Επιστροφή στο Forum : Νέα δομημένη καλωδίωση και νέος πονοκέφαλος!
Καλησπέρα στην κοινότητα :)
Νέος χρήστης, νέο διαμέρισμα, και χρειάζομαι τα φώτα σας.
Έχω σε μια ντουλάπα του σπιτιού μια σειρά από καλώδια. Όλα είναι UTP Cat5e T568B. Και όλα είναι γυμνά δηλαδή πρέπει να τους περάσω εγώ τελικά φις/κλιπ (είτε RJ11 είτε RJ45).
Ένα γράφει «ΟΤΕ» και είναι το βασικό καλώδιο που έρχεται από έξω, ενώ τα υπόλοιπα 12 πάνε σε πριζάκια στα διάφορα δωμάτια του σπιτιού - 7 πριζάκια είναι τηλεφώνου (RJ11) και 5 είναι LAN/data (RJ45).
Κοίταξα από πίσω και τα πριζάκια LAN στα δωμάτια έχουν πάνω τους ενωμένα και τα 4 ζεύγη του UTP, ενώ τα πριζάκια τηλεφώνου έχουν μόνο τα 2 ζεύγη του UTP.
Έχω φανταστεί τη λύση από ΟΤΕ σε router, από router σε network switch, και από το switch στα δωμάτια. Απλά δεν είμαι σίγουρος για τα εξής:
Ερώτηση 1. Φαντάζομαι ότι ο router (που δεν έχω αγοράσει ακόμα) θα έχει υποδοχή για RJ11 (όχι RJ45) οπότε θα πρέπει να βάλω φις RJ11 στη καλώδιο UTP του ΟΤΕ? (δηλαδή να συνδέσω μόνο τα 2 ζεύγη των γραμμών 1 και 2 πάνω στο φις, με τα άλλα 2 ζεύγη μονωμένα/κενά?). Περίεργο μου κάνει να φέρνω λιγότερα καλώδια στο router (2 ζεύγη του ΟΤΕ στο router μέσω RJ11) και ο router να μου δίνει περισσότερα μέσα στο σπίτι (4 ζεύγη στις LAN). Σκέφτομαι κάτι λάθος?
Ερώτηση 2. Εντάξει τα καλώδια που πάνε από τις LAN του switch στα πριζάκια LAN στα δωμάτια, αλλά τι γίνεται με τα καλώδια που καταλήγουν σε τηλεφωνικά πριζάκια στο σπίτι? Είναι εντάξει να ξεκινούν από τις LAN του switch? Πρέπει να βάλω κάποιο φίλτρο?
Κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη!!!
ΥΓ1. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορώ να αλλάξω τα πριζάκια Τηλεφώνου σε DATA στα δωμάτια και να βάλω VoIP αλλά θα ήθελα να βρω μια λύση για την τρέχουσα κατάσταση!
ΥΓ2. Δε γνωρίζω η σύνδεση ΟΤΕ του είναι κλασική ή ευρυζωνική, αλλά νομίζω το πρώτο.
215120
Για το UTP του "ΟΤΕ" που πάει στην ρεγκλέτα της οικοδομής, θα πάρεις ένα εξωτερικό πριζάκι (πχ. https://www.skroutz.gr/s/9959711/CENTRAL-%CE%9C%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CF%83%CE%BC%CF%8C%CF%82-%CF%80%CF%81%CE%AF%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%8E%CE%BD%CE%BF%CF%85-RJ11-6-4-%CE%9B%CE%B5%CF%85%CE%BA%CF%8C-01-04-55X.html)
Σε αυτό θα συνδέσεις το ζεύγος που θα συνδέσει ο ΟΤΕ στη ρεγκλετα (πχ μπλε - μπλε ασπρο).
Έτσι θα έρθει η τηλεφωνία/ιντερνετ στο σπίτι σου.
Από το πριζάκι μετά θα συνδέσεις το router.
Για τις πρίζες RJ-11
Θεωρώ ότι πρέπει να τις αλλάξεις σε RJ-45. Και στις RJ45 αν συνδέσεις σωστά το τηλεφωνικό μπορεις να βάλεις καλώδιο RJ-11
Γενικά:
Στο δωματιάκι μπαίνει το router. Σε μία LAN του router συνδέεις ένα switch και στο switch τερματίζεις όλα τα UTP που έρχονται.
Ότι τηλεφωνία και αν έχεις κρατάς αν θέλεις μία πρίζα RJ-11 και σε αυτήν βάζεις το τηλέφωνο και στο δωματιάκι είτε στο router αν έχεις VOIP είτε στο splitter αν δεν έχεις
Γενικές πληροφορίες:
α. Η τηλεφωνία (άρα και το DSL) δουλεύει μόνο με ένα ζεύγος που τερματίζει πάντα στις 2 μεσαίες επαφές μιας πρίζας ή ενός βύσματος.
β. Το Ethernet δίκτυο δουλεύει με 2 ζεύγη (100Mbps) ή με 4 ζεύγη (Giagabit).
γ. Μέσω του switch μπορεί να περάσει μόνο το Ethernet δίκτυο και όχι η τηλεφωνία.
δ. Η υποδοχή εισόδου σε ένα Router, εξαρτάται από την συσκευή:
Αν πρόκειται για DSL Router, τότε έχει υποδοχή RJ11 για να έρθει η γραμμή από τον πάροχο.
Αν πρόκειται για WiFi Router, τότε έχει υποδοχή RJ45 για να έρθει η σύνδεση από άλλη συσκευή.
1. Εξαρτάται τι Router θα αγοράσεις. Αν θέλεις DSL Router, ώστε να αντικαταστήσεις την συσκευή του παρόχου, τότε το βύσμα θα είναι RJ11.
2. Όχι, δεν θα περάσεις ποτέ και για κανέναν λόγο την τηλεφωνία μέσω του switch. Εκτός αν θέλεις να το κάψεις.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις ένα Patch Panel, στο οποίο στην πίσω σταθερή πλευρά του θα τερματίζουν όλα τα καλώδια από όλες τις πρίζες του σπιτιού.
Στην μπροστινές RJ45 θύρες, θα συνδέεις αντίστοιχα είτε το δίκτυο από τον Router ή το Switch είτε το τηλεφωνικό σήμα.
Με απλά λόγια η εγκατάσταση θα είναι όπως η εικόνα (https://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=75031&d=1279146734). Δες ένα παλιό σχετικό θέμα (https://www.adslgr.com/forum/threads/408729-%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7l).
Το DSL Router θα το βάλεις σε εκείνο το σημείο ή σε άλλο δωμάτιο;
Καλό είναι όλες οι πρίζες (και η τηλεφωνικές) να είναι RJ45 με τερματισμένα και τα 4 ζεύγη, ώστε να είναι εύκολη η χρήση τους κατά το δοκούν είτε για δίκτυο είτε για τηλεφωνία. Τα RJ11 βύσματα κουμπώνουν μια χαρά στις υποδοχές RJ45. Το ανάποδο δεν γίνεται.
sweet dreams
15-05-20, 12:44
Για να ξεκινήσουμε σωστά, τo router θα το βάλεις στην ντουλάπα;; επίσης θα πρέπει να σιγουρέψεις αν η γραμμή θα είναι ευρυζωνική ή POTS.
Kατά τα άλλα, βάζεις ένα μίνι Patch Panel (https://www.ilmako.gr/central-mini-epitoiho-patch-panel-utp-cat6-8-thuron.html) για να συνδέσεις εκεί όλα τα καλώδια δικτύου που θέλεις. Γενικά αποφεύγεις τα φις και ότι μπορείς το τερματίζεις σε πρίζα ώστε να έχεις μια σταθερή και σίγουρη σύνδεση.
Ευχαριστώ παιδιά! Πολύ χρήσιμες απαντήσεις.
Για το UTP του "ΟΤΕ" που πάει στην ρεγκλέτα της οικοδομής
Συγνώμη για την μάλλον άσχετη ερώτηση, αλλά η ρεγκλέτα και η οριολωρίδα είναι το ίδιο πράγμα? Και πως θα συνδέσω τα 4 ζεύγη του ΟΤΕ πάνω της?
Γενικές πληροφορίες:
α. Η τηλεφωνία (άρα και το DSL) δουλεύει μόνο με ένα ζεύγος που τερματίζει πάντα στις 2 μεσαίες επαφές μιας πρίζας ή ενός βύσματος.
β. Το Ethernet δίκτυο δουλεύει με 2 ζεύγη (100Mbps) ή με 4 ζεύγη (Giagabit).
Αυτό το καταλαβαίνω, αλλά εξακολουθεί να με μπερδεύει. Δηλαδή πως από τα 2 καλώδια του UTP του ΟΤΕ που πάνε στο DSL router (π.χ. το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο), μετά o router «γεννάει» άλλα 3 ζεύγη (σύνολο 8 καλώδια) για το υπόλοιπο σπίτι? Θέλω να πω, το Ethernet είτε είναι 100 (2 ζεύγη) είτε 1000 (4 ζεύγη), τελικά μπαίνει μέσα στο σπίτι από την τηλεφωνία του ΟΤΕ που είναι 1 ζεύγος??? Σωστά? Αυτό είναι που μου φαίνεται περίεργο.
Αυτό που χρειάζεται να κάνεις είναι να βάλεις ένα Patch Panel, στο οποίο στην πίσω σταθερή πλευρά του θα τερματίζουν όλα τα καλώδια από όλες τις πρίζες του σπιτιού.
Στην μπροστινές RJ45 θύρες, θα συνδέεις αντίστοιχα είτε το δίκτυο από τον Router ή το Switch είτε το τηλεφωνικό σήμα.
Με απλά λόγια η εγκατάσταση θα είναι όπως η εικόνα (https://www.adslgr.com/forum/attachment.php?attachmentid=75031&d=1279146734). Δες ένα παλιό σχετικό θέμα (https://www.adslgr.com/forum/threads/408729-%CE%94%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7l).
Το DSL Router θα το βάλεις σε εκείνο το σημείο ή σε άλλο δωμάτιο;
Καλό είναι όλες οι πρίζες (και η τηλεφωνικές) να είναι RJ45 με τερματισμένα και τα 4 ζεύγη, ώστε να είναι εύκολη η χρήση τους κατά το δοκούν είτε για δίκτυο είτε για τηλεφωνία. Τα RJ11 βύσματα κουμπώνουν μια χαρά στις υποδοχές RJ45. Το ανάποδο δεν γίνεται.
Νομίζω κατάλαβα τι πρέπει να κάνω. Το patch panel χρησιμεύει ώστε να δώσω DATA στις πρίζες που θέλω DATA και τηλέφωνο στις πρίζες που θέλω τηλέφωνο, ναι? Αλλιώς, αν κάνω όλες τις πρίζες DATA, θα χρειαζόμουν μόνο το switch. Αλλά τότε δε θα μπορούσα ποτέ να συνδέσω τηλέφωνο. Άρα τώρα μένει να καταλάβω πως θα συνδέσω το UTP του ΟΤΕ στην οριολωρίδα.
Για να ξεκινήσουμε σωστά, τo router θα το βάλεις στην ντουλάπα;; επίσης θα πρέπει να σιγουρέψεις αν η γραμμή θα είναι ευρυζωνική ή POTS.
Ναι, ο router θα μπει στη ντουλάπα και μάλλον θα είναι DSL με το WiFi disabled, ώστε να δώσω WiFi από ένα Mesh από κάποιο κεντρικό σημείο του σπιτιού.
Πως μπορώ να μάθω τι γραμμή έχω? (PSTN, ISDN, ευρυζωνική, ή οτιδήποτε?). Να πάρω τον ΟΤΕ? Να σημειώσω ότι ακόμα δεν έχω εγγραφεί για κάποια υπηρεσία τηλεφώνου ή ίντερνετ (δηλαδή το διαμέρισμα δεν έχει ενεργή σύνδεση σταθερού τηλεφώνου – τα άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας προφανώς έχουν). Μήπως μπορώ να επιλέξω εγώ τι γραμμή θέλω όταν κάνω τη σύνδεση? Και αν ναι, τι να επιλέξω?
Συγνώμη για την μάλλον άσχετη ερώτηση, αλλά η ρεγκλέτα και η οριολωρίδα είναι το ίδιο πράγμα? Και πως θα συνδέσω τα 4 ζεύγη του ΟΤΕ πάνω της?
Αυτό το καταλαβαίνω, αλλά εξακολουθεί να με μπερδεύει. Δηλαδή πως από τα 2 καλώδια του UTP του ΟΤΕ που πάνε στο DSL router (π.χ. το ζεύγος μπλε/μπλε-άσπρο), μετά o router «γεννάει» άλλα 3 ζεύγη (σύνολο 8 καλώδια) για το υπόλοιπο σπίτι? Θέλω να πω, το Ethernet είτε είναι 100 (2 ζεύγη) είτε 1000 (4 ζεύγη), τελικά μπαίνει μέσα στο σπίτι από την τηλεφωνία του ΟΤΕ που είναι 1 ζεύγος??? Σωστά? Αυτό είναι που μου φαίνεται περίεργο.
Ναι, οριολωρίδα = ρεγκλέτα. Σε αυτήν έρχεται η γραμμή του παρόχου και συνδέεται όπου θέλουμε, όσον αφορά το τηλεφωνικό σήμα.
Άλλο το τηλεφωνικό σημα, άλλο το DSL, άλλο του δικτύου Ethernet, άλλο το τηλεοπτικό, άλλο το δορυφορικό κλπ. Για το καθένα υπάρχει διαφορετικό καλώδιο.
Το τηλεφωνικό (και το DSL) χρειάζονται μόλις 1 ζεύγος (2 καλωδιάκια). Το Ethernet θέλει 2 ή 4 ζεύγη (4 ή 8 καλωδιάκια).
Ο Router δέχεται το τηλεφωνικό/DSL σήμα σε ένα ζεύγος στην είσοδο RJ11 και "γεννά" Ethernet σήμα που το βγάζει σε 4 υποδοχές RJ45. Δεν έχουν καμία σχέση αυτά τα 2 σήματα.
Νομίζω κατάλαβα τι πρέπει να κάνω. Το patch panel χρησιμεύει ώστε να δώσω DATA στις πρίζες που θέλω DATA και τηλέφωνο στις πρίζες που θέλω τηλέφωνο, ναι? Αλλιώς, αν κάνω όλες τις πρίζες DATA, θα χρειαζόμουν μόνο το switch. Αλλά τότε δε θα μπορούσα ποτέ να συνδέσω τηλέφωνο. Άρα τώρα μένει να καταλάβω πως θα συνδέσω το UTP του ΟΤΕ στην οριολωρίδα.
Όχι!. Το patch panel είναι απλά μια παθητική συσκευή που χρησιμοποιείται ενδιάμεσα κάνοντας την ζωή μας ευκολότερη. Μπαίνει μεταξύ router/switch και τερματικών πριζών στα δωμάτια. Φαντάσου το σαν μία μεγάλη πρίζα με πολλαπλές υποδοχές. Πάντα η σταθερή καλωδίωση (εντός του τοίχου) τερματίζει στα 2 άκρα σε μία πρίζα ή στον πίνακα διανομής (που εδώ είναι το patch panel).
Μπορείς να δώσεις είτε data είτε τηλεφωνία (ανάλογα τι θέλεις). Ότι θα του δώσεις στην μπροστινή θύρα, αυτό το σήμα θα βγει στην πίσω σταθερή καλωδίωση και θα καταλήξει στην αντίστοιχη πρίζα. Για το λόγο αυτό σου λέμε βάλε παντού πρίζες RJ45.
Ο λόγος είναι ότι αντί του patch panel θα κρέμονταν τα καλώδια με τα βύσματα κατευθείαν από τον τοίχο. Όμως έχει αποδειχθεί ότι στην πάροδο του χρόνου, με την συχνή χρήση τους χαλάνε οι επαφές, οπότε χρειάζεται κόψιμο και πέρασμα νέου βύσματος. Κάποια στιγμή στο μέλλον, δεν θα μείνει καθόλου καλώδιο περίσσευμα. Για τον ίδιο λόγο βάζουμε τις πρίζες και δεν κρέμεται ένα καλώδιο στον τοίχο.
Πως μπορώ να μάθω τι γραμμή έχω? (PSTN, ISDN, ευρυζωνική, ή οτιδήποτε?). Να πάρω τον ΟΤΕ? Να σημειώσω ότι ακόμα δεν έχω εγγραφεί για κάποια υπηρεσία τηλεφώνου ή ίντερνετ (δηλαδή το διαμέρισμα δεν έχει ενεργή σύνδεση σταθερού τηλεφώνου – τα άλλα διαμερίσματα της πολυκατοικίας προφανώς έχουν). Μήπως μπορώ να επιλέξω εγώ τι γραμμή θέλω όταν κάνω τη σύνδεση? Και αν ναι, τι να επιλέξω?
Αν η τηλεφωνία δουλεύει μέσω του Router, είναι VoIP. Διαφορετικά θα είναι PSTN. Για ISDN δεν σου λέω, διότι σίγουρα θα το ήξερες ήδη.
Στον ΟΤΕ κατά 99% είναι VoIP και το ίδιο στους άλλους παρόχους αν η σύνδεση είναι από νέα υπαίθρια καμπίνα.
sweet dreams
15-05-20, 17:35
Ναι, ο router θα μπει στη ντουλάπα
Φρόντισε για καλό αερισμό για να αποφύγεις δυσάρεστες εκπλήξεις, για τα υπόλοιπα απάντησε ο @jkoukos.
Ωραία, παιδιά. Προοδεύω! Νομίζω κατάλαβα τη σύνδεση DATA/LAN. Έχω ακόμα μια απορία για το τηλέφωνο.
Κατέβηκα στο υπόγειο και βρήκα το κουτί του ΟΤΕ. Το διαμέρισμά μου έχει μια οριολωρίδα στην οποία (όταν συνδεθώ) θα φέρει τηλεφωνική γραμμή ο ΟΤΕ (αυτή τη στιγμή δε συνδέεται τίποτα από έξω), και από την άλλη μεριά ξεκινούν από τις θέσεις 1-4 τα 4 ζεύγη του UTP "OTE" που έρχεται μέσα στο διαμέρισμά.
Θα πρέπει να το ξανα-ανοίξω αυτό το καλώδιο και να το καρφώσω σε νέα οριολωρίδα μέσα στο διαμέρισμα? Και μετά από εκεί να δώσω την τηλεφωνική γραμμή με ένα καλώδιο στο DSL router (δηλαδή να καρφώσω την άλλη άκρη ενός καλωδίου RJ11 πάνω στην οριολωρίδα?).
Με τα τηλέφωνα του σπιτιού τι θα γίνει? Όπως κατάλαβα, θα καρφώσω όλα τα καλώδια που πάνε στα δωμάτια στην πίσω πλευρά του patch panel, και από μπροστά με καλώδια LAN θα φέρνω DATA από το router/switch ή θα φέρνω τηλέφωνο - εδώ είναι η απορία μου: από που θα έρχεται αυτό το καλώδιο? Στο αρχικό σχήμα του jkoukos φαίνεται να έρχεται από την οριολωρίδα? Μιλάμε για τη νέα οριολωρίδα μέσα στο διαμέρισμα, από όπου θα πρέπει να καρφώσω στην ίδια θέση της τηλεφωνικής γραμμής (θέση 1) καλώδιο που να πηγαίνει από την άλλη μεριά με RJ45 στην αντίστοιχη θύρα του patch panel?
Από την εξωτερική οριολωρίδα, θα χρησιμοποιήσεις ένα μόνο ζεύγος που θα τερματίζει στο ντουλάπι σε μία εξωτερική πρίζα τηλεφώνου RJ11.
https://www.google.com/search?q=επιτοιχια+πριζα+τηλεφωνου&client=tablet-android-huawei&prmd=ivn&sxsrf=ALeKk03LnIIh-edXkRH731I4Ba8dcEOkhQ:1589620295973&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjYlMaIhbjpAhWFwqYKHfxYD6wQ_AUoAXoECAsQAQ&biw=602&bih=964&dpr=1.33
Σε αυτή θα συνδεθεί, ανάλογα την τηλεφωνία:
α. Αν πρόκειται για PSTN, το DSL Splitter.
β. Αν πρόκειται για VoIP, το DSL Router.
Κατόπιν με ένα τηλεφωνικό πολύπριζο RJ11, θα συνδέσεις ένα από τα παραπάνω με τις μπροστινές θύρες του patch panel.
https://www.google.com/search?q=%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B6%C E%BF&tbm=isch&ved=2ahUKEwj9jrCKhbjpAhUJ_IUKHcBwB_0Q2-cCegQIABAC&oq=%CE%A4%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C+%CF%80%CE%BF%CE%BB%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%B6%CE%BF&gs_lcp=ChJtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1pbWcQDDIFCAAQzQIyBQgAEM0CMgUIABDNAjoECCMQJzoECAAQHjoECAAQGDoCCAA6BwgjEOoCECc6BAgAEEM6BQgAE IMBUO_GIFilyCFgt-4haAJwAHgBgAHqAYgBphySAQYwLjIxLjGYAQCgAQGwAQU&sclient=mobile-gws-wiz-img&ei=S66_Xr29MIn4lwTA4Z3oDw&bih=964&biw=602&client=tablet-android-huawei&prmd=ivn#imgrc=x591fMWd5NSSqM
Τέλεια! Ευχαριστώ πάρα πολύ! Και από το τηλεφωνικό πολύπριζο στο patch panel θα πάω με απλό καλώδιο τηλεφώνου RJ11 (από πολύπριζο) σε RJ11 (σε patch- θύρες RJ45) αφού όπως είπαμε το RJ11 μπαίνει στις RJ45, ναι?
Όπως τα λες θα είναι.
Καλώδιο ΟΤΕ > πρίζα RJ11 > DSL Router ή Splitter > Τηλεφωνικό πολύπριζο > Patch Panel > πρίζα δωματίου > τηλέφωνο.
dimitri_ns
16-05-20, 21:31
Kαι μην πάρεις mini-patch. Πάρε μεγάλο θα το χρειαστείς
cat5e ή cat6
Σε κανά δυό χρόνια θα χρεαιαστείς πρίζα data και στο κοτέτσι
Δυστυχώς θα τα βάλει σε ντουλάπι οπότε δεν τον βολεύουν τα κανονικά (https://www.techstores.gr/93866-cat6-ethernet-patch-panel-24port-utp-black.html) ανοικτού τύπου και καλύτερα είναι να πάει σε 2 μικρά κλειστά (https://www.techstores.gr/patchpanel-logilink-8-port-rj45-cat6-shielded.html). Ούτως ή άλλως μπορεί σε επόμενη αναβάθμιση να παίξει και με επιπλέον.
Ένα update για το project μου, μαζί με άπειρες ευχαριστίες για όλους εσάς που με βοηθήσατε να βγάλω άκρη!
Αρχικά η εικόνα που είχα ήταν λίγο χειρότερη από αυτή (τα καλώδια στη ντουλάπα ήταν λίγο πιο χύμα και χωρίς ευκρινές labeling – εγώ έβαλα τις ετικέτες).
ΠΡΙΝ:
https://live.staticflickr.com/65535/49951047961_ffb35ff565_c_d.jpg
Μέσα στη ντουλάπα έχω επίσης συναγερμό, τα καλώδια της κεραίας των τηλεοράσεων και ρεύμα τροφοδοσίας.
https://live.staticflickr.com/65535/49951048291_16b1f8500f_c_d.jpg
Μετά από τις συστάσεις/προτάσεις της κοινότητας, και κάμποσο online ψάξιμο και διάβασμα, κατέληξα στο παρακάτω wiring διάγραμμα (το οποίο τροποποιήθηκε καθώς «πήγαινα»):
https://live.staticflickr.com/65535/49951364687_ffd9ae0eed_c_d.jpg
Και τελικά φτάσαμε εδώ.
ΜΕΤΑ:
https://live.staticflickr.com/65535/49950549878_d7edaa6300_c_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49951048806_528189f07a_c_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49951048651_b6aeefe216_c_d.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49951343627_c7937bf61f_c_d.jpg
Αρχικά τακτοποίησα όλα τα καλώδια με 2 μαύρα κανάλια διαχείρισης καλωδίων για rack που τα έβαλα ψηλά και εκατέρωθεν της ντουλάπας. Έβαλα και ένα πολύπριζο για το ρεύμα, και τακτοποίησα τα καλώδια των τηλεοράσεων στα δεξιά. Όλα τα υπόλοιπα στα αριστερά.
Η γραμμή του τηλεφώνου από την οριολωρίδα του υπογείου έρχεται στο κεντρικό ντουλάπι (στο ζεύγος μπλε/άσπρο-μπλε του UTP «ΟΤΕ») και εκεί καρφώθηκε στο πίσω μέρος μιας επίτοιχης τηλεφωνικής πρίζας (μαζί με το ζεύγος πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί, που αυτή τη στιγμή είναι κενό – τα ζεύγη πράσινο και καφέ δε συνδέθηκαν πουθενά).
Πάνω στην επίτοιχη RJ11, συνδέθηκε ένα τηλεφωνικό πολύπριζο (splitter RJ11 από 1 σε 5).
Όλα τα καλώδια που έρχονται από τα δωμάτια τα τερμάτισα στην πίσω μεριά ενός 12P patch panel.
Επίσης έβαλα και ένα 16P gigabit ethernet switch.
Για να παρακάμψω το θέμα αερισμού του modem/router μέσα στη ντουλάπα, βρήκα τη λύση να το βάλω στο γραφείο. Εκεί έχω πριζάκια RJ11 και RJ45 δίπλα-δίπλα.
Από το τηλεφωνικό πολύπριζο, με ένα μαύρο καλώδιο τηλεφώνου, έδωσα τη γραμμή τηλεφώνου στο P1 του patch panel, οπότε ο modem/router παίρνει σήμα DSL από το πριζάκι RJ11 που «έρχεται» από το P1 του patch panel, και δίνει data στο πριζάκι RJ45 που «καταλήγει» στο P12 του patch panel.
Από το P12 του patch panel πάμε στο P16 του switch με ένα μαύρο patch LAN cable, και από το switch δίνω internet σε όλα τα υπόλοιπα πριζάκια RJ45 του σπιτιού με τα μπλε patch LAN cables.
Επίσης έβαλα και ένα RJ45 coupler/decoupler σε μία θύρα του patch panel (αυτό που παίρνει 2 μπλε patch cables και κρέμεται) που πάει στο σαλόνι, γιατί εκεί θέλω συνδέσω στο internet 2 συσκευές σε ένα πριζάκι LAN (αντίστοιχα έχω βάλει άλλο ένα coupler/decoupler σε εκείνο το πριζάκι).
Τα τηλέφωνα του σπιτιού (πριζάκια RJ11) παίρνουν σήμα από το τηλεφωνικό πολύπριζο με τα στριφογυριστά άσπρα καλώδια, αφού πρώτα έβαλα φίλτρα DSL, ώστε οι συσκευές τηλεφώνου να συνδέονται πια στα πριζάκια των δωματίων χωρίς «τοπικό» φίλτρο.
Φυσικά έκανα σχεδόν ατελείωτες δοκιμές και ευχαριστώ επίσης και το γείτονα που με άφησε να δανειστώ την τηλεφωνική του γραμμή (!), αφού γεφύρωσα τις οριολωρίδες στο υπόγειο, για τις απαραίτητες δοκιμές. Προφανώς προέκυψαν πολλά προβλήματα στην πορεία αλλά με λίγο ψάξιμο και αρκετό πειραματισμό και υπομονή, όλα λύθηκαν. Για παράδειγμα, ο ηλεκτρολόγος είχε συνδέσει τα UTP στα πριζάκια RJ11 με λάθος τρόπο – τα πριζάκια μου έχουν 6 επαφές (για P6C6) και αυτός είχε συνδέσει τα δύο ζεύγη του UTP (μπλε και πορτοκαλί) στις θέσεις 1-6 και 2-5, αντί για 3-4 και 2-5).
Και προς μεγάλη μου ευχαρίστηση (και ίσως και προς μικρή μου έκπληξη), όλα δουλεύουν όπως πρέπει!
Τέλος καλό, όλα καλά. Και πάλι, σας ευχαριστώ όλους για τις πολύτιμες συμβουλές σας :)
dimitri_ns
30-05-20, 10:05
Και προς μεγάλη μου ευχαρίστηση (και ίσως και προς μικρή μου έκπληξη), όλα δουλεύουν όπως πρέπει!
Καιρός για διακοπές
(Να συμπληρώσω ότι πριν από το αυτό το project ήμουν παντελώς άσχετος σε θέματα τηλεφωνίας και δικτύων, κυρίως όσον αφορά στο hard-wiring.)
dimitri_ns
30-05-20, 12:58
(Να συμπληρώσω ότι πριν από το αυτό το project ήμουν παντελώς άσχετος σε θέματα τηλεφωνίας και δικτύων, κυρίως όσον αφορά στο hard-wiring.)
Χαρά μας
Τα παίρνεις εύκολα
Τώρα πρέπει να φτιάξω και τα δικά μου. Είσαι πολύ νοικοκύρης και μου την σπας. Τα δικάμου καλώδια είναι χύμα :p
Από την ντουλάπα μέχρι τo δωμάτιο που έχεις τον DSL Router, τι από τα παρακάτω ισχύει;
α. Υπάρχει μόνο ένα UTP καλώδιο και από αυτό περνάς την τηλεφωνία και επιστρέφεις τα DATA,
β. Υπάρχουν δύο UTP καλώδια, ξεχωριστά για τηλεφωνία και DATA.
Ρωτώ διότι αν και δουλεύουν όλα σωστά, εν τούτοις δεν είναι η βέλτιστη συνδεσμολογία και σε VDSL πιθανότατα έχεις απώλειες με μικρότερο από τον κανονικό συγχρονισμό.
Ιδανικά θα πρέπει να φέρουμε το τηλεφωνικό σήμα κατευθείαν στον χώρο του DSL Router κι εκεί βάζουμε ένα splitter (σε PSTN), επιστρέφοντας από αυτό (ή από τον Router σε VoIP) την τηλεφωνία πίσω στην ντουλάπα. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζονται καθόλου άλλα φίλτρα, που φέρνουν απώλειες στο DSL σήμα.
Σε κάθε περίπτωση αξίζεις συγχαρητήρια για την εγκατάσταση και την ευταξία. Μόνο μία παρατήρηση.
Το κουτί του συναγερμού, όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τις φωτογραφίες, θα έχεις πρόβλημα να το ανοίξεις για οποιαδήποτε εργασία, καθώς η πόρτα θα βρίσκει στον αριστερό οργανωτή καλωδίων.
dimitri_ns
30-05-20, 13:04
Με το wifi τι έκανες ?
Πολύ καλή δουλειά μπράβο:oneup: εγώ το μόνο που θα άλλαζα έίναι τα δεμάτικα από πορτοκάλι σε λευκά, κατά τα άλλα πολύ καλή δουλειά:oneup::cool:
Εξαιρετική δουλειά και τακτοποίηση!
Ερώτηση (και προς όποιον άλλο τυχόν γνωρίζει): ως προς τα τηλέφωνα δεν θα μπορούσες στην πρίζα στην οποία έχεις συνδέσει το καλώδιο του ΟΤΕ να βάλεις ένα splitter και μετά (α) στην έξοδο modem του splitter να συνδέσεις το μαύρο καλώδιο προς το modem και (β) στην έξοδο phone του splitter να συνδέσεις το τηλεφωνικό πολύπριζο και να γλιτώσεις τα φίλτρα;
Με το wifi τι έκανες ?
Βασικά στην αρχή είχα μόνο στο γραφείο και λίγο στο σαλόνι (δηλαδή κοντά στο router), αλλά έβαλα ένα mesh και τώρα έχω παντού :)
- - - Updated - - -
Από την ντουλάπα μέχρι τo δωμάτιο που έχεις τον DSL Router, τι από τα παρακάτω ισχύει;
α. Υπάρχει μόνο ένα UTP καλώδιο και από αυτό περνάς την τηλεφωνία και επιστρέφεις τα DATA,
β. Υπάρχουν δύο UTP καλώδια, ξεχωριστά για τηλεφωνία και DATA.
Ρωτώ διότι αν και δουλεύουν όλα σωστά, εν τούτοις δεν είναι η βέλτιστη συνδεσμολογία και σε VDSL πιθανότατα έχεις απώλειες με μικρότερο από τον κανονικό συγχρονισμό.
Ιδανικά θα πρέπει να φέρουμε το τηλεφωνικό σήμα κατευθείαν στον χώρο του DSL Router κι εκεί βάζουμε ένα splitter (σε PSTN), επιστρέφοντας από αυτό (ή από τον Router σε VoIP) την τηλεφωνία πίσω στην ντουλάπα. Με αυτόν τον τρόπο δεν χρειάζονται καθόλου άλλα φίλτρα, που φέρνουν απώλειες στο DSL σήμα.
Σε κάθε περίπτωση αξίζεις συγχαρητήρια για την εγκατάσταση και την ευταξία. Μόνο μία παρατήρηση.
Το κουτί του συναγερμού, όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τις φωτογραφίες, θα έχεις πρόβλημα να το ανοίξεις για οποιαδήποτε εργασία, καθώς η πόρτα θα βρίσκει στον αριστερό οργανωτή καλωδίων.
Έχω 2 καλώδια. Ένα φέρνει την τηλεφωνία από τη ντουλάπα στο modem/router (γραφείο) και το άλλο πηγαίνει πίσω το internet. Αν κατάλαβα καλά, πρέπει να φέρω και το τηλέφωνο πίσω στη ντουλάπα? Επειδή έχω μόνο 2 UTP, ο μόνος τρόπος που βλέπω είναι να αλλάξω το μονό πριζάκι RJ11 σε διπλό και να χρησιμοποιήσω άλλο ζέυγος του ίδιου UTP για να φέρω το τηλέφωνο από το splitter πίσω. Αλλά μια ερώτηση: δε γίνεται να βάλω το splitter κατευθείαν μέσα στη ντουλάπα (πάνω στη γραμμή του ΟΤΕ) και από εκεί να δώσω στο modem στο γραφείο (μέσω patch panel) και απευθείας στο τηλεφωνικό πολύπριζο?
Δε φαίνεται καλά στις φώτο αλλά έχω αέρα 7 εκ από τα κανάλια μέχρι το πορτάκι του συναγερμού, το οποίο είναι κουμπωτό (χωρίς μεντεσε). Οπότε ξεκουμπώνει και με λίγη μανούβρα βγαίνει όλο έξω.
- - - Updated - - -
Πολύ καλή δουλειά μπράβο:oneup: εγώ το μόνο που θα άλλαζα έίναι τα δεμάτικα από πορτοκάλι σε λευκά, κατά τα άλλα πολύ καλή δουλειά:oneup::cool:
Δεν είχα άλλο χρώμα εκείνη τη στιγμή ρε γαμώτο! χαχαχα!
Έχω 2 καλώδια. Ένα φέρνει την τηλεφωνία από τη ντουλάπα στο modem/router (γραφείο) και το άλλο πηγαίνει πίσω το internet. Αν κατάλαβα καλά, πρέπει να φέρω και το τηλέφωνο πίσω στη ντουλάπα? Επειδή έχω μόνο 2 UTP, ο μόνος τρόπος που βλέπω είναι να αλλάξω το μονό πριζάκι RJ11 σε διπλό και να χρησιμοποιήσω άλλο ζέυγος του ίδιου UTP για να φέρω το τηλέφωνο από το splitter πίσω. Αλλά μια ερώτηση: δε γίνεται να βάλω το splitter κατευθείαν μέσα στη ντουλάπα (πάνω στη γραμμή του ΟΤΕ) και από εκεί να δώσω στο modem στο γραφείο (μέσω patch panel) και απευθείας στο τηλεφωνικό πολύπριζο?
Μπορείς να βάλεις το DSL Splitter στην πρίζα της ντουλάπας και από αυτό να παίρνει το Modem (μέσω του patch panel) και το τηλεφωνικό πολύπριζο (βγάζοντας όλα τα άλλα φίλτρα).
Αλλά αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε γραμμή TDM (PSTN ή ISDN). Σε VoIP αν σου γυρίσει στο μέλλον, θα χρειαστεί να το αλλάξεις, οπότε σου γράφω τι να κάνεις, που μπορεί και τώρα να δουλέψει.
Ο καλύτερος τρόπος είναι να οδηγήσεις το εισερχόμενο τηλεφωνικό καλώδιο κατευθείαν στο patch panel.
α. Θα τερματίσεις το τηλεφωνικό σήμα στις πίσω επαφές 4-5 (όπως το έχεις και τώρα).
β. Στις επαφές 3-6, θα συνδέσεις ένα τηλεφωνικό καλώδιο που θα τερματίζει στις 2 μεσαίες επαφές (στις οποίες τώρα συνδέεις το εισερχόμενο καλώδιο) της τηλεφωνικής πρίζας στο ντουλάπι.
γ. Στην πρίζα αυτή θα συνδεθεί το τηλεφωνικό πολύπριζο, βγάζοντας όλα τα άλλα φίλτρα μετά από αυτό.
δ. Στο δωμάτιο που είναι το Modem, θα αλλάξεις την πρίζα με μία διπλή. Εκεί θα συνδέσεις στην πίσω πλευρά, το UTP που έρχεται από το patch panel:
Στην Α θύρα στις 2 μεσαίες επαφές, θα συνδεθεί το ζεύγος που φέρνει την τηλεφωνία από τις επαφές 4-5 του patch panel (π.χ. μπλε-άσπρο/μπλε).
Στην B θύρα στις 2 μεσαίες επαφές, θα συνδεθεί το ζεύγος που επιστρέφει την τηλεφωνία στις επαφές 3-6 του patch panel (πορτοκαλί-άσπρο/πορτοκαλί).
ε. Στην θύρα Α συνδέεις το DSL Splitter και την τηλεφωνία την μεταφέρεις στην θύρα Β.
Στο βήμα (δ), μπορείς αντί να αλλάξεις την μονή πρίζα με μία διπλή, να βάλεις ένα τηλεφωνικό αντάπτορα L1/L2 (https://www.kafkas.gr/proionta/ilektronika/tilefonia/tilefonika-axesouar-exartimata/tilefonika-prizakia-diakladotes-moufes/central-diaxopisths-2gpam-ote-6p4c-04-57m_107149/) πριν το DSL Splitter. Στο L1 συνδέεις το splitter και στο L2 επιστρέφεις από αυτό την τηλεφωνία.
Απαραίτητα στην πρίζα πίσω πρέπει να συνδεθούν σωστά τα 2 ζεύγη που έρχονται από το patch panel. Θεωρώντας ότι η πρίζα έχει 8 επαφές, η τηλεφωνία έρχεται στις 4-5 και επιστρέφει από τις 3-6, διαφορετικά κάνεις τις σωστές συνδέσεις, ανάλογα το πόσες επαφές έχει η πρίζα.
Και προσοχή, ο αντάπορας να είναι L1/L2 (διαχωριστής) και όχι ο απλός (https://www.leroymerlin.gr/files/ProductImages/62011971/89717044-cbdc-4196-946c-2521771532d3.jpeg) που η τηλεφωνία δουλεύει παράλληλα και στις 2 εξόδους του.
Αν στο μέλλον αποκτήσεις VoIP τηλεφωνία, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφαιρέσεις το DSL Splitter και η τηλεφωνία να επιστρέψει μέσω μίας θύρας PHONE του Router.
Τέλεια, το κατάλαβα! Ευχαριστώ πολύ. Μια ερώτηση μόνο: για να αποφύγω το ξεκάρφωμα/κάρφωμα, δε γίνεται να βάλω L1/L2 διαχωριστές και από τις 2 μεριές του UTP (σε ντουλάπα/patch panel + γραφείο/μονή RJ11), έτσι ώστε με την L1 να φέρνω την τηλεφωνία στο γραφείο (μπλε/άσπρο-μπλε), με το splitter εκεί, και με την L2 να φέρνω πάλι την τηλεφωνία πίσω στη ντουλάπα (πορτοκαλί/άσπρο-πορτοκαλί) και από εκεί στο τηλεφωνικό πολύπριζο? Και αν αλλάξει σε Voip απλά πετάω το splitter.
Γίνεται και με 2 L1/L2, αλλά το πρόβλημα είναι ότι τώρα το εισερχόμενο τηλεφωνικό καλώδιο τερματίζει στην πρίζα. Αν έχεις τερματίσει μόνο το ένα ζεύγος, όλα καλά.
Αν από την άλλη έχεις τερματίσει και άλλο ζεύγος, τότε και αυτό θα πάρει την επιστροφή της τηλεφωνίας και θα την προωθήσει προς τα έξω. Είσαι σίγουρος ότι το θέλεις αυτό;
Οπότε ούτως ή άλλως θα πρέπει να ανοίξεις την πρίζα για να έχεις πρόσβαση στις πίσω συνδέσεις, άρα κάνε το σωστά. Αν παρ' όλα αυτά σου είναι δύσκολο, τουλάχιστον αποσύνδεσε το 2ο ζεύγος που έρχεται απ' έξω.
Σωστά. Έχω τερματίσει μπλε και πορτοκαλί ζεύγη από τον ΟΤΕ στο πίσω μέρος της τηλεφωνικής πρίζας.
Ωστόσο, δε θα δουλέψει αν συνδέσω την πρίζα αυτή με καλώδιο 1 γραμμής (οπότε να κόψω εδώ την εξωτερική σύνδεση με το πορτοκαλί ζεύγος) στο patch panel (στο L1 του διαχωριστή) και να φέρω πίσω στο L2 την τηλεφωνία, και πάνω εκεί να συνδέσω το τηλεφωνικό πολύπριζο ?
Ο διαχωριστής στη μία πλευρά, παίρνει στην είσοδο 2 ζεύγη (2-3 και 1-4) και τα δίνει αντίστοιχα στις 2 μεσαίες επαφές (2-3) των L1-L2 εξόδων του.
Στην πρίζα του δωματίου θα δουλέψει μια χαρά χωρίς κανένα θέμα, καθώς συνδέονται πίσω της 2 ζεύγη από το patch panel. Το ένα φέρνει την τηλεφωνία από τον πάροχο και θα χρησιμοποιήσεις το άλλο για την επιστροφή της στο patch panel.
Ωστόσο στο patch panel, αυτό ακριβώς το δεύτερο ζεύγος το συνεχίζεις προς την πρίζα του ντουλαπιού. Σε ποιο σημείο σκέφτεσαι να βάλεις τον δεύτερο L1/L2 διαχωριστή;
To θέμα δεν είναι που θα τον βάλεις. Οπουδήποτε μπορεί να είναι αυτό το σημείο, ακόμη και στην μπροστινή θύρα του patch panel.
Aλλά όπου και να τον βάλεις, η επιστροφή της τηλεφωνίας πάντα θα φεύγει από την πρίζα της ντουλάπας προς τα έξω. Μόνο αν διακόψεις αυτό το δεύτερο ζεύγος, δεν θα γίνεται τούτο.
Και η διακοπή μπορεί να γίνει στην πίσω πλευρά, είτε του patch panel είτε της πρίζα του ντουλαπιού.
- - - Updated - - -
Μάλλον κατάλαβα τι εννοείς. Λες να αλλάξεις το μαύρο καλώδιο, από την πρίζα έως την μπροστινή θύρα του patch panel, που τώρα έχει 2 ζεύγη, με ένα άλλο καλώδιο που να έχει μόνο ένα ζεύγος.
Ναι, αυτό γίνεται! Βάζεις τον δεύτερο διαχωριστή L1/L2 στην θύρα του patch panel και συνδέεις το L1 με αυτό το νέο καλώδιο στην πρίζα και στο L2 το τηλεφωνικό πολύπριζο.
Μάλλον κατάλαβα τι εννοείς. Λες να αλλάξεις το μαύρο καλώδιο, από την πρίζα έως την μπροστινή θύρα του patch panel, που τώρα έχει 2 ζεύγη, με ένα άλλο καλώδιο που να έχει μόνο ένα ζεύγος.
Ναι, αυτό γίνεται! Βάζεις τον δεύτερο διαχωριστή L1/L2 στην θύρα του patch panel και συνδέεις το L1 με αυτό το νέο καλώδιο στην πρίζα και στο L2 το τηλεφωνικό πολύπριζο.
Ακριβώς αυτό εννοούσα!! Τέλεια, ευχαριστώ. Πάω Καυκά να πάρω 2 διαχωριστές!
Και κάτι τελευταίο- δηλαδή η μόνη διαφορά του Voip (στη συνδεσμολογία) είναι ότι το modem/router δε χρειάζεται splitter?
Στην TDΜ τηλεφωνία, το τηλεφωνικό σήμα έρχεται μαζί με το DSL και διαχωρίζονται στο splitter.
Σε VoIP τηλεφωνία, έρχεται μόνο DSL σήμα και το τηλεφωνικό σήμα "παράγεται" στον Router. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται καθόλου splitter/φίλτρα.
dimitri_ns
01-06-20, 16:34
Στην TDΜ τηλεφωνία, το τηλεφωνικό σήμα έρχεται μαζί με το DSL και διαχωρίζονται στο splitter.
Σε VoIP τηλεφωνία, έρχεται μόνο DSL σήμα και το τηλεφωνικό σήμα "παράγεται" στον Router. Για τον λόγο αυτό δεν χρειάζονται καθόλου splitter/φίλτρα.
"παράγεται". Μπλιάχ
Αποκωδικοποιείται :p
Για άλλους, όχι για σένα
Στο voip, έχεις μία γραμμή data και σου έρχονται πακέτα.
Τα πακέτα φωνής αποκωδικοποιούνται στον router
Για τα άλλα πακέτα, προωθούνται σε pc ή τα επεξεργάζεται το router (πχ TR 069 = remote management του router = δρομολογητής πακέτων)
Σε TDM τηλεφωνία έχουμε αναλογικό σήμα 4-130kHz και τάση στην γραμμή, που έρχεται από το DSLAM.
Σε VoIP, το αναλογικό αυτό τηλεφωνικό σήμα (αυτό έγραψα), "παράγεται" στον router. Η υπηρεσία της τηλεφωνίας παρέχεται μέσω Ethernet πακέτων επικοινωνίας με τον IMS Server.
Το TR-069 δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την τηλεφωνία και γενικά με δρομολόγηση πακέτων επικοινωνίας. Αφορά αποκλειστικά αυτόματη ενημέρωση λογισμικού και ρυθμίσεων του CPE.
Κάποιες λεπτομέρειες που διαπίστωσα, για να βοηθηθούν πιθανώς και οι επόμενοι:
1) Ο διαχωριστής L1/L2 φέρνει τα ακραία pins 1-4 στην L1 και τα κεντρικά pins 2-3 στην L2. Οπότε η γραμμή του ΟΤΕ πάει στην L2. Εδώ δεν έχει σημασία αν το καλώδιο σύνδεσης είναι 1 ζεύγους ή 2 ζευγών, καθώς οι θηλυκές υποδοχές του διαχωριστή έχουν μόνο 2 κεντρικά pins και άρα περνάει μόνο η 1 γραμμή μπλε/άσπρο-μπλε (άρα εδώ κόβεται το πορτοκαλί ζεύγος του ΟΤΕ που έχω συνδέσει πίσω από την επίτοιχη τηλεφωνική πρίζα στο ντουλάπι).
2) Το τηλεφωνικό σήμα φτάνει στην πρίζα RJ11 του γραφείου. Εκεί, το ακούω χωρίς διαχωριστή, και αν βάλω το δεύτερο διαχωριστή, το ακούω στην L2, όπως θα περίμενε κανείς!
3) Για πείραμα, συνέδεσα με ένα μικρό καλώδιο τηλεφώνου την L2 με την L1 από τη μεριά του γραφείου (δηλαδή μια λούπα), για να δω αν μπορώ να στείλω το τηλεφωνικό σήμα πίσω στη ντουλάπα (στην L1), αλλά δεν άκουσα τίποτα! Αλλά μου ήρθε η λύση: τα καλώδια UTP στο patch panel έχουν συνδεθεί με διάταξη Τ568Β. Και ο διαχωριστής L1/L2 συνδέεται στην θύρα 1 του patch που είναι RJ45. Επομένως τα pins που βλέπει ο διαχωριστής είναι τα 3-4-5-6 και ενώ τα 4-5 είναι το μπλε ζεύγος (είτε έχεις διάταξη T568A είτε T568B), τα pins 3-6 είναι το πράσινο ζεύγος στην Τ568Β! Άρα το τηλεφωνικό σήμα θα έρθει πίσω στη ντουλάπα με το πράσινο ζεύγος. Έκανα ένα rewiring στην πρίζα του γραφείου και άλλαξα το πορτοκαλί με το πράσινο και voilà! Όλα δουλεύουν!
Είμαι έτοιμος! Και για μια ακόμα φορά σας εκφράζω τις ευχαριστίες μου :)
- - - Updated - - -
Εξαιρετική δουλειά και τακτοποίηση!
Ερώτηση (και προς όποιον άλλο τυχόν γνωρίζει): ως προς τα τηλέφωνα δεν θα μπορούσες στην πρίζα στην οποία έχεις συνδέσει το καλώδιο του ΟΤΕ να βάλεις ένα splitter και μετά (α) στην έξοδο modem του splitter να συνδέσεις το μαύρο καλώδιο προς το modem και (β) στην έξοδο phone του splitter να συνδέσεις το τηλεφωνικό πολύπριζο και να γλιτώσεις τα φίλτρα;
Φαντάζομαι αυτό απαντήθηκε. Αν το κατάλαβα καλά, ναι, θα μπορούσες να το κάνεις αυτό σε μη-VOIP, αλλά όχι αν αλλάξεις (ή ήδη έχεις) VOIP.
Και μιας και εισαι μερακλης, μια συμβουλη. Μην κανεις ΠΟΤΕ rewiring σε πριζες οταν εχεις εγκαταστησει patchpanel και τις εχεις τσεκαρει (με lan tester?)
(υπαρχουν πλεον φτηνες κινεζικες λυσεις για τετοιες δουλειες).
Αν και δουλευει, σε βαθος χρονου αν χρειαστει οποιοσδηποτε αλλος να κανει troubleshooting (η και εσυ) ειναι σχεδόν αδύνατο να το ανακαλυψει/θυμηθει. οπότε το οποιο rewiring αντιμετωπιζεται ως βλαβη.
Οτι γινεται, πρεπει να γινεται εκτος πριζων, ωστε να ειναι επισκεψιμο/αναγνωρισιμο για να μην ψαχνεται κανεις.
(οπως λεει και ο τιτλος, μολις αρχισουν αυτα, παυει να θεωρειται δομημενη καλωδιωση..)
dimitri_ns
02-06-20, 09:59
Και μιας και εισαι μερακλης, μια συμβουλη. Μην κανεις ΠΟΤΕ rewiring σε πριζες οταν εχεις εγκαταστησει patchpanel και τις εχεις τσεκαρει (με lan tester?)
Αν και δουλευει, σε βαθος χρονου αν χρειαστει οποιοσδηποτε αλλος να κανει troubleshooting (η και εσυ) ειναι σχεδόν αδύνατο να το ανακαλυψει/θυμηθει. οπότε το οποιο rewiring αντιμετωπιζεται ως βλαβη.
Οτι γινεται, πρεπει να γινεται εκτος πριζων, ωστε να ειναι επισκεψιμο/αναγνωρισιμο για να μην ψαχνεται κανεις.
(οπως λεει και ο τιτλος, μολις αρχισουν αυτα, παυει να θεωρειται δομημενη καλωδιωση..)
Γι αυτό υπάρχουν τα χαρτιά και οι χαρτοταινίες με οδηγίες για βλάκες που μπαίνουν εκεί που είναι η εγκατάσταση.
Ο βλάκας είμαι εγώ μετά από μιά βδομάδα.
Σήμανση το λένε και όλοι βαριούνται να το κάνουν.
Χαρτοταινιες και μονωτικες ειναι αγνωστες λεξεις για τους μερακληδες. :respekt:
Και ειναι δυσκολο να σημάνεις, custom wiring μεσα σε πριζα επισης.
Δεν βαριουνται να το κανουν, η σωστη σημανση απαιτει χρόνο και οργανωση για να γινει σωστα, και γιαυτο συχνα λείπει.
Γιαυτο και τελικα ειναι καλυτερο να μην γινονται κουστουμιες που για να τεκμηριωθουν/ απεικονισθουν ειναι σχεδον αδυνατο.
sweet dreams
02-06-20, 10:51
Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, έχουμε φάει ώρες ατελείωτες να ψάχνουμε τι καγκουριές έκανε ο προηγούμενος άσχετος/ασυνείδητος/ωχαδερφιστής.
Θα συμφωνήσω με τον προλαλήσαντα, έχουμε φάει ώρες ατελείωτες να ψάχνουμε τι καγκουριές έκανε ο προηγούμενος άσχετος/ασυνείδητος/ωχαδερφιστής.
Αν τα εχει "σημαδεψει" με χαρτια και χαρτοταινιες... γινεσαι υπερβολικος.
Υπαρχει το documentation απλα δεν μπορεις να το αποκρυπτογραφησεις. Νομιζω πρεπει να παρακολουθησεις καποιο σεμιναριο. :p
sweet dreams
02-06-20, 11:30
Τα "σημάδια" είναι "κωδικοποιημένα" για τον εγκέφαλο κάθε μάστορα που τα έβαλε, άσε που μετά από χρόνια και ανάλογα σε τι περιβάλλον είναι σβήνονται και ψάχνεις να καταλάβεις τι εννοεί ο ποιητής.
Δεν πρέπει να έχεις ασχοληθεί πολύ με οικοδομή ή κάνω λάθος;;
dimitri_ns
02-06-20, 11:34
Κάθε καινούργιος μάστορας που αναλαμβάνει μια δουλειά, γκρινιάζει για το τι έκανε ο προηγούμενος. :p
Δεν πα νάναι υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, σοβατζής, πλακάς και λοιποί.
Τα "σημάδια" είναι "κωδικοποιημένα" για τον εγκέφαλο κάθε μάστορα που τα έβαλε, άσε που μετά από χρόνια και ανάλογα σε τι περιβάλλον είναι σβήνονται και ψάχνεις να καταλάβεις τι εννοεί ο ποιητής.
Δεν πρέπει να έχεις ασχοληθεί πολύ με οικοδομή ή κάνω λάθος;;
Ειρωνικα το εγραψα βρε. :rofl:
Παρολα αυτα, εχω δει αρκετες καγκουριες σε εγκαταστασεις , αλλα ΚΑΜΜΙΑ σε οικοδομη.
Ευτυχως ή δυστυχως παντα ημουν σε λειτουργικο περιβαλλον.
sweet dreams
02-06-20, 11:44
Κάθε καινούργιος μάστορας που αναλαμβάνει μια δουλειά, γκρινιάζει για το τι έκανε ο προηγούμενος. :p
Δεν πα νάναι υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, σοβατζής, πλακάς και λοιποί.
Ανάλογα τον καινούργιο και τον προηγούμενο, έχω δει και δουλειά ηλεκτρολόγου σε πινάκα όταν πήγα να βάλω συναγερμό και τον έψαχνα να του δώσω συγχαρητήρια, ο άνθρωπος ήταν καλλιτέχνης και παρόλο που έχουν περάσει 20 χρόνια ακόμη θυμάμαι την μεγάλη ήττα που έφαγα γιατί μέχρι τότε θεωρούσα τον εαυτό μου εργοστάσιο.
Δεκτή η ένσταση. Δεν αντιλέγω. Αν και κάνω λεπτομερή σήμανση. Και βασικά, για εμένα την κάνω, αφού το σπίτι μου είναι! Αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ποτέ δεν ξέρεις τι γίνεται στο μέλλον.
Λοιπόν, η μόνη λύση που βλέπω είναι να αλλάξω την πρίζα RJ11 στο γραφείο με μια RJ45, οπότε οι διακλαδωτές L1/L2 να βλέπουν τα ίδια pins και από τις δύο πλευρές.
Το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω στο rewiring είναι ότι μπορώ να αλλάξω τη μονή RJ11 του γραφείου σε διπλή (δηλαδή με ενσωματωμένο διακλαδωτή) και έτσι να μη χρειάζεται να βάλω διακλαδωτή εκεί. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν παύει να είναι μια "όχι και τόσο καλής ποιότητας" προέκταση στην πρίζα!
Ακόμα δεν έχω αποφασίσει.
Στον ορο δομημενη καλωδιωση δεν προβλεπεται να σπανε τα καλωδια σε 2 πριζες. Μια διπλη πριζα = 2 utp καλωδια.
Οταν οι πριζες ειναι λιγες, προφανως το προβλημα σχεδον δεν υφισταται.
Να αρχισουν να γινονται τετοια σε 200-300-400 πριζες να μην ξερεις απο που να αρχισεις και που να τελειωσεις.
Για την ομορφια και αξιοπιστια του θεματος, προσπαθουμε να μαζεψουμε τις οποιες κουστουμιες κοντα στον εξοπλισμο.
Οποτε ιδανικα σε ενα σημειο η γραμμη του οτε, το splitter και η διανομη του τηλεφωνικου σε πριζες. (ιδανικα στο ντουλαπι/rack κλπ)
Κανει τον ελεγχο ευκολο, και τις οποιες μετατροπες/αναβαθμισεις παιχνιδακι.
Ειδικα στο σπιτι μας οπου καραδοκουν γυναικες/πεθερες/παιδια και ετσι και κατι δεν, μαυρα κορακια με νυχια γαμψα ξεφυτρωνουν απο παντου.
ΥΓ
Και βεβαια δεν χρησιμοποιουμε πουθενα φιλτρα. Δημιουργει κεραιες και στασιμα οπου το σημα του xdsl δεινοπαθει.
Στο adsl κερδιζες μερικά kilobit, το vdsl 200 η διαφορα μπορει να ειναι αρκετές 10 δες Μbit
Λοιπόν, η μόνη λύση που βλέπω είναι να αλλάξω την πρίζα RJ11 στο γραφείο με μια RJ45, οπότε οι διακλαδωτές L1/L2 να βλέπουν τα ίδια pins και από τις δύο πλευρές.
Το μόνο πλεονέκτημα που βλέπω στο rewiring είναι ότι μπορώ να αλλάξω τη μονή RJ11 του γραφείου σε διπλή (δηλαδή με ενσωματωμένο διακλαδωτή) και έτσι να μη χρειάζεται να βάλω διακλαδωτή εκεί. Γιατί όπως και να το κάνουμε, δεν παύει να είναι μια "όχι και τόσο καλής ποιότητας" προέκταση στην πρίζα!
H όποια απόφαση θα ληφθεί ανάλογα τι αλλαγές προβλέπεις να κάνεις στο μέλλον. Αν ο DSL Router θα είναι μόνιμα και πάντα εκεί που τον έχεις τώρα κάνεις το παρακάτω (α), αλλιώς το (β):
α. Αλλάζεις την πρίζα με μία διπλή και κάνεις τον διαχωρισμό πίσω της των 2 ζευγών που έρχονται από το patch panel. Ιδανικά φτιάχνεις την καλωδίωση όπως εδώ (https://www.adslgr.com/forum/threads/1159273-%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82!?p=6827465#post6827465), από την στιγμή που θα είναι μόνιμη λύση. Ούτε διαχωριστές, ούτε τίποτα άλλο περίπλοκο.
β. Αφήνεις την πρίζα όπως είναι τώρα και κάνεις χρήση των διαχωριστών όπως εδώ (https://www.adslgr.com/forum/threads/1159273-%CE%9D%CE%AD%CE%B1-%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%AF%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%82-%CF%80%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BA%CE%AD%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CF%82!?p=6827628#post6827628). Με αυτόν τον τρόπο, αν στο μέλλον μεταφερθεί ο DSL Router σε άλλο δωμάτιο, απλά μεταφέρεις τους διαχωριστές στην θύρα που αντιστοιχεί στο patch panel και στην πρίζα του δωματίου.
dimitri_ns
02-06-20, 14:28
Εγώ πάντως θα έβαζα αθόρυβους ανεμιστήρες υπολογιστή και το speedport στο ντουλάπι της κουζίνας.
Κι ένα raspberry επειδή το αγαπάω :p
Κι είμαι έτοιμος για NAS
Αρκει πάντα να μένει λυμένο το θέμα του wifi
sweet dreams
02-06-20, 14:36
Kαι ο συναγερμός με την μπαταρία του δεν αγαπάνε την ζέστη, αλλά τέλος πάντων.
dimitri_ns
02-06-20, 14:38
Kαι ο συναγερμός με την μπαταρία του δεν αγαπάνε την ζέστη, αλλά τέλος πάντων.
Kai κλιματιστικό στο ντουλάπι, αμέσως :p
Μετά διαπιστώνεις πόσο σε αγαπάει η γυναίκα σου.
sweet dreams
02-06-20, 14:46
Kόβει την πόρτα εκεί που είναι το ράφι και φτιάχνει ανεξάρτητη πόρτα για τα μηχανήματα με ανεμιστήρες(βάλε-βγάλε) και έναν θερμοστάτη (https://www.e-revma.gr/docs/1370109700.pdf) για να μην δουλεύουν συνέχεια.
dimitri_ns
02-06-20, 14:52
Kόβει την πόρτα εκεί που είναι το ράφι και φτιάχνει ανεξάρτητη πόρτα για τα μηχανήματα με ανεμιστήρες(βάλε-βγάλε) και έναν θερμοστάτη (https://www.e-revma.gr/docs/1370109700.pdf) για να μην δουλεύουν συνέχεια.
Υπάρχουν ωραιότατα ποτηράκια για κοπή ξύλου
https://www.skroutz.gr/c/3135/potirotrypana.html
Δεν χρειάζεται να φτιάξει ανεξάρτητη πόρτα
sweet dreams
02-06-20, 15:01
Δεν είσαι πρακτικός, πόρτα ανεξάρτητη για να είναι μόνιμα κλειστή και να μην ανοίγει όταν θέλει να πάρει την σκούπα, να μην σου πω και με κλειδωνιά.
@ ADSLgr.com All rights reserved.