PDA

Επιστροφή στο Forum : Εγκατάσταση Ubuntu - Πως;;;



Σελίδες : [1] 2

georgep800
27-06-12, 22:26
Καλησπέρα,
Θέλω να εγκαταστήσω την τελευταία έκδοση του Ubuntu στο laptop και διάβαζα πως μπορώ να κάνω την εγκατάσταση μέσω USB dick. Ισχύει κάτι τέτοιο; Αυτό (http://www.ubuntu.com/download/desktop) είναι το αρχείο εγκατάστασης; Ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω για να ξεκινήσω την εγκατάσταση; Αυτό που λέει "Windows installer" είναι για να γίνει η διαδικασία μέσα απο τα windows;

x_undefined
27-06-12, 22:44
Αντιγράφεις το image του Ubuntu σε στικάκι χρησιμοποιώντας το unetbootin (http://unetbootin.sourceforge.net/) (επιλέγεις Diskimage και έπειτα το ISO που κατέβασες). Αφού τελειώσει κάνεις επανεκίννηση το laptop με το usb μέσα, πατάς το κουμπί για να διαλέξεις boot (ανάλογα με τη μητρική, θα σου το γράφει κάτω κάτω) ή μπαίνεις στο BIOS και βάζεις πρώτο το USB στο boot order. Αφού bootάρει απ' αυτό το υπόλοιπο είναι γραφικό περιβάλλον με οδηγίες. ΠΡΟΣΟΧΗ όταν θα φτιάχνεις partitions μη σβήσεις τα Windows (εφόσον θες dual boot). Πιο εύκολος τρόπος (που όμως δε θα σου πρότεινα) είναι με το Windows Installer (http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows) όπως είπες

georgep800
27-06-12, 22:49
Καταρχήν thanks για τις αναλιτικές οδηγίες!!
Όταν κάνω την διαδικασία με το unetbootin, θα πρέπει το USB να είναι άδειο; Ή τέλος πάντων θα διαγραφούν όλα τα άλλα δεδομένα;

x_undefined
27-06-12, 22:51
Ναι, γίνεται format

georgep800
27-06-12, 22:57
Οκ, και κάτι ακόμα που ξέχασα να αναφέρω είναι ότι στο laptop μου είχαν εγκαταστήσει παλιότερα μια προηγούμενη έκδοση του Ubuntu στο ένα partition, ενώ στο άλλο τα Windows. Αυτό που θέλω είναι να διαγραφεί τελείως η προηγούμενη έκδοση των Ubuntu και να εγκατασταθεί η νέα. Οπότε κατά την εγκατάσταση αρκεί να επιλέξω το partition που τώρα έχει τα Ubuntu χωρίς να κάνω άλλη αλλαγή;

lou.nick
28-06-12, 03:15
Αφού έχεις ήδη εγκατάσταση γιατί δεν κάνεις απλώς update εκείνη;

georgep800
28-06-12, 09:29
Γιατί η εγκατάσταση που έχω είναι η 9.04! Αρκεί το update για να ενημερωθεί πλήρως στην 12,04;

griniaris
28-06-12, 11:08
Θα σου βγαλει μυνημα οτι δεν υποστηριζεται πλεον και να αναβαθμισεις.
Θα δεις το κουμπι UP-GRADE .

jim_p
28-06-12, 11:43
Αν ειναι να πας, μεσω update απο 9.04 σε 12.04, επειδη θα περασεις απο ολα τα ενδιαμεσα (9.04 > 9.10 > 10.04 > 10.10 > 11.04 > 11.10 > 12.04) καλυτερα να κανεις φορματ.
Εκτος αυτου, ισως να εχουν κλεισει και τα repo για καποια εκδοση, πχ της 9.10 και της 10.10 ειμαι σιγουρος πως δεν υπαρχουν πλεον.

georgep800
28-06-12, 15:46
Θα προτιμούσα να κάνω φορματ. Το θέμα είναι αυτό θα γίνει κατά την διαδικασία της εγκατάστασης απλά διαγράφοντας το partition που τώρα έχει την προηγούμενη έκδοση του Ubuntu ή θα πρέπει να γίνει με άλλο τρόπο; Να τονίσω ότι δεν θέλω να χάσω το άλλο partition με τα Windows!

x_undefined
28-06-12, 17:28
Έτσι θα γίνει, πάντα προσεκτικός με το partition των Windows όμως

georgep800
28-06-12, 20:35
Οκ, thanks! Για να δούμε...

georgep800
05-07-12, 01:19
Καλησπέρα,
Τελικά έκανα την εγκατάσταση και όλα οκ! Το θέμα είναι ότι κατά την διαδικασία της εγκατάστασης δεν κατάφερα να αυξήσω το μέγεθος του partition που έβαλα τα Linux(παρόλο που είμαι σίγουρος ότι γινότανε, αλλά τέσπα). Το θέμα είναι μπορώ να το κάνω αυτό τώρα; Να πάρω δηλαδή ενα μέρος απο τα windows και να το προσθέσω στα Linux;

Helix
05-07-12, 01:41
Πάντα μπορείς, αλλά κάνε ένα backup καλού - κακού. Χρησιμοποίησε το gparted γι' αυτήν την δουλειά.

georgep800
05-07-12, 02:05
Τhanks! Για να δούμε..

cranky
05-07-12, 02:13
Μπορείς να το κάνεις και μέσα απ' τα Windows (απ' τη Διαχείριση δίσκων).

georgep800
05-07-12, 04:08
Που ακριβώς υπάρχει αυτή η επιλογή; Στον πίνακα ελέγχου δεν κατάφερα να την βρω...

cranky
05-07-12, 09:59
Υπολογιστής μου > δεξί κλίκ > Διαχείριση > Διαχείριση δίσκων (στην αριστερή στήλη).

parigoritis
06-07-12, 01:33
Υπολογιστής μου > δεξί κλίκ > Διαχείριση > Διαχείριση δίσκων (στην αριστερή στήλη).

αρκεί να ναι windows 7 :P

cranky
06-07-12, 01:37
Εννοείται. :cool:

iant
06-07-12, 14:57
αρκεί να ναι windows 7 :P

και αρκεί να μην έχει ο σκληρός 4 primary partitions... (π.χ. Win7, \home, \, swap ή Win7, DataDisk (NTFS), \, swap)

georgep800
06-07-12, 22:34
Δυστυχώς ή ευτυχώς έχω XP.. οπότε να υποθέσω ότι το να χρησιμοποιήσω κάποια εφαρμογή είναι μονόδρομος;

@iant: Εννοείς δηδλαδή ο σκληρός να μην είναι χωρισμένος σε 4 partitions; Γιατί πέρα απο τα δύο partitions των Windows και Linux δεν έχω φτιάξει κάποιο άλλο.

cranky
06-07-12, 22:36
.. οπότε να υποθέσω ότι το να χρησιμοποιήσω κάποια εφαρμογή είναι μονόδρομος;
Ναί, με το GParted.

Helix
06-07-12, 23:29
και αρκεί να μην έχει ο σκληρός 4 primary partitions... (π.χ. Win7, \home, \, swap ή Win7, DataDisk (NTFS), \, swap)

Slashes (/), όχι backslashes (\) βέβυλε... :p 

x_undefined
07-07-12, 17:40
Slashes (/), όχι backslashes (\) βέβυλε... :p 

Μπορεί να είναι αριστερόχειρας :p

iant
09-07-12, 17:57
GParted τότε!


Slashes (/), όχι backslashes (\) βέβυλε... :p 

Ουπσσσσς! :oops:

graal
14-07-12, 04:06
Αντιγράφεις το image του Ubuntu σε στικάκι χρησιμοποιώντας το unetbootin (http://unetbootin.sourceforge.net/) (επιλέγεις Diskimage και έπειτα το ISO που κατέβασες). Αφού τελειώσει κάνεις επανεκίννηση το laptop με το usb μέσα, πατάς το κουμπί για να διαλέξεις boot (ανάλογα με τη μητρική, θα σου το γράφει κάτω κάτω) ή μπαίνεις στο BIOS και βάζεις πρώτο το USB στο boot order. Αφού bootάρει απ' αυτό το υπόλοιπο είναι γραφικό περιβάλλον με οδηγίες. ΠΡΟΣΟΧΗ όταν θα φτιάχνεις partitions μη σβήσεις τα Windows (εφόσον θες dual boot). Πιο εύκολος τρόπος (που όμως δε θα σου πρότεινα) είναι με το Windows Installer (http://www.ubuntu.com/download/help/install-ubuntu-with-windows) όπως είπες Και μετά θα bootάρει από το στικάκι?

Helix
14-07-12, 09:13
Και μετά θα bootάρει από το στικάκι?

Ναι...

evdometap
14-07-12, 18:25
Παίδες έχω τα windows7 και θέλω να έχω dual boot με ubuntu.ΟΜΩΣ, δεν είναι χωρισμένος σε 2 partitions ο δίσκος, είναι μονοκόματος. Υπάρχει ελπίδα να τον χωρίσω τώρα? Και επίσης πως ακριβώς θα διαλέγω με τι λειτουργικό θα ξεκινήσει?

x_undefined
14-07-12, 18:44
Παίδες έχω τα windows7 και θέλω να έχω dual boot με ubuntu.ΟΜΩΣ, δεν είναι χωρισμένος σε 2 partitions ο δίσκος, είναι μονοκόματος. Υπάρχει ελπίδα να τον χωρίσω τώρα? Και επίσης πως ακριβώς θα διαλέγω με τι λειτουργικό θα ξεκινήσει?

Όταν ξεκινάει ο bootloader, θα επιλέγεις ποιο λειτουργικό θες. Όσο για τα partitons, δοκίμασε με το gparted. Κάνε backup πρώτα όμως καλού κακού.

evdometap
14-07-12, 18:46
Μέσα από τα windows, αν συρρικνώσω τον αρχικό μου δίσκο δεν θα μπορώ μετά στο "free" κομμάτι να βάλω το ubuntu?

eqvus
14-07-12, 20:37
Μέσα από τα windows, αν συρρικνώσω τον αρχικό μου δίσκο δεν θα μπορώ μετά στο "free" κομμάτι να βάλω το ubuntu?

Κατ'αρχην να σωσεις οποσδηποτε οτι αρχειο θεωρεις σημαντικο.
Οταν θα bootareiς απο το usb ή το cd με το ubuntu εχει επιλογες για το που θα εγκαταστησεις το δευτερο λειτουργικο.
Τοτε θα επιλεξεις ποσο χωρο θα δωσεις στο δευτερο partition που θα δημιουργησεις και ποσο χωρο θα του δωσεις.

https://forum.ubuntu-gr.org/

Δες εδω εχει οδηγιες, ορεξη να εχεις να διαβαζεις.

iant
16-07-12, 14:39
Κατ'αρχην να σωσεις οποσδηποτε οτι αρχειο θεωρεις σημαντικο.
Οταν θα bootareiς απο το usb ή το cd με το ubuntu εχει επιλογες για το που θα εγκαταστησεις το δευτερο λειτουργικο.
Τοτε θα επιλεξεις ποσο χωρο θα δωσεις στο δευτερο partition που θα δημιουργησεις και ποσο χωρο θα του δωσεις.

https://forum.ubuntu-gr.org/

Δες εδω εχει οδηγιες, ορεξη να εχεις να διαβαζεις.

+1 !


Παίδες έχω τα windows7 και θέλω να έχω dual boot με ubuntu.ΟΜΩΣ, δεν είναι χωρισμένος σε 2 partitions ο δίσκος, είναι μονοκόματος. Υπάρχει ελπίδα να τον χωρίσω τώρα? Και επίσης πως ακριβώς θα διαλέγω με τι λειτουργικό θα ξεκινήσει?

Εφόσον έχεις τα 7-ια θα έλεγα από εκεί να φτιάξεις ένα partition για το ubuntu, μετά στην διάρκεια της εγκατάστασης του το partition αυτό σπας σε 2 ή 3 κομμάτια ...

evdometap
17-07-12, 02:53
Ευχαριστώ παιδιά! Τελικά εγκατέστησα στο ίδιο διαμέρισμα ubuntu και win7, πέρασα και το προφίλ του χρήστη των win στο ubuntu ώστε να έχω πρόσβαση στα ίδια αρχεία, και τώρα είμαι τζετ!

cranky
17-07-12, 03:09
Τελικά εγκατέστησα στο ίδιο διαμέρισμα ubuntu και win7, ...
Είσαι σίγουρος οτι είναι στο ίδιο διαμέρισμα ;

Μπορείς ν' ανεβάσεις φωτο απο τη διαχείριση δίσκων των Win ;

.

evdometap
17-07-12, 03:24
θα ανεβάσω, αλλά αύριο που θα μπω στα win γιατί τώρα βαριέμαι:P Ομως ναι είναι στο ίδιο.

cranky
17-07-12, 03:26
Μετά την εγκατάσταση του ubuntu, έκανες καμμιά επανεκκίνηση το λαπτόπ ;

Σου έβγαλε κανονικά την επιλογή λειτουργικού ;

evdometap
17-07-12, 03:40
Ναι κανονικότατα.Μπήκα και στα windows,μπήκα και στο ubuntu μετά κλπ.

cranky
17-07-12, 03:51
Α, ΟΚ, γιατί, αλλιώς τα λέει εδώ (http://cerebrux.net/2010/01/16/prosochi-sto-dual-boot-ubuntu-linux-me-windows-7/).

iant
17-07-12, 13:13
θα ανεβάσω, αλλά αύριο που θα μπω στα win γιατί τώρα βαριέμαι:P Ομως ναι είναι στο ίδιο.

Ανέβασέ το ....

Μήπως τελικά έκανες εγκατάσταση μέσω windows (WUBI);

cranky
17-07-12, 13:16
Ααα μπράβο, κι' εγώ αυτό σκέφτηκα, μετά.

eqvus
17-07-12, 13:46
Παίδες έχω τα windows7 και θέλω να έχω dual boot με ubuntu.ΟΜΩΣ, δεν είναι χωρισμένος σε 2 partitions ο δίσκος, είναι μονοκόματος. Υπάρχει ελπίδα να τον χωρίσω τώρα? Και επίσης πως ακριβώς θα διαλέγω με τι λειτουργικό θα ξεκινήσει?

Αλλος συμφορουμιτης ξεκινησε το νημα και αλλο παλικαρι ρωταει εδω. Εαν ισχυουν τα παραπανω, πιθανον δεν θα κανενα προβλημα.(ή ετσι νομιζει, τωρα που μπηκε στο τρυπακι .... εχει να ριξει format ......:lol:)

ΥΓ Δοκιμασε το LINUX MINT ειναι οτι πιο απλο και φιλικο για ¨νεους¨ στο linux.

graal
05-08-12, 18:55
Για να μην ανοιγω νεο θεμα, εγκατεστησα την εκδοση 12.04.
Αποριες: Πως εγκαθιστω τον flash player? Πως ρυθμιζω την οθονη?

jim_p
05-08-12, 18:59
Για το flash, ανοιγεις ενα τερματικο και δινεις

sudo apt-get install flashplugin-installer
και το αφηνεις να τελειωσει. Δεν ειναι ο πιο user friendly τροπος, αλλα ειναι σιγουρα ο πιο σβελτος.

Το αλλο με την οθονη δεν το καταλαβα :P

graal
05-08-12, 19:06
Για το flash, ανοιγεις ενα τερματικο και δινεις

sudo apt-get install flashplugin-installer
και το αφηνεις να τελειωσει. Δεν ειναι ο πιο user friendly τροπος, αλλα ειναι σιγουρα ο πιο σβελτος.

Το αλλο με την οθονη δεν το καταλαβα :P Για την αναλυση. :p δεν ξερω σε τι αναλυση ειναι τωρα, αλλα κανει τις εικονες να φαινονται στενομακρες! πχ αναλυση 1200χ700

jim_p
05-08-12, 19:08
Ποια καρτα γραφικων εχεις και ποια (μεγιστη) αναλυση βγαζει κανονικα η οθονη σου?

graal
05-08-12, 19:17
Ποια καρτα γραφικων εχεις και ποια (μεγιστη) αναλυση βγαζει κανονικα η οθονη σου? Gigabyte GEFORCE 210. Gια την οθονη δεν θυμαμαι. θα ξαναμπω στα windows να δω.

- - - Updated - - -

Η μέγιστη της οθόνης είναι 2048 χ 1536.

jim_p
06-08-12, 10:34
Ειναι οντως 2048*1536 ή μεχρι εκει παει ο slider των windows ακομα και αν η ιδια η οθονη δεν την υποστηριζει, οποτε θα βγει out of range?

Βαλε τον driver της nvidia για αρχη

sudo apt-get install nvidia-current
και τσεκαρε ποιες αναλυσεις βγαζει o driver σε συνδιασμο με την οθονη σου, δινοντας απλα ενα xrandr, πχ

$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1280 x 1024, maximum 4096 x 4096
DVI-I-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-2 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
1280x1024 60.0*+
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 59.9
DVI-I-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)

graal
07-08-12, 08:21
Ειναι οντως 2048*1536 ή μεχρι εκει παει ο slider των windows ακομα και αν η ιδια η οθονη δεν την υποστηριζει, οποτε θα βγει out of range?

Βαλε τον driver της nvidia για αρχη

sudo apt-get install nvidia-current
και τσεκαρε ποιες αναλυσεις βγαζει o driver σε συνδιασμο με την οθονη σου, δινοντας απλα ενα xrandr, πχ

$ xrandr
Screen 0: minimum 8 x 8, current 1280 x 1024, maximum 4096 x 4096
DVI-I-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
TV-0 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
DVI-I-2 connected 1280x1024+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 338mm x 270mm
1280x1024 60.0*+
1024x768 60.0
800x600 60.3
640x480 59.9
DVI-I-3 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)


mint@mint ~ $ xrandr
Screen 0: minimum 320 x 200, current 800 x 600, maximum 8192 x 8192
DVI-I-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
HDMI-1 disconnected (normal left inverted right x axis y axis)
VGA-1 connected 800x600+0+0 (normal left inverted right x axis y axis) 0mm x 0mm
1024x768 60.0
800x600 60.3* 56.2
848x480 60.0
640x480 59.9

jim_p
07-08-12, 09:36
Τον driver της nvidia τον εβαλες? Δεν δικαιολογειται το να βγαζει μονο αυτες τις αναλυσεις, ουτε ο nvidia ουτε ο nouveau, εκτος αν η μεγιστη αναλυση της οθονης σου ειναι 1024*768!
Μηπως εισαι σε λαπτοπ με υβριδικη καρτα γραφικων (optimus)?

Copyright © Keen Notion Co (2002-2014) Copyright Keen Notion Co.