PDA

Επιστροφή στο Forum : usb storage σε Mikrotik?



madrivermadonus
19-11-18, 09:51
Καλημέρα

Απο όσα έχω διαβάσει τα Mikrotik δεν υποστηρίζουν network storage συνδέοντας στικακι η δίσκο στη usb.
Υπάρχει περιπτωση να μην ισχύει ή να μπορεί να υποστηριχτεί με κάποιο άλλο τρόπο;

deniSun
19-11-18, 10:13
MIKROTIK SMB with external HDD or USB drive (https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=69175)

smarag
19-11-18, 10:20
Καλημέρα

Απο όσα έχω διαβάσει τα Mikrotik δεν υποστηρίζουν network storage συνδέοντας στικακι η δίσκο στη usb.
Υπάρχει περιπτωση να μην ισχύει ή να μπορεί να υποστηριχτεί με κάποιο άλλο τρόπο;

https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:IP/SMB

Nikiforos
19-11-18, 15:16
Καλημέρα

Απο όσα έχω διαβάσει τα Mikrotik δεν υποστηρίζουν network storage συνδέοντας στικακι η δίσκο στη usb.
Υπάρχει περιπτωση να μην ισχύει ή να μπορεί να υποστηριχτεί με κάποιο άλλο τρόπο;

καλησπέρα, εχω δοκιμασει και παιζει κανονικα μεσω SMB δλδ samba server που τρεχει.
Όμως πρεπει να γινει εκει format και δεν μπορει να δει κατι ετοιμο.
Επισης υπαρχει πρόβλημα με το ρευμα, δλδ με σκληρο δισκο 2,5" εχει θεματα θελει τροφοδοσια καπως, πχ από καποιο usb hub ισως με τροφοδοτικο.
επισης δεν βλεπει όλα τα forma. Μονο ότι κανει αυτό.
δλδ πρεπει να το φτιαξεις εκει και να περνας τα αρχεια από το δικτυο ή το Mikrotik.
Προσωπικα το βρηκα 100% ανωφελο, επειδή εχω nas server και βλεπει τα παντα όπως είναι.

Και από το usbstick 4G που εχω ενώ παιζει κανονικα με κινητη, όταν βαλω καρτα μεσα MicroSD για καποιο λογο δεν την βλεπει να την κανω format.

είναι δλδ για πολύ συγκεκριμενη χρηση και βλεπει συγκεκριμένους φακελους κιολας στο ROS.

Δες και μια πολύ καλη παρουσιαση εδώ λεει για όλα τα usb στο mikrotik και αυτό που θες σαφως https://mum.mikrotik.com/presentations/CZ09/usb09.pdf

και εδώ για logs σε usb https://www.youtube.com/watch?v=ZQEtKazuO5E

- - - Updated - - -

Εσυ αληθεια τι χρηση θες να κανεις?

madrivermadonus
20-11-18, 21:16
ευχαριστώ για τις απαντήσεις. τελικά τα κατάφερα
θελει απλως format το στικακι, μετα να κανεις rename το domain σε workgroup η οτι αλλο ειναι
και τελος να δωσεις ενα δικο σου ονομα πχ koinoxristos στον οποιο για να αποκτησεις προσβαση πας πχ
\\192.168.1.1\koinoxristos

- - - Updated - - -

παιδιά τώρα παρατήρησα οτι βλέπει μόνο 25mb apo ta 2giga.
ξερεις κανεις το λόγο;

Nikiforos
20-11-18, 22:52
σε το forma ειναι το format γιατι δεν θυμαμαι?
κατι παλαβα μου τα εκανε και εμενα και το παρατησα...

δοκιμασες απο PC να το αδειασεις εντελως, να διαγραψεις το partition αλλα χωρις να το κανεις φορματ απο το pc?
πρεπει να γινει "καθαρο" απο το mikrotik.
Nα θυμασαι στο FAT32 δεν βλεπει μονοκομματα αρχεια πανω απο 4GB.
Aλλα λες 2GB ειναι.

Δες και εδω https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/Disks

smarag
20-11-18, 22:55
παιδιά τώρα παρατήρησα οτι βλέπει μόνο 25mb apo ta 2giga.
ξερεις κανεις το λόγο;

δοκιμασε το τυπο format που κάνεις εχει fat32 νομίζω και ntfs ... για δες το κάτι έχει εκεί...

madrivermadonus
20-11-18, 23:06
δοκιμασε το τυπο format που κάνεις εχει fat32 νομίζω και ntfs ... για δες το κάτι έχει εκεί...

εχει fat32 (windows) και ext4 (linux)
fat32 εχω κανει
στο system-->disks φαινονται τα 2giga. οταν κανω ομως map drive το βλεπει ως 25mb

Nikiforos
21-11-18, 10:09
Καλημέρα!

ετσι κι αλλιως δεν παιζει πανω από 2gb για οσους ενδιαφέρονται θα πρεπει μαλλον να γινουν πολλα partitions γιαυτο και δεν εχει και NTFS κιολας.
Νομιζω δεν προοριζεται για χρηση σαν map drive.
Διαβασε τι λεει στο wiki ακριβως https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/Disks
και εδώ https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=69175
είναι για περιορισμένες χρησεις.

Δοκιμασες από καπου να το δεις σαν samba server πχ από καποιο πρόγραμμα από κινητο ή ταμπλετ?



Note: Max supported partition size in RouterOS is 2TB and larger hard disk drives will not work. Except on CCR routers (Tile architecture) it is possible to use larger HDD in RouterOS if it is formatted with multiple partitions each smaller than 2TB.


Α γιαυτο δεν μου δουλευε και η καρτα SD! ηταν 32GB….το σκληρο τον εβλεπε μεν αλλα format δεν....
δλδ τον εβλεπε σαν συσκευή usb όταν ειχε σωστο ρευμα.
Εμ αυτά παθαινεις όταν δεν διαβαζεις τα wiki πρωτα! :( παλι καλα κανω την δουλεια μου με το nas, και για εκει που το ηθελα εκανα την δουλεια μου τελικα με ένα raspi που του εστησα samba server στο raspbian και όλα καλα με τον σκληρο!
Αμα περιμεναμε από την Mikrotik καλα κρασα…..

smarag
21-11-18, 10:27
Καλημέρα!

ετσι κι αλλιως δεν παιζει πανω από 2gb για οσους ενδιαφέρονται θα πρεπει μαλλον να γινουν πολλα partitions γιαυτο και δεν εχει και NTFS κιολας.
Νομιζω δεν προοριζεται για χρηση σαν map drive.
Διαβασε τι λεει στο wiki ακριβως https://wiki.mikrotik.com/wiki/Manual:System/Disks
και εδώ https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?t=69175
είναι για περιορισμένες χρησεις.

Δοκιμασες από καπου να το δεις σαν samba server πχ από καποιο πρόγραμμα από κινητο ή ταμπλετ?



Note: Max supported partition size in RouterOS is 2TB and larger hard disk drives will not work. Except on CCR routers (Tile architecture) it is possible to use larger HDD in RouterOS if it is formatted with multiple partitions each smaller than 2TB.


Α γιαυτο δεν μου δουλευε και η καρτα SD! ηταν 32GB….το σκληρο τον εβλεπε μεν αλλα format δεν....
δλδ τον εβλεπε σαν συσκευή usb όταν ειχε σωστο ρευμα.
Εμ αυτά παθαινεις όταν δεν διαβαζεις τα wiki πρωτα! :( παλι καλα κανω την δουλεια μου με το nas, και για εκει που το ηθελα εκανα την δουλεια μου τελικα με ένα raspi που του εστησα samba server στο raspbian και όλα καλα με τον σκληρο!
Αμα περιμεναμε από την Mikrotik καλα κρασα…..

Η χρήση του είναι για Proxy cache , dude server , και γενικά υπηρεσίες του ίδιου του RouterOS.

Nikiforos
21-11-18, 12:44
Η χρήση του είναι για Proxy cache , dude server , και γενικά υπηρεσίες του ίδιου του RouterOS.

ακριβως ετσι! και logs φυσικα!
δεν είναι για διαμοιρασμο αρχειων σε ένα δικτυο όπως πχ αρχεια multimedia, εκει θελουμε NAS ή κατι που να μπορει να σηκωσει τα παντα χωρις πρόβλημα όπως το raspberry που ειπα πριν και το εκανα κιολας τον Αυγουστο στο εξοχικο και ειχα προσβαση σε ένα καρο αρχεια ακομα και από την παραλια, μεσω κινητου και openvpn ΠΑΝΤΑ.

madrivermadonus
21-11-18, 19:38
Καλημέρα!

ετσι κι αλλιως δεν παιζει πανω από 2gb για οσους ενδιαφέρονται θα πρεπει μαλλον να γινουν πολλα partitions γιαυτο και δεν εχει και NTFS κιολας.
Νομιζω δεν προοριζεται για χρηση σαν map drive.


ΝΙκηφόρε δεν με απασχολούν τα 2gb. Αλλα ενώ βλέπει 2gb (σωστα) μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο τα 25MB!!! τιποτα δηλαδή.

Nikiforos
21-11-18, 20:26
ΝΙκηφόρε δεν με απασχολούν τα 2gb. Αλλα ενώ βλέπει 2gb (σωστα) μπορώ να χρησιμοποιήσω μόνο τα 25MB!!! τιποτα δηλαδή.

με αλλον τροπο τα δουλευει? ασε το map drive δεν ειναι αυτη η χρηση του νομιζω.
Τι θες να γραφεις στο στικακι?

madrivermadonus
22-11-18, 01:20
με αλλον τροπο τα δουλευει? ασε το map drive δεν ειναι αυτη η χρηση του νομιζω.
Τι θες να γραφεις στο στικακι?

λιγα πραγματα...αρχειακια και Images για χρηση στο lan
και χωρις map drive Μου δινει χωρο 25mb...

Nikiforos
22-11-18, 07:14
λιγα πραγματα...αρχειακια και Images για χρηση στο lan
και χωρις map drive Μου δινει χωρο 25mb...

καλημέρα, το εψαξα λιγο δεν βρηκα τιποτα σχετικο γιατι συμβαινει αυτό.
Δεν εχω και κατι σε 2GB να δοκιμασω και εγω τωρα.
Μονο κατι καρτες που εχουν λειτουργικα στο raspberry ή games του Atari ST μου ή του NDS μου.
Είναι παντως για χρηση σε δικες του υπηρεσίες όπως προαναφερθηκε και από τον smarag ποστ #10 ποιο πανω.
Δλδ ας πουμε αμα θες να καταγραφεις logs πχ από έναν web proxy είναι μάνα!
γιαυτο κιολας υποστηριζει μονο μεχρι 2GB.
Προτείνω να χρησιμοποιησεις καποιο άλλο μηχανημα που να υποστηριζει Samba server να κανεις την δουλεια σωστα και χωρις κανενα απολυτως περιορισμο, ένα τετοιο είναι πχ το raspberry αν δεν εχεις καποιον NAS server.

x_undefined
23-11-18, 01:03
Δλδ ας πουμε αμα θες να καταγραφεις logs πχ από έναν web proxy είναι μάνα!
γιαυτο κιολας υποστηριζει μονο μεχρι 2GB.


2ΤΒ maximum partition γράφει πάντως σε αυτό που έστειλες πριν λίγα μηνύματα. TB όχι GB. :P

Nikiforos
23-11-18, 07:30
2ΤΒ maximum partition γράφει πάντως σε αυτό που έστειλες πριν λίγα μηνύματα. TB όχι GB. :P

καλημέρα, εχεις δικιο στραβωμαρα! αφου ειχα βαλει και σκληρο 1T.
Το θεμα είναι ότι είναι ΑΧΡΗΣΤΟ.....είναι για δικια του χρηση.
και σκληρο να βαλεις θελει FAT32 ή Linux forma.
Στο fat 32 δεν μπορεις να εχεις μονοκοματα αρχεια πανω από 4GB, καλυτερα Linux forma.
Αλλα πρεπει τον σκληρο να τον φορμαρεις στο Mikrotik και είναι μονο για δικια του χρηση όχι αλλου.
Εγω ειχα αρχεια ηδη μεσα που ηθελα να διαμοιρασω αρα δεν μου εκανε γιαυτο το εκανα με το raspberry.
Αν εχεις καποιον σκληρο δοκιμασε αλλα ισχυει ότι θελει ρευμα δεν φτανει, τουλάχιστον ετσι εγινε στον δικο μου σε ένα 951.

Εβαλα ένα usb hub με τροφοδοσια, εκτος αν εχεις σκληρο που να είναι 3,5" εξωτερικος που εχει ετσι κι αλλιως.

Το στικακι το δοκιμασες να το κανεις format στο Linux forma? μηπως και το δει σωστα?

madrivermadonus
23-11-18, 21:30
Το στικακι το δοκιμασες να το κανεις format στο Linux forma? μηπως και το δει σωστα?

μολις... αλλα τζιφος...

Nikiforos
23-11-18, 21:36
μολις... αλλα τζιφος...

τα ιδια κανει δλδ ?
το στικακι εχει διαγραφει σωστα? εχεις αλλο να δοκιμασεις?

madrivermadonus
24-11-18, 08:49
τα ιδια κανει δλδ ?
το στικακι εχει διαγραφει σωστα? εχεις αλλο να δοκιμασεις?

ναι. εχω δοκιμασει 2-3, στο files φαινεται σωστα η χωρητικοτητα. οταν ανοιγεις το φακελο απο τα windows ομως σου δινει μονο 25mb.

Nikiforos
24-11-18, 11:30
ναι. εχω δοκιμασει 2-3, στο files φαινεται σωστα η χωρητικοτητα. οταν ανοιγεις το φακελο απο τα windows ομως σου δινει μονο 25mb.

Καλημερα, δοκιμασες άλλο λειτουργικό η έκδοση Windows? Με τι πρόγραμμα το ανοιγεις? Περίεργο πράμα...

madrivermadonus
24-11-18, 13:55
Καλημερα, δοκιμασες άλλο λειτουργικό η έκδοση Windows? Με τι πρόγραμμα το ανοιγεις? Περίεργο πράμα...

file share.
\\192.168.1.100\koinoxristos
Και σε w7 Και σε w10

Nikiforos
25-11-18, 20:17
καλησπέρα, τι να σου πω δεν εχω ιδεα, εγω ειδα αλοκοτες συμπεριφορες και το παρατησα, δεν υπαρχει κανεις απολυτως λογος να ασχοληθω οταν εχω nas και raspberry για file sharing.
Θεωρω το SMB της Mikrotik μια αποτυχια.

madrivermadonus
13-10-19, 21:24
Να ξεθάψω το θέμα για να πω οτι βρήκα λύση για την περιορισμένη χωρητικότητα που παρουσίαζε στο share (πχ 29mb σε στικάκι των 2gb).
Πρέπει στο smb να δώσεις ίδιο όνομα με αυτό που πήρε το memory stick κατα τη διαμόρφωση (πχ disk1)
Διαφορετικά μπορείς να δώσεις οτι όνομα θες πχ koinoxrhstos και στην απο κάτω επολογή να βάλεις directory--> /disk1 ωστε να τραβηξει την πληροφορια του memory stick.

deniSun
13-10-19, 21:30
Ευχαριστούμε.

@ ADSLgr.com All rights reserved.