Ερώτηση 1: Τι modem να πάρω, USB ή Ethernet;
Ερώτηση 2: Έχω το XYZ modem με θύρες USB & Ethernet. Ποια να προτιμήσω;
Πριν απαντήσουμε πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι, τη διαφορά μεταξύ modem με router και με modem/router.
Modem: Το modem με απλά λόγια είναι μία συσκευή που αναλαμβάνει να μεταφέρει τα δεδομένα από τον υπολογιστή μας διαμέσου της τηλεφωνικής γραμμής.
Router: Το router με απλά λόγια είναι μία συσκευή που συνδέει δύο ή περισσότερα δίκτυα μεταξύ τους και καθορίζει πώς θα μετακινηθούν τα δεδομένα από το ένα στο άλλο.
Modem/Router: Ο συνδυασμός των δύο παραπάνω
Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μοντέλα στην ελληνική αγορά είναι:
modem: το Siemens Xpresslink
router: κανένα (λίγα wireless)
modem/router: όλα τα υπόλοιπα
Οπότε, θα θεωρήσουμε σαν παραδοχή από εδώ και πέρα ότι χρησιμοποιούμε modem/router είτε λέμε router είτε modem.
Απάντηση 1: Ethernet!
Απάντηση 2: Ethernet!
Και επειδή κανείς δεν δέχεται απάντηση χωρίς επιχειρήματα, ας δούμε τα θετικά και αρνητικά της κάθε πλευράς, ή πιο σωστά, γιατί το Ethernet κυριαρχεί επί του USB.
1. Απόσταση
Η μέγιστη απόσταση για το USB είναι περίπου πέντε μέτρα, ενώ για το Ethernet περίπου εκατό.
2. Φόρτος CPU
Το USB είναι πιο απαιτητικό από πλευράς επεξεργαστή και επιβαρύνει το σύστημα. Αυτό βέβαια δεν έχει επιπτώσεις στις "ταχύτητες που πιάνετε".
3. Drivers
Μα και στην κάρτα δικτύου μου έβαλα drivers. Σίγουρα, ειδικότερα με κάποιο παλιότερο λειτουργικό, αλλά είχατε κανένα πρόβλημα στην εγκατάσταση;
Πολλές φορές οι drivers των συσκευών USB (γενικότερα) δεν εγκαθίστανται τόσο απλά και είναι απαραίτητη η επανεγκατάστασή τους. Προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει και μία "απλή" αναβάθμισή τους.
Έχει ακουστεί ακόμη ότι όταν μολυνθείτε από spyware οι drivers μπορεί να γίνουν corrupted, αλλά αυτό δεν είναι ένα καλό επιχείρημα.
Ακόμη σημαντικότερο είναι η υποστήριξη των διάφορων λειτουργικών (αλλά και τα ίδια τα λειτουργικά). Πολλοί κατασκευαστές "αγνοούν" το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλα λειτουργικά και πλατφόρμες εκτός των Windows και φυσικά δεν κατασκευάζουν drivers γι’ αυτά. Όμως ακόμη και η υποστήριξη από παλαιότερες εκδόσεις των Windows, είναι, επιεικώς, προβληματική.
4. USB & Συσκευές
Ένας scanner, ένας εκτυπωτής, μία καμερούλα και ένα gamepad γεμίζουν άνετα τις υποδοχές μίας μητρικής. Πού θα μπει το modem;
Και μην ακούσω ότι η μητρική σας έχει μόνο 5 PCI και που θα βάλετε την κάρτα δικτύου. Αν είχατε όλα τα PCI γεμάτα θα ξέρατε από υπολογιστές και θα ξέρατε επίσης ότι Ethernet rulez!
5. Δικτύωση - Networking
Πρώτα απ' όλα να σημειώσουμε ότι το Ethernet είναι "φτιαγμένο" για δίκτυα.
Αν το modem σας έχει μόνο θύρα USB τότε μπορεί να συνδεθεί μόνο με ένα υπολογιστή. Για τη σύνδεση με άλλους και τη δημιουργία δικτύου θα χρειαστείτε ένα switch ή hub. ΟΜΩΣ αυτό συνεπάγεται πως θα χρειαστείτε επίσης και κάρτες δικτύου για να συνδέσετε τους υπολογιστές! Ακόμη κι αν ο ένας από αυτούς έχει τον ρόλο του server πάλι θα πρέπει να διαθέτει τόσες κάρτες δικτύου όσα είναι και τα υπόλοιπα τερματικά, και τα τερματικά αυτά (οι υπόλοιποι υπολογιστές) θα πρέπει να έχουν από μία!
Το θέμα αυτό είναι πολύ μεγάλο για ν' αναλυθεί εδώ, αλλά μια μικρή αναζήτηση θα σας πείσει ότι το Ethernet είναι πραγματικά πιο εύκολο όσον αφορά τη δικτύωση και ακόμη πιο εύκολο στο troubleshooting.
Σαν αντεπιχείρημα θα μπορούσαμε να φέρουμε τα modems που διαθέτουν και τις δύο θύρες και έχουν και ενσωματωμένο switch. Θυμηθείτε όμως, η σύνδεση άλλων υπολογιστών στο switch τους θα γίνει και αυτή με κάρτες δικτύου και όχι με USB! Μήπως αυτό σημαίνει κάτι;…
6. Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος: Αν τελικά βάλετε USB να ξέρετε ότι η Δύναμη θα σας κυνηγάει μια ζωή!
Έχετε ακόμη αμφιβολίες;
Εμφάνιση 1-15 από 93
-
08-07-04, 23:06 Info: USB vs Ethernet & aDSL #1
-
08-07-04, 23:09 #2
good job johngr!!
6. Αφήσαμε το σημαντικότερο για το τέλος: Αν τελικά βάλετε USB να ξέρετε ότι η δύναμη θα σας κυνηγάει μια ζωή!
-
08-07-04, 23:12 #3
-
08-07-04, 23:22 #4
JohnGR, ξεχασες και κατι αλλο πολύ σημαντικο:οτι το Ethernet ειναι ενα πρωτοκολλο που αδιαφορει για την πλατφόρμα που τρεχει ο υπολογιστης σας!Ειναι ενα "οικουμενικο" πρωτόκολλο!
To USB ειναι κατα καποιο τροπο "παιδί" του Ethernet, αφου είναι περιπου μια εξομοίωση του!
Οοπς το ειχες γραψει, σορρυ!Να μπει καπου πιο ευδιακριτα για τους αρχαριους!Μπραβο για την καλη δουλεια!
-
08-07-04, 23:24 #5Πολλοί κατασκευαστές "αγνοούν" το γεγονός ότι υπάρχουν κι άλλα λειτουργικά και πλατφόρμες εκτός των Windows
-
08-07-04, 23:31 #6
Δε σου ξεφευγει τιποτα!Μαλλον εγω ειμαι ζαλισμένος απο τα μπυρόνια που εχω καταναλώσει...
Προτεινω αυτο και μερικα αλλα αναλογα θεματα να μπουν καποου ευδιακριτα σαν FAQs για να ελαφρυνει λιγο το φορουμ.Με την τεκμηριωσή τους ομωως,οπως πχ αυτο εδώ!
-
08-07-04, 23:35 #7
del_ahmettt κι εγώ είμαι κάπως απ' το κρασάκι αλλά το διάβασα μερικές δεκ-εκ-χιλιάδες φορές (
) πριν το ποστάρω και το έχω μάθει σαν παιδικό ποιηματάκι!
Προτεινω αυτο και μερικα αλλα αναλογα θεματα να μπουν καποου ευδιακριτα σαν FAQs για να ελαφρυνει λιγο το φορουμ.Με την τεκμηριωσή τους ομωως,οπως πχ αυτο εδώ!
-
09-07-04, 02:14 #8
-
09-07-04, 02:17 #9
-
09-07-04, 02:20 #10
JohnGR για λόγους ορθότητας, θα μπορούσες να γράψεις τη δύναμη με κεφαλαίο (Δ);
Ευχαριστώ.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
09-07-04, 02:22 #11
-
14-09-04, 01:43 #12
( Επειδή στο VS για κάποιους "παίζει και το οικονομικό: )
Έχει ο υπολογιστής μου τη VIA VT6105 Rhine III Fast Ethernet Adapter από τη μητρική...to DSL θα μπει πάνω σε ISDN....πρέπει να αγοράσω router;
ευχαριστώ!
-
14-09-04, 02:02 #13
Οικονομικό;
το speetouch 530 έχει και usb και ethernet με κόστος 49 ευρώ,
Και είναι απο τα καλά Modem (Και δοκιμασμένα εδώ στο φόρουμ)
-
14-09-04, 02:27 #14
Μπραβο ρε φιλε google john 8) 8) 8)
-
16-09-04, 00:41 #15
Παιδια γεια σας. Θα βαλω dsl με 4θνετ και θα εχω μοντεμ με ethernet. Το κανω μονο για τα πλεονεκτηματα της και δε με νοιαζει να στησω δικτυο, δε με απασχολουσε ποτε και το μονο που ξερω ειναι πως για να γινει η δουλεια πρεπει να αγορασω και να βαλω και στο πισι μου μια 10/100 ethernet card σε pci slot. Πηγα σε ορισμενα online shops αλλα εχασα το μπουσολα με τις τιμες απο μοντελο σε μοντελο και τα διαφορα speccifications, καθοτι οσον αφορα καρτες δικτυου και hardawre details τους ειμαι ασχετος. Καμια βοηθεια παιδες
Παρόμοια Θέματα
-
SpeedTouch 530 usbðernet μαζι????
Από Stratos στο φόρουμ Alcatel Thomson ADSL modems και routersΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 13-02-07, 01:08 -
Jetspeed 500 & 2 PC Ethernet-USB
Από turboirc στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 29Τελευταίο Μήνυμα: 14-04-05, 03:18 -
Jetspeed 520i USB & Ethernet γινετε?
Από koropi στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 12-09-04, 02:28 -
ADSL modem USB - Ethernet ... Διαφορά ;
Από zeus στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 16Τελευταίο Μήνυμα: 03-07-03, 11:22
Bookmarks