PDA

Επιστροφή στο Forum : PCI(E) SATA Adapter - Δυνατότητα για RAID και συμβατότητα με το Linux



petran_18
26-03-18, 00:03
Η μητρική μου έχει μόνο 4 Sata ports και πλέον είναι όλα πιασμένα. Σκέφτομαι σύντομα να προβώ στην αγορά κάποιου SSD, χωρίς να χρειαστεί να αφαιρέσω κάποιον από τους "μικρούς" σκληρούς που έχω και πρέπει να επεκτείνω τα sata ports.

Ταυτόχρονα επειδή έχω δύο ίδιους, μηχανικούς 1TB, σκληρούς σκέφτομαι για RAID 1. Η μητρική υποστηρίζει τα 0,1 και 10. Tι προτασεις έχετε για οικονομικό RAID controller που να επεκτείνει τα ports; Τι προσέχω σε αυτήν την περίπτωση (πρωτόκολλο κτλ); Kαλό θα ήταν να μην μπλέξω με software RAID στο Linux, ξέρω έχει κόστος ο controller αλλά και (μικρά) πλεονεκτήματα/ευκολίες.

Βρήκα αυτόν. (https://www.game-show.gr/shop/csl-%ce%ba%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b1-pci-express-pci-e-2x-sata-ii-2x-esata-1x-pata-ide-controller-adapter-card-raid-function/)

K1m0n
26-03-18, 03:54
Αν θές απλώς περισσότερα ports είναι καλύτερα να πάρεις μια κάρτα με sata controller.
'Ή καινούργια μητρική.
Για το raid οι φτηνές κάρτες είναι fake(software)-raid.
Απ'ότι έχω δεί συνήθως δεν παίζουν στο linux.
Για καλή κάρτα θα κοστίσει αρκετά σε καινούργια.
Προσωπικά θα έψαχνα στο e-bay για καμιά μεταχειρισμένη perc/lsi + καλώδια/μπαταρία από server-pull,
ή καμιά παλαιότερη/μεταχειρισμένη/φτηνή της adaptec.

edit:
Τώρα που το κοιτάω, πρέπει να έχω την ίδια κάρτα από ένα παλιότερο project (ήθελα την pata port).
1. είναι fake-raid.
2. αναλόγως που θα βάλεις τα jumpers παίζουν ή οι 2 μέσα ή οι 2 έξω πόρτες.
Μόνο 2 όμως.
3. έχει firmware και για raid και για απλή sata λειτουργία, ψάξε για JMB 363 firmware.
4. σε μένα, σε κάποιες μητρικές δεν έπαιζε σωστά.
5. το boot είναι hit-and-miss αναλόγως bios/μητρικής.
6. δεν έχει uefi.
7. μην περιμένεις επιδόσεις στο raid, ε?

Για 11€ που την είχα πληρώσει καλά είναι.

petran_18
26-03-18, 11:10
Ευχαριστώ για την ενημέρωση. Είχα δει οι raid controllers καλό είναι να έχουν μικρή μπαταρία στην cache τους γιατί στο πρώτο kernel panic... Panic.

Όσο και να θέλω να πειραματιστώ, το raid το παντρευεσαι, θέλει προσοχή στο shutdown, θέλει προσοχή όταν γίνει μη αποκρισιμο λόγω φόρτου το σύστημα να μην κάνεις reboot, να προσέχεις συχνά την υγεία των σκληρών κτλ. Και από ότι βλέπω ένας σωστός controller θα αγγίζει την τιμή του ssd.

Θα αρκεστώ σε ένα sata controller - προς το παρόν έστω - μιας και αγορά μητρικής δεν παίζει

sweet dreams
26-03-18, 12:14
Mπορείς να έχεις Backup των αρχείων σου σε άλλους δίσκους με το SyncBackFree (https://www.2brightsparks.com/freeware/freeware-hub.html), πολύ εύκολο στην ρύθμιση και δωρεάν.

petran_18
26-03-18, 13:15
Σωστός, για backup ήθελα πιο πολύ το RAID αλλά δεν χρησιμοποιώ windows πλέον για να βάλω αυτό το software. Υπάρχουν μεν, παρατημένα δε.

Ευχαριστώ όμως.

Archer77
29-03-18, 00:29
Αν και λίγο καθυστερημένα... Προσωπική συμβουλή εκ πείρας.

1) Δεν θα συνιστούσα σε κανέναν την αγορά RAID card για προσωπική χρήση εκτός αν ξέρει πολύ καλά τι θέλει. Σε linux το mdadm κάνει _μια χαρά_ την δουλειά του και δεν μπλέκεις. Οι RAID cards θέλουν αρκετό ψάξιμο, και πρέπει κυριώς να ψάξεις αν είναι αποδοτικές στο raid conf που θα χρησιμοποιήσεις, γιατί όλα εξαρτώνται από τον συνδυασμό firmware/drivers. Π.χ. εγώ έχω δουλέψει κυρίως LSI. Οι 9271/9261 είναι ικανοποιητικες για RAID5/6/1. Σε RAID60 δεν τις βλεπω και τόσο καλές. Λίγο πιο παλιά κάρτα, η 9240, σε RAID10 πετάει, και σε RAID5 η αναγνωση είναι μια χαρά και στην εγγραφη πιάνει 30-40ΜΒ/s χωρίς πλάκα... Και έχω δοκιμάσει αρκετά firmware/drivers combinations. Έτσι το να πάρεις μια παλιά κάρτα από "καλή" εταιρεία δεν μου λέει και πολλά. Το κάθε μοντέλο θέλει ψάξιμο. Όσο για την μπαταρία, εννοείται βοηθάει για data protection και performance, αλλά τίποτα δεν δουλεύει out of the box έτσι όπως θέλουμε να πιστεύουμε ότι δουλευει - το κάθε option στο πως θα στήσεις το raid και τι δεδομένα θα χειρίζεται, θέλει ψάξιμο. Κατ'εμέ, για περιβάλλον που δεν αποζητάς να πληρείς _πολύ συγκεκριμένα_ performances για συγκεκριμένα work scenarios, δεν έχει νόημα... Επίσης μιλάω πάντα για χρήση σε linux, για windows δεν ξέρω.
2) έχω πολλά raids με mdadm, σε server nodes 10ετίας, και όλα πετάνε... Δώστου μία ευκαιρία αφού είναι τσάμπα, και κρίνεις μόνος σου ;)
3) Επαναλαμβάνω, τα άνω είναι προσωπική άποψη που έχω διαμορφώσει εκ πείρας... Άλλος μπορεί να ήταν πιο τυχερός και να του δουλευαν όλα ρολόι από την αρχή ;-)

petran_18
29-03-18, 01:08
Ευχαριστώ για την τεκμηρίωση.

Ταυτόχρονα οι δίσκοι θα είναι encrypted και ο phenom μου δεν έχει υποστήριξη για εντολές AES. Πρώτο βαρίδι στο cpu.

Το mdadm επίσης θα χρειαστεί κάμποση από την ισχύ ενός έτσι και αλλιώς μέτριου cpu. 2 φάουλ.

3ο και αποτελειωτικό, το ίδιο το portage. Απλά θα κολλήσει πανεύκολα, με ότι αυτό συνεπάγεται για το raid. Αυτό θέλω να γλυτώσω με την κάρτα. Να ελαφρυνω το cpu.

Θα ξεκινήσω με το encryption και το lvm που θέλω να μάθω και όταν μπουταρω με επιτυχία από εκείνον τον σκληρό, βλέπω αν θα τον κλωνοποιησω.

Η ερώτησή μου παραμένει : Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος sata controller έστω, να χωρέσει και ο ssd ή δεν χρειάζεται παίδεμα το ψάξιμο;

famous-walker
29-03-18, 02:52
Το RAID δεν είναι λύση για backup, και έχεις αναφέρει και ο ίδιος μέχρι τώρα αρκετούς λόγους.

WAntilles
29-03-18, 11:48
Οι φτηνοί ψευτο-hardware controllers πάλι με software θα την κάνουν τη δουλειά.

Το καλό πληρώνεται:

http://www.visionstudio.gr/prodlist.asp?cat=16&sub=191&showfoto=0&pmanuf=136&sort=3

http://www.visionstudio.gr/prodlist.asp?cat=16&sub=191&showfoto=0&pmanuf=192&sort=3

http://www.visionstudio.gr/prodlist.asp?cat=16&sub=191&showfoto=0&pmanuf=166&sort=3

petran_18
29-03-18, 16:25
Βλέποντας και κάνοντας λοιπόν μιας και απαιτείται πολύ μαρούλι για ερασιτεχνισμό. Ένας SSD στα ίδια λεφτά με τις πιο φθηνές προτάσεις του Wan θα είναι πεντάκις γρηγορότερος. Βackup γίνεται με το rsync (https://superuser.com/questions/307541/copy-entire-file-system-hierarchy-from-one-drive-to-another/307542#307542) και τον παλιό seagate να λειτουργεί σαν εξωτερικός πλέον - και ελευθώρενεται και μια sata.

Μέχρι την αγορά του SSD όμως, ίσως δώσω μια ευκαιρία στο mdadm που με έψησε ο Archer77. Ευχαριστώ για τις προτάσεις σας, ίσως στο μέλλον φανούν χρήσιμες καθεμία με τον τρόπο της. :-)

Archer77
01-04-18, 00:44
Τα RAIDs που έχω στήσει με mdadm είναι RAID-0, και τρέχουν σε Xeon Ε5430, τεχνολογία 2007... RAID-0/1 δεν απαιτούν μεγάλο όγκο πράξεων - RAID-0 κάνει striping απλά, RAID-1 mirroring, οπότε δεν θα ανησυχούσα. Σε RAID-6, και παλιό επεξεργαστή ίσως, αλλά και πάλι, αν δεν το δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις. Οπότε ψήσου διπλά να το δοκιμάσεις ;-)

Για backup, με ή χωρίς RAID κάρτα, δεν θα εμπιστευόμουν ποτέ RAID-1 μόνο. Για backup πολύ κρίσιμων δεδομένων έχω συνήθως ένα RAID-1 το οποίο γίνεται rsynced με cronjob κάθε βράδυ σε 3ο σκληρό.

Επιπλέον hint για την LSI: Άσε που αυτή η εταιρεία έχει την ΤΡΑΓΙΚΗ πολιτική (τουλαχιστον στις κάρτες τις που έχω δοκιμάσει, δεν ξέρω για όλες), όπου προφανώς κάνουν "forward" incompatible τα μοντέλα τους καθαρά για κλεψιμέικους λόγους χωρίς να υπάρχει κανένας hardware περιρισμός. Αν αφαιρέσεις ένα σκληρό με την στάνταρ διαδικασία αφαίρεσης ενός virtual drive (ακόμη και ένα σκληρό μόνο του, όπου το εισάγεις σαν single raid0 drive), και πας να τον βάλεις σε μια παλιότερη κάρτα, ΔΕΝ μπορεί να διαβάσει το partition table του! Αν κάνεις το ίδιο από παλιά κάρτα σε νέα, ολα οκ! Ο μόνος τρόπος για να πετύχεις μεταφορα σκληρών από καινούρια κάρτα σε παλιά και να διαβάσει το partition table, είναι να αφαιρέσεις ξερά τον σκληρό πάνω από την κάρτα (εννοείται έχοντάς τον κάνει unmount από το OS)! Απατεώνες!!!

Και ένα επιπλέον thread όπου συμφωνώ αρκετά με τον απαντούντα!
https://serverfault.com/questions/685289/software-vs-hardware-raid-performance-and-cache-usage

@ ADSLgr.com All rights reserved.