PDA

Επιστροφή στο Forum : Βοήθεια για ασύρματο δίκτυο και όχι μόνο



gup
09-09-19, 15:29
* Αν το θέμα έχει ανοιχτεί σε λάθος θέση παρακαλω να μεταφερθεί

Καλησπέρα σας
χρειάζομαι βοήθεια για να επιλέξω ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να έχω ένα καλό ασύρματο δίκτυο
Αυτή τη στιγμή έχω περίπου 15 ασύρματους διακόπτες (φώτα-παντζούρια-τέντες) + διάφορες άλλες ασύρματες συσκευές (google home, τηλεόραση – θερμοστάτη κλπ) με Cosmote VDSL 50.
O αρχικός σχεδιασμός (που έχει υλοποιηθεί) ήταν όλες αυτές οι συσκευές να είναι συμβατές με google home ώστε να λειτουργεί σαν hub και να γίνονται οι περισσότερες λειτουργίες μέσα από ρουτίνες, αρκετές από τις οποίες τις έχω σετάρει και δουλεύουν αρκετά καλά.

Θέλω σιγά σιγά να προσθέσω διάφορους αισθητήρες και αυτοματισμούς οπότε παράλληλα ψάχνω να βρω ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη λύση, και όσο το δυνατό πιο οικονομική γιατί τo budget έχει ξεφύγει ήδη

Προέκυψε όμως ένα επιπλέον πρόβλημα. Στο σπίτι η θέση του ρούτερ είναι μέσα σε ντουλάπι κρεβατοκάμαρας, όπου ο ηλεκτρολόγος το έχει κάνει σε hub του σπιτιού γενικότερα. Εκεί καταλήγουν τα καλώδια της κεραίας και των δορυφορικών καθώς και του ΟΤΕ. Από εκεί φεύγουν εντοιχισμένα καλώδια data στα υπόλοιπα δωμάτια τα οποία χρειάζομαι και έχω συνδέσει σε κάποιο από αυτά το τηλέφωνο, τις τηλεοράσεις και τον υπολογιστή του παιδιού.
Το πρόβλημα είναι ότι στο σαλόνι δεν έχω παντού δυνατό σήμα wifi (max 65% minimum 20%) και στην βεράντα σχεδόν καθόλου (2%) (οι μετρήσεις είναι με το wifi signal meter)

Άρα πριν προχωρήσω στα υλοποίηση των αυτοματισμών πρέπει να λύσω το θέμα της ασύρματης κάλυψης μέχρι την βεράντα (θα μπουν και εκεί κάποιοι αισθητήρες)
Επίσης πρέπει ιδανικά όλες οι ασύρματες συσκευές να είναι στο ίδιο δίκτυο ώστε να μπορούν να συνεργάζονται καλύτερα (ίδια ssid)

Αυτή τη στιγμή έχω το Speedport plus της Cosmote και έχω κολλήσει τι είναι καλύτερο να κάνω με τα παραπάνω δεδομένα. Ειδικά με δίκτυα δεν έχω ασχοληθεί καθόλου μιας και οι μέχρι τώρα απαιτήσεις μου καλύπτονταν σχετικά άνετα.

Αρχικά λοιπόν χρειάζομαι να καταλήξω τι είναι καλύτερο για να έχω και καλό σήμα παντού και να μην υπάρχει πρόβλημα με τις τόσες ασύρματες συσκευές στο δύκτιο.
Να αλλάξω ρουτερ? να βάλω repater-extender? Να μπει κάτι σε mesh?

Όσον αφορά το hub δικτύου είμαι μεταξύ home assistant (θέλει πολύ δουλειά, χρόνο και διάβασμα) και Samsung smart things το οποίο μου φαίνεται πιο απλό όμως έχει περισσότερους περιορισμούς από ότι έχω καταλάβει

Καλοδεχούμενη όποια βοήθεια - γνώμη γιατί οι γνώσεις μου δεν φτάνουν για να πάρω τελικές αποφάσεις.

jkoukos
09-09-19, 15:45
Από αυτά που αναφέρεις, βγάζω το συμπέρασμα ότι το θέμα είναι η ασύρματη κάλυψη όλων των χώρων σου.
Άρα η πλέον βολική λύση είναι η χρήση εσωτερικών ΑΡ, ειδικά στην περίπτωση που (όπως λες) έχεις δομημένη καλωδίωση σε όλους τους χώρους.
Η λύση να πάρεις μία μόνο συσκευή (όσο καλή και να είναι) αντί του Speedport για ασύρματη λύση, μόνο σε μπελάδες θα σε βάλει αν είναι πάλι να την χαντακώσεις στο ίδιο ντουλάπι. Τα ασύρματα δίκτυα θέλουν καλό αρχικό υπολογισμό και δοκιμές ώστε να βρεθεί η καλύτερη θέση και αυτή σίγουρα δεν είναι το ντουλάπι.

Τα Mesh δίκτυα ακόμη δεν τα προτείνω. Είναι σε αρχικό στάδιο και κάθε κατασκευαστής έχει την δικιά του υλοποίηση που συνήθως δεν συνεργάζεται με εξοπλισμό άλλου κατασκευαστή. Άρα αυτή την στιγμή τον παντρεύεσαι, με ότι έχει να κάνει αυτό από θέμα κόστους και επιλογών σε συσκευές. Το ίδιο συνέβη και χρόνια πριν με τα PLC και χρειάστηκε να περάσει πολύς καιρός ώστε να βγει και ακολουθηθεί το πρότυπο.

Δεν είναι απαραίτητο όλα τα ΑΡ να έχουν το ίδιο SSID για να δουλεύει σωστά το εσωτερικό δίκτυο. Μια χαρά παίζουν και με διαφορετικό SSID. Απλά είναι θέμα επιλογής του καθενός, αλλά όσον αφορά την λειτουργία του δικτύου άσχετο.

gup
09-09-19, 16:27
Άρα, τα παρακάτω (που είναι και mesh) θα έλεγες ότι είναι οκ?
https://www.kafkas.gr/proionta/ilektronika/domimeni-kalodiosi/meiktonomisi-energos-exoplismos-182714/access-point-182715/tp-link-access-point-wifi-2-4ghz-and-5ghz-300-867mbps-dual-band-kit-2tem-198901_198901/

η ίδια ssid είναι απαραίτητη για να μπορούν να συνεργάζονται μεταξύ τους οι ασύρματες συσκευές με διάφορα σενάρια.

Κάποια άλλη πρόταση για AP?

jkoukos
09-09-19, 16:41
Όχι, δεν είναι προαπαιτούμενο να υπάρχει ίδιο SSID για να συνεργάζονται οι ασύρματες συνδεδεμένες συσκευές. Μπορείς να έχεις και 100 ΑΡ με το δικό του SSID το καθένα και όλες οι συνδεδεμένες ασύρματες συσκευές σε αυτά να συνεργάζονται άψογα. Που έχεις διαβάσει κάτι τέτοιο;

Μια χαρά είναι και αυτά και κάνουν την δουλειά σου. Απλά δεν είναι τα τα βάλεις σε κλειστό χώρο (π.χ. ντουλάπι). Όλα μα όλα τα ΑΡ θέλουν ελεύθερο χώρο για την καλύτερη περιμετρική κάλυψη.
Θα πρότεινα απλά ΑΡ σε Unifi (https://www.skroutz.gr/c/125/access_points.html?keyphrase=unifi&order_by=pricevat&order_dir=asc) ή σε φθηνότερα κάτι σε Tenda (https://www.skroutz.gr/s/14330784/Tenda-AC6.html).

gup
09-09-19, 17:47
Μάλλον έχει να κάνει με το google home περισσότερο. Αν και αρκετοί αναφέρουν ότι δουλεύει και σε διαφορετικά δύκτια αρκετοί είναι αυτοί που έχουν προβληματα επίσης
Μόλις ρώτησα στο GH support και πήρα την παρακάτω απάντηση

Άρα, αν έβαζα το TP-LINK / DECO M4 το ένα συνδεδεμένο στο ντουλάπι και το άλλο στο σαλόνι συνδεδεμένο με καλώδιο θα είμαι εντάξει λογικά.
Στο θρεντ του speedport μου είπαν ότι αυτό γίνεται. H επόμενη ερώτηση μου είναι αν θα μπορούσα να κρατήσω το speedport μόνο για το τηλέφωνο και να είχα για router tp TP Link. Γνωρίζει κανείς πως πρέπει να γίνει συνδεση και τι θα χρειαστεί να κάνω στο speeport plus?


Jay5:39 PM
I see. You might get issues because for Google Home devices to work with home automation devices. They should be on the same network.

jkoukos
09-09-19, 17:55
Σου λέει να είναι στο ίδιο δίκτυο και είναι λογικότατο και αυτή είναι η έννοια του LAN. Δεν αναφέρεται στο ίδιο SSID που είναι άλλο πράγμα.
Αν τα βάλεις ως ΑΡ θα είναι στο ίδιο δίκτυο, όχι όμως αν τα βάλεις ως router οπότε το καθένα σε διαφορετικό (αν και υπάρχει λύση γι' αυτό).

Εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω το ότι θες ένα ασύρματο ΑΡ να το έχεις χαντακωμένο σε ένα ντουλάπι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να το πάρεις εξαρχής αν το βάλεις εκεί. Έχεις τόσες πρίζες δικτύου στο σπίτι για να το συνδέσεις.

griniaris
09-09-19, 18:52
Καλησπερα και εδω. :)

Οπως πολυ σωστα λεει και ο jkoukos ... θα πρεπει η λυση που θα βρεις να ειναι future-proof.

Οποτε καταρχην χρειαζεται λιγο "μελετη" παραπανω και να μην βιαζεσαι να αγοραζεις συσκευες καθως ετσι θα σπαταλησεις και χρηματα και χρονο οταν σε λιγο καιρο θα τα αντικαταστησεις με κατι αλλο.

Παμε με απλα λογακια για να καταλαβουμε και εμεις τι χρειαζεσαι.

Οποτε οι αναγκες σου ειναι να εχεις wifi για ιντερνετ σε κινητα-TV-ταμπλετ κλπ κλπ
Επισης χρειαζεσαι να επικοινωνουν μεταξυ τους οι "συσκευες" αυτοματισμου με wifi.

Ερχεται λοιπον η γραμμη Vdsl σε ενα σημειο (ντουλαπι) . Εκει μεσα εχεις το speedport που ειναι το μοναδικο ΑΡ που εχεις τωρα.

Απο το ντουλαπι φευγουν καλωδια (δικτυου ? ) που πανε σε καθε δωματιο ? Και τα εχεις χρησιμοποιησει αυτα για να στειλεις τηλεφωνο? Η τα εχεις για καλωδιακο ιντερνετ?


Ενα σχεδιαγραμμα θα ηταν πολυ χρησιμο. Επισης ποιες συσκευες αυτοματισμου εχεις και πως επικοινωνουν μεταξυ τους.

Εδω να σου πω οτι για τους αυτοματισμους που αναφερεις.... εχω κατι αναλογο (σε μεγαλυτερη κλιμακα βεβαια) το οποιο μου πηρε περιπου 8 μηνες διαβασμα-ψαξιμο-στησιμο. Οποτε εχω καταλαβει γιατι αγχωνεσαι.

Εχω αυτοματοποιησει καθε πριζα-τεντα-φως και καθε διακοπτης πλεον δεν χειριζεται 220ν αλλα 5ν(χαμηλη ταση) και ολα "περνανε" μεσα απο το Hassio (Home assistant) που ειναι η πιο φιλικη απο τις free πλατφορμες απο οσες δοκιμασα.


206658

πχ το μπανιο ειναι καπως ετσι. Προφανως κατι τετοιο θες να φτιαξεις.

Παμε παλι στο θεμα μας.

Η πιο σιγουρη λυση για να μην εχεις θεματα ειναι η εξης.....

Ενα τελειως ανεξαρτητο δικτυο καλωδιακο. Ενα τελειως ανεξαρτητο wifi για ιντερνετ . ενα τελειως ανεξαρτητο wifi για τις συσκευες αυτοματισμου σου.
Ετσι οτι και να γινει απομονωνεις το ενα απο το αλλο χωρις να καταρρεουν ολα. Μην σε τρομαζει. Δεν σημαινει πολλες συσκευες οτι θα κοστισει και πολυ.

Δεδομενου οτι οι αυτοματισμοι μου ειναι ολοι στα 2.4 GHz και στα 433 MHz επελεξα να βαλω ενα ΑΡ στους 2.4 στο κεντρο περιπου του σπιτιου. Οπως επισης και τον 433MHz controller.

Οπως θα δεις και στην φωτο εχω πολυ ικανοποιητικο σημα στους αυτοματισμους.

206661

Μονο ενας στην βεραντα που ειναι μεσα στον τοιχο και εχει και μεταλλικη ντουλαπα μπροστα τους ειναι στο 38-40% ολα τα αλλα μια χαρα.

Για το ιντερνετ wifi εχω βαλει 2 ΑΡ .Ενα στο μπροστινο μερος στο σαλονι και ενα αλλο στο πισω μερος στα υπνοδωματια. Ειναι dual band ΑΡ (2.4 + 5 GHZ)

στο θεμα "δικτυου" που σου ειπαν πιο πανω... ειναι σε τι c-class θα δουλευει το καθενα.

Οποτε το καλωδιακο και το wifi ιντερνετ το εχω στο 192.168.0.1/24
Το wifi για τους αυτοματισμους το εχω στο 192.168.2.1/24και σε αυτο παιζει και το raspberry που εχει εγκατεστημενο το Hassio.


Οποτε αποψη μου ειναι για αρχη να κανεις ενα απλο σχεδιαγραμμα του χωρου για να δουμε και ποσοι τοιχοι μεσολαβουν και σε ποια σημεια χρειαζεται προσοχη.

- - - Updated - - -

Καλησπερα και εδω. :)

Οπως πολυ σωστα λεει και ο jkoukos ... θα πρεπει η λυση που θα βρεις να ειναι future-proof.

Οποτε καταρχην χρειαζεται λιγο "μελετη" παραπανω και να μην βιαζεσαι να αγοραζεις συσκευες καθως ετσι θα σπαταλησεις και χρηματα και χρονο οταν σε λιγο καιρο θα τα αντικαταστησεις με κατι αλλο.

Παμε με απλα λογακια για να καταλαβουμε και εμεις τι χρειαζεσαι.

Οποτε οι αναγκες σου ειναι να εχεις wifi για ιντερνετ σε κινητα-TV-ταμπλετ κλπ κλπ
Επισης χρειαζεσαι να επικοινωνουν μεταξυ τους οι "συσκευες" αυτοματισμου με wifi.

Ερχεται λοιπον η γραμμη Vdsl σε ενα συμειο (ντουλαπι) . Εκει μεσα εχεις το speedport που ειναι το μοναδικο ΑΡ που εχεις τωρα.

Απο το ντουλαπι φευγουν καλωδια (δικτυου ? ) που πανε σε καθε δωματιο ? Και τα εχεις χρησιμοποιησει αυτα για να στειλεις τηλεφωνο? Η τα εχεις για καλωδιακο ιντερνετ?


Ενα σχεδιαγραμμα θα ηταν πολυ χρησιμο. Επισης ποιες συσκευες αυτοματισμου εχεις και πως επικοινωνουν μεταξυ τους.

Εδω να σου πω οτι για τους αυτοματισμους που αναφερεις.... εχω κατι αναλογο (σε μεγαλυτερη κλιμακα βεβαια) το οποιο μου πηρε περιπου 8 μηνες διαβασμα-ψαξιμο-στησιμο. Οποτε εχω καταλαβει γιατι αγχωνεσαι.

Εχω αυτοματοποιησει καθε πριζα-τεντα-φως και καθε διακοπτης πλεον δεν χειριζεται 220ν αλλα 5ν(χαμηλη ταση) και ολα "περνανε" μεσα απο το Hassio (Home assistant) που ειναι η πιο φιλικη απο τις free πλατφορμες απο οσες δοκιμασα.


206658

πχ το μπανιο ειναι καπως ετσι. Προφανως κατι τετοιο θες να φτιαξεις.

Παμε παλι στο θεμα μας.

Η πιο σιγουρη λυση για να μην εχεις θεματα ειναι η εξης.....

Ενα τελειως ανεξαρτητο δικτυο καλωδιακο. Ενα τελειως ανεξαρτητο wifi για ιντερνετ . ενα τελειως ανεξαρτητο wifi για τις συσκευες αυτοματισμου σου.
Ετσι οτι και να γινει απομονωνεις το ενα απο το αλλο χωρις να καταρρεουν ολα. Μην σε τρομαζει. Δεν σημαινει πολλες συσκευες οτι θα κοστισει και πολυ.

Δεδομενου οτι οι αυτοματισμοι μου ειναι ολοι στα 2.4 GHz και στα 433 MHz επελεξα να βαλω ενα ΑΡ στους 2.4 στο κεντρο περιπου του σπιτιου. Οπως επισης και τον 433MHz controller.

Οπως θα δεις και στην φωτο εχω πολυ ικανοποιητικο σημα στους αυτοματισμους.

206661

Μονο ενας στην βεραντα που ειναι μεσα στον τοιχο και εχει και μεταλλικη ντουλαπα μπροστα τους ειναι στο 38-40% ολα τα αλλα μια χαρα.

Για το ιντερνετ wifi εχω βαλει 2 ΑΡ .Ενα στο μπροστινο μερος στο σαλονι και ενα αλλο στο πισω μερος στα υπνοδωματια. Ειναι dual band ΑΡ (2.4 + 5 GHZ)

στο θεμα "δικτυου" που σου ειπαν πιο πανω... ειναι σε τι c-class θα δουλευει το καθενα.

Οποτε το καλωδιακο και το wifi ιντερνετ το εχω στο 192.168.0.1/24
Το wifi για τους αυτοματισμους το εχω στο 192.168.2.1/24και σε αυτο παιζει και το raspberry που εχει εγκατεστημενο το Hassio.


Οποτε αποψη μου ειναι για αρχη να κανεις ενα απλο σχεδιαγραμμα του χωρου για να δουμε και ποσοι τοιχοι μεσολαβουν και σε ποια σημεια χρειαζεται προσοχη.

Υ.Γ. σοβαρο επισης ειναι οι αυτοματισμοι σου να ΜΗΝ ειναι εξαρτημενοι με το ιντερνετ. Αν πχ σε βλαβη που δεν εχεις ιντερνετ ... να δουλευουν ολα ανεξαρτητα.
Την ειχα πατησει στις αρχες που επαιρνα τα sonoff και επικοινωνουσαν μεσω του server της ewelink . σε βλαβη (εκοψε καλωδιο η ευδαπ) δεν ειχα ιντερνετ στο σπιτι και δεν μπορουσα να αναψω ουτε λαμπα.
Πλεον ολα τρεχουν τοπικα στον Homeassistant και δεν στελνεται τιποτα απολυτως σε server τριτου.

gup
09-09-19, 19:48
Μάλιστα. Προφανώς κάτι δεν έχω καταλάβει καλά σχετικά με την ssid. Άρα και με διαφορετική είναι καλά.

Όσον αφορά το TP Link νομίζω ότι θα είναι καλύτερο από το Speedport (δεν έχω σχηματίσει καλή γνώμη από ότι έχω διαβάσει)
και έχει περισσότερες λειτουργίες (γονικό έλεγχο πχ) που με ενδιαφέρουν
Βέβαια δεν είναι πανάκεια, για αυτό ρωτάω να δω τι τελικά είναι το καλύτερο

- - - Updated - - -

@griniaris
σε πέτυχα διάνα :)

Μόλις μπήκα σπίτι. Σε λίγο θα φτιάξω ενα σχεδιάγραμμα και θα το ανεβάσω.

Πες μου ότι είσαι και Αθήνα...

griniaris
09-09-19, 20:04
Μάλιστα. Προφανώς κάτι δεν έχω καταλάβει καλά σχετικά με την ssid. Άρα και με διαφορετική είναι καλά.

Όσον αφορά το TP Link νομίζω ότι θα είναι καλύτερο από το Speedport (δεν έχω σχηματίσει καλή γνώμη από ότι έχω διαβάσει)
και έχει περισσότερες λειτουργίες (γονικό έλεγχο πχ) που με ενδιαφέρουν
Βέβαια δεν είναι πανάκεια, για αυτό ρωτάω να δω τι τελικά είναι το καλύτερο

- - - Updated - - -

@griniaris
σε πέτυχα διάνα :)

Μόλις μπήκα σπίτι. Σε λίγο θα φτιάξω ενα σχεδιάγραμμα και θα το ανεβάσω.

Πες μου ότι είσαι και Αθήνα...

Τα TPlink ειναι καλα και τιμια για τα λεφτα τους. Δεν μπορεις να τα συγκρινεις με το plus καθως συγκρινεις πορτοκαλια με μηλα.

Το ενα ειναι modem-router-voip-AP κλπ κλπ και το αλλο ειναι ρουτερ με AP .

Αν ειναι να αλλαξεις το plus.... θα το κανεις για να βαλεις ενα ASUS στη θεση του . ΑΛΛΑ οπως ειπε και ο @jkoukos αν ειναι να το ξανακλεισεις εκει μεσα.... μην το κανεις καθολου.
Αθηνα.... πετρουπολη οπως λενε και τα στοιχεια . :p

gup
09-09-19, 20:46
Εδώ είμαστε.
Με δεδομένο το speedport πες μου σε παρακαλώ τι άλλο χρειάζεται να μπει. Φυσικά μου αρέσει ο διαχωρισμός που έχεις κανει οπότε αν βγαίνει και σε εμένα το προτιμώ
Επίσης είναι η αλήθεια ότι σιχαίνομαι τα καλώδια κλπ και όταν ο ηλεκτρολόγος μου είπε ότι έτσι και αλλιώς είναι όλα "κρυμμένα" χάρηκα

Μόλις κλεισουμε το δίκτυο θα περάσουμε στον home assistant. Εκεί το βλέπω να έρχομαι στα μέρη σου :)



206664

griniaris
09-09-19, 21:34
οποτε η γραμμη σου ερχεται εκει που λες ρουτερ. ωραια.

Απο εκει ποσα καλωδια , τι καλωδια , φευγουν και που καταληγουν?

gup
09-09-19, 21:46
Φευγουν 3 καλώδια τηλεφώνου και πάνε στα 2 υπνοδωμάτια + 1 που πηγαίνει στο Σαλόνι (εκεί που λεω τηλέφωνο μπορεί να γίνει data)
και φευγουν ακόμα 3 data. 2 στα υπνοδωμάτια + 1 στο σαλόνι που λεω TV (είναι και αυτό μέσα σε ντουλάπι :))

Στο Σαλόνι ντουλαπι εκτός από data, έχω cosmote, nova, κεντρική κεραία, TV box + ραδιοενισχυτη

Μίλησα πριν λίγο με τον ηλεκτρολόγο και μου είπε ότι "θεωρητικά" μπορεί να το αλλάξει σε data αν είναι μεγάλη ανάγκη (το τηλέφωνο σαλόνι)
Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα να το αφήσω ως έχει.

griniaris
09-09-19, 21:54
Φευγουν 3 καλώδια τηλεφώνου και πάνε στα 2 υπνοδωμάτια + 1 που πηγαίνει στο Σαλόνι (εκεί που λεω τηλέφωνο μπορεί να γίνει data)
και φευγουν ακόμα 3 2 στα υπνοδωμάτια + 1 στο σαλόνι που λεω TV (είναι και αυτό μέσα σε ντουλάπι :))

Στο Σαλόνι ντουλαπι εκτός από data, έχω cosmote, nova, κεντρική κεραία, TV box + ραδιοενισχυτη

Μίλησα πριν λίγο με τον ηλεκτρολόγο και μου είπε ότι "θεωρητικά" μπορεί να το αλλάξει σε data αν είναι μεγάλη ανάγκη.
Για να είμαι ειλικρινής θα προτιμούσα να το αφήσω ως έχει.

Θα πρεπει να μαθουμε τι καλωδια ειναι.

206674206675

Αν σου ειναι ευκολο ξεβιδωσε την πριζα στο σαλονι να δουμε μεσα τι εχει.

gup
09-09-19, 22:44
Τα data είναι utp6. Των τηλεφώνων είναι η 2η φωτογραφία

griniaris
09-09-19, 23:06
Τα data είναι utp6. Των τηλεφώνων είναι η 2η φωτογραφία

Τελεια τοτε. Δεν χρειαζεται να αλλαξεις τιποτα.

Το μονο που θα χρειαστει ειναι να βαλεις ενα ΑΡ στο επιπλο της τηλεορασης.

Κατα προτιμιση θα εβαζα ενα dual band . Αλλα απο οτι ειδα πιο πανω θελεις κατι χαμηλο σε budget οποτε θα παμε σε κατι τετοιο (https://www.skroutz.gr/s/7923179/TP-LINK-TL-WA901ND-v4.html).

Αν μπορεις να ανεβεις σε χρηματα ενα τετοιο (https://www.skroutz.gr/s/10553049/MikroTik-hAP-ac-lite-tower.html) θα ηταν πολυ καλυτερο.
Δεν ειναι plug n play αλλα θα σε βοηθησουμε να το στησεις. Ειναι βραχος σε σταθεροτητα και εχεις 2 πλεονεκτηματα.
εχει 5 θυρες ethernet και ειναι και dual band. οποτε φτιαχνεις τα ασυρματα δικτυα σου οπως θες... και βαζεις πανω του και τηλεοραση-tvbox κλπ κλπ

edit: Υπαρχει και η εκδοση με τα Gigabit ethernet (που ειναι τα αγαπημενα μου) . Αν πας σε κατι τετοιο θα ηταν το ιδανικο.

gup
09-09-19, 23:24
Εχεις κανένα λινκ να δω τι χρειαζεται?

griniaris
09-09-19, 23:26
Εχεις κανένα λινκ να δω τι χρειαζεται?

Σου εβαλα βρε 2 λινκ.

Εδω (https://www.skroutz.gr/s/13923347/MikroTik-hAP-ac.html) ειναι το τριτο με τις gigabit.

gup
09-09-19, 23:36
Ωραία. Όλα είναι πιο οικονομικά από το TP Link που σκεφτόμουν. Θα τα κοιτάξω πιο καλά αύριο και θα παραγγείλω 1 από αυτά.
Ειδικά το τελευταίο που είναι για προχωρημένους φαντάζομαι ότι έτσι και το πάρω δεν θα μπορώ να πειράξω τίποτα μόνος μου (Χωρίς να το χαλάσω)

griniaris
09-09-19, 23:47
Ωραία. Όλα είναι πιο οικονομικά από το TP Link που σκεφτόμουν. Θα τα κοιτάξω πιο καλά αύριο και θα παραγγείλω 1 από αυτά.
Ειδικά το τελευταίο που είναι για προχωρημένους φαντάζομαι ότι έτσι και το πάρω δεν θα μπορώ να πειράξω τίποτα μόνος μου (Χωρίς να το χαλάσω)

Οπως σου ειπα δεν ειναι PnP. κανει ΤΑ ΠΑΝΤΑ. αλλα με 4-5 απλα βηματακια μετατρεπεται ευκολα σε ΑΡ και switch. Αυτο που θελουμε δηλαδη.
Τοποθετοντας το στο σαλονι θα ηρεμησεις για παντα στο θεμα wifi και ιντερνετ στο μπροστινο μερος του σπιτιου.

- - - Updated - - -

Δεν χρειαζεται να βιαστεις να παραγγειλεις. Εκτος αν καιγεσαι να λυσεις το προβλημα ιντερνετ στο μπαλκονι.

gup
10-09-19, 00:21
Βασικα καίγομαι να κάνω τις αυτοματισμούς. Θα πάρω το τρίτο και ελπίζω να μην χαθείς... γιατί χάθηκα :)

Οπότε μπορείς πες μου και τι χρειάζεται για να στηθεί ο home assistant να τα παραγγείλω και αυτά

Ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια

- - - Updated - - -

Ξεχασα να ρωτήσω. Όπως και αν γίνει το δεύτερο δίκτυο σε περίπτωση που είμαι στο υπνοδωμάτιο που θα έχει πιο δυνατό σήμα το spedport το κινητό θα συνδέετε σε αυτό. Όταν πηγαίνω στην βεράντα το κινητό θα συνδέετε στο δεύτερο δίκτυο που θα έχει πιο δυνατό σήμα ή θα πρέπει να κάνω σ αποσύνδεση - σύνδεση?

griniaris
10-09-19, 10:00
Δεν ελεγα τιποτα αλλο χτες. χααχαχχα

2 δις logs διερευσαν απο κινεζικο σερβερ IoT . (https://www.adslgr.com/forum/threads/1123161-Two-billion-user-logs-leaked-by-smart-home-vendor)

Εχεις καποιο χρονικο περιθωριο για τους αυτοματισμους ?
Αυτα απο οτι εχω καταλαβει (μετα απο αμετρητες ωρες διαβασματος καθως επισης και youtube ) στηνονται σε "κυματα" .

Ξεκιναμε απο το "κεφαλι". Απο τον εγκεφαλο. Αν μιλαμε για open source τοτε κερδιζει ο Home Assistant (https://www.home-assistant.io/)

Αλλοι δυνατοι αντιπαλοι ειναι το OpenHAB (https://www.openhab.org/) το οποιο με ειχε ενθουσιασει στην αρχη αλλα χαθηκα στον προγραμματισμο του.

Το Domoticz (https://www.domoticz.com/) ειδα ειχε εκρηκτικη βελτιωση αλλα καπου εμεινε στασιμο και η κοιντητα πισω απο αυτο αρχισε να μειωνεται.

Οποτε μετα απο πολυημερες δοκιμες κατεληξα οτι μου ταιριαζει το Home Assistant ( HA ) . Απο εκει και περα το εκανα εγκατασταση σε VM αλλα τελικα ηταν overkill.
Εβαλα το Hassio ( iso του ΗΑ ειδικα για raspberry) και εκανα συγκριτικες δοκιμες.
Η σημαντικη διαφορα ηταν στο 1ο boot. 2πλασιος χρονος πιο αργο. και στην εγκατασταση plugins σχεδον 1/4 πιο αργο.
Στην εκτελεση εντολων ηταν παρομοια με κυριολεκτικα κλασματα του δευτερολεπτου διαφορα.

Ομως ο σκοπος ειναι να τρεχει 24/7 οποτε δεν ελαβα υποψη το boot. με 5v ups δεν θα κλεισει ποτε. :p και εφαρμογες 5-10 θα μπουν συνολικα οποτε παλι αμελητεο.

Ο νικητης επομενως raspberry pi3B (https://www.skroutz.gr/s/8480198/Raspberry-Pi-3-Model-B.html) χρειαζεται μια ΚΑΛΗ (επωνυμη-γρηγορη)SD καρτα τουλαχιστον 16GB.

(Οταν αποκτησεις εξοικιωση θα αντικατασταθει απο ενα usb stick και θα τρεχει απο εκει για περισσοτερη ασφαλεια)

Μην μπεις στον πειρασμο για pi4 . ακομα δεν το εχουν δοκιμασει στο εξωτερικο το ποσο σταθερο ειναι.

Ας κανουμε λοιπον μια ανακεφαλαιωση.

Θελουμε ιντερνετ. καλωδιακη ή wifi δικτυωση . Το "HUB" . Αισθητηρες-ρελε-διακοπτες.

οποτε δες πως θες να πορευτεις.

Τα εξοδα ειναι τα εξης. Ενα AP ακομα να καλυψεις το κενο που εχεις μπροστα. οποτε ειτε 30€ , 45 € 65 €
Ενα raspberry μαζι με θηκη ,SD και τροφοδοτικο. Περιπου 35€ + 8€ + 5€ + 5€ = 53€ (εξαρταται απο που θα παραγγειλεις. Ειτε πιο κατω ειτε πιο πανω)

ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΕΔΩ. αυτα ισχυουν οταν ξεκιναμε απο την αρχη.

Πριν προχωρησεις σε παραγγελιες θα πρεπει να αναφερεις αναλυτικα τι εχεις ηδη . Μαρκα-μοντελο κλπ κλπ για να δουμε συμβατοτητα .
Λογικα δεν θα υπαρχει προβλημα γιατι εχουν προβλεφθει τα περισσοτερα αλλα καλο θα ειναι να τα δουμε για να μην με βριζεις μετα. :p

gup
10-09-19, 14:39
Χρόνος υπάρχει φυσικά. Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση.
Από το λίγο διάβασμα που έχω κάνει και έγω στο Home Assistant έχω καταλήξει.
Από αισθητήρες χρειαζομαι
-Υγρασίας που ιδανικα θέλω να συνδιαστούν με ηλεκτροβάνες για να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση που υπάρχει διαροή
-Καπνού για να μην πιάσουμε καμιά φωτιά
-1-2 για την πόρτα εισόδου ώστε όταν μπαίνω σπίτι και ανάλογα την περίπτωση να ανοίγουν παντζούρια ή φώτα κλπ
- κάτι θα χρειαστώ για το αυτόματο πότισμα επίσης αλλά ακόμα δεν το έχω σκεφτεί-ψάξει
- έχω ήδη μια κάμερα για να παρακολουθώ τον σκύλο (σαλόνι) και νομίζω ότι θα βάλω ακόμα 2 τουλάχιστον - μια έξω στην βεράντα + μια ακόμα στο σαλόνι
- στο παρκινγκ (πυλωτής) θέλω να βάλω κάτι όπου όταν πλησιάζω να ανοίγει την πόρτα (και αυτό ακόμα δεν το έχω πολυσκεφτεί - μαλλον με IFTTT)
- προφανώς και μερικούς ακόμα που δεν έχω σκεφτεί (μου λες από την εμπειρία σου τι άλλο βολεύει-χρειάζεται)

Για τους αισθητήρες θα ήθελα να είναι της sonoff γιατί είναι αρκετά οικονομικοί και νομίζω ότι δουλεύουν σωστά.(?) Τουλάχιστον 2-3 μπρίζες που έχω και ένα φις είναι οκ

Σημαντικό να αναφέρω ότι ακόμα δεν έχω βάλει-ψάξει σύστημα συναγερμού
Υπάρχει προεγκτατάσταση (μάντεψε που έρχονται όλα τα καλώδια = στο ντουλάπι του ρουτερ :)) και έχουν μπεί και οι παγίδες με καλώδια για να αποφύγω τα μερεμέτια αλλά δεν ξέρω ακόμα τι να πάρω

Τώρα για παράδειγμα όταν πηγαίνω για ύπνο έχω μια ρουτίνα στο Google Home που λεω goodnight και κλείνει τα όλα τα παντζούρια τα φώτα την τηλεόραση κλπ. Ιδανικά θέλω να οπλίζει και τον συναγερμό
Μου λες αν έχεις κάτι υπ'όψιν σου.

Προς το παρόν έχω
- Τις πρίζες και φις της sonoff
- αυτούς τους διακόπτες για παντζούρια-τέντες = https://www.amazon.co.uk/Konesky-Stepless-Compatible-Assistant-withTiming/dp/B07FMTYF34
- αυτούς για τα φώτα = https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07NXT6XXM/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s02?ie=UTF8&psc=1
- αυτά τα dimmer = https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07FMTYF34/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1
- nest θερμοστάτη (ακόμα δεν έχει γίνει η εγκατάσταση
- 1 Broadlink mini (για να χειρίζεται τηλεκοντρόλ + air condition
- 2 aircondition wifi = https://www.electroholic.gr/el/product/AIRAUX00005
- Lg TV με webos
- 1 camera wifi - digoo και σκέφτομαι να πάρω και αυτές
a. https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07S63GLML/ref=ox_sc_act_title_2?smid=ASZLVPXHTPAXH&psc=1 +
b. https://www.amazon.co.uk/gp/product/B013QOI8LE/ref=ox_sc_act_title_3?smid=A3A2CXYYZY6QI8&psc=1

Όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει :)

- - - Updated - - -

Αύριο μάλλον θα παραλάβω το MikroTik hAP ac².

Για τα παρακάτω τι λες?

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01CD5VC92/ref=ox_sc_act_title_3?smid=APNCCD3YGUDZ3&psc=1

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07GSSNND4/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3BJL0TMIKZ9XI&psc=1

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B06XFSZGCC/ref=ox_sc_act_title_1?smid=AGOZQGX0IJZAS&psc=1

Προτιμώ παραγγελία από amazon γιατί δεν βρήκα κατάστημα που να τα έχει όλα.. και συνήθως τα σχόλια είναι έγκυρα άρα περίπου γνωρίζω τι παίρνω (δεν έχω πάρει κάτι και να μην είναι αντίστοιχο της βαθμολογίας)

Για να γλυτώνω μεταφορικά σκέφτομαι να πάρω και τις 2 κάμερες που αναφέρω στο τέλος του ποστ.

griniaris
10-09-19, 15:01
Χρόνος υπάρχει φυσικά. Δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση.
Από το λίγο διάβασμα που έχω κάνει και έγω στο Home Assistant έχω καταλήξει.
Από αισθητήρες χρειαζομαι
-Υγρασίας που ιδανικα θέλω να συνδιαστούν με ηλεκτροβάνες για να κλείνουν αυτόματα σε περίπτωση που υπάρχει διαροή
-Καπνού για να μην πιάσουμε καμιά φωτιά
-1-2 για την πόρτα εισόδου ώστε όταν μπαίνω σπίτι και ανάλογα την περίπτωση να ανοίγουν παντζούρια ή φώτα κλπ
- κάτι θα χρειαστώ για το αυτόματο πότισμα επίσης αλλά ακόμα δεν το έχω σκεφτεί-ψάξει
- έχω ήδη μια κάμερα για να παρακολουθώ τον σκύλο (σαλόνι) και νομίζω ότι θα βάλω ακόμα 2 τουλάχιστον - μια έξω στην βεράντα + μια ακόμα στο σαλόνι
- στο παρκινγκ (πυλωτής) θέλω να βάλω κάτι όπου όταν πλησιάζω να ανοίγει την πόρτα (και αυτό ακόμα δεν το έχω πολυσκεφτεί - μαλλον με IFTTT)
- προφανώς και μερικούς ακόμα που δεν έχω σκεφτεί (μου λες από την εμπειρία σου τι άλλο βολεύει-χρειάζεται)

Για τους αισθητήρες θα ήθελα να είναι της sonoff γιατί είναι αρκετά οικονομικοί και νομίζω ότι δουλεύουν σωστά.(?) Τουλάχιστον 2-3 μπρίζες που έχω και ένα φις είναι οκ

Σημαντικό να αναφέρω ότι ακόμα δεν έχω βάλει-ψάξει σύστημα συναγερμού
Υπάρχει προεγκτατάσταση (μάντεψε που έρχονται όλα τα καλώδια = στο ντουλάπι του ρουτερ :)) και έχουν μπεί και οι παγίδες με καλώδια για να αποφύγω τα μερεμέτια αλλά δεν ξέρω ακόμα τι να πάρω

Τώρα για παράδειγμα όταν πηγαίνω για ύπνο έχω μια ρουτίνα στο Google Home που λεω goodnight και κλείνει τα όλα τα παντζούρια τα φώτα την τηλεόραση κλπ. Ιδανικά θέλω να οπλίζει και τον συναγερμό
Μου λες αν έχεις κάτι υπ'όψιν σου.

Προς το παρόν έχω
- Τις πρίζες και φις της sonoff
- αυτούς τους διακόπτες για παντζούρια-τέντες = https://www.amazon.co.uk/Konesky-Stepless-Compatible-Assistant-withTiming/dp/B07FMTYF34
- αυτούς για τα φώτα = https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07NXT6XXM/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o04_s02?ie=UTF8&psc=1
- αυτά τα dimmer = https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07FMTYF34/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o05_s00?ie=UTF8&psc=1
- nest θερμοστάτη (ακόμα δεν έχει γίνει η εγκατάσταση
- 1 Broadlink mini (για να χειρίζεται τηλεκοντρόλ + air condition
- 2 aircondition wifi = https://www.electroholic.gr/el/product/AIRAUX00005
- Lg TV με webos
- 1 camera wifi - digoo και σκέφτομαι να πάρω και αυτές
a. https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07S63GLML/ref=ox_sc_act_title_2?smid=ASZLVPXHTPAXH&psc=1 +
b. https://www.amazon.co.uk/gp/product/B013QOI8LE/ref=ox_sc_act_title_3?smid=A3A2CXYYZY6QI8&psc=1

Όλο και κάτι θα έχω ξεχάσει :)

- - - Updated - - -

Αύριο μάλλον θα παραλάβω το MikroTik hAP ac².

Για τα παρακάτω τι λες?

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B01CD5VC92/ref=ox_sc_act_title_3?smid=APNCCD3YGUDZ3&psc=1

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B07GSSNND4/ref=ox_sc_act_title_2?smid=A3BJL0TMIKZ9XI&psc=1

https://www.amazon.co.uk/gp/product/B06XFSZGCC/ref=ox_sc_act_title_1?smid=AGOZQGX0IJZAS&psc=1

Προτιμώ παραγγελία από amazon γιατί δεν βρήκα κατάστημα που να τα έχει όλα.. και συνήθως τα σχόλια είναι έγκυρα άρα περίπου γνωρίζω τι παίρνω (δεν έχω πάρει κάτι και να μην είναι αντίστοιχο της βαθμολογίας)

Για να γλυτώνω μεταφορικά σκέφτομαι να πάρω και τις 2 κάμερες που αναφέρω στο τέλος του ποστ.

Καλα εκανες και πηρες το MikroTik hAP ac² . Θα δεις οτι θα το ευχαριστηθεις παρα πολυ.

Το raspberry με τα περιφεριακα ενταξει φαινονται. Τιμες δεν ξερω την ισιοτιμια οπως επισης αν εισαι εσυ ενταξει με αμαζον , μια χαρα.

Για τις καμερες.... δεν τις ξερω καθολυο αυτες. Τις θελεις μονο για live stream? καταγραφη δεν θελεις καθολου?
Αποψη μου να μην μπλεξεις ακομα αυτοματισμους με καμερες. ανεξαρτητα και τα δυο μεχρι να αποκτησεις εξοικιωση με το hassio . θελει αρκετη παραμετροποιηση για να φερεις ολες τις ρουτινες στα μετρα σου.
Οπως επισης για να φτιαξεις τις καρτες και την εμφανιση οπως σου αρεσει καλυτερα. Φαντασου εγω ακομα ειμαι με default view μεχρι να τελειωσω με ολο το σπιτι.
δυο-τρεις φορες που το δοκιμασα το εφτιαξα ομορφο αλλα με καθε προσθηκη χαλαγε και δεν μου αρεσε. οποτε το αφησα για το τελος.

Αποψη μου ... παρε αν μπορεις και το raspberry. και ξεκινα να "παιζεις" με αυτο. να το "χαλασεις" μερικες φορες για να δεις τι κανεις λαθος και να μαθεις απο αυτο. να δεις επισης τι προβληματα μπορει να συναντησεις.
Οποτε οταν εισαι αρκετα ανετος να κανεις μια φρεσκια εγκατασταση και να ξεκινησεις να βαλεις οσες συσκευες εχεις ηδη.

Αυτο με το ποτισμα ειναι σχετικα ευκολο. Απλα θα πρεπει να το κανεις και να το παρακολουθεις τον πρωτο καιρο οτι δουλευει οπως θες. Μην το βαλεις και το αφησεις στην τυχη του.

Αισθητηρες καπνου για φωτια κλπ το θεωρω τελειως περιττο.

Εφοσον εχεις καλωδιωση για συναγερμο.....το να βαλεις παγιδες και ρανταρ ειναι καλο. Ολα αυτα θα πανε σε κατι ΤΕΤΟΙΟ (https://community.home-assistant.io/t/konnected-alarm-panel-connect-a-wired-alarm-system-to-ha-new-in-0-70/53620)

Επειδη ετσι ημουν και εγω... ανυπομονος... εμαθα οτι θα πρεπει να τελειωνει καθε κομματι πριν παω στο επομενο. Οποτε σιγα σιγα θα το χτισεις.

Και η χαρα ειναι πολυ μεγαλυτερη με καθε "μικρη νικη" .

gup
10-09-19, 16:11
Θα το παραγγείλω σύντομα γιατι το είχα σκοπό έτσι και αλλιώς
Η ερώτηση μου είναι γενικά οι wifi διακόπτες που έχω τώρα καθώς και οι υπόλοιπες συσκευές πόσο εύκολο είναι να τις δει + συνεργαστεί ο ΗΑ?

griniaris
10-09-19, 18:59
Θα το παραγγείλω σύντομα γιατι το είχα σκοπό έτσι και αλλιώς
Η ερώτηση μου είναι γενικά οι wifi διακόπτες που έχω τώρα καθώς και οι υπόλοιπες συσκευές πόσο εύκολο είναι να τις δει + συνεργαστεί ο ΗΑ?

Κοιτα, η αληθεια ειναι οπως σου ειπα οτι εριξα πολυ διαβασμα. Ολοι οι δρομοι για να εχω το κεφαλι μου ησυχο οδηγουσαν σε ενα συμπερασμα.
Θα πρεπει να εχω κοινη πλατφορμα στους αισθητηρες-ρελε-φωτα-led κλπ κλπ

Οποτε φροντισα να προμηθευομαι με υλικα που μπορουσα να περασω custom firmware . Οποτε αυτοματα αποδεσμευονται ολα απο τους κινεζικους srver και ειμαι 1000% σιγουρος οτι θα παιξει χωρις προβληματα.

Παιρνω λοιπον τα παντα sonoff-compatible. και περναω firmware tasmota. Ειλικρινα εμεινα αφωνος απο την απιστευτη δουλεια που εχουν κανει. Πανευκολο στη χρηση ειτε μεμονωμενα ειτε μεσω Hassio.

Χρησιμοποιω MQTT broker το οποιο ειναι ιδανικο για τους αυτοματισμους.

Ριχνω τωρα κατι ματιες σε αυτα που εχεις για να δω τι γινεται και πως επικοινωνουν και τι δυνατοτητες εχουν.

Υ.Γ. γενικα το εχεις με τους υπολογιστες και 5-10 βασικα πραγματακια? αν βλεπεις πχ στον υπολογιστη καποια βηματα για να περασεις firmware πιστευεις θα τα καταφερεις?

gup
10-09-19, 19:12
Το ψιλοεχω νομίζω
Από ότι έχω δει θα μπορέσω πχ να περάσω το firmware και με λίγη βοήθεια νομίζω θα τα καταφέρω.

Έριξα μια ματιά και εγώ. Ευτυχώς για τους meross έβγαλαν κάτι και κατά πάσα πιθανότητα θα τους βρει ο ΗΑ
Για τους konesky δεν είναι και πολύ σίγουρος..

Παρόλα αυτά έγινε και αυτή η παραγγελία και την επόμενη εβδομάδα θα είναι εδώ λογικά..

Για το θερμοστατη nest πρέπει να έχει φάει άκυρο..

Αν τελικά δεν μου βγει για αυτή την χρήση θα το κρατήσω για server ή για άλλη χρήση. Σε κάθε περίπτωση θα το έπαιρνα για δοκιμές

griniaris
10-09-19, 19:24
Απο οτι καταλαβα εννοεις το raspberry.

Μεχρι να ερθει μπορεις να στησεις ενα VM στον υπολογιστη σου και να κανεις δοκιμες. Οτι και να χαλασεις γυρνας το snapshot και ξαναδοκιμαζεις.

Αληθεια ποσο τις εχεις πληρωσει αυτες τις συσκευες?

Εγω πχ παιρνω ΑΥΤΑ (https://www.aliexpress.com/item/32981686523.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.72de4c4dBOivxZ) και σε αυτα συνδεω τους διακοπτες με 3,3v καθως επισης και τους αισθητηρες θερμοκρασιας-υγρασιας.

Επισης εχω παρει διακοπτες 433ΜΗz ΑΥΤΟΥΣ (https://www.aliexpress.com/item/4000106691848.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.72de4c4dBOivxZ) και ετσι μπορω να βαλω διακοπτες οπουδηποτε ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ και να κανουν οτιδηποτε τους προγραμματισω.

Τελος για θερμοστατη εχω παραγγειλει ΑΥΤΟ (https://www.aliexpress.com/item/32996204986.html?spm=a2g0o.cart.0.0.7cb63c003YBoAF&mp=1). ακομα δεν εχει ερθει αλλα δεν νομιζω να αντιμετωπισω προβλημα.

και πως και μπηκες σε αυτο το τριπακι?

EDIT : για τα meross βρηκα το εξης..... δουλευουν αλλα με καποια καθυστερηση.
home assistant -> IFTTT -> Meross
It works but with a delay.

gup
10-09-19, 20:48
Στο τριπάκι μπήκα γιατί πάντα μου άρεσαν όλα τα gadget και αυτοματισμοί.
Κάτι βασικό που έπρεπε να λάβω υπόψιν μου είναι ότι στο σπίτι όλα πρέπει να λειτουργούν πρώτα χειροκίνητα και έπειτα αυτοματοποιημένα μιας και δεν μένω μονος μου.
Υπάρχουν παιδιά και ενίοτε γιαγιάδες κλπ.
Επειδή μπήκα σε δικό μου σπίτι είπα να πάρω κάτι που να είναι λειτουργικό, εμφανίσιμο και εύκολο στο σετάρισμα (με google home είναι γελοίο) οπότε οι τιμές που βλέπεις στα προιόντα είναι και αυτές που πλήρωσα (χωρις ΦΠΑ)
Βέβαια επειδή έγιναν όλα πολύ γρήγορα και δεν υπήρχε χρόνος (το σπίτι αγοράστηκε στα τούβλα) και σε όλα κάναμε τις δικές μας παρεμβάσεις (όσο φτάναμε βέβαια) έμαθε σε 5 μήνες τα πάντα για τις οικοδομές :)

Παράλληλα κοίταγα για το "smart home" όπως και όποτε μπορούσα..
Για τον home assistant για να είμαι ειλικρινής περίμενα ότι θα είναι περισσότερο απλό στο να επικοινωνεί με τις συσκευές, αλλα τελικά δεν είναι..
Αυτή τη στιγμή τα κύρια που ήθελα να έχω τα έχω μέσω GH, επειδή όμως μου αρέσει και η αυτονομία μου, είχα πει ότι κάποια στιγμή θα δοκιμάζα και το ΗΑ.

Το πιο πιθανό είναι να βρω κάποια συνδυαστική λύση αν δεν μπορούν να περάσουν όλα στο HA. Ελπίζω μόνο να μην βαρεθώ στην πορεία και να έχω και τον χρόνο βέβαια να ασχοληθώ.
Θα δούμε

*Νομιζω ότι τα φώτα meross θα λειτουργούν. κοίτα κάτω κάτω
(https://community.home-assistant.io/t/are-meross-switches-compatible-with-any-existing-components/51548/95)
Αύριο έρχεται το ΑΡ. Δώσε καμιά οδηγία να δω τι θα χρειαστεί να κάνω :)

griniaris
10-09-19, 21:13
Αύριο έρχεται το ΑΡ. Δώσε καμιά οδηγία να δω τι θα χρειαστεί να κάνω :)

If you want to use Mikrotik Routerboard only as access point you should:
1. Reset the board with option No default configuration
2. Login with WinBox with MAC address
3. Create new bridge interface
4. Put in created bridge all of the Ethernet and wireless interfaces
5. Set IP address on bridge for management purposes, for example if your main router LAN IP is 192.168.1.1 for MikroTik use 192.168.1.10
6. Now you have Ethernet switch and access point. If you want to manage Routerboard from outside of your LAN, you need to create default route under IP->Routes with destination 0.0.0.0/0 and gateway LAN IP of your main router. In my example this will be 192.168.1.1 Of course you need to forward port(s) for remote management in your main router.
7. Of course configure wireless interface with desired SSID, password etc.

Ειναι πολυ απλο. μην αγχωνεσαι. θα σε βοηθησω οταν ερθει η ωρα.

Σαφως ολα θα πρεπει να λειτουργουν αυτονομα. Ειναι βασικος κανονας αυτος.

Μερικα ειναι ευκολα. καποια αλλα πιο δυσκολα. Αν δεν λερωσεις και λιγο τα χερια σου δεν γινεται. Τουλαχιστον οχι χωρις να τα χρυσοπληρωσεις.

Αλλα σε καμμια περιπτωση δεν θα βαρεθεις. Αν εχεις το μικροβιο μεσα σου δεν φευγει ποτε.

Αν μπορεις καποια στιγμη βαλε και καμμια φωτο απο τα 2 ντουπαλια να δουμε τα καλωδια.

Επισης θα πρεπει να αρχισεις να γραφεις σημειωσεις. (ειτε σε χαρτι ειτε σε .docx) Αλλιως θα χαθεις με ολα αυτα που θα πρεπει να ξερεις.


Μεχρι να ερθει αυριο το mikrotik.... μπες στο plus. στο DHCP ρυθμισε το να ξεκιναει πιο πανω απο το default.
πχ 192.168.1.100 εως 192.168.1.200 και lease time μικρο. πχ εγω το εχω 8 ωρες.
Θα χρειαστουμε καποιες στατικες εσωτερικες ΙΡ οποτε να εισαι ετοιμος.
Και αν δεν εχεις.... φτιαξε και ενα noip ddns η οποιο αλλο θελεις. θα χρεαστει για το hassio.

gup
10-09-19, 21:48
Καλα από τις οδηγίες του ΑΡ δεν κατάλαβα σχεδόν τίποτα. Δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με ρουτερ και δεν γνωρίζω τις ορολογίες (ούτε τις έχω ξανακούσει τις περισσότερες) :)

Επειδή τώρα είναι όλα συνδεδεμένα από 192,168,1,1 μέχρι 30 τι θα γίνει αν το βάλω πάνω από το default?
Μόλις διάβασα τι είναι το lease time. Ποιες συσκευές υπολογίζεις ότι θα συνδέονται έτσι?

noip ddns: παλι δεν ξέρω τι κάνει και διαβάζοντας δεν κατάλαβα καλά. λες να μπω εδω (https://www.noip.com/) και να φτιάξω ενα δικό μου hostname όπου κάτι θα το κάνω όταν μπει ο ΗΑ? Αν ναι έχει σημασία που θα το κάνω? πχ στο hopto.org ή ddns.net?

Συγνώμη για τις πολλές απορίες αλλά ξαναλέω δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με αυτά.

** φωτο από τα ντουλάπια. Και πάλι σορυ για την ακαταστασία αλλά μέχρι να καταλήξω τι θα μπει που δεν ασχολούμαι και πολυ

206716

206717

dimitri_ns
10-09-19, 22:08
Tί θερμοκρασίες πιάνουν τα ντουλάπια ?
Γιατί δεν βλέπω καμμιά τρύπα ..

griniaris
10-09-19, 22:22
Για το ΝΕΣΤ μαλλον θα το καταφερουμε. Ειδα εδω (https://www.home-assistant.io/components/nest/)οτι υποστηριζεται.

1) τον λογαριασμο noip θα τον φτιαξεις για να μπορεις απο παντου να "φτανεις" στο σπιτι σου.
Στην ουσια το ονομα που θα φτιαξεις ( toonomasou.ddns.net ) θα βρισκει τον δρομο για το σπιτι σου για να τα χειριζεσαι ολα απο αποσταση αν θελεις.

Στατικες ΙΡ θα δωσεις σε σημαντικες συσκευες που πρπει να τις βρισκουν αλλες συσκευες. πχ το HASSIO ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να εχει στατικη.
Οταν πχ βαλεις καμερες το ιδιο. κλπ κλπ

Οι "ασημαντες" συσκευες θα παιρνουν ΙΡ απο τον DHCP πχ κινητα κλπ κλπ

Αν εχεις ορεξη θα τις μαθεις τις ορολογιες και θα δεις τι εχανες τοσα χρονια.

gup
10-09-19, 23:20
Επειδή τώρα είναι όλα συνδεδεμένα από 192,168,1,1 μέχρι 30 τι θα γίνει αν το βάλω πάνω από το default?
Θα μπουν αυτόματα μετά το 100?

@dimitri ns
έχεις δίκιο. Μαραγκός και ηλεκτρολόγος δεν μου είπαν κάτι δυστηχώς και εγώ δεν το σκέφτηκα
Τωρα περιμένω το μαραγκό να δούμε τι θα κάνουμε..

- - - Updated - - -

Αυτό πρέπει να κάνω? να πατήσω save? :)

206723

griniaris
11-09-19, 00:21
Ναι.

Αυτες τις ρυθμισεις βεβαια τις εχω εγω γιατι ετσι με βολευει.

Θα δεις εσυ τι εξυπηρετει τις αναγκες σου.

gup
11-09-19, 07:37
Ωραία το έκανα και βλέπουμε.

Κάποια σιγμή είχα προσπαθήσει να αλλάξω το dns server όμως κάτι σαν να μην πήγαινε καλά, και ήταν πιο αργό
Μου έβγαζε και εξακουλουθεί να βγάζει στο system message το παρακάτω μηνυμα. (δεν ξέρω αν το εβγαζε και πριν την αλλαγή ή όχι)

DNSv6-error:The DNSv6 Servers 2a02:587:101:0:212:205:212:205 replies Non Existent Domain(3). (P008)

Είναι οκ ή κάτι πρέπει να κάνω?

Επίσης για 1 δευτερόλεπτο όταν επιλέγω home network μου βγάζει το παρακάτω (το πήρα με screenshot)
Κάτι δεν πάει καλά?

206726

και παίρνω τα παρακάτω στατιστικα

206727

βάζω και αυτά (δεν ξέρω αν χρειάζονται αλλά θε λείπω σε λίγο από το σπίτι)

206728

206729

griniaris
11-09-19, 12:45
Ωραία το έκανα και βλέπουμε.

Κάποια σιγμή είχα προσπαθήσει να αλλάξω το dns server όμως κάτι σαν να μην πήγαινε καλά, και ήταν πιο αργό
Μου έβγαζε και εξακουλουθεί να βγάζει στο system message το παρακάτω μηνυμα. (δεν ξέρω αν το εβγαζε και πριν την αλλαγή ή όχι)

DNSv6-error:The DNSv6 Servers 2a02:587:101:0:212:205:212:205 replies Non Existent Domain(3). (P008)

Είναι οκ ή κάτι πρέπει να κάνω?

Επίσης για 1 δευτερόλεπτο όταν επιλέγω home network μου βγάζει το παρακάτω (το πήρα με screenshot)
Κάτι δεν πάει καλά?



Η γραμμη σου ειναι παρα πολυ καλη. Δεν βλεπω να εχεις κανενα θεμα.

Για το μυνημα που λες... αν ειναι στιγμιαια ισως ειναι μεχρι να "φερει" τα στοιχεια του SSID . Το βλεπει κενο και βγαζει μυνημα καθως δεν ειναι φυσιολογικο.

Για το DNS . Ειναι πολυ ευκολο να αλλαξεις . Το οτι βγαζει μυνημα σφαλματος ή και το οτι αργουσε προφανως οφειλεται στο IPv6 .
Πηγαινε στην καρτέλα Internet επιλέγεις Connection/Internet Configuration και αλλάζεις IP Version σε IPV4 μόνο. Λογικα θα ειναι ενταξει.

Για τις προηγουμενες αποριες... (θεωρω οτι δεν το γνωριζεις) το 192.168.1.0/24 ειναι το δικο σου C-CLASS (δικτυο).
Οποτε ειναι της μορφης 192.168.1.x και το /24 ειναι η μασκα που δηλωνει ποσες ΙΡ περιεχει.
Aν βαλεις /24 τοτε μπορεις να εκμταλευτεις 254 ΙΡ δηλαδη απο 192.168.1.1. εως 192.168.1.254
Αν βαλεις /25 ειναι οι μισες. αλλα ας μην σε μπερδευω.

Το /24 μεταφραζεται αλλιως σε 255.255.255.0 . Ειναι το subnet mask στην καρτελα με την ΙΡ του speedport.


Οποτε θεωρω οτι εχουμε και τις 254 ΙΡ διαθεσιμες. Για λογους ευκολιας το modem-router το αφηνουμε στην αρχη. 192.168.1.1
Χρειαζομαστε ενα pool για τον DHCP για να δινει δυναμικες ΙΡ (για οσο χρονο το εχουμε ρυθμισει) σε συσκευες που πηγαινοερχονται. Οποτε υπολογιζουμε (στο περιπου) ποσες ειναι και αναλογως βαζουμε το ευρος. πανω απο 100 το θεωρω υπερβολικο για σπιτι και κατω απο 20 λιγο. Οποτε οτιδηποτε απο 20 εως 100 ειναι καλα.

Το θεμα ειναι ποιες θα ειναι αυτες οι ΙΡ του pool. ειτε θα ειναι στην αρχη ειτε στο τελος ειτε οπουδηποτε στη μεση.
Για λογους ευκολιας ΕΓΩ..... ΔΕΝ το βαζω στην αρχη ποτε.
Μετα το ρουτερ στην .1 αρχιζω και δινω ΙΡ στις γνωστες συσκευες που ειναι βασικες στο δικτυο μου.
Ειτε ειναι ενα επιπλεον ΑΡ ειτε ενα managed switch ειτε ενας σερβερ ειτε μια τηλεοραση ειτε ενα ΙΡ τηλεφωνο ειτε ενα wifi-link κλπ κλπ

Ολα αυτα τα εχω σε excel για να ξερω ακριβως τι γινεται. Γραφω ονομα-τυπος-περιγραφη-mac address-ip address-σχολια

Τα στοιχεια αυτα αν δεν τα γνωριζεις μπορεις να τα βρεις ευκολα με ενα δωρεαν προγραμμα πχ αυτο (https://www.advanced-ip-scanner.com/gr/).

καλο θα ηταν ΠΡΙΝ αρχισεις να επεκτεινεις το δικτυο σου.... να τα γραψεις για να μην "χαθεις" μετα.

Υ.Γ. αν θυμασαι στο αλλο νημα που σου ελεγε νομιζω ο jikoukos για τα ΑΡ που ηθελες να παρεις.... οτι πρεπει να ειναι στο ιδιο δικτυο.... Εννοουσαμε οι ΙΡ τους να ειναι ΜΕΣΑ στο 192.168.1.0/24

Δεν ξερω αν τα γνωριζες η οχι αλλα σιγουρα ειναι απο τα βασικα που θα πρεπει να ξερουμε για να προχωρησουμε στο automation κομματι.

gup
11-09-19, 13:56
Κάτι κατάλαβα και φυσικά σωστά υπέθεσες δεν τα γνώριζα.
Οι 254 ΙΡ είναι διαθέσιμες
Ήδη έχω καταγράψει τις mac από τις υπάρχουσες συσκευές σε εξέλ και θα συνεχίσω με καθε μια που προστιθεται.
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις παρέλαβα το ΑΠ :)
Το απόγευμα που θα πάω σπίτι θα προσπαθήσω να κάνω την εγκατάσταση.
Στο ντουλάπι της τηλεόρασης έχω ένα switch.

1. Θα το συνδέσω στο ρεύμα και στο switch.
2. Θα κατεβάσω στο λαπτοπ το winbox και θα το βάλω σε No default configuration (είδα 1 video)
από το 3 και κάτω δεν γνωρίζω - καταλαβαίνω τίποτα :(

3. Create new bridge interface
Είδα το μενου του winbox - άρα πηγαίνω εκεί που λέει bridge

4. Put in created bridge all of the Ethernet and wireless interfaces
Πάλι από video είδα περίπου τι γίνεται. Εδώ θα προσθέσω το wlan?


5. Set IP address on bridge for management purposes, for example if your main router LAN IP is 192.168.1.1 for MikroTik use 192.168.1.10
Εδω λέω να βάλω το 192.168.1.2?

6. Now you have Ethernet switch and access point. If you want to manage Routerboard from outside of your LAN, you need to create default route under IP->Routes with destination 0.0.0.0/0 and gateway LAN IP of your main router. In my example this will be 192.168.1.1 Of course you need to forward port(s) for remote management in your main router.
αυτό ειδικά στο τέλος ΔΕΝ καταλαβαίνω

7. Of course configure wireless interface with desired SSID, password etc
δεν ξέρω που που είναι στο μενού, λογικά θα το βρώ.. να βάλω ίδια ssid + password με το speedport?

Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τα video που είδα τα παραπάνω μου φαίνονται απλά :)

griniaris
11-09-19, 16:04
Κάτι κατάλαβα και φυσικά σωστά υπέθεσες δεν τα γνώριζα.
Οι 254 ΙΡ είναι διαθέσιμες Αρκει να εχεις δηλωσει το 255.255.255.0 ή το /24
Ήδη έχω καταγράψει τις mac από τις υπάρχουσες συσκευές σε εξέλ και θα συνεχίσω με καθε μια που προστιθεται. Οι ΙΡ ειναι πιο σημαντικες
Τα καλά νέα είναι ότι μόλις παρέλαβα το ΑΠ :) Καλοριζικο.... Θα Δεις ειναι τελειο.
Το απόγευμα που θα πάω σπίτι θα προσπαθήσω να κάνω την εγκατάσταση.
Στο ντουλάπι της τηλεόρασης έχω ένα switch.

1. Θα το συνδέσω στο ρεύμα και στο switch. Σωστα.
2. Θα κατεβάσω στο λαπτοπ το winbox και θα το βάλω σε No default configuration (είδα 1 video) No default configuration & no backup
από το 3 και κάτω δεν γνωρίζω - καταλαβαίνω τίποτα :(

3. Create new bridge interface
Είδα το μενου του winbox - άρα πηγαίνω εκεί που λέει bridge Σωστα.

4. Put in created bridge all of the Ethernet and wireless interfaces
Πάλι από video είδα περίπου τι γίνεται. Εδώ θα προσθέσω το wlan? Ολα τα Wlan και ολα τα ether.


5. Set IP address on bridge for management purposes, for example if your main router LAN IP is 192.168.1.1 for MikroTik use 192.168.1.10
Εδω λέω να βάλω το 192.168.1.2? Καλο θα ηταν οπως ειπαμε να υπαρχει μια λογικη συνεχεια στις ΙΡ. οποτε ναι. Με /24

6. Now you have Ethernet switch and access point. If you want to manage Routerboard from outside of your LAN, you need to create default route under IP->Routes with destination 0.0.0.0/0 and gateway LAN IP of your main router. In my example this will be 192.168.1.1 Of course you need to forward port(s) for remote management in your main router.
αυτό ειδικά στο τέλος ΔΕΝ καταλαβαίνω Δεν ειναι κατι δυσκολο. Πας IP->Routes και προσθετεις ενα route. 0.0.0.0 (ολα δηλαδη) να πηγαινουν στο ρουτερ σου. (το 192.168.1.1)

7. Of course configure wireless interface with desired SSID, password etc
δεν ξέρω που που είναι στο μενού, λογικά θα το βρώ.. να βάλω ίδια ssid + password με το speedport?

Εγω δεν θα εβαζα τα ιδια. Μονο προβληματα ειχα οταν το εκανα ετσι. Οποτε καλο θα ηταν να βαλεις κατι διαφορετικο.
Ισως σου φανουν δυσκολα εκει αλλα θα στα εξηγησω.

Η αλήθεια είναι ότι σε σύγκριση με τα video που είδα τα παραπάνω μου φαίνονται απλά :) Οτιδηποτε αγνωστο μας φαινεται δυσκολο. αλλα δεν ειναι .



EDIT : Το ρουτερ που πηρες κανει τα παντα. πχ μπορει να ειχες 2 γραμμες ιντερνετ και να ηθελες να τις συνδιασεις σαν μια. Η και 4 ακομα.
Η μπορει να ηθελες να μοιρασεις το ιντερνετ σου σε καποιον αλλο και να ειναι τελειως διαφορετικα δικτυα.
Εμεις τωρα στην ουσια το κανουμε "χαζο" και βαζουμε ολες τις ethernet και τα ασυρματα μαζι. το κανουμε δηλαδη προς το παρον ενα απλο ΑΡ.

gup
11-09-19, 22:25
Μπα, δεν καταλαβαίνω τίποτα :)
Ουτε ξέρω τι βοήθεια να ζητήσω...

έφτασα μέχρι την γεφυρα.. :)

206737

αλλά εδώ δεν τα βλέπω σωστά..

206738

τουλαχιστον βλεπει το δίκτυο

206739

- - - Updated - - -

Όλα καλά με την εγκατάσταση. Ευχαριστώ πολύ!

Υπάρχει κάποιος τρόπος να δω ποσα MB ταχύτητα καταναλώνει η κάθε ασύρματη συσκευή που είναι συνδεδεμένη στο δίκτυο από το mikrotek?

@ ADSLgr.com All rights reserved.