Επιστροφή στο Forum : InaLan: HowTo
Σελίδες :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
[
10]
11
12
13
Το ότι δεν μπορείς πλέον να κάνεις ούτε port forward με ξεπερνάει. Δηλαδή τι θα γίνετε? Κάθε φορά θα παίρνουμε τηλέφωνο για να ανοίγουν μια πόρτα η να την κλείνουν ή να κάνουν κάποια άλλη αλλαγή. Έχει καμιά λογική αυτό?
Στο Huawei HG8546M που έχω εγώ μπορείς να κάνεις port forward. Δεν μπορείς όμως να βάλεις δικό σου DNS server στα DHCP settings! Ούτε έχει καθόλου επιλογές ή custom rules για το firewall.
Το ότι δεν μπορείς πλέον να κάνεις ούτε port forward με ξεπερνάει. Δηλαδή τι θα γίνετε? Κάθε φορά θα παίρνουμε τηλέφωνο για να ανοίγουν μια πόρτα η να την κλείνουν ή να κάνουν κάποια άλλη αλλαγή. Έχει καμιά λογική αυτό?
καλημερα, για να ξερουμε για τι λεμε πες ποιο ρουτερ χεις. Υποθετω το τελευταιο που δινουν το ΖΤΕ με 5gha ac και gigabit ports?
- - - Updated - - -
Στο Huawei HG8546M που έχω εγώ μπορείς να κάνεις port forward. Δεν μπορείς όμως να βάλεις δικό σου DNS server στα DHCP settings! Ούτε έχει καθόλου επιλογές ή custom rules για το firewall.
καλημερα, το ιδιο εχω και εγω και στις 2 εκδοσεις, με τις 100αρες ολες γιαυτο και αγορασα απο Optech και ετσι ειναι τα παντα ξεκλειδωτα, δεν εχω ψαξει για το dns ομως γιατι εχω pihole σε raspi 4 και adguard home σε nas server και δεν με ενδιαφερει το ρουτερ + οτι εχω δικο μου μικροτικ με DMZ μετα.
Ναι το firewall ειναι εντελώς κλειδωμενο σχεδον. Το PW ειναι σε αλλο σημειο ωστοσο και ειναι ανοιχτο οπως και το DMZ που ειναι αλλου.
Στο τελευταιο που δινουν λενε οτι και το DMZ δεν παιζει πρεπει να παρεις τηλ να στο ανοιξουν!!!!
Δλδ τους κυνηγουσαμε να δωσουν gigabit και 5ghz ac και τωρα που δινουν εχουν κλειδωμενα τα ΠΑΝΤΑ???? ειναι δυνατον?
και στο αλλο θεμα σε καποιον ειχε μεσα και καλωδιο 100αρι! με 4 καλωδακια και δεν ειχε gigabit επρεπε να αγορασει καλωδιο!
[QUOTE=Nikiforos;7431845]καλημερα, για να ξερουμε για τι λεμε πες ποιο ρουτερ χεις. Υποθετω το τελευταιο που δινουν το ΖΤΕ με 5gha ac και gigabit ports?
Ναι. Το πρόβλημα είναι ότι αν δώσουν admin access, δεν μπορούν να απομονώσουν το bridge mode και ίσως άλλα πράγματα. Κατανοητό από την μία. Δεν λέω. Από την άλλη να είναι κλειδωμένα το 99% των λειτουργιών ενός μόντεμ δεν είναι σωστό. Γιατί σαν μόντεμ είναι μια χαρά.
Θα έπρεπε το ρούτερ να μπορεί να δημιουργήσει ένα user mode που να απομονώνει επιλεκτικά 2-3 πράγματα, και προφανώς αυτό δεν υπάρχει (τουλάχιστον για την ώρα). Πάντως σαν ρούτερ είναι μια χαρά πραγματικά.
Προσωπικά, δεν έκανα το δικό μου ρούτερ DMZ. Είχα 2 subnets στο δίκτυο και τώρα έκανα ένα 3ο στο οποίο είναι πρακτικά μόνο του το ZTE (αν και μελλοντικό μπορεί να του βάλω παρέα). Ότι χρειάζονταν ανοιχτές πόρτες, απλά με double port forward δούλεψε μια χαρά χωρίς θέμα.
Το web interface του ZTE το βλέπω από παντού, αφού το Edgerouter της Ubiquiti δημιουργεί αυτόματα static routes από κάθε subnet στα άλλα. Το ZTE είναι ο DHCP server στο δικό του subnet. Θα μπορούσε και διαφορετικά αλλά δεν υπάρχει κάποιος λόγος.
Τα μόνα που έκανα είναι
α) Να ορίσω σαν WAN interface αυτό που ανήκει το ZTE
β) Να πω σε όποιο subnet θέλει ιντερνετ από το ZTE να έχει αυτό σαν WAN interface (γιατί μπορεί ένα subnet να έχει το δικό του router)
γ) Να ενεργοποιήσω το ΝΑΤ για το WAN
δ) Να έχω προσθέσω όλα τα subnets στον DNS forwarder
Οπότε η μετάβαση έγινε ομαλά. Αν κάποιος έχει το EdgeRouter της Ubiquiti και θέλει βοήθεια, ευχαρίστως.
Δεν είναι ότι το ZTE δεν είναι καλό ρούτερ. Μια χαρά είναι. Απλά όταν έχεις στημένο ένα δίκτυο, δεν γίνεται κάθε φορά να το στήνεις από την αρχή, να μαθαίνεις και πως λειτουργεί ένα άλλο ρούτερ φτού και από την αρχή.
Δεν είναι ότι το ZTE δεν είναι καλό ρούτερ. Μια χαρά είναι. Απλά όταν έχεις στημένο ένα δίκτυο, δεν γίνεται κάθε φορά να το στήνεις από την αρχή, να μαθαίνεις και πως λειτουργεί ένα άλλο ρούτερ φτού και από την αρχή.
Εγω θα κρατησω αυτο που εγραψες και ειναι πολυ σημαντικο .
Υποτιθεται οτι ειναι ειναι και power-users καποιοι ..... και καθονται και ασχολουνται με "χαζα" θεματα του καθε ρουτερ .
Οταν εχεις στησει ΣΩΣΤΑ το εσωτερικο σου δικτυο ( οπως πολυ σωστα αναφερεις ) ΔΕΝ σε ενδιαφερει το gateway .
Εισαι ευελικτος να κανεις οτι γουσταρεις . οκ θα χρειαστει λιγο χρονο. μεχρι εκει .
Ολα αυτα περι double-nat και κλειδωματα και λοιπες γκρινιες ..... ειναι απλα για να φλεξαρουν συνεχεια το τι εχουν αγορασει ... και το τι εχουν στησει . Κουραστηκαμε να τα ακουμε .
Οταν καποιος ΞΕΡΕΙ ...... Δεν εχει αναγκη κανεναν ουτε περιοριζεται .
Βαθμος δυσκολιας ΜΗΔΕΝ για οποιον ξερει.
Βαθμος δυσκολιας ΔΕΚΑ ..... για οποιον "λεει" οτι ξερει .
Ναι το DMZ ομως τι δουλεια εχει να κλειδωνει με τα αλλα? στο ιδιο μενου το εχει αυτο το ρουτερ? γιατι οσα εχω δει ειναι αλλου σε αλλο μενου οχι με το firewall.
Ναι το DMZ ομως τι δουλεια εχει να κλειδωνει με τα αλλα? στο ιδιο μενου το εχει αυτο το ρουτερ? γιατι οσα εχω δει ειναι αλλου σε αλλο μενου οχι με το firewall.
Δεν μπορούν προφανώς να κάνουν χωριστό προφίλ που να έχουν όποιες υπηρεσίες επιλέξουν. Θέλει άλλο firmware που λογικά δεν φτιάχνου αυτοί
x_undefined
19-05-23, 15:34
Τα ίδια έγιναν και στον άλλο παρόμοιο πάροχο όταν έβγαλε νέο router. Δεν υπήρχε επιλογή για port forward και DMZ από τον χρήστη. Λίγους μήνες μετά προστέθηκε με νέο firmware. Φαντάζομαι θα γίνει το ίδιο και εδώ. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο να θέλουν να το κλειδώσουν, απλώς χρειάζεται να φτιαχτεί διαφορετικό firmware που λογικά δεν γίνεται από αυτούς και καθυστερεί.
Τα ίδια έγιναν και στον άλλο παρόμοιο πάροχο όταν έβγαλε νέο router. Δεν υπήρχε επιλογή για port forward και DMZ από τον χρήστη. Λίγους μήνες μετά προστέθηκε με νέο firmware. Φαντάζομαι θα γίνει το ίδιο και εδώ. Δεν είναι κάτι επικίνδυνο να θέλουν να το κλειδώσουν, απλώς χρειάζεται να φτιαχτεί διαφορετικό firmware που λογικά δεν γίνεται από αυτούς και καθυστερεί.
Βέβαια με τις αλλαγές που έρχονται τον Οκτώβριο, δεν καταλαβαίνω και τι νόημα θα έχουν οι αλλαγές αυτές αφού θα μπορεί ο καθένας να επιλέξει το δικό του ρούτερ.
x_undefined
19-05-23, 16:36
Δεν θα επιλέξουν όλοι δικό τους. Καλό είναι αυτό που δίνουν να μπορεί να κάνει έστω port forward.
Καλημέρα,
Συνδέομαι σύντομα με Inalan (ήταν να συνδεθώ σημέρα μέσω γειτονικής ταράτσας αλλα τελικά θα χρειαστεί να μπει κουτί στην πολυκατοικία μου)
Έχω ήδη σεταρισμένο ένα Asus RT-AX55 πανω στο ont modem της vodafone και θέλω να μάθω ποίες είναι οι επιλογές μου ως προς το να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη συσκευή μου σαν router (και να μην χρειαστεί να τη γυρίσω σε access point mode για να γλιτώσω double nat κλπ).
Απο αυτά που έχω διαβάσει η πιο απλή λύση είναι να ρυθμίσω dmz για την ip του asus μου αλλά δεν έχω καταλάβει τι παίζει με το nat. Με ενδιαφέρει το portforwarding (χρησιμοποιω plex server ενίοτε εκτός σπιτιού)
Αν δεν μπορώ να γλιτώσω το double nat, μπορώ να αγοράσω καποιο αλλο modem/router για να αντικαταστήσω αυτο που θα μου δώσουν (εφόσον δεν μπαίνει σε bridge)
Επίσης όταν ρώτησα τον τεχνικό αν μπόρει να παίξει το router σε bridge για να χρησιμοποιήσω το δικό μου, δεν ανέφερε τιποτα για επαγγελματικά πακέτα, ούτε το αρνήθηκε. Είπε "θα τα φτιάξουμε ολα". Ωστόσο δεν ξέρω αν ηταν απλά διπλωματική απάντηση για να αποφύγει την κουβέντα μιας και δεν θα εκανε την εγκατασταση σήμερα.
Καλημέρα,
Συνδέομαι σύντομα με Inalan (ήταν να συνδεθώ σημέρα μέσω γειτονικής ταράτσας αλλα τελικά θα χρειαστεί να μπει κουτί στην πολυκατοικία μου)
Έχω ήδη σεταρισμένο ένα Asus RT-AX55 πανω στο ont modem της vodafone και θέλω να μάθω ποίες είναι οι επιλογές μου ως προς το να συνεχίσω να χρησιμοποιώ τη συσκευή μου σαν router (και να μην χρειαστεί να τη γυρίσω σε access point mode για να γλιτώσω double nat κλπ).
Απο αυτά που έχω διαβάσει η πιο απλή λύση είναι να ρυθμίσω dmz για την ip του asus μου αλλά δεν έχω καταλάβει τι παίζει με το nat. Με ενδιαφέρει το portforwarding (χρησιμοποιω plex server ενίοτε εκτός σπιτιού)
Αν δεν μπορώ να γλιτώσω το double nat, μπορώ να αγοράσω καποιο αλλο modem/router για να αντικαταστήσω αυτο που θα μου δώσουν (εφόσον δεν μπαίνει σε bridge)
Επίσης όταν ρώτησα τον τεχνικό αν μπόρει να παίξει το router σε bridge για να χρησιμοποιήσω το δικό μου, δεν ανέφερε τιποτα για επαγγελματικά πακέτα, ούτε το αρνήθηκε. Είπε "θα τα φτιάξουμε ολα". Ωστόσο δεν ξέρω αν ηταν απλά διπλωματική απάντηση για να αποφύγει την κουβέντα μιας και δεν θα εκανε την εγκατασταση σήμερα.
Σε bridge mode είπαν ότι το κοιτάνε γιατί έχουν κάποια θέματα με την voip τηλεφωνία. Ενώ πιο παλιά είπαν μόνο σε επαγγελματικές συνδέσεις τώρα το έχουνε αφήσει λίγο φλου.
αυτο δεν το καταλαβαίνω.
όποιος θελει bridge θα βαλει δικό του εξοπλισμό απο πισω για όλα όσα θέλει.
ας το δωσουν το ρημάδι (αν δεν το δίνουν ήδη γιατι παλι σκατα τα εχουν κανει στην επικοινωνία)
αυτο δεν το καταλαβαίνω.
όποιος θελει bridge θα βαλει δικό του εξοπλισμό απο πισω για όλα όσα θέλει.
ας το δωσουν το ρημάδι (αν δεν το δίνουν ήδη γιατι παλι σκατα τα εχουν κανει στην επικοινωνία)
+ 100000000, καλημερα, θα συμφωνησω, ηδη πολλοι εχουμε δικο μας εξοπλισμο και παιζουμε με το ρημαδι το DMZ...Καπου ΕΛΕΟΣ δλδ!
+ 100000000, καλημερα, θα συμφωνησω, ηδη πολλοι εχουμε δικο μας εξοπλισμο και παιζουμε με το ρημαδι το DMZ...Καπου ΕΛΕΟΣ δλδ!
Εσύ τι παραπονιέσαι αφού δεν έχεις πρόβλημα με dmz και όλα καλά :p
Εσύ τι παραπονιέσαι αφού δεν έχεις πρόβλημα με dmz και όλα καλά :p
γιατι δεν ειναι σωστο ετσι προφανως το ξερεις, αλλο bridge mode αλλο DMZ! και καποιες υπηρεσιες δεν παιζουν οπως το mikrotik ip cloud πχ.
Eπισης συνεχιζει να κανει κουμαντο στο ιντερνετ το firewall στο ρουτερ της ιναλαν και σε ολους ειναι καρακλειδωμενο εκτος αν εχουν αγορασει το μηχανημα οπως εγω απο την optech. Επισης παρεμβαινει και στο QoS που δεν εχεις καν επιλογες στο ρουτερ ιναλαν!
Ενω με bridge mode κανει κουμαντο ΜΟΝΟ το δικο μας ρουτερ.
οποτε ναι γιαυτο παραπονιεμαι γιατι θα επρεπε να αφηνουν.
οσο για το voip προσωπικα ετσι κι αλλιως εχω δικο μου εξοπλισμο και δεν το χρησιμοποιω απο εκει.
και καποιες υπηρεσιες δεν παιζουν οπως το mikrotik ip cloud πχ.
Μια χαρα παιζει το mikrotik ip cloud .
Εγω το εχω πισω απο 2 nat και δεν εχω κανενα προβλημα .
x_undefined
28-05-23, 15:04
Ισχύει ότι το IP Cloud εδώ και χρόνια έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει την WAN IP ακόμα και πίσω από NAT και να ενημερώνει σωστά το hostname.
Ισχύει ότι το IP Cloud εδώ και χρόνια έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει την WAN IP ακόμα και πίσω από NAT και να ενημερώνει σωστά το hostname.
γραφει οτι μπορει να μην δουλευει, αλλα πλεον εχω static και δεν το εχω δοκιμασει καν. Για παραδειγμα το ανεφερα μπορει αλλα πραγματα να μην παιζουν με DMZ, αλλα γενικα ισχυει οτι δεν εχεις 100% πληρη ελεγχο του ιντερνετ σου καθαρα οπως θα ειχαμε με bridge mode, ή αν εδιναν σκετο ONT (optical to ethernet) και μετα το δικο μας ρουτερ ή ακομα εστω και pppoe passthrough πολυ καλυτερο ειναι.
x_undefined
28-05-23, 22:26
Τι PPPoE passthrough να δώσουν; Δεν έχει PPPoE η Inalan, με DHCP μοιράζει τις διευθύνσεις :p
Τι PPPoE passthrough να δώσουν; Δεν έχει PPPoE η Inalan, με DHCP μοιράζει τις διευθύνσεις :p
ελα μου ντε... :rofl: απλα να γραφουμε ποστ χωρις λογο .
ελα μου ντε... :rofl: απλα να γραφουμε ποστ χωρις λογο .
Τώρα όντως γίνεσαι κακός και griniaris.
Εννοουσα οτι ειναι καλυτερο απο το DMZ το εχω στο εξοχικο με cosmote adsl και το ανεφερα, το ξερω οτι δεν εχει η ιναλαν, ξεκλειδωτο ρουτερ εχω βλεπω ΟΛΕΣ τις ρυθμισεις και γνωριζω ΠΟΛΥ καλα τι εχει! αλλη φορα πρεπει να γραφω ποιο ολοκληρωμενες προτασεις να μην γινονται παρεξηγησεις...:respekt:
οπως και να εχει περιμενουμε πως και πως να δωθει bridge mode και ακομα καλυτερα ONT σκετο, θα δουμε τι θα γινει απο τον Οκτωβρη...
Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το ont που μου έχει δώσει η vodafone για να συνδεθώ στην Inalan, ώστε να αποφύγω να χρησιμοποιήσω το δικο τους router (zte f670l) που κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μου δώσει bridge. Θα είναι κλειδωμένο από τη vodafone το ont; δεν γνωρίζω πόσο low level συσκευή είναι ενα ont.
Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσω δικό μου ont; Με μια πρόχειρη αναζήτηση μου έβγαλε το skroutz ένα ΖΤΕ και ενα huawei στα 20 ευρω περιπου
Καλημέρα. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορώ να χρησιμοποιήσω το ont που μου έχει δώσει η vodafone για να συνδεθώ στην Inalan, ώστε να αποφύγω να χρησιμοποιήσω το δικο τους router (zte f670l) που κατα πάσα πιθανότητα δεν θα μου δώσει bridge. Θα είναι κλειδωμένο από τη vodafone το ont; δεν γνωρίζω πόσο low level συσκευή είναι ενα ont.
Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσω δικό μου ont; Με μια πρόχειρη αναζήτηση μου έβγαλε το skroutz ένα ΖΤΕ και ενα huawei στα 20 ευρω περιπου
οχι. δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τιποτα αλλο . μονο το δικο τους .
Επισης σε FTTH σε ολους τους παροχους παλι δεν μπορεις να κανεις αλλαγες ΟΝΤ .
Κλειδωνεται ο συγκεκριμενος σειριακος αριθμος του μηχανηματος με την γραμμη σου .
Απο οτι θυμαμαι... ενα ή δυο port forward εχεις να κανεις.
Ειτε με DMZ αν δεν ειναι κλειδωμενο ... ειτε με port forward .
μην αγχωνεσαι για αυτα .
οχι. δεν μπορεις να χρησιμοποιησεις τιποτα αλλο . μονο το δικο τους .
Επισης σε FTTH σε ολους τους παροχους παλι δεν μπορεις να κανεις αλλαγες ΟΝΤ .
Κλειδωνεται ο συγκεκριμενος σειριακος αριθμος του μηχανηματος με την γραμμη σου .
Απο οτι θυμαμαι... ενα ή δυο port forward εχεις να κανεις.
Ειτε με DMZ αν δεν ειναι κλειδωμενο ... ειτε με port forward .
μην αγχωνεσαι για αυτα .
dynamic dns μπορώ να έχω στο υπαρχον router μου εφόσον δεν το γυρίσω σε access point mode?
dynamic dns μπορώ να έχω στο υπαρχον router μου εφόσον δεν το γυρίσω σε access point mode?
Μιλας με γριφους γεροντα ... χααχχα
Δεν καταλαβα τι ρωτας. :)
Μιλας με γριφους γεροντα ... χααχχα
Δεν καταλαβα τι ρωτας. :)
Να παραθέσω τα use cases μου τοτε για να μιλαμε πιο συγκεκριμένα.
1. dynamic dns στο asus (φανταζομαι θα υπαρχει τροπος να παίξει ανεξαρτητως πως το setαρω με το zte της inalan).
2. Upnp για plex server
3. Καποιες static ip μεσω dhcp lease που χρησιμοποιω για ενα ftp server και ενα pc wake on lan.
4. QoS στο asus
Αυτο που με προβληματιζει είναι αν αξίζει να συνδέσω το asus με dmz και να το αφήσω σαν router ή να το γυρίσω σε access point mode για να εκμεταλλευτώ τις εξτρα lan θύρες του zte (και να γλιτώσω ενα switch).
Ξέρω οτι αν κανω το setup με dmz θα είναι το καθε router δικό του δίκτυο που δεν είναι επιθυμητο αποτέλεσμα αν θελω να εκμεταλλευτώ όλες τις ethernet
Επειδη εχεις πολλα ερωτηματα , τα οποια ομως ΔΕΝ πρεπει να ειναι στο συγκεκριμενο νημα ....
προτεινω να ανοιξεις ενα νημα καινουριο δικο σου . καθως ειναι οι ερωτησεις για το δικο σου SETUP και οχι κατι τυποποιημενο .
και οτι ειναι το συζηταμε εκει .
Επισης καλο θα ηταν , να ερθει η γραμμη πρωτα ... να δουμε τι ρουτερ θα εχεις , και ποσο κλειδωμενο ειναι , για να μελετησουμε τις λυσεις που εχεις .
Ισως να ειναι ολα ξεκλειδωτα ... ( και καλα τωρα ) .. αχχαχα
καλησπερα, οχι δεν υπαρχει καμια δυνατοτητα να χρησιμοποιησεις αλλο οπτικο ρουτερ ή σκετη ONT συσκευη, αυστηρα ΜΟΝΟ αυτο που δινουν.
Αν θες δικο σου ρουτερ κανονικο ethernet οχι οπτικο δλδ μπορεις να το βαλεις μετα αλλα δυστυχως γινεται ΜΟΝΟ με χρηση DMZ προς το παρον, αναμενουμε τον Οκτωβρη να δουμε αν θα αλλαξει κατι πανω σε αυτο.
- - - Updated - - -
Να παραθέσω τα use cases μου τοτε για να μιλαμε πιο συγκεκριμένα.
1. dynamic dns στο asus (φανταζομαι θα υπαρχει τροπος να παίξει ανεξαρτητως πως το setαρω με το zte της inalan).
2. Upnp για plex server
3. Καποιες static ip μεσω dhcp lease που χρησιμοποιω για ενα ftp server και ενα pc wake on lan.
4. QoS στο asus
Αυτο που με προβληματιζει είναι αν αξίζει να συνδέσω το asus με dmz και να το αφήσω σαν router ή να το γυρίσω σε access point mode για να εκμεταλλευτώ τις εξτρα lan θύρες του zte (και να γλιτώσω ενα switch).
Ξέρω οτι αν κανω το setup με dmz θα είναι το καθε router δικό του δίκτυο που δεν είναι επιθυμητο αποτέλεσμα αν θελω να εκμεταλλευτώ όλες τις ethernet
Αν κανεις DMZ πρεπει το ρουτερ της ιναλαν να ειναι σε αλλο subnet απο το δικο σου εσωτερικο δικτυο και το δικο σου ρουτερ, τοτε ΔΕΝ μπορεις να χρησιμοποιεις τιποτα απο το δικο της μηχανημα μονο το VOIP αν θα εχεις τηλεφωνια μπορεις και αυτο δικη της γιατι ειναι κλειδωμενα τα σχετικα μενου.
Αν βαλεις το δικο σου απλα και μονο σαν router gateway τοτε μπορεις να τα χρησιμοποιεις ολα, αλλα πρεπει τις πορτες κτλ να τα κανεις στο ρουτερ της ιναλαν.
Επισης στο τελευταιο που δινουν λενε (δεν το εχω αυτο εγω) οτι ειναι κλειδωμενο και το DMZ και πρεπει να το ζητησεις να στο ανοιξουν, δεν ξερω για το ανοιγμα πορτων τι παιζει.
Για μενα καλυτερα να κανεις DMZ και να παιζεις με το δικο σου. Στην περιπτωση αυτη ουτε και το wifi μπορεις να χρησιμοποιεις απο της ιναλαν εκτος αμα δεν σε πειραζει οι συσκευες να παιζουν στο αλλο subnet αλλα μετα δεν θα βλεπουν τις συσκευες στο εσωτερικο σου δικτυο.
Καλο ειναι αμα γινει DMΖ να μην λειτουργουμε τιποτα απο το ρουτερ της για να αποφυγουμε προβληματα και μπερδεματα μεταξυ των 2 subnets.
καλησπερα, οχι δεν υπαρχει καμια δυνατοτητα να χρησιμοποιησεις αλλο οπτικο ρουτερ ή σκετη ONT συσκευη, αυστηρα ΜΟΝΟ αυτο που δινουν.
Αν θες δικο σου ρουτερ κανονικο ethernet οχι οπτικο δλδ μπορεις να το βαλεις μετα αλλα δυστυχως γινεται ΜΟΝΟ με χρηση DMZ προς το παρον, αναμενουμε τον Οκτωβρη να δουμε αν θα αλλαξει κατι πανω σε αυτο.
- - - Updated - - -
Αν κανεις DMZ πρεπει το ρουτερ της ιναλαν να ειναι σε αλλο subnet απο το δικο σου εσωτερικο δικτυο και το δικο σου ρουτερ, τοτε ΔΕΝ μπορεις να χρησιμοποιεις τιποτα απο το δικο της μηχανημα μονο το VOIP αν θα εχεις τηλεφωνια μπορεις και αυτο δικη της γιατι ειναι κλειδωμενα τα σχετικα μενου.
Αν βαλεις το δικο σου απλα και μονο σαν router gateway τοτε μπορεις να τα χρησιμοποιεις ολα, αλλα πρεπει τις πορτες κτλ να τα κανεις στο ρουτερ της ιναλαν.
Επισης στο τελευταιο που δινουν λενε (δεν το εχω αυτο εγω) οτι ειναι κλειδωμενο και το DMZ και πρεπει να το ζητησεις να στο ανοιξουν, δεν ξερω για το ανοιγμα πορτων τι παιζει.
Για μενα καλυτερα να κανεις DMZ και να παιζεις με το δικο σου. Στην περιπτωση αυτη ουτε και το wifi μπορεις να χρησιμοποιεις απο της ιναλαν εκτος αμα δεν σε πειραζει οι συσκευες να παιζουν στο αλλο subnet αλλα μετα δεν θα βλεπουν τις συσκευες στο εσωτερικο σου δικτυο.
Καλο ειναι αμα γινει DMΖ να μην λειτουργουμε τιποτα απο το ρουτερ της για να αποφυγουμε προβληματα και μπερδεματα μεταξυ των 2 subnets.
Τελικά το σεταρα με dmz. Δεν χρειάστηκε να πάρω τηλέφωνο για να το κάνω. Μία πόρτα που είχα ήδη ανοιχτή στο δικό μου έπαιξε κανονικά με το dmz. Ωστόσο το plex που χρησιμοποιουσε upnp, εντοπιζε ότι είχα διπλό nat και χρειάστηκε να κάνω και κει port forward (παλι μόνο στο δικό μου).
Να προσθέσω ότι υπήρχε τρόπος το zte να μπει σε bridge, αλλα μετά απο λίγη ώρα κόπηκε η πρόσβαση στο ίντερνετ και σε κάθε request που χτυπούσα στον browser, εμφάνιζε σελίδα της inalan, πως χρησιμοποιώ άγνωστο εξοπλισμό και να ζητήσω να μου κάνουν authorize την mac address του router μου (που προφανώς δεν θα κάνουν προς το παρόν).
Άρα υπομονή μέχρι το φθινόπωρο με διπλό nat.
Κάτι ακόμα. Είναι φυσιολογικό να βλέπω το router της inalan μέσα απο το δικό μου ενώ έχω ανοιχτό dmz?
Τελικά το σεταρα με dmz. Δεν χρειάστηκε να πάρω τηλέφωνο για να το κάνω. Μία πόρτα που είχα ήδη ανοιχτή στο δικό μου έπαιξε κανονικά με το dmz. Ωστόσο το plex που χρησιμοποιουσε upnp, εντοπιζε ότι είχα διπλό nat και χρειάστηκε να κάνω και κει port forward (παλι μόνο στο δικό μου).
Να προσθέσω ότι υπήρχε τρόπος το zte να μπει σε bridge, αλλα μετά απο λίγη ώρα κόπηκε η πρόσβαση στο ίντερνετ και σε κάθε request που χτυπούσα στον browser, εμφάνιζε σελίδα της inalan, πως χρησιμοποιώ άγνωστο εξοπλισμό και να ζητήσω να μου κάνουν authorize την mac address του router μου (που προφανώς δεν θα κάνουν προς το παρόν).
Άρα υπομονή μέχρι το φθινόπωρο με διπλό nat.
Κάτι ακόμα. Είναι φυσιολογικό να βλέπω το router της inalan μέσα απο το δικό μου ενώ έχω ανοιχτό dmz?
Το bridge mode και σε εμενα ειναι ανοιχτο αλλα δεν σημαινει οτι δουλευει, πρεπει να γινει απο αυτους για την συνδεση μας οχι μονο στο ρουτερ μας.
Οχι κατι δεν εχεις κανει σωστα δεν ειναι σε αλλο ip range?
Εμενα με μικροτικ για να το βλεπω εχω κανει ξεχωριστο κανονα ΝΑΤ. Αλλιως δεν το βλεπω αφου ειναι σε αλλο Ip range εκτος εσωτερικου μου δικτυου.
Οχι κατι δεν εχεις κανει σωστα δεν ειναι σε αλλο ip range?
Εμενα με μικροτικ για να το βλεπω εχω κανει ξεχωριστο κανονα ΝΑΤ. Αλλιως δεν το βλεπω αφου ειναι σε αλλο Ip range εκτος εσωτερικου μου δικτυου.
Της inalan είναι το 192.168.1.1 και το δικό μου το 192.168.50.1. Το δικο μου μπορει να pingαρει της inalan, ενω το ανάποδο όχι. Το pc μου μπορει να μπει στο 192.168.1.1 με ip 192.168.50.29
Τι netmasks εχουν τα παραπανω δικτυα? δεν μπορω να τσεκαρω τωρα, εμενα ειναι εντελως διαφορετικα.
Στην ιναλαν οπως και εσυ αλλα τα δικα μου ειναι 10.Χ.ΧΧΧ.0/27 255.255.255.224.
οπως φαινεται αυτο που εχεις οπως και της ιναλαν ειναι και τα 2 στο 255.255.255.0 πραγμα που σημαινει τρυπα στο dmz.
κανονικα πρεπει να ειναι αλλιωτικο.
τσεκαρε https://jodies.de/ipcalc
- - - Updated - - -
Οταν ειναι σωστα ΔΕΝ βλεπει το εσωτερικο σου δικτυο το ρουτερ της ιναλαν θελει κανονα ΝΑΤ και το κανουμε μονο για το web interface του.
και το ρουτερ της παει στο WAN port του δικου μας ρουτερ.
Τωρα δεν ξερω πως γινεται ακριβως το σεταπ σε καθε ρουτερ σε mikrotik εγω το εχω κανει και εχω αλλον κανονα που κανει το DMZ.
Παραθετω διαφορες Bufferbload με τη χρηση Μικροτικ qos (fq-codel)
Το bufferbloat δεν το λες κι ασχημο χωρις
249558
Αλλα το αφησα ετσι αφου μου εκατσε καλα.
249559
Τρομερό το mikrotik... με βλέπω να τσιμπάω και εγώ ένα κάποια στιγμή.
Παραθετω διαφορες Bufferbload με τη χρηση Μικροτικ qos (fq-codel)
Το bufferbloat δεν το λες κι ασχημο χωρις
249558
Αλλα το αφησα ετσι αφου μου εκατσε καλα.
249559
Με το Huawei που μου έδωσαν εδώ και χρόνια.
Ποιο mikrotik έχεις ; Σκέφτομαι να βάλω κάποιο άλλο router στην COSMOTE μιας και εχω το ΟΝΤ
Ποιο mikrotik έχεις ;
Τις δοκιμες τις εκανα με ενα 960 αλλα δεν ειναι για αυτη τη δουλεια.
Παρολα αυτα με πηγε στο Α+
Αν βαλεις Μικροτικ σε γραμμη 1G κοιταξε to 5009.
Τις δοκιμες τις εκανα με ενα 960 αλλα δεν ειναι για αυτη τη δουλεια.
Παρολα αυτα με πηγε στο Α+
Αν βαλεις Μικροτικ σε γραμμη 1G κοιταξε to 5009.
Αυτό εδώ είναι, είναι εντός του budget των 300€ που θέλω να ξοδέψω.
Αυτό εδώ είναι, είναι εντός του budget των 300€ που θέλω να ξοδέψω.
Μήπως είναι λίγο overkill για το δίκτυο της inalan; Αφού ούτε καν bridge mode δεν μπορείς να έχεις...
(Παρεμπιπτόντως έδωσαν επική απάντηση στο telegram, σε χρήστη που θέλησε να ρωτήσει πώς μπορεί να ενεργοποιήσει το bridge mode: γίνεται στη σύνδεση 100/100 στα 56 ευρώ το μήνα, αρκεί το αφμ να μην είναι επαγγελματικό!!!)
Εγώ ήμουν με hap ac2, αλλά για πιο advanced και για να είσαι καλυμμένος και για 1gbps δες και το hap ax3...
Αφού ούτε καν bridge mode δεν μπορείς να έχεις...
Τώρα, μελλοντικά όμως (1 Οκτωβρίου ή αργότερα αν πάρει αναβολή) με την εφαρμογή κανονισμού της ΕΕΤΤ για το ΣτΔ, θα αναγκαστεί κι η Inalan να το αφήσει σε όλους ή να δώσει ξεχωριστό ΟΝΤ.
Εχω το ΑΧ3 αλλα δεν του το προτεινα γιατι δεν παιρνει οπτικη απ ευθειας.
Το 5009 μπορει να παρει SFP και αν απ τον Οκτ μπορουμε να εχουμε δικο μας εξοπλισμο οπως λενε
τοτε σε παρομοια ρουτερ ενδεχεται να μπορουμε να κουμπωσουμε απ ευθειας την οπτικη της Ιναλαν.
x_undefined
07-07-23, 14:30
απ τον Οκτ μπορουμε να εχουμε δικο μας εξοπλισμο οπως λενε
Από το ONT και μετά. Το ONT παραμένει του παρόχου. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η Inalan ειδικά να σε αφήσει να κουμπώσεις την ίνα σε δικό σου SFP ONU.
Ναι σορυ δεν το ειπα ολοκληρωμενα.
Ειδα οτι συμμετεχεις ομως στο νημα
https://www.adslgr.com/forum/threads/1254059-FTTH-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%AF%CF%82-ONT-%CE%B1%CF%80%CE%B5%CF%85%CE%B8%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-router
οποτε με λιγη τυχη μπορει να μπορεις να περασεις τα στοιχεια του pon ZTE670 σε αντιστοιχο και να το κουμπωσεις στο Μικροτικ.
Θεωρητικα παντα γιατι δεν ξερουμε την υλοποιηση της Ιναλαν και τι "κοιταζει" στο δικτυο της.
Ερώτηση
Τα διαβάζεται τα μηνύματα πριν απαντήσετε ;
Ρωτάω ευθέως να το βάλω στην COSMOTE
Ερώτηση
Τα διαβάζεται τα μηνύματα πριν απαντήσετε ;
Ρωτάω ευθέως να το βάλω στην COSMOTE
mea culpa...
αλλά και πάλι overkill το θεωρώ, αν μιλάμε για soho καταστάσεις...
Παρεμπιπτόντως έδωσαν επική απάντηση στο telegram, σε χρήστη που θέλησε να ρωτήσει πώς μπορεί να ενεργοποιήσει το bridge mode:
Οποιος θελει ας δοκιμασει και να μας πει
https://youtu.be/kR5Mb8FmAsY?t=24
Οποιος θελει ας δοκιμασει και να μας πει
https://youtu.be/kR5Mb8FmAsY?t=24
Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει για λίγη ώρα. Μετα από λίγο σε παίρνουν χαμπάρι και σε μπλοκάρουν (εμφανίζει μήνυμα στο browser οτι δεν ξέρουν την mac address της συσκευής σου)
Το έχω δοκιμάσει και δουλεύει για λίγη ώρα. Μετα από λίγο σε παίρνουν χαμπάρι και σε μπλοκάρουν (εμφανίζει μήνυμα στο browser οτι δεν ξέρουν την mac address της συσκευής σου)
Αυτά είναι… η COSMOTE αν κρατήσεις το ΟΝΤ, κοτσάρεις ότι θες και δεν τρέχει κάστανο, απλά στην 1000αρα σε χρεώνει το ΟΝΤ, και αν κρατήσεις το router (Smart ή οποίο άλλο εκτός του 5530) επίσης
η Inalan σου ρίχνει block
Αυτά είναι… η COSMOTE αν κρατήσεις το ΟΝΤ, κοτσάρεις ότι θες και δεν τρέχει κάστανο, απλά στην 1000αρα σε χρεώνει το ΟΝΤ, και αν κρατήσεις το router (Smart ή οποίο άλλο εκτός του 5530) επίσης
η Inalan σου ρίχνει block
Σου ρίχνει block γιατί δεν έχει ΟΝΤ και επίσης αν θέλεις bridge έχει με το ανάλογο κόστος. Και στις 2 περιπτώσεις προσπαθεί να προστατευτεί από μη ορθή χρήσης του δικτύου της. Δεν βλέπω κάτι το μεμπτό σε αυτό.
@ ADSLgr.com All rights reserved.