Καλησπέρα.
Ως συνήθως θα κουράσω πάλι το πόστ, προσπαθώντας να εμβαθύνω λίγο... Νοιώστε ελεύθεροι να το προσπεράσετε εάν ψάχνετε διαφορετική πληροφορία!
Αφού έξυσα την πληγή, νομίζω πως θα χρειαστεί να διευκρινήσω τη θέση μου στο <a href="http://www.adslgr.net/forum/viewtopic.php?p=49292&highlight=#49292">προηγούμενο πόστ</a> μου, σχετικά με την ασφάλεια που θα προσέφερε ένα On-Line UPS σε περίπτωση κεραυνού. Τονίζω ήδη εξάλλου, πως "Μία ΠΙΘΑΝΗ πρόληψη για το σύστημα θα αποτελούσε κάποιο αδιάλειπτο On-Line τροφοδοτικό...".
Η γαλβανική απομόνωση εισόδου-εξόδου (δικτίου ρευματοδότησης - σταθμού εργασίας/PC) που θα μπορούσε να προσφέρει ένα On-Line UPS, επιτυγχάνεται με τη μόνωση των πρωτευόντων τυλιγμάτων των μετασχηματιστών του από τα δευτερεύοντα, με το λεγόμενο Prespan, και με βερνίκι. Οι δε πλακέτες τους απομονώνονται ηλεκτρικώς μεταξύ τους, χρησιμοποιώντας opto-isolators για την ενδοεπικοινωνία τους. Η ηλεκτρική μόνωση είναι λοιπόν της τάξης των μερικών δεκάδων KV (χιλιάδων Volt): 20 με 50KV στην καλύτερη περίπτωση.
Από την άλλη, ο κανόνας θέλει 30KV περίπου σε κανονικές συνθήκες, για την επίτευξη σπινθήρα 1cm!
Ένας κεραυνός λοιπόν (που αποτελείται από πάρα-πάρα πολλά cm!), ή έστω το δυναμικό πεδίο που θα δημιουργήσει, θα λυθεί στα γέλια βλέποντας μια τέτοια ηλεκτρική μόνωση!
Δε γνωρίζω κατά πόσον υπάρχουν στην αγορά UPS με τέτοια πρόβλεψη ασφαλείας, για καιρικά δηλαδή φαινόμενα. Και αν υπάρχουν -που το θεωρώ τεχνικά δύσκολο-, δεν θα είναι καθόλου μα καθόλου φθηνά. Το μόνο που μπορούν οι σοβαρές εταιρίες του χώρου να κάνουν, είναι να πουλήσουν τα προϊόντα του ασφαλισμένα: Δηλαδή κάποιο μέρος της αξίας τους, να πηγαίνει σε ασφάλιστρα για τέτοιες ζημιές. Ας μην ξεχνάμε πως μια τέτοια εγγύηση, ανεβάζει την αξία της εταιρίας στην αγορά.
Για τα surge-arrestors τώρα, αποτελούνται κυρίως από Varistor (MOV), που δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν (=βραχυκυκλώσουν) τέτοια ποσά ενέργειας. Η δουλειά τους είναι να αντέξουν στην υπέρταση, όσο χρόνο χρειάζονται για να κάψουν τις ασφάλειες της συσκευής προστασίας. Πρακτικά λοιπόν τραβούν την πρίζα, ελπίζοντας πως οι ασφάλειες θα καούν στην ώρα τους. Εάν οι τελευταίες είναι μεγαλύτερες σε ένταση από τις προβλεπόμενες, ακολουθεί κατάρρευση!
Τέλος, οι φθηνοί σταθεροποιητες δεν είναι παρά αυτομετασχηματιστές, ή στην καλύτερη περίπτωση μετασχηματιστές απομόνωσης, με λόγο 1:1 και μερικές ενδιάμεσες λήψεις στο πρωτεύον τύλιγμά τους. Ένα μικρό κύκλωμα διαβάζει την εναλλασσόμενη τάση εξόδου, και αν τη βρει εκτός του παραδεκτού παραθύρου (πχ <210V ή >230V), αλλάζει στο πρωτεύον τη θέση τροφοδοσίας, σε άλλη λήψη. Με αυτόν το τρόπο ανεβαίνει ή κατεβαίνει σε σταθερά βήματα ο λόγος μετασχηματισμού, ώστε η τελική τάση εξόδου να πλησιάζει την ιδανική των 220V. Χωρίς είσοδο φυσικά, δεν παρέχουν έξοδο.
Με το εύρος ανοχής της τάσης εισόδου των σημερινών τροφοδοτικών, ίσως οι σταθεροποιητες να μή γίνονται πλέον χρήσιμοι. Επενδύοντας κάτι παραπάνω, αγοράζει κανείς ένα φθηνό UPS.
Ελπίζω να έριξα λίγο φως στο θέμα.
Φιλικά,
Γιώργος.
Εμφάνιση 16-22 από 22
-
24-01-04, 00:03 #16
-
24-01-04, 01:59 #17
Τέσπα, μήπως γνωρίζει κανείς αν μπορείς να κάνεις αλλαγή μπαταρίας σε ups? Που μπορώ να βρώ πληροφορίες σχετικά @ Greece?PvE animal!
-
24-01-04, 18:21 #18
εγω παντως που την επαθα και μου καηκε ολο το pc αγορασα ενα mustek 800va και ειμαι μια χαρα.
Συμβουλη,μην κανετε τεστ το Ups σας κατω απο καταιγιδα και κευραυνους.γιατι 8α εκπλαγειτε απο το ποσο λανθασμενοι εισασταν πως το Ups σας προσφερει ασφαλεια...
UPS που να προσφερουν μεγιστη ασφαλεια δεν υπαρχουν.
-
24-01-04, 21:34 #19
πραγματικά παιδιά ,
χτές και προχθές στο κέντρο (ομόνοια-Γ΄Σεπτεμβρίου) γινόταν Ο χαμός με την τάση του ρεύματος. Το ups δεν σταμάτησε να δουλέυει. Ευτυχώς τα καινούργια δεν τσιρίζουν απλά κάνουν κάτι ήχους , σαν αν πατάς διακόπτη, αλλιώς θα είχαμε τρελλαθεί όλοι. Το δίκτυο όμως στο γραφείο δεν έπαθε απολύτως τίποτα . Για Ups έχουμε (τι άλλο?) APC smart . Απλά κορυφή .
-
03-02-04, 03:28 #20
ποιο ον-λινε μοντελο διαλεξες και ποσο το πηρες?
-
04-02-04, 20:07 #21
Προσφατα παραγγειλα on-line απο Πλαισιο, οχι ups αλλα
πολυμπριζο ασφαλειας MG CL5 TEL που γραφει οτι κανει 28,00 e + ΦΠΑ
και το πληρωσα 36,24 e + ΦΠΑ.
Ειχα μεγαλη παραγγελια αλλα επειδη ελλειπε καποιο ειδος στην παραδοση
δεν καταλαβα αμεσως τι μου συνεβη(και που διαμαρτυρηθηκα μετα τι εγινε...)
Το αναφερω για οσους ενδιαφερονται για την on-line ενημερωση και συγκρισεις
στις τιμες καποιων "σοβαρων" μαγαζιων.
Καταπληκτικο κομματι, τα αξιζε τα λεφτα του σιγουρα αλλα με τα διπλα επαιρνα φτηνο ups.
Aυτο ειναι το μειον οταν θελουμε να αγοραζουμε virtual και οχι αυτοπροσωπως. Με Παπασωτηριου και Ε-shop οτι βλεπεις παιρνεις.
Τα πέντε "Α" του Μανόλη Γλέζου:
Αγανάκτηση, Αμφισβήτηση, Αυτογνωσία, Αλληλεγγύη, Αντίσταση.
Μένανδρος:
Όσοι δεν έχουν δικά τους προσόντα, καταφεύγουν στους ενδόξους προγόνους και παππούδες τους, με άλλα λόγια, σε τάφους και μνήματα.
-
12-11-04, 00:49 #22
Αρχικό μήνυμα από manoulamou
Συμφωνώ και επαυξάνω!!! Είμαι και εγώ πρόσφατα παθώντας απο το Πλαίσιο και ξέρω.
Παρόμοια Θέματα
-
όσοι θέλουν να συνεννοηθούμε για να πάμε
Από ace1774 στο φόρουμ COSMΟΤΕ ADSLΜηνύματα: 56Τελευταίο Μήνυμα: 06-02-07, 05:11 -
Για οσους ενδιαφερονται για αγορα καινουργιου υπολογιστη μεσα στο καλοκαιρι.
Από s33k3rgr στο φόρουμ Hardware ΓενικάΜηνύματα: 22Τελευταίο Μήνυμα: 05-08-05, 15:07 -
Γράψτε εδώ όσοι από εσας την πατήσανε με την σημερινή είδηση
Από NeK στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 76Τελευταίο Μήνυμα: 01-04-05, 22:03 -
Όσοι έχετε power regulator ή UPS δείτε σας ενδιαφέρει
Από pelasgian στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 23-02-05, 10:08
Bookmarks