PDA

Επιστροφή στο Forum : Home Server - ιδέες και ανυσυχίες

Σελίδες : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

ranger
28-11-18, 16:22
Εδώ και λίγο καιρό έχει πέσει στα χέρια μου ένα tiny pc (specs (https://www.cnet.com/products/lenovo-thinkcentre-m900-tiny-desktop-core-i5-6500t-2-5-ghz-8-gb-500-gb-10fls0n700/specs/) αλλά με 4GB Ram & 1TB hdd).
Απ' το να έχω να κάθεται, λέω μιας και αθόρυβο είναι και χώρο δεν πιάνει, να το βάλω δίπλα στο router και να στήσω ένα home server.

Χρήση αρχικά file server για μουσική και kodi. Αν του πετάξω και τον εξωτερικό δίσκο πάνω είμαι οκ από χώρο. Δεν πολυχρησιμοποιώ stream addons και βλέπω από laptop και από το odroid. Δεν θα χρειάζεται να μεταφέρω αρχεία από το ένα στο άλλο.
Παράλληλα όμως λέω να το επεκτείνω σιγά σιγά, πχ homecloud, DDNS, κάνα firewall, vpn κτλ
Το hardware πιστεύω είναι αρκετό για αυτά.

Το θέμα είναι τι κάνουμε με OS.

Ψάχνοντας χθες είδα μερικές έτοιμες λύσεις και κατέβασα amahi (https://www.amahi.org/) (Fedora) και openmediavault (https://www.openmediavault.org/) (debian) για δοκιμή. Το amahi δεν έλεγε να κάνει boot από usb ότι και αν δοκίμασα (dd, unetbootin από linux και από win, rufus) και το παράτησα. Το άφησα με openmediavault για την ώρα αλλά δεν το σκάλισα πολύ. Σήμερα είδα και το ClearOS (CentOS (https://www.clearos.com/clearfoundation/software/clearos-7-community)) που μοιάζει ενδιαφέρων.

Από την άλλη λέω μήπως αυτές οι έτοιμες λύσεις είναι οκ για NAS αλλά με περιορίζουν για κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να "βάλεις χέρι" και μήπως αξίζει να το στήσω από την αρχή μόνος μου με κάποια διανομή linux.

Καμιά ιδέα; Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι από τα παραπάνω;

Βέβαια με τρώει ... το χέρι μου να κάνω απόπειρα με κάνα BSDoειδες, μιας που μιλάμε για server ("αν δεν το τρέξεις σε server, που αλλού") και ήθελα να δοκιμάσω. Τις έτοιμες λύσεις (FreeNAS, NAS4FREE) τις απέρριψα γιατί έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 8GB RAM!! (ενδεικτικά το openmediavault έχει 512ΜΒ, 1GB για το ClearOS).

patch
28-11-18, 17:50
Εγώ έχω arch για DNS, VPN, mailserver, zfs raid, filrserver, mpd, VM σε παρόμοιο hardware (μόνο ραμ πρόσθεσα λόγο zfs)
Ram θα θέλει όμως και το cache του DNS

megahead13
28-11-18, 18:10
Με αυτό το hardware θα έστεινα κάτι μόνος μου. FreeNAS θέλει 8GB μίνιμουμ λόγω ZFS.

Έχω αρχίσει να φτιάχνω κάτι παρόμοιο αυτή την εποχή (κάτι που είχα στο πρόγραμμα για πολλά χρόνια). Σιγά, σιγά παραγγέλνω/παραλαμβάνω το hardware :)

stelios4711
28-11-18, 18:59
Για τίποτα Windows server datacenter δεν το σκέφτεσαι;
Το προτέρημα που έχουν κατά την άποψη μου τα Windows server είναι η υπηρεσία WDS. Τέρμα τα DVD και τα στικάκια. Απλά κουμπώνεις το καλώδιο δικτύου και ξεκινάς εγκατάσταση όποιας έκδοσης Windows θέλεις. Αν βάλεις και τους drivers απο το driverpack έχεις κυριολεκτικά σε 5 λεπτά (αν έχεις gigabit δίκτυο) έτοιμα στημένα Windows
File server παιχνιδάκι με λίγα κλικ με τους κοινόχρηστους φακέλους των Windows, αλλά και ftp server, file backup, print server, DNS server, DHCP server HyperV server, WebDAV και τέλος πάντων ένα σκασμό από υπηρεσίες

megahead13
28-11-18, 20:00
windoze server;;;;; :shock: Μη μολύνετε το Linux section του φόρουμ κύριε! :evil: :p

Πέρα από πλάκα ο γιατρός παίζει με Linux γενικά -> NFS. Και ναι υπάρχουν τα Unix services for Windows, αλλά δεν είναι το ίδιο. Εκτός και αν παίξεις με Samba, το οποίο σε ένα αμιγώς Linux περιβάλλον δεν έχει νόημα imho.

ΥΓ. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου προχθές :)

netblues
28-11-18, 20:04
free vmware? Centos kvm? proxmox? το να βαλεις αλλα 4 giga ram δεν ειναι κατι.
Και μετα παιζεις με διαφορα.Τα καλυτερα σε καθε κατηγορια.

megahead13
28-11-18, 20:09
+10 :oneup:

stelios4711
28-11-18, 22:21
windoze server;;;;; :shock: Μη μολύνετε το Linux section του φόρουμ κύριε! :evil: :p

Πέρα από πλάκα ο γιατρός παίζει με Linux γενικά -> NFS. Και ναι υπάρχουν τα Unix services for Windows, αλλά δεν είναι το ίδιο. Εκτός και αν παίξεις με Samba, το οποίο σε ένα αμιγώς Linux περιβάλλον δεν έχει νόημα imho.

ooops δεν είχα δει οτι το νήμα βρίσκεται στο Linux section :fool
Να προτείνω τότε άλλη λύση :
Xpenology (https://xpenology.org/) Oλοι έχουμε ακούσει φαντάζομαι για το λειτουργικό των synology NAS. Φοβερό λειτουργικό, μικρές απαιτήσεις σε RAM εύχρηστο όμορφο. Αξίζει μια δοκιμή

ΥΓ. Χρόνια πολλά για τη γιορτή σου προχθές :)

Ευχαριστώ

patch
28-11-18, 22:51
Το xpenology τρέχει νεράκι σαν vm ;)

famous-walker
28-11-18, 23:08

Συμφωνώ και εγώ. Αντικειμενικά μπορούν να τρέξουν όλα σε ένα instance λειτουργικού, αλλά για σπιτική χρήση μιλάμε. Είναι δηλαδή και ευκαιρία για παιχνίδι.

ranger
29-11-18, 03:58
stelios, ναι σπίτι παίζei 99% linux άρα το να στήσω τον server σε win και να παίζω με samba δεν έχει τόσο νόημα. Συν ότι πράγματι "δεν είναι το ίδιο". Θυμάμαι όταν πήγα να στήσω apache σε win και... άσε. Αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το fs. Άπειρες φορές έχω μπλέξει με found.000 και CHK files σε ntfs. Δεν θα το έβαζα για file server. πχ αν πάω να μεταφέρω εκεί το local repo μου για το arch θα στραβώσει με τα file names, τύπου foo-1:1.0.0

Το ήξερα ότι το ZFS θέλει μνήμη αλλά είχα διαβάσει 1GB μνήμη για κάθε ΤΒ και τα 8GM minimum μου φάνηκαν too much. patch, δεν χάνεις με το zfs στο linux λόγω fuse? Έλεγα να μείνω σε ext4 γιατί αυτό ξέρω αυτό εμπιστεύομαι.

Έπαιξα λίγο με τις έτοιμες λύσεις (clearos και openmediavault - το amahi δεν θέλει να ξεκινήσει) αλλά δεν τρελάθηκα. Από την άλλη είναι ωραίο να τα έχεις όλα σε ένα dashboard/web interface και να παίζεις από browser. Ίσως η μόνη λύση να τους προτιμήσει κανείς.

Την λύση με τα VMs δεν την είχα πάρει πολύ ζεστά γιατί πίστευα ότι δεν θα αντέχει το hardware, ακόμα και άλλα 4GB να βάλω. Βλέπω την προτείνετε. Δεν θα χάνω πολύ σε απόδοση; Έβαλα το proxmox αλλά δεν πρόλαβα να παίξω πολύ. Θα δω αύριο τι μπορεί να σηκώσει.

badweed
29-11-18, 08:43
το clearos το χρησιμοποιω κανα δεκαρι χρονια , το ειχα στην αρχη σε virtual machine για 2-3 χρονια και μετα του πηρα κομπιουτερ , ενα με ατομ επεξεργαστη και 4 γιγα μνημη . του εχω βαλει και 5 δισκους για data , και το εχω και για firewall , να κοβει αρκετες διαφημισεις , router ,qos , dns , dhcp ,http , proxy , ftp , για κατι καμερες να αποθηκευει screenshots , και γενικα κανει τα παντα ευκολα . (το ευκολα δεν ειναι παντα καλο )
θυμαμαι τοτε ειχα καταληξει μεταξυ του clearos και του zeroshell , το zeroshell ειχε πιο δυσκολο περιβαλον αλλα ειχε captive portal λειτουργιες που ηθελα να δοκιμασω τοτε .
τελικα εστησα δοκιμαστικα το captive portal στο zeroshell και εμεινα να χρησιμοποιω το clearos για ολες τις αλλες λειτουργιες του .

patch
29-11-18, 08:52
Το λειτουργικό το έχω σε ένα ssd ext4. Το pool/raid είναι zfs.
Παει το fuse, εμεινες πίσω :p
Όχι το zfs είναι εδώ και χρόνια πλέον native Linux module που θα παραμείνει τέτοιο λόγο άδειας και μόνο, αλλιώς θα μπορούσε να ήταν ήδη μέσα στον kernel ;)
ZOL(ZfsOnLinux) είναι η νέα μόδα εδώ 3~4 χρόνια τουλάχιστον. Όλο και περισσότεροι σέρβερ γυρνάνε σε Linux σπο *bsd

Το vm βαραίνει το σύστημα αλλά θα το έχεις headless πχ. Πρόσβαση στο vm μόνο από browser, ssh.

pmav99
29-11-18, 11:49
O επεξεργαστής σου υποστηρίζει (https://ark.intel.com/products/88183/Intel-Core-i5-6500T-Processor-6M-Cache-up-to-3-10-GHz-) hardware virtualization. Ενεργοποίησέ το στον kernel (πιθανά να θέλει ενεργοποίηση και στο BIOS) και πρακτικά δεν θα έχεις overhead. Δες εδώ τα prerequisites και το setting up IOMMU (αν είναι για headless μηχάνημα, δεν σε ενδιαφέρει το pci passthrough):
https://wiki.archlinux.org/index.php/PCI_passthrough_via_OVMF#Prerequisites

griniaris
29-11-18, 12:22
Εδώ και λίγο καιρό έχει πέσει στα χέρια μου ένα tiny pc (specs (https://www.cnet.com/products/lenovo-thinkcentre-m900-tiny-desktop-core-i5-6500t-2-5-ghz-8-gb-500-gb-10fls0n700/specs/) αλλά με 4GB Ram & 1TB hdd).
Απ' το να έχω να κάθεται, λέω μιας και αθόρυβο είναι και χώρο δεν πιάνει, να το βάλω δίπλα στο router και να στήσω ένα home server.

Χρήση αρχικά file server για μουσική και kodi. Αν του πετάξω και τον εξωτερικό δίσκο πάνω είμαι οκ από χώρο. Δεν πολυχρησιμοποιώ stream addons και βλέπω από laptop και από το odroid. Δεν θα χρειάζεται να μεταφέρω αρχεία από το ένα στο άλλο.
Παράλληλα όμως λέω να το επεκτείνω σιγά σιγά, πχ homecloud, DDNS, κάνα firewall, vpn κτλ
Το hardware πιστεύω είναι αρκετό για αυτά.

Το θέμα είναι τι κάνουμε με OS.

Ψάχνοντας χθες είδα μερικές έτοιμες λύσεις και κατέβασα amahi (https://www.amahi.org/) (Fedora) και openmediavault (https://www.openmediavault.org/) (debian) για δοκιμή. Το amahi δεν έλεγε να κάνει boot από usb ότι και αν δοκίμασα (dd, unetbootin από linux και από win, rufus) και το παράτησα. Το άφησα με openmediavault για την ώρα αλλά δεν το σκάλισα πολύ. Σήμερα είδα και το ClearOS (CentOS (https://www.clearos.com/clearfoundation/software/clearos-7-community)) που μοιάζει ενδιαφέρων.

Από την άλλη λέω μήπως αυτές οι έτοιμες λύσεις είναι οκ για NAS αλλά με περιορίζουν για κάτι παραπάνω. Δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να "βάλεις χέρι" και μήπως αξίζει να το στήσω από την αρχή μόνος μου με κάποια διανομή linux.

Καμιά ιδέα; Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι από τα παραπάνω;

Βέβαια με τρώει ... το χέρι μου να κάνω απόπειρα με κάνα BSDoειδες, μιας που μιλάμε για server ("αν δεν το τρέξεις σε server, που αλλού") και ήθελα να δοκιμάσω. Τις έτοιμες λύσεις (FreeNAS, NAS4FREE) τις απέρριψα γιατί έχουν ελάχιστες απαιτήσεις 8GB RAM!! (ενδεικτικά το openmediavault έχει 512ΜΒ, 1GB για το ClearOS).

Δες την λυση SYNOLOGY οπως προταθηκε και πιο πανω (xpenology) . Τρεχει ακομα και με 512ΜΒ. με την δικια σου 4GB θα πεταει.

Μετα μπορεις να κανεις οτι θες απο εκει μεσα. ριξε μια ματια και θα εκπλαγεις απο την πληθωρα ετοιμων εφαρμογων.

Θα δεις και τις δυνατοτητες ειδοποιησεων που εχει για τα παντα. Ειλικρινα απο οταν το εβαλα μια φορα δεν το ξαναεβγαλα.
παιζει απροβληματιστα χρονια τωρα.

Το xpenology τρέχει νεράκι σαν vm ;)

+1 αλλα προτιμω να το εχω μονο του σε μηχανημα.

edit: Το πουλας??

megahead13
29-11-18, 13:35
Το ήξερα ότι το ZFS θέλει μνήμη αλλά είχα διαβάσει 1GB μνήμη για κάθε ΤΒ και τα 8GM minimum μου φάνηκαν too much. patch, δεν χάνεις με το zfs στο linux λόγω fuse? Έλεγα να μείνω σε ext4 γιατί αυτό ξέρω αυτό εμπιστεύομαι.
Όπως λένε και οι Αγγλόφωνοι, the rule of thumb για το ZFS είναι όντως 1GB μνήμης άνα ΤΒ αποθηκευτικού χώρου. Αυτό όμως αφορά κυρίως εταιρικά συστήματα που τρέχουν επιπλέον ZFS services, πχ compression, de-dup, κτλ. Σε ένα σπιτικό file server με ZFS με το ελάχιστο των 8GB μνήμης, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Κατά τ' άλλα, όπως είπε ο patch, εδώ και χρόνια ZFS on Linux, ακόμα και σε εταιρικά συστήματα, πχ το Proxmox το υποστηρίζει εδώ και χρόνια ως local datastore για VMs/Containers.

Επίσης OK για ext4, αλλά προσωπικά έχω αρχίσει να το γυρνάω σε xfs τον τελευταίο καιρό. Είναι και default πλέον σε RHEL7.

Έπαιξα λίγο με τις έτοιμες λύσεις (clearos και openmediavault - το amahi δεν θέλει να ξεκινήσει) αλλά δεν τρελάθηκα. Από την άλλη είναι ωραίο να τα έχεις όλα σε ένα dashboard/web interface και να παίζεις από browser. Ίσως η μόνη λύση να τους προτιμήσει κανείς.
ClearOS, OpenMediaVault, κτλ δεν τα έχω δοκιμάσει. Έχω δοκιμάσει όμως Synology στην προηγούμενη δουλειά μου, που τα είχαμε ως φθηνή λύση για backup των δεδομένων των χρηστών από τα laptop τους και επίσης ως μια γρήγορη λύση όταν η εταιρία άνοιξε/εξαγόρασε κάποια καινούργια μικρά γραφεία μέχρι να στήσουμε κανονική υποδομή. Αν το xpenology είναι τόσο καλό όσο λένε τα παιδιά εδώ, τότε το συνιστώ κι εγώ ανεπιφύλακτα. Πολλά native plug-ins, δυνατότητα για VMs, κτλ.

Την λύση με τα VMs δεν την είχα πάρει πολύ ζεστά γιατί πίστευα ότι δεν θα αντέχει το hardware, ακόμα και άλλα 4GB να βάλω. Βλέπω την προτείνετε. Δεν θα χάνω πολύ σε απόδοση; Έβαλα το proxmox αλλά δεν πρόλαβα να παίξω πολύ. Θα δω αύριο τι μπορεί να σηκώσει.
Το hardware σήμερα είναι πολύ δυνατό και το overhead των hypervisor δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Ακόμα θυμάμαι πως σερνόταν το VMware Workstation όταν το είχα βάλει στο Gentoo ~15 χρόνια πριν. Τώρα τρέχω κάνα VM στο λαπτόπι της δουλειάς όποτε χρειάζεται και πάει νερό. Αυτό που έχω αρχίσει να στείνω το Proxmox θα έχει ως βάση.

patch
29-11-18, 14:29
Παρά πολύ καλό το DSM της Synology για αυτό το χρησιμοποιώ χρόνια. Επειδή το κυριότερο για μένα ήταν όσο το δυνατόν να έχω μεγαλύτερη ασφάλεια στα data ήταν μονόδρομος η κύρια επιλογή να γινόταν βάσει fs. Έτσι λοιπόν το xpenology θα παίξει σαν vm όμορφα και ωραία και δεν θα κάνει κιχ. Δημοκρατικά :p

megahead13
29-11-18, 14:39
Πάντως για έναν απλό file server που κάνει export NFS δε χρειάζονται όλα αυτά. Σε μισή ώρα (εγκατάσταση λειτουργικού συν ρύθμιση NFS server) είσαι έτοιμος. Αν θες παραπάνω κόλπα τότε ναι, όλα αυτά που αναφέρθηκαν (FreeNAS, Xpenology, ClearOS, κτλ) είναι ότι πρέπει.

patch
29-11-18, 14:49
Πάντως για έναν απλό file server που κάνει export NFS δε χρειάζονται όλα αυτά. Σε μισή ώρα (εγκατάσταση λειτουργικού συν ρύθμιση NFS server) είσαι έτοιμος. Αν θες παραπάνω κόλπα τότε ναι, όλα αυτά που αναφέρθηκαν (FreeNAS, Xpenology, ClearOS, κτλ) είναι ότι πρέπει.

+100
Δουλεύει το arch είκοσι χρόνια, το ξέρει απέξω, θα το φτιάξει σε μισή ώρα που λέει ο λόγος

ranger
29-11-18, 20:10
Όπως λένε και οι Αγγλόφωνοι, the rule of thumb για το ZFS είναι όντως 1GB μνήμης άνα ΤΒ αποθηκευτικού χώρου. Αυτό όμως αφορά κυρίως εταιρικά συστήματα που τρέχουν επιπλέον ZFS services, πχ compression, de-dup, κτλ. Σε ένα σπιτικό file server με ZFS με το ελάχιστο των 8GB μνήμης, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Το hardware σήμερα είναι πολύ δυνατό και το overhead των hypervisor δεν έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Ακόμα θυμάμαι πως σερνόταν το VMware Workstation όταν το είχα βάλει στο Gentoo ~15 χρόνια πριν. Τώρα τρέχω κάνα VM στο λαπτόπι της δουλειάς όποτε χρειάζεται και πάει νερό. Αυτό που έχω αρχίσει να στείνω το Proxmox θα έχει ως βάση.

Για καλό σας ρώτησα; Ανοίγεται δουλειές... Εκεί που έλεγα μια χαρά είμαι από hw, τώρα κοιτάω για μνήμη :p
Πάντως για το VM το ξέρω. Τρέχω VBox 7ρια και XP (για2-3 παλιά προγράμματα) στο laptop που πήρα 5+ χρόνια πριν που ήρθα εδώ και πάει σφαίρα. Καμιά σχέση με τις πρώτες απόπειρες χρόνια πριν.
Πέρασα στον server χτες το proxmox, ενεργό το hardware virtualization στο bios, θα πειράξω και τον kernel που λέει και ο pmav99 (αν και παίζει να είναι έτοιμο) και βλέπουμε.

+100
Δουλεύει το arch είκοσι χρόνια, το ξέρει απέξω, θα το φτιάξει σε μισή ώρα που λέει ο λόγος

Κοίτα, αρχικά θέλω file server για το μουσική, kodi και το local repo του arch (μπορεί και το /var/cache/pacman/packages :hmm:).
Αλλά επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, γιατί να μην πετάξω αργότερα ένα owncloud ή κάτι αντίστοιχο, ένα DynDNS, autobackup κτλ;

Και ναι, arch είναι η εύκολη λύση. Αλλά χτες που πήγα να κάνω update το proxmox και έκανα 5 λεπτά να θυμηθώ τις εντολές του apt, κατάλαβα τόσα χρόνια σε arch είναι σαν να με χτύπησε το The PhD syndrome

199193

Καλό είναι να μάθω/θυμηθώ και κάτι άλλο.

edit: Το πουλας??

Ψήνεσαι να κάνεις 3500 Km να έρθεις να το πάρεις; :p

griniaris
29-11-18, 20:37
Ψήνεσαι να κάνεις 3500 Km να έρθεις να το πάρεις; :p

Καβαλαω το "παπακι" και εφτασα... χααχχααχχα Βρε νομιζα εδω κοντα θα ησουν. :whistle:

matelas
29-11-18, 21:23
Πριν μερικούς μήνες έπεσε στα χέρια μου ένα dell με i3 και 8gb ram και είχα το ίδιο δίλημμα, ήξερα μόνο πως ήθελα να τρέχω vm's. Αρχικά για δοκιμές και γενικά να παίξω λίγο με virtualization και αργότερα να δω fileserver και άλλα...

Αρχικά έβαλα esxi, ωραίο και σταθερό αλλά μου φάνηκε πολύ "επαγγελματικό" γ' αυτό που ήθελα. Μου άφησε καλές εντυπώσεις όμως. Έτσι δοκίμασα το proxmox, και έμεινα εκεί. Σταθερό χωρίς να έχω προβλήματα, βέβαια η χρήση που κάνω μέχρι σήμερα είναι κυρίως δοκιμές με λίγα vm αλλά ο server δουλεύει 24/7 χωρίς προβλήματα. Και σε vm με windows δεν τα πήγαινε άσχημα. Οπότε θα σου έλεγα κ εγώ να δεις το proxmox, δώστου μια ευκαιρία.

Το xpenology δεν το ήξερα, είχα δοκιμάσει σε ένα vm το freenas και δεν μου άρεσε ούτε το ui ούτε και ο χρόνος που ήθελε για να κάνει boot. :p Όταν βρω λίγο χρόνο θα δω και το xpenology.

netblues
29-11-18, 21:36
Για καλό σας ρώτησα; Ανοίγεται δουλειές... Εκεί που έλεγα μια χαρά είμαι από hw, τώρα κοιτάω για μνήμη :p
Πάντως για το VM το ξέρω. Τρέχω VBox 7ρια και XP (για2-3 παλιά προγράμματα) στο laptop που πήρα 5+ χρόνια πριν που ήρθα εδώ και πάει σφαίρα.

Εαν θεωρεις το virtualbox σφαιρα και σταθερο, τοτε το virtualisation που θα στησεις δεν θα το νιωσεις καν.
Καμμια συγκριση σε καθε περιπτωση.

Αλλα ετσι αφου σας αρεσει το arch, γιατι δεν βαζετε ενα arch και εκει πανω ενα kvm με virtmanager?

manosdoc
30-11-18, 09:24
Το λειτουργικό το έχω σε ένα ssd ext4. Το pool/raid είναι zfs.
Παει το fuse, εμεινες πίσω :p
Όχι το zfs είναι εδώ και χρόνια πλέον native Linux module που θα παραμείνει τέτοιο λόγο άδειας και μόνο, αλλιώς θα μπορούσε να ήταν ήδη μέσα στον kernel ;)
ZOL(ZfsOnLinux) είναι η νέα μόδα εδώ 3~4 χρόνια τουλάχιστον. Όλο και περισσότεροι σέρβερ γυρνάνε σε Linux σπο *bsd

Το vm βαραίνει το σύστημα αλλά θα το έχεις headless πχ. Πρόσβαση στο vm μόνο από browser, ssh.

Λίγο Offtopic αλλά βρήκα αυτό το ωραίο άρθρο σχετικά με τα λεγόμενά σου
https://medium.com/@matteocroce/linux-and-freebsd-networking-cbadcdb15ddd

ranger
30-11-18, 16:32
Έπαιξα λίγο χτες με το proxmox, έκανα το πρώτο μου VM, όλα καλά για την ώρα.
Ευκαιρία να δοκιμάσω 1-2 προτάσεις και μετά βλέπω αν παραμένω σε VMs ή το γυρίζω σε καθαρόαιμο (arch ή whatever).

Σχετικά με το xpenology που προτείνετε όλοι, λίγο το έψαξα και χάθηκα. Απ ότι φαίνεται μπαίνει με πλάγιο τρόπο και δεν είναι ξεκάθαρο τι κατεβάζεις. Αν κατάλαβα καλά, ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας;

griniaris
30-11-18, 16:44
Έπαιξα λίγο χτες με το proxmox, έκανα το πρώτο μου VM, όλα καλά για την ώρα.
Ευκαιρία να δοκιμάσω 1-2 προτάσεις και μετά βλέπω αν παραμένω σε VMs ή το γυρίζω σε καθαρόαιμο (arch ή whatever).

Σχετικά με το xpenology που προτείνετε όλοι, λίγο το έψαξα και χάθηκα. Απ ότι φαίνεται μπαίνει με πλάγιο τρόπο και δεν είναι ξεκάθαρο τι κατεβάζεις. Αν κατάλαβα καλά, ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας;

Στην ουσια αυτο που μπαινει ειναι ο BOOTLOADER. και ειναι για να κανεις οποιοδηποτε μηχανημα (baremetal) να ειναι συμβατο με το λογισμικο της SYNOLOGY.
Ειναι ξεκαθαρο τι μπαινει αφου το λογισμικο που τρεχει , κατεβαινει απο την ιδια την εταιρεια.

Αν θεωρειται το "hackintosh" παρανομια.... τοτε ναι.. γιατι ειναι ακριβως το ιδιο πραγμα.

megahead13
30-11-18, 17:13
Δε νομίζω: https://sourceforge.net/projects/dsgpl/files/Synology%20NAS%20GPL%20Source/

Δεν το έχω ψάξει όμως και περισσότερο. Τεχνικά πάντως είναι αυτό που είπε ο griniaris.

ranger
30-11-18, 18:44
ναι είναι ανοικτό, αλλά από την άλλη βλέπω για να προχωρήσεις θες αυτό
https://xpenogen.github.io/serial_generator/index.html

Κατέβασα τα αρχεία και θα δοκιμάσω.
θα επανέλθω εντός του σκ

patch
30-11-18, 19:28
ναι είναι ανοικτό, αλλά από την άλλη βλέπω για να προχωρήσεις θες αυτό
https://xpenogen.github.io/serial_generator/index.html

Κατέβασα τα αρχεία και θα δοκιμάσω.
θα επανέλθω εντός του σκ

Βρες ένα serial στο ΝΕΤ και δήλωσε το στην Synology. Με αυτό θα πορευτεί το VM σου για να πάρει αναβάθμιση και για όλες τις λειτουργίες του DSM
Ότι είπε ο φίλος από πάνω για την νομιμότητα. Το λογισμικό είναι δωρεάν και πάει μαζί με Synology hardware.
Ναι μεν λες ψέματα ότι έχεις Synology hardware αλλά και η Synology δεν μοιράζει ακριβώς το DSM ως όφειλε λόγο open source

griniaris
30-11-18, 21:04
Βρες ένα serial στο ΝΕΤ και δήλωσε το στην Synology. Με αυτό θα πορευτεί το VM σου για να πάρει αναβάθμιση και για όλες τις λειτουργίες του DSM
Ότι είπε ο φίλος από πάνω για την νομιμότητα. Το λογισμικό είναι δωρεάν και πάει μαζί με Synology hardware.
Ναι μεν λες ψέματα ότι έχεις Synology hardware αλλά και η Synology δεν μοιράζει ακριβώς το DSM ως όφειλε λόγο open source

Δεν χρειαζεται να το δηλωσει πουθενα. Ειναι standalone εγκατασταση. Θα το δηλωσει ΜΟΝΟ αν θελει να αξιοποιησει το DDNS της synology. που αποψη μου ειναι αχρηστο.
Αναβαθμισεις παιρνει κανονικα απλα θελει λιγο προσοχη μιας και δεν ειναι στην ουσια κανονικο μηχανημα... μηπως εχουν κανενα bug και δεν δουλευψει.

Θα πρεπει να βρεις το ειδικο bootloader για VM πχ εδω (https://xpenology.com/forum/topic/6927-tutorial-install-6x-on-oracle-virtualbox-juns-loader/).
Το serial θα χρειαστει ΜΟΝΟ για την αρχικη εγκατασταση αφου βασει αυτου καθοριζεται "και καλα" τι μηχανημα εχεις. πχ ποσους δισκους κλπ κλπ .

Αν δεν βρεις ακρη , εδω ειμαστε.

patch
30-11-18, 21:41
Τον ddns το θέλει για να έχει τα app της Synology χωρίς χρήση VPN η ανοιχτές πόρτες κτλ

griniaris
30-11-18, 22:06
Τον ddns το θέλει για να έχει τα app της Synology χωρίς χρήση VPN η ανοιχτές πόρτες κτλ

δεκτο... αλλα υπο την προυποθεση οτι θα εχει και το UPnP ενεργοποιημενο. Επειδη απο οτι διαβαζω εισαστε ολοι πιο "ψαγμενοι" απο τον μεσο χρηστη θεωρησα οτι δεν αφηνετε οτιδηποτε στην τυχη.
Ανοιγμα πορτων χειροκινητα για να ξερουμε τι γινεται.

ranger
02-12-18, 18:33
Πως και από που βάλατε όλοι το xpenology; Όσο και να προσπάθησα πέφτω είτε σε dead links είτε σε outdated HowTo, ειδικά από το xpenology.com
πχ ο loader εδώ

Θα πρεπει να βρεις το ειδικο bootloader για VM πχ εδω (https://xpenology.com/forum/topic/6927-tutorial-install-6x-on-oracle-virtualbox-juns-loader/).

δεν υπάρχει πλέον.
Τελευταία απόπειρα από εδώ
https://xpenology.club/install-xpenology-dsm-6-1-x-proxmox/
και καταλήγει σε recovery shell
199292
και λογικό αφού δεν λέει πουθενά τι να κάνεις το PAT file, ενώ και τον loader τον πήρα από τον mirror και δεν ξέρω αν είναι και το σωστό

ipso
02-12-18, 22:12
Προσοχή ο κάθε loader είναι για κάποιες εκδόσεις του λογισμικού της synology.
Ο τελευταίος
https://mega.nz/#F!Fgk01YoT!7fN9Uxe4lpzZWPLXPMONMA

ranger
03-12-18, 01:51
thanks
Φτάνω στον bootloader τώρα αλλά δεν βρίσκω τον server στο find.synology
Θα το παλέψω λίγο ακόμα

griniaris
03-12-18, 02:06
Δοκιμασε με το synology assistant (https://www.synology.com/en-us/knowledgebase/DSM/help/Assistant/assistant).

ranger
03-12-18, 02:31
μπα... δεν παίρνει ip καθόλου. το βλέπω και στο ρουτερ

ranger
18-03-19, 18:46
Μετά από 3+ μήνες, να κάνω ένα update/follow up.

Έστησα ένα proxmox για αρχή με ένα openmediavault για ftp/nfs κτλ και ένα arch για δοκιμές. Αργότερα μπορεί να τα περάσω όλα σε μια native εγκατάσταση.

Εντυπώσεις πάρα πολύ καλές για την ώρα. Πραγματικά έχω ξεχάσει ότι υπάρχει, μπαίνω μια στο τόσο για να κάνω τα updates. Κατανάλωση αμελητέα, δεν είχα καμία αύξηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Το nfs έχει βολέψει απίστευτα, streamάρω σειρές κτλ από 3 συσκευές και μεταφέρω αρχεία με 5.
Επίσης με την μουσική. Από τότε που άρχισα να χρησιμοποιώ laptop και ο χώρος λόγω ssd είναι περιορισμένος έχω όλη την μουσική στον εξωτερικό δίσκο. Τα πέρασα όλα στον server και τα έχω όλα διαθέσιμα.

Και 2 ερωτήσεις:
Για την μουσική ξεκίνησα με mpd για να καταλάβω ότι δεν είναι αυτό που θέλω. Δεν το είχα χρησιμοποιήσει ποτέ και απορούσα γιατί δεν ακούω τίποτα. Μέχρι που I RTFM και είδα αυτό

Question: I can’t hear music on my client!

That problem usually follows a misunderstanding of the nature of MPD. MPD is a remote-controlled music player, not a music distribution system. Usually, the speakers are connected to the box where MPD runs, and the MPD client only sends control commands, but the client does not actually play your music.

Άρα απ ότι φαίνεται δεν μου κάνει ο mpd. Δοκίμασα subsonic και μετά τον δωρεάν μήνα πέρασα στο δωρεάν airsonic. ΟΚ φαίνεται, αλλά και τα δύο φαίνεται να μην έχουν κάποια features. Δοκίμασα και Plex αλλά δεν αξίζει η συνδρομή.
Τι εναλλακτικές έχουμε/προτείνετε; Με ενδιαφέρει κυρίως μουσική, αν streamάρει και βίντεο καλοδεχούμενο αλλά δεν καίγομαι.

Σκέφτομαι να στήσω και ένα own (ή next) cloud. Μέχρι τώρα ο server είναι "εσωτερικός". Πόσο safe είναι να έχω ένα cloud να βγαίνει 24/7 προς τα έξω;
Το ίδιο ισχύει και για τον music server. Θα ήθελα να έχω access στην μουσική από παντού και να φτιάξω ένα δικό μου spotify αλλά το φοβάμαι και λίγο

tiffany
18-03-19, 19:31
Πως ακούς μουσική; Τι χρησιμοποιείς; Κλασικό πρόγραμμα ή θες να παίζεις και δικτυακά;

Αν χρησιμοποιείς κλασικό πρόγραμμα τότε αναγκαστικά πας με shared folder και τον προσαρτάς ανάλογα το λειτουργικό που θες.

Αν θες να παίξεις δικτυακά υπάρχουν αρκετές λύσεις. Κατ' αρχάς το Plex που δε σε βόλεψε. Και το δωρεάν είναι καλό παίζει και με DLNA και φυσικά τις ταινίες σου. Αλλιώς πας στο https://minimserver.com/index.html που είναι δωρεάν και υποστηρίζεται από τους πάντες.

Πάντως το Plex μη το εγκαταλείπεις. Αυτή τη στιγμή είναι μακράν το Νο.1 σε χρήση. Μπορεί στη μουσική να είναι λίγο σπάσιμο αλλά στις ταινίες δεν παίζει αντίπαλος.

famous-walker
18-03-19, 19:40
Δεν ξέρω τι features σου λείπουν αλλά δες και τον ampache, ο οποίος φαίνεται να χάνει στις mobile συσκευές.

badweed
18-03-19, 19:41
Σκέφτομαι να στήσω και ένα own (ή next) cloud. Μέχρι τώρα ο server είναι "εσωτερικός". Πόσο safe είναι να έχω ένα cloud να βγαίνει 24/7 προς τα έξω;
Το ίδιο ισχύει και για τον music server. Θα ήθελα να έχω access στην μουσική από παντού και να φτιάξω ένα δικό μου spotify αλλά το φοβάμαι και λίγο

νομιζω ο καλυτερος τροπος να εχεις προσβαση στις υπηρεσιες του σερβερ σου ειναι μεσω vpn ,ωστε να μην εχεις καθε υπηρεσια εκτεθειμενη στο ιντερνετ .

megahead13
18-03-19, 19:49
Τώρα θα σε βάλω στην πρίζα: Δεν ξέρω τη σύνδεση έχεις στο Νεόκαστρο, αλλά θα κοίταζα δύο περιπτώσεις γι' αυτό: OpenWRT στο wifi router σου (αν έχεις κι αν το σηκώνει) ή pfSense.

Προσωπικά έχω στήσει το δεύτερο σε ένα κινεζοκουτάκι σαν κι αυτό: https://www.aliexpress.com/store/product/Minisys-New-NUC-Mini-PC-Celeron-J3160-Quad-Core-4-Intel-i210AT-Nic-X86-Computer-Soft/3058001_32891699351.html?spm=2114.12010610.8148356.1.32fd1e2eJtrTUM

To OpenWRT λέω να το στήσω ως AP σε 'κανα TP-Link από ebay. Γενικά, όρεξη, (λίγο) χρήμα και (πολύ) χρόνο να 'χεις και μπορείς να κάνεις απίστευτα πράγματα με το σπιτικό προτζεκτάκι.

ranger
19-03-19, 14:31
Πως ακούς μουσική; Τι χρησιμοποιείς; Κλασικό πρόγραμμα ή θες να παίζεις και δικτυακά;

Αν χρησιμοποιείς κλασικό πρόγραμμα τότε αναγκαστικά πας με shared folder και τον προσαρτάς ανάλογα το λειτουργικό που θες.

Αν θες να παίξεις δικτυακά υπάρχουν αρκετές λύσεις. Κατ' αρχάς το Plex που δε σε βόλεψε. Και το δωρεάν είναι καλό παίζει και με DLNA και φυσικά τις ταινίες σου. Αλλιώς πας στο https://minimserver.com/index.html που είναι δωρεάν και υποστηρίζεται από τους πάντες.

Δεν ξέρω τι features σου λείπουν αλλά δες και τον ampache, ο οποίος φαίνεται να χάνει στις mobile συσκευές.

Δεν το διευκρίνησα καλά. Όλα τα αρχεία του server γίνονται automount στον υπολογιστή κατά το boot. Με ενδιαφέρουν mobile συσκευές (android/ios).
Γιαυτό και άφησα το plex γιατί θέλει συνδρομή για να streamάρεις από mobile. Και (σε συνδυασμό με την δεύτερη ερώτηση) θα ήθελα στο μέλλον να streamάρω και μέσω internet όχι μόνο στο τοπικό δίκτυο.
Το subsonic και το (δωρεάν) airsonic το υποστηρίζουν αυτό αλλά οι clients που δοκίμασα πχ δεν υποστηρίζουν αναζήτηση στα tags, smart playlists κτλ. Δεν ξέρω αν είναι αναπηρία των clients ή γενικά της πλατφόρμας.

Πάντως το Plex μη το εγκαταλείπεις. Αυτή τη στιγμή είναι μακράν το Νο.1 σε χρήση. Μπορεί στη μουσική να είναι λίγο σπάσιμο αλλά στις ταινίες δεν παίζει αντίπαλος.

Κυρίως με ενδιαφέρει μουσική... και δεν αποκλείω να του δώσω μία ευκαιρία ακόμα, αλλά δεν με ενθουσιάζει η συνδρομή.

- - - Updated - - -

Τώρα θα σε βάλω στην πρίζα: Δεν ξέρω τη σύνδεση έχεις στο Νεόκαστρο, αλλά θα κοίταζα δύο περιπτώσεις γι' αυτό: OpenWRT στο wifi router σου (αν έχεις κι αν το σηκώνει) ή pfSense.

δυστυχώς το κλασικό hub3 που δίνει η Virgin στην fiber της δεν υποστηρίζει και πολλά. Εδώ DynDNS δεν έχει και πρέπει να τρέξω μόνος μου.

νομιζω ο καλυτερος τροπος να εχεις προσβαση στις υπηρεσιες του σερβερ σου ειναι μεσω vpn ,ωστε να μην εχεις καθε υπηρεσια εκτεθειμενη στο ιντερνετ .

Προσωπικά έχω στήσει το δεύτερο σε ένα κινεζοκουτάκι σαν κι αυτό: https://www.aliexpress.com/store/product/Minisys-New-NUC-Mini-PC-Celeron-J3160-Quad-Core-4-Intel-i210AT-Nic-X86-Computer-Soft/3058001_32891699351.html?spm=2114.12010610.8148356.1.32fd1e2eJtrTUM

Απ' ότι είδα αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. vpn πάνω στο pfsense. Χρειάζεται ξεχωριστό hardware όμως ή μπορεί να στηθεί στο proxmox κατευθείαν; Ότι μπορεί μπορεί δηλαδή, το θέμα είναι αν κάνεις compromise on safety

dimitri_ns
19-03-19, 14:48
Για streaming
γιατί δεν δοκιμάζεις vlc

Στριμάρει την μάνα του και τον πατέρα του, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, μέχρι που σηκώνει web server σε tv boxes για να πάρει από nas

ranger
19-03-19, 14:56
Χρησιμοποιώ ήδη vlc για τα βίντεο και πάει μια χαρά. Αλλά για μουσική δεν νομίζω να υποστηρίζει απομακρυσμένη βιβλιοθήκη. Έχω μεγάλη συλλογή και δεν βολεύει να παίζω με φακέλους και προσθήκη στην λίστα για κάθε τραγούδι ξεχωριστά. Στα βίντεο είναι εύκολο αλλά για μουσική...

megahead13
19-03-19, 15:20
δυστυχώς το κλασικό hub3 που δίνει η Virgin στην fiber της δεν υποστηρίζει και πολλά. Εδώ DynDNS δεν έχει και πρέπει να τρέξω μόνος μου.

....

Απ' ότι είδα αυτά τα δύο μπορούν να συνδυαστούν. vpn πάνω στο pfsense. Χρειάζεται ξεχωριστό hardware όμως ή μπορεί να στηθεί στο proxmox κατευθείαν; Ότι μπορεί μπορεί δηλαδή, το θέμα είναι αν κάνεις compromise on safety
Ωραία, αφού λοιπόν έχεις Virgin Cable με Hub 3 στη θέση σου θα έκανα το εξής: Θα έπαιρνα ένα wireless router που να υποστηρίζει OpenWRT. Πολύ καλά και εύκολα για φλασάρισμα OpenWRT είναι τα TP-Link Archer C5/C7 (μπορείς να τα βρες σε πολύ καλές τιμές στο ebay). Αν θες να πας σε κάτι πιο καινούργιο δες και το TP-Link Archer C2600. Καλή επιλογή και τα MikroTik, αλλά το software τους είναι λίγο περίεργο. Προτιμώ κάτι σε WRT/pfSense.

Ανεξάρτητα από το τι (μπορεί να) επιλέξεις, βάζεις το Hub 3 σε modem mode και όλα τα υπόλοιπα (wireless, routing, firewall, vpn, adblock, κτλ, κτλ) τα κάνεις από το WRT/MikroTik. To pfSense τα σπάει, αλλά δυστυχώς για wireless δεν είναι ιδανικό. Επίσης δε νομίζω ότι στην περίπτωσή σου χρειάζεσαι κάτι πιο δυνατό όπως το κινεζοκουτάκι που έβαλα στο προηγούμενο μήνυμά μου, εκτός κι αν θες να έχεις πολλά VPN (Open/IPSec) sessions ταυτόχρονα ανοιχτά.

Και ναι όλα αυτά μπορείς να τα στήσεις και με VM στο proxmox, αλλά δεν το προτείνω. Επειδή μιλάμε για το Internet του σπιτιού, καλύτερα να είναι σε κανονικό hardware, γιατί αν πάθει κάτι το σερβεράκι σου χάνεις όλο το setup σου και άντε μετά να τα ξαναστήνεις και ποιος την ακούει μετά τη γυναίκα που δε θα μπορεί να μπει στο φατσομπούκι :rolleyes: :p ;)

patch
19-03-19, 15:47
Δοκίμασες xpenonology? Στήσε ένα xpenonology VM και μετά παίξε με ότι players σου αρέσουν σε κάθε συσκευή.

dimitri_ns
19-03-19, 16:02
Ειδικά για μουσική
οποινδήποτε player χωρίς tabs (για playlist) τον βρίσκω άχρηστο.

Kάτι που έλειπε από τον καταπληκτικό amarok 1.4

Tα τελευταία χρόνια χρησιμοποιώ clementine και τελευταία (ευχαριστώ jim_p), strawberry

ranger
19-03-19, 18:40
Συμφωνώ για τον player, και εγώ στον υπολογιστή έτσι παίζω. Το θέμα είναι το mobile

Ωραία, αφού λοιπόν έχεις Virgin Cable με Hub 3 στη θέση σου θα έκανα το εξής: Θα έπαιρνα ένα wireless router που να υποστηρίζει OpenWRT. Πολύ καλά και εύκολα για φλασάρισμα OpenWRT είναι τα TP-Link Archer C5/C7 (μπορείς να τα βρες σε πολύ καλές τιμές στο ebay). Αν θες να πας σε κάτι πιο καινούργιο δες και το TP-Link Archer C2600. Καλή επιλογή και τα MikroTik, αλλά το software τους είναι λίγο περίεργο. Προτιμώ κάτι σε WRT/pfSense.

Ανεξάρτητα από το τι (μπορεί να) επιλέξεις, βάζεις το Hub 3 σε modem mode και όλα τα υπόλοιπα (wireless, routing, firewall, vpn, adblock, κτλ, κτλ) τα κάνεις από το WRT/MikroTik. To pfSense τα σπάει, αλλά δυστυχώς για wireless δεν είναι ιδανικό. Επίσης δε νομίζω ότι στην περίπτωσή σου χρειάζεσαι κάτι πιο δυνατό όπως το κινεζοκουτάκι που έβαλα στο προηγούμενο μήνυμά μου, εκτός κι αν θες να έχεις πολλά VPN (Open/IPSec) sessions ταυτόχρονα ανοιχτά.

Και ναι όλα αυτά μπορείς να τα στήσεις και με VM στο proxmox, αλλά δεν το προτείνω. Επειδή μιλάμε για το Internet του σπιτιού, καλύτερα να είναι σε κανονικό hardware, γιατί αν πάθει κάτι το σερβεράκι σου χάνεις όλο το setup σου και άντε μετά να τα ξαναστήνεις και ποιος την ακούει μετά τη γυναίκα που δε θα μπορεί να μπει στο φατσομπούκι :rolleyes: :p ;)

Ενδιαφέρων... Και έτσι δεν κρέμεσαι από τα .... του κάθε ανάπηρου μόντεμ/ρούτερ που θα σου δώσει η εταιρία. Και αν αποφασίσω να αλλάξω setup, να πετάξω πχ τα VM και να το στήσω σε καθαρή εγκατάσταση, θα είναι όλα έτοιμα. To c7 το βρήκα amazon ένα 60ρι certified Refurbished (https://www.amazon.co.uk/Wireless-UK-C7-Certified-Refurbished/dp/B07H2PX59L/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1553009513&sr=8-6&keywords=tp+link+archer+c7), ebay έχει auctions που ξεκινάνε στα ~17. Ανοίγεις δουλειές τώρα...

Δοκίμασες xpenonology? Στήσε ένα xpenonology VM και μετά παίξε με ότι players σου αρέσουν σε κάθε συσκευή.

Δεν κατάφερα να το κάνω να ξεκινήσει με τίποτα. Δεν βοηθάει και πολύ η κοινότητα του, σκόρπια αρχεία και out of date wikis. Αν μπορείς να έχεις κάτι πρόχειρο για proxmox, καλοδεχούμενο. Είδα ότι έχει δικό του music server και δωρεάν εφαρμογές για ios/android

megahead13
19-03-19, 19:06
Ενδιαφέρων... Και έτσι δεν κρέμεσαι από τα .... του κάθε ανάπηρου μόντεμ/ρούτερ που θα σου δώσει η εταιρία. Και αν αποφασίσω να αλλάξω setup, να πετάξω πχ τα VM και να το στήσω σε καθαρή εγκατάσταση, θα είναι όλα έτοιμα. To c7 το βρήκα amazon ένα 60ρι ceνtified Refurbished (https://www.amazon.co.uk/Wireless-UK-C7-Certified-Refurbished/dp/B07H2PX59L/ref=sr_1_6?ie=UTF8&qid=1553009513&sr=8-6&keywords=tp+link+archer+c7), ebay έχει auctions που ξεκινάνε στα ~17. Ανοίγεις δουλειές τώρα...
:lol: :p

Για κάτι φθηνότερο δες και το TP-Link TL-WDR4300. Για OpenWRT κοίτα εδώ:

https://openwrt.org/toh/recommended_routers
https://openwrt.org/toh/start

Μπορείς να δεις και το DD-WRT. H κύρια διαφορά με το OpenWRT είναι ότι υποστηρίζει καλύτερα routers που έχουν Broadcom chipsets (νομίζω έχουν κάνει συμφωνία για να παίρνουν το binary firmware από τη Broadcom).

Πάντως αν είναι μόνο και μόνο για να έχεις VPN το στήνεις και σε VM και ρυθμίζεις το port forwarding στο Hub 3. Από την άλλη OpenWRT, pfSense, Mikrotik, κτλ έχουν άπειρες δυνατότητες σε σχέση με ότι δίνει η κάθε εταιρεία. Και στη χειρότερη αν το wireless router πάθει κάτι, ξαναγυρνάς το Hub 3 σε router mode και όλα κομπλέ ;)

@ ADSLgr.com All rights reserved.