Επιστροφή στο Forum : Ελληνική γλώσσα, προβληματισμοί και απόψεις....
«Εις την Ελληνικήν, άλλως νοούμεν, άλλως ομιλούμεν και άλλως γράφομεν». Ο κυρ' Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης θα ήξερε να μας βρει και τις Θερμοπύλες που ψάχνουμε, μια και τό 'τσουζε. Άσε που δεν καταγόταν και από πολύ μακριά από 'κει.
Papous, δεν τό 'πιασες, έτσι;
Ο WAntilles είπε ότι δεν υπήρχαν περισπωμένες, δασείες κ.τ.λ. κι εγώ του απάντησα ότι δεν μπορώ να το δεχτώ σαν επιχείρημα. Μου απάντησε κάτι, και η απάντησή μου στο κάτι του, ήταν αυτή η "παγίδα".
Φίλτατε Wan, το θέμα θεωρείται λήξαν!
Υ.Γ. Έχω πάει στις Θερμοπύλες και μάλιστα τώρα κατοικώ και πολύ κοντά, στη Λαμία.
3 φορές ειλικρινά δεν καταλαβαίνω του Καψή-Μητσικώστα.
Ποιό ήταν το θέμα;
Ποιά ήταν η "παγίδα";
Ποιό και γιατί θεωρείται λήξαν;
Καλημέρα,
WAntilles, δεν συμφωνήσαμε ότι δεν μας αρέσουν οι διαμάχες; Ας ξεχάσουμε το όλο "θέμα" και ας μην ξεκινήσουμε καινούριο γύρο αντιπαραθέσεων.
Οι προθέσεις όλων μας είναι οι καλύτερες πιστεύω. Ας φυλάξουμε την ενέργειά μας και ας την χρησιμοποιήσουμε εποικοδομητικά.
Και πάλι καλημέρα σε όλους
Πάντα φιλικά,
Γιάννης
johnGr ,αν δεν υπάρχουν διαμάχες δεν υπάρχει διάλογος.
WAn: shake = κουνώ , σείω, τινάζω. shake up = αναμιγνύω (κουνώντας)
stir = ανακατεύω , αναδεύω .
Οι Τζεντάι επιτρέπεται να παρερμηνεύουν τον Φλέμιγκ? :) :)
Lazar έγραψε :
Ο ξαφνικός θάνατος στο ποδόσφαιρο είναι σαν το μονοτονικό. Ποτέ δεν μου άρεσε. Ευτυχώς καταργήθηκε.
Άντε και το δεύτερο ! :) :)
NIKOSEAGLE, άλλο διαφωνία άλλο διαμάχη.
Φιλικά,
Γιάννης
JohnGr δεκτόν !! :oops: :oops:
WAn: shake = κουνώ , σείω, τινάζω. shake up = αναμιγνύω (κουνώντας)
stir = ανακατεύω , αναδεύω .
Οι Τζεντάι επιτρέπεται να παρερμηνεύουν τον Φλέμιγκ? :) :)
Σωστά.
Γράψε λάθος.
Vodka-Martini, shaken, not stirred.
Χαίρετε, αγαπητοί.
WAntilles: επειδή το ανέφερες συχνά, να κάνω μία διόρθωση. Τα σημεία στίξεως δεν είναι τα πνεύματα και οι τόνοι. Αυτά είναι ...πνεύματα και τόνοι, δεν νομίζω να υπάρχει ειδική ονομασία.
Στίξη ονομάζουμε τα τελεία, κόμμα, παρένθεση, ερωτηματικό κλπ.
Επειδή όμως ξέρω ότι προσέχεις τι λες και επειδή τελευταία έχω πονηρέψει, να σου πω τι σκέφτηκα: εάν θυμάμαι καλά, στίξη ονομάζαμε αυτά που αναφέρω, επειδή υπάρχουν στο γραπτό λόγο και όχι στον προφορικό. Μήπως οι διάφοροι μονοτονιστές έχουν εντάξει και τα πνεύματα στη στίξη με το σκεπτικό ότι και αυτά δεν ακούγονται;
Εάν ναι, πες το μου, να θυμώσω κι άλλο :evil:
Χαίρετε, αγαπητοί.
WAntilles: επειδή το ανέφερες συχνά, να κάνω μία διόρθωση. Τα σημεία στίξεως δεν είναι τα πνεύματα και οι τόνοι. Αυτά είναι ...πνεύματα και τόνοι, δεν νομίζω να υπάρχει ειδική ονομασία.
Στίξη ονομάζουμε τα τελεία, κόμμα, παρένθεση, ερωτηματικό κλπ.
Επειδή όμως ξέρω ότι προσέχεις τι λες και επειδή τελευταία έχω πονηρέψει, να σου πω τι σκέφτηκα: εάν θυμάμαι καλά, στίξη ονομάζαμε αυτά που αναφέρω, επειδή υπάρχουν στο γραπτό λόγο και όχι στον προφορικό. Μήπως οι διάφοροι μονοτονιστές έχουν εντάξει και τα πνεύματα στη στίξη με το σκεπτικό ότι και αυτά δεν ακούγονται;
Εάν ναι, πες το μου, να θυμώσω κι άλλο :evil:
Εγώ είχα την εντύπωση ότι στίξη είναι όλα αυτά που λες (πνεύματα + τόνοι + κόμματα + τελείες + ... κλπ.).
Συνεπώς επειδή αναφερόμουν σε επίπεδο λέξης, η στίξη περιοριζόταν μόνο σε πνεύματα + τόνους.
Lazar έγραψε :
Ο ξαφνικός θάνατος στο ποδόσφαιρο είναι σαν το μονοτονικό. Ποτέ δεν μου άρεσε. Ευτυχώς καταργήθηκε.
Άντε και το δεύτερο ! :) :)
Το χάρηκα που ισοφάρησε η Αγγλία και είχαμε πέναλτυ.
Για το δεύτερο δεν είμαι τόσο αισιόδοξος. Κάπου ανέφερα και τους λόγους, κατά την προσωπική μου εκτίμηση.
Αντιθέτως, προβλέπω με μαθηματική ακρίβεια την κατάργηση των η, υ, οι, αι κλπ. γιατί δεν έχουν νόημα ύπαρξης χωρίς τα πνεύματα που ανάγονται στην αρχαία προφορά και λογική.
Και πλέον δεν θα χρειαστεί βιασμός με πολιτική απόφαση. Η πολιτεία θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να προχωρήσει σε αυτό, ίσως όταν η μοναδική επαφή των ελλήνων με αυτά, αφορά σε λόγιους, φιλολόγους και μόνον όταν αυτοί μελετούν παλαιότερα κείμενα.
Όταν πλέον αυτοί οι οποίοι διδάσκονται σήμερα με αυτόν τον τρόπο θα διδάσκουν τους επόμενους.
Καλά μωρέ lazar, της πέμπτης φάλαγγος είσαι ;
Ισοφάρησε η Αγγλία ή, μήπως, ισοφάρισε ;
Εκτός κι αν αποφάσισες να φέρεις τα κακά που καταγγέλεις μόνος σου πριν έλθουν από μόνα τους ...
Vodka-Martini, shaken, not stirred.
Το υπεροχο σε αυτην την συνταγη, ειναι οτι δεν ξερεις ποια θα ειναι η επομενη γουλια, η τονωση της vodka'ς η η (χε χε!) γλυκα του martini? Δειχνει την πάγια διαθεση για το απρόοπτο και το αναπάντεχο, σαν τροπος ζωής, και την ετοιμοτητα για οποιαδήποτε κατάσταση.
και το μονοτονικό ειναι υπέροχο, άσχετα απο το οτι ότι και να εχω γραψει στη ζωή μου, ποτέ δεν έβαζα τόνους.
Ισοφάρησε η Αγγλία ή, μήπως, ισοφάρισε ;
Ουπς! Μου ξέφυγε.
Τι να κάνω, επηρεάζομαι κι εγώ. Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου.
Όχι, δεν έχω σχέση με την κυρία που λες.
Γιατί όμως αναρωτιέσαι;
http://www.oeaw.ac.at/kal/agp/
έχει πλάκα.
Ερασμιακή προφορά από αυστριακούς. Θέλει Real Player.
Αντιθέτως, προβλέπω με μαθηματική ακρίβεια την κατάργηση των η, υ, οι, αι κλπ. γιατί δεν έχουν νόημα ύπαρξης χωρίς τα πνεύματα που ανάγονται στην αρχαία προφορά και λογική.
Εδώ είναι που διαφωνούμε και δεν πρόκειται να συμφωνήσουμε.
Έχουν λόγο ύπαρξης γιατί δρώντας ακόμα και αυτόνομα όπως τώρα (χωρίς πνεύματα και περισπωμένες) έχουν το 95% τουλάχιστο της ετυμολογικής πληροφορίας. Τα πνεύματα και οι περισπωμένες που (ορθώς κατ' εμέ) πετάξαμε, το πολύ να είχαν 5% αυτής της πληροφορίας.
Λες να μην ξέρω πού διαφωνούμε, WAntilles;
Δεν δέχεσαι όμως επιχειρηματολογία καμμία. Όλα οφείλονται αλλού κατά τη γνώμη σου; Πού, στο πνεύμα της εποχής; Στο σχολείο βάζουν τις ασκησούλες με τα παράγωγα κάτι που ποτέ δεν υπήρχε, τα παιδιά δεν μπορούν να εκφράσουν στο χαρτί μισή σελίδα, εκτός από ελάχιστες εξαιρέσεις, τα ορθογραφικά λάθη πάνε σύννεφο και στις ανώτατες σχολές πλέον. Η παράθεση του Καστοριάδη μιλούσε για εννιαίο σύνολο που δεν μπορείς να σπάσεις, αδιαίρετο που θα οδηγήσει στην ανορθογραφία και κατά συνέπεια στην έλλειψη βαθύτερης σκέψη και τη γλωσσική ένδοια. Όλα τα προσπερνάς σκεπτόμενος τι; Ότι υπερβάλλουν;
Από την άλλη τι αντιπαραθέτεις; Ότι ήταν τρομερά δύσκολο; Πώς το ξέρεις αφού δεν το έκανες; Όλοι όσοι πήγαμε σχολείο με "περισπωμένες" δεν παρατηρήσαμε την δυσκολία που αναφέρεις. Ούτε στερηθήκαμε άλλης γνώσης εξ' αιτίας της χρήσης των πνευμάτων. Παράλληλα ο συνδυασμός λέξεων στην ελληνική γλώσσα είναι τεράστιος. Ακόμη και με την ψηφιακή λογική που το αναλύεις, εάν λείπει και ένα bit το πρόγραμμα δεν λειτουργεί. Επομένως το 5% της πληροφορίας είναι εξ' ίσου σημαντικό με το 95%.
Πολιτική ήταν η απόφαση και όχι γλωσσική. Και μάλιστα διαπλεκόμενη, όπως είπαν ορισμένοι εδώ μέσα. Από μία κυβέρνηση που είχε μόνον δύο μήνες στην εξουσία! Πότε πρόλαβαν να συντάξουν επιτροπές, να το μελετήσουν και να το πρωθήσουν για ψήφιση; Αυτό δεν δείχνει τουλάχιστον την προχειρότητα με την οποία το αντιμετώπισαν; Διάβασες πώς πάρθηκε η απόφαση από τη βουλή με 30 άτομα παρόντα; Στις 2 τα μεσάνυχτα, ως μία τροπολογία; Όλα αυτά δεν σε βάζουν στην παραμικρή σκέψη; Εγώ δεν λέω να πεις "έτσι είναι" μετά από δύο ημέρες δικτυακής κουβέντας. Να αναρωτηθείς περιμένω. Έστω ...τόσο δα...
Παρ' όλα αυτά, δεν υποστηρίζω ότι η επιστροφή στο πολυτονικό θα ήταν η λύση σήμερα. Γνωρίζω ότι ένας πολιτικός βιασμός δεν διορθώνεται με έναν δεύτερο. Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε τι έγινε, μήπως και δεν μας ξαναξεγελάσουν.
Kαλά πολύ γουρλής ο ξάδελφος !! (Άσχετο αλλά ισχύει !!!)
Γνωρίζω ότι ένας πολιτικός βιασμός δεν διορθώνεται με έναν δεύτερο.
ναι αλλά ο δεύτερος μπορεί να μας αρέσει!! :mrgreen:
Ερασμιακή προφορά από αυστριακούς. Θέλει Real Player
Χιμαϊρά αντί χίμαιρα ...(Καραγάτσης )
Να προτείνω και Σέργιο και Βάκχο πάλι Καραγάτση (για όσους ενδιαφέρονται για ίντριγκες και συνωμοσίες στο Βυζάντιο ...είναι διαφωτιστικότατο)
Μόλις διάβασα και ένα "εντέλει". Τέτοια έχουμε πολλά. Τι μέρος του λόγου είναι αυτό; Πώς το εξηγούν σήμερα; Επίρρημα;
Ξέρω δεν φταίει το μονοτονικό γι' αυτό, αλλά και το πέρασμα στη Δημοτική στο πόδι έγινε. Από κυβέρνηση ενός χρόνου περίπου. Ούτε οι δάσκαλοι δεν ήξεραν πώς να τα διδάξουν. Θυμάμαι ότι μαζί με την καθηγήτρια διαβάζαμε τον Τριανταφυλλίδη.
Κι αυτό πολιτική απόφαση ήταν. Έπρεπε να αποδειχθεί η πολιτική συναίνεση με την αριστερά. Δήθεν.
Δεν δέχεσαι όμως επιχειρηματολογία καμμία. Όλα οφείλονται αλλού κατά τη γνώμη σου; Πού, στο πνεύμα της εποχής;
Γιατί εσύ δέχεσαι;
Αφού έχεις καταλήξει αμετανόητα ότι για όλα φταίει ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το μονοτονικό.
Γιατί συζητάμε τότε;
Αν δηλαδή αυτή η στείρα επιμονή σου μπορεί να θεωρηθεί πλέον μέρος συζήτησης.
Από την άλλη τι αντιπαραθέτεις; Ότι ήταν τρομερά δύσκολο; Πώς το ξέρεις αφού δεν το έκανες;
Μα καλά πόσες φορές σου είπα ότι πρόλαβα πολυτονικό στο δημοτικό για 1.5 χρόνο;
Όλοι όσοι πήγαμε σχολείο με "περισπωμένες" δεν παρατηρήσαμε την δυσκολία που αναφέρεις. Ούτε στερηθήκαμε άλλης γνώσης εξ' αιτίας της χρήσης των πνευμάτων.
Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Εγώ ποτέ δεν γνώρισα καθαρεύουσα.
Εσύ μέχρι τα 15 σου ήσουν βουτηγμένος σε αυτήν.
Παρ' όλα αυτά, δεν υποστηρίζω ότι η επιστροφή στο πολυτονικό θα ήταν η λύση σήμερα.
Ε τότε γιατί χύνουμε τόσους τόνους e-μελανιού για αυτό το θέμα τόσες μέρες;
Καλό είναι όμως να γνωρίζουμε τι έγινε, μήπως και δεν μας ξαναξεγελάσουν.
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και όχι εκ του κινήτρου, λέω ότι κανείς δεν μας γέλασε.
Μόλις διάβασα και ένα "εντέλει". Τέτοια έχουμε πολλά. Τι μέρος του λόγου είναι αυτό; Πώς το εξηγούν σήμερα; Επίρρημα;
Δεν το εξηγούν είναι επίρρημα.
Και συντακτικά επιρρηματικός προσδιορισμός. Διότι μπορεί να αντικατασταθεί πλήρως νοηματικά με το "τελικά".
Ξέρω δεν φταίει το μονοτονικό γι' αυτό, αλλά και το πέρασμα στη Δημοτική στο πόδι έγινε. Από κυβέρνηση ενός χρόνου περίπου. Ούτε οι δάσκαλοι δεν ήξεραν πώς να τα διδάξουν. Θυμάμαι ότι μαζί με την καθηγήτρια διαβάζαμε τον Τριανταφυλλίδη.
Κι αυτό πολιτική απόφαση ήταν. Έπρεπε να αποδειχθεί η πολιτική συναίνεση με την αριστερά. Δήθεν.
Τώρα θα μας πεις να γυρίσουμε και στην καθαρεύουσα;
Μία γλώσσα που ποτέ δεν μιλήθηκε, μία γλώσσα κατασκευασμένη σαν Φρανκενστάιν;
Για σύνελθε λίγο.
Παρ' όλα αυτά, δεν υποστηρίζω ότι η επιστροφή στο πολυτονικό θα ήταν η λύση σήμερα.
Ε τότε γιατί χύνουμε τόσους τόνους e-μελανιού για αυτό το θέμα τόσες μέρες;
Εάν βάλεις και την επόμενη φράση μου στο quote που έκανες θα είναι ολόκληρη η σκέψη μου και δεν χρειάζεται να ρωτάς. Εδώ που φτάσαμε εννοούσα. Αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα με ευχαριστεί.
Έχεις δίκιο για την καθαρεύουσα, το δέχομαι. Δυστυχώς το πρόβλημα είναι πιο σύνθετο.
Είσαι όμως εκφραστικά απόλυτος. "Ορθώς θεσπίστηκε. Πρόκειται για κατάκτηση ύστερα από τρεις χιλιάδες χρόνια". Σιγά, κράτα και πισινή. Δεν βλέπεις τι γίνεται και τι λένε κάποιοι άλλοι;
Δημοτικό 1.5 χρόνο τι σημαίνει; Μην μου πεις ότι δυσκολευόσουν στην α' δημοτικού, λόγω των πνευμάτων;
Αφού έχεις καταλήξει αμετανόητα ότι για όλα φταίει ΜΟΝΟ ΚΑΙ ΜΟΝΟ το μονοτονικό
Όχι για όλα. Για την ανορθογραφία. Και η απουσία τύπων που χρησιμοποιούνται και γράφονται, όπως η περίπτωση της Δοτικής. Πώς θα γίνει κατανοητό κάτι που δεν εξηγείται πλήρως;
Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος και όχι εκ του κινήτρου, λέω ότι κανείς δεν μας γέλασε.
Αυτά μου πετάς και με στέλνεις. Εάν σε ευχαριστεί το αποτέλεσμα, τι να πώ; Είχε η Καθημερινή τελευταία ένα άρθρο από αμερικανική έρευνα που έλεγε ότι παιδιά στην Ελλάδα που είχαν περισσότερη επαφή με τα Αρχαία εμφάνιζαν λιγότερη δυσλεξία. Κι αυτό σύμπτωση;
Τώρα θα μας πεις να γυρίσουμε και στην καθαρεύουσα;
Μία γλώσσα που ποτέ δεν μιλήθηκε, μία γλώσσα κατασκευασμένη σαν Φρανκενστάιν;
Για σύνελθε λίγο.
Δεν είπα αυτό. Μην λες ό,τι θέλεις. Αμφιβολίες εκφράζω, δεν έχουμε δημοκρατία (έστω με μικρό "δ");
Το εντέλει δεν το κατάλαβα. Το εννοείς ότι είναι επίρρημα; Δεν είναι "εν τέλει" που ισοδυναμεί με "στο τέλος".
Και η καθαρεύουσα της αριστεράς καθαρεύουσα είναι WAntilles.
Για όσους έχουν συζύγους φιλολόγους, να καταθέσω την μαρτυρία του επί κεφαλής (έχετε διαβάσει ποτέ για τους επικεφαλείς ο επικεφαλής, του επικεφαλή, οι επικεφαλείς, κατά το αληθής, του αληθή, οι αληθείς ;) των εκδόσεων Τολίδη όταν πέρασα από το βιβλιοπωλείο του, αγόρασα μερικά αντίτυπα και τον συγχάρηκα για την φωτοτυπική έκδοσή του της Παπίσσης Ιωάννας του Εμμανουήλ Ροΐδη (δεν με πειράζει ο αντικληρικαλισμός, βλέπετε, αρκεί να είναι αληθινή τέχνη). Ο άνθρωπος, λοιπόν, μου είπε πως οι πελάτες του για όλα τα βιβλία είναι, μεν, μορφωμένοι, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, μαθηματικοί, αλλά ποτέ φιλόλογοι ! Απέδωσε την ασθένεια αυτή στις ελλείψεις αυτών που διδάσκουν τα γράμματα. Μου είπε, δε, ότι είχαν μπεί ταυτοχρόνως σχεδόν στο κατάστημα ο καθηγητής Σφυρόερας, παλαιός και ονομαστός πανεπιστημιακός δάσκαλος και ένας νεώτερος καθηγητής της Φιλοσοφικής. Ο βιβλιοπώλης είπε στον καθηγητή Σφυρόερα «Χαίρετε δάσκαλε» για να εισπράξει, μετά την αναχώρηση του γηραιού δασκάλου, επίπληξη από τον νεώτερο καθηγητή : «Κακώς τον υποβαθμίζετε αποκαλώντας τον «δάσκαλο», ενώ είναι καθηγητής». Οπότε και ο βιβλιοπώλης λέει : «Καθηγητής έγινες, δάσκαλος δεν έγινες». Το μονοτονικό, λοιπόν, είναι το κερασάκι στην τούρτα της αγραμματωσιάς. Να δούμε ποιος θα την φέρει κάποτε στο κεφάλι των υπευθύνων που θέλουν να λέγονται καθηγητές χωρίς να είναι δάσκαλοι.
Εδώ αυτοί που διδάσκουν μουσική στα ωδεία θέλουν να αποκαλούνται καθηγητές. Εκεί να δεις αγραμματωσιά, φίλε μου. Τυχαία να επιλέξεις από τον δρόμο κάποιον, θα ξέρει περισσότερα από αυτούς. Δεν τους αρκεί όμως το δάσκαλος. Ίσως επειδή δεν είναι, όπως θάλεγε ο βιβλιοπωλης.
WAntilles, σε αυτό με τη Δημοτική εννοούσα ότι έπρεπε να γίνει πιό μελετημένα. Να υπάρχουν κάποιοι να την διδάξουν σωστά. Πιθανόν να μείνει η Δοτική κι ας χρησιμοποιείται ενίοτε (αλήθεια αυτό υπάρχει ακόμα;). Όπως και να 'χει όχι στο πόδι.
Το ότι νοιάστηκαν για τον "απλό λαό", όπως θέλουν να δείχνουν, είναι μεγάλο ψέμμα. Ουσιαστικά δεν έκαναν τίποτα για να μορφώσουν τον κόσμο. Τον άφησαν στο σημείο που βρισκόταν εξισώνοντας τους υπολοίπους.
Αντιθέτως, σήμερα η ταξική ανισότητα, με την έννοια της διαφοράς στη μόρφωση, είναι ευκολώτερο να επιτευχθεί. Ήδη κάποιοι δεν μπορούν να διαβάσουν ένα σωρό βιβλία. Αυτά σε καθαρεύουσα, τα άλλα με τα πνεύματα. Επομένως η βιβλιογραφία αυτή μένει για ποιούς; Για τους λίγους; Γλώσσα και μόρφωση είναι το διάβασμα, όχι ο λόγος. Και για την ανορθογραφία φταίει η αποχή από το διάβασμα. Είναι σαν να κάψαμε ένα σωρό βιβλία.
http://www.oeaw.ac.at/kal/agp/
έχει πλάκα.
Ερασμιακή προφορά από αυστριακούς. Θέλει Real Player.
Αααα! Εδώ μπλέκει το πράγμα!
Μ'αυτά που άκουσα.... :roll: ....τότε ή οι Αρχαίοι Έλληνες έδωσαν την γλώσσα στους Σκανδιναβούς, ή οι Σκανδιναβοί στους Αρχαίους Έλληνες! :lol: :lol:
ΕΛΕΟΣ!
(για να πω την αλήθεια, στην αρχή νόμισα ότι άκουγα τον αδελφό του Σουηδού σεφ των Muppets!)
Στα σοβαρά τώρα, ειδικά εσείς που έχετε την τύχη οι σύζυγοί σας να είναι φιλόλογοι, κι να γνωρίζουν περισσότερα σχετικά με τα θέματα της Ελληνικής γλώσσας.....έχει γίνει κάποια συγκριτική μελέτη της προφοράς των διαφόρων Ελληνικών διαλέκτων, τόσο μεταξύ τους, όσο κι με την πιθανολογούμενη προφορά που είχαν οι Αρχαίοι Έλληνες?
Θυμάμαι πριν από χρόνια σε κάποιο ντοκυμαντέρ την αναφορά που έχω ξαναπαραθέσει, ότι στην περιοχή της Τσακωνιάς, η διάλεκτος που χρησιμοποιούν οι ντόπιοι είναι καθαρά & αποδεδειγμένα Δωρική!
Γνωρίζουμε κάτι αντίστοιχο για άλλες διαλέκτους/προφορές, κι ειδικά στο κατά πόσο μπορούμε με βάση αυτές να ξέρουμε πως μιλούσαν οι Αρχαίοι? Κι κατά πόσο είναι σωστή/λάθος η Ερασμιακή προφορά?
Ποιά είναι η γνώμη σας για το "όλους όσοι"; Εγώ το ήξερα "όλους όσους"
Παράδειγμα: "Ο ΟΤΕ έχει γραμμένους όλους όσους θέλουν να βάλουν ADSL."
Σήμερα ακούγεται συχνά "... όλους όσοι θέλουν να βάλουν ADSL"
Γιατί αυτό;
Ποιά είναι η γνώμη σας για το "όλους όσοι"; Εγώ το ήξερα "όλους όσους"
Παράδειγμα: "Ο ΟΤΕ έχει γραμμένους όλους όσους θέλουν να βάλουν ADSL."
Σήμερα ακούγεται συχνά "... όλους όσοι θέλουν να βάλουν ADSL"
Γιατί αυτό;
Δεν είναι θέμα γνώμης lazar.
Όπως το ήξερες, ήταν, είναι και θα είναι σωστό.
WAntilles, το ρώτησα επειδή το βλέπω γραμμένο σε περιοδικά και αλλού. Άσε που το ακούω συνέχεια στην τηλεόραση και μάλιστα, μόνον με τη νέα σύνταξη.
Λοιπόν κύριοι , για ξαναδείτε τις σελίδες του EURO2004 ,να δούμε αν τώρα υπάρχει ανθελληνική προπαγάνδα !!!!!!!!
Σας είπα πως ο μόνος τρόπος να μην μιλάνε εναντίον μας (όχι ότι έχουν και ανάγκη να μιλάνε) ,είναι να έχουμε επιτυχίες σε όλους τους τομείς (ΚΑΙ στον αθλητικό!!!)
Η σύζυγος ζουζούνι , εξανίσταται ... Λάθος τεράστιο η ερασμιακή προφορα !!
Επιχειρήματα αργότερα .
Για την τσακώνικη διάλεκτο ισχύει. Ένα καλοκαίρι έκανε μελέτη στον Τυρό της αρκαδίας για αυτό το θέμα ! Δωρική !
NIKOSEAGLE Ευχαριστώ για τις πληροφορίες! :D Περιμένω τα επιχειρήματα, κι περισσότερες πληροφορίες (για Ερασμιακή, αλλά κι για τις δικές μας διαλέκτους!)Για να μην αρχίσω πάλι τις απορίες..... :oops:
ΥΓ : Το "Ευχαριστώ" είναι τόσο προς εσένα όσο (για να μην πω περισσότερο)προς την σύζυγο! :D
Λοιπόν κύριοι , για ξαναδείτε τις σελίδες του EURO2004 ,να δούμε αν τώρα υπάρχει ανθελληνική προπαγάνδα !!!!!!!!
Σας είπα πως ο μόνος τρόπος να μην μιλάνε εναντίον μας (όχι ότι έχουν και ανάγκη να μιλάνε) ,είναι να έχουμε επιτυχίες σε όλους τους τομείς (ΚΑΙ στον αθλητικό!!!)
Τι σχέση έχει αυτό που λες με το thread; Εγώ νόμιζα ότι ο τίτλος είναι "η ελληνική γλώσσα και τα προβλήματα της". :lol:
Φαντάζομαι ο ξάδερφος θα ενθουσιάστηκε με τους πανηγυρισμούς μετά τη νίκη. Στην Αυστραλία δεν έχει τέτοια (έχει άλλα βέβαια, αλλά ας μείνουμε στα ευχάριστα, καλύτερα).
Η Ερασμιακή προφορά ήταν μια επινόηση των ξένων μήπως πάθουν τίποτα τα παιδάκια τους μαθαίνοντας 7 διφθόγγους (γιατί τόσοι είναι όλοι και μάλιστα μαζί με το (υι) που ουσιαστικά έχει εκλείψει εδώ και δεκαετίες).
Το εντέλει δεν το κατάλαβα. Το εννοείς ότι είναι επίρρημα; Δεν είναι "εν τέλει" που ισοδυναμεί με "στο τέλος".
1. Αν κάνεις γραμματική ανάλυση (μέρη του λόγου) -> πρόθεση + ουσιαστικό.
2. Αν κάνεις συντακτική ανάλυση -> επιρρηματικός προσδιορισμός.
Τι έγινε εδώ;
Δηλαδή το linux, που έφτασε τις 100 σελίδες, είναι πιό σημαντικό από τη γλώσσα μας;
Μήπως να διευρύνουμε τη συζήτηση βάζοντας και καθαρεύουσα-δημοτική, καθομιλουμένη, κοινή καί όλες τις άλλες στο παιχνίδι;
lazar, δεν είναι τρόπος αυτός!
Το linux είναι το μέλλον και η αγγλική επίσης! Γιατί να ασχολούμαστε άλλο με τα ελληνικά, νέα ή αρχαία;
Ποιό το κέρδος;
lazar, δε θέλω να σε προσβάλω, γνωρίζεις ότι σε σέβομαι, αλλά: πρέπει επιτέλους να προσγειωθείς στην πραγματικότητα.
Αν συνεχίσεις έτσι, συγγγνώμη, αλλά δε θέλω να συνεχίσω τον διάλογο μαζί σου.
Θέλω να διορθώσω ένα προηγούμενο ,που είπα : Το έργο του Καραγάτση είναι "Η μεγάλη Χίμαιρα όχι σκέτο Χίμαιρα" Αν το πετύχετε πουθενά διαβάστε το ..είναι καλό. (Σχετικό με τον Έρασμο) .
Κάπου ξεθύμανε το θέμα μου φαίνεται. Πρέπει το ταχύτερο να γίνει η συνάντηση για να λυθούν τα θέματα που μας βασανίζουν !!!
Καλά , βλέπετε τους ανθέλληνες ,πως στάζουν μέλι για τους έλληνες του Όττο (δύο τ) Αλλοιώς Όθωνα , όχι Ότο.
Ελάτε να φτιάξουμε τους καλύτερους Ολυμπιακούς για να μην ακουστεί τίποτε κακό για την Ελλάδα για μια 4 ετία τουλάχιστον !!
Δείτε την περηφάνεια των Ελλήνων μεταναστών και μη ξανακούσω για ανθελληνισμό ! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Το euro2004 είναι μάλλον αρχή για φιλελληνισμό !!!!!
Δείτε την περηφάνεια των Ελλήνων μεταναστών και μη ξανακούσω για ανθελληνισμό !
Αυτό ξαναγράψτο! (σωστά το έγραψα;)
lazar, δε θέλω να σε προσβάλω, γνωρίζεις ότι σε σέβομαι, αλλά: πρέπει επιτέλους να προσγειωθείς στην πραγματικότητα.
Αν συνεχίσεις έτσι, συγγγνώμη, αλλά δε θέλω να συνεχίσω τον διάλογο μαζί σου.
Δεν ήταν σαφές ότι αστειεύτηκα :?:
Για ν' ανάψουν τα αίματα το είπα! Ρίχνουμε δόλωμα κι ότι πιάσουμε (καμιά Σουηδέζα στην εξέδρα!) :lol:
Τέλος πάντως.
Θέτω ζήτημα: Ξέρετε γιατί δεν ασχολήθηκα πολύ με τη γλώσσα; Γιατί από το γυμνάσιο ακόμη με "είχαν αφιερώσει" σε ένα και μοναδικό σκοπό: τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι καθηγητές στο σχολείο, οι καθηγητές στο φροντιστήριο (οι χειρότεροι) και πολύ λιγότερο οι γονείς.
Και θα θυμηθώ κάτι που είχες πει lazar, ότι δεν είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι, αλλά η παιδεία που μας έδωσαν.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον για τη γλώσσα ή μήπως το μόνο που προσπαθούσαν ήταν να με κάνουν να "πετύχω" στη ζωή;
Ακούω (διαβάζω) τις απόψεις σας κύριοι.
Θέτω ζήτημα: Ξέρετε γιατί δεν ασχολήθηκα πολύ με τη γλώσσα; Γιατί από το γυμνάσιο ακόμη με "είχαν αφιερώσει" σε ένα και μοναδικό σκοπό: τις πανελλήνιες εξετάσεις. Οι καθηγητές στο σχολείο, οι καθηγητές στο φροντιστήριο (οι χειρότεροι) και πολύ λιγότερο οι γονείς.
Και θα θυμηθώ κάτι που είχες πει lazar, ότι δεν είμαστε οι ίδιοι υπεύθυνοι, αλλά η παιδεία που μας έδωσαν.
Αυτοί οι άνθρωποι δεν είχαν κάποιο ενδιαφέρον για τη γλώσσα ή μήπως το μόνο που προσπαθούσαν ήταν να με κάνουν να "πετύχω" στη ζωή;
JohnGR ποτέ στα 20 συναπτά έτη που είμαι φροντιστής δεν πίεσα ποτέ κανένα να διαβάσει αν δεν το ήθελε. Πιο πολύ χρόνο κατανάλωνα για να πείσω τους γονείς πως δεν είναι δυνατόν να γίνουν όλα τα παιδιά επιστήμονες ,παρά να πείσω τα παιδιά να διαβάσουν.
Στους μαθητές μου που είχαν όρεξη αφιέρωνα τη ζωή μου ολόκληρη. Προσωπική άποψη μετά από αυτά τα 21 χρόνια ? Οι γονείς είναι αυτοί που πιέζουν τα παιδιά για τις πανελλήνιες ,αυτοί τα στέλνουν φροντιστήρια , αυτοί πληρώνουν μη το ξεχνάτε. Το μόνο παράδειγμα ,σωστό λάθος εσεις θα κρίνετε, γονέα που δεν πίεζε τα παιδιά του για πανελλήνιες,είναι το εξής . Ακούστε το έχει ενδιαφέρον.
Είχα μαθήτριες στην Γ΄γυμνασίου δύο κορίτσια ,αδελφές. Άριστες, 20 σε όλα ΑΒΙΑΣΤΑ . Το Σεπτέμβρη λοιπόν τις περίμενα να έλθουν στην Α' Λυκείου. Μάταια όμως . Επικοινωνώ με τους γονείς και μαθαίνω έκπληκτος από τον πατέρα τους , ότι και οι δύο πήγαν στις σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ για κομμωτική με την σύμφωνη γνώμη του πατέρα τους. Η άποψή του ? Τα κορίτσια έχουν φοβερό ταλέντο στην κομμωτική. Με τα χρήματα που θα διαθέσω για να σπουδάσουν τους ανοίγω ένα καλό μαγαζί σε όποιο σημείο της Αθήνας θέλουν και αντί να φιλάω κατουρημένες ποδιές για να διοριστούν όταν τελειώσουν το πανεπιστήμιο, αυτές θα εργάζονται και θα είναι οικονομικά ανεξάρτητες από τα 18 - 20.
Αποτέλεσμα , μετά από 5 - 6 χρόνια ,τις συνάντησα τυχαία ,την μία από τις δύο για να είμαι ακριβής, με μία μπέμπα, πολύ καλά ντυμένη και πολύ πολύ συνοπτικά μου εξήγησε πόσο καλά αποκατεστημένες ήταν επαγγελματικά και οι δύο με δικό τους κομμωτήριο σε πολύ ..σικ περιοχή και με έσοδα πολλαπλάσια από τα δικά μου .
Το γεγονός αυτό με κλόνισε ,και είδα τα πράγματα διαφορετικά , Ποτέ από τότε δεν πίεσα κανένα μαθητή για τις πανελλήνιες . Αντίθετα όταν έβλεπα την έλλειψη ικανοτήτων και διάθεσης , προέτρεπα τους γονιούς να δοκιμάσουν άλλοες λύσεις επαγγελματικές για τα καμάρια τους , (χωρίς δυστυχώς να εισακούομαι )
Δεν θεωρώ λοιπόν πως όι πανελλήνιες είναι μέσο για να "πετύχεις" στη ζωή. Αντίθετα , μέσο είναι να κάνεις αυτό που σου αρέσει και να βοηθηθείς ώστε να βρεις τι είναι αυτό που σου αρέσει.
Η μόρφωση από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να συνδέεται με την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά να είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ !!
Τι να πω (γράψω) όμως; Που να μην είναι και κοινότυπο.
Ότι αυτό το κράτος έχει τους πολίτες γραμμένους; Θα ρωτήσει κάποιος τι είναι κράτος, τι είναι πολιτικοί, ποιός τους ψηφίζει; Α, εμείς, να λοιπόν ποιός φταίει πάλι. Και ξανά λέει κάποιος, από εμάς δεν βγαίνουν οι πολιτικοί και έμμεσα μας αναγκάζουν να τους ψηφίζουμε; Και τούμπαλιν. Οι αριστεροί λενε φταίει ο ιμπεριαλισμός, οι δεξιοί ότι δεν γίνονται επενδύσεις (από αυτούς που οι άλλοι κατηγορούν για ιμπεριαλιστές), το αποτέλεσμα είναι όμως το ίδιο. Χρεωκοπία σε όλους τους τομείς.
Για μένα, η παιδεία είναι το υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα στην Ελλάδα. Το θέμα της γλώσσας δε, είναι το σημαντικότερο, γιατί όταν δεν το έχεις λύσει, τότε δεν μπορείς να διδάξεις ούτε μαθηματικά. Ούτε οικονομία μπορείς να φτιάξεις. Υποδουλώνεις εύκολα λαό αμόρφωτο, όχι όμως μορφωμένο. Είναι επιρρεπής στη δημαγωγία, που ο μορφωμένος δεν είναι γιατί έχει αντιστάσεις. Η γλώσσα είναι σκέψη, το είπαμε πάλι.
Σαφώς και δεν φταίνε οι έλληνες, όταν δεν γνωρίζουν κάτι που δεν τους δίδαξαν. Σήμερα μου επέστρεψε ο ανηψιός μου μία Πηνελόπη Δέλτα, γιατί δεν μπορεί να την διαβάσει. Θέλει, αλλά δυσκολεύεται από τους τόνους (εγώ κολλημένος). Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχει μονοτονικό νομίζω, αυτό το βιβλίο. Αλλά και αν υπάρχει σημαίνει ότι πρέπει να αγοραστεί ξανά. Δεν φταίει όμως το παιδάκι που δεν μπορεί να το διαβάσει. Ούτε για το ότι στη συνέχεια πήρε τη μπάλλα και κατέβηκε στον κήπο για να παίξει (μέρες που είναι).
Ούτε εγώ ασχολήθηκα ειδικότερα με τη γλώσσα. Πάντα διάβαζα και κατά καιρούς έγραφα. Όμως πήγα σχολείο και έμαθα γράμματα. Σήμερα έχω την εντύπωση ότι πάει το παιδί σχολείο και δεν μαθαίνει γράμματα. Η καθαρεύουσα ήταν μία γλώσσα που είναι κοντά στα αρχαία και βοηθάει. Ποτέ δεν χρησιμοποιείται στον προφορικό λόγο, αν και τότε την χρησιμοποιούσαν επισήμως, στα δικαστήρια, τα επίσημα έγγραφα κλπ. Μου άνοιξε όμως έναν δρόμο προς μία φιλολογία. Αυτός ο δρόμος τώρα πια είναι κλειστός.
Αυτό που λες για τις πανελλήνιες και την ελληνική μανία γι' αυτές είναι σύμπτωμα της γενικότερης αμορφωσιάς και σύγχυσης που επικρατεί. Έχουμε χάσει το μπούσουλα. Εάν ήμουν στο τιμόνι του Υπουργείου Παιδείας θα φρόντιζα να εφαρμόσω ένα σύστημα όπου θα γράφεται όποιος θέλει στα Πανεπιστήμια, αλλά στη συνέχεια θα τους "έσφαζα μέσα".
Αυτό ξέρεις τι πλεονεκτήματα έχει;
1) Δεν απαγορεύεις σε κανέναν να σπουδάσει, πράγμα τουλάχιστον αντισυνταγματικό.
2) Απομυθοποιείς τη λύσσα του "πρέπει να μπω στο Πανεπιστήμιο"
3) Δίνεις στον ενήλικα πλέον, την ευκαιρεία να επιλέξει καλύτερα τι θέλει να κάνει και ενδεχομένως να αλλάξει σχολή μετά τον πρώτο χρόνο εάν δεν του αρέσει.
4) Κάνεις σωστότερη δουλειά μέσα στις σχολές.
Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν σχολές και καθηγητές σωστούς σε αυτές. Άλλη σαπίλα από εκεί. Ας μην το πιάσουμε καλύτερα...
Η μόρφωση από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να συνδέεται με την επαγγελματική αποκατάσταση, αλλά να είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ !!
Γειά σου ρε NIKOSEAGLE!!!
Μου αρέσουν πολύ αυτά! :)
Το σχολείο δυστυχώς έχει χάσει, ελπίζω όχι οριστικά, το πρωταρχικό στόχο του, το να εκπαιδεύει. Αντί για αυτό έχει καταντήσει να προετοιμάζει μαθητές για την κρεατομηχανή των εξετάσεων!
Σαφώς και δεν φταίνε οι έλληνες, όταν δεν γνωρίζουν κάτι που δεν τους δίδαξαν. Σήμερα μου επέστρεψε ο ανηψιός μου μία Πηνελόπη Δέλτα, γιατί δεν μπορεί να την διαβάσει. Θέλει, αλλά δυσκολεύεται από τους τόνους (εγώ κολλημένος). Είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό; Δεν υπάρχει μονοτονικό νομίζω, αυτό το βιβλίο. Αλλά και αν υπάρχει σημαίνει ότι πρέπει να αγοραστεί ξανά. Δεν φταίει όμως το παιδάκι που δεν μπορεί να το διαβάσει. Ούτε για το ότι στη συνέχεια πήρε τη μπάλλα και κατέβηκε στον κήπο για να παίξει (μέρες που είναι).
Το ίδιο πρόβλημα αντιμετώπισα και εγώ με τα παιδιά μου. Τα πιο πολλά "παιδικά" βιβλία της βιβλιοθήκης μου, ναι τα έχω κρατήσει όλα, είναι με πολυτονικό. Ούτε που τα ακούμπησαν. Τα βιβλια της Πηνελόπης Δέλτα υπάρχουν όλα σε μονοτονικό, οι κόρες μου τα έχουν ξεπετάξει όλα!
Η μοναδική άμυνα μας στο στείρο σχολείο είναι τα βιβλία!
Η καθαρεύουσα ήταν μία γλώσσα που είναι κοντά στα αρχαία και βοηθάει.
Η καθαρεύουσα είναι άχρηστη! Ποτέ δεν ήταν σώμα τουε Ελληνικού λαού, ένα διχαστικό κατασκέυασμα με απώτερο στόχο τον διαχωρισμό των "λόγιων" και του "λαού"!
Μου άνοιξε όμως έναν δρόμο προς μία φιλολογία. Αυτός ο δρόμος τώρα πια είναι κλειστός
Δεν είναι ανάγκη να τρομάξεις ένα μικρό παιδί με την καθαρεύουσα! Αν διαβάζει θα έρθει ή ώρα και γιαυτά , δεν θα δυσκολευτεί! Ας μάθει να διαβάζει πρώτα, ακόμα και Harry Potter, το θέμα είναι να πιάσει βιβλίο στα χέρια του!
Όλα αυτά βέβαια, προϋποθέτουν σχολές και καθηγητές σωστούς σε αυτές. Άλλη σαπίλα από εκεί. Ας μην το πιάσουμε καλύτερα...
Καθηγητές έχουμε , "ΔΑΣΚΑΛΟΙ" μας λείπουν! Αποτέλεσμα μάλλον και αυτό των Πανελληνίων εξετάσεων, πως να σκύψει με αγάπη κάποιος πάνω απο ένα παιδί όταν απλά έτυχε να περάσει σε μια σχολή που δεν ήθελε ποτέ!
Αααα πές το ξανά και δυνατά!
Copyright ©2002-2006, www.adslgr.com