Σελ. 1 από 7 1236 ... ΤελευταίαΤελευταία
Εμφάνιση 1-15 από 96
    Έχουμε σίγουρα όλοι παρατηρήσει πως όταν θέλουμε να αγοράσουμε έναν καινούργιο υπολογιστή από επώνυμο κατασκευαστή, αυτός συνοδεύεται από ένα συγκεκριμένο λειτουργικό λογισμικό σύστημα, τα windows του Billάκου. Όλοι επίσης ξέρουμε ότι τα windows δεν είναι το μόνο λειτουργικό σύστημα στον κόσμο, υπάρχουν και άλλα, όπως το ελεύθερο λογισμικό LINUX. Τι γίνεται λοιπόν για όσους δεν επιθυμούν να έχουν με το στανιό windows αλλά αγοράζουν τον καινούργιο τους υπολογιστή και θέλουν να τον τρέχουν με LINUX; Πρέπει και αυτοί να πληρώσουν το νταβατζηλίκι των 50 – 80 επιπλέον Ευρώ στον Bill για ένα λογισμικό, που δεν χρειάζονται, δεν ζήτησαν και ποτέ δε θα χρησιμοποιήσουν;

Η θεωρία, από νομικής τουλάχιστον απόψεως, λέει όχι. Η πραγματικότητα όμως λέει ναι. Σε μια βόλτα μου στην «Ερμού» των κομπιούτεράδων, τη Στουρνάρη, οι πωλητές πέντε διαφορετικών καταστημάτων με διαβεβαίωσαν ότι, στην περίπτωση που αγοράσω ηλεκτρονικό υπολογιστή επώνυμου κατασκευαστή (Sony, HP κτλ), υποχρεούμαι να πάρω και υπό μορφή πακέτου τα windows και βέβαια να επωμιστώ το παράπλευρο κόστος τους. Σε ερώτησή μου τι εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν αν δε θέλω να αναλάβω τέτοια απαράδεκτη συμφωνία, όλοι ανεξαιρέτως μου απάντησαν ότι μόνη λύση είναι να μην αγοράσω το προϊόν. Μου αντιπρότειναν βέβαια να αγοράσω συναρμολογημένο υπολογιστή, όπως εγώ τον θέλω, και να μην ζητήσω windows. Αυτό όμως δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, γιατί η αγορά ενός συναρμολογημένου PC είναι ακριβότερη σε σύγκριση με την αγορά ενός προκάτ PC.

Για την περαιτέρω διερεύνηση του θέματος τηλεφώνησα στη Microsoft Hellas και ανέφερα το πρόβλημά μου. Ο υπάλληλος που με εξυπηρέτησε (πολύ ευγενικά) ήταν δασκαλεμένος και ήξερε καλά τι πολιτική έχει η εταιρεία για τέτοιες περιπτώσεις. Η απάντησή του ήταν ότι η Microsoft δεν έχει καμία συμβατική εμπλοκή στην όλη διαδικασία της αγοραπωλησίας PC και ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα θα πρέπει να απευθυνθώ στον αντίστοιχο κατασκευαστή ή πωλητή PC, από τους οποίους θα αγοράσω τον υπολογιστή μου. Με διαβεβαίωσε επίσης ότι η Microsoft δεν επιστρέφει χρήματα σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Αυτή η εμπορική πρακτική της Microsoft είναι παράνομη, αφού είναι προκλητικά αντίθετη με το Ελληνικό και Ευρωπαϊκό δίκαιο του ανταγωνισμού (Ν. 703/77, Συνθ ΕΚ). Ορισμένες νομικές πτυχές της πρακτικής είναι και ιδιαίτερα επιβαρυντικές. Προκειμένου να δεσμεύσει νομικά τις εταιρείες hardware, η Microsoft συνάπτει εμπορικές συμφωνίες με όλους του μεγάλους κατασκευαστές PC, με την οποία τους «υποχρεώνει» να μην πωλούν τα προϊόντα τους, αν δε συνοδεύονται από windows, καθώς και να μην παρέχουν ανταγωνιστικά λογισμικά. Επίσης οι συμβάσεις αυτές περιέχουν ρήτρες, σύμφωνα με τις οποίες, σε περίπτωση που συμβεβλημένη επιχείρηση επιχειρεί να παρέχει τα προϊόντα της με άλλο πλην των windows λογισμικό, πχ LINUX, τιμωρείται με υπέρογκα πρόστιμα, που οφείλει απευθείας στη Microsoft και βέβαια κινδυνεύει να μην έχει τη δυνατότητα διανομής του PC της με windows. Οι συμβάσεις αυτές έχουν δυσμενείς συνέπειες τόσο για τους ανταγωνιστές της Microsoft όσο και για τους καταναλωτές και γενικότερη επίπτωση στην αγορά και την οικονομία. Γι’ αυτό και αντίκεινται ευθέως στο δίκαιο του ανταγωνισμού και συγκεκριμένα στα άρθρα 1 Ν. 703/77 και 85 Συνθ ΕΚ.

Το παράνομο των πράξεών της όμως δεν έχει αποθαρρύνει τη Microsoft από το να ακολουθεί την ίδια πρακτική παγκοσμίως και να μας κρατεί όλους δέσμιους σε αυτή. Φυσικά, αίτια για αυτό είναι η ατιμωρησία και η ασυλία που απολαμβάνει. Εντούτοις, όταν οι θεσμοί και οι νόμοι σιωπούν, οι ενέργειες των απλών ανθρώπων μπορούν να μεταστρέψουν το κλίμα. Από το 1999 οι απανταχού χρήστες LINUX έχουν καθιερώσει μια ημέρα ομαδικής διαμαρτυρίας και επιστροφής των χρημάτων που πλήρωσαν για την υποχρεωτική «αγορά» των windows – το λεγόμενο windows refund day. Δεν γνωρίζω αν τέτοια οργανωμένη διαμαρτυρία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Πάντως είναι μια καλή ιδέα και για την Ελλάδα. Επίσης μπορείτε να τηλεφωνήσετε και να στείλετε μέιλ για το θέμα στην Microsoft Hellas. mshcs@microsoft.com 8015003000

Σχετικά Links :

http://www.wired.com/news/technology...,17442,00.html

http://news.bbc.co.uk/1/hi/sci/tech/279926.stm

http://www.linuxjournal.com/article/6968

http://marc.merlins.org/linux/refundday/

http://dmoz.org/Computers/Software/L...ersonal_Pages/

http://www.microsoft.com/hellas/

To κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση από το μπλογκ μου

Το avatar του μέλους sdikr
    sdikr Guest
    Δεν νομίζω οτι έχει να κάνει με την ms, πχ η dell δίνει την επιλογη για Linux

Το avatar του μέλους Gordito
    Gordito Guest
    Ο καθενας βαζει οτι Λειτουργικο γουσταρει.
    TAKE IT OR LEAVE IT σου λεει. Τι αλλο θες? Σαν να πας να παρεις αμαξι και να μη ζητησεις τιμονι επειδη εχεις αλλο σπιτι-θα στο δωσουν?

Το avatar του μέλους TheCondor
    TheCondor Guest
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από nikchris Εμφάνιση μηνυμάτων
    TAKE IT OR LEAVE IT σου λεει. Τι αλλο θες? Σαν να πας να παρεις αμαξι και να μη ζητησεις τιμονι επειδη εχεις αλλο σπιτι-θα στο δωσουν?
    Ο,τι πιο ασχετο θα μπορουσε να γραψει κανεις.

Περιοχή
    Greece/Σαλαμινα
    Downloads
    24
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    219999/21999
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΑΙΑΝΤΕΙΟ
    Router
    Speedport Smart
    SNR / Attn
    12,5(dB) / 11,1(dB)
    Path Level
    Fastpath
    Αν δεν κάνω λάθος (και αν θυμάμαι καλα!) κάπου διάβασα (ίσως εδω) οτι ισως και να μην σε συμφέρει να αγοράσεις χωρίς win!Υπάρχει κάτι σαν "επιδότηση" απο την MS και ο υπολογιστής σου έρχεται πιο φθηνά αν έχει επάνω win αποτι αν τον αγόραζες χωρις!

Downloads
    2
    Uploads
    0
    Τύπος
    VDSL2
    Ταχύτητα
    102400/10240
    ISP
    Wind
    Router
    Technicolor TGA789vac V2
    Αλλα αντι αλλων...
    Τελειως ασχετο post.

Το να σου δωσουν αυτοκινητο χωρις τιμονι θα ηταν επικινδυνο προφανως. Ενας υπολογιστης χωρις windows οχι μονο επικινδυνος δεν θα ηταν, αλλα μαλλον και πιο ασφαλης

Και προφανως αυτο που θελω ειναι να αγορασω το μηχανημα, και οχι το λειτουργικο. Αυτο θελω, οχι TAKE IT OR LEAVE IT οπως λες. Δε λειτουργει ετσι η αγορα, με μια εταιρια που προωθει με το ζορι το λειτουργικο της.

Αλλα τα ξερουμε για τις μονοπωλιακες τακτικες του κυριου Bill Gates.

Downloads
    3
    Uploads
    0
    Τύπος
    ADSL OTE
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Forthnet
    DSLAM
    Forthnet - ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ
    Router
    D-Link
    Είναι ανήθικο. Αλλά παράνομο; Σε ελεύθερη αγορά δεν έχει ο κάθε επιχειρηματίας το δικαίωμα να συνάπτει τις συμφωνίες που τον βολεύουν; Ευτυχώς η δυστυχώς ισχύει ο κανόνας του πόκερ. Μεταξύ ισάξιω ή σχεδών ισάξιων παικτών, τα λεφτά κερδίζουν...

Downloads
    17
    Uploads
    0
    Τύπος
    Other / Άλλο
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    HOL
    Router
    Crypto F200 Ultra Super
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από inlovewithlife Εμφάνιση μηνυμάτων
    Μου αντιπρότειναν βέβαια να αγοράσω συναρμολογημένο υπολογιστή, όπως εγώ τον θέλω, και να μην ζητήσω windows. Αυτό όμως δεν αποτελεί εναλλακτική λύση, γιατί η αγορά ενός συναρμολογημένου PC είναι ακριβότερη σε σύγκριση με την αγορά ενός προκάτ PC.
    Εδώ κάνεις λάθος. Δεν είναι ακριβότερο το να βάλεις εσύ ότι θές...
    Στις περισσότερες περιπτώσεις των έτοιμων έχουνε σαβούρα hardware και γιαυτό σου φαίνεται να είναι ποιο φτηνά...

Downloads
    7
    Uploads
    0
    Τύπος
    FTTH
    Ταχύτητα
    300M/30M
    ISP
    Cosmote
    DSLAM
    ΟΤΕ - ΦΑΛΗΡΟ
    SNR / Attn
    4.5(dB) / 25.5(dB)
    Εγω το βλεπω σαν τον μονο τροπο που εχει η Μ$ να κανει αντιπειρατικη πολιτικη: αφου δεν μπορουμε να κλειδωσουμε το λειτουργικο μας οπως πρεπει, ας αναγκασουμε ολους αυτους που αγοραζουν υπολογιστη να μας πληρωνουν ενα χαρατσακι. Κατι σαν τον φορο που πληρωνεις στα αδεια cd/dvd υπερ αναξιοπαθουντων εκατομμυριουχων καλλιτεχνων/δημιουργων.

Ειναι λαθος, και πολυ μαλιστα, και οταν λενε "μιληστε με τον κατασκευαστη σας" κρυβονται πισω απο το δαχτυλο τους. Λες και δεν τις εχουν κανει μαζι τις συμφωνιες, μονος του την ακουσε ο κατασκευαστης να δινει με το ζορι Windows.

Παρ'ολα αυτα, λυσεις υπαρχουν για τους αντιφρονουντες. Καποιοι κατασκευαστες δειλα αρχιζουν να προσφερουν μηχανηματα με Λινουξ, οπως και πολλοι ανεξαρτητοι συναρμολογητες, ενω μπορει κανεις ανετοτατα στα δικα μας μηκη και πλατη οπου το custom-made PC ειναι ο κανονας να το παρει νετο-σκετο και να του βαλει ο,τι θελει.

Gordito Guest
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από TheCondor Εμφάνιση μηνυμάτων
    Ο,τι πιο ασχετο θα μπορουσε να γραψει κανεις.
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από zavarakatranemia Εμφάνιση μηνυμάτων
    Αλλα αντι αλλων...
    Τελειως ασχετο post.

Το να σου δωσουν αυτοκινητο χωρις τιμονι θα ηταν επικινδυνο προφανως. Ενας υπολογιστης χωρις windows οχι μονο επικινδυνος δεν θα ηταν, αλλα μαλλον και πιο ασφαλης

Και προφανως αυτο που θελω ειναι να αγορασω το μηχανημα, και οχι το λειτουργικο. Αυτο θελω, οχι TAKE IT OR LEAVE IT οπως λες. Δε λειτουργει ετσι η αγορα, με μια εταιρια που προωθει με το ζορι το λειτουργικο της.

Αλλα τα ξερουμε για τις μονοπωλιακες τακτικες του κυριου Bill Gates.
    Ναι καλα τα λατε ρε. Μπραβο!
    Αν λεγανε δηλαδη τοσο καιρο "Με δωρο τα WIN XP" τι θα λεγατε?
    Αποφαση των κατασκευαστων ειναι να πουλανε το μηχανημα τους με το πιο ευρεως διαδεδομενο λειτουργικο.
    ΓΙΑΤΙ?
    Γιατι θα πηγαινε αλλιως ο καθενας και θα επαιρνε υπολογιστη χωρις λειτουργικο-θα ελεγε ελω να βαλω Linux και θα εβαζε στην πραγματικοτητα πειρατικα Windows.
    Οποτε για τους 100 που θα βαζαν πειρατικα Windows την πληρωνουν και οι 3-4 (ΔΕΝ ειναι παραπανω) που θα βαλουν Linux
    Σου λεει λοιπον η Microsoft "Βαλε κατασκευαστη Windows σε καθε pc σου και θα στο χρεωσω παφτηνα."
    Μπορει να τους κοβει και ποσοστα.
    Λογικο μου φαινεται
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος Gordito : 09-02-07 στις 22:56.

Το avatar του μέλους shadowman
    shadowman Guest
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από nickaraxnos Εμφάνιση μηνυμάτων
    Είναι ανήθικο. Αλλά παράνομο;
    Σουπερ παράνομο. Οταν ο υπολογιστής ξεκινάει πρώτη φορά στα windows ο καταναλώτης σύμφωνα με την άδεια της MS έχει δύο επιλογές Α) να δεχτεί τους όρους της άδειας ή Β) να μην τους δεχτεί και να επιστρέψει το προιόν και να πάρει πίσω τα χρήματα του (πάντα σύμφωνα με αυτά που γράφει η αδεια της ίδιας της ms).
    Όταν λοιπόν ο καταναλωτής πατήσει το "δεν συμφωνώ" για να πάρει πίσω τα χρήματα του θα μπλέξει σε ένα κυκεώνα διαδικασιών που ο ένας θα τον στέλνει στον άλλο με ελάχιστες πιθανότητες να πάρει πίσω τα χρήματα του. Είναι αυτό που με 2 λέξεις μπορούμε να πούμε "προστασία του καταναλωτή" από κάθε κλέφτη...

Μια δεύτερη παρανομία είναι η παραβίαση των όρων περι ελεύθερου ανταγωνισμού και νόμων ενάντια σε μονοπωλιακές πρακτικές που καταπατούνται από τις συμφωνίες με τους κατασκευαστές.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος shadowman : 09-02-07 στις 23:22.

Downloads
    2
    Uploads
    0
    Ναι καλα τα λατε ρε. Μπραβο!
    Αν λεγανε δηλαδη τοσο καιρο "Με δωρο τα WIN XP" τι θα λεγατε?
    Οτι μας κοροϊδεύουν.

Αποφαση των κατασκευαστων ειναι να πουλανε το μηχανημα τους με το πιο ευρεως διαδεδομενο λειτουργικο.
    Εμένα με ρώτησαν αν θέλω αυτό το bundle; Πίο σωστή αναλογία θα ήταν αν σου πούλούσαν το αυτοκίνητο με εργοστασιακό ράδιο-cd. Αναφέρετο κομμάτι του μηχανήματος κτλ.
    ΓΙΑΤΙ?
    Γιατι θα πηγαινε αλλιως ο καθενας και θα επαιρνε υπολογιστη χωρις λειτουργικο-θα ελεγε ελω να βαλω Linux και θα εβαζε στην πραγματικοτητα πειρατικα Windows.
    Δηλαδή όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ωραία φιλοσοφία.

Οποτε για τους 100 που θα βαζαν πειρατικα Windows την πληρωνουν και οι 3-4 (ΔΕΝ ειναι παραπανω) που θα βαλουν Linux
    Σου λεει λοιπον η Microsoft "Βαλε κατασκευαστη Windows σε καθε pc σου και θα στο χρεωσω παφτηνα."
    Δηλαδή η MS και ο κάθε κατασκευαστής είναι μπάτσος και εισαγγελέας μαζί στην θέση των αρμοδίων. Επίσης είναι και φύλακες άγγελοι αφού μας προστατεύουν μην εκ πέσουμε στο αμάρτημα της πειρατείας.

Μπορει να τους κοβει και ποσοστα.
    Λογικο μου φαινεται
    Εμένα πάλι μου φαίνεται κοροϊδία.

Gordito Guest
    Εμένα με ρώτησαν αν θέλω αυτό το bundle; Πίο σωστή αναλογία θα ήταν αν σου πούλούσαν το αυτοκίνητο με εργοστασιακό ράδιο-cd. Αναφέρετο κομμάτι του μηχανήματος κτλ.
    Aνηκεις στους 3 χρηστες που ανεφερα πραπανω.
    Δηλαδή όλοι είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου. Ωραία φιλοσοφία.

Δηλαδή η MS και ο κάθε κατασκευαστής είναι μπάτσος και εισαγγελέας μαζί στην θέση των αρμοδίων. Επίσης είναι και φύλακες άγγελοι αφού μας προστατεύουν μην εκ πέσουμε στο αμάρτημα της πειρατείας.
    Δε σε εμποδισε κανεις απο το να στησεις δικο σου μηχανημα και να βαλεις οτι λειτουργικο θελεις.
    Αν σου φαινεται κοροιδια να στησεις δικο σου μηχανημα.
    Δε μπορεις να πας στη FIAT και να πεις γιατι κυριε μου βαζεις αμορτισερ KONI? Εγω θελω BillStein.
    Δε μπορω να καταλαβω τη λογικη.Ισως να μην με ενδιαφερει κιολας.
    Εγω ΠΟΤΕ δε θα επαιρνα ετοιμο PC και δε με πειραζουν τα 20€ που δινουν καποιοι παραπανω για να παρουν Λειτουργικο Συστημα αρκει αυτοι που οντως θα βαλουν Windows τα εχουν σε φτηνη τιμη.
    Πολυ ντορο για το τιποτα κανετε.

Περιοχή
    θεσσαλονικη
    Downloads
    4
    Uploads
    0
    Ταχύτητα
    24576/1024
    ISP
    Forthnet
    DSLAM
    Forthnet - ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
    Παράθεση Αρχικό μήνυμα από shadowman Εμφάνιση μηνυμάτων
    Σουπερ παράνομο. Οταν ο υπολογιστής ξεκινάει πρώτη φορά στα windows ο καταναλώτης σύμφωνα με την άδεια της MS έχει δύο επιλογές Α) να δεχτεί τους όρους της άδειας ή Β) να μην τους δεχτεί και να επιστρέψει το προιόν και να πάρει πίσω τα χρήματα του (πάντα σύμφωνα με αυτά που γράφει η αδεια της ίδιας της ms).
    Όταν λοιπόν ο καταναλωτής πατήσει το "δεν συμφωνώ" για να πάρει πίσω τα χρήματα του θα μπλέξει σε ένα κυκεώνα διαδικασιών που ο ένας θα τον στέλνει στον άλλο με ελάχιστες πιθανότητες να πάρει πίσω τα χρήματα του. Είναι αυτό που με 2 λέξεις μπορούμε να πούμε "προστασία του καταναλωτή" από κάθε κλέφτη...

Μια δεύτερη παρανομία είναι η παραβίαση των όρων περι ελεύθερου ανταγωνισμού και νόμων ενάντια σε μονοπωλιακές πρακτικές που καταπατούνται από τις συμφωνίες με τους κατασκευαστές.
    Και όμως γίνεται!!! Παίρνεις πίσω τα χρήματα και επιστρέφεις CD έγγραφα ΣΦΡΑΓΙΣΜΕΝΑ. Μιλάς όμως με τον κατασκευαστή και όχι μετο καταστημα πώλησης.

Βύρων.
    Τελευταία επεξεργασία από το μέλος viron : 09-02-07 στις 23:54.

Σελ. 1 από 7 1236 ... ΤελευταίαΤελευταία

Παρόμοια Θέματα

1. Microsoft XBOX 360 - Εντυπώσεις – Ειδήσεις – Προβλήματα
    Από nostradamos στο φόρουμ Games και Online Gaming
    Τελευταίο Μήνυμα: 13-02-08, 03:34

Tags για αυτό το Θέμα

Bookmarks

Bookmarks

Δικαιώματα - Επιλογές

• Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα θέματα
  • Δεν μπορείτε να δημοσιεύσετε νέα μηνύματα
  • Δεν μπορείτε να αναρτήσετε συνημμένα