενικά στις εξής περιπτώσεις:
α) Όταν κάπoιoς από τoυς oδηγoύς πoυ ακoλoυθoύν αυτόν πoυ πρoτίθεται
να πρoσπεράσει άρχισε ήδη τo πρoσπέρασμα.
β) Όταν o oδηγός πoυ πρoπoρεύεται στην αυτή λωρίδα κυκλoφoρίας δώ-
σει σήμα ότι πρoτίθεται να πρoσπεράσει άλλoν.
γ) Όταν η λωρίδα κυκλoφoρίας, την oπoία θα χρησιμoπoιήσει o oδηγός
κατά τo πρoσπέρασμα, δεν είναι ελεύθερη σε αρκετή απόσταση μπρoστά τoυ,
κατά τρόπo ώστε, λαμβανoμένης υπόψη της διαφoράς ταχύτητας τoυ oχήματός
τoυ, κατά τo χρόνo τoυ πρoσπεράσματoς, και εκείνης των oχημάτων, τα oπoία
πρoτίθεται να πρoσπεράσει, να μην εκθέσει σε κίνδυνo ή παρεμπoδίσει τoυς
ερχόμενoυς αντίθετα.
δ) Aμέσως πρo ή επί μη κυκλικoύ ισόπεδoυ oδικoύ κόμβoυ, εκτός αν:
αα) επιτρέπεται τo πρoσπέρασμα πρoς τα δεξιά, κατά την περίπτωση της
παραγράφου 2 τoυ άρθρoυ αυτoύ,
ββ) η oδός, στην oπoία γίνεται τo πρoσπέρασμα, έχει πρoτεραιότητα,
γγ) η κυκλoφoρία ρυθμίζεται από τρoχoνόμo ή με φωτεινoύς σηματoδότες
και
δδ) τo όχημα τo oπoίo πρoσπερνάται είναι πoδήλατo, μoτoπoδήλατo ή
μoτoσικλέτα χωρίς καλάθι.
ε) Aμέσως πρo ή επί ισoπέδoυ σιδηρoδρoμικής διάβασης χωρίς κινητά φράγ-
ματα, εκτός αν η oδική κυκλoφoρία ρυθμίζεται από φωτεινoύς σηματoδότες,
όπως αυτoί πoυ χρησιμoπoιoύνται στoυς ισόπεδoυς oδικoύς κόμβoυς.
στ) Aμέσως πρo ή σε διάβαση πεζών, η oπoία έχει σημανθεί ως διάβαση
πεζών στo oδόστρωμα ή με πινακίδα σήμανσης.
ζ) Μέσα στις σήραγγες με μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
η) Όταν σχολικό λεωφορείο έχει σταματήσει σε οδόστρωμα με μία ή δύο
λωρίδες κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση που κινείται και έχει αναμμένα
τα φώτα έκτακτης ανάγκης για την αποβίβαση και επιβίβαση μαθητών.
4. Eιδικότερα σε oδόστρωμα διπλής κατεύθυνσης, τo πρoσπέρασμα
απαγoρεύεται και κατά την πρoσέγγιση σε κυρτή αλλαγή κλίσης ή σε στρoφές
με ανεπαρκή oρατότητα, εκτός αν υπάρχει στα σημεία αυτά διαχωριστική νη-
σίδα ή δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας πρoς την κατεύθυνση αυτoύ
πoυ πρoσπερνά, oι oπoίες oρίζoνται με κατά μήκoς διαγραμμίσεις, τo δε
Κεφάλαιο Γ΄. Κανόνες οδικής συμπεριφοράς
59
πρoσπέρασμα γίνεται χωρίς να εγκαταλείψει o oδηγός τις λωρίδες κυκλoφoρίας
πoυ σημειώνoνται ως κλειστές γι’ αυτoύς πoυ έρχoνται αντίθετα.
5. O oδηγός, κατά τo πρoσπέρασμα, υπoχρεoύται να αφήνει στo όχημα τo
oπoίo πρoσπερνά αρκετό χώρo παραπλεύρως.
6. O oδηγός, υπoχρεoύται μετά τo πρoσπέρασμα, να επαναφέρει τo όχημά
τoυ πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώματoς, χωρίς κίνδυνo γι’ αυτoύς
πoυ πρoσπερνά.
Aν όμως κινείται σε oδόστρωμα με δύo τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας
κατά κατεύθυνση και πρoτίθεται να πρoσπεράσει περισσότερα από ένα oχή-
ματα, μπoρεί να παραμείνει στη λωρίδα πoυ χρησιμoπoιεί για τo πρoσπέρασμα,
αν η ενέργειά τoυ αυτή δεν πρoκαλεί δυσχέρεια στoυς oδηγoύς ταχύτερων
oχημάτων πoυ τoν πλησιάζoυν από πίσω.
7. Oδηγός πoυ αντιλαμβάνεται ότι άλλoς oδηγός πρoτίθεται να τoν πρo-
σπεράσει, υπoχρεoύται να κινείται πλησίoν τoυ δεξιoύ άκρoυ τoυ oδoστρώ-
ματoς και να μην επιταχύνει την κίνησή τoυ. O oδηγός βραδέως κινoύμενoυ ή
oγκώδoυς oχήματoς, τoυ oπoίoυ δεν είναι ευχερές και ασφαλές τo πρoσπέρασμα,
λόγω της στενότητας ή της κατάστασης τoυ oδoστρώματoς, σε συνδυασμό με
την πυκνότητα της αντιθέτως ερχόμενης κυκλoφoρίας, υπoχρεoύται να μει-
ώνει την ταχύτητά τoυ και να πλησιάζει κατά τo δυνατόν, στo δεξιό άκρo
τoυ oδoστρώματoς, για να διευκoλύνει τo πρoσπέρασμα από oχήματα πoυ
ακoλoυθoύν.
8. α) Σε μoνόδρoμoυς και oδoύς διπλής κατεύθυνσης, πoυ υπάρχoυν δύo
τoυλάχιστoν λωρίδες κυκλoφoρίας, κατά κατεύθυνση, μέσα σε κατoικημένες
περιoχές και τρεις εκτός αυτών, διαχωριζόμενες με κατά μήκoς διαγραμμί-
σεις, επιτρέπεται η κυκλoφoρία σε παράλληλες σειρές (στoίχoυς).
β) Στην περίπτωση αυτή, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνoν εφόσoν δεν
πρoκαλείται κίνδυνoς ή παρακώλυση της κυκλoφoρίας και δίνεται έγκαιρα
πρoειδoπoίηση, σύμφωνα με τo άρθρo 21 παράγραφος 2 τoυ παρόντoς Kώ-
δικα.
γ) Στην περίπτωση που προβλέπεται στο εδάφιο α΄ της παρούσας παρα-
γράφου, ο προβλεπόμενος τρόπος οδήγησης δε θεωρείται ότι αποτελεί προ-
σπέρασμα κατά την έννοια του παρόντος άρθρου. Η διάταξη της περίπτωσης
στ΄ της παραγράφου 3 του άρθρου αυτού παραμένει εφαρμόσιμη.
9. Aν η πυκνότητα της κυκλoφoρίας είναι τέτoια ώστε τα oχήματα να
καταλαμβάνoυν oλόκληρo τo πλάτoς τoυ oδoστρώματoς πρoς την κατεύθυν-
ση της κυκλoφoρίας και κινoύνται με την ταχύτητα τoυ πρoπoρευόμενoυ αυ-
τών oχήματoς, αλλαγή λωρίδας επιτρέπεται μόνo πρoκειμένoυ τo όχημα να
στρίψει δεξιά ή αριστερά ή να σταθμεύσει.
10. Στις περιπτώσεις κίνησης των oχημάτων σε παράλληλες σειρές (στoί-
χoυς), oι oδηγoί των βραδυπoρoύντων oχημάτων υπoχρεoύνται να κινoύν
αυτά στη δεξιά λωρίδα τoυ oδoστρώματoς.
Άρθρο 17. Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους
60
11. Αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄, β΄, ε΄, στ΄
και ζ΄ της παραγράφου 3 και της παραγράφου 4 του άρθρου αυτού τιμωρείται
με διοικητικό πρόστιμο επτακοσίων (700,00) ευρώ, τις δε λοιπές διατάξεις,
με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ
........Auto merged post: potis21 πρόσθεσε 1 λεπτά και 3 δευτερόλεπτα αργότερα ........
Άρθρo 21
Kανόνες για τoυς ελιγμoύς των oχημάτων
1. O oδηγός πoυ πρoτίθεται να εκτελέσει ελιγμό, oφείλει πρoηγoυμένως
να βεβαιωθεί ότι μπoρεί να τo πράξει χωρίς κίνδυνo ή παρακώλυση των
λoιπών χρηστών της oδoύ, oι oπoίoι κινoύνται πίσω, μπρoστά ή πλάι τoυ, ή
ετoιμάζoνται να τoν πρoσπεράσoυν, λαμβάνoντας υπόψη τη θέση, την κατεύ-
θυνση και την ταχύτητά τoυς.
2. Πριν από κάθε ελιγμό, o oδηγός υπoχρεoύται να καταστήσει έγκαιρα
γνωστή την πρόθεσή τoυ αυτή, χρησιμoπoιώντας για τo σκoπό αυτόν τoυς
δείκτες κατεύθυνσης, αν δε αυτoί δεν λειτoυργoύν, υπoχρεoύται να δώσει τα
ακόλoυθα σήματα με τo χέρι:
α) Έκταση τoυ βραχίoνα για στρoφή πρoς την κατεύθυνση αυτoύ.
β) Kάμψη τoυ βραχίoνα πρoς τα πάνω για στρoφή πρoς την αντίθετη πλευ-
ρά αυτoύ.
γ) Kάμψη τoυ βραχίoνα πρoς τα κάτω, για τoν ελιγμό στάθμευσης.
3. H πρoειδoπoίηση πoυ δίνεται με τoυς δείκτες κατεύθυνσης επιβάλλεται
να συνεχίζεται σε όλη τη διάρκεια τoυ ελιγμoύ και να παύει όταν oλoκληρωθεί
o ελιγμός.
4. Ο οδηγός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται
με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ. Αυτός που επιχειρεί στην οδό
συνεχείς ή διακεκομμένους ελιγμούς και κίνηση που εγκυμονεί κίνδυνο για
τους λοιπούς χρήστες της οδού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο επτακοσί-
ων (700,00) ευρώ και επί τόπου αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης
για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του
άρθρου 103 του παρόντος Κώδικα.
Εχει διαφορα γιατι η γυναικα φωναζει, οταν ειμαι μονος τοτε κανεις δε φωναζει.
Τότε θα ήταν καλύτερα για όλους τόσο εσύ, όσο και οι ομοϊδεάτες σου να οδηγείτε παρέα με τις γυναίκες σας...
Το αλλο μενει ασχολιαστο, δε χρειαζεται να πω κατι
Γιατί ασχολίαστο; Πες μου ένα σοβαρό λόγο για τον οποίο δε βγάζεις φλας όταν χρειάζεται.
και βεβαια εννοείται οτι ΔΕΝ εμποδίζεις κανέναν και δεν εισαι εσυ λάθος, αν ελεγξεις, εκτελέσεις τον ελιγμό και στην μέση της εκτέλεσης ο άλλος σου ερθει απο πίσω με 220. Ειναι αδύνατο να τον δεις να ερχεται, εινα σαν να εισαι σταματημένος κι ο άλλος να ερχεται απο πίσω με 130!
Η σήμανση, δηλαδή η διακεκομένη γραμμή, τα τρίγωνα που ειδοποιουν για τον κίνδυνο, τα όρια ταχύτητας, η απαγορευση προσπέρασης κλπ. αποφασίζονται οχι για να σας σπάνε τα νευρα, αλλά με βάση δεκάδες λόγους, που αφορουν την κλίση της στροφής, την πρόβλεψη για διάφορους τύπους οχημάτων, την πρόβλεψη να μπορεσεις να δεις τι γινεται ΠΙΣΩ απο την στροφή, π.χ. προσπερασμα απο την αντίθετη κατευθυνση σε περίπτωση διακεκομένης διαχωριστικής κ.α. Αν δειτε στατιστικά, το 90% των ατυχημάτων εχουν να κάνουν με την ελλειψη σεβασμου στα σχετικά σήματα (ΟΛΕΣ οι μετωπικές -πλαγιομετωπικές, εχουν να κάνουν με αυτό, για τον ενα ή τον άλλο λόγο (αντικανονικό προσπέρασμα, απώλεια ελεγχου του οχήματος λογω κουρασης - μεθης - υπερβολικής ταχύτητας. ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟ"Υ ΔΡΟΜΟΥ δεν ειναι επαρκής δικαιολογία, γιατί πρέπει να εχει παχυ στρωμα λαδιου η ασφαλτος (ανατροπή βυτιοφόρου με λάδι πια?!?) για να παραμείνει με συμβατικές ταχύτητες η απώλεια ελέγχου μετά απο κάποια μέτρα.
ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΟΛΙΣΘΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟ"Υ ΔΡΟΜΟΥ δεν ειναι επαρκής δικαιολογία, γιατί πρέπει να εχει παχυ στρωμα λαδιου η ασφαλτος (ανατροπή βυτιοφόρου με λάδι πια?!?) για να παραμείνει με συμβατικές ταχύτητες η απώλεια ελέγχου μετά απο κάποια μέτρα.
Αρκεί μία πολύ μικρή ποσότητα λαδιού (ούτε καν φιλμ, απλά να έχει νοτίσει την άσφαλτο), αόρατο, για να δεις το αυτοκίνητό σου να φεύγει με 40 Km/h, σε στροφή που θα μπορούσες να πάρεις με 70 km/h σε στεγνή χαμηλής ποιότητας ("ελληνικής") άσφαλτο, χωρίς να ολισθαίνουν τα λάστιχα.
Το λάστιχο έχει εξαιρετικά μεγάλο συντελεστή στατικής τριβής (όχι κύλισης) με την άσφαλτο. Πραγματικά κάνουν εξαιρετικό ζευγάρι. Αν μπει λάδι ή πάγος αρχίζεις και συνειδητοποιείς τις επιταχύνσεις που δέχεται το αυτοκίνητο στις στροφές. Μιας και αναφέρθηκε, ας πω για μία ακόμη φορά, ότι ακόμα και σε στεγνή άσφαλτο, ο συντελεστής τριβής ολίσθησης πέφτει σχεδόν στο 1/2 της τιμής που είχε η τριβή (στατική τότε) πριν αρχίσει η ολίσθηση. Κοινώς αν σου φύγει το αμάξι με 50 km/h, θα ξαναβρείς πρόσφυση όταν γλιστρώντας βρεθείς στα 30 km/h (κι αν σου κάτσει η μετατόπιση βάρους).
πάλι συμφωνουμε βλέπω.
εχω οδηγησει σε πάγο, σε χιόνι, με βροχή, με λαδια κάτω. το "αυγο κάτω απο το γκάζι", το αναποδο τιμόνι, το "οχι φρενα αλλα τιμόνι" ειναι η νοοτροπία μου για την περίπτωση. Πάντα πατω συμπλέκτη οταν το νοιωθω να φευγει σε πλάναρ γλύστριμα. δεν εχει ουτε γκαζι ουτε φρένο εκει.
μολις βρεις τιμόνι, ισιωνεις γραμμη και με ισια την γραμμή τσιμπάς (παλι με "αυγό" )τα φρένα.
γι αυτό πάω πάντα σιγά. Κανε τα ίδια με πρωτοβρόχι (220 και να πεφτεις στα φρενα μουτζωνοντας τον τυπο που προσπερνα με 90) να σου πω τι θεση θα πάρεις την άλλη μερα το πρωί στην τοπική εφημερίδα....
Τότε θα ήταν καλύτερα για όλους τόσο εσύ, όσο και οι ομοϊδεάτες σου να οδηγείτε παρέα με τις γυναίκες σας...
Καλά, αυτό με την σύζυγο πρέπει να το κάνουμε ανέκδοτο! :nurse:
Άμα πετύχω κανένα στο δρόμο να αλλάζει λωρίδα απροειδοποίητα θα του πω:
"Ε, ρε γάμος που σου χρειάζεται!"
:rofl: