PDA

Επιστροφή στο Forum : Mikrotik PPPoE pass-through + Cosmote VDSL (speedport entry 2i) IPv6 configuration



eliasbats
26-05-18, 20:58
Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το IPv6 γιατί το RouterOS έχει αρχίσει να μου τη βιδώνει (ξέρω ότι στα fora πολλοί υποστηρίζουν ότι η Mikrotik δεν έχει επενδύσει τη δέουσα προσοχή στο IPv6 και ότι έχει προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος η δική μας κοινότητα εδώ έχει βρει λύσεις σε πολλά).

Μέχρι το RouterOS v6.40.2 current (αν θυμάμαι καλά) δούλευα με bridge mode στο aDSL modem (πάροχος Forthnet) και θυμάμαι πως χωρίς πολλά πολλά το IPv6 έπαιζε σχετικά καλά, με τους LAN clients (Windows & Android) να παίρνουν κανονικά IPv6 από το public range, με το εξής απλό configuration:



/ipv6 address
add from-pool=forth_ipv6 interface=bridge
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes interface=pppoe-out1 pool-name=forth_ipv6 request=prefix use-peer-dns=no


Με το που πήγα στη v6.40.8 bugfix εδώ και αρκετές εβδομάδες το MT λαμβάνει μεν πάντα το range (τύπου 2a02:587:110c:2600::/56) αλλά οι clients δεν παίρνουν ποτέ IPv6 με ότι και να έχω δοκιμάσει. Μάλιστα από χθες άλλαξα και πάροχο (Cosmote) και αφού έφτιαξα το κλασικό setup με μπροστά το Speedport Entry 2i και πίσω το MT ως PPPoE client συνεχίζω να αντιμετωπίζω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (ενώ ήλπιζα ότι μπορεί να ήταν και πρόβλημα της Forthnet). Το τρέχον configuration είναι το εξής: (disclaimer για τυχόν βλακείες που θα δείτε, αλλά προσπάθησα να δοκιμάσω σχεδόν τα πάντα αφού το παραπάνω δεν δούλευε):



/ipv6 dhcp-server
add address-pool=OTE_ipv6 interface=bridge name=server1
/ipv6 address
add address=::/56 advertise=no from-pool=OTE_ipv6 interface=pppoe-out1
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes interface=pppoe-out1 pool-name=OTE_ipv6 pool-prefix-length=56 request=prefix use-peer-dns=no
/ipv6 settings
set accept-router-advertisements=yes


Παραδέχομαι ότι το IPv6 δεν είναι το δυνατό μου σημείο ούτε το έχω μελετήσει όσο θα έπρεπε. Ποιο είναι όμως το configuration που έχετε και σας παίζει?

- - - Updated - - -

Τελικά με λίγο περισσότερο ψάξιμο στους οδηγούς του Denisun και στο Google κατέληξα στο παρακάτω configuration το οποιό μου δουλεύει:
Με υπογράμμιση οι ρυθμίσεις που έκαναν τη διαφορά:


/ipv6 address
add address=::/64 advertise=yes disabled=no eui-64=no from-pool=OTE_ipv6 interface=bridge no-dad=no
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=pppoe-out1 pool-name=OTE_ipv6 pool-prefix-length=56 prefix-hint=::/0 request=prefix \
use-peer-dns=no
/ipv6 nd
set [ find default=yes ] advertise-dns=no advertise-mac-address=yes disabled=no hop-limit=unspecified interface=pppoe-out1 \
managed-address-configuration=no mtu=unspecified other-configuration=no ra-delay=3s ra-interval=3m20s-10m ra-lifetime=30m \
reachable-time=unspecified retransmit-interval=unspecified
add advertise-dns=yes advertise-mac-address=yes disabled=no hop-limit=64 interface=bridge managed-address-configuration=no mtu=\
unspecified other-configuration=no ra-delay=3s ra-interval=3m20s-10m ra-lifetime=30m reachable-time=unspecified \
retransmit-interval=unspecified
/ipv6 nd prefix default
set autonomous=yes preferred-lifetime=1w valid-lifetime=4w2d
/ipv6 settings
set accept-redirects=yes-if-forwarding-disabled accept-router-advertisements=yes forward=yes max-neighbor-entries=8192

deniSun
27-05-18, 17:41
Θα ήθελα τα φώτα σας σχετικά με το IPv6 γιατί το RouterOS έχει αρχίσει να μου τη βιδώνει (ξέρω ότι στα fora πολλοί υποστηρίζουν ότι η Mikrotik δεν έχει επενδύσει τη δέουσα προσοχή στο IPv6 και ότι έχει προβλήματα, αλλά είμαι σίγουρος η δική μας κοινότητα εδώ έχει βρει λύσεις σε πολλά).

Μέχρι το RouterOS v6.40.2 current (αν θυμάμαι καλά) δούλευα με bridge mode στο aDSL modem (πάροχος Forthnet) και θυμάμαι πως χωρίς πολλά πολλά το IPv6 έπαιζε σχετικά καλά, με τους LAN clients (Windows & Android) να παίρνουν κανονικά IPv6 από το public range, με το εξής απλό configuration:



/ipv6 address
add from-pool=forth_ipv6 interface=bridge
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes interface=pppoe-out1 pool-name=forth_ipv6 request=prefix use-peer-dns=no


Με το που πήγα στη v6.40.8 bugfix εδώ και αρκετές εβδομάδες το MT λαμβάνει μεν πάντα το range (τύπου 2a02:587:110c:2600::/56) αλλά οι clients δεν παίρνουν ποτέ IPv6 με ότι και να έχω δοκιμάσει. Μάλιστα από χθες άλλαξα και πάροχο (Cosmote) και αφού έφτιαξα το κλασικό setup με μπροστά το Speedport Entry 2i και πίσω το MT ως PPPoE client συνεχίζω να αντιμετωπίζω ακριβώς το ίδιο πρόβλημα (ενώ ήλπιζα ότι μπορεί να ήταν και πρόβλημα της Forthnet). Το τρέχον configuration είναι το εξής: (disclaimer για τυχόν βλακείες που θα δείτε, αλλά προσπάθησα να δοκιμάσω σχεδόν τα πάντα αφού το παραπάνω δεν δούλευε):



/ipv6 dhcp-server
add address-pool=OTE_ipv6 interface=bridge name=server1
/ipv6 address
add address=::/56 advertise=no from-pool=OTE_ipv6 interface=pppoe-out1
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes interface=pppoe-out1 pool-name=OTE_ipv6 pool-prefix-length=56 request=prefix use-peer-dns=no
/ipv6 settings
set accept-router-advertisements=yes


Παραδέχομαι ότι το IPv6 δεν είναι το δυνατό μου σημείο ούτε το έχω μελετήσει όσο θα έπρεπε. Ποιο είναι όμως το configuration που έχετε και σας παίζει?

- - - Updated - - -

Τελικά με λίγο περισσότερο ψάξιμο στους οδηγούς του Denisun και στο Google κατέληξα στο παρακάτω configuration το οποιό μου δουλεύει:
Με υπογράμμιση οι ρυθμίσεις που έκαναν τη διαφορά:


/ipv6 address
add address=::/64 advertise=yes disabled=no eui-64=no from-pool=OTE_ipv6 interface=bridge no-dad=no
/ipv6 dhcp-client
add add-default-route=yes disabled=no interface=pppoe-out1 pool-name=OTE_ipv6 pool-prefix-length=56 prefix-hint=::/0 request=prefix \
use-peer-dns=no
/ipv6 nd
set [ find default=yes ] advertise-dns=no advertise-mac-address=yes disabled=no hop-limit=unspecified interface=pppoe-out1 \
managed-address-configuration=no mtu=unspecified other-configuration=no ra-delay=3s ra-interval=3m20s-10m ra-lifetime=30m \
reachable-time=unspecified retransmit-interval=unspecified
add advertise-dns=yes advertise-mac-address=yes disabled=no hop-limit=64 interface=bridge managed-address-configuration=no mtu=\
unspecified other-configuration=no ra-delay=3s ra-interval=3m20s-10m ra-lifetime=30m reachable-time=unspecified \
retransmit-interval=unspecified
/ipv6 nd prefix default
set autonomous=yes preferred-lifetime=1w valid-lifetime=4w2d
/ipv6 settings
set accept-redirects=yes-if-forwarding-disabled accept-router-advertisements=yes forward=yes max-neighbor-entries=8192

Από τότε που έγραψα το configuration για το ν6 δεν θυμάμαι να έκανα ποτέ κάποια ουσιώδη ή μη αλλαγή.
Με λίγα λόγια, απ όσο θυμάμαι, πάντα μου δούλευε χωρίς να είχα ποτέ πρόβλημα με οποιονδήποτε client.
dhcpv6 server μην στήνεις εκτός αν το θέλεις για άλλες δουλειές.
Δεν σου χρειάζεται για να παίρνεις ν6 από τον πάροχο.

@ ADSLgr.com All rights reserved.