PDA

Επιστροφή στο Forum : Προτάσεις για υποκατάστατο της ζάχαρης



Σελίδες : [1] 2

chal_4
29-11-10, 18:05
Το πρόβλημα μου ήταν ότι έπινα πολλούς καφέδες τη μέρα (4). Κατάφερα και τους μείωσα στους 3 και οι 2 από αυτούς γαλλικοί.
Τώρα είναι ότι τους παραπάνω καφέδες συνοδεύουν 1-2 κουταλάκια ζάχαρη. Οπότε 5-6 κουτ ζάχαρη/μέρα είναι πολλά. Σκέφτηκα, για να μην μειώσω και τη ζάχαρη (παλιά έβαζα 3 κουαλιές) να χρησιμοποιήσω κάποιο αντικατάστατο με λιγότερες θερμίδες. Τί προτείνετε? Πρόσφατα αγόρασα αυτό (http://www.natreen.co.za/products.html)το προιόν (Τη σκόνη). Μου φαίνεται όμως ότι περιέχει αρκετά χημικά και ίσως να είναι επικίνδυνο για την υγεία μου. Περιέχει κυκλαμικό νάτριο που σύμφωνα με το men's Health (http://www.menshealth.gr/health.tributes.6.5618.html): Κυκλαμικό Νάτριο: Είναι ουσία 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ερευνες τη δεκαετία του ’70 είχαν, επίσης, δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα. Εκτοτε, έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α. Είναι συστατικό στο γλυκαντικό Natreen.

Ακούω προτάσεις.

daywalker06
29-11-10, 18:25
Μέλι ? :hmm:

Carno
29-11-10, 18:26
Υγιεινή πρόταση: μέλι.

hispanos
29-11-10, 18:35
Χωρίς να την έχω δοκιμάσει, έχω ακούσει ότι η στέβια (http://www.google.gr/#hl=el&source=hp&biw=1512&bih=767&q=%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%B9%CE%B1&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=&fp=b1d10208e3a6868) έχει πολύ καλές ιδιότητες.

NoMoreDos
29-11-10, 18:36
Από άποψις θερμίδων το μέλι έχει μικρή μόνο διαφορά από την ζάχαρη
http://www.honey-health.com/honey-8.shtml
:(

(Γίνε άντρας και πίνε τον σκέτο :p )

WAntilles
29-11-10, 18:38
Αντί για ζάχαρη, πολύ-πολύ γάλα στον καφέ.

freemannnn
29-11-10, 18:42
υπαρχει ποιο υγιεινο απο το μελι...
βεβαια οχι για το καφε

chal_4
29-11-10, 18:50
Στον καφέ? Καλή ιδέα αλλά φαν΄ταζομαι θα αλλοιώσει την γεύση του. Κάτι πιο κοντά στην ζάχαρη? Και πιο οικονομικό από το μέλι...

limit
29-11-10, 19:52
Μαύρη ζάχαρη!!

Και κάθε μέρα θα μειώνεις τη ποσότητα που βάζεις μέχρι που θα φτάσεις στο σημείο να τον πίνεις σκέτο :p

Πέρα από την πλάκα εγώ αυτό θα έκανα. Εξάλλου όλα θέμα συνήθειας είναι..

chal_4
29-11-10, 20:06
η μαύρη ζάχαρη όμως μπορεί να είναι πιο υγειινή αλλά έχει σχεδόν τις ίδιες θερμίδες με την άσπρη

limit
29-11-10, 20:09
Συμφωνώ αλλά καλύτερα να είναι υγιεινή και πάνω κάτω ίδιες θερμίδες παρά μη υγιεινή.

Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι η μείωση και της ζάχαρης αλλά και του καφε..

NoMoreDos
29-11-10, 20:12
Έλα σου βρήκα την λύση,μένεις στην ζάχαρη 2 κουταλιές περίπου 100 θερμίδες,οπότε με κάθε καφέ θα διαλέγεις και ένα από αυτά (http://www.nowloss.com/Weight_Loss_articles/100_calories.htm) να κάνεις.

miledent
29-11-10, 20:21
Ξυλιτόλη.

OlgaiL
02-12-10, 00:36
Χρησιμοποιώ την canderel. το κυκλαμικό νάτριο χρησιμοποιείται στα πιο πολλά προϊόντα που υποτίθεται ότι είναι χωρίς ζάχαρη. Αν κοιταξεις συσκευασίες θα το διαπιστώσεις. :) Εμένα πάντως μου την προτείναν γιατροί, λόγω επεμβασης που είχα πρόσφατα. :)

nos1
02-12-10, 01:01
Φρουκτόζη

freemannnn
02-12-10, 01:40
παλαιοτερα εβαζα και εγω ζαχαρη στο καφε, τωρα με ενοχλει αν μου βαλουν καταλαθος!
θεμα συνηθειας ειναι, και μπορει να κοπει...

grande
02-12-10, 09:41
Πραγματι η ζαχαρη καλο ειναι να κοπει εντελως. Τα δε υποκατατα που κυκλοφορουν ειναι πιο επιζημια απο τη κλασικη ζαχαρη!


Το πρόβλημα μου ήταν ότι έπινα πολλούς καφέδες τη μέρα (4). Κατάφερα και τους μείωσα στους 3 και οι 2 από αυτούς γαλλικοί.
Τώρα είναι ότι τους παραπάνω καφέδες συνοδεύουν 1-2 κουταλάκια ζάχαρη. Οπότε 5-6 κουτ ζάχαρη/μέρα είναι πολλά. Σκέφτηκα, για να μην μειώσω και τη ζάχαρη (παλιά έβαζα 3 κουαλιές) να χρησιμοποιήσω κάποιο αντικατάστατο με λιγότερες θερμίδες. Τί προτείνετε? Πρόσφατα αγόρασα αυτό (http://www.natreen.co.za/products.html)το προιόν (Τη σκόνη). Μου φαίνεται όμως ότι περιέχει αρκετά χημικά και ίσως να είναι επικίνδυνο για την υγεία μου. Περιέχει κυκλαμικό νάτριο που σύμφωνα με το men's Health (http://www.menshealth.gr/health.tributes.6.5618.html): Κυκλαμικό Νάτριο: Είναι ουσία 30 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη. Ερευνες τη δεκαετία του ’70 είχαν, επίσης, δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σε πειραματόζωα. Εκτοτε, έχει απαγορευτεί στις Η.Π.Α. Είναι συστατικό στο γλυκαντικό Natreen.

Ακούω προτάσεις.

Aντι να μειωσεις τον αριθμο των ημερησιων καφεδων σου, γιατι δεν μειωνες τη ποσοτητα καφε σε καθε φλυτζανι?
Οσο αφορα τα υποκαταστατα σου προτεινω κι εγω τη μαυρη ανεπεξεργαστη ζαχαρη. Καλυτερη απο τις ζαχαρινες που περιεχουν ασπαρταμη και δεν κανουν αφρο.



Υγιεινή πρόταση: μέλι.

Ποθεν προκυπτει οτι το μελι ειναι υγιεινη προταση?

stefp
02-12-10, 15:24
Κι εγώ θα στηρίξω την πρόταση του σιγά σιγά κόψιμο ζάχαρης..Αν βάζεις λίιιιιγο λιγότερο κάθε φορά, σε 3 μήνες θα τον πίνεις σκέτο!

miledent
02-12-10, 17:06
Τα δε υποκατατα που κυκλοφορουν ειναι πιο επιζημια απο τη κλασικη ζαχαρη!


Αυτό από που προκύπτει?

Xouzouris
02-12-10, 18:04
Εάν δεν μπορεις να κοψεις την ζαχαρη απο τον καφε, καλυτερα μειωσε ή κοψε κατι αλλο (πχ ενα κουτακι αναψυκτικο εχει πολλη περισσοτερη ζαχαρη απο τα 5 κουταλακια που λες).

Η φρουκτοζη και το μελι εχουν ουσιαστικα ιδια θερμιδικη αξια, ενω τα τεχνητα γλυκαντικα ειναι χημικα του κερατα με απροβλεπτες επιπτωσεις.

Manolis_karas
02-12-10, 21:25
Μέλι+καφές=Αηδία.

grande
03-12-10, 09:41
Αυτό από που προκύπτει?

Oπως ειπε και το στρουμφ, τα τεχνητα γλυκαντικα δεν εχουν εξεταστει ακομα επαρκως για τις παρενεργειες τους.
Γιατι να καταφυγεις σε ζαχαρινες και ασπαρταμη οταν υπαρχει η μαυρη ανεπεξεργαστη ζαχαρη (που κανει και μπολικο αφρο)? ;)



Η φρουκτοζη και το μελι εχουν ουσιαστικα ιδια θερμιδικη αξια....
Δυστυχως ολα αυτα τα γλυκαντικα πρεπει να βγουν απ το διαιτολογιο μας, αν θελουμε να ειμαστε υγιεις.

Manolis_karas
03-12-10, 19:46
Ποθεν προκυπτει οτι το μελι ειναι υγιεινη προταση?
Από την Καινή Διαθήκη και δεν κάνω πλάκα.

grande
06-12-10, 08:43
Μα η Καινη Διαθηκη ειναι γεματη αρλουμπες (ετσι κι αλλιως) και δεν κανω επισης πλακα.

Manolis_karas
06-12-10, 11:14
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με την άποψη μου βέβαια, γράφει κάτι σωστό: Ο Χριστός πριν αρχίσει τη διδασκαλία του έμεινε στην έρημο 40 ημέρες τρώγοντας μόνο μέλι και ακρίδες. Θα μπορούσε να ζήσει κάποιος 40 ημέρες τρώγοντας ζάχαρη και βρούβες; Έπρεπε να τρώει και πρωτεΐνες, όχι μόνο υδατάνθρακες. Ακρίδες σε αυτή την περίπτωση = τα τρυφερά φύλλα που βρίσκονται στην άκρη του φυτού και μπορούμε να τα φάμε άψητα.
Η κρυσταλλική ζάχαρη είναι 100% υδατάνθρακες, το μέλι περιέχει και πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία κ.α., είναι ένα ζωικό τρόφιμο.

grande
06-12-10, 11:38
Μα και μόνο αν τρως μπριτζολες ή αν τρως μόνο ψωμι ζεις, δε λεει κατι αυτο. Το θεμα ειναι τι κοστος υπαρχει για την υγεια σου(οι απεργοι πεινας εχουν ζησει και 2 μηνες χωρις να τρων τιποτα).

Συμφωνοι, "το μέλι περιέχει και πρωτεΐνες, βιταμίνες, ένζυμα, ιχνοστοιχεία κ.α" αλλα εμεις μιλουσαμε κατα πόσον ειναι υγιεινη προταση.

freestyler
06-12-10, 11:45
Ακούω προτάσεις.

Πολύ απλά το γυρνάς σε τσάι.
Ένα μάυρο τσάι έχει περίπου την μισή ποσότητα καφεΐνης/τεΐνης από έναν καφέ αλλά οι επιδράσεις του διαρκούν περισσότερες ώρες.

Αν βρεις κάποιο ποιοτικό μαύρο που να σου αρέσει (οχι σε φακελάκια εννοείται. Ψάχνεις σε φύλλα/loose leaf) τότε άνετα μπορείς να το πιεις σκέτο.

Αν θέλεις οπωσδήποτε κάτι extra δυνατό το πρωί, τότε κάλλιστα μπορείς να πίνεις καφέ για να ξεκινάς την ημέρα σου και να αντικαταστήσεις τις υπόλοιπες "δόσεις" με τσάι.

Δεν το βλέπεις να συνιστάτε συχνά γιατί η συντριπτική πλειοψηφία έχει εμπειρία μόνο από την ποικιλία των supermarket σε φακελάκια. (που απλά δεν πίνονται τα περισσότερα)

Manolis_karas
06-12-10, 11:49
Σε σχέση με τη ζάχαρη το μέλι είναι υγιεινότερο γιατί δεν είναι μόνο υδατάνθρακες.

grande
06-12-10, 12:10
Οποιος ειπε καποιος φιλος πριν
καφες+μελι=αηδια:)

Ο ντεκαφεϊνέ καφές τι ρόλο παιζει ρε παιδια?

evantigger
06-12-10, 14:17
Πάντως ξυλιτόλη είναι η καλύτερη λύση αλλά μέχρι στιγμής δεν έχω βρει κάποιον που να πουλάει.
Βέβαια δεν έχω πάει ακόμα σε κατάστημα βιολογικά.
Το μέλι είναι μια καλή εναλλακτική αλλά όχι για τον καφέ. Στο γάλα, στο κακάο ή το τσάι είναι υπέροχο, αλλά δε δένει η γεύση του με τον καφέ. Αν κάποιος ξέρει που μπορώ να βρω ξυλιτόλη, ας το πει.

8anos
06-12-10, 17:13
προσπάθησε να καταργήσεις τη ζαχαρη.
πέρσι επινα φραπέ γλυκό με γαλα (δυο καφε 4 ζάχαρη) Χ 3 / μέρα
σιγα σιγα έκοψα την ζαχαρη και αργότερα τον καφε.
τώρα πίνω τσαϊ χωρίς ζάχαρη συνήθως με λίγο γάλα.

Manolis_karas
06-12-10, 19:41
...
Ο ντεκαφεϊνέ καφές τι ρόλο παιζει ρε παιδια?
Ψάξε στο Internet, εγώ βρήκα εκεί αρκετά.

Carno
07-12-10, 00:05
Ποθεν προκυπτει οτι το μελι ειναι υγιεινη προταση?

Αναφερόμουν στο φυσικό μέλι.

Manolis_karas
07-12-10, 19:39
Όταν συζητά κάποιος για ένα προϊόν χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, νομίζω ότι εννοεί το περισσότερο κοινό και προφανώς εκείνο που κυκλοφορεί νόμιμα. Σε άλλη περίπτωση πρέπει να περιγράφει τι έχει στη σκέψη του.
Έτσι όταν γράφω μέλι, δεν μιλώ για τεχνικό, συνθετικό, υποκατάστατο ή κάτι άλλο.

Carno
07-12-10, 23:00
Απλώς είχα κατά νου το μέλι που παίρνουμε από τον παραγωγό, όχι το προϊόν από το σουπερ μάρκετ. Παράλειψη μου η διευκρίνηση.

Manolis_karas
08-12-10, 18:29
Δεν κατάλαβες ακριβώς τι γράφω πιο πάνω. Όταν λέμε "μέλι", εννοούμε τη φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis melifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων απομυζούντων φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματος τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν. Από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών.
Αυτό το προϊόν μπορούμε να το αγοράσουμε από τους παραγωγούς ή τα καταστήματα (σούπερ μάρκετ κλπ.)
Αν δεν πληρεί τον παραπάνω ορισμό ή έχει αλλοιωθεί (εκτός του να έχει ζαχαριάσει) δεν μπορεί να προσφερθεί ως Μέλι εκτός αν συνοδεύεται από κάποιο επίθετο πχ μέλι πιέσεως, μέλι στραγγισμένο, μέλι ζαχαροπλαστικής, υποκατάστατο μελιού κλπ.

grande
09-12-10, 09:44
Ψάξε στο Internet, εγώ βρήκα εκεί αρκετά.

Aπ οτι διαβασα, για την απομακρυνση της καφεινης χρησιμοποιουν διαλυτες οι οποιοι ομως ειχαν αποδειχτει καρκινογονοι. Το αν χρησιμοποιoυν τωρα ασφαλη διαλυτη προφανως δεν θα μας το πουν ποτέ.
Ο δικος μου προβληματισμος ειναι αν ο ντεκαφεινε καφες εχει τις ιδιοτητες του νορμαλ καφε. Δηλαδη θα σε κρατησει ξυπνιο?...

Οσο για το μελι, ανηκει στους επεξεργασμενους υδατανθρακες με υψηλο γλυκαιμικο ογκο που οδηγουν σε παχυσαρκια και προβληματα υγειας.
Οποιος θελει να αποφευγει τη ζαχαρη κοιταει να την αποφευγει σε ολες τις μορφες της και ψαχνει στις ετικετες για: σιροπι καλαμποκιου-γλυκοζη-ισογλυκοζη-μαλτοζη-δεξτροζη-λακτοζη-φρουκτοζη-συμπυκνωμενο χυμο φρουτων-μελι-ζαχαρη σφενταμιου-σιροπι σορβιτολης-μαυρη ζαχαρη :)

DreamAxe
09-12-10, 11:08
Ο δικος μου προβληματισμος ειναι αν ο ντεκαφεινε καφες εχει τις ιδιοτητες του νορμαλ καφε. Δηλαδη θα σε κρατησει ξυπνιο?...

Οχι, no caffeine, no party :p
Οστόσο αν πίνεις καφέ απο συνήθεια η απλά για να έχεις κάτι να περνάει η ώρα είναι καλός.


Οσο για το μελι, ανηκει στους επεξεργασμενους υδατανθρακες με υψηλο γλυκαιμικο ογκο που οδηγουν σε παχυσαρκια και προβληματα υγειας.

Αντιθέτως, το μέλι έχει βιταμίνες, είναι αντιοξειδωτικό και επιπλέον δεν προκαλεί απότομα "sugar spikes" στο αίμα. Επιπλέον έχει θετική επιρροή στη χοληστερίνη.

grande
09-12-10, 12:16
Οχι, no caffeine, no party :p
Οστόσο αν πίνεις καφέ απο συνήθεια η απλά για να έχεις κάτι να περνάει η ώρα είναι καλός.

Κοιταξε, εχω συνηθισει τον καφε και αν δεν πιω θα αισθανθω νυσταγμενος/κουρασμενος. Με τον ντεκαφεινε θα συνεχισω να αισθανομαι ετσι? Αν ναι, τοτε μου ειναι αχρηστος.



Αντιθέτως, το μέλι έχει βιταμίνες, είναι αντιοξειδωτικό και επιπλέον δεν προκαλεί απότομα "sugar spikes" στο αίμα. Επιπλέον έχει θετική επιρροή στη χοληστερίνη.

Που τα ακουσες αυτα φιλε μου, ποιος τα λεει? η ενωση μελισσοκομων ή οι εταιριες διακινησης μελιου?:rolleyes:
Επειδη αυτα που εγραψες δεν ισχυουν, εχεις καποιο αξιοπιστο link που να τα τεκμηριωνουν?
Τι εστι sugar spike?

DreamAxe
09-12-10, 15:16
Κοιταξε, εχω συνηθισει τον καφε και αν δεν πιω θα αισθανθω νυσταγμενος/κουρασμενος. Με τον ντεκαφεινε θα συνεχισω να αισθανομαι ετσι? Αν ναι, τοτε μου ειναι αχρηστος.

Οχι, αυτό έγραψα παραπάνω, οι διεγερτικές ιδιότητες του καφέ οφείλονται στην καφεΐνη την οποία ο ντεκαφεΐνέ έχει σε πολύ μικρότερη ποσότητα (ποτέ 0% όμως).


Που τα ακουσες αυτα φιλε μου, ποιος τα λεει? η ενωση μελισσοκομων ή οι εταιριες διακινησης μελιου?:rolleyes:
Επειδη αυτα που εγραψες δεν ισχυουν, εχεις καποιο αξιοπιστο link που να τα τεκμηριωνουν?
Τι εστι sugar spike?

Μια έρευνα για το μέλι σαν υποκατάστατο της ζάχαρης:
http://www.liebertonline.com/doi/abs/10.1089/jmf.2006.070
Για την περιεκτικότητα σε ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.1937.tb17825.x/pdf
Για την περιεκτικότητα του μελιού σε βιταμίνες (μικρή αλλά υπαρκτή) μπορείς να ψάξεις στην USDA National Nutrient Database γιατί δεν μπορώ να δώσω απευθείας link (keyword: honey)
USDA National Nutrient Database (http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/)
Για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού
http://www.sciencedirect.com/science?_ob=ArticleURL&_udi=B6T6R-4GCXBSC-1&_user=83470&_coverDate=07%2F31%2F2006&_rdoc=1&_fmt=high&_orig=search&_origin=search&_sort=d&_docanchor=&view=c&_searchStrId=1573314984&_rerunOrigin=google&_acct=C000059627&_version=1&_urlVersion=0&_userid=83470&md5=9950c42b2384264592d0c2c40cf53214&searchtype=a
http://pubs.acs.org/doi/full/10.1021/jf0114637
Για το μέλι και την χοληστερίνη
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12935324

Έρευνες απο ερευνητές και πανεπιστήμια απο όλο τον κόσμο

grande
10-12-10, 09:28
Eριξα μια ματια στα links(το 2ο και το 3ο δεν οδηγουν καπου) αλλα γιατι ξενα? Στα ελληνικα δεν βρηκες κατι?
Οι ερευνες που αφορουν συγκεκριμενες εταιριες παραγωγης μελιου ειναι επομενο οτι δεν θα τα πουν ολα, ενω θα υπερτονισουν μόνο τα θετιοκα. Για χοληστερολη δεν διαβασα.
Σαφως και εχει βιταμινες το μελι, οπως εχει και το χοιρινο κρεας, ολοι ομως γνωριζουμε τις μακροχρονιες συνεπειες του κοκκινου κρεατος στον οργανισμο μας, ιδιαιτερα αν δεν προερχεται απο ζωα ελευθερας βοσκης.
Σημειωσε οτι παιζει ρολο η επεξεργασια, αλλο το φυσικο ανεπεξεγαστο, αλλο το επεξεργασμενο με τις προσμιξεις που φτανει συσκευασμενο στο ραφι. Πρεπει να διαβαζουμε προσεκτικα στην ετικετα τη συνθεση των συστατικων.
Εχε υποψη σου οτι ο αμερικανικος Οργανισμος Τροφιμων ειναι στενα συνδεδεμενος με τα συμφεροντα της βιομηχανιας τροφιμων και συμβουλευει να τρωμε καθημερινα ψωμι δημητριακα ρυζι και λοιπους "κακους" υδατανθρακες, με αποτελεσμα το ποσοστο των παχυσαρκων αμερικανων να εχει αυξηθει κατακορυφα τα τελευταια χρονια. Συνεπως μη δινεις και πολυ βαση σε αυτους.

stefp
10-12-10, 10:25
Όσο για το "αν δεν πιω καφέ αισθάνομαι νυσταγμένος" , επειδή κι εγώ το είχα για χρόνια (έπινα 4-5 καφέδες τη μέρα, σκέτους, με 2 κουταλιές καφέ) και όντως αν δεν έπινα στην ώρα του έναν με έπιαναν από πονοκέφαλοι ως νεύρα..έτυχε και για κάποια "δίαιτα" (είχα μια αλλεργία οπότε σταδιακά έκοβα τα πάντα μπας και βρω τι φταίει, οπότε έκοψα και τον καφέ μια περίοδο) να σταματήσω τον καφέ για κανά μήνα..Επειδή πάντα κάτι θέλω να πίνω στο γραφείο όπως κάθομαι με τις ώρες, το'ριξα στο τσάι.. και ως εκ θαύματος, όταν πλέον βρήκα τι φταίει με αλλεργίες κτλ, και ΔΕΝ είχε σχέση με τον καφέ..πλέον δε με ένοιαζε να τον ξαναρχίσω! Οπότε πίνω 3-4 τσαγάκια την ημέρα, ούτε νυστάζω ούτε τίποτε.
Κάπου είχα διαβάσει (δεν έχω το link) ότι ουσιαστικά εθίζεσαι στην καφείνη, ΑΝ δεν την πάρεις νιώθεις κουρασμένος ΑΣΧΕΤΑ αν πραγματικά είσαι, οπότε ο καφές καταλήγει να σου κόβει τον πονοκέφαλο/κούραση ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ δημιούργησε γιατί τον περίμενε ο οργανισμός σου! Βέβαια ακόμη πίνω που και που κανέναν καφέ, γιατί μ'αρέσει πολύ ως γεύση, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να μη μπορείς να σταθείς χωρίς αυτόν..

grande
10-12-10, 10:52
Φιλε μου,
αν επινες 10 κουταλιες καφε την ημερα τοτε το ειχες παρακανει(το ειχες ξεφτιλισει, για την ακριβεια:biggrin:)
Οποτε, εαν πινεις 5 την ημερα και σου λειψει ενας, τοτε δεν δικαιολογειται να αισθανθεις αδιαθεσια... ψυχολογικο ηταν.

Το (μαυρο, υποθετω πως λες) τσαι εχει επισης καφεινη, οποτε λογικο να σε κραταει και αυτο ξυπνιο.

Τελικα τι εφταιγε για την αλλεργια σου? εποχικο ηταν?

Το καλυτερο βεβαια ειναι να κοψουμε τελειως τη καφεινη γιατι ειναι βλαπτικη για τον οργανισμο μας.

Χτες το απογευμα που την εβγαλα με ντεκαφεινε, και σε αντιθεση με προχτες, δεν νυσταξα! Για να δουμε τι θα γινει στον επομενο μηνα, μεχρι δηλαδη να τελειωσω το κουτι...:)

IPL
10-12-10, 12:50
Φίλε προσωπικά θα σου έλεγα όχι να κόψεις την ζάχαρη αλλά να κόψεις τον καφέ. Προσωπικά τον έχω κόψει από τότε που έκοψα το κάπνισμα κ τώρα είμαι με 2-3 green tea την ημέρα. Βάζω μισή κουταλιά ζάχαρη και είναι μια χαρά. Το απολάμβανα όταν έπινα καφέ όπως και το τσιγάρο αλλά μπορούμε να ζήσουμε και χωρίς αυτά πιο καλά.

grande
10-12-10, 13:02
Καλυτερα να του προτεινεις να τα κοψει και τα δυο τοτε, γιατι η ζαχαρη ειναι πιο βλαβερη απο τον καφε, ο οποιος στο κατω κατω περιεχει αντιοξειδωτικα.
Σαφως και μπορουμε να ζησουμε χωρις τσιγαρο και καφεινη, δεν ειναι απαραιτητα, εξαρτηση ειναι.
Το πρασινο τσαι ειναι λιρα εκατο!! Τα ωφελη του ειναι απεριοριστα.

Ντεκαφεινε δοκιμασες?

DreamAxe
10-12-10, 13:30
Eριξα μια ματια στα links(το 2ο και το 3ο δεν οδηγουν καπου) αλλα γιατι ξενα? Στα ελληνικα δεν βρηκες κατι?

Μου δουλεύουν κανονικά το 2ο και το 3ο, το 2ο συγκεκριμένα είναι αρχείο pdf ενώ το 3ο είναι link προς την βάση του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ στην οποία μπορείς να κάνεις αναζήτηση με τις κωδικές λέξεις που έδωσα γιατί δεν επιτρέπει απευθείας linking.
Με ελληνικά αποτελέσματα, αν υπάρχουν, δεν ασχολούμαι σχεδόν ποτέ.


Οι ερευνες που αφορουν συγκεκριμενες εταιριες παραγωγης μελιου ειναι επομενο οτι δεν θα τα πουν ολα, ενω θα υπερτονισουν μόνο τα θετιοκα.

Καμία έρευνα απο τις παραπάνω δεν αφορά συγκεκριμένη "εταιρεία μελιού". Αντιθέτως τα συμπεράσματα είναι παρόμοια απο τις έρευνες σε διάφορα πανεπιστήμια ανα τον κόσμο. Δες τα references που έχουν συνήθως.
Φυσικά θα μπορούσα να παω στο "honey-producers-lobby.com" και να αντιγράψω τα κείμενά τους, αλλά πιστεύω οτι έρευνες απο πολλά ανεξάρτητα πανεπιστήμια δίνουν λίιιιιιγο περισσότερο κύρος στο αποτέλεσμα :p


Για χοληστερολη δεν διαβασα.

Το τελευταίο link έχει την έρευνα και το συμπέρασμα.


Σαφως και εχει βιταμινες το μελι, οπως εχει και το χοιρινο κρεας, ολοι ομως γνωριζουμε τις μακροχρονιες συνεπειες του κοκκινου κρεατος στον οργανισμο μας, ιδιαιτερα αν δεν προερχεται απο ζωα ελευθερας βοσκης.

Δεν μπορείς να πείς "σαφώς το ένα... όπως και το άλλο". Η λογική "ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι" είναι άτοπη.


Σημειωσε οτι παιζει ρολο η επεξεργασια, αλλο το φυσικο ανεπεξεγαστο, αλλο το επεξεργασμενο με τις προσμιξεις που φτανει συσκευασμενο στο ραφι. Πρεπει να διαβαζουμε προσεκτικα στην ετικετα τη συνθεση των συστατικων.

Σαφέστατα. Πολλές απο τις έρευνες που έκανα link πάνω αναλύουν και διαφορετικά είδη και δείγματα μελιού γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Προφανώς στην περίπτωση του επεξεργασμένου μελιού τα πράγματα μπορούν να είναι χειρότερα, ή και καλύτερα όταν στο μέλι κατα την επεξεργασία προστίθενται επιπλέον βιταμίνες.
Η βιομηχανική επεξεργασία δεν είναι ο σατανάς η το 666, ούτε κακή, ειδικά σε πράγματα όπως το μέλι που λόγω της φύσης του δεν είναι απο τα τρόφιμα που απαιτούν την προσθήκη συντηρητικών.


Εχε υποψη σου οτι ο αμερικανικος Οργανισμος Τροφιμων ειναι στενα συνδεδεμενος με τα συμφεροντα της βιομηχανιας τροφιμων και συμβουλευει να τρωμε καθημερινα ψωμι δημητριακα ρυζι και λοιπους "κακους" υδατανθρακες, με αποτελεσμα το ποσοστο των παχυσαρκων αμερικανων να εχει αυξηθει κατακορυφα τα τελευταια χρονια. Συνεπως μη δινεις και πολυ βαση σε αυτους.

Δεν έχω δώσει links απο τον FDA οπότε οι διαπλοκές με την xyz βιομηχανία τροφίμων, αν υπάρχουν, δεν με αφορούν.

Άσχετο με το θέμα, αλλά μιας και αναφέρεται θα γράψω και γι αυτό:
Ειδικά το θέμα της παχυσαρκίας δεν είναι θέμα μόνο υδατανθράκων αλλά κυρίως θέμα θερμίδων. Μπορείς να τρώς μόνο απλούς ή "κακούς υδατάνθρακες" (όπως τους λένε στα γυμναστήρια) και να μην βάλεις γραμμάριο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν υπερτερούν τόσο στο θέμα των θερμίδων όσο στο οτι λόγω της δομής τους δεν επιτρέπουν στα σάκχαρα να απορροφηθούν γρήγορα και έτσι δίνουν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (με αποτέλεσμα λιγότερη ανάγκη για "τσιμπολογήματα").



Κάπου είχα διαβάσει (δεν έχω το link) ότι ουσιαστικά εθίζεσαι στην καφείνη, ΑΝ δεν την πάρεις νιώθεις κουρασμένος ΑΣΧΕΤΑ αν πραγματικά είσαι, οπότε ο καφές καταλήγει να σου κόβει τον πονοκέφαλο/κούραση ΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ δημιούργησε γιατί τον περίμενε ο οργανισμός σου! Βέβαια ακόμη πίνω που και που κανέναν καφέ, γιατί μ'αρέσει πολύ ως γεύση, αλλά άλλο αυτό κι άλλο το να μη μπορείς να σταθείς χωρίς αυτόν..

Αυτό ισχύει. Τα αποτελέσματα της στέρησης καφεΐνης σε έναν εθισμένο οργανισμό είναι πολύ έντονα. Μάλιστα η καφεΐνη είναι τόσο εθιστική που ακόμα και ελάχιστα μικρότερη ποσότητα προκαλεί συμπτώματα στέρησης στον οργανισμό.


Το (μαυρο, υποθετω πως λες) τσαι εχει επισης καφεινη, οποτε λογικο να σε κραταει και αυτο ξυπνιο.
Αυτό ισχύει, το τσάι έχει αρκετή καφεΐνη αν δεν είναι ντεκαφεινέ. Κάτι λιγότερο απο έναν καφέ φίλτρου.


Χτες το απογευμα που την εβγαλα με ντεκαφεινε, και σε αντιθεση με προχτες, δεν νυσταξα! Για να δουμε τι θα γινει στον επομενο μηνα, μεχρι δηλαδη να τελειωσω το κουτι...:)

Σε έναν μήνα θα έχεις απεξαρτηθεί απο την ανάγκη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, ίσως η στέρηση επανέλθει λίγο στις δύο εβδομάδες (αν και εκεί είναι κυρίως ψυχολογική όχι τόσο σωματική). Ο ντεκαφεινέ είναι πολύ καλή επιλογή (αν δεν προτιμήσεις τσάι) μιας και ο καφές γενικά έχει και ωφέλη για το σώμα :oneup:

grande
10-12-10, 14:25
Μου δουλεύουν κανονικά το 2ο και το 3ο, το 2ο συγκεκριμένα είναι αρχείο pdf ενώ το 3ο είναι link προς την βάση του υπουργείου γεωργίας των ΗΠΑ στην οποία μπορείς να κάνεις αναζήτηση με τις κωδικές λέξεις που έδωσα γιατί δεν επιτρέπει απευθείας linking.
Με ελληνικά αποτελέσματα, αν υπάρχουν, δεν ασχολούμαι σχεδόν ποτέ.

Kαλυτερα να μην ασχολησε ποτέ με τα αμεριανικα links, γιατι οπως σου ειπα στα θεματα διατροφης οι οδηγιες που δινει η αμερικανικη κυβερνηση ακολουθει τα συμφεροντα της βιομηχανιας τροφιμων, που δεν συμβαδιζουν με τη δημοσια υγεια αλλα με το κερδος τους. Ενδεικτικα αναφερω οτι οι μεγαλυτερες βιομηχανιες τροφιμων και οι ιδιες και βιομηχανιες καπνου!
Το 2ο και το 3ο λινκ παρολ αυτα δεν βγαζουν καπου.
Καποιος διασημος διαιτολογος λεει οτι εισαγαγε τις προσωπικες του πληροφοριες στην ιστοσελιδα της κυβερνησης mypyramid.gov και του ειπανε να πινει 3 ποτηρια γαλα την ημερα... καταλαβαινεις απο κει και περα(το γαλα περιεχει κορεσμενα λιπη και προκαλει οξειδωση)
Στο επομενο μου μπορω να σου δωσω στοιχεια για τα "εργα" του αμερικανικου υπουργειου Γεωργιας.



Καμία έρευνα απο τις παραπάνω δεν αφορά συγκεκριμένη "εταιρεία μελιού". Αντιθέτως τα συμπεράσματα είναι παρόμοια ........

Mαλλον δεν τα διαβασες καλα τοτε, μιλαει για συγκεκριμενες εταιριες(για λογ/σμο των οποιων εγινε η ερευνα, με το αζημιωτο προφανως). Αλλά τι αξια εχουν ερευνες που καταπινουν τα αρνητικα και τονιζουν μονο τα οποια θετικα? Ειπαμε, βιταμινες εχει και το χοιρινο, και σ αυτο μπορεις να βρεις λινκς με θετικα γραπτα.



Το τελευταίο link έχει την έρευνα και το συμπέρασμα.

Mαλλον υπαρχει προβλημα στη μεταφραση, βρες ελληνικο λινκ.



Δεν μπορείς να πείς "σαφώς το ένα... όπως και το άλλο". Η λογική "ο αστυνομικός είναι όργανο, το μπουζούκι είναι όργανο, άρα ο αστυνομικός είναι μπουζούκι" είναι άτοπη.

Ποιο μπουζουκι φιλε μου, εδω τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα. Αγνοεις τι σημαινει επεξεργασμενος υδατανθρακας:
Ειναι τροφες που μετατρεπονται γρηγορα σε ζαχαρη στο σωμα, αυξανουν την αδρεναλινη και τη κορτιζολη και προκαλουν αυξηση βαρους. Οι τροφες που μετατρεπονται γρηγορα σε ζαχαρη παραγουν περισσοτερη ινσουλινη η οποια δινει εντολη στον εγκεφαλο να τρως περισσοτερο, τελικα οδηγουν σε διαβητη, προωρη γηρανση, καρκινο κλπ.



Σαφέστατα. Πολλές απο τις έρευνες που έκανα link πάνω αναλύουν και διαφορετικά είδη και δείγματα μελιού γι αυτόν ακριβώς τον λόγο. Προφανώς στην περίπτωση του επεξεργασμένου μελιού τα πράγματα μπορούν να είναι χειρότερα, ή και καλύτερα όταν στο μέλι κατα την επεξεργασία προστίθενται επιπλέον βιταμίνες.
Η βιομηχανική επεξεργασία δεν είναι ο σατανάς η το 666, ούτε κακή, ειδικά σε πράγματα όπως το μέλι που λόγω της φύσης του δεν είναι απο τα τρόφιμα που απαιτούν την προσθήκη συντηρητικών.

Kαλυτερα αποκλειεται, δεν κοιτουν την υγεια μας, τη τσεπη τους κοιτανε. Βαζουν ενα σωρο ουσιες για να κρατανε πολυ καιρο: σιροπι καλαμποκιου(το βρισκεις σχεδον σε ολα τα συσκευασμενα), γλυκαντικα, χρωστικες ουσιες, υδρογονομενα ελαια και πολλα αλλα. Αν θες να γινεις υπερβαρος και τελικα να καταστρεψεις την υγεια σου μπορεις να τα καταναλωνεις ελευθερα:)



Άσχετο με το θέμα, αλλά μιας και αναφέρεται θα γράψω και γι αυτό:
Ειδικά το θέμα της παχυσαρκίας δεν είναι θέμα μόνο υδατανθράκων αλλά κυρίως θέμα θερμίδων. Μπορείς να τρώς μόνο απλούς ή "κακούς υδατάνθρακες" (όπως τους λένε στα γυμναστήρια) και να μην βάλεις γραμμάριο. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν υπερτερούν τόσο στο θέμα των θερμίδων όσο στο οτι λόγω της δομής τους δεν επιτρέπουν στα σάκχαρα να απορροφηθούν γρήγορα και έτσι δίνουν το αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα (με αποτέλεσμα λιγότερη ανάγκη για "τσιμπολογήματα").

Εισαι ειδικος ή διαιτολογος? Ακομα κι αν εισαι, η επιστημη αυτη συνεχως εξελισσεται, αυτα πχ. που ξεραμε πριν 15 χρονια εχουν ηδη αλλαξει. Αν τρως κακους υδατανθρακες θα γεμισεις με αδειες/αχρηστες θερμιδες, τρυγλυκεριδια στο φουλ, εκτιναξη χοληστερολης και λοιπα. Με τους κακους υδατανθρακες(ασπρο ψωμι, ασπρο ρυζι, μακαρονια κλπ)τα ζαχαρα απορροφουνται αμεσως και η ινσουλινη εκκρινεται ασυστολα.



Σε έναν μήνα θα έχεις απεξαρτηθεί απο την ανάγκη μεγάλης ποσότητας καφεΐνης, ίσως η στέρηση επανέλθει λίγο στις δύο εβδομάδες (αν και εκεί είναι κυρίως ψυχολογική όχι τόσο σωματική). Ο ντεκαφεινέ είναι πολύ καλή επιλογή (αν δεν προτιμήσεις τσάι) μιας και ο καφές γενικά έχει και ωφέλη για το σώμα :oneup:

Δεν λαμβανα μεγαλη ποσοτητα, 2 κουταλιες μόνο την ημερα. Τσαι μόνο πρασινο.
Ο καφες ανευ καφεινης ειναι αραγε το ιδιο αντιοξειδωτικος με τον καφε με καφεινη? Και δε ξερω κατα ποσον το οτι μενεις ξυπνιος με τη καφεινη ειναι μόνο ψυχολογικο:hmm:

Xouzouris
10-12-10, 18:36
Ποιο μπουζουκι φιλε μου, εδω τα πραγματα ειναι ξεκαθαρα. Αγνοεις τι σημαινει επεξεργασμενος υδατανθρακας:
Ειναι τροφες που μετατρεπονται γρηγορα σε ζαχαρη στο σωμα, αυξανουν την αδρεναλινη και τη κορτιζολη και προκαλουν αυξηση βαρους. Οι τροφες που μετατρεπονται γρηγορα σε ζαχαρη παραγουν περισσοτερη ινσουλινη η οποια δινει εντολη στον εγκεφαλο να τρως περισσοτερο, τελικα οδηγουν σε διαβητη, προωρη γηρανση, καρκινο κλπ.


Επειδη και οι μπαρουφες πρεπει να εχουν τα ορια τους:


- Η κορτιζολη και η αδρεναλινη δεν εχουν καμια απολυτως θεση στις διαδικασιες που αναφερεις.

- Η ινσουλινη δεν δινει καμια εντολη να τρως περισσοτερο.

- Ο καρκινος και η γηρανση εχουν ελαχιστα να κανουν με το αν τρως ασπρο ψωμι ή ρυζι.

- Το γαλα δεν προκαλει καμια οξειδωση. Επισης, τρια ποτηρια πληρες γαλα εχουν τοσο λιπος οσο 50γρ τυρι.

- Ο διαβητης (εφ'οσον μιλαμε για τυπο 2 φυσικα) εχει να κανει με πολλους παραγοντες, μεγαλο μερος αυτων εξαρτωνται απο την παχυσαρκια, στην οποια μπορει να οδηγηθει κανεις ανεξαρτητα απο το τι τροφες καταναλωνει. FYI, το τοσο ευεργετικο ελαιολαδο ειναι δηλητηριο σχεδον οσο και η ζαχαρη στον διαβητη.

- Το χοιρινο κρεας ειναι μια χαρα κρεας και εχει μια χαρα βιταμινες Αν βγαλεις το λιπακι τριγυρω ειναι και πολυ χαμηλο σε λιπαρα.


- Δεν υπαρχουν "επεξεργασμενοι υδατανθρακες" οπως τους εννοεις εσυ. Οι υδατανθρακες ειναι ειτε απλοι (γλυκοζη, φρουκτοζη, γαλακτοζη), ειτε συνθετοι (αμυλο). Υπαρχουν και οι λεγομενοι "απεπτοι" υδατανθρακες, που ειναι συνθετοι υδατανθρακες τους οποιους δεν μπορει να αποσυνθεσει ο ανθρωπινος οργανισμος λογω ελλειψης των αναλογων ενζυμων, και ειναι οι λεγομενες "ινες".

- Οι υδατανθρακες που προκαλουν τα μεγαλα spike γλυκαιμιας-αρα και ινσουλιναιμιας-ειναι οι απλοι. Δες παρακατω για την σημασια αυτων των spike.

- Δευτεροι ερχονται οι συνθετοι υδατανθρακες που περιεχονται σε επεξεργασμενα τροφιμα οπως το ασπρο ψωμι ή το αποφλοιωμενο ρυζι διασπωνται και απορροφωνται σχετικα γρηγορα και προκαλουν αρα ταχυτερες αυξομειωσεις της γλυκοζης στο αιμα. Ως αποτελεσμα, αφ'ενος ξαναπειναμε γρηγοροτερα, αφ'ετερου επειδη η γλυκοζη που απορροφηθηκε δεν ειναι δυνατον ουτε να καταναλωθει ολη, αλλα ουτε και να αποθηκευθει ολη υπο μορφη γλυκογονου σε ηπαρ και μυες, μετατρεπεται σε τριγλυκεριδια και αποθηκευεται στον λιπωδη ιστο-εξ'ου και η αυξηση βαρους. Φυσικα, αυτα ειναι φαινομενα που εξαρτωνται απο την ποσοτητα.

- Καλυτεροι ειναι οι συνθετοι υδατανθρακες που περιεχονται σε τροφιμα "ολικης αλεσεως", καθως σε αυτα περιεχονται σε υψηλοτερο ποσοστο και απεπτοι υδατανθρακες οι οποιοι καθυστερουν την πεψη και αρα την απορροφηση των υδατανθρακων. Ως εκ τουτου, η απορροφηση τους γινεται σε μεγαλυτερο χρονικο διαστημα με αποτελεσμα χαμηλοτερες τιμες γλυκαιμιας (που προκαλουν χαμηλοτερα επιπεδα ινσουλιναιμιας) αλλα για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα: το αισθημα της πεινας επανερχεται πιο αργα, ενω η καθυστερηση στην απορροφηση δινει χρονο στο σωμα να καψει ο,τι του χρειαζεται και να αποθηκευσει τα υπολοιπα. Κι εδω φυσικα τα φαινομενα ειναι εξαρτωμενα απο την ποσοτητα: αν φας μισο κιλο μαυρο ψωμι θα παχυνεις περισσοτερο απ'οτι αν φας δυο φετες ασπρο. Και παλι, θελει πολλη προσοχη το πραγμα, διοτι τι να το κανω αν ενα προϊον ειναι ολικης αλεσεως και του εχεις προσθεσει απο πανω μισο κουβα ζαχαρη (οπως πχ τα corn flakes ή τα ψωμια του τοστ).

- Οσον αφορα το μελι, καταλαβαινεις οτι μιλαμε για φυσικο προϊον (σου παρατεθηκε και η σχετικη νομολογια αλλα εσυ το χαβα σου), το οποιο σαφεστατα και υπερτερει της οποιας ζαχαρης, αν οχι για τα επιπλεον θρεπτικα συστατικα και ιχνοστοιχεια που περιεχει, για τον καλυτερο γλυκαιμικο δεικτη. Και αν δεν σου αρεσουν αοι αμερικανικες ερευνες, εδω (http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n7/abs/ejcn2009103a.html) θα βρεις και μια Ευρωπαϊκη. A, και BTW η FDA ειναι απο τους πιο αυστηρους ελεγκτικους οργανισμους παγκοσμιως και, ειδικα οσον αφορα τις διατροφικες συστασεις, με την σειρα της ελεγχεται απο ιατρικες ενωσεις οπως οι ADA/ΑΜΑ/ΑΗΑ.

stefp
12-12-10, 03:15
α) οφείλω να πω ότι συμφωνώ με πολλά από αυτά που γράφει ο xouzouris, και γιατροί-διαβητολόγοι μου λέγαν ότι καλό θα ήταν ως και τελείως να το κόβαμε το γάλα αν μπορούσαμε, και ποικίλα άλλα σχετικά..
β)
Το (μαυρο, υποθετω πως λες) τσαι εχει επισης καφεινη, οποτε λογικο να σε κραταει και αυτο ξυπνιο.

Τελικα τι εφταιγε για την αλλεργια σου? εποχικο ηταν?
πίνω πότε μαύρο πότε πράσινο (να αλλάζω και τις γεύσεις :) ). Άσχετο, και λευκό δοκίμασα κάποια στιγμή, ΠΟΛΥ ωραίο.. Όσο για την αλλεργία..άστα να πάνε..ζάχαρη έφταιγε σε οποιαδήποτε μορφή (οπότε το εντόπισα με τα παγωτά καλοκαίρι και κάτι γλυκάκια..) και αλκοόλ! (που κι αυτό έχει μπόλικη μέσα..)

grande
16-12-10, 10:56
Επειδη και οι μπαρουφες πρεπει να εχουν τα ορια τους:


- Η κορτιζολη και η αδρεναλινη δεν εχουν καμια απολυτως θεση στις διαδικασιες που αναφερεις.

- Η ινσουλινη δεν δινει καμια εντολη να τρως περισσοτερο.

- Ο καρκινος και η γηρανση εχουν ελαχιστα να κανουν με το αν τρως ασπρο ψωμι ή ρυζι.

- Το γαλα δεν προκαλει καμια οξειδωση. Επισης, τρια ποτηρια πληρες γαλα εχουν τοσο λιπος οσο 50γρ τυρι.

- Ο διαβητης (εφ'οσον μιλαμε για τυπο 2 φυσικα) εχει να κανει με πολλους παραγοντες, μεγαλο μερος αυτων εξαρτωνται απο την παχυσαρκια, στην οποια μπορει να οδηγηθει κανεις ανεξαρτητα απο το τι τροφες καταναλωνει. FYI, το τοσο ευεργετικο ελαιολαδο ειναι δηλητηριο σχεδον οσο και η ζαχαρη στον διαβητη.

- Το χοιρινο κρεας ειναι μια χαρα κρεας και εχει μια χαρα βιταμινες Αν βγαλεις το λιπακι τριγυρω ειναι και πολυ χαμηλο σε λιπαρα.


- Δεν υπαρχουν "επεξεργασμενοι υδατανθρακες" οπως τους εννοεις εσυ. Οι υδατανθρακες ειναι ειτε απλοι (γλυκοζη, φρουκτοζη, γαλακτοζη), ειτε συνθετοι (αμυλο). Υπαρχουν και οι λεγομενοι "απεπτοι" υδατανθρακες, που ειναι συνθετοι υδατανθρακες τους οποιους δεν μπορει να αποσυνθεσει ο ανθρωπινος οργανισμος λογω ελλειψης των αναλογων ενζυμων, και ειναι οι λεγομενες "ινες".

- Οι υδατανθρακες που προκαλουν τα μεγαλα spike γλυκαιμιας-αρα και ινσουλιναιμιας-ειναι οι απλοι. Δες παρακατω για την σημασια αυτων των spike.

- Δευτεροι ερχονται οι συνθετοι υδατανθρακες που περιεχονται σε επεξεργασμενα τροφιμα οπως το ασπρο ψωμι ή το αποφλοιωμενο ρυζι διασπωνται και απορροφωνται σχετικα γρηγορα και προκαλουν αρα ταχυτερες αυξομειωσεις της γλυκοζης στο αιμα. Ως αποτελεσμα, αφ'ενος ξαναπειναμε γρηγοροτερα, αφ'ετερου επειδη η γλυκοζη που απορροφηθηκε δεν ειναι δυνατον ουτε να καταναλωθει ολη, αλλα ουτε και να αποθηκευθει ολη υπο μορφη γλυκογονου σε ηπαρ και μυες, μετατρεπεται σε τριγλυκεριδια και αποθηκευεται στον λιπωδη ιστο-εξ'ου και η αυξηση βαρους. Φυσικα, αυτα ειναι φαινομενα που εξαρτωνται απο την ποσοτητα.

- Καλυτεροι ειναι οι συνθετοι υδατανθρακες που περιεχονται σε τροφιμα "ολικης αλεσεως", καθως σε αυτα περιεχονται σε υψηλοτερο ποσοστο και απεπτοι υδατανθρακες οι οποιοι καθυστερουν την πεψη και αρα την απορροφηση των υδατανθρακων. Ως εκ τουτου, η απορροφηση τους γινεται σε μεγαλυτερο χρονικο διαστημα με αποτελεσμα χαμηλοτερες τιμες γλυκαιμιας (που προκαλουν χαμηλοτερα επιπεδα ινσουλιναιμιας) αλλα για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα: το αισθημα της πεινας επανερχεται πιο αργα, ενω η καθυστερηση στην απορροφηση δινει χρονο στο σωμα να καψει ο,τι του χρειαζεται και να αποθηκευσει τα υπολοιπα. Κι εδω φυσικα τα φαινομενα ειναι εξαρτωμενα απο την ποσοτητα: αν φας μισο κιλο μαυρο ψωμι θα παχυνεις περισσοτερο απ'οτι αν φας δυο φετες ασπρο. Και παλι, θελει πολλη προσοχη το πραγμα, διοτι τι να το κανω αν ενα προϊον ειναι ολικης αλεσεως και του εχεις προσθεσει απο πανω μισο κουβα ζαχαρη (οπως πχ τα corn flakes ή τα ψωμια του τοστ).

- Οσον αφορα το μελι, καταλαβαινεις οτι μιλαμε για φυσικο προϊον (σου παρατεθηκε και η σχετικη νομολογια αλλα εσυ το χαβα σου), το οποιο σαφεστατα και υπερτερει της οποιας ζαχαρης, αν οχι για τα επιπλεον θρεπτικα συστατικα και ιχνοστοιχεια που περιεχει, για τον καλυτερο γλυκαιμικο δεικτη. Και αν δεν σου αρεσουν αοι αμερικανικες ερευνες, εδω (http://www.nature.com/ejcn/journal/v64/n7/abs/ejcn2009103a.html) θα βρεις και μια Ευρωπαϊκη. A, και BTW η FDA ειναι απο τους πιο αυστηρους ελεγκτικους οργανισμους παγκοσμιως και, ειδικα οσον αφορα τις διατροφικες συστασεις, με την σειρα της ελεγχεται απο ιατρικες ενωσεις οπως οι ADA/ΑΜΑ/ΑΗΑ.

Aπ οτι φαινεται δεν εχεις πολυ ιδεα περι διατροφης, αν κρινω απ τις μπαρουφες που εγραψες.

- Δεν ανεφερα ποτε κατι περι κορτιζολης και αδρεναλινης, μηπως διαβασες αλλο thread? :whistle:

- Η ινσουλινη οταν εκκρινεται ασυστολα εχει τις συνεπειες που περιεγραψα, ανοιξε κανα βιβλιο ή ρωτα καποιον γιατρο.

- Ασπρο ψωμι και ασπρο ρυζι = επεξεργασμενοι υδατανθρακες = ανθυγιεινη διατροφη και συνεπακολουθως προβληματα υγειας.

- Το κοινο γαλα εχει κορεσμενα λιπαρα και οξειδωτικες ουσιες.

- Το εξαιρετικα παρθενο ελαιολαδο ειναι η σωστη διατροφη, τα υπολοιπα βλαπτουν(πλην του ιχθυελαιου).

- Το χοιρινο οπως και ολα τα κοκκινα κρεατα ειναι ως γνωστο πλουσιο σε λιπαρα. Καθημερινη διατροφη με τετοια κρεατα προκαλουν καρκινο και λοιπες ασθενειες, μη μου πεις οτι το ακους πρωτη φορα!

- Για τους υδατανθρακες τα εξηγησα αναλυτικα. Οι δυο προτελευταιες παραγραφοι σου ειναι σωστες(τα μονο σωστα που εγραψες στο μακροσκελες ποστ σου:oneup:)

- Το μελι ανηκει στους επεξεργασμενους υδατανθρακες, θες δεν θες. Οποιος ενδιαφερεται για υγιεινη διατροφη πρεπει να το αποφευγει. Φυσικο μεν αλλα κατοπιν επεξεργαζεται. Τα ξενα λινκς που μνημονευεις συνηθως υπηρετουν εμπορικα συμφεροντα. Βρες ελληνικα για να μην υπαρχει προβλημα μεταφρασης, και τα λεμε.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.