Επιστροφή στο Forum : Ασφάλιση Δημοσίου vs TΣΜΕΔΕ
ΤΣΜΕΔΕ = Μηχανικός = Προστατευμένο Επάγγελμα
Δηλαδή αν δεν είσαι μέλος ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ τότε για τους κλάδους που τίθεται θέμα υπογραφής (Πολιτικοί, Τοπογράφοι, Ηλεκτρολόγοι, Μηχανολόγοι, Αρχιτέκτονες), απλά δεν είσαι Μηχανικός. Εκτός αν είσαι τόσο κρετίνος που προτιμάς να είσαι στο ΙΚΑ πληρώνοντας κανένα 500ρι € το μήνα (δικές σου + εργοδοτικές)!
Τώρα για κλάδους ξέφραγκα αμπέλια όπως της Πληροφορικής, ναι δεν απαιτείται να είσαι μέλος τους, αλλά κατά τη φτωχή μου άποψη... κρατήστε μια πισινή και ξεκινήστε τη διαδικασία.
Νάνοφ Γιορμπίζνες
18-01-07, 17:46
Το δικό μου ερώτημα δεν το καλύπτει.
Ο civil είναι μόνιμος ΔΥ σα μηχανικός, και ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να είναι στο ΤΕΕ.
Eγώ είμαι ωρομίσθιος με ΤΕΒΕ σε ευρωπαικά προγράμματα (όχι συγκεκριμένα σα μηχανικός) και επιπλέον πάλι ωρομίσθιος με ΙΚΑ καθηγητής τριτοβάθμιας (πάλι όχι συγκεκριμένα σα μηχανικός).
Μ΄άλλα λόγια δε διεκδικώ τίποτα σα μηχανικός, γι' αυτό άλλωστε δεν ασχολήθηκα με το ΤΕΕ ακόμη (είμαι μηχανικός από εξωτερικό). Μου φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι μια χαρά είμαι και να κάτσω στ΄αυγά μου: οι σαρδέλες του επίσημα αναγνωρισμένου ηλεκτρολόγου μηχανικού εν Ελλάδι με αφήνουν παγερά αδιάφορο, ενώ οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ μου σηκώνουν την τρίχα. :down:
Μου ξεφεύγει κάτι; Εσείς στη θέση μου τί θα κάνατε δηλαδίς; ;)
-Νάνοφ
Το δικό μου ερώτημα δεν το καλύπτει.
Ο civil είναι μόνιμος ΔΥ σα μηχανικός, και ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΤΑΙ να είναι στο ΤΕΕ.
Eγώ είμαι ωρομίσθιος με ΤΕΒΕ σε ευρωπαικά προγράμματα (όχι συγκεκριμένα σα μηχανικός) και επιπλέον πάλι ωρομίσθιος με ΙΚΑ καθηγητής τριτοβάθμιας (πάλι όχι συγκεκριμένα σα μηχανικός).
Μ΄άλλα λόγια δε διεκδικώ τίποτα σα μηχανικός, γι' αυτό άλλωστε δεν ασχολήθηκα με το ΤΕΕ ακόμη (είμαι μηχανικός από εξωτερικό). Μου φαίνεται ολοένα και περισσότερο ότι μια χαρά είμαι και να κάτσω στ΄αυγά μου: οι σαρδέλες του επίσημα αναγνωρισμένου ηλεκτρολόγου μηχανικού εν Ελλάδι με αφήνουν παγερά αδιάφορο, ενώ οι εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ μου σηκώνουν την τρίχα. :down:
Μου ξεφεύγει κάτι; Εσείς στη θέση μου τί θα κάνατε δηλαδίς; ;)
-ΝάνοφΣου απάντησα. Έτσι όπως είσαι τώρα τίποτε. Αλλά θα είσαι για πάντα ωρομίσθιος; Κάπου, κάποτε δε θα χρειαστεί να βάλεις μια τόση δα υπογραφούλα; Και btw ΔΕΝ είναι τόσο διαφορετικές οι εισφορές, ενώ είναι αρκετά διαφορετικές οι παροχές. Επίσης το ΤΣΜΕΔΕ παραμένει ένα υγιές ταμείο (για πολλούς λόγους, ο κυριότερος ότι έχει λίγους συνταξιούχους και μεγάλη βάση ενεργών σκλάβων), αντίθετα από το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ.
Τι θα έκανα εγώ; Καταρχήν θα έψαχνα τι ακριβώς σημαίνει να πάρεις αντιστοιχία με τις εδώ σχολές. Άσχετα με το PhD, το να αναγνωρίσεις πτυχίο Μηχανικού δεν είναι και ότι πιο εύκολο.
Κατά δεύτερο θα έβλεπα τι επιβάρυνση ή ελάφρυνση θα είχα στα μηνιαία μου έσοδα
Κατά τρίτο θα έψαχνα πουμπορεί να με οδηγήσει (επαγγελματικά) το μέλλον.
Και μετά θα πήγαινα πρωί-πρωί στο ΤΕΕ :)
Οπως πολύ σωστά λεει ο yiapap δεν θεωρείσαι μηχανικός τώρα.
Αν θέλεις να είσαι για πάντα ωρομίσθιος στις θέσεις που αναφέρεις τότε μην γράφεσαι.
Αν όμως θέλεις καποια στιγμή να πιάσεις δουλειά ως μηχανικός (είτε σε δημόσιο, είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας)
είναι απαραίτητη ή εγγραφή σου στο ΤΕΕ (και αυτόματα στο ΤΣΜΕΔΕ).
Και εγω απο εξωτερικο, με τελειωμενα ισοτιμιες/αντιστοιχιες, απασχολουμενος στον ιδιςτικο τομεα χωρις να χρειαζομαι υπογραφες κλπ. Την εκανα την κινηση (εξετασεις Δεκεμβριου) και περιμενω εντος του μηνος τα χαρτια να κανω το τρασνφερ ΙΚΑ-->ΤΣΜΕΔΕ!
Αντε να δουμε .....!
Νάνοφ Γιορμπίζνες
21-01-07, 02:00
Σου απάντησα. Έτσι όπως είσαι τώρα τίποτε. Αλλά θα είσαι για πάντα ωρομίσθιος; Κάπου, κάποτε δε θα χρειαστεί να βάλεις μια τόση δα υπογραφούλα; Και btw ΔΕΝ είναι τόσο διαφορετικές οι εισφορές, ενώ είναι αρκετά διαφορετικές οι παροχές. Επίσης το ΤΣΜΕΔΕ παραμένει ένα υγιές ταμείο (για πολλούς λόγους, ο κυριότερος ότι έχει λίγους συνταξιούχους και μεγάλη βάση ενεργών σκλάβων), αντίθετα από το ΙΚΑ/ΤΕΒΕ.
Τι θα έκανα εγώ; Καταρχήν θα έψαχνα τι ακριβώς σημαίνει να πάρεις αντιστοιχία με τις εδώ σχολές. Άσχετα με το PhD, το να αναγνωρίσεις πτυχίο Μηχανικού δεν είναι και ότι πιο εύκολο.
Κατά δεύτερο θα έβλεπα τι επιβάρυνση ή ελάφρυνση θα είχα στα μηνιαία μου έσοδα
Κατά τρίτο θα έψαχνα πουμπορεί να με οδηγήσει (επαγγελματικά) το μέλλον.
Και μετά θα πήγαινα πρωί-πρωί στο ΤΕΕ :)
Thanks για τα σχόλια, βοηθούν.
Πέρασαν και τα 2 πτυχία από το παλιό ΔΙΚΑΤΣΑ πριν αρκετά χρόνια με τα νεύρα μου σχετικά αλώβητα (εξαρτάται από τα πανεπιστήμια, στην περίπτωσή μου αποφάσισαν να με αφήσουν ήσυχο και απλά χρονοτριβούσαν.)
Το δεύτερο που προτείνεις είναι και το αυτονόητο, και προκύπτει ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα ήταν μάλλον εισοδηματική βδέλα, ιδίως όσο θα βρισκόμουν στο στρατό ή άνεργος.
Το τρίτο λόγω φύσης (μου) δεν το ήξερα τότε και ούτε το ξέρω καν τώρα: γενικότερα τις επαγγελματικές μου προοπτικές τις προτιμώ αδέσμευτες. Όχι από κανά περίεργο χούι, απλά η ελευθερία μου -όπως και οι υπηρεσίες μου- κοστίζουν. Γι' αυτό άλλωστε σας έκανα και τις ερωτήσεις, γιατί βλέπω πως η ιστορία ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ μακράν δεν θα μου έδινε αρκετά, και απλά προσπαθούσα να καταλάβω γιατί τόσοι έξυπνοι έλληνες μηχανικοί ακολουθούν αυτό το μονοπάτι.
Πριν αρκέτα χρόνια (10+) οι βρεττανοί μηχανικοί έβαλαν πολύ χοντρά χέρι στην IEE για τα νταβατζιλίκια της, απαίτησαν να δικαιολογεί μέχρι τελικής δεκάρας τις συνδρομές της και χιλιάδες από αυτούς ξεγράφτηκαν γιατί οι μεταρρυθμίσεις απέτυχαν. Το αποτέλεσμα είναι πλέον να γίνονται chartered engineers (δηλ. υπογραφή) μόνον όσοι το έχουν ανάγκη για έργα: κάθε εταιρεία να έχει 1-2 τέτοιους (συχνά παλαιότερα στελέχη) που ελέγχουν το τελικό αποτέλεσμα και βάζουν τη βούλα τους για νομικούς λόγους. Το βασικό πλεονέκτημα των chartered engineers -πέραν του κύρους- είναι και το ότι απολύονται πιο δύσκολα, αλλά μέχρις εκεί. Η ΙΕΕ αναγκάστηκε να αλλάξει το ποιηματάκι της από εκβιασμό σε παροχές και να βγει με το δίσκο να πείσει τα μέλη της να ξαναγυρίσουν, και πλέον παρέχει πολύ περισσότερα και είναι μακράν πιο δημοφιλής σαν οργανισμός. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις ΗΠΑ, η ΙΕΕΕ έχει την καλύτερη σχέση κόστους/παροχών που γνωρίζω. Ο νοών νοήτω... :)
Σχετικά με το σχόλιο του panoaoua, πόσο δηλαδή θα πρέπει να πληρώνω κάποιον για να με λιβανίζει ότι είμαι μηχανικός με τη βούλα;!; Η δική μου εμπειρία και εκπαίδευση μου δίδαξε ότι μηχανικός γίνεται κάποιος με το πτυχίο του και την επαγγελματική του εμπειρία, δε νομίζω ότι το είναι δικαιοδοσία του ΤΕΕ να βαφτίζει μηχανικούς. Ακριβώς αυτός ήταν ο λόγος που υπήρξε η έντονη αντίδραση ενάντια στη βρεττανική ΙΕΕ όπως ανέφερα παραπάνω, και αναγκάστηκε να κάνει τον όλο εκβιασμό γαργάρα και να περιοριστεί στις εξετάσεις για chartered engineers.
Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν κατάλοιπα της παλιάς νοοτροπίας περί προστασίας των επαγγελμάτων και δεν έχω καμιά όρεξη να το γυρίσουμε στην πολιτική, οπότε πολύ απλά θα αναφέρω το εξής: τελούμε σαν χώρα εν διορία για την απελευθέρωση μιας μακράς λίστας επαγγελμάτων, κατόπιν εντολής της ΕΕ. Δε γνωρίζω αν τα διάφορα επαγγέλματα των μηχανικών είναι εκεί μέσα, αλλά πολύ θα ξαφνιαζόμουν αν υπολείπονταν (ο προστατευτισμός των επαγγελμάτων βρίσκει ξεκάθαρα αντίθετη την ως τώρα εργασιακή πολιτική της Ένωσης.)
Απ΄όλα αυτά που άκουσα κατάλαβα ότι μετά βίας συμφέρει τελικά η ιστορία ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ μόνο αν είναι κανείς μηχανικός του δημοσίου, ενώ στον ιδιωτικό τομέα απλά απολύεται πιο δύσκολα (αν υποθέσουμε ότι δεν είναι αυτεπάγγελτος.) Αναρωτιέμαι πόσος κόσμος αν μπορούσε να γυρίσει πίσω το ρολόι θα απέφευγε εκείνη την επίσκεψη στο ΤΕΕ αμέσως μετά την αποφοίτησή του;!; ;) Ήδη διάβασα έναν απηβδισμένο που το είπε ξεκάθαρα σε προθύστερο μύνημα...
Θενξ σε όλους σας για τα σχόλια,
-Νάνοφ
Νάνοφ Γιορμπίζνες η μετατροπή ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ συμφέρει. Το σταυρόλεξο είναι για δυνατούς λύτες όταν μιλάμε για Δημόσιο->ΤΣΜΕΔΕ όπως λέει ο τίτλος του thread. Κοίτα τι γράφω στο μήνυμα #46.
@Crosstalk
Σε ποιο κλάδο του ΤΕΕ είσαι? (τι μηχανικός έχεις σπουδάσει δηλαδη?)
Νάνοφ Γιορμπίζνες
21-01-07, 02:49
Νάνοφ Γιορμπίζνες η μετατροπή ΙΚΑ-ΤΣΜΕΔΕ συμφέρει. Το σταυρόλεξο είναι για δυνατούς λύτες όταν μιλάμε για Δημόσιο->ΤΣΜΕΔΕ όπως λέει ο τίτλος του thread. Κοίτα τι γράφω στο μήνυμα #46.
@Crosstalk
Σε ποιο κλάδο του ΤΕΕ είσαι? (τι μηχανικός έχεις σπουδάσει δηλαδη?)
Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτρονικός Μηχανικός.
Χμμμ, στη περίπτωσή τη δική σου με τα επιδόματα του δημοσίου πάω πάσο (με βάση αυτά που αναφέρεις στο μύνημα 46 προφανώς συμφέρει).
Πολύ νδιαφέρον κι αυτό που ανέφερες για τις γέννες, αν κι εμένα η γυναίκα μου είναι γιατρός και έχει τις δικές της άκρες για αυτά (κρατάω την πληροφορία για να τη μεταφέρω σε φίλους όμως!) :oneup:
Εντάξει, παραδέχομαι ότι η δική μου περίπτωση είναι ασυνήθιστη (πτυχία εξωτερικού, μπλοκάκι, γυναίκα γιατρός, κτλ) αλλά δε βλέπω τη λογική και για άλλους αυτεπάγγελτους μηχανικούς να γίνονται μέλη του ΤΕΕ (παρά μόνον αν χρειάζεται να βάζουν υπογραφή σε έργα και δεν έχουν συνεταίρο/εργαζόμενο να το κάνει.)
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σφιχτά και αυστηρά τα πράγματα με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, γιατί ακριβώς ξέρουν ότι ο κόσμος θα το κόψει λάσπη αν δεν τον "κλειδώσουν" με το ζόρι;!;
Γειαχαραντά,
-Νάνοφ
Παντως για να έχουμε μια ιδέα του πόσο μας κοστίζει η ασφάλιση σας, είτε μιλάμε για το ΙΚΑ είτε για το ΤΣΜΕΔΕ ειτε για οτιδήποτε άλλο, στις εισφορές θα προσθέτετε ΚΑΙ τις εργοδοτικές. Εμείς τις πληρώνουμε και αυτές, το μισο-μισο είναι μια πολύ φθηνή απάτη.
None of,
σωστά πράττεις! Της ίδιας σχολής με σένα είμαι, και ώρες ώρες νομίζω ότι διαβάζω μηνύματα σου και μου φαίνονται λες και τα έγραψα εγώ!
Είχα καθηγητή που έλεγε: «φέρτε μου τις δουλειές και θα σας φέρω τις υπογραφές».
Τόσο απλά, τόσο κυνικά.
Στο ΤΣΜΕΔΕ την έχουν δει ΑΚΡΙΒΩΣ όπως ΙΕΕ. Και πραγματικά, δεν χρειαζόμαστε τόσους chartered στην Ελλάδα.
Ειδικά αν πηγαίνεις τη δουλειά για καθηγητής ερευνητής (και με διδακτορικό για αυτό πας, δεν είναι; ) το να πληρώνεις εισφορές «πλούσιου» ελεύθερου επαγγελματία δεν είναι το πιο έξυπνο.
Εγώ πληρώνω ιδιωτική εταιρεία, δεν θέλω να ξέρω τίποτα για κρατική ασφάλεια, προχθές ήμουν με το πατέρα μου σε κρατικό νοσοκομείο, που ο άνθρωπος έχει πληρώσει ΕΞΟΡΓΙΣΤΙΚΑ πολλές εισφορές, και ενώ ήταν ανάπηρος και είχε αιμοραγία από το έντερά του, του έκαναν καρδιογράφημα, γενική αίματος, και τον έδιωξαν ως «οκ» αφού τον κράτησαν για 3 ώρες σε ένα ράντζο στο διάδρομο με άλλους 100 επισκέπτες και αρρώστους και κάποια στιγμή έπρεπε να τον ανακουφήσω εγώ, με πάπια που τη ΨΑΧΝΑΜΕ, στο χώρο της αναμονής.
Μετά, έπρεπε να παρακαλώ για μισή ώρα να πάρω ένα ΚΑΡΟΤΣΙ, ώστε να τον πάω 30m παρά έξω να βρούμε ΤΑΞΙ, γιατι το ασθενοφόρο που πάρκαρε απέξω και πήγε για καφέ, δεν μεταφέρει ΟΥΤΕ τους ανάπηρους πίσω στο σπίτι τους όπως του παρέλαβε.
Επίσης, κολήσαμε 4 άτομα γρύπη που κόντεψε να στείλει δύο στα θυμαράκια, γιατί αυτός ο ιός δημιουργεί ταχυκαρδία και έχω μία μάνα με αρρυθμίες και μία γιαγιά με βραδυκαρδία που κοντεύει τα 100!
Μετά τον πήγα σε μία κλινική που είναι εγκεκριμένη από την Αμερικάνικη Ένωση Νοσοκομείων και νόμιζα ότι μπήκα στο κάραβελ!
Με το ΤΣΜΕΔΕ Δεν είναι ότι είναι οι εισφορές αστρονομικές, δεν είναι ότι στα παίρνουν βγάζεις δεν βγάζεις, μετά όταν θα έρθει η ώρα να πληρώσεις, θα φας δημόσιο νοσοκομείο στη μάπα.
Χώρια δε που κάθε φορά που θέλεις να αλλάξεις δραστηριότητα πρέπει να αλλάζεις και ταμείο! Όσο δε ότι το ΤΕΕ δεν θα σε αναγνωρίσει, χ...κες! μην αναγνωρίσεις και εσύ το ΤΕΕ!. Η επαγγελματική ένωση των μπετατζήδων που κουκούλωσε όλους τους άλλους μηχανικούς με σφαίρα επιρρόης το 1% του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Αν έχεις μάστερ/διδακτορικό από Αμερικάνικο/Εγγλέζικο «καλό» πανεπιστήμιο και έχεις περάσει ΔΟΑΤΑΠ είχες μία σκασίλα μήπως και δεν σε αναγνωρίσει!!! Φλύχτενες βγάζεις μιλάμε!
Οπότε, τώρα που είσαι υγιής, κάνε μία ντελούξ ασφάλεια ζωής, πάρε και ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης αργότερα, και άσε τους άλλους να λύνουν σταυρόλεξα.
Αν ποτέ έχεις κάνα έργο που θέλει υπογραφή, με 3,000€ αγοράζεις μελέτη ... διυλιστηρίου :lol: Βρες εσύ τη δουλειά, και τις υπογραφές τις βρίσκουμε. Έχουμε άνεργους chartered όλων των ειδικοτήτων σε αυτή τη χώρα. Ξέρω περιπτώσεις που δουλεύουν δεξιά και αριστερά για καλύψουν το ΤΣΜΕΔΕ!
Στην Ελλάδα δεν έχουμε ασφάλεια, έχουμε επιπλέον φορολόγηση. Θέλεις να σου παίρνω 1500€ το δίμηνο για πληρώνεις μετά συμμετοχή στα φάρμακά σου, να πάρεις μία σύνταξη της @@ και να παρακαλάς στα γόνατα την καθαρίστρια να κάνει τη νοσοκόμα και να σε αλλάξει;
Πριν πας να κάνεις ΤΕΤΟΙΕΣ ασφάλειες, πέρνα μία βόλτα από τα κρατικά νοσοκομεία.
υ.γ. που βρήκες φωτογραφία το κόπρο μου;
υ.γ. και συ με γιατρέσσα είσαι;
(και εγώ γιατρέσσες μπλέκω αλλά προσέχω και δεν με τύλιξαν :lol: )
Ηλεκτρολόγος - Ηλεκτρονικός Μηχανικός.
Χμμμ, στη περίπτωσή τη δική σου με τα επιδόματα του δημοσίου πάω πάσο (με βάση αυτά που αναφέρεις στο μύνημα 46 προφανώς συμφέρει).
Πολύ νδιαφέρον κι αυτό που ανέφερες για τις γέννες, αν κι εμένα η γυναίκα μου είναι γιατρός και έχει τις δικές της άκρες για αυτά (κρατάω την πληροφορία για να τη μεταφέρω σε φίλους όμως!) :oneup:
Εντάξει, παραδέχομαι ότι η δική μου περίπτωση είναι ασυνήθιστη (πτυχία εξωτερικού, μπλοκάκι, γυναίκα γιατρός, κτλ) αλλά δε βλέπω τη λογική και για άλλους αυτεπάγγελτους μηχανικούς να γίνονται μέλη του ΤΕΕ (παρά μόνον αν χρειάζεται να βάζουν υπογραφή σε έργα και δεν έχουν συνεταίρο/εργαζόμενο να το κάνει.)
Ίσως αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο σφιχτά και αυστηρά τα πράγματα με τις εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ, γιατί ακριβώς ξέρουν ότι ο κόσμος θα το κόψει λάσπη αν δεν τον "κλειδώσουν" με το ζόρι;!;
Γειαχαραντά,
-Νάνοφ
Η αντιμετώπιση που έχεις σαν μηχανικό ς έιναι εν γένει καλύτερη.
Κατ'εμέ stick with ΤΣΔΜΕΔΕ, το θεωρώ πιο υγιές ταμείο ακόμα.
Επίσης και η ιατροφαρμακευτιή περύθαλψη είναι καλύτερη στο ΤΣΜΕΔΕ μπορείς εσύ να διαλέγεις γαιτρούς.
Τα επιδόματα του δημοσίου είναι πολύ σημαντικά και σαν μηχανικός μπορεί να μαπίνεις σε επιτροπές που αλλιώς ίσως δεν θα μπορούσες...
Νάνοφ Γιορμπίζνες
21-01-07, 22:18
Η αντιμετώπιση που έχεις σαν μηχανικό ς έιναι εν γένει καλύτερη.
Κατ'εμέ stick with ΤΣΔΜΕΔΕ, το θεωρώ πιο υγιές ταμείο ακόμα.
Επίσης και η ιατροφαρμακευτιή περύθαλψη είναι καλύτερη στο ΤΣΜΕΔΕ μπορείς εσύ να διαλέγεις γαιτρούς.
Τα επιδόματα του δημοσίου είναι πολύ σημαντικά και σαν μηχανικός μπορεί να μαπίνεις σε επιτροπές που αλλιώς ίσως δεν θα μπορούσες...
Ευχαριστώ, και επειδή ήδη είμαι νομάδας διάφορων άλλων ταμείων -τα χάλια της νομοθεσίας- να συνεισφέρω κι εγώ λίγη γνώση: στο ΤΕΒΕ διαλέγεις γιατρούς από λίστα συμβεβλημένων, συνήθως υπάρχουν πάρα πολλοί. Στο ΙΚΑ πας μόνον στα δικά τους ιατρεία και η κατάσταση είναι εντελώς χάλια, αλλά έχουν αρκετά καλές παροχές για τις γέννες (~3500 euro επίδομα γέννας) και -όπως έμαθα από αυτό το newsgroup- καλό εφ' άπαξ. Οι πηγές μου είναι διαθέσιμες στον όποιο ενδιαφερόμενο, απλά δε θέλω να κουράζω χωρίς λόγο.
Νομίζω ότι ένας από τους λόγους που "κυκλοφορεί" τόσο πολύ η ιδέα ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι μονόδρομος είναι και το ότι αυτόματα υπονοείται επαγγελματικός προσανατολισμός για δημόσιο. Δεν ενδιαφερόμαστε όμως όλοι για δημόσιο, τουλάχιστον όχι απαραίτητα αμέσως μόλις πάρουμε το πτυχίο του μηχανικού! Αυτό κατά τη γνώμη μου εξηγεί και το ασφυκτικό "κεφαλοκλείδωμα" που κάνει το ΤΣΜΕΔΕ στα μέλη του (όπως είπε χαρακτηριστικά φίλος μου "Πρόσεχε, άμα το παντρευτείς το ΤΣΜΕΔΕ δε σου δίνει διαζύγιο ποτέ και με τίποτα!") :rolleyes:
Σχετικά τώρα με το σοκ μου που τόσοι μηχανικοί στο newsgroup αυτό θεωρούν δεδομένη την καριέρα στο δημόσιο διστάζω να ανοίξω θέμα, γιατί αρκετή αναστάτωση δημιούργησα ήδη. Εγώ πάντως διδάσκω μηχανικούς στην 3βάθμια, και τους φοιτητές μου τους ενθαρρύνω συνεχώς να σκέφτονται πώς να δημιουργηθούν αυτεπάγγελτα, να σκέφτονται σαν εφευρέτες, να δημιουργήσουν εταιρείες, να συνεταιριστούν, να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και να δώσουν δουλειά σε ελληνικά χέρια (και φόρους στο κράτος...) Ο καθείς με τις επιλογές του φυσικά, αλλά τι στην ευχή, δεν υπάρχουν άλλοι με μπλοκάκια σ' αυτό το newsgroup που να σκέφτονται κάτι πέραν του δημοσίου για το μέλλον?!? (δεν ψάχνω ούτε για εργαζόμενους ούτε για συνεταίρους, μή με παρεξηγείτε!)
Καλά να περνάτε,
-Νάνοφ
...Σχετικά τώρα με το σοκ μου που τόσοι μηχανικοί στο newsgroup αυτό θεωρούν δεδομένη την καριέρα στο δημόσιο διστάζω να ανοίξω θέμα, γιατί αρκετή αναστάτωση δημιούργησα ήδη. Εγώ πάντως διδάσκω μηχανικούς στην 3βάθμια, και τους φοιτητές μου τους ενθαρρύνω συνεχώς να σκέφτονται πώς να δημιουργηθούν αυτεπάγγελτα, να σκέφτονται σαν εφευρέτες, να δημιουργήσουν εταιρείες, να συνεταιριστούν, να δημιουργήσουν οικονομική ανάπτυξη και να δώσουν δουλειά σε ελληνικά χέρια (και φόρους στο κράτος...) Ο καθείς με τις επιλογές του φυσικά, αλλά τι στην ευχή, δεν υπάρχουν άλλοι με μπλοκάκια σ' αυτό το newsgroup που να σκέφτονται κάτι πέραν του δημοσίου για το μέλλον?!? (δεν ψάχνω ούτε για εργαζόμενους ούτε για συνεταίρους, μή με παρεξηγείτε!)
Καλά να περνάτε,
-Νάνοφ
Όσοι έχουμε σπουδάσει μηχανικοί τις ίδιες (φιλελεύθερες) αντιλήψεις έχουμε λίγο πολύ σ'αυτά τα θέματα. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που λες αλλά μέχρι να κάνεις την εταιρεία, και να φανείς πραγματικά χρήσιμος στην κοινωνία, κάτι πρέπει να τρως...
Anyway, αν μη τι άλλο είναι ελπιδοφόρο να συνεχίζουν να σκέφτονται όπως ο Νάνοφ Γιορμπίζνες οι συνάδελφοι μηχανικοί στη χώρα μας.
Ακούω τονμ χαρακτηρισμό βδέλα για το ΤΣΜΕΔΕ και θα τρελαθώ. Για το ΙΚΑ ξέρει κανείς?
Έχετε κάνει ποτέ σύγκριση ποσών ασφάλισης? Δεν είμαι μηχανικός συνεπώς εγώ κοιτάζω το θέμα μόνο από την πλευρά της Ιατροφαρμακευτικής και Συνταξιοδοτικό
Ως προστατευόμενο μέλος μεγάλωσα στο ΙΚΑ μέχρι να δουλέψω το 2002.Είμαι 4 χρόνια εργαζόμενος με πάντα 2 δουλειές. Αρχικά στο ΤΕΒΕ που από ποσά πάει παραπλήσια με το ΤΣΜΕΔΕ. Αν και στην αρχή το φοβήθηκα, γιατρούς διάλεξα εγώ με την βοήθεια του πατέρα ενός φίλου μου. Πήγα στον ορθοπεδικό για 3 πράγματα τα κοίταξε όλα αναλυτικά και έβγαλα και στο καπάκι την ακτινογραφία με 20% συμμετοχή, έκανα φυσιοθεραπεία σε συμβεβλημένο θεραπευτήριο με 20% και όλα αυτά με 125ευρώ το μήνα (επί 12 και όχι επί 14). Και όσες φορές πήγα στο ΤΕΒΕ για γραφειοκρατικά τσάκα τσάκα
Όταν έκανα φυσιοθεραπεία στο ΙΚΑ μάλλον κακό μου είχε κάνει. Εδώ και ένα χρόνο είμαι στο ΙΚΑ λόγω βλακείας της Ελληνικής κοινωνίας. Υπέρ μου στο ΙΚα μπαίνουν 800 ευρώ το μήνα επί 14 για εξετάσεις των 10 λεπτών. Δεν είμαι ακριβώς σίγουρος πόσο κοστίζει η ιδιωτική ασφάλεια και σύνταξη (Pelasgian αν μπορείς μαρτύρησε το) αλλά σίγουρα δεν κοστίζει για τα ίδια πράγματα κοντά 11200 ετησίως που δίνω εγώ. Και δεν ξέρω αν έχει πάει κανένας στο μητρώο στο ΙΚΑ? Γλέντια.
Εν κατακλείδι
1)Ιατρικά δεν το συζητάμε που είναι καλύτερα αν συνυπολογίσεις και την συσωσρευμένη διαφορά στα ετήσια έξοδα. Δηλαδή αν με το ΤΕΒΕ θέλω 3000 (θα είχε ήδη αλλάξει κλίμακα) το χρόνο και με το ΙΚΑ 12000 μιλάμε για 9000 το χρόνο διαφορά παρακάτω.
2)ΟικονομικάΑν δούλευα 10 χρόνια πχ μέχρι ένα μεγάλο περιστατικό όπως γένα τότε συζητάμε για 90000 ευρώ διαφορά που αγόραζα την κλίνική αν θέλετε. Τα ποσά είναι τραγικά
3)Διοικητικά. Όποιος έχει πάει στο ΙΚΑ ξέρει. Οι υπόλοιποι απλά ζείτε σε άλλο πλανήτη
4)Συνταξιοδοτικά. 4 Δεκατίες επί 90000 κάνει 360.000.Και στις δύο περιπτώσεις θα έχω σύνταξη.
5)Υποδομές και ευρωστία ταμίου. Μετα λεφτά που πέρνει το ΙΚΑ έπρεπε οι γιατροί να φοράνε στολές από χρυσάφι.Και δεν δικαιολογείτε η διαφορά με το λόγω συνταξιούχοι προς σύνολο. Βάλτε τα οικονομικά κάτω και θα δείτε ότι τα κλάσματα δεν διατηρούνται μεταξύ των ταμίων και των σχετικών θεμάτων
Προς όλους του ΤΕΒΕ ΤΣΜΕΔΕ και Δικηγόρους που γνωρίζω τα καθέκαστα,επειδή δεν είστε στο ΙΚΑ ιατροφερμακευτικά και συνταξιοδοτικά είστε θεοί σε σχέση με μας τους μλκ. ΤΟ ΙΚΑ είναι και θα είναι ο μεγαλύτερος νταβατζής σε αυτή τη χώρα και ο υπάιτιος που το εργατικό είναι τόσο ακριβό ενώ το ατομικό εισόδημα τόσο χαμηλό. Και το ταμία του ΙΚΑ πρακτικά είναι για να καλύπτουν τις τρύπες του κράτους άρα όπως είπε ο pelasgian έμεση φορολογία.
alexopth69
26-01-07, 02:50
Η συζήτηση έχει πολύ ενδιαφέρον. Να προσθέσω μερικές πληροφορίες.
Πριν από μερικές μέρες ο σύλλογος εργαζομένων της εταρείας μου είχε συνάντηση και παρέσθησαν και συνάδελφοι από τη ΓΕΣΕΕ. Ενα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν το ασφαλιστικό. Το ενδιαφέρον ήταν ότι ένα μέλος του ΔΣ της ΓΕΣΕΕ είπε ότι οι πληροφορίες που διοχετεύονται στον τύπο και οι "εκθέσεις" έχουν τρομερά ποσοστά αναλήθειας! Η κατάσταση δεν είναι καθόλου τόσο τραγική (δεν είναι και υπέροχη βέβαια), αλλά τα περισσότερα διοχετεύονται με απώτερο σκοπό τη δημιουργία συγκεκριμένου κλίματος στους εργαζόμενους...
Για τα υπόλοιπα μεταξύ ταμείων, αυτό που θέλουν να επιτευχθεί είναι η εξωμοίωση των ασφαλιστικών εισφορών (που σε κάποιο σημείο έχει επιτευχθεί) με ποσοστό περίπου 16,75% κρατήσεις για τον εργαζόμενο και άλλο τόσο για τον εργοδότη. Το ποσοστό που θέλει να πετύχει το υπουργείο οικονιμικών είναι το 22,5% (με την παρούσα κατάσταση εισφορών).
Η αλήθεια είναι οτι τα ταμεία έχουν καταληστευθεί (όπως και οτιδήποτε δημόσιο το οποίο διαθέτει ρευστό) εξυπερετώντας άλλους σκοπούς των εκάστοτε κυβερνήσεων, με αδιαφανείς διαδικασίες (μέσα σε αυτά και το ΤΣΜΕΔΕ). Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουν πόσα χρήματα λείπουν αφού τα αρχεία των ταμείων έχουν παραποιηθεί ή εξαφανιστεί. Το γιατί δεν έχουν αποδοθεί ποτέ ευθύνες.... είναι πρακτική πλέον όλων των κυβερνήσεων... (Ξέρετε εκείνο το ρητό που λέει ότι για να καταγγείλεις το σπίτι του γείτονα πρέπει το δικό σου να είναι εντάξει...)
ασφαλιστικών εισφορών (που σε κάποιο σημείο έχει επιτευχθεί) με ποσοστό περίπου 16,75% κρατήσεις για τον εργαζόμενο και άλλο τόσο για τον εργοδότη
Ρε παιδιά συγνώμη, υπάρχει κανένας εδώ που πιστεύει οτι έχει σημασία το πόσο συμμετέχει στο ποσοστό ο εργοδότης και πόσο ο εργαζόμενος?
Ρε παιδιά συγνώμη, υπάρχει κανένας εδώ που πιστεύει οτι έχει σημασία το πόσο συμμετέχει στο ποσοστό ο εργοδότης και πόσο ο εργαζόμενος?
Εγώ
Η εργοδοτική εισφορά είναι λεφτά που ξοδεύονται υπέρ μου. Ας μου τα δώσει εμένα και να κρίνω εγώ το υπέρ μου και όχι ο νταβατζής που στην δική μου περίπτωση λέγεται ΙΚΑ.
Ρε παιδιά συγνώμη, υπάρχει κανένας εδώ που πιστεύει ότι έχει σημασία το πόσο συμμετέχει στο ποσοστό ο εργοδότης και πόσο ο εργαζόμενος?
Επί της ουσίας δεν έχει σημασία, είναι για ψυχολογικούς λόγους.
Για παράδειγμα ποιά η διαφορά των παρακάτω περιπτώσεων (τα νουμερα είναι ενδεικτικά):
1η
Ονομαστικός μισθός: 100, μειον 30 κρατήσεις εργαζομένου, στο χέρι 70. Ο εργοδότης πληρώνει 35 οπότε συνολικό κόστος εργαζόμενου 135.
2η
Μισθός 70, ο εργαζόμενος παίρνει 70. Ο εργοδότης πληρώνει κρατήσεις 65, οπότε πάλι το κοστος του εργαζόμενου είναι 135.
3η
Μισθός 135, ο εργαζόμενος πληρώνει 65 οπότε στο χέρι μένουν 70. Ο εργοδότης πληρώνει συνολικά πάλι 135.
Αρα λοιπόν και οι τρείς περιπτώσεις στην ουσία είναι όμοιες για το κόστος ολων, απλά αλλάζει ο τρόπος που το λέμε....
Εγώ
Η εργοδοτική εισφορά είναι λεφτά που ξοδεύονται υπέρ μου. Ας μου τα δώσει εμένα και να κρίνω εγώ το υπέρ μου και όχι ο νταβατζής που στην δική μου περίπτωση λέγεται ΙΚΑ.
Σωστος :oneup:
1000 φορες να μπορω να τα εκμεταλλευτω με ιδιωτικη ασφαλιση ή επιπροσθετο προγραμμα συνταξης!
Ρε παιδιά συγνώμη, υπάρχει κανένας εδώ που πιστεύει οτι έχει σημασία το πόσο συμμετέχει στο ποσοστό ο εργοδότης και πόσο ο εργαζόμενος?Κι εγώ. Σε προηγούμενη σύμβασή μου είχα μακροσκελή συζήτηση για το τελικό ύψος της αμοιβής, αφού ο εργοδότης ενδιαφέρεται για το τελικο ποσό που θα του στοίχιζα. Έτσι στη συγκεκριμένη εταιρεία αν μπορούσα να δουλεύω με ΔΠΥ θα έβαζα στην τσέπη περίπου +500€/μήνα
Επί της ουσίας δεν έχει σημασία, είναι για ψυχολογικούς λόγους.
Για παράδειγμα ποιά η διαφορά των παρακάτω περιπτώσεων (τα νουμερα είναι ενδεικτικά):
1η
Ονομαστικός μισθός: 100, μειον 30 κρατήσεις εργαζομένου, στο χέρι 70. Ο εργοδότης πληρώνει 35 οπότε συνολικό κόστος εργαζόμενου 135.
2η
Μισθός 70, ο εργαζόμενος παίρνει 70. Ο εργοδότης πληρώνει κρατήσεις 65, οπότε πάλι το κοστος του εργαζόμενου είναι 135.
3η
Μισθός 135, ο εργαζόμενος πληρώνει 65 οπότε στο χέρι μένουν 70. Ο εργοδότης πληρώνει συνολικά πάλι 135.
Αρα λοιπόν και οι τρείς περιπτώσεις στην ουσία είναι όμοιες για το κόστος ολων, απλά αλλάζει ο τρόπος που το λέμε....
Αυτό είναι στην περίπτωση που έχεις ενα εννιαίο ασφαλιστικό ταμείο στην χώρα και ακόμα καλύτερα κανένα ιδιωτικό ανταγωνιστή.
Κι εγώ. Σε προηγούμενη σύμβασή μου είχα μακροσκελή συζήτηση για το τελικό ύψος της αμοιβής, αφού ο εργοδότης ενδιαφέρεται για το τελικο ποσό που θα του στοίχιζα. Έτσι στη συγκεκριμένη εταιρεία αν μπορούσα να δουλεύω με ΔΠΥ θα έβαζα στην τσέπη περίπου +500€/μήναΚαι εγώ το ίδιο είχα προσπαθήσει. Αλλά ο εργοδότης έχει κάτι φοροαπαλλαγές άσε που για να θεωρείτε νόμιμος πρέπει ανάλλογα με τι επιχείρηση έχει να έχει έναν αριθμό μισθωτών.Το πράγμα είναι νταβατσιλίκη.
Και εγώ το ίδιο είχα προσπαθήσει. Αλλά ο εργοδότης έχει κάτι φοροαπαλλαγές άσε που για να θεωρείτε νόμιμος πρέπει ανάλλογα με τι επιχείρηση έχει να έχει έναν αριθμό μισθωτών.Το πράγμα είναι νταβατσιλίκη.:oneup: Οι παθώντες ξέρουν τη διαφορά :(
Μα δεν λέμε διαφορετικα πράγματα.
Μια φθηνή απάτη είναι για να κρύβεται το ποσόν που καταβροχθιζουν τα ασφαλιστικά απο το μόχθο του καθένα.
Το θέμα είναι ηή θέλουμε να απελευθερώσουμε τις επιλογές ασφάλισης του πολίτη ή όχι, τι θέλουν να μας πουν αυτοί που κόπτονται για την εξισωση τους(όπως είπε ο alexopth69), οτι κατάφεραν κάτι?
Κι όμως WandereR είναι πολύ σημαντικό.
Σκέψου το εξής: Ως ελεύθερος επαγγελματίας έχω κρατήσεις 220€ (περίπου) το μήνα για το ΤΣΜΕΔΕ.
Ως μισθωτός είχα συνολικές κρατήσεις "υπέρ πατρίδος" περίπου 700€!
Από τη στιγμή που εμένα και η σύνταξή μου είναι η ίδια και το εφάπαξ, ακόμη κι αν βγάλουμε τα 150€ "τροφή σε χρήμα" δλδ τσαμπουκαλίκι ΙΚΑ "αν αρρωστήσεις"... Μπορείς να μου πεις ΓΙΑΤΙ το δημόσιο ταμείο απαιτούσε από μένα και τον εργοδότη μου +300+ €
Δεν έχει καμμιά λογική εκτός από:
1. Να μην υπάρχει μισθωτή σχέση εργασίας
2. Να πριμοδοτούμε τα ταμεία
Μα δεν υποστήριξα τπτ τέτοιο.
Το ποσοστό των εργατικών εισφορων δεν πέφτει σε άλλα έσοδα του εργοδότη ουτε σε άλλα εξοδα της επιχείρησης , πεφτει σε συγκεκριμένα έξοδα, τον μισθο σου δηλάδη. Χεστηκε ο εργοδότης ποσο είναι ο μισθός σου και ποσα η ασφαλισή σου, το ίδιο έξοδο είναι γι αυτόν σε σύνολο.
Μέχρι εδω συμφωνούμε όλοι φαντάζομαι.
Τώρα αν η αγορά είναι διαστρεβλώμενη, και έσυ οικονομοτεχνικά έχεις κάποιο ελάχιστο συμφέρον απο το πως παίζει το ποσοστό εργοδότη-εργαζομένου πάλι δεν είναι λύση για να χαιρόμαστε. Και προσωπικά θα κοπάναγα στο κεφάλι τον συνδικαλιστη που θα έλεγε οτι καταφέραμε να αυξησουμε το ποσοστό του εργοδότη.
Θέλετε, θεωρείτε οτι πρεπει να υπάρχει ένα ποσοστο κατώτατης ασφάλισης ας το ορίσουμε, αλλά και πάλι θα επιλέγω εγώ που θα σφαλιστώ. Και δεν ανέχομαι κανέναν να με κοροιδευει ως το ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό που καταβάλλω.
Και απο που ως που τα ταμεία είναι χωρισμένα σε συντεχνίες και επαγγέλματα. Τα χρήματα του ναυπηγού είναι διαφορετικά απο αυτά του γιατρου? δλδ τι χαζομάρα είναι αυτό. Αυτό είναι τραπεζική δουλειά, τι ανακατεύονται κρατικές ψευτοτραπεζοεπενδυτικές συντεχνιακές επιχειρησεις. Αν νομίζουν οι 50άρηδες οτι θα τους πληρώνουν τα νιάτα είναι πολύ γελασμένοι. Εθνική σύνταξη 100€, να φάνε απο τα σκατα που φτιάξανε τόσα χρόνια.
Μα δεν υποστήριξα τπτ τέτοιο.
Το ποσοστό των εργατικών εισφορων δεν πέφτει σε άλλα έσοδα του εργοδότη ουτε σε άλλα εξοδα της επιχείρησης , πεφτει σε συγκεκριμένα έξοδα, τον μισθο σου δηλάδη. Χεστηκε ο εργοδότης ποσο είναι ο μισθός σου και ποσα η ασφαλισή σου, το ίδιο έξοδο είναι γι αυτόν σε σύνολο.
Μέχρι εδω συμφωνούμε όλοι φαντάζομαι.
</p>
Όχι. Ο εργοδότης έχει φοροαπαλλαγές για κάθε μισθωτό που έχει. Εκεί κόλησε εμένα.Ο μόνος χαμένος είναι ο χαμένος που ανήκει στο ΙΚΑ.
Σε μένα κάποια φορά κόλλησε, και ο εργοδότης επέμενε να εργαστώ ως μισθωτός, με το επιχείρημα ότι, ως μισθωτός θα αισθανόμουν μέρος της επιχειρησης ενω με δελτίο θα ήμουν πάντα ψυχολογικά ξένο σωμα...... (αν ηταν το καθεστώς εργασιας να σε ενσωμματωνε και μονο με τον τιτλο καλά θα ήταν....)
</p>
Όχι. Ο εργοδότης έχει φοροαπαλλαγές για κάθε μισθωτό που έχει. Εκεί κόλησε εμένα.Ο μόνος χαμένος είναι ο χαμένος που ανήκει στο ΙΚΑ.
Nαι με αυτό και οτιδήποτε άλλο παρομοιο εννοούσα τα ελάχιστα οφέλη που μπορεί προκυπτουν απο το οικονομοτεχνικό περιβάλλον. Και σε αυτή την περίπτωση ΑΝ μοιραστει αυτή τη φορολέφρυνση ο εργοδοτης σου μαζί σου, δεν είναι πολύ άμεση η σχέση.
Που και το παραπάνω κάποιο "συνδικαλιστικό κεκτημένο" είναι....:twisted:
...Τώρα αν η αγορά είναι διαστρεβλώμενη, και έσυ οικονομοτεχνικά έχεις κάποιο ελάχιστο συμφέρον απο το πως παίζει το ποσοστό εργοδότη-εργαζομένου πάλι δεν είναι λύση για να χαιρόμαστε. Και προσωπικά θα κοπάναγα στο κεφάλι τον συνδικαλιστη που θα έλεγε οτι καταφέραμε να αυξησουμε το ποσοστό του εργοδότη.
Θέλετε, θεωρείτε οτι πρεπει να υπάρχει ένα ποσοστο κατώτατης ασφάλισης ας το ορίσουμε, αλλά και πάλι θα επιλέγω εγώ που θα σφαλιστώ. Και δεν ανέχομαι κανέναν να με κοροιδευει ως το ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό που καταβάλλω.
Και απο που ως που τα ταμεία είναι χωρισμένα σε συντεχνίες και επαγγέλματα. Τα χρήματα του ναυπηγού είναι διαφορετικά απο αυτά του γιατρου? δλδ τι χαζομάρα είναι αυτό. Αυτό είναι τραπεζική δουλειά, τι ανακατεύονται κρατικές ψευτοτραπεζοεπενδυτικές συντεχνιακές επιχειρησεις. Αν νομίζουν οι 50άρηδες οτι θα τους πληρώνουν τα νιάτα είναι πολύ γελασμένοι. Εθνική σύνταξη 100€, να φάνε απο τα σκατα που φτιάξανε τόσα χρόνια.
Πολύ σωστά όλα αυτά.
Αν νομίζουν οι 50άρηδες οτι θα τους πληρώνουν τα νιάτα είναι πολύ γελασμένοι. Εθνική σύνταξη 100€, να φάνε απο τα σκατα που φτιάξανε τόσα χρόνια.
lol
Όχι απλά "το νομίζουν", ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ γίνεται!
Κι όχι μόνο γίνεται αλλά κάθε φορά που ανοίγει συζήτηση για το ασφαλιστικό, οι "κοινωνικοί εταίροι" που μετέχουν στο "διάλογο" είναι 50+ ετών! Μέχρι και στην TV, δεν έχω δει ούτε μια φορά έναν 20ρη, 30ρη να πει βρε αδερφέ το παραπάνω προφανές που λες! :oneup:
Δυστυχως αυτοι οι 20-30ρηδες δεν προβλεπεται να βγαινουν στο "διαλογο" γιατι πρεπει να δουλευουν για τις εισφορες τους....:evil:
Και επιπλέον οι 50+ έχουν και το επιχείρημα ότι και οι ίδιοι πλήρωναν όταν ήταν 20/30/40 τους τότε 50+...
Δυστυχώς είναι φαύλος κύκλος, όσο έχουμε όλοι την νοοτροπία του ότι αφού εγώ είμαι καλά δεν με νοιάζει.
Καλά πάντως euri ξεκαρδίστηκα με την υπογραφή σου.
Η πλήρης περιγραφή του ελληνικού ίντερνετ με όλους να θέλουν ένα DSLAM για τον εαυτό τους και αν το πάρουν (δες 10 Μβ) τότε παραπονιούνται για το αναλογία με το upload.
Και 10 Μβ upload να τους δώσουν και πάλι κάποιοι θα βρουν κάτι να ζητήσουν. (5 ms ping με Αυστραλία πχ. :p )
Ασφαλιστικές εισφορές = κανίβαλοι και βαμπίρ = χάσμα γενεών = ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.
Ζούμε σε μία γεροντοκρατούμενη, αρτυριοσκληρωτική, νεοφοβική κοινωνία που πιστεύει ότι ο μοναδικός σκοπός της ζωής είναι ένα βόλεμα στο δημόσιο, καλή σύνταξη και καλή ψυχή. Και όλα αυτά με 2 πακέτα τσιγάρα την ημέρα, κακή διατροφή, αργομισθία 7ώρου για τους δικούς μας 50άρηδες και ξέσκισμα με 14ωρα για τους νέους που πλέον ενώ έχουν καλύτερες σπουδές, περισσότερη πρόσβαση σε συλλογικές εμπειρικές γνώσεις παραμένουν «από κάτω» επειδή το σύστημα λειτουργεί με Σοβιετο-Κονφουκιακά κριτήρια στη διάρθρωση της διοίκησης και όχι με αξιοκρατικά.
Η κρατική αναξιοκρατία της οικογενειακής βολεψης λειτουργεί σε τέτοιο βαθμού που οποιοσδήποτε έχει κάτι να πει, εξαναγκάζεται να πάει στο εξωτερικό, να κάνει εκεί τα παιδάκια του, να πληρώσει εκεί τους φόρους και τις εισφορές και εδώ να μείνει ο «πολτός» της μετριότητας, της κουτοπονηριάς και των «εξυπνάκηδων» στη κοινωνική συμφωνία μεταξύ των γενεών.
Όταν ως νέος δεν περιφρουρήσεις το δημόσιο πλούτο, τότε δεν μπορείς να περιμένεις ότι αυτός θα υπάρχει για να σε γηροκομήσει. Το θέμα δεν είναι μόνο το να πληρώνεις τις εισφορές σου ελπίζοντας ότι κάποιος θα τις διαχειριστεί σωστά όταν θα τις χρειαστείς. Το θέμα είναι να περιφρουρήσεις την έννοια του δημοσίου για όλους τώρα, ώστε να υπάρχει και να λειτουργεί σωστά όταν το χρειαστείς και για σένα.
Σε μία κοινωνία που ιδιωτεύουμε στο σύνολο της ζωής μας, δεν ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει η κοινωνική αλληλεγγύη όταν γεράσουμε, δεν είναι; Προσωπικά δεν ελπίζω ότι ακόμα και αν το κράτος μου πάρει το 70% του εισοδήματός μου με διάφορες δικαιολογίες, ότι τα παιδιά των άλλων θα με γηροκομήσουν επειδή έχω ... πίστωση από το ... κράτος! Ποιο κράτος; Το βολεύουμε-τους-δικούς-μας-οι-απέξω-φάτε-σκ...α κράτος; Από αυτό περιμένουμε;
Να περιμένετε! (Άλλοι περιμένουν τη δευτέρα παρουσία και τη μετά θάνατο ζωή και επειδή και εκεί πιστεύουν ότι δουλεύει ρουσφέτι, κάνουν και δωρεές στους παπάδες, που φυσικά, όπως και οι δημόσιοι τα επενδύουν - γύρω από τους γλουτούς τους!)
Κάποτε είχα ακούσει πρώην πρωθυπουργό να μιλάει «για μια Ελλάδα με συνέχεια, που θα υπάρχει μετά από εμάς». Η πολιτική του πάντως για τα θέματα των νέων δεν έδειχνε να το θεωρεί και «πολύ στάνταρντ» αυτό ως πρόβλεψη. Στα θέματα διαχείρησης του δημοσίου οι περισσότεροι είναι παρτάκιδες επιδρομείς. Είναι τόσο ελκυστικός ο συσσωρευμένος φορολογικός πλούτος του κράτους, που όλοι θέλουν κομμάτι σε βαθμό που να κάνουν σκοπό της ύπαρξής και της εκπαίδευσής τους το να είναι στη πλευρά των «αρμεχτών», αδιαφορώντας για τις συνέπειες που αυτό έχει σε κοινωνικό επίπεδο σε βάθος χρόνου.
Όπως είπε κάποτε και ο συντάκτης του ποντικιού σε τηλεοπτική συζήτηση «μακρυά από τον δικό μας, και όπου θέλει ας μπει». Προφανώς έτσι πιστεύουν ότι το συνταξιοδοτικό θα μπει στον σημερινών τριαντάρηδων. Καλά θα κάνουν να προετοιμαστούν για μία kinder έκπληξη.
Διότι, αν τολμήσουν να κάνουν πολιτική στη βάση της ηλικιακής πλειοψηφίας, πολύ σύντομα δεν θα έχουν χώρα για να κυβερνήσουν, καθότι το ΣΥΝΟΛΟ της νέας γενιάς μη έχοντας αντικείμενο σε μία χώρα βαμπίρ, θα πάει στο εξωτερικό και θα τους έρθουν οι του εξωτερικού κανίβαλοι για να επανδρώσουν ξένων συμφερόντων εταιρείες με μαύρη εργασία και τότε να δούμε ποιος είναι ο αραχτός μάγκας του δημοσίου που το διοικεί ως τσιφλίκι του, αδιαφορώντας για την αποτελεσματικότητά του και τις υπηρεσίες που προσφέρει στους πολίτες. Διότι έτσι όπως είμαστε, οι πολίτες εξυπηρετούν το κράτος και όχι το κράτος τους πολίτες.
Αν η πολιτική δεν στρέψει την έμφασή της στους νέους και στη δημιουργία νέων νέων, τότε πολύ απλά δεν θα υπάρχει Ελλάδα όπως τη κατανοούμε σήμερα. Και αυτό θα γίνει μόνο αν «τρέξουμε» το δημόσιο· αν μπουν νέοι αξιοκρατικά που θα στηρίξουν την ιδιωτική πρωτοβουλία άλλων νέων και φύγουν οι γκρίζοι πάνθηρες της δημόσιας λαθροχειρίας που στηρίζουν τα κατεστημένα μονοπώλια-δουλεμπορικά «των παλιών που είναι αλλιώς» που διγλωσσικά ονομάζονται «ελληνικές εταιρείες».
Σε ένα σώμα που έχει καρκίνο, η μόνη θεραπεία είναι να κόψεις τη «παροχή» με αίμα στους όγκους, και μετά να τους αφαιρέσεις με το νυστέρι χωρίς αυτοί να ξεχυθούν και να προκαλέσουν μετάσταση.
Σε πολιτικό επίπεδο αυτό σημαίνει βγάλσιμο από τη χρηματοδοτική πρίζα όλων των οργανισμών που λειτουργούν καρκινικά, αφαίρεσή τους από τη δημόσια διαχείριση και οικονομικο-πολιτική απομόνωση και εξόντωση των στελεχών τους που ευθύνονται για τη κατάσταση αυτή.
Αν είναι να είμαστε ο καθένας μόνος του και να μην υπάρχει καμία κοινωνική αλληλεγγύη, τουλάχιστον μην μας μαδήσουν κιόλας και μετά μας αγνοήσουν. Θα προτιμούσα το κράτος να με αγνοεί χωρίς να μου τα μασάει πρώτα.
Από ότι πληρώνει μία εταιρεία σε έναν εργαζόμενο σήμερα, τα μισά πάνε σε εισφορές. Από αυτά τα μισά, τα μισά πάνε σε έμμεσους φόρους. Όλα αυτά γιατί; Για να υπάρχει μία πυροσβεστική που σβύνει τις φωτιές αφού καεί οτιδήποτε; Μία αστυνομία που γράφει αναφορές μηνύσεως κατά αγνώστων; Μία δημόσια υγεία που διαπιστώνει αιτία θανάτου; Α, το βρήκα: μία δημόσια παιδεία που παράγει πνευματικά ακρωτηριασμένους που χρειάζονται τις κομματικές πατερίτσες για να βρουν δουλειά στην αργομισθία που λέγεται δημόσιο.
«Πτυχίο; Μεταπτυχιακό; Διδακτορικό; Μεταδιδακτορικό; ΣΤΑ @@ ΜΑΣ! ΒΟΛΕΥΤΗ ΕΧΕΙΣ;»
«Τι;;;!!! νομίζεις ότι ο δημόσιος λειτουργός είναι εκεί για να υπηρετήσει τον πολίτη;;;!!! Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις; Ο πολίτης οφείλει να δουλεύει, να πληρώνει φόρους και εισφορές, ώστε οι δύο «παρέες» του δικομματισμού να βολεύουν εναλλάξ πότε ο ένας τους δικούς του και πότε ο άλλος.» (Και μετά να γίνονται γραφικοί ότι αυτοί όταν ήταν στην εξουσία ήταν αξιοκρατικότατοι και οι καινούργοι είναι οι μόνοι διαπλεκόμενοι, και αυτή η ιστορία να συνεχίστεί μέχρι πού ή δεν θα υπάρχει ή Ελλάδα, ή θα ξυπνήσει η νέα γενιά και θα τους φάει ζωντανούς.)
Ο Ανδρουλάκης έλεγε για κανίβαλους και βαμπίρ. Αλήθεια, όταν δεν είσαι βαμπίρ, και δεν σκοπεύεις να γίνεις, το να φας βαμπίρ σε κάνει κανίβαλο; Δεν είναι διαφορετικό είδος; ;) Επίσης, έμοιαζε να θεωρεί ότι γέρος=βαμπίρ, νέος=κανίβαλος. Αλήθεια, τα βαμπίρ δεν δημιουργούνται από μικρή ηλικία; Από τους «μπλε και πράσινους νεολαίους»; Από τους κομματόσκυλους που τώρα διαλύουν τα πανεπιστήμια πουλώντας μας ιδεολογικό νταβατζιλίκι, ώστε μετά να βρουν μία συνδικαλιστική θέση στο δημόσιο και στη συνέχεια να γίνουν βΟλευτές;
Ρε Πελασγέ, αν θελήσω ποτέ να αρχειοθετήσω τα δοκίμια - κατεβάτα σου, ούτε η βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας δε θα επαρκεί... :rofl:
Μισή ωρίτσα δουλειά φίλε! Αν έγραφα έτσι και επιστημονικά paper, τώρα θα είχα νόμπελ!
Pelasgian θα γίνει εντελώς off-topic το θέμα με αυτά που έγραψες. Θα γίνει άλλη μια διαμάχη για τα αίτια και αποτελέσματα του ελληνικού γίγνεστε.
Και επιπλέον οι 50+ έχουν και το επιχείρημα ότι και οι ίδιοι πλήρωναν όταν ήταν 20/30/40 τους τότε 50+...Δε ρωτάς τους 50+ να σου πουν τι ποσοστό του ακαθάριστου μισθού τους έδιναν τότε για φόρο (έμμεσο-άμεσο) και για ασφάλεια; Νομίζω ότι θα εκπλαγείς :-k
Πρόσφατα εγώ έμαθα ότι πολλοί από αυτού που διαμαρτύρονται για συντάξεις 300 ευρώ, τότε που η ασφάλιση δεν ήταν υποχρεωτική προτιμούσαν να τα βάλλουν στην τσέπη τους ή έστω τους υποχρεώναν και φυσικά όταν βγήκαν στην σύνταξη δεν είχαν τα απαραίτητα ένσυμα
Κάπου είχα ακούσει ότι η κατώτατη εθνική σύνταξη (αυτή που κάνανε δημοπρασία στις εκλογές του 2000) που αναφέρεται κατά μεγάλο μέρος στον ΟΓΑ, αναφέρεται σε άτομα (του ΟΓΑ...) που δεν πλήρωναν ασφάλιση και για αυτό είναι τόσο χαμηλή. Αλλά δεν το έχω διασταυρώσει έκτοτε...
Το μόνο σίγουρο για τα ταμεία στο "κόκκινο" είναι η συστηματική υποχρηματοδότηση απτο κράτος. Εύκολο να πεις θα δίνω 1% του ΑΕΠ για τα ταμεία αλλά πως το κάνεις?..
Το μόνο σίγουρο για τα ταμεία στο "κόκκινο" είναι η συστηματική υποχρηματοδότηση απτο κράτος. Εύκολο να πεις θα δίνω 1% του ΑΕΠ για τα ταμεία αλλά πως το κάνεις?..Δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσεις έτσι. Μπορείς να ξεκινήσεις κόβωντας τις ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ πρώιμες συνταξιοδοτήσεις (π.χ. 45-50 ετών στρατιωτικός που παίρνει σύνταξη), να πολεμήσεις τις ειδικές συντάξεις που δίνονται σε όποιον να'ναι (αγρότες με 2 ελιές, ανάπηροι που τρέχουν στο μαραθώνιο), να απλοποιήσεις τις διαδικασίες έκδοσης πράσινων καρτών και να ορθολογικοποιήσεις τις υποχρεώσεις των κατόχων τους και φυσικά να προσπαθήσεις να βάλεις χέρι στην παραοικονομία (π.χ. μπαρ, club, κέντρα διασκέδασης γενικότερα).
Πολλά μπορούν να γίνουν. Το θέμα είναι ότι τελικά δε γίνεται τίποτε εκτός από το να αυξάνουν συνέχεια οι εισφορές για όλους... :down:
(ΥΓ. η ενοποίηση των ταμείων είναι κάτι απαραίτητο που έγινε, για να μη μηδενίζουμε)
Μισή ωρίτσα δουλειά φίλε! Αν έγραφα έτσι και επιστημονικά paper, τώρα θα είχα νόμπελ!
Καλέ τι νόμπελ πάρε κανένα phd δίνει ένα κάρο μόρια για το δημόσιο!
Δε ρωτάς τους 50+ να σου πουν τι ποσοστό του ακαθάριστου μισθού τους έδιναν τότε για φόρο (έμμεσο-άμεσο) και για ασφάλεια; Νομίζω ότι θα εκπλαγείς :-k
Α, έτερον κότερον φίλε! Το μεν δεν αναιρεί το δε...τα θέλουμε όλα, έτσι;
skyliner34
12-02-07, 12:09
Έτερον Κότερον λέει:rofl:
Πλάκα πλάκα υπήρχε εποχή όπου η φορολογία ήταν επι του ακαθαρίστου;
@ ADSLgr.com All rights reserved.