PDA

Επιστροφή στο Forum : Mikrotik 3011 & Vlans



eXpLoDeR
21-03-18, 00:00
καλησπέρα παιδια, επειδή έχουν σπάσει τα νευρα μου και ειμαι νεος με τα ΜΤ , πως μπορώ να συνδέσω 4 unify AP στην πόρτα 6-10 σε ενα 3011 και να περνάνε όλλα τα vlan που έχω φτιάξει στο AP ?? αυτο το σενάριο το στήνω συχνά με cisco και draytek και παιζει περίφημα , στο ΜΤ δεν μου περνάνε τα VLan παρα μόνο τα untagted, any help ?
Ουσιαστικά θέλω στο 3011 πόρτα 1-2 να ειναι WAN (το έχω καταφέρει) πόρτα 3 να είναι LAN και 6-10 να ειναι "trunk" ports για να περνάνε τα VLAN.

kostas2911
21-03-18, 22:47
καλησπέρα παιδια, επειδή έχουν σπάσει τα νευρα μου και ειμαι νεος με τα ΜΤ , πως μπορώ να συνδέσω 4 unify AP στην πόρτα 6-10 σε ενα 3011 και να περνάνε όλλα τα vlan που έχω φτιάξει στο AP ?? αυτο το σενάριο το στήνω συχνά με cisco και draytek και παιζει περίφημα , στο ΜΤ δεν μου περνάνε τα VLan παρα μόνο τα untagted, any help ?
Ουσιαστικά θέλω στο 3011 πόρτα 1-2 να ειναι WAN (το έχω καταφέρει) πόρτα 3 να είναι LAN και 6-10 να ειναι "trunk" ports για να περνάνε τα VLAN.

Βάλε σε ένα bridge τα ether 6-10 και μετά φτίαξε vlans με interface το bridge

eXpLoDeR
21-03-18, 23:03
Το δοκίμασα και ετσι αλλα δεν μου επαιξε οπως ήθελα (περνούσε μόνο το vlan και όχι το native), εντέλει μου επαιξε βάζοντας τα vlan κατω απο το default bridge που είχε το μηχάνημα. Μετα δεν μου έπαιζε και ο dhcp server στο vlan αλλα με κατι σφαλιαρες και ενα reset επαιξε και αυτό οποτε όλα καλα.

puntomania
27-03-18, 01:53
εγώ στο δικό μου....

ether1-4 = internet modem

ether5-9 = LAN (bridge)

ether10 = hotspot

έκανα πχ το vlan500 με interface το LAN

έκανα μια bridge gia to hotspot που έχει την ether10 + vlan500

και στα 2 δίκτυα τα αντίστοιχα dhcp...


οπότε οτιδήποτε κουμπώσω στο δίκτυο πάει απο το LAN και σε οτι βάλω το vlan500 πάει στο hotspot.

teodor_ch
30-03-18, 12:59
Κάνω hijack μήπως και βγάλω άκρη και εγώ!

Έχω το 951G στο οποίο φεύγει απο την ether2 στην port24 του switch ένα καλώδιο.
Το switch είναι αυτό
https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/GS105EV2/WebManagedSwitches_UM_EN.pdf#G6.1326185

και θέλω να φτιάξω vlans.

Απο ότι καταλαβαίνω, η θύρα 24 του switch πρέπει να ανήκει σε όλα τα vlans όπως και η θύρα ether2 του mikrotik. Σωστά?
Δεν έχω καταλάβει πώς και αν χρειάζεται κάτι για να κάνει tag έξω απο το switch το switch. Ή αρκεί η θύρα 24 απλά να ανήκει στα vlans?

eXpLoDeR
30-03-18, 13:48
Ρίξε μια ματιά εδώ: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN

kostas2911
30-03-18, 16:27
Κάνω hijack μήπως και βγάλω άκρη και εγώ!

Έχω το 951G στο οποίο φεύγει απο την ether2 στην port24 του switch ένα καλώδιο.
Το switch είναι αυτό
https://www.downloads.netgear.com/files/GDC/GS105EV2/WebManagedSwitches_UM_EN.pdf#G6.1326185

και θέλω να φτιάξω vlans.

Απο ότι καταλαβαίνω, η θύρα 24 του switch πρέπει να ανήκει σε όλα τα vlans όπως και η θύρα ether2 του mikrotik. Σωστά?
Δεν έχω καταλάβει πώς και αν χρειάζεται κάτι για να κάνει tag έξω απο το switch το switch. Ή αρκεί η θύρα 24 απλά να ανήκει στα vlans?

Στο mikrotik αν η ether2 ανοίκει σε κάποιο bridge θα φτιάξεις vlan πάνω στο bridge, αν όχι κατευθείαν πάνω στην ether2.

Στο switch δεν ξέρω ακριβώς να σου απαντήσω γιατί δεν το έχω δουλέψει, αλλά η λογική είναι στην θύρα 24 να δέχεται όλα τα vlan id σαν tagged και μετά να κάνεις untag σε κάθε θύρα το vlan id που θέλεις. Αν πάλι θέλεις να περνάει κάποια άλλη θύρα tagged vlans απλά τα δηλώνεις και σε αυτή τη θύρα σαν tagged.

teodor_ch
30-03-18, 19:56
Ρίξε μια ματιά εδώ: https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN


απο της ΜΚ έχω διαβάσει τα wiki
στο switch κολλάω μάλλον



Στο mikrotik αν η ether2 ανοίκει σε κάποιο bridge θα φτιάξεις vlan πάνω στο bridge, αν όχι κατευθείαν πάνω στην ether2.

Στο switch δεν ξέρω ακριβώς να σου απαντήσω γιατί δεν το έχω δουλέψει, αλλά η λογική είναι στην θύρα 24 να δέχεται όλα τα vlan id σαν tagged και μετά να κάνεις untag σε κάθε θύρα το vlan id που θέλεις. Αν πάλι θέλεις να περνάει κάποια άλλη θύρα tagged vlans απλά τα δηλώνεις και σε αυτή τη θύρα σαν tagged.

Ωραία μάλλον ξεμπερδεύομαι λίγο.

Στο switch,
φτιάχνω vlan πχ. vlan ID 200 και 300
κάνω tag στη θύρα 24 και το 200 και το 300
και κάνω πχ. στις θύρες 1-10 untag το 200
και στις θύρες 11-23 untag το 300

Στο ΜΚ, φτιάχνω επάνω επάνω στο bridge (που ανήκει η ether2) η στην ether2 vlan με ID 200 ΚΑΙ 300 ανάλογα τί θέλω να κάνω.

Αν καταλαβαίνω καλά τώρα που είμαι και τελείως noobας, η διαφορά στο πού θα φτιάξω τα vlans είναι στο πού και πώς θέλω να τα χωρίσω. Σωστά?

Οπότε θα έχω,
κίνηση untagged στην ether2, κίνηση vlanID 200 και κίνηση vlanID300 σωστά?

Αν τα σωστά είναι ναί, μάλλον μπαίνω καλά στη φιλοσοφία!

kostas2911
30-03-18, 20:27
απο της ΜΚ έχω διαβάσει τα wiki
στο switch κολλάω μάλλον




Ωραία μάλλον ξεμπερδεύομαι λίγο.

Στο switch,
φτιάχνω vlan πχ. vlan ID 200 και 300
κάνω tag στη θύρα 24 και το 200 και το 300
και κάνω πχ. στις θύρες 1-10 untag το 200
και στις θύρες 11-23 untag το 300

Στο ΜΚ, φτιάχνω επάνω επάνω στο bridge (που ανήκει η ether2) η στην ether2 vlan με ID 200 ΚΑΙ 300 ανάλογα τί θέλω να κάνω.

Αν καταλαβαίνω καλά τώρα που είμαι και τελείως noobας, η διαφορά στο πού θα φτιάξω τα vlans είναι στο πού και πώς θέλω να τα χωρίσω. Σωστά?

Οπότε θα έχω,
κίνηση untagged στην ether2, κίνηση vlanID 200 και κίνηση vlanID300 σωστά?

Αν τα σωστά είναι ναί, μάλλον μπαίνω καλά στη φιλοσοφία!

Τα vlan πρέπει να φτιαχτούν στο master interface, δεν έχει σχέση με το τι θα κάνεις μετά με αυτά.
Για να στο πω πιο μπακάλικα πρέπει να τα βάλεις σε interface που έχει και ip.

Και φυσικά στο mikrotik βάζεις ip και dhcp server σε κάθε vlan

teodor_ch
30-03-18, 21:14
Τα vlan πρέπει να φτιαχτούν στο master interface, δεν έχει σχέση με το τι θα κάνεις μετά με αυτά.
Για να στο πω πιο μπακάλικα πρέπει να τα βάλεις σε interface που έχει και ip.

Και φυσικά στο mikrotik βάζεις ip και dhcp server σε κάθε vlan

Δηλαδή εάν ισχύει το παρακάτω
κίνηση untagged στην ether2, κίνηση vlanID 200@ether2 και κίνηση vlanID300@ether2

τα vlans δε πρέπει να τα ρίξω επάνω στην ether2?

Μάλλον βάση αυτού που λές, πρέπει να φτιαχτούν επάνω στο bridge στο οποίο ανήκει η ether2 η οποία είναι και η master της ether2.
Άρα στο bridge πχ. θα έχω
--ether2
--vlan200
--vlan300

Αν όμως θέλω να κόψω την επικοινωνία μεταξύ vlan200-vlan300 πρέπει να γίνει μέσω 1) bridge firewall, 2) ip firewall ή να μή βάλω το vlan200 ή vlan300 μέσα στο bridge? (και αν ναί, πού στο καλό θα το φτιάξω? :) )


Βέβαια είδα αυτό
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Switch_Chip_Features#VLAN_Example_1_.28Trunk_and_Access_Ports.29
και αφού έχω το 951G το λογικό (efficient) είναι να στήσω τα vlans επάνω στο switch?!?!

- - - Updated - - -

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου :)

kostas2911
30-03-18, 21:20
Δηλαδή εάν ισχύει το παρακάτω
κίνηση untagged στην ether2, κίνηση vlanID 200@ether2 και κίνηση vlanID300@ether2

τα vlans δε πρέπει να τα ρίξω επάνω στην ether2?

Μάλλον βάση αυτού που λές, πρέπει να φτιαχτούν επάνω στο bridge στο οποίο ανήκει η ether2 η οποία είναι και η master της ether2.
Άρα στο bridge πχ. θα έχω
--ether2
--vlan200
--vlan300

Αν όμως θέλω να κόψω την επικοινωνία μεταξύ vlan200-vlan300 πρέπει να γίνει μέσω 1) bridge firewall, 2) ip firewall ή να μή βάλω το vlan200 ή vlan300 μέσα στο bridge? (και αν ναί, πού στο καλό θα το φτιάξω? :) )


Βέβαια είδα αυτό
https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Switch_Chip_Features#VLAN_Example_1_.28Trunk_and_Access_Ports.29
και αφού έχω το 951G το λογικό (efficient) είναι να στήσω τα vlans επάνω στο switch?!?!

- - - Updated - - -

Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου :)

Μάλλον σε μπέρδεψα.
Δεν θα βάλεις τα vlan στο bridge, θα φτιάξεις vlan στο interface bridge
Για να κόψεις την επικοινωνία μεταξύ τους θα το κάνεις από το ip/firewall/filter

teodor_ch
30-03-18, 21:22
Α ωραία. Οπότε αυτό δε σημαίνει ότι ανήκουν και στο bridge και αν θέλω τα βάζω. Τέλεια.

Σχετικά με το άλλο?
Vlans στο switch? Γνωρίζεις κάτι?
Τί διαφορές έχει?

kostas2911
30-03-18, 21:28
Α ωραία. Οπότε αυτό δε σημαίνει ότι ανήκουν και στο bridge και αν θέλω τα βάζω. Τέλεια.

Σχετικά με το άλλο?
Vlans στο switch? Γνωρίζεις κάτι?
Τί διαφορές έχει?

Στο switch θα τα έβαζες αν είχες κάποιο άλλο router όπου είχαν δημιουργηθεί ήδη τα vlans και ήθελες να κάνεις untag σε πόρτα του Mikrotik

Για το προηγούμενο και για πιο γρήγορα τρέξε αυτό

interface vlan add vlan-id=200 name=vlan200 interface=Home

Βάζοντας στο interface το όνομα του bridge σου

teodor_ch
30-03-18, 23:26
Θα τα περάσω στο τέλος μόλις τα ξεκαθαρίσω όλα στο μυαλό μου.

Αν και τρέχω bugfix οπότε και δεν μπορώ να κάνω hw-offload ακόμα,
το hw-offload δε σημαίνει ότι όσα ether είναι μέσα σε bridge δεν περνάνε απο software?

Μιλάω μόνο για το παρακάτω κομμάτι


# post-v6.41 bridge hw-offload configuration

/interface bridge
add name=bridge1 igmp-snooping=no protocol-mode=none
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether2 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether3 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether4 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether5 hw=yes

Add VLAN table entries to allow frames with specific VLAN IDs between ports.

/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether3 switch=switch1 vlan-id=200
add ports=ether2,ether4 switch=switch1 vlan-id=300
add ports=ether2,ether5 switch=switch1 vlan-id=400


Υπάρχει τρόπος διαχωρισμού των wireless clients πχ. μέσω Hotspot users σε διαφορετικά vlans?
Ή γίνεται μόνο μέσω Virtual APs?

puntomania
30-03-18, 23:58
Θα τα περάσω στο τέλος μόλις τα ξεκαθαρίσω όλα στο μυαλό μου.

Αν και τρέχω bugfix οπότε και δεν μπορώ να κάνω hw-offload ακόμα,
το hw-offload δε σημαίνει ότι όσα ether είναι μέσα σε bridge δεν περνάνε απο software?

Μιλάω μόνο για το παρακάτω κομμάτι


# post-v6.41 bridge hw-offload configuration

/interface bridge
add name=bridge1 igmp-snooping=no protocol-mode=none
/interface bridge port
add bridge=bridge1 interface=ether2 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether3 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether4 hw=yes
add bridge=bridge1 interface=ether5 hw=yes

Add VLAN table entries to allow frames with specific VLAN IDs between ports.

/interface ethernet switch vlan
add ports=ether2,ether3 switch=switch1 vlan-id=200
add ports=ether2,ether4 switch=switch1 vlan-id=300
add ports=ether2,ether5 switch=switch1 vlan-id=400


Υπάρχει τρόπος διαχωρισμού των wireless clients πχ. μέσω Hotspot users σε διαφορετικά vlans?
Ή γίνεται μόνο μέσω Virtual APs?



μπορείς να κάνεις πχ μια bridge με το hotspot + wlan + vlans...

teodor_ch
31-03-18, 00:08
Θέλω να διαχωρίσω τους χρήστες του ασύρματου σε
home users πχ. vlan-200
και
customers πχ. vlan-300

Μάλλον απο ότι βλέπω γίνεται μόνο με ξεχωριστά Virtual APs που θα κάνει ξεχωριστά tag το κάθε ένα
και όλα μαζί σε bridge για το hotspot

kostas2911
31-03-18, 00:22
Θέλω να διαχωρίσω τους χρήστες του ασύρματου σε
home users πχ. vlan-200
και
customers πχ. vlan-300

Μάλλον απο ότι βλέπω γίνεται μόνο με ξεχωριστά Virtual APs που θα κάνει ξεχωριστά tag το κάθε ένα
και όλα μαζί σε bridge για το hotspot

'Οχι θα φτιάξεις 2 hotspot ένα για το κάθε vlan.

Για την ακρίβεια θα φτιάξεις 2 bridge όπου μέσα θα βάλεις το vlan-200 και το ένα virtual-AP στο ένα και στο άλλο το vlan-300 και το άλλο virtual-AP
και μετά πάνω σε αυτά τα bridge θα φτιάξεις τα hotspot.

Τι ακριβώς θέλεις να κάνεις;
Γιατί ξεκινήσαμε από 2 vlan και έχεις αρχίσει και το μπλέκεις πολύ.

teodor_ch
31-03-18, 00:35
Μέσα στο VirtualAP μπορώ να ορίσω να κάνει tag vlan ID
Οπότε λογικά μπορώ να φτιάξω ένα bridge και να βάλω και τα δύο VirtualAPs (με διαφορετικά vlan IDs) και την ether απο την οποία θα φεύγουν και τα δύο vlans.

Εναλλακτικά απο ότι είδα για ένα AP γίνεται και μέσω User manager με radius server να κάνει tag ανα user


VLAN tagging

Sub-menu: /interface wireless

With VLAN tagging it is possible to separate Virtual AP traffic on Ethernet side of "locally forwarding" AP (the one on which wireless interfaces are bridged with Ethernet). This is necessary to separate e.g. "management" and "guest" network traffic of Ethernet side of APs.

VLAN is assigned for wireless interface and as a result all data coming from wireless gets tagged with this tag and only data with this tag will send out over wireless. This works for all wireless protocols except that on Nv2 there's no Virtual AP support.

You can configure your RADIUS authentication server to assign users or groups of users to a specific VLAN when they authenticate to the network. To use this option you will need to use RADIUS attributes.

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless#Transmit_Power_representation_on_802.11n_and_802.11ac

Διαχειρίζομαι έναν επαγγελματικό χώρο και παρόλο που έχω καταφέρει το διαχωρισμό των δικτύων (customers, home) σε ξεχωριστά ether και bridges,
κάποιες στιγμές μπαίνει ένας home user μέσα απο customents AP. Είχα κάνει bind στον DHCP server και μέσω ip firewall filter είχα κόψει την κίνηση που δεν ήθελα αλλά τη θεωρώ μπακαλίστικη μέθοδο.

Προσπαθώ να μάθω τα vlans στο σπίτι πρώτα και έπειτα να φτιάξω μία σωστή λύση στον επαγγελματικό χώρο.

Αρκούν αυτά για την ώρα. Με βοηθήσατε αρκετά. Θα κάνω τις δοκιμές μου και θα επανέλθω :)
Ευχαριστώ και πάλι.

kostas2911
31-03-18, 00:47
Μέσα στο VirtualAP μπορώ να ορίσω να κάνει tag vlan ID
Οπότε λογικά μπορώ να φτιάξω ένα bridge και να βάλω και τα δύο VirtualAPs (με διαφορετικά vlan IDs) και την ether απο την οποία θα φεύγουν και τα δύο vlans.

Εναλλακτικά απο ότι είδα για ένα AP γίνεται και μέσω User manager με radius server να κάνει tag ανα user



https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/Wireless#Transmit_Power_representation_on_802.11n_and_802.11ac

Διαχειρίζομαι έναν επαγγελματικό χώρο και παρόλο που έχω καταφέρει το διαχωρισμό των δικτύων (customers, home) σε ξεχωριστά ether και bridges,
κάποιες στιγμές μπαίνει ένας home user μέσα απο customents AP. Είχα κάνει bind στον DHCP server και μέσω ip firewall filter είχα κόψει την κίνηση που δεν ήθελα αλλά τη θεωρώ μπακαλίστικη μέθοδο.

Προσπαθώ να μάθω τα vlans στο σπίτι πρώτα και έπειτα να φτιάξω μία σωστή λύση στον επαγγελματικό χώρο.

Αρκούν αυτά για την ώρα. Με βοηθήσατε αρκετά. Θα κάνω τις δοκιμές μου και θα επανέλθω :)
Ευχαριστώ και πάλι.

Τα APs σου δεν εκπαίμπουν και τα 2 ssid όλα;

teodor_ch
31-03-18, 11:49
Τα APs σου δεν εκπαίμπουν και τα 2 ssid όλα;

Όχι μέχρι τώρα.
Δεν είναι της MK αλλά διάφορων εταιριών απο παλιά.
Όταν χαλάει κάτι το αλλάζουμε συνήθως με Ubiquity πλέον.

kostas2911
31-03-18, 16:29
Όχι μέχρι τώρα.
Δεν είναι της MK αλλά διάφορων εταιριών απο παλιά.
Όταν χαλάει κάτι το αλλάζουμε συνήθως με Ubiquity πλέον.

Οκ έχεις μπλέξει.
Ασχολείσου μόνο με τα unifi και στα άλλα επέλεξε ένα από τα δυο vlan και ssid.
Και προσευχήσου να χαλάνε γρήγορα. :worthy:

puntomania
04-04-18, 10:12
...πάμε πάλι απ την αρχή... γιατί δεν μου δουλεύει έτσι όπως το έχω.


στο 3011...

στα interface έκανα ένα vlan με ID 500 με interface την bridge (LAN)

bridge (LAN) με τις ether4-ether5 με DHCP 192.168.0.100-192.168.0.200 και IP 192.168.0.1/24

bridge (HOTSPOT) με τις ether6-ether10 & VLAN-500 με DHCP 192.168.3.100-192.168.3.200 και IP 192.168.3.1/24



φεύγει ένα καλώδιο απ την ether5 και πάει στην ether1 του 2011 στο οποίο έχω...


το μηχάνημα έχει dhcp client στην bridge (LAN)

στα interface έκανα ένα vlan με ID 500 με interface την bridge (LAN)

bridge (LAN) με τις ether1-ether5

bridge (HOTSPOT) με τις ether6-ether10 & vlan-500

αν συνδέσω πχ έναν Η/Υ στην ether7... θα έπρεπε να πάρει ip απ τον dhcp του hotspot, δεν το κάνει όμως.

αν όμως συνδέσω στην ether2 ένα rb941 και βάλω στο wlan1 το vlan id 500 και το use tag... όσοι συνδέονται σε αυτό... παίρνουν κανονικά ip απ τον dhcp του hotspot.


οπότε κάτι κάνω λάθος στο κομμάτι του 2011 που αφορά τις ether6-10

kostas2911
04-04-18, 10:57
...πάμε πάλι απ την αρχή... γιατί δεν μου δουλεύει έτσι όπως το έχω.


στο 3011...

στα interface έκανα ένα vlan με ID 500 με interface την bridge (LAN)

bridge (LAN) με τις ether4-ether5 με DHCP 192.168.0.100-192.168.0.200 και IP 192.168.0.1/24

bridge (HOTSPOT) με τις ether6-ether10 & VLAN-500 με DHCP 192.168.3.100-192.168.3.200 και IP 192.168.3.1/24



φεύγει ένα καλώδιο απ την ether5 και πάει στην ether1 του 2011 στο οποίο έχω...


το μηχάνημα έχει dhcp client στην bridge (LAN)

στα interface έκανα ένα vlan με ID 500 με interface την bridge (LAN)

bridge (LAN) με τις ether1-ether5

bridge (HOTSPOT) με τις ether6-ether10 & vlan-500

αν συνδέσω πχ έναν Η/Υ στην ether7... θα έπρεπε να πάρει ip απ τον dhcp του hotspot, δεν το κάνει όμως.

αν όμως συνδέσω στην ether2 ένα rb941 και βάλω στο wlan1 το vlan id 500 και το use tag... όσοι συνδέονται σε αυτό... παίρνουν κανονικά ip απ τον dhcp του hotspot.


οπότε κάτι κάνω λάθος στο κομμάτι του 2011 που αφορά τις ether6-10

Δες εδώ (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN)

Αν δεν σου παίξει έτσι δοκίμασε να βάλεις όλες τις θύρες σε ένα bridge χωρίς να φτιάξεις vlan στο 2011 και κάνε untag το vlan500 στις 6-10 από το switch

puntomania
04-04-18, 13:17
Δες εδώ (https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:Interface/VLAN)

Αν δεν σου παίξει έτσι δοκίμασε να βάλεις όλες τις θύρες σε ένα bridge χωρίς να φτιάξεις vlan στο 2011 και κάνε untag το vlan500 στις 6-10 από το switch



αν το κατάλαβα σωστά.... θέλει στην ουσία να φτιάξω...

vlan για την είσοδο πχ ether1
vlan για την έξοδο πχ ether10

και γέφυρα που να τα ενώνει.... μαζί με τις ether που θέλω...!!!

192739

kostas2911
04-04-18, 17:11
Όχι στην έξοδο δεν θέλεις εσυ. Είσαι στο πρώτο παράδειγμα.

puntomania
04-04-18, 20:05
Όχι στην έξοδο δεν θέλεις εσυ. Είσαι στο πρώτο παράδειγμα.

οπότε...

vlan για την είσοδο πχ ether1

και γέφυρα του vlan με τις ether που θέλω?

έτσι το είχα... με διαφορά οτι στο vlan αντί για την ether έβαζα την γέφυρα που έχω για όλες τις ether του LAN


θα το δοκιμάσω!

kostas2911
06-04-18, 20:21
Επειδή έχουν αλλάξει αρκετά στις τελευταίες versions δες κι αυτό (https://youtu.be/lttApfKouHU?t=7524)που είναι φρέσκο.

@ ADSLgr.com All rights reserved.