PDA

Επιστροφή στο Forum : 3.000 Έλληνες στην Αγγλία με εισόδημα τριπλάσιο από ό,τι στην Ελλάδα

kiriak
20-12-06, 11:25
Ξενιτεύονται οι οδοντίατροι

3.000 Έλληνες στην Αγγλία με εισόδημα τριπλάσιο από ό,τι στην Ελλάδα

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΛΑΚΗ

Όταν τέλειωσε την Οδοντιατρική, ο Δημήτρης Τσάνης είχε δύο επιλογές: ή να μείνει στην Ελλάδα εξοπλίζοντας ένα ιατρείο με δάνειο και πολλά έξοδα, ή να φύγει στο εξωτερικό. Επέλεξε το δεύτερο.

Σε έναν μήνα από την ώρα που έφτασε στην Αγγλία είχε βρει δουλειά και μέσα σε δυόμισι χρόνια «έβγαλε» όλο τον εξοπλισμό για το οδοντιατρείο που άνοιξε πριν από μερικές μέρες στα Ιωάννινα - ο οποίος κοστίζει έως και πάνω από 100.000 ευρώ.

Ο Νίκος Παπανικολάου κλείνει ήδη πέντε χρόνια στο Λονδίνο και παρ' όλο που σκέφτεται να επαναπατριστεί κάποια στιγμή, συνειδητοποιεί ότι στην Αγγλία το εισόδημά του είναι τριπλάσιο από αυτό που θα έχει στην Ελλάδα! Εκτός αυτού, όπως αναφέρει στα «ΝΕΑ», «είναι πιο εύκολο να βρεις γρήγορα μια καλή ευκαιρία για δουλειά στην Αγγλία, παρά να χτίσεις από την αρχή την πελατεία στην Ελλάδα».

Κατά εκατοντάδες συρρέουν οι Έλληνες οδοντίατροι - αλλά και γιατροί - στη Βρετανία. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου αναμένεται να έχουν προσληφθεί από δημόσια και ιδιωτικά οδοντιατρεία περίπου 200, ενώ μέχρι το τέλος του 2007, ο αριθμός των... ξενιτεμένων οδοντιάτρων αναμένεται να φτάσει τους 3.000!

Ήδη τα βιογραφικά πέφτουν βροχή στις εταιρείες που αναλαμβάνουν τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους εργοδότες της Αγγλίας και τους Έλληνες οδοντιάτρους. Τα κίνητρα είναι πολλά.

90.000 ευρώ τον χρόνο

Όπως λέει ο Νίκος Παπανικολάου, που ασκεί την Οδοντιατρική σε ιδιωτικό οδοντιατρείο του Λονδίνου, «ένας οδοντίατρος κερδίζει κατά μέσο όρο περίπου 90.000 ευρώ τον χρόνο». Στην Ελλάδα το ετήσιο εισόδημα ενός μέσου οδοντιάτρου δεν ξεπερνά τις 35.000 ευρώ.

Επιπλέον ο πληθωρισμός και η ανεργία των οδοντιάτρων στη χώρα μας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα: οι οδοντίατροι ξεπερνούν σήμερα τους 13.000 σε όλη τη χώρα. Οι μισοί απ' αυτούς ασκούν το επάγγελμα στον Νομό Αττικής, ενώ μόνο στην Αθήνα οι οδοντίατροι είναι πάνω από 5.500.

Την ίδια ώρα, η χώρα μας έχει τη μικρότερη αναλογία κατοίκων - οδοντιάτρων στην Ευρώπη. Για κάθε οδοντίατρο της πρωτεύουσας αναλογούν 650 κάτοικοι, ενώ η αναλογία για όλη τη χώρα είναι περίπου 1 προς 950. Σε άλλες χώρες αναλογούν έως και πάνω από 4.000 κάτοικοι ανά οδοντίατρο. Η ανεργία των Ελλήνων οδοντιάτρων φτάνει το 5,5%, ενώ ένας στους τέσσερις υποαπασχολείται.

Έχουν «πέραση» τα πτυχία

Τα πτυχία των ελληνικών οδοντιατρικών σχολών έχουν αρκετή «πέραση» στην Αγγλία και οι κάτοχοί τους προτιμώνται σε σχέση με τους πτυχιούχους ανατολικών χωρών, όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία. Μάλιστα, όπως αναφέρουν στελέχη εταιρείας που αναλαμβάνει τη διασύνδεση Ελλήνων οδοντιάτρων με το Ηνωμένο Βασίλειο, η βρετανική αγορά πρόκειται να ανοίξει ακόμη περισσότερο, καθώς στο προσεχές διάστημα αναμένεται να απομακρυνθούν από το αγγλικό σύστημα Υγείας 7.500 γιατροί και οδοντίατροι προερχόμενοι από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα κενά θα αναπληρώσουν άνθρωποι από όλη την Ευρώπη, ανάμεσά τους και Έλληνες.

Η εργασιακή εμπειρία στην Αγγλία επέφερε στον Δημήτρη Τσάνη ένα καλό κομπόδεμα, ώστε να μπορέσει να οργανώσει το ιατρείο του χωρίς άγχος. «Και να σκεφτεί κανείς ότι έφυγα για την Αγγλία χωρίς να έχω στείλει ούτε ένα βιογραφικό. Ήταν πολύ εύκολο να βρω δουλειά, ενώ παράλληλα είχα την ευκαιρία να εξειδικευτώ στα οδοντικά εμφυτεύματα, κάτι που θα μου φανεί πολύ χρήσιμο από 'δώ και πέρα. Συνολικά η εργασιακή εμπειρία ήταν πολύ καλύτερη από αυτή που θα είχα αν έμενα στην Ελλάδα. Εκεί κάθε οδοντίατρος βλέπει κάθε μέρα δεκάδες ασθενείς».

ΣΕ 6 ΜΗΝΕΣ
200 Έλληνες γιατροί σε νοσοκομεία της Αγγλίας

Οι περιοχές εκτός Λονδίνου παρέχουν αυτή τη στιγμή τις περισσότερες ευκαιρίες εργασίας, καθώς η οδοντιατρική αγορά του Λονδίνου αγγίζει πλέον τα όρια του κορεσμού.

«Η Πολιτεία οφείλει να ασχοληθεί σοβαρά με τη διαρροή οδοντιατρικού δυναμικού, δίνοντας τη δυνατότητα στον νέο οδοντίατρο να είναι ανταγωνιστικός στο ξεκίνημά του, χωρίς να απαιτείται οικονομική αιμορραγία του ιδίου και της οικογένειάς του», σχολιάζει ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, μέλος του Δ.Σ. τής Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

Εκατοντάδες είναι και οι γιατροί που μεταναστεύουν στη Βρετανία για να βρουν δουλειά αμέσως μόλις αποκτήσουν το πτυχίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε ένα εξάμηνο, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα, 200 Έλληνες γιατροί τοποθετήθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία της Αγγλίας.

Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν αποφοίτους της Ιατρικής που εργάζονται για έναν χρόνο και αποκτούν ένα καλό εφόδιο για να ξεκινήσουν την εκπαίδευση της ειδικότητας. Το κίνητρο είναι αρκετά δελεαστικό, αν υπολογίσει κανείς ότι στην Ελλάδα οι νέοι γιατροί περιμένουν έως και πάνω από 11 χρόνια ώσπου να αρχίσουν την ειδικότητα!

http://ta-nea.dolnet.gr/print_article.php?e=A&f=18721&m=N13&aa=1

PopManiac
20-12-06, 11:28
Να κάνω μία μικρή επισήμανση:

Χωρίς να διατυπώνω κατηγορίες κατά κανενός, να τονίσω όμως πως αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα δηλώνουν εισοδήματα.... χαμηλότερα συνταξιούχων ;)

Επομένως, να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν ακούμε/διαβάζουμε για εισοδήματα γιατρών στην Ελλάδα

Χωρίς βέβαια να αμφισβητώ αυτά που λέει το άρθρο

xena
20-12-06, 11:29
Για τους πληροφορικούς λέει τίποτα :(

drcat
20-12-06, 13:15
Να κάνω μία μικρή επισήμανση:

Χωρίς να διατυπώνω κατηγορίες κατά κανενός, να τονίσω όμως πως αρκετοί γιατροί στην Ελλάδα δηλώνουν εισοδήματα.... χαμηλότερα συνταξιούχων ;)

Επομένως, να είμαστε λίγο προσεκτικοί όταν ακούμε/διαβάζουμε για εισοδήματα γιατρών στην Ελλάδα

Χωρίς βέβαια να αμφισβητώ αυτά που λέει το άρθρο

Έχεις πολύ δίκιο σ' αυτό που λες φίλε popmaniac.Αφορά αρκετούς γιατρούς, κυρίως ιδιώτες και δημόσιους λειτουργούς που χρηματίζονται.Για τους ιδιώτες και το τι δηλώνουν στην εφορία ο καθένας, δε μπορώ να ξέρω.Για το δημόσιο όμως, (το Ε.Σ.Υ.) γνωρίζω.

Ένας νεοδιόριστος γιατρός (επιμελητής Β' ονομάζεται), τελειωμένος (δηλ. έχει πάρει τίτλο ειδικότητας, δεν είναι ειδικευόμενος), παίρνει καθαρά 1200 ευρώ το μήνα.Με 6 - 7 εφημερίες το μήνα, θα πάρει άλλα 800 - 900 ευρώ. Εφημερία σημαίνει, ειδικά στα επαρχιακά νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας, μπαίνω το πρωί σήμερα και πηγαίνω σπίτι μου το μεσημέρι της άλλης μέρας. Εννοείται ότι το βράδυ τις περισσότερες φορές δεν κοιμάται καθόλου. Όταν πέσει σε "ελαφριά" εφημερία, κοιμάται κατά διαστήματα, μία ώρα, ξυπνάει, ξανακοιμάται μία ώρα κ.ο.κ. Καταλαβαίνεις ότι την επόμενη μέρα το μεσημέρι πάει σπίτι και πέφτει ξερός. Έτσι σε κάθε εφημερία χάνονται δύο ημέρες από τη ζωή του. Παίρνει όμως άλλα 900 ευρώ. Βέβαια σε μερικά νοσοκομεία ή κέντρα υγείας, κάνουν 3-4 εφημερίες ή σε άλλα φθάνουν τις 10.Υπολόγισε λοιπόν. 1200 και 900 επί 12 = 25200 συν 2400 (δώρα και επίδομα άδειας), σύνολο 27600 το χρόνο.

Μιλώντας πάντα για το δημόσιο και συγκρίνοντας αυτό της Ελλάδας με αυτό της Αγγλίας, το άρθρο μάλλον καλά τα λέει όσον αφορά στους αριθμούς. Θα μου πεις, εδώ έχουμε το φακελάκι.Σωστά.Πόσες φορές δώσαμε όμως φακελάκι στο γενικό γιατρό (General Practicioner, GP στη Αγγλία) που ξενυχτάει στο κέντρο υγείας ενός χωριού;Στον μικροβιολόγο του νοσοκομείου; Στον ακτινολόγο; Στον παθολογοανατόμο;Στον απλό επιμελητή Β' και όχι διευθυντή, οποιασδήποτε ειδικότητας, πότε δώσαμε;Σε τι θα εξυπηρετούσε να του δίναμε; Υπάρχουν λοιπόν πολλοί γιατροί που ακόμη και αν είναι διεφθαρμένοι ως προσωπικότητες και ευχαρίστως θα δέχονταν φακελάκι, δεν παίρνουν τίποτα.Δηλαδή παίρνουν μόνο το μισθό τους, τα 27600.Στην Αγγλία, θα έπαιρναν πάνω από 130.000 ευρώ.Χωρίς να κάνουν τόσες εφημερίες και χωρίς αυτές που θα έκαναν να είναι το ίδιο εξαντλητικές με αυτές στην Ελλάδα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, να πω ότι διαφωνώ κάθετα με το φακελάκι.Σε όποιον δεν αρέσει ο μισθός του γιατρού στο δημόσιο (τον οποίο τον ξέρει εκ των προτέρων), να σηκωθεί να φύγει.Δεν είναι δικαιολογία ότι ο μισθός των 1200 ευρώ είναι χαμηλός, για να παίρνει φακελάκια.Άμεση απόλυση. Ας αγωνισθεί για αύξηση του μισθού του. Επίσης, σε σχέση με τα 600 ευρώ που παίρνουν πολλοί στην Ελλάδα, τα 1200 είναι διπλάσια. Εδώ βέβαια μπορούν να ειπωθούν πολλά πράγματα πάνω σ' αυτό, αλλά είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης.

nickolas2005
20-12-06, 13:18
To κοστος ζωης στην αγγλια ομως κυμαινεται στα ιδια επιπεδα με αυτο της Ελλαδας?

Σε αυτο που λεει ο Popmaniac εχει δικαιο...Κανενας γιατρος πλεον δεν κοβει αποδειξεις...

drcat
20-12-06, 13:28
To κοστος ζωης στην αγγλια ομως κυμαινεται στα ιδια επιπεδα με αυτο της Ελλαδας?

Σε αυτο που λεει ο Popmaniac εχει δικαιο...Κανενας γιατρος πλεον δεν κοβει αποδειξεις...

Ναι, κανένας ιδιώτης γιατρός δεν κόβει αποδείξεις.
Όμως στην Αγγλία οι μισθοί των 100000 ευρώ, είναι για το NHS, το δικό τους Ε.Σ.Υ., για το δημόσιο δηλαδή.Οπότε συγκρίνουμε δημόσιο με δημόσιο.Ο ιδιώτης γιατρός στην Αγγλία, δεν γνωρίζω πόσα χρήματα βγάζει.
Σίγουρα το κόστος ζωής μπορεί να είναι αυξημένο, ειδικά σε ενοίκια. Είναι όμως τετραπλάσια αυξημένο;Θα μας πουν παιδιά, που έχουν ζήσει στην Αγγλία.

pelasgian
20-12-06, 13:49
Α, και μία διευκρίνηση:
Φακελάκι = φυλακή.

wrathchild
20-12-06, 13:50
Εζησα στην Αγγλια για περιπου 3 μηνες ως εργαζόμενος σε εταιρεια πληροφορικης.

Ναι, τα ενοικια ειναι ΠΟΛΥΥΥ πιο πανω απο τα δικα μας ΑΛΛΑ:

Η ζωη δεν ειναι 3 φορες πιο ακριβη απο αυτη στην Ελλαδα οποτε το εισοδημα τους ειναι αναλογικα πολυ μεγαλυτερο απο το δικο μας και παλι.

Βεβαια, η φορολογια τους ειναι πιο υψηλη στην Αγγλια αλλα και παλι.

Μια εποχη κοιταγα για δουλεια εκει με βαση τα προσοντα μου. Για καποιον που εχει CCNA και 4 χρονια προυπηρεσια, δινουν 250 ΛΙΡΕΣ την ημερα.

Δηλαδη,
250*5=1000 λιρες τη βδομαδα
1000 * 4 = 4000 λιρες το μηνα
12 μηνες * 4000 = 48000 λιρες το χρονο

Με αυτα τα λεφτα περνας μια χαρα, δε σου λειπει τιποτα και αν εχεις εστω και λιγο το αισθημα της οικονομιας μεσα σου τοτε θα βαλεις και στην ακρη αρκετα απο αυτα. Φυσικα τα νουμερα ειναι σε χαμηλο επιπεδο για να ειμαστε και ρεαλιστες. Οσο αυξανονται τα χρονια προυπηρεσιας και τα πτυχια τοτε αυξανει και ο μισθος. Για καποιον με CCNP για παραδειγμα, ο μισθος εκτοξευεται στις 400 λιρες την ημερα. Καντε τις πραξεις και θα δειτε ποσο βγαινει.

Επισης, ειναι και η ποιοτητα ζωης αλλα ας μην μπω σε πολλες λεπτομερειες.

drcat
20-12-06, 13:51
Α, και μία διευκρίνηση:
Φακελάκι = φυλακή.
Σωστά.:oneup:

XPHSTOS29
20-12-06, 14:02
Δηλαδη,
250*5=1000 λιρες τη βδομαδα
1000 * 4 = 4000 λιρες το μηνα
12 μηνες * 4000 = 48000 λιρες το χρονο
.
250*5=1250
1250*4=5000
5000*12=60000

DonQ
20-12-06, 14:09
Το θέμα ήρθε την κατάληλη στιγμή :)

Σε ένα μήνα περίπου μετακομίζω Αγγλία για να εργαστώ σε εταιρία πληροφορικής.
6 μήνες συμβόλαιο με περίπου 28.000 λίρες αμοιβή. (Network Designer)
Αν όλα πάνε καλά, μετατροπή σε μόνιμο με 55.000 λίρες το χρόνο.
Όπως είπε και ο wrathchild, CCNA/CCNP με 3-4 χρόνια προυπηρεσία είναι ότι πρέπει.

Στα έξοδα τώρα:
1.100 χ 6 = 6.600 λίρες ενοίκιο αν το σπίτι είναι κοντά/μέσα στο Λονδίνο. Μιλάω για 48 τετραγωνικά και σπίτι τριψήφιας ηλικίας.
Τα υπόλοιπα έξοδα αναλογικά με την Ελλάδα, είναι
Super Market ίδιο αν όχι φτηνότερο
Φαγητό/Διασκέδαση περίπου 10% πιο ακριβά
Μετακινήσεις 100% πιό ακριβά (αλλά και 1000% πιό σωστές)
Ρούχα κλπ. 50-60% πιό ακριβά (Βόλτα στην Ισπανία για ψώνια. 55 λίρες έχει το αεροπλάνο)

Και μία λεπτομέρεια
Τα 1500 ευρώ που έπαιρνα εδώ τα θεωρούσανε πολλά λεφτά...

kiriak
20-12-06, 14:17
Πάντως πολλά Super Market και τα Lidl για παράδειγμα στην Αγγλία είναι φθηνότερα από Ελλάδα.

Μπείτε στο site για να δείτε

http://www.lidl.co.uk/uk/home.nsf/pages/i.home

και βάλτε για παράδειγμα Essex Post Code: SS9 1JN

και συγκρίνετε τις τιμές με τις δικές μας στα ίδια προϊόντα τους

http://www.lidl.gr/gr/home.nsf/pages/i.home

lazar
20-12-06, 14:18
Για τους πληροφορικούς λέει τίποτα :(

Δεν χριεάζεται να πει. Είναι γνωστό ότι είναι παρα πολυ καλύτερα τα πράγματα. Το δύσκολο είναι να τρυπώσεις, κάτι σχεδόν αδύνατον να γίνει εξ αποστάσεως. Δυστυχως δεν νοιαζονται για τις ελλαδικες προσφορες, εκτος και αν μενεις εξω.

Demelene
20-12-06, 14:23

Κάποτε ήταν πολύ μεγάλη η διαφορά. Σήμερα αν έχουν 4πλάσιο μισθό σίγουρα δεν έχουν 2+πλάσιο κόστος διαβίωσης και όχι για κακομοίρικη ζώη.

wrathchild
20-12-06, 15:50
250*5=1250
1250*4=5000
5000*12=60000

Ωχχχ, τραγικο λαθος απο μερους μου

συγνωμη :oops: :oops: :sorry: :sorry:

pelasgian
20-12-06, 16:15
Έζησα στην Αγγλία για 6 χρόνια ως μεταπτυχιακός ερευνητής.
Στην Αγγλία αξίζει ΜΟΝΟ με συγκατοίκους παίδες.
Χωρίς συγκάτοικο και με ποσό λιγότερο των 25,000£ στο Λονδίνο ζεις σαν πρόσφυγας.

Κάποιος που εδώ έχει σπίτι δικό του ή ζει με τους γονείς του και βγάζει ένα «χαρτζιλίκι» των 1000€ το μήνα καθαρά τζεπάτα είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ σε σχέση με μισθό £35,000 ετησίως στο Λονδίνο.

Αγγλία έμενα σε σοφίτα, σε σπίτι 100+ ετών, μαζί με άλλους 4 (όχι πάντα Ευρωπαίους!) απέναντι από διαλυτήριο αυτοκινήτων, σε επαρχιακή πόλη και τα 1,100€ που μου «καθάριζε» η υποτροφία μου ήταν αρκετά για να τελειώσω μεταπτυχιακό μου χωρίς να αυτοκτονήσω!

Με αιματηρή οικονομία όμως!

Έψαχνα σε 3 supermarket και στη λαϊκή για το φαγητό μου!
Μάζευα τις αποδείξεις των άλλων για να μαζέψω πόντους να βάλω ... πετρέλαιο στο αμάξι!
Όταν τελείωνα από το εργαστήριο στο πανεπιστήμιο μάζευα και ποτήρια στο μπαρ και έκανα και διάφορες δουλειές του ποδαριού από εδώ και από εκεί, από bouncer μέχρι invigilator σε εξετάσεις, οπότε:

Με £25,000 στην επαρχία είσαι "ok", με συγκατοίκους.
Με £35,000 χωρίς συγκατοίκους.
Με £45,000 χωρίς συγκατοίκους στο Λονδίνο σε «μεσαία» περιοχή.

Μακρυά από το Brixton, τα deli, τα fish'n'chip, και την Mary Poppins.
Όπως έλεγε και ένας αμερικάνος: England mate, England! Shit food, shit weather and Mary fucking Poppins.

υ.γ. κατά τη γνώμη μου η Αγγλία αυτό το καιρό είναι στα «κάτω της». Ήταν ΤΕΛΕΙΑ το 1998, από 2001 και μετά άρχισε «να χαλάει το πράγμα». Το 2005 που πήγα το καλοκαίρι για την απονομή του τίτλου μου, κυκλοφορούσα με νοικιασμένο αμάξι από το φόβο μη βρεθώ με καμιά μπόμπα στο κ...ο στα τρένα και τα λεωφορεία. Αυτό έχει περάσει στο κόσμο, έχει δημιουργήσει φυλετικές και θρησκευτικές καχυποψίες και έχει χαθεί το ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ κοσμοπολίτικο, πολυπολιτισμικό στοιχείο που είχε παλαιότερα. ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ, αυτό έχει αρχίσει και δημιουργείται στην Αθήνα. Μετά το σοκ των «ινδιάνων με φτερά» οι μετανάστες εδώ σουλουπώθηκαν, πολλοί έγιναν βασιλικότεροι του βασιλέως, οι υποδομές σταμάτησαν να είναι τόσο εξωτικές (τα λεωφορεία στην Αθήνα και το μετρό είναι ΚΑΛΥΤΕΡΑ από του Λονδινου).
Αυτό που μας λείπει: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ με @@ και όχι @@ για επιχειρήσεις, κυρίως θέμα «νοοτροπιών» και τεραστίου, κακομαθημένου, απαράδεκτου και αναποτελεσματικού δημοσίου.

lewton
21-12-06, 12:48
Ελλάδα μόνο για διακοπές, προσωπικά το έχω πάρει απόφαση. :oneup:

Ένα θέμα που με απασχολεί είναι το τι ισχύει αναφορικά με την ασφάλιση όταν αλλάξεις 3 ή 4 χώρες στην εργασία σου.
Έχει γίνει κάποια - υποτυπώδης έστω- ενοποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων της ΕΕ (κάτι μου λέει ότι αν γίνει οι Άγγλοι θα μείνουν απέξω, αλλά ούτως ή άλλως η Αγγλία δε με ενδιαφέρει);
PopManiac τα φώτα σου.

stp
21-12-06, 13:20
Ελλάδα μόνο για διακοπές, προσωπικά το έχω πάρει απόφαση. :oneup:

Ένα θέμα που με απασχολεί είναι το τι ισχύει αναφορικά με την ασφάλιση όταν αλλάξεις 3 ή 4 χώρες στην εργασία σου.
Έχει γίνει κάποια - υποτυπώδης έστω- ενοποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων της ΕΕ (κάτι μου λέει ότι αν γίνει οι Άγγλοι θα μείνουν απέξω, αλλά ούτως ή άλλως η Αγγλία δε με ενδιαφέρει);
PopManiac τα φώτα σου.

Δεν έχεις κανένα πρόβλημα μέσα στην ΕΕ και στον ΕΟΧ (ούτε στην Αγγλία) (χώρες που ενδιαφέρουν εμένα) --- με επιφύλαξη (μου έχουν πει) αναγνωρίζονται και από ΗΠΑ --- αναγνωρίζονται όλα τα χρόνια --- το μόνο πρόβλημα είναι ότι πρέπει να τα ενοποιήσεις λίγο πριν πάρεις τη σύνταξη --- και αν η γραφειοκρατία στην ελλάδα είναι τότε όπως και τώρα, θα θες 30000 μεταφράσεις, 1564 αιτήσεις και 42 χρόνια μέχρι να τελειώσει η διαδικασία

Gina
22-12-06, 21:18
Έζησα στην Αγγλία για 6 χρόνια ως μεταπτυχιακός ερευνητής.
Στην Αγγλία αξίζει ΜΟΝΟ με συγκατοίκους παίδες.
Χωρίς συγκάτοικο και με ποσό λιγότερο των 25,000£ στο Λονδίνο ζεις σαν πρόσφυγας.

Κάποιος που εδώ έχει σπίτι δικό του ή ζει με τους γονείς του και βγάζει ένα «χαρτζιλίκι» των 1000€ το μήνα καθαρά τζεπάτα είναι ΜΙΑ ΧΑΡΑ σε σχέση με μισθό £35,000 ετησίως στο Λονδίνο.

Αγγλία έμενα σε σοφίτα, σε σπίτι 100+ ετών, μαζί με άλλους 4 (όχι πάντα Ευρωπαίους!) απέναντι από διαλυτήριο αυτοκινήτων, σε επαρχιακή πόλη και τα 1,100€ που μου «καθάριζε» η υποτροφία μου ήταν αρκετά για να τελειώσω μεταπτυχιακό μου χωρίς να αυτοκτονήσω!

Με αιματηρή οικονομία όμως!

Έψαχνα σε 3 supermarket και στη λαϊκή για το φαγητό μου!
Μάζευα τις αποδείξεις των άλλων για να μαζέψω πόντους να βάλω ... πετρέλαιο στο αμάξι!
Όταν τελείωνα από το εργαστήριο στο πανεπιστήμιο μάζευα και ποτήρια στο μπαρ και έκανα και διάφορες δουλειές του ποδαριού από εδώ και από εκεί, από bouncer μέχρι invigilator σε εξετάσεις, οπότε:

Με £25,000 στην επαρχία είσαι "ok", με συγκατοίκους.
Με £35,000 χωρίς συγκατοίκους.
Με £45,000 χωρίς συγκατοίκους στο Λονδίνο σε «μεσαία» περιοχή.

Έτσι όπως τα λέει ο pelasgian είναι.

Τώρα για τους οδοντιάτρους ειδικά, τα 90.000 ευρώ ετήσιος μισθός μου φαίνονται κάπως πολλά. Το έψαξα λίγο στις σχετικές ιστοσελίδες και βρήκα ότι ο αρχικός μισθός για οδοντίατρο στην Αγγλία είναι 27.500 λίρες (41.000 €) που στο Λονδίνο δεν σου φτάνει για να ζήσεις μόνος σου, και φυσικά για καλή περιοχή ούτε να το συζητάμε. Με 10-15 χρόνια προϋπηρεσία, φτάνεις τις 50-70.000 λίρες (74-104.000 €) που φυσικά είναι ένας πολύ καλός μισθός, αλλά αν ζεις μόνος σου ή έχεις οικογένεια αλλά μόνο ένα μισθό, τότε μην φανταστείτε τίποτα μεγαλεία. Μια μεσαία περιοχή, ένα τριαράκι κι ένα αυτοκίνητο, και πολλά είναι. Αν βέβαια υπάρχει και δεύτερος μισθός στο σπίτι, τότε αρχίζεις να περνάς καλά - εκτός φυσικά αν έχεις παιδιά, γιατί τότε ο ένας μισθός πάει στον παιδικό!

Η καλύτερη φάση είναι να έρθεις Αγγλία με 10 χρόνια προϋπηρεσία για να χτυπήσεις ένα καλό μισθό, αλλά να μην έχεις άλλα έξοδα, όπως συντήρηση οικογένειας. Αλλιώς άμα έρθεις να δουλέψεις με 40 και 50 χιλιάδες ευρώ, χωρίς δεύτερο μισθό, το επίπεδο της ζωής σου θα είναι λίγο-πολύ αυτό που θα είχες και στην Ελλάδα, αν όχι χειρότερο. Εκτός αν το να ζουν 7 άσχετα άτομα σε ένα σπίτι με ένα μπάνιο όλο κι όλο (όπως ζούσε μια φίλη μου) θεωρείται βελτίωση των συνθηκών ζωής. :p

pelasgian
22-12-06, 21:42
Σε «δύσκολους καιρούς» το καλύτερο λιμάνι, είναι του Πειραιά (για τους Πειραιώτες πάντα).

Στη τελική, άμα είναι να συγκατοικήσετε με ΑΣΧΕΤΟΥΣ για να βγάλετε πέντε φράγκα παραπάνω να πρέπει να βγάλετε και τη ψυχή σας, καλύτερα με τους homies σας. (Ο φοιτητής θα βρει συγκατοίκους φοιτητές, ο μεροκαματιάρης, θα βρεθεί με το Κινέζο μάγειρα, τον Αυστριακό φούρναρη και τον νέρντουλα ηλεκτρολόγο - συγκάτοικοι της φίλης μου όταν έφυγα από αγγλία)

Έχω ζευγάρι φίλων που χώρισαν όταν αποφάσισαν να πάνε μαζί Αμερική, δεν έβρισκε δουλειά με καμία παναγία η γυναίκα του τυπά. Ούτε καν άδεια παραμονής. Οπότε, μην πιστεύετε τους greener ότι το παρτέρι είναι καλύτερο από την άλλη πλευρά. Δεν είναι. Ο παράδεισος δεν είναι για όλους. Υπάρχουν φάσεις που όποιος πήγε φτιάχτηκε. Υπάρχουν άλλες που δούλεψε σαν το σκυλί και μετά από 20 χρόνια έφτιαξε μία μπεβέ για να πουλήσει μούρη στους συγχωριανούς του.

Το πόσο καλά θα περάσεις σε ένα μέρος, δεν το μετράνε τα λεφτά. Εγώ πέρασα σούπερ, διότι τα βρήκα με τη δικιά μου. Σοφίτα ξεσοφίτα, για μας ήταν παλάτι. Είχαμε και ένα σαράβαλο πετρέλαιο αμάξι και με οικονομία και προσοχή μας μέναν και λεφτά να γυρίσουμε και να αλητέψουμε. Έχω πλύνει πιάτα 8 ώρες σε services για να γεμίσω να γυρίσω σπίτι μου :lol: Μόνο πιάτσα δεν έκανε η καημένη η φίλη μου με τη κατάστασή μας.

Σε καμία περίπτωση μην μετράτε τους μισθούς εδώ με τους μισθούς εκεί. Θέλεις 750,000€ για να πάρεις μία μλκία σπίτι στο Λονδίνο. Άμα θέλετε χλίδα, να πάτε σε μέρη που το επίπεδο ζωής είναι ΤΣΑΜΠΑ. Να μαζέψετε 10,000€ να ανοίξετε κάνα σούπερ μαγαζί σε καμιά μεσογειακή χώρα στην «αραπιά», να γίνετε εκεί φύλαρχοι.

Είδατε ποτέ κάναν αρχαίο να πηγαίνει στη βόρεια ευρώπη; Όλη στην ανατολή πηγαίναν. Και οι βόρειοι εκεί πλιατσικολογούν. Εσείς τι πάτε, να νταντέψετε αυτούς που τα κονόμησαν στην ανατολή; Βουρ στο πατσά ανατολική ευρώπη και μέση ανατολή για μπίζνα! Κάνει καλό και στις αρθρώσεις!

Στη τελική, μεταναστεύστε και εσωτερικά. Βρήτε κάνα σούπερ ντούπερ γουάο χωριό που μπορεί να πουλήσει λίγο τουρισμό, βγάλτε και παραδοσιακό ξύδι, λάδι, παστέλι γλυφιτζούρι τι σκ...τά πουλάει και μείνετε στην Ελλαδάρα ρε.

Ελλάδα δεν είναι η Αθήνα. Μόλις φύγει 500Km έρχεται το μυαλό σου στη θέση του.

lazar
23-12-06, 00:27
Στη τελική, μεταναστεύστε και εσωτερικά. Βρήτε κάνα σούπερ ντούπερ γουάο χωριό που μπορεί να πουλήσει λίγο τουρισμό, βγάλτε και παραδοσιακό ξύδι, λάδι, παστέλι γλυφιτζούρι τι σκ...τά πουλάει και μείνετε στην Ελλαδάρα ρε.

Τό 'χω σκεφτεί, αλλά ...DSL θα έχει; :hmm:

ypopto_mpifteki
24-12-06, 19:44
Διαβάζω το thread με τους Έλληνες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη γυραιά Αλβιώνα (aka πονηρή κωλόγρια) και θέλω να προειδοποιήσω οτι οι πρόσφατες ρυθμίσεις σχετικά με τα θέματα της παιδείας στη χώρα μας, που είναι δημόσια αρα και δωρεάν εστω κατά ενα μεγάλος μέρος (των εξόδων) της (και οχι της πραγματικής παιδείας που λαμβάνουμε) είναι ακόμη σχετικά εύκολο (η ήταν) για κάποιον νεο να σπουδάσει και να πιάσει μια καλή θέση στο εξωτερικό και να εκτοπίσει εναν βέρο Άγγλο (υπάρχουν τέτοιοι?) έχουν όπως υποψιάζωμαι σχέση με τις περικοπές σε ξένο προσωπικό που θέλουν να κάνουν ΚΑΙ οι Άγγλοι πλην άλλων ευρωπαίων στο μέλλον (όπως διαβλέπω)
Προφανώς δεν είναι κάτι καινούριο αλλά τώρα ίσως αρχίζουμε να βλέπουμε προς τα που θα πάει η κατάσταση, εφόσων είμαστε χώρα που κατέχει μυαλά αλλά δεν τα αποροφά. ΑΦΟΥ φυσικά στάξαμε και στάζουμε κανονικότατα και ΣΤΟ ΔΙΚΟ τους (εξωτερικό) εκπαιδευτικό σύστημα. Αποφάσισαν οι άνθρωποι να κάνουν και "outsourcing" να στείλουν δηλαδή εξω δικούς τους επαγγελματίες στο χώρο της εκπαίδευσης , να ανοίξουν χώρο σε άλλους δικούς τους ΚΑΙ να πάρουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ κομμάτι απο τη μερίδα που τους αναλογούσε π.χ. στον ελληνικό πλυθησμό, ΓΙΑΤΙ ΤΩΡΑ δεν θα επιβαρυνθεί ΚΑΙ με τα έξοδα διαβίωσης των παιδιών του ο υποψήφιος γονιός που θα πλερώκει για πτυχία εξωτερικού, που ΙΣΩΣ ΤΕΛΙΚΑ θα είναι κάτι ανάλογο με τα Δημόσια παν/στήμια που είχαμε..sorry βιάζωμαι, που έχουμε. Γιατί, τι θα κάνει η τάξη πανεπ/μίου της Αγγλίας? Θα αδιάσει? Οχι φυσικά. Απλά θα αναβαθμιστούνε εκείνα (λεω εγω) η θα υποβαθμιστούν τα εγχώρια. (εξ Αγγλίας) τα ίδια πράγματα δηλαδή, αλλά με άλλο τρόπο και πλέον άλλον να τα τσεπώνει, δηλαδής απλά και για τα εγχώρια θα τα στάζουμε στους Άγγλους/Γάλλους και όπου αλλού προκύψει.
Αν είναι δηλαδής να τους τρώμε τις θέσεις τουλάχιστουν να τους προπληρώνουμε με τις σπουδές μας (περισσότεροι απο όσους τους προπληρώναμε πριν).
Κάπου εδω βλέπω και outsourcing εταιριών (λογικά) απο εκεί προς τα εδω (με αντιλαμβάνεστε?) αλλά κάτι τέτοιο προυποθέτει και άλλες ρυθμίσεις για εμάς αλλά καθόλου ευνοϊκές πιστεύω. Η απαισιοδοξία είναι γιατί ζω στον ελλάντα και οχι στο οτι με χαλάει ενα outsourcing εδω. (προς Θεού)

Λεω εγω ο πονηρός...

aserf
27-12-06, 02:00
Ναι, κανένας ιδιώτης γιατρός δεν κόβει αποδείξεις.
Οι ιδιωτικοί γιατροί που επισκεπτόμαστε οικογενειακώς κόβουν κανονικά αποδείξεις πάντως...