• ΤΑΧΥΤΗΤΕΣ DSL – ADSL2+ Calculator 2014

  Το ερώτημα “πόσο θα πρέπει να συγχρονίζει η γραμμή μου” είναι ένα ερώτημα που τέθηκε από την αρχή σχεδόν της ύπαρξης της τεχνολογίας του ADSL. Διάφορες απαντήσεις έχουν δοθεί στο ερώτημα αυτό παγκόσμια. Πόσο όμως αυτές οι απαντήσεις είναι κοντά στη σύγχρονη πραγματικότητα;

  Το σύνηθες ερώτημα που απαντούν τα γνωστά calculators είναι το “πόσο θεωρητικά θα πρέπει να συγχρονίζει η γραμμή μου”. ‘Όμως τα ερωτήματα “πόσο θα έπρεπε να αναμένω” και η τιμή μου θα πρέπει να χαρακτηριστεί ή όχι “ως προβληματική”, ερωτήματα ίσος σημαντικότερα και πιο χρήσιμα από την “μέγιστη τιμή” δεν μπορούν να απαντηθούν ικανοποιητικά από τις υπάρχουσες εφαρμογές.

  Στο παρόν κείμενο παρουσιάζεται μια εφαρμογή που προσπαθεί να δώσει ικανοποιητικά και όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα μια απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.

  Αρχικά θα χρειαστεί να διευκρινίσουμε κάποιες έννοιες όπως το λεγόμενο ως “θεωρητικό μέγιστο” μιας γραμμής ADSL και θα πρέπει να τονίσουμε ότι ”θεωρητικό μέγιστο” με την ακρίβεια του ορισμού στην πραγματικότητα δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποια θεωρεία που να λέει ότι με τόση εξασθένηση η γραμμή θα πρέπει να συγχρονίζει τόσο.

  Το γνωστό (για όσους το έχουν υλοποιήσει) calculator του RichardM πάνω στο οποίο βασίζονται τα περισσότερα calculators που κυκλοφορούν στο internet όχι μόνο βασίζεται σε δεδομένα προ οκταετίες (άλλης χώρας και άλλης εποχής) αλλά δεν απαντάει και στα παραπάνω ερωτήματα. Επίσης ακούμε συχνά τον όρο “οι τιμές αυτές είναι σε ιδανικές συνθήκες”. Πώς ορίζονται όμως “οι ιδανικές συνθήκες” στο DSL; Σίγουρα θα πρέπει να μην υπάρχει κάποια βλάβη, αλλά στα αλήθεια θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος ως ιδανική συνθήκη να είναι κάποιος σε ένα χωρίο και όχι μέσα στην πόλη!

  Όλα τα Calculators αυτού του είδους δεν βασίζονται φυσικά σε κάποια θεωρεία αλλά στις μετρήσεις. Από εκεί και πέρα η εγκυρότητα των αποτελεσμάτων έχει να κάνει με την ορθότητα των μετρήσεων αλλά και τον τρόπο που γίνεται η μαθηματική τους ανάλυση.

  Στο παρακάτω γραφικό παρουσιάζονται με πράσινο χρώμα τιμές από την Αυστραλία πάνω στις οποίες χτίστηκαν πολλά από τα γνωστά Caclulators. Το Calculator του RichardM είναι αυτό που διακρίνεται με την ελαφριά μαύρη γραμμή. Όπως μπορεί φυσικά κάποιος να διακρίνει υπήρχαν αρκετοί χρήστες των οποίων η ταχύτητα ήταν μεγαλύτερη από αυτή της εξίσωσης (άρα “θεωρητικό μέγιστο” στην πραγματικότητα δεν υπήρχε ποτέ).  Πώς μπορεί όμως η παραπάνω εξίσωση να ερμηνευτεί με τα σημερινά δεδομένα. Η απάντηση δίνεται στο παρακάτω διάγραμμα όπου με κόκκινο χρώμα είναι τιμές από την Ελλάδα του 2013 και του 2014.  Το παραπάνω γραφικό και η αναντιστοιχία του με την εξίσωση του RichardM καθιστά επιτακτική την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας εξίσωσης προσαρμοσμένης στα σημερινά δεδομένα όπως φαίνεται στα παρακάτω σχήματα.


  Εξίσωση της "μέγιστης παρατηρούμενης" που εφαρμόζει το Calculator


  Εξίσωση της "αναμενόμενης" που εφαρμόζει το Calculator

  Χρειαζόμαστε μια εξίσωση που να δίνει την "μέγιστη παρατηρούμενη", μια εξίσωση που να δίνει την "αναμενόμενη" και μια τρίτη εξίσωση που να δίνει την "ελάχιστη αποδεκτή" τιμή.  Βασιζόμενο στα παραπάνω διαγράμματα το παρακάτω Calculator που παρουσιάζουμε, προσπαθεί να δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα.  Η εφαρμογή (στην πραγματικότητα είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι μιας μεγαλύτερης και πιο σύνθετης εφαρμογής που είχα αναπτύξει παλιότερα) αποτελείται από 4 εργαλεία, από έναν xDSL Calculator, ένα διαγνωστικό εργαλείο, ένα εργαλείο ελέγχου της ταχύτητας κατεβάσματος και ένα εργαλείο μετατροπών.

  Παρακάτω θα παρουσιάσουμε εν συντομία τα 2 πρώτα.

  Η είσοδος στην πρώτη εφαρμογή μπορεί να είναι είτε η εξασθένηση της γραμμής (LATN) είτε το μήκος του βρόχου. Στα αποτελέσματα μπορούμε να διακρίνουμε τη "μέγιστη παρατηρούμενη" τιμή στο αριστερό πάνελ (τρίτη από το τέλος) την "αναμενόμενη" καθώς και την "ελάχιστη αποδεκτή" τιμή στο δεξί.  Η δεύτερη εφαρμογή που φαίνεται στο παραπάνω σχήμα είναι ένα γρήγορο και απλό στην χρήση του διαγνωστικό εργαλείο.  Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τονίσουμε πως μια τέτοιου είδους εφαρμογή σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να διαγνώσει σωστά το 100% των περιπτώσεων. Οι παραπάνω τιμές έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται κάποιος τις μετρήσεις. Στόχος της είναι να δώσει ικανοποιητικά και ρεαλιστικά αποτελέσματα στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων βασιζόμενη πάντα σε ρεαλιστικά δεδομένα.

  Ελπίζω να φανεί σε κάποιους χρήσιμη.

  Την εφαρμογή μπορείτε να την κατεβάσετε από εδώ. Δεν χρειάζεται εγκατάσταση και απαιτεί .NET Framework ver 2.
  Σχόλια 3 Σχόλια
  1. Το avatar του μέλους kime
   kime -
   Το Panda cloud AV μου το δείχνει μολυσμένο...
  1. Το avatar του μέλους billybiros
   billybiros -
   Παράθεση Αρχικό μήνυμα από kime Εμφάνιση μηνυμάτων
   Το Panda cloud AV μου το δείχνει μολυσμένο...
   Τώρα είδα το ποστ.
   Tι ακριβώς σου βγάζει;

   Δεν έχει πάντως κάποιο θέμα.
  1. Το avatar του μέλους GregoirX23
   GregoirX23 -
   Αν και παλιό το θέμα, το βρήκα τυχαία. Επειδή μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρουσα η εφαρμογή είπα να κάνω μερικά σχόλια.
   1. Δεν βγάζει κάτι σε σκανάρισμα με antivirus όπως είχε αναφερθεί παλαιότερα. Περνάει κανονικά.
   2. Θα ήταν ωραίο εφόσον είναι δυνατόν, να προστεθεί πληροφορία και για το upload.
   3.Και με το καλό να την δούμε και σε android app.
   Σε κάθε περίπτωση πολύ καλή εφαρμογή και μπράβο στον δημιουργό.