Ειμαι καινούργιος στο χώρο τοθ adsl(είναι η τρίτη μέρα που εχω τη συνδεση) και ήθελα κάποιος να με ενημερωση σχετικά με ports.!Τι ακριβως ειναι?Εχω ενα Linksys router(απο Forthnet).Χρείαζεται γενικα βα τις ανοιξω?Για voip προγραμμα που χρησιμοποιώ και για torrents ειναι απαραιτητο?Ευχαριστω!
Εμφάνιση 1-10 από 10
Θέμα: Ports???
-
27-01-06, 16:42 Ports??? #1
-
27-01-06, 17:05 #2
Θεος!!!
-
27-01-06, 20:07 #3
Σε γενικές γραμμές με απλά λόγια : Όταν είμαστε στο Internet χρησιμοποιούμαι διάφορα προγράμματα όπως π.χ. browser, e-mail clients κ.α. Έτσι όταν έρθουν τα δεδομένα και τρέχουμε π.χ. τον ΙΕ και το outlook express δεν θα ξέρει ο υπολογιστής μας για πιο πρόγραμμα προορίζονται τα δεδομένα. Λύση σε αυτό δίνεται με την χρήση των πορτών.
Υπάρχουν 65536 πόρτες από τις οποίες οι πρώτες 1024 είναι οι πιο σημαντικές καθώς εκεί συνήθως δουλεούν τα προγράμματα του λειτουργικού συστήματος. Κάθε πρόγραμμα ανταλάσει δεδομένα σε συγκεκριμένη πόρτα. Π.χ. ο ΙΕ ως προεπιλογή χρησιμοποιεί την 80, ενώ το outlook express την 25. Έτσι όταν έρθουν δεδομένα για τον ΙΕ αυτά θα έρθουν στην πόρτα 80 και επομένως ξέρει ο ΙΕ ότι θα πρέπει αυτός να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα. Τώρα όταν έχουμε Router την εξωτερική IP αυτή δηλαδή που μας δίνει ο ISP μας την παίρνει ο Router και όλη η κίνηση δρομολογείται μέσω αυτού προς τους υπολογιστές του εσωτερικού μας δικτύου οι οποίοι δεν είναι απευθείας προσβάσιμοι από το Internet. Ας υποθέσουμε ότι εσύ π.χ. θέλεις να δεις την σελίδα του adslgr.com τότε ο ΙΕ λέει στον Router σου θέλω να κάνει σύνδεση με την Χ IP και τα δεδομένα θα έρθουν στη πόρτα 80. Αυτό ο Router το κρατάει για κάποιο χρονικό διάστημα στην μνήμη του. Όταν έρθουν δεδομένα ο Router ρωτάει τον ευατό του ζήτησε αυτή την σύνδεση κάποιος από τους υπολογιστές του τοπικού δικτύου; Σε αυτή την περίπτωση η απάντηση είναι καταφατική οπώτε τα στέλνει στον συγκεκριμένο υπολογιστή. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική μπλοκάρει την σύνδεση και δεν την αφήνει να φτάσει στον υπολογιστή σου. Αυτό είναι μιας πρώτης τάξης αμυντική λειτουργία αφού ας που εάν εγώ θελήσω να μπω στον υπολογιστ'η σου χωρίς τη αδειά σου, ο Router σου θα κόψει την προσπάθεια σύνδεσης και δεν θα την αφήσει καν αυτή να φτάσει στον υπολογιστή σου, αφού προφανώς δεν έχεις ζητήσει εσύ αυτή την σύνδεση. Απλά αυτή η ασφάλεια που προσφέρει ο Router ορισμένες φορές δημιουργεί δυσκολίες σε ορισμένα προγράμματα π.χ. παιχνίδια, εφαρμογές P2P κ.α. Σε αυτή την περίπτωση λύνεται το πρόβλημα ανοίγωντας οπώς λέμε ή προωθόντας μια θύρα όπως είναι το πιο σωστό. Δηλαδή λέμε όταν γίνει προσπάθεια σύνδεσης στην θύρα Ψ και δεν έχω ζητήσει εγώ αυτή την σύνδεση μην την κόβεις αλλά στείλτην στην Χ IP που κατέχει κάποιος υπολογιστής του τοπικού δικτύου. Ελπίζω να βοήθησα. Υποθέτω ξέρεις τι είναι IP έτσι δεν είναι;
-
27-01-06, 20:26 #4
Eyxaristw poli zoro!Xerw ta peri IP.Ara otan anoixw ti port apo ton ipologisti mou,ayti tha einai "anoixti" mono gia to diko mou pc kai oxi gia ta ipoloipa tou LAN.Swsta katalava?Episis iparxei periptwsi na auxanetai i taxitita mou sto P2P i sta Voip an anoixw tin antistoixi thira pou apiteitai i apla an den tin anoixw den katevazw kai an tin anoixw katevazw?Thanx...
-
27-01-06, 20:49 #5
Πρώτον επείδη μάλλον θα στην πουν για τα greeklish να ξέρεις ότι απαγορευτέ από τους κανονισμούς του forum.
Όταν κάνεις "άνοιγμα" μια θύρας επιλέγεις την θύρα και σε ποια IP θα γίνονται τα δεδομένα που φτάνουν σε αυτή την θύρα. Έτσι ναι όταν ανοίγεις την θύρα π.χ. 10.000 αυτή θα ισχύει μόνο για έναν υπολογιστή. Εάν θέλεις να ανοίξεις και για δευτερό υπολογιστή έστω και εάν πρόκειται για το ίδιο πρόγραμμα θα πρέπει να ανοίξεις δευτέρη θύρα κάνωντας παράλληλα την απαραίτητη ρύθμιση στο πρόγραμμα εάν αυτό στο επιτρέπει. Συνήθως τα προγράμματα P2P στο επιτρέπουν. Επίσης να έχεις υπόψη σου ότι συνήθως χρησιμοποιούνται 2 πρωτόκολα το tcp και το utp, μπορούμε να ανοίξουμε και πολλές φορές απαιτείται να ανοίξουμε πόρτα και στα 2 πρωτόκολα. Τώρα για τα P2P όταν έχουμε ανοιχτή την κατάληλη πόρτα είμαστε όπως λέμε σε high id ενώ όταν έχουμε κλειστή την πόρτα σε low id. Όταν είμαστε σε low id μπορούμε να κατεβάσουμε μόνο από χρήστες που είναι σε high id. Ενώ όταν είμαστε σε high id μπορούμε να κατεβάσουμε και από χρήστες που είναι σε high και από χρήστες που είναι σε low id. Έτσι ανοίγωντας την κατάληλη πόρτα μπορούμε να κατεβάσουμε από παραπάνω χρήστες. Περισσότερες πληροφορίς μπορείς να βρεις στο αντίστοιχο τμήμα του forum. Επίσης καλ΄ς ήρθες στο forum εδώ θα μπορέσεις να βρεις πολλές πληροφορίες για οποιοδήποτε πρόβλημα σε απασχολεί. Πάντα στην διαθεσή σου.
-
27-01-06, 20:57 #6
Ευχαριστω πολυ zoro για τις πληροφοριες.Εκανα λαθος πριν και εγραψα greeklish.
-
27-01-06, 22:59 #7
Αρχικό μήνυμα από padavrexi
-
28-01-06, 00:56 #8
Τι παθατε ρε παιδια?Ποιος ειναι Θεος τελικα?
-
28-01-06, 20:22 #9
Αρχικό μήνυμα από john1sonic
Ο αλλος παλι εγραψε δυο ολοκληρα κατεβατα...
-
28-01-06, 21:52 #10
Βασικα το εψαξα και δεν το βρηκα στην αρχη γι'αυτο και εκανα το post.Anyway δεν νομιζω οτι εκανα κατι τοσο κακο.Δεν μπορω να καταλαβω τι επαθες.Ευχαριστω πολυ το zoro για το χρονο του,μου εδωσε να καταλαβω καποια πραγματα.
Παρόμοια Θέματα
-
IP PORTS
Από chrisdaydreamer στο φόρουμ Ed2kΜηνύματα: 5Τελευταίο Μήνυμα: 25-05-08, 21:25 -
Ports
Από goddammit στο φόρουμ Unix - LinuxΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 10-12-06, 23:10 -
ports????
Από mchris στο φόρουμ ADSL, VDSL, FTTH & Broadband Hardware, routers, modems, κλπΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 19-12-05, 17:57 -
ports
Από xarijim στο φόρουμ ADSLΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 12-07-05, 21:03 -
Νο-ΙP ports
Από lukasbayern στο φόρουμ Broadband SoftwareΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 16-04-05, 16:43
Bookmarks