princess: την προστασία υπερτάσεως, είτε τηλεφωνική είτε της ΔΕΗ την βάζουμε όσο πιο κεντρικά μπορούμε, ώστε να καλύπτει τις περισσότερες δυνατές συσκευές. Επομένως πριν το splitter.
Τα UPS πιστεύω είναι απαραίτητα για την προστασία του ακριβού και ευαίσθητου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ακόμα κι όταν δεν βρέχει. Σημαντικό είναι να έχουν σταθεροποιητή τάσης. Σίγουρα όμως δεν είναι πανάκεια. Επομένως όταν έξω αστράφτει καλό είναι να κλείνουμε τον υπολογιστή (εκτός αν κάνουμε πολύ σημαντική δουλειά, οπότε πρέπει να μείνει απαραίτητα ανοιχτός) και να τον αποσυδέουμε από τις πρίζες της ΔΕΗ, του τηλεφώνου και της κεραίας (αν έχουμε TV tuner).
Έχω ακούσει περιπτώσεις ατόμων που τους έχουν καεί υπολογιστές που βρίσκονταν πάνω σε UPS και άλλους που τους κάηκαν τα UPS. Ας μην κυνηγάμε την τύχη (ατυχία) μας.
Επίσης υπέρταση στο τηλεφωνικό δίκτυο μπορεί να οδηγήσει στο κάψιμο, όχι μόνο του modem, αλλά και του υπολογιστή. Πρόπερσυ κάηκαν έτσι το motherboard, cpu και modem μίας φίλης μου. Προσοχή λοιπόν.
Έχω UPS το οποίο λειτουργεί ικανοποιητικά. Παρόλα αυτά, μόλις αρχίζει και αστράφτει κλείνω σιγά-σιγά το pc. Μάλιστα όταν κοπεί το ρεύμα το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να αποσυνδέσω το UPS από την πρίζα, ώστε να αποφύγω ενδεχόμενη παροχή εκατομμυρίων Volt, με τον ερχομό του ρεύματος. Βάζω το UPS στην πρίζα μετά από 1-2 λεπτά απ' όταν έρχεται το ρεύμα και υποψιαστώ ότι έχει σταθεροποιηθεί η τάση.
Εμφάνιση 31-34 από 34
-
12-11-04, 23:25 #31
-
12-11-04, 23:32 #32
Μισό λεπτό, με ενδιαφέρει
Αν δηλαδή κάποιος έχει σκέτο πολύμπριζο ασφαλείας, δεν είναι αρκετό για να προστατέψει τις συσκευές του απο τη καταστροφή :? .
Υ.Γ. Στο κατάστημα μου είχαν πει ότι με το συγκεκριμένο πολύμπριζο δεν θα έχω καταστροφή της συσκευής απλά ίσως κρασάρουν στη χειρότερη των περιπτώσεων τα win ή άντε να τα παίξει κανένας σκληρός.
-
Αντε στη χειρότερη να πέσει ο ... τοίχος
Καλά, τους πληρώνουν να λένε τέτοια πράγματα;
Σημείωση, αν είναι να καεί ο δίσκος, δεν μας κάνει.
Τα πάντα να καούν, ο δίσκος είναι το μόνο που σε ενδιαφέρει αν έχεις σημαντικά πράγματα μέσα.
Αυτή τη στιγμή το more bang for your buck είναι ένα 1200VA APC voltage REGULATOR, όχι PSU. Βλέπεις, όταν γίνει καμιά πατάτα με τη ΔΕΗ και σου πετάξει υπέρταση, όντως το surge protection σε σώζει (το βάζεις λοιπόν πρώτο ΠΡΙΝ το regulator, ΠΑΡΟΛΟ που το regulator έχει δικό του - πρίζα ασφαλείας 10ευρώ, regulator 50 ευρώ). Αν όμως γίνει brown out (δεν σβύσουν τα φώτα, αλλά αρχίσει και παίζει η τάση προς τα κάτω (όπως όταν μπουμπουνίζει)) τότε σου κάνει ένα blue screen και μπορεί να πάρει σασί ο δίσκος.
Αν σώζεις συχνά τα αρχεία που γράφεις, τότε αν γίνει blackout, θα χάσεις 3 γραμμές είτε έχεις protection είτε όχι. Αν γίνει brown-out το ίδιο, αλλά μπορεί να κάψεις κάνα δίσκο, που τον γλυτώνεις με voltage regulator. Το UPS το θέλεις αν είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να κλείσεις τον υπολογιστή ακόμα και όταν πέφτουν μπόμπες, γιατί είναι τραπεζικό σύστημα, ή εταιρικός server ή τρέχει simulation 3 εβδομάδων κλπ κλπ κλπ.
Οπότε, η καλύτερη λύση στις μέρες μας είναι:
1) Surge protection πολύμπριζο, στο οποίο θα βάλεις το ράδιο σου, τη λάμπα του γραφείου σου και σε μία από τις πρίζες του το
2) APC voltage regulator, από όπου θα τραβήξεις οθόνη, εκτυπωτή, και υπολογιστή.
Εγώ έχω βάλει τέτοιο πράγμα στη τηλεόραση να φανταστείς, γιατί μία καμμένη πλακέτα για SONY WEGA είναι 180 ευρά.... when you damp oscillations, you lose the high points as well as the low.
改善 - kai zen - continuous change for the better - the Tao of Linux.
Linux χωρίς εγκατάσταση, δωρεάν ΝΟΜΙΜΟ office, browser χωρίς ιούς ,
δωρεάν εγκατάσταση Linux, δωρεάν raytracer, γιατί το δωρεάν είναι όλα τα λεφτά...
ΟΔΗΓΙΕΣ εγκατάστασης Linux
-
13-11-04, 05:01 #34
Καλημέρα.
Μία λίγο διαφορετική προσέγγιση στο θέμα της ασφάλειας που παρέχουν τα UPS, ειδικά όσον αφορά στα καιρικά φαινόμενα, έχω εκθέσει παλαιότερα εδώ και εδώ.
Να διευκρινήσω τη θέση μου σχετικά με τους σταθεροποιητές τάσης, τους οποίους "έθαψα" σε αυτές μου τις αναφορές.
Είναι παθητικές συσκευές. Δεν παράγουν ενέργεια, αλλά μετασχηματίζουν την τάση εξόδου τους, όταν η τάση εισόδου (η τάση του δικτύου) είναι ΑΡΚΕΤΑ διαφορετική από την επιθυμητή.
* ΔΕΝ έχουν σταθεροποιημένη έξοδο τάσης -και ας λέγονται Σταθεροποιητές-, αντίθετα με τα καλά On-Line UPS. Οι περισσότερες από τις ανωμαλίες τάσης (glitches) του δικτύου περνάνε πολύ εύκολα από μέσα τους.
* ΔΕΝ είναι ικανοί να διορθώσουν τις στιγμιαίες βυθίσεις τάσης του δικτύου (= brown-outs), ούτε επίσης τις διακοπές τάσης (black-outs), επειδή ΔΕΝ αποθηκεύουν ενέργεια, όπως κάνουν τα UPS.
* Εχουν αρκετή καθυστέρηση στην απόκρισή τους, κάτι που τα παλμοτροφοδοτικά (βλέπε PC, Monitors, TV, κά) δεν συγχωρούν.
Δεν είναι λοιπόν σε θέση να αντικαταστήσουν τα UPS, και μάλιστα τις ναυαρχίδες αυτής της κατηγορίας, τα On-Line UPS.
Eίναι επίσης γνωστό πως τα σύγχρονα switching τροφοδοτικά (= τα "παλμοτροφοδοτικά", που για πολλούς λόγους έχουν αντικαταστήσει τα παλαιότερα κλασσικά τροφοδοτικά), παθαίνουν συνήθως τη βλάβη τους στις βυθίσεις της τάσης, και όχι στις στιγμιαίες εξάρσεις της (υπερτάσεις).
Από τις δεύτερες, προστατεύονται ικανοποιητικά με τα ενσωματωμένα κυκλώματα κατάπνιξης κορυφών που έχουν.
Εάν η τάση σπίτι σας είναι ασταθής και με διακυμάνσεις, εκεί ένας καλός σταθεροποιητής θα έλυνε κάποια προβλήματα. Και πάλι, όχι μόνος του, αλλά σε συνδιασμό με κάποιο On-Line UPS για τη σωστή τροφοδοσία των ευέσθητων PC και περιφερειακών...
Εάν έχετε "βρώμικο" ρεύμα, καλέστε ειδικό καλύτερα που γνωρίζει, και μην ξοδεύετε άσκοπα σε συσκευούλες που υπόσχονται πολλά, μα κοστίζουν μόνο μερικές δεκάδες ευρώ...
Φιλικά,
Γιώργος.
Παρόμοια Θέματα
-
Βροχή... όξινη;
Από AirWalker στο φόρουμ Πολιτική, Κοινωνικά Θέματα, Επιστήμες και AθλητισμόςΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 28-04-08, 22:10 -
Βροχη = πρόβλημα
Από Takis_Kal στο φόρουμ COSMΟΤΕ ADSLΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 28-09-06, 22:56 -
Static ip: Επιρρεάζει τις επιδόσεις της voip;
Από iJohnnyCash στο φόρουμ Skype, Betamax, Sip ProvidersΜηνύματα: 7Τελευταίο Μήνυμα: 09-02-06, 21:18 -
Βροχή vs OTE
Από No-Name στο φόρουμ COSMΟΤΕ ADSLΜηνύματα: 28Τελευταίο Μήνυμα: 25-09-05, 16:35 -
Βροχή VS IC\'s DSL
Από NeK στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 0Τελευταίο Μήνυμα: 06-11-02, 14:19
Bookmarks