PDA

Επιστροφή στο Forum : Υπερχρεωμένος Πλανήτης...



Σελίδες : 1 2 [3] 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53

ciaoant1
02-07-08, 18:39
Δικαστικά ανοχύρωτοι οι εργαζόμενοι
Χαρακτηρίζουν απαράδεκτες και αντεργατικές τις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για να περιορίσει ασφυκτικά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων
«E» 2/7


Σωρεία αντεργατικών και απαράδεκτων ρυθμίσεων περιλαμβάνει ο νέος Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας, που θέλει να προωθήσει η κυβέρνηση για να περιορίσει ασφυκτικά τη δικαστική προστασία των εργαζομένων, αφήνοντάς τους «ανοχύρωτους» μπροστά στο ενδεχόμενο απόλυσης.


Τις ρυθμίσεις αυτές, που χαρακτηρίζει απαράδεκτες η Ενωση Ελλήνων Εργατολόγων, πρόκειται να αποκρούσει η Ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας που θα συνεδριάσει στην Καλαμάτα από τις 4 έως τις 6 Ιουλίου, για να κρίνει την επιχειρούμενη αναμόρφωση του ΚΠολΔ και να συζητήσει θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Με τις νέες αντεργατικές διατάξεις, που έρχονται σε μία περίοδο εξαιρετικά δύσκολη (με τις γνωστές αντιδράσεις στην πώληση κρατικών επιχειρήσεων, τις απειλούμενες απολύσεις, κινητοποιήσεις κ.λπ.), η κυβέρνηση εμποδίζει την προσωρινή δικαστική προστασία όσων τυχόν χάνουν την εργασία τους.

Ετσι, απαγορεύεται πλέον στα δικαστήρια να εκδώσουν δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων (και πολύ περισσότερο προσωρινή διαταγή), με την οποία να δίνεται εντολή να παραμείνει ο εργαζόμενος στη δουλειά του, ακόμα και αν η απομάκρυνσή του είναι παράνομη.

Με τον τρόπο αυτό κάθε εργαζόμενος θα μένει απροστάτευτος δικαστικά απέναντι στην απόλυσή του (έστω και αν ο εργοδότης έχει παραβιάσει κατάφωρα τον νόμο) και θα μπορεί να δικαιωθεί μόνο μετά την πάροδο 3-4 ετών, όταν θα έχει κριθεί παράνομη η απόλυσή του με τελεσίδικη δικαστική απόφαση!

Η δικαίωση, όμως, αυτή θα είναι ουσιαστικά «δώρον άδωρον», αφού στο διάστημα αυτό θα πρέπει να έχει βρει αλλού εργασία, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, και προφανώς δεν θα θέλει να επιστρέψει πλέον εκεί από όπου εκδιώχθηκε παράνομα και μετά τόσο μεγάλο διάστημα, κατά το οποίο έχουν ανατραπεί οι συνθήκες επαγγελματικής και κοινωνικής του διαβίωσης.

Απαγόρευση
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης (είχε προεδρεύσει στη δίκη της «17 Νοέμβρη») επέκρινε τη σχετική ρύθμιση, παρατηρώντας ότι, εάν γίνει δεκτή η πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, «θα απαγορεύεται πλέον στον δικαστή να προστατεύσει έγκαιρα και αποτελεσματικά τον εργαζόμενο που απομακρύνεται από την εργασία του με άκυρη και καταφανώς παράνομη απόλυση».

Η νέα αντεργατική ρύθμιση, που έρχεται ως συνέχεια των πρόσφατων κυβερνητικών διατάξεων που περιορίζουν το δικαίωμα της απεργίας και τη δικαστική προστασία του, αποτελεί ουσιαστικά συνέχεια των «πονηρών» κυβερνητικών ρυθμίσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση για να ενταφιάσει τις ελπίδες των συμβασιούχων.

Τώρα, όμως, «κόβεται» η προσωρινή δικαστική προστασία από όλους τους εργαζομένους, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είχε εξαγγείλει υποκριτικά -όπως αποδεικνύεται- στην αναθεώρηση του Συντάγματος (η οποία «έκλεισε» ανεπιτυχώς πριν από λίγες εβδομάδες) τη δήθεν κατοχύρωση και ενίσχυση της προσωρινής δικαστικής προστασίας όλων των πολιτών, την οποία όμως στην πράξη καταργεί...

Η διάταξη-λαιμητόμος προβλέπει ότι η δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων δεν πρέπει να ικανοποιεί το δικαίωμα, του οποίου ζητείται η εξασφάλιση ή η διατήρηση, ενώ δεν πρέπει να οδηγεί σε συνέχιση ή διατήρηση μιας σύμβασης ή έννομης σχέσης.

Περιορισμοί
Παράλληλα, στον ΚΠολΔ περιορίζεται η δυνατότητα ικανοποίησης των εργαζομένων, όταν κλείνει μία επιχείρηση και χάνουν την εργασία τους, καθώς εξασφαλίζεται πλέον η δυνατότητα να ικανοποιούνται και οι υπόλοιποι δανειστές (που συνήθως είναι τράπεζες ή άλλοι οικονομικοί κολοσσοί). Επίσης, αυξάνονται σημαντικά οι αμοιβές στις διαιτησίες που παλαιότερα είχαν επικριθεί ως στοιχείο εκμαυλισμού του δικαστικού σώματος, ενώ διατηρούνται αλώβητες διάφορες τυποκτόνες ρυθμίσεις.

Για τον ΚΠολΔ θα εισηγηθούν στην Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων, που θα γίνει υπό τον πρόεδρό τους Δ. Παξινό, οι δικηγόροι Σ. Γρύλης και Γρ. Τιμαγένης, ενώ για την προστασία του περιβάλλοντος ο πρόεδρος του Ε τμήματος ΣτΕ Κ. Μενουδάκος, ο επίτιμος αρεοπαγίτης Μ. Μαργαρίτης, η δικηγόρος Ιω. Κουφάκη.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1242473

pitsinis7
03-07-08, 16:35
ο κοσμος οδευει παλι προς σοσιαλιστικες επαναστασεις...ελπιζω τουλαχιστον να εφαρμοστει καλυτερα τωρα.....δυστυχως η ευτυχως η ιστορια επαναλαμβανεται.....

midnightsun
03-07-08, 17:41
ο κοσμος οδευει παλι προς σοσιαλιστικες επαναστασεις...ελπιζω τουλαχιστον να εφαρμοστει καλυτερα τωρα.....δυστυχως η ευτυχως η ιστορια επαναλαμβανεται.....

Ελπίζω να γίνουν σύντομα ώστε να προλάβω να δω θέαμα. (σοβαρά το λέω)

iasonas511
03-07-08, 17:42
Ελπίζω να γίνουν σύντομα ώστε να προλάβω να δω θέαμα. (σοβαρά το λέω)

:lol::lol::lol:
Θα έχει καλό σόου ε? :rolleyes:

DOU
04-07-08, 02:05
:lol::lol::lol:
Θα έχει καλό σόου ε? :rolleyes:

Κι αυτο το ειχε προβλεψει ο γεροντας?:lol: Ρε τον γεροντα,ολα τα ηξερε...:lol::lol::lol:

Tiven
04-07-08, 03:02
Ένα χάλι... παντού τα ίδια σκατά.
:(

ciaoant1
06-07-08, 14:32
Μπρος γκρεμός και πίσω γκάλοπ

Της ΒΑΛΙΑΣ ΚΑΪΜΑΚΗ

Με τις αρνητικές δημοσκοπήσεις να τους ακολουθούν και τα εσωτερικά προβλήματα να επισκιάζουν τα ζητήματα του πλανήτη, οι ηγέτες των οκτώ πλουσιότερων χωρών του κόσμου ξεκινούν αύριο όχι και με τις καλύτερες προϋποθέσεις την τακτική σύνοδό τους στην Ιαπωνία.

-Ο οικοδεσπότης Γιασούο Φουκούντα, περισσότερο από συγκεκριμένες αποφάσεις για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ενδιαφέρεται να ενισχύσει το μόλις 20% της δημοφιλίας του και ν' αποτρέψει μια ενδεχόμενη αντικατάστασή του πριν από τις εκλογές του 2009.

-Χαμηλά στις δημοσκοπήσεις είναι και ο καναδός πρωθυπουργός Στέφεν Χάρπερ, που ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας και σύντομα θα κατέβει στον εκλογικό στίβο.

-Εξίσου χαμηλά είναι και ο Γκόρντον Μπράουν, ενώ για τον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ τα πράγματα δεν είναι καλύτερα.

-Ο Τζορτζ Μπους βρίσκεται υπ' ατμόν, και μόνο ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ θα φτάσουν στην Ιαπωνία απαλλαγμένοι από εσωτερικά άγχη.

Αν και για το πολιτικό τους προφίλ οι «8» θα προσπαθήσουν να δείξουν αποφασισμένοι για θετικό αποτέλεσμα, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στον ορίζοντα τουλάχιστον για τα δύο μεγάλα θέματα: την ακρίβεια και το περιβάλλον.

*Στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομικών που προηγήθηκαν της συνόδου, οι προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι ήταν ανακουφιστικές για κάποιους, αλλά όχι ουσιαστικές. Παράδειγμα, η απόφαση να αρθούν ορισμένοι περιορισμοί στις εξαγωγές, ώστε να μπορέσουν οι φτωχότερες χώρες να επωφεληθούν από το περίσσευμα τροφίμων των πλουσιοτέρων.

Οσο για την ταμπακέρα: «Ο κύριος παράγοντας αύξησης της τιμής του πετρελαίου είναι η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης» δήλωσαν στην πλειονότητά τους οι υπουργοί, που απέφυγαν, παρά τις πιέσεις Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, να αναφερθούν στην κερδοσκοπία.

*Στη σύνοδο, οι ηγέτες αναμένεται να συστήσουν και μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας διατροφικής κρίσης. Πιθανόν εκεί ο κ. Μπαρόζο, που θα συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Ε.Ε., να προτείνει κοινές συνεδριάσεις με την αντίστοιχη ομάδα που σύστησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πριν από λίγες μέρες: πολλές συνεδριάσεις, καμία απόφαση.

*Για το περιβάλλον, η συζήτηση θα στραφεί γύρω από τη μείωση κατά 50% των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μέχρι το 2050.

Εξαιτίας των έντονων διαφωνιών που υπάρχουν ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ιαπωνία, είναι δύσκολο να επιτευχθεί συναίνεση. Ολοι όμως ψάχνουν για το... κόκαλο που πρέπει να ρίξουν στον ΟΗΕ, ο οποίος πιέζει για συμφωνία Κιότο Νο2 μέχρι το 2009.

Η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Αυστραλία, η Κορέα, η Ινδονησία και η Νότια Αφρική έχουν επίσης προσκληθεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για τις κλιματικές αλλαγές την Τετάρτη στο πλαίσιο της ομάδας Major Economic Meeting, την οποία υποστηρίζει ο Τζ. Μπους.

Και ενώ οι οκτώ ηγέτες θα συζητούν κλεισμένοι στο «Windsor Hotel Toya» στις όχθες μιας λίμνης στο νησί Χοκάιντο, το κίνημα κατά της παγκοσμιοποίησης θα αναπτύσσει τη δική του ατζέντα.

Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν ήδη την περασμένη Κυριακή στο Τόκιο με συνθήματα όπως «Οχι στους G8» - «Ναι στους εργάτες!», απέναντι σε ένα τείχος αστυνομικών που φτάνουν τους 21.000 στην πόλη του Τόκιο, ενώ άλλοι τόσοι θα βρίσκονται στο Χοκάιντο.

Αν και, λόγω της απόστασης, οι «επισκέπτες» θα είναι πολύ λιγότεροι από άλλες φορές, ο έλεγχος στα σύνορα έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Παράδειγμα: Η Σούζαν Τζορτζ, 74 χρόνων, επίτιμη πρόεδρος της οργάνωσης Attac (και συνεργάτρια της «Le Monde diplomatique») ανακρίθηκε επί τέσσερις ώρες, ενώ στο δρόμο την ακολουθεί παντού η αστυνομία. «Παρανοϊκό», όπως σχολίασε η ίδια.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=47367536

ciaoant1
08-07-08, 15:00
Δεν υπάρχει...

... παρά ένα μόνο σοβαρό φιλοσοφικό πρόβλημα, έγραφε ο Αλμπέρ Καμύ, κι αυτό είναι η αυτοκτονία. Πώς να εξηγήσει κανείς γιατί στο μοναδικό είδος που είναι ικανό να αναλογιστεί τον θάνατό του, την ώρα που στρατιές επιστημόνων αναζητούν το ελιξίριο της αιώνιας νεότητας, υπάρχουν πάντα κάποιοι που επιλέγουν να αφαιρέσουν με το ίδιο τους το χέρι τη ζωή τους; Εδώ και σαράντα χρόνια, νέες γενιές αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ρίχνονται στη μάχη για να ανακουφίσουν τη ζωή των ανθρώπων, και ωστόσο, όπως γράφει ο Σκοτ Άντερσον στην εφημερίδα «Τάιμς της Νέας Υόρκης», οι αυτοκτονίες στην Αμερική δεν έχουν μειωθεί από το 1965 (11 στους 100.000 κατοίκους).

Σε πτώση...

... οφείλεται ο θάνατος μιας τριανταπεντάχρονης εργάτριας την περασμένη Παρασκευή στο Παρίσι. Έτσι έγραψε το δελτίο συμβάντων της αστυνομίας. Μα για εκείνη ίσως να μην ήταν παρά μια πτήση προς την ελευθερία, όταν άνοιγε το παράθυρο της εταιρείας όπου εργαζόταν και πηδούσε στο κενό. Η γαλλική κυβέρνηση έχει διατάξει έρευνα για το κύμα αυτοκτονιών που παρατηρείται στους χώρους εργασίας. Η γαλλική είναι μία από τις πλουσιότερες κοινωνίες του κόσμου. Τότε, γιατί τόσοι πολλοί που ζουν εκεί να θέλουν να τερματίσουν τη ζωή τους; Σέρνεται κάτι σαν επιδημία: η Γαλλία και οι ΗΠΑ είναι οι δύο χώρες με τα περισσότερα κρούσματα κατάθλιψης στους χώρους εργασίας.

Ένας γιατρός...

... χρειάστηκε να γίνει ψυχολόγος και κοινωνιολόγος για να δείξει πώς η κοινωνική θέση των ανθρώπων αφήνει τα σημάδια της πάνω στο σώμα τους και την ψυχή τους. Στο βιβλίο του «Οι επιπτώσεις της ανισότητας», ο καθηγητής της Κοινωνικής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ Ρίτσαρντ Ουίλκισνον παρατηρεί πως οι δείκτες της υγείας δεν συμβαδίζουν με τους δείκτες της οικονομικής ανάπτυξης των χωρών. Και αναφέρει το παράδειγμα των Ελλήνων που, μολονότι το βιοτικό τους επίπεδο είναι χαμηλότερο από το αμερικανικό, είναι πιο υγιείς από τους Αμερικανούς. Επικαλούμενος στατιστικά στοιχεία αμερικανικών πολιτειών, αποκαλύπτει μια άμεση σχέση ανάμεσα στις οικονομικές ανισότητες και τους φόνους. Στις πλούσιες κοινωνίες, οι άνθρωποι σηκώνουν το ψυχικό βάρος της κοινωνικής τους θέσης. Εκείνοι που είναι κοινωνικά υποδεέστεροι βασανίζονται από την ιδέα πως οι άλλοι τους κοιτάζουν με περιφρόνηση, σαν να μην είναι άξιοι σεβασμού. Να γιατί η βία είναι πιο διαδεδομένη στις άνισες κοινωνίες και μάλιστα όχι τόσο ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, όσο ανάμεσα στους ίδιους τους φτωχούς. Όσο είναι μεγαλύτερη η ανισότητα στην κοινωνία που ζει και όσο είναι χαμηλότερη η κοινωνική θέση του, τόσο μεγαλύτερη είναι η ανάγκη που νιώθει ο άνθρωπος να διεκδικήσει την αξιοπρέπειά του. Έστω κι αν χρειαστεί να πετάξει από ένα παράθυρο.

Οι εισοδηματικές...

... ανισότητες, λέει ο καθηγητής Ουίλκινσον, μεταφράζονται σε ανισότητες κοινωνικής θέσης και αξίας, σε συμπλέγματα κατωτερότητας, σε αισθήματα ανασφάλειας, με βαριές επιπτώσεις στην υγεία. Με δυο λόγια, οι ανισότητες βλάπτουν σοβαρά την υγεία.

http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080708&nid=9135515&sn=&spid=877

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 6 λεπτά και 47 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Την ίδια ώρα πάντως που σε όλη την Ευρώπη (και όχι μόνο βέβαια) έχουμε όλο και μεγαλύτερες κινητοποιήσεις, ο Σαρκοζύ επιλέγει την προκλητική σύγκρουση με τα λαικά στρώματα που βγαίνουν στο δρόμο, υπαινισσόμενος προβοκατόρικα ότι "οι απεργίες είναι πλέον «αόρατες» στη Γαλλία" και ότι "η Αριστερά είναι ανύπαρκτη", για να εισπράξει μάλιστα τα χειροκροτήματα των συνέδρων της συντηρητικής παράταξης -το οποίο ήταν κατά τα άλλα αφιερωμένο στην Ευρώπη και στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Πέτερινγκ...



«Αόρατες» οι απεργίες
Οταν κηρύσσεται απεργία στη χώρα, κανείς δεν την αντιλαμβάνεται πλέον, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. «Νεκροταφείο ιδεών» χαρακτήρισε τους σοσιαλιστές ο πρωθυπουργός Φ. Φιγιόν «E» 8/7


Επίθεση.... «αλαζονείας» εναντίον των Συνδικάτων και των Σοσιαλιστών εξαπέλυσε ο Νικολά Σαρκοζί, πυροδοτώντας θύελλα αντιδράσεων... και προειδοποιήσεων από τους συνδικαλιστές. Απευθυνόμενος στα μέλη του κυβερνώντος κόμματος UMP, του οποίου ήταν πρόεδρος πριν αναλάβει τα ινία της χώρας, ο Σαρκοζί δεν δίστασε να ειρωνευτεί τη δύναμη των συνδικάτων υπαινισσόμενος ότι οι απεργίες είναι πλέον «αόρατες» στη Γαλλία.


Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο εθνικό συνέδριο της συντηρητικής παράταξης -το οποίο ήταν κατά τα άλλα αφιερωμένο στην Ευρώπη και στο οποίο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Χανς Πέτερινγκ, επί την ευκαιρία της ανάληψης της ευρωπαϊκής προεδρίας από το Παρίσι- ο Σαρκοζί έβαλε τα δυνατά του για να «ξεσηκώσει» την αίθουσα η οποία, μόλις άκουσε τον πρόεδρο της χώρας να χλευάζει την αποτελεσματικότητα των συνδικάτων, πήρε φωτιά και ανταπέδωσε ζητωκραυγάζοντας.

«Η Γαλλία αλλάζει»
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Σαρκό λίγα 24ωρα πριν αναχωρήσει για το Στρασβούργο, όπου θα παρουσιάσει την Πέμπτη το πρόγραμμα και τις προτεραιότητες της γαλλικής προεδρίας, «η Γαλλία αλλάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς» και απόδειξη αυτού είναι ότι «όταν κηρύσσεται κάποια απεργία στη χώρα, κανένας δεν την αντιλαμβάνεται πλέον».

Εμπνευσμένοι από την ομιλία του γάλλου προέδρου, τόσο ο πρωθυπουργός, Φρανσούα Φιγιόν, όσο και ο Γενικός Γραμματέας του UMP, Πατρίκ Ντεβεντζιάν, συνέδραμαν με τη σειρά τους στην πανηγυρική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στην αίθουσα βάζοντας στο στόχαστρο τους σοσιαλιστές, τους οποίους συνέκριναν με ένα «νεκροταφείο ιδεών», ενώ δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν την Αριστερά γενικότερα ως «ανύπαρκτη».

Εξοργισμένοι, οι πρόεδροι των σημαντικότερων γαλλικών συνδικάτων έσπευσαν να «συμβουλέψουν» τον Σαρκοζί «να χαμηλώσει τους τόνους, καθώς η προκλητικότητα δεν θα τον βοηθήσει να ανεβάσει τη δημοτικότητά του η οποία έχει καταρρεύσει».

Χωρίς να κρύψουν την αγανάκτησή τους, ορισμένοι δεν δίστασαν να προειδοποιήσουν τον γάλλο πρόεδρο ότι τέτοιου τύπου δηλώσεις ενδέχεται να μετατραπούν σε μπούμερανγκ... κυρίως εάν λάβει κανείς υπόψη την ολοένα και μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μεταξύ των εργαζομένων.

ΚΟΝΤΑ ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Ενα βήμα πριν από την υπογραφή της «Συμφωνίας για τη Μετανάστευση και το Ασυλο» βρίσκονται τα μέλη της ΕΕ μετά και το «πράσινο φως» που έδωσε η Ισπανία, η οποία είχε ασκήσει πιέσεις προκειμένου να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις στο κείμενο.

Η συμφωνία -πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί- αναμένεται να υιοθετηθεί τον Οκτώβρη. Προωθεί την «επιλεκτική μετανάστευση» και στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας των μελών της ΕΕ στη μάχη κατά της λαθρομετανάστευσης, στην απλοποίηση των διαδικασιών απέλασης των μεταναστών καθώς και στην ανάπτυξη κοινής πολιτικής ασύλου μέχρι το 2010.

Παρά τις αντιδράσεις κομμάτων της Αριστεράς, των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την έντονη δυσαρέσκεια που εξέφρασαν οι ηγέτες των χωρών της Λατινική Αμερικής, τα σχέδια του Γάλλου προέδρου φαίνεται πως βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν από την υλοποίησή τους.

Υστερα από άσκηση έντονων πιέσεων από την Ισπανία, η Γαλλία απέσυρε από τη Συμφωνία την πρόταση περί υποχρέωσης των μεταναστών να υπογράφουν «συμβόλαιο ενσωμάτωσης», ενώ τροποποίησε το κείμενο έτσι ώστε να μην αμφισβητείται με κανέναν τρόπο η «μαζική νομιμοποίηση» των 700.000 μεταναστών στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση Θαπατέρο το 2005.

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ
xaritatou@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8334&pubid=1272592

ciaoant1
11-07-08, 15:28
G8: Μείωση διοξειδίου του άνθρακος μέχρι το 2050. «Τι λέτε ρε μαλάκες» (Τίτος Πατρίκιος)
10 Ιουλίου 2008, 14:49

Ελευθέριος Ανευλαβής

ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΑΝΕΥΛΑΒΗΣ
ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ-ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ
ΑΜΙΣΘΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Α. ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟΥ ΓΕΝ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, Ν. ΙΩΝΙΑΣ
Τηλ. 210 2775487, 210 2776612 (εσ. 637),
FAX :210 6898025, 210 2775487
e-mail: impious@otenet.gr http://www.anevlavis.gr/

Κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη μαζεύονται οι οκτώ (αμερικανό-καναδοί, άγγλο-γάλλοι, ιταλό-γερμανοί, γιαπωνέζο-ρώσοι) κεφαλές των μεγάλων της γης, με το κρανίο τους παραγεμισμένο, αντί με μυαλό, με δολάρια, ευρώ, γιεν, μάρκα, φράγκα, στερλίνες, λιρέτες, και ρούβλια, για να επιλύσουν, λέει, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και οι κάτοικοί του: Μόλυνση του περιβάλλοντος, φτώχια, οικονομική ύφεση.

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev11111111.jpg

Και κάθε χρόνο, μετά από κάθε σύνοδο, έχοντας φάει, πιει, (εις υγείαν των κοροΐδων, δείτε και φωτογραφία), φλερτάρει, συζητήσει περί ανέμων και υδάτων, ανακοινώνουν τις προθέσεις των να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που οι ίδιοι δημιουργούν.

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev222222222.jpg

Από την εφημερίδα «Guardian». Οι G οκτώ μετά των συζύγων. Λείπει η Κάρλα (ε, όχι και ποια Κάρλα;) που θα έκανε την φωτογραφία ενδιαφέρουσα.

Και τον επόμενο χρόνο, θα ανακοινώνουν και πάλι μέτρα για τα ίδια προβλήματα που θα εξακολουθούν να υπάρχουν, διότι πέρα από τα φληναφήματα των ανακοινώσεών τους, στρουθοκάμηλοι οι 8G, κάνουν πως δεν βλέπουν, ότι το πρόβλημα των προβλημάτων του κόσμου μας είναι αυτοί οι ίδιοι και οι νεοφιλελεύθερες, ατομοκεντρικές, φιλοτομαριστικές και απάνθρωπες πολιτικές τους.

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev33333333333.jpg

Σκίτσο του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»

Εφέτος, στο Toyako της Ιαπωνίας, απεφάσισαν, λέει, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του θερμοκηπίου με την μείωση της εκπομπής του διοξειδίου του άνθρακος έως το 2050. Χωρίς δέσμευση ούτε για το ποσοστό μείωσης, ούτε για μια μεσοπρόθεσμη συγκεκριμένη μείωση, που θα έδειχνε και τη σοβαρότητα των προθέσεών τους. Απλώς άφησαν το ζήτημα στον πατριωτισμό κάθε χώρας. Ελληνικές καλένδες και ελληνική πρακτική θυμίζει.

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev44444444444.jpg

Τα ίδια υπόσχονται κάθε χρόνο που ποτέ δεν έχουν μέχρι σήμερα εφαρμόσει. Το ίδιο και με τις υποσχέσεις για δισεκατομμύρια δολάρια για την πεινασμένη Αφρική που υποσχέθηκαν πέρυσι στην ανάλογη σύνοδο κι ακόμα οι πεινασμένοι τα περιμένουν, πεθαίνοντας.

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev5555555555.jpg

Δεν νοιώθετε ότι μας δουλεύουν;

Αυτοί που έχουν καταντήσει τον πλανήτη χωματερή των πυρηνικών τους και χημικών τους και παντός είδους αφοδευομένων από αυτούς απορριμμάτων, ενδιαφέρονται λέει για το περιβάλλον.

Αυτοί που είναι υπεύθυνοι για το 80% ίσως και περισσότερο εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη (Δείτε τον πίνακα. Και δείτε πώς, οι ζηλώσασες δόξαν ανεπτυγμένων χωρών, στα κελεύσματα των ΗΠΑμερικανών, ως νεοπροσύλητες, καταβρωμίζουν τον πλανήτη).

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev66666666.jpg

BBC NEWS Tuesday, 11 December 2007 (στοιχεία του 2004)

Ο Μπους, που έχει αρνηθεί να υπογράψει το πρωτόκολλο του Κιότο, για να μπορεί ανενόχλητος, αυτός ο νήπιος και το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο που εκπροσωπεί, να βρωμίζουν τον Πλανήτη; (Δείτε με κόκκινο τον αρνητή του Κιότο στον παγκόσμιο χάρτη)

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/john/anev777777777.jpg

Αυτοί που καταναλώνουν όσα όλος ο άλλος κόσμος μαζί και καμώνονται πως τους «κόφτει» η πείνα που χτυπάει τις πόρτες τους, ενώ εκείνο που φοβούνται πια είναι η εξέγερση των πεινασμένων μέσα στα ίδια τους τα χορτασμένα σπίτια.

Αυτοί που κόπτονται για την οικονομική ύφεση που οι ίδιοι προκαλούν κερδοσκοπώντας στο πετρέλαιο και τα χρηματιστήριά του.

Αυτοί που δεν μπορούν να μοιράσουν «δυο γαϊδάρων άχυρα», γιατί ο καθένας τη δική του «πάρτη» μόνο κοιτάει, γιατί αυτός είναι ο κανόνας της άγριας, ασύδοτης, νεοφιλελεύθερης «ελεύθερης» αγοράς.

Για ποια και ποιων Ενωμένη Ευρώπη μιλάμε;

Για ποιους μεγάλους 8 μιλάμε;

«Η μεγαλοσύνη των λαών
Δεν μετριέται με το στρέμμα
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται…» (Κωστής Παλαμάς)

http://www.zougla.gr/news.php?id=4425

ciaoant1
13-07-08, 14:50
Δουλεύουν σε δύο δουλειές για έναν μισθό
Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα εξωθούνται σε δεύτερη απασχόληση ώστε να συμπληρώσουν το εισόδημά τους
«E» 12/7



Πενιχροί μισθοί και ακρίβεια οδηγούν ολοένα και περισσότερους εργαζόμενους στη «μαύρη» εργασία προκειμένου να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Ειδικά οι δημόσιοι υπάλληλοι κάνουν στα «κρυφά» δεύτερη δουλειά μιας και, όπως λένε, εάν το αποκαλύψουν στην υπηρεσία τους μπορεί να χάσουν την κύρια εργασία τους.

Οπως επισημαίνει ο κ. Σάββας Ρομπόλης, επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ και καθηγητής στο Πάντειο, «η δεύτερη δουλειά αφορά κυρίως τους εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά σε μια περίοδο που μειώνεται ολοένα και περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη λόγω της ακρίβειας. Ιδιαίτερα νέες και νέοι που κάνουν δεύτερη δουλειά λειτουργούν ως ένας εφεδρικός στρατός στην αγορά εργασίας με περιορισμένες αμοιβές και εργασιακά δικαιώματα».

Σερβιτόροι, μπέιμπι σίτερ, πωλητές, εργάτες σε βιομηχανίες ή ακόμα και «ερασιτέχνες» αγρότες είναι μερικά από τα επαγγέλματα που σε μεγάλο βαθμό απασχολούνται όσοι θέλουν να ενισχύσουν το εισόδημά τους.

Από την πλευρά τους οι καταστηματάρχες «τρίβουν» τα χέρια τους, αφού προσλαμβάνοντας, έστω και προσωρινά κάποιον εργαζόμενο που έχει πρωινή δουλειά, γλιτώνουν τα χρήματα που θα έδιναν για την ασφάλισή του.

Η έρευνα
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, τα οποία καταδεικνύουν τη δεινή κατάσταση χιλιάδων νοικοκυριών, τα μέλη των οποίων αναγκάζονται να κάνουν και δεύτερη δουλειά.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών για τα ελληνικά νοικοκυριά, που εκπόνησε η VPRC, το 13% του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δηλαδή 1.148.553 άτομα, κατά δήλωσή τους ασκούν και άλλες -πλην της κύριας- εργασίες (δεύτερη δουλειά, εποχική/περιστασιακή δουλειά κ.λπ.).

Το 21% των μισθωτών του Δημοσίου (179.969 εργαζόμενοι) έχουν δεύτερη εργασία και αντίστοιχα το 15% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (254.449 εργαζόμενοι).

Επίσης, 241.019 συνταξιούχοι, δηλαδή το 11%, ασκούν μόνιμες ή περιστασιακές εργασίες.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα 2 στους 10 Ελληνες, δηλαδή 1.835.355 άτομα, συνεχίζουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από το σπίτι.

Φυσικά τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), δεν έχουν καμία σχέση με αυτά της έρευνας που εκπόνησε η VPRC, αφού πολλοί κρατούν κρυφή την ετεροαπασχόλησή τους, φοβούμενοι μήπως χάσουν την κύρια δουλειά τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΥΕ για το 2ο τρίμηνο του 2007, τα οποία επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Ερευνών της ΓΣΕΕ/ΑΔΕΔΥ από τους 2.524.087 μόνιμους ιδιωτικούς και δημόσιους υπαλλήλους που εργάζονται στη χώρα μας οι 49.969 δηλώνουν ότι κάνουν και δεύτερη εργασία.

Σε άσχετους τομείς
Από αυτούς οι 31.639 είναι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στη βιομηχανία και στο λιανικό ή χονδρικό εμπόριο.

Ως δεύτερη δουλειά, επιλέγουν κατά κύριο λόγο κάποια που να έχει σχέση με το κύριο επάγγελμά τους. Ωστόσο σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να απασχολούνται σε τομείς που δεν έχουν καμία σχέση με τη βασική εργασία τους.

Αλ. Μπαλαμπάνογλου: Γραφίστρια
«Εργάζομαι 16 ώρες την ημέρα»

«Τα τελευταία 6 χρόνια εργάζομαι σε δύο δουλειές, έτσι ώστε να μπορέσω να πάρω ένα σπίτι κι ένα αυτοκίνητο». Εργάζεται 16 ώρες την ημέρα. Το πρωί σε μια ιδιωτική εταιρεία και το απόγευμα σε ένα τυπογραφείο. Οι δύο εργοδότες γνωρίζουν ότι κάνει δύο δουλειές. «Πλέον με την ακρίβεια να έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η δεύτερη δουλειά είναι υποχρεωτική».

Θάνος Γ. : Συμβασιούχος του Δημοσίου
«Βγάζω 1.500 από δύο δουλειές»

Με πτυχίο στον τομέα Διοίκησης Επιχειρήσεων, ο Θάνος Γ. εργάζεται το πρωί στο Δημόσιο. Το μεσημέρι φοράει τη φόρμα για να δουλέψει σε βενζινάδικο μέχρι αργά το βράδυ. «Δουλεύω 15 ώρες την ημέρα, 6 μέρες την εβδομάδα για να κερδίσω 1.500 ευρώ, 800 από το Δημόσιο και 700 από το βενζινάδικο». Ο Θάνος είναι 26 ετών και θέλει να μαζέψει χρήματα και να μπορέσει να συζήσει με την αρραβωνιαστικιά του.

Γιώργος Λ.: Ιδιοκτήτης κοσμηματοπωλείου
Το πρωί αφεντικό, το βράδυ σερβιτόρος

Ο Γιώργος Λ., 35 ετών, είναι ιδιοκτήτης δύο κοσμηματοπωλείων εδώ και 12 χρόνια. Παρ όλα αυτά, το καλοκαίρι που υπάρχει αναδουλειά αναγκάζεται να δουλεύει σερβιτόρος. «Βγάζω περίπου 600 ευρώ τον μήνα δουλεύοντας τα Σαββατοκύριακα. Με αυτά τα χρήματα μπορώ να συντηρώ την επιχείρησή μου σε καιρούς που οι καταναλωτές είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές του χρυσού».

Εργασία εις διπλούν για το 13% του πληθυσμού
1.148.553 άτομα (13% του πληθυσμού) απασχολούνται σε δεύτερη δουλειά, εποχική, περιστασιακή κ.λπ.

21% των μισθωτών του Δημοσίου (179.969 άτομα) έχουν δεύτερη εργασία.

15% των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα (254.449 άτομα) απασχολούνται και σε δεύτερη δουλειά.

241.019 συνταξιούχοι, δηλαδή το 11%, ασκούν μόνιμες ή περιστασιακές εργασίες.

1.835.355 άτομα, συνεχίζουν να λαμβάνουν οικονομική βοήθεια από την οικογένειά τους.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΙΣΤΟΥΛΙΑΣ
dchrist@pegasus.gr

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&tag=8777&pubid=1290697

ciaoant1
14-07-08, 17:24
Βαρύς πέλεκυς στα βαρέα και ανθυγιεινά
Εκτιμάται ότι από τη νέα λίστα σταδιακά θα «κοπούν» περίπου 500.000 εκ των 700.000 ασφαλισμένων
Δευτέρα, 14.07.08


Ο «καταραμένος» φάκελος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων (ΒΑΕ) ανοίγει ξανά. Η υπουργός Απασχόλησης, κυρία Φάνη Πετραλιά, σήμερα ή το αργότερο την Τετάρτη, θα παραλάβει τις νέες προτάσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμού από τον πρόεδρο της Επιτροπής Επαναξιολόγησης των ΒΑΕ, κ. Παναγιώτη Μπεχράκη. Στόχος της κυβέρνησης παραμένει η δραστική μείωση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, με κυβερνητικά στελέχη και συνδικαλιστές να εκτιμούν ότι από τη νέα λίστα θα «κοπούν» σταδιακά περίπου 500.000 από τους 700.000 ασφαλισμένους, χωρίς να αποκλείονται αυξήσεις ορίων ηλικίας από 7 έως 10 χρόνια.

Το θέμα των βαρέων είχε επιχειρηθεί να επιλυθεί στην πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (νόμος 3655 του 2008). Ωστόσο, υπό το βάρος των μεγάλων κοινωνικών αντιδράσεων, η κυβέρνηση αποφάσισε να «παγώσει» προσωρινά το ζήτημα. Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο θέμα έμπαινε στο συρτάρι.

Η πρώτη προσπάθεια αλλαγής των ΒΑΕ έγινε το 2002 από την κυβέρνηση Σημίτη στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, την οποία προώθησε ο τότε υπουργός Εργασίας κ. Δημήτρης Ρέππας. Σύμφωνα με το «νόμο Ρέππα» (ν. 3029 του 2002) έπρεπε να συσταθεί Ειδική Επιτροπή με τη συμμετοχή επιστημονικών εκπροσώπων του συνδικαλιστικού κινήματος. Στην Επιτροπή τοποθετήθηκε επικεφαλής ο διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, κ. Σάββας Ρομπόλης.Παρ’ όλα αυτά, η προσπάθεια έληξε άδοξα. Το καλοκαίρι του 2004 ο πρόεδρος της Επιτροπής διεμήνυσε προς τον πρώην υπουργό Απασχόλησης, κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ότι δεν ήταν εφικτό να ολοκληρωθεί το έργο.

Ετσι, το «καυτό» θέμα των ΒΑΕ παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες για να καταπιαστεί μαζί του ο επόμενος υπουργός Απασχόλησης, κ. Σ. Τσιτουρίδης. Ομως και αυτή η προσπάθεια βάλτωσε στο «έλος των δομημένων ομολόγων».

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αποφάσισε να ασχοληθεί εκ νέου με το θέμα, πέρυσι, μετά τις εθνικές εκλογές, στο πλαίσιο της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Μια νέα Επιτροπή κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος του 2007, αλλά «έπεσε» πάνω στην αντικατάσταση του πρώην υπουργού, κ. Β. Μαγγίνα, λόγω της διάστασης που έλαβε το θέμα με τους Ινδούς εργαζομένους στην εξοχική του κατοικία.

Με τη σειρά της η νέα υπουργός, κυρία Πετραλιά, έδωσε παράταση στο έργο της Επιτροπής μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2008. Ωστόσο, μπροστά στο κύμα των κοινωνικών αντιδράσεων, το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε να θέσει το ζήτημα «εκτός μεταρρύθμισης». Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή πήρε νέα παράταση μέχρι τέλη Ιουνίου.

Σήμερα, όλα δείχνουν ότι έφτασε η ώρα για να κάτσει η υπουργός στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Π. Μπεχράκη και να πάρει τις τελικές προτάσεις για τις αλλαγές στα ΒΑΕ. Αν και το περιεχόμενο τους παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των συνδικαλιστών, κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι «εκτός της νέας λίστας θα μείνουν χιλιάδες ασφαλισμένοι, αφού η φύση πολλών επαγγελμάτων έχει αλλάξει ριζικά».


ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ ΝΑΣΟΣ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44316

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 17 λεπτά και 26 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Η μεγάλη ανεργία απειλεί και την Ευρώπη
Ο Τρισέ προειδοποιεί

http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/13-07-08/13-07-08_277596_1.gif
Οταν ο κ. Τζόσουα Πέρσκι αποφοιτούσε –κατά δήλωσή του– από το φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο ΜΙΤ, ασφαλώς δεν πίστευε ότι θα έφτανε κάποτε η ώρα που θα ζητούσε δουλειά, κατ’ αυτόν τον τρόπο. Φαίνεται, όμως, ότι η κρίση δεν κάνει διακρίσεις.



Ολο πιο κοντά στην ύφεση έρχονται οι ευρωπαϊκές οικονομίες ακολουθώντας τις ΗΠΑ. Η Δανία εισήλθε στην ύφεση, ύστερα από δύο συνεχή τρίμηνα αρνητικής μεταβολής στο ΑΕΠ, ενώ ο υπουργός Βιομηχανίας της Ισπανίας παραδέχθηκε ότι η οικονομία βρίσκεται «σχεδόν στην ύφεση». Γαλλία και Ιταλία ανακοίνωσαν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Είχε προηγηθεί η Γερμανία, η οποία σύμφωνα με απόψεις αναλυτών στους Financial Times, απειλείται με ύφεση από εξωγενείς κινδύνους. Ο διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν δήλωσε ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται μεταξύ ύφεσης και πληθωρισμού, ενώ ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν - Κλοντ Τρισέ απηύθυνε προειδοποίηση για το πρόβλημα της ανεργίας που επιδεινώνεται στην Ευρωζώνη.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_100027_13/07/2008_277596

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 16 λεπτά και 55 δευτερόλεπτα αργότερα ........

http://www.zougla.gr/news/data/upimages/image.php?image=greddie_mac_85543.jpg&width=490

Δείτε και μερικά άρθρα σχετικά με τα δύο κορυφαία αμερικανικά κρατικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χορήγησης ενυπόθηκων δανείων, που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση.
Τα ιδρύματα αυτά έχουν εκτός των άλλων και μεγάλη ιστορική-συμβολική αξία (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44311), καθώς ιδρύθηκαν με σκοπό "η απόκτηση ιδιόκτητης κατοικίας να γίνει προσιτή στο μέσο Αμερικανό", λίγο μετά από το κραχ του 1929...
Ακόμα και σήμερα όμως, τα ιδρύματα αυτά είναι στρατηγικής σημασίας (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=23943824), και γι' αυτό η κυβέρνηση επιστρατεύει τον "κρατικό παρεμβατισμό" για να τις σώσει απο τη χρεωκοπία...


Αφού δηλαδή οι μέτοχοι απολάμβαναν τα κέρδη, τώρα ξαφνικά που τα βρήκαν σκούρα, οι εταιρίες αυτές θα πάρουν και επιπλέον επιδότηση από τους φορολογούμενους(!), και μάλιστα έχοντας διασφαλισμένο από πριν ότι "θα πρέπει να μπορέσουν να συνεχίσουν κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο, επιπλέον δε να λειτουργούν κάτω από τον (αποκλειστικό) έλεγχο των μετόχων τους", όπως δήλωσε (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=44308) κρατικός αξιωματούχος.
Δηλαδή παίρνουν λεφτά από το κρατος (λεφτά των φορολογούμενων), προκειμένου να ορθοποδήσει η αταιρεία, χωρίς όμως καν να γίνεται κρατική, αλλά αντίθετα θα συνεχίσει να λειτουργεί ως ιδιωτική (άρα, αν και όταν ορθοποδήσει και βγάλει κέρδη, τα κέρδη αυτά πάνε αποκλειστικά στους μετόχους-ιδιοκτήτες της)

Είναι προφανες ότι ο νεοφιλελευθερισμός λειτουργεί εις βάρους του λαού, που καλείται τώρα "να πληρώσει και τα σπασμένα" από πάνω...
Δε φτάνει δηλαδή που οι λαοί πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αλά σε αυτούς πηγαίνει ο λογαριασμός όταν έρχεται μια οικονομική κρίση όπως η σημερινή...

Είναι απαραίτητο να υπάρξει αντίσταση και πάλη λοιπόν από την πλευρά του λαού, ώστε όχι μόνο οι "Από πάνω" να πληρώσουν αυτοί το κόστος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που αυτοί προώθησαν, αλλά και να πιεστούν ώστε να υιθετήσουν πολιτικές υπέρ των εργαζόμενων, με αυξήσεις μισθών, εργασιακή ασφάλεια, καλύτερα ωράρια, κτλ...


Κρατικός παρεμβατισμός στη «Μέκκα του Καπιταλισμού»
14 Ιουλίου 2008, 10:08


Kρατική παρέμβαση μεγάλης έκτασης βρίσκεται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και κυρίως του κλάδου ενυπόθηκων δανείων, που συνεχίζει να βρίσκεται σε «ελεύθερη πτώση». Μάλιστα οι οικονομολόγοι και οι διαχειριστές του αμερικανικού συστήματος εξετάζουν ακόμη και εθνικοποιήσεις(!) τραπεζικών ιδρυμάτων, αναζητώντας μετά από πολλές δεκαετίες τη λύση του προβλήματος σε πρακτικές οικονομικού συγκεντρωτισμού και κρατικού παρεμβατισμού.

Ο «τρόμος» που συνεχίζει να προκαλεί η κρίση «πλήττει» και τον οικονομικό φιλελευθερισμό, καθιστώντας το αμερικανικό κράτος, τον «μεγάλο αδελφό» του συστήματος.

Πάντως, τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.

Κατά 53% αυξήθηκαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι κατασχέσεις από τις τράπεζες σχεδόν τριπλασιάστηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της RealtyTrac.

Ειδικότερα, περισσότερες από 252.000 ιδιοκτησίες, δηλαδή μία σε κάθε 501 αμερικάνικα νοικοκυριά, βρέθηκαν σε διαδικασία πλειστηριασμού. Τα υψηλότερα ποσοστά πλειστηριασμών εμφανίσθηκαν στις πολιτείες της Νεβάδα, της Καλιφόρνια και της Αριζόνα.

Οι μετοχές των εταιρειών ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac και Fannie Mae έχουν χάσει περίπου το 50% της αξίας τους σε μία εβδομάδα και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας συνεχίζει να είναι ορατό.

Κάτω από το κλίμα αυτό η αμερικανική κυβέρνηση σκέπτεται να χορηγήσει γενναίες ενισχύσεις.

Δημοσιεύματα βρετανικών εφημερίδων ανέφεραν την Κυριακή ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδέχεται να ανακοινώσει την αύξηση κεφαλαίου το πρωί της Δευτέρας. Το αμερικανικό δημόσιο θα αγοράσει μετοχές στις εταιρείες, αν και αυτό θα μειώσει τις ήδη χαμηλές αξίες, που έχουν όσοι συμμετέχουν στις εταιρείες.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει τις τράπεζες να στηρίξουν την Freddie Mac, αγοράζοντας μερίσματα κατά την πώληση ομολόγων που σχεδιάζει η εταιρεία την Δευτέρα, που αναμένεται να αποφέρει κεφάλαια ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ προγραμματίζει σύμφωνα με πληροφορίες να δηλώσει την υποστήριξή του στις δύο εταιρείες με επίσημη δήλωση.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χένρι Πάουλσον, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι το κράτος θα υποστηρίξει τις δύο εταιρείες «με την τρέχουσα μορφή τους», για να διασκεδάσει τις φήμες ότι επίκειται η κρατικοποίηση των εταιρειών. Την ίδια ημέρα είχε καταρρεύσει η εταιρεία IndyΜac Bank, ενώ τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας δεσμεύτηκαν από τις ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ, υπό το φόβο ότι δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στα αιτήματα απόσυρσης κεφαλαίων από τους πελάτες της.

Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του ο υποψήφιος για την προεδρία Μπάρακ Ομπάμα τόνισε ότι η κατάσταση προκαλεί «εξαιρετική ανησυχία», ενώ υποστηρίζει ότι μερικά συνετά βήματα από μέρους της κυβέρνησης η κατάσταση θα σταθεροποιηθεί.

Οι εταιρείες ενυπόθηκων δανείων Freddie Mac, Fannie Mae και άλλες παρόμοιες επιχορηγούνται από το αμερικανικό δημόσιο (government-sponsored enterprises) και έχουν εντολή να προσφέρουν πόρους για την αγορά των στεγαστικών δανείων. Η Freddie Mac και η Fannie Mae καλύπτουν περίπου το 50% από τα ενυπόθηκα δάνεια στις ΗΠΑ, που φτάνουν τα 12 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Δεν δανείζουν απευθείας σε όσους ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα αλλά, αντίθετα, αγοράζουν υποθήκες από εγκεκριμένους δανειστές - όπως είναι τράπεζες κάθε μεγέθους- και τις πωλούν σε επενδυτές.

Οι δανειστές αναζητούν κεφάλαια για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων και, στην πράξη, οι εταιρείες συνδέουν όσους χορηγούν στεγαστικά δάνεια με τους επενδυτές και φροντίζουν ώστε να κυκλοφορεί αρκετό χρήμα στην αγορά και σε χαμηλό κόστος.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η κρίση στην στεγαστική αγορά των ΗΠΑ δεν θα αργήσει να περάσει και στην Ευρώπη.

http://www.zougla.gr/news.php?id=4640

midnightsun
14-07-08, 17:25
Αρχίσαμε τις κρατικοποιήσεις ; :hmm:

ciaoant1
14-07-08, 17:34
Αυτό (μια επιστροφή στον κευνσιανισμό) θα ήταν μια θετική εξέλιξη, μια υποχώρηση των κυβερνώντων απέναντι στην πίεση από τους λαούς.
Και πράγματι, υπάρουν παραδείγματα που δείχνουν ότι όντως η πίεση αυτή λειοτυργεί (πχ ο Σαρκοζύ δεν ενέκρινε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του ΠΟΕ για τους αγρότες, υπάρχουν κρατικοποιήσεις στη Νότια Αμερική ως αποτέλεσμα μεγάλων κινημάτων που έφεραν κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην εξουσία, κτλ, κτλ, κτλ).

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρω παραπάνω, ΔΕΝ έχουμε κρατικοποίηση (απ'οσα τουλάχιστον βλέπω εγώ).
Αντίθετα, η κυβέρνηση απλά δίνει λεφτά σε μια επιχείρηση για να τη γλιτώσει από τη χρεωκοπία, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (Η ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ) ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΗ.
Μένει ιδιωτική.

ciaoant1
15-07-08, 15:40
http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_run
http://www.imageshack.gr/files/6z6tr9cxete89l1s31t9.jpg
http://www.imageshack.gr/files/y047w2dswxuaivxz20k6.jpg
http://www.imageshack.gr/files/ds81y5wxa5l1r4fop6n2.jpg

Bank run
From Wikipedia, the free encyclopedia


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f2/War_of_wealth_bank_run_poster.jpg/300px-War_of_wealth_bank_run_poster.jpg
A poster for the 1896 Broadway melodrama The War of Wealth depicts a typical 19th century bank panic in the U.S.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Northern_Rock_Queue.jpg/300px-Northern_Rock_Queue.jpg
A modern-day bank run, this one on a British bank


A bank run (also known as a run on the bank) is a type of financial crisis. It is a panic which occurs when a large number of customers of a bank withdraw their deposits because they fear it is, or might become, insolvent. This action can destabilize the bank to the point where it becomes insolvent. Banks retain only a fraction of their deposits as cash (see fractional-reserve banking): the remainder is invested in securities and loans. No bank has enough reserves on hand to cope with more than the fraction of deposits being taken out at once. As a result, the bank faces bankruptcy, and will 'call in' the loans it has offered. This can cause the bank's debtors to face bankruptcy themselves, if the loan is invested in a plant or other items that cannot easily be sold.

A banking panic or bank panic occurs if many banks suffer runs at the same time. The resulting chain of bankruptcies can cause a long economic recession.[1]

As a bank run progresses, it generates its own momentum, in a kind of self-fulfilling prophecy. As more people withdraw their deposits, the likelihood of default increases, so other individuals have more incentive to withdraw their own deposits. A bank run is a kind of positive feedback loop which has much in common with the reflexive processes described by George Soros, amongst others. Another example of a reflexive process is economic bubble.

...

History


Bank runs first appeared as part of cycles of credit expansion and its subsequent contraction. In the 16th century onwards, English goldsmiths issuing promissory notes suffered severe failures due to bad harvests plummeting parts of the country into famine and unrest. Other examples are the Dutch Tulip manias (1634-1637), the British South Sea Bubble (1717-1719), the French Mississippi Company (1717-1720), the "Post Napoleonic Depression" (1815-1830) and the Great Depression (1929-1939).

Bank runs have also been used to blackmail individuals or governments; for example in 1830 when the British Government under the Duke of Wellington overturned a majority government under the orders of the king, George IV, to prevent reform (the later 1832 Reform Act), he angered reformers and so a run on the banks was threatened under the rallying cry "To stop the Duke go for gold!".

Many of the recessions in the United States were caused by banking panics. The Great Depression contained several banking crises consisting of runs on multiple banks from 1929 to 1933; some of these were specific to regions of the U.S.[1] Much of the Depression's economic damage was caused directly by bank runs,[7] and institutions put into place after the Depression have prevented runs on U.S. commercial banks since the 1930s,[2] even under conditions such as the U.S. savings and loan crisis of the 1980s and 1990s.[8] The Depression's bank runs left a lasting mark on the American psyche, exhibited in sometimes disturbing images such as the bleak scenes where the fictional hero George Bailey contemplates suicide in the movie It's a Wonderful Life.[9]

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 1 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα αργότερα ........

IndyMac depositors line up for cash after seizure

By Gina Keating Mon Jul 14, 3:20 PM ET

PASADENA, California (Reuters) - Hundreds of worried IndyMac Bancorp Inc customers descended on the company's branches on Monday to withdraw their money, after regulators seized what was once one of the largest mortgage lenders in the United States.


Regulators took over the Pasadena-based lender on Friday after a bank run in which customers -- panicked over IndyMac's survival prospects -- withdrew $1.3 billion over 11 business days, regulators said.

At a branch at IndyMac's headquarters, customers began arriving at 4 a.m., five hours before the doors opened. The Federal Deposit Insurance Corp now operates the thrift's 33 Southern California branches.

"I didn't think anything like this would happen," said retired teacher Charles Tengeri from Pasadena, who was first to emerge from the branch after withdrawing $171,000 -- about two-thirds of his life savings. "I withdrew as much as I could. I know it's going to take a little time."

The FDIC said the renamed IndyMac Federal Bank will cover insured deposits, mostly up to $100,000, and initially cover 50 percent of uninsured deposits.

"I have $360,000 in this bank, and I was misled by this bank," said Robert Clark, a Glendale resident. "I gave the names of my mother, my sister and my brother on the account so I thought I would be insured. I don't know what to do. I really don't know what to do."

John Bovenzi, an FDIC official working as IndyMac Federal's chief executive, talked with customers as they waited for the doors to open, assuring one that "this bank is as safe and as sound as any bank in the country right now."

The FDIC is hoping to sell IndyMac within 90 days. Among IndyMac's assets are a rapidly deteriorating mortgage loan book, the 33 branches, and the Financial Freedom unit that makes "reverse" mortgages for older Americans.

SALE PROSPECTS

"I'd like to see if we can sell the institution as a whole to one healthy bank," Bovenzi said in an interview. "Companies like Financial Freedom have a great deal of value, so there will be a market for those assets."

The FDIC did not ask Michael Perry, who had been IndyMac's chief executive, to have a role in operations following the takeover, Bovenzi added.

IndyMac is the fifth U.S. banking company to fail this year, and the largest since the 1980s savings-and-loan crisis.

It ended March with about $19 billion of deposits, of which roughly $18 billion were insured, and $32 billion of assets, regulators said.

Jitesh Patel, a doctor from Burbank, said he took a day off from work to withdraw his money from IndyMac.

"We have money we are afraid we are going to lose," he said. "I wish we were a little more savvy."

Bovenzi said he expects more banks to fail in the current credit downturn. "I don't expect there will be large bank failures," he said. "There will be small bank failures."

Gerard Cassidy, an analyst at RBC Capital Markets, on Sunday said 300 U.S. banks might fail over the next three years because of credit losses and tight capital markets.

Regulators expect the IndyMac takeover to cost the FDIC $4 billion to $8 billion. The agency's insurance fund has about $52.8 billion.

Tengeri, the retired teacher, said he was originally attracted to IndyMac because of the high interest rates it offered on deposits.

Asked if the thrift's collapse would disturb his retirement, the 70-year-old said: "Very much."

(Writing by Jonathan Stempel; Editing by Maureen Bavdek)

http://news.yahoo.com/s/nm/20080714/wl_canada_nm/canada_indymac_col

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 2 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα αργότερα ........


Αρχίσαμε τις κρατικοποιήσεις ; :hmm:
Για να μη το ξεχάσω, έχουν ήδη αρχίσει οι κρατικοποιήσεις-δες ένα παρα΄δειγμα με χρεωκοπημένη τράπεζα στην Αγγλία (τι να αισθάνεται άραγε η Θάτσερ...):



Ο ιδεολογικός αντικρατισμός υποχώρησε στην περίπτωση της Northern Rock
Κρατικοποιεί τη ρημαγμένη τράπεζα

Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Η «σοσιαλμανία» επιστρέφει, και μάλιστα στη θεωρούμενη πιο φιλελεύθερη οικονομικά χώρα της Ευρώπης, τη Βρετανία.

Ηβρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες ότι προχωρεί σε εθνικοποίηση της Northern Rock, της πέμπτης μεγαλύτερης στεγαστικής τράπεζας, η οποία είχε πληγεί από τη διεθνή πιστωτική κρίση, μετά τις άκαρπες προσπάθειες μηνών να βρεθεί «λευκός ιππότης» που θα έβαζε τα λεφτά του για τη σωτηρία της.

Είναι η πρώτη φορά από τη δεκαετία του '70 που η Βρετανία αναγκάζεται να προβεί σε εθνικοποίηση επιχείρησης. Η εθνικοποίηση μάλιστα θεωρούνταν συνώνυμο της «οικονομικής αποτυχίας», ιδίως μετά τη δεκαετία του '80, που οι κυβερνήσεις της Θάτσερ παρέδωσαν σε ιδιώτες τομείς που ήταν μέχρι πρότινος ταμπού, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι μεταφορές.

«Προσωρινή περίοδος»

«Υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, δεν πιστεύουμε πως οι δύο προτάσεις δίνουν αρκετή αξία στα χρήματα των φορολογουμένων», δήλωσε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ. «Ετσι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στην προώθηση νομοθεσίας που θα οδηγήσει τη Northern Rock σε προσωρινή περίοδο δημόσιας ιδιοκτησίας», πρόσθεσε ο Βρετανός υπουργός, διευκρινίζοντας ότι «πρόκειται για προσωρινό μέτρο. Μακροπρόθεσμα η ιδιοκτησία της τράπεζας πρέπει να δοθεί στον ιδιωτικό τομέα».

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόταν σε εξέλιξη προσπάθεια να πουληθεί η τράπεζα σε κοινοπραξία της οποίας ηγείτο ο πολυδισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας του ομίλου Virgin Ρίτσαρντ Μπράνσον. Προσφορά είχε καταθέσει και η διοικούσα ομάδα της τράπεζας.

Η κυβέρνηση είχε ζητήσει και από τους δύο διεκδικητές να βελτιώσουν την προσφορά τους, επειδή, όπως υποστήριξε, κανενός η συμφωνία δεν ήταν αρκετά ικανοποιητική για τους φορολογούμενους.

Η βρετανική κυβέρνηση προωθεί ήδη σήμερα έκτακτη νομοθεσία στη Βουλή, ενώ αναστέλλεται για σήμερα η διαπραγμάτευση των μετοχών της τράπεζας. Οι μέτοχοι προβλέπεται να αποζημιωθούν σε ποσό που θα καθορίσει διορισμένη από την κυβέρνηση επιτροπή.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 18/02/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=79877592

midnightsun
15-07-08, 15:44
Την ξέρω την περίπτωση της Northern Rock, πάλι τα κορόιδα - φορολογούμενοι θα πληρώσουν την νύφη.

kaplan
19-07-08, 20:01
Αυτό (μια επιστροφή στον κευνσιανισμό) θα ήταν μια θετική εξέλιξη, μια υποχώρηση των κυβερνώντων απέναντι στην πίεση από τους λαούς.
Και πράγματι, υπάρουν παραδείγματα που δείχνουν ότι όντως η πίεση αυτή λειοτυργεί (πχ ο Σαρκοζύ δεν ενέκρινε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του ΠΟΕ για τους αγρότες, υπάρχουν κρατικοποιήσεις στη Νότια Αμερική ως αποτέλεσμα μεγάλων κινημάτων που έφεραν κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην εξουσία, κτλ, κτλ, κτλ).

Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρω παραπάνω, ΔΕΝ έχουμε κρατικοποίηση (απ'οσα τουλάχιστον βλέπω εγώ).
Αντίθετα, η κυβέρνηση απλά δίνει λεφτά σε μια επιχείρηση για να τη γλιτώσει από τη χρεωκοπία, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΑΥΤΗ ΝΑ ΕΙΝΑΙ (Η ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ) ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΗ.
Μένει ιδιωτική.

Μια στροφή στον κευνσιανισμό είναι μονόδρομος....
Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν, αυτοί που ευαγγελιζονται την ελεύθερη οικονομία για τις κρατικοποιήσεις των Αμερικάνων;

ciaoant1
21-07-08, 18:23
Αναρωτιέμαι τι θα έλεγαν, αυτοί που ευαγγελιζονται την ελεύθερη οικονομία για τις κρατικοποιήσεις των Αμερικάνων;
Μα...αυτοί που ευαγγελίζονταν την ελεύθερη οικονομία είναι αυτοί που τώρα στηρίζουν με χρήματα του κράτους τις ιδιωτικές εταιρίες που χρωκόπησαν!!!

Όταν μια επιχείρηση βγάζει λεφτά, τότε τα λεφτά αυτά πάνε στον ιδιώτη ιδιοκτήτη της.
Όταν όμως χρεωκοπεί, τότε...όλοι πληρώνουν τα χρέη της (μέσω των κρατικών επιχορηγήσεων που δόθηκαν).
Δείτε και αυτό, είναι αρκετά ενδιαφέρον:

[ Δρόμοι ]
Του Ρούσσου Βρανά rvranas@dolnet.gr


Το τροπάρι...

... ήταν κάποτε αλλιώς: ο έλεγχος της αγοράς ήταν το πρόβλημα και η απελευθέρωσή της η λύση. Η διανομή του εισοδήματος και του πλούτου ήταν αδιάφορη. Το μόνο που είχε σημασία ήταν να μεγαλώνει η «πίτα». Όλα τα άλλα ήταν προστατευτισμός. Αυτό το τροπάρι φαίνεται πως δεν έχει πέραση πια. «Περνάμε σήμερα μια παγκόσμια κρίση εξαιτίας της υπερβολικής απελευθέρωσης της αγοράς», ομολογεί ο Μπάρνι Φρανκ, πρόεδρος της επιτροπής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής. «Η ελεύθερη αγορά αύξησε τα πλούτη, αλλά μονοπωλήθηκαν από έναν μικρό αριθμό ανθρώπων». Τώρα που αυτοί οι άνθρωποι βουλιάζουν στον βούρκο της κερδοσκοπίας τους, γιατί άραγε κάποιοι νομίζουν πως αξίζει να σωθούν; Γι΄ άλλη μια φορά από τότε που ξέσπασε η κρίση, ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Μπεν Μπερνάνκι άνοιξε τα κρατικά ταμεία για να γλιτώσει από τη χρεοκοπία δυο κολοσσούς που ελέγχουν το 45% της αμερικανικής στεγαστικής πίστης. Δηλαδή, κρατικοποιεί τις ζημιές των κερδοσκόπων, μολονότι τα κέρδη τους ήταν πάντα ιδιωτικά. Με τέτοια εξασφάλιση άραγε δεν θα μπορούσε να γίνει τραπεζίτης και ο περιπτεράς της γειτονιάς; Παρατηρείται λοιπόν αυτή η αντίφαση (μία από τις πολλές που είναι συμφυείς με τον καπιταλισμό): εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες που χάνουν τα σπίτια τους εξαιτίας της κρίσης πληρώνουν με τους φόρους τους τη διάσωση εκείνων ακριβώς που τους έφεραν σε αυτή την κατάντια. Και αυτό όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στη Βρετανία (και αύριο, μεθαύριο και αλλού).

Οι κυβερνήσεις...

... που τόσα χρόνια έχουν αφήσει ελεύθερες τις τιμές στην αγορά κι έχουν βάλει «διατίμηση» στους μισθούς, βάζουν τώρα «διατίμηση» στις ζημιές των κερδοσκόπων, αλλά αφήνουν ελεύθερες τις ζημιές των δανειοληπτών. Ακόμη μία αντίφαση: την ίδια ώρα που στην Αμερική και τη Βρετανία κρατικοποιούν τις ζημιές των μεγάλων επιχειρήσεων της στεγαστικής πίστης, το κύμα των ιδιωτικοποιήσεων εξακολουθεί να σαρώνει αχαλίνωτο όσες επιχειρήσεις έχουν απομείνει δημόσιες. Και μια παρατήρηση: θυμούνται τις κρατικοποιήσεις μόνο όταν πια το σύστημα φτάνει στο χείλος του γκρεμού και μόνο όταν πρόκειται να φορτώσουν τις ζημιές του ιδιωτικού τομέα στο σύνολο της κοινωνίας.

Ας δούμε...

... όμως και μερικές κρατικοποιήσεις που δεν εξυπηρετούν μόνο τους λίγους αλλά τους πολλούς. Τουλάχιστον στη Γαλλία, όπως γράφει το περιοδικό «Μαριάν», έχει αποδειχθεί πως το κόστος της ύδρευσης για τα νοικοκυριά και τις βιομηχανίες είναι χαμηλότερο όταν η διαχείριση και η διανομή του νερού γίνεται από δημόσιους φορείς. Πολλοί γαλλικοί δήμοι που αφαίρεσαν αυτό το έργο από τους ιδιώτες και το ανέθεσαν πάλι σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους. Όμως, παρά τον «σοσιαλισμό» του Μπερνάνκι, το νεοφιλελεύθερο σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον εαυτό του. Βαδίζει στον σίγουρο χαμό του, αφού πρώτα πήρε στον λαιμό του εκατομμύρια αθώα θύματα σε όλον τον κόσμο.

http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080717&nid=9231385&sn=&spid=877

Καταπληκτικό πράγμα τελικά ο «κρατικός παρεμβατισμός» - ώρες ώρες είναι απλά "υπέροχος"...


Μια στροφή στον κευνσιανισμό είναι μονόδρομος....
Τίποτα δεν είναι μονόδρομος, πάντα υπάρχει και «η άλλη άποψη».
Όπως είπα και σε προηγούμενο ποστ βέβαια,
«Αυτό (μια επιστροφή στον κευνσιανισμό) θα ήταν μια θετική εξέλιξη, μια υποχώρηση των κυβερνώντων απέναντι στην πίεση από τους λαούς.
Και πράγματι, υπάρουν παραδείγματα που δείχνουν ότι όντως η πίεση αυτή λειοτυργεί (πχ ο Σαρκοζύ δεν ενέκρινε τα νεοφιλελεύθερα μέτρα του ΠΟΕ για τους αγρότες, υπάρχουν κρατικοποιήσεις στη Νότια Αμερική ως αποτέλεσμα μεγάλων κινημάτων που έφεραν κεντροαριστερές κυβερνήσεις στην εξουσία, κτλ, κτλ, κτλ).»

Όμως, ο κευνσιανισμός θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι νομοτελειακά εκφυλίζεται, καθώς μόλις η πίεση από τους λαούς μειωθεί, η δίψα αυτών που έχουν λεφτά και εξουσία για...περισσότερα λεφτά και εξουσία θα οδηγήσει στην «ελεύθερη αγορά».

Η πραγματική διέξοδος για τους λαούς είναι μια ριζοσπαστική αλλαγή, ώστε οι πολλοί να έχουν την εξουσία, όχι οι λίγοι...

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 34 λεπτά και 49 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Δείτε και ένα πολύ καλό άρθρο, με πολλές παραπομπές, video, κτλ σχετικά με ένα φαινόμενο μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς χιλιάδες Αμερικάνοι ΦΕΥΓΟΥΝ από τις ΗΠΑ και γίνονται οικονομικοί μετανάστες στον Καναδά.
Από εκεί που δέχονταν μεταναστες, πλέον, στις ΗΠΑ τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο δύσκολα για το λαό.
Περισσότερα εδώ:
http://www.chycho.com/?q=node/1631

Μέχρι και "πόλεις με τέντες" αντί για σπίτια έχουν ξεφυτρώσει, καθώς ολοένα και περισσότεροι έχουν χάσει το σπίτι τους από τα χρέη...
Ιδού και το σχετικό video από το bbc, το οποίο υπάρχει και στο προηγούμενο Link που έδωσα:
http://www.youtube.com/watch?v=CnnOOo6tRs8&eurl=http://www.chycho.com/?q=node/1631

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 14 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Την ίδια ώρα, ακόμα και στην Αγγλία, οι εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο διεκδικώντας αξιοπρεπή μισθό (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=919850&lngDtrID=245), και βέβαια όχι τα νεοφιλελεύθερα "πανέξυπνα" μέτρα (http://www.zougla.gr/news.php?id=5040) που προτείνει μεγάλη εταιρεία ενέργειας στη χωρά, που μάλλον θυμίζει Μεσαίωνα παρά οτιδήποτε άλλο...

Στην Ιαπωνία, μεγάλες διαστάσεις παίρνει το φαινόμενο του «καρόσι», ένας ειδικός όρος που έχουν εκεί για το θάνατο λόγω...υπερκόπωσης(!!!), καθώς τα ωράρια έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, με το τελευταίο θύμα να βγαίνει στο φως ότι "σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Εθνικής Γενικής Συνομοσπονδίας του Τόκιο, έφευγε συνήθως από το σπίτι του στις 7.00 το πρωί και επέστρεφε στις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, έχοντας μόνο 2-3 ημέρες ρεπό κάθε μήνα."
Περισσότερα εδώ:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=79991392

Και βέβαια, όταν λάβουμε υπόψη μας αυτά τα φαινόμενα, εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε και κάποια ακόμα (http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080719&nid=9244392&sn=&spid=877) που λαμβάνουν χώρα στην Ιαπωνία (και όχι μόνο βέβαια, καθώς πλέον είναι φανερή η ανάγκη του λαού να αντιπαλέψει τις κυρίαρχες πολιτικές).


Τέλος, κάτι από Ελλάδα, καθώς ακόμα και ο ΟΟΣΑ παραδέχεται ότι εδώ οι εργαζόμενοι είναι απίστευτα εντατικοποιημένοι (http://inlovewithlife.wordpress.com/2008/07/17/veggos/), κόντρα στην ψεύτικη προπαγάνα ότι τάχα "είμαστε τεμπέληδες, κτλ".
Εδώ και το σχετικό άρθρο του forbes:
http://www.forbes.com/2008/05/21/labor-market-workforce-lead-citizen-cx_po_0521countries.html?feed=rss_popstories

Εδώ ένα παλιότερο άρθρο σχετικά με παρόμοια ευρήματα σε έρευνα της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,dt=28.12.2005,id=48901640

ciaoant1
22-07-08, 17:15
Το αθλητικό...

... γεγονός της χρονιάς σε αυτή την πόλη του Καναδά δεν ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου. Ήταν ένα γεγονός στο οποίο όσοι έλαβαν μέρος είχαν «προπονηθεί» ολόκληρη τη ζωή τους. Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες Φτώχειας που έγιναν στο Βανκούβερ. Τα αγωνίσματα δεν ήταν σαν κι εκείνα που έχουμε συνηθίσει: δρόμος κοινωνικής πρόνοιας μετ΄ εμποδίων, άλμα εις βάθος, άλμα πάνω από στρώμα με κοριούς και άλλα.

Τα πλήθη...

... που είχαν συγκεντρωθεί επευφημούσαν ζωηρά τον «Κοριό», τον «Ποντικό» και τον «Κατσαρίδα», που ανακηρύχθηκαν οι μασκότ των αγώνων. «Ο κόσμος νομίζει πως ο Καναδάς είναι μια πλούσια χώρα», λέει ένας από τους οργανωτές. Όμως, εμείς θέλουμε να του πούμε πως στις γειτονιές μας έχει όσα κρούσματα ΑΙDS έχει και η Μποτσουάνα. Η παιδική θνησιμότητα είναι στο 21% και χιλιάδες άστεγοι ψάχνουν κάθε μέρα για το φαγητό τους στα σκουπίδια». Οι αγώνες άρχισαν με μια λαμπαδηδρομία των φτωχών, που κρατούσαν πανό. Ένα από αυτά έγραφε: «Σταματήστε τη φτώχεια. Δεν είναι παιχνίδι!». Πίσω από αυτή την εύθυμη πλευρά, το μήνυμα ήταν σοβαρό. Οι διοργανωτές των αγώνων ήταν πολίτες που έχουν ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία για την καταπολέμηση της φτώχειας, σε μια πόλη που μόλις ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ μία από τις πιο «ευχάριστες» πόλεις του κόσμου στις οποίες θα μπορούσε να ζήσει κανείς. Ο σκοπός των Ολυμπιακών Αγώνων Φτώχειας είναι να αναδειχτούν οι κοινωνικές ανισότητες που οξύνονται ολοένα και περισσότερο από μέρα σε μέρα, καθώς και η αθλιότητα των φτωχών αυτής της πόλης, που είναι μια από τις πλουσιότερες του κόσμου. Οι αγώνες έγιναν στον φτωχότερο συνοικισμό της, που ο ΟΗΕ τον έχει χαρακτηρίσει «μελανό σημείο του παραδείσου». Τα κρούσματα του ΑΙDS εκεί έχουν φτάσει στο 30% του πληθυσμού, όσα και στην Μποτσουάνα.

Για τους πλούσιους...

... του Βανκούβερ, η πόλη μπορεί να είναι η πιο «ευχάριστη» του κόσμου για να ζήσουν. Όμως, οι άνθρωποι που κρύβονται στις φτωχογειτονιές της έχουν να διηγηθούν μια διαφορετική ιστορία. Γι΄ αυτούς, το Βανκούβερ σημαίνει άθλια καταλύματα, υποτυπώδη κοινωνική στήριξη, πρόωρο θάνατο και έλλειψη ακόμη και των πιο στοιχειωδών πραγμάτων που θα μπορούσαν να κάνουν πιο υποφερτή τη ζωή τους. Οι οργανωτές αυτής της εκστρατείας (povertyolympics.ca) θέλουν να πιέσουν την κυβέρνηση ώστε να κάνει κάτι για τους φτωχούς πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα γίνουν στο Βανκούβερ το 2010. Και φιλοδοξούν να μεταλαμπαδεύσουν την ιδέα τους και σε πολλές άλλες πλούσιες πόλεις του κόσμου (δεν είναι μόνο το Βανκούβερ).

Μετά το τέλος...

... των «αγωνισμάτων» στο Βανκούβερ, ένας από τους «αθλητές» λέει τον πόνο του σε έναν δημοσιογράφο: «Μολονότι ζούμε σε μια κοινωνία της αφθονίας, μας έχει κάνει πιο φτωχούς».

http://www.tanea.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080722&nid=9273582&sn=&spid=877

ciaoant1
24-07-08, 14:17
Οι κυβερνώντες προσπαθούν πλέον να καταργήσουν και τα τελευταία "υπολλείμματα" από εργατικές κατακτήσεις του παρελθόντος.
Θα πρέπει να υπάρξει απάντηση από τους λαούς, ώστε να αντιστραφεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση...



Παρελθόν το 35ωρο στη Γαλλία

Το νομοσχέδιο που επιτρέπει στις εταιρίες να παρακάμπτουν το 35ωρο εργασίας ανά εβδομάδα ενέκρινε η γαλλική εθνοσυνέλευση, γεγονός που καθιστά πλέον παρελθόν μία από τις πιο σημαντικές μεταρρυθμίσεις που είχε προωθήσει η προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση.


Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί είχε κατ΄ επανάληψη επικρίνει το 35ωρο εργασίας ως ένα βασικό παράγοντα που έπληττε την ανταγωνιστικότητα της γαλλικής οικονομίας. Ωστόσο απέφυγε να καταργήσει το σχετικό νόμο στο σύνολό του, φοβούμενος τη μείωση της δημοτικότητάς του στα εργατικά στρώματα, αλλά και διότι η υπερωριακή αμοιβή των υπαλλήλων είναι ένας βασικός παράγοντας για την αγοραστική τους δύναμη, αφού οι υπερωρίες δεν φορολογούνται.

Ο νέος νόμος, που περιλαμβάνει επίσης μέτρα με στόχο να γίνουν πιο αντιπροσωπευτικά τα εργατικά συνδικάτα, επιτρέπει στις εταιρίες να προχωρούν σε ιδιωτικές συμφωνίες με τις ενώσεις των εργαζομένων ως προς το ωράριο απασχόλησης και τις υπερωρίες.

Η νέα διάταξη θα τεθεί σε ισχύ στο τέλος Αυγούστου.

Το 35ωρο είχε καθιερωθεί από την κυβέρνηση του Λιονέλ Ζοσπέν πριν από μία δεκαετία και ήταν ένα από τα πιο δημοφιλή μέτρα για τους υπαλλήλους.

Οι υποστηρικτές του 35ωρου επισημαίνουν ότι χάρη σε αυτό το μέτρο βελτιώθηκε η ισορροπία μεταξύ της εργασίας και της προσωπικής τους ζωής, χωρίς να πληγεί η παραγωγικότητα.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11381&subid=2&tag=8777&pubid=1334534

ciaoant1
25-07-08, 18:44
Κρατώντας πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Υπάρχει ζωή μετά τη δουλειά» και «Αρνούμαι να χαρίσω τη ζωή μου στους μετόχους», μέλη δύο συνδικάτων διαμαρτυρήθηκαν για τον νέο νόμο σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν κοντά στους Κήπους του Λουξεμβούργου. (http://ta-nea.dolnet.gr//Article.aspx?d=20080725&nid=9301060&sn=&spid=877)

Το τέλος του 35ώρου από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση
«Υπάρχει ζωή μετά τη δουλειά» ήταν ένα από τα συνθήματα των Γάλλων εργαζομένων, διαμαρτυρόμενος για τον νέο νόμο που ουσιαστικά βάζει τέλος στο 35ωρο


Η ΓΑΛΛΙΚΗ Εθνοσυνέλευση έκανε χθες ένα μεγάλο βήμα προς την κατάργηση της σημαντικότερης μεταρρύθμισης που είχαν ψηφίσει οι σοσιαλιστές πριν από δέκα χρόνια: της εβδομάδας 35 ωρών. Ο νέος νόμος, που ψηφίστηκε τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη και θα τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη Αυγούστου, διατηρεί το νομικό όριο των 35 ωρών, αλλά επιτρέπει στις εταιρείες να διαπραγματεύονται εξαιρέσεις με τους εργαζομένους. Δίνει επίσης το δικαίωμα στις εταιρείες να αυξάνουν τον μέγιστο αριθμό των ημερών εργασίας για τους υπαλλήλους από 218 σε 235 τον χρόνο.
«Θεωρητικά πρόκειται για το τέλος του 35ώρου, αλλά στην πράξη θα χρειαστεί ακόμη λίγος χρόνος», επισημαίνει ο οικονομολόγος Μαρκ Τουατί.

Η τροποποίηση του νόμου για το 35ωρο αποτελούσε μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του Νικολά Σαρκοζί. Ο Γάλλος πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο νόμος αυτός ήταν ένα οικονομικό λάθος, που δεν δημιούργησε θέσεις εργασίας όπως ήταν ο στόχος του και έπληξε την ανταγωνιστικότητα της Γαλλίας. Οι Γάλλοι έχουν συνολικά 37 πληρωμένες ημέρες αδείας τον χρόνο (έναντι 27 των Γερμανών), τις περισσότερες στην Ευρώπη.
Κρατώντας πανό που έγραφαν συνθήματα όπως «Υπάρχει ζωή μετά τη δουλειά» και «Αρνούμαι να χαρίσω τη ζωή μου στους μετόχους», μέλη δύο συνδικάτων διαμαρτυρήθηκαν για τον νέο νόμο σε συγκέντρωση που πραγματοποίησαν κοντά στους Κήπους του Λουξεμβούργου. «Αν υποχρεωθώ να δουλεύω 235 μέρες, η προσωπική μου ζωή θα καταστραφεί», είπε ο Αρνό ντε λα Μπερζερί, ένας 27χρονος μηχανικός. «Μπορεί να κερδίζω περισσότερα χρήματα, αλλά θα έχω λιγότερο χρόνο για να τα ξοδέψω».

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 5 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Όσο για τα "δικά μας" εδώ στην Ελλάδα, όχι απλά δε συζητάμε για μείωση ωραρίου στις 35 ώρες, αλλά αντίθετα η κυβέρνηση παραδέχεται ότι τα έχει φορτώσει όλα στους εργαζόμενους, ελαφρύνοντας διαρκώς τους επιχειρηματίες, τραπεζίτες, τκλ, και μάλιστα αφήνει ανοιχτό το ζήτημα της επιβολής νέων φόρων (σε ποιους άραγε?:whistle:)

Τη μεγάλη ληστεία που υπέστησαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τον φόρο εισοδήματος την τριετία 2004-2006, αλλά και την αναδιανομή πλούτου υπέρ των επιχειρήσεων, αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Ενώ ο φόρος εισοδήματος των συνταξιούχων και των μισθωτών λόγω των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη φορολογία αυξήθηκε κατά 39,9% και 17,7% αντίστοιχα, ο φόρος που κατέβαλαν την τριετία 2004-2006 οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους μειώθηκε κατά 13,1%! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε για τα επόμενα χρόνια νέα φοροεπιδρομή για τη φορολογική σύγκλιση με την Ε.Ε. Όπως είπε, «πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ» και έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην Ε.Ε.
Προαναγγελία μέτρων

Η σύγκλιση αυτή συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 12 δισ. ευρώ. (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080725&nid=9303134&sn=&spid=631)

Φορολογική επιδρομή σε μισθωτούς και συνταξιούχους
Αποκαλυπτικά τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για το διάστημα 2004-2006
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Σπύρος Δημητρέλης


Τη μεγάλη ληστεία που υπέστησαν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι με τον φόρο εισοδήματος την τριετία 2004-2006, αλλά και την αναδιανομή πλούτου υπέρ των επιχειρήσεων, αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.
Ενώ ο φόρος εισοδήματος των συνταξιούχων και των μισθωτών λόγω των παρεμβάσεων της κυβέρνησης στη φορολογία αυξήθηκε κατά 39,9% και 17,7% αντίστοιχα, ο φόρος που κατέβαλαν την τριετία 2004-2006 οι επιχειρήσεις για τα κέρδη τους μειώθηκε κατά 13,1%! Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, μιλώντας χθες στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, προανήγγειλε για τα επόμενα χρόνια νέα φοροεπιδρομή για τη φορολογική σύγκλιση με την Ε.Ε. Όπως είπε, «πρέπει να αυξήσουμε το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ» και έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 4,6% του ΑΕΠ έναντι 9,2% στην Ε.Ε.
Προαναγγελία μέτρων
Η σύγκλιση αυτή συνεπάγεται πρόσθετα φορολογικά έσοδα 12 δισ. ευρώ. Στα μέτρα που ουσιαστικά προανήγγειλε χθες ο υπουργός για την αύξηση των φορολογικών εσόδων περιλαμβάνονται η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης εισοδημάτων, η αποστολή εντός του Αυγούστου των πρώτων ειδοποιητηρίων για την πληρωμή του φόρου κατοχής ακινήτων, ο έλεγχος μισθωτών με δεύτερη δουλειά που με βάση διασταυρώσεις εντοπίστηκαν να μην τη δηλώνουν, η φοροεπιδρομή στην αγορά με σαρωτικούς ελέγχους μέσω του νέου ελεγκτικού συστήματος ΕLΕΝΧΙS και η αύξηση της φορολογίας στα ακίνητα και τις μετοχές.
Οι αποδείξεις
Από τα στοιχεία που προέκυψαν μετά την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων του 2006 (εισοδήματα 2005) και του 2007 (εισοδήματα 2006) πιστοποιείται με αριθμούς αυτό που τα εκατομμύρια των φορολογουμένων έβλεπαν όταν λάμβαναν κάθε χρόνο τα εκκαθαριστικά σημειώματα του φόρου εισοδήματος. Ότι, παρά τις διακηρύξεις περί μείωσης της φορολογίας, ο συνολικός φορολογικός λογαριασμός τους φουσκώνει συνεχώς.
Τι προκύπτει
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι: ● Το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων αυξήθηκε το 2005 κατά 7%, ενώ ο μέσος φόρος που κατέβαλαν στην Εφορία αυξήθηκε κατά 17%. Το 2006 το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 6,9%, ενώ ο μέσος φόρος που κατέβαλαν αυξήθηκε κατά 19,6%. Συνολικά την τριετία 2004-2006 το μέσο εισόδημα των συνταξιούχων αυξήθηκε κατά 14,4% (από τα 12.208 στα 13.965 ευρώ), ενώ ο μέσος φόρος εισοδήματος που κατέβαλαν αυξήθηκε κατά 39,9%! Το 2004 κατά μέσον όρο κάθε συνταξιούχος κατέβαλε φόρο εισοδήματος 697 ευρώ, ενώ το 2006 πλήρωσε φόρο 975 ευρώ, δηλαδή 278 ευρώ περισσότερα.
● Το μέσο εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε το 2005 σε σχέση με το 2004 κατά 4,4%, ενώ ο μέσος φόρος κατά 6,1%. Το 2006 το μέσο εισόδημα των μισθωτών αυξήθηκε κατά 4,7%, ενώ ο μέσος φόρος που πλήρωσαν αυξήθηκε κατά 11%. Αποτέλεσμα ήταν στην τριετία 2004-2006 το μέσο εισόδημα των μισθωτών να αυξηθεί κατά 9,4%, ενώ ο μέσος φόρος κατά 17,7%.
● Ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι υπέστησαν μια μεγάλη φοροεπιδρομή, οι επιχειρήσεις είδαν τον φορολογικό λογαριασμό τους να μειώνεται. Ενώ το 2004 είχαν πληρώσει κατά μέσον όρο φόρο για τα κέρδη τους 25.083 ευρώ, το 2006 πλήρωσαν 21.802 ευ ρώ, δηλαδή 13,1% λιγότερα. Και αυτό παρά το γεγονός ότι τα συνολικά δηλωθέντα κέρδη τους αυξήθηκαν στην τριετία κατά 4,4%.
Κυβερνητικές επιλογές
Τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων επιλογών της κυβέρνησης. Το 2005 επιβάρυνε τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καταργώντας την έκπτωση φόρου λόγω καταναλωτικών δαπανών και αντί να τιμαριθμοποιήσει τη φορολογική κλίμακα την έκανε επαχθέστερη, αλλάζοντας τα φορολογικά κλιμάκια. Η επιδρομή συνεχίστηκε το 2006 με τη διατήρηση της ίδιας φορολογικής κλίμακας (δεν τιμαριθμοποιήθηκε) που είχε ως αποτέλεσμα σημαντικό μέρος των εισοδηματικών αυξήσεων να καταλήξει στα ταμεία της Εφορίας.
Η επιδρομή στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων αποτυπώνεται και στα στοιχεία για το συνολικό μερίδιο του φόρου εισοδήματος που καταβάλλει κάθε επαγγελματική κατηγορία. Ενώ οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι το 2004 πλήρωσαν το 44% των φόρων εισοδήματος, το 2006 το ποσοστό αυτό έφθασε στο 50%. Το επιπλέον φορολογικό βάρος που μετατοπίστηκε στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αφαιρέθηκε ουσιαστικά από τις επιχειρήσεις, οι οποίες ενώ το 2004 είχαν καταβάλει το 43% των φόρων εισοδήματος, το 2006 το μερίδιό τους μειώθηκε στο 36%.
● Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα το νέο σύστημα διάθεσης του ναυτιλιακού πετρελαίου, που στοχεύει στον περιορισμό του λαθρεμπορίου. Το σύστημα βασίζεται στην ηλεκτρονική καταγραφή όλων των διακινούμενων ποσοτήτων.
http://assets.in.gr/AssetService/Image.ashx?c=7967342&r=0&p=0&t=0&q=85&w=800&v=1

ciaoant1
26-07-08, 16:27
Δείτε και μια είδηση σχετικά με το ζήτημα της σωτηριας των Fannie Mae και Freddie Mac από το κράτος στις ΗΠΑ, με το ΔΝΤ να επικροτεί αυτή την κίνηση (το ΔΝΤ, είναι, για όσους δε γνωρίζουν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο πρωταγωνιστεί εδώ και χρόνια στην προώθηση ένα σωρό αντιλαικών πολιτικών ανά τον κόσμο, προς όφελος της ελίτ - δείτε και μερικές προτάσεις του για την Ελλάδα (http://www.youtube.com/watch?v=Z0rx8XMPP3M)).

Δε φτάνει δηλαδή που εδώ και χρόνια οι τράπεζες έχουν συγκεντρώσει ένα τεράστιο μέρος του πλούτου (μέσω δανείων, πιστωτικών καρτών, κτλ), τώρα πλέον αν και όταν αντιμετωπίζουν πρόβλημα, το κράτος θα τις σώζει, εις βάρος του λαού (χαρακτηριστικό είναι ότι υπολογίζεται ότι τώρα το κρατος χαρίζει σε Fannie Mae και Freddie Mac έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και όλα αυτά με τις ευλογίες του ΔΝΤ, που τάχα υποστήριζε την "ελεύθερη αγορά", όταν όμως κινδυνεύουν τα συμφέροντα της ελίτ, τότε μια χαρά του φαίνεται και η "κρατική παρέμβαση"...


Στηρίζεται η κυβερνητική παρέμβαση
Στη σωστή κατεύθυνση το σχέδιο διάσωσης των Fannie Mae και Freddie Mac, λέει το ΔΝΤ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χαιρέτισε την Πέμπτη το γεγονός ότι «κινείται στη σωστή κατεύθυνση» το κυβερνητικό σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών μεγάλων στεγαστικών οργανισμών (ενυπόθηκου δανεισμού) Fannie Mae και Freddie Mac.

«Τα κυβερνητικά μέτρα για τους δύο οργανισμούς είναι στη σωστή κατεύθυνση, διακρίνονται για τη συνοχή τους και οι προσεγγίσεις εγκρίνονται από το ΔΝΤ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Ντέηβιντ Χόουλέϊ, κατά την κατάθεσή του ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Στηρίζουμε, συμφωνώντας εντελώς, την παρέμβαση της κυβέρνησης και έναν μελλοντικό αναβαθμισμένο έλεγχο στα θεμελιώδη μεγέθη των δύο οργανισμών» σημείωσε.

Σημειώνεται ότι η κυβερνητική παρέμβαση εξασφάλισε, ταυτοχρόνως, πολλές εκατοντάδες δανειολήπτες της αγοράς ακινήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και πολλές δεκάδες τράπεζες που συνεργάζονται στενά με τον Fannie Mae και τον Freddie Mac, καθώς αναχρηματοδοτούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια τα ενυπόθηκα δάνεια των δύο μεγάλων στεγαστικών οργανισμών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο μεταξύ, στην αμερικανική Γερουσία εισάγεται προς ψήφιση το νομοσχέδιο, με το οποίο θεσπίζεται ενισχυμένη δημόσια εποπτεία των δύο οργανισμών στο μέλλον, αλλά και μεγάλη κεφαλαιακή κάλυψη τους με κρατικά κεφάλαια, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς και ισχυρή στήριξη της μετοχής τους στην Γουόλ Στριτ, τόσο με θέσπιση ειδικών κανόνων άμεσης ρευστοποίησής τους, όσο και της εγγύησης ότι το αμερικανικό δημόσιο μέσω αθρόων αγορών θα στηρίζει τη μετοχή, όταν η τιμή της υποχωρεί αισθητά.

Όμως, ανεξάρτητοι οικονομολόγοι έχουν επισημάνει, από την πλευρά τους, ότι για να εξασφαλιστεί μία τόσο καθολική κυβερνητική στήριξη των δύο οργανισμών, μπορεί να ζητηθούν συνολικά από τους φορολογούμενους έως και 25 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα ερχόμενα έτη.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=922270&lngDtrID=251

Θυμίζω βέβαια και μια φράση του Τόμας Τζέφερσον (παλιού προέδρου των ΗΠΑ), ο οποίος είχε δηλώσει ότι

I believe that banking institutions are more dangerous to our liberties than standing armies. If the American people ever allow private banks to control the issue of their currency, first by inflation, then by deflation, the banks and corporations that will grow up around [the banks] will deprive the people of all property until their children wake-up homeless on the continent their fathers conquered. The issuing power should be taken from the banks and restored to the people, to whom it properly belongs.

Thomas Jefferson, Letter to the Secretary of the Treasury Albert Gallatin (1802)
3rd president of US (1743 - 1826)

http://www.quotationspage.com/quote/37700.html


Αυτό βέβαια σήμερα θεωρείται μια "άκραία" δήλωση, που μόνο κάτι "περίεργοι αριστεροί"-"μειοψηφίες" θα έκαναν...
Και αυτό δείχνει και πόσο προς τα δεξιά έχει κινηθεί η άρχουσα τάξη, καθώς πλέον μια τέτοια δήλωση δε θα μπορούσε να την κάνει σήμερα ΚΑΝΕΝΑΣ από τους υποψήφιους προέδρους των ΗΠΑ, ή οποιασδήποτε άλλης "πολιτισμένης" χώρας....

Σύντομα βέβαια, η ιστορία έχει αποδείξει ότι θα υπάρξει και η κατάλληλη απάντηση από την πλευρά του λαικού κινήματος - ήδη, έχουν κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες σοβαρές κινητοποιήσεις μετά από πολλά χρόνια, και έπονται και άλλες...

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 3 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Επίσης, δείτε και μια σειρά από "διάσημα" αποφθέγματα σχετικά με το ζήτημα:


Aπλά μαθήματα πολιτικής οικονομίας για αρχάριους

«Η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να αποδείξει ότι κάθε φορά που θα βρισκόταν αντιμέτωπη με το οδυνηρό δίλημμα να διατηρήσει σκληρή νομισματική πολιτική, για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό ή να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική, για να καταπολεμήσει την ύφεση, θα διάλεγε την πάλη κατά του πληθωρισμού. Με άλλα λόγια, η Κεντρική Τράπεζα έπρεπε να διαδηλώσει την απόφασή της να χύσει αίμα, πολύ αίμα, αίμα άλλων ανθρώπων».

ΜΑΪΚΛ ΜΟΥΣΑ, διευθυντής του τμήματος ερευνών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Πραγματικά, κάτω από καθεστώς μόνιμης, πλήρους απασχόλησης, η απόλυση θα έπαυε να παίζει τον ρόλο της ως μηχανισμός πειθάρχησης. Η κοινωνική θέση του διευθυντή της εταιρείας θα υπονομευόταν και η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων θα ανέβαινε. Απεργίες για αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας θα προκαλούσαν πολιτικές εντάσεις. Η πειθαρχία στις επιχειρήσεις και η πολιτική σταθερότητα εκτιμώνται περισσότερο από τους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου σε σχέση με τα κέρδη».

ΜΙΧΑΛ ΚΑΛΕΤΣΚΙ, Πολωνός οικονομολόγος.

«Πιστεύω ότι τα τραπεζικά ιδρύματα είναι πιο επικίνδυνα για τις ελευθερίες μας από τους μόνιμους στρατούς».

ΤΖΟΡΤΖ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

«Τι είναι το να ληστέψεις μια τράπεζα, μπροστά στο να ανοίξεις μια τράπεζα»;

ΜΠΕΡΤΟΛΤ ΜΠΡΕΧΤ

«Η τραπεζική πίστωση είναι σαν μια ομπρέλα, την οποία σου δίνουν σχεδόν δωρεάν, όταν ο καιρός είναι αίθριος και σου την παίρνουν από τα χέρια, όταν έρχονται οι καταιγίδες».

ΤΖΟΝ ΜΕΪΝΑΡΝΤ ΚΕΪΝΣ

«Ο φονταμενταλισμός της αγοράς εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα, χωρίς να έχει επιστημονικό υπόβαθρο».

ΤΖΟΖΕΦ ΣΤΙΓΚΛΙΤΣ, βραβείο Νομπέλ Οικονομίας.

«Τα οικονομικά αντιμετωπίστηκαν για μεγάλο διάστημα σαν επιστήμη, ενώ δεν είναι επιστήμη. Είναι κάτι σαν τον πόλεμο. Επί ένα τρίτο του αιώνα, από την κρίση του 1976, οι οικονομολόγοι ασκούν μεγάλη επίδραση στη βρετανική πολιτική. Τώρα ήρθαν αντιμέτωποι με το Βατερλώ τους και λίγη μεγαλύτερη σεμνότητα δεν θα έβλαπτε. Αλλη μια φορά, η οικονομία πρέπει να διασωθεί από τον πραγματικό κυρίαρχο όλων των πραγμάτων, την πολιτική».

ΣΑΪΜΟΝ ΤΖΕΝΚΙΝΣ, αρθρογράφος του Guardian.

«Το ερώτημα τώρα είναι τι θα έπρεπε να κάνει η νέα πλειοψηφία (των Δημοκρατικών). Η απάντησή μου είναι ότι θα όφειλε να ακολουθήσει, για το καλό της χώρας, μια ανυπόκριτα προοδευτική πολιτική προγραμμάτων τα οποία επεκτείνουν το δίχτυ ασφαλείας και περιορίζουν την ανισότητα. Δηλαδή ένα καινούργιο Νιου Ντιλ».

ΠΟΛ ΚΡΟΥΓΚΜΑΝ, Αμερικανός οικονομολόγος.

«Παραλογισμός είναι να κάνεις ξανά και ξανά τα ίδια πράγματα, περιμένοντας διαφορετικά αποτελέσματα».

ΓΟΥΟΡΕΝ ΜΠΑΦΕΤ, μεγαλοχρηματιστής.

«Νομίζω ότι περάσαμε μια εποχή κατά την οποία πάρα πολύ άνθρωποι αφέθηκαν να πιστεύουν ότι, αν έχουν κάποιο πρόβλημα, είναι καθήκον της κυβέρνησης να το αντιμετωπίσει. «Εχω πρόβλημα - δώστε μου δάνειο».» Είμαι άστεγος, να μου δώσει σπίτι η κυβέρνηση». Πετάνε το πρόβλημά τους στην κοινωνία. Ξέρετε, όμως, δεν υπάρχει αυτό το πράγμα που ονομάζεται κοινωνία. Υπάρχουν μόνο μεμονωμένα άτομα και μεμονωμένες οικογένειες».

ΜΑΡΓΚΑΡΕΤ ΘΑΤΣΕΡ

«Εκείνοι που νικούν, με όποιο τρόπο και αν νικούν, δεν νοιώθουν ποτέ ντροπή».

ΝΙΚΟΛΟ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ

INFO

Paul Krugman,«Η συνείδηση ενός προοδευτικού», μτφ. Α.Δ. Παπαγιαννίδη, Πόλις, 2008.

Joseph E. Stiglitz, «El fin del neoliberalismo?», El Pais, 20/8/2008.

Andrew Glyn, «Capitalism Unleashed: Finance, Globalization and Welfare», Oxford University Press, 2007.

Martin Wolf, «A year of living dangerously for the world», Financial Times, 15/7/2008.

«Twin Twisters», The Economist, 17/7/2008.

Simon Jenkins, «When the going gets tough, economists go very quiet», The Guardian, 9/7/2008.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_2_26/07/2008_279105

ciaoant1
29-07-08, 14:59
«Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δεν γίνεται να έχουν διαφορετικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό δικαίωμα από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο». (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=46070)

Αυτά είπε ο Αλογοσκούφης, χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το ότι εξισώσει τους εργαζόεμνους ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ - αντί δηλαδή να ανεβάζει τους μισθούς-δικαιώματα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα...κατεβάζει τους μισθούς-δικαιώματα των εργαζομένων στον δημόσιο.


Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η εξίσωση των εργαζομένων, ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ όμως, και όψι προς τα κάτω.
Και με κόμβο την ΔΕΘ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παλέψουν ώστε το εκτρωματικό γι' αυτούς νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει.

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 2 λεπτά και 24 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Επίσης, με αφορμή τα γεγονότα στο Πέραμα, δείτε και αυτό:

Τα στοιχεία...
... που δείχνουν ότι το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε είναι φονικό, αφθονούν: από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εδώ και εκατό χρόνια μέχρι τη φτώχεια που συντομεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, τις ασθένειες και την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν. Συχνά πυκνά, κάποιο εργατικό ατύχημα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως οι άνθρωποι σκοτώνονται και στη δουλειά.
Για ένα σύστημα...
... παραγωγής που χαρακτηρίζεται από το ανελέητο κυνηγητό του κέρδους, η ασφάλεια στους χώρους εργασίας δεν είναι παρά κάτι δευτερεύον, ένα επιπλέον κόστος που δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζει την κερδοφορία. Και ο θάνατος του εργάτη δεν είναι παρά κάτι που απλώς συμψηφίζεται με το κόστος παραγωγής. (http://ta-nea.dolnet.gr//ColumnCategory.aspx?d=20080729&nid=9330797&sn=&spid=877)


[ Δρόμοι ]
Του Ρούσσου Βρανά rvranas@otenet.gr

Η τέχνη...

... τρέχει καμιά φορά πιο γρήγορα από τα δικαστήρια. Η δίκη της χαλυβουργίας Τίσεν- Κρουπ του Τορίνου πήρε νέα αναβολή, αυτή τη φορά για τον Σεπτέμβριο. Μα η «Φάμπρικα των Γερμανών» πηγαίνει στο Φεστιβάλ της Βενετίας, όπου θα προβληθεί τον Αύγουστο. Πρόεδρος του οπτικοακουστικού αρχείου του εργατικού κινήματος και γιος μιας εργάτριας της Φίατ από την Καλαβρία, ο σκηνοθέτης Μίμο Καλοπρέστι αφηγείται στην ταινία του την τραγωδία επτά εργατών της Τίσεν- Κρουπ που έχασαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη ζωή τους, όταν μια νύχτα ξέσπασε πυρκαγιά στο εργοστάσιο. «Η ταινία μου δεν είναι μόνο για εκείνη τη νύχτα», λέει ο σκηνοθέτης, «αλλά και για την καθημερινή ζωή των εργατών, τις συνθήκες ζωής από βάρδια σε βάρδια, το ξύπνημα μέσα στα άγρια μεσάνυχτα και την ανάγκη να υπάρξει μια ασφάλεια που δεν την είδαμε ώς τώρα».

Ο θάνατος...

... είναι άραγε ένα ρίσκο που πρέπει να το συνηθίσουμε και να το αποδεχτούμε στη δουλειά; Τα στοιχεία που δίνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας είναι συντριπτικά. Περίπου 5.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα από δυστυχήματα ή ασθένειες που έχουν σχέση με την εργασία τους. Τουλάχιστον 350.000
άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους στους χώρους εργασίας τους. Οι τομείς υψηλότερου κινδύνου είναι τα ορυχεία, οι κατασκευές και η βιομηχανική αλιεία. Κάθε χρόνο 12.000 παιδιά χάνουν τη ζωή τους την ώρα της δουλειάς. Επικίνδυνες ουσίες σκοτώνουν 340.000 εργαζόμενους τον χρόνο (100.000 ο αμίαντος). Περίπου 11 εκατομμύρια εργαζόμενοι εκτίθενται σε ιονίζουσα ακτινοβολία. Ο καρκίνος που έχει σχέση με τις συνθήκες εργασίας είναι η κυριότερη αιτία θανάτου και ευθύνεται για το 32% των θυμάτων. Στις ΗΠΑ, που είναι η πιο προηγμένη καπιταλιστική χώρα στον κόσμο, με πλήθος κυβερνητικών διατάξεων και επιθεωρήσεων στους χώρους εργασίας, το 2006 έχασαν τη ζωή τους 5.703 εργαζόμενοι από αιτίες που είχαν σχέση με την εργασία τους. Με άλλα λόγια, στο εσωτερικό μέτωπο και μέσα σε μία μόνο χρονιά σκοτώθηκαν από εργατικά ατυχήματα διπλάσιοι Αμερικανοί από όσους χάθηκαν στα πεδία των μαχών του Ιράκ στα τέσσερα χρόνια του πολέμου.

Τα στοιχεία...

... που δείχνουν ότι το οικονομικό σύστημα στο οποίο ζούμε είναι φονικό, αφθονούν: από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους εδώ και εκατό χρόνια μέχρι τη φτώχεια που συντομεύει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, τις ασθένειες και την ανεπαρκή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τις απάνθρωπες συνθήκες στις οποίες οι άνθρωποι υποχρεώνονται να ζουν. Συχνά πυκνά, κάποιο εργατικό ατύχημα έρχεται να μας υπενθυμίσει πως οι άνθρωποι σκοτώνονται και στη δουλειά.

Για ένα σύστημα...

... παραγωγής που χαρακτηρίζεται από το ανελέητο κυνηγητό του κέρδους, η ασφάλεια στους χώρους εργασίας δεν είναι παρά κάτι δευτερεύον, ένα επιπλέον κόστος που δεν επιτρέπεται να παρεμποδίζει την κερδοφορία. Και ο θάνατος του εργάτη δεν είναι παρά κάτι που απλώς συμψηφίζεται με το κόστος παραγωγής.

supermario
29-07-08, 15:09
«Δεν μπορεί να υπάρχουν εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων. Δεν γίνεται να έχουν διαφορετικά δικαιώματα οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό δικαίωμα από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Δεν είναι κοινωνικά δίκαιο». (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=46070)

Αυτά είπε ο Αλογοσκούφης, χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το ότι εξισώσει τους εργαζόεμνους ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ - αντί δηλαδή να ανεβάζει τους μισθούς-δικαιώματα των εργαζομένων στο ιδιωτικό τομέα...κατεβάζει τους μισθούς-δικαιώματα των εργαζομένων στον δημόσιο.


Η απάντηση των εργαζομένων πρέπει να είναι η εξίσωση των εργαζομένων, ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ όμως, και όψι προς τα κάτω.
Και με κόμβο την ΔΕΘ, θα πρέπει οι εργαζόμενοι να παλέψουν ώστε το εκτρωματικό γι' αυτούς νομοσχέδιο της κυβέρνησης να μην περάσει.



Μα και εσυ τι περιμενεις. Ολοι προς τα κατω. Οι βουλευτες που ολο παιρνουν αυξησεις, ενω ηδη παιρνουν πολλα χρηματα (εκτος των δωρεαν τηλεφωνων, αυτοκινητων, κτλ) γιατι δεν εξισωνονται προς τα κατω;;;

ciaoant1
30-07-08, 15:45
World trade talks end in collapse
Marathon talks in Geneva aimed at liberalising global trade have collapsed, the head of the World Trade Organisation has said.
EU Trade Commissioner Peter Mandelson said the result was "heartbreaking". (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7531099.stm)


World trade talks end in collapse


Marathon talks in Geneva aimed at liberalising global trade have collapsed, the head of the World Trade Organisation has said.

Pascal Lamy confirmed the failure, which officials have blamed on China, India and the US failing to agree on import rules.

EU Trade Commissioner Peter Mandelson said the result was "heartbreaking".

The talks were launched in 2001 in Doha and were seen as providing a cornerstone for future global trade.

The main stumbling block was farm import rules, which allow countries to protect poor farmers by imposing a tariff on certain goods in the event of a drop in prices or a surge in imports.

India, China and the US could not agree on the tariff threshold for such an event.

Washington said that the "safeguard clause" protecting developing nations from unrestricted imports had been set too low.

Possible solution?

The negotiations floundered as trade officials gathered for a ninth day.

"There's no use beating around the bush, this meeting has collapsed," Mr Lamy said.

"Members have simply not been able to bridge their differences."

He added that time was needed to determine "if and how" WTO members could end the stalemate.


This is a better outcome for the world's poorest people than the bad deal on the table
World Development Movement

The end of Doha dreams
Q&A: Crunch trade talks

The Doha development round of trade talks initially started in 2001 with the aim of remedying inequality so that the developing world could benefit more from freer trade.

However, the talks have repeatedly collapsed as developed countries failed to agree with developing nations on terms of access to each others' markets.

The US and the European Union want greater access to provide services to fast-growing emerging countries, including China and India.

Meanwhile, developing countries want greater access for their agricultural products in Europe and the US.

Recent complications

Analysts have said that the collapse of the Doha talks could symbolise an end to multilateral trade agreements.


Instead, nations may pursue dual agreements with partner nations, preferring to focus on their own requirements rather than a more common negotiating goal.

The talks in Geneva were complicated by recent increases in the price of food and fuel.

Higher prices have prompted protests in both developed and developing nations, making it harder for negotiators to reach a compromise on opening up their markets to greater competition, analysts said.

Mr Mandelson, the EU trade commissioner, blamed the collapse on a "collective failure" but warned that the "consequences would not be equal", predicting that it would be countries that most needed help that would be hit hardest.

"They [the consequences] will fall disproportionately on those who are most vulnerable in the global economy, those who needed the chances, the opportunities most from a successful trade round." he said.

'Protecting livelihoods'

Trade officials had struck an optimistic tone on Friday, but this evaporated over the weekend amid acrimonious exchanges with the US accusing India and China of blocking progress.

The US said they were being overly protective towards their own farmers and are failing to do enough to open their markets, with US trade representative Susan Schwab calling the stance "blatant protectionism".

"In the face of the global food price crisis, it is ironic that the debate came down to how much and how fast could nations raise their barriers to imports of food," she said.

But India's trade minister, Kamal Nath, who had been criticised by a number of countries for his intransigence said the US demands were unreasonable.

"It's unfortunate in a development round we couldn't run the last mile because of an issue concerning livelihood security," Mr Nath said.

Dismay at collapse of trade talks (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7532302.stm)

Dismay at collapse of trade talks


International trade negotiators have expressed their disappointment at the failure of the latest talks in Geneva aimed at liberalising global trade.

China said the collapse was a serious setback for the world economy, while the EU described it as "heartbreaking".

The negotiations foundered because the United States could not agree with China and India on import rules.

But the World Trade Organization chief, Pascal Lamy, said he would not abandon his efforts to find an agreement.

The main stumbling block was farm import rules, which allow countries to protect poor farmers by imposing a tariff on certain goods in the event of a drop in prices or a surge in imports.

India, China and the US could not agree on the tariff threshold for such an event.

Washington said that the "safeguard clause" protecting developing nations from unrestricted imports had been set too low.

Recriminations

China said it blamed the "selfish and short-sighted behaviour" of wealthy nations for the failure of the trade talks.

It said that the talks collapsed ultimately because the US and EU were unwilling to scrap the huge subsidies they pay their farmers.

Japan, meanwhile, was critical of China and India's stance.

"Compared with seven years ago when the Doha round started, the economic weight of China and India has been increasing. At the same time they need to take more responsibility," said Nobutaka Machimura, Japan's chief cabinet secretary.

"I wonder if they were thinking about the world economy as a whole while pursuing their own national interests."

Damage limitation

Ministers had struggled for more than a week to reach a consensus on a trade pact, with talks finally breaking down on Tuesday.


It's too early to say but the bottom line is we can't give up - we have too much at stake
India's envoy, Ujal Singh Bhatia

The "Doha Round" was launched in 2001 with the aim of lifting millions out of poverty. But Mr Lamy said "members have simply not been able to bridge their differences".

He said: "We will need to let the dust settle a bit... WTO members will need to have a sober look at if and how they bring the pieces back together."

EU Trade Commissioner Peter Mandelson described the result as a "collective failure".

He said that it was now necessary to "make sure the damage is contained", and to work "as hard as possible to restore that confidence" in the WTO.

US trade representative Susan Schwab said the US would "stand by our current offers" and that it hoped to return to a negotiations where there was "more ambition on the table".

India's envoy to the talks, Ujal Singh Bhatia, said the "bottom line is we can't give up", while China said WTO members should "learn a lesson" from the failure.

Brazil's Foreign Minister Celso Amorim insisted that the negotiations were not dead.

"We have a good package, a package that would be positive for world trade," he said.

Complications

Over the years, the talks have repeatedly collapsed as developed countries failed to agree with developing nations on terms of access to each others' markets.

America's top trade negotiator Susan Schwab on the talks

The US and the European Union want greater access to provide services to fast-growing emerging countries, including China and India.

Meanwhile, developing countries want greater access for their agricultural products in Europe and the US.

Analysts have said that the collapse of the Doha talks could symbolise an end to multilateral trade agreements.

Instead, nations may pursue dual agreements with partner nations, preferring to focus on their own requirements rather than a more common negotiating goal.

The talks in Geneva were complicated by recent increases in the price of food and fuel.

Higher prices have prompted protests in both developed and developing nations, making it harder for negotiators to reach a compromise on opening up their markets to greater competition, analysts said.

Δείτε 2 άρθρα σχετικά με ένα πολύ σοβαρό θέμα, καθώς οι κυβερνώντες των κρατών που συμμετέχουν στον ΠΟΕ (Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου) ΔΕΝ καταφεραν να βρουν μια κοινή συμφωνία για την περαιτέρω "απελευθέρωση" του εμπορίου.
Στον ΠΟΕ συμμετέχουν σχεδόν όλα τα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κράτη (με σοβαρότερη εξαίρεση αυτή της Ρωσσιας, την οποία έχει μπλοκάρει η Αμερική, και έτσι εξηγείται και η μάλλον χαιρέκακη αντίδραση των ρωσσικών ΜΜΕ (http://english.pravda.ru/world/europe/28-07-2008/105912-world_trade_organization-0), που είναι εντελώς φιλοκυβερνητικά στη συντριπτική τους πλειοψηφία, στην είδηση που παρουσιάζουμε εδώ).
Το ότι τα ιμπεριαλιστικά κράτη ΔΕΝ μπορούν πλέον να τα "βρουν", δειχνει ότι οι μεταξύ τους ανταγωνισμοί έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
Τα επιχειρήματα τους βέβαια, που αναφέρονται και στα ΜΜΕ, ότι τάχα η εξελιξη αυτή (η κατάρρευση των συνομιλιών για το μοίρασμα της πίτας μεταξύ τους) θα οδηγήσει σε περισσότερη φτώχεια τον κόσμο, ανώ αντίθετα το "ελευ΄θερο εμπόριο" θα "μας σώσει" είναι μάλλον κωμικοτραγικά.
Ποιος πιστεύει πλέον, μετά από τόσα χρόνια "ελευθερης αγοράς" ότι αυτές οι πολιτικές είναι υπέρ του λαού?
Οι μόνοι που ωφελήθηκαν, εις βάρος του λαού, είναι οι ίδιες οι ελίτ, και τώρα που πλεόν δε μπορούν να τα βρουν (τουλάχιστον όχι με διπλωματικά μέσα), και δεν είναι πλέον τόσο ενωμένοι όσο παλιότερα, οι λαοί πρέπει να διεκδικήσουν αυτά που τους έχουν κλέψει, με το ξεδίπλωμα μεγάλων συλλογικων αγώνων.

ciaoant1
31-07-08, 14:56
http://www.zougla.gr/news.php?id=5558
Άρθρο σχετικά με το ντόμινο πτωχεύσεων που κηρύσσουν πολλές «μικρές» τράπεζες στις ΗΠΑ, με τις μεγάλες να τις απορροφούν, ή με τους κυβερνώντες να τις «σώζουν».
Επίσης, στο άρθρο γίνεται λόγος για το -τεράστιο και διαρκώς διογκούμενο- ομοσπονδιακό έλλειμμα των ΗΠΑ.

Τι ακριβώς είναι όμως το ομοσπονδιακό έλλειμμα? Πώς λειτουργούν οι τράπεζες?
Σε αυτά τα ερωτήματα, καλό θα ήταν να διαθέσετε λίγο από το χρόνο σας, και να δείτε τα πρώτα 15 λεπτά (περίπου) από αυτό το βίντεο:
http://video.google.com/videoplay?docid=448819483157225334&hl=en

Το βίντεο αυτό αποτελεί το τρίτο μέρος (στα related videos μπορείτε να βρείτε και τα άλλα 2) μιας ταινίας-ντοκιμαντέρ που λέγεται «Zeitgeist».
Η ταινία έχει σε πολλά σημεία μια συνομωσιολογική λογική (και στο τρίτο κομμάτι της που βάζω εδώ), και το τέλος της είναι μάλλον αφελές και ουμανιστικό-μη ρεαλιστικό, αλλά ωστόσο παρουσιάζει πολλά σημαντικά στοιχεία και αλήθειες.
Έτσι, στα πρώτα 15 περίπου λεπτά του video που έδωσα πιο πάνω, παρουσιάζεται μια πολύ καλή ιστορική ανασκόπηση του τι είχε γίνει πριν 100 χρόνια στις ΗΠΑ σε μια πολύ παρόμοια κρίση (δείτε και {url= http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_of_1907]μερικά στοιχεία στη wikipedia[/url], αν και το άρθρο της δεν είναι καθόλου πλήρες), αλλά κυρίως γίνεται μια πλήρης παρουσίαση του πως λειτουργούν οι τράπεζες, πως εκδίδουν το χρήμα, κτλ, ενώ παραθέτονται και πολλές ρήσεις μεγάλων ιστορικών προσωπικοτήτων σχετικά με το θέμα.
Αξίζει να το δει κανείς.

Επίσης, δείτε και ένα άρθρο σχετικά με την εξάπλωση της κρίσης και στην Ευρώπη:
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_31/07/2008_279518

ciaoant1
01-08-08, 14:19
Ακόμη υψηλότερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ ενισχύεται και η ανεργία (http://www.zougla.gr/news.php?id=5713)
Ακόμη υψηλότερα ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, ενώ ενισχύεται και η ανεργία
31 Ιουλίου 2008, 13:04


Στο νέο ιστορικό ρεκόρ του 4,1% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Ιούλιο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κοινοτική στατιστική υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στη ζώνη του ευρώ ενισχύθηκε από το 4% του Ιουνίου και απομακρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Το 4,1%, στο οποίο ανήλθε, είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση των εν λόγω στοιχείων, το 1997.

Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου.

Σε ξεχωριστή έκθεσή της, η Eurostat αναφέρει ότι η ανεργία στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε το Μάιο στο 7,3%, έναντι 7,2% που προέβλεπε προηγουμένως, και διατηρήθηκε στα ίδια επίπεδα και τον Ιούνιο.

Όσο για την Ελλάδα, εδώ πλέον έχουμε τα πρώτα κρούσματα ταμείων που πλέον δε μπορούν -λόγβω βέβαια και του μεγάλου σκανδάλου των ταμείων για να μη ξεχνιόμαστε- να δώσουν στους συνταξιούχους τις συντάξεις που δικαιούνται:
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται ότι ο Λογαριασμός Επικούρησης Προσωπικού της ΕΤΕ δεν καταβάλλει στους συνταξιούχους της Εθνικής τις συντάξεις για τον Αύγουστο, λόγω έλλειψης επαρκών διαθεσίμων. (http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=923655&lngDtrID=251)

Και όλα αυτά βέβαια, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την ενοποίηση των ταμείων, που θα δημιουργήσει νέα, τεράστια προβλήματα για το λαό, γι' αυτό και απαιτείται πλέον η μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων σε κινητοποιήσεις, ώστε να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους.

ciaoant1
02-08-08, 16:28
Υπό χρεοκοπία η IndyMac
15:42 - 01 Αύγουστος 2008

Αίτηση προστασίας από χρεοκοπία κατέθεσε η IndyMac, η δεύτερη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παροχής στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία θα μπορεί να ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία που της έχουν απομείνει.



Το παθητικό της κυμαίνεται μεταξύ των 100 � 500 εκατ δολαρίων, ενώ η εταιρεία έχει περί τους 50 πιστωτές τους οποίους δεν κατονόμασε.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι τράπεζες απαγορεύεται να υποβάλουν αίτηση προστασίας από χρεοκοπία, οι εταιρείες τραπεζικών συμμετοχών όπως η IndyMac μπορούν.

Υπενθυμίζεται ότι η IndyMac βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα όταν ξέσπασε η κρίση των subprimes, με τους πελάτες της να αδυνατούν να αποπληρώσου τα δάνεια τους, τις τιμές των κατοικιών να υποχωρούν και τις κατασχέσεις να αγγίζουν επίπεδα ρεκόρ.

http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=163102


Θυμίζω και αυτό το λινκ που είχαμε δει παλιότερα:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bank_run

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 4 λεπτά και 58 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Επισης, δείτε μια είδηση από τις ΗΠΑ, με τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Α. Σβαντζενέγκερ να "εξολοθρεύει"...22.000 θεσεις εργασίας(!!!), και να μειώσει τις απολαβές άλλων 200.000 στο βασικό μισθό(!!!), με τη γνωστή και δοκιμασμένη πλέον δικαιολογία ότι τάχα "δεν υπάρχουν λεφτά" και, ως συνήθως, οι εργαζόμενοι -και μόνο αυτοί- "θα πληρώσουν τη νύφη"...

Thousands face sack in California (http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/7536486.stm)

Thousands face sack in California
Arnold Schwarzenegger signs his executive order on 31 July


Governor Arnold Schwarzenegger of California has signed an executive order to sack 22,000 state workers and put 200,000 on the minimum wage.

The most populous state in the US faces a budget deficit of more than $15bn (£7.6bn), and legislators are struggling to agree a spending plan.

Mr Schwarzenegger says the cuts will save $100m a month and put pressure on politicians reach a budget deal.

But a leading official in the state challenged the decision to cut pay.

Opponents said there was enough cash to pay full salaries and the state's financial controller, John Chiang, vowed to ignore Mr Schwarzenegger's order.

California has one of the largest economies in the world but the governor says it currently has no way to pay contractors for many of the services it provides.

'Whatever it takes'

Mr Schwarzenegger, the former Hollywood film star turned Republican politician, told reporters he had signed an executive order on the staff and pay cuts.


People are going to get put out of their homes. The governor says he's sorry. We can't pay with sorry
Debra Martin
Union official

Read reactions from Californians

Most of those laid off are seasonal and part-time staff, while the 200,000 remaining state employees would have their full salaries restored when a budget was agreed, the governor said.

"Today I am exercising my executive authority to avoid a full-blown crisis and keep our state moving forward," he said.

"This is not an action I take lightly but we do not have a budget and, as governor, I have a responsibility to make sure our state has enough money to pay its bills."

Mr Chiang, a Democrat serving as financial controller, has vowed not to implement the pay cuts, saying to do so could risk legal action.

He sent a letter to Mr Schwarzenegger on Thursday saying he would defy the order and issue employees their regular salaries.

The governor's executive order, he said, was based on "faulty legal and factual premises".

Union anger

Workers and union representatives were quick to point out the human cost of Mr Schwarzenegger's move.

"People are going to get put out of their homes. The governor says he's sorry. We can't pay with sorry," Debra Martin, a union official, told the Los Angeles Times.

The dispute between the governor and the financial controller centres on the interpretation of a five-year-old state Supreme Court ruling.

Asked whether his administration would sue the state financial controller's office if it did not comply with the executive order, Mr Schwarzenegger said:

"If that's what it takes. I'm here to make sure that our state functions, and whatever it takes, I will do it."

Some 30 American states face budget deficits, caused by rising costs and falling revenues in a slumping economy, but California is by far the largest.

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 2 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Και μια είδηση από Ελλάδα, με το κράτος να ξεπουλά και τις μαρίνες, δίνοντας νέα πεδία εκμετάλλευσης στους ιδιώτες:

ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦ ΕΡΟΝ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
Τρέχουν να «δέσουν» στις μαρίνες (http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080802&nid=9367257&sn=&spid=1451)

Τρέχουν να «δέσουν» στις μαρίνες
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΟΥΛΕΡΕΣ


Ένας νέος γύρος μοιρασιάς τών ανά την Ελλάδα μαρινών που ελέγχονται από το κράτος και προορίζονται να δοθούν προς εκμετάλλευση σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ανοίγει με την επικείμενη δημοπράτηση τεσσάρων μαρινών: της Μυτιλήνης, των Μαλλίων Κρήτης, της Ζακύνθου και του Αργοστολίου. Από τις τέσσερις, η πλέον πολύφερνη νύφη φέρεται να είναι αυτή της Μυτιλήνης καθώς βρίσκεται σε μια θαλάσσια περιοχή με μεγάλες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης. Ήδη, το ενδιαφέρον για τη μαρίνα της Μυτιλήνης είναι μεγάλο και μάλιστα και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας Κοτς, ο οποίος εκμεταλλεύεται ήδη μαρίνες- μεταξύ των οποίων και τη μαρίνα του Αϊβαλί - στα παράλια της Μικράς Ασίας, έχει κάνει συνεταιρισμό με τον Έλληνα επιχειρηματία κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσο του ομίλου των Folli Follie με στόχο να αναπτύξουν από κοινού μια αλυσίδα μαρινών και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ο Τούρκος μεγαλοεπιχειρηματίας ενδιαφέρεται τόσο για το κατασκευαστικό κομμάτι όσο και και για τα τέλη ελλιμενισμού που θα εισπράττονται από τις μαρίνες. Για τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο το ενδιαφέρον για τις μαρίνες- οι οποίες θα είναι υψηλών προδιαγραφών και θα φιλοξενούν πελάτες με γερά πορτοφόλια- τροφοδοτείται κυρίως από το γεγονός ότι στα καταστήματα που θα υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο θα μπορεί να διακινεί τα δικά του προϊόντα: κοσμήματα, αρώματα, ρολόγια και άλλα αξεσουάρ ενδεχομένως με όχημα τα ΚΑΕ. Στους μνηστήρες της μαρίνας Μυτιλήνης συμπεριλαμβάνονται όμως και άλλοι και το πιθανότερον είναι να διαμορφωθούν ισχυρά κοινοπρακτικά σχήματα στα οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες από διαφορετικούς χώρους.
Μαρίνα Μυτιλήνης
Ενδιαφέρον εμφανίζεται και από άλλους επώνυμους επενδυτές, που διαθέτουν τεχνογνωσία στη διαχείριση μαρινών. Ακούγεται το όνομα του επιχειρηματία κ. Γιώργου Βερνίκου, ενώ ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει και ξένοι επιχειρηματίες, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί. Στη μάχη του διαγωνισμού ενδιαφέρεται να συμμετάσχει και ο Δήμος Μυτιλήνης συμμετέχοντας σε ένα από τα επιχειρηματικά σχήματα που πρόκειται να διαμορφωθούν.
Έχουν μέλλον οι μαρίνες
Τα σκάφη αναψυχής στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Ιcap, αυξάνονται ετησίως με ποσοστό 15%, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι ανάγκες για ελλιμενισμό τους. Η Ιcap επισημαίνει ότι «με τις ισχύουσες συνθήκες και τάσεις της αγοράς, τα πολυεστερικά σκάφη αναμένεται να παρουσιάσουν ρυθμό εξέλιξης της τάξης του 15% ετησίως ή και υψηλότερο, η αγορά φουσκωτών σκαφών προβλέπεται να εμφανίσει άνοδο περίπου 5%, ενώ στα ίδια επίπεδα ή και λίγο υψηλότερα αναμένεται να κινηθεί η αγορά των ιστιοπλοϊκών».
Μεγάλα ονόματα
Το ότι η διαχείριση μαρινών παρουσιάζει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον φαίνεται και από το γεγονός της εμπλοκής σε αυτές ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων: του ομίλου της Lamda Development που διαχειρίζεται τη μαρίνα σκαφών πολυτελείας του Φλοίσβου, του ομίλου Κοπελούζου που μαζί με τον όμιλο Κυριακούλη διαχειρίζονται τη μαρίνα της Ζέας, αλλά και του κατασκευαστικού ομίλου της J&Ρ Άβαξ, ο οποίος με 58% ηγείται του κοινοπρακτικού σχήματος το οποίο έχει αναδειχθεί ανάδοχος της μαρίνας του Φαλήρου. Εξάλλου σύμφωνα με πληροφορίες ο όμιλος Κυριακούλη, ο οποίος διαχειρίζεται ήδη τέσσερις μαρίνες στην Ελλάδα, πρόκειται να αναλάβει και τη διαχείριση της μαρίνας της Λάρνακας χωρητικότητας 800 σκαφών.
Ο διαγωνισμός για τις τέσσερις μαρίνες
Σύμφωνα με τις προκηρύξεις των διαγωνισμών, η χρονική διάρκεια της εκμίσθωσης των μαρινών Μυτιλήνης, Μαλίων, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς θα είναι για 40 χρόνια. Για τη μαρίνα Μυτιλήνης ορίζεται η καταβολή 2 εκατ. ευρώ και ετήσιου ανταλλάγματος, που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ως προθεσμία υποβολής προσφορών στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης ορίσθηκε η Τετάρτη 20 Αυγούστου. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης για τη μαρίνα θα πρέπει να στηρίζεται σε προϋποθέσεις συμβατές με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας και τις συνθήκες θαλάσσιου τουρισμού στη μείζονα περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και των παραλίων της Μ. Ασίας. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 300.000 ευρώ.
Για τη μαρίνα Μαλίων ορίζεται εφάπαξ αντάλλαγμα 500.000 ευρώ και ετήσιο αντάλλαγμα, που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ως προθεσμία υποβολής προσφορών ορίσθηκε η Τετάρτη, 3 Σεπτεμβρίου. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης για τη μαρίνα θα πρέπει να στηρίζεται σε προϋποθέσεις συμβατές με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας και τις συνθήκες θαλάσσιου τουρισμού στην Κρήτη. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 200.000 ευρώ.
Για τη μαρίνα Ζακύνθου, ορίζεται εφάπαξ αντάλλαγμα 500.000 ευρώ και ετήσιο αντάλλαγμα, που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ως προθεσμία υποβολής προσφορών ορίσθηκε η Παρασκευή 29 Αυγούστου. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης για τη μαρίνα θα πρέπει να στηρίζεται σε προϋποθέσεις συμβατές με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας και τις συνθήκες θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή του Ιονίου, της Αδριατικής και των παραλίων της Δυτικής Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 200.000
ευρώ.
Για τη μαρίνα Αργοστολίου Κεφαλονιάς ορίζεται εφάπαξ αντάλλαγμα 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο αντάλλαγμα, που θα αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο. Ως προθεσμία υποβολής προσφορών ορίσθηκε η Τετάρτη 27 Αυγούστου. Το προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξης για τη μαρίνα θα πρέπει να στηρίζεται σε προϋποθέσεις συμβατές με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της μαρίνας και τις συνθήκες θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή του Ιονίου, της Αδριατικής και των παραλίων της Δυτικής Ελλάδας. Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό θα πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή ύψους 250.000 ευρώ.

ciaoant1
03-08-08, 14:43
Η «ΦΟΥΣΚΑ» ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο νέος τρόμος λέγεται πιστωτικές κάρτες (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=19879536)
Η «ΦΟΥΣΚΑ» ΤΗΣ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΟΒΑΡΗ ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο νέος τρόμος λέγεται πιστωτικές κάρτες
Του ΜΩΥΣΗ ΛΙΤΣΗ

Μετά τα subprime δάνεια, ο νέος φόβος για τις τράπεζες λέγεται πιστωτικές κάρτες. Το αμερικανικό καταναλωτικό χρέος έφθασε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fed, στο τέλος Μαΐου στα 2,57 τρισ. δολάρια, παρουσιάζοντας αύξηση 68% σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας. Το ποσό αυτό αναλογεί σε 8.400 δολάρια χρέος για κάθε Αμερικανό.

Ο μέσος αμερικανός φοιτητής χρωστάει 20.000 δολάρια σε εκπαιδευτικά δάνεια, με το χρέος των νοικοκυριών, συμπεριλαμβανομένων των υποθηκών και των πιστωτικών καρτών, να αντιπροσωπεύει το 19% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών σε σχέση με 13% το 1980.

Τα απαιτούμενα

Το μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματος που πρέπει οι καταναλωτές να βάλουν στην άκρη για την εξυπηρέτηση του χρέους τους έχει αυξηθεί σε 14,5% από 11% που ήταν 15 χρόνια πριν, ενώ το ποσοστό αποταμίευσης των Αμερικανών, το οποίο ξεπερνούσε το 8% του διαθέσιμου εισοδήματος το 1968, ανερχόταν σε 0,4% το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς.

Η «φούσκα» της υπερχρέωσης των αμερικανικών νοικοκυριών απειλεί πρώτα απ' όλα να σπάσει στα χέρια των τραπεζών, που ήδη πληρώνουν το τεράστιο κόστος της αδυναμίας όλο και περισσότερων Αμερικανών να πληρώσουν τις δόσεις των στεγαστικών τους δανείων.

Στέλεχος της Citigroup προειδοποίησε, σε πρόσφατη ομιλία στις ΗΠΑ, για τη νέα απειλή, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν πληρώνουν ολόκληρο τον λογαριασμό της πιστωτικής τους κάρτας, αλλά 3%-4% των οφειλών τους, με το μέσο καταναλωτή να διαθέτει εννέα πιστωτικές κάρτες.

Ηδη στα τρέχοντα αποτελέσματα ορισμένων τραπεζών φάνηκαν οι πρώτες ενδείξεις ότι δεν είναι μόνο τα subprime δάνεια που ροκανίζουν τα κέρδη τους αλλά και οι οφειλές από πιστωτικές κάρτες. Η Washington Mutual, μία από τις δέκα μεγαλύτερες τράπεζες που εκδίδουν πιστωτικές κάρτες στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε το δεύτερο τρίμηνο ζημιές 3,3 δισ. δολαρίων, από τις οποίες 175 εκατ. δολάρια αφορούσαν απώλειες από καθυστερήσεις πληρωμών για πιστωτικές κάρτες. Η American Express ανακοίνωσε μείωση κατά 38% στα κέρδη του δευτέρου τριμήνου, με την πιστωτική της κάρτα, την Amex, να θεωρείται η πιστωτική κάρτα του «φτωχού», καθώς είναι ευρέως διαδεδομένη σε πελάτες της μεσαίας τάξης.

Οι πιστωτικές κάρτες επηρέασαν και τα κέρδη της Citigroup, η οποία παρουσίασε το δεύτερο τρίμηνο αύξηση 67% στις ζημιές από πιστωτικές κάρτες, γεγονός που έπαιξε ρόλο στις συνολικές της ζημιές 2,5 δισ. δολαρίων.

Πτωχεύσεις

Μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου φέτος οι αιτήσεις ατομικών πτωχεύσεων σε ολόκληρη την Αμερική αυξήθηκαν κατά 26,5% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και έφθασαν στις 236.982.

Στις έξι πολιτείες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη στεγαστική κρίση, την Αριζόνα, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν, τη Νεβάδα και το Οχάιο, οι αιτήσεις πτώχευσης αυξήθηκαν κατά 45,2%.

Ο μέσος όρος των προστίμων για καθυστέρηση πληρωμών αυξήθηκε στα 35 δολάρια το 2007 από λιγότερο από 13 δολάρια το 1994 και τα τέλη με τα οποία χρεώνονται οι καταναλωτές που ξεπερνούν το πιστωτικό τους όριο υπερδιπλασιάστηκαν σε 26 δολάρια το μήνα από 11 δολάρια.


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - 03/08/2008

Επισης, ένα άρθρο για την Κίνα, όπου η κατάσταση οδηγεί πολλούς πλέον να μιλούν για νέες εξεγέρσεις εναντίον των κυβερνόντων, με ένα τεράστιο μέρος το πληθυσμού να ζει μέσα σε απίστευτη εξαθλίωση:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=111,id=2338864
Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα, δείτε εδώ για το τι απέγιναν τα κονδύλια του Γ' ΚΠΣ:
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=79309808
http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=85111152


Επισης, δείτε εδώ για την πρόθεση της κυβέρνησης να δώσει νέα πεδία κερδοφορίας-εκμετάλλευσης στους ιδιώτες, στο χώρο της υγείας και στα λιμάνια:
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=46700
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=899640

ciaoant1
04-08-08, 14:42
http://athens.indymedia.org/local/webcast/uploads/metafiles/5030.jpg

Της... ανεργίας στις ΗΠΑ (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=56920560)
ΣΤΟ 5,7% ΤΟΝ ΙΟΥΛΙΟ * ΘΥΜΑΤΑ ΟΙ ΝΕΟΙ (20,3%)

Της... ανεργίας στις ΗΠΑ
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 4 και πλέον ετών εκτοξεύθηκε η ανεργία στις ΗΠΑ τον Ιούλιο, καθώς οι επιχειρήσεις συνέχισαν για έβδομο συνεχόμενο μήνα να απολύουν και να περικόπτουν ώρες εργασίας.

Οι απολύσεις άγγιξαν τον προηγούμενο μήνα τις 51.000, ανεβάζοντας τον συνολικό τους αριθμό από την αρχή του έτους στις 463.000 και το ποσοστό της ανεργίας στο 5,7%, από 5,5% τον Ιούνιο.

Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχθηκαν οι νέοι ηλικίας 16-19 ετών, η ανεργία των οποίων έφθασε στο 20,3%, το υψηλότερο επίπεδο από το 1992. Εξ αυτών, το ποσοστό που εργάζεται, υποχώρησε στο 32,5%, το χαμηλότερο από το 1948.

Οι επιχειρήσεις συνέχισαν όχι μόνο να απολύουν, αλλά και να περικόπτουν ώρες εργασίας στο υπόλοιπο προσωπικό τους, με αποτέλεσμα η μέση εργασιακή εβδομάδα να υποχωρήσει στις 33 ώρες και 36 λεπτά, η μικρότερη από το 1964. Αμεση συνέπεια αυτού, ήταν το νέο άλμα της μερικής απασχόλησης. Ο αριθμός των Αμερικανών που αναγκάστηκαν να δουλέψουν λιγότερες ώρες την εβδομάδα, επειδή δεν μπορούσαν να βρουν μια δουλειά πλήρους απασχόλησης, αυξήθηκε τον Ιούλιο κατά 308.000, στα 5,7 εκατομμύρια, και ήταν ο υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 1993.

Στους τελευταίους 12 μήνες, ο αριθμός των part-timers στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 1,4 εκατομμύριο.

Οι οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η συρρίκνωση της εργασιακής εβδομάδας προοιωνίζεται ακόμη περισσότερες περικοπές θέσεων εργασίας και άνοδο της ανεργίας στο μέλλον. Η ζοφερή κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας ενισχύει το σενάριο παράτασης της οικονομικής επιβράδυνσης στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου «έτρεξε» με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,9% στο β' τρίμηνο του έτους, όμως τα αναθεωρημένα στοιχεία για το δ' τρίμηνο του 2007 έδειξαν αρνητικό ΑΕΠ. Αρκετοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να παραπαίει ώς τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, ακόμα μία τράπεζα, η First Priority Bank της Φλόριδα, πτώχευσε το περασμένο Σάββατο, πέφτοντας θύμα της κατάρρευσης της εγχώριας αγοράς ενυπόθηκων δανείων και της πιστωτικής κρίσης. Συνολικά, 8 τράπεζες έχουν βάλει «λουκέτο» στις ΗΠΑ φέτος, έναντι τριών πέρυσι.

Οι εκτιμήσεις μιλούν για 300 επιπλέον λουκέτα τραπεζών στα επόμενα χρόνια στις ΗΠΑ, κυρίως λόγω των τεράστιων ζημιών που θα συσσωρεύσουν από τις σχετιζόμενες με τα στεγαστικά δάνεια επενδύσεις τους. *


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/08/2008

Στην Ελλάδα, όπως και παντου άλλωστε, οι κυβερνώντες προσπαθούν να ρίξουν στην πλάτη του λαού τις συνέπειες της κρίσης.
Ένα νέο μέτρο που ήδη έχει ακουστεί, και δε θα πρέπει να περάσει σε καμία περίπτωση, είναι η περαιτέρω αύξηση του ΦΠΑ (το οποίο ήδη έχει αυξηθεί μία φορά από τη σημερινή κυβέρνηση, παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου - δείτε και σχετικό video από ελληνοφρένεια: http://www.youtube.com/watch?v=P6PrVIYi8oM):
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12410&subid=2&pubid=2777106&tag=7949

ciaoant1
05-08-08, 14:28
Μια αποκάλυψη για την ηγεσία της ΓΣΕΕ, που ανοιχτά κινείται υπέρ των εργοδοτών και εναντίον των εργτών, τους οποίους υποτίθεται ότι εκπροσωπεί:

"Και όμως είναι δυνατόν, στο κεντρικό συνδικάτο της χώρας θέλουν εργαζόμενους σκλάβους! Τουλάχιστον οκτώ συμβάσεις εργασίας με νέους εργαζόμενους που έχουν προσλάβει τελευταία στη ΓΣΕΕ, έχουν υπογράψει συμβάσεις εργασίας που οι εργαζόμενοι (αυτοεξαιρούνται του ωραρίου εργασίας των άλλων εργαζόμενων στη ΓΣΕΕ )δεν γνωρίζουν πότε θα πηγαίνουν και πότε θα φεύγουν από την δουλειά..." (http://dockworkers.blogspot.com/2008/08/blog-post_04.html)

Επίσης, δείτε μια ακόμα αποκάλυψη, σχετικά με τα πρώτα "κρούσματα" εφαρμογής της ευρωπαικής ντιρεκτίβας περί «ενεργού» και «ανενεργού» χρόνου εργασάις, 65ωρου, κτλ:

«Σπάει» το χρόνο εργασίας για να επεκτείνει την απλήρωτη δουλειά (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=900238)

ciaoant1
06-08-08, 14:52
Μερικά ποστ πριν, είχαμε δει ένα άρθρο σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να αποδώσει στους ιδιώτες και την πρωτοβάθμια υγεία:
http://www.e-tipos.com/newsitem?id=46700

Εδώ ένα σημερινό άρθρο, με το σχετικο προεδρικό διάταγμα να περνά:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=925258&lngDtrID=244

ciaoant1
08-08-08, 14:20
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης, «με τη σφραγίδα της νομιμότητας η Δημόσια Υγεία βγαίνει στο σφυρί και το αγαθό της Υγείας επισήμως καθίσταται εμπόρευμα, με τους Έλληνες πολίτες να αναζητούν από ποια ολιγοπωλιακή αλυσίδα Υγείας θα μπορούν να το προμηθευτούν» (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=80771&ct=1)

Επίσης, δείτε και αυτό το άρθρο, που καταδεικνύει την αναγκαιότητα για το λαό να δικεδικήσει αυξήσεις στους μισθούς, ώστε να μπορέσει να ζήσει αξιοπρεπώς:

Η ακρίβεια «έφαγε» ήδη τις αυξήσεις όλης της χρονιάς!
Ο τιμάριθμος των φτωχών τον Ιούνιο ξεπέρασε το 5,5% λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες (http://www.e-tipos.com/newsitem?id=47356)
Η ακρίβεια «έφαγε» ήδη τις αυξήσεις όλης της χρονιάς!
Ο τιμάριθμος των φτωχών τον Ιούνιο ξεπέρασε το 5,5% λόγω των ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες
Παρασκευή, 08.08.08
Το «φλερτ» του πληθωρισμού με το 5% συνεχίστηκε και τον Ιούλιο, καθώς για τρίτο συνεχόμενο μήνα ο γενικός δείκτης τιμών ανήλθε στο 4,9%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών.

Η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών σε φρούτα, λαχανικά και πατάτες, καθώς επίσης και από την πτώση της τιμής της βενζίνης την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα υπήρξε συγκράτηση ή και μείωση τιμών στα είδη σούπερ-μάρκετ.

Ομως αυτό δεν αλλάζει την πραγματικότητα για εκατομμύρια μισθωτούς σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι βλέπουν τον πληθωρισμό να «τρώει» τις αυξήσεις στους μισθούς, τις οποίες μάλιστα δεν έχουν λάβει ακόμη στο σύνολό τους! Συγκεκριμένα, ο γενικός δείκτης τιμών διαμορφώθηκε σε μέσα επίπεδα στο 4,54% το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου, ξεπερνώντας τη μεσοσταθμική αύξηση κατά 4,52% που συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλο το 2008. Η κατάσταση για τους εργαζομένους στο δημόσιο τομέα είναι ακόμη πιο δυσμενής, καθώς η μεσοσταθμική αύξηση των μισθών τους κινείται στο 3% για φέτος. Η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά αποτελεί μια από τις βασικές αιτίες της καθίζησης στην κατανάλωση, αφού και ο δανεισμός μέσω καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών αγγίζει πλέον τα όριά του.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός πλήττει κυρίως τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του πληθυσμού, καθώς οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται σε αγαθά και υπηρεσίες πρώτης ανάγκης που σχετίζονται με τη διατροφή και τη στέγαση.

Σύμφωνα με στοιχεία των ερευνητών κ.κ. Ζωγραφάκη και Μητράκου, τον Ιούνιο του 2008 (όπου ο δείκτης τιμών ήταν και πάλι στα επίπεδα του 4,9%) τα φτωχά νοικοκυριά αντιμετώπισαν πληθωρισμό 5,5% έναντι 4,1% των πλούσιων νοικοκυριών. Ο πληθωρισμός δηλαδή του 10% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα ήταν μεγαλύτερος κατά 33% έναντι του πληθωρισμού του 10% των νοικοκυριών με το μεγαλύτερο εισόδημα.

Οι πληθωριστικές πιέσεις θα επιμείνουν και τους επόμενους μήνες, κάτι που παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ σε δηλώσεις του λίγο μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ όπου αποφασίστηκε να διατηρηθεί το βασικό επιτόκιο στο 4,25%. Η κίνηση μη αύξησης των επιτοκίων υπαγορεύτηκε από τις ενδείξεις σημαντικής οικονομικής επιβράδυνσης στην ευρωζώνη κατά τους προσεχείς μήνες, οι οποίες επισκιάζουν την πρόβλεψη της Eurostat για πληθωρισμό 4,1% τον Ιούλιο, επίπεδο ρεκόρ για τα τελευταία 15 έτη.

Για την Ελλάδα ο γενικός γραμματέας της ΕΣΥΕ, κ. Μ. Κοντοπυράκης, δήλωσε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο αναμένεται να είναι ελαφρά πτωτικός».


ΝΤΟΒΟΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

Ελεύθερος Τύπος

ciaoant1
09-08-08, 19:08
Όχι στην Κατάργηση της Κυριακής Αργίας (http://repo-zine.blogspot.com/2008/08/blog-post_8467.html)
Όχι στην Κατάργηση της Κυριακής Αργίας

Για μια ακόμη φορά τα αφεντικά στο χώρο του εμπορίου επανέρχονται και ζητάνε την κατάργηση της Κυριακής αργίας. Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια και ούτε θα είναι και η τελευταία. Αλλεπάληλες φορές έρχεται αυτό το θέμα στο προσκήνιο (πέρυσι κιόλας είχαν προσπαθήσει να κρατήσουν τα μαγαζιά ανοιχτά δύο κυριακές μέσα στην περίοδο των γιορτών των χριστουγέννων) για να μετρήσουν αντιδράσεις και να προετοιμάσουν το έδαφος και μέσω κυβερνητικών παρεμβάσεων προς αυτήν την κατεύθυνση. Η συνεχής απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων το Σάββατο το απόγευμα τα τελευταία χρόνια είχε και αυτό τον σκοπό.
Οι προσπάθειες για την κατάργηση της κυριακής αργίας κρατάνε από παλιά όταν σε νομο που ψηφίστηκε στην ελληνική βουλή το 1999 επί υπουργού Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλου πέρασε τροπολογία όπου επιτρέπεται το ανοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και τις αργίες για τις τουριστικές περιοχές αλλά και όσων καταστημάτων βρίσκονται σε περιοχές αυξημένης τουριστικής κίνησης.
Και μια που η ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα, όλη μπορεί να θεωρηθεί περιοχή τουριστικής κίνησης...
Βλέπε πχ την περίπτωση των "Village Park" στο Ρέντη όπου χαρακτηρίσθηκε τουριστική περιοχή και δώθηκε άδεια για να λειτουργούν τα καταστήματα που υπάρχουν μέσα σε αυτά μέχρι τις 11.00 μμ.
Οι εργοδότες βέβαια τονίζουν ότι έτσι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας και άλλα ωραία, είναι όμως έτσι ;
Φυσικά και όχι και όπως όλοι γνωρίζουμε, και τα αφεντικά γνωρίζουν, η μισή αλήθεια είναι ένα ολόκληρο ψέμα. Kάποιες νέες θέσεις εργασίας θα υπάρξουν, εις βάρος όμως της πλήρους απασχόλησης και σε όφελος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και του ωρομίσθιου (θα μοιραστούμε δηλαδή τη μιζέρια της εργασιακής καθημερινότητας και αυτό θα ονομαστεί νέα θέση εργασίας - το ωρομίσθιο δηλαδή). Παράλληλα όμως άλλες θέσεις εργασίας θα χαθούν αφού η κατάργηση της κυριακής αργίας θα ωφελήσει βασικά τα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα.
Όπως ήδη αποδείχθηκε στην πράξη η απελευθέρωση του ωραρίου τα σάββατα σήμαινε την ολοένα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την μερική απασχόληση με ότι αυτό συνεπάγεται. Μισά ένσημα, χαμηλό μεροκάματο, εντατικοποίηση της εργασίας για να βγει όσο το δυνατόν περισσότερη δουλειά, απλήρωτες υπερωρίες, προσαρμογή όλου του ελεύθερου χρόνου μας στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας. Αλήθεια μπορεί κανείς να φανταστεί τι σημαίνει για όλους μας μια πιθανή κατάργηση της Κυριακής αργίας σε συνδυασμό με τα νέα μέτρα που αποφάσισαν σε ευρωπαικό επίπεδο;
Τέλη Ιουνη 2008 οι υπουργοί Απασχόλησης της Ευρωπαικής Ενωσης αποφάσισαν την υιοθέτηση της 65ωρης εργάσιμης εβδομάδας, της 13ωρης εργάσιμης μέρας και το χωρισμό του εργάσιμου χρόνου σε "ενεργό" και "ανενεργό". Τι σημαίνει το τελευταίο; Ότι τα μεσημέρια πχ που δεν πατάει πελάτης σε κατάστημα θα θεωρείται ο χρόνος της βάρδιας σου ανενεργός και δεν θα πληρώνεσαι.
Εδώ πρέπει και να αναφέρουμε και τις προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αναμόρφωση του εργατικού δικαίου στην Ελλάδα για πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων και απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση αποζημίωσης σε περίπτωση "αντισυμβατικής συμπεριφοράς" του εργαζομένου. Δηλαδή ζητάς να πληρωθείς τα νόμιμα; ζητάς να παίρνεις ρεπό; συνεπώς έχεις αντισυμβατική συμπεριφορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα όπως εκφράζεται μέσω του κλαδικού σωματείου και της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων δέσμιο το ένα σε κομματικοκεντρικές λογικές και σε αμφίβολες κοινωνικές συμμαχίες με τα μικρομεσαία αφεντικά και το άλλο προωθώντας τη λογική της ΓΣΕΕ, οδήγουν στην ήττα και υπονόμευουν τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν, στρώνωντας το έδαφος έτσι ουσιαστικά σε παιρετέρω επιθέσεις των εργοδοτών εναντίον μας. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις για να μην μένουν ανοιχτά τα καταστήματα μέχρι αργά το το βράδυ του σαββάτου, όπου το ΠΑΜΕ αποχώρησε από τα μπλόκα που είχαν στηθεί στα μαγαζιά αφήνωντας την πρωτοβουλία δράσης ενάντια στην απελευθέρωση του ωραρίου (μέσα στην οποία μετείχε και το "ρεπό") να δίνει τον αγώνα μόνη της όσο και την ομοσπονδία που ήταν εξαφανισμένη το αποδεικνύει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι για την απελευθέρωση του ωραρίου στα super markets το σάββατο το βράδυ πριν από μερικά χρόνια, η ομοσπονδία ιδιωτικών υπαλλήλων ήταν η μοναδική υπεύθυνη αφού συναίνεσε και έβαλε την υπογραφή της γι αυτό.
Αν η κατάκτηση του 8ωρου έγινε με τους σκληρούς αγώνες των εργαζομένων, η σημερινή κατάσταση που βιώνουμε ωφείλεται στην δικιά μας απραξία. Το επίσημο συνδικαλιστικό κίνημα καλλιέργησε τον εφησυχασμό και την αυταπάτη του σωτήρα των εργαζόμενων, όμως πια μετά τόσο καιρό, μετά και την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και το ξεπούλημα από τη ΓΣΕΕ είναι η ώρα να οργανώσουμε τις αντιστάσεις μας μέσα στους εργασιακούς χώρους ενάντια στα αφεντικά, στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία και τους πεφωτισμένους σωτήρες της εργατικής τάξης. Να πιστέψουμε στη δύναμη μας. Μαγικά ραβδάκια που θα λύσουν τα προβλήματα και να αποτρέψουν τον εργασιακό μεσαίωνα που επιθυμούν τα αφεντικά δεν υπάρχουν.
Τα μαγαζιά δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμάς, εμείς μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τα αφεντικά ...

ciaoant1
10-08-08, 13:53
Ως συνέπειεα των κυρίαρχων πολιτικών σήμερα μιλάμε για μια μεγάλη κρίση, την οποία βέβαια την πληρώνουν όχι αυτοί που ωφελήθηκαν τόσα χρόνια από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, αλλά...οι λαοί:


Μεγάλος ο κίνδυνος οικογενειακής χρεοκοπίας για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, που πλέον αναλώνουν μόνο για δόσεις πάνω από το 40% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Και αυτοί δεν είναι σε απελπιστική κατάσταση, όπως 30 χιλιάδες συμπολίτες μας, που οι δόσεις των κάθε είδους δανείων υπερβαίνουν το μηνιαίο εισόδημά τους. (http://www.zougla.gr/news.php?id=6197)


*Το 2004, τα φυσικά πρόσωπα πλήρωναν το 39% των φόρων και οι επιχειρήσεις το 45%. Μέσα σε μία τριετία, η ισορροπία άλλαξε: Οι εργαζόμενοι έφτασαν να συνεισφέρουν το 50% των φόρων, ενώ μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις μόλις το 36% (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=97897688)


Ερχονται αυξήσεις και από την ΕΥΔΑΠ (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=51457336)


ΣΕ ΑΝΑΜΜΕΝΑ κάρβουνα κάθονται αρκετοί εργαζόμενοι σε ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες. Τι φοβούνται; Οτι ο ερχόμενος Σεπτέμβρης θα φέρει περικοπές προσωπικού στο όνομα της «περιστολής κόστους» που επιδιώκουν όλο και περισσότεροι εργοδότες. Αυτό τουλάχιστον παρατηρούν έμπειροι επαγγελματίες εύρεσης προσωπικού και δηλώνουν ότι οι «προσεισμοί» έχουν ήδη ξεκινήσει. (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=30850296)

ciaoant1
11-08-08, 14:15
Στα όρια της φτώχειας ζουν 2.100.000 παιδιά στη Βρετανία, 200.000 περισσότερα από τότε που ανέβηκε στην εξουσία το Εργατικό κόμμα του Τόνι Μπλερ και του Γκόρντον Μπράουν, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στατιστικά στοιχεία που έφερε στο φως η εφημερίδα «News of the World».

Η αποκάλυψη αυτή αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για τον πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, δεδομένου ότι η κυβέρνησή του είχε υποσχεθεί ότι μέχρι το 2010 θα μείωνε κατά 50% τον αριθμό των παιδιών που ζουν στο όριο της φτώχειας και μέχρι το 2020 δεν θα υπήρχε παιδί που να ζει στη φτώχεια.


Το ανησυχητικό εύρημα της δημοσκόπησης αυτής, όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα, είναι ότι τα περισσότερα από τα παιδιά που ζουν στο όριο της φτώχειας είναι παιδιά με εργαζόμενους γονείς.
...

Ολόκληρο το άρθρο για αυτά τα αποτελέσματα των αντιλαικών πολιτικών που χρησιμοποιεί η άρχουσα ταξη στην Αγγλία εδώ:
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=926849&lngDtrID=245

ciaoant1
13-08-08, 14:20
Οι συνέπειες της κρίσης έχουν για τα καλά φορτωθεί στο λαό - δείτε ένα ακόμα άρθρο από την Αγγλία:
Jobless total up as economy slows
Growth in average earnings has fallen as unemployment has risen
The number of people out of work rose by 60,000 in the three months to June (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7557925.stm)

ciaoant1
14-08-08, 14:47
Μερικά ακόμα άρθρα:


The Greatest Transfer of Wealth in History

I’ve made it clear for a year that I believe we have entered what will be the most serious depression in history. It also will involve the greatest transfer of wealth in history.
There are two basic classes of assets. There are paper assets and real assets. An ounce of gold is a real asset. A copper mine is a real asset. A house is a real asset. An oil field is a real asset.
In a depression, no real assets appear or disappear. Paper assets, on the other hand, turn to vapor. But the ownership of real assets will change as the real assets move from weak hands into strong hands.
We are going to go into or we’re in the greatest transfer of wealth in world history

http://www.321energy.com/editorials/moriarty/moriarty081008.html


Υπάρχει το παράδειγμα της Ζάμπιας. Το 1979, η ρουμανική κυβέρνηση δάνεισε τη Ζάμπια για να αγοράσει ρουμανικά τρακτέρ. Αδυνατώντας να εξοφλήσει το χρέος, το 1999 η Ζάμπια συμφώνησε με τη Ρουμανία στη ρύθμισή του έναντι 3 εκατομμυρίων δολαρίων. Προτού οριστικοποιηθεί η συμφωνία, μπήκαν στη μέση τα αρπακτικά και αγόρασαν από τη Ρουμανία το χρέος της Ζάμπιας έναντι 4 εκατ. δολαρίων. Κατόπιν μήνυσαν τη Ζάμπια ζητώντας να τους πληρώσει το αρχικό χρέος συν τους τόκους, δηλαδή συνολικό ποσό 40 εκατ. δολαρίων. Και πέρυσι κέρδισαν την υπόθεση σε βρετανικό δικαστήριο. Τώρα ξέρουμε γιατί κάποιες χώρες είναι καταδικασμένες να ανήκουν στον Τρίτο Κόσμο.

Ο Λάρι...

... δεν είναι ένα πρόσωπο της κινηματογραφικής φαντασίας. Υπάρχει πραγματικά, με πολλά και διαφορετικά ονόματα: «Carlyle Group», «ΚΚΚ», «Wendel», «Εurazeo» και άλλα. Επιχειρήσεις που κερδίζουν με τα λεφτά των άλλων. Η περιουσία τους υπολογίζεται σε 1,6 τρισ. δολάρια. Το 2005 είχαν περάσει στον έλεγχό τους 8.000 αμερικανικές επιχειρήσεις. Ήδη, ένας στους τέσσερις εργαζομένους στις ΗΠΑ και ένας στους δώδεκα στη Γαλλία δουλεύει για λογαριασμό αυτών των μαστοδόντων. Δύο ειδικοί εξηγούν στην εφημερίδα «Μοντ Ντιπλοματίκ» πώς αυτά τα αρπακτικά στήνουν το κόλπο: «Για να αποκτήσουν μια επιχείρηση που αξίζει 100, βγάζουν από την τσέπη τους 30 και δανείζονται 70 από τις τράπεζες. Σε τρία, τέσσερα χρόνια εκσυγχρονίζουν την επιχείρηση, τοποθετούν νέα διεύθυνση, οργανώνουν την παραγωγή, αναπτύσσουν τις δραστηριότητες και τσεπώνουν μέρος ή το σύνολο των κερδών για να πληρώσουν τους τόκους του δικού τους χρέους. Κατόπιν μεταπωλούν την επιχείρηση για 200- συνήθως σε κάποιους άλλους που θα κάνουν ό,τι έκαναν κι αυτοί. Ξεπληρώνοντας τα 70 που ήταν δανεικά, τους μένουν στην τσέπη 130. Όλα αυτά με μια αρχική επένδυση 30. Καθόλου άσχημα».

Οι επενδυτές...

... αυτοί συγκεντρώνουν αμύθητες περιουσίες, εφαρμόζοντας τις τέσσερις αρχές του «εκσυγχρονισμού» στις επιχειρήσεις που πέφτουν στα νύχια τους: μείωση των θέσεων εργασίας, μείωση των μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, ανάθεση έργου σε εξωτερικούς συνεργάτες. Και στην πρώτη ευκαιρία τις μεταπωλούν. Γιατί έτσι ορίζει ο νόμος της ζούγκλας.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=81695&ct=2


Η φορολογική, δηλαδή, μεταρρύθμιση της Ν.Δ. ελάχιστα μείωσε τη μεγάλη ανισότητα του διαθέσιμου εισοδήματος που υπήρχε και με τη φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ.

http://www.enet.gr/online/online_fpage_text/id=55359240


Πουλούν τα αγέννητα μωρά τους!
14 Αύγουστος 2008


Πάμφτωχες έγκυοι από τριτοκοσμικές χώρες, πουλούν τα αγέννητα μωρά τους με την ελπίδα να έχουν ένα καλύτερο αύριο , ανύποπτες ότι υπογράφουν την καταδίκη τους. Με μερικές εκατοντάδες δολάρια-δόλωμα, στο χέρι, πείθονται, γεννούν χωρίς να δουν ποτέ το μωρό τους του οποίου η γέννηση δεν γράφεται πουθενά, επομένως επίσημα είναι ανύπαρκτο.


Από κει, οι σπείρες που επιδίδονται σ' αυτή την απάνθρωπη "επιχείρηση", έχουν διάφορους τρόπους να τα εκμεταλλευτούν. Τα ακρωτηριάζουν και τα υποχρεώνουν στην επαιτεία, στον αγοραίο έρωτα, τα πουλούν ως παιδιά-στρατιώτες, ή τα σκοτώνουν και πουλούν τα όργανά τους.


Οι αποκαλύψεις αυτές έγιναν από τον ομοσπονδιακό αρχιδικαστή της Αυστραλίας Τζον Πάσκο, σε συνέδριο που έγινε στο Κερνς με θέμα την εκμετάλλευση των παιδιών.

http://www.news247.gr/a/68!57709


US home foreclosures increase 55%
Many homeowners are unable to keep up with their repayments

More than 272,000 people in the US received a foreclosure notice in July, a rise of 55% on a year earlier, according to analysts Realtytrac.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7560113.stm

ciaoant1
15-08-08, 18:08
US inflation fastest since 1991
US prices rose by 5.6% in the year to July, the fastest inflation rate for more than 17 years, figures show. (http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7561092.stm)




Οι Ελληνες ομογενείς περιγράφουν την οικονομία της Αμερικής...

«Με δυσκολία βγαίνει πλέον το μεροκάματο. Το κόστος ζωής έχει ανέβει τουλάχιστον 15-20% τον τελευταίο χρόνο. Ακόμη και στο μεγαλύτερο διεθνές χρηματοοικονομικό κέντρο του κόσμου ο πολίτης διστάζει να πάρει ταξί. Η ανεργία χτυπάει και τις υψηλές εισοδηματικές τάξεις».
...
Πάντως, στην Αμερική η ψαλίδα του φτωχού και της ανώτερης τάξης συνεχώς ανοίγει με τους φτωχούς να γίνονται φτωχότεροι και την ανώτερη τάξη να γίνεται πλουσιότερη. Η μέση τάξη παραπαίει κάπου ανάμεσα...», μας απαντά.
...
«Η αγορά εργασίας γίνεται ολοένα και σκληρότερη και δεν πλήττει μόνον τον μέσο Αμερικανό πολίτη. Οι θέσεις εργασίας στη Wall Street περιορίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα, από το περασμένο καλοκαίρι που ξεκίνησε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, σε ποσοστό που αγγίζει και το 15%».
...
Με 30 δολάρια γέμιζα το ρεζερβουάρ πριν από λίγους μήνες, 70 χρειάζομαι σήμερα, «τσιμπημένες» οι τιμές τροφίμων καθώς και των εισιτηρίων για την Ελλάδα, που όμως μας λέει, τόσο νοσταλγεί και που θέλει να επιστρέψει μόνιμα. «Δεν μπορώ όμως να βρω μια θέση με αξιοπρεπείς όρους σε ένα νοσοκομείο στην πατρίδα, να προσφέρω ό,τι 20 χρόνια τώρα έμαθα». Δεν είναι, άλλωστε, ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία περίπτωση

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100002_15/08/2008_281323



The fact that a home on the city's east side was listed for $1 recently shows how depressed the real estate market has become in one of America's poorest big cities.

And it still took 19 days to find a buyer.

The sale price of the home may be an anomaly, but illustrates both the depths of the foreclosure crisis in Detroit and the rapid scuttling of vacant homes in some of the city's impoverished neighborhoods.

While it's not unusual for $1 to be exchanged when property is transferred for legal reasons, listing a home in the Multiple Listing Service for $1 was surprising and unsettling to Kent Colpaert, the listing real estate agent for the property.

"I've never seen a home listed for $1," Colpaert said.

"But it's been hit hard: It's just a shell."

On Tuesday, Realtor.com listed one other single-family home, one duplex and one empty lot at $1 in Detroit.

Dollar property sales are the financial hangover from the foreclosure crisis, said Anthony Viola of Realty Corp. of America in Cleveland.

Lenders that made loans to unqualified buyers during the height of the subprime market now find themselves the owners of whole neighborhoods of vacant, deteriorating homes.

"No one has much sympathy for these banks that made subprime loans," Viola said. "And in some cities like Cleveland, judges aren't letting them sit on the properties -- they're ordering them to tear them down or sell them."

So desperate was the bank owner of 8111 Traverse Street to unload the property that it agreed to pay $2,500 in sales commission and another $1,000 bonus for closing the $1 sale; the bank also will pay $500 of the buyer's closing costs. Throw in back taxes and a water bill, and unloading the house will cost the bank about $10,000.

"It doesn't make sense in some neighborhoods to keep paying costs and costs," Colpaert said. "It can make more financial sense to give it away."

http://english.pravda.ru/business/finance/14-08-2008/106104-House_one_dollar-0

ciaoant1
16-08-08, 21:52
Μερικά άρθρα ακόμα:


Μια καταιγίδα που δεν λέει να κοπάσει
...
Ο τραπεζικός δείκτης ΒΚΧ σημείωσε 49% άνοδο από τα χαμηλά της 15/7, ηγούμενος του ράλι τιμών στη Wall Street και τα διεθνή χρηματιστήρια. Μήπως, λοιπόν, βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πιστωτικής κρίσης;

Οχι, απαντά κατηγορηματικά ο διακεκριμένος για τις ορθές προβλέψεις του (όσον αφορά την κρίση) καθηγητής Ν. Roubini, ισχυριζόμενος -μαζί με πολλούς άλλους αναλυτές- πως διανύουμε τη μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική κρίση από την εποχή της Μεγάλης Υφεσης του μεσοπολέμου και πως εκατοντάδες μικρές τράπεζες που είναι φορτωμένες με επισφαλή στεγαστικά δάνεια θα χρεοκοπήσουν και δεκάδες μεγάλες περιφερειακές και εθνικές τράπεζες θα γνωρίσουν επίσης την ίδια τύχη, με συνολικές ζημιές πάνω από 1 τρισ. δολάρια.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=30564360


Πάνω από 12 τρισ. δολάρια έχουν χαθεί από τα χρηματιστήρια όλου του κόσμου φέτος, αφού η πιστωτική κρίση έχει οδηγήσει τις τράπεζες σε διαγραφές που αγγίζουν τα 500 δισ. δολάρια από τις αρχές του 2007. Από αυτό το ποσό στις αμερικανικές τράπεζες αναλογούν 250 δισ. δολάρια και στις ευρωπαϊκές 221 δισ. δολάρια.

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=54369736


6 λόγοι απαισιοδοξίας για τους αναλυτές

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=24844936


ΤΙΣ ΤΡΕΙΣ μάγισσες του Μάκβεθ, που κρατούν σφιχτά στα χέρια τους την αμερικανική οικονομία, χρησιμοποιεί η Τζάνετ Γέλιν, για να εξηγήσει το τριπλό σοκ που ταλαιπωρεί το διεθνές σκηνικό

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=38455688

Και βέβαια, την ίδια ώρα που ο λαός πληρώνει τα σπασμένα των "από πανω", με κατασχέσεις σπιτιών, χρεωκοπίες, κτλ, η άρχουσα τάξη γίνεται ολοένα και πιο πλούσια, με τάσεις επιδειξιομανίας που σπάνε κάθε ρεκόρ:
500 εκατ. ευρώ για ένα σπίτι! (http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=47006248)

kennyyy
17-08-08, 00:02
Το πως η Ελευθεροτυπία έχει στοιχεία για τα "δάνεια των χαζών" χωρίς προκαταβολη και εγγύηση εισοδήματος που θα αγωνιούσε να έχει η wall street, είναι απορίας άξιο :)
Αλλά δεν πειράζει, ίσως οι δημοσιογράφοι της "Ε" να είναι crazy money παιδιά από τις επενδύσεις τους και να γράφουν από χόμπυ...:)

ciaoant1
18-08-08, 14:11
Απειλή ύφεσης στη Βρετανία
Του ανταποκριτή μας στο Λονδίνο, Θανάση Γκαβού

Σε περίοδο ύφεσης κινδυνεύει να εισέλθει η βρετανική οικονομία στους επόμενους έξι με εννέα μήνες, σύμφωνα με νεότερη πρόβλεψη του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας θα είναι ελαφρά αρνητικός ή μηδενικός τα επόμενη δύο ή τρία τρίμηνα. Αν και το ενδεχόμενο μιας βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης θεωρείται απίθανο, η οικονομική κατάσταση εκτιμάται ότι θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη εφόσον η Τράπεζα της Αγγλίας δεν μειώσει σύντομα τα επιτόκια δανεισμού.

Το Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προβλέπει επίσης μεταξύ άλλων ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί κατά 250 με 300 χιλιάδες μέσα στους επόμενους 18 μήνες. Μια αύξηση αυτής της τάξεως θα φέρει τον αριθμό των ανέργων στη χώρα σε περισσότερους από 2 εκατομμύρια για πρώτη φορά από την ανάληψη της εξουσίας από τους Εργατικούς το 1997.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_18/08/2008_244750

ciaoant1
19-08-08, 14:36
Οι μετοχές των δύο εταιρειών-πυλώνων της αμερικανικής αγοράς στεγαστικής πίστης υποχώρησαν χθες σε χαμηλά 18ετίας, παρασύροντας σε πτώση και ολόκληρη τη Wall Street. Η μετοχή της Fannie βούτηξε έως και 18% χαμηλότερα, ενώ της Freddie 19%.

Αιτία της πτώσης, δημοσίευμα της εβδομαδιαίας οικονομικής εφημερίδας «Barron's» στο οποίο αναφέρεται ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει σχεδόν προεξοφλήσει ότι οι δύο εταιρείες δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που χρειάζονται για να λειτουργήσουν μέσω πώλησης των μετοχών τους και θα εξαναγκάσουν το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας σε παρέμβαση.
...
Και οι δυο τους επιδίδονται εδώ και καιρό σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μαζέψουν τα αναγκαία γι' αυτές κεφάλαια από την αγορά. Κάτι που θεωρείται από τους οικονομικούς αναλυτές απίθανο να επιτευχθεί και οδηγεί ακόμη πιο κοντά σε μια κίνηση διάσωσής τους με λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων από την κατά τα άλλα πιστή στις δυνάμεις της αγοράς κυβέρνηση Μπους.


ΜΠΑΜΠΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 19/08/2008

http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=43497016

The global financial crisis is set to get worse, with a large US bank likely to collapse in the next few months, a former IMF chief economist has warned.
...
"I would even go further to say 'the worst is to come'," he said.

"We're not just going to see mid-sized banks go under in the next few months," said Mr Rogoff, who held the IMF role between 2001 and 2004.

"We're going to see a whopper, we're going to see a big one, one of the big investment banks or big banks."

Speaking at a conference in Singapore, Mr Rogoff, now an economics professor at Harvard, forecast that Fannie Mae and Freddie Mac would "probably" not exist in their present form in a few years.
...
The two firms are the backbone of the US mortgage market as almost all US lenders rely on them to buy their mortgages in order to access the funds to lend to consumers.

As mortgage guarantors, they must pay out when homeowners default on their loans.

With the housing market across the US crumbling, their finances have come under severe stress.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/business/7569903.stm

Όσο για την κατάσταση στην Ελλάδα:

ΑΥΞΗΣΗ 35% σημείωσε η αξία των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, γεγονός που δείχνει την περιορισμένη ρευστότητα που υπάρχει στην αγορά.
...
Το γεγονός ότι η αξία των απλήρωτων συναλλαγματικών βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα δείχνει επίσης τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται χιλιάδες νοικοκυριά, εκ των οποίων πολλά είναι υπερχρεωμένα σε δάνεια και κάρτες.

Ο χειρότερος μήνας

Ο Ιούλιος ήταν ο χειρότερος μήνας του έτους έως τώρα όσον αφορά τις ακάλυπτες επιταγές, των οποίων ο αριθμός - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τειρεσίας- ανήλθε συνολικά σε 10.361 από 7.344 πέρυσι. Ο αριθμός των απλήρωτων συναλλαγματικών τον προηγούμενο μήνα ανήλθε σε 10.565

από 9.537 τον Ιούλιο του 2007.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=82210&ct=3

midnightsun
19-08-08, 15:04
@ciaoant1 ε και τι έγινε ; (Για το τελευταίο post)

ciaoant1
19-08-08, 15:49
Τίποτα δεν έγινε...πέσε ξανακοιμήσου εσύ (και η τύχη σου δουλεύει:whistle:)

midnightsun
19-08-08, 15:58
Τίποτα δεν έγινε...πέσε ξανακοιμήσου εσύ (και η τύχη σου δουλεύει:whistle:)

Καλά, και εγώ θα σου πρότεινα να διαβάσεις κανένα βιβλίο οικονομικών, μπας και καταλάβεις πως δουλεύει το σύστημα. :p

ciaoant1
19-08-08, 15:58
πέσε ξανακοιμήσου εσύ (και η τύχη σου δουλεύει:whistle:)

midnightsun
19-08-08, 16:00
πέσε ξανακοιμήσου εσύ (και η τύχη σου δουλεύει:whistle:)

Διακρίνω καλά θεμελιωμένη, πολιτική σκέψη. :p

ciaoant1
19-08-08, 16:10
http://en.wikipedia.org/wiki/Great_Depression

The Great Depression was a dramatic, worldwide economic downturn starting in most places in 1929 and ending at different times in the 1930s for different countries. It was the largest and most important economic depression in world history, and is used in the 21st century as a benchmark on how far a modern economy could possibly fall. The Great Depression originated in the United States; historians most often use as a starting date the stock market crash on October 29, 1929, known as Black Tuesday. The end of the depression in the U.S. is associated with the onset of the war economy of World War II, beginning around 1939.
...
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/54/Lange-MigrantMother02.jpg/461px-Lange-MigrantMother02.jpg
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cc/American_union_bank.gif
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b4/Northern_Rock_Queue.jpg/800px-Northern_Rock_Queue.jpg

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 0 λεπτά και 54 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Ε...Ε...Έρχεται...

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 8 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Το μεγάλο κραχ της Νέας Υόρκης
(The New York Crach)

Οι αλυσιδωτές καταστροφές που επέφερε η δραματική συνεδρίαση της 24ης Οκτωβρίου στην Wall Street .
Το τέλος του Α' παγκοσμίου πολέμου βρήκε την υφήλιο με δύο νέες στρατιωτικές και οικονομικές υπερδυνάμεις : Τις Η.Π.Α και την Ιαπωνία . ΗΑυτοκρατορία του Χιροχίτο είχε εκμεταλλευτεί την αδυναμία των Γερμανών να υποστηρίξουν τα συμφέροντα τους στην ’πω Ανατολή και τους είχα διώξει από την Κινεζική αγορά , ενώ είχε μεταβληθεί στον κύριο προμηθευτή πολεμικού υλικού της Ρωσίας .Την ίδια ώρα κατόρθωσε να αυξήσει τον εμπορικό της στόλο και να τον καταστήσει τρίτο στον κόσμο . Η αλματώδης ανάπτυξη της Ιαπωνικής Βιομηχανίας , παρά την έλλειψη ντόπιων πρώτων υλών , δημιούργησε συσσώρευση πλούτου που επενδύθηκε σε δάνεια στους πρώην εμπολέμους . Στην Ασία και στον ειρηνικό , μόνος σοβαρός αντίπαλος της ήταν οι Η.Π.Α . Καθώς τα πεδία των μαχών και οι ζημιές ήταν μακριά τους , ο Α' Παγκόσμιος πόλεμος δεν είχε ενοχλήσει ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες . Ενώ οι Ευρωπαϊκές βιομηχανίες καταστρέφονταν η Αμερικάνικη Οικονομία αναπτυσσόταν . Κέρδισε από τον πόλεμο με την μέθοδο των επιδοτήσεων και της προστασίας , τα Αμερικάνικα προϊόντα ρίχνονταν στις αγορές και εκτόπιζαν τα Ευρωπαϊκά . Στην Πραγματικότητα Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν κηρύξει έναν ανελέητο παγκόσμιο Οικονομικό πόλεμο με σκοπό την κυριαρχία τους πάνω στην γη. Οι μόνοι Ευρωπαίοι που πουλούσαν , ήταν αυτοί που διέθεταν πρώτες ύλες για την παραγωγή των τελικών προϊόντων . Αυτοί κέρδιζαν πολλά .

Η Τυποποίηση
Για να πετύχει η Αμερικάνικη επιθετική πολιτική πωλήσεων χρειαζόταν αυτοματισμός στην βιομηχανία και υπερπαραγωγή . Με Ευαγγέλιο την τυποποίηση των προϊόντων , που είχε βρει θερμό υποστηριχτή στο πρόσωπο ενός μεταλλειολόγου και μεγαλέμπορου : Του Ερβέρτου Κλάρκ Χούβερ , μεγαλοπαράγοντα των Ρεπουμπλικάνων .Το 1921 ήταν Υπουργός Εμπορίου. Το 1928 εκλέχτηκε πρόεδρος των Η.Π.Α .Τυποποίηση και υπερπαραγωγή πραγματοποιήθηκαν χάριν σε μια ασυλλόγιστη κρατική πολιτική δανειοδοτήσεων .

Όμως η υπερπαραγωγή απαιτούσε τεράστιες ποσότητες Α' υλών , η υπερβολική ζήτηση τους έκανε τις τιμές τους να ανεβαίνουν σε εξωπραγματικά επίπεδα , πολύ ποιο πάνω από τα φυσιολογικά . Και κάποια στιγμή η υπερπαραγωγή έφτασε στο σημείο να ξεπεράσει τα όρια της ζήτησης . Βιομηχανίες και αγρότες δυσκολεύονταν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στην αγορά . Ιδιαίτερα ο αγροτικός πληθυσμός βρέθηκε σε δύσκολη θέση , καθώς το ανέβασμα του βιοτικού επιπέδου μείωνε την κατανάλωση δημητριακών .

Η Αγορά έφτασε στα όρια του κορεσμού .Ο Τρελός ρυθμός ανάπτυξης και υπερπαραγωγής είχε μεταφερθεί και στο χρηματιστήριο .Καθώς οι τιμές των πρώτων υλών και των τελικών προϊόντων ανέβαιναν , ανέβαιναν και οι τιμές των μετοχών .Η Πλαστή υπεραξία τους ήταν τρομερά δυσανάλογη προς την πραγματική. Μέσα στους πρώτους εννέα μήνες του 1929 , οι τιμές των μετοχών πήραν επάνω 83%. Μια μετοχή Ονομαστικής αξίας 20 και 30 Δολαρίων , έφτασε την πρωτοχρονιά του 1929 να πουλιέται 100 $ και την Οκτωβρίου 183 $ .

Όμως πολλές επιχειρήσεις δεν ήξεραν τι να κάνουν τα αποθηκευμένα εμπορεύματα τους , και που να βρουν ρευστό χρήμα για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους .Οι Τράπεζες και οι δανειστές πίεζαν για τις δόσεις των δανείων και τους τόκους . Η Κυβέρνηση του προέδρου Ερβέρτου Χούβερ δεν πήρε έγκαιρα είδηση , τι συνέβαινε . Αντιμετώπισε τα πρώτα συμπτώματα της κρίσης με εκφώνηση λόγων γεμάτων αισιοδοξία .Όμως με την αισιοδοξία μόνο λεφτά δεν βρίσκονταν . Μοναδική διέξοδος για όλους όσους χρωστούσαν ήταν να πουλήσουν μετοχές . Στις 24 Οκτώβρη 1929, στην Wall Street , όπου βρίσκεται η έδρα του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έγινε αναγκαστική εκποίηση 19 Εκατομμυρίων Μετοχών. Αποτέλεσμα ο Πανικός . Μέσα σε λίγες ώρες , οι τιμές κατρακύλησαν κάτω από την πραγματική τους αξία και χάθηκε επενδυμένη υπεραξία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου σημερινά 7 τρισεκατομμύρια δρχ ή όσος ο μισός φετινός προϋπολογισμός του Ελληνικού Κράτους)Μέσα στην ίδια μέρα καταστράφηκαν 50,000 μικρές επιχειρήσεις . Ήταν το περίφημο "Κραχ της Νέας Υόρκης " , που επέφερε αλυσιδωτές καταστροφές .Τεράστιες επιχειρήσεις έκλεισαν και η ανεργία ήρθε αναπόφευκτη . Ακολούθησε η υποκατανάλωση , αφού οι άνεργοι δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν . Και η υποκατανάλωση έφερε και μείωση των δημοσίων εσόδων από τους έμμεσους φόρους και την κάθετη πτώση των τιμών των πρώτων υλών , που έμεναν αδιάθετες . Αναγκαστικά η κυβέρνηση αύξησε τους άμεσους φόρους επιτείνοντας την φτώχια , ενώ η κρίση έπληξε και την Ευρώπη , από το 1931. Τότε έφτασε και εκεί ο αντίκτυπος .

Στις Η.Π.Α το κραχ οδήγησε σε χιλιάδες αυτοκτονίες . Όπως κάθε συνεπής και πετυχημένος ηγέτης ο Χούβερ διέγνωσε ότι δεν έφταιγε ο ίδιος για την απόγνωση στην οποία είχε οδηγήσει τον Αμερικανικό Λαό αλλά το οινόπνευμα , που αναγορεύτηκε στην πρώτη και σχεδόν μόνη αιτία των αυτοκτονιών και κάθε άλλης κοινωνικής νόσου.

Ήδη η ποτοαπαγόρευση ίσχυε από το 1920 επιτείνοντας την κυριαρχία του γκαγκστερισμού . Όταν η ποτοαπαγόρευση καταργήθηκε , το συνδικάτο του εγκλήματος στράφηκε στην διακίνηση ναρκωτικών , που άνοιξε και νέες αγορές , έξω από τις Η.Π.Α .

Ανεργία και Ναζί
Όμως και με τα ποτά , η εξουσία περιορίστηκε στην συνειδητή ή και επιφανειακή καταστολή και όχι στην προσπάθεια για εξάλειψη των κοινωνικών αιτιών , που τα συντηρούν .

Στην Ευρώπη , η κρίση που ξεκίνησε με το κραχ της Νέας Υόρκης ,οδήγησε στην άνοδο του Ναζισμού . Στην ίδια την Γερμανία οι άνεργοι έφταναν το 1929 τους 2,962,000 . Το 1930 ανέβηκαν στα 3,683,000 για να φτάσουν στο τέλος του Γενάρη του 1933 τα 6,013,000, προσφέροντας στον Χίτλερ το ποιο ακαταμάχητο προεκλογικό όπλο.

Στην Ασία η κρίση έπληξε θανάσιμα την Ιαπωνία , καθώς μεγάλα κεφάλαια είχαν επενδυθεί στη Αμερικάνικη βιομηχανία και το εμπόριο , που αδυνατούσε ποια να αγοράζει . Η Ιαπωνική βιομηχανική παραγωγή έπεσε κατακόρυφα , ενώ οι άνεργοι πολλαπλασιάζονταν χρόνο με τον χρόνο . Την λύση ανέλαβε να δώσει ο στρατός με εισβολή στην Μαντζουρία και ανάληψη μεγάλων δημοσίων έργων .

Στα 1932 , μπορεί στην Γερμανία να άνοιγε ο δρόμος για τους Ναζί του Χίτλερ , αλλά ο κόσμος είχε στραμμένη την προσοχή του στους στρατοκράτες του Τόκιο , απ' όπου όλοι φοβούνται ότι θα προέλθουν τα επόμενα δεινά της ανθρωπότητας . Όταν ωρίμασε ο χρόνος , Χίτλερ και Χιροχίτο μεταβλήθηκαν σε θανατερό δίδυμο με τον Μουσολίνι απαραίτητη καρικατούρα του άξονα.


Δημοσίευμα στο Έθνος της Κυριακής 7/8/99

http://www.geocities.com/akourtesis/the_ny_crash.htm

........Auto merged post: ciaoant1 πρόσθεσε 0 λεπτά και 41 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Διακρίνετε καμία ομοιότητα ανάμεσα στις 2 εποχές?

midnightsun
19-08-08, 19:33
Διακρίνετε καμία ομοιότητα ανάμεσα στις 2 εποχές?

Οι διαφορές μετράνε ; :hmm:
Για παράδειγμα τότε δεν είχε προηγηθεί κάποια μεγάλου μεγέθους κρίση, τώρα όμως γνωρίζουμε το ενδεχόμενο μιας τέτοιας κρίσης, για παράδειγμα η κρίση στην Νοτιοανατολική Ασία πριν από καμιά δεκαετία σχεδόν, δεν έγινε παγκόσμια γιατί αντιδράσανε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έγκαιρα.

ciaoant1
20-08-08, 17:14
τότε δεν είχε προηγηθεί κάποια μεγάλου μεγέθους κρίση
Γιατί λες ψέματα?

Τόσο πολύ θες να μου την «πεις», που καταφεύγεις σε [εντελώς ανιστόρητα] ψέματα?

Ή απλά λες αυτά που λες από άγνοια?
Προσωπικά βέβαια, εγώ θεωρώ ότι μάλλον ισχύει το δεύτερο.
Δεν είσαι ο μόνος άλλωστε που αγνοεί ακόμα και βασικά ιστορικά γεγονότα, ή βασικές γνώσεις οικονομίας. Λογικό είναι, αφού η ιστορία είναι εντελώς διαστρεβλωμένη, με ψέματα, μισές αλήθειες, και «παραλείψεις».
Επίσης, μέσα στα τόσα χρόνια εκπαίδευσης που λαμβάνει ένας νέος, δεν υπάρχει καμία σχεδόν αναφορά στο πως λειτουργούν οι τράπεζες, τα χρηματιστήρια, κτλ.
Κορόιδο είναι η άρχουσα τάξη εξάλλου, για να διδάξει τέτοια πράγματα στο λαό?
Αφού αν διδάξει το πώς στ’ αλήθεια λειτουργεί ο κόσμος, οι περισσότεροι θα επαναστατούσαν χωρίς δεύτερη σκέψη εναντίον των κυβερνώντων.

Τέλος πάντων, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς σου ότι τάχα «δεν είχε προηγηθεί καμία μεγάλη κρίση πριν το μεγάλο κραχ», είχαν προηγηθεί οι εξής κρίσεις (μόνο στις ΗΠΑ, φαντάσου και σε άλλα κράτη):


Panic of 1797
Depression of 1807
Panic of 1819
Panic of 1837
Panic of 1857
Panic of 1873
Long Depression (1873–1896)
Panic of 1893
Panic of 1907
Post-World War I recession (1918–1921)
Great Depression (1929–1939)
...
και η λίστα συνεχίζεται και μετά το μεγάλο κραχ (great depression)


Πηγή: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_recessions_in_the_United_States
(το λινκ αυτό περιέχει πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όποιον ενδιαφέρεται, και επίσης έχει ξεχωριστά λινκ για κάθε κρίση, στα οποία αναλύεται με πολλές λεπτομέρειες)
Από όλες αυτές τι κρίσεις, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η κρίση του 1907, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που παρομοιάζουν τη σημερινή κρίση με αυτή του 1907:
http://en.wikipedia.org/wiki/Panic_of_1907

(quiz: Ποιο μεγάλο γεγονός ακολούθησε σύντομα μετά την κρίση του 1907?
hint: Τσέκαρε και τη λίστα με τις κρίσεις στις ΗΠΑ, δες την επόμενη κρίση μετά την κρίση του 1907, και θα καταλάβεις εύκολα ποιο μεγάλο γεγονός μεσολάβησε μετά την κρίση του 1907 και πριν την επόμενη...)


Επίσης, πολλά στοιχεία θα βρεις και στο http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_crisis
(αν θέλεις ακόμα περισσότερα στοιχεία).





Δειτε και αυτό:
Αναπόφευκτη η ύφεση στις ΗΠΑ, εκτιμά η UBS (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyagor_2_20/08/2008_281657)
Reuters, Bloomberg

Σε ύφεση ενδεχομένως να περιέλθει η αμερικανική οικονομία μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς ο θετικός αντίκτυπος από τις δραστικές μειώσεις των επιτοκίων και τις φορολογικές ελαφρύνσεις έχει πλέον εξασθενήσει, εκτιμά η UBS. Επιπλέον, αποδυναμωμένη παραμένει η αγορά κατοικιών στις ΗΠΑ, με τον αριθμό νέων οικιών τον Ιούλιο να μειώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαεπταετίας, ενώ οι τιμές παραγωγού το δωδεκάμηνο που πέρασε εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας εικοσιεπταετίας, εντείνοντας τις ανησυχίες για στασιμοπληθωρισμό.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η UBS αναφέρει ότι οι δύο παράγοντες των επιτοκίων και των φοροαπαλλαγών απέτρεψαν μέχρι σήμερα την ύφεση, την οποία θεωρεί, ωστόσο, αναπόφευκτη το δεύτερο εξάμηνο. Η ανάπτυξη της οικονομίας στις ΗΠΑ σε πραγματικούς όρους αναμένεται να φθάσει το 1,3% το τρέχον έτος και μόλις το 1% το επόμενο. Στην Ευρωζώνη προβλέπεται μια μεγάλη περίοδος εξασθένησης, αλλά δεν θεωρείται πιθανή μια ύφεση. Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου, οι νέες κατοικίες που ανεγέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Ιούλιο μειώθηκαν κατά 11%, σε 965.000 σε ετήσια βάση. Αν και κατασκευάστηκαν περισσότερες νέες κατοικίες από τις προβλεπόμενες, ο αριθμός τους δεν παύει να είναι ο χαμηλότερος των τελευταίων 17 ετών. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ ανήλθε κατά 1,2% και αποδείχθηκε διπλάσιος από τις προβλέψεις των αναλυτών. Η άνοδος αυτή σημαίνει ότι τους τελευταίους δώδεκα μήνες οι τιμές παραγωγού αναρριχήθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 27 ετών. Πέραν τούτου, τον Ιούλιο ο δείκτης τιμών χονδρικής, εξαιρουμένων των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας (δομικός πληθωρισμός), εμφάνισε τη μεγαλύτερη άνοδό του κατά 0,7% από τον Νοέμβριο του 2006. Πρόκειται για υπερτριπλασιασμό του δείκτη συγκριτικά με τις προβλέψεις για 0,2% τον Ιούλιο. Ο συνδυασμός αυτών των δυσμενών στοιχείων λειτούργησε αρνητικά για το επενδυτικό κοινό στην αγορά της Νέας Υόρκης, διαλύοντας τις ελπίδες για ανάκαμψη της οικονομίας κάποια στιγμή στο προσεχές μέλλον. Αποτέλεσμα ήταν κατά τις χθεσινές πρωινές συναλλαγές να σημειωθεί δραστική υποχώρηση του δείκτη Dow Jones, η οποία υπερέβη τις 100 μονάδες. «Ισως οι επενδυτές να είχαν πιστέψει ότι θα μπορούσαν να αντιπαρέλθουν τις προκλήσεις από τις υψηλές τιμές των εμπορευμάτων και την αναθέρμανση του πληθωριsμού», παρατηρεί ο Τζακ Αμλιν, ανώτατο στέλεχος επενδύσεων στη Ηarris Private Bank. «Σήμερα, όμως, συνειδητοποιούμε ότι η κατάσταση του πληθωρισμού είναι πολύ πιο κρίσιμη από όσο νομίζαμε».

Επίσης, ένα άρθρο σχετικά με τις κινητοποιήσεις στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το Σεπτέμβρη, όπου όλοι οι εργαζόμενοι πρέπει να δώσουν το δυναμικό παρόν, ώστε να αντιστρέψουν τις αντιλαικές πολιτικές της λιτότητας, των απάνθρωπων ωραρίων, κτλ, κτλ, κτλ, και να ζητήσει σοβαρές αυξήσεις μισθών, εργασιακά δικαιώματα, κτλ:
http://www.capital.gr/news.asp?Details=559346

Εξάλλου, υπάρχουν και πούλμαν που θα μεταφέρουν όσους θέλουν να συμμετέχουν στις κιητοποιήσεις από άλλες πόλεις προς Θεσσαλονίκη (και η ΕΝΑΝΤΙΑ (http://enantia2007.blogspot.com/2008/07/blog-post_17.html) βάζει, όπως βέβαια και άλλες οργανώσεις, συνδικάτα, κτλ, μπείτε όπου νομίζετε, δεν έχει και τόσο σημασία, αρκεί να συμμετέχει ο κόσμος - η κατάσταση δεν πάει άλλο)

@ ADSLgr.com All rights reserved.