PDA

Επιστροφή στο Forum : Ασυρματο δικτυο στο σπιτι. Λιγη βοηθεια παρακαλω



jim_p
28-11-09, 11:59
Καλημερα σε ολους.

Απο 1/1/2009 εχω σε λειτουργια το sagem 1500wg (R) προκειμενου να εχω δικτυο (και ιντερνετ) μεταξυ του λαπτοπ (L) και του σταθερου υπολογιστη (D) στο σπιτι.
Τοτε, το ρουτερ βρισκοταν πανω στον σταθερο υπολογιστη.

Ολα πηγαινανε μια χαρα για 10 μηνες, αν αναλογιστει κανεις οτι το λαπτοπ επρεπε να ειναι σε συγκεκριμενη θεση μεσα στο δωματιο προκειμενου να εχει καλυτερο σημα.
Η μετακινηση του, ακομα και για λιγα εκατοστα, εχει σαν επιπτωση την πτωση του σηματος και της ταχυτητας συνδεσης με το ρουτερ! Αυτο με οδηγησε στην ευρεση και το μαρκαρισμα της βελτιστης θεσης του λαπτοπ πανω στο τραπεζι και την ευρεση της ιδανικης θεσεως του τραπεζιου πανω στο πατωμα, αρα και στο δωματιο!

Ολο αυτο τον καιρο το σημα στο λαπτοπ εφτανε ως το 45% και η ταχυτητα συνδεσης με το ρουτερ ως τα 24Mbps στην καλυτερη των περιπτωσεων, και το 20% και το 1Mbps ή την αποσυνδεση στην χειροτερη.

Απο αρχες Νοεμβριου αρχισαν τα παρατραγουδα. Ακομα και στις παραπανω "βελτιστες θεσεις" το σημα δεν ξεπερνουσε το 35% και η ταχυτητα συνδεσης τα 5.5Mbps στην καλυτερη περιπτωση. Εκτοτε δοκιμασα
- να εκπεμπει μονο σε ταχυτητες 11g. Καμια διαφορα.
- να εκπεμπει σε διαφορετικο καναλι. Καμια διαφορα.
- να παει το ρουτερ πιο κοντα στο λαπτοπ (σημερινη κατασταση που περιγραφεται στο σχεδιο). Αυτο εκανε τη διαφορα, αλλα...

α) Δεν εχω δικτυο στον σταθερο υπολογιστη. Σκεφτομαι να προχωρησω στην αγορα μιας δυνατης ασυρματης καρτας μιας και η αποσταση απο του απο το ρουτερ ειναι πολλαπλασια της αποστασης ρουτερ-λαπτοπ (σε ευθεια γραμμη). Καμια προταση?
Επισης, αν δεν παει καλα η ασυρματη συνδεση, σκεφτομαι να παρω αρκετο καλωδιο και να τα κανω και τα 2 ενσυρματα. Βεβαια,θα χρειαστει να κανω "piercing" σε 3-4 τοιχους :P

β) Ακομα και σε αυτη την μικρη αποσταση ρουτερ-λαπτοπ, και παρολο το σημα ειναι στο 50-70% παντα, η ταχυτητα συνδεσης εχει πεσει ως και τα 5.5Mbps, πραγμα που το θεωρω απαραδεκτο. Τι απο τα 2 μπορει να φταιει? Το λαπτοπ ή το ρουτερ?
Στο 90% των περιπτωσεων η ταχυτητα επανερχεται στα 24/36/48/54Mbps με μια απλη επανεκκινηση του service του δικτυου (το αντιστοιχο της επιλογης "Repair" στα windows).

Το ρουτερ ειναι πλεον βαλμενο στο πανω μερος μιας βιβλιοθηκης, αρκετα ψηλα δηλαδη (~2μ) και συνδεδεμενο στην μια απο τις 2 παροχες τηλεφωνου στο σπιτι, μαζι με το τηλεφωνο(η αλλη ειναι διπλα στο σταθερο υπολογιστη).

mirtiano
28-11-09, 22:33
Καλησπερα,
απο τα γραφομενα σας υποψιαζομαι οτι δεν ερευνησατε σωστα τα καναλια (συχνοτητες) στις οποιες μπορει να δουλεψει το ρουτερ σας για υπαρξη τυχον παρεμβολων απο γειτονικα σε εσας δικτυα wifi.
Σας συστηνω να κατεβασετε απο εδω http://www.performancewifi.net/performance-wifi/main/netsurveyor.htm το δωρεαν προγραμμα ανιχνευσης τετοιων δικτυων Netsurveyor στον φορητο σας και να ελεγξετε ολους τους χωρους του σπιτιου που σας ενδιαφερουν (εναν-εναν) για να διαπιστωσετε αν στο καναλι που εκπεμπει τωρα το ρουτερ σας,εκπεμπουν και αλλα ρουτερ.Εαν ναι σημειωστε τα καναλια που δεν εμφανιζουν δραστηριοτητα και ρυθμιστε το ρουτερ σας να εκπεμπει σε ενα απο αυτα.
Τα καναλια φαινονται στην 3-τη στηλη και στην 4-ρτη φαινονται τα db,οσο μικροτερος αριθμος ακολουθει το μειον (-) τοσο ισχυροτερο σημα σας φερνει αυτο το ρουτερ.Σηματα ισχυος -100 ισουνται με τον θορυβο της συχνοτητας και ειναι σαν να μην υπαρχουν (ευτελες σημα,ανισχυρο,ασθενικο).Αν αυτα σας μπερδευουν κοιταξετε δεξιοτερα την στηλη beacon quality (%) oπου οσο μεγαλυτερο το ποσοστο τοσο ιχυροτερο το σημα,και λογικα το ισχυροτερο πρεπει να ειναι το δικο σας.
Εαν με την παραπανω ερευνα δεν βρειτε κατι το υποπτο απο πλευρας παρεμβολων μας μενουν 2 περιπτωσεις.
1- Η ολη διαρυθμιση του χωρου και καλα οπλισμενοι τοιχοι (παχος-μεταλικος οπλισμος-υπο γωνια αντανακλασεις) εμποδιζουν την ακτινοβολια του ρουτερ,πραγμα που θα περιμενε καποιος απο εξωτερικους τοιχους και οχι απο μεσοτοιχιες.
2- Κατι δεν παει καλα με το ρουτερ (μικρη ισχυς ή εσωτερικα της κεραιας καποιο προβλημμα).Προ ημερων παρετηρησα στο σαλονι του σπιτιου μου μειωμενο σημα αλλα δεν εδωσα σημασια,και προχτες που ανοιξα το ρουτερ να το ξεσκονισω εσωτερικα (του εχω προσαρμοσει ανεμιστηρα εξωτερικα στις τρυπες εξαερισμου) βρηκα το βισμα της κεραιας πανω στην πλακετα μισοξεκουμπωμενο.Το εβαλα στην θεση του και επανηλθε φουλ σημα στο εν λογω σημειο.Αντε τωρα να παει εκει το μυαλο ενος ανθρωπου,ποιος θα το σκεφτοταν.Τρελαθηκα μολις το ειδα μιλαμε για απιθανες πιθανοτητες.Το αναφερω για να δειτε οτι πολλα μπορει να παιξουν ρολο σε μια κακη λειτουργια που μερικες φορες χρειαζεται πολλη φαντασια και γερα νευρα για να ανακαλυψει καποιος τον παραγοντα που του κανει την ζημια...
Σε μια τετοια περιπτωση ενας δανεισμος ενος αλλου ρουτερ απο καποιο φιλο για να δουμε πως θα δουλεψει αυτο σε αντικατασταση του υπαρχοντος θα βοηθησει να καταλαβετε τι ακριβως συμβαινει.

jim_p
29-11-09, 19:54
Καταρχην ευχαριστω για την αμεση απαντηση σου στο θεμα μου.

Εχω ζητησει να μου ερθει ενα linksys wag200 και ενα fritzbox τις επομενες μερες για τεστ.
Εχω και ενα baudtec απο σημερα, καθως και ενα level one wnc-0305usb ασυρματο "μαραφετι" και εκανα μερικα τεστ.

Σχετικα με τις "υποδομες" εδω.
Ο τοιχος αναμεσα στο ρουτερ και το λαπτοπ ηταν παλιοτερα εξωτερικος τοιχος και εχει παχος 40-50 εκατοστα. Η κεραια του ρουτερ ειναι σε κατακορυφη θεση.
Επισης, το λαπτοπ τρεχει λινουξ, αρα οτι πληροφορια μπορω να δωσω ειναι απο τα αναλογα εργαλεια.

Με το τρεχον στησιμο εχω τα παρακατω σχετικα με το σημα και το θορυβο.

wlan0 IEEE 802.11g ESSID:"OTENET_9956"
Mode:Managed Frequency:2.447 GHz Access Point: 00:15:56:B6:0C:B3
Bit Rate=54 Mb/s
RTS thr=2347 B Fragment thr=2346 B
Encryption key:(deleted) Security mode:restricted
Power Management:off
Link Quality:62/100 Signal level:-56 dBm Noise level:-96 dBm
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0

Δειχνουν κατι τα παραπανω?

Τεστ 1ο: Τοποθετηση του baudtec (ssid=OTEec423a) ενα μολις μετρο πισω απο το λαπτοπ.
Σκαναροντας για δικτυα παιρνω το παρακατω.

wlan0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:15:56:B6:0C:B3
ESSID:"OTENET_9956"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.447 GHz (Channel 8)
Quality:62/100 Signal level:-56 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0
Cell 02 - Address: 00:13:33:81:F8:DD
ESSID:"OTEec423a"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.437 GHz (Channel 6)
Quality:62/100 Signal level:-56 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0
IE: WPA Version 1
Group Cipher : TKIP
Pairwise Ciphers (2) : TKIP CCMP
Authentication Suites (1) : PSK
IE: IEEE 802.11i/WPA2 Version 1
Group Cipher : TKIP
Pairwise Ciphers (2) : TKIP CCMP
Authentication Suites (1) : PSK
Μολις 62% σε αποσταση ενος μετρου!

Μετακινοντας το baudtec κοντα στη θεση του sagem και στο ιδιο υψος με αυτο (στην εσωτερικη γωνια που φαινεται στο παραπανω σχεδιο γιατι εκει υπαρχει πριζα ρευματος) γινεται αορατο! Δεν το βλεπει με τιποτα!!!

Το βγαζω και δοκιμαζω το usb "μαραφετι" της level one.

Τεστ 2ο: Απλο σκαναρισμα με το level one wnc-0305usb.
Δεν κρατησα καποιο log, αλλα θυμαμαι οτι ειχε σημα 60 στα 70, σαν να λεμε 85%!
Παρολα αυτα, δεν καταφερε να κανει συνδεση με το ρουτερ ή το ιντερνετ, λεγοντας σε καθε ping και tracert "Destination unreachable".

Τα ιδια ακριβως αποτελεσματα ειχε και σε δοκιμη στο σταθερο, με μονη διαφορα στην ληψη σηματος. Αυτο ισως να δειχνει οτι ο driver ειναι προβληματικος, μιας και το λειτουργικο ειναι το ιδιο και στους δυο. Μπορει να ειναι και προβληματικο το ιδιο το "μαραφετι"...

Για να βεβαιωθω οτι ειναι ο driver θα δοκιμασω καποιο παλιοτερο live cd.

Αυτα για σημερα...

mirtiano
29-11-09, 20:56
κοιτα εγω με το ρουτερ στην αλλη ακρη του σπιτιου εχω -50 dbm (οσο μικροτερος αριθμος τοσο ισχυροτερο/καθαροτερο σημα) και εχω quality 64%.
Απο οτι καταλαβαινεις ο χοντρος τοιχος θελει βαρυοπουλα...Αν εχεις και αλλους τετοιους βαλε Powerline
για δικτυο σε ολα τα δωματια (ξερεις αυτο που μπαινει στις μπριζες του 220 V).

jim_p
05-01-10, 12:40
Καλημερα και καλη χρονια :)

Επαναφερω το θεμα στην επιφανεια μιας και βαρεθηκα να περιμενω για το fritzbox εναμιση μηνα και αποφασισα να πορευτω με το linksys wag200. To baudtec επιστραφηκε στον ιδιοκτητη του.
Επισης αποκλειεται η χρηση access point γιατι θα χρειαστουν πολλα καλωδια.

Σεναριο "Καλωδια απο το ενα σημειο ως το αλλο"
Ο μονος τοιχος που δεν μπορει να τρυπηθει ειναι αυτος που ειναι αναμεσα στη σημερινη θεση του ρουτερ και του λαπτοπ! Αρα αν μεινει το ρουτερ εκει που ειναι, τρυπαμε τον τοιχο διπλα του, βγαζουμε το καλωδιο εκτος του σπιτιου για λιγα μετρα και το ξαναβαζουμε στο δωματιο του λαπτοπ μπαινοντας απο καποιο "μαλακο" σημειο (= παραθυρο).

Αλλα ο σταθερος εξακολουθει να ειναι μακρια. Συν το οτι θα βγει το καλωδιο εξω και θα ειναι εκτεθειμένο στις καιρικες συνθηκες.

Εναλλακτικα, μπορει να παει το ρουτερ στην παλια του θεση (πανω στον σταθερο) και να γινει το ιδιο, αλλα με περισσοτερο καλωδιο να διατρεχει 3 δωματια, να βγαινει εξω και μετα παλι μεσα, οπως παραπανω.

Σεναριο "Ασυρματο για το λαπτοπ και ενσυρματο ως το σταθερο"
(οι μετρησεις γινανε με το linksys σε διαφορες θεσεις)
Εκανα τις παρακατω δοκιμες τοποθετοντας το linksys σε διαφορες θεσεις με σκεπτικο να ειναι οσο πιο κοντα γινεται στον σταθερο και την τηλεφωνικη γραμμη.
α) Με το linksys στο διπλανο δωματιο απο αυτο που βρισκεται ο σταθερος και στο υψηλοτερο σημειο που μπορουσε να τοποθετηθει, στο πανω μερος του παραθυρου του δωματιου.

Cell 02 - Address: 00:1D:7E:AC:FD:DA
ESSID:"linksys"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.462 GHz (Channel 11)
Quality:25/100 Signal level:-80 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 22 Mb/s
6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0
25% ΜΟΝΟ!? Με ενα μονο τοιχο να παρεμβαλεται εχω 25%?!

β) Στην παλια θεση πανω στο desktop

Cell 02 - Address: 00:1D:7E:AC:FD:DA
ESSID:"linksys"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.462 GHz (Channel 11)
Quality:43/100 Signal level:-68 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 22 Mb/s
6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0

Καπως καλυτερα...

γ) Στο πλησιεστερο δωματιο πριν τον εξωτερικο χωρο

wlan0 Scan completed :
Cell 01 - Address: 00:1D:7E:AC:FD:DA
ESSID:"linksys"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.462 GHz (Channel 11)
Quality:81/100 Signal level:-44 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:off
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 22 Mb/s
6 Mb/s; 9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s
36 Mb/s; 48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0
Cell 02 - Address: 00:15:56:B6:0C:B3
ESSID:"OTENET_9956"
Protocol:IEEE 802.11g
Mode:Managed
Frequency:2.447 GHz (Channel 8)
Quality:0/100 Signal level:-100 dBm Noise level:-96 dBm
Encryption key:on
Bit Rates:1 Mb/s; 2 Mb/s; 5.5 Mb/s; 11 Mb/s; 6 Mb/s
9 Mb/s; 12 Mb/s; 18 Mb/s; 24 Mb/s; 36 Mb/s
48 Mb/s; 54 Mb/s
Extra:bcn_int=100
Extra:atim=0
Το κακο ειναι οτι αυτο το δωματιο ειναι το μπανιο, αρα δεν υπαρχει περιπτωση να το αφησω εκει. Απλα ηθελα να δω ποσο καλη ληψη θα ειχα, και το 81% δεν ειναι καθολου κακο. Το κακο ειναι οτι το σημα απο το sagem επεσε στο 0 και οτι στο επομενο scan δεν φανηκε καθολου το linksys, αλλα ξαναανεβηκε το sagem!

Επισης, βαζοντας οποιοδηποτε ρουτερ στην εσωτερικη γωνια που φαινεται στο σχεδιο, ειναι σαν να το πεταω σε μια μαυρη τρυπα. Δεν φαινεται κανενα απο τα 3 που δοκιμασα :P

mirtiano
05-01-10, 16:19
Jim_p χρονια πολλα καλη χρονια.

Δοκιμασε με το ρουτερ στην θεση R2 για τυχον διαφορες στο σημα οσον αφορα τα σημεια του D kai L ,και αν δεις φτωχα σηματα αντικαθιστας την κεραια(-ες) του ρουτερ σου με λλη που θα σου πω.

mirtiano
05-01-10, 17:41
ξεχασα να επισυναψω το σχεδιο.....

jim_p
05-01-10, 18:03
Αν υποθεσουμε οτι η θεση R2 θα μπορεσει να προσφερει καλυτερο σημα στο λαπτοπ, ειναι ιδανικη γιατι
- με μια τρυπα μπορει το καλωδιο να βγει στην βεραντα, οπου θα ειναι προστατευμενο απο τις καιρικες συνθηκες, και με αλλη μια να μπει στο δωματιο του σταθερου. Επισης οι τρυπες μπρουν να γινουν σε σημεια οχι και τοσο εμφανη.
- μπορει να μπει καπου ψηλα
αλλα στερειται μιας βασικης ιδιοτητας: δεν ειναι κοντα σε πριζα τηλεφωνου...

mirtiano
05-01-10, 18:25
Ο χωρος που βρισκονται τα R,R2 τι χρηση εχει βεραντα ειναι; και ο χωρος που ειναι το L ειναι δωματιο κλειστο γυρω-γυρω;

jim_p
05-01-10, 18:40
Θα κανω ενα πληρες σχεδιο του σπιτιου, και πιο λεπτομερες, με πορτες κλπ και θα επανελθω.
Βασικα δεν θα το κανω εγω, ενας φιλος μου αρχιτεκτονας θα το κανει ;)

jkoukos
05-01-10, 19:02
Πάντως εξωτερικό καλώδιο με λίγη προστασία δεν θα έχει κανένα πρόβλημα και είναι η καλύτερη λύση απ' όλες τις απόψεις. Ευκταίο είναι να το περάσεις εξωτερικά από τον δεξί τοίχο του σχεδίου, καθώς θα έχεις τα λιγότερα μερεμέτια.

mirtiano
06-01-10, 10:04
Στο σχεδιο να φαινεται ποιος τοιχος ειναι τοσο χοντρος που εμποδιζει σοβαρα το σημα πχ με ενα χ πανω απο τον τοιχο να ριξουμε ιδεες αποφυγης του.πχ οι μεσοτοιχιες των δωματιων δεν μπορει να εχουν τοσο παχος...

jim_p
06-01-10, 12:29
Ο προβληματικος τοιχος ειναι αυτος αναμεσα στο ρουτερ και το λαπτοπ. Δυστυχως τωρα ειδα την προταση σου για το Χ. Μα ποσο τα σπαει η συρομενη πορτα ετσι οπως την ζωγραφισε!

mirtiano
06-01-10, 12:48
Σε ολο το μηκος του ειναι ετσι ,μεχρι τερμα δεξια που γινεται εξωτερικος τοιχος;

mirtiano
06-01-10, 13:15
Η θεση 1 και 2α πιστευω οτι ειναι η καλλιτερες για το ρουτερ με την προυποθεση οτι ο χοντρος τοιχος απο εκει που σταματανε τα κοκκινα χ μεχρι το δεξιο του ακρο ειναι λεπτος.

Στις υπολοιπες δινω λιγοτερα ποσοστα επιτυχιας αλλα ποτε δεν ξερεις...Για φουλ σημα μιλαω οχι οτι δεν θα πιανει καθολου...απλα το στρατηγικοτερο κομματι σε εμποδιζει.

jim_p
08-01-10, 12:08
Λοιπον...

Η βεραντα δεν φαινεται στο σχεδιο γιατι, κατα τη γνωμη του σχεδιαστη, δεν ειναι κλειστος χωρος. Βεραντα ειναι ο χωρος μπροστα απο τα δωματια που χωριζονται με τη συρομενη πορτα και αριστερα απο το δωματιο του σταθερου υπολογιστη.

Ο προβληματικος τοιχος επεκτεινεται μεχρι τερμα αριστερα οπου γινεται εξωτερικος.

Οι θεσεις 2α, 2β και 3 απορριπτονται λογω αποστασης απο την τηλεφωνικη γραμμη.
Η θεση 1 ειναι μεσα στο μπανιο, οποτε απορριπτεται.

Βαζοντας το λοιπον στη θεση 2α, θα εχω καλυτερο σημα στον σταθερο, αν υποθεσουμε οτι θα συνδεθει ασυρματα? Το μεγιστο που εχω μετρησει με την usb καρτα της level one απο την τωρινη θεση του ρουτερ ειναι 25-30%.

mirtiano
18-01-10, 18:31
Φιλε συγνωμη αλλα εχω ερθει στα πατρια εδαφη για δουλιες και ειμαι εκτος δικτυου απο την τελευταια φορα που εμφανιστηκα και τωρα απο ενα φιλο βγαινω .
Κανε οτι μπορεις απο αυτην τη θεση (2α) και οτι βγει.Δεν βλεπω πολλα περιθωρια απο αλλο σημειο και συμφωνα με αυτα που μου λες.
Εκτος και πας σε λυση powerline.Αυτη μεσω των πριζων 220v.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.