Σελ. 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 60
    Περιοχή
    Chicago, Illinois
    Downloads
    96
    Uploads
    25
    Άρθρα
    14
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Nova
    Open Source
    Όπως ήταν αναμενόμενο, το Openoffice.org έγινε forked υπό την (προσωρινή) ονομασία LibreOffice, υπό την επίβλεψη του Document Foundation. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου: “Το Document Foundation είναι το αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας από κορυφαία κι ανεξάρτητα μέλη της πρώην κοινότητας του OpenOffice.org, όπως και μέλη του Community Council (συμβουλίου της κοινότητας)." Πατήστε στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγέθυνση. 

Όνομα:  libreoffice-screenshot-version.png 
Εμφανίσεις:  13 
Μέγεθος:  21,7 KB 
ID: 77636

Η RedHat, η Canonical, η Google κι η Novell υποστηρίζουν το Document Foundation και το νέο fork (το LibreOffice).

H ιδέα περί της δημιουργίας αυτού του fork δεν είναι κάτι καινούριο και βρισκόταν υπό συζήτηση από την κοινότητα του OpenOffice.org ακόμη κι όταν η Sun επόπτευε την ανάπτυξή του. Η Sun είχε δεχτεί κριτική αρκετές φορές για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το project, αλλά η δημιουργία του fork δεν ήταν τόσο αναγκαία, κάτι το οποίο άλλαξε τώρα με την εξαγορά της Sun από την Oracle.

Παρά την κριτική, η Sun πάντα φαινόταν να είναι υπέρ του opensource, κάτι το οποίο όμως δεν δείχνει να ισχύει για την Oracle, η οποία παρέμενε ασαφής για τα σχέδιά της όσον αφορά το OpenOffice.org. Οπότε, η δημιουργία του LibreOffice, δηλαδή του fork υπό την “ομπρέλλα” του Document Foundation δεν προκαλεί έκπληξη. Επίσης, τα καλά νέα είναι ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν χρειάζεται να ξεκινήσει κάτι εκ του μηδενός (εφόσον ο κώδικας του Openoffice είναι διαθέσιμος για forking), ενώ καθοριστικό για την προσπάθεια αυτή είναι το αποτέλεσμα του ήδη υπάρχοντος fork του OpenOffice, του Go-oo (GoOpenOffice). Εκτός αυτών, το Document Foundation έχει την υποστήριξη μεγάλων εταιρειών, όπως η Red Hat ή η Novell, κάτι το οποίο βεβαιώνει την “επιβίωση” του νεου αυτού project, αν και, παρ' όλ' αυτά, χρειάζεται να αποκτήσει την “ταυτότητά” του, εδραιώνοντας την θέση του ως βιώσιμο εναλλακτικό του Openoffice.org της Oracle.

Bέβαια, υπάρχουν και προβλήματα. Το LibreOffice εξακολουθεί να βασίζεται στην Java, κάτι το οποίο μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με την Oracle (στην οποία ανήκει πια η Java), αλλά υπάρχει περίπτωση να δεχτεί “επίθεση” και από την Microsoft για λόγους “παραβίασης πατεντών”.

Παρά τα προβλήματα όμως, η δημιουργία του project αυτού είναι καλοδεχούμενη, ιδίως από χρήστες και developers που ήταν δυσαρεστημένοι με την διαχείριση του OpenOffice.org από την Sun και, τώρα, την Oracle.

Μία beta έκδοση του LibreOffice είναι διαθέσιμη για κατέβασμα και εγκατάσταση από το site του LibreOffice. Η τωρινή έκδοση είναι βασικά μία rebranded έκδοση του Go-oo. Υπάρχουν ήδη διαθέσιμα εκτελέσιμα για Windows, Linux (32 και 64bit) και MacOSX αλλά και ο ίδιος ο κώδικας του LibreOffice.

Τέλος, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, το Document Foundation καλεί την Oracle να συνεισφέρει στο νέο project.

Πηγές:

Α. linux-magazine.com - LibreOffice: OpenOffice.org Liberated
    Β. documentfoundation.org - The Document Foundation
    Γ. Η ανακοίνωση
    Δ. Downloads
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος flamelab : 28-09-10 στις 15:11.

Περιοχή
    127.0.0.1
    Downloads
    17
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    10gbit/10gbit
    ISP
    HOL
    Router
    Netfaster IAD 2
    SNR / Attn
    0.1(dB) / 0.1(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Εμενα μου αρεσε πιο πολυ το OpenOffice!

Περιοχή
    /Greece/Athens/Home
    Downloads
    16
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    85000/9997
    ISP
    Wind
    Router
    ZTE ZXHN H268N
    SNR / Attn
    9,4(dB) / 9,5(dB)
    Path Level
    Interleaved
    η επόμενη έκδοση java έχω την εντύπωση ότι θα είναι 100% open-source
    Lenovo ThinkPad T470- Huawei P20 Pro

Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+ HOL Full
    Ταχύτητα
    6144/1024
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
    Router
    NetFaster IAD
    SNR / Attn
    20(dB) / 21(dB)
    Aναγκαία κίνηση. Μακάρι (λέμε τώρα) να πέρναγαν και τον κώδικα σε C++ να βελτιωνόταν και η απόδοση.
    System: CPU AMD FX-8300, 16G RAM, Mobo: Asrock 970 Extreme 3,GPU:XFX RX460, OS:Fedora 28 64bit

Downloads
    9
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+ OTE
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Wind
    DSLAM
    Forthnet - ΑΡΙΑΔΝΗ
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από mathcore Εμφάνιση μηνυμάτων
    Aναγκαία κίνηση. Μακάρι (λέμε τώρα) να πέρναγαν και τον κώδικα σε C++ να βελτιωνόταν και η απόδοση.
    Με τη sun στη μέση δύσκολο

Περιοχή
    Chicago, Illinois
    Downloads
    96
    Uploads
    25
    Άρθρα
    14
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    1G/0.5G
    ISP
    Nova
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από Breezaki Εμφάνιση μηνυμάτων
    Με τη sun στη μέση δύσκολο
    Δεν υπάρχει Sun πια, η Oracle μόνο, κι επίσης, εφόσον έγινε forked, θα μπορούσε (θεωρητικά) να γίνει αυτό.
    Dies, died, will die.
    Lived, lives, will live.

Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+ HOL Full
    Ταχύτητα
    6144/1024
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
    Router
    NetFaster IAD
    SNR / Attn
    20(dB) / 21(dB)
    Δηλαδή το συντομότερο δυνατόν τα repos των διανομών μας θα αντικαταστήσουν το openoffice με το Libre? Να περιμένουμε updates?
    System: CPU AMD FX-8300, 16G RAM, Mobo: Asrock 970 Extreme 3,GPU:XFX RX460, OS:Fedora 28 64bit

Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+ HOL Full
    Ταχύτητα
    10935/955 kbit/s
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
    Router
    FRITZ!Box Fon WLAN
    SNR / Attn
    11(dB) / 31(dB)
    Αφού υποστηρίζεται από Redhat, Novell (αλλά και Google) μάλλον θα το περάσουν στις διανομές.
    Γενικά πάντως καλή κίνηση imho.
    When Life Gives You Lemons,
    You Paint That Shit Gold !!!

Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    Εγώ μήπως είμαι παράξενος που δεν καταλαβαίνω το σκοπό αυτής της κίνησης;

Μήπως είμαι παράξενος που το μόνο που βλέπω είναι αλλαγή λογοτύπων, επειδή κάποιων λίγων (4-5) ο εγωισμός δεν χωνεύει - για οποιοδήποτε λόγο - την Oracle;

Μήπως είμαι παράξενος που και πάλι βλέπω κατασπατάληση εκ. ανθρωποωρών και human resources, για να "εφεύρουμε καί εμείς τον τροχό, και όχι μόνο οι άλλοι";
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

Downloads
    1
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+ HOL Full
    Ταχύτητα
    6144/1024
    ISP
    HOL
    DSLAM
    HOL - ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
    Router
    NetFaster IAD
    SNR / Attn
    20(dB) / 21(dB)
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από WAntilles Εμφάνιση μηνυμάτων

Μήπως είμαι παράξενος που το μόνο που βλέπω είναι αλλαγή λογοτύπων, επειδή κάποιων λίγων (4-5) ο εγωισμός δεν χωνεύει - για οποιοδήποτε λόγο - την Oracle;

Μήπως είμαι παράξενος που και πάλι βλέπω κατασπατάληση εκ. ανθρωποωρών και human resources, για να "εφεύρουμε καί εμείς τον τροχό, και όχι μόνο οι άλλοι";
    Tην oracle την εκτιμώ πολύ σαν εταιρεία (και ακόμα περισσότερο εκτιμούσα την Sun..) αλλά δεν φαίνεται πρόθυμη να συνεχίσει την ανάπτυξη του open office..
    Άρα κάποιου έιδους διαπραγμάτευση των νομικών θεμάτων που αφορούν λογότυπα-άδειες κτλ. έπρεπε να γίνει αφού άλλος πλέον αναλαμβάνει το development. Κατά τα άλλα δεν νομίζω να κουραστούν και πολύ με χαμενες εργατοώρες, ο κώδικας αν κατάλαβα καλά δεν πρόκειται να αλλάξει..

Περιοχή
    In the Stargate Universe...
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    16699/985
    ISP
    OTEnet
    Router
    Huawei EchoLife 520c
    SNR / Attn
    4.1(dB) / 20.0(dB)
    Path Level
    Fastpath

Δεν είσαι παράξενος, θα συμφωνούσα και εγώ αν δεν είχα διαπιστώσει πριν λίγο καιρό οτι η αντικατάσταση της Oracle απο τη Sun στην "κηδεμονία" του OO, πέρα απο το rebranding με τα νέα εικονίδια, δεν έφερε κανένα ουσιαστικό κέρδος για το project, ίσως το αντίθετο. Δυστυχώς η oracle δείχνει να είναι προσκολλημένη στο παλιό proprietary μοντέλο και αντιμετωπίζει το FOSS σαν "αναγκαίο κακό".

To fork αυτό έχει τα αρνητικά του, ελπίζουμε όμως επιτέλους να γίνει κάτι και να επιταχυνθεί το development του OpenOffice που ήταν πιο αργό απο ότι όλοι θα θέλαμε να είναι.
    >> James Randi <<--- A man to admire, a man to respect

Linux4Coffee
    You'll never know what you're missing until you try Arch

"Next time you want to buy a computer, consider buying a mac (and installing Windows/Linux on it). Even after five years, when it's cheap chinese hardware is obsolete there will be someone ignorant enough to buy it for ten times the price."

+1000 !!!

Downloads
    24
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    OTEnet
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΚΕΡΑΜΕΙΚΟΣ
    Router
    CISCO Systems K9 SMB
    Εμένα γιατί μου φαίνετε ότι δεν έχει νόημα αυτό το fork ...Απλά και μόνο στο φόβο της Oracle...
    Δεν ήξερα ότι είναι γραμμένο σε Java το OpenOffice.... Γιατί δεν το έχουν φτιάξει σε C++ άραγε ........

........Auto merged post: DVader πρόσθεσε 2 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα αργότερα ........

Βασικά λίγο που το είχα δουλεύψει .....δεν μου άρεσε καθόου .... Βέβαια πάντα το εχω στο μυαλό μου ...ως εναλλακτικό του MSOffice..

Μήπως έγινε γιατί φοβήθηκε με την Oracle μήπως δεν μπορέσουν να το κάνουν ....?
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος DVader : 28-09-10 στις 17:31. Αιτία: auto merged post

Downloads
    56
    Uploads
    0
    Ταχύτητα
    500M/250M
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
    Router
    Speedport Plus 2
    Path Level
    Fastpath
    Μεγάλο μέρος της εφαρμογής είναι γραμμένο και σε C++. Από Wikipedia βρήκα ακριβώς τι είναι Java dependent στο OO2.

The following areas of OpenOffice.org 2.0 depend on JRE installation:

* the media player on Unix-like systems
    * all document wizards in Writer
    * accessibility tools
    * Report Autopilot
    * JDBC driver support
    * HSQL database engine (used in OpenOffice.org Base)
    * XSLT filters
    * BeanShell, the NetBeans scripting language and the Java UNO bridge
    * export filters to the Aportis.doc (.pdb) format for the Palm OS or Pocket Word (.psw) format for the Pocket PC
    * export filter to LaTeX
    * export filter to MediaWiki's wikitext

Περιοχή
    Επαναπατρισθείς στην Αθήνα
    Downloads
    64
    Uploads
    73
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    Path Level
    Fastpath
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από manicx Εμφάνιση μηνυμάτων
    Μεγάλο μέρος της εφαρμογής είναι γραμμένο και σε C++. Από Wikipedia βρήκα ακριβώς τι είναι Java dependent στο OO2.
    Δεν είναι κανένα από τα σημαντικά του στοιχεία δηλαδή, αν εξαιρέσουμε το database back-end, αλλά αυτό είναι μόνο για μία εφαρμογή του ΟΟ, και όχι για όλες.
    Επιτέλους το ελάχιστο δυνατό, ευέλικτο, και ψηφιακό κράτος. Με διαρκή αξιολόγηση.

Σελ. 1 από 4 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. Ανακοινώθηκε η τιμή του iPad στο e-shop.gr
    Από thanoolhs στο φόρουμ Apple Hardware και Software
    Τελευταίο Μήνυμα: 16-05-10, 03:50
  2. Μηνύματα: 23
    Τελευταίο Μήνυμα: 29-09-06, 20:06

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα