Δημόσια Διαβούλευση διεξάγει η ΕΕΤΤ, η οποία θα διαρκέσει από τις 22/10/2007 μέχρι και τις 7/12/2007 και αφορά στον καθορισμό μετρήσιμων παραμέτρων/δεικτών ποιότητας των παρεχόμενων προς το κοινό υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, της διαδικασίας μέτρησης των δεικτών αυτών και της διαδικασίας δημοσιοποίησής τους από τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Ως συνέχεια του θέματος στις ειδήσεις εδώ θα έχουμε το θέμα με τις προτάσεις των μελών του forum στη συγκεκριμένη διαβούλευση της ΕΕΤΤ.
Η ΕΕΤΤ έχει βγάλει ένα προσχέδιο (βάση συζήτησης) ποιοτικής αξιολόγησης των παρεχομένων υπηρεσιών - ένας τομέας που μας αγγίζει ΑΜΕΣΑ (ως χρήστες) σε ένα μεγάλο εύρος υπηρεσιών.
Το προσχέδιο (βάση συζήτησης) μπορείτε να το βρείτε εδώ :![]()
(Υπόψη ότι περιλαμβάνει μεγάλο εύρος τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών άλλα εμείς μπορούμε να επικεντρωθούμε πιο πολύ σε αυτά που μας ενδιαφέρουν).
Τι σημαίνει η συγκεκριμένη διαβούλευση για εμάς?
Ότι πλέον θα υπάρχει ένα μετρήσιμο επίπεδο ποιότητας και έτσι :
- θα ξέρουμε το τρέχον επίπεδο ποιότητας όταν επιλέγουμε παρόχους / τηλεπικοινωνιακά προϊόντα.. πχ ο τάδε ISP έχει το Χ και Ψ πρόβλημα ή καλή ταχύτητα / κάλο latency / καλή τηλεφωνία κτλ..
- θα δημιουργηθεί έμμεση πίεση στους παρόxους (μέσω των ποιοτικών δεικτών που θα προκύψουν και θα τους "πατώνουν") για να καλυτερεύσουν την ποιότητα υπηρεσίας τους που είναι θετικό για εμάς.
Εμείς πως μπορούμε να συμβάλλουμε?
Καταρχήν εξετάζουμε το προσχέδιο. Σε αυτό ψάχνουμε από ελλείψεις έως σημεία που χρειάζονται αλλαγές και προς ποιες κατευθύνσεις (μιλάμε πάντα για τις μετρήσεις ποιότητας). Έπειτα τα δημοσιεύουμε εδώ και συζητάμε επί των δικών μας προτάσεων.
Θέλω να πιστεύω ότι έχουμε επαρκές know-how για να ξέρουμε που υστερούν οι παροχή και σε δεύτερη φάση να ζητήσουμε συγκεκριμένα στοιχειά και μεθοδολογίες από την ΕΕΤΤ για να τις εφαρμόσει (έναντι των προτεινόμενων δικών της όπου αυτές υστερούν).
Στο τέλος θα βάλουμε τις ενστάσεις / προτάσεις σ' ένα κείμενο και θα το αποστείλουμε γύρω στα τέλη Νοέμβριου - αρχές Δεκεμβρίου.
Καλή αρχή...
Επιθυμητό Χρονοδιάγραμμα της συζήτησης:
- Υποβολή σχολίων επί του προσχεδίου της Διαβούλευσης στο παρόν θέμα μέχρι της 23 Νοεμβριου παράλληλα με συζήτηση επι των προτεινομένων (απο εμάς) μεθοδολογιών / μέτρων
- Εκτενής συζητηση των θεμάτων με αλληλοκαλυπτόμενες συνεισφορές επι των ίδιων ερωτήσεων 24 ως 28 Νοεμβρίου
- Τελικό φιλτράρισμα / convergence / συμμάζεμα των προτάσεων 29 Νοεμβρίου ως 2 Δεκεμβρίου
- Δημιουργία τελικού κειμένου (με πιθανές ερωτήσεις του συντάκτη προς το forum - όπου δεν βγαίνει νόημα λόγω ελλιπούς convergence) 3 Δεκεμβρίου με 5 Δεκεμβρίου.
- Αποστολή του τελικού κειμένου στην ΕΕΤΤ στις 7 Δεκεμβρίου.
Σημειωση: Για καθε θεμα χρησιμοποιουμε BOLD. Πχ Ερωτηση Χ.Χ για να ειναι ευδιακριτο που αναφερομαστε.
Εμφάνιση 1-15 από 80
-
26-10-07, 08:15 ΕΕΤΤ: Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων - Συζήτηση και προτάσεις #1
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος EvilHawk : 06-11-07 στις 19:52.
-
26-10-07, 10:39 Απάντηση: Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #2
Ξεκινάω και βλέπουμε
Ερώτηση 3.2: Συμφωνείτε με την ανάπτυξη δικτυακής εφαρμογής από την ΕΕΤΤ με την οποία θα υπάρχει η δυνατότητα για έναν τελικό χρήστη του διαδικτύου να εκτιμάει τηνεκάστοτε ταχύτητα της ευρυζωνικής του πρόσβασης;
Ερώτηση 3.3: Αναφέρετε σημαντικά ζητήματα/παραμέτρους τα οποία πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά την ανάπτυξη της προαναφερθείσας εφαρμογής από την ΕΕΤΤ;
Απάντηση
Συμφωνώ καταρχήν με την υλοποίηση μιας τέτοιας εφαρμογής μέτρησης της ταχύτητας. Δεν θα πρέπει όμως να περιοριστεί μόνο στην ταχύτητα κατεβάσματος καθώς παίζει ρόλο και το latency/pings και το Voip.Αυτή η εφαρμογή θα πρέπει:
Α) Να μην μετράει την ταχύτητα εντός ενός εσωτερικού-lan δικτύου όπως κάνουν πχ τα bandwidth files της NetOne, καθώς θα πρέπει το όποιο «αρχείο»/ «πληροφορία» να κινείται εντός ίντερνετ όπου υπάρχουν καθυστερήσεις,latency,lags κτλ.
Β) Να μην είναι σαν το τεστ της 4νετ που είναι εντός Ελλάδας καθώς έτσι δεν θα έχουμε εικόνα για την διεθνή κίνηση και δυνατότητες της γραμμής μας όπου τα κυκλώματα είναι πιο επιβαρυμένα.
Γ) Το όποιο τεστ ταχύτητας να χρησιμοποιεί μεγάλα αρχεία πχ άνω των 50-100 mb ώστε η γραμμή να προλαβαίνει να σταθεροποιηθεί. Δεν υπάρχει νόημα ή λόγος να κατέβει όλο το αρχείο, άρα χρήστες με μικρή γραμμή δεν χρειάζεται να ανησυχούν, απλά μια ικανή ποσότητα ώστε να έχεις άποψη για την γραμμή σου. Τα διάφορα on-line tests μέτρησης ταχύτητας τα οποία τρέχουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα είναι το λιγότερο γελοία.
Δ) Εκτός από τη δυνατότητα της γραμμής στο κατέβασμα να τεστάρεται και το ανέβασμα/ «upload» καθώς είναι σημαντικός αλλά παραγνωρισμένος παράγοντας. Η adsl πρόσβαση μας δεν περιλαμβάνει μόνο download στην τιμή και τις δυνατότητές της αλλά και upload. Προς τούτο μπορεί η ΕΕΤΤ να μισθώσει/ στήσει ένα σέρβερ τύπου Rapidshare ο οποίος θα «καθαρίζεται» σε τακτά χρονικά διαστήματα και στον οποίο οι χρήστες θα μπορούν να αποστέλλουν δοκιμαστικά αρχεία πχ μέχρι 10mb προκειμένου να τεστάρουν τις upload δυνατότητες της γραμμής τους.
Ε) Να προσδιοριστεί ότι αυτά τα τεστς οι χρήστες θα τα κάνουν χωρίς να τρέχει παράλληλα κάτι άλλο που θα επιβαρύνει την γραμμή τους, πχ p2p ή άλλο παράλληλο ftp/http download.
ΣΤ) Εκτός από τις ταχύτητες κατεβάσματος/ανεβάσματος να τεστάρεται και το μέσο latency κάνοντας πινγκς και tracerts σε διάφορους προορισμούς τόσο εγχώριους όσο και του εξωτερικού. Με το tracert θα μπορεί να καθοριστεί αν για το latency ευθύνεται πχ ένα πιταρισμένο Dslam ή αν υπάρχει πρόβλημα στο διεθνές κύκλωμα που χρησιμοποιεί ο πάροχος πχ Seabone. Στην 2η περίπτωση θα εκτιμάται αν το πρόβλημα είναι προσωρινό, άρα ενδέχεται να υπάρχει πρόβλημα στο ίδιο το Seabone το οποίο δεν ελέγχει ο πάροχος αλλά το οποίο μάλλον θα λυθεί άμεσα ή αν οφείλεται στο γεγονός ότι ο πάροχος έχει μικρό μισθωμένο κύκλωμα στο εξωτερικό, και προκειμένου να προβεί σε περαιτέρω έξοδα κρατάει όμηρους τους πελάτες του σε υψηλά πινγκς και lag.
Ζ) Να καθοριστούν συγκεκριμένοι όροι λειτουργίας του ΑΙΧ. Η ελληνική ιντερνετική κίνηση θα πρέπει να είναι ελεύθερη για όλους (παίζει ρόλο τόσο στις ταχύτητες όσο και στα πινγκς) αν ενδιαφερόμαστε πραγματικά για την κοινωνία της πληροφορίας και την διάδοση της ευρυζωνικότητας. Συνεπώς ληστρικές πρακτικές ορισμένων παρόχων να ζητούν υπέρογκα ποσά για peering agreements θα πρέπει να «τιμωρηθούν» παραδειγματικά. Προς τούτο θα πρέπει η ΕΕΤΤ να αναλάβει το ρόλο θεματοφύλακα και εποπτικής αρχής της λειτουργίας του ΑΙΧ. Θα πρέπει τα έξοδα της λειτουργίας του να προκύπτουν από τις εισφορές των παρόχων ανάλογα με των αριθμό των χρηστών, σε άμεση συνάρτηση με την ταχύτητα σύνδεσης των χρηστών αυτών (άλλο πράγμα να έχεις 1000 χρήστες με 10αρες γραμμές και άλλο 2000 χρήστες με 768.Περισσότερη επιβάρυνση στο δίκτυο και τους πόρους του ΑΙΧ προκαλεί ο πρώτος) και όλοι οι πάροχοι θα πρέπει να είναι ενταγμένοι στο ΑΙΧ. Τονίζω και πάλι η εγχώρια ελληνική ίντερνετ κίνηση θα πρέπει να είναι δωρεάν.
Η) Τα όποια αποτελέσματα προκύψουν δεν θα πρέπει να μείνουν απλά στατιστικά στοιχεία αλλά να αποτελέσουν εργαλείο πίεσης προς τους παρόχους και γιατί όχι επιβολής προστίμων. Τι πιο χειροπιαστό από τις πραγματικές συνθήκες στις οποίες λειτουργεί η adsl πρόσβαση ενός πελάτη σε σχέση με αυτά που του διαφημίζει ο εκάστοτε πάροχος?
Θ) Επειδή δεν είμαι ειδικός στο Voip όσοι ξέρουν ας απαντήσουν τι θα πρέπει να μετριέται αναφορικά με την ποιότητα του Voip (jitter και οτιδήποτε άλλο το οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω τόσο καλά).
Ι) Είναι λίγο διευρυμένο το τέστ αλλά νομίζω ότι θα ελέγχει πλήρως από κάθε άποψη μια adsl γραμμή και δεν θα αφήνει σκοτεινά σημεία για καμία δυνατότητα της.
Κ) Οτιδήποτε άλλο θεωρείται εσείς ότι πρέπει να ενταχθεί στα προαναφερθέντα ερωτήματα.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος EvilHawk : 02-11-07 στις 16:43.
-
26-10-07, 11:18 Απάντηση: Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #3Θ) Επειδή δεν είμαι ειδικός στο Voip όσοι ξέρουν ας απαντήσουν τι θα πρέπει να μετριέται αναφορικά με την ποιότητα του Voip (jitter και οτιδήποτε άλλο το οποίο προσωπικά δεν γνωρίζω τόσο καλά).
ΥΓ.: Ωραίες οι προτάσεις σου. Σε αυτά έχω μόνο να προσθέσω πως θα βοηθούσε και μία κατηγοριοποίηση ανά περιοχή στο πρόγραμμα αξιολόγησης.
Επίσης, θα πρότεινα να επισπεύσουν όσο γίνεται (αν είναι στο χέρι τους) τη δημιουργία υγιούς, που να μην εξαρτάται από τον ΟΤΕ Internet exchange στη Θεσσαλονίκη (σε πρώτο στάδιο) και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και -αν είναι δυνατόν- στους όρους χρήσης να βρίσκεται και απαγόρευση χρέωσης για το peering εκεί.
ΥΓ.2: Δεν ξέρω αν ταιριάζει εδώ, αλλά νομίζω πως θα πρέπει η ΕΕΤΤ να υποχρεώσει τον διαχειριστή του δικτύου χάλκινων καλωδίων (τον ΟΤΕ) να πιστοποιεί τους βρόχους και για υπηρεσίες DSL.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A_gamer : 26-10-07 στις 11:33.
-
26-10-07, 11:39 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #4Δεν ξέρω ακριβώς πως θέλετε να το "χειριστούμε" το θέμα.
Θέλετε ανά ερώτηση της ΕΕΤΤ να ποστάρουμε απαντήσεις και μετά κάποιος/κάποιοι με περισσότερες τεχνικές γνώσεις ή οι admins/mods να ξεκαθαρίσουν και να κρατήσουν τις ουσιαστικές απαντήσεις ανά ερώτηση????
Κάνω την αρχή.Αν διαφωνείται με τον τρόπο ας βρούμε μια πιο κοινή γραμμή που να μας καλύπτει/διευκολύνει όλους.Μια ιδέα θα ήταν ανα ερώτηση να υπάρχει ξεχωριστό thread, το οποίο θα τρέξει για συγκεκριμένες μέρες και μετά θα κλειδωθεί ώστε να δοθεί χρόνος να καθαρογραφούν/συμμαζευτούν οι οποιες αποψεις, στο οποίο οι χρήστες θα λένε τις απόψεις/απαντήσεις τους και μετά κάποιος/κάποιοι mods θα κάνουν το ξεκαθάρισμα, αφού κλειδώσει το thread.Το θεμα ειναι οτι απαιτειται αρκετος ογκος δουλειας και παρακολουθησης απο πλευρας φορουμ ετσι.
Ας θεωρησουμε αναμεταξυ μας για καταληκτικη ημερομηνια συγκεντρωσης αποψεων τις 23 Νοεμβριου (θα το βαλω και στο απο πανω post) για να υπαρξει
-ο χρονος συζητησης των θεματων με αλληλοκαλυπτομενες συνεισφορες επι των ιδιων ερωτησεων(24 ως 28/11)
-ο χρονος του τελικου φιλτραρισματος / convergence / συμμαζεματος (29/11 ως 2/12)
-ο χρονος συγγραφης (με πιθανες ερωτησεις προς το forum οπου δεν βγαινει νοημα λογω ελλιπους convergence) 3/12 με 5/12.
Ετσι εχουμε μπροστα μας ~1 μηνα συνεισφορας + ~10 μερες διαδικαστικα + λιγος "αερας".. αλλα εχω κανει και "αερατο" το προγραμμα για να μη χρειαζεται πολυ αερας..
btw, το θεμα του εσωτερικου (πχ ΑΙΧ) και εξωτερικου peering της Ελλαδος, το θιγουμε ως κεντρικο θεμα στο φορουμ Ευρυζωνικοτητας της ΕΕΤΤ σε τουλαχιστον 3 Ομαδες Εργασιας (απ'τις 5). Το forum της ΕΕΤΤ ειναι σαφως καταλληλοτερο πεδιο για προτασεις βελτιωσης της γενικοτερης καταστασης.
Η συγκεκριμενη διαβουλευση ειναι σε ενα διαφορετικο πλαισιο και καλο ειναι να ειμαστε εντος του κλιματος της οσο το δυνατον περισσοτερο.
-
26-10-07, 11:48 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #5
ΟΚ.
Ερώτηση 2.12: πιστεύω πως ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ο χρόνος που κάνει ο πάροχος για να ακυρώσει μία αίτηση όταν του ζητηθεί (και αν την ακυρώσει) (αν και δεν είναι επί του παρόντος, προσθέτω πως κακές αποδόσεις στο συγκεκριμένο δείκτη θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να επισύρουν βαρύτατα πρόστιμα).
Ερώτηση 2.1: Δεν είδα πουθενά να αναφέρεται κάτι για το κατά πόσο δουλεύουν οι ψηφιακές ευκολίες (αναγνώριση κλήσης κ.λπ.).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A_gamer : 26-10-07 στις 11:54.
-
26-10-07, 11:50 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #6
Μια γενικη προταση (χωρις ιχνος μομφης ή κατηγοριας κατα του φορουμ) που δεν ξερω κατα ποσο μπορει να υλοποιηθει.
Στις ομαδες εργασιας να περιοριστει οσο γινεται η συμμετοχη "οπαδων".Τελευταία επεξεργασία από το μέλος maik : 26-10-07 στις 11:52.
-
26-10-07, 12:02 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #7
Επειδη βλεπω μια συγχηση με τη λεξη διαβουλευση... Υπαρχουν 2 θεματα..
1) Η παρουσα διαβουλευση. Αυτη εχει ΜΗ-φυσικη υποσταση και συμμετεχουμε ολοι. Ουσιαστικα συντασσουμε μια επιστολη-απαντηση στο προσχεδιο της ΕΕΤΤ για την ποιοτικη αξιολογηση των παροχων και την στελνουμε. Το υλικο της επιστολης θα ειναι η συνεισφορα των μελων για την μεθοδολογια ποιοτικων μετρησεων στο παρον θρεντ (sortaρισμενο / καθαρογραμμενο).
2) Το forum προωθησης ευρυζωνικοτητας της ΕΕΤΤ. Εκει υπαρχει κανονικη φυσικη υποσταση με εκπροσωπους του adslgr.com
Το παρον θρεντ ασχολειται αποκλειστικα με την συνταξη της επιστολης για το (1). Για προτασεις για την Ευρυζωνικοτητα go to (2).Τελευταία επεξεργασία από το μέλος MNP-10 : 26-10-07 στις 12:03.
-
26-10-07, 15:32 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #8
Δεν υπάρχει καν τέτοιο δίλημμα, πόσο μάλλον ανάγκη να υλοποιηθεί. Αυτοί που συμμετέχουν στις ομάδες εργασίας έχουν παράγει τεράστιο έργο (υπέρμετρα μεγαλύτερο απ' ότι περίμεναν όλοι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες) και εκπροσωπούν επάξια και χωρίς φανατισμούς τους χρήστες ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Όπως και να έχει όπως είπε και ο MNP-10 ή σχετική συζήτηση για τις ομάδες εργασίας γίνεται σε άλλο θέμα ...
-
27-10-07, 09:04 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #9
Για τις ερωτησεις 2.12 / 2.13 λεει οτι
"Επίσης, εξαιρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες απαραίτητη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του πελάτη δεν
παρέχεται από αυτόν στην προσυμφωνημένη ημερομηνία και ώρα."
Απ'την αλλη, μπορει να χρησιμοποιηθει (πολυ πιο τραβηγμενο) επιτηδες, ακριβως για να πεφτει η ταχυτητα συνδεσεων για καποιους παροχους.
Μετα στο (vi) λεει
"Η παροχή οποιουδήποτε εξοπλισμού στην πλευρά του πελάτη ως μέρος ή κατά αντιδιαστολή με την παραγγελία μπορεί να εξαιρείται από την μέτρηση. Θα πρέπει όμως να αναφέρεται ρητά αν η παροχή εξοπλισμού ήταν μέρος του συμβολαίου της παραγγελίας ή όχι, και αν συμπεριλήφθηκε στην μέτρηση του δείκτη αυτού για ενημέρωση του τελικού χρήστη."
Τελος, πως ακριβως οριζεται η τελικη ημερομηνια παροχης της υπηρεσιας? Πχ ο παροχος μπορει να βλεπει οτι ολα ειναι οκ αλλα ο χρηστης να μην ειναι οκ για Χ / Ψ λογο. Αυτο συμβαινει αρκετες φορες.
Ερωτηση 5.11
Σαν σκεψη Θα μπορουσε να υπαρξει ενας συνθετος δεικτης που να προκυπτει απο την ωρα που απαιτειται για το χρηστη να εξυπηρετηθει επι το κοστος, ωστε να δουμε ποσο του κοστιζει τελικα το support. Και αυτος ο δεικτης θα μπορουσε να γινει ακομα πιο συνθετος με τον πολλαπλασιασμο
-του ποσοστου των χρηστων που εχουν προβλημα
-ποσο τους πηρε (χρονικα) για να το επιλυσουν
-ποσο τους κοστισε η ολη διαδικασια
= (κρυμμενη) "φυρα" παρόχου για τον χρηστη.
Ερωτηση 5.9
Παρουσιαζεται καμμια φορα το προβλημα, παροχοι να ζητανε "χρωστουμενα" ενω ολα τα προηγουμενα τιμολογια ειναι OK. Χρειαζεται προβλεψη και σ'αυτο το σκελος
Ερώτηση 6.2
Επειδη ο στοχος ειναι οντως ο χρηστης να εχει κατι ευληπτο και ευχρηστο, θα πρεπει να εξεταστει το ενδεχομενο για συνθετους δεικτες απ'οπου θα προκυπτουν indexes αποδοσης.. Τετοια θα μπορουσαν να ειναι απλοϊκοι δεικτες απ'το 0 ως το 100.. Πχ
Support Score του Χ παροχου: 80,
Quality of ADSL του Χ παροχου: 75
..κτλ κτλ..
Το να αναλυσει ενας υποψηφιος αγοραστης ΟΛΕΣ τις υπο-παραμετρους ειναι λιγο δυσκολο.
Ερωτηση 6.4
Για τα ατομα με προβληματα ορασης, περα απο την ειδικη γραφη, ενας ηχητικος καταλογος των αποτελεσματων σε μορφη .mp3 για παραδειγμα, θα ηταν χρησιμος.
...more to come
-
27-10-07, 14:44 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #10
Ακόμα η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των βλαβών ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ σε κοινή βάση δεδομένων με συμμετοχή του χρήστη και συγχρόνως επέκταση χρονικού διαστήματος συνδρομής, θα έτσουζε.
Δηλαδή και ένα σύστημα αυτόματου προστίμου των παροχέων.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος konenas : 27-10-07 στις 14:45.
Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται,ζυγόν δουλείας ας έχωσι, θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. Ανδρέας Κάλβος
There is some shit, I will not eat. e.e.cummings
30 Hours per Week
-
03-11-07, 04:23 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #11
Πολύ καλή κίνηση, αλλά ορισμένα πράγματα είναι πολύ δύκολο να τα ποσοτικοποιήσεις (πχ εξυπηρέτηση). Επιπλέον αλλάζουν πολύ γρήγορα (πχ μια αναβάθμιση του bw μπορεί να αλλάξει άμεσα την κατάσταση) που α πρέπει να γίνεται καθημερινή ενημέρωση.
-
03-11-07, 11:50 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #12
Καποια ειναι οντως δυσκολο, αλλα υπαρχουν αρκετοι μετρησιμοι παραγοντες.. πχ τα λεπτα αναμονης δε δειχνουν το επιπεδο εξυπηρετησης? Το ποσοστο επιλυμενων προβληματων, η ταχυτητα επιλυσης του προβληματος κτλ κτλ..
-
04-11-07, 10:57 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #13
μπορείς όμως πχ να μετρήσεις την καθυστέρηση ενεργοποίησης της υπηρεσίας σου για παράδειγμα. Επίσης το πόσες ώρες περιμένεις στο τηλέφωνο (με μέσους όρους πάντα), και το ποσοστό των φορών που το τηλεφώνημα σου λήγει έχοντας λύσει το πρόβλημα.
Το πρώτο είναι μετρήσημο γιατι τα συμβόλαια και η παράδοση της γραμμής έχουν ημερομηνίες, τα υπόλοιπα γιατί "για την δικιά μας ασφάλεια ηχογραφούνται".
Χμ, ελπίζω να μην είμαι εκτός θέματος.
-
04-11-07, 22:34 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #14
Πουθενά στις 134 σελίδες δε βρήκα να διαβάσω για τις παραπλανητικές διαφημίσεις για τις πολυδιαφημιζόμενες μεγάλες ταχύτητες του τύπου έως 24MBps, χωρίς να γίνεται αναφορά σε μία μέση κατώτερη ταχύτητα.
Έτσι ώστε τόσο ο ΟΤΕ όσο και οι άλλοι πάροχοι να υποχρεωθούν κάποια στιγμή πρώτον να επενδύσουν στο δίκτυο τους και δεύτερον το κάνουν πιο πυκνό ώστε όσο το δυνατόν πιο πολύς κόσμος να έχει μεγάλες ταχύτητες.
Πρόσφατα η ofcom η αντίστοιχη με την ΕΕΤΤ ανεξάρτητη αρχή της Αγγλίας κάλεσε τους παρόχους να κάνουν στατιστική μελέτη ανά περιοχή και να απαντήσουν σε σχετικές καταγγελίες καταναλωτών ότι διαφημίζουν ταχύτητες μέχρι 24MBps χωρίς να μπορούν στην πράξη να παρέχουν τις υποσχόμενες ταχύτητες.
Προσωπικά αν ήταν να επιλέξω μεταξύ εταιρειών για πρόσβαση στο Internet θα προτιμούσα μια εταιρεία που από την αρχή θα μου έλεγε ότι δεν μπορεί να μου προσφέρει 24MBps, αλλά ότι κατά μέσο όρο θα έχω πχ 10MBps από μία άλλη που θα μου πουλούσε φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Ο ανταγωνισμός στο τέλος θα υποχρέωνε τις εταιρείες να κάνουν πιο πυκνό δίκτυο άρα πιο πολλοί θα ήταν σε μικρότερες αποστάσεις από τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα οπότε και μεγαλύτερες ταχύτητες θα ήταν εφικτές. Ενδεχομένως και αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων με νέα και δε λέω για οπτικές ίνες γιατί αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός οπότε και άπιαστο για τα Ελληνικά δεδομένα.
Πουθενά επίσης δε διάβασα να υποχρεώνει τις εταιρείες να απαντήσουν, και το λέω αυτό γιατί σε προηγούμενες ανοικτές διαβουλεύσεις που έχουν δημοσιευτεί σε αυτό το forum υπήρξαν εταιρείες που με γελοία προσχήματα αρνήθηκαν να απαντήσουν. Επίσης πουθενά δε γίνεται αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχουν οι εταιρείες στην περίπτωση που πέσουν κάτω από κάποιον μέσο όρο ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχουν. Φυσικά άγνωστος είναι και αυτός ο μέσος όρος.
-
04-11-07, 22:44 Απάντηση: Συζήτηση και προτάσεις για την Ποιοτική αξιολόγηση Παρόχων (Διαβούλευση ΕΕΤΤ) #15
Όχι βέβαια! Σχετικά μικρή η διαφορά στα κόστος (και στις δύο περιπτώσεις ασύλληπτο), γιγαντιαία στην απόδοση.
Αν είναι να αλλαχθεί, σε καμία περίπτωση δε θα αντικατασταθεί από χαλκό πάλι. Αλλά είναι πιο εύκολο το να αντικατασταθεί εν μέρει μόνο (με οπτικές μέχρι το ΚΑΦΑΟ + Mini DSLAMs, FTTN + VDSL2 δηλαδή).
Κάνουν; Δες παρακάτω.
Μακάρι να είχαμε ανταγωνισμό σε αυτόν τον τομέα. Αλλά ένα είναι το δίκτυο χαλκού, αυτό που διαχειρίζεται ο ΟΤΕ, και αυτό χρησιμοποιούν όλοι.
Άρα αυτά που λες δεν ευσταθούν.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος A_gamer : 04-11-07 στις 22:45.
Παρόμοια Θέματα
-
Διαβούλευση ΕΕΤΤ για Κώδικα Δεοντολογίας Παρόχων
Από MNP-10 στο φόρουμ Γεγονότα και ΑπόψειςΜηνύματα: 11Τελευταίο Μήνυμα: 30-05-08, 12:44 -
ΕΕΤΤ: Μείωση στα τέλη τερματισμού κλήσεων σε δίκτυα εναλλακτικών παρόχων
Από nm96027 στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 23Τελευταίο Μήνυμα: 02-12-07, 15:42 -
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Τηλεπικοινωνιακών Παρόχων (ΕΤΝΟ) αντιδρά στις προτάσεις της V. Reding
Από rho στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 12Τελευταίο Μήνυμα: 31-10-07, 21:46
Bookmarks