Σελ. 1 από 6 123 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 79
  1. #1
    Εγγραφή
    22-09-2003
    Μηνύματα
    81.767
    Downloads
    218
    Uploads
    48
    Άρθρα
    6
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor DGA4130
    SNR / Attn
    6(dB) / 2.8(dB)
    Path Level
    Interleaved
    EETT
    Δελτίο Τύπου:
    6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ: Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης

    Στις 2 και 3 Ιουνίου 2011, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) διοργανώνει το 6ο Διεθνές της Συνέδριο με θέμα «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "ΔΑΪΣ" στον Παράδεισο Αμαρουσίου. με την παρουσία διακεκριμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου έχει προσκληθεί να κηρύξει ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Γεώργιος Παπανδρέου.

    Μεταξύ των κεντρικών ομιλητών περιλαμβάνονται ακόμη ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Δημήτρης Ρέππας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.


    Οι τηλεπικοινωνιακές υποδομές υψηλών ταχυτήτων αποτελούν θεμέλιο για την ψηφιακή οικονομία, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την πρόσβαση του πολίτη στην Κοινωνία της Πληροφορίας.

    Η επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας 2020 αποτελεί πρόκληση για τη χώρα μας, αλλά την ίδια στιγμή συνιστά και μία σημαντική αναπτυξιακή διέξοδο στη σημερινή κρίσιμη οικονομική συγκυρία.

    Παρέχοντας ένα ανοικτό βήμα ανταλλαγής απόψεων με θέμα τις δυνατότητες και τις προκλήσεις του ψηφιακού μέλλοντος, η ΕΕΤΤ έχει προσκαλέσει μία πλειάδα διακεκριμένων προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με σκοπό την καλλιέργεια του δημόσιου διαλόγου και την ανάδειξη των ευκαιριών που συνεπάγεται η μετάβαση στις προηγμένες υποδομές επικοινωνιών.

    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η συμβολή της καθολικής ευρυζωνικής πρόσβασης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, τα αναμενόμενα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, οι εναλλακτικές λύσεις για την ανάπτυξη προηγμένων δικτυακών υποδομών στην Ελλάδα, οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα ευρυζωνικά δίκτυα, αλλά και οι πολιτικές αξιοποίησης του ραδιοφάσματος για την κινητή ευρυζωνικότητα και την ταχεία μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

    Στο Συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι διεθνών Ρυθμιστικών Αρχών, εκπρόσωποι διεθνών και εθνικών φορέων με αρμοδιότητες στους τομείς των Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και στελέχη της ευρωπαϊκής και εγχώριας αγοράς.

    Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου http://www.eett.gr/conference2011/html/programme-gr.htm παρέχονται πληροφορίες για το Πρόγραμμα, τους ομιλητές, το συνεδριακό χώρο και τη μετακίνηση των συνέδρων, ενώ υπάρχει η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής δήλωσης συμμετοχής.

    Επισημαίνεται ότι το Συνέδριο θα μεταδοθεί ζωντανά από το δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ www.eett.gr
    Δ.Τ. ΕΕΤΤ

  2. #2
    Εγγραφή
    19-05-2007
    Περιοχή
    Κιλκις
    Μηνύματα
    108
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Forthnet
    Μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα-μπλα. Ποια ηλεκτρονική διακυβερνηση ΡΕ;!! Στο τέλος θα μας πέιτε και μ@λ@κες ΡΕ!!! ADSL θέλουμε ΡΕ. Φωνάζουμε εδώ χρόνια στην ελληνική ύπαιθρο οτι ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΣΒΑΣΗ στη ηλεκτρονική διακυβέρνηση του λώλου που διαφημίζετε. θα το γράφω και θα το ξαναγράφω μέχρι να κάψω το πληκτρολόγιο. ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ADSL. ΦΕΡΤΕ ΚΑΙ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ADSL και κόφτε το δούλεμα με τα συνέδρια γιατί αν μη τι άλλο υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

    ΕΝΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΑΤΗΣ.

  3. #3
    Το avatar του μέλους EvilHawk
    EvilHawk Guest
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από georginiogr Εμφάνιση μηνυμάτων
    ΕΝΑΣ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΧΩΡΙΑΤΗΣ.
    Ααα τώρα εξηγείτε γιατί δεν κατάφερες να διαβάσεις αυτό:
    Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν, περιλαμβάνεται η συμβολή της καθολικής ευρυζωνικής πρόσβασης στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη,

  4. #4
    Εγγραφή
    19-05-2007
    Περιοχή
    Κιλκις
    Μηνύματα
    108
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL2+
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Forthnet
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από EvilHawk Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ααα τώρα εξηγείτε γιατί δεν κατάφερες να διαβάσεις αυτό:
    Απο λόγια χορτάσαμε... κανενα εργο θα δουμε;

  5. #5
    Εγγραφή
    05-11-2009
    Μηνύματα
    720
    Downloads
    0
    Uploads
    0
    Το εν λόγω θέμα της καθολικής ευρυζωνικής πρόσβασης συζητείται στα συνέδρια γι' αρκετά χρόνια, αλλά ούτε η ΕΕΤΤ ούτε το αρμόδιο υπουργείο έχουν τη θέληση να επιβάλλουν μια ρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Μόνο αν την επιβάλλει η Commission θα την εφαρμόσουν. Διότι από μόνοι τους δεν διαθέτουν τα ....... να το κάνουν. Απόδειξη, η μείωση των τελών τερματισμού χονδρικής προς τα δίκτυα της κινητής τηλεφωνίας. Την επέβαλε η Commission, την εφάρμοσε η ΕΕΤΤ στα χαρτιά, αλλά απ' τα 4,95 €¢ /λεπτό της χονδρικής μόνο ο ΟΤΕ πουλάει λιανική στα 10,33 €¢ /λεπτό.

    Δηλαδή παρόλο που απ' την χονδρική στη λιανική υπάρχει μια διαφορά της τάξεως του 105%, ο ΟΤΕ είναι ο μοναδικός πάροχος που έχει περάσει και την τελευταία μείωση των τελών τερματισμού προς κινητά στη λιανική του.

    Αλλά για την ΕΕΤΤ και το Υπουργείο που την επιβλέπει, δεν υπάρχει στρέβλωση στις τιμές της εν λόγω αγοράς, άρα η παραπάνω πολιτική τιμών δεν χρήζει κάποιας ρύθμισης.

    Ε, κάπως έτσι συνεχίζουν κι οι συζητήσεις για την καθολική πρόσβαση, μέχρι να μας επιβληθούν ρυθμίσεις της Commission, όταν τ' αποφασίσουν οι κουτόφραγκοι. Διότι αλλιώς έργα δεν πρόκειται να δούμε.

  6. #6
    Εγγραφή
    22-09-2003
    Μηνύματα
    81.767
    Downloads
    218
    Uploads
    48
    Άρθρα
    6
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor DGA4130
    SNR / Attn
    6(dB) / 2.8(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Δελτίο Τύπου:
    Με την ομιλία του Υφυπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης 2 Ιουνίου, θα ξεκινήσουν οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ, με θέμα «Οι προηγμένες υποδομές επικοινωνιών ως θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης», που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο "ΔΑΪΣ" στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

    Ο κ. Βούγιας θα παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου για την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Ατζέντας, τη στήριξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών και την αντιμετώπιση του ψηφιακού χάσματος στην ελληνική επικράτεια.

    Ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών Σωκράτης Κάτσικας θα είναι ο κεντρικός ομιλητής της 2ης Ενότητας του Συνεδρίου με γενικό τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον των δικτυακών υποδομών υψηλής ταχύτητας», ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση στρογγυλής τραπέζης.

  7. #7
    Εγγραφή
    03-03-2004
    Περιοχή
    Ankh-Morpork, Discworld
    Ηλικία
    39
    Μηνύματα
    22.587
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Άρθρα
    4
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    100/40 Mbps
    ISP
    Deutsche Telekom
    Router
    FRITZ!Box 7560
    Ας αρχίσουν παρέχοντας απεριόριστη dial-up σε λογικό κόστος (κάτω των 20 €/μήνα) για να μπορεί τουλάχιστον ο κόσμος από τα χωριά να μπαίνει χωρίς να μετράει με το ρολόι.......

  8. #8
    Εγγραφή
    14-01-2005
    Περιοχή
    Σαπίλας και Σκουριάς 38-Ζαχλωρού Καλαβρύτων
    Μηνύματα
    12.889
    Downloads
    21
    Uploads
    3
    Τύπος
    Other / Άλλο
    Ταχύτητα
    100Τbit fiber
    ISP
    sdikr-net
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ
    Router
    Fuzzy gutsu-gutsu
    SNR / Attn
    112(dB) / 0.9(dB)
    Με μικρή αργοπορία, ο κύριος Κανέλλος ξεκίνησε την εναρκτήρια ομιλία του, αναφερόμενος -εν μέρει- και στο όραμα της Ψηφιακής Ελλάδας 2020 όπου θα υπάρχει καθολική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και -μεταξύ άλλων- δεν θα υπάρχει ψηφιακός αναλφαβητισμός.

    ........Auto merged post: BlindG added 16 minutes and 5 seconds later ........

    Μίλησε επίσης για τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση και τα οφέλη από την απελευθέρωση συχνοτήτων καθώς επίσης και για τα Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ΔΠΕΓ).

    Στο βήμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κ. Βούγιας.

    ........Auto merged post: BlindG added 5 minutes and 23 seconds later ........

    Ο κ. Βούγιας μεταξύ άλλων ξαναθέτει το ζήτημα της αξιοποίησης των ΜΑΝ και την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές (Rural Broadband).

    ........Auto merged post: BlindG added 10 minutes and 17 seconds later ........

    O κ. Βούγιας ξαναέθεσε (μετά και από τον κ. Κανέλλο) το ζήτημα της ρύθμισης των τηλεπικοινωνιών και των υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο αναφερόμενος (και αυτός) στο ζήτημα ως "πρόκληση".

    Στο βήμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος σαν εκπρόσωπος του κ. Αντώνη Σαμαρά που βρίσκεται σε περιοδεία και δεν μπορούσε να παραβρίσκεται εδώ.
    Ο κ. Παπαδόπουλος κάνει μια σύντομη αναφορά αυτή τη στιγμή στις προτάσεις της Ν. Δ. για την προώθηση της Ευρυζωνικότητας.


    ........Auto merged post: BlindG added 6 minutes and 47 seconds later ........

    Σειρά έχει ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος (ουδεμία συγγένεια με τον προηγούμενο ομιλητή) από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος ο οποίος κάνει μια εκτενή αναφορά στον πλημμελή έλεγχο της αγοράς που αντί να προστατεύει τον τελικό καταναλωτή επικεντρώνεται αποκλειστικά και μόνο στην διασφάλιση των επενδυμένων κεφαλαίων, κόντρα στην πεποίθηση οτι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι Δικαίωμα του πολίτη και όχι ένα όχημα κερδοφορίας των ομίλων που εμπλέκονται σε αυτήν.

    ........Auto merged post: BlindG added 6 minutes and 34 seconds later ........

    Στο βήμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κ. Αϊβαλιώτης από το ΛΑ.Ο.Σ. ο οποίος άνοιξε την ομιλία του λέγοντας οτι -παραδόξως- πολλές ξένες υπηρεσίες ενημέρωσης (canal+, Deutsche Welle, RTL) δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις του κόμματός του ξεκινώντας πάντα με το ερώτημα αν θα αντέξει η Ελλάδα και αφηγείται όσα κατάφερε να διοργανώσει η χώρα (όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες) επιτυχώς, παρ'όλο το μέγεθός της προσπαθώντας να εξηγήσει οτι η χώρα μας έχει το δυναμικό να φέρει σε πέρας και σημαντικά τεχνολογικά επιτεύγματα.....

    ........Auto merged post: BlindG added 7 minutes and 47 seconds later ........

    Μετά από μια γενικόλογη ομιλία με κύριο σύνθημα "Η Ελλάδα μπορεί!", στο βήμα βρίσκεται ο κ. Ελευθέριος Αυγενάκης από την Δημοκρατική Συμμαχία που άνοιξε την ομιλία του με καθαρά πολιτικό περιεχόμενο αναφερόμενος στην ολιγωρία της κυβέρνησης.

    ........Auto merged post: BlindG added 12 minutes and 14 seconds later ........

    Ο Συνασπισμός δεν έστειλε κάποιον εκπρόσωπο αλλά μια λιτή ανακοίνωση που αναφέρεται στην δυσκολία ανάπτυξης υποδομών, χρησιμοποιώντας σαν παράδειγμα την ανάπτυξη (και -προβληματική- διαχείριση) του δικτύου οπτικών ινών στην Κρήτη, τονίζοντας παράλληλα τον κοινωνικό χαρακτήρα της καθολικής υπηρεσίας και της ανάγκης για πρόσβαση στο Διαδίκτυο του συνόλου του πληθυσμού της χώρας.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος BlindG : 02-06-11 στις 11:10. Αιτία: auto merged post

    Good... Bad... I'm tha guy with tha Gun...
    WAntilles: Ούτε σε όλους έχει αφαιρεθεί με βάναυσο - γκεμπελικό χειρουργείο, το μέρος του εγκεφάλου που συμπαθεί τα Windows.
    Trolling με γεύση παπάγια

  9. #9
    Εγγραφή
    22-09-2003
    Μηνύματα
    81.767
    Downloads
    218
    Uploads
    48
    Άρθρα
    6
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor DGA4130
    SNR / Attn
    6(dB) / 2.8(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Δελτίο Τύπου:
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

    Αθήνα, 2 Ιουνίου 2011

    Ομιλία Σπύρου Βούγια,
    Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων
    στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ:
    «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών
    ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης»


    Κυρίες και Κύριοι,
    Είναι ιδιαίτερη τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να χαιρετίσω το 6ο Διεθνές Συνέδριο της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, με θέμα τις «Προηγμένες Υποδομές ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα». Και είναι, πράγματι, κρίμα που η Επίτροπος κ. Neelie Kroes δεν κατάφερε να είναι σήμερα εδώ, διότι θα είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε όσα ειπώθηκαν πριν από μερικές ημέρες στο Συμβούλιο Υπουργών Τηλεπικοινωνιών στις Βρυξέλλες, το οποίο, μεταξύ άλλων, ασχολήθηκε και με την πορεία εφαρμογής των δράσεων της Ψηφιακής Ατζέντας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θα ήθελα να συγχαρώ την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τη διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου το οποίο θέτει στο επίκεντρο των συζητήσεων το πολύ σημαντικό ζήτημα του ρόλου των προηγμένων τηλεπικοινωνιακών υποδομών στην επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Ατζέντας.

    Ως γνωστόν, η Ψηφιακή Ατζέντα, η οποία υιοθετήθηκε τον Μάρτιο του 2010 εγκαινιάζοντας τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», έθεσε μια σειρά από προτεραιότητες με απώτερο στόχο τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού δυναμικού των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και, κυρίως, του διαδικτύου, ως φορέων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών.
    Να υπενθυμίσω, εν συντομία, ότι πρόκειται για επτά τομείς προτεραιότητας, που αναλύονται σε επιμέρους και εξειδικευμένες δράσεις, σχετικά με:

    Τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Ενιαίας Αγοράς όπου οι πολίτες θα μπορούν να επωφελούνται από το ηλεκτρονικό εμπόριο προϊόντων και υπηρεσιών από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
    Τη διασφάλιση της διαλειτουργικότητας μεταξύ των διαφορετικών τεχνολογιών και τον καθορισμό προτύπων, ώστε να μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες.
    Την ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της ασφάλειας των πολιτών στο διαδίκτυο, μέσω της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, της διασφάλισης της ιδιωτικότητας και της αντιμετώπισης των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο.
    Την ανάπτυξη αποτελεσματικών μέτρων για την προώθηση των ευρυζωνικών επικοινωνιών που θα εξασφαλίσει πρόσβαση σε διαδίκτυο υψηλών και υπερυψηλών ταχυτήτων για όλους.
    Την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
    Την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών και τη γεφύρωση του «ψηφιακού χάσματος» ώστε να μπορούν όλοι να συμμετέχουν ισότιμα στην ψηφιακή κοινωνία της γνώσης.
    Την αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών για την αντιμετώπιση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων, όπως η κλιματική αλλαγή, η γήρανση του πληθυσμού και η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες.

    Όλοι οι παραπάνω άξονες είναι ιδιαίτερα σημαντικοί και έχουν ενταχθεί πλήρως στους σχεδιασμούς της Ελληνικής Κυβέρνησης.
    Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από την πλευρά του, ασχολείται κατά προτεραιότητα με το ζήτημα της ανάπτυξης νέων ευρυζωνικών υποδομών και, ειδικότερα, των δικτύων νέας γενιάς. Διότι θεωρούμε ότι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία σαν τη σημερινή, η επένδυση στις ευρυζωνικές υποδομές μπορεί να συνεισφέρει ουσιαστικά στην ανάταξη της Ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας χαμηλό κόστος υπηρεσιών και καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους πολίτες και βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.

    Στο πλαίσιο αυτό στοχεύουμε:

    Να παρακινήσουμε και να υποστηρίξουμε τους πολίτες για τη συμμετοχή τους στην Ψηφιακή Εποχή.
    Να ενθαρρύνουμε τη δημόσια διοίκηση, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τις ψηφιακές υπηρεσίες.
    Να εξασφαλίσουμε, παράλληλα με τα αστικά κέντρα, την ισότιμη ένταξη και των απομονωμένων – λιγότερο ευνοημένων – περιοχών της χώρας στην Ψηφιακή Εποχή.
    Να εγγυηθούμε την πρόσβαση όλων των πολιτών, χωρίς αποκλεισμούς, στις νέες ψηφιακές υπηρεσίες.

    Ειδικότερα, η στρατηγική μας για την προώθηση της ευρυζωνικότητας σε όλη την Ελληνική Επικράτεια περιλαμβάνει δράσεις σε δύο επίπεδα:

    Το πρώτο επίπεδο αφορά στα έργα υποδομών. Και αναφέρομαι στη δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι, που θα διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση της χώρας μας σε νέα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων με την παροχή μεγάλου αριθμού νέων υπηρεσιών. Πρόκειται για έργο με ιδιαίτερα αναπτυξιακά και οικολογικά χαρακτηριστικά, το οποίο θα επιφέρει ουσιαστική αναβάθμιση των δυνατοτήτων των χρηστών. Όπως έχουμε ανακοινώσει, ολοκληρώθηκε ήδη η διαδικασία ανάδειξης τεχνικοοικονομικού συμβούλου – ο οποίος πρόκειται να καταρτίσει μελέτη τεχνικής σκοπιμότητας και οικονομικής βιωσιμότητας του έργου –, ενώ παράλληλα προκηρύχθηκε και ο διαγωνισμός για τον νομικό σύμβουλο που θα στηρίξει το έργο.

    Το μεγάλο αυτό έργο της εγκατάστασης ανοιχτών υποδομών οπτικών ινών μέχρι τους τελικούς χρήστες θα συνοδευτεί από συναφή έργα άλλων Υπουργείων, τα οποία θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά. Τα έργα αυτά περιλαμβάνουν:

    Πρώτον, την αξιοποίηση των υφιστάμενων μητροπολιτικών δακτυλίων οπτικών ινών (MAN’s). Πρόκειται για έτοιμες υποδομές σε 72 πόλεις της Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), με συνολικό μήκος πάνω από 1000 χιλιόμετρα, που συνδέουν πάνω από 5000 κτίρια δημόσιου ενδιαφέροντος και διατρέχουν τις σημαντικότερες «εμπορικές διαδρομές» των πόλεων. Το χαρακτηριστικό των δικτύων αυτών είναι ότι έχουν σχεδιαστεί με κοινές προδιαγραφές, γεγονός το οποίο τα καθιστά εύκολα επεκτάσιμα και διασυνδέσιμα με άλλα υπάρχοντα δίκτυα. Και δεύτερον, την ανάπτυξη των ευρυζωνικών υποδομών σε αγροτικές περιοχές (Rural Broadband), ιδίως δε σε ορεινές και λιγότερο ευνοημένες περιοχές, στις οποίες δεν υφίσταται ευρυζωνική υποδομή ή οι συνθήκες πρόσβασης δεν είναι ικανοποιητικές. Στόχος της δράσης αυτής είναι η κάλυψη των «λευκών κηλίδων» στον ευρυζωνικό χάρτη της χώρας με τη δημιουργία νέας ευρυζωνικής υποδομής, αναβάθμιση της υφιστάμενης ή εγκατάσταση παθητικής ευρυζωνικής υποδομής με την πιθανή αξιοποίηση των υποδομών δικτύων κοινής ωφέλειας.

    Η υλοποίηση των παραπάνω έργων, σε συνδυασμό με την καλύτερη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι ασύρματες/κινητές ευρυζωνικές υπηρεσίες –κυρίως, ενόψει της απελευθέρωσης σημαντικού τμήματος του ραδιοφάσματος λόγω της πλήρους μετάβασης από την αναλογική στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση– θα εξασφαλίσει την πρόσβαση σε διαδικτυακές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας ακόμη και για περιοχές που δεν θα καλυφθούν από ενσύρματες δικτυακές υποδομές, γεγονός το οποίο θα περιορίσει σημαντικά το «ψηφιακό χάσμα» μεταξύ των απομακρυσμένων / λιγότερο ευνοημένων περιοχών και της υπόλοιπης χώρας.

    Το δεύτερο επίπεδο των δράσεών μας για την ενίσχυση της ευρυζωνικότητας αφορά στη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου για την ανάπτυξη δικτύων πρόσβασης νέας γενιάς. Στο πλαίσιο αυτό, συμπεριλαμβάνονται πρωτοβουλίες που έχουμε ήδη υλοποιήσει ή δρομολογήσει, όπως: Ο καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών για τα εσωτερικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, η δημιουργία ενός σύγχρονου κανονιστικού πλαισίου για τα Δικαιώματα Διέλευσης, η καταγραφή των υφιστάμενων ψηφιακών υποδομών της χώρας με τη χρήση της ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής υποδομής «Ψηφιακό Μητρώο Δικτυακών Υποδομών», ο εκσυγχρονισμός και εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου αδειοδοτήσεων σταθμών βάσης – και, γενικότερα, η απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης και εγκατάστασης κεραιοσυστημάτων με ταυτόχρονη, όμως, εξασφάλιση της προστασίας της υγείας του κοινού, κτλ.

    Ωστόσο, στις νομοθετικές μας παρεμβάσεις, εξέχουσα θέση κατέχει και η επικείμενη αναθεώρηση του Νόμου 3431/2006, θέμα για το οποίο είχα αρχικά προσκληθεί να μιλήσω κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του συνεδρίου. Για αυτό, και θα ήθελα να μου επιτρέψετε, στο σημείο αυτό, να αναφερθώ λίγο παραπάνω σε αυτήν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

    Πιο συγκεκριμένα, το νέο σχέδιο νόμου θα ενσωματώσει στο εθνικό μας δίκαιο το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών, λαμβάνοντας υπόψη την αποκτηθείσα έως τώρα εμπειρία, τις αναμενόμενες εξελίξεις στην αγορά και την πρόοδο της τεχνολογίας.

    Με τις τροποποιήσεις του νομοθετικού πλαισίου, που επεξεργαζόμαστε αυτή την περίοδο, στοχεύουμε, κυρίως, στα εξής:

    Στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των κανονιστικών ρυθμίσεων, με γνώμονα την προώθηση του ανταγωνισμού, την ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, αλλά και τη διασφάλιση της ικανοποίησης των αναγκών των χρηστών.
    Στην ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέσω συνεκτικών και αποτελεσματικών κανονιστικών ρυθμίσεων, με παράλληλη τήρηση της αρχής της επικουρικότητας και της αρχής της αναλογικότητας.
    Στην προστασία των καταναλωτών με την παροχή επαρκών διασφαλίσεων για τα δικαιώματα των χρηστών –συμπεριλαμβανομένων των χρηστών με αναπηρίες– μέσα σε ένα τεχνολογικά συγκλίνον περιβάλλον για μια κοινωνία της πληροφορίας για όλους.
    Στον εξορθολογισμό της «Καθολικής Υπηρεσίας» που, αφενός, θα εξασφαλίζει την εξυπηρέτηση όσο το δυνατόν περισσότερων καταναλωτών και, αφετέρου, δεν θα επιβαρύνει υπέρμετρα τον πάροχο της Καθολικής Υπηρεσίας και κατά συνέπεια τους λοιπούς καταναλωτές.
    Στον σεβασμό της ευαισθησίας του κοινού για τις επιπτώσεις της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στο περιβάλλον και στην ανθρώπινη υγεία.

    Για όλα αυτά τα θέματα, θα έχετε την ευκαιρία να καταθέσετε τυχόν σχόλιά σας όταν το σχέδιο νόμου τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Το Υπουργείο μας θα εξετάσει προσεκτικά όλες τις παρατηρήσεις, υιοθετώντας όσες κρίνει ότι θα συμβάλλουν στη βελτίωσή του.

    Συνοψίζοντας, θα ήθελα να επαναβεβαιώσω την κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης συνολικά, για κάλυψη όλης της Επικράτειας με πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων. Τα ευρυζωνικά δίκτυα συμβάλλουν καθοριστικά στην άρση της απομόνωσης απομακρυσμένων περιοχών και στην προώθηση τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών, στην αναβάθμιση και ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, στην προώθηση νέων και καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς –σε τομείς, όπως εκείνοι της υγείας, της εκπαίδευσης, των εμπορικών εφαρμογών, αλλά και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης– και, εν τέλει, στην ψηφιακή σύγκλιση. Δίχως αμφιβολία, η υλοποίηση των έργων της ευρυζωνικότητας και των λοιπών υποστηρικτικών δράσεων αποτελούν ένα μεγάλο στοίχημα για την Ελληνική κοινωνία που αν κερδηθεί θα αλλάξει εντελώς το σημερινό πρόσωπο της χώρας.
    Για αυτό και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, θα πράξει ότι είναι απαραίτητο προκειμένου να εξασφαλίσει την ομαλή και ταχεία μετάβαση της χώρας στην Ψηφιακή Εποχή.
    Στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της Εθνικής Ρυθμιστικής Αρχής –της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων– είναι κομβικής σημασίας και για αυτό προσβλέπουμε σε μια πιο στενότερη συνεργασία μαζί της, δεδομένης μάλιστα της διεθνούς αναγνώρισης της προσφοράς της, κάτι που τεκμαίρεται από την ανάδειξή της στην Αντιπροεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

    Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Υπουργού μας, του κ. Δημήτρη Ρέππα και να ευχηθώ καλή επιτυχία στις εργασίες αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου. Θα αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τα συμπεράσματα που θα προκύψουν.

    Σας ευχαριστώ

  10. #10
    Εγγραφή
    14-01-2005
    Περιοχή
    Σαπίλας και Σκουριάς 38-Ζαχλωρού Καλαβρύτων
    Μηνύματα
    12.889
    Downloads
    21
    Uploads
    3
    Τύπος
    Other / Άλλο
    Ταχύτητα
    100Τbit fiber
    ISP
    sdikr-net
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ
    Router
    Fuzzy gutsu-gutsu
    SNR / Attn
    112(dB) / 0.9(dB)
    Μετά το διάλειμμα, το συνέδριο συνεχίζει με συζήτηση μεταξύ των:

    - κ. Julius Genachowski, Πρόεδρος, Federal Communications Commission (FCC), ΗΠΑ με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα για το «Το Σχέδιο Ανάπτυξης Ευρυζωνικότητας των Η.Π.Α.»

    - Δρ. J.S. Sarma, Πρόεδρος Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών Ινδίας (ΤRAI) «Ευρυζωνικότητα για όλους στην Ινδία» επίσης με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα.

    και παρώντες τους:
    - κ. Chris Holden, Πρόεδρος, Fiber to the Home (FTTH) Council Europe για τα «Δίκτυα οπτικών ινών για ένα φωτεινότερο μέλλον»

    - κ. Birgir Rafn Thrainsson, Διευθύνων Σύμβουλος , Gagnaveita Reykjavikur στην Ισλανδία για το «Το Ισλανδικό δίκτυο FTTH – ανάλυση κόστους οφέλους με πραγματικά στοιχεία»

    - Δρ. Παντελής Αγγελίδης, Ιδρυτής, Vidavo Health Telematics για την «Καταλυτική σημασία της ευρυζωνικότητας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής»

    Και ο κ. Ingmar Höglund, Σύμβουλος, Fiber Optic Valley από την Σουηδία για την «Συμμετοχή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι – ένα δημοκρατικό δικαίωμα»

    Συντονίζει ο Καθηγητής Ιωάννης Τζιώνας, Μέλος ΕΕΤΤ.

    ........Auto merged post: BlindG added 12 minutes and 25 seconds later ........

    Ο κος Holden ξεκίνησε τη συζήτηση συνδέοντας άμεσα την υπερταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
    Αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη υπάρχουν μόλις 3.9 εκ συνδέσεις FTTH την ίδια στιγμή που (όπως υπάρχει και σχετική είδηση στο adslgr.com) στην Κίνα αυτός ο αριθμός αγγίζει τα 45 εκατομμύρια.
    Στην Ανδόρα αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διείσδυση της τάξης του 40% του δικτύου οπτικών ινών στα νοικοκυριά, και πλησιάζει στην κατάργηση του δικτύου χαλκού....

    ........Auto merged post: BlindG added 4 minutes and 42 seconds later ........

    Ενδιαφέροντα είναι επίσης και τα στοιχεία για την Πορτογαλία όπου με ένα μέσο όρο τριών συσκευών τηλεόρασης ανά νοικοκυριό, η συνδρομητική τηλεόραση αποτελεί μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος BlindG : 02-06-11 στις 12:07. Αιτία: auto merged post

    Good... Bad... I'm tha guy with tha Gun...
    WAntilles: Ούτε σε όλους έχει αφαιρεθεί με βάναυσο - γκεμπελικό χειρουργείο, το μέρος του εγκεφάλου που συμπαθεί τα Windows.
    Trolling με γεύση παπάγια

  11. #11
    Εγγραφή
    30-03-2011
    Μηνύματα
    325
    Downloads
    1
    Uploads
    0
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από lewton Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ας αρχίσουν παρέχοντας απεριόριστη dial-up σε λογικό κόστος (κάτω των 20 €/μήνα) για να μπορεί τουλάχιστον ο κόσμος από τα χωριά να μπαίνει χωρίς να μετράει με το ρολόι.......
    Οι dial up γραμμες θα επρεπε να ειναι παντελως χωρις χρεωση ή να κοπουν εντελως αν καταφερουν να περασουν το adsl (ή αλλες τεχνολογιες ευρυζωνικων τηλεπικοινωνιων) σαν καθολικες υπηρεσιες...

  12. #12
    Εγγραφή
    14-01-2005
    Περιοχή
    Σαπίλας και Σκουριάς 38-Ζαχλωρού Καλαβρύτων
    Μηνύματα
    12.889
    Downloads
    21
    Uploads
    3
    Τύπος
    Other / Άλλο
    Ταχύτητα
    100Τbit fiber
    ISP
    sdikr-net
    DSLAM
    Ο.Τ.Ε. - Ν.ΣΜΥΡΝΗΣ
    Router
    Fuzzy gutsu-gutsu
    SNR / Attn
    112(dB) / 0.9(dB)
    Στο Hudkisval της Σουηδίας, υλοποιείται το πρόγραμμα "Old@home" με την τοποθέτηση ειδικών αισθητήρων στα σπίτια ηλικιωμένων.

    Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο γεγονός οτι μέσω ενός τέτοιου προγράμματος μπορούν να εξοικονομηθούν πόροι από το σύστημα υγείας καθώς -ως παράδειγμα- θα ελαχιστοποιηθούν οι τακτικές επισκέψεις στα νοσοκομεία, αφού οι ηλιωμένοι θα παρακολουθούνται μέσα από την άνεση του σπιτιού τους, συνεισφέροντας έτσι στην αποσυμφόρηση του εκάστοτε συστήματος υγείας.

    Σειρά τώρα έχει ο κ. Βirgir Rafn Thrainsson που θα μιλήσει για το επιχειρηματικό μοντέλο της Ισλανδίας που αφορά το FTTH και ξεκίνησε το 2005 με επίκεντρο το Reykjavik.

    ........Auto merged post: BlindG added 1 minutes and 34 seconds later ........

    Aς μην μιλάμε για dial-up και ας επικεντρωθούμε (και) στους στόχους της Ψηφιακής Ελλάδας για καθολική ευρυζωνική πρόσβαση.

    ........Auto merged post: BlindG added 18 minutes and 58 seconds later ........

    Ο κ. Thrainsson έκανε μια πάρα πολύ καλή παρουσίαση δίνοντας μια πολύ γλαφυρή εικόνα μέσω της χρήσης πολλών (μα πολλών) αριθμών που αφορούσαν στην ανάπτυξη του FTTH στην Ισλανδία, δείχνοντας και τα κόστη για τον συνδρομητή, τον διαμοιρασμό τους, εξηγώντας την διαδικασία εγκατάστασης από τα κέντρα έως και μέσα στο σπίτι.

    Σειρά τώρα έχει ο Δρ. Παντελής Αγγελής που κάνει μια εισαγωγή στον τομέα της τηλεματικής ιατρικής περίθαλψης.

    ........Auto merged post: BlindG added 14 minutes and 20 seconds later ........

    Μετά και την ομιλία του κ. Αγγελή που επικεντρώθηκε γύρω από τις δραστηριότητες της vidavo της οποίας είναι και ιδρυτής, στο βήμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κ. Höglund που μας μιλάει για την Fiber Optic Valley με αναφορές πάλι στο Hudkisval και το αναπτυσσόμενο δίκτυο οπτικών ινών.

    ........Auto merged post: BlindG added 113 minutes and 39 seconds later ........

    Το δεύτερο μέρος της 1ης μέρας, ανοίγει ο Γεν. Γραμματέας ο κ. Σωκράτης Κάτσικας.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος BlindG : 02-06-11 στις 14:44. Αιτία: auto merged post

    Good... Bad... I'm tha guy with tha Gun...
    WAntilles: Ούτε σε όλους έχει αφαιρεθεί με βάναυσο - γκεμπελικό χειρουργείο, το μέρος του εγκεφάλου που συμπαθεί τα Windows.
    Trolling με γεύση παπάγια

  13. #13
    Εγγραφή
    22-09-2003
    Μηνύματα
    81.767
    Downloads
    218
    Uploads
    48
    Άρθρα
    6
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor DGA4130
    SNR / Attn
    6(dB) / 2.8(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Δελτίο Τύπου:
    6ο Διεθνές Συνέδριο ΕΕΤΤ - Αθήνα 2-3 Ιουνίου 2011

    Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών
    ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης


    Δρ. Λεωνίδας Ι. Κανέλλος
    Πρόεδρος ΕΕΤΤ



    Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριοι εκπρόσωποι κομμάτων, κύριοι Πρόεδροι Ανεξάρτητων Αρχών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι,

    Με μεγάλη μου χαρά σας καλωσορίζω στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, με τίτλο «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης». Είναι γνωστό ότι η Ψηφιακή Ατζέντα ή Ψηφιακό Θεματολόγιο αποτελεί μία στρατηγική πρωτοβουλία, η οποία, μέσα από επτά θεματικούς άξονες και 101 επιμέρους δράσεις, επιδιώκει να επαναπροσδιορίσει τον ψηφιακό χάρτη της Ευρώπης προς το έτος 2020.

    Στόχοι Ψηφιακής Ατζέντας

    Μεταξύ των φιλόδοξων στόχων της ευρωπαϊκής στρατηγικής περιλαμβάνεται η προώθηση της ταχείας και υπερταχείας ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Η ευρυζωνικότητα αναγνωρίζεται δηλαδή ως κρίσιμη υποδομή για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, για την ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, για την πάταξη της γραφειοκρατίας, για τη βελτίωση της παραγωγικότητας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την εκπαίδευση και τη δημόσια ασφάλεια, για τη δημιουργία μιας ενιαίας πανευρωπαϊκής αγοράς ψηφιακού περιεχομένου και για την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών στη διοίκηση και στην οικονομία. Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν συστατικά μιας έξυπνης και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.

    Προκλήσεις για την Ελλάδα

    Η πρόκληση επίτευξης από την Ελλάδα των φιλόδοξων πολιτικών στόχων που θέτει το Ψηφιακό Θεματολόγιο, δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά αναγκαιότητα, ιδιαίτερα υπό τις σημερινές συνθήκες.

    Οι προηγμένες υποδομές επικοινωνιών, σταθερές και κινητές, που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της τεχνολογικής σύγκλισης μεταξύ πληροφορικής, τηλεπικοινωνιών και οπτικοακουστικών, δεν είναι αυτοσκοπός αλλά μέσο παροχής υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας. Σε αυτές ανήκουν οι συνδυαστικές υπηρεσίες επικοινωνίας, πρόσβασης και περιεχομένου, εκπαιδευτικού, ενημερωτικού ή ψυχαγωγικού, που είναι προσβάσιμο σήμερα μέσα από πολλαπλά δίκτυα και καταλήγει σε διάφορες τερματικές συσκευές, όπως στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη, στον τηλεοπτικό δέκτη του, στο κινητό του τηλέφωνο, και στις νέες κινητές συσκευές που κατακλύζουν την αγορά.

    Οι ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις δημιουργούν μια νέα δυναμική, όπου η ζήτηση για ηλεκτρονικές υπηρεσίες μεταφοράς φωνής και κυρίως δεδομένων προκαλεί την ανάγκη αναβάθμισης της χωρητικότητας των δικτύων. Προς το σκοπό αυτό απαιτείται μια συντονισμένη δέσμη μέτρων, τόσο σε επίπεδο διαθεσιμότητας υποδομών και εξασφάλισης ισότιμης πρόσβασης σε αυτές, όσο σε επίπεδο προώθησης νέων υπηρεσιών υπό καθεστώς διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού.

    Οι προτάσεις της ΕΕΤΤ, που τίθενται στο τραπέζι για συζήτηση ευθύς εξαρχής, αφορούν τρείς κύριους άξονες δράσης, που υπάγονται, εν όλω ή εν μέρει, στις αρμοδιότητες της Αρχής μας. Οι προτάσεις μας αφορούν πρώτον, τα σταθερά ευρυζωνικά δίκτυα, δεύτερον, τα κινητά δίκτυα επικοινωνιών και τρίτον, τα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα ως τεχνικές υποδομές της μετάβασης στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση.

    Δράσεις για τα δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς

    Κατά πρώτον, σε ότι αφορά την ανάπτυξη Δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (NGAs) σε όλη την ελληνική επικράτεια, προδήλως κανείς επενδυτής δεν είναι σε θέση να αναλάβει μόνος του τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για το σκοπό αυτό. Συνεπώς είναι πολύ σημαντική η συντήρηση και η αξιοποίηση υπαρχόντων δικτύων (όπως τα μητροπολιτικά δίκτυα των δήμων, τα δίκτυα οπτικών ινών των παρόχων κλπ) με μία λογική δικτύων ανοικτής πρόσβασης, συγχρηματοδοτούμενων από διάφορους φορείς (πάροχοι, κατασκευαστές εξοπλισμού, ΣΔΙΤ, κονδύλια ΕΣΠΑ κλπ) και διαθέσιμων σε όλους, τόσο για αγορά χωρητικότητας σε χονδρικές τιμές, όσο και για παροχή υπηρεσιών στη λιανική αγορά, υπό καθεστώς διαφάνειας και ρυθμιστικής σταθερότητας.

    Για να διευκολυνθεί η εξάπλωση των δικτύων στη χώρα, είναι επιτακτική η απλοποίηση των διαδικασιών χορήγησης δικαιωμάτων διέλευσης για δίκτυα οπτικών ινών, η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης σταθμών βάσης της κινητής τηλεφωνίας, με σεβασμό της νομιμότητας και των ισχυόντων περιβαλλοντικών όρων, η κοινή χρήση υποδομών και η συνεγκατάσταση κεραιοσυστημάτων από περισσότερους παρόχους προς συμπίεση του κόστους ανάπτυξης των δικτύων, η χωροθέτηση πάρκων κεραιών για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση και ούτω καθεξής.

    Υποστηρικτικές δράσεις για τις υπηρεσίες

    Σε ότι αφορά τις υπηρεσίες, αντίστοιχα, είναι ζωτικής σημασίας η εκπαίδευση, η καλλιέργεια ψηφιακών δεξιοτήτων σε όλο τον πληθυσμό, η καταπολέμηση της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού και η δημιουργία περιβάλλοντος εμπιστοσύνης του κοινού στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η δυναμική του διαδικτύου ως εργαλείου αμφίδρομης επικοινωνίας ανατρέπει τα δεδομένα και αναγορεύει τον μέχρι πρότινος παθητικό καταναλωτή σε ενεργό πολίτη και παραγωγό περιεχομένου (μέσω έκφρασης γνώμης σε ιστολόγια, συμμετοχής σε ομάδες συζήτησης, διακίνησης ειδήσεων, βίντεο, αρχείων μουσικής…) επιτρέποντας ακόμα την αυτο-οργάνωσή του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. Το παρατηρήσαμε να συμβαίνει στη Β Αφρική, στην Ευρώπη και το βλέπουμε να συμβαίνει και στη χώρα μας.

    Αναζητώντας την ψηφιακή ανάκαμψη της οικονομίας

    Αν λοιπόν όλοι συμφωνούμε, κυρίες και κύριοι, ότι η ανάκαμψη περνάει μέσα από την ψηφιακή οικονομία, πρέπει να ταυτόχρονα να συνειδητοποιήσουμε ότι η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγάλη.

    Στην Ευρώπη, αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, μόνο 1% των πολιτών διαθέτει υπερταχεία πρόσβαση μέσω δικτύων οπτικών ινών, έναντι ποσοστού άνω του 12% στην Ιαπωνία και 15% στη Νότια Κορέα. Στην κατηγορία των ψηφιακά αναλφάβητων ανήκει ένας στους τρεις Ευρωπαίους πολίτες, και ένας στους δύο Έλληνες. Βάσει της ετήσιας έκθεσης της ΕΕ που δημοσιεύθηκε προχθές 53% των συμπολιτών μας δεν έχουν ποτέ χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο, γεγονός που επιτείνει σημαντικά το ψηφιακό χάσμα που μας χωρίζει από τις πιο προηγμένες Ευρωπαϊκές χώρες.

    Στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του βαθμού ευρυζωνικής διείσδυσης, που έχει ξεπεράσει σήμερα, παρά την κρίση, το 20% στην Ελλάδα (και 80% στις ελληνικές επιχειρήσεις, έναντι 84% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου), καθίσταται πολύ σχετική. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ευρυζωνικότητα ναι, αλλά που, πως, με ποιόν τρόπο και με ποιό απτό και μετρήσιμο αποτέλεσμα ;
    Στόχοι του συνεδρίου

    Το διήμερο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ, που έχει πλέον καταστεί θεσμός, προσφέρει ένα ανοικτό και φιλόξενο βήμα για την εποικοδομητική συζήτηση όλων των παραπάνω ερωτημάτων. Με τη μετάκληση καταξιωμένων ομιλητών υψηλού επιπέδου από όλο τον κόσμο, η ΕΕΤΤ επιχειρεί να μεταφέρει προς αξιοποίηση στην Ελλάδα τις επιτυχημένες εμπειρίες και πρακτικές άλλων χωρών. Ευελπιστούμε δε ότι όλοι μαζί, Πολιτεία, καλλικρατικές περιφέρειες, Ρυθμιστική Αρχή, ιδιωτική πρωτοβουλία, επενδυτική κοινότητα, τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και καταναλωτές, θα ευαισθητοποιηθούμε άμεσα για να προωθήσουμε τον εθνικό αυτό στόχο, μέσα από συντονισμένες δράσεις, και αναλαμβάνοντας ο καθένας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί.

    Είμαστε πεπεισμένοι ότι όταν η ευρυζωνικότητα πάψει να αποτελεί πολυτέλεια των λίγων και μυημένων αλλά καταστεί κοινωνικό αγαθό των πολλών, όπως η ύδρευση και ο ηλεκτρισμός, τότε μόνο θα εδραιωθεί ως μοχλός ανάκαμψης για την οικονομία και ως δυναμικό εργαλείο για την ενσωμάτωση του πληθυσμού στην κοινωνία της Γνώσης και στη συμμετοχική δημοκρατία.

    Πυλώνες της εθνικής ευρυζωνικής στρατηγικής

    Προς αυτή την κατεύθυνση, δεν αρκεί μια τεχνοκρατική προσέγγιση, βασισμένη σε δείκτες, καμπύλες και στατιστικές. Αντίθετα, χρειάζεται μια ευρύτερη θεώρηση που απηχεί ένα ψηφιακό αναπτυξιακό όραμα. Αναζητώντας λοιπόν τους πυλώνες μιας ολιστικής ευρυζωνικής στρατηγικής, θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι υποστηρικτικές δράσεις που απαιτούνται από την Πολιτεία και τον ιδιωτικό τομέα είναι πολλαπλές και πολύπλευρες.

    Στρατηγική για τις ενσύρματες υποδομές

    Στο επίπεδο των ενσύρματων υποδομών, η Ελλάδα, αντίθετα με άλλες χώρες, δεν διαθέτει εναλλακτικά δίκτυα, καλωδιακά ή άλλα. Συνεπώς, η ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας παραμένει σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από το υπάρχον δίκτυο χαλκού. Πλην όμως, το δίκτυο χαλκού είναι ανεπαρκές για την υποστήριξη της ολοένα αυξανόμενης ζήτησης για μεγαλύτερες ταχύτητες και καινοτόμες υπηρεσίες.

    Προβάλλει συνεπώς αδήριτη η ανάγκη για αναβάθμιση της χωρητικότητας του χαλκού καθώς και η κατασκευή νέων δικτυακών υποδομών πρόσβασης, που θα υποστηρίξουν την εξάπλωση της ευρυζωνικότητας στον τελικό χρήστη και την προώθηση προς όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, καινοτόμων εφαρμογών προστιθέμενης αξίας.

    Η αναγκαιότητα να προχωρήσουμε άμεσα στη δημιουργία νέων δικτυακών υποδομών αναγνωρίζεται, πιστεύουμε, από όλους, πλην όμως το ερώτημα της οικονομικής βιωσιμότητας των επενδύσεων αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα, ιδιαίτερα στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία. Οι προβληματισμοί αυτοί αναδείχθηκαν ήδη πριν από ένα χρόνο στο 5ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με τίτλο «Δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς : για τον πολίτη και την οικονομία», σήμερα όμως επανέρχονται με τον πλέον εμφατικό τρόπο.

    Επενδυτικά σχήματα για νέα δίκτυα

    Υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων, θα πρέπει κατά τη γνώμη μας να αναζητήσουμε άμεσα ευέλικτες λύσεις και μικτά επενδυτικά σχήματα ελαχιστοποίησης του επιχειρηματικού κινδύνου, καθώς και τεχνολογικές προσεγγίσεις που να συνδυάζουν όλες τις διαθέσιμες ανά περίπτωση τεχνολογίες, σταθερές, κινητές, ενσύρματες, ασύρματες και δορυφορικές. Ενόψει της αβεβαιότητας της ζήτησης, ποιοί είναι σε θέση να αναλάβουν το κόστος και υπό ποιούς όρους; Πόσο πρόθυμες είναι άραγε οι εταιρίες που διαχειρίζονται δίκτυα ή κατασκευάζουν εξοπλισμό να προχωρήσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε επενδυτικές κινήσεις στην Ελλάδα ;

    Στο θέμα αυτό καλέσαμε διευθυντικά στελέχη των εταιριών κατασκευής δικτύων να τοποθετηθούν, μέσω ενός βίντεο, το οποίο θα προβληθεί στη συνέχεια και θα αποτελέσει το έναυσμα της συζήτησης με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου μας.

    Βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών

    Εκτός όμως από τις απόψεις για την προώθηση της ευρυζωνικότητας όσων δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη χώρα, ζητήσαμε την άποψη Ρυθμιστικών Αρχών με τις οποίες συνεργαζόμαστε, από ανεπτυγμένες αγορές, όπως εκείνη των ΗΠΑ, και από αναπτυσσόμενες με θεαματικούς ρυθμούς οικονομίες, όπως εκείνη της Ινδίας. Παράλληλα, επιδιώκουμε να αναδείξουμε τις πρακτικές εμπειρίες εκείνων που έχουν χτίσει και χρησιμοποιούν με επιτυχία δίκτυα νέας γενιάς ανά τον κόσμο.

    Οι βέλτιστες πρακτικές τους, εφαρμοζόμενες στην Ελλάδα, θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τι μπορούν να προσφέρουν τα ευρυζωνικά δίκτυα σε τομείς όπως η υγεία, η εκπαίδευση, η τηλε-εργασία, η αποκέντρωση, η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός. Η συζήτηση με τους προσκεκλημένους μας θα αναδείξει τη δυναμική των ευρυζωνικών δικτύων για την ποιότητα ζωής, τη συμμετοχή στα πολιτιστικά δρώμενα και την κοινωνική ενσωμάτωση των πολιτών, ιδιαίτερα των ευαίσθητων ομάδων, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με ειδικές ανάγκες και οι κάτοικοι αγροτικών και νησιωτικών περιοχών.

    Νομικό πλαίσιο ανάπτυξης των νέων δικτύων

    Ένα ακόμα μεγάλο ζήτημα που θα μας απασχολήσει είναι οι ρυθμιστικές προκλήσεις για τα δίκτυα πρόσβασης επόμενης γενιάς που τίθενται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπό το νέο νομικό πλαίσιο για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες. Οι νέοι κανόνες τέθηκαν σε ισχύ στα κράτη μέλη από τις 25 Μαΐου 2011 και πρέπει να ενσωματωθούν άμεσα και στην ελληνική έννομη τάξη ενισχύοντας περαιτέρω την ανεξαρτησία των Εθνικών Ρυθμιστικών Αρχών, την προστασία του καταναλωτή και τη διαφάνεια στην αγορά.

    Επιπλέον, ένα κρίσιμο ερώτημα είναι πως μπορεί να εφαρμοστεί και στη χώρα μας η Σύσταση της ΕΕ για τη ρύθμιση της πρόσβασης σε δίκτυα επόμενης γενιάς;

    Ποιες είναι οι κανονιστικές υποχρεώσεις που πρέπει να επιβληθούν, μετά από την πάγια διαδικασία ανάλυσης αγορών, σε παρόχους με Σημαντική Ισχύ στην Αγορά ; Πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε τις επενδύσεις σε νέα δίκτυα (Fiber to the Home, VDSL, …) και την εύλογη προσδοκία εμπορικού κέρδους των επενδυτών, μην απαξιώνοντας ταυτόχρονα τις υπάρχουσες επενδύσεις των εναλλακτικών παρόχων στον τοπικό βρόχο; Πώς μπορούν να αποφευχθούν τεχνικά προβλήματα παρεμβολών σε επίπεδο φάσματος τοπικού δικτύου, πώς μπορούν να διασφαλισθούν οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας και ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά, ώστε να προσφέρονται στον τελικό καταναλωτή σε βάθος χρόνου ποιοτικές υπηρεσίες σε προσιτές τιμές ;

    Είναι αυτονόητο ότι οι ευρωπαϊκοί κανόνες για τα νέα δίκτυα εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις και είναι ενιαίοι σε όλα τα κράτη μέλη, είτε πρόκειται για τη Γερμανία είτε για την Ελλάδα. Επιπλέον, οι κανόνες της ΕΕ απαιτούν από το Σώμα Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC), στο οποίο η ΕΕΤΤ έχει την τιμή να κατέχει την Αντιπροεδρία, έκφραση γνώμης για τη συμβατότητα με το Ευρωπαϊκό δίκαιο των εθνικών μέτρων αποκατάστασης του ανταγωνισμού (remedies) που λαμβάνονται από τις Ρυθμιστικές Αρχές. Συνεπώς, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι Ρυθμιστές δεν είναι ανεξέλεγκτοι, αλλά ρυθμίζονται από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο και μάλιστα με αδιάβλητο και αντικειμενικό τρόπο.

    Ρόλος ασύρματης και κινητής ευρυζωνικότητας

    Το δεύτερο κεντρικό ζήτημα που θα εξετασθεί επίσης στο Συνέδριό μας είναι ο ρόλος της ασύρματης και κινητής ευρυζωνικότητας, που είναι κεφαλαιώδης σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, με ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο και πολλές νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές. Θα δοθεί επίσης στους παρόχους το βήμα για να εκφράσουν ανοικτά τις απόψεις τους σε ότι αφορά τη σχεδιαζόμενη δημοπράτηση των αδειών κινητής τηλεφωνίας και άρσης των περιορισμών χρήσης στη ζώνη του GSM στα 900 MHz.

    Σχετικά με το φλέγον αυτό θέμα, θέλω να υπογραμμίσω ότι η ΕΕΤΤ ξεκίνησε έγκαιρα τη σχετική διαδικασία ενάμιση χρόνο πριν την ημερομηνία λήξης των αδειών το Σεπτέμβριο του 2012. Το έπραξε, για να δώσει στις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας επαρκή χρόνο προετοιμασίας, συνεκτιμώντας δύο κύριες παραμέτρους : αφενός μεν, την ανάγκη διάθεσης ενός σπάνιου εθνικού πόρου, όπως το ραδιοφάσμα, με ένα δίκαιο οικονομικό αντάλλαγμα, που να αντιστοιχεί στην αξία του, όπως αξιώνει η Πολιτεία, καθ’ όλη τη χρονική διάρκεια ισχύος των δικαιωμάτων χρήσης του απελευθερωμένου φάσματος. Αφετέρου δε, η ΕΕΤΤ υιοθετεί όχι μια εισπρακτική αλλά μια αναπτυξιακή λογική, που λαμβάνει υπόψη την κατάσταση της αγοράς, την ανάγκη διατήρησης του υγιούς ανταγωνισμού, των θέσεων εργασίας, καθώς και της δυνατότητας προαγωγής της κινητής ευρυζωνικότητας μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες (4G, LTE… ).

    Μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση

    Τέλος, το τρίτο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί είναι η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Ήδη η διαδικασία έχει ξεκινήσει, ως αγώνας δρόμου μετ’ εμποδίων, τόσο από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση όσο από και τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Η μετάβαση εξελίσσεται με βάση τη διεθνώς ισχύουσα διάκριση μεταξύ του παρόχου δικτύου, που αφορά την τεχνική υποδομή της μεταφοράς τηλεοπτικού σήματος, που είναι αρμοδιότητα της ΕΕΤΤ, και του παρόχου περιεχομένου, που αφορά τους κανόνες ποιότητας των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και την πολυφωνία στο χώρο των ΜΜΕ, που είναι αρμοδιότητα του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

    Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της ψηφιακής μετάβασης είναι πλέον πιεστικό. Οι απαιτούμενες ενέργειες εκ μέρους της Πολιτείας (π.χ διεθνής συντονισμός συχνοτήτων, οριστικοί χάρτες συχνοτήτων, αδειοδότηση σταθμών κλπ) και νομοθετικές πρωτοβουλίες (νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, κλπ) είναι απαραίτητο να επιταχυνθούν. Η ανάγκη συνεργασίας των αποκεντρωμένων μονάδων όπως οι περιφέρειες, οι πολεοδομίες, τα δασαρχεία κλπ. είναι επίσης προφανής. Στο πλαίσιο αυτό είναι νομίζουμε η κατάλληλη στιγμή να αξιολογήσουμε, μέσα από τις παρουσιάσεις των πρωταγωνιστών, τη μέχρι τώρα πρόοδο, να εκτιμήσουμε τις δυσκολίες του εγχειρήματος και να υλοποιήσουμε άμεσα τα επόμενα βήματα.

    Ο ρόλος της ΕΕΤΤ στην ψηφιακή μετάβαση

    Ο ρόλος της ΕΕΤΤ στην πολύπλοκη αυτή διαδικασία είναι κομβικός. Η ανάθεση στην Αρχή μας της ενιαίας και αποτελεσματικής διαχείρισης του συνολικού φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, θα συμβάλλει στην ταχεία και συντεταγμένη ανάπτυξη δικτύων ευρυεκπομπής, στην αποφυγή επιζήμιων παρεμβολών, στη βέλτιστη αξιοποίηση του φάσματος και στην υπέρβαση χρόνιων δυσλειτουργιών που σημειώνονται ένεκα εμπλοκής και άλλων φορέων.

    Πλην όμως, την πολύπλοκη αυτή διαδικασία δεν μπορεί εξ ορισμού να αναλάβει ένας φορέας, όσο αποτελεσματικός και αν είναι. Ενόψει και του ορεινού αναγλύφου της χώρας η διαδικασία αυτή, το τονίζουμε, προϋποθέτει ένα οδικό χάρτη με κεντρικό συντονισμό από την Πολιτεία, με συνεργασίες, ευελιξία και αποφασιστικότητα. Πεποίθηση και συνάμα αγωνία μας είναι ότι δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο, το ευρωπαϊκό ορόσημο του έτους 2012 είναι προ των πυλών, ενώ η καταληκτική ημερομηνία οριστικής παύσης της αναλογικής μετάδοσης του έτους 2015, αν και φαντάζει μακρινή, πλησιάζει με βήμα γοργό, αν αναλογιστούμε τα άλματα που πρέπει να γίνουν για να ολοκληρωθεί έγκαιρα υπό το σημερινό γραφειοκρατικό καθεστώς.

    Η Ανεξάρτητη Αρχή μας έχει προτείνει στην Πολιτεία συγκεκριμένα βήματα απλοποίησης του νομικού πλαισίου της μετάβασης, στην οποία έχουν ήδη προχωρήσει, ειρήσθω εν παρόδω, ήδη 21 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων αρκετές όμορες χώρες. Εφόσον οι προτάσεις μας υιοθετηθούν, νομίζουμε ότι θα συμβάλουν σε μία ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, που είναι ταυτόχρονα δικαίωμα των πολιτών και διεθνής υποχρέωση της χώρας μας. Επιπρόσθετα, η επιτάχυνση της διαδικασίας θα συντελέσει στη διαφάνεια καθώς και στην απελευθέρωση πολύτιμων πόρων προς ενίσχυση του κλάδου των ΜΜΕ αι του διαφημιστικού κλάδου που υποφέρει και αυτός λόγω της κρίσης.

    Παράλληλα, η επιτυχής ολοκλήρωση του εγχειρήματος θα συνεισφέρει στην υγιή επιχειρηματικότητα και στη μεγιστοποίηση του οφέλους από το ψηφιακό μέρισμα για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

    Κυρίες και Κύριοι,

    Φιλοδοξία μας είναι το Συνέδριο αυτό της ΕΕΤΤ να παραμείνει ένας χώρος διαλόγου και προβληματισμού, ένα φόρουμ γόνιμης ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, ανοιχτό σε όλους τους ενδιαφερομένους. Πιστεύουμε ακράδαντα πως οι λύσεις στα θέματα που μας απασχολούν μπορεί και πρέπει να προέλθουν όχι μέσα από παράλληλους μονολόγους, αλλά αντίθετα μέσα από δημιουργικές συνθέσεις μεταξύ αντικρουόμενων συμφερόντων.

    Τελειώνοντας, καλώ όλους τους συμμετέχοντες να αξιοποιήσουμε μαζί αυτή την ευκαιρία, και παρακαλώ θερμά τους ομιλητές να μην υπερβούν τον διαθέσιμο χρόνο για τις παρουσιάσεις τους, έτσι ώστε να μην περιορίσουν το διάλογο και τη ενεργό συμμετοχή των συνέδρων, ιδιαίτερα όσων ταξίδεψαν από το εξωτερικό για να είναι σήμερα μαζί μας, τιμώντας μας με την παρουσία τους.

    Ευχαριστώ πολύ

    ........Auto merged post: nnn πρόσθεσε 1 λεπτά και 17 δευτερόλεπτα αργότερα ........

    Δελτίο Τύπου:
    2 Ιουνίου 2011
    Πρώτη μέρα του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΕΕΤΤ με θέμα
    «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης»



    Το 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ με θέμα «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης» ξεκίνησε τις εργασίες του σήμερα, 2 Ιουνίου, στο Πολιτιστικό Κέντρο ΔΑΪΣ. Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σπύρος Βούγιας, ο οποίος αφού εξήρε την πρωτοβουλία της ΕΕΤΤ για τη διοργάνωση του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στη στρατηγική για την προώθηση της ευρυζωνικότητας που περιλαμβάνει δύο δράσεις: σε πρώτο επίπεδο, τη δημιουργία της νέας εθνικής υποδομής δικτύου οπτικών ινών ανοιχτής πρόσβασης μέχρι το σπίτι που θα συνοδευτεί από συναφή συμπληρωματικά έργα άλλων υπουργείων και σε δεύτερο επίπεδο, τη δημιουργία του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου με κυριότερη παρέμβαση την επικείμενη αναθεώρηση του Νόμου 3431/2006 που θα ενσωματώνει το νέο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Ο κ. Βούγιας επαναβεβαίωσε ως κεντρική πολιτική επιλογή του Υπουργείου αλλά και της κυβέρνησης συνολικά, την κάλυψη όλης της Επικράτειας με πρόσβαση σε ευρυζωνικά δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, επισημαίνοντας πως το ζήτημα της ανάπτυξης ευρυζωνικών υποδομών και ειδικότερα, υποδομών για δίκτυα νέας γενιάς αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Ο Υφυπουργός επεσήμανε πως στην προσπάθεια αυτή, ο ρόλος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων είναι κομβικής σημασίας και για αυτό η Πολιτεία προσβλέπει σε μια στενότερη συνεργασία μαζί της, δεδομένης μάλιστα της διεθνούς αναγνώρισης της προσφοράς της, κάτι που τεκμαίρεται από την ανάδειξή της στην Αντιπροεδρία του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC).

    Εν συνεχεία, χαιρετισμό απεύθυναν οι κ.κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Μεταφορών, Επικοινωνιών και Δικτύων της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Ν. Κοζάνης, Μάκης Παπαδόπουλος, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ και Υπεύθυνος Τμήματος Οικονομίας, Κωστής Αϊβαλιώτης, Εκπρόσωπος Τύπου ΛΑΟΣ και Βουλευτής Αθηνών, Λευτέρης Αυγενάκης, Εκπρόσωπος Δημοκρατικής Συμμαχίας και Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, ενώ αναγνώσθηκε επίσης γραπτό μήνυμα που απέστειλε ο κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης, Βουλευτής Ν. Ηρακλείου, Εκπρόσωπος του Σύριζα.

    Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και Αντιπρόεδρος του BEREC Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος αναφέρθηκε στους φιλόδοξους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας τονίζοντας πως υπό τις σημερινές συνθήκες, η επίτευξή τους δεν αποτελεί πολυτέλεια, αλλά αναγκαιότητα. Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης αποτελεσματικών επιχειρηματικών μοντέλων που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των υποδομών, υιοθέτησης δράσεων που θα ενισχύουν τη δυναμική του διαδικτύου ως εργαλείου αμφίδρομης επικοινωνίας και θα μετατρέπουν το μέχρι πρότινος παθητικό καταναλωτή σε ενεργό πολίτη και παραγωγό περιεχομένου, αλλά και ανάληψης πρωτοβουλιών για περαιτέρω ενίσχυση της ευρυζωνικότητας ως προϋπόθεση για την ψηφιακή ανάκαμψη της οικονομίας. Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ επεσήμανε επίσης πως η ευρυζωνικότητα πρέπει να καταστεί κοινωνικό αγαθό των πολλών και προς τούτο, δεν αρκεί μία τεχνοκρατική προσέγγιση, αλλά απαιτείται ένα ευρύτερο ψηφιακό αναπτυξιακό όραμα. Αυτό πρέπει να ενσωματώνει ευέλικτες λύσεις με μικτά επενδυτικά σχήματα, μελέτη βέλτιστων πρακτικών και μεταφορά στοιχείων τους στην Ελλάδα και υιοθέτηση του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την ανάπτυξη των νέων δικτύων.

    Στην πρώτη ενότητα με θέμα «Ευρυζωνικότητα παντού –από την ψηφιακή απομόνωση στην ψηφιακή αλληλεγγύη», μηνύματα στους συνέδρους μέσω video απηύθυναν ο κ. Julius Genachowski, Πρόεδρος της Federal Communications Commission των ΗΠΑ και ο Δρ. J.S. Sarma, Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Τηλεπικοινωνιών της Ινδίας (TRAI) και ακολούθως, παρουσιάστηκαν βέλτιστες περιπτώσεις από χώρες του εξωτερικού.

    Κεντρικός ομιλητής στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας, Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία τόσο του Φόρουμ «Ψηφιακή Ελλάδα 2020», όσο και της συγκρότησης της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Ο κ. Κάτσικας τόνισε ότι η ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και για το λόγο αυτό δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από τους υπόλοιπους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας. Επίσης, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί αναφορικά με το έργα Fiber To The Home (FTTH), αλλά και στην ανάγκη επαναπροσδιορισμού της έννοιας της Καθολικής Υπηρεσίας με τη συμπερίληψη των ευρυζωνικών υπηρεσιών. Τέλος και αναφορικά με το φάσμα, ο κ. Κάτσικας επισήμανε την ανάγκη για άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για τις αδειοδοτήσεις κεραιών και το ξεκαθάρισμα της αναρχίας που επικρατεί στη ραδιοτηλεοπτική αγορά. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με συμμετοχή τηλεπικοινωνιακών παρόχων, οι οποίοι κατέθεσαν τις απόψεις τους για το μέλλον των δικτυακών υποδομών υψηλής ταχύτητας στην Ελλάδα.

    Oι ομιλίες και οι παρουσιάσεις της πρώτης μέρας είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ:
    http://www.eett.gr/conference2011/html/speeches-gr.htm
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος nnn : 02-06-11 στις 17:44. Αιτία: auto merged post

  14. #14
    Εγγραφή
    22-09-2003
    Μηνύματα
    81.767
    Downloads
    218
    Uploads
    48
    Άρθρα
    6
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    204800/20480
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor DGA4130
    SNR / Attn
    6(dB) / 2.8(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Δελτίο Τύπου:
    Ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος στο 6ο Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος, συμμετείχε ως ομιλητής στο «6° Διεθνές Συνέδριο της ΕΕΤΤ» με θέμα: «Οι Προηγμένες Υποδομές Επικοινωνιών ως Θεμέλιο για την Ψηφιακή Ατζέντα της Ευρώπης».

    Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «το παρελθόν μπορεί να μας διδάξει στο σχεδιασμό ενός καλύτερου μέλλοντος», ζήτησε προστασία των σημαντικών – πλέον των 2 δις ευρώ – επενδύσεων που έχουν γίνει από τους εναλλακτικούς παρόχους τα τελευταία χρόνια και εξέφρασε την πεποίθηση του ότι πρέπει να υπάρξει ενθάρρυνση των συνεπενδύσεων σε τεχνολογικά ουδέτερων και ανοικτής πρόσβασης δικτύων Νέας Γενιάς ως το μόνο όχημα που θα διασφαλίσει μακροπρόθεσμα τον υγιή, με όρους ισοτιμίας, ανταγωνισμό.

    Βασικά σημεία της ομιλίας του κ. Παπαδόπουλου:
    «Η αλματώδης εξάπλωση των ευρυζωνικών υπηρεσιών από το 2007 και μετά στην Ελλάδα δείχνει αυτό που πάντοτε πρεσβεύαμε, ότι δηλαδή η χώρα δεν αντιμετώπιζε πρόβλημα ζήτησης (όπως κάποιοι διεκήρυσσαν προ δεκαετίας για να δικαιολογήσουν τις τότε τεχνολογικές εμμονές του ΟΤΕ με το ISDN σε σχέση με το ADSL), αλλά πρόβλημα προσφοράς λόγω έλλειψης ανταγωνισμού στην βασική υποδομή πρόσβασης.

    Σήμερα, την ώρα που καλούμαστε να χαράξουμε τη στρατηγική της χώρας μας για τα δίκτυα Νέας Γενιάς, αλλά και για το μέλλον των ηλεκτρονικών επικοινωνιών συνολικότερα, φαίνεται να αντιμετωπίζουμε εκ νέου διλλήματα ανάλογα με εκείνα του παρελθόντος. Ενώ η Ευρώπη οδεύει γοργά προς την υλοποίηση των στόχων της δυνατότητας ευρυζωνικής πρόσβασης για το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το 2013, στην Ελλάδα συζητάμε το εάν, ως χώρα, θα αρκεστούμε στην μερική αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου πρόσβασης, ή θα επιλέξουμε να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για ευρεία συμμετοχή σε επενδύσεις σε δίκτυα Νέας Γενιάς που θα επιτρέψουν την κάλυψη των ραγδαία αυξανόμενων αναγκών σε ταχύτητες και χωρητικότητα.

    Για εμάς το δίλημμα δεν είναι τεχνολογικό (VDSL ή FFTH) αλλά το εάν θα πριμοδοτήσουμε άμεσα ή έμμεσα προγράμματα που επικεντρώνονται αποκλειστικά στον επιχειρηματικό σχεδιασμό του οργανισμού με δεσπόζουσα θέση στην αγορά, ακολουθώντας πολιτικές που de facto θα επαναφέρουν την αγορά στην προ της απελευθέρωσης του τοπικού βρόγχου κατάσταση, ή εάν θα εμμείνουμε στη χαραγμένη ρυθμιστική πολιτική της ενθάρρυνσης του ανταγωνισμού σε επίπεδο υπηρεσιών με παράλληλη ενίσχυση ενός αποτελεσματικού ανταγωνισμού στις υποδομές.

    Το παρελθόν μας έχει διδάξει ότι, οι προβληματισμοί αναφορικά είτε με το απαιτούμενο επενδυτικό κεφάλαιο είτε με την αναμενόμενη ζήτηση από πλευράς τελικών χρηστών των υπηρεσιών που θα παρέχονται μέσω δικτύων Νέας Γενιάς, αποτελούν εμπόδια που μπορούν να ξεπεραστούν, εφόσον η χώρα, με μια συνεπή ρυθμιστική στρατηγική, ενισχύσει τις προοπτικές απόσβεσης των υπαρχόντων επενδύσεων και τονώσει την εμπιστοσύνη των υποψήφιων επενδυτών.

  15. #15
    Εγγραφή
    02-08-2005
    Περιοχή
    Μελίσσια
    Μηνύματα
    160
    Downloads
    7
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    51200/5120
    ISP
    ΟΤΕ Conn-x
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΠΕΝΤΕΛΗ
    Router
    Speedport W 724V
    SNR / Attn
    25.3(dB) / 8.6(dB)
    Path Level
    Interleaved
    Καλύτερα από όλους τα είπε ο κ. Αναστασιάδης της ON. Μας είπε ότι είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πέρσι. Καμμιά μεταβολή
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος elladara : 03-06-11 στις 06:47.

Σελ. 1 από 6 123 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

  1. Μηνύματα: 0
    Τελευταίο Μήνυμα: 22-10-08, 14:40
  2. Μηνύματα: 45
    Τελευταίο Μήνυμα: 06-06-07, 21:45
  3. Μηνύματα: 6
    Τελευταίο Μήνυμα: 20-04-07, 13:27

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα
  • Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα μηνύματα σας
  •  
  • Τα BB code είναι σε λειτουργία
  • Τα Smilies είναι σε λειτουργία
  • Το [IMG] είναι σε λειτουργία
  • Το [VIDEO] είναι σε λειτουργία
  • Το HTML είναι εκτός λειτουργίας