Κατ' αρχήν θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους αυτούς (ξέρουν ποιοί είναι) που με βοήθησαν να κατανοήσω και να μάθω την λειτουργία του Usenet. Επίσης να με συγχωρέσετε για τυχόν λάθη και συντακτικό καθώς είναι το πρώτο μου how to και δεν είμαι και τόσο καλός στην γραφή κειμένου.
To how to θα ολοκληρωθεί εν καιρώ, αλλά πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο.
Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με ...
[break=Τί είναι το Usenet]
1. Τι είναι το Usenet
Το Usenet είναι μία υπηρεσία που δίνει σε ανθρώπους από όλον τον κόσμο τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ανοιχτές συζητήσεις πάνω σε θέματα που τους αφορούν.
Οι συζητήσεις αυτές πραγματοποιούνται στα πλαίσια των newsgroups, που λειτουργούν σαν πίνακες ανακοινώσεων. Κάθε χρήστης μπορεί να στείλει σε κάποιο newsgroup το μήνυμά του - άρθρο, στην ορολογία των news. Οι άλλοι χρήστες μπορούν να διαβάσουν το άρθρο του και, αν επιθυμούν, να απαντήσουν σε αυτό. Οι απαντήσεις στέλνονται και αυτές στο newsgroup, ώστε να μπορούν και αυτές με τη σειρά τους να διαβαστούν από όλους τους υπόλοιπους χρήστες.
Δεν πέρασε πολύς χρόνος και οι χρήστες σε μερικά από αυτά τα newsgroups σκέφτηκαν ότι με αυτό το σύστημα θα μπορούσαν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους αρχεία. Δυστυχώς όμως τα newsgroups δεν σχεδιάστηκαν για να μεταφέρουν binary αρχεία, αλλά μόνο αρχεία κειμένου (txt). Ευτυχώς όμως υπάρχουν μερικοί πολύ έξυπνοι τύποι που σκέφτηκαν το εξής: παίρνουμε ένα binary αρχείο και το μετατρέπουμε (encode) σε αρχείο κειμένου. Δημοσιεύουμε αυτό το αρχείο μέσω των newsgroups και ο ενδιαφερόμενος το κατεβάζει και το ξαναμετατρέπει (decode) σε αρχείο binary… Έξυπνο!!!
Έτσι λοιπόν αρχίζει η ιστορία του Usenet ως μέσο file sharing. Tα newsgroups λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακόμα και σήμερα. Ευτυχώς για εμάς όμως, έχουν γίνει τεράστιες βελτιώσεις στo software που χρησιμοποιείται για να κατεβάσουμε αυτές τις πληροφορίες στον υπολογιστή μας σήμερα, με αποτέλεσμα να είναι 1000 φορές πιο εύκολο να επιτευχθεί αυτό από ότι ήταν μόλις πρωτοπαρουσιάστηκε το σύστημα αυτό.
Δυστυχώς όμως για να περιηγηθείς και για να κατεβάσεις αρχεία από το Usenet είναι λιγάκι πιο δύσκολο από ότι να κάνεις ένα search στο Kazaa ή στο μουλάρι και να κάνεις κλικ στο αρχείο που σε ενδιαφέρει. Ένα τυπικό download από τα newsgroups χρειάζεται περισσότερα βήματα και άλλες μεθόδους, (τα οποία θα τα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια), διότι ένα μεγάλο αρχείο είναι συνήθως χωρισμένο σε πολλά μικρότερα όπως στο ακόλουθο σχήμα:
Ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι πολλοί news servers δεν δέχονται μηνύματα μεγαλύτερα από 10000 γραμμές (είπαμε πως είναι μηνύματα κειμένου). Μια ταινία των 700 ΜΒ θα ήταν περίπου 15 εκατομμύρια γραμμές αν την κωδικοποιούσαμε σε ένα μόνο μήνυμα –πάρα πολύ περισσότερες από ότι μπορεί να δεχθεί ένας news server.
Ένας άλλος λόγος για αυτό ακριβώς το split σε πολλά μικρά rar αρχεία είναι ότι για κάποιους λόγους μερικά από αυτά τα μηνύματα δεν καταφέρνουν να φτάσουν σε κάθε server πάντα. Έτσι τα χωρίζουμε σε μικρότερα για να περιορίσουμε τον χρόνο και το bandwidth που χρειάζεται για να κάνουμε recovery (θα δούμε πως γίνεται αυτό στη συνέχεια), από ένα ελλιπές – χαλασμένο μήνυμα.
Στο παράδειγμα μας πιο πάνω αν ένα κομμάτι για το movie.part.r08 είναι χαλασμένο – λείπει τότε θα χρειαστεί να ψάξουμε να βρούμε το συγκεκριμένο κομμάτι παρά να ξανακατεβάσουμε ολόκληρο το αρχείο των 700ΜΒ. Επίσης εδώ πρέπει να αναφέρουμε την ύπαρξη των αρχείων PAR και PAR2 που κάνουν ανάκτηση δεδομένων για τα χαλασμένα – χαμένα αρχεία (αλλά αυτά θα τα δούμε αναλυτικά αργότερα). Ευτυχώς για τους λάτρεις της μουσικής τα mp3 δεν είναι splitted , έτσι το κατέβασμα αυτών είναι πανεύκολο.
Λοιπόν αξίζει? Καλύτερα να με πιστέψετε! Τα newsgroups είναι απίστευτες πηγές αρχείων και πληροφοριών. Για εμάς εδώ στην Ελλάδα με τα προβλήματα ταχύτητας και bandwidth είναι ότι πρέπει γιατί δεν χρειάζονται upload και γιατί δεν έχουν πολλά connections κτλ. Είναι σαν να κατεβάζετε από ftp με την max ταχύτητα της σύνδεσης σας. Εάν δεν τα έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ καλύτερα να τα τσεκάρετε. Δεν θα πιστεύετε στα μάτια σας!
[break=News Servers]
2. News Servers
Ένας news server είναι ένα μηχάνημα το οποίο αποθηκεύει όλα τα μηνύματα για τα newsgroups τα οποία φέρει και επικοινωνεί με άλλους news servers για να στείλει και να λάβει νέα μηνύματα. Ο κάθε news server είναι τουλάχιστον ένα computer το οποίο έχει τεράστιες αποθηκευτικές δυνατότητες για να μπορεί να κρατάει όλα τα μηνύματα που περιέχουν αρχεία (κωδικοποιημένα σε χιλιάδες γραμμές κειμένου το καθένα) και τα οποία καταλαμβάνουν τεράστιες ποσότητες χώρου. Αυτό μας οδηγεί σε μια καινούργια έννοια να καταλάβουμε:
Retention
Το παραπάνω σχήμα μας εξηγεί πως τα retention times διαμορφώνονται για τα διαφορετικά newsgroups. Σε κάθε news server ο administrator καθορίζει το retention για το κάθε newsgroup συνήθως κατανέμοντας ένα ορισμένο ποσοστό χώρου από τους σκληρούς δίσκους του. Έτσι για παράδειγμα το alt.binaries.sounds.mp3.classical (ένα όχι και τόσο πολυσύχναστο newsgroup λαμβάνει 100άδες τραγούδια ανά ημέρα) θα έχει μεγαλύτερο retention από το alt.binaries.sounds.mp3.complete_cd (ένα εξαιρετικά πολυσύχναστο newsgroup το οποίο λαμβάνει 1000άδες τραγούδια ανά ημέρα). Ένας εύκολος τρόπος να δούμε το retention από το newsgroup που χρησιμοποιούμε είναι να δούμε για το παλαιότερο ποστ μετά από ένα update της λίστας με τα μηνύματα του.
Completion
Αυτός είναι ένας άλλος όρος που πρέπει να κατανοήσουμε. Το completion rate είναι το ποσοστό από το πόσα είναι τα μηνύματα για ένα αρχείο και πόσα από αυτά βρίσκονται στην πραγματικότητα στον server διαθέσιμα για κατέβασμα.
Ένα αρχείο μπορεί να έχει 100 ή και περισσότερα text μηνύματα τα οποία όλα μαζί αποτελούν το αρχείο αυτό. ‘Εάν κάποιο από αυτά τα μηνύματα λείπει τότε το αρχείο αυτό πρέπει να περιμένει κάποιο repost για να πάρει τα χαμένα μηνύματα ή να χρησιμοποιήσει τα PAR/PAR2 αρχεία που είναι διαθέσιμα. Όσο μεγαλύτερο το Completion rate (π.χ. 95%) τόσο το καλύτερο.
Διαλέγοντας News Server
Υπάρχουν 2 τρόποι για να έχει κανείς πρόσβαση σε έναν news server:
1. Χρησιμοποιώντας τον news server από τον ISP του.
2. Να πληρώσει για news server πρόσβαση.
1.Χρησιμοποιώντας τον news server από τον ISP του.
Οι περισσότεροι ISP στην Ελλάδα έχουν news server με πολύ χαμηλό Retention και Completion κυρίως για txt groups και δεν πιστεύω ότι αξίζει κανένας να ασχοληθεί.
2.Να πληρώσει για news server πρόσβαση.
Υπάρχουν πάρα πολλοί news server που έχουν διάφορες τιμές-πακέτα. Το θέμα είναι να προσέξετε το retention, completion τις ταχύτητες και το πόσο σε αφήνουν να κατεβάσεις /ημέρα – μήνα.
Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ το GIGANEWS unlimited πακέτο για 24,99$ / μήνα το οποίο έχει 99%+ completion και 50 ημέρες retention σε binary groups. Για txt groups φθάνει και τις 420(!!!) ημέρες Retention.
[break=News readers]
3. News readers
News reader είναι ένα πρόγραμμα το οποίο το χρησιμοποιούμε για να συνδεθούμε με έναν news server όπου είναι αποθηκευμένα τα μυνήματα/αρχεία.
Την πρώτη φορά που το τρέχουμε, ο news reader θα συνδεθεί στον news server και θα κατεβάσει μια λίστα με όλα τα newsgroups που περιέχει ο συγκεκριμένος news server. Όταν θέλουμε να δούμε μια λίστα με μηνύματα από ένα συγκεκριμένο newsgroup, ο news reader θα συνδεθεί στον news server και θα κατεβάσει μια λίστα με τα μηνύματα (τους headers (επικεφαλίδες) των μηνυμάτων) από αυτό το group χωρίς ουσιαστικά να κατεβάσει τα ίδια τα μηνύματα(το κυρίως μέρος των μηνυμάτων). Τώρα εμείς μπορούμε να κάνουμε browse σε αυτήν την λίστα και να δούμε τι υπάρχει διαθέσιμο την συγκεκριμένη στιγμή. Εάν δούμε κάτι που το θέλουμε, απλά το επιλέγουμε (εάν είναι περισσότερα από ένα κομμάτι, τα επιλέγουμε όλα) και ο news reader ξεκινάει το κατέβασμα των μηνυμάτων (txt είπαμε πως είναι στον server) και τα αποκωδικοποιεί σε binary (αν υποστηρίζει την συγκεκριμένη λειτουργία)
Υπάρχουν πολλά προγράμματα news reader. Tα πιο δημοφιλή είναι:
- NewsBin Pro (το απόλυτο όπλο για κατέβασμα binary το οποίο χρησιμοποιώ προσωπικά και με αυτό θα ασχοληθούμε. Υποστηρίζει και ΝΖΒ files)
http://www.newsbin.com/- Grabit (πολύ καλός newsreader με ενσωματωμένο search. Δυστυχώς το search κάνει αναζήτηση μόνο στα μηνύματα από το GrabIt Newsservice το οποίο δεν έχει καλό retention με αποτέλεσμα να μην έχουμε πολλά αποτελέσματα.
http://www.shemes.com/- Xnews (Καλός reader για text groups, αλλά δεν συνιστάται για binaries)
http://xnews.newsguy.com- Agent (άριστος newsgroup reader, με πολλά features για τον power-user.POP3 email δυνατότητες, εξειδικευμένο φίλτρο, και πολλά άλλα. Είναι λίγο πολύπλοκος στις ρυθμίσεις του.)
http://www.forteinc.com/main/homepage.php- Forte Agent (Κυρίως για text groups με πολλές δυνατότητες για αυτά) http://www.arrowweb.com/tecNovia/home.htm
[break=Newsgroups]
4. Newsgroups
Tα Newsgroups είναι οργανωμένα με μια ιεραρχική δομή όπου μια γενική κατηγορία περιέχει υποκατηγορίες οι οποίες με την σειρά τους περιέχουν υποκατηγορίες και ούτω καθεξής. Τα περισσότερα newsgroups που περιέχουν binary-encoded μηνύματα αρχίζουν με το: alt.binaries. Από εκεί και πέρα έχουμε μια τεράστια επιλογή από newsgroups τα οποία ασχολούνται με μερικά πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Να ξέρετε επίσης ότι ο news server που επιλέξατε μπορεί να μην έχει όλα τα newsgroups που υπάρχουν. Παρακάτω είναι μια λίστα με τα πιο δημοφιλή groups που συνήθως υπάρχουν σε όλους τους servers:
Overall Top Ten
1. alt.binaries.multimedia
2. alt.binaries.vcdz
3. alt.binaries.cd.image
4. alt.binaries.svcd
5. alt.binaries.cd.image.clonecd
6. alt.binaries.movies.divx
7. alt.binaries.movies
8. alt.binaries.sounds.mp3.complete_cd
9. alt.binaries.cbts
10. alt.binaries.mpeg.video.music
Multimedia
alt.binaries.multimedia - Mixed
alt.binaries.vcdz - Mixed
alt.binaries.svcd - Mixed
alt.binaries.movies.divx - Movies
alt.binaries.movies - Movies
alt.binaries.mpeg.video.music - Music Videos
alt.binaries.vcd - Mixed
alt.binaries.anime - Anime
alt.binaries.pictures.leek - Music Videos
alt.binaries.vcd.svcd – Mixed
ISOs
alt.binaries.cd.image - Programs
alt.binaries.cd.image.clonecd - Mixed
alt.binaries.cbts - CBTs
alt.binaries.cbts.repost - CBTs
alt.binaries.dvd - DVD
alt.binaries.cd.image.games - Games
alt.binaries.mac.osx.apps - Macintosh
alt.binaries.cd.image.xbox - Consoles
alt.binaries.mac.applications - Macintosh
alt.binaries.games.kidstuff – Games
Music
alt.binaries.sounds.mp3.complete_cd - Albums
alt.binaries.sounds.mp3 - Albums
alt.binaries.sounds.mp3.2000s - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.jazz - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.1990s - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.1980s - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.heavy-metal - Albums
alt.binaries.sounds.mp3.1970s - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.1960s - Mixed
alt.binaries.sounds.mp3.1950s – Mixed
Games
alt.binaries.warez.win95-games - Mixed
alt.binaries.games.simcity - Mixed
alt.binaries.emulators.misc - Emulators
alt.binaries.warez.amiga - Emulators
alt.binaries.emulators.cbm - Emulators
alt.binaries.emulators.arcade - Emulators
alt.binaries.emulators.gameboy - Emulators
alt.binaries.emulators.gameboy.advance - Emulators
alt.binaries.emulators.gameboy.color - Emulators
alt.binaries.emulators.mame – Emulators
Programs
alt.binaries.cracks - Cracks and Patches
alt.binaries.multimedia.utilities - Utilities
alt.binaries.warez - Mixed
alt.binaries.cracks.phrozen-crew - Cracks and Patches
alt.binaries.warez.ibm-pc.0-day - Mixed
alt.binaries.warez.ibm-pc – Mixed
Images
alt.binaries.pictures.cd-covers - Other
alt.binaries.clip-art - Clip-art
alt.binaries.pictures.military - Other
alt.binaries.pictures.wallpaper - Other
alt.binaries.pictures.utilities - Other
alt.binaries.pictures.comics - Cartoons
alt.binaries.pictures.misc - Mixed
alt.binaries.pictures.autos - Other
alt.binaries.pictures.comics.reposts - Cartoons
alt.binaries.pictures.rail – Other
e-books
alt.binaries.e-book.technical - Mixed
alt.binaries.e-book - Mixed
alt.binaries.e-book.flood - Mixed
alt.binaries.e-book.palm - Mixed
alt.binaries.e-books – Mixed
Other
alt.binaries.fonts - Fonts
alt.binaries.fonts.floods – Fonts
Aυτά είναι μόνο μερικά από τα newsgroups που υπάρχουν. Την τελευταία φορά που έκανα update την λίστα με τα groups στον sever που είμαι συνδρομητής μου έβγαλε περίπου 95000 groups!!!!!
[break=RAR αρχεία]
5. RAR αρχεία
Το RAR άρχισε σαν μια εφαρμογή συμπίεσης όπως το winzip, αλλά γρήγορα έγινε το standard στα newsgroups χάρη στην ικανότητα που έχει να χωρίσει σε πολλά μικρότερα κομμάτια το αρχείο που διαχειρίζεται.
‘Όπως όλα τα σπουδαία πράγματα, τα RAR έχουν 3 τομείς: αρχή, μέση και τέλος.
Aρχή – Απότο WinRAR 3.0 και έπειτα, το πρώτο αρχείο έχει extension του τύπου .part1.rar. Πριν από την έκδοση version 3.0 αυτό (το πρώτο αρχείο) θα ήταν .rar. Αυτό είναι και το file το οποίο ανοίγουμε για να εξαγάγουμε το συνολικό αρχείο που έχουμε κατεβάσει.
Μέση – Είναι όλα τα files που βρίσκονται μεταξύ της Αρχής και του Τέλους. Αυτά πρέπει όλα να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος. Από την φύση όμως της ΥENC κωδικοποίησης, αυτά μπορεί να φαίνονται με μικροδιαφορές όσο αφορά το μέγεθος στον news reader μας. Αυτό είναι φυσικό να συμβαίνει, όμως τα αρχεία που τελικά κατεβαίνουν στον Η/Υ μας πρέπει να έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος.
Τέλος – Αυτό είναι το τελευταίο file του αρχείου μας και αναγνωρίζεται συνήθως από το μικρότερο μέγεθος που έχει.
Το WinRAR έχει γίνει το standard πια στα newsgroups. Με το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος των files, τα rar files άρχισαν να εμφανίζονται και σε newsgroups που παλιά φιλοξενούσαν μικρά media files. Newsgroups που είχαν ολόκληρα μουσικά άλμπουμς σε χύμα mp3's, τώρα είναι γεμάτα από RAR αρχεία με ολόκληρα τα άλμπουμ αυτά σε ένα και μόνο αρχείο.
[break=PAR & PAR2 files]
6. PAR & PAR2 files
PAR
Tα PAR files είναι δώρο του Θεού για τα newsgroups. Είναι η λύση στο πρόβλημα των χαλασμένων-χαμένων. Τα [PAR]ity files χρησιμοποιούνται για να ανακατασκευάσουν files που λείπουν από το αρχείο. Για παράδειγμα, εάν κατεβάσετε ένα αρχείο που ήταν χωρισμένο σε 47 RAR αρχεία αλλά ένα από αυτά λείπει, τότε κατεβάζοντας ένα PAR file για το χαμένο μπορείτε να το ανακατασκευάσετε. Εφόσον έχετε το PAR file, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το SmartPAR για την ανακατασκευή του χαμένου αρχείου.
Μπορείτε να ανακατασκευάσετε οποιοδήποτε file (samplegame.r02 ή samplegame.r06 ή samplegame.r37) με οποιοδήποτε PAR file (samplegame.P01 ή samplegame.P04 ή samplegame.P05).
Εάν σας λείπουν 2 parts, κατεβάστε 2 PAR files και αυτά θα ανακατασκευάσουν και τα 2 χαμένα αρχεία. 3 parts λείπουν? Κατεβάστε 3 PAR files και είστε οκ
Υπάρχει βέβαια και όριο. Το όριο αυτό ορίζεται από την ποσότητα των PAR files που δημοσιεύτηκαν για το συγκεκριμένο αρχείο που κατεβάσατε. Γενικά 5-10 PAR files είναι το standard.
Τα PAR files είναι πολύ εύκολο να τα εντοπίσουμε. Χρησιμοποιούνε το ακόλουθο extension system: .PAR, .P01, .P02, .P03, κτλ.
Tools: SmartPAR http://ice.prohosting.com/smartpar/
PAR2
Tα PAR2 files συνεχίζουν εκεί που σταματούν τα PAR files. Όλο και περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν τα PAR2 files γιατί είναι πιο εύκολα στην χρήση. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο συστημάτων, είναι το ότι τα PAR2 files αντικαθιστούν τα χαμένα ή τα corrupted blocks μέσα στο ίδιο το αρχείο και όχι ολόκληρο το αρχείο.
Αυτό γενικά σημαίνει, ότι όσα blocks και να σου λείπουν, μπορούν να αντικατασταθούν. Και αυτό είναι εφικτό με τον τρόπο τον οποία τα PAR2 files δημιουργούνται και ποστάρονται:
Στο παραπάνω παράδειγμα βλέπουμε το τέλος από ένα σετ για το Fahrenheit 9/11 και αμέσως μετά ένα σετ με τα PAR2 files. Όπως μπορείτε και εσείς να δείτε, όλα τα PAR2 files τελειώνουν με το .PAR2. Το κόλπο είναι να διακρίνουμε πόσα blocks μπορεί το καθένα από αυτά να διορθώσει. (το σκιασμένο μέρος με πράσινο στα δεξιά)
Ο αριθμός μετά το + προσδιορίζει τον αριθμό των blocks που αυτό το PAR2 file μπορεί να ανακατασκευάσει. Τα PAR2 files χρησιμοποιούνται από το πρόγραμμα quickpar. Συνήθως αν κάνουμε μεγάλα queue κατεβάζουμε και τα 2-3 πρώτα PAR2 files, για 1ον να τσεκάρουμε το αρχείο μας και 2ον να επιδιορθώσουμε τυχόν χαμένο-χαλασμένο block. Αν τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα blocks το quickpar θα μας πει πόσα ακριβώς θέλουμε έτσι ώστε να τα κατεβάσουμε.
Tools: QuickPar http://www.quickpar.org.uk/
[break=NZB Files]
7.NZB Files
To Usenet, ή τα Newsgroups, από ανέκαθεν ήταν μια απίστευτη πηγή πληροφορίας. Το δύσκολο μέρος πάντα ήταν να εντοπίσεις αυτήν την πληροφορία.
Στο παρελθόν αν κάποιος έψαχνε για μια συγκεκριμένη ταινία, αρχείο ή οτιδήποτε άλλο, έπρεπε να κατεβάσει όλους τους headers από συγκεκριμένο newsgroup. O header είναι η επικεφαλίδα (το θέμα) ενός μηνύματος το οποίο μας δίνει μια γενική περιγραφή του συγκεκριμένου post.
Αναλόγως το newsgroup και το retention του news server, μπορεί να υπάρχουν και περισσότεροι από 500,000 ανά group.
Ενώ για το κατέβασμα ενός header δεν παίρνει παρά στιγμές μόνο, το κατέβασμα χιλιάδων header είναι αρκετά χρονοβόρο. Και καλά να βρεις αυτό που ψάχνεις...
Άμα δεν το βρεις ...
Εκεί λοιπόν έρχονται και τα NZB files για να μας διευκολύνουν.
Τα NZB ή NewzBin files δημιουργήθηκαν για να χρησιμοποιούνται από τους news readers. NZB files είναι αρχεία που περιέχουν μόνο τους headers για το αρχείο που μας ενδιαφέρει να κατεβάσουμε.
Δημιουργήθηκαν από τους ανθρώπους στο NewzBin.com, μια εταιρίας που κάνει indexing στα newsgroups. Φυσικά με το Αζημίωτο. Χρεώνουν τις υπηρεσίες τους για 35 cents του EURO/εβδομάδα.
Έχοντας λοιπόν μια συνδρομή στο NewzBin.com, μπαίνουμε απλά στο site τους και κάνουμε ένα search για το αρχείο που μας ενδιαφέρει, π.χ. "Beethoven's 9th Symphony", και αμέσως μιά λίστα με διάφορα σχετικά αποτελέσματα μας εμφανίζεται. Εκεί βρίσκεται και το μαγικό NZB file. Απλά το κατεβάζουμε, το κάνουμε import στον newsreader μας, και αυτόματα έχουμε τους headers που μας ενδιαφέρουν. Τα NZB files είναι λιγότερο χαμένο bandwidth και λιγότερος χαμένος χρόνος που χρειάζεται για να κατεβάσουμε αμέτρητους headers... Μία εναλλακτική και πάρα πολύ καλή υπηρεσία indexing είναι η Binnews.com.
Εάν δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα αλλά επιθυμητέ να δοκιμάσετε τα NZB files, υπάρχουν και δωρεάν εναλλακτικές λύσεις. Binaries.nl, NZBZone.com και BinSearch.info . Επίσης υπάρχουν και newsgroups που έχουν μόνο NZB files. Αυτά είναι τα alt.binaries.ftn.nzb, alt.binaies.nzb, alt.binaries.nzb-files και alt.binaries.nzb-files.multimedia.
[break=Ρύθμιση του NewsBin Pro Part1]
8b. Ρύθμιση του NewsBin Pro Part1
Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχια ας ξεκινήσουμε τις ρυθμίσεις:
[break=Ρύθμιση του NewsBin Pro Part2]
8b. Ρύθμιση του NewsBin Pro Part2
[break=Downloading Basics - Part 1]
9. Downloading Basics - Part 1 Header download Single file download
[break=Downloading Basics - Part 2]
10. Downloading Basics - Part 2 Multiple downloads Queue List
Υπομονή...μόλις βρω free time again...
Εμφάνιση 1-15 από 79
Θέμα: How To: Usenet
-
06-04-05, 19:52 How To: Usenet #1
-
06-04-05, 23:20 #2
Εύγε Runnerma.
Θα μάθω και 5 πράματα για Newsgroups όπου είμαι άσχετος.Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.
-
06-04-05, 23:39 #3
Τhanks!!! Τιμή μου να μου λέει εύγε ένας master. Περίμενε όμως να τελειώσω το how to. 'Eχω σκοπό να τα πω λίγο αναλυτικά και θα πρέπει να με συγχωρήσετε για την φλυαρία μου, αλλά σκοπός του how-to είναι να μάθει σε έναν τελείως αδαή τα απαραίτητα. (όχι ότι εγώ είμαι 100% σχετικός
)
-
06-04-05, 23:43 #4
-
30-10-05, 16:47 #5
Εχω μια απορια... Αφού ο News Servers σβήνει τα αρχεία που ανεβάζει κάποιος σε ένα newsgroup. Σημαίνει ότι μόνο πρόσφατα αρχεια που έχει ανεβάσει κάποιος μπορουμε να κατεβάσουμε.
Κάποιος που ψάχνει ενα παλιο mp3 λογικά δεν θα το βρει μιας και θα έχει σβηστει σωστα;
-
30-10-05, 16:53 #6
Ναι. Ενα βασικο στοιχειο με βαση το οποιο κρινουμε ενα news server ειναι το retention, ποσο καιρο δηλαδη κραταει ενα μηνυμα πριν το σβησει. Δεν μπορουν να κανουν και αλλιως...ποσα ΤΒ δισκους να εχουν
-
30-10-05, 16:53 #7
Σωστά.
Οι usenet servers κρατάνε τα files ενός συγκεκριμένου αριθμου ημερών προς τα πίσω (π.χ. 30 ή 50 ημερών). Όλα τα αλλα σβήνονται.
Βέβαια υπάρχουν συνεχώς repost παλιών αρχειων.
-
30-10-05, 16:59 #8
Ο τρόπος που λειτουργεί το Usenet δεν έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι ο καλλίτερος δυνατός τρόπος για να ψάχνει κάποιος κάποιο αρχείο; Δλδ δεν είναι πίο σίγουρο οτι αυτο που ψάχνει θα το βρει πιο εύκολα σε κάποιο p2p ;
-
30-10-05, 20:08 #9
Παιδες ναστε καλα.
Το USENET ειναι τρελλα
-
21-11-05, 15:03 #10
Μικρή σημείωση: Εκτός του retention, δηλαδή για πόσες ημέρες παραμένει ένα αρχείο στον server, πολύ σημαντικό είναι και το completion, δηλαδή πόσα μέρη του αρχείου που θέλουμε είναι ανεβασμένα στον server. Επειδή η φύση των newsgroups απαιτεί το τεμάχισμα των μεγάλων αρχείων, πρέπει αυτά να είναι ανεβασμένα όλα στον server έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα επανασυνθέσουμε.
-
26-11-05, 00:33 #11
Paidia me liga logia pou protinete na eggrafi kapios gia mia olokliromeni lisi? Ego os tora exo skopo na engrafo sto giganews sto news leecher kai skeftome kai gia newzbin...TI lete?
-
26-11-05, 00:34 #12
Ελληνικά λέμε και γράφουμε! Θα προσπαθήσεις να κάνεις το ίδιο;
( http://www.adslgr.com/forum/faq.php?..._rules_content )
-
26-11-05, 00:51 #13
Συγγνώμη παιδιά δεν θα
επαναληφθεί
-
18-12-05, 18:27 #14
και εγώ το σκέφτομαι. αλλά πόσο σίγουρος είμαι με αυτούς? Πρέπει να δώσω κάρτα και θέλω να ξέρω ότι όταν θα ζητήσω να σταματήσει ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ!
Ολά στο US είναι?
-
11-01-06, 19:41 #15
Καλησπέρα, έκανα έναν λογαριασμό στο giganews, αλλά το newsbin pro δεν είναι registered και εκτός του ότι με τσατίζει, δεν εμφανίζει το μενού που δείχνει το how to, και δεν ξέρω να το ρυθμίσω!
Μήπως υπάρχει κανένα άλλο πρόγραμμα που να κάνει τη δουλειά του newsbin pro?
Εκτός από αυτά που λέει ο runnerma, δεν ξέρετε κανένα άλλο??
Ευχαριστώ
Παρόμοια Θέματα
-
Newsgroups (Usenet)
Από WagItchyef στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 2Τελευταίο Μήνυμα: 31-10-07, 16:33 -
η φορθνετ εχει USEnet?
Από mookie στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 18-04-07, 00:18 -
Usenet και Ανωνυμία
Από andyram στο φόρουμ P2PΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 04-01-06, 10:34 -
Έχουν usenet;
Από NLS στο φόρουμ Nova ADSLΜηνύματα: 16Τελευταίο Μήνυμα: 13-02-05, 04:11 -
why ??? usenet and alterna...
Από hookgr στο φόρουμ P2PΜηνύματα: 13Τελευταίο Μήνυμα: 09-04-04, 15:18
Bookmarks