Επιστροφή στο Forum : Συνδιασμός Πρότυπου καλωδίωσης 568Α και 568Β
Έχω φτιάξει ένα δίκτυο με sftp καλωδιο cat6 , αλλά όλες τις συνδέσεις τις έχω κάνει με το προτυπο 568Α και όχι με το 568Β , όλα τα patch cord ου είναι cat6 568Β έτοιμα.
Υπάρχει πρόβλημα ? ποια η ουσιαστική διαφορά του πρωτύπου καλωδίωσης 568Α με το 568Β ? Μήπως τελικά αλλάζει μόνο ο κώδικας του χρώματος και τίποτε άλλο? Και ένα τελευταίο , υπάρχει πρόβλημα αν συνδυάσεις το 568Α με το 568Β πρότυπο? Πάντως εγώ προσωπικά αν και τα έχω 'οπως τα έχω αναφέρει παραπάνω , δεν έχω εντοπίσει πρόβλημα με τα ping που κάνω , και με τα CRC error που βλέπω από τα switches. Απλά θα ήθελα την γνώμη σας.
don't worry...κανένα πρόβλημα...
Απλά αν ακολουθείς μια συγκεκριμένη τυποποίηση είναι πιο εύκολο το troubleshooting;)
Μήπως τελικά αλλάζει μόνο ο κώδικας του χρώματος και τίποτε άλλο?
Ακριβώς μόνο τα χρώματα αλλάζουν , Το πρότυπο αναφέρεται στον τερματισμό των καλωδίων
στα στοιχεία τερματισμού και αναφέρεται στα χρώματα των καλωδίων αλλά τα ζευγάρια που χρησιμοποιούνται είναι τα ιδια πάντα. ( π.χ. ethernet 1-2 , 4-5)
To πρόβλημα δημιουργείται αν τερματίσεις το ίδιο καλώδιο με διαφορετικό προτυπο στα δύο άκρα του, οπότε 'σπάς΄ τα ζευγάρια.
Yπάρχει και το πρότυπο USOC (μόνο για τηλεφωνία), που είναι συμβατό (μερικά, μόνο τα 2 ζευγάρια) με το 568Α και μόνο στο 1 ζευγάρι με το 568Β.
Ιστορικά το 568Β είναι παλιότερο , αλλά για άλλους λόγους τελικά μάλλον έχει επικρατήσει το 568Α και συνίσταται για νέες εγκατάσεις λόγω μεγαλύτερης συμβατότητας με το USOC.
Βύρων.
αλλά τα ζευγάρια που χρησιμοποιούνται είναι τα ιδια πάντα. ( π.χ. ethernet 1-2 , 4-5)
1-2 και 3-6 δεν είναι?
Να ρωτήσω και γω σχετικά, επί τη ευκαιρία:
α. Ποιό από τα 2 πρότυπα τελικά είναι το σωστό; Το Α ή το Β;
β. Τα straight (όχι cross) έτοιμα καλώδια που κυκλοφορούν στο εμπόριο, είναι Α-Α, Β-Β ή βρίσκει κάποιος καί απ' τα 2;
Να ρωτήσω και γω σχετικά, επί τη ευκαιρία:
α. Ποιό από τα 2 πρότυπα τελικά είναι το σωστό; Το Α ή το Β;
;
Από τα λίγα που ξέρω και κατάλαβα ύστερα από την ερώτηση αυτή , νομίζω ότι είναι θέμα επιλογής και δεν παίζει ουσιαστικό ρόλο. Πάντως όλα τα patch καλώδια που έχω και που τσέκαρα είναι Β και είναι από 2-3 προμηθευτές, δεν ξέρω αν αυτό έχει μεγάλη σημασία. Η Central πάντως σύστήνει να ακολουθούμε το Β πρότυπο και λέει ότι το Α είναι παλαιό και το συναντάμε πιο σπάνια ( δεν ξέρω αν είναι αλήθεια αυτό, κάποιος πιο ειδικός ας δώσει μία απάντηση).
Στην πράξη πάντως είδα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αν αναμοίξεις το Α με το Β πρότυπο.
Ευκαιρία για αυτήν την ερώτηση ήταν το πρόγραμμα looκ@lan που έκανα ping και έβλεπα μερικές φορές time out , τότε σκέφτηκα ότι κάτι δεν πηγαινε καλά στο δίκτυο.Από command prompt όμως δεν είχα κανένα πρόβλημα άσχετα αν έκανα Ping με πακέτα 1024 bytes.
Για εμένα τα γραφιστικά ( windows τουλάχιστον που έχω δοκιμάσει ) προγράμματα Ping . δεν είναι αξιόπιστα και σε οδηγούν σε λάθος συμπεράσματα ( και μερικές φορές σε εμφράγματα!!!)
Προσωπικά , ύστερα από αυτό που έπαθα δεν αλλάζω το command prompt με κανένα γραφιστικό πρόγραμμα.
WAN είναι θέμα ότι όταν στήνεις ένα δίκτυο, να ακολουθείς ΕΝΑ μόνο πρότυπο έτσι ώστε αν δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα να είναι εντοπίσιμο. Μην αρχίσεις να ψάχνεις ένα ένα τα καλώδια..
Στο εμπόριο κυκλοφορούν και τα 2, αν και τα καλώδια παραδείγματος χάρην της CISCO έχουν πλέον άλλα χρώματα!
WAn, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στο ΤΙΑ568. Και τα δύο είναι πρότυπα. Απλώς έχει επικρατήσει το 568Β, χωρίς ιδιαίτερο λόγο υποθέτω.
Το σημαντικό είναι αυτό που ανέφεραν παραπάνω οι λοιποί συμφορουμίτες: η καλωδίωσή σου να ακολουθεί το ίδιο πρότυπο παντού (τουλάχιστον η κρυμμένη - αν βάλεις ένα patch cord διαφορετικό δε θα έχεις πρόβλημα).
Για το (β), ως επί το πλείστον στην αγορά θα βρεις 568Β, τα 568Α είναι λίγο πιο σπάνια. Επίσης, αν ένα καλώδιο είναι Α-Β, τότε είναι cross.
Στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της δομημένης καλωδίωσης στο σπίτι, όταν τελικά τοποθετήθηκε στο rack το pach panel, προσπαθήσαμε να στείλουμε isdn τηλεφωνικό σήμα σε κάποιες τηλεφωνικές πρίζες αντιμετωπίσαμε πρόβλημα.
Ενώ η έξοδος του νετμοντ έδινε isdn σήμα, όταν συνδέαμε την isdn τηλεφωνική συσκευή, όταν στέλαναμε το pach cord από την isdn έξοδο του νετμοντ στο pach panel και συνδέαμε το utp καλώδιο της χ τηλεφωνικής πρίζας στο αντίστοιχο πριζάκι του pach panel δεν πέρναμε σήμα καθόλου στο τηλέφωνο. Επειδή δεν ξέραμε την συνδεσμολογία του isdn, χρησιμοποιήσαμε και τα 8 καλώδια του utp. Ακολουθησαμε το Α πρότυπο (γιατί αυτό ήξερε ο ηλεκτρολόγος).
Σημειωτέον, το ethernet δίκτυο παίζει παντού και η dsl σύνδεση υπάρχει σε κάθε δωμάτιο (και στο σαλόνι, ένεκα μελλοντικής αγοράς του ονειροκουτιού βέβαια! :) )
Καμμιά ιδέα;
1-2 και 3-6 δεν είναι?
1-2 και 3-6 είναι το σωστό. Ίσως το παιδί έκανε λάθος στην πληκτρολόγηση.
@aragorn
Αν είναι σωστή η καλωδίωση από τον εγκαταστάτη θα σου παίξει. Επίσης δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις εγκαταστάσεις δυκτίων απο τους περισσότερους ηλεκτρολόγους!!! Εχω δεί όλα τα απίστευτα από αυτούς κατά καιρούς!! Οπότε τσέκαρε ξανά τις καλωδιώσεις.
To isdn καλώδιο χρησιμοποιεί μόνο τα 3,4,5,6 στο rj-45 και το pstn τα 2,3 από το rj-11 just in case.
ΥΓ: Μια χαζή ερώτηση: Δεν πιστεύω να έκανες doublex στην isdn γραμμή :shock: ?
@aragorn
Αν είναι σωστή η καλωδίωση από τον εγκαταστάτη θα σου παίξει. Επίσης δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στις εγκαταστάσεις δυκτίων απο τους περισσότερους ηλεκτρολόγους!!! Εχω δεί όλα τα απίστευτα από αυτούς κατά καιρούς!! Οπότε τσέκαρε ξανά τις καλωδιώσεις.
To isdn καλώδιο χρησιμοποιεί μόνο τα 3,4,5,6 στο rj-45 και το pstn τα 2,3 από το rj-11 just in case.
ΥΓ: Μια χαζή ερώτηση: Δεν πιστεύω να έκανες doublex στην isdn γραμμή :shock: ?
Kάτσε γιατί με μπέρδεψες...
Αυτό που έκανε ο ηλεκτρολόγος είαι το εξής:
Στον κεντρικό κατανεμητή, εντός του rack, σύνδεσε τον διαχωριστή. Από εκεί το ένα καλώδιο πήγε στο Zyxel (εντός του rack κι αυτό) και το άλλο στο νετμοντ (στο ρακ επίσης). Από το Ζύξελ, οι 4 έξοδοι (δεν έχει DMZ το 2602) πάνε στο pach panel και από εκεί στα 4 δωμάτια (γραφείο, σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια), τα οποία έχουν παροχή adsl και το δίκτυο λειτουργεί κανονικά.
Από την isdn έξοδο του νετμοντ πήρε ένα pach cord, το οποίο το φτιάξαμε να έχει καλώδια μόνο στις θέσεις 3,4,5 και 6 και το έβαλε στο pach panel. Συνδέοντας το μπριζάκι που αντιστοιχεί στην πρίζα που εγώ θέλω να συνδέσω μια isdn ασύρματη συσκευή στη θέση του pach panel που έρχεται το μονό pach cord, (μονό γιατί έχει rj45 μόνο προς την πλευρά του νετμοντ, ενώ στο pach panel είναι καρφωμένο στις αντίστοιχες θέσεις 3,4,5,6), από το νέτμοντ δεν λειτουργεί το τηλέφωνο. Αν συνδέσω το rj45 κατευθείαν από το νετμοντ στο τηλέφωνο, αυτό λειτουργεί κανονικά. Άρα κάτι παίζεται στο pach panel. Τι όμως;;;
Τι εννοείς να έχουμε κάνει τη γραμμή για το isdn ντούπλεξ;;;
Μήπως κάτι τέτοιο κάναμε και δεν δουλεύει;
Σημειωτέον, στις άλλες τηλεφωνικές πρίζες έχουμ στείλει αναλογικό σήμα από το νετμοντ και όλα δουλεύουν κανονικά...
Προσωρινά (ελπίζω) έχω βάλει στο rack και τη βάση - φορτιστή του ασύρματου isdn τηλεφώνου και χρησιμοποιώ ένα δεύτερο ακουστικό συμβατό με dect, το οποίο έχει δικό του φορτιστή. Δεν είμαι όμως ικανοποιημένος έτσι.
Στον κεντρικό κατανεμητή, εντός του rack, σύνδεσε τον διαχωριστή. Από εκεί το ένα καλώδιο πήγε στο Zyxel (εντός του rack κι αυτό) και το άλλο στο νετμοντ (στο ρακ επίσης). Από το Ζύξελ, οι 4 έξοδοι (δεν έχει DMZ το 2602) πάνε στο pach panel και από εκεί στα 4 δωμάτια (γραφείο, σαλόνι, 2 υπνοδωμάτια), τα οποία έχουν παροχή adsl και το δίκτυο λειτουργεί κανονικά.
Από την isdn έξοδο του νετμοντ πήρε ένα pach cord, το οποίο το φτιάξαμε να έχει καλώδια μόνο στις θέσεις 3,4,5 και 6 και το έβαλε στο pach panel. Συνδέοντας το μπριζάκι που αντιστοιχεί στην πρίζα που εγώ θέλω να συνδέσω μια isdn ασύρματη συσκευή στη θέση του pach panel που έρχεται το μονό pach cord, (μονό γιατί έχει rj45 μόνο προς την πλευρά του νετμοντ, ενώ στο pach panel είναι καρφωμένο στις αντίστοιχες θέσεις 3,4,5,6), από το νέτμοντ δεν λειτουργεί το τηλέφωνο. Αν συνδέσω το rj45 κατευθείαν από το νετμοντ στο τηλέφωνο, αυτό λειτουργεί κανονικά. Άρα κάτι παίζεται στο pach panel. Τι όμως;;;
Σημειωτέον, στις άλλες τηλεφωνικές πρίζες έχουμ στείλει αναλογικό σήμα από το νετμοντ και όλα δουλεύουν κανονικά...
Προσωρινά (ελπίζω) έχω βάλει στο rack και τη βάση - φορτιστή του ασύρματου isdn τηλεφώνου και χρησιμοποιώ ένα δεύτερο ακουστικό συμβατό με dect, το οποίο έχει δικό του φορτιστή. Δεν είμαι όμως ικανοποιημένος έτσι.
Ντουμπλεξ εννοώ να μοιράζεις μια έξοδο παράλληλα σε δυο συσκευές, που αν κατάλαβα καλά δεν το έχεις κάνει οπότε άκυρο αυτό που σου είπα.
Προφανώς άν άπαντες οι μπρίζες είναι πατσαρισμένες με τον ίδιο τρόπο για 568a ή b πρέπει να σου παίξει. Αλλιώς πρέπει να ξανατσεκάρεις την καλωδίωση και το patchάρισμα στα σημεία που έχεις πρόβλημα. Αγόρασε ένα της πλάκας cable 568ab checker με 10ευρω απο καταστημα ηλεκτρονικων που με leds δείχνει αν σε καποιο ζευγάρι του καλωδίου ή της σύνδεσης υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Μόνο έτσι θα βγάλεις άκρη. Επισης αγόρασε καλώδια έτοιμα απο το εμπόριο για τις διάφορες συνδέσεις.
Αχχ ηλεκτρολόγοι!!!!!!! Είστε οι εχθροί των δικτυάδων:p
Θα ξαναπατσάρω τα πριζάκια μήπως και δεν πατάνε καλά.
Θα πάρω και το τσέκερ που λες και θα το ψάξω...
thanks anyway!
Μήπως θα μπορούσες να μας στείλεις photo της κεντρικής σου εγκατάστασης? Ενδιαφέρομαι πολύ να δω την υλοποίηση σου... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
ποια η ουσιαστική διαφορά του πρωτύπου καλωδίωσης 568Α με το 568Β ?
Το ενα προτυπο χρησιμοποιούμε σε οριζόντια καλωδίωση και το αλλο σε καθετη για να τα ξεχωρίζουμε ευκολα.
Η αντίστοιχα το ενα σε ενδοκτιριακο δικτυο και το αλλο σε ενωση κτιριων μεταξυ τους.
Μήπως θα μπορούσες να μας στείλεις photo της κεντρικής σου εγκατάστασης? Ενδιαφέρομαι πολύ να δω την υλοποίηση σου... Ευχαριστώ εκ των προτέρων...
Μέσα στο ΣΚ θα ανεβάσω φωτο...
@ ADSLgr.com All rights reserved.