Πλεον δεν υπαρχουν κεφαλαιουχικα αγαθα οπως τη δεκαετια 80 που αγοραζες ψυγειο/πλυντηριο και το κραταγες 20+ χρονια. Ειναι εδω και χρονια καταναλωτικα αγαθα, σχεδιασμενα καποια στιγμη να τα φτυνουν ωστε να υποχρεωθεις να αγορασεις καινουριο. Ακομα και η επισκευη ειναι δυσαναλογα ακριβη ωστε να σε σπρωχνουν σε καινουριο.
Οταν η 40αρα τηλεοραση LCD των γονεων σταματησε να δειχνει εικονα πριν 2 χρονια, τηλεοραση του 2010, και ο τεχνικος ειπε πλακετα των LCD και εργασια/ανταλλακτικο πηγε 200 ευρω, τοτε σε εκεινη την BF εβρισκες καινουριες 43αρες oled στα 300 ευρω του κουτιου και με εγγυηση και χαμηλοτερη καταναλωση. Ο πατερας μου απο εγωισμο και πεισμα ειπε δεν δινω λεφτα να παρω καινουρια οταν μπορω να φτιαξω με λιγοτερα την παλια, μη σκεπτομενος οτι μπορει να ξαναχαλουσε και οτι καιει τα αντερα της εναντι μιας του 2023. Τα 100 ευρω διαφορα τιμης θα τα κερδιζε απο το ρευμα και την υπαρξη εγγυησης. Ειναι αυτη ομως η διαφορα του mindset ανθρωπου που ειχε μαθει να κραταει ηλεκτρικη συσκευη για παντα και να την επισκευαζει αν χαλασει απο το να την πεταει και να αγοραζει καινουρια ακομα και αν η διαφορα μεταξυ τους αξια επισκευης/αγορας ειναι μικρη.
- - - Updated - - -
Στο επιπεδο τιμης που θα πωλουνται στην Ελλαδα με τελος ταξινομησης, φπα, προμηθεια εισαγωγεα να φτανει τα 38.000+ ευρω και 40.000 για το εισαγωγικο Atto 3??
Δεν αξιζει πιστευω.
Με τοσα λεφτα παιρνεις Toyota υβριδικο. Παιρνεις αλλες συμβατικες αμαξαρες.
Με 40.000 παιρνεις εισαγωγικο Τεσλα με αλλη εμπειρια στα ηλεκτρικα.
Με αυτες τις τιμες ο Κινεζος δεν ειναι ανταγωνιστικος.
Πρεπει να παιξει μπαλα κατω απο τα 25.000 για να επιτυχει διεισδυση.
Εμφάνιση 5.641-5.655 από 5799
Θέμα: Οικονομική θέρμανση
-
07-04-24, 18:34 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5641
-
07-04-24, 18:48 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5642
Αν το ΚΚ Κίνας λύσει τα λουριά και αφήσει έναν άγριο - ατόφιο φιλελέ καπιταλισμό να τρέξει τη χώρα, με τους ρυθμούς που πάει η Κίνα, σε 10-20 χρόνια θα φύγει και το τελευταίο εργοστάσιο από το Θιβέτ ή από το Σινγιανκ, λόγω έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Στην Κίνα θα μείνει να παράγει μόνο τοπ-νοτς προϊοντάρες, όπως κάνουν άλλες παλιές βιομηχανικές χώρες σήμερα, ήτοι Ολλανδία - Βέλγιο, οσονούπω Γαλλία- Γερμανία.
Η οικονομία και η ιστορία δεν μένουν στάσιμες. Αυτή τη στιγμή, η Κίνα παίζει ενάντια στον εαυτό της.
Στα Ινδικά και Μεξικανικά, συμφωνούμε.
- - - Updated - - -
Έτσι κράταγε και μένα ο πατέρας μου (10 χρόνια μεγαλύτερος από την ηλικία που δηλώνεις) ένα μίλε πλυντήριο του 1988 μέχρι πρόπερσι, που πλέον αντί να βγάλει βλάβη 50ρικου, έβγαλε 300ρικου. Το αλλάξαμε μόνοι μας (πλήρως εντοιχισμένο), με ένα ζίμενς πολύ υψηλής ποιότητας για σήμερα: Ε λοιπόν, δε συγκρίνονταν. Το μίλε μέσα είχε επιλογείς μηχανικούς μεηδ ιν φρανς και αντίσταση μεηδ ιν βέλγιουμ. Ασήκωτα μασίφ σίδερα γεμάτα χαλκό. Καλώδια παχιά σαν ηλεκτρικά συστήματα σπιτιού ή αυτοκινήτου. Το ζίμενς, παρόλη την ποιότητά του, είναι τόσο ψηφιακό, που θα χαλάσει εντός 5-10 ετών το πολύ. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝ πλέον η επιλογή μηχανικού πλυντηρίου. Και 3500 ευρώ μπάτζετ να έχεις, με ψηφιακή πλακέτα Κίνας θα είναι αυτό που θα πάρεις...
- - - Updated - - -
Φυσικά έχουν ανέβει σκαλί. Τους λείπει η Βιομηχανική κουλτούρα. Αυτό που λέει ο sebu, το δυνατό Quality Control και η παραγωγή κομψών - elegant συσκευών. Οι Ιάπωνες έκαναν 100 χρόνια να πετύχουν την ισότητα με τη Δύση (1870 - 1970 περίπου). Οι Κινέζοι είναι ήδη στα περίπου 55 (από το 1970-71), αλλά πάνε με τέτοια ταχύτητα που αμφιβάλλω αν θα χρειαστούν 100 έτη. Η Κορέα, που έτρεξε κι αυτή με σπασμένα τα φρένα, χρειάστηκε μόλις 70.
Βέβαια, για να τα λέμε όλα, κάποια στιγμή οι Ιάπωνες έπαθαν αυτό που περιέγραψα πιο πάνω: Αναγκάστηκαν να υποκύψουν στον πειρασμό της αποβιομηχάνισης και κράτησαν μόνο niche προϊόντα. Ακόμα και τα αυτοκίνητά τους, πλέον είναι με τεράστιο ποσοστό κομπόνεντς από αλλού. Κάποτε ένα τογιότα ήταν 90% τζαπάν. Τώρα μπορεί να είναι και 30-50. Οι Κινέζοι είναι ακόμα στο 90% κινεζιά. Μόνο κάνα τσιπ ή κάνας αισθητήρας έρχεται απέξω.
Έχει πολλή πλάκα αν διαβάσετε αμερικανικά δημοσιεύματα από το 1970: Η Ιαπωνία έρχεται, βάλτε δασμούς, θα μας ξεπεράσουν, θα μας φάνε, την πατήσαμε, Παναγιά βοήθα. Τελικά, επενέβη η αδιάφευκτη ανθρώπινη φύση και η Ιαπωνία πλούτισε τόσο ώστε να μη μπορεί να παραμείνει τόσο ανταγωνιστική. Η ιστορία είναι κυκλική και όχι γραμμική.Ρώτησα τη 'μυγδαλιά: "Αδερφή , τι είναι θεός;"
Και η 'μυγδαλιά , άνθισε.
-Νίκος Καζαντζάκης
-
07-04-24, 18:50 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5643
Η κάθε εταιρεία δίνει την δική της εγγύηση. Αλλά τώρα δεν είναι μόνο αυτό, απαιτούν και ετήσιο service για καθάρισμα και προσκόμιση απόδειξης. Οπότε πρέπει να υπολογίσεις και αυτό. Εγώ το καθάρισμα το κάνω και μόνος μου, ο τεχνικός είναι πεταμένα λεφτά. Πλακέτες καίγονται σε πολλές συσκευές και παλιά και τώρα, για να μειώσεις τις πιθανότητες να συμβεί, θέλει σταθεροποιητή τάσης, επιτηρητη, αντικεραυνικο.
-
07-04-24, 19:17 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5644
Σωστός ο συλλογισμός...
Από την άλλη κακά τα ψέματα, έχουμε και αυτό με το να μην αποχωριζόμαστε τον παλιό εξοπλισμό μας...
Παράδειγμα...
Έχω στο σαλόνι μια 43αρα lcd που την είχα πάρει 1700€ το 2007 νομίζω...
Αν χαλάσει και με λιγότερα λεφτά μπορώ να τη φτιάξω από το να πάρω νέα..
Άσχετα αν καίει τα αντερα της, δεν θα τη πετάξω και θα κοιτάξω να τη φτιάξω...
- - - Updated - - -
Και εγώ το ετήσιο καθαρισμό τον κάνω μόνος .. Πλένω φίλτρα, στοιχείο κλπ... Μέσα κ έξω..
Οπότε δώρον αδωρο και η εγγύηση...
Αλλά τώρα που το συζητάμε και επειδή τα inverter ψοφανε πιο συχνά από τα συμβατικά, μου φαίνεται θα πρέπει να μπει και σταθεροποιητής.... Τώρα έχω μόνο προστασία υπέρτασης...
Πέρα από αυτό όμως, είναι μόνο το ρεύμα που χαλάει τις πλακέτες; Η χρήση; Τα χρόνια; Ο καιρός; Κρύο ζέστη σκόνη κλπ...-GOVERNMENT ECONOMIST VIRUS: Nothing works, but all your diagnostic software says everything is fine. :x
Gre-goir-X23.
-
07-04-24, 22:56 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5645
Το θέμα σταθεροποιητή το έχω ψάξει πολύ. Δυστυχως για εμένα που έχω δύο 24αρια καθίσταται ασύμφορο. Άσε που πρέπει να συνδεθεί στην πρίζα. Με 3.7kW μέγιστο που έχω δει το fujitsu, θέλω κάπου 8kVA σταθεροποιητή λόγω ρευμάτων εκκίνησης μπορεί να καεί...μου έχει πει τεχνικός ότι έχουν μέσα τους σταθεροποιητη τα επώνυμα κλιματιστικά.
-
07-04-24, 23:08 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5646
Δεν υπαρχει θεμα QC με τις Κινεζικες συσκευες, ισια ισια, ειναι πλεον κορυφαιοι στις περισσοτερες κατηγοριες. Αυτο που συζητατε ειναι θεμα προδιαγραφων. Αν παρεις noname η κατασκευαστη δευτερο-τριτοκλασατων δεν σου φταιει η χωρα παραγωγης.
-
07-04-24, 23:22 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5647
Αν μπει επιτηρητης τασης στον ηλεκτρολογικο πινακα δεν θα κανει δουλεια? Ωστε να κοβει τα περιεργα ρευματα μην καει τιποτα?
Σταθεροποιητη τασης πρακτικα θες κατι σαν mini ups χωρις την μπαταρια αλλα να βγαζει συνεχεια live σωστο συνημιτονο οπως κανουν τα live ups? Αυτα λογικα θα τσιμπανε σε τιμη.
-
07-04-24, 23:41 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5648
Ο επιτηρητής ελέγχει ηλεκτρονόμο (ρελέ) και κόβει το ρεύμα.
-
08-04-24, 01:58 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5649
Ο επιτήρητης κλείνει την παροχή αν εντοπίσει τάση κάτω η πάνω από τα ρυθμιζόμενα όρια. Συνήθως 230V συν πλην 10 - 15%. Οτιδήποτε εκτός ορίων κόψει το ρεύμα. Ο σταθεροποιητής παρέχει σταθερη τάση και προστασία ακόμα και για διάφορες ανάμεσα στο 15% που μπορεί να σου κάψει την συσκευή.
-
08-04-24, 11:08 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5650
Ποσο πιθανο ομως ειναι να καει η συσκευη εντος των οριων?
Συνηθως οι συσκευες καιγονται ειτε απο υπερταση (αποτομη ανοδο πανω απο τα 230) ή σε βυθιση κατω απο τα 230 τη στιγμη της επαναφορας στα 230.
Αν εχεις επιτηρητη και κοψει το ρευμα οταν φυγει πανω απο τα 230 ή το κοψει τη στιγμη της βυθισης και επανοδου, δεν θα ειναι καλυμμενος καποιος στο 95% των περιπτωσεων?
-
08-04-24, 15:35 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5651
-
08-04-24, 16:37 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5652
Μηπως απλα ελυνε το θεμα οικονομικα ενα καλος/καλοι πυκνωτες, εφοσον μπαινουν φυσικα, πριν απο ευαισθητα κυκλωματα??
Θυμαμαι πριν χρονια στο πρωτο κλιματιστικο που ειχα ως εφηβος, ενα Rohnson σταματησε καποια στιγμη να λειτουργει (εκτος εγγυησης) και ο τεχνικος που ηρθε να το δει ελεγε για πλακετα και 300+ ευρω κοστος επισκευης.
Τελικα ηρθε φιλος ηλεκτρολογος και αλλαξε τους πυκνωτες της εξωτερικης μοναδας που ειχαν καει με καλυτερης ποιοτητας και λειτουργησε απροβληματιστα μεχρι που αντικατασταθηκε 2-3 χρονια μετα με ενα απο τα εξοικονομω.
Η αντιληψη μου χωρις να ειμαι ηλεκτρολογος, ειναι οτι ο πυκνωτης μπαινει πριν το κυκλωμα και κραταει ρευμα, δουλευει δηλαδη σαν ενα buffer ρευματος αρα ακομα και αν υπαρχουν μικροδιακυμανσεις παροχης πριν το κυκλωμα το buffer/πυκνωτης ειναι ηδη γεματο και αυτο ειναι που παρεχει το ρευμα στο κυκλωμα μετα τον πυκνωτη.
Το εχω δει να δουλευει σε ενισχυτες αυτοκινητου και οικιακων ηχοσυγκροτηματων, οπου χωρις πυκνωτες ή με μικρους πυκνωτες η παραμικρη διακυμανση επηρεαζει τη λειτουργια, ενω αντικατασταση με καλυτερους/λιγο μεγαλυτερους παρεχει σταθεροτητα και αποτρεπει τον αντικτυπο των μικροδιακυμανσεων. Ενω αν γινει μπραφ ειναι πιθανοτερο να καει ο πυκνωτης και να παρει ολο το ζορι αυτος σωζοντας οτι υπαρχει μετα απο αυτον (λχ πλακετα).
Μπορει να λεω και βλακεια βεβαια και σε συσκευη μεγαλυτερης καταναλωσης οπως το κλιματιστικο εναντι του ενισχυτη, να μην εχει την ιδια λειτουργια/αποτελεσματικοτητα.
-
08-04-24, 20:46 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5653
-
09-04-24, 00:17 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5654
-
09-04-24, 01:12 Απάντηση: Οικονομική θέρμανση #5655
Bookmarks