PDA

Επιστροφή στο Forum : Ηλεκτρολογική εγκατάσταση...



humanious
07-03-06, 15:43
Εψαχνα να βρω σε ποιο section να γράψω αλλα δεν μπορουσα να βρω σε ποιο ταιριαζει αυτο που θελω να ρωτησω, οποτε το βαζω στα "εκτός θέματος..."
Απο την επομενη βδομαδα λοιπον θα γινει η ηλεκτρολογικη εγκατάσταση σε οικοδομη που χτίζουν οι γονείς μου! Επειδη λοιπόν θελω να ξεφύγω απο το χαμο των καλωδιων που βρίσκομαι τώρα προσπαθω να σκεφτω οτιδηποτε μπορει να περασει μεσα απο τους τοιχους ωστε να υπαρχει αργοτερα μια ταξη με τα καλωδια.Αυτο που ζηταω απο εσας λοιπον ειναι το τι θα περναγατε μεσα απο τους τοίχους και γενικοτερα τι εγκαταστασεις θα ζητουσατε.Προς το παρον το μονο πιο ασυνηθιστο ειναι η εγκατασταση δορυφορικής κεραιας κατι το οποιο δεν προκειται να μπει στο αμμεσο μελλον αλλα μπαίνει για να υπάρχει.
1- Εχω ακουσει λοιπον οτι μπορει να γινει προεγκατασταση για ISDN ωστε να μην χρειαζεται να φευγουν ολα τα καλωδια απο το netmod.Ισχύει κατι τετοιο?
2- Μπορει αντι για απλη πριζα τηλεφώνου να μπει επιτύχιο spiltter για ADSL ετσι ωστε να υπαρχει σε ολα τα δωματια η αναμονή?
3- Υπαρχει κανενας σταθεροποιητης τάσης για το σύνολο του σπιτιού? Για την αδιαλειπτη παροχη ρευματος δεν με πολυνοιαζει αφου θα υπαρχει γεννητρια για τν περιπτωση διακοπης ρευματος η οποια θα τροφοδοτει μία πριζα σε κάθε δωμάτιο.
4- Θέλω να συνδεσω το pc με το stereo που θα βρίσκεται στο σαλόνι.Εχω διαβάσει για συσκευη που βγάζει η philips και αλλη μια εταιρια η οποία συνδεει ασύρματα το pc με το stereo όπως θα εκανε ενα RCA-->καρφί αλλα ενσυρματα.Αυτη τη συσκευη ομως δεν την έχω βρει πουθενα στην Ελλαδα.Μηπως ειναι λοιπον καλύτερο να περαστει μέσα απο τον τοίχο ενα τέτοιο καλώδιο που να ξεκιναει απο το δωματιο και να φτάνει στο σημειο που θα βρισκεται το stereo?
Αυτα.Δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο γι'αυτο και ζηταω τη γνώμη σας!

emav
07-03-06, 15:54
4- Θέλω να συνδεσω το pc με το stereo που θα βρίσκεται στο σαλόνι.Εχω διαβάσει για συσκευη που βγάζει η philips και αλλη μια εταιρια η οποία συνδεει ασύρματα το pc με το stereo όπως θα εκανε ενα RCA-->καρφί αλλα ενσυρματα.Αυτη τη συσκευη ομως δεν την έχω βρει πουθενα στην Ελλαδα.Μηπως ειναι λοιπον καλύτερο να περαστει μέσα απο τον τοίχο ενα τέτοιο καλώδιο που να ξεκιναει απο το δωματιο και να φτάνει στο σημειο που θα βρισκεται το stereo?

Για μεταφορά ήχου/δικτύου μέσω της ηλεκτρικής εγκατάστασης κοίταξε εδώ (http://www.devolo.gr/devolo/). Τα υπόλοιπα αφήνω να τα απαντήσει κάποιος πιο ειδικός.

Πάντως, τώρα καταλαβαίνω ότι όταν έφτιαχνα το σπίτι μου έπρεπε να είχα εγκαταστήσει καλώδιο δικτύου και δορυφορικής σε όλα τα δωμάτια και όχι μόνο εκεί που υπέθεσα ότι θα έβαζα τον υπολογιστή/τηλεόρασή μου... Α, και μη ξεχνάς! Βάλε μπρίζες! Πολλές μπρίζες!:OOPS:

mich83
07-03-06, 17:32
Σε σπίτι φίλου προέβλεψαν για σύστημα home cinema και περάσαν καλώδια ήχου (μεγάλης ανοχής φυσικά) μέσα απο τους τοίχους.

euri
07-03-06, 17:41
Κατά τη διάρκεια της κατασκευής ενός κτιρίου ΟΛΕΣ οι καλωδιώσεις μπορούν να περάσουν μέσα από την τοιχοποιία. Εξαρτάται τι θέλεις να καλύψεις και πόσο διατεθειμένος είσαι να κάνεις τους τοίχους διάτρητους (σε μια επαγγελματική εγκατάσταση προβλέπονται ειδικά κανάλια για τις οδεύσεις της καλωδίωσης, στην περίπτωση οικιακών εγκαταστάσεων τα πράγματα είναι περισσότερο πολύπλοκα).

Ενδεικτικά, καλωδιώσεις που μπορούν να περάσουν μέσα από τοίχο για ένα σπίτι (εκτός από τα ισχυρά ρεύματα) είναι:


Ήχος - εικόνα (TV, SAT, Home cinema, Hi-Fi, κλπ)
Δεδομένα (UTP, οπτική ίνα, κλπ)
Τηλεφωνία
Συναγερμός
Building Management System (έξυπνη διαχείριση)


Για ισχυρά ρεύματα, μπορούν να περαστούν και αποκλειστικές γραμμές για UPS.

Θα πρέπει η εγκατάσταση να γίνει από ανθρώπους που έχουν γνώσεις, τόσο για την ποιότητα των καλωδίων ανά περίπτωση, όσο και για το διαχωρισμό μεταξύ ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.

sdikr
07-03-06, 19:11
Θα πρέπει η εγκατάσταση να γίνει από ανθρώπους που έχουν γνώσεις, τόσο για την ποιότητα των καλωδίων ανά περίπτωση, όσο και για το διαχωρισμό μεταξύ ισχυρών και ασθενών ρευμάτων.

Ελά θα το κάνω εγώ, θα έχει και δωρεάν θερμανση μετά :lol::p

humanious
07-03-06, 21:38
Λοιπόν για το UTP που αναφέραται θα εχει αλλα θα χρησμοποιήται απο το θυροτηλεφωνο (με εικόνα). Αλλα τωρα που το λετε καλο θα ήταν να υπάρχει ωστε να συνδεει τα δωματια και πιθανον καποιο σημειο στο σαλονι οπου θα μπορουσε να στηθει ενας υπολογιστης.
Τωρα για το home cinema αν και ειναι πολυ σωστη σαν σκέψη δεν εχω ιδεα που θα μπορουσε να τοποθετηθει μεσα στο σπιτι.Ειναι καπως δυσκολο να προβλευθει αλλα θα δω τι θα γινει.
Για οπτικη ινα το βλεπω λίγο τραβηγμένο να ζητησω κατι τετοιο γιατι θα με παρει ο διαολος!!
Συναγερμος θα μπει, οποτε εχει προβλευθεί.
Ο ηχος εννοειται οτι θα περασει μεσα απο τον τοίχο αλλα με καλό καλωδιο ωστε να εχει την βέλτιστη απόδοση!
Για την εξυπνη διαχείρηση αν φτάσω στο σημειο να μπορω να τοποθετησω στο σπιτι μου τοτε ισως να βγάζω τόσα φράγκα (γιατι ακομα φοιτητης ειμαι) ωστε να μπορω να χτίσω το δικο μου καινουριο σπιτι οποτε βλέπουμε:D

Νικαετός
07-03-06, 22:25
Φρόντισε ΟΛΑ τα καλώδια να τα περάσεις στον τοίχο . Ακόμα και αυτά που θεωρείς πως δεν θα σου χρειαστούν ...

Μια καλή ιδέα , που ίσως δεν έχεις σκεφτεί είναι η εξής : Θα πάρεις τουλάχιστον 3 ή 4 καλώδια κεραίας (ΤV) , που θα ξεκινούν από το σημείο όπου θα βάλεις τα dvd player , δορυφορικούς δέκτες κλπ , θα πάρεις 3-4 (αντίστοιχα) RF modulator , και θα καταλήγουν στην εγκατάσταση της κεντρικής κεραίας ...(ρώτησε έναν έμπιειρο ηλεκτρολόγο και θα καταλάβει) ...σκοπός ? Όταν βάζεις ένα dvd να παίξει ή μια videoταινία (αν υπάρχουν ακόμα) ή την NOVA , ή άλλο δορυφορικό πρόγραμμα , να βλέπουν όλες οι τηλεοράσεις στο σπίτι (κατά βούληση φυσικά) σαν κανονικά κανάλια στην TV .

humanious
08-03-06, 00:24
Και αν καποιος βλέπει ντατσο στο ενα δωματιο θα μπορει και ο άλλος στο σαλονι να δει τι βλέπει αυτός στο δωματίο???;) :lol: :rofl: :rolleyes: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Υ.Γ: Τί είναι το RF modulator???

maik
08-03-06, 00:56
Πρωτα απο ολα πρεπει να βρεις καποιον ηλεκτρολογο που ξερει τι κανει, εχει δηλαδη ξαναδουλεψει τετοια κυκλωματα. Να εχει γνωσεις και πειρα.Ισως ειναι λιγο πιο ακριβος αλλα στο τελος θα δεις οτι αξιζε τα λεφτα. Αν ειναι να κανεις οικονομια κανε απο τα τελικα εξαρτηματα πριζες -διακοπτες. Βρισκω χαζο να πληρωνει καποιος 20 και 30 € για ενα διακοπτη επειδη ειναι σχεδιο του ταδε παπαρα.
Αποφασισε τι θα ειναι το καθε δωματιο απο πριν και που θα μπουν τα επιπλα αν ειναι δυνατον. Θα σε απαλαξει απο καλωδια που θα ειναι μεσα στα ποδια σου αργοτερα.
Βαλε οσο περισσοτερες πριζες γινεται και αν ειναι δυνατον σε πολλα ξεχωριστα κυκλωματα.
Προλεψε ενα μερος στο σπιτι (ισως καποια αποθηκη) για να βαλεις ενα pach panel . Απο εκει με καλωδια UTP που θα καταληγουν στα δωματια θα μπορεις να συνδεις ολο το σπιτι και με τηλ κεντρο ή με την εξοδο του ISDN αλλα και με οικιακο δικτυο. Δεν ειναι ακριβο αυτο και αν γινει σωστα θα εχεις internet και τηλεφωνια παντου.

teodor_ch
08-03-06, 01:15
να πώ μια ιδέα?
να περαστεί διπλό κανάλι μέσα απο τους τοίχους για κάθε δωμάτιο και ολα να φτάνουν σε ένα κεντρικό πίνακα. αργότερα ανάλογα με τις νέες ανάγκες σου προσθέτεις αφαιρείς. το κανάλι δε νομίζω να κοστίσει πολύ αλλά πιάνει πολύ χώρο και δε ξέρω κατα πόσο είναι αφικτό!

βραδυνή ιδέα είναι!

del_ahmettt
08-03-06, 01:21
Το παν σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι το σωστό σχεδιο. Απαραίτητο είναι να γινει η προεγκατασταση, δηλαδη να μπουν πλαστικοι σωλήνες μεσα στα επιχρίσματα. Τα αναλογα καλώδια μπορουν να "τραβηχθουν" και αργότερα, οταν υπαρξει η αναγκη και τα χρήματα.

Ο πιο κομψος τροπος ειναι σε καποιο σημείο του σπιτιου (παταρι, αποθηκη, ή καλαισθητη ντουλάπα) να ερχονται ολες οι εξωτερικες παροχες (κεραιες, τηλεφωνικό δικτυο κτλ). Μεσα εκει να μπει ολος ο απαραιτητος εξοπλισμος (ενισχυτες,αποδικωποιητες, τερματικός/δικτυακός εξοπλισμός) και απο εκει να γινεται κατανομη στα διαφορα μερη του σπιτιού.

Καπου υπαρχει ενα νημα που λεγεται "Διαμερισμα στα τουβλα" ή καπως ετσι... κοιταξε το πρεπει να εχει αναλογες ιδεες.

odd
08-03-06, 01:28
αν θες τη γνώμη μου εκτός από αυτά που θα σκεφτείς άσε και κενά προστατευτικά σπιράλ στους τοίχους που θα αρχίζουν και θα καταλήγουν σε κουτιά. Αυτά θα καλυφθούν κανονικά από τον σοφά οπότε μέχρι να χρησιμοποιηθούν δεν θα φένονται.

Αλλα σε μια ώρα ανάγκης θα έχεις έτοιμες περασμένες τρύπες από δωμάτιο σε δωμάτιο.

Όχι τίποτα άλλο αλλά τώρα ψάχνω τρόπο να περάσω καλώδιο από ένα δωμάτιο στο χωλ για ένα κατεβαστήρι, ενώ αν σκεφτόμουν πριν από ένα χρόνο αυτό που σου πα, τώρα δεν θα χα προβλημα.

teodor_ch
08-03-06, 01:33
αυτό είναι..κανάλια σε όλο το σπίτι.
μήπως παίζει να περαστούν και στο πάτωμα?
έχω δεί ότι υπάρχει μεγάλο κενό (τσιμεντογωνία?) ανάμεσα στη πλάκα και στο πλακάκι καθώς περνάνε συνήθως(?) τις σωληνώσεις για τα καλοριφέρ.
πολλές ιδέες βραδιάτικα!

euri
08-03-06, 01:35
Τα κανάλια μέσα στο πάτωμα οικιακών χώρων είναι λίγο επικίνδυνα...κυκλοφορούν νοικοκυρές (και νοικοκύρηδες) με κουβάδες νερό για σφουγγάρισμα, περνάνε πολλές σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης...μπρρρρ...

teodor_ch
08-03-06, 01:38
Τα κανάλια μέσα στο πάτωμα οικιακών χώρων είναι λίγο επικίνδυνα...κυκλοφορούν νοικοκυρές (και νοικοκύρηδες) με κουβάδες νερό για σφουγγάρισμα, περνάνε πολλές σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης...μπρρρρ...

έχεις δίκο! το ξέχασα αυτό.
άρα μας μένουν οι τοίχοι κλασσικά

del_ahmettt
08-03-06, 01:42
αυτό είναι..κανάλια σε όλο το σπίτι.
μήπως παίζει να περαστούν και στο πάτωμα?
έχω δεί ότι υπάρχει μεγάλο κενό (τσιμεντογωνία?) ανάμεσα στη πλάκα και στο πλακάκι καθώς περνάνε συνήθως(?) τις σωληνώσεις για τα καλοριφέρ.
πολλές ιδέες βραδιάτικα!
Ναι! Μαλιστα σε πολλες περπτώσεις η ενδοδαπεδια διελευση ειναι η πλεον "
συμφερουσα", ωστόσο εχει το μειονεκτημα οτι ενδεχομενο λαθος μελετη δεν συγχωρείται!:(

del_ahmettt
08-03-06, 01:44
Τα κανάλια μέσα στο πάτωμα οικιακών χώρων είναι λίγο επικίνδυνα...κυκλοφορούν νοικοκυρές (και νοικοκύρηδες) με κουβάδες νερό για σφουγγάρισμα, περνάνε πολλές σωληνώσεις ύδρευσης και θέρμανσης...μπρρρρ...
Υπαρχουν και θωρακισμενοι τυποι σωληνωσεων για ενδοδαπεδια χρηση.
Ο κινδυνος ειναι οι πλακαδες. Αν φυγουν αυτοι δεν υπαρχει αλλο προβλημα.:cool:

odd
08-03-06, 01:49
Παιδιά δεν χρειάζεται ούτε λούκια ούτε σωλήνες.

Εγώ που έβαλα από το ένα δωμάτιο στο άλλο χρησημοποίησα το σπιράλ το μπλε που περνάνε οι υδραυλικές σωλήνες μέσα.

Μέτα έπεσε από πάνω μπετό και μάρμαρο και τίποτα δεν πρόκειται να περάσει μέσα, ούτε υγρασία ούτε τίποτα. Αυτό το σπιράλ βγαίνει σε δύο τοίχους σε απλό ηλεκτρικό κουτί.

Το κακό είναι ότι δεν σκέφτηκα να περάσω κι άλλα τέτοια. Νόμιζα πως ένα αρκεί!

Εϊναι όμως σαν τα πατατάκια. Ποτέ δεν αρκεί μόνο ένα!

υγ. Επίσης μην φοβάστε κανέναν (πλακάδες κλπ). Τα καλώδια θα περάσουν μετά από όλους αυτούς. Πριν από αυτούς θα περάσει μόνο το μπλε σπιράλ.

teodor_ch
08-03-06, 01:56
το θέμα είναι οι πλακάδες μή το κόψουν και πέσει μπετό μέσα.
για να σε δώ μετά να περνάς καλώδιο :lol:
εγώ προτίνω αντί πολλά σπυράλ ένα το πολύ δύο κοντά πλατιά κανάλια.αν μονώνονται κιόλας ακόμα καλύτερα. πολύς χώρος και το καλώδιο περνάει πανεύκολα. ούτε τη ντίζα(?) που έχουν οι ηλεκτολόγοι δε θα χρειαστείτε!

humanious
08-03-06, 12:45
Λοιπον ενα λεπτο να τα βάλουμε ολα στη σειρά.
Επιλογή 1η
Τοποθετουνται ολα τώρα οσο κι αν κοστιζουν.Αυτο σημαινει οτι χρησιμοποιώ τελικα patch panel σε καποιο σημειο του σπιτιού το οποιο θα βρίσκεται μέσα σε rack.Το rack αν καταλαβα καλα ειναι το κουτι που τοποθετείται μεσα το panel.Μεσα σε αυτο το κουτι θα μου φέρει ο ΟΤΕ το καλωδιο.Απ το patch panel θα φευγουν καλωδια UTP 5e τα οποια θα φτανουν στα δωματια για να δινουν internet και τηλεφωνία.Σε καθε δωματιο λοιπον θα εχει μία πρίζα για τηλεφωνο και μια για το internet και τιποτα περισσοτερο.
1 - UTP 5e να ειναι και της τηλεφωνιας ή μονο του internet?
2 - Με τη συνδεσμολογια αυτή, κανοντας μια γεφύρωση στο patch panel μεταξυ δύο θέσεων δικτύου θα μπορω να μοιράζω αρχεία και μεταξύ των υπολογιστών του κάθε δωματίου?
3 - Στo rack θα τοποθετηθει και το router το οποιο μπορει να ειναι και αυτο που εχω τώρα (microcom ad2636) ωστε να δινει σε ολα τα δωματια internet?

Eπιλογή 2η
Μπορούν όλα τα παραπάνω να τοποθετηθούν αργότερα με την προϋποθεση οτι τραβιέται διπλο καναλι σε καθε δωματιο εκ των οποίων το ένα θα πηγαινει στο σημειο που θα τοποθετηθει αργοτερα το patch panel, ρνω παραλληλα το κανάλι αυτο θα καταληγει στις πριζες τηλεφώνο και internet?
Σημειωση:
Στην προσφορα που εχω τωρα μπροστα μου ο ηλεκτρολόγος γράφει :" Παροχη για τηλέφωνο με καλώδιο UTP CLASS 5΄΄". Aυτο ειναι το απλο UTP 5 και οχι το 5e??

euri
08-03-06, 12:54
1 - UTP 5e να ειναι και της τηλεφωνιας ή μονο του internet?
2 - Με τη συνδεσμολογια αυτή, κανοντας μια γεφύρωση στο patch panel μεταξυ δύο θέσεων δικτύου θα μπορω να μοιράζω αρχεία και μεταξύ των υπολογιστών του κάθε δωματίου?
3 - Στo rack θα τοποθετηθει και το router το οποιο μπορει να ειναι και αυτο που εχω τώρα (microcom ad2636) ωστε να δινει σε ολα τα δωματια internet?

Eπιλογή 2η
Μπορούν όλα τα παραπάνω να τοποθετηθούν αργότερα με την προϋποθεση οτι τραβιέται διπλο καναλι σε καθε δωματιο εκ των οποίων το ένα θα πηγαινει στο σημειο που θα τοποθετηθει αργοτερα το patch panel, ρνω παραλληλα το κανάλι αυτο θα καταληγει στις πριζες τηλεφώνο και internet?
Σημειωση:
Στην προσφορα που εχω τωρα μπροστα μου ο ηλεκτρολόγος γράφει :" Παροχη για τηλέφωνο με καλώδιο UTP CLASS 5΄΄". Aυτο ειναι το απλο UTP 5 και οχι το 5e??

1. Δε βλάπτει να είναι και το καλώδιο τηλεφωνίας UTP Cat5(e). Και μάλιστα, από τη στιγμή που το καλώδιο είναι τετράζευγο μπορείς να περάσεις είτε 4 αναλογικές συνδέσεις, είτε δύο ISDN.

2. Γίνεται και αυτό που λες, αλλά είναι αρκετά αδόκιμο (δεν το έχω δει πουθενά). Αυτό που γίνεται είναι να τοποθετηθεί ένα switch και όλες οι θέσεις data να καταλήγουν σε αυτό. Εκτός αν το ρούτερ που σκοπεύεις να βάλεις έχει ενσωματωμένο switch, οπότε γλυτώνεις την αγορά επιπλέον switch.

3. Αν το ρούτερ έχει θύρα Ethernet, τότε ναι, ακριβώς έτσι. Αν έχει μόνο USB θύρα, τότε την πάτησες.

Το αν θα βάλεις την καλωδίωση τώρα ή μετά δεν έχει καμία σημασία. Γενικά είναι ευκολότερο να μπει από την αρχή και απλά να μην τερματιστεί (για να γλιτώσεις κάποια χρήματα). Πάντως το κόστος της καλωδίωσης είναι αρκετά χαμηλό. Το μεγαλύτερο (αναλογικά) κόστος είναι οι πρίζες και ο λοιπός τερματικός εξοπλισμός.

Το καλώδιο της τηλεφωνίας μπορεί να είναι και "απλό" Cat 5, είναι έτσι κι αλλιώς υπερακετό.

Πολλές πληροφορίες πάνω σε όλο το θέμα της καλωδίωσης μπορείς να βρεις στο

http://www.adslgr.com/forum/images/misc/navbits_start.gif aDSLgr.com > Software και Hardware > Networking
http://www.adslgr.com/forum/images/misc/navbits_finallink.gif Διαμέρισμα στα τούβλα - Ερωτήσεις για δικτύωση !?!?! Γρήγορα να προλάβουμε!

humanious
08-03-06, 13:21
Ναι το εχω διαβάει το "Διαμέρισμα στα τούβλα". Το router εχει εννοειται ethernet!
Λοιπον οποτε αρκει η καλωδιωση αλλα δεν μπαινει π.χ. το patch panel και το rack.Aπλα συνδεεται μονο το τηλέφωνο.Στη συνέχεια μπορω να τοποθετησω τα υπολοιπα για να δικτυωθεί ολο το σπίτι. Το λέω αυτο γιατι θα ειναι δυο τα διαμερισματα που πρεπει να εγκατασταθουν τα ηλεκτρολογικα αλλα επειδη προς το παρον θα κατοικηθει μονο το ενα (λογω αφραγκιας για τα υπολοιπα) προσπαθουμε οτι μπορει να τοποθετηθει αργοτερα να μην αγοραστει τώρα.
Switch οταν λέμε εννοουμαι αυτό http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.613693?

Νικαετός
08-03-06, 13:37
Και αν καποιος βλέπει ντατσο στο ενα δωματιο θα μπορει και ο άλλος στο σαλονι να δει τι βλέπει αυτός στο δωματίο???;) :lol: :rofl: :rolleyes: :rofl: :rofl: :rofl: :rofl:
Υ.Γ: Τί είναι το RF modulator???


Παρέβλεψες , αυτό που έγραψα ,δηλαδή το κατά βούληση . (=Αν θέλεις θα βλέπουν όλοι ) . Το θέμα είναι πως θα με θυμηθείς , όταν θα θέλεις να βλέπεις Νοβα και στην κρεβατοκάμαρα ,ή στην κουζίνα ή κάποιο dvd και θα πρέπει να γεμίσεις κάθε δωμάτιο με αποκωδικοποιητές και dvd player ...

Το RF modulator είναι συσκευή στην οποία βάζεις την έξοδο της συσκευής σου (video out , audio out) και την μετατρέπει σε τηλεοπτικό σήμα σε συχνότητα που εσύ επιθυμείς . Στη συνέχεια μέσω της κεντρικής εγκατάστασης κεραίας , διανέμεται σε όλο το σπίτι και το λαμβάνεις από τον τηλεοπτικό σου δέκτη όπως οποιονδήποτε άλλο σταθμό . Π.χ. στο κανάλι 2 την Νόβα , στο 4 το dvd , στο 12 το δορυφορικό σήμα κοκ) ...Το βρίσκεις σε όλα τα καταστήματα ηλεκτρονικών .

Όποτε δεν θέλεις να παρακολουθούν και οι υπόλοιποι ότι βλέπεις εσύ απλά το κλείνεις και είσαι οκ ...;)

humanious
08-03-06, 19:01
2. Γίνεται και αυτό που λες, αλλά είναι αρκετά αδόκιμο (δεν το έχω δει πουθενά). Αυτό που γίνεται είναι να τοποθετηθεί ένα switch και όλες οι θέσεις data να καταλήγουν σε αυτό. Εκτός αν το ρούτερ που σκοπεύεις να βάλεις έχει ενσωματωμένο switch, οπότε γλυτώνεις την αγορά επιπλέον switch.

[/thread]

Εξηγησε μου λίγο τη συνδεσομολογια για αυτο!

maik
09-03-06, 15:40
Εξηγησε μου λίγο τη συνδεσομολογια για αυτο!

Πολυ απλα. Βαζεςι το router ή το switch μεσα στο patch panel και απο εκει μεσω των καλωδιων που καταληγουν στις πριζες βλεπει ολο το σπιτι δικτυο. ΚΑι φυσικα μπορεις να ρυθμισεις ποιος θα βλεπει τι σε καθε υπολογιστη.

humanious
09-03-06, 16:41
Μάλιστα.Λοιπον να κανουμε μια ανακαιφαλέωση γιατι την Κυριακη θα μιλησω με τον ηλεκτρολογο, οποτε να ξέρω τι θα ζητησω και τι θα πω.
Καλώδιο UTP 5e Τιμή: Βρήκα στο e-shop 305 μετρα 65ευρώ.Δεν νομίζω να χρειαστεί παραάνω για 2 ξεχωριστά διαμερίσματα.
Rac : Βρήκα ένα σε μια εταιρία 160 ευρώ αλλα δεν καταλαβαίνω γιατι ειναι τοσο ακριβο αφου ειναι απλα ενα κουτι με ειδικες ραγες ωστε να βιδώνει το patch panel.Ισως να βρω καποια αλλη λύση γι'αυτο με ιδιοκατασκευή.
Switch: Υπαρχουν πολλά με διαφορες τιμες απο 10-φευγα ευρώ. Το δίκτυο θα μοιράζεται σε 4 δωμάτια + σαλόνι οποτε ένα με 5 θυρες δεν ειναι αρκετό?(π.χ http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.613693)
Router θα μπει αυτο που έχω microcom ad-2636 το οποιο εχει ethernet.
Αυτά δεν ειναι ολα για το δικτυο?Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.Όσο για την συνδεσμολογία αν δεν ξέρει ο ηλεκτρολόγος που μπορώ να απευθυνθώ?
Ερωτήσεις:
1 - Πειράζει αν το UTP του τηλεφώνου περνάει απο το ιδιο κανάλι με αυτο του δικτύου?
2 - Να ειναι απομακρυσμένα τα καλώδια του δικτύου απο αυτά του ρευματος?

Όσον αφορα τα καλώδια για τον ήχο μάλλον θα τα περασω μονος μου για να γλυτώσω κανενα εργατικο.Πιθανον στο σαλονι να περαστουν κάτω απο το πατωμα μεσα σε σχετικα σκληρο σωλήνα, ο οποιος μετά απο πάνω θα περαστει με μπετουδακι.Οι σωληνες του καλοριφερ ειναι όλοι μονωμένοι οποτε και διπλα να περνανε δεν νομιζω να εχω προβλημα.Αλλα θα προσπαθησω να μην ειναι κοντά.Καλώδιο θα κοιτάξω για monster cable αλλα θα δω πρωτα και το κοστος του.Όσο για πριζες ηχειων δεν θα μπουν παρα μονο διακριτικα καλύματα.
Αυτά!:hmm:

teodor_ch
10-03-06, 02:16
για τις μπρίζες ηχείων κοίταξε για καρφιά
βολεύουν και είναι και διακριτικές.

δεν είδα τι switch διάλεξες αλλά αν θές κοίτα να είναι gigabit (1000άρη)
έτσι και αλλιώς δε θα το χρειαστείς ακόμα.
κάτσε να φύγουν οι μαστόροι και τα συνδέεις όλα μόνος σου.
για το rack και εγώ λέω να το φτιάξεις μόνος ή κανένα μαραγκός.
ένα μικρό ντουλάπι με σίτες να πέρνει αέρα είναι μια χαρά.
σαν ιδέα σκέψου και το να βάλεις ένα κοινό ups για όλες τις ευαίσθητες συσκευές και να πέρνουν ρεύμα απο εκεί μόνο. (άλλο κανάλι για άλλη γραμμή ρεύματος απο το ups. - πολλές μικρές συσκευές, όπως αποκωδικοποιητής router κλπ κλπ)
κάπως έτσι το έχω σκεφτεί εγώ για το σπίτι μου....Όταν με το καλό έρθει η ώρα να το φτιάξω!

sdikr
10-03-06, 02:23
Μάλιστα.Λοιπον να κανουμε μια ανακαιφαλέωση γιατι την Κυριακη θα μιλησω με τον ηλεκτρολογο, οποτε να ξέρω τι θα ζητησω και τι θα πω.
Καλώδιο UTP 5e Τιμή: Βρήκα στο e-shop 305 μετρα 65ευρώ.Δεν νομίζω να χρειαστεί παραάνω για 2 ξεχωριστά διαμερίσματα.
Rac : Βρήκα ένα σε μια εταιρία 160 ευρώ αλλα δεν καταλαβαίνω γιατι ειναι τοσο ακριβο αφου ειναι απλα ενα κουτι με ειδικες ραγες ωστε να βιδώνει το patch panel.Ισως να βρω καποια αλλη λύση γι'αυτο με ιδιοκατασκευή.
Switch: Υπαρχουν πολλά με διαφορες τιμες απο 10-φευγα ευρώ. Το δίκτυο θα μοιράζεται σε 4 δωμάτια + σαλόνι οποτε ένα με 5 θυρες δεν ειναι αρκετό?(π.χ http://www.eshop.gr/show_per.phtml?id=PER.613693)
Router θα μπει αυτο που έχω microcom ad-2636 το οποιο εχει ethernet.
Αυτά δεν ειναι ολα για το δικτυο?Αν κάνω κάπου λάθος διορθώστε με.Όσο για την συνδεσμολογία αν δεν ξέρει ο ηλεκτρολόγος που μπορώ να απευθυνθώ?
Ερωτήσεις:
1 - Πειράζει αν το UTP του τηλεφώνου περνάει απο το ιδιο κανάλι με αυτο του δικτύου?
2 - Να ειναι απομακρυσμένα τα καλώδια του δικτύου απο αυτά του ρευματος?

Όσον αφορα τα καλώδια για τον ήχο μάλλον θα τα περασω μονος μου για να γλυτώσω κανενα εργατικο.Πιθανον στο σαλονι να περαστουν κάτω απο το πατωμα μεσα σε σχετικα σκληρο σωλήνα, ο οποιος μετά απο πάνω θα περαστει με μπετουδακι.Οι σωληνες του καλοριφερ ειναι όλοι μονωμένοι οποτε και διπλα να περνανε δεν νομιζω να εχω προβλημα.Αλλα θα προσπαθησω να μην ειναι κοντά.Καλώδιο θα κοιτάξω για monster cable αλλα θα δω πρωτα και το κοστος του.Όσο για πριζες ηχειων δεν θα μπουν παρα μονο διακριτικα καλύματα.
Αυτά!:hmm:

δεν είναι ασχημη η τιμή για το καλώδιο,
Ναι δυστήχως τα rack κοστίζουν (και πάλι φθηνά το βρήκες)
Αν δεν ξέρει την συνδεσμολογιά ο ηλεκτρολόγος, να αλλάξεις ηλεκτρολόγο ;)


1) αν ενοείς δυο καλώδια μεσα απο το ίδιο κανάλι όχι
αν ενοείς δεδομένα και τηλέφωνο μεσα απο το ιδιο καλώδιο θα έλεγα να το αποφύγεις γιατί αν θελεις gigabit την πάτησες.

δικιά μου πρόταση, πόσες θύρες θέλεις σε κάποιο σημείο, 2; βάλει ακόμα 2 τουλάχιστον
2) αυτό νομίζω το αναλύσαν και ποιο πάνω, ναι είναι καλό να ειναι απομακρυσμένα

δεν πιστέυω οτι θα σου πάρει παραπάνω να περάσει ακόμα δυο καλώδια,
καταλαβαίνω οτι είναι πολλά τα λεφτά, και πας να γλύτωσεις κάτι αλλά δεν πιστέυω οτι 50-100 ευρώ θα κάνουν την διαφορά

humanious
10-03-06, 10:49
δικιά μου πρόταση, πόσες θύρες θέλεις σε κάποιο σημείο, 2; βάλει ακόμα 2 τουλάχιστον
2) αυτό νομίζω το αναλύσαν και ποιο πάνω, ναι είναι καλό να ειναι απομακρυσμένα



Δλδ αν θελω 2 πριζες σε ένα δωματιο, οι δυο αυτες θα επικοινωνουν μεταξλυ τους με ενα καλώδιο ή να συνδεετει η καθεμια ξεχωριστά με το patch panel?
Όσο για τον ηλεκτρολογο δεν γίνεται να τον αλλάξω τώρα γιατι εχει δώσει πολύ καλη προσφορα και για τις γνωστες αγνωστες διαδικασιες ειναι πολυ καλός.Δεν παίρνω και ορκο οτι δεν ξέρει απο δικτυακά,Μπορει να ξέρει ο ανθρωπος.Αν δεν ξέρει θα περασει τα καλώδια απο άκρη σε άκρη και απο εκει και περα με τη σύνδεση του patch panel κτλ βλέπουμε!
Θα μου τα συνδέσετε εσείς και μετα θα σας κανω το τραπέζι!!:lol::lol::lol::lol:

aesir
10-03-06, 11:00
Η κάθε RJ45 θα καταλήγει ξεχωριστά στο patch panel. Την ίδια CAT5e καλωδίωση θα κάνεις και για τις RJ11 τηλεφωνικές πρίζες (θα καταλήγουν και αυτές στο patch panel) αλλά εδώ μπορείς να "κλέψεις" αφού χρειάζεσαι ανα πρίζα μόνο ενα δίκλωνο. Δηλαδή μπορείς από ένα μόνο καλώδιο CAT5e να βγάλεις 4 αυτόνομες τηλεφωνικές πρίζες αν θέλεις.

euri
10-03-06, 11:21
Υπάρχουν δύο ειδών καλωδιώσεις: η δομημένη καλωδίωση και η...σοδομημένη καλωδίωση.

Η δομημένη καλωδίωση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αλλά μεταξύ άλλων υπαγορεύει ότι όλες οι οδεύσεις καλωδίων είναι ανεξάρτητες και καταλήγουν σε ένα κεντρικό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι κάθε πρίζα θα τερματίζει σε ένα patch panel και από κει και πέρα κάνεις παιχνίδι. Οι πρίζες μεταξύ τους ΔΕΝ επικοινωνούν απευθείας.

humanious
10-03-06, 11:43
Αν καταλήγουν ακομα και οι πρίζες του τηλεφώνου στο patch panel θελω τις εξης πόρτες
2 τηλεφώνου + 2 RJ45 σε κάθε ενα απο τα 4 δωμάτια = Σύνολο 16πορτες
1 RJ45 + 2 τηλεφώνου στο σαλόνι = 3πόρτες
1 τηλεφώνου στην κουζίνα = 1πορτα
1 σοφίτα -χωλ =1πορτα
Σύνολο 21 πόρτες.Αρα αυτό http://www.axd.gr/product_info.php?cPath=81_125&products_id=1417 ειναι αρκετό έτσι?

aesir
10-03-06, 11:49
Πρέπει να μετρήσεις και το hardware που θα συνδεθεί πάνω στο patch panel και οχι μόνο τις συνολικές πρίζες στα δωμάτια... ;)

euri
10-03-06, 12:03
...πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις...

humanious
10-03-06, 12:04
Πρέπει να μετρήσεις και το hardware που θα συνδεθεί πάνω στο patch panel και οχι μόνο τις συνολικές πρίζες στα δωμάτια... ;)
1 router που θα μοιράζει σε ολα το net και αργότερα ενα switch για την επικοινωνια τον υπολογιστών. Σύνολο 23! Σωστός τωρα??:redface:

humanious
10-03-06, 13:16
Όσον αφορά το σαλόνι και την καλωδιωση των ηχειων για home cinema. Δινω παρακάτω ποως εχει υπολογιστει πρόχειρα η τοποθετηση των επίπλων κτλ. Όπως θα δείτε οι τοιχοι απο πίσω απο τους καναπέδες ειναι λίγο απομακρυσμένοι για να τοποθετηθουν ηχεια ψηλά.Συνεπώς μήπως ειναι αδικο να μπουν εκεί τα ηχεια σε τοιχο και ειναι απλα καλυτερα να μπουν δορυφοροι σε βάσεις πισω απο τον 3θεσιο καναπέ? Το τζακι βεβαιως βεβαιως δεν μπορει να φύγει απο εκεί γιατι ειναι η καμιναδα σε εκεινο το σημειο.Φυσικα καθε τροποποιηση των επιπλων ειναι δεκτή.
Ακούω λοιπόνω προτάσεις!
http://img164.imageshack.us/img164/2263/salon7kt.th.jpg (http://img164.imageshack.us/my.php?image=salon7kt.jpg)

humanious
15-03-06, 19:11
Ψαχνω να βρω στο net για τιμες καλωδιου UTP CAT 6 και δεν βρισκω πουθενα.Θέλω να τις συγκρίνω με το 5e για να δω διαφορα στην τιμη μηπως και βαλω το 6.Πάντως η αποσταση του UTP με το ρεύμα δεν μπορει να ειναι μεγάλη αφου ο ηλεκτρολογος δεν μπορει να λιανισει ολο τον τοίχο με αυλάκια.Οποτε ελεγα να να βάλω 6 επειδη ειναι πιο ενισχυμενο!

maik
15-03-06, 21:04
Ψαχνω να βρω στο net για τιμες καλωδιου UTP CAT 6 και δεν βρισκω πουθενα.Θέλω να τις συγκρίνω με το 5e για να δω διαφορα στην τιμη μηπως και βαλω το 6.Πάντως η αποσταση του UTP με το ρεύμα δεν μπορει να ειναι μεγάλη αφου ο ηλεκτρολογος δεν μπορει να λιανισει ολο τον τοίχο με αυλάκια.Οποτε ελεγα να να βάλω 6 επειδη ειναι πιο ενισχυμενο!

Οι διαφορες απο των CAT 6 με τα 5e ειναι ελαχιστες και σε ενα τοσο μικρο δικτυο οπως ενα σπιτι δεν παιζουν κανενα ρολο. Αν θελεις ντε και καλα να εισαι εξασφαλισμενος απο επαγωγικα ρευματα βαλε FTP δηλαδη θωρακισμενο.

euri
15-03-06, 21:09
...βαλε FTP δηλαδη θωρακισμενο.
...και άλλες πρίζες, πιο δύσκολη/απαιτητική εγκατάσταση...

Όπως είπες, σε οικιακό περιβάλλον όλα αυτά είναι μάλλον υπερβολικά και ανεβάζουν το κόστος χωρίς λόγο.

humanious
15-03-06, 22:29
Δηλαδη αν βάλω 5e το οποιο θα περναει 5 ποντους πιο κατω απο τα καλωδια του ρευματος δεν θα εχω προβλήματα? Ή ειναι ανεπαισθητες οι απωλειες? Το 5e θα υποστηριζει gigabit δικτυο?

Kanopus
16-03-06, 16:15
Το 5e θα υποστηριζει gigabit δικτυο?

Και βέβαια υποστηρίζει...

humanious
19-03-06, 22:33
Λογικα θα χρειαστώ γύρω στα 200m. Αν σκεφτεις οτι στο e-shop το 5e στα 305m εχει 66 ευρώ δλδ περιπου 22 λεπτα περιπου το μέτρο τότε στα 200m θα βγει 44 ευρω.Στο περιπου πάντα!!
Αν λοιπον το CAT 6 μου βγει 60 αντε το πολυ 70 ευρω δεν νομιζω οτι υπαρχει λογος να λυπηθώ το πολυ 26 ευρω!
Αυριο θα παω να παρω τιμες απο Καύκα και Κωσταντακατο. Θα ενημερώσω...

humanious
20-03-06, 22:43
Σημερα πηγα λοιπόν για τιμές στον Καύκα και στον Κωσταντακάτο.Έχουμε και λέμε λοιπόν:
ΚΑΥΚΑΣ
UTP
5e 0.19 euro/m (Σε αυτο πρεπει να εχει κανει λαθος και να μου εδωσε το 5 κ οχι το 5e)
6 0.38 euro/m

Patch panel
16αρι 27,37 euro
24αρι 27,61 euro

RJ-45 κλιπς
Για 6αρι 6,78/ενα
Για 5e 3.74/ενα

Rack 12αρι 300 ευρω.Δεν το συζητάω καν!!!

ΚΩΣΤΑΝΤΑΚΑΤΟΣ
UTP
5e 0.21 euro/m και με εκπτωση (επειδη ειναι πολλα τα μέτρα) 0,19euro/m
6 0.37 euro/m και με εκπτωση 0,33

RJ-45
Μία τιμή μου έδωσε 0,13 euro η οποια βέβαια πρεπει να ειναι λάθος αλλα μου ειπε οτι αυτα δινει για 5e και για 6.

Συνεπώς μαλλον ο Κωσταντακατος δίνει φθηνότερα το 6αρι.Δεν εχω δει την εκπτωση του Καύκα σε αυτο αλλα ή στα ιδια θα παίζουν ή κανα λεπτό πιο ακριβός.
Αρα UTP 200x0.33=66euro
RJ- 45 6x6.78=41 euro
Rack 16αρι 28 euro
Συνολο 135 euro και μαζι τα εργατικα κτλ που μου ειπε 200 ευρω παμε στα 335 με 6αρι
και πάμε στα 290με 5e.Νομιζω πως δεν υπαρχει λογος να μην προτιμησω το 6αρι...
Εσεις τι λέτε?

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.