Πολλοί ασχολούνται με τη σύγκριση μεταξύ VoIP και PSTN και ...σωστά! Καθώς το VoIP είναι σε χρήση λιγότερο απο 10 χρόνια, μπορεί, έστω και αρκετά συντηρητικά, να θεωρείται ακόμα "νέα" τεχνολογία, οπότε δικαιολογεί τα ερωτηματικά. Επίσης, το γεγονός ότι πολλοί συγχέουν το VoIP με το Internet, όπου στη δεύτερη περίπτωση η ποιότητα δεν είναι ελεγχόμενη, δημιουργεί την ανάγκη για μία πιο ενδελεχή εξέταση του θέματος.
Γνώμες ή Στοιχεία;
Έχουμε αναφέρει και αλλού τις απόψεις μας για το VoIP και πόσο "εκτός χρόνου" είναι η υιοθέτηση του PSTN σήμερα, αλλά σε αυτό το κείμενο θα προτιμήσουμε να παραθέσουμε στοιχεία.
Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν λοιπόν τα συμπεράσματα μίας ανάλυση κλήσεων για τη σύγκριση τηλεφωνίας VoIP και PSTN, απο τη Minacom Labs (σήμερα μέρος της Tektronix, μίας απο τις σημαντικότερες και παλαιότερες εταιρίες μηχανημάτων μέτρησης ποιότητας δικτύων). Ας σημειωθεί ότι πλατφόρμες δοκιμών της Minacom Labs χρησιμοποιούν πάνω απο 70 carriers στον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι AT&T, Comcast, France Telecom, Orange, Bellsouth κ.α., καθώς και κατασκευαστές softswitch όπως οι εταιρίες Siemens, Ericsson κ.α.
Η έρευνα αυτή διεξήχθη επι ένα χρόνο στη Β. Αμερική, απο τον Ιούλιο 2005 έως τον Ιούλιο 2006 και οι μετρήσεις έγιναν επι 14.000 κλήσεων απο την πλατφόρμα Powerprobe 6000 τόσο εντός της Β. Αμερικής όσο και προς την Ευρώπη. Τα στοιχεία που παραθέτουμε πιο κάτω δημοσιεύτηκαν στο Minacom QoS Benchmark Report, το οποίο χρησιμοποιείται και απο την ITU και συγκεκριμένα απο το ITU Quality of Service Development Group, στην ετήσια αναφορά για την ποιότητα των τηλεπικοινωνιών διεθνώς.
Τα κύρια συμπεράσματα ήταν τα εξής:
- 85% των κλήσεων VoIP είχαν καλύτερη ποιότητα απο κλήσεις PSTN
- Μόνο 1 στις 50 κλήσεις VoIP είχαν μη αποδεκτή ποιότητα
- Στη διάρκεια του χρόνου, απο την αρχή μέχρι το τέλος των δοκιμών, η ποιότητα κλήσεων VoIP ήταν διαρκώς βελτιούμενη, με ένα μέσο όρο MOS (Mean Opinion Score - μία κλίμακα αξιολόγησης της ποιότητας τηλεφωνίας) 4,2 έναντι 3,9 του PSTN
- Η ταχύτητα σύνδεσης διεθνών κλήσεων VoIP ήταν 8.7 δευτερόλεπτα έναντι 10,4 του PSTN, ενώ μεταξύ της αρχής και του τέλους της περιόδου δοκιμών (1 έτος) η ταχύτητα σύνδεσης κλήσεων VoIP μειώθηκε κατά 2 δευτερόλεπτα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι τα πιο πάνω δεδομένα δεν αφορούν σε κλήσεις μέσω Internet, αλλά σε κλήσεις μέσω ελεγχόμενων δικτύων που χρησιμοποιούν VoIP. Αντίθετα, οι κλήσεις μέσω Internet (τύπου Skype, MSN κλπ.) είχαν σημαντικά μειωμένη ποιότητα. Σύμφωνα με μία αντίστοιχη έρευνα της Brix Networks, 1 στις 5 κλήσεις μέσω Internet είχαν μη αποδεκτή ποιότητα ενώ διαχρονικά η ποιότητα αυτών των κλήσεων μειώνεται.
Πως εξηγείται αυτό; (λίγη θεωρία για όσους θέλουν να πάνε βαθύτερα)
Μία απο τις σημαντικότερες παραμέτρους για την ποιότητα του ηχητικού σήματος είναι το συχνοτικό εύρος. Το αυτί ενός νέου ανθρώπου ακούει περίπου απο 20Hz έως 20.000Hz (με την ηλικία μειώνεται η ικανότητα ακοής κυρίως στις υψηλές συχνότητες). Τα δίκτυα PSTN είναι περιορισμένα στην μετάδοση συχνοτήτων 300Hz-3.400Hz.
Αυτό το συχνοτικό εύρος είναι αρκετά περιορισμένο για την πιστή ανάπλαση της φωνής. Το έλλειμα των χαμηλότερων συχνοτήτων αφαιρεί την "βάση" ή τη φυσική "παρουσία" της φωνής. Το έλλειμα των υψηλών συχνοτήτων αφαιρεί την αναγνωρισιμότητα των λέξεων. Αυτό οφείλεται στο ότι σύμφωνα όπως το "σ", το "φ" ή το "ξ" χάνουν την οξύτητά τους καθώς λείπουν οι υψηλές συχνότητες.
Όταν ένα αναλογικό σήμα (όπως η φωνή) γίνεται ψηφιακό, υπάρχει ένας κανόνας που λέει ότι χρειαζόμαστε διπλάσια συχνότητα δειγματοληψίας απο τη συχνότητα που θέλουμε να κωδικοποιήσουμε. Με απλά λόγια, αν θέλουμε να κωδικοποιήσουμε συχνότητες μέχρι 8.000Hz χρειαζόμαστε συχνότητα δειγματοληψίας 16.000Hz. Θα έχετε παρατηρήσει ότι ο ήχος των CD έχει δειγματοληψία 44.100Hz. Αυτό γίνεται έτσι ώστε να μπορούν να κωδικοποιηθούν άνετα συχνότητες μέχρι 20.000Hz - η υψηλότερη συχνότητα που ακούει το ανθρώπινο αυτί.
Τα διάφορα VoIP codec (αλγόριθμοι κωδικοποίησης) έχουν συχνότητα δειγματοληψίας είτε 8KHz ή 16KHz. Δηλαδή, κωδικοποιούν ένας εύρος συχνοτήτων 4 ή 8 KHz, πολύ περισσότερο απο τα 3.1KHz (3400-300) του PSTN. Έτσι, με την κωδικοποίηση VoIP είναι εφικτή:
- Η έκταση του κάτω άκρου των συχνοτήτων μέχρι τα 50Hz, αυξάνοντας τη φυσικότητα, την "παρουσία" της φωνής και την άνεση της συνομιλίας
- Του άνω άκρου των συχνοτήτων μέχρι τα 4.000Hz ή 8.000Hz, ανάλογα με αν χρησιμοποιείται δειγματοληψία 8 ή 16KHz, αυξάνοντας έτσι την καθαρότητα της συνομιλίας και την αναγνωρισιμότητα των λέξεων
Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, η τεχνολογία VoIP μας δίνει ευρύτερο συχνοτικό φάσμα και πολύ καλύτερη ποιότητα φωνής απο το PSTN.
Ακόμα πρέπει να αναφέρουμε ότι η κωδικοποίηση της φωνής με VoIP δεν επηρεάζεται απο την ποιότητα της καλωδίωσης μέσα ή έξω απο το σπίτι (μέχρι του σημείου όπου μπορεί να υπάρχει μεταφορά δεδομένων βέβαια) και απο ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, παράγοντες που δημιουργούν παραμόρφωση στα αναλογικά σήματα και επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα του PSTN.
Ωστόσο, η τεχνολογία IP έχει και σημεία που χρειάζονται προσοχή όταν μεταφέρουμε φωνή: Delay, δηλαδή καθυστέρηση, Jitter, δηλαδή μεταβολή του χρόνου που μεσολαβεί απο το ένα πακέτο στο άλλο και packet loss, δηλαδή απώλεια πακέτων.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες είναι όμως πλέον διαχειρίσιμοι. Σταδιακά εφαρμόζονται και νέοι αλγόριθμοι κωδικοποίησης (codec) οι οποίοι καθιστούν περισσότερο "ανθεκτική" την φωνή σε αυτούς τους παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τόσο τα εργαλεία διαχείρισης όσο και ο ενεργός εξοπλισμός (routers, switches, κλπ) των δικτύων έτσι ώστε να είναι ακόμα καλύτερα διαχειρίσιμα όλα τα θέματα ποιότητας.
Το VoIP υπάρχει και εκεί που δεν το βλέπετε
Όπως εξηγήσαμε και σε άλλες συζητήσεις του forum, η πραγματικότητα είναι ότι το VoIP είναι παντού. Υπάρχει στους δικτυακούς κορμούς των παρόχων, ανεξάρτητα αν το δίνουν μέχρι το interface του πελάτη. Υπάρχει σε όλη τη διεθνή τηλεφωνία. Είναι πλέον σχεδόν απίθανο να κάνετε μία κλήση στο εξωτερικό και να μην περάσει καθόλου απο ΙΡ δίκτυο. Αποτελεί επίσης την επιλογή πολλών πολύ μεγάλων carriers, μεταξύ των οποίων και πολλοί πρώην κρατικοί, στην Ευρώπη- και, εν ολίγοις, όλοι πάνε (ή είναι ήδη) εκεί.
Πραγματικά ερωτήματα
Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι, λοιπόν, αν "θέλουμε ή δε θέλουμε VoIP", διότι αυτό έχει ήδη απαντηθεί στην πράξη: υπάρχει σχεδόν παντού, ακόμα κι αν δεν το "βλέπετε".
Ένα πραγματικό ερώτημα είναι: "αξίζει να υφίσταται μία κλήση πολλαπλές μετατροπές απο/προς VoIP, με μόνο πραγματικό αντάλλαγμα τη λειτουργία χωρίς ρεύμα;" Εμείς λέμε όχι. Όχι μόνο δεν αξίζει, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και μία σειρά θεμάτων που κάνουν τη λύση προβληματική σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Είναι πάντως κατανοητό και απολύτως σεβαστό ότι αυτή δεν είναι η προτίμηση όλων.
Η ποιότητα τηλεφωνίας δεν έχει να κάνει μόνο με τον τρόπο κωδικοποίησης της φωνής
Υπάρχουν πολλοί άλλοι πραγματικοί παράγοντες: η ποιότητα των συσκευών και των γραμμών, τα ενδιάμεσα δίκτυα, η συμπίεση (ναι, εφαρμόζεται πολύ συχνά και σε παραδοσιακά δίκτυα), ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, μετατροπές πρωτοκόλων, ηλεκτρικές και φυσικές παράμετροι και τρόποι υλοποίησης, οι συσκευές που παρεμβάλονται (κέντρα, routers, switches κλπ.) και μία σειρά άλλων. Κάποιοι απο αυτούς επηρεάζουν περισσότερο τα παραδοσιακά δίκτυα και άλλοι τα δίκτυα ΙΡ.
Ακόμα, η αντιληπτή ποιότητα (αυτή που ο χρήστης καταλαβαίνει), υπόκειται και σε ανθρώπινους παράγοντες: ενώ πολλές διακυμάνσεις ποιότητας υπάρχουν και στο PSTN, όχι λόγω τεχνολογίας αλλά πραγματικότητας, τις θεωρούμε πλέον δεδομένες και έχουμε πάψει να τις βλέπουμε σαν προβλήματα. Ωστόσο τις παρατηρούμε και μας απασχολούν όταν συμβαίνουν στο VoIP, γιατί είναι στη φύση μας να παρατηρούμε κάθε τι "νέο" με μεγενθυντικό φακό.
Συμπερασματικά...
Η τεχνολογία VoIP όχι μόνο επιτρέπει μία σειρά νέων εφαρμογών που έχουν πραγματική αξία για τον πελάτη, αλλά μπορεί να είναι και καλύτερη ποιοτικά απο το PSTN, όταν εφαρμόζεται σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο. Είναι αλήθεια ότι τα δίκτυα χρειάζονται προσεκτικές ρυθμίσεις για να επιτύχουν καλύτερη ποιότητα αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι αυτές οι ρυθμίσεις είναι πλέον εφικτές.
Τα νέα δίκτυα μπορούν να παρέχουν ήδη πολύ καλή ποιότητα και οι διαχειριστές τους (όλοι εμείς δηλαδή) κάνουν καθημερινά όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για να επιτύχουν τη βελτιστοποίηση. Η βελτιστοποίηση δεν είναι θέμα μηνών και ετών, αλλά πολύ μικρότερου χρόνου απο τη στιγμή που υλοποιείται ένα νέο δίκτυο. Το VoIP θα σας δώσει εν τέλει καλύτερη ποιότητα απο αυτό που έχετε συνηθίσει, ακόμα περισσότερο μάλιστα στις συνομιλίες που είναι ψηφιακές (VoIP) απο άκρου εις άκρο.
Σε εσάς, που αποδεδειγμένα δεν είστε τεχνοφοβικοί αφού διαβάζετε αυτό το κείμενο σε αυτό το web site, θα προτείναμε να πάρετε τις αποφάσεις σας όχι αφαιρώντας "πόντους" όταν η φωνή είναι VoIP αλλά ...προσθέτοντας.
Η πράξη θα σας επιβεβαιώσει!
Φιλικά,
Net One
ΥΓ.: Καθώς αυτό είναι ένα θέμα που τοποθετούμε οι ίδιοι θα το αφήσουμε για λίγο ανοικτό έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παραθέσετε την άποψη ή την ερώτησή σας περι των πιο πάνω
Εμφάνιση 1-15 από 74
-
25-05-07, 01:44 VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #1
-
25-05-07, 01:58 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #2ΥΓ.: Καθώς αυτό είναι ένα θέμα που τοποθετούμε οι ίδιοι θα το αφήσουμε για λίγο ανοικτό έτσι ώστε να έχετε τη δυνατότητα να παραθέσετε την άποψη ή την ερώτησή σας περι των πιο πάνω
1)Πώς γίνεται στο χώρο του συνδρομητή όταν καταλήγει VoIP μέσω router/ATA να υπάρχει πρόβλημα με αποστολή/λήψη φαξ,με εναλλακτική σύνδεση data(βλέπε ΕΠΑΚ) και στην ορθή λειτουργία συναγερμού.
2)Βάσει αυτούΜόνο 1 στις 50 κλήσεις VoIP είχαν μη αποδεκτή ποιότητα
Σε αντίθετη πέριπτωση δοκίμασα και VoIP που καταλήγει με "PSTN διεπαφή" σε χώρο συνδρομητή όπως και από το χώρο μου(full llu με forthnet) να κάνω κλήση dial-up έπιασα 48,333kbps, επίσης η αποστολή/λήψη φαξ είναι εφικτή το ίδιο όσο και με την πρώην "καθαρή"PSTN γραμμή.
ΕυχαριστώΤελευταία επεξεργασία από το μέλος NoName22 : 25-05-07 στις 05:21.
-
25-05-07, 02:07 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #3
Θελετε να μιλησετε συγεκριμενα για το voip οπως το υιοθετειτε εσεις και οχι γενικα?
1)Τι δειγματοληψια bitrate χρησιμοποιειτε? Καποια εξτρα στοιχεια του codec σας?
2)Αν θα υπαρχει η παραμικρη διαφορα στη τηλεφωνια αν κατεβαζω με p2p ή αν ειναι ελευθερη η γραμμη?
3)Αφου πλεον ολοι οι παραμετροι ειναι ελεγχομενοι και η τελικη ποιοτητα θα ειναι ανωτερη της συμβατικης τηλεφωνιας pstn γιατι ακουω απο ενεργοποιημενους οτι εχουν ηχώ. Ειναι κατι που ισχυει τωρα που ειναι ακομα αρχη? Αλλα ποσο αρχη μπορει να θεωρηθει οταν τοσα χρονια δινετε πακετα σε επιχειρησεις?
4)Οι ενεργοποιημενοι μας επισης εχουν και προβληματα του στυλ δε μπορουν να κανουν εξερχομενες κλησεις κτλ οποτε ο κοσμος εχει την εξης απορεια: Ωραια θα βαλω νετονε. Και ετσι στα καλα καθουμενα θα κολαει το ρουτερ? Θα κολατε εσεις και γω δεν θα χω τηλεφωνο? η διακοπη ρευματος προσωπικα ειναι το τελευταιο που με ενδιαφερει. Γιατι τη ΔΕΗ πλεον την εμπιστευομαι οτι δε θα κανει διακοπες καθε τοσο, αντε να γινει μια στα ποσα χρονια, τουλαχιστον στη περιοχη μου. Γιατι ομως πχ καποιοι ενεργοποιημενοι ετσι ξαφνικα εχουν προβληματα στο να παρουν η να τους παρουν τηλεφωνο? Πολυ σημαντικα θεματα που σιγουρα γι αυτα δεν φταιει το voip απο μονο του.Τελευταία επεξεργασία από το μέλος akaloith : 25-05-07 στις 02:10.
-
25-05-07, 05:08 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #4
Θα συμφωνησω με το μελος akaloith και τον NoName22 οτι αυτα που λετε ειναι γενικα και αοριστα,σαν ιστοριουλα της εξελιξης του Voip παγκοσμια.
Εμας ομως δεν μας νοιαζει το θεωρητικο υποβαθρο τοσο ουτε το πως θα επρεπε να λειτουργει.Μας ενδιαφερει το πως το υλοποιει η NetOne καθως αυτη μας το παρεχει και απο αυτη θελουμε να αγορασουμε υπηρεσια.
Αναφερατε
Απο τη στιγμη που τα περνατε ολα απο το ιδιο καλωδιο και απο τη στιγμη που απο το χωρο του πελατη μεχρι το κεντρο λειτουργει σαν ip και οχι σαν pstn εξαρταται απο τον ρουτερ αν θα κανει καλο QoS για να μην υπαρχει προβλημα στην τηλεφωνια.
Αντι δλδ οπως αλλοι παροχοι που "μασκαρευουν" το Voip ως pstn στο last mile και ελεγχουν κεντρικα στα κεντρα τους το QoS και ολες αυτες τις παραμετρους ωστε να παρεχουν ομοιομορφες υπηρεσιες,εσεις "πετατε" το μπαλακι στο QoS του ρουτερ και Αγιος ο Θεος.
Ετσι ομως δεν ειναι ελεγχομενο αν προκυψει προβλημα γιατι μπορει να οφειλεται ακομα και στο ακρο του πελατη σας (ρουτερ) ενω θα μπορουσατε αυτο να το αποκλεισετε με μια μασκαρεμενη pstn λυση.
Δεν μας λετε στο παραπανω παραδειγμα τιποτα ουσιαστικο για την ερευνα.Τι εξοπλισμος εξεταστηκε,σε τι συνολο πληθυσμου(για να εχουμε μια στατιστικη απεικονιση,αλλο να ελεγχθηκαν οι 14.000 κλησεις σε συνολο 100.000 και αλλο οι 14.000 κλησεις σε συνολο 10.000.000 στη διαρκεια ενος ετους),αν η Voip λυση που ελεγχθηκε αφορουσε Voip μεχρι το σπιτι μεσω ρουτερ ή ψευδο Voip με μασκαρεμενη pstn στο χωρο του πελατη???
Γιατι για εμενα αν απο το σπιτι μου μεχρι το κεντρο του ΟΤΕ που φιλοξενηστε (δλδ μαξ 2-3 χλμ) μου δινετε pstn αλλα σε ολο το υπολοιπο δικτυο Voip τοτε εισαστε Voip.Τα 2-3 χλμ το μονο που αλλαζουν ειναι το ποιος ελεγχει τα πραγματα και το QoS,γενικα τα ποιοτικα χαρακτηριστικα της "φωνης" τα οποια ειναι και τα πλεον ουσιαστικα καθως θα επηρεαζουν delay,jitter,ηχω και αλλα πολλα που μπορει να οφειλονται στο ρουτερ που εχετε δωσει στον πελατη λογω κακης υλοποιησης του εκαστοτε QoS.
Επισης το 1 στα 50 αντιστοιχει σε 2 στα 100,και 2% μη αποδεκτες κλησεις ειναι σημαντικο μεγεθος για αρκετο κοσμο και ιδιως εσεις που ισχυριζεστε οτι εισαστε στο χωρο 7 χρονια με εταιρικους πελατες θα γνωριζετε καλυτερα οτι μια εταιρεια δεν αστειευεται με την επικοινωνια της και ενα ποσοστο 2% μη αποδεκτων κλησεων σε 1 ετος ειναι σημαντικος αριθμος.
Δυστυχως η πραξη και η εμπειρια τοσων χρονων κυριως στην Ελλαδα με λυσεις VoiP εχει αποδειξει οτι η ποιοτητα της αγνης PSTN του ΟΤΕ ειναι αξεπεραστη,πως οτι και αν ισχυριζεται καθε παροχος η ποιοτητα της Voip λυσης δεν εξαρταται απλα απο ενα καλωδιο χαλκινο οπως του ΟΤΕ αλλα απο τα μηχανηματα του παροχου για τη Voip λυση,απο τον codec που χρησιμοποιει,απο το αν η λυση ειναι full Voip ή ψευδο pstn,απο το ποιος κανει το QoS.
Γενικα οπου λαλλουν πολλοι κοκοροι υπαρχει προβλημα και το Voip παγκοσμια εχει παρουσιασει πολλα διαφορετικα προτυπα και codecs,διαφορετικους εξοπλισμους και υλοποιησεις και διαφορετικα σεταρισματα και QoS.
Οσο δεν υπαρχει ενα ενιαιο universal προτυπο θα υπαρχουν παντα προβληματα στο VoiP καθως προσπαθεις να συνδυασεις ολα τα παραπανω.
Αντιθετα η παραδοσιακη τηλεφωνια PSTN τυπου ΟΤΕ δεν θελει QoS για να δουλεψει,δεν εξαρταται απο το εκαστοτε ρουτερ,δεν εξαρταται απο το ευρος της συνδεσης ιντερνετ (ξερουμε πως απαιτειται συγκεκριμενο bandwidth up & down για αποτελεσματικη Voip επικοινωνια),δεν εξαρταται απο το ρευμα κ.α.
Απλα παρτε σαν παραδειγμα ολους τους Ελληνες παροχους που χρησιμοποιουν Voip ειτε πληρως ειτε μασκαρεμενο pstn στο last mile.Ολοι εχετε διαφορετικη υλοποιηση και διαφορετικη ποιοτητα γιατι ολοι χρησιμοποιειτε αλλα μηχανηματα,αλλα ρουτερ,εχετε αλλους codec ο καθενας,κανετε αλλης μορφης QoS κτλ.
Πχ απο χρηστες full Forthnet γνωριζω οτι παρολο που προσφερει στην ουσια Voip μεχρι κεντρο και μασκαρεμενο pstn μεχρι τον πελατη στο last mile, εντουτοις δεν εχει προβλημα με ηχω,με jitter και delay ισως γιατι χρησιμοποιει αλλους codec,αλλα μηχανηματα,κανει κεντρικο QoS??
Βλεπετε δλδ οτι οσο υπαρχουν δεκαδες παραμετροι που μπορεις να συνδυασεις για να δωσεις το ιδιο τελικο προιον (Voip) δεν σημαινει οτι ποιοτικα θα ειναι παντα το ιδιο σε ολους τους παροχους που το υλοποιουν.
Αρα τα οποια στατιστικα και οι οποιες ερευνες δεν εχουν αντικρισμα και σκοπο.Θα ειχαν αν ολοι οι παροχοι Voip παγκοσμια ακολουθουσαν τα ιδια προτυπα και τις ιδιες τεχνικες αναφορικα με QoS και codecs.Οσο ο καθενας συνδυαζει και υλοποιει οτι θελει ειναι σαν να συγκρινουμε και να βγαζουμε στατιστικα αναμεσα σε μηλα και πορτοκαλια.Αρα πρακτικα ερευνα για Voip παγκοσμια δεν αποτελει κριτηριο γιατι αλλο εξοπλισμο και αλλη υλοποιηση εχουν οι παροχοι στην Αμερικη και αλλες προδιαγραφες στην Ελλαδα.
Εξακολουθω να πιστευω οτι απο τη στιγμη που αφηνετε τη διαχειριση του σημαντικοτερου παραγοντα του QoS στο εκαστοτε ρουτερ δεν ελεγχετε την ποιοτητα πληρως και αποτελεσματικα.
Γιατι αν πχ ενας χρηστης με δεδομενο bandwidth εχει μπουκωσει τα connections του ρουτερ του με διαφορες συνδεσεις πχ p2p τοτε πολυ απλα ποιος μας δινει εγγυησεις οτι το QoS στο ρουτερ θα δουλεψει και δεν θα κολλησει δημιουργωντας κατ'επεκταση προβλημα στην τηλεφωνικη επικοινωνια???
Δεν ειναι λιγες οι φορες που ρουτερς που εχουν υποστηριξη QoS λογω πεπερασμενης μνημης σαν συσκευες δεν μπορουν να διαχειριστουν μεγαλο αριθμο connections με αποτελεσμα να μπουκωσει ολο το ρουτερ και το οποιο QoS να μην υλοποιειται ποτε (γιατι στην ουσια ειναι κανονες περασμενοι στη μνημη του μηχανηματος οι οποιοι ομως πρεπει να βρουν χωρο να "εκτελεστουν".Αν το ρουτερ κλαταρει λογω συνδεσεων ή αλλου λογου θα απαιτει ρεσταρτ η κλεισιμο για λιγο προκειμενου να "συνελθει").Αυτο ομως μετα συνιστα "αδιαλλειπτη" παροχη υπηρεσιας απο τη μερια σας??
Δεν θα ηταν προτιμοτερο να γινεται QoS κεντρικα και ειναι το ρουτερ πιο ελευθερο,αρα να εχει ο καθε χρηστης τον ελεγχο στο χωρο του και να χρησιμοποιει και οτι ρουτερ θελει ή τελος παντων να μην ειναι κλειδωμενο λογω VoiP αφου η υλοποιηση τετοιας μορφης QoS εχει μειονεκτηματα????
Το πραγματικο ερωτημα ειναι κατα ποσο ειναι αδιαλλειπτη και συνεχης η παροχη τηλεφωνιας,εργαλειου επικοινωνιας για πολλους οταν εξαρταται απο το ρευμα???Ειναι υποχρεωμενοι οι πελατες σας να δαπανησουν και ενα διολου ευκαταφρονητο ποσο σε UPS μονο και μονο γιατι το VoiP ισως ειναι το μελλον???Αυτο συνεπως δεν αποτελει προσθετο κοστος που στην τελικη θα επιβαρυνει τις κλησεις και αρα οι δωρεαν αστικες και υπεραστικες δεν θα ειναι και τοσο δωρεαν.
Γιατι πιο το νοημα να εχεις δωρεαν κλησεις αν την ωρα που θες να τις πραγματοποιησεις δεν μπορεις λογω πχ διακοπης ρευματος ή βλαβης στο δικτυο της ΔΕΗ.Και αν συμβει αυτο??Θα εξαρταται ο συνδρομητης απο την υπαρξη ή οχι κινητου τηλεφωνου στο χωρο του??
Επισης οπως σωστα αναφερθηκε απο αλλο χρηστη η καθαρη Voip λυση σου στερει τη δυνατοτητα κλησεων δεδομενων (ΕΠΑΚ) χρησιμο χαρακτηριστικο αν για οποιοδηποτε λογο η κυριως adsl συνδεση δεν λειτουργει,δεν προσφερει ακομα πληρη υποστηριξη σε συστηματα συναγερμου (εδω και 3 βδομαδες αναφερετε σε διαφορα ποστ σας οτι θα ειναι υλοποιησιμο εντος 5 εβδομαδων.Με βαση την αρχικη σας αναφορα υπολειπονται 2 βδομαδες,με βαση σημερινη θελουμε αλλες 5.Μηπως τελικα δεν ειναι τοσο ευκολο και μηπως τελικα δουλεψει υπο προυποθεσεις και οχι για ολους γιατι ολα τα συστηματα συναγερμου δεν ειναι τα ιδια??Αλλα κανουν κλησεις data σε καποιο κεντρο και αλλα απλα παιρνουν τηλεφωνο σε καποια προκαθορισμενα νουμερα.Η 2η κατηγορια συναγερμων πως θα λειτουργησει αφου για να γινει τηλεφωνικη κληση και εκπομπη ηχογραφημενου μηνυματος θα πρεπει ο συναγερμος να συνδεθει με τη μια εξοδου τηλεφωνου του ρουτερ???).
Τελος σας ευχαριστουμε για το χρονο σας και τις απαντησεις που δινεται στους χρηστες καθως και την πληροφορηση που μας παρεχεται για διαφορα τεχνικα ή διαδικαστικα θεματα.Απλα θα προτιμουσαμε μια πιο προσωπικη προσεγγιση του τι κανει η NetOne και πως χρησιμοποιει η NetOne καθε τεχνολογια και οχι γενικα και αοριστα τι γινεται παγκοσμια γιατι εμεις θελουμε υπηρεσιες απο την NetOne οχι απο την ΒΤ ή την ΑΤ&Τ ή οποιοδηποτε αλλο παροχο ανα τον κοσμο που χρησιμοποιει λυσεις VoiP.
Σας ευχαριστουμε!!!!!Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Sebu : 25-05-07 στις 05:15.
-
25-05-07, 06:04 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #5
Το σημαντικό εδώ είναι το ότι οι άλλοι πάροχοι με την χρήση pstn μέχρι τον τελικό χρήστη, μπορεί να έχουν το πρόβλημα με την συχνότητα αλλά αυτή την τηλεφωνία έχουμε μάθει
Το καλό με την επιλογή τους είναι ο πλήρης έλεγχος του δικτύου, όπως σίγουρα και οι μετρήσεις που γίναν από την Minacom Labs αφορούσαν καταστάσεις που ήταν πλήρες ελεγχόμενες
Το να κάνει την κίνηση αυτή ενα router που θεωρείτε σπιτικό, μέσα απο μια adsl γραμμή που θεωρείται μεριζόμενη και χωρίς κανένα sla αυτόματα ξεφεύγει από το ελεγχόμενο voip και γυρνά στο voip σαν skype etc
Δουλεύω voip σαν τηλεφωνικό κέντρο στο γραφείο, οι εσωτερικές κλήσεις είναι άψογες (αν και υπάρχει μια καθυστέρηση όπως πχ με ενα κινητό, όσο διαρκεί δηλαδή η μετατροπή της φωνής σε δεδομένα και πάλι σε φώνη) αλλά στην σύνδεση με τον εξωτερικό κόσμο δεν είναι και ότι καλύτερο
Ακόμα φυσικά, οι παλιές τηλεφωνικές συσκευές που συνδέονται πάνω στο ΑΤΑ παραμένουν να δουλεύουν στα μικρά σχετικά hz ενώ οι συσκευές Ip phones έχουν καλύτερη ποιότητα.
Λογικό είναι ο κόσμος στην Ελλάδα να θεωρεί το voip κακή λύση, αυτό έχει μάθει, προσπαθεί να μιλήσει πχ στο skype και λέει πω τι είναι αυτό, ή με κάποια άλλη εφαρμογή που περνάει μέσα από το internet
Λογικό είναι ακόμα όταν λόγω του κόστους ο πάροχος πχ με τα 2mbit στον ΟΤΕ για διασύνδεση αντί να κάνει χρήση του g711 ή Pcm κοιτά προς gsm/g723/g729 όταν κάποιος κάνει την σύγκριση με τηλέφωνο pstn ή καλύτερα γραμμή isdn να λέει ναι δεν είναι το ίδιο
Συνήθως το μεγάλο πρόβλημα με το voip είναι η συμπίεση (και φυσικά το δίκτυο) ...
-
25-05-07, 15:14 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #6
Εγώ δεν θα μιλήσω για τεχνικές λεπτομέριες ούτε για δείγμα κτλ. Ως πελάτης σας δεν είμαι ευχαριστημένος από τις μέχρι τώρα επιδώσεις του τηλεφώνου μου. Πόσος χρόνος πιστεύετε ότι χρειάζεται για να λειτουργούνε όλα απροβλημάτιστα, αν και θα έπρεπε να λειτουργούν ήδη όλα καλά, δεδομένου της μακρόχρονης εμπειρίας σας; Και πόσο χρόνο θεωρείτε ότι μπορεί να πάρει για να επιλυθεί ένα πρόβλημα εξατομικευμένο, που είναι καθαρά θέμα netone και όχι οτε; Το δεύτερο το ρωτάω γιατί σύμφωνα με αυτά που λέτε, τα πάντα είναι θέμα ρυθμίσεων, κάτι που δεν θα έπρεπε να είναι δουλειά πέρα των ολίγων ωρών, ενώ εγώ περιμένω περισσότερο από 2 εβδομάδες χωρίς ενημέρωση για τους λόγους της αργοπορίας, ενώ στην πορεία τα προβλήματα αυξάνονται αντί να μειώνονται. Αν πέρνει τόσο και παραπάνω χρόνο για να επιλυθούν τα απλούστερα προβλήματα, πόσο νομίζετε ότι φαντάζομαι θα χρειαστεί για να διορθωθεί κάτι σοβαρότερο; Εγώ δεν ζητάω να χρησιμοποιήσετε pstn και καλά κάνετε που κοιτάζετε μπροστά και χρησιμοποιείτε νέες τεχνολογίες. Όμως χρησιμοποιείτε την ίδια τεχνολογία με τα ίδια παρεχόμενα router και στους εταιρικούς πελάτες σας; Έχω την εντύπωση πως αυτά χρησιμοποιούνται πρώτη φορά στους οικιακούς πελάτες και δεν είμαι σίγουρος ότι έχει δοκιμαστεί αρκετά η αποτελεσματικότητά τους και η ορθή λειτουργία τους. Μακάρι να με διαψεύσετε στο άμεσο μέλλον...
-
25-05-07, 18:26 Απάντηση: Κωδικοποίηση θεμάτων μέχρι τώρα και απαντήσεις απο τη Net One #7
Ας κωδικοποιήσουμε λίγο τις παρατηρήσεις σας, έτσι ώστε να απαντήσουμε πιο περιεκτικά. Μέχρι τώρα αναγνωρίζουμε τα εξής θέματα:
1) Ποιότητα Υπηρεσιών και διαχείριση QoS
Διαχείριση: Σας ενημερώνουμε με έμφαση ότι το QoS και εν γένει όλη η διαχείριση της ποιότητας των υπηρεσιών ΔΕΝ γίνεται στο τερματικό που έχει ο πελάτης (modem/router ή ATA ή όπως αλλιώς το ξέρει ο καθένας). Το τερματικό είναι ένα μικρό μέρος του QoS, αλλά η διαχείριση είναι βεβαίως κεντρική. Η συμμετοχή του τερματικού στο QoS δεν είναι σημαντική, σίγουρα όχι τόσο όσο νομίζετε. Τα προβλήματα που υποθέτετε ότι μπορεί να υπάρξουν δεν εμφανίζονται σε επίπεδο ενός χρήστη, αλλά όταν συσσωρεύεται κίνηση απο χιλιάδες χρήστες στο κεντρικό δίκτυο. Γι αυτό χρησιμοποιούμε μία απο τις καλύτερες πλατφόρμες που υπάρχουν –της Juniper- και όλη η πολιτική QoS υλοποιείται απο το modem, τα DSLAMs, αλλά κυρίως τους BRAS (εκεί που συγκεντρώνεται η κίνηση των DSLAM) και τους routers σε όλο το δίκτυο, ενώ όλα αυτά επιτηρούνται απο ένα τεχνικά προηγμένο και εκτεταμένο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης του δικτύου.
Σημείωση: είναι εντυπωσιακό πως διαχύθηκε αυτή η «φήμη» σε σημείο που να αποτελεί βεβαιότητα για όσους την επικαλούνται, καθώς δεν προκύπτει απο τίποτα κάτι τέτοιο. Φίλοι, ψυχραιμία και ρωτάτε μας πριν υιοθετήσετε μία θεωρία στηρίζοντας μάλιστα και απόψεις πάνω σε αυτή, μιας και ...απαντάμε
Σχέση τηλεφωνίας και P2P: Ουδεμία σχέση έχει η τηλεφωνία και το P2P ή γενικά με την πρόσβαση στο Internet. Αλλοίμονο αν είχε. Η τηλεφωνία υλοποιείται μάλιστα σε χωριστό VLAN - κάτι που δεν κάνουν πολλοί. Ότι και να γίνει η τηλεφωνία έχει πάντα προτεραιότητα και θα εξυπηρετείται κανονικά. Αυτό ισχύει, με αντίστοιχες ρυθμίσεις και κεντρική διαχείριση, σε όλο το δίκτυό μας.
2) Εμπειρίες χρήσης VoIP
Ηχώ: Δεν μπορούμε να απαντήσουμε για εμπειρίες χρήσης που αφορούν σε άλλα δίκτυα. Σε ότι αφορά τη Net One, υπήρξε όντως ένα θέμα ηχούς σε ορισμένες κλήσεις, για λίγες ημέρες, του οποίου η αιτία βρέθηκε και απεκαταστάθη σήμερα. Σημειώστε ότι η ηχώ έχει μεγάλη σχέση και με τα ενδιάμεσα δίκτυα και τα τηλέφωνα που καλείτε, όταν δεν είναι βέβαια παρούσα σε κάθε κλήση ανεξαρτήτως προορισμού. Π.χ. πολλές φορές έχουμε ηχώ και απο PSTN όταν καλούμε κινητά ή εξωτερικό ή ακόμα και άλλα δίκτυα του εσωτερικού.
Καθυστέρηση αποκατάστασης κλήσης (call setup): Υπήρξε μία παρατήρηση που αφορούσε σε εμπειρία άλλων παρόχων, την οποία δεν μπορούμε να σχολιάσουμε γιατί δεν γνωρίζουμε τις συνθήκες και την συγκεκριμένη εγκατάσταση/τεχνολογία. Σε ότι αφορά τη Net One δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα. Π.χ. έχουμε χρόνο αποκατάστασης κλήσης προς κινητά (ένας «δύσκολος» προορισμός λόγω της φύσης των δικτύων αυτών) λιγότερο απο 4 δευτερόλεπτα. Σε αστικά και υπεραστικά είναι σχεδόν ακαριαία η αποκατάσταση κλήσης και στα διεθνή πολύ γρήγορη, αλλά εξαρτάται πάντα και απο το δίκτυο που τερματίζεται η κλήση. Μπορεί να υπάρξουν μεμονωμένες εξαιρέσεις αλλά αυτό είναι φυσιολογικό για κάθε δίκτυο. Ακόμα και απο παραδοσιακά δίκτυα υπάρχουν κλήσεις που «κρεμάνε» ή αργούν να αποκατασταθούν, αλλά μιλάμε για εξαιρέσεις.
Καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της κλήσης: Σε κάποια σχόλιά σας επικαλεστήκατε την προηγούμενη εμπειρία για κλήσεις VoIP. Συμφωνούμε και ...διαφωνούμε. Συμφωνούμε ως προς τα όσα έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Διαφωνούμε, γιατί δεν νομίζω ότι κανείς έχει εμπειρία σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο που στηρίζεται σε LLU, γιατί αυτά τα δίκτυα μόλις ξεκίνησαν. Τονίζουμε και πάλι ότι η εμπειρία χρήσης VoIP σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο είναι εντελώς διαφορετική απο άλλες περιπτώσεις. Σε ότι αφορά τη Net One, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Και πάλι μιλάμε για την πλειονότητα των κλήσεων. Υπάρχουν εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιπτώσεις κλήσεων σε κινητά ή διεθνείς προορισμούς, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι θέμα VoIP αλλά θέμα της διαδρομής που ακολουθεί μία κλήση και του δικτύου στο οποίο τερματίζει.
Fax και Data: Σε ένα θέμα fax που τέθηκε, αφορά σε άλλο πάροχο οπότε δεν έχουμε γνώση για να απαντήσουμε. Στη Net One δεν έχουμε λάβει πραγματικά και μετρήσιμα προβλήματα περι fax απο τους πελάτες. Το δουλεύουμε εδώ και χρόνια χωρίς άξια λόγου θέματα. Ως προς τα data (που αφορά και συναγερμούς), θα υπάρξει λύση πολύ σύντομα απο εμάς. Είναι θέμα ρυθμίσεων και όχι αδυναμίας, απλώς θέλουμε να σιγουρέψουμε το ευαίσθητο θέμα του συναγερμού. Υπολογίζουμε σε λιγότερο απο μήνα να είναι εντάξει και θα ενημερώσουμε.
3) Η συμμετοχή του τερματικού εξοπλισμού (modem/router) στην «εξίσωση» αξιοπιστίας/ποιότητας
Εδώ είδαμε κάποιες πραγματικά «προχωρημένες» υποθέσεις. Με την έννοια ότι πολλά από όσα αναφέρονται έχουν ως βάση υποθέσεις του τύπου «αν τρέχουν πολλά μαζί δεν φτάνει η ισχύς ή η μνήμη» κλπ.
Δεν είναι καθόλου έτσι. Δεν μιλάμε για τερματικά-παιχνίδια. Είναι μηχανήματα ιδιαίτερα αξιόπιστα και με πραγματική τεχνολογία, τα οποία χρησιμοποιούνται επιτυχώς απο πολλά εκατομμύρια χρήστες σε όλη την Ευρώπη. Αλλοίμονο αν ένας router του 2007 δεν έχει την ισχύ επεξεργασίας να τρέξει μία γραμμή 10 ή 20Mbps, ότι και να περνάει απο πάνω. Και πάλι προσέξτε: δεν μιλούμε για βλάβες ή λάθη στο configuration. Αυτά θα υπάρξουν και υπάρχουν σε κάθε δίκτυο και πάροχο ανεξαρτήτως τεχνολογίας.
Να πούμε επίσης ότι ο router δρομολογεί πακέτα ανεξαρτήτως προέλευσης (μαρκάροντας όμως αυτά που έχουν προτεραιότητα όπως η φωνή), άρα το να έχετε εσείς ανοικτές 200 εφαρμογές στο PC σας δημιουργεί φόρτο στο PC σας και δεν αλλάζει κάτι στο router. Ο router είτε μπορεί να δρομολογεί τα πακέτα που ζητούνται ή όχι. Έχουμε τεστάρει προσεκτικά αυτά τα μηχανήματα πριν καταλήξουμε και τα αποτελέσματα είναι ανύπαρκτη απώλεια πακέτων ακόμα και σε πολύ υψηλό throughput.
Όλες οι διαδικασίες που αναφέραμε στο σημείο 1 μαζί με όσα λέμε εδώ, υλοποιούνται σε απόλυτη συνεργασία των BRAS με τα modems. Αυτός είναι και ο λόγος που επιμένουμε στη χρήση συγκεκριμένου modem. Επειδή επίσης κάπου το πήρε το μάτι μας, 2play ή 3play, αν θέλουμε να είναι διαχειρίσιμη η ποιότητα υπηρεσιών, πρέπει το modem να είναι μέρος του δικτύου.
4) Περί προβλημάτων χρηστών και άλλων θεμάτων
Όταν υπάρξει ένα πραγματικό πρόβλημα, το λέμε. Δεν έχει νόημα να υποκρινόμαστε και όλη η τοποθέτησή μας είναι ακριβώς η αντίθετη. Εντοπίσατε π.χ. το θέμα της ηχούς. Όντως υπήρξε, βρήκαμε γιατί, το φτιάξαμε και σας το λέμε.
Δεν μπήκαμε εδώ μέσα για να κρύψουμε τα όποια προβλήματα. Εκτός και αν υποθέτετε ότι δεν είχαμε δει το forum προηγουμένως και δεν ξέραμε τι θα αντιμετωπίσουμε – αλλά δεν είναι καθόλου έτσι.
Μπήκαμε εδώ γιατί θεωρούμε σημαντικό να χτίσουν οι προηγμένοι χρήστες μία σχέση ανοικτή και ειλικρινή με όλους τους παρόχους (και όχι μόνο με τη Net One), γιατί αυτό έχει μεγάλη αξία και για τις δύο πλευρές. Μπορούμε να «ρίξουμε φως» σε ζητήματα που σας απασχολούν όπως και να εντοπίζουμε έγκαιρα προβλήματα ή θέματα που εσείς αντιμετωπίζετε και να τα διορθώνουμε άμεσα.
Αυτό δημιουργεί άγραφες υποχρεώσεις προς όλες τις πλευρές. Η δική μας υποχρέωση είναι να είμαστε ειλικρινείς, να απαντάμε με συνέπεια στο διάλογο που ανοίξαμε και να αντιμετωπίζουμε τα –πραγματικά- θέματα που θέτετε.
Απο εσάς περιμένουμε να τοποθετείτε τα πραγματικά θέματα, θετικά ή αρνητικά. Δεν περιμένουμε σώνει και ντε ψυχραιμία (η οποία είναι δύσκολη αν κάποιος έχει πρόβλημα), αλλά βοηθά. Ούτε περιμένουμε να τηρούμε το μέτρο με ακρίβεια laser, αλλά κι αυτό βοηθά. Δεν μας κακοφαίνεται όταν το πρόβλημα ενός χρήστη καταλήγει χωρίς δεύτερη σκέψη σε βέβαια συμπεράσματα περί ποιότητας για όλους και τα πάντα, γιατί, απο την άλλη πλευρά, βλέπουμε ότι οι περισσότεροι που είχαν κάποιο πρόβλημα που δεν ήταν πραγματικά θέμα των υπηρεσιών μας, το αναγνώρισαν.
Πρακτικά μιλώντας, θα προτείναμε να δώσετε το χρόνο συσσώρευσης κάποιας εμπειρίας στους χρήστες, που σημαίνει κάμποσοι (όχι ένας ή δύο) χρήστες να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες κάποιο διάστημα (όχι μία ή δύο μέρες) και τότε θα είναι πιο εύκολα τα πραγματικά συμπεράσματα. Ότι προκύψει θα αντιμετωπιστεί και είμαστε απόλυτα δεσμευμένοι σε αυτό.
Φιλικά,
Net One
-
25-05-07, 21:38 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #81) Ποιότητα Υπηρεσιών και διαχείριση QoS
Διαχείριση: Σας ενημερώνουμε με έμφαση ότι το QoS και εν γένει όλη η διαχείριση της ποιότητας των υπηρεσιών ΔΕΝ γίνεται στο τερματικό που έχει ο πελάτης (modem/router ή ATA ή όπως αλλιώς το ξέρει ο καθένας). Το τερματικό είναι ένα μικρό μέρος του QoS, αλλά η διαχείριση είναι βεβαίως κεντρική. Η συμμετοχή του τερματικού στο QoS δεν είναι σημαντική, σίγουρα όχι τόσο όσο νομίζετε. Τα προβλήματα που υποθέτετε ότι μπορεί να υπάρξουν δεν εμφανίζονται σε επίπεδο ενός χρήστη, αλλά όταν συσσωρεύεται κίνηση απο χιλιάδες χρήστες στο κεντρικό δίκτυο. Γι αυτό χρησιμοποιούμε μία απο τις καλύτερες πλατφόρμες που υπάρχουν –της Juniper- και όλη η πολιτική QoS υλοποιείται απο το modem, τα DSLAMs, αλλά κυρίως τους BRAS (εκεί που συγκεντρώνεται η κίνηση των DSLAM) και τους routers σε όλο το δίκτυο, ενώ όλα αυτά επιτηρούνται απο ένα τεχνικά προηγμένο και εκτεταμένο σύστημα επιτήρησης και διαχείρισης του δικτύου.
Σημείωση: είναι εντυπωσιακό πως διαχύθηκε αυτή η «φήμη» σε σημείο που να αποτελεί βεβαιότητα για όσους την επικαλούνται, καθώς δεν προκύπτει απο τίποτα κάτι τέτοιο. Φίλοι, ψυχραιμία και ρωτάτε μας πριν υιοθετήσετε μία θεωρία στηρίζοντας μάλιστα και απόψεις πάνω σε αυτή, μιας και ...απαντάμε
Πάλι εδώ όμως έρχεται μια άλλη ερώτηση, υπάρχει ξεχωριστό Bandwidth για τις voip;
Σχέση τηλεφωνίας και P2P: Ουδεμία σχέση έχει η τηλεφωνία και το P2P ή γενικά με την πρόσβαση στο Internet. Αλλοίμονο αν είχε. Η τηλεφωνία υλοποιείται μάλιστα σε χωριστό VLAN - κάτι που δεν κάνουν πολλοί. Ότι και να γίνει η τηλεφωνία έχει πάντα προτεραιότητα και θα εξυπηρετείται κανονικά. Αυτό ισχύει, με αντίστοιχες ρυθμίσεις και κεντρική διαχείριση, σε όλο το δίκτυό μας.
3) Η συμμετοχή του τερματικού εξοπλισμού (modem/router) στην «εξίσωση» αξιοπιστίας/ποιότητας
Εδώ θα διαφωνήσω, μιας και είναι γνωστό οτι τα p2p είναι απο τα ποιο απαιτητικά προγράμματα απο άποψη δυνατοτήτων router, δεν γνωρίζω φυσικά το speedtouch που δίνετε, αλλά και πάλι το βλέπω σκεπτικά.
Καθυστέρηση κατά τη διάρκεια της κλήσης: Σε κάποια σχόλιά σας επικαλεστήκατε την προηγούμενη εμπειρία για κλήσεις VoIP. Συμφωνούμε και ...διαφωνούμε. Συμφωνούμε ως προς τα όσα έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Διαφωνούμε, γιατί δεν νομίζω ότι κανείς έχει εμπειρία σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο που στηρίζεται σε LLU, γιατί αυτά τα δίκτυα μόλις ξεκίνησαν. Τονίζουμε και πάλι ότι η εμπειρία χρήσης VoIP σε ένα ελεγχόμενο δίκτυο είναι εντελώς διαφορετική απο άλλες περιπτώσεις. Σε ότι αφορά τη Net One, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Και πάλι μιλάμε για την πλειονότητα των κλήσεων. Υπάρχουν εξαιρέσεις, κυρίως σε κάποιες περιπτώσεις κλήσεων σε κινητά ή διεθνείς προορισμούς, αλλά αυτό μάλλον δεν είναι θέμα VoIP αλλά θέμα της διαδρομής που ακολουθεί μία κλήση και του δικτύου στο οποίο τερματίζει.
Και πάλι πάμε στο κόμματι του router, αν για τον χ,ψ,Υ λόγο "μπουκώσει" τι γίνεται;
Μιλάμε πάντα για ΝΑΤ αν δεν κάνω λάθος, αυτό πέρνει πόρους απο το Modem (cpu/mem)
Ενά p2p μπορεί να ανοίξει μεγάλο αριθμό συνδέσεων με συνεχές αλλαγές που φορτώνουν ενα Home router
Ανάφερετε ποιο πάνω 200 εφαρμογές, τι θα κάνει το ρουτερ αν υπάρχουν ταυτόχρονα 1500 αίτησεις για ΝΑΤ;
Για να καταλάβετε τον συλλογισμό μου, εγώ βλέπω την πρώτη συμφόρηση απο το router μέχρι το dslam, φυσικά και συμφωνώ οτι μετά απο εκεί είναι πλήρως ελεγχόμενο
Ακόμα fax and data, είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε ότι αφορά το jitter, μέχρι τώρα έχουμε δεί οτι με ενα p2p απο πίσω απο 20ms το ping στο πρώτο Hop, πάει στα 600+
4) Περί προβλημάτων χρηστών και άλλων θεμάτωνΤελευταία επεξεργασία από το μέλος EvilHawk : 27-05-07 στις 13:55.
-
25-05-07, 23:55 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #9
Το ξεχωριστό VLAN δεν παίζει κανένα ρόλο στο bandwidth usage, παρα μόνο να ξεχωρίσει τις δυο υπηρεσίες να φαινονται σαν ξεχωριστά δίκτυα, εκτός και εαν υπάρχει συγκεκριμένο QoS που παίζει για κάθε VLAN ξεχωριστά (πχ static bandwidth allocation).
QoS: Τι είναι τούτο το πράγμα; Ευρυζωνικά: Μύθοι και πραγματικότητα Οδηγίες Εγκατάστασης Oracle 10G σε Linux (RHEL4)Περι αλόγιστης χρήσης Ιντερνετ
Ikariam.gr anon@AnonCity Guzoos@76:12
-
27-05-07, 00:52 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #10
Κύριοι, ευχαριστούμε για την παρουσία σας στο forum.
Αυτό απο μόνο του, σας καθιστά πρωτοπόρους !
Θα ήθελα να μάθω κάτι πιο συγκεκριμένο όσον αφορά τη συχνότητα δειγματοληψίας καθώς και τον αλγόριθμο κωδικοποίησης που χρησιμοποιείτε αυτή τη στιγμή στην υπηρεσία τηλεφωνίας.
Σας ευχαριστούμε για το χρόνο και την όρεξη που έχετε.
-
15-06-07, 08:26 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #11
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος rouho : 15-06-07 στις 09:23.
-
15-06-07, 08:37 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #12
rouho, τουλάχιστον εγώ που για λόγους τεστ την στιγμή που κατέβαζα φουλ, πήρα τηλέφωνο, δεν είχα κανένα πρόβλημα στην ποιότητα της κλήσης, άρα η απάντηση τουλάχιστον από μένα είναι ναι.
-
19-06-07, 10:32 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #13
Και εγώ όσες φορές "κατέβαζα" και παράλληλα μιλούσα ( ταυτόχρονα και στις 2 γραμμές ) , δεν είχα κανένα πρόβλημα .
Τελευταία επεξεργασία από το μέλος cbamak : 19-06-07 στις 10:33.
-
07-07-07, 17:15 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #14
Ωραία τα λέτε, δεν λέω.
Αυτό που δεν λέτε όμως είναι ότι με τη λύση που προσφέρετε έχετε τα αρνητικά και των δύο τεχνολογιών
Αυτό διότι χρησιμοποιείτε VoIP μέχρι τα premises αλλά μετά έχετε ένα CPE που βγάζει FXS και ουσιαστικά το κάνει... POTS.
Έχει όλα τα κακά του VoIP (latency, jitter, echo εξαιτίας αυτών, packet-switched κ.λπ.) και όλα τα κακά του PSTN (hybrids, echo εξαιτίας αυτού, αναλογικό μέσο, ανάγκη για DSP, in-band signalling κ.λπ.).
Συγκριτικά λοιπόν, έχετε χειρότερη ποιότητα από το PSTN (βλ. τα προβλήματα του VoIP), σίγουρα χειρότερη ποιότητα από το ISDN (να δω επιχειρηματολογία εδώ...) και γενικά χειρότερη ποιότητα από οποιοδήποτε αμιγώς ψηφιακό δίκτυο (ISDN/SS7/VoIP).
Σαφέστατα, έχετε κάνει κάποια καλά πράγματα που σας φέρνουν πάνω από τον ανταγωνισμό που χρησιμοποιεί VoIP και POTS to the premises (το T.38 μου έρχεται στο μυαλό).
Αλλά πιστεύω πως το παρόν topic παραπληροφορεί και ο λόγος που απαντώ είναι ότι έχω βαρεθεί να ακούω καλά λόγια εξαιτίας αυτής της παραπληροφόρησης.
Αν αποφασίσετε κάποια στιγμή να αφήσετε δικό μας τερματικό εξοπλισμό ώστε να βάλουμε κανονικό VoIP, με τα καλά που συνεπάγεται αυτό, ή κάποιο hybrid καλύτερο από αυτό της Thomson, τότε να αναθεωρήσω.
Μέχρι τότε, όλα τα παραπάνω είναι aggressive marketing που του λείπουν τα ψιλά γράμματα.
-
07-07-07, 19:14 Απάντηση: VoIP εναντίον PSTN, μύθοι και αλήθειες #15
Δεν ξέρω αν έχει δίκιο ο paravoid (έχω άγνωστες λέξεις στο μισό του ποστ...), πάντως τουλάχιστον μερικοί από εμάς, χρήστες της Νet One τηλεφωνίας, συμφωνούμε ότι η ποιότητα της τηλεφωνίας της, όσον αφορά τη συνομιλία, είναι ανώτερη από αυτής του ΟΤΕ.
http://www.adslgr.com/forum/showpost...4&postcount=55
http://www.adslgr.com/forum/showpost...5&postcount=58
Παρόμοια Θέματα
-
Τηλεφωνικό κέντρο VoIP και PSTN
Από kstampo στο φόρουμ Voice over IP (VoIP) Sip/Iax HardwareΜηνύματα: 3Τελευταίο Μήνυμα: 21-10-07, 21:04 -
Διαφημίσεις. Αλήθειες και ψέματα
Από toubn στο φόρουμ Εκτός θέματοςΜηνύματα: 6Τελευταίο Μήνυμα: 31-07-07, 12:51 -
Για όσους είναι σκεπτικοί με το Voip. Η τεχνολογία voip σε σχέση με την pstn...
Από grsaint13 στο φόρουμ Vodafone ADSLΜηνύματα: 1Τελευταίο Μήνυμα: 09-06-07, 20:37 -
Wireless Router over PSTN και VoIP. Ποιο;
Από rufous στο φόρουμ Voice over IP (VoIP) Sip/Iax HardwareΜηνύματα: 8Τελευταίο Μήνυμα: 26-03-07, 22:02 -
Τriple play εναντίον VoIP
Από aesir στο φόρουμ ΕιδήσειςΜηνύματα: 9Τελευταίο Μήνυμα: 05-05-06, 01:07
Bookmarks