Επιστροφή στο Forum : Ποτά μπόμπες και οδήγηση
Αφορμή για να ανοίξω αυτό το θέμα στάθηκε πρόσφατος σοβαρός τραυματισμός πολύ κοντινού μου συγγενή νεαρής ηλικίας και φίλου του που χαροπαλεύει.
Να διευκρινίσω κατ΄ αρχήν ότι και ο ίδιος αλλά και άλλοι της παρέας δηλώνουν ότι τα παιδιά ήπιαν δυο ποτά και έφυγαν από το μαγαζί νηφάλιοι.
Επίσης το συγγενικό μου πρόσωπο δεν έπινε, δεν του άρεσε το ποτό, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι με 1-2 ποτά γινόταν λιώμα, αλλά προτιμούσε ταβερνάκια με κρασάκι και μπυρίτσα και όχι ουίσκι κλπ.
Η αιματολογική εξέταση που έγινε ΔΕΝ έδειξε υψηλά ποσοστά αλκοόλ, τουλάχιστον σε επίπεδο που να δικαιολογούν να μην υπάρχει έλεγχος.
Επίσης το μαγαζί που ήταν, αλλά και όλη η περιοχή, φημίζεται για τις καλές εμπορικές σχέσεις που έχει με την Shell…
Μετά από 10 λεπτά που έφυγαν από το μαγαζί έπεσαν σε τοίχο και το αυτοκίνητο, μεγάλο γερμανικό οικογενειακό, έγινε κομμάτια. Η εκτίμηση είναι ότι η ταχύτητα ξεπερνούσε τα 100 χλμ, σε κατοικημένη περιοχή!
Επίσης ο νεαρός είχε πολύ καλή οδηγική παιδία από τη οικογένειά του και με τίποτα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σαν τον πιτσιρικά που πιάνει ένα τιμόνι και κάνει μαγκιές. Πρόσεχε πάρα πολύ και ποτέ δεν έτρεχε, ειδικά σε κατοικημένες περιοχές.
Δεν θυμάται τίποτα από το τρακάρισμα και μου θυμίζει πάρα πολύ παρόμοιο ατύχημα που είχα πριν πολλά χρόνια έχοντας πιει 1,5 ουίσκι! Τότε τράκαρα στην ευθεία, δεν θυμάμαι τίποτα, θυμάμαι μόνο ότι δευτερόλεπτα πριν τρακάρω ήμουν μια χαρά και ξαφνικά φίλος που ακολουθούσε με είδε να γέρνω το κεφάλι και το αυτοκίνητο να αναπτύσσει ταχύτητα και να στρίβω απότομα αριστερά.
Να πω επίσης ότι κάποιες φορές στο παρελθόν μου έχει τύχει να οδηγήσω έχοντας πιει πολύ, αλλά «καθαρά» ποτά και γνωρίζω πολύ καλά τη διαφορά μεταξύ πιωμένου και αυτού που έχει πιει μπόμπα!
Στην πρώτη περίπτωση τα βλέπεις διπλά, το μυαλό δουλεύει αλλά το σώμα δεν υπακούει, με αποτέλεσμα να θες να στρίψεις και να μην μπορείς, ή να έχεις πολύ χαμηλή αντίδραση και σε γενικές γραμμές να έχεις μεν το μυαλό σου σε αυτό που κάνεις, αλλά να μην μπορείς να τα εφαρμόσεις και στην πράξη.
Σίγουρα όμως δεν πατάς το γκάζι τέρμα και όσο πάει, αλλά προσπαθείς, όσο μπορείς φυσικά, να ελέγχεις την ταχύτητα σύμφωνα με τις δυνατότητές σου εκείνη τη στιγμή.
Στη δεύτερη περίπτωση είσαι μια χαρά (νομίζεις!!!), οδηγείς κανονικά και προσεκτικά, αλλά κάποια στιγμή χάνεις τελείως τις αισθήσεις σου και φυσικά και τον έλεγχο του αυτοκινήτου.
Το πόδι πέφτει με δύναμη στο γκάζι και το αυτοκίνητο στρίβει προς την κατεύθυνση που το κρατάς, αν το κρατάς με το ένα χέρι, ή τέλος πάντων όπου βρει.
Έχω μαρτυρίες και 2-3 άλλων γνωστών που είχαν παρόμοια ατυχήματα μετά από μπόμπες. Άτομα που αντέχουν το ποτό, αλλά τότε που είχαν τα ατυχήματα είχαν πιει ένα-δύο ποτά μόνο.
Το κακό με τις μπόμπες είναι ότι ακόμη και αν είσαι άτομο που έχεις συναίσθηση του τι κάνεις, ακόμη και αν σε φυσιολογικές συνθήκες με δυο ποτά που έχεις πιει λες δεν αισθάνομαι καλά και πάω με ταξί, εκεί δεν το καταλαβαίνεις ότι δεν είσαι σε θέση να οδηγήσεις, αφού στην ουσία δεν νιώθεις ότι έχεις πιει, αλλά χάνεις ξαφνικά τις αισθήσεις σου, ακόμη και με ένα ποτό!
Να δώσω τη συμβουλή μου, ειδικά στα νεαρά άτομα. Μην πίνετε ποτά σε μέρη που δεν ξέρετε! Έστω και ένα ποτό μπόμπα ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΚΟΤΩΣΕΙ! Αν δεν είστε 100% σίγουροι για την ποιότητα των ποτών πιείτε μια μπύρα, αυτή θα είναι σίγουρα καθαρή. Ειδικά στην επαρχία το 90% των μπαρ σερβίρει μπόμπες! Έχουν ξεφύγει οι άνθρωποι και στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ζωές!
Δεν ξέρω αν έχεις κανείς παρόμοια εμπειρία. Στη δική μου περίπτωση δεν μπόρεσα να κάνω τίποτα γιατί επί μήνες έτρεχα με διάφορα και δεν βρήκα το χρόνο να ασχοληθώ, αλλά ΤΩΡΑ θέλω να το κυνηγήσω! Να το φτάσω μέχρι τέρμα! Μπορώ να πάω στο μπαρ, να πάρω ένα ποτό και να το πάω στο χημείο? Να αποδειχτεί ότι το μπαρ πουλάει μπόμπες και να τους πάω στα δικαστήρια? Νομικά στέκει κάτι τέτοιο?
Δεν θέλω αποζημιώσεις κλπ, τα παιδιά να γίνουν καλά και σίδερα γεμάτος ο κόσμος, αλλά το κακό έχει παραγίνει. Πας να πιεις ένα ποτό και δεν ξέρεις αν την άλλη μέρα θα ζεις. Η επαρχία έχει καθημερινά δεκάδες ατυχήματα και πιστέψτε με, δεν είναι από υπερβολική κατανάλωση ποτού, αλλά από μπόμπες!!!
Να σταματήσει πια αυτό ρε γαμώτο, είναι κρίμα να χάνονται ζωές και να μένουν παιδιά ανάπηρα για 5-10 € κέρδος ανά μπουκάλι, είναι ΕΓΚΛΗΜΑ!
Μακάρι να γίνουν καλά τα παιδιά , αλλά εσύ μόνος σου δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα .
Θα πρέπει να πάει έλεγχος από την αστυνομία ή από την αρμόδια αρχή (όπια είναι αυτή ) , συνήθως όμως κάποιοι "γνωστοί" ειδοποιούν τον καταστηματάρχη και προσέχει τ αποτά , που σερβίρει την στιγμή του ελέγχου .
(Αυτά έχω ακούσει , αυτά καταθέτω) .
§
Είναι απλό: Μόνο σφραγισμένα ποτά όπως μπύρα και αυτά τα αλκοολούχα (στυλ mule, rigo πως στο καλό τα λένε σήμερα).
Δε γνωρίζω αλλά ίσως και το εμφιαλωμένο κρασί να είναι λιγότερο επικίνδυνο για νοθεία...
Όλα τα άλλα είναι μεγάλο ρίσκο, ακόμα και τα κλειστά μπουκάλια σκληρών ποτών.
Kαι μιλάω μόνο για όλους τους άλλους πλην του οδηγού φυσικά...
Ένα ωραίο που κυκλοφορεί στο ΗΒ: DRINK. DON'T DRIVE.
§
Το κερδος δεν ειναι 5-10 ευρω ανα μπουκαλι, αλλα πολυυυ περισσοτερο. Σχετικα με το χημειο, ο,τι ειναι να γινει , πρεπει να γινει επισημα, με σφραγισμενα δειγματα απο επισημες ελεκτικες υπηρεσιες (χεστηκε η φατμε στ'αμπελι...) , αλλιως δε θεωρειται τεκμηριο στο δικαστηριο. Ισως μονο για προσωπικη διερευνιση και επιβεβαιωση να αξιζει πραγματικα να το κανεις...παλαιοτερα ηταν και δικη μου ιδεα (να βαλω το ποτο κρυφα σε ενα μπουκαλακι εμφιαλωμενου νερου και μετα να το παω στο χημειο..)..
Η σκεψη που κανεις ειναι πολυ σωστη (στη θεωρια βεβαια), αλλα (στην πραξη) πρεπει να γινεται απο το επισημο κρατος (που βεβαια ειναι απων)..... ισως καποιος τριανταφυλλοπουλος και σια να μπορουσε να κανει μια ερευνα, αλλα και παλι τα συμφεροντα ειναι τοσο μεγαλα που το θεμα θα κουκουλωθει αμεσα...
Παλαιοτερα, επισημη ερευνα ειχε δημοσιευθει στον τυπο και τα αποτελεσματα ηταν πραγματικα απιστευτα... σε μερικα ποτα, το 100% του δειγματος απο διαφορα μαγαζια της παραλιας ηταν νοθευμενο...σε καποια αλλα ποτα το ποσοστο επεφτε στο 70% και σε αλλα στο 50%.... και παλι τιποτα δεν αλλαξε...
Φυσικά , να συμφωνήσω και εγώ στο DRINK , NOT DRIVE ...ποτέ (μα ποτέ) , όση εμπιστοσύνη και να έχουμε στον εαυτό μας , δεν πρέπει να οδηγούμε πιωμένοι . Καλύτερα , αφήστε το αυτοκίνητο σπίτι και πάρτε ταξί , θα σας κοστίσει πολύ "φθηνότερα" .
Περαστικά στα παιδιά και καλή ανάρρωση.
Η λύση είναι απλή. Ο οδηγός δεν πίνει. ΠΟΤΕ! Γι' αυτό υπάρχουν και οι χυμοί, οι σόδες κι ένα σωρό άλλα. Υπομονή... Την επόμενη φορά ας οδηγήσει κάποιος άλλος.
Όσο για τη συλλογή δείγματος... Μπορείς να το κάνεις απλά και μόνο για να διαπιστώσεις εσύ προσωπικά κατά πόσο έχουν βάση οι υποψίες σου. Πήγαινέ το δείγμα σε κάποιον δικό σου χημικό και ψάξτο. Αν βρεις κάτι, τράβα στον ανακριτή που έχει αναλάβει την υπόθεση, θέσε υπόψη του τα ευρήματά σου και ζήτησε επίσημη έρευνα σε αυτή την κατεύθυνση.
1. Εύχομαι περαστικά στον φίλο σου.
2. Τα ποτά "μπόμπες" είναι μία φτηνή δικαιολογία.
3. Οδηγική παιδεία σίγουρα ΔΕΝ είχε.
4. Εξηγώ τα 2 και 3. Ή πίνεις και ΔΕΝ οδηγείς, ή οδηγείς ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΑΛΙΑ. Ποτό και οδήγηση ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. Drive or drive not. There is no drinking.
λυπάμαι για το ατύχημα αλλά νομίζω ότι μερικοί δεν καταλαβαίνουν με τίποτα. Δλδ μπορείς να πιεις κανα δυο ουισκάκια αρκεί να μην ειναι μπόμπα και μετά φταίει ο μαγαζάτορας. ...είναι μεγάλη χαζομάρα να πίνεις και να οδηγείς. τέλος . Τα υπόλοιπα ειναι άλλου θέμα και όχι της τροχαίας. Αμάξι κ ποτό δεν πάει που είναι το δύσκολο? Εγώ μόνο το κάνω που αντέχω και αν πάθω κάτι θα φταίει ο μαγαζάτορασ και οι μπόμπες του. Μόνο εγώ εντάξει που αντέχω όπως είπαμε....
Τα ποτά μπόμπες προκαλούν ακόμη και συγκοπή κάτω από κάποιες συνθήκες...
Πόσο μάλλον μια απλή λιποθυμία.
Δεν είναι δικαιολογία, είναι πραγματικότητα!
Κανείς δεν είπε ότι ποτό και οδήγηση πάνε μαζί και δεν το επικροτώ, αλλά μην μου πείτε ότι ΠΟΤΕ δεν έχετε οδηγήσει μετά από ένα ποτό!
Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας!
chica_loca
09-05-06, 00:50
1. Εύχομαι περαστικά στον φίλο σου.
2. Τα ποτά "μπόμπες" είναι μία φτηνή δικαιολογία.
3. Οδηγική παιδεία σίγουρα ΔΕΝ είχε.
4. Εξηγώ τα 2 και 3. Ή πίνεις και ΔΕΝ οδηγείς, ή οδηγείς ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΙΝΕΙΣ ΣΤΑΛΙΑ. Ποτό και οδήγηση ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΜΑΖΙ. Drive or drive not. There is no drinking.
Θα συμφωνησω εν μερη με τον wantilles. Δεν λεω ότι δεν υπαρχουν ποτα μπομπες αλλα όπως γραφεις «Η αιματολογική εξέταση που έγινε ΔΕΝ έδειξε υψηλά ποσοστά αλκοόλ, τουλάχιστον σε επίπεδο που να δικαιολογούν να μην υπάρχει έλεγχος.»
Ολοι στην οδηγηση λενε ότι προσέχουν, δεν τρεχουνε, δεν κανουνε , δεν ρανουνε μια μαλακια για την τρελλα της στιγμης να πας να κανεις και σου κοστιζει αυτό πολύ ακριβα. Δεν θελει και πολύ χρονο για να γινει το κακο. Ξερω και εγω από δικια μου εμπειρια, και να φανταστεις εμεις δεν ειχαμε πιει, και λιγα μετρα παρα περα ειχε φωτεινούς σηματοδοτες(ήμασταν σταματημένοι γιατι το φαναρι ειχε την κοκκινη ενδειξη) , και λιγα λεπτα πριν μιλουσα με μια φιλη μου στο τηλ. Μεσα σε κλασματα δευτερολεπτου και βρέθηκα να χαροπαλευω στην εντατικη μοναδα του νοσοκομειου. Δεν θυμήθηκα ΠΟΤΕ πως εγιναν όλα αυτά.
Ευχομαι πραγματικα, οι φιλοι σου να γινουν τελειος καλα.
Κοιταξε πως μπορεις να βοηθησεις τους φιλους σου να θεραπευτουν (σωματικά, ψυχολογικα) ! Αυτό εχει σημασία, αυτό είναι που προέχει . Η Υγεια τους!!!
Μην ψαχνεται να βρειτε ποιος φταιει και τι φταει. Η «μαλακιες» στην οδηγηση δεν είναι πάντοτε μαγκια !
Πραγματικά λυπαμαι.:(
Μην ψαχνεται να βρειτε ποιος φταιει και τι φταει. Η «μαλακιες» στην οδηγηση δεν είναι πάντοτε μαγκια !
Να τρακάρεις γιατί έγινες λιώμα οκ, εκεί είναι μαλακία ΣΟΥ και το πληρώνεις!
Αλλά να τρακάρεις γιατί κάποιος το έκανε για να κερδίσει από ένα ποτό 6 ευρώ αντί για 5 είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω!
Αυτό προσπαθώ να πω, ότι τα παιδιά ΔΕΝ είχαν πιει, εσύ το έπιασες γιατί την έχεις πατήσει, κάποιοι μένουν απλά στο ότι οδήγηση και ποτό δεν πάνε μαζί...
chica_loca
09-05-06, 01:08
Ρε συ giwrgosth ,
Δεδομενου ότι τα ποτα που ήπιαν, ηταν μπομπες , και θόλωσε το μυαλο του φιλου σου που οδηγουσε και πηγε και στουκαρε πανω στον τοιχο ποσα μετρα μακρια. Στο νοσοκομειο που τους πηρανε ,πες μου Εναν Λογο, γιατι να τους βγαλουν τα αποτελεσματα των αιματολογικων εξετασεων καθαρα? Εχουν καμια συμβαση με το μαγαζι που ηταν οι φιλοι σου και λενε «ας μην τους καψουμε?» . Λυπαμαι, αλλα αυτό για μενα Δεν στεκει , δεν είναι λογικο.
Να τρακάρεις γιατί έγινες λιώμα οκ, εκεί είναι μαλακία ΣΟΥ και το πληρώνεις!
Αλλά να τρακάρεις γιατί κάποιος το έκανε για να κερδίσει από ένα ποτό 6 ευρώ αντί για 5 είναι κάτι που εγώ προσωπικά δεν μπορώ να καταλάβω!
Αυτό προσπαθώ να πω, ότι τα παιδιά ΔΕΝ είχαν πιει, εσύ το έπιασες γιατί την έχεις πατήσει, κάποιοι μένουν απλά στο ότι οδήγηση και ποτό δεν πάνε μαζί...
να έρθω από σπίτι σου πλευρά αύριο να ΜΗ μου δώσεις 1000 euro και εγώ να πω΄ότι ΔΕΝ τα πήρα ...οκ?
Ενταξει νομιζω οτι ειστε λιγο υπερβολικοι...Με ποτα που ειναι τουλαχιστον κανονικα (εντελως καθαρα δυσκολο) δεν κινδυνευεις με 1 ποτακι...Με ποτο μπομπα εχουν δει πολλα τα ματια μου και μαλλον θα συμφωνησω μαζι σας...Βεβαια στην αντιδραση του οργανισμου παιζει μεγαλο ρολο και σωματικη-πνευματικη κουραση,η ψυχολογικη κατασταση (νευρα,λυπη,ευθυμια κτλ)...Δεν τα κανει ολα το ποτο...
Ενα είναι γεγονός. Ποτό και οδήγηση δεν πάνε μαζί.
Καμμιά σημασία η ποιότητα του ποτού.
manoulamou
09-05-06, 11:44
Δυστυχως ή ευτυχως δεν ζουμε στην Ουτοπια του sir Thomas More.
Προσωπικα οταν ο γιος μου απεκτησε διπλωμα του εδωσα τρεις συμβουλες: Μην οδηγεις επιθετικα, δεν εισαι ο μονος αρχοντας των δρομων. Να φορας παντα τη ζωνη ασφαλειας ακομη κι αν προκειται να πας μεχρι το περιπτερο της γωνιας. Οταν προκειται να βγεις με φιλους για ενα ποτακι/φαγακι, ασε καποιον αλλο εντελως "στεγνο", να σε φερει στο σπιτι!
Οσο για τα ποτα-μπομπες υπαρχουν ακομα και στα καλυτερα μαγαζια. Εν αγνοια του ο πιο υπευθυνος ιδιοκτητης, μπορει να τα αγορασει απο τον πλεον αξιοπιστο μεγαλο προμηθευτη. Ενα ποτηρακι μπομπας μπορει ανετα να σε στειλει τουλαχιστον στο νοσοκομειο. Γι αυτο ακριβως ισχυει ο απαραβατος κανονας:
Δεν συνδυαζουμε ουτε ενα ποτηρακι ποτου με την οδηγηση.
Οσο πεπειραμενοι να ειστε στον ελεγχο του ποτου και του τιμονιου, μονο ετσι θα αποφυγετε δυσαρεστες καταστασεις.
Εστω κι αν τη γλυτωσετε εσεις, σκεφτειτε οτι υπαρχουν αλλοι αθωοι διπλα και γυρω σας.
Προσεχουμε για να εχουμε και καλυτερα να προλαμβανεις παρα να θεραπευεις.
Ολα τα αλλα ειναι δικαιολογιες, για αποφυγη των συνεπειων της ανευθυνοτητας μας.
Περαστικα στους φιλους και με λιγο περισσοτερη προσοχη δεν θα υπαρξει επομενη φορα!
Καταρχήν περαστικά στα παιδιά.
Μερικά σχόλια μόνο.
Καταρχήν τα συμπτώματα που λες μου κολλάνε περισσότερο σε παγωμένα σφηνάκια κοκτέηλ (καρπουζάκια, πεπονάκια, δολοφονικάκια) και λιγότερο σε νοθευμένα ποτά.
Η επίπτωση "μαζεμένου" αλκοόλ δηλαδή αλκοόλ που καταναλώνεις γρήγορα σε χαμηλή θερμοκρασία (βλπ σφηνάκια) είναι ότι καθυστερείται η απορρόφηση από τον οργανισμο με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνεις τα όριά σου. Όταν καταλάβεις ότι παραήπιες είναι πια πολύ αργά.
Φυσικά με τα παραπάνω ΔΕΝ αποκλείω τα νοθευμένα ποτά σε καμμιά περίπτωση. Βέβαια καλό θα ήταν να κάνουμε και έναν διαχωρισμο αυτών που ονομάονται Β' ποτά και αυτών που είναι πραγματικά πετρέλαια. Με Β' ποτά (θυμήθηκα το Bricandi) δεν έχεις τέτοια συμπτώματα. Με μπόμπες μπορούν μέχρι και να σε τρέχουν για δηλητηρίαση. Τουλάχιστον θεωρητικά γιατί πρακτικά δεν έχω τέτοια εμπειρία... παρά την χμ... μεγάλη προϋπηρεσία μου.
Κατά δεύτερο η ποσότητα αλκοόλ στο αίμα δεν είναι ο καλύτερος κριτής για την οδηγητική συμπεριφορά κάποιου. Εγώ που πίνω (πολύ) με 2-3 ποτά οδηγώ πολύ καλύτερα από τη σύζυγό μου με την αντίστοιχη ποσότητα αλκοόλ στο αίμα. Κάθε οργανισμός (εγκέφαλος) αντιδρά διαφορετικά. Όπως λες άλλωστε πριν το ατύχημα τρέχανε με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή. Άρα δε φταίει ότι ξαφνικά "χαθήκανε". Ήδη από πριν... κάτι δεν πήγαινε καλά!
Ίσως ακουστεί παράξενο αλλά από επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τροχαιας Εθνικών Οδών το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ δεν προκαλούνται από οδηγούς με υπερβολική κατανάλωση, αλλά από οδηγούς που έχουν πιει "ένα δύο ποτάκια".
Αυτό γιατί αυτοί οι οδηγοί έχουν μειωμένες αναστολές, μειωμένα αντανακλαστικά και "γενική ευφορία", με αποτέλεσμα να οδηγούν επικίνδυνα (υπερβολική ταχύτητα, σφήνες, παράβαση σηματοδοτών κτλ.).
Να τελειώσω λέγοντας ότι οποιοδήποτε ναρκωτικό που αλλοιώνει την συμπεριφορά ΔΕΝ ταιριάζει στην οδήγηση. Το ότι οδηγάει πολύς κόσμος υπό την επίρρεια δεν είναι άλλοθι για κανέναν μας.
manoulamou
09-05-06, 13:10
Καταρχήν περαστικά στα παιδιά.
Όπως λες άλλωστε πριν το ατύχημα τρέχανε με υπερβολική ταχύτητα σε κατοικημένη περιοχή. Άρα δε φταίει ότι ξαφνικά "χαθήκανε". Ήδη από πριν... κάτι δεν πήγαινε καλά!
Ίσως ακουστεί παράξενο αλλά από επίσημα στατιστικά στοιχεία της Τροχαιας Εθνικών Οδών το μεγαλύτερο μέρος των ατυχημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ δεν προκαλούνται από οδηγούς με υπερβολική κατανάλωση, αλλά από οδηγούς που έχουν πιει "ένα δύο ποτάκια".
Αυτό γιατί αυτοί οι οδηγοί έχουν μειωμένες αναστολές, μειωμένα αντανακλαστικά και "γενική ευφορία", με αποτέλεσμα να οδηγούν επικίνδυνα (υπερβολική ταχύτητα, σφήνες, παράβαση σηματοδοτών κτλ.).
Εχεις απολυτο δικιο yiapap:
O Κωστας Καββαθας των 4 Τροχων, ειχε κανει σχετικο τεστ οδηγησης
με την παρεα του υπο την επιρρειαν 1 - .... ποτηρακιων αλκοολ.
Οι πιο επικινδυνοι ήταν αυτοι των 2-4, γιατι ειχαν χαλαρωσει
και ενω δεν ειχαν τα απαιτουμενα αντανακλαστικα, νομιζαν οτι ηταν απολυτως νηφαλιοι!!!
Ρε συ giwrgosth ,
Δεδομενου ότι τα ποτα που ήπιαν, ηταν μπομπες , και θόλωσε το μυαλο του φιλου σου που οδηγουσε και πηγε και στουκαρε πανω στον τοιχο ποσα μετρα μακρια. Στο νοσοκομειο που τους πηρανε ,πες μου Εναν Λογο, γιατι να τους βγαλουν τα αποτελεσματα των αιματολογικων εξετασεων καθαρα? Εχουν καμια συμβαση με το μαγαζι που ηταν οι φιλοι σου και λενε «ας μην τους καψουμε?» . Λυπαμαι, αλλα αυτό για μενα Δεν στεκει , δεν είναι λογικο.
Οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν υποχρεώσει τα νοσοκομεία σε περιπτώσεις τροχαίων να κάνουν αιματολογικές εξετάσεις για αλκοόλ και αν κάποιος έχει ξεπεράσει τα όρια δεν τον καλύπτει η ασφάλεια. Δεν τις έβγαλε το νοσοκομείο καθαρές για να καλύψει κάποιον και δεν είναι περισσότερο το αλκοόλ στο αίμα από τις μπόμπες.
@yιapap έχεις απόλυτο δίκιο και για τα σφηνάκια, αλλά τα παιδιά δεν ήπιαν, τεκίλα ήπιαν όχι σε σφηνάκι που ξέρεις καλά πιστεύω τι είναι τα διαφανή ποτά μπόμπες και έχεις δίκιο και για το πόσο αντέχει ο καθένας μας!
Όπως όλοι έχετε δίκιο ότι δεν πρέπει να πίνεις και να οδηγείς, αλλά καμιά φορά γίνετε, αλλά θέλω να πιω ένα ποτό, ας πιω αυτό που πληρώνω και όχι κάποιο κατασκεύασμα κάποιου!
johnkall69
10-05-06, 09:44
Πολύ χρήσιμα αυτά που λές giwrgosth.
Επειδή μου έτυχε και τελευταία να πιώ μπόμπα (δέν οδηγούσα ευτυχώς :whistle:) πώς γίνεται να "κάψουμε" ένα μαγαζί γιαυτό που κάνει ? Με τον χειρότερο τρόπο ενωώ.
Επίσης μια συμβουλή που δεν έχω βαρεθει να δίνω:
1. Ζητάτε συγκεκριμένα ποτά και όχι "μια τεκίλα/βότκα/ουίσκυ". Ζητείστε μια Quervo/Smirnoff/Famous whatever
2. Καλό είναι να επιλέγετε ποτά που δεν είναι ευρείας κατανάλωσης π.χ. Jameson αντί για Dewars
Φυσικά τα παραπάνω δεν πιάνουν στο βενζινάδικο της παραλιακής/αεροδρομίου, αλλά σε πολλά clubs μπορεί να γλυτώσετε το πετρέλαιο.
Δυστυχώς κυκλοφορεί πολύ μπόμπα στη νύχτα! Γι'αυτό ή παίρνεις σφραγισμένο μπουκάλι συγκεκριμένης μάρκας όπως λέει και ο yiapap (φυσικά απλά μειώνεις τις πιθανότητες νοθείας έτσι , δεν τις μηδενίζεις) ή πίνεις ΈΝΑ μόνο ποτό χύμα. Όσο νοθευμένο και να είναι, ένα δεν θα σε κάνει λιώμα.
Επίσης θα συμφωνήσω, πως μια σταγόνα αλκοόλ και οδήγηση δεν πάνε μαζί ΠΟΤΕ!!! Όλα τα άλλα (ένα κρασάκι ήπια μόνο κλπ) είναι φθηνές δικαιολογίες για τον εαυτό μας.
Και αυτά τα γράφω εγώ, που ζώνη φοράω μόνο στην Εθνική, που έχω γυρίσει με το αυτοκίνητο έχοντας κατεβάσει σχεδόν ένα μπουκάλι ουίσκι... Αλλά αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν γνωρίζω πιο είναι το σωστό...
Anyway, περαστικά στα παιδιά (το σημαντικότερο)
Καταρχας οι ασφαλιστικες ΔΕΝ σε καλυπτουν ακομα και το ποσοστο αλκοολ στο αιμα σου να ειναι κατω απο τα ορια της τροχαιας.
Δευτερον.Ποιος ειπε οτι μονο οσοι πινουν τρακαρουν χωρις να το καταλαβουν?Δηλαδη αν οι φιλοι σου ειχαν σηκωθει στις 5 το πρωι για δουλεια τελειωσαν το απογευμα(ποιο 8ωρο?:rofl: )και μετα ειπαν παμε για ενα ποτακι νομιζεις οτι αυτο το ποτο θα ειχε την ιδια επιδραση που θα ειχε σε καποιν πιο ξεκουραστο?
Οσο για την οδηγικη παιδεια που κι εγω πιστευω οτι δεν ειχαν...
Οδηγαω τρια χρονια και εχω κανει ενα καρο χαζομαρες οι οποιες εθεσαν σε κινδυνο εμενα αλλα το κυριοτερο τους γυρω μου.Κακα τα ψεματα κανεις δεν ειναι αγιος.Επισης κατα τη γνωμη μου ενα αλκοτεστ δε λεει σχεδον τιποτα για τις οδηγικες ικανοτητες του καθενα(ανταναλαστικα,κουραση κτλ)
Στραβες γινονται ακομα και αν πας να στεγνωσεις τα μαλλια σου με το πιστολακι,το να ριχνεις τις ευθυνες σε αλλον(ακομα και αν φταιε παντα εχουμε και εμεις μεριδιο ευθυνης)ειναι ανωριμο κατεμε.
Αυτο που ευχομαι ειναι τα παιδια να γινουν καλα και να μαθουν οσα περισσοτερα μπορουν απο αυτη τη δυσαρεστη εμπειρια
Να διευκρινίσω κατ΄ αρχήν ότι και ο ίδιος αλλά και άλλοι της παρέας δηλώνουν ότι τα παιδιά ήπιαν δυο ποτά και έφυγαν από το μαγαζί νηφάλιοι.
Αυτο ειναι σχημα οξυμωρο (που μας μαθαιναν μια φορα και εναν καιρο στο σχολειο). Δεν ειναι δυνατον να εισαι νηφαλιος οταν εχεις καταναλωσει δυο ποτα, εκτος και εαν αυτα τα δυο ποτα ειναι πορτοκαλαδιτσα ή νερο.
Επίσης ο νεαρός είχε πολύ καλή οδηγική παιδία από τη οικογένειά του
Ουτε αυτο ισχυει γιατι ανθρωπος με οδηγικη παιδεια , απλα δεν πιανει τιμονι οταν εχει κατανωλωσει ποτο.
Σε μερικα θεματα ειμαι απολυτος. Ποτο και οδηγηση δεν πανε μαζι . Σε καμμια περιπτωση !!!
Ευχομαι οι φιλοι σου να γινουν καλα και απο εδω και στο εξης να βαλουν μυαλο και να μην ξανακανουν τετοιες απερισκεψιες (για να μην χρησιμοποιησω πιο ακραιο χαρακτηρισμο).
Ευτυχως που δεν ειχαν μετωπικη με κανενα κακοιμοιρη που ετυχε να ειναι στο δρομο και να επιστρεφει σπιτι του ή να πηγαινει στη δουλεια.
Η προσπαθεια για μεταφορα της ευθυνης στο μαγαζι ειναι ατοπη. Η ευθυνη βαραινει αποκλειστικα αυτον που πινει εστω και ενα ποτηρι και μετα οδηγει ._
nrg_polini
11-05-06, 05:34
Προσωπικα μια φορα μου εχουν δωσει μπομπα και το καταλαβα με μιση γουλια, ισως γιατι παντα πινω ουισκι και συνηθως την ιδια μαρκα. Απορω πως μπορει καποιος να πιει μπομπα και να μη το καταλαβει απο τις πρωτες δυο γουλιες.
Παντως 2 ποτηρακια δεν ειναι και λιγο ακομα και καθαρο να ειναι το ποτο, αλλα δεν ειναι και η αιτια για αυτο που επαθε ο φιλος σου, ισως ηταν και κατι παθολογικο δεν ξερω.
Δεν χαθηκε ο κοσμος να πιουμε ενα βραδυ redbull. Και αν σας αρεσει το ποτο (ομολογω οτι μου αρεσει), κανονιστε τη μια να οδηγειτε εσεις την αλλη καποιος φιλος σας.
Τελος, επειδη εχω διαβασει απειρες φορες για τον urban legent " Η ασφαλιστικη δεν πληρωνει αμα ο οδηγος ειναι μεθυσμενος" αυτο ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ. Η ασφαλιστικη θα πληρωσει το θυμα κανονικα και θα ζητησει απο τον θυτη (πελατη της) τα χρηματα αυτα!
ΤΑ ΓΟΘΣΤΑΡΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΤΑ 3:cry: ...:)
Παιδιά όταν πρόκειται να οδηγήσω δεν πίνω ούτε σταγόνα, τελεία και παύλα. Δεν πάνε μαζί αυτά τα δύο, δεν πα να είσαι και ο Σουμάχερ στο τιμόνι. Που ο Σουμάχερ προσέχει περισσότερο δηλαδή, από τους επίδοξους εγχώριους μιμητές του.
Πήραμε ένα αμάξι, βγήκαμε βόλτα, να το παίξουμε και λιγάκι στην γκόμενα δίπλα που έχει το πούντο. Ολοι έχουμε κάνει τις βλακείες μας, και πρώτος εγώ. Αλλά το σωστό σωστό, να μην ρίχνουμε το φταίξομο στο υπερπέραν. Στην κούτρα μας να το ρίχνουμε.
Κι επειδή είμαι παθών (αλκοολτεστ) να ενημερώσω αυτούς που δε γνωρίζουν ότι άσχετα με το αν οδηγούν υπερπροσεκτικά στη δεξιά λωρίδα, αν τους σταματήσουν...
Το όριο κατανάλωσης είναι 0.25 Σε άμεση κατανάλωση (πριν από 10-20 λεπτά) και χωρίς "ειδικές συνθήκες" (μετά από φαί, χωρίς μεγάλη πόση νερού κτλ.) αυτό αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι ουίσκυ από φιλικό μπάρμαν. 2 ποτήρια κρασία ή 2 μπύρες.
Σε περίπτωση που το όριο ξεπεράσει το 0.50 οι ποινές είναι:
1. Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης άμεσα για 6 μήνες
2. Πρόστιμο 630€ (περίπου)
3. Δικαστήριο
Το δικαστήριο, όταν γίνει, σου ρίχνει 1-3 μήνες αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και 1-3 μήνες φυλάκιση (εξαγοράσιμη).
Επίσης είσαι για 2-3 χρόνια με αναστολή (αν σε ξαναπιάσουν... θα σου φέρνουν τσιγάρα)
Άρα, εκτός του κόστους (>1000€) σκεφθείτε ότι πρακτικά μένετε χωρίς αυτοκίνητο για 7-9 μήνες.
Επομένως, όσοι σκέφτεστε ότι σε σας δε θα συμβεί ατύχημα γιατί οδηγείτε προσεκτικά και σταματάτε ακόμη κι αν το STOP το έχει ο άλλος δρόμος... σκεφθείτε τις συνέπειες... αν σας σταματήσει το μπλόκο.
(29 και σήμερα :cry: )
Κατ'αρχήν περαστικά στα παιδιά.
Θα συμφωνήσω με τους προλαλήσαντες, οδήγηση και πότο απλώς δεν πάνε μαζί. Όλα τα άλλα είναι δικαιολογίες...
nrg_polini
12-05-06, 01:02
Κι επειδή είμαι παθών (αλκοολτεστ) να ενημερώσω αυτούς που δε γνωρίζουν ότι άσχετα με το αν οδηγούν υπερπροσεκτικά στη δεξιά λωρίδα, αν τους σταματήσουν...
Το όριο κατανάλωσης είναι 0.25 Σε άμεση κατανάλωση (πριν από 10-20 λεπτά) και χωρίς "ειδικές συνθήκες" (μετά από φαί, χωρίς μεγάλη πόση νερού κτλ.) αυτό αντιστοιχεί σε 1 ποτήρι ουίσκυ από φιλικό μπάρμαν. 2 ποτήρια κρασία ή 2 μπύρες.
Σε περίπτωση που το όριο ξεπεράσει το 0.50 οι ποινές είναι:
1. Αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης άμεσα για 6 μήνες
2. Πρόστιμο 630€ (περίπου)
3. Δικαστήριο
Το δικαστήριο, όταν γίνει, σου ρίχνει 1-3 μήνες αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας και 1-3 μήνες φυλάκιση (εξαγοράσιμη).
Επίσης είσαι για 2-3 χρόνια με αναστολή (αν σε ξαναπιάσουν... θα σου φέρνουν τσιγάρα)
Άρα, εκτός του κόστους (>1000€) σκεφθείτε ότι πρακτικά μένετε χωρίς αυτοκίνητο για 7-9 μήνες.
Επομένως, όσοι σκέφτεστε ότι σε σας δε θα συμβεί ατύχημα γιατί οδηγείτε προσεκτικά και σταματάτε ακόμη κι αν το STOP το έχει ο άλλος δρόμος... σκεφθείτε τις συνέπειες... αν σας σταματήσει το μπλόκο.
(29 και σήμερα :cry: )
Θα ηθελες να μας πεις την εμπειρια σου? Ειναι χρησιμο να ξερουμε τι παιζει σε τετοιες περιπτωσεις. Ειπαμε δε πινω, αλλα just in case :rolleyes:
manoulamou
12-05-06, 08:07
Μηπως :hmm: να εβγαινε ενα σλογκαν <<ΠΟΤΟ ή ΚΗΔΕΙΑ διαλεξτε!>>???
Και επειδη σε μερικα θεματα πρεπει να ειμαστε απολυτοι και ξεκαθαροι σοκαριστειτε λιγο:
http://www.drumbum.com/lessons/images/dont-drink-and-drive.jpg
Δεν την δειχνω, γιατι ειναι ΦΡΙΚΗ... μας βλεπουν και ανηλικα(εκτος yahoo!)
Θα ηθελες να μας πεις την εμπειρια σου? Ειναι χρησιμο να ξερουμε τι παιζει σε τετοιες περιπτωσεις. Ειπαμε δε πινω, αλλα just in case :rolleyes:
Κοίτα δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό να πω. Το μόνο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι επειδή (υποθέτω) οι κινήσεις/ομιλία μου ήταν φυσιολογική οι αστυνομικοί μετά, στο τμήμα, έκαναν ότι μπορούσαν για να μου ρίξουν το ποσοστό που θα έμπαινε στην αναφορά.
Πάντως οι αρχές είναι τα γνωστά:
1. Μην πίνετε (duh!)
2. Αν πιείτε, πιείτε με γεμάτο στομάχι (όχι του σκασμού). Οποιοδήποτε λαδερό φαγητό είναι καλύτερο από π.χ. κοψίδια
3. Νερό. Αυτό που δεν ήξερα και έμαθα εκ των υστέρων (γιατί το έψαξα ΠΟΛΥ) είναι ότι ενώ οι ιστορίες για σκόρδα, σοκολάτες κτλ.κτλ. είναι από urban legends έως ημίμετρα, αυτό που έχει πραγματικά μεγάλη επίπτωση στην ποσότητα αλκοόλ στο αίμα και άρα ΚΑΙ στη γενικότερη συμπεριφόρά μας μετά από αλκοόλ είναι το νερό. Κατά τη διάρκεια της πόσης αλλά και μετά
4. Χρονικό διάστημα. Αν ξέρετε ότι έχετε ξεπεράσει το όριο, σταματήστε να πίνετε και γυρίστε το στο νερό 1-2 ώρες πριν την αποχώρησή σας. Πολυ νερό. Πάρα πολύ νερό. (>2lt)
Επίσης η δική μου τακτική ήταν να είμαι καθόλα νόμιμος και ειλικρινής. Από την οδήγηση (ζώνη, φλας, όρια ταχ.) έως την απάντηση στο μπλόκο ("Ήπιατε;", "Ναι").
Δεν ξέρω αν το παραπάνω είναι απόλυτα ενδεδειγμένο, πιστεύω πάντως ότι και σε καθε αντίστοιχη περίπτωση το ίδιο θα έκανα.
Φυσικά αντίστοιχη περίπτωση δεν υπάρχει πλέον, τουλάχιστον για αλκοολτέστ :(
Tέλος δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σημαίνει να μείνεις χωρίς αυτοκίνητο για 6+ μήνες. Η φρίκη, της φρίκης, Ω φρίκη.
Καταρχήν, περαστικά στα παιδία!
Είμαι ο πλέον άσχετος για να μιλήσω για αλκοόλ μιας που δεν μου αρέσει καθόλου (άσχετα αν πίνω όταν είμαι με ειδική παρέα -όχι γυναικεία για να μην γίνω Τζων Ρόμπαξ :p-).
Τώρα, yiapap, είσαι τυχερός γιατί έπεσες σε ανθρώπους. Δεν συμβαίνει το ίδιο πάντα :(
Φυσικά, ακόμα και αν πέσεις σε στραβόξυλα, δεν θα σε σώσει η ανάρμωστη συμπεριφορά ή τα ψέματα αφού ούτως ή άλλως, εκτός από το μηχάνημα, σε βάζουν να κάνεις και άλλα τεστ (δάχτυλο στη μύτη, περπάτημα σε γραμμή, κτλ). Τα είδα αυτά όταν έπεσα σε μπλόκο κοντά στο χωριό μου πριν 2 χρόνια. Ήταν περίπου 3 το πρωί και είχα βγεί με βόλτα. Δεν είχα πιεί ούτε χυμό γιατί δεν είχα πάει και πουθενά αλλά πρόσφατα (εκείνο το καλοκαίρι) είχαν συμβεί 2 απανωτά δυστυχήματα με πιτσιρικάδες που είχαν καβαλήσει "παπάκια" (ο θεός να τα κάνει παπάκια αλλά λέμε τώρα...) και είχαν πεθάνει τα 2 από τα 3 παιδιά οπότε η αστυνομία ήταν στο πόδι. Με σταματήσανε και με ρωτήσανε αν έχω πιει. Είπα όχι, που ήταν και η αλήθεια. Ο αστυνομικός βέβαια παραξενεύτηκε λίγο γιατί σε εκείνο το μέρος(ταβέρνες κάθε 2-3 χλμ και διάφορα "κέντρα διασκεδάσεως" πάνω στην εθνική) και τέτοια ώρα ήταν λίγο δύσκολο να βρεις άτομο που να μην έχει πιεί. "Είστε σίγουρος?" "βεβαιώτατα, θέλετε να κατέβω?" "Όχι, εντάξει, μπορείτε να φύγετε. Καλό σας βράδυ" "Επίσης". Εκτός από εμένα όμως, είχαν σταματήσει μπροστά μου κάποιον άλλον, ο οποίος μάλλον αμφισβήτησε το μηχανικό αλκοοτέστ, οπότε τον αρχίσανε στις "δοκιμές".
Λίγο άσχετο, αλλά υπάρχει μια σειρά που λέγεται Mythbusters και σε ένα από τα επισόδεια (1x06), δοκίμαζαν τους μύθους σχετικά με το αλκοοτέστ... Κατάπωση κρεμυδιών, τσιχλών και άλλων... Όλα ήταν μάταια. Αν έχεις πιεί, το αλκοόλ πάει κατεθείαν στο αίμα και θέλει ώρα για να φύγει από εκεί.
BlindG,
Εγώ ήμουν στο άλλο άκρο. Τους ζητούσα (μεταξύ σοβαρού και αστείου) να κάνω τα τεστ της γραμμής, του δαχτύλου ή του τριπλού τόλουπ. Για κάποιο λόγο δεν το δέχθηκαν :rolleyes:
Πάντως σε αυτό που λες για την απάντησή σου... Αν είχες πιει και έλεγες όχι... και δεν τρέκλιζες... αναρωτιέμαι καμμιά φορά... :x
Α και να προσθέσω ότι το αλκοόλ χρειάζεται 12-24 ώρες για να απορροφηθεί από τον οργανισμό! Οπότε προσοχή ΚΑΙ στις πρωινές διαδρομές μετά από ξενύχτι. Ακόμη κι αν πήρατε ταξί στις 6 το πρωί για να γυρίσετε, στις 07.30 που ξυπνήσατε (με σφυριά) ΔΕΝ είστε καλά.
Βασικά το όχημα ήταν ένα κλειστό φορτηγάκι πράγμα το οποίο σημαίνει οτι η θέση του οδηγού είναι υπερυψωμένη (:up:) οπότε ο αστυνομικός, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια, ήρθε πολύ, μα πολύ κοντά μου (κάτι σαν τρυφερό ενσταντέ, ένα πράμα....) και είμαι σίγουρος οτι αν βρωμούσα έστω και λίγο θα το μύριζε γιατί είμασταν... σχεδόν μύτη με μύτη ;)
manoulamou
12-05-06, 15:13
ΑΧ βαχ φιλαρακι μου BlindG και ολοι εμεις οι υπολοιποι
ας ξεχασουμε τα αλκοτεστ και ποιος φταιει αμα μεινουμε για κανα τριμηνο χωρις αυτοκινητο
χωρις να εχουμε τρακαρει(που νομιζουμε πως ειναι η χειροτερη των περιπτωσεων)!
Ας ανοιξουμε το λινκ που παραπανω εδωσα για να δουμε οτι η υπευθυνοτητα
στην οδηγηση δεν αφορα μονο την αφεντο μουτσουναρα μας
και την πολυτιμη περιουσια μας ΑΛΛΑ και τους απεναντι και τους διπλα....
Εγω οταν ειδα την ΦΩΤΟ παγωσα...:scared: :sorry: :x :wall: :vava: :scared:
Πού να δείς και το pps (Power Point παρουσίαση) που δείχνει όλα τα στάδια που πέρασε η συγκεκριμένη κοπέλα μέχρι να γίνει... "τόσο" εμφανίσημη...
@ ADSLgr.com All rights reserved.