PDA

Επιστροφή στο Forum : Διακοπή ρεύματος ή αυξομειώσεις τάσης το επικίνδυνο για τα ηλεκτρονικά;



Σελίδες : [1] 2

TheUser
25-05-12, 17:03
Αυτό που θα προκαλέσει τη βλάβη σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα από εξωτερικό σκληρό μέχρι μητρική υπολογιστή, σύστημα hifi, ρούτερ, κτλπ, είναι η απότομη διακοπή ρεύματος ή οι περίεργες τάσης αυτού; Δε μιλάω για απώλεια δεδομένων αν υπάρξει ξαφνική διακοπή, που είναι αναμένομενο, αλλά για βλάβη. Σκέφτομαι να πάρω ups, αλλά μήπως να έπαιρνα απλά surge protection (να γλυτώσω τα έξοδα).
Δεν κάνω κάτι που θα απαιτούσε αδιάκοπη παροχή ρεύματος για κάποιο λόγο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, απλά για home χρήση θέλω να μην έχω βλάβες σε συσκευές.

Marios145
25-05-12, 18:50
Διακυμάνσεις της τάσης, κάτω απο 190V ή πάνω απο 250-260 προκαλούν βλάβες, ειδικά αν συμβαίνει όλη μέρα.Η διακοπές του ρεύματος μόνες τους δεν θα προκαλέσουν κάτι, αλλά συνήθως όταν επανέρχεται το ρεύμα αντι για 230V, μπορεί στιγμιαία να φτάσει και τα 280V...συνήθως αυτό καίει τα πιο ευαίσθητα κυκλώματα.
Ψάξε για σταθεροποιητή τάσης, αλλά πρόσεξε να έχει περισσότερα VA(περίπου το ίδιο με τα Watt είναι), από τις συσκευές που θα συνδέσεις πάνω του.Για σταθεροποιητή του 1kVA θα χρειαστείς 20-30€

Bananas
25-05-12, 20:47
Αυτό που θα προκαλέσει τη βλάβη σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα από εξωτερικό σκληρό μέχρι μητρική υπολογιστή, σύστημα hifi, ρούτερ, κτλπ, είναι η απότομη διακοπή ρεύματος ή οι περίεργες τάσης αυτού; Δε μιλάω για απώλεια δεδομένων αν υπάρξει ξαφνική διακοπή, που είναι αναμένομενο, αλλά για βλάβη. Σκέφτομαι να πάρω ups, αλλά μήπως να έπαιρνα απλά surge protection (να γλυτώσω τα έξοδα).
Δεν κάνω κάτι που θα απαιτούσε αδιάκοπη παροχή ρεύματος για κάποιο λόγο σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, απλά για home χρήση θέλω να μην έχω βλάβες σε συσκευές.

Πρόσεξε μια λεπτή γραμμή άλλο η προστασία υπέρτασης και άλλο ο σταθεροποιητής τάσης. Με άλλα λόγια και διορθώστε με αν κανω λαθος τα πολυμπριζα ασφαλειας παρέχουν προστασια υπερτασης και οχι σταθεροποιητη τασης. Σταθεροποιητη τασης εχουν πχ τα ups αλλα νομίζω ότι μπορεις να βρεις και σκετο σταθεροποιητή.

cranky
26-05-12, 00:34
Το πήγαινες πολύ καλά, αλλα εδώ, μπερδεύτηκες :

(περίπου το ίδιο με τα Watt είναι)

Τα Watt είναι η πραγματική ισχύς, ενώ τα VA είναι φαινομένη ισχύς, δηλαδή το γινόμενο της τάσης στα άκρα του κυκλώματος επί το ρεύμα που το διαρρέει.
Σε απλά, ωμικά φορτία, ισχύει ότι Watt=VA.
Σε σύνθετα κυκλώματα (όπως ένας υπολογιστής) υπάρχει μια διαφορά.
Ο λόγος πραγματική ισχύς/φαινομένη ισχύς, μας δίνει τον παράγοντα ισχύος (συντελεστή απόδοσης).

Marios145
26-05-12, 00:50
Ηλεκτρολογία σπουδάζω...το ξέρω, αλλά γιατί να μπερδέψω κάποιον με επαγωγικά/χωρητικά φορτία και άεργη/ενεργό ισχύ, αν δεν χρειάζεται?

cranky
26-05-12, 02:00
Ας μήν ανέφερες καθόλου Watt και VA.
Έτσι που το έγραψες, του δίνεις λάθος πληροφόρηση.

stefan_city
26-05-12, 02:18
να εκφρασω κι εγω μια παρομοια απορια.

σε δυο κοντινες πριζες συνδεονται ευαισθητες συσκευες, των οποιων η μεγιστη ισχυς αθροιστικα ξεπερναει τα 1000 W. απο ενα πολυπριζο καταληγουν σε μια τετοιου (http://www.clevermarket.gr/LH2UpLoads/DefaultItemPics/3908_1.jpg) τυπου συσκευη με τηλεχειρισμο.

1. δεν ξερω αν αυτο το πριζακι με τηλεχειρισμο αντεχει το ολο φορτιο.
2. προφανως υπαρχει προστασια οταν ολα ειναι κλειστα, και «απομονωμενα» απο το ρευμα. γενικοτερη προστασια ομως; δε με νοιαζει να κοπει το ρευμα, αν αυτο δεν θα προκαλεσει ζημια, αλλα προστασια απο αυξομειωση της τασης και οταν ειναι σε λειτουργια οι συσκευες και οταν ειναι κλειστες.

οποτε, τι συσκευη χρειαζομαι;

cranky
26-05-12, 02:25
Σταθεροποιητή τάσης, Στέφανε.
Ενδεικτικά (http://www.skroutz.gr/c/41/ups.html?from=most-popular&keyphrase=%CE%A3%CE%A4%CE%91%CE%98%CE%95%CE%A1%CE%9F%CE%A0%CE%9F%CE%99%CE%97%CE%A4%CE%97%CE%A3+%CE%A4%CE%91%CE%A3%CE%97% CE%A3).

stefan_city
26-05-12, 02:31
απο αποψη ογκου πρεπει να ειναι μικρο οσο γινεται. επισης, να τονισω οτι οι συσκευες συνδεονται σε 2 πριζες συνολικα, οποτε θα χρειαστω 2 σταθεροποιητες; και φυσικα να αντεχει περισσοτερο φορτιο απο το μεγιστο των συσκευων, ωστε να μην ειναι στο οριο.

οποτε, τι απ' ολα αυτα κοιταω;:rolleyes:

cranky
26-05-12, 02:40
Αφού οι δύο πρίζες είναι κοντινές, κατα πάσα πιθανότητα παίρνουν απο την ίδια γραμμή/αυτοματάκι.
Επομένως, μπορείς να βάλεις τον σταθεροποιητή σε μία απ' αυτές, και στην έξοδό του να βάλεις ένα πολύπριζο για τις συσκευές σου.

stefan_city
26-05-12, 02:46
απο την ιδια γραμμη παιρνουν, αλλα ειναι τοποθετημενες σε διαφορετικα υψη για να μην κρεμονται καλωδια κλπ.

δηλαδη, να καταργησω τη μια πριζα, να συνδεσω στην αλλη το σταθεροποιητη, και πανω του ενα πολυπριζο με ολες τις συσκευες;

cranky
26-05-12, 02:48
δηλαδη, να καταργησω τη μια πριζα, να συνδεσω στην αλλη το σταθεροποιητη, και πανω του ενα πολυπριζο με ολες τις συσκευες;
Αυτό ακριβώς. :oneup:

Bananas
26-05-12, 02:50
απο αποψη ογκου πρεπει να ειναι μικρο οσο γινεται. επισης, να τονισω οτι οι συσκευες συνδεονται σε 2 πριζες συνολικα, οποτε θα χρειαστω 2 σταθεροποιητες; και φυσικα να αντεχει περισσοτερο φορτιο απο το μεγιστο των συσκευων, ωστε να μην ειναι στο οριο.

οποτε, τι απ' ολα αυτα κοιταω;:rolleyes:

Αν κάνεις μια αναζήτηση στο ιντερνετ θα δεις ότι υπάρχουν σταθεροποιητές τάσης με 2 και 3 πρίζες sucko.
Για το άλλο που λες θα σου θέσω ενα παράδειγμα. Αν έχεις εναν σταθεροποιητή που έχει φαινόμενη ισχύς 1000 VA μπακαλίστικα πάντα και στο περίπου η ενεργός ισχύς του είναι 600 watt. Δηλαδή αντέχει να τροφοδοτήσει συσκευές έως 600 watt (συνολικα watt των συσκευών που τροφοδοτουνται απο τον σταθεροποιητή) . Τώρα αν θες να ξέρεις ακριβώς τι μπορεί να δώσει σε ενεργό ισχύ ο σταθεροποιητής λογικα μπορεί να το βρεις στο site του κατασκευαστή αλλιώς ενας τρόπος είναι να αγοράσεις εναν μετρητή ισχύς (με 10-14 ευρώ είσαι οκ) και να το βάλεις αναμεσα στον σταθεροποιητή και το πολύμπριζο που είναι συνδεδεμένες πάνω σε αυτό οι συσκευές. Έτσι θα μετρήσεις την κατανάλωση ενεργού ισχύς εκείνη την στιγμή από τις συσκευές σου.

stefan_city
26-05-12, 03:07
να μετρησω την καταναλωση θα ειναι λιγο δυσκολο. ακομα και ολες μαζι να τις ανοιξω τις συσκευες, καποιες απο αυτες δεν θα εχουν παντα μια στανταρ καταναλωση.

οποτε, θα ψαξω να βρω οσο γινεται τη μεγιστη ισχυ ολων των συσκευων με ακριβεια, και θα καταληξω στην αγορα ενος σταθεροποιητη που θα ξεπερναει τη συνολικη ισχυ των συσκευων.

biggeo65
26-05-12, 03:38
Στέφανε το μπριζακι που έχεις δεν γράφει επάνω Αmpere ή μεγιστο φορτίο;
Δύο παρόμοια που έχω, ένα με χρονοδιακοόπτη κι ένα με τηλεχειρισμό, αναφέρουν Max.16A
Ένα άλλο πολύμπριζο προστασίας που έχω αναφέρει ΜΑΧ. 10Α

Πάντως χονδρικά, 10Α περίπου 2000 Watt, oπότε δεν έχεις πρόβλημα.
Για προστασία θα έλεγα να αλλάξεις το πολύμπριζο με κάτι σαν κι αυτό (http://www.syncom.gr/pegasus/products01/show00.php?code=849&pcode=SHOW_PROD849&ref=bestprice.gr)

Προστατεύει από υπέρταση και απο τις ξαφνικές αυξομοιώσεις τάσεως.
Εκτός κι αν είναι τόσο ευαίσθητα, που χρειάζονται και σταθεροποιητή τάσης.

Bananas
26-05-12, 03:42
να μετρησω την καταναλωση θα ειναι λιγο δυσκολο. ακομα και ολες μαζι να τις ανοιξω τις συσκευες, καποιες απο αυτες δεν θα εχουν παντα μια στανταρ καταναλωση.

οποτε, θα ψαξω να βρω οσο γινεται τη μεγιστη ισχυ ολων των συσκευων με ακριβεια, και θα καταληξω στην αγορα ενος σταθεροποιητη που θα ξεπερναει τη συνολικη ισχυ των συσκευων.

Αν δεν κάνω λάθος . Δες πίσω απο κάθε συσκευή πόσα ampere δέχεται και σε τί τάση . Πολλαπλασίασε τα και θα σου δώσει την ισχύ (εδώ τωρα δεν ξέρω αν αυτό που θα πολλαπλασιάσεις ειναι η φαινόμενη που στην ουσία είναι η ενεργός που  σου βγάζει στο output ο σταθεροποιητής.Ισως το σκεπτικό μου ναι λάθος). Αν οι συσκευές έχουν μετασχηματιστή νομίζω χωρίς να πάιρνω όρκο ότι πρέπει να κοιτάξεις το input του μετασχηματιστή και όχι το output.

stefan_city
26-05-12, 13:14
Γιωργο δεν το εχω κοιταξει καθολου το πριζακι τι λεει, και δεν μπορω να το κοιταξω και αμεσα τωρα.
οποτε, δευτερη λυση ενα πολυπριζο ασφαλειας, οπου σε γενικες γραμμες κανει οτι και ο σταθεροποιητης, εκτος απο το να σταθεροποιει την ταση. δεν ξερω κατα ποσο ειναι ευαισθητες οι συσκευες, πολυ ή λιγο, αλλα θελω να τις προστατευσω οσο πιο πολυ γινεται.

banana, δηλαδη ampere*volt = watt;

Bananas
26-05-12, 14:11
Γιωργο δεν το εχω κοιταξει καθολου το πριζακι τι λεει, και δεν μπορω να το κοιταξω και αμεσα τωρα.
οποτε, δευτερη λυση ενα πολυπριζο ασφαλειας, οπου σε γενικες γραμμες κανει οτι και ο σταθεροποιητης, εκτος απο το να σταθεροποιει την ταση. δεν ξερω κατα ποσο ειναι ευαισθητες οι συσκευες, πολυ ή λιγο, αλλα θελω να τις προστατευσω οσο πιο πολυ γινεται.

banana, δηλαδη ampere*volt = watt;
όχι AMPERE*VOLT=VA φαινομενη ισχύς . watt είναι ampere*volt*cosφ οπου το cosφ είναι ενας συντελεστής.

stefan_city
26-05-12, 14:18
όχι AMPERE*VOLT=VA φαινομενη ισχύς . watt είναι ampere*volt*cosφ οπου το cosφ είναι ενας συντελεστής.

ευχαριστω, θα το ελεγξω κι αυτο.

derizio
26-05-12, 15:04
Εγω παντως εχω εδω και καιρο 2 ups στο σπιτι. Ενα στην τηλεοραση home cinema htpc και ενα στο pc σε αλλο δωματιο. Εχει και αρκετες διακοπες ρευματος εδω που μενω και με εχουν σωσει πολλες φορες πιστευω απο κατι που θα μπορουσε να εχει καει.

TheUser
27-05-12, 10:45
Οπότε τι να πάρω τελικά;

Αν κατάλαβα καλά, το UPS λειτουργεί και σαν σταθεροποιητής τάσης, και για την υπέρταση, και για περιορισμένη χρονικά παροχή ρεύματος.

Τα πολύμπριζα ασφαλείας τα λεγόμενα είναι απλά για την υπέρταση.

Οι σταθεροποιητές τάσεις είναι για σταθεροποίηση, αλλά ΔΕΝ καλύπτουν την υπέρταση; Σωστά;

cranky
27-05-12, 12:27
Οι σταθεροποιητές τάσεις είναι για σταθεροποίηση, αλλά ΔΕΝ καλύπτουν την υπέρταση; Σωστά;
Λάθος.
Αφού σταθεροποιούν την τάση, αν εμφανιστεί υπέρταση στο δίκτυο, δεν θα περάσει στις συσκευές σου.

biggeo65
27-05-12, 13:17
Οι σταθεροποιητές τάσεις είναι για σταθεροποίηση, αλλά ΔΕΝ καλύπτουν την υπέρταση; Σωστά;

Αυτό που είπε ο Θράσος. Τα πολύμπριζα σε προστατεύουν από υπέρταση κι από τα ξαφνικές διακυμάνσεις της τάσεις προς τα πάνω.
Δεν σε προστατεύουν από υπόταση κι από διάφορες διακυμάνσεις της τάσης.

Ο σταθεροποιητής τάσης θα έχει την τάση στα 220 Volt συνέχεια, ανεξάρτητα τι γίνεται στο δίκτυο .

TheUser
27-05-12, 14:57
Αυτό που είπε ο Θράσος. Τα πολύμπριζα σε προστατεύουν από υπέρταση κι από τα ξαφνικές διακυμάνσεις της τάσεις προς τα πάνω.
Δεν σε προστατεύουν από υπόταση κι από διάφορες διακυμάνσεις της τάσης.

Ο σταθεροποιητής τάσης θα έχει την τάση στα 220 Volt συνέχεια, ανεξάρτητα τι γίνεται στο δίκτυο .

Ωραία, αλλά οι υποτάσεις αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να βλάψουν κυκλώματα σε συσκευές. Σωστά;

Θράσος; Από το Θρασύβουλος; Ωραίο όνομα.

blade_
27-05-12, 15:05
αναρωτιεμαι οι σταθεροποιητες εχουν ημερομηνια ληξης?τυχαινει να εχω εναν απο αρχαιοτατων

derizio
27-05-12, 15:06
Και το ups εχει παραπανω την μπαταρια για να μην σου κλεισει σε διακοπη ρευματος η συσκευη, αν ειναι στιγμιαια, ή αν ειναι υπολογιστης να προλαβεις να τον κλεισεις κανονικα.

tiffany
27-05-12, 15:15
Ωραία, αλλά οι υποτάσεις αν δεν κάνω λάθος δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ περίπτωση να βλάψουν κυκλώματα σε συσκευές. Σωστά;

Θράσος; Από το Θρασύβουλος; Ωραίο όνομα.

Αν οι συσκευές έχουν κινούμενα μέρη χωρίς μηχανισμό ασφάλισης τότε και η υπόταση μπορεί να είναι επικίνδυνη. Οι ηλεκτρονικές συσκευές έχουν μία συγκεκριμένη ανοχή για την τάση λειτουργίας. Αν πέσει κάτω από το όριο η συσκευή νομίζει πως έγινε διακοπή ρεύματος. Και απλά σβήνει.

Όμως αν δεν υπάρχουν κινούμενα μέρη τότε σε γενικές γραμμές είναι εντάξει. Αν όμως παίζει και κίνηση τότε μπορεί να υπάρξει σοβαρό πρόβλημα. Παλιά οι σκληροί δίσκοι δεν είχαν σύστημα παρκαρίσματος κεφαλών. Έτσι στην παραμικρή στραβή έπεφταν οι κεφαλές πάνω στα πλατό του δίσκου και τον κατέστρεφαν. Τα τελευταία χρόνια έχουν βελτιωθεί πολύ οι τεχνολογίες αλλά ποτέ δεν ξέρεις. ;)

Marios145
27-05-12, 15:29
Με χαμηλότερη τάση δεν θα ψηθεί κάτι, αλλά θα δημιουργήσει σίγουρα σφάλματα στο λογισμικό με αποτέλεσμα μπλε οθόνη ή rr του pc. Αλλά μακροχρόνια χαμηλές τάσεις, κάποιο υλικό πρόβλημα θα το προκαλούν.
Όλα εξαρτώνται και από την ποιότητα του τροφοδοτικού σου, τα πολύ καλά τροφοδοτικά μπορεί να καούν αλλά δεν θα πάρουν κάτι άλλο στον τάφο :P

tiffany
27-05-12, 16:24
Με χαμηλότερη τάση δεν θα ψηθεί κάτι, αλλά θα δημιουργήσει σίγουρα σφάλματα στο λογισμικό με αποτέλεσμα μπλε οθόνη ή rr του pc. Αλλά μακροχρόνια χαμηλές τάσεις, κάποιο υλικό πρόβλημα θα το προκαλούν.
Όλα εξαρτώνται και από την ποιότητα του τροφοδοτικού σου, τα πολύ καλά τροφοδοτικά μπορεί να καούν αλλά δεν θα πάρουν κάτι άλλο στον τάφο :P

Παράλειψη που δεν αναφέρθηκε. Προσωπικά έχω δει μεγάλη διαφορά.

Είχα επί πολλά έτη τσίγκινο τροφοδοτικό. Στο παραμικρό έσβηνε ο υπολογιστής. Μάλιστα στην Πάτρα που έμενα χρόνια με το ψιλόβροχο είχα πρόβλημα. Μόλις αγόρασα ένα επώνυμο Coolermaster όλα σταμάτησαν. Δεν είναι κάτι το φοβερό αλλά πλέον δεν έχει σβήσει ποτέ το PC από τέτοια προβλήματα.

blade_
27-05-12, 17:06
καλο αυτο πραγματικα..αραγε σε συνδυασμο με ενα πολυμπριζο ασφαλειας,προστατευει αρκετα?

Marios145
27-05-12, 18:03
Στις προδιαγραφές των τροφοδοτικών γράφει για OverVoltage και OverCurrent protection, αν δεν έχει.....

biggeo65
27-05-12, 19:49
καλο αυτο πραγματικα..αραγε σε συνδυασμο με ενα πολυμπριζο ασφαλειας,προστατευει αρκετα?

Αν εννοείς τροφοδοτικό με πολύμπριζο αφαλείας, αυτός ο συνδυασμός μπορεί και να μην δουλέψει.
Ένα καλό τροφοδοτικό έχει προστασία Overvoltage /Overcurrent, οπότε σε συνδυασμό με το πολύμπριζο ασφαλείας
που έχει τις ίδιες προστασίες, έρχονται σε αντίθεση και δεν δουλεύει σωστά.
Το κύκλωμα του ενός επηρεάζει το άλλο.

tiffany
27-05-12, 20:00
Αν εννοείς τροφοδοτικό με πολύμπριζο αφαλείας, αυτός ο συνδυασμός μπορεί και να μην δουλέψει.
Ένα καλό τροφοδοτικό έχει προστασία Overvoltage /Overcurrent, οπότε σε συνδυασμό με το πολύμπριζο ασφαλείας
που έχει τις ίδιες προστασίες, έρχονται σε αντίθεση και δεν δουλεύει σωστά.
Το κύκλωμα του ενός επηρεάζει το άλλο.

Γιατί δε θα δουλέψει; :hmm:

Αφού το πολύμπριζο θα δίνει μόνιμα 230V στην έξοδο. Το τροφοδοτικό ουσιαστικά δεν θα χρειαστεί να δουλέψει ποτέ. Και αν το κάνει δεν θα έχει πρόβλημα. Εκτός και εάν εννοείς τίποτα περίεργες αρμονικές που πιθανόν να βγουν από το πολύμπριζο.

cmaniac
27-05-12, 21:09
Το κύκλωμα του ενός επηρεάζει το άλλο.

:hmm: Πώς;

biggeo65
27-05-12, 21:13
Το πολύμπριζο ασφαλείας δεν δίνει μόνιμα 230. Δεν είναι σταθεροποιητής.
Δουλεύει από 210-230. Το ίδιο και το τροφοδοτικό.
Όπότε τις διακυμάνσεις τάσεις τις "διαβάζει" λάθος το τροφοδοτικό που δεν λειτουργεί σωστά, ή καθόλου.

Την πάτησα 15 χρόνια πριν με ένα HEROICHI 400W ,τα πρώτα που δίνανε Overvoltage / Overcurrent
το σύνδεα σε πολύμπριζο ασφαλείας και δεν δούλευε, το πήγα για αλλαγή, το δοκιμάζαμε και δούλευε.
Το άλλαξα για ελατωματικό. Τόσο ήξερα τότε :p Και πήρα ένα της σειράς, για να δουλεύει με το πολύμπριζο.

Και αυτό που έχω τώρα, ένα ΑPEVIA 680W (http://www.apevia.com/ProductsInfo.asp?KEY=ATX-IB680W-BL), δεν δουλεέυι αν το συνδέσω στο πολύμπριζο ασφαλείας.
Αλλά τώρα έμαθα, δεν το αλλάζω.

cmaniac
27-05-12, 21:23
Στην περίπτωση που το παρεχόμενο ρεύμα στην συσκευή περνά από AVR, τότε η παραμόρφωση του AVR μπορεί να την καταστήσει μη λειτουργική.

Δεν είναι μόνο η τάση χαρακτηριστικό του ηλεκτρικού ρεύματος αγαπητέ.

biggeo65
27-05-12, 21:48
Εγώ είπα κάτι διαφορετικό; Αυτό είπα και μάλιστα άλλαξα και τροφοδοτικό επειδή δεν ήξερα.

Bananas
27-05-12, 22:17
Το πολύμπριζο ασφαλείας δεν δίνει μόνιμα 230. Δεν είναι σταθεροποιητής.
Δουλεύει από 210-230. Το ίδιο και το τροφοδοτικό.
Όπότε τις διακυμάνσεις τάσεις τις "διαβάζει" λάθος το τροφοδοτικό που δεν λειτουργεί σωστά, ή καθόλου.

Την πάτησα 15 χρόνια πριν με ένα HEROICHI 400W ,τα πρώτα που δίνανε Overvoltage / Overcurrent
το σύνδεα σε πολύμπριζο ασφαλείας και δεν δούλευε, το πήγα για αλλαγή, το δοκιμάζαμε και δούλευε.
Το άλλαξα για ελατωματικό. Τόσο ήξερα τότε :p Και πήρα ένα της σειράς, για να δουλεύει με το πολύμπριζο.

Και αυτό που έχω τώρα, ένα ΑPEVIA 680W (http://www.apevia.com/ProductsInfo.asp?KEY=ATX-IB680W-BL), δεν δουλεέυι αν το συνδέσω στο πολύμπριζο ασφαλείας.
Αλλά τώρα έμαθα, δεν το αλλάζω.

Συγνώμη αλλα έχετε δει ποτέ σήμα τάσης ευθύγραμμο στο εναλλασόμενο ρεύμα? Δεν ειναι 230 βολτ η τάση . Η γραφική της παρασταση ειναι ημιτονοειδής και κυμαίνεται μεταξυ 220-240 βολτ. Το 230 βολτ είναι ενεργός τιμή ένα μέγεθος σχεδόν αυθαίρετο που το επινοήσαμε για να μπορούμε να αναλύουμε ηλετρικα κυκλώματα επειδή η τάση στο εναλλασομενο μεταβάλεται σε nanosecond . Οπότε κατά κάποιο τρόπο ορίσαμε μια μέση τιμή αυτής της μεταβολής (που δεν ειναι μέση αλλα οκ)

biggeo65
27-05-12, 22:20
Το 230 το έγραψα ενδεικτικά. Αν έχεις σταθεροποιητή ναι δουλεύει στα 220, συνέχεια.
Εγώ που έγραψα κάτι διαφορετικό; "Δουλεύει από 210-230" έγραψα.

blade_
27-05-12, 23:55
δλδ ενα πολυμπριζο ασφαλειας δε θα δουλεψει καλα με ενα καλο επωνυμο τροφοδοτικο,αλλα ενδεικνυται για χρηση με μετριο και/η κουρασμενο τροφοδοτικο?

πολυ ενδιαφεροντα πραματα διαβαζω,thanks biggeo(again :p )

biggeo65
28-05-12, 00:28
Μέτριο εννοώ ένα τροφοδοτικό του κιλου, χωρίς προστασίες Overvoltage /Overcurrent κλπ.
Αν το τροφοδοτικό έχει τέτοιες προστασίες (από μεγάλυτερη τάση, ή περισσότερα Αmpere),
δεν θα δουλέψει με το πολύμπριζο. Αλλά και το πολύμπριζο είναι αχρειάστο, αφού την ίδια προστασία προσφέρει.
Το πολύμπριζο προστασίας όμως είναι πολύ καλό για εκτυπωτές
, και άλλες συσκευές.

stefan_city
28-05-12, 00:31
εγω που τους εχω σε πολυπριζα ασφαλειας τους υπολογιστες, γιατι δουλευουν κανονικα;

sdikr
28-05-12, 00:36
Μέτριο εννοώ ένα τροφοδοτικό του κιλου, χωρίς προστασίες Overvoltage /Overcurrent κλπ.
Αν το τροφοδοτικό έχει τέτοιες προστασίες (από μεγάλυτερη τάση, ή περισσότερα Αmpere),
δεν θα δουλέψει με το πολύμπριζο. Αλλά και το πολύμπριζο είναι αχρειάστο, αφού την ίδια προστασία προσφέρει.
Το πολύμπριζο προστασίας όμως είναι πολύ καλό για εκτυπωτές
, και άλλες συσκευές.


Κάτσε λίγο, το ίδιο ρεύμα δεν θα πάρεις απο την Μπρίζα (αφού λέμε οτι το πολυμπρίζο δεν παρέχει σταθεροποίηση; ).
η μόνη περίπτωση που υπάρχει είναι να μην δίνει σωστό ημίτονο, όποτε τροφοδοτικά με active pcf έχουν θέμα.
ΥΓ μιλάμε πάντα για σωστά πολυμπρίζα ασφαλείας και όχι του κιλού.

Bananas
28-05-12, 00:43
Μέτριο εννοώ ένα τροφοδοτικό του κιλου, χωρίς προστασίες Overvoltage /Overcurrent κλπ.
Αν το τροφοδοτικό έχει τέτοιες προστασίες (από μεγάλυτερη τάση, ή περισσότερα Αmpere),
δεν θα δουλέψει με το πολύμπριζο. Αλλά και το πολύμπριζο είναι αχρειάστο, αφού την ίδια προστασία προσφέρει.
Το πολύμπριζο προστασίας όμως είναι πολύ καλό για εκτυπωτές
, και άλλες συσκευές.

Δεν μπορω να καταλάβω την λογική σε αυτο που λες. Καταρχάς έχω ενα corsair tx series πάνω σε apc surgearrest πολυμπριζο με την προστασια υπερτασης. Γιατί να μην "διαβάζει" καλα όπως λες το τροφοδοτικό? Η λογική μου μου λέει το εξής. Το τροφοδοτικό προστατεύει απο την υπέρταση (αρα αν δεν κανω λαθος) δεν αφήνει την γραφικη παρασταση της τάσης να αυξήσει το πλάτος της . Το τροφοδοτικό απο την άλλη κρατά σταθερα τα πλάτη της ταλάντωσης αυτής. Το πολύμπριζο βγάζει σήμα που δνε ξεπερνά την μεγιστη τάση και το τροφοδοτικο στην ουσια δεχεται αυτο το ημιτροποποιημένο σήμα και το τροποποιεί κατάλληλα αν βρεθεί υπόταση...:/

cranky
28-05-12, 00:44
Μέτριο εννοώ ένα τροφοδοτικό του κιλου, χωρίς προστασίες Overvoltage /Overcurrent κλπ.
Αυτά, είναι οι "κινεζιές", Γιώργο.

biggeo65
28-05-12, 00:48
Τι τροφοδοτικά έχεις; Και τι μπρίζες προστασίας; Κάνουν σίγουρα δουλειά;
Δεν ξέρω. Πάντως εμένα και το APEVIA που έχω τώρα, δεν δουλεύει, αν το συνδέσω στα πολύμπριζα.
Έχω δύο, ένα TRUST (http://www.trust.com/products/product.aspx?artnr=12839), κι ένα της APC (http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=p5bt-gr&tab=models)


Αυτά, είναι οι "κινεζιές", Γιώργο.

Αν και τα περισσότερα εκεί κατασκευάζονται, αλλά για αυτή την ειδική κατηγορία μιλάω..
Αυτή η κατηγορία χρειάζεται πολύμπριζο προστασίας.

stefan_city
28-05-12, 01:07
εγω εχω στον ενα υπολογιστη ενα Thermaltake Toughpower τροφοδοτικο, κι ενα MGE πολυπριζο ασφαλειας, και λειτουργει κανονικα.

μηπως ενα απο τα δυο, ή και τα δυο ειναι μουφα;:lol:

biggeo65
28-05-12, 01:21
Το τροφοδοτικό σίγουρα δουλεύει, το ξέρω ,το δούλεψα. Το ΜGE δεν το ξέρω όμως.

blade_
28-05-12, 03:30
οποτε,καλυτερα να αφησουμε τα πολυμπριζα στην ακρη κ να παμε για κανα Ups κατευθειαν?

αναρωτιεμαι αν ο παλιος μου σταθεροποιητης(ενα κουτι ολοκληρο ειναι) δουλευει ακομα...

biggeo65
28-05-12, 05:12
Στον σταθεροποιητή θα πρέπει να δεις τo φορτίο που υποστηρίζει. Αν φτάνει για τον υπολογιστή.
Αλλά αν είναι πάνω από 600 VA, δεν θα έχεις πρόβλημα.

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.