Δελτίο Τύπου:
Δίκτυα πρόσβασης Νέας Γενιάς
«Οπτική ίνα στο σπίτι»
Fiber To The Home

ΤΕΤΑΡΤΗ 5 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2009

ΕΥ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: Καλημέρα σας.

Καλωσήλθατε στο καθήκον στην καρδιά του καλοκαιρού. Ευχαριστώ πάρα πολύ για την ανταπόκρισή σας στη σημερινή πρόσκληση και για τη συμμετοχή σας σε μια κατά τη γνώμη μου σημαντική συνέντευξη η οποία συνδέεται μ’ ένα πολύ σοβαρό εγχείρημα που πιστεύουμε όλοι ότι μπορεί ν’ ανατρέψει πλήρως τα δεδομένα στη χώρα μας και σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο δημιουργίας νέων δυναμικών και σε επίπεδο καθημερινότητας του πολίτη.

Τίθεται σήμερα σε Δημόσια Διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου, για το οποίο εργάστηκε τους τελευταίους τρεις μήνες Ομάδα Εργασίας από διακεκριμένους επιστήμονες, υπό την ευθύνη του αρμόδιου Γενικού Γραμματέα, του Γιάννη Αδαμόπουλου και με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον καθηγητή, τον κ. Λεωνίδα Κανέλλο ο οποίος βρίσκεται κοντά μας, παράγοντας ένα αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.

Λόγω της πολυπλοκότητας του θέματος, η εργασία ήταν ιδιαιτέρως δύσκολη αλλά αποτελεσματική. Το Σχέδιο Νόμου για την οπτική ίνα στο σπίτι, ή Fiber to the Home όπως ονομάζεται, αποτελεί το βασικό εργαλείο που θα οδηγήσει την Ελλάδα από τη θέση του ουραγού στην πρωτοπορία των νέων τεχνολογιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο μιας και είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη, το πρώτο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναπτύσσει ένα τέτοιο δίκτυο στο σύνολο της επικράτειας.

Η πρωτοβουλία αυτή του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, οδηγεί σ’ ένα ψηφιακό άλμα. Συνιστά κρίσιμη υποδομή για τα επόμενα 30 χρόνια, γεφυρώνει το ψηφιακό χάσμα μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα ευκαιριών σε όλους τους Έλληνες, αποκτά την ίδια αξία ακριβώς που είχε ο εξηλεκτρισμός τον 20ο αιώνα. Δύο εκατομμύρια ελληνικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε 54 πόλεις της Ελλάδος, σε συνολικά 186 Δήμους της χώρας, συνδέονται με καλώδιο οπτικής ίνας δημιουργώντας νέες ψηφιακές λεωφόρους της πληροφορίας.

Αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων, μειώνεται το κόστος, βελτιώνεται η ποιότητα και η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές. Κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας όπου κι αν κατοικεί, είτε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην ελληνική περιφέρεια, θα έχει τις ίδιες δυνατότητες σύνδεσης. Νέες εφαρμογές τηλεπικοινωνιών, ψηφιακή τηλεόραση, γρήγορο internet, θ’ αναπτυχθούν και θ’ αλλάξουν πλήρως την καθημερινότητα του Έλληνα πολίτη.

Η τηλεργασία αποτρέπει την αστυφιλία και εντάσσει στην αγορά εργασίας νέες δυνάμεις από την ελληνική περιφέρεια καθώς και τα άτομα με αναπηρία. Η τηλεκπαίδευση ανοίγει νέους ορίζοντες στην ελληνική νεολαία όπου κι αν αυτή κατοικεί, είστε στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στην ελληνική περιφέρεια. Η τηλεϊατρική προσφέρει νέες δυνατότητες για υπηρεσίες στους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας και κυρίως των απομονωμένων περιοχών.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση απλουστεύει και επιταχύνει γραφειοκρατικές διαδικασίες, καταπολεμά το φαινόμενο της διαφθοράς και διευκολύνει τον πολίτη στην καθημερινότητά του. Τέλος το ηλεκτρονικό εμπόριο συμβάλλει στην ανάπτυξη αλλά και στην εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας.

Η Ελλάδα ουσιαστικά μπαίνει στην πρώτη γραμμή της νέας ψηφιακής εποχής και από ουραγός μετατρέπεται σε πρωτοπόρο των εξελίξεων. Για να δούμε ποιος είναι ο στόχος του έργου. Κατ' αρχήν μιλούμε για την ανάπτυξη μιας παθητικής υποδομής ανοιχτής πρόσβασης που θα παρέχει ευρυζωνική σύνδεση μέσω της οπτικής ίνας όπως σας είπα, σε δυο εκατομμύρια νοικοκυριά ή επιχειρήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αλλά και σε 52 ακόμα πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, σε 186 Δήμους.

Ποια είναι η κατάσταση της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα: Τα τελευταία 4 χρόνια έχουμε πετύχει την αύξηση των οικιακών ευρυζωνικών συνδέσεων, τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε σημαντική αύξηση. Στον πίνακα αυτόν που έχετε, βλέπετε την πορεία από το 2002- σε μηδενικό περίπου επίπεδο μέχρι το 2009. Από το 2004 μέχρι το 2009 βλέπετε πώς εξελίσσεται η ευρυζωνικότητα στη χώρα μας. Έχουμε έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης γιατί βεβαίως ήμασταν ουραγοί στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Αλλά φαίνεται ότι η προσπάθειά μας αποδίδει.

Ποια είναι η εικόνα από άποψη ευρυζωνικής σύγκλησης της Ελλάδος με την Ευρώπη: Βλέπετε στα μπλε γραφήματα του πίνακα, είναι η κατάσταση της Ελλάδος. Στα κόκκινα είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος και το πράσινο είναι η απόστασή μας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η απόσταση αυτή λοιπόν από το 2006 μέχρι το 2013 με τις εφαρμογές που βρίσκονται σε εξέλιξη μειώνεται. Από το 33% φτάνουμε στο 13,5%. Και αυτό είναι ένα θετικό δείγμα της προσπάθειας που γίνεται.

Ποιες είναι οι νέες τηλεπικοινωνιακές ανάγκες που γεννώνται και βεβαίως πώς αυτές τις παρακολουθεί η ελληνική εξέλιξη πριν αυτή την παρέμβαση που αρχίζουμε τώρα να διαμορφώνουμε και μετά. Στο πάνω μέρος αυτού του πίνακα βλέπετε μέχρι εδώ, είναι η μέχρι τώρα τεχνολογία που χρησιμοποιείτο, ADSL. Aπό δω και στο εξής, είναι η τεχνολογία νέας γενιάς, το Fiber Τo Τhe Home.

Εδώ αναγράφονται οι υπηρεσίες που μέχρι τώρα προσφέρονταν και αυτές που σιγά-σιγά εμπλουτίζουν το δίκτυο. Είναι διάφορες υπηρεσίες, ξεκινούμε από την τηλεφωνία πάνω στο internet, έχουμε online ραδιόφωνο, έχουμε την τηλεόραση από internet, έχουμε το γρήγορο download, βίντεο υψηλής ευκρίνειας, τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, χρήση πολλαπλών υπηρεσιών που είναι και η κορύφωση αυτής της εξέλιξης.
Δηλαδή όσο προχωρούμε εμείς στην ανάπτυξη του δικτύου υποδομών, τόσο διευρύνεται ο κύκλος των παρεχόμενων υπηρεσιών και αλλάζουν τα δεδομένα της καθημερινότητας. Σήμερα είμαστε από πολύ χαμηλά μέχρι 24 Mbps και μάλιστα δεν είναι ισοδύναμη η άνοδος και η κάθοδος των πληροφοριών.

Με το νέο σύστημα γίνεται ισοδύναμη και θα φτάσουμε αρχικά στα 100 Mbps. Οι ταχύτητες δηλαδή και η ποιότητα και η σωστή εξυπηρέτηση βελτιώνονται ραγδαία.
Στον επόμενο πίνακα βλέπετε από μια έρευνα που είχαμε διενεργήσει ως Υπουργείο κατά το παρελθόν, την αποδοχή της κοινωνίας σ’ αυτό το εγχείρημα το οποίο ξεκινούμε. Το 90% των συμμετεχόντων στη μέτρηση αυτή απάντησαν ότι το θεωρούν σημαντικό έργο το Fiber Τo Τhe Home. Το 80% ζήτησαν να είναι αναγκαία η κρατική παρουσία, οι 8 στους 10 ερωτηθέντες απάντησαν ότι θα ήθελαν άμεση υλοποίηση του έργου και οι 9 στους 10 απάντησαν ότι δε θα ενοχληθούν από τυχόν έργα τα οποία θ’ αναστατώσουν προσωρινά την καθημερινότητά τους προκειμένου να εγκατασταθεί αυτή η υποδομή.

Πάμε λίγα στα χαρακτηριστικά του έργου: Όπως σας είπα αρχικά, είναι δίκτυο ανοικτής πρόσβασης. Δηλαδή ο κάθε πάροχος, ο κάθε φορέας μπορεί να έχει πρόσβαση σ’ αυτό το δίκτυο. Επίσης είναι δίκτυο τεχνολογικής ουδετερότητας, δηλαδή μπαίνει αυτό το βασικό δίκτυο σκοτεινής ίνας και σ’ αυτό επάνω με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις μπορούν να προσαρμόζονται όλα τα νέα δεδομένα τεχνολογίας τα οποία γεννώνται τα επόμενα χρόνια. Άρα δεν είναι κάτι στατικό, είναι κάτι δυναμικό.
Είναι ένα παθητικό δίκτυο οπτικών ινών για την κάλυψη των αυξημένων δικτυακών απαιτήσεων των νέων διαδραστικών υπηρεσιών με ελάχιστο κόστος και συμμετρική ευρυζωνική σύνδεση εύρους μεγαλύτερου των 100 Mbps ανά τελικό χρήστη και σύνδεση.

Σας είπα ένα συγκριτικό μέγεθος προηγουμένως, δηλαδή με το υφιστάμενο δίκτυο που εμπεριέχει το χαλκό έχουμε συνήθως ταχύτητες μάξιμουμ στο download 24 Mbps και στο upload 1 Mbps. Αυτό μεταβάλλεται ραγδαία. Με το Fiber Τo Τhe Home, με την οπτική ίνα στο σπίτι, φτάνουμε κατ' αρχήν στα 100 Μbps και με τις προσαρμογές αυτό θα βελτιώνεται περαιτέρω.

Ο πάροχος της υποδομής δεν θα προσφέρει υπηρεσίες, είτε τηλεπικοινωνιακές είτε ηλεκτρονικές, δηλαδή είναι ένας ανεξάρτητος φορέας που απλώς χτίζει και διαχειρίζεται και συντηρεί το υφιστάμενο δίκτυο σκοτεινής ίνας. Οι υπηρεσίες θα προσφέρονται από τον πάροχο δικτυακών υπηρεσιών ή από αυτόν καθαυτόν τον πάροχο υπηρεσιών. Απλά, ο πάροχος που κατέχει το δίκτυο που κατασκευάζεται και θα ονομάζεται «εφόδια» είναι ένας ουδέτερος πάροχος.

Η άλλη παροχή, ο πάροχος υπηρεσιών, μπορεί να είναι από μια τηλεόραση ψηφιακή, μια κινητή τηλεφωνία ή οποιοσδήποτε άλλος φορέας μπορεί να προσφέρει τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Ο επενδυτικός προϋπολογισμός του έργου καταρχήν αγγίζει τα € 2,1 δισεκατομμύρια . Ο στόχος είναι το έργο να προχωρήσει με το μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. 700 εκατομμύρια θα είναι η εθνική συμμετοχή, 100 εκατομμύρια ανά έτος με βάση την εξέλιξη των υποδομών, 1,4 δις θα προσελκύσουμε από ιδιώτες επενδυτές, είτε μέσα από τη χώρα μας είτε έξω από τη χώρα μας. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω εξαρχής ότι υπάρχει μία θετική κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση.
Η χρηματοδότηση είναι συμβατή με τους όρους του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή ό,τι γίνεται παρακολουθεί το Κοινοτικό Δίκαιο και προσπαθεί να είναι συμβατό με αυτό ώστε να μην αλλοιωθούν οι όροι, οι κανόνες του ανταγωνισμού που ισχύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Θα δημιουργηθούν μέχρι και 3 εταιρείες ειδικού σκοπού, οι οποίες θα συγκροτηθούν για να αναλάβουν η κάθε μια ένα από τα 3 κομμάτια του έργου και βεβαίως η διάρκεια σύμπραξης θα είναι 30 ετών. Αναλογικά το κράτος ουσιαστικά καταβάλλει χρηματοδοτική συμβολή ύψους 350 € ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση για τη διάθεση της οπτικής ίνας. Και κάθε πάροχος δικτυακών ή ηλεκτρονικών υπηρεσιών θα καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα για τη χρήση της ίνας στον «ΕΦΟΔΙΑ», δηλαδή στο φορέα διαχείρισης.

Χωρίζουμε την Ελλάδα σε 3 ζώνες ισοδύναμες, ώστε η εγκατάσταση του νέου δικτύου να γίνει με γρήγορους ρυθμούς. Φυσικά το δίκτυο αυτό αναφέρεται στην ανάπτυξη των πρώτων 7 ετών και λαμβάνει υπόψη ο διαχωρισμός των ζωνών τα δημογραφικά και γεωγραφικά δεδομένα και βεβαίως αυτό πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στη μείωση του ψηφιακού χάσματος που εμφανίζεται στη χώρα μας, κυρίως μεταξύ των αστικών και των μη αστικών περιοχών. Ισοδυναμία λοιπόν των 3 ζωνών.

Εδώ βλέπετε ένα χάρτη ο οποίος είναι ένας καταρχήν χάρτης κατανομής των 3 ζωνών. Ουσιαστικά ένα κομμάτι της Αθήνας με τη δυτική και κεντρική Ελλάδα, ένα άλλο μικρότερο κομμάτι της Αθήνας –μπορεί να το βλέπετε μεγάλο σε έκταση, είναι πιο αραιοκατοικημένο κομμάτι αυτό- με τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη και ένα τρίτο κομμάτι της Αθήνας με τη νότια Ελλάδα.

Ο στόχος όπως σας είπα είναι, οι 3 ζώνες, που συμπεριλαμβάνουν Αθήνα, Θεσσαλονίκη και 52 πόλεις, 186 Δήμους, να είναι ισοδύναμες. Και το πληθυσμιακό στοιχείο παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό. Έχουμε έναν άλλο χάρτη εδώ που φαίνεται η πληθυσμιακή πυκνότητα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος. Αυτό λαμβάνεται υπόψιν, όπως και η δυσκολία με την οποία θα αναπτυχθεί το δίκτυο.

Στον επόμενο πίνακα βλέπετε το σχηματόγραμμα εξέλιξης των 3 ζωνών. Τα 3 χρώματα είναι οι 3 διαφορετικές ζώνες. Βλέπετε ότι εδώ στην αρχή για τους επενδυτές είναι καταρχήν ζημιογόνο διότι δαπανούν χρήματα και ο στόχος είναι –και αυτή είναι η μελέτη- στα 15 χρόνια να εξισώνονται ουσιαστικά σε δυναμικότητα οι 3 ζώνες. Η απόσβεση του έργου είναι εδώ και από δω και πέρα αρχίζει και η κερδοφορία για τους παρόχους. Είναι όσο το δυνατόν πιο ακριβοδίκαια κατανεμημένη η χώρα στις 3 ζώνες, για να έχουμε ισοδύναμη ανάπτυξη παντού.

Οι προβλέψεις ζήτησης φαίνονται σε αυτό τον πίνακα. Είμαστε εδώ, κοντά στο 0, και ξεκινούμε τώρα, υπολογίζουμε ότι θα φτάσουμε στο 80% περίπου της ζήτησης μέσα σε ένα χρονοδιάγραμμα συγκεκριμένο. Δηλαδή η μέγιστη διείσδυση εμφανίζεται μετά από 15 χρόνια και θα προσεγγίζει το 80%.

Συνοπτικά θα επαναλάβω ότι μιλούμε πια για παθητική υποδομή, δηλαδή για σκοτεινή ίνα, για αρχιτεκτονική ανοιχτής πρόσβασης και τεχνολογικής ουδετερότητας, όπως σας εξήγησα. Ο πάροχος πρακτικής υποδομής δεν μπορεί να παρέχει καμία υπηρεσία από μόνος του στον τελικό χρήστη, μόνο το δίκτυο διαχειρίζεται και το δίνει σε άλλους παρόχους και στοχεύουμε στα 7 χρόνια τα 2 εκατομμύρια συνδέσεις.

Η υλοποίηση του έργου, επαναλαμβάνω, κατά το 1/3 χρηματοδοτείται από το κράτος και το υπόλοιπο είναι ιδιωτικές επενδύσεις και ο χρόνος σύμπραξης 30 χρόνια.
Τι συμπεριλαμβάνει το σχέδιο νόμου το οποίο θέτουμε σήμερα σε διαβούλευση. Το οποίο είναι και το κλειδί με το οποίο θα ξεκλειδώσουμε αυτό το project και θα αρχίσουμε την υλοποίησή του. Ο νόμος είναι ένα εργαλείο που διευκολύνει την προσέλκυση επενδυτών, την ταχύτητα υλοποίησης του έργου και θέτει ξεκάθαρους κανόνες οι οποίοι είναι απολύτως συμβατοί με το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου είναι: Πρώτον η διασφάλιση των δικαιωμάτων διέλευσης για την εγκατάσταση οπτικών ινών, η διευκόλυνση στην εγκατάσταση του δικτύου οπτικών ινών σε υπάρχουσες υποδομές άλλων δικτύων, η εξασφάλιση της ανοιχτής πρόσβασης, όπως αυτή εξυπηρετείται με τη διευκόλυνση κάθε παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών.

Για να δούμε τα επιμέρους άρθρα του νόμου τι προωθούν. Στο άρθρο 1 δημιουργείται αυτός ο ανεξάρτητος ειδικός φορέας (ουσιαστικά 3 φορείς είπαμε, ένας για τη κάθε ζώνη της χώρας), ένας φορέας εθνικής υποδομής οπτικών ινών, ο «ΕΦΟΔΙΑ». Ο «ΕΦΟΔΙΑ» απολαμβάνει κατ’ αποκλειστικότητα τα προνόμια τα οποία προβλέπονται στο νόμο.

Η υποδομή οπτικών ινών είναι εθνικό, κοινωφελές δίκτυο και για το λόγο αυτό απαλλάσσεται από τα τέλη διέλευσης. Αυτό προβλέπεται κατά κύριο λόγο στο άρθρο 2.
Στο άρθρο 3 προβλέπονται απλοποιημένες διαδικασίες για την εγκατάσταση της υποδομής σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα. Στο άρθρο 3 προβλέπονται διαδικασίες για την εγκατάσταση σε προστατευόμενες περιοχές, παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και ακίνητα μνημεία, σεβόμενοι τον προορισμό αλλά και την ιστορική τους αξία.

Επιβάλλεται δυνατότητα συνεγκατάστασης σε υφιστάμενες υποδομές άλλων δικτύων, αυτό μειώνει και το κόστος, περιγράφονται λεπτομερώς οι διαδικασίες έναρξης και εκτέλεσης των εργασιών εγκατάστασης υποδομής σε δημόσια και κοινόχρηστα ακίνητα, διευκολύνεται η εγκατάσταση υποδομής σε ιδιωτικά ακίνητα και ορίζεται ότι συνιστάται δουλεία σε βάρος των ακινήτων αστικών ή αγροτικών, η σύνδεση των χρηστών με την υποδομή γίνεται με αίτησή τους κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί οροφοϊδιοκτησίας και ο «ΕΦΟΔΙΑ» έχει την ευθύνη της συντήρησης της υποδομής.

Αυτό είναι μία καινοτόμος διάταξη, είναι ελληνική πρωτοπορία, γι’ αυτό και την υπογραμμίζω. Κανένα νέο κτήριο δεν αδειοδοτείται εάν δεν συμπεριλαμβάνει μελέτη οριζόντιας και κάθετης ινοοπτικής καλωδίωσης. Αυτό πιστεύω ότι την Ελλάδα μπορεί να τη βγάλει πολύ μπροστά σε σχέση με άλλες χώρες.
Ο «ΕΦΟΔΙΑ» επίσης δεν επιτρέπεται να ελέγχει ή να ελέγχεται από επιχείρηση που ασκεί δραστηριότητα παρόχου δικτύου ηλεκτρονικών υπηρεσιών. Δηλαδή στο μετοχικό κεφάλαιο του «ΕΦΟΔΙΑ» με απλά λόγια μπορεί να συμμετέχουν όλων των τύπων οι εταιρείες, καμία όμως δεν μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του «ΕΦΟΔΙΑ». Το maximum ποσοστό που μπορεί να πάρει μια εταιρεία που παρέχει και άλλου είδους υπηρεσίες είναι μέχρι 49%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως ο ΟΤΕ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μπορεί να συμμετέχει ο ΟΤΕ, αλλά δεν μπορεί να ελέγχει το φορέα διαχείρισης, δηλαδή τον «ΕΦΟΔΙΑ».

Κανένας δεν μπορεί να έχει το απόλυτο 51%. Δηλαδή το maximum ποσοστό που μπορεί ένας συμμέτοχος να έχει σε αυτό το consortium, που θα αναλάβει να επενδύσει στον ένα ή στον άλλο «ΕΦΟΔΙΑ» είναι το 49%. Αρμόδια αρχή εποπτείας του «ΕΦΟΔΙΑ» και εφαρμογής του νόμου και των διατάξεων που προβλέπονται σε αυτόν είναι η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Τα οφέλη του έργου είναι η γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ κέντρου και περιφέρειας, διασφαλίζει την ισότητα των ευκαιριών για όλους τους Έλληνες, αυξάνεται θεαματικά η ταχύτητα μεταφοράς των δεδομένων, μειώνεται το κόστος στον τελικό χρήστη λόγω του ανταγωνισμού, βελτιώνεται η αξιοπιστία σε σχέση με τις υπάρχουσες υποδομές, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίες.

Εδώ να πω ότι τρέχει μία επιστημονική έρευνα αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με Πανεπιστήμια της χώρας η οποία θα αποτυπώσει πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια υλοποίησης του project και πόσες θέσεις θα δημιουργηθούν σε ειδικότητες αιχμής στο μέλλον, όταν το project θα λειτουργήσει.
Δημιουργία ενός νέου παραγωγικού κύκλου σε όλη την οικονομία. Αυτό έχει ένα θετικό ντόμινο για την οικονομία και μια εξωστρέφεια η οποία θα είναι πρωτόγνωρη και μια άλλη δυναμική. Αύξηση της παραγωγικότητας με παράλληλη μείωση του κόστους και βεβαίως βελτίωση της ποιότητας ζωής σε μια σειρά από τομείς, σας τους προανέφερα, τηλεεργασία, τηλεεκπαίδευση, τηλεϊατρική, ηλεκτρονική διακυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση, ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα βήματα που απομένουν να κάνουμε είναι τα εξής: Σήμερα αναρτάται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών το σχέδιο νόμου και ξεκινά και επισήμως η Δημόσια Διαβούλευση. Εδώ που βλέπετε είναι η ιστοσελίδα και αυτά είναι τα στοιχεία της ηλεκτρονικής μας διεύθυνσης, όπου όλοι οι φορείς και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποστείλουν παρατηρήσεις, προτάσεις, συμπληρώσεις, διορθώσεις, γιατί είμαστε ανοιχτοί. Αυτό είναι ένα κοινό προϊόν και θα πρέπει και η επιχειρηματική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία και οι χρήστες να πουν τις απόψεις τους. Επομένως όποιος έχει παρατηρήσεις ή ιδέες καινούριες στα θέματα αυτά νομίζω ότι θα πρέπει να αποστείλει σε αυτή τη διεύθυνση μέχρι τις 7 Σεπτεμβρίου τις θέσεις του.

Αυτές όλες θα ληφθούν υπόψιν από την επιστημονική επιτροπή, η οποία είναι σήμερα εδώ όλη παρούσα και θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά για τη σημαντική συμβολή τους, θα τύχουν επεξεργασίας αυτές οι παρατηρήσεις και το τελικό νομοπαρασκευαστικό προϊόν που θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή θα λαμβάνει υπόψιν βεβαίως σοβαρότατα αυτές τις παρατηρήσεις που θα προέλθουν από τη δημόσια διαβούλευση.

Την ίδια ώρα να ξέρετε ότι έχει ξεκινήσει η άτυπη διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη μια ομάδα πρωτοβουλίας έχει επισκεφθεί τα “cabinet” τριών Επιτρόπων: Του Ανταγωνισμού, της Ηλεκτρονικής Τεχνολογίας της κας Ρέντινγκ και της Περιφερειακής Ανάπτυξης και τους έχει ενημερώσει για τις βασικές αρχές του νόμου, τον οποίο νόμο έχουμε μεταφράσει και στα αγγλικά, όπως επίσης και την παρουσίαση που σήμερα παρακολουθείτε, για να είναι σαφές και σε ξένους επενδυτές ή ενδιαφερόμενους προς ποια κατεύθυνση κινείται το Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Η τυπική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ολοκληρώνεται αρχές Σεπτέμβρη, όταν ολοκληρώνεται και η δημόσια διαβούλευση που θα τρέξει αυτό το μήνα στην Ελλάδα. Αμέσως μετά εκδηλώνεται η νομοθετική πρωτοβουλία για την ψήφιση του νόμου που θα αποτελέσει τη βάση για την έναρξη του project.
Την ίδια περίοδο θα έχουμε την έγκριση από τη διϋπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ του project, έχουμε κάνει ήδη τη σχετική προετοιμασία και διαβούλευση με τα στελέχη της Επιτροπής και την επιλογή -που θα γίνει και τώρα, παράλληλα- του τεχνικού συμβούλου για την έκδοση των τευχών δημοπράτησης, ώστε να μη χάσουμε χρόνο.
Το διάστημα που θα μεσολαβήσει από την ψήφιση του νόμου ως την ολοκλήρωση των τευχών δημοπράτησης και την ανακοίνωση του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού εμείς θα μπούμε σε μια διαδικασία προβολής του έργου στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε ένα «road show», προκειμένου να προσελκύσουμε επενδυτές ύψους 1,4 δις για να συμμετέχουν στο project αυτό.

Κατά τη γνώμη μου και κατά την εκτίμηση της Επιτροπής, η διαγωνιστική διαδικασία θα έχει ξεκινήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2010. Ο χρόνος υλοποίησης του project, όπως σας προείπα, σε πρώτη φάση είναι 7 χρόνια, η κρατική συμμετοχή είναι 100 εκατομμύρια κάθε χρόνο και είναι το 1/3, αλλά βεβαίως πάει παράλληλα με την εξέλιξη και την ταχύτητα υλοποίησης του project και πιστεύουμε ότι θα είμαστε συνεπείς στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης αυτού του εθνικού εγχειρήματος, το οποίο αναμορφώνει πλήρως το χάρτη και της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και της δυναμικής της οικονομίας μας και της ανάπτυξης της χώρας.
Η απόφασή μας είναι, όπως το λέει άλλωστε και το logo του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, να συνομιλήσουμε με τον κόσμο που έρχεται και να δώσουμε την ευκαιρία στους νέους Έλληνες να πρωταγωνιστήσουν στην εποχή που ξεκινά.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Ο κ. Κανέλλος, όπως σας είπα, ήταν ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδος και θέλει για λίγο το λόγο.

Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα Επικοινωνιών, εξ ονόματος της ομάδας εμπειρογνωμόνων, της οποίας είχα την τιμή να προεδρεύω, θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για τη δυνατότητα που μας δώσατε να αναπτύξουμε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο είναι αντίστοιχο με τον εξηλεκτρισμό της χώρας στη δεκαετία του ’50.

Η ομάδα εργασίας, την οποία θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω, αποτελείται από στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών, από στελέχη της ΕΕΤΤ, από συναδέλφους δικηγόρους, από πολιτικούς μηχανικούς, από μάνατζερς, ούτως ώστε να υπάρχουν όλες οι απόψεις και το νομοσχέδιο να αποτελεί ένα εργαλείο κλειδί, με το κλειδί στο χέρι θα έλεγα, ούτως ώστε να μη χρειάζεται η έκδοση πολυάριθμων αποφάσεων προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.
Εξ ονόματος λοιπόν της ομάδας εργασίας θα ήθελα να σας προσφέρω συμβολικά τα πρώτα 80-90 εκατοστά του δικτύου πρόσβασης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θέλω γι’ ακόμη μία φορά να ευχαριστήσω την επιστημονική ομάδα. Εκτιμώ ότι η ταχύτητα και η ποιότητα με την οποία δούλεψε το προηγούμενο διάστημα διέψευσε όλους αυτούς που πίστευαν ότι για την εκπόνηση ενός τόσο πολύπλοκου σχεδίου νόμου θα χρειαζόταν τουλάχιστον ένας, ενάμισης χρόνος δουλειά. Μέσα σε τρεις μήνες τελείωσε μία δουλειά εκπληκτική, η οποία είναι και πρωτότυπη και η οποία, παρά την πολυπλοκότητα του ζητήματος, νομίζω ότι δημιουργεί προοπτικές αποτελεσματικής υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου.
Να περάσουμε στις ερωτήσεις.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ εγώ ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με το αν μπορείτε να υπολογίσετε ή να εκτιμήσετε πόσο θα είναι το κόστος εγκατάστασης στον οικιακό χρήστη ή και στην επιχείρηση. Πόσο δηλαδή θα πρέπει να καταβάλει τότε ο χρήστης όταν έχει την οπτική ίνα στο σπίτι του για ν’ απολαμβάνει αυτά τα οφέλη που αναφέρατε;

Το δεύτερο ερώτημά μου είναι πότε ο Έλληνας πολίτης θα απολαμβάνει την οπτική ίνα στο σπίτι του Γιατί μιλήσατε για μια ανάπτυξη του δικτύου τα επόμενα 7 χρόνια. Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει μέσα στο α’ εξάμηνο του 2010. Πότε θα ολοκληρωθεί και πότε θα υπάρχει αυτή η οπτική ίνα, στην Κομοτηνή ας πούμε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όσον αφορά το κόστος εγκατάστασης για τα 16.000 χλμ. που προβλέπονται προκειμένου να καλυφθούν οι 186 Δήμοι, χρειάζεται μια πλήρης 7ετία για ν’ αναπτυχθεί πλήρως το δίκτυο αυτό –ξεκινώ την απάντηση από το δεύτερο ερώτημα.
Για το κόστος εγκατάστασης το κράτος δαπανά όπως σας είπα γύρω στα € 350 ανά νοικοκυριό ή επιχείρηση, αυτή είναι η αναλογία δηλαδή αυτών των 700 εκατομμυρίων αν το διανείμουμε σε δυο εκατομμύρια νοικοκυριά ή επιχειρήσεις. Και επομένως δε στοιχίζει η αρχική εγκατάσταση οπτικής ίνας στο σπίτι κάτι στον καταναλωτή, στον τελικό χρήστη. Στοιχίζει μετά η αγορά των υπηρεσιών, η οποία αγορά των υπηρεσιών εξαρτάται από το ποιες υπηρεσίες θα πάρει ο πολίτης.

Δηλαδή αντιλαμβάνεστε ότι οι υπηρεσίες πια που θα προσφέρονται μέσα απ’ αυτή την οπτική ίνα είναι πολλαπλές, δηλαδή είναι οι φθηνές τηλεπικοινωνίες, είναι το γρήγορο internet, είναι η ψηφιακή τηλεόραση, και όσο η τεχνολογία προχωρά ο αρχικός πίνακας που σας έδειξα θα βελτιώνει και θ’ αυξάνει τις υπηρεσίες που θα προσφέρονται. Αυτές οι υπηρεσίες κοστολογούνται από την αγορά, από τις εταιρείες οι οποίες τις παρέχουν, όχι από τον «ΕΦΟΔΙΑ» θα πληρώνεται, θα χρηματοδοτείται από τους ιδιωτικούς παρόχους που προσφέρουν τέτοιου είδους ποικιλία υπηρεσιών και ο πολίτης θα μπορεί να επιλέξει όποιον πάροχο θέλει για ν’ απολαύσει τις υπηρεσίες που του προσφέρει. Οι τιμές αυτών των υπηρεσιών θα καθορίζονται από τον ανταγωνισμό.

Η εκτίμησή μας είναι ότι τα κόστη των υπηρεσιών που μέχρι τώρα γνωρίζαμε θα πέσουν διότι και με μεγαλύτερη ευκολία θα παρέχονται και ο ανταγωνισμός θα δημιουργήσει αν θέλετε καλύτερα δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε ότι θα πέσουν οι τιμές στις ταχύτητες που θα προσφέρονται. Διασφαλίζεται μέσω του νομοσχεδίου; Μπορεί ο πάροχος να μη θέλει να τις ρίξει..

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, είναι 100% βέβαιο. Και είναι 100% βέβαιο διότι σήμερα κάποιος ο οποίος κάνει τηλεπικοινωνία μέσω του internet πληρώνει λιγότερο απ’ αυτόν π.χ. που χρησιμοποιεί το κινητό του. Κάποιος ο οποίος μέχρι τώρα πλήρωνε διαφόρους δημόσιους φορείς για υπηρεσίες, τώρα θα μπορεί να έχει με ένα συμβόλαιο ποικιλία υπηρεσιών, να έχει και τηλεόραση, να έχει και internet, να έχει και τηλεπικοινωνία, να τα έχει όλα.

Υπό αυτή την έννοια η λογική λέει ότι οι τιμές θα πέσουν πάρα πολύ συγκριτικά, και η χωρητικότητα της οπτικής ίνας είναι πολύ μεγαλύτερη σε υπηρεσίες, άρα όσο διευρύνεις τη γκάμα των υπηρεσιών, τόσο πέφτει και το κόστος τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το κόστος εγκατάστασης που λέτε ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο χρήστης, είναι βέβαιο ότι τα € 300 που χρηματοδοτείτε εσείς αρκούν;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αρκούν. Όπως βλέπετε ο νόμος ορίζει και τα ζητήματα οριζοντίου και καθέτου ιδιοκτησίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από πότε θα ισχύσει αυτός ο νόμος;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ισχύει από της ψηφίσεώς του και όταν θα βρεθούν οι επενδυτές, μετά δηλαδή την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, η υλοποίηση θ’ αρχίσει αμέσως. Βεβαίως εκτιμώ ότι οι επενδυτές του «Εφόδια» θα ξεκινήσουν από περιοχές που μπορούν να έχουν γρήγορη ανταπόδοση ώστε να έχουν ρευστότητα και να τρέχουν γρηγορότερα το project. Και σταδιακά, όσο ολοκληρώνεται και όποια κομμάτια ολοκληρώνονται από άποψη σκοτεινής ίνας, θ’ αρχίσουν να λειτουργούν κιόλας.
Δε μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα ταυτοχρόνως σε όλη την Ελλάδα, σταδιακά θα προχωρά και θα καλύψει όλες αυτές τις τρεις ζώνες που σας είπα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα ξεκινήσουν οι πρώτες συνδέσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό για να σας το πω πρακτικά θα πρέπει ν’ αρχίσει ο διαγωνισμός, να τελειώσει..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο διαγωνισμός πόσο θα διαρκέσει; Θα υπάρχει ένα deadline;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να βγουν τα τεύχη δημοπράτησης γρήγορα, γι’ αυτό δουλεύουμε παράλληλα με την προετοιμασία του νόμου. Αρχές του 2010 πιστεύω ότι θα έχουν βγει πότε αμέσως θα εκδηλωθούν οι αιτήσεις ενδιαφέροντος των consortiums ή των επενδυτών που θα θελήσουν να μπουν σ’ αυτές τις τρεις ζώνες, μόλις βγουν τ’ αποτελέσματα αμέσως θ’ αρχίσει και η υλοποίηση του έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορούμε να πούμε ότι το β’ εξάμηνο του 2010 θα έχει λήξει ο διαγωνισμός;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό έχει μια συνάρτηση με τις ενστάσεις κι όλα αυτά που γίνονται συνήθως και τις προθεσμίες που προβλέπονται από το νόμο περί διεθνών διαγωνισμών. Εκτιμώ πάντως ότι το 2010 είναι έτος έναρξης του έργου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το νομοσχέδιο πότε εκτιμάτε ότι θα ψηφιστεί; Οπότε όταν θα ψηφιστεί δε θα μπορεί και κάποιο οίκημα να αδειοδοτείται χωρίς να έχει μελέτη οριζόντιας…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λοιπόν, αν τελειώσει η διαβούλευση η εσωτερική της Ελλάδος αρχές Σεπτέμβρη, 7 Σεπτέμβρη και εκεί περίπου τελειώσει και η τυπική διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα μας δώσει την έγκρισή της, έχω την αίσθηση ότι θα μπορέσουμε μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη το πολύ, να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κι από τότε δε θα μπορεί κανένα οίκημα ν’ αδειοδοτείται, θα εφαρμοστεί αυτό το άρθρο που λέτε, ν’ αδειοδοτείται χωρίς να έχει μελέτη εγκατάστασης..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια. Αντιλαμβάνεστε τώρα ότι όλα αυτά τα ζητήματα μπαίνουν προς συζήτηση, έτσι; Εμείς προτείνουμε αυτό. Τώρα θα πρέπει να εκφράσουν τις απόψεις τους και άλλα Υπουργεία, οι πάροχοι, η ηλεκτρονική κοινότητα, όλη ελληνική κοινωνία θα πρέπει να καταθέσει τις απόψεις της. Και θα επανέλθουμε με το τελικό σχέδιο νόμου αφού λάβουμε υπ' όψιν τις απόψεις οι οποίες θ’ ακουστούν απ’ όλους. Πάντως η αρχική μας πρωτοβουλία συμπεριλαμβάνει αυτές τις βασικές αρχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ επιτρέψτε μου όμως μια παρατήρηση: Δεν πήρα ξεκάθαρη απάντηση πότε θα έχω εγώ οπτική ίνα στο σπίτι μου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πού μένετε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, εντάξει.. Όχι στο λεκανοπέδιο, ας πούμε για την περιφέρεια λοιπόν.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εξαρτάται, από τη στιγμή που θ’ αρχίσει η υλοποίηση πόσο γρήγορα ο επενδυτής θα φτάσει στην περιοχή που μένετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε 7 χρόνια, σε 8 χρόνια;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε 7 χρόνια θα έχουμε πληρότητα για τα δύο εκατομμύρια νοικοκυριά. Δηλαδή στα 7 χρόνια θα πρέπει δύο εκατομμύρια νοικοκυριά ή επιχειρήσεις να έχουν συνδεθεί με την οπτική ίνα. Είναι το καταληκτικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το 2011 μπορούμε να πούμε ότι τα πρώτα σπίτια θ’ αποκτήσουν οπτική ίνα;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έτσι ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπουργέ, θέλω να μου εξηγήσετε λίγο τι σημαίνει αυτή η εταιρεία «Εφόδια». Θα είναι κάποια ΔΕΚΟ καινούργια ή θα είναι κάποια μορφή όπως το «Ελ. Βενιζέλος»; Αυτό εξηγήστε μας λίγο. Και απ’ ότι μας είπατε θα έχουμε και φθηνότερη παροχή υπηρεσιών που έχουμε τώρα. δηλαδή από τα 20 ευρώ που πληρώνουμε το μήνα μπορεί να έχουμε με 10 ευρώ και τηλεόραση και τηλέφωνο; Κάτι τέτοιο εννοείτε;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό θα συμβεί. Είναι λογική εξέλιξη του ανοίγματος της αγοράς. Η εταιρεία έχει χαρακτηριστικά ιδιωτικής εταιρείας πολυμετοχικής στην οποία κανένας εκ των εταίρων επενδυτών δε μπορεί να ελέγχει πάνω από το 49% του μετοχικού κεφαλαίου. Η εταιρεία ουσιαστικά αξιοποιεί αυτό το δημόσιο εθνικό αγαθό για 30 χρόνια και μετά το εκχωρεί στο κράτος.

Αυτή η εταιρεία αναλαμβάνει μόνο να χτίσει το δίκτυο με αυτό τον τύπο χρηματοδότησης και εσείς ως πολίτης, ως χρήστης, ανάλογα με τις υπηρεσίες που θέλετε ν’ αγοράσετε, τις αγοράζετε όπως μέχρι τώρα, από τον πάροχο που επιθυμείτε. Απλά ο πάροχος για να χρησιμοποιεί αυτό το δίκτυο σκοτεινής ίνας σε όλη την Ελλάδα, θα πρέπει να καταβάλλει τίμημα στον «Εφόδια» και ο «Εφόδια» από εκεί ουσιαστικά θα κάνει την απόσβεση του κεφαλαίου που θα επενδύσει και θ’ αποκτήσει και μια κερδοφορία. Γιατί έτσι μόνο μπορούμε να προσελκύσουμε επενδυτές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χωρίς να θέλω να ξεκινήσω ολόκληρη κουβέντα, υπήρχε ήδη το σχέδιο αυτό και από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου, προφανώς το εξελίξατε, το πήγατε παρακάτω, το εφαρμόζετε πλέον και συγχαρητήρια γι ‘αυτό.
Μία πρωταρχική ερώτηση είναι τι είδους δίκτυο συζητάμε οπτικών ινών; Υπάρχουν πάρα πολλά μοντέλα οπτικών ινών να συζητήσουμε και να εφαρμόσουμε. Μιλάμε για το ίδιο δίκτυο το οποίο μιλούσε η προηγούμενη ηγεσία το οποίο είναι το Point to Point ή συζητάμε για κάτι άλλο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μιλούμε για το βασικό δίκτυο «σκοτεινής ίνας» το οποίο είναι ουδέτερο και ανοιχτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάμε δηλαδή για ανοιχτό δίκτυο.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Και το ουδέτερο σημαίνει αυτό που σας είπα, το λέω γιατί είναι πολύ σημαντικό. Δηλαδή αν έχουμε τεχνολογικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, αυτά τα 100 Mbps που λέμε ότι είναι στόχος μας, μπορούν αν φτάσουν και σε GIGA εάν στις άκρες του δικτύου γίνουν οι κατάλληλες τεχνολογικές προσαρμογές από τις νέες εξελίξεις. Δεν κάνουμε κάτι στατικό. Κάνουμε κάτι δυναμικό το οποίο πιστεύουμε ότι το έχει ανάγκη η χώρα για να μπορέσει να προσπεράσει με καλή ταχύτητα τις άλλες χώρες που βρίσκονται αυτή τη στιγμή μπροστά της στα θέματα ψηφιακής σύγκλησης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το ουδέτερο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σημαίνει ότι είναι ανοιχτό σε όλους τους παρόχους. Δηλαδή όποιος θέλει μπορεί να το χρησιμοποιεί κάνοντας μια σύμβαση με τον «Εφόδια» της περιοχής του. Από κει και πέρα ουδέτερο θα πει όπως σας είπα, προσαρμόσιμο στην κάθε νέα τεχνολογία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν μιλάμε για τον «ΕΦΟΔΙΑ» ποιος θα τον ελέγχει; Θα είναι η ΕΕΤΤ μέσα στο παιχνίδι; Κατά δεύτερον, κομμάτι της μελέτης του ΣΔΙΤ…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να τα πούμε ένα-ένα μη χαθούμε. Όσον αφορά τον «ΕΦΟΔΙΑ», μου είπατε ποιος θα τον ελέγχει. Επιχειρησιακά ο «ΕΦΟΔΙΑ» είναι μια εταιρεία ιδιωτική πολυμετοχική όπου κανένας εκ των μετόχων δεν έχει πάνω από το 49%. Άρα δεν τον ελέγχει κανείς επιχειρησιακά, οι ίδιοι οι επενδυτές του το κουμαντάρουν με στόχο βεβαίως ν’ αναπτύξουν αυτό το δίκτυο περαιτέρω στη ζώνη που θα έχουν αναλάβει. Η ΕΕΤΤ έχει εποπτικό ρόλο και παρακολουθεί τη σωστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και ελέγχει τον οποιονδήποτε επενδυτή ή πάροχο για το κατά πόσο κινείται σύννομα.

Εάν δηλαδή δούμε ότι κάποιος αποκλίνει από τις διατάξεις του υφιστάμενου νόμου ή γενικότερα της νομοθεσίας που διέπει τα ζητήματα αυτά, η ΕΕΤΤ μπορεί να επιβάλλει σχετικά πρόστιμα και να παίρνει τα κατάλληλα διοικητικά μέτρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το κάνω λίγο πιο δύσκολο το ερώτημα αν επιτρέπετε: Θ’ αντιμετωπίσουμε τους «Εφόδια» της κάθε περιοχής όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα τον ΟΤΕ πάνω στο δίκτυο χαλκού; Είναι πολύ συγκεκριμένο το ερώτημα και θέλω ν’ ακούσω και τι κάνουμε με το θέμα της κοστοστρέφειας και αν θα προσδιορίσουμε στις μελέτες ΣΔΙΤ οι οποίες θα βγουν, την τιμή χονδρικής πώλησης της σκοτεινής οπτικής ίνας.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εμείς ανοίγουμε την αγορά, δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους τους επενδυτές των νέων τεχνολογιών και θέτουμε κανόνες τέτοιους που τελικώς θα λειτουργούν υπέρ του τελικού χρήστη του καταναλωτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου απαντάτε πολιτικά και όχι πρακτικά. Θέλω μια πρακτική απάντηση, όχι πολιτική απάντηση.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κύριε Κανέλλο, σας παρακαλώ το τεχνοκρατικό να το απαντήσετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ετέθη και το θέμα αν ο ΟΤΕ θα μπορεί να καταργηθεί η δεσπόζουσα θέση του σε ορισμένες περιοχές….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, όποιος παρακολουθήσει τις εξελίξεις δε θα διακινδυνεύσει τη θέση του στην αγορά. Εμείς ουσιαστικά δημιουργούμε νέα δυναμική, είμαστε ανοιχτοί και προς τον ΟΤΕ και βεβαίως τον έχουμε καλέσει να συμμετέχει επενδυτικά σ’ αυτό το project με τους κανόνες ανοιχτής αγοράς που έχουμε θέσει μέσα από το νομοσχέδιο.

Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Αν μου επιτρέπετε ν’ απαντήσω εγώ τεχνοκρατικά, στο τεχνοκρατικό ερώτημά σας: Ο «ΕΦΟΔΙΑ» θα είναι μια εταιρεία σαν την Αττική Οδό. Η εταιρεία που διαχειρίζεται την Αττική Οδό δεν πρέπει να έχει σχέση ελέγχουσας ή ελεγχόμενης εταιρείας με εταιρείες οι οποίες χρησιμοποιούν την Αττική Οδό και κυκλοφορούν πάνω σ’ αυτή, δηλαδή εταιρείες οι οποίες διαχειρίζονται αυτοκίνητα, πούλμαν, ταξί και ούτω καθ' εξής, για ευνόητους λόγους. Εξηγήσαμε ότι στόχος του νομοσχεδίου είναι ν’ αποτελέσει μια ουδέτερη υποδομή. Και η διαδικασία είναι η εξής:

Ο «ΕΦΟΔΙΑ» με βάση τους όρους του διαγωνισμού ο οποίος θα προκηρυχθεί θα δώσει μια τιμή εκμίσθωσης της ίνας προς τους παρόχους. Θα καθορισθεί λοιπόν αυτή η τιμή ως ένα ταβάνι, ως ένα πλαφόν οπότε μπορεί να προσφέρει μια τιμή, μπορεί να πάει από κει και κάτω ανάλογα με τις συνθήκες του ανταγωνισμού, δε μπορεί να ξεπεράσει το όριο αυτό. Σας αναφέρω ενδεικτικά ότι σε κάποιες αγορές, επειδή αναφέρθηκε ο κύριος για τιμές, στη Σιγκαπούρη ας πούμε, που είναι πόλη-κράτος που υπάρχει το δίκτυο Fiber Τo Τhe Home και το οποίο επισκεφθήκαμε και έχουμε επαφή προκειμένου ακριβώς να κάνουμε ένα πλαίσιο το οποίο να λειτουργεί με βάση τα διεθνή πρότυπα, η τιμή εκμίσθωσης της ίνας είναι € 7,5.

Φυσικά αυτή η περιοχή είναι πάρα πολύ πυκνοκατοικημένη, είναι πόλη-κράτος και αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος, επειδή ρωτήσατε τον Υπουργό σχετικά με το κόστος, διαφέρει με το αν κατοικείτε σε μια περιοχή πυκνοκατοικημένη από το αν κατοικείτε σε μια περιοχή αραιοκατοικημένη κτλ. Το κόστος δε σύνδεσης των χρηστών με την υποδομή θα μπορεί να το αναλάβει ο πάροχος με την ίδια έννοια που οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επιδοτούν συσκευή για παράδειγμα και σας υποχρεώνουν να μείνετε στο δίκτυό τους επί ένα χρονικό διάστημα και αν τυχόν θελήσετε να φύγετε υπάρχουν διαδικασίες στο νομοσχέδιο οι οποίες εξασφαλίζουν την αποδεσμοποίηση της ίνας, το Fiber Unbundling, να μη σας έχει δηλαδή δέσμιο ένας πάροχος αν θέλετε ν’ αλλάξετε πάροχο, οπότε θα πληρώσετε αναλογικά τη διαφορά η οποία μεσολαβεί μεταξύ της τιμής την οποία έχετε συμφωνήσει, των μηνών τους οποίους χρησιμοποιήσατε την υποδομή και των μηνών που θέλετε ν’ αλλάξετε πάροχο.

Σε ό,τι αφορά δε την εγκατάσταση του δικτύου, δηλαδή τη σύνδεση του χρήστη με την υποδομή, ο «Εφόδια» που είναι μια εταιρεία όπως είπαμε ιδιωτική, όπως δηλαδή όλες οι εταιρείες ΣΔΙΤ η οποία δεν επιτρέπεται να ελέγχεται από έναν πάροχο ηλεκτρονικών επικοινωνιών, μπορεί να είναι μέσα ένας πάροχος, μπορεί να είναι μια κατασκευατική εταιρεία, μπορεί να είναι μια Τράπεζα και ούτω καθ' εξής, είναι ακριβώς αυτός ο οποίος παρέχει το μέσο, αυτός ο οποίος παρέχει ουδέτερα την υποδομή.

Και πάνω στο στίβο αυτό μπορεί να τρέξει καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, ανάλογα με τα επιχειρηματικά του μοντέλα και ούτω καθ' εξής. Και κάτι επιπρόσθετο: Πάνω σ’ αυτή την ουδέτερη υποδομή μπορεί ν’ αναπτυχθούν καινούργιες εταιρείες και καινούργια επιχειρηματικά σχήματα τα οποία δεν είχαν υπάρξει μέχρι σήμερα. Αυτό το έργο μπορεί να κατασκευασθεί με τους παρόχους, με τη συμμετοχή ή χωρίς τη συμμετοχή των παρόχων, αλλά ουσιαστικά θα δώσει ανάπτυξη, θα δώσει growth, θα δώσει δυνατότητα να παίρνετε εσείς εάν κατοικείτε στον 3ο όροφο τις υπηρεσίες σας από ένα πάροχο και αν κατοικείτε στον 2ο από έναν άλλο πάροχο.

Ουσιαστικά δηλαδή λύνει όλα αυτά τα προβλήματα που είχε ν’ αντιμετωπίσει η ρυθμιστική Αρχή σχετικά με την αδεσμοποίηση του τοπικού βρόχου και ούτω καθ' εξής. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοβουλία είναι καινοτόμος και πραγματικά εξ ονόματος όλων των μελών της ομάδας πιστεύουμε ότι πραγματικά είναι ένα νομοσχέδιο ρηξικέλευθο και πολύ τολμηρό.

Και κάτι τελευταίο θα μου επιτρέψετε να προσθέσω κ. Υπουργέ: Εισάγουμε μερικές διατάξεις οι οποίες είναι ουσιαστικά καινοτόμες, δηλαδή επιτρέπουν σ’ ένα κτίριο το οποίο κατοικείται από ηλικιωμένους ανθρώπους και έστω κάποιους ανθρώπους νεότερης ηλικίας να συνδεθεί ακριβώς στο δίκτυο με μια απλή αίτησή του προς έναν πάροχο, όχι προς τον «Εφόδια», όπως εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης δεν επιτρέπεται ο πάροχος, ο «Εφόδια» να έχει σχέση με τον τελικό χρήστη αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιήσει έναν πάροχο.

Με έναν πάροχο λοιπόν της επιλογής του μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί οροφοκτησίας. Δε χρειάζεται δηλαδή να γίνει Γενική Συνέλευση να εγκριθεί κτλ. Και φυσικά το κόστος δε μπορεί να βαρύνει τη συνιδιοκτησία. Ευχαριστώ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο τέλος της παρουσίασής σας αναφέρατε την ΕΕΤΤ. Υπάρχει αυτή τη στιγμή κενό στη θέση του Προέδρου. Τι έχετε κάνει μέχρι τώρα και τι να περιμένουμε αυτές τις μέρες; Γιατί δε νομίζω ότι θα είναι καλό να επαναληφθεί η περίπτωση του κενού στην ΕΕΤΤ όταν ο κ. Γιακουμάκης…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τώρα ενημερώνω ότι ανακοινώνεται η νέα σύνθεση..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα παραμείνει ο κύριος Αλεξανδρίδης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το μάθετε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εξαιρούνται οι παρόντες κ. Υπουργέ;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα το μάθετε εντός των ημερών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν έχετε την καλοσύνη διευκρινίστε μου: Είπατε ότι το 80% του πληθυσμού που ρωτήθηκε είπε ότι για τα σκαψίματα δεν έχει πρόβλημα. Οι δρόμοι στην πρωτεύουσα θα σκαφούν όλοι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει πρόβλεψη στην εγκατάσταση. Δηλαδή ένας Δήμος π.χ. που διατηρεί ένα δικό του δίκτυο, μπορεί κάλλιστα να συνεννοηθεί με τον «Εφόδια» της περιοχής του και να συνεκμεταλλευθούν τη «σκοτεινή ίνᨻ μέσα από την αξιοποίηση του υφιστάμενου δικτύου του Δήμου. Αυτό δίνει προοπτική και στους Δήμους όπου θέλουν να επιταχύνουν τις διαδικασίες του τοπικού «ΕΦΟΔΙΑ».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν καταργούνται όμως τα τέλη …
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε, άλλο το ένα άλλο το άλλο. Όταν π.χ. ο «ΕΦΟΔΙΑ» θέλει να πάει σ’ ένα υφιστάμενο δίκτυο, να πάει στο δίκτου του ΟΣΕ για παράδειγμα που είναι νεκρό σήμερα ή της Εγνατίας Οδού, με διαπραγμάτευση ορίζεται τίμημα και πληρώνει ο «ΕΦΟΔΙΑ» το δίκτυο του ΟΣΕ και το αξιοποιεί. Έτσι δεν έχουμε έξτρα σκαψίματα και έχουμε κέρδος και για τον έναν φορέα, δηλαδή τον «Εφόδια» και για τον άλλον που δίνει την υποδομή του, και βεβαίως έχουμε ταχύτητα όσον αφορά την υλοποίηση των projects.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συγνώμη, αυτό που αναφέρετε έχει να κάνει με backcomb δίκτυο, δηλαδή να το χρησιμοποιήσω το δίκτυο του ΟΣΕ, το δίκτυο του τραμ, του ηλεκτρικού, οτιδήποτε, αυτά είναι backcomb δίκτυα. Τι θα κάνουμε με το θέμα των δικαιωμάτων διέλευσης των Δήμων; Θα τα πληρώσουμε ή θα τ’ αφήσουμε απ’ έξω; Ή θα τα εξαιρέσουμε; Το λέω απλά επειδή ξέρουμε όλοι κι εσείς τα ξέρετε, προφανέστατα, υπήρχε μια μεγάλη συζήτηση, ότι αυτό το δίκτυο είναι εθνικό δίκτυο, εθνικής σημασίας και θα του συμπεριφερθούμε όπως συμπεριφερθήκαμε στο δίκτυο φυσικού αερίου.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτή είναι η λογική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή είναι η λογική; Θα το συνεχίσουμε αυτό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, αυτή είναι η λογική και αυτή είναι η λογική που θα προσελκύσει και σοβαρούς επενδυτές οι οποίοι θα ξέρουν ότι δε θα παρακαμφθούν τα χρονοδιαγράμματα και θα έχουν την απόλυτη διευκόλυνση του τύπου του νόμου προκειμένου να πετύχουν το σκοπό τους.

Λ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Θα ήθελα να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο κ. Υπουργός: Σχετικά μέ τα τέλη διέλευσης ισχύει το εξής: Επειδή ακριβώς υπάρχει η κάλυψη ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει να φτάσει το δίκτυο σε 54 πόλεις-πρωτεύουσες νομών μέσα σε 7 χρόνια….
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι 52 πόλεις. Οι δυο μεγάλες πόλεις Θεσσαλονίκη και Αθήνα και ουσιαστικά αυτό το σύμπλεγμα, ας το πούμε έτσι, είναι κι αυτό το οποίο θα «έρθει εκεί». Από κει και μετά αυτό που παραλείψαμε να πούμε κι είναι σημαντικό είναι ότι αυτό το βασικό δίκτυο παροχής υπηρεσιών είναι απολύτως συμβατό και με νέες μορφές επέκτασης της χρήσης με WIMAX και WIFI κυρίως σε περιοχές που έχουν…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το δίκτυο ίνας θα μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά και με άλλα δίκτυα;
κ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Αυτό ακριβώς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μπορεί να το επεκτείνει κάποιος από τους «Εφόδια» και πέραν των..
κ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Βεβαίως, φυσικά.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Λέω τώρα είσαστε σε ένα νησί και το δίκτυο φτάνει στην πρωτεύουσα του νησιού και θέλει ένα χωριό απομονωμένο ορεινό να αποκτήσει κι αυτό ίσης ταχύτητας και ποιότητας πρόσβαση.
κ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Όσο γίνεται.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, δεν το ξέρουμε, γιατί η τεχνολογία τρέχει. Σήμερα λοιπόν έχουμε την εφαρμογή WIMAX με μια κεραία WIMAX ενδεχομένως την οποία να τη βάλετε με το υφιστάμενο δίκτυο, θα μπορούσε να παραχθεί η υπηρεσία αυτή και στο απομακρυσμένο χωριό. Δηλαδή αυτό είναι ένα συμπληρωματικό σχέδιο που μπορεί να τρέξει παράλληλα...
κ. ΚΑΝΕΛΛΟΣ: Να προσθέσω κάτι στο ερώτημα που θέσατε, σχετικά με τα δικαιώματα διέλευσης.
Πράγματι τα δικαιώματα διέλευσης είναι μία πονεμένη ιστορία στη χώρα μας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε και ακριβώς για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, δηλαδή να ξεπεραστεί το μεγάλο πρόβλημα των Δήμων σε σχέση με τα δικαιώματα διέλευσης, προβλέπεται μία παθητική υποδομή η οποία δε θα πληρώνει δικαιώματα διέλευσης, θα μπορεί να εγκαταστήσει το δίκτυο δηλαδή με βάση διαδικασίες φυσικά που προβλέπονται στο νόμο, διαδικασίες αδειοδότησης συνοπτικές.

Δηλαδή θα κάνει μία αίτηση, για να σας αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, σε έναν φορέα και αν ο φορέας δεν απαντήσει εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος τότε η άδεια θα θεωρείται ότι αυτοδίκαια έχει χορηγηθεί και θα μπορεί ο «ΕΦΟΔΙΑ» να αρχίσει τα σκαψίματα. Θα υπάρχει δυνατότητα τροποποίησης φυσικά της όδευσης, αν αυτό κριθεί διότι υπάρχουν κάποιοι αρχαιολογικοί χώροι, προστατευόμενοι οικισμοί, περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ούτω καθεξής.

Όταν δε λέμε δημόσια γη ή ιδιωτική γη, μιλάμε για ακίνητα τα οποία ανήκουν σε Δήμους, σε Κοινότητες, στη Νομαρχία, στην Περιφέρεια, μιλάμε για οδούς οι οποίες ανήκουν στο κράτος, οι οποίες ανήκουν κατά παραχώρηση σε ιδιωτικούς φορείς και ούτω καθεξής. Υπάρχουν προβλέψεις λοιπόν για όλα αυτά και η απαλλαγή του «ΕΦΟΔΙΑ» από τα δικαιώματα διέλευσης ακριβώς θα κατατείνει, θα υπάρξει μία αντανάκλαση αυτής στους παρόχους.

Διότι αντιλαμβάνεστε, μια και ρωτήσατε για τιμή, ότι αν το κόστος «παραγωγής» για τον «Εφόδια» είναι υψηλό, οπωσδήποτε θα το πουλήσει ακριβότερα στους παρόχους. Επομένως δίνουμε μία νομική επιδότηση, ένα legal subsidy στον «Εφόδια», ακριβώς για να μπορέσει να προσφέρει την ίνα σε προσιτές τιμές, ώστε να την καταστήσει ελκυστική για τους παρόχους, προς όφελος τελικά του τελικού χρήστη.

Και μια και ρωτήσατε για τελικές τιμές, θα υπάρχει μία τιμή εκμίσθωσης της ίνας από τον «Εφόδια» προς τους παρόχους, θα υπάρχει ένα λογικό κέρδος του παρόχου και θα υπάρχει μία τιμή. Υπάρχουν διεθνείς τιμές αυτή τη στιγμή, γύρω στα 40-45 ευρώ που προσφέρονται σε άλλες χώρες που έχουμε μελετήσει, που ευελπιστούμε ότι θα είναι αντίστοιχες και χαμηλότερες ακόμα, αλλά για τελείως διαφορετικές υπηρεσίες. Μη συγκρίνετε αυτά τα οποία ξέρουμε σήμερα, θα είναι τελείως διαφορετικό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας εξηγήσετε λίγο τα βήματα που θα γίνουν.

Ας υποθέσουμε ότι προχωράει το νομοσχέδιο ψηφίζεται, άρα λοιπόν βάσει νόμου είμαστε τυπικοί και σωστοί. Τώρα το θέμα είναι ότι πάει μετά ο κάτοικος μιας περιοχής, κάνει αίτηση στον «Εφόδια» και μετά ξεκινάνε οι εργασίες; Δηλαδή τα βήματα ποια μπορούν να είναι για τον τελικό χρήστη, έτσι ώστε να ξέρει ότι κάποια στιγμή θα πρέπει να επιλέξει πάροχο ενημερώνοντας τον «Εφόδια» γιατί θα πρέπει να γίνουν κάποιες εργασίες;

Τα σκαψίματα στο σπίτι πότε ακριβώς θα γίνουν, πως θα γίνουν, και λοιπά; Δηλαδή κάποια πράγματα, για να τα καταλάβει και ο πολίτης.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτα απ΄ όλα όπως είπαμε ο «Εφόδια» είναι αυτός που κατασκευάζει συντηρεί και εκμεταλλεύεται τη βασική υποδομή, δηλαδή τη σκοτεινή ίνα.
Ο καταναλωτής και τελικός χρήστης δε συναλλάσσεται με τον «Εφόδια», αλλά με όποιον πάροχο επιθυμεί, ο οποίος βέβαια πάροχος προσφέρει γκάμα υπηρεσιών. Αν λοιπόν εσείς ως χρήστης επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε κάποιον πάροχο και να αγοράσετε από αυτόν κάποιες υπηρεσίες, απευθύνεστε σε αυτόν.

Ο πάροχος τώρα με τη σειρά του, για να μπορέσει να φτάσει στο δικό σας σπίτι, χρησιμοποιεί την υποδομή που έχει χτίσει και αξιοποιεί ο «Εφόδια» και καταβάλλει ο πάροχος προς τον «Εφόδια» τίμημα, προκειμένου να χρησιμοποιεί αυτήν την υποδομή. Εσείς συναλλάσσεστε μόνο με τον πάροχο και πληρώνετε τις υπηρεσίες που ο πάροχος έχετε επιλέξει να σας προσφέρει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τις εργασίες της εγκατάστασης;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τις εργασίες της εγκατάστασης τις έχει εξαρχής ως ευθύνη του ο «Εφόδια», ο οποίος προσπαθεί να φτάσει σε δύο εκατομμύρια νοικοκυριά, με το σύστημα το οποίο περιγράφει ο νόμος. Και αυτό που είναι πολύ σημαντικό, το είπε ο κ. Κανέλλος προηγουμένως, είναι ότι δίνουμε τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής.

Δηλαδή σε μία πολυκατοικία μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιος που θέλει να έχει οπτική ίνα στο σπίτι να την πάρει την ώρα που οι άλλοι ακόμα δεν έχουν αποφασίσει να το κάνουν αυτό, ή όταν αποφασίσουν να το κάνουν μπορεί ο ένας στον τελευταίο όροφο να παίρνει από έναν πάροχο και ο άλλος να παίρνει από άλλον πάροχο, υπάρχει αυτή η ελευθεριότητα στην επιλογή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας άκουσα νωρίτερα να λέτε ότι για κάθε νέο σπίτι το οποίο θα χτίζεται, θα πρέπει να υπάρχουν και κάποιες προβλέψεις σχετικές, προκειμένου να παίρνει και τη σχετική πολεοδομική άδεια.

Αυτό μου δημιουργεί εύλογα μια απορία, τότε τι γίνεται με τα μέχρι σήμερα σπίτια που έχουν κατασκευαστεί σε παλαιότερες δεκαετίες και που φυσικά ούτε το internet ξέρανε, ούτε το intranet μπορούσαν να φανταστούν ότι υπάρχει. Θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες, θα χρειάζονται όλα αυτά κάποιες παρεμβάσεις;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, αυτό ως μέτρο είναι καινοτόμο και αφορά τις από δω και στο εξής κατασκευές. Ο «ΕΦΟΔΙΑ» όμως ουσιαστικά αναφέρεται με τη δράση του και στα υφιστάμενα σπίτια. Δηλαδή τα δύο εκατομμύρια νοικοκυριά είναι και υφιστάμενα κτίρια, στα οποία βεβαίως πηγαίνει ο «Εφόδια» και κάνει την απαιτούμενη σύνδεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις περαιτέρω;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τι εννοείτε;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοώ ότι όταν ένα σπίτι καινούριο ήδη θα έχει κάποιες έτοιμες υποδομές, τα υπάρχοντα σπίτια..
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Στα υπάρχοντα σπίτια θα γίνουν οι παρεμβάσεις σύνδεσης που απαιτούνται, δεν είναι κάτι δύσκολο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι κάτι δύσκολο, δηλαδή είναι κάτι πολύ απλό να γίνεται;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απλά είναι καλό να υπάρχει η πρόβλεψη για την πόλη του μέλλοντος και γι΄ αυτό το λόγο βάζουμε την έγκριση πολεοδομικών αδειών, να υπάρχει στις κατασκευές πρόβλεψη και για τέτοιου είδους οριζόντια και κάθετη εγκατάσταση ινο-οπτικού συστήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι πολύ εύκολη η εγκατάσταση σε ένα παλιό σπίτι ή σε ένα νέο;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αυτό οι Μηχανικοί θα σας το πουν, εγώ νομίζω ότι είναι εξίσου εύκολη, απλώς στο ένα προβλέπεις και δε χρειάζεται εκ των υστέρων να κάνεις παρεμβάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάνω σε αυτό θα ήθελα λίγο περισσότερες διευκρινίσεις. Ποιος θα δίνει το πιστοποιητικό για τις νέες άδειες οικοδομής, δηλαδή πλέον που θα πρέπει να έχουν εγκατάσταση οπτικών ινών;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν αλλάζει κάτι εκεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως δεν αλλάζει κάτι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γίνεται ότι γινόταν μέχρι τώρα, δεν παρεμβαίνουμε..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα η Πολεοδομία δε γνωρίζει από οπτικές ίνες. Δηλαδή για παράδειγμα θέλω να σας πω ο Ηλεκτρολόγος έβαζε μια υπογραφή για την ηλεκτρολογική εγκατάσταση, κάποιος άλλος έβαζε για κάποια άλλα όπως για το φυσικό αέριο και τα λοιπά. Ποιος θα το δίνει αυτό το πιστοποιητικό και ποιο είναι το κόστος γι΄ αυτό το πιστοποιητικό;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε κάτι, δεν είναι ένα έξτρα πιστοποιητικό, είναι κάτι το οποίο θα το συναποφασίσουμε με το αρμόδιο Υπουργείο που έχει την ευθύνη να δίνει τέτοιου είδους εγκρίσεις, δηλαδή τα Γραφεία Πολεοδομίας, και θα ακολουθήσουμε πρότυπα που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

(Διαλογικές συζητήσεις)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο είναι, πόσο εφικτό είναι, γιατί εγώ τεχνολογικά ή τεχνικά δεν ξέρω, είναι όταν ένα νέο σπίτι με οπτικές ίνες θα έχει μια καλή εγκατάσταση με την οπτική ίνα που θα έχει φέρει στο δρόμο μου απέξω ο «Εφόδια» το παλιό σπίτι ακριβώς με το χαλκό που θα έχει ακόμη πως θα μπορεί να συνδεθεί; Ή θα πάμε στα παράπονα τύπου ΟΤΕ-TELLAS, τύπου ΟΤΕ-FORTHNET ότι "δε φταίω εγώ αλλά φταίει το δίκτυο που δεν είναι καλό, φταίει ο άλλος που δεν είναι σωστός" και τα λοιπά;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, μπαίνουμε σε μία νέα εποχή. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε υπόψιν τα πιο σύγχρονα δεδομένα. Βεβαίως η μετάβαση δε γίνεται με μαγικό ραβδί, χρειάζεται μία προετοιμασία κάθε φορά.

Γι΄ αυτό και λέμε ότι θεωρούμε σκόπιμο ως Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών οι νέες άδειες να συμπεριλαμβάνουν αντίστοιχο σχεδιασμό και να σας πω ένα παράδειγμα. Πριν μερικά χρόνια δεν είχαν όλα τα σπίτια καλοριφέρ, δεν ήταν υποχρεωτικός όρος για να αδειοδοτηθεί μια νέα οικοδομή και έγινε στην πορεία γιατί άλλαξαν και οι τεχνολογικές δυνατότητες και οι ανάγκες του κοινού.

Αυτή τη στιγμή μπαίνουμε σε αυτή την εποχή, κάθε τι καινούριο που ξεκινά λοιπόν λαμβάνει υπόψη του τα νέα δεδομένα. Κάθε τι που είναι παλιό και θέλει να γίνει καινούριο, διευκολύνεται από αυτό το νόμο. Κάποιοι που θέλουν να μείνουν στην παλιά τεχνολογία βεβαίως έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν. Αλλά πιστεύουμε ακράδαντα, ότι ο κόσμος που έρχεται θα νικήσει τον κόσμο που φεύγει. Έτσι γίνεται πάντα στην ιστορία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν είναι τόσο δύσκολο, όπως δινόταν οι άδειες, έτσι θα δίνονται. Απλά οι Πολεοδομίες όπως κάνουν προσαρμογές κατά καιρούς, θα λάβουν υπόψιν κι αυτά τα νέα δεδομένα. Καταλάβατε; Δεν αλλάζει κάτι δηλαδή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κατ΄ αρχήν όσον αφορά την επιλογή των πόλεων όπως αντιλαμβάνεστε συμπεριλαμβάνονται σχεδόν όλες οι πρωτεύουσες νομών, όλες όχι σχεδόν όλες και οι μεγάλες πόλεις και το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι παραδείγματος χάρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι 186 Δήμοι όμως σημαίνει…
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Γιατί είναι απλό, λοιπόν είναι τρεις ζώνες, είναι 52 πόλεις. Είναι οι δύο μεγάλοι οικιστικοί οικισμοί, δηλαδή η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα που είναι πολύ περισσότεροι Δήμοι.
Ουσιαστικά το δίκτυο αυτό φτάνει παντού, δηλαδή δεν υπάρχει νομός ο οποίος να μην καλύπτεται στα σημαντικότερα αστικά του κέντρα από αυτό το δίκτυο στην επταετία και αυτό βεβαίως μετά την επταετία στη δεκαπενταετία συνεχίζεται και καλύπτει το σύνολο, λαμβάνοντας υπόψιν και τις νέες εφαρμογές που έπονται εξαιτίας της εξέλιξης της τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Ερώτηση εκτός μικροφώνου)
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Κοιτάξτε, κατ΄ αρχήν θα σας πω ότι υπάρχει εξαρχής και πριν ακόμα δομηθεί όλο αυτό το θεσμικό πλαίσιο μία θετική επενδυτική κινητικότητα από παντού. Εμείς έχουμε κάνει ανοιχτή πρόσκληση στον ΟΤΕ και θα θέλαμε και πιστεύουμε ότι θα είναι ένας από τους κεντρικούς παίκτες που θα διεκδικήσουν να συμπρωταγωνιστήσουν σε αυτή την ιστορία.

Από κει και μετά εκτιμώ όμως ότι αυτό είναι μία κεντρική πολιτική και κυβερνητική απόφαση, για την οποία έχω ενημερώσει πρόσφατα όπως ξέρετε και τον Πρωθυπουργό. Η χώρα μας πρέπει να φύγει μπροστά και καλούνται όλοι οι Έλληνες επενδυτές που είναι ενεργοί στο χώρο αλλά και ξένοι που θα είχαν ενδεχομένως ενδιαφέρον να συμμετέχουν σε ένα τόσο σημαντικό project που αποτελεί όπως σας είπα και διεθνή πρωτοτυπία, να έρθουν να επενδύσουν.

Γι΄ αυτό και βάζουμε έναν χρόνο από την ώρα που θα ψηφιστεί ο νόμος, μέχρι την ώρα που θα βγουν τα τεύχη δημοπράτησης και θα αρχίσει ο διαγωνισμός, να παρουσιάσουμε στις διάφορες επενδυτικές κοινότητες το σκεπτικό μας και τις διευκολύνσεις που παρέχει ο νόμος σε έναν επίδοξο επενδυτή. Εμείς είμαστε αισιόδοξοι και έχουμε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον και νομίζω ότι θα υπάρξει εντέλει ενδιαφέρον και από τον ΟΤΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ ενώ πρόκειται για σκοτεινή ίνα, εδώ διαπιστώνεται σύμφωνα με το στυλ Στυλιανίδη ότι υπάρχει διαφάνεια απόλυτη κι αυτό είναι ευχάριστο και συγχαρητήρια.

Δύο πράγματα έχω να παρατηρήσω, δεν αντιδράσατε στο σχόλιο του συναδέλφου για προεκλογική περίοδο. Υπάρχει κάτι καινούριο ή το πήρατε έτσι;
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σήμερα μιλούμε για αποτελέσματα, όχι για πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεύτερον, είναι μια άγνοια παρατηρημένη στον κόσμο της επαρχίας γι΄ αυτά τα θέματα τα ψηφιακά. Θα γίνει κάποιο βήμα γνωριμίας, θα γίνει κάποια καμπάνια; Ευχαριστώ.
ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Η αρχή της ενημέρωσης του κοινού είναι αυτή η συνέντευξη που δίνουμε σήμερα.

Από κει και μετά σχεδιάζουμε να βγούμε επιθετικά προς τα έξω και να ενημερώσουμε όλους αυτούς που ενδιαφέρονται να εισαχθούν στον κόσμο των νέων τεχνολογιών και με επικοινωνιακή καμπάνια σχετική, αλλά βεβαίως και με ενημερώσεις που θα γίνονται σε επίπεδο κοινωνίας, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, στο πανεπιστήμιο, στη νέα γενιά, στους υφιστάμενους χρήστες, στους bloggers, στους Δημοσιογράφους και όπου αλλού χρειαστεί.

Ο στόχος είναι να επικοινωνήσουμε τις νέες εφαρμογές, να δείξουμε τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη αυτή η τεχνολογική και να προσελκύσουμε τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτόν τον κόσμο που έρχεται, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι μόνο θα μπορέσουμε να πρωταγωνιστήσουμε στις νέες εξελίξεις.

Ευχαριστώ πολύ.


Η συζήτηση συνεχίζεται στο κεντρικό θέμα