Επειδή έχω φάει τα νιάτα μου που λέμε με το raid0 τα τελευταία 4 χρόνια θα σας δώσω μερικές συμβουλές για να μη χάσετε και σεις άπειρο χρόνο για να κάνετε πειράματα!!!
Λοιπόν, 1ον: για να ξεμπερδεύουμαι με το stripe: 16Kb σε nvidia controller και 32Kb σε Intel τελεία και παύλα!!!
2ον:Οσοι από εσάς έχετε δίσκους στις 7200 στροφές και δεν έχετε σκοπό να πάρετε raptora μη διστάσετε να πάτε σε raid0.Θα δείτε πραγματικά μεγάλη διαφορά στα πάντα.
3ον: Εδώ είναι και τα δύσκολα τώρα γιατί θα αναφερθώ σε όσους έχουν raptores σε raid0.Και λέω δύσκολα γιατί θα πρέπει να παλέψετε περισσότερο με την ψυχολογία σας για να αποφασίσετε αν θα μείνετε ή θα φύγετε από το raid0.Να σας πω πρώτα ότι ήμουν για 3 χρόνια περίπου με τους 36άριδες σε raid0, το πολύ κάνα δίμηνο με 74άριδες (raid0 εννοείται), και τον τελευταίο μήνα με έναν 150 raptora.Οσο ήμουν με τους 36άριδες το raid0 βασικά ήταν μονόδρομος γιατί ήθελα γρήγορο δίσκο άλλα η χωριτικότητα του ενός δεν μου έφτανε.Γιαυτό και αυτά τα 3 χρόνια περίπου δεν είχα κάνει ποτέ το πείραμα του ενός 36άρη.Αποφασίζω λοιπόν να κάνω update στους δίσκους και αφού το raid0 ήξερα αυτό και εμπιστεύομαι (σαν τις νοικοκυρές) χτυπάω 2 74άριδες.Ολα καλά, γρήγορα και σφαιράτα σαφώς καλύτερα από 2 36άριδες.Κάποια στιγμή λοιπόν για πειραματικούς σκοπούς για τον φίλο μου τον JoeBar, με βάζει να του κάνω το πείραμα του ενός 74άρη..........................ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ σας λέω άρχισα να κλαίω τα λεφτά του δεύτερου 74άρη.Για να μη σας κουράσω άλλο με ιστορίες θα σας πω τα αποτελέσματα συνολικά και ο καθένας ας πράξει αναλόγως........
Λοιπόν,
ο ένας 74άρης πάει καλύτερα από δύο 36άριδες
ο ένας 74άρης σε σχέση με δύο(raid0) είναι σχεδόν το ίδιο(το σχεδόν θα το αναλύσω πιο κάτω)
ο ένας 150άρης ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ!!!!!!!
Με τη φράση ''πάει καλύτερα'' εννοώ άνοιγμα παραθύρων,word-excel κτλ,ΦΟΡΤΩΜΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ όπου και το τελευταίο ήταν που μου έκανε απίστευτη εντύπωση και άρχισα να ξενερώνω με το raid0, και γενικότερα η αίσθηση που σου δίνει ένα σύστημα.
Υπάρχει όμως και αυτό το ''σχεδόν'' που ανάφερα πιο πάνω και εξηγούμαι αμέσως: όταν θα βάλετε raptora μόνο του 74άρη ακόμα και 150άρη (και φαντάζομαι και 36άρη) σε σχέση με raid0 έστω και με 36άρηδες , θα χάσετε λίγο χρόνο στο boot των windows γύρω στα 5-10sec.
Επιπλέον θα δείτε μια μικρή έως ελάχιστη απροθυμία στο install γενικότερα παιχνιδιών-προγραμμάτων στο μονό δίσκο σε σχέση με το raid0, όπου αυτό λύθηκε παίρνοντας τον 150άρη.
Θα σας πω και κάτι άλλο τώρα αλλά ΜΗ ΜΕ ΚΡΑΞΕΤΕ........όταν έβαλα μόνο του τον 74άρη (και μετά τον 150άρη) μου φάνηκε σα να ρολάρανε ένα κλικ καλύτερα τα παιχνίδια.(ίσως λόγω μικρότερου load του cpu σε σχέση με raid0)
Αυτά είχα να σας πω παιδιά και πιστεύω να βοηθήσουν τους αναποφάσιστους![]()
Υ.Γ: Μερικές φορές μου λείπει το raid0 αλλά όχι από θέμα επιδόσεων αλλά επειδή ακούγεται ψαρωτικό να το έχεις στο σύστημά σου.(νομίζω ότι όσοι έχετε raptores σε raid0 με καταλαβαίνετε)Γιαυτό και αν ξαναγυρίσω ποτέ στο raid0 θα είναι για ψυχολογικούς λόγους!!!![]()
Εμφάνιση 136-150 από 167
-
04-06-06, 14:14 #136
-
04-06-06, 14:28 #137
Και που να ειχες τρεις δισκους ή τρεις συστοιχιες δισκων. Ακομα και το raid0 δεν μπορει να συγκριθει με δυο αυτονομους δισκους. Για μενα αν κανεις raid σημαινει πρωτα οτι θα εχεις δυο ή περισσοτερες συστοιχιες ή δισκους. Αλλιως με μια συστοιχια raid0 μονο και κανεναν αλλο δισκο ανεβαζεις ταχυτητα η οποια δεν διπλασιαζεται αλλά φτανει σε καλα νουμερα και εχεις σαν αποτελεσμα να φορτωνεις τα παντα απο εναν δισκο, το οποιο σε καμια περιπτωση δεν εξυπηρετει εφοσον ζητας απο αυτη την συστοιχια να κανει τα πανταμ να διαβαζει πολλαπλα αρχεια ταυτοχρονα πραγμα που απο την φυση του κανει την ταχυτητα και αποκριση κακη.
Αν λοιπον συγκρινετε το raid0 (μιας συστοιχιας) με τους δυο δισκους φυσικο ειναι να εχετε απογοητευτει.
Προσωπικα εχω εναν δισκο με το λειτουργικο, και δυο συστοιχιες raid0.
-
05-06-06, 01:16 #138
@Varsos Να σαι καλά φίλε πολύ χρήσιμη η εμπειρία σου. Θα το ξανασυμβουλευτώ το θρεντ αυτό αν κάνω αναβάθμιση δίσκων. Μέχρι στιγμής οι 36άρηδες στο ρειντ0 με καλύπτουν απόλυτα για παράθυρα και παιχνίδια και ψιλογουστάρω που τους έχω όπως κι εσύ και επίσης έχω και IDE και εξωτερικό σκληρό οπότε από χωρητικότητα είμαι ΟΚ. Κάρτα γραφικών έχω στο μάτι τώρα και καθώς επιστρέφω Ελλάδα το μεγάλο άγχος θα είναι να βάλω ADSL πάλι αλλιώς με τι μούτρα θα ποστάρω;
Όσα μπεντσμαρκ είχα κάνει μέχρι να καταλήξω στο stripe 16K τα έκανα με το ΑΤΤΟ και τα ποστάριζα σε ένα φόρουμ με πωρωμένους που όλο αλλάζανε τα ρέιντ τους και κάνανε αγώνες δίσκων. Είδα πόσο άρρωστο ήταν και αποφάσισα ότι τα 16Κ ήταν ΟΚ για μένα και μετά άρχισα αλύπητα παιχνίδια!
Πάντως επειδή τότε που έπαιζα με τα ρέιντ το φόρουμ που είχα βρει ήταν πάρα πολύ κατατοπιστικό (παρόλο που το έυκολο ρέιντ για οικιακό χρήστη ήταν νέα μόδα ακόμη) το παραθέτω για να χάσουν μερικοί των ύπνο τους: http://forums.pcper.com/forumdisplay.php?f=40
Ελπίζω να είναι στα ίδια καλά επίπεδα ακόμη.-kfilip
_____
i7-2600K@3.4GHz, Asrock Fatal1ty P67, 24Gb DDR3 Corsair 9-9-9-24, RADEON HD 6990 2Gb, OCZ Vertex 2 120Gb/WD Caviar Blue 1Tb, Coolermaster Silent Pro Gold 1200W PSU, Win7 x64, 26"+20" Dual monitor (LG), Razer Orbweaver gaming keypad, Razer Blackwidow Ultimate gaming keyboard, Roccat Nyth gaming mouse
-
24-09-06, 11:38 #139
Χθες έκανα κι εγώ RAID 0 με 2xWD800JD SATAII, 2 partitions για τα
α. λειτουργικό (winxp pro)/προγράμματα (25GB)
β. Games (123GB)
Ο WD2000JB IDE παραμένει μόνος του στο κανάλι για backups και downloads και το page file στην αρχή του δίσκου (3.5GB).
Τον ένα WD800JD τον είχα μόνο του μερικούς μήνες. Ο 2ος που πήρα για να κάνω το RAID είναι ίδιο μοντέλο (800JD), αλλά διαφέρει μάλλον στο firmware και υποστηρίζει και NCQ*!
1. Λέτε να το απενεργοποιήσω το NCQ, γιατί είδα ότι είναι enabled! Δε ξέρω ο ένας να έχει, ο άλλος όχι και να είναι σε raid0
2. To page file το έχω εκεί μετά από κάποια tutorials που διάβασα. Βασικά να μην είναι το page file στον δίσκο με το λειτουργικό. Αλλά τώρα με το raid0, δε ξέρω αν είναι καλύτερα να κάνω ένα partition εκεί.
3. Stripe size 16k, clusters 4k
Αυτά νομίζω αλλάζουν χωρίς να χρειάζεται format (το cluster size σίγουρα, δε ξέρω για το stripe size). Ενδέχεται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα με την αλλαγή τους;
Και δύο long που έκανα:
WD2000JB IDE:
RAID 0 με 2xWD800JD SATAII:
*: Δε ξέρω αν είναι NCQ ή TCQ. Δεν αναφέρει τίποτα για τον 80άρι στο site της WD!
-
24-09-06, 12:01 #140
Χμμμ, πολυ μικρο stripe size εχεις βαλει. Αυτο ειναι χρησιμο μονο οταν κανεις RAID5, 10 ή RAID0 πολλαπλων δισκων (ανω των δυο).
Το stripe size τι κανει: μας δηλωνει το μεγεθος κατα το οποιο θα γινεται η διασπαση του αρχειου και θα γραφεται ποτε στον ενα δισκο και ποτε στον αλλο (το επομενο μπλοκ).
Ετσι οταν εχεις μικρο σε δυο δισκους τοτε κανεις μεγαλη χρηση στους δισκους και ειναι χρησιμο μονο οταν θελεις να κανεις προσπελαση σε μικρα αρχεια και οχι για συνεχομενες διαμεταγωγες.
Μικρο θεωρειται το 64K και κατω.
Το 64K ειναι τυπικο, δεν το προτιμανε πολυ.
Οταν εχεις μεγαλο (128Κ) τοτε τα δεδομενα διαχωριζονται πιο αραια και εκμεταλευεσε το buffering αλλά και την εναλλαγη τροφοδοσιας του δικου με πληροφοριες ωστε αυτος να μην "μπουκωνει". Κανεις καλυτερη χρηση των κεφαλων. Συνισταται σε κανονικη χρηση υπολογιστη και σε χρηση video editing (καλυτερα και παραπανω).
Τωρα JD και NCQ δεν ξερω. Μηπως ειναι αλλο μοντελο; Φυσικα και πρεπει να το απενεργοποιησεις.
Το page file αστο στον αλλο δισκο σε δικο του partition.
Το cluster το ρυθμιζουν τα XP και στα 4k και ειναι ΟΚ εκει.
-
24-09-06, 12:26 #141
Μα όπως είπε και ο Varsos πάνω, 16k=best for nvidia
Αυτό λένε και αλλού, 16k best
Δε ξέρω! Εγώ έχω το λειτουργικό στο raid. Video edit σπάνια θα κάνω.
Δεν είναι άλλο μοντέλο!
ok
Ναι το ξέρω. Το αφήνω έτσι
-
25-09-06, 03:24 #142
Μερικες απορειες και απο εμενα(θελω να στεισω ενα συστημα με raid)
1. Ειπαμε για video/image editing φτιαχνουμε raid 0, σωστα?
2. Καπου διαβασα οτι "Western Digital Raid Edition" δεν ειναι τοσο καλοι. Μπορει να μου πει καποιος για πιο λογο?
3. Οι δισκοι που σκεφτομαι να παρω ειναι αυτοι: 4xWD Caviar SE16 250GB (Model WD2500KS)
και εναν raptor 36.7GB. Σκεφτομαι να φτιαξω ενα raid 0, mε τους 4 250αριδες και τον raptor(δεν ξερω αν θα τον παρω η οχι) να τον αφησω εκτος raid και να βαλω σε αυτον οτι εχει σχεση με OS και προγραμματα.
Με λιγα λογια στο raid θα εχω ολα τα audio/video αρχεια που θα επεξεργαζομαι, και στον αλλον (non-raid) δισκο θα εχω το λειτουργικο,τα προγραμματα που θα τρεχω, και επισης τα projects.
Σωστα τα σκεφτομαι μεχρι εδω?(πειτε μου αμα μου εχει ξεφυγει κατι)
4. Raid Controller. Η μητρικη που ενδεχομένως θα αγορασω ειναι η P5WDG2-WS.
Αξιζουν οι raid controllers που φοραει αυτη η μητρικη για τους λογους που ανεφερα πιο πανω, η θα χρειαστει να επενδυσω σε αλλον?
(ισως και σε αλλη μητρικη ?)
Ευχαριστω.Right now I'm having amnesia and deja vu at the same time.
I think I've forgotten this before..
All the Best,
-Dennis
-
25-09-06, 12:09 #143
Δεν συμφερει καθολου ο 36αρης ραπτορ. Εχει ξεπεραστει απο τους νεους κανονικους σκληρους.
Στα λεφτα του παρε εναν 3200ΚS.
Για τις υπολοιπες ερωτησεις αφηνω να απαντησουν οι γνωστες
-
25-09-06, 18:15 #144
Καλησπερα.
1. Αναλογα τι μας συμφερει οικονομικα. Παντα υπαρχει ο raptor WD1500ADFD (150GB 2 platter) και ο WD740ADFD (74GB 1 platter) (οχι οι παλιοτεροι WD740GD που εχουν δυο platter των 36,7GB).
2. Αν διαβαζες το νημα σιγουρα θα το ελεγε καπου, λογω οτι προκειται για μοντελα προοριζομενα σε ελεγκτες hardware raid, κοινως καρτες που κοστιζουν πολλα και εχουν αυτες τον ελεγχο διορθωσης. Εκει δυο ελεγχοι λαθους κανουν το συστημα αργο και ενδεχομενως να φυγει καποιος απο το raid array λογω οτι αργησε διορθωνοντας διπλα τα λαθη. Το αντιθετο συμβαινει οταν τους βαλεις σε κοινους ενσωματωμενους (ή φθηνες καρτες) ελεγκτες, εκει βγαινουν απο το raid array λογω μη διορθωσης λαθων. Δηλαδη με λιγα λογια προκειται για ειδικη κατηγορια και χρηση.
3. Με τρεις δισκους πιανεις σχεδον την ταχυτητα τεσσαρων. Απλα στους τεσσερις σταθεροποιειται ακομα περισσοτερο η ταχυτητα ανα την χωρητικοτητα.
Ισως και raid5 τεσσαρων δισκων σου κανει καλυτερα αφου εχει μεν μειωμενες επιδοσεις σε σχεση με το raid0 αλλά προσφερει μεγαλυτερη ασφαλεια.
Συμφερει να εχεις ενα δισκο (ή συστοιχια) να διαβαζει και εναν (ή μια συστοιχια) να γραφει. Αν διαβασεις το νημα το λεει. Οσους περισσοτερους εχεις (ή περισσοτερες συστοιχιες αντιστοιχα) και μοιραζεις τις δουλειες τοσο καλυτερα.
Ο raptor 36GB δεν εχει και πολυ δυναμη αλλά καλος ειναι.
4. Η μητρικη εχει απο τα καλυτερες δυνατοτητες αλλά σου κανει; Μηπως καλυτερα να παρεις μια P5W DH Deluxe ?
Η P5WDG2-WS δεν υποστηριζει Core 2 Duoη αλλη ναι.
Τελος αν διαβασεις το νημα καλο θα σου κανει και δεν θα ξαναρωτας τα ιδια.
-
21-10-06, 10:56 #145
ΥΓ. μια τετοια "καρτουλα" θα την ηθελα...
Split σε καταλληλοτερο νημα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Patentman : 21-10-06 στις 12:33. Αιτία: Αφαιρεση off topic
-
21-10-06, 11:15 #146
Θα έχει αυτήν γι αυτή τη δουλειά...
-
21-10-06, 11:15 #147ΥΓ. μια τετοια "καρτουλα" θα την ηθελα...
-
21-10-06, 11:26 #148
Και αυτη καλη!
Hardware level disk management και 64ΜΒ μνημης για 4 δισκους. Οχι ασχημα... * Patentman θελει εστω μια τετοια...
Μεχρι προτινως ειχα 6 δισκους και δεν μου φτανουν...οχι απο θεμα downloading...προς θεου!
Θεωρω οτι με 20 δισκους θα εφτιαχνα ενα dream PC που ηθελα.
Συστοιχιες Raid0 αποτελουμενες απο 8 δισκους η καθε μια....μιαμμμ...
Εστω το παρακανα...αποτελουμενες απο 4 δισκους η καθε μια.
Παω να κανω κρυο ντουζ!
-
21-10-06, 11:32 #149
Θα προτιμούσα κι εγώ raid των 8, αλλά βιάστηκα...
-
21-10-06, 11:35 #150
Θεωρητικα αλλά και απο μετρησεις που εχω δει πανω απο τρεις δισκους δεν εχει και πολυ νοημα.
Στους τεσσερις απλα σταθεροποιειται η διαμεταγωγη ανεξαρτητα το μεγεθος ή το τμημα δισκου που χρησιμοποιειται εκεινη την στιγμη.
Ποσο την πηρες;
Παρόμοια Θέματα
-
Αναζήτηση sata enclosure (με fw) και δίσκου sata για χρήση σαν εξωτερικός δίσκος.
Από sunandsky στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 25Τελευταίο Μήνυμα: 22-09-08, 22:02 -
Ερωτήσεις σχετικά με e-sata, firewire 400, 800 και Seagate FreeAgent 1TB
Από [DSL]MANOS στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 10Τελευταίο Μήνυμα: 03-04-08, 14:46 -
SATA RAID HELP!!!
Από giwrgosth στο φόρουμ Σκληροί δίσκοι, αποθηκευτικά μέσα και λοιπά περιφερειακάΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 10-05-07, 19:24 -
SATA RAID Controller για Linux
Από ikaros στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 12Τελευταίο Μήνυμα: 12-07-05, 11:18 -
sata/scsi/raid controllers σε XP,γινεται με CD αντι για floppy?
Από kourampies στο φόρουμ WindowsΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 25-04-05, 22:04
Bookmarks