PDA

Επιστροφή στο Forum : Smart Home - Power Metering, Switching and General IOT devices.

Σελίδες : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113

BlueChris
18-11-21, 13:36
Η τεχνολογία έχει προχωρήσει οπότε αυτό μας δίνει πλέον την δυνατότητα να ελέγξουμε και να μετρήσουμε την κατανάλωση του σπιτιού μας σε γενικό επίπεδο στην είσοδο της παροχής αλλά και ειδικότερα μέχρι και ανα πρίζα ή ανα ρελέ.

Εγώ προσωπικά χρόνια είχα μέτρηση κατανάλωσης γενικής τους σπιτιού αλλά πλέον έχω βάλει Wifi μετρητές της Shelly, της Coolseer και της Sonoff.

Θα γράψω αναλυτικές λεπτομέρειες σήμερα το τι έχω κάνει, του τι βλέπω και που πάω σαν πλάνο.

ChriZ
18-11-21, 13:40
Ωραίος..
Άντε μπας και βγάλουμε άκρη για κάτι απλό και εμείς οι άσχετοι με το άθλημα..:oneup:

tsigarid
18-11-21, 21:14
Στη Νέα Υόρκη η τοπική ΔΕΗ μας δίνει εν μέρει αυτή τη δυνατότητα μέσω του site της, έλεγχος κατανάλωσης ανά ώρα :cool:

jkoukos
18-11-21, 21:27
Ίσως κάάάάποια στιγμή στο μέλλον, το δούμε κι εμείς (και σε όλη την Ευρώπη) όταν γίνει πλήρης μετάβαση σε ηλεκτρονική καταμέτρηση μέσω των νέων ψηφιακών μετρητών. Μέχρι τότε απαιτείται επί τόπου παρουσία για την καταμέτρηση.

BlueChris
19-11-21, 13:44
Εγώ δεν το θέλω τον νέο ψηφιακό γιατί το Grid Tie Inverter επιστρέφει το ρεύμα στη ΔΕΗ και γυρίζει το ρολόι ανάποδα αφαιρώντας αν παράγεις πιο πολύ από ότι καταναλώνεις.
Οι νέοι μετρητές ντεν γυρίζουν πίσω.
Αυτό φυσικά αφορά όσους έχουν ηλιακά πάνελ μέχρι 4-5 γιατί αν έχεις καμία 10αρια+ δεν αποφεύγεις τον επίσημο δρόμο.

- - - Updated - - -

Για μετρήσεις λοιπόν εγώ χρησιμοποιώ τους αισθητήρες της Shelly.

Εγώ πήρα αυτό γιατί έχω μονοφασικό.
Shelly EM (https://shelly.cloud/products/shelly-em-smart-home-automation-device/), γύρω στα 55€

Όσοι έχετε τριφασικό θέλετε αυτό που είναι πιο ακριβό.
Shelly 3EM (https://shelly.cloud/products/shelly-3em-smart-home-automation-energy-meter/), γύρω στα 120€

Η εγκατάσταση είναι εύκολη και λίγο να πιάνουν τα χέρια σου τα βάζεις μόνος σου εφόσον ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΡΕΛΕ ΤΟΥ ΣΠΙΤΙΟΥ ΠΡΩΤΑ. Θέλουν απλά ρεύμα που το παίρνεις από την έξοδο μιας ασφαλείας και ουδέτερο. Κρύβεται μέσα στο πίνακα (το μονοφασικό, το 3φασικό το κουμπώνεις σε κενή θέση στη ράγα).
Και τα 2 μετρούν το ρεύμα επαγωγικά, δηλαδή υπάρχει ένα κλιπ που απλά αγκαλιάζει το καλώδιο στην είσοδο του πίνακα του ρεύματος. Το μονοφασικό μπορεί να πάρει και 2ο σένσορα μέτρησης που εγώ πχ τον έχω βάλει να μετράει την κατανάλωση της ηλεκτρικής κουζίνας.

Αφού το σετάρεις με το κινητό σου με το πρόγραμμα της Shelly και μπει στο wifi του σπιτιού το βλέπεις πλέον από παντού μέσο του Shelly Cloud αν είσαι εκτός σπιτιού και τοπικά αν είσαι στο wifi του σπιτιού σου.

Και τα 2 παραπάνω Shelly έχουν και ένα ρελέ. Εγώ τον σύνδεσα με το boiler του ηλιακού όποτε ανάβω το θερμοσίφωνο όποτε θέλω ή με χρονοπρογραμματισμό. Προσοχή, δεν συνδέεις το Shelly να περάσει το ρεύμα του Boiler από μέσα του γιατί θα ανατιναζόταν λόγο του ότι είναι πάνω από 2Α ρεύμα που μπορεί να περάσει. Για το λόγο αυτό χρειάζεσαι έναν αυτόματο ρελέ. Ο ρελές ελέγχει το άναψε κλείσε του θερμοσίφωνου και έχει είσοδο για εντολή από άλλη συσκευή, εκεί λοιπόν συνδέουμε την έξοδο του Shelly για να στέλνει την εντολή στο ρελέ. Όποιος χρειάζεται φωτογραφίες ή οτιδήποτε, εδώ είμαι αλλά και εγώ ερασιτέχνης ψαράς είμαι με τα ηλεκτρολογικά.

Τώρα μέχρι εδώ έχουμε δει πως να πάρουμε τη μέτρηση της κατανάλωσης με μικρό σχετικά κόστος αλλά και πως μπορούμε να ελέγξουμε μια συσκευή μέσω του πίνακα.

Εγώ προχώρησα ένα στάδιο παραπάνω και έχω πρίζες Shelly που ελέγχουν συσκευές μαζί με σένσορες θερμοκρασίες και υγρασίας της shelly. Αυτά δυστυχώς είναι ακριβά Ελλάδα και τα βρήκα ποιο φτηνά όπου πήρα 4 ζευγάρια από Γερμανία από εδώ (https://www.reichelt.com/gr/en/shelly-plug-wi-fi-wlan-steckdosenadapter-2-set-shelly-plug-sb2-p278175.html?&trstct=pol_1&nbc=1) που μου βγήκαν γύρω στα 18€ η μία.

Τώρα εφόσον όλα σου τα εξαρτήματα είναι shelly, με την εφαρμογή της shelly στο κινητό κάνεις ότι θες πραγματικά. Μπορείς να πεις πχ αν η θερμοκρασία στο τάδε δωμάτιο πέσει κάτω από 17 βαθμούς, να ανάψει ένα καλοριφέρ που το έχεις πάνω σε μια ελεγχόμενη πρίζα. Ή αν η υγρασία πάει πάνω από τόσο % να ανάψει ο αφυγραντήρας.

Όλα τα παραπάνω γίνονται πολύ εύκολα από το κινητό ή από το PC από το shelly cloud. Τώρα θα ρωτήσει κάποιος γιατί τόσο ακριβές πρίζες της shelly ή γιατί σένσορα θερμοκρασίας από αυτήν γιατί είναι ακριβά. Ο λόγος είναι πως αν δεν έχεις κάποιο άλλο software όπως πχ το Home Assistant, τότε πως θα μπλέξεις να έχεις έλεγχο σε διαφορετικές μάρκες συσκευές να κάνουν ότι θέλεις? εγώ έχω Home assistant και έχω και sonoff και coolseer διακόπτες όλα δηλωμένα στο Home assistant μου και δεν ασχολούμαι καθόλου με τη shelly εφαρμογή.

Το Home assistant δεν είναι κάτι τρομερό αλλά είναι πολύ ωραίο και δέχεται άπειρες διαφορετικές συσκευές ελέγχου και μέτρησης και μπορεί να τρέξει απλά σε ένα raspberry. Εγώ έχω πάρει και ένα IR Transponder της Broadlink (RB4 Pro) γύρω στα 28€ που με αυτό ανάβω αυτόματα με IR το aircodition ή οτιδήποτε δέχεται σήμα τηλεκοντρόλ.

Σας δείχνω κάποια Screenshot και χρωστάω την αυτοματοποίηση του Boiler του ηλιακού με σένσορα θερμοκρασίας στο Boiler που το ετοιμάζω να μπει στην ταράτσα όπως επίσης και τα ηλιακά πάνελ.

Shelly
232414232415

Home Assistant

232413
232412
232415

Α ξέχασα να πω πως πέρυσι το EU Shop της Shelly (https://shop.shelly.cloud/), έκανε εκπτώσεις στο Black Friday γύρω στο 45% οπότε αν είναι κανείς να ψωνίσει κάτι, ας περιμένει μια βδομάδα ή λιγότερο και να κοιτάει το site τους.

ChriZ
19-11-21, 14:01
Σ' ωραίος λέμε... ερώτηση για το Shelly, αν γνωρίζεις..
Απ' έξω δουλεύει μόνο με το Cloud τους ή μπορείς να το χειριστείς απευθείας; Γιατί ΟΚ, παίζει με το home assistant, αλλά αν εγώ π.χ. θέλω να βάλω μόνο ένα για το θερμοσίφωνο, δεν σκοπεύω να στήσω ολόκληρο home assistant...
Η μόνη άλλη συσκευή για έλεγχο θα μπορούσε να είναι ο αφυγραντήρας, αλλά δουλεύει ούτως ή άλλως μόνο αν ξεπεράσει η υγρασία ένα συγκεκριμένο επίπεδο... :p

BlueChris
19-11-21, 14:21
Σ' ωραίος λέμε... ερώτηση για το Shelly, αν γνωρίζεις..
Απ' έξω δουλεύει μόνο με το Cloud τους ή μπορείς να το χειριστείς απευθείας; Γιατί ΟΚ, παίζει με το home assistant, αλλά αν εγώ π.χ. θέλω να βάλω μόνο ένα για το θερμοσίφωνο, δεν σκοπεύω να στήσω ολόκληρο home assistant...
Η μόνη άλλη συσκευή για έλεγχο θα μπορούσε να είναι ο αφυγραντήρας, αλλά δουλεύει ούτως ή άλλως μόνο αν ξεπεράσει η υγρασία ένα συγκεκριμένο επίπεδο... :p

Ναι σόρρυ ξέχασα να το βάλω, τα shelly τα χειρίζεσαι απευθείας χωρίς καν να τα έχεις κάνει register στο cloud τους. Έχουν web σελίδα με ρυθμίσεις κανονικά. Στην εφαρμογή της Shelly στο κινητό, κάνεις τα Shelly devices add καρφωτά με IP και τα ελέγχει κανονικά.
Επίσης κάθε shelly έχει web σελίδα κανονικά

Δες τι βλέπω μόλις απλά πάω στο ip του ώπου switch0 είναι ο ρελές που για σένα όπως και για μένα είναι το θερμοσίφωνο.

232419

232418

ChriZ
19-11-21, 14:30
Ωραία, θενκς!
Με βλέπω κοντά στα Χριστούγεννα να μου πάρω κανα τέτοιο δώρο για τη γιορτή μου (μας) χεχε.
Ψιλοακριβό είναι σε σχέση με τα sonoff, αλλά εφόσον το έχεις και συ και μπορείς να βοηθήσεις αν χρειαστεί, δεν πειράζει.. Ετοιμάσου ψυχολογικά να στα κάνω τσουρέκια..:rofl:
Όχι μωρέ πλάκα κάνω... Ψιλοαπλό το βλέπω.. Μια εντολή στο ρελέ θα δίνει και αυτό είναι.. Θα φωνάξω και ένα φιλαράκι που είναι ηλεκτρολόγος να το βάλουμε στον πίνακα γιατί ότι έχει να κάνει με τον πίνακα για μένα είναι τζιζ...

BlueChris
19-11-21, 14:51
Μα για αυτό έκανα το νήμα για οποιαδήποτε ερώτηση κλπ. Καταρχήν με τα ηλεκτρικά εγώ είμαι μεγάλη κότα.. αλλά υπό τη καθοδήγηση του κολλητού που είναι ηλεκτρολόγος και ήταν δίπλα μου στην 1η εγκατάσταση, ξεψάρωσα.
Εννοείται ρεύμα OFF πάντα στην τοποθέτηση.

- - - Updated - - -

Βρήκα βίντεο εγκατάστασης του ΕΜ... αγνόησε τα περί Home Assistant που λέει.. απλά βλέπεις τι έκανε στον πίνακά του να το βάλει μετά το 1ο λεπτό

https://www.youtube.com/watch?v=BsjP_TlzSe4

ChriZ
19-11-21, 15:07
OK, δεν πρόκειται να το κάνω γιατί με τον πίνακα, όπως είπα, δεν θέλω να μπλέξω, αλλά βατό φαίνεται..
Αν κατάλαβα σωστά λοιπόν, το κλέφτη τον βάζει στην έξοδο του κεντρικού ρελέ.
Για την ασφάλεια του θερμοσίφωνα πάει στην είσοδο της ασφάλειας το καλώδιο από το Shelly;
:hmm:

- - - Updated - - -

Βλέπω ότι δίνουν και τον κλέφτη μαζί που είναι 50Α οπότε υπεραρκετός

gcf
19-11-21, 15:11
Εγώ έχω όλα τα φώτα στο σπίτι, 6 πρίζες, και έλεγχο του θερμοσίφωνα και της κεντρικής εισόδου (open - closed) με μια μείξη sonoff - shelly - yeelight.
Στα δωμάτια υπάρχουν google ηχειάκια, στα υπνοδωμάτια smart ξυπνητήρια Lenovo.
Ο έλεγχος γίνεται φωνητικά/απτικά μέσω google home και διάφοροι αυτοματισμοί μέσω tasker/IFTT.

BlueChris
19-11-21, 15:36
Βλέπω ότι δίνουν και τον κλέφτη μαζί που είναι 50Α οπότε υπεραρκετός
Απλά επειδή το ΕΜ έχει και 2η είσοδο για μέτρηση, μπορείς να πάρεις 2ο κλέφτη. Εγώ πχ τον έβαλα στο καλώδιο της ηλεκτρικής κουζίνας και έτσι μετράω τι καίει πχ. Μπορείς να το βάλεις και στο καλώδιου του θερμοσίφωνου αν θες.

Εγώ έχω όλα τα φώτα στο σπίτι, 6 πρίζες, και έλεγχο του θερμοσίφωνα και της κεντρικής εισόδου (open - closed) με μια μείξη sonoff - shelly - yeelight.
Στα δωμάτια υπάρχουν google ηχειάκια, στα υπνοδωμάτια smart ξυπνητήρια Lenovo.
Ο έλεγχος γίνεται φωνητικά/απτικά μέσω google home και διάφοροι αυτοματισμοί μέσω tasker/IFTT.

Σωστός... αλλά έχω ερώτηση. Τι λειτουργεί από όλα αυτά αν οι sonoff δεν έχουν ιντερνετ? σου έπεσε για χψζ λόγους το ίντερνετ. Πάνω σε αυτό και επειδή είχα μπλέξει και εγώ sonoff με coolseer και shelly, κατάλαβα πως πρέπει να έχω κάτι που να λειτουργεί και χωρίς ιντερνετ και για αυτό πετάω τα πάντα μή shelly και αγόρασα shelly πριζες. Τη φωνητική την έχω κάνει με Amazon Alexa εγώ που συνδέθηκε στο Home Assistant και είδε τα πάντα με τη μία.

- - - Updated - - -

Ξέχασα να πω πως ο 2ο λόγος που πετάω όλες τις άλλες πρίζες είναι γιατί οι Shelly όλες κάνουν και power metering.

ChriZ
19-11-21, 15:37
Πριν καμιά διετία που κοίταξα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ αρχικά, οι Sonoff όντως ήθελαν internet και γι' αυτό νομίζω τους έβαζαν άλλο firmware (tasmota)
Σε επόμενες εκδόσεις του firmware τους όμως νομίζω το άλλαξαν αυτό και πλέον δεν είναι το ίντερνετ απαραίτητο..

BlueChris
19-11-21, 15:42
Πριν καμιά διετία που κοίταξα για το συγκεκριμένο πρότζεκτ αρχικά, οι Sonoff όντως ήθελαν internet και γι' αυτό νομίζω τους έβαζαν άλλο firmware (tasmota)
Σε επόμενες εκδόσεις του firmware τους όμως νομίζω το άλλαξαν αυτό και πλέον δεν είναι το ίντερνετ απαραίτητο..

Α καλό αυτό... αυτό με το Tasmota το είδα και εγώ αλλά ποτέ δεν έκατσα να φτιάξω τον programmer usb που θέλει... είδα κάτι βίντεο που κολλάς pin πάνω στα sonoff κλπ και δεν είχα χρόνο. Εντάξει να μην έχεις ίντερνετ δεν είναι τώρα εύκολο αλλά ποτέ δεν ξέρεις και εμένα με τρομάζει η γυναίκα. Στην τελική εγκατάσταση που θα έχω, με Shelly στην ταράτσα να ελέγχει το άνοιγμα του boiler του ηλιακού, θα της βάλω ένα shelly button κάτω στο πίνακα ασύρματο που αν θα θέλει επείγον να το ανοίξει θα το πατάει. Δεν θέλει με τίποτα να κάνει κάτι με το κινητό ή οτιδήποτε #*()&(#*&.

ChriZ
19-11-21, 16:18
Κάτσε βρε παιδί...
Θεωρητικά, το Shelly δίνει εντολή στο ρελέ να ανοίξει, ΟΚ.
Αλλά η ασφάλεια/ρελέ του μπόιλερ έχει ήδη διακόπτη. Αν σηκώσεις αυτή την ασφάλεια, δεν ενεργοποιείται και έτσι;
Ή δεν μπορεί να μπει ένα έξτρα ρελέ που να δίνει την εντολή και το υπάρχον να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν;
Κάπως πρέπει να γίνεται...

BlueChris
19-11-21, 17:04
Κάτσε βρε παιδί...
Θεωρητικά, το Shelly δίνει εντολή στο ρελέ να ανοίξει, ΟΚ.
Αλλά η ασφάλεια/ρελέ του μπόιλερ έχει ήδη διακόπτη. Αν σηκώσεις αυτή την ασφάλεια, δεν ενεργοποιείται και έτσι;
Ή δεν μπορεί να μπει ένα έξτρα ρελέ που να δίνει την εντολή και το υπάρχον να συνεχίσει να λειτουργεί όπως πριν;
Κάπως πρέπει να γίνεται...

Ο διακόπτης είναι τελευταίος. Πριν από αυτόν μπαίνουν όλα τα άλλα. Εγώ τουλάχιστον έτσι τον έχω.
Αν ο αυτόματος που θα πάρεις είναι με κουμπάκι on/off ή χρονοδιακόπτη, μπορείς να τον ανάψεις από αυτό το μικρό κουμπάκι, το θέμα με εμένα είναι πως ο υπάρχων αυτόματος και ένα shelly 1PM με το addon μέτρησης θερμοκρασίας που παρέλαβα σήμερα, θα μπουν ταράτσα γιατί θα μετράω τη θερμοκρασία του νερού στο boiler και θα ανάβω το boiler τελείως αυτόματα..... να το τελειώσω και θα πω τι έκανα.

Έχω ακόμα να πάρω, 1 κουτί να μπουν όλα μέσα, ένα διακόπτη, μια μπρίζα σούκο για να μπει στο κουτί αυτό που πάνω του θα βάλω ένα devolo POE wifi που θα μου δώσει ίντερνετ στη ταράτσα.

Με λίγα λόγια, στήνω 2ο πίνακα στην Ταράτσα χρησιμοποιώντας τα καλώδια τα υπάρχοντα του ηλιακού οπότε κάτω θα μείνει μόνο ο γενικός διακόπτης του ηλιακού, γιατί σε αυτόν τον πίνακα θα μπει και η είσοδος τον Ηλιακών πάνελ που την παραγωγή τους θα την μετράει το Shelly 1PM (είναι μέχρι 16Α οπότε παραφτάνει για τη μέτρηση)

- - - Updated - - -

Άσχετο, μίλησα τώρα με την Hellas Digital που από αυτούς παίρνω τα περισσότερα shelly γιατί μου έστειλαν κάτι λάθος και μου είπαν απέξω απέξω αφού τους ρώτησα αγαπησιάρικα lol πως στο Black Friday που θα κάνουν θα έχουν παπάδες και από Shelly και γενικά πράγματα οπότε κάντε υπομονή όσοι θέλετε να αγοράσετε :)

gcf
19-11-21, 17:06
Πλέον τα sonoff και οι yeelight λάμπες δουλεύουν και με LAN control, χωρίς Internet.

BlueChris
19-11-21, 17:08
Πλέον τα sonoff και οι yeelight λάμπες δουλεύουν και με LAN control, χωρίς Internet.

Πως το κάνεις? καλά θα το ψάξω γιατί τώρα με το ewelink τα βλέπω εγώ και μέσο ewelink μου τα είδε και το Home Assistant και η Amazon

ChriZ
19-11-21, 17:18
Άσχετο, μίλησα τώρα με την Hellas Digital που από αυτούς παίρνω τα περισσότερα shelly γιατί μου έστειλαν κάτι λάθος και μου είπαν απέξω απέξω αφού τους ρώτησα αγαπησιάρικα lol πως στο Black Friday που θα κάνουν θα έχουν παπάδες και από Shelly και γενικά πράγματα οπότε κάντε υπομονή όσοι θέλετε να αγοράσετε :)

Χμμμ.. με βλέπω να το χτυπάω στο black Friday τότε το μπλιμπλίκι.. Μόνο αυτό χρειάζομαι που έχει μαζί και τον contactor (https://www.hellasdigital.gr/smartliving/shelly/shelly-em-50a-clamp-wifi-energy-meter-and-contactor-control/), σωστά;
Θα ρωτήσω πάντως και το φιλαράκι τον ηλεκτρολόγο πως μπορούμε να το κάνουμε/ τι έξτρα υλικά χρειάζομαι ώστε να συνεχίσω να ανοίγω τον θερμοσίφωνα κατά βούληση με τον παραδοσιακό τρόπο...:oneup:

BlueChris
19-11-21, 17:33
Χμμμ.. με βλέπω να το χτυπάω στο black Friday τότε το μπλιμπλίκι.. Μόνο αυτό χρειάζομαι που έχει μαζί και τον contactor (https://www.hellasdigital.gr/smartliving/shelly/shelly-em-50a-clamp-wifi-energy-meter-and-contactor-control/), σωστά;
Θα ρωτήσω πάντως και το φιλαράκι τον ηλεκτρολόγο πως μπορούμε να το κάνουμε/ τι έξτρα υλικά χρειάζομαι ώστε να συνεχίσω να ανοίγω τον θερμοσίφωνα κατά βούληση με τον παραδοσιακό τρόπο...:oneup:

Θες αυτό που λες και ένα ρελέ. Εγώ αυτόν έχω νομίζω (https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/elenchos/chronodiakoptes/chronodiakoptes-analogikoi-imerisioi/schneider-electric-2-chronodiakoptis-analogikos-ragas-100h-efedreia-1exodos_158831/) γιατί ήθελα παλιά τον χρονοδιακόπτη αλλά εσύ δεν θες χρονοδιακόπτη μιας που και να θες χρονοπρογραμματισμό το κάνεις από το shelly.
Εσύ λογικά θες τον απλό σαν αυτόν (https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/cheirismos/rele-kastanias/rele-kastanias-230v/schneider-electric-2-rele-kastanias-16a-230v-ac-1no_159413/) αλλά ρώτα το φιλαράκι σου για σιγουριά.

ChriZ
19-11-21, 17:48
Thanks man!

gcf
19-11-21, 20:17
Εγώ έχω βάλει αυτόν που λειτουργεί και σαν κανονικός διακόπτης είτε ως relay
https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/cheirismos/rele-ragas/rele-ragas-230v/legrand-rele-ischyos-ragas-25a-195-253vac-2no_145058/
Επίσης ένας απλός διακόπτης ράγας μπορεί να συνδεθεί στις επαφές ελέγχου του Shelly και να τον ανοιγοκλείνει χειροκίνητα.

BlueChris
19-11-21, 21:24
https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/iliko-ragas/cheirismos/rele-ragas/rele-ragas-230v/legrand-rele-ischyos-ragas-25a-195-253vac-2no_145058/
Επίσης ένας απλός διακόπτης ράγας μπορεί να συνδεθεί στις επαφές ελέγχου του Shelly και να τον ανοιγοκλείνει χειροκίνητα.

Ναι τέτοιου τύπου ανεξαιρέτως μάρκας.

Μου ήρθε σήμερα το Shelly 1 PM που μαζί με το σενσορα θερμοκρασίας θα πάει στον ηλιακο. Ε έφαγα 2.5 ώρες γιατί με τιποτα δεν γινόταν add στο cloud της Shelly. Βρε από δω βρε από κει, τοπικα έπαιζε αλλά δεν ήθελε να μπει. Τελικά ήθελε firmware update γιατί ήταν πάνω από 2 χρόνια μάλλον στην αποθήκη του προμηθευτή και για να τα καταφέρω βρήκα τα firmware και τι command πρέπει να του στείλεις μέσω web για να το κάνει.
Θα γράψω όλη την διαδικασία γιατί πολλοί μπορεί να πέσουν στη ίδια φάση με παλιές συσκευές. Βασικά λόγο παλιού firmware δεν τον δέχονταν το cloud αλλά δεν του έκανε κιόλας update γιατί δεν είχε γίνει add στο cloud. Η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα.

gcf
19-11-21, 21:27
Υπόψιν όμως ότι αν το κλείσει κανείς χειροκίνητα από το relay δεν θα μπορεί να το ανοίγει από τον αυτοματισμό, καλύτερο να μπει και πρόσθετος διακόπτης ελέγχου και το διακόπτη του relay να το χρησιμοποιεί κανείς μόνο ως backup.

jkoukos
19-11-21, 23:54
Πως το κάνεις? καλά θα το ψάξω γιατί τώρα με το ewelink τα βλέπω εγώ και μέσο ewelink μου τα είδε και το Home Assistant και η Amazon
H νέες σειρές παίζουν σε DIY Mode (http://developers.sonoff.tech/sonoff-diy-mode-api-protocol.html) και σιγά-σιγά (https://appcms-src.coolkit.cn/uncategorized/9213.html) όλες θα λάβουν την δυνατότητα.
Για όλες σχεδόν τις συσκευές ούτως ή άλλως υπάρχει το SonoffLAN (https://github.com/AlexxIT/SonoffLAN) για το Home Assistant που παίζουν και σε Local only mode.

BlueChris
20-11-21, 00:24
Θα εξηγήσω τον τρόπο αν το Shelly χρειάζεται manual update γιατί λόγο πολύ παλιού Firmware δεν μπορεί να συνδεθεί στο cloud οπότε δεν μπορεί να αναβαθμιστεί αυτόματα αλλά ούτε και με τον ημιαυτόματο τρόπο της ίδιας της Shelly.

Καταρχήν τα βασικά Firmware για τα shelly βρίσκονται εδώ.
https://www.shelly-support.eu/filebase/index.php?filebase/6-shelly-firmware/

και εδώ είναι το shelly firmware generator με όλα τα firmware για όλες τις συσκευές που εμπεριέχει και τις τελευταίες εκδόσεις.
http://archive.shelly-tools.de/

Στο generator δηλώνεις την ip που έχει το shelly σου, μετά δηλώνεις τη συσκευή και τέλος σου δίνει επιλογή ποιο firmware θες να κατεβάσεις
πχ εμένα το shelly βρίσκεται στην ip 192.168.5.104 έχω το shelly EM και θέλω πχ το firmware 1.11.7
H γραμμή που μου βγάζει ο generator είναι αυτή

http://192.168.5.104/ota?url=http://archive.shelly-tools.de/version/v1.11.7/SHEM.zip

Με το που την κάνεις paste σε ένα νέο παράθυρο στο chrome ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο κάνεις browsing στο internet, δίνει εντολή στο shelly και του λέει από που να πάρει το firmware.
Αυτό κανονικά φτάνει και το shelly κάνει update, δυστυχώς όμως σε κάποιες περιπτώσεις δεν λειτουργεί αυτό χωρίς να έχω καταλάβει ακόμα γιατί και το shelly δεν θέλει να αναβαθμιστεί αλλά βρήκα άλλο τρόπο.

Κατεβάζεις ένα πρόγραμμα που λέγεται HFS το οποίο δεν είναι τίποτα άλλο από ένας HTTP File Server σε ένα .exe και τέλος.
Μόλις τον τρέξεις στο PC σου , τότε σερβίρεις στο δίκτυό σου μια web σελίδα λευκή.
Το αφήνουμε αυτό να τρέχει και κατεβάζουμε το firmware που θέλουμε στο desktop πχ.
Κατόπιν σέρνουμε το zip του firmware στο HFS οπότε αυτόματα μοιράζουμε αυτό το αρχείο στο δίκτυό μας. Αν πάτε πχ σε άλλο pc στο σπίτι σας και γράψτε στο chrome απλά την ip του pc που τρέχει το HFS, θα δείτε μια σελίδα με 1 αρχείο (ή όσα firmware έχετε σύρει πάνω στο HFS)
Έχουμε λοιπόν και λέμε τώρα, το IP του pc μου είναι το 192.168.5.39 και το ip του Shelly EM μου είναι το 192.168.5.104
Βάζω λοιπόν την εξής διεύθυνση στον chrome για να κάνω το Shelly να πάρει το αρχείο από το pc μου

http://192.168.5.104/ota?url=http://192.168.5.39/SHEM.zip

232435

Αυτό ήταν, το shelly κάνει επιτέλους update και μετά από reboot είναι έτοιμο.

Φυσικά εννοείται πως σπίτι του αν κάποιος έχει web server , βάζει το zip εκεί και δεν χρειάζεται το HFS.

Αν τύχει σε κανέναν άλλον και δεν τα καταφέρνει μου λέει και το κάνουμε μαζί.

ChriZ
25-11-21, 14:55
Λοιπόν αγαπητέ, ένα update επί του θέματος..
Έκανα ένα μίτινγκ με το φιλαράκι τον ηλεκτρολόγο.. Του εξήγησα τι θέλω να κάνω και μου είπε όλα ΟΚ.. Του ανέφερα επίσης ότι πέρα από το on/off μέσω του shelly, θέλω να διατηρήσω και δυνατότητα τύπου αλε-ρετούρ, δηλαδή να μπορεί π.χ. η γυναίκα μου (ή η πεθερά μου αν έρθει σπίτι και χρειαστεί) να χρησιμοποιεί και χειροκίνητη λειτουργία on/off. Μου είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διακόπτη (push in νομίζω τον είπε??? ) ο οποίος αν είναι κλειστός ο θερμοσίφωνας τον ανοίγει, αν είναι ανοιχτός τον κλείνει. Θα έχει λαμπάκι για να φαίνεται αν είναι on και αντίστοιχα στο shelly εγώ θα βλέπω κανονικά τι συμβαίνει και θα μπορώ να επεμβαίνω αν θέλω. Μου ανέφερε και για sonoff ότι έχουν αντίστοιχους ράγας με κουμπί, οπότε μου βγαίνει φτηνότερα, του είπα θέλω το shelly, δεν πειράζει... :)
Επίσης κανονίσαμε να τσεκάρουμε μπας και συνδέσω με το ρεύμα και τον ηλιακό μου. Αυτό πρέπει να το δούμε για να δω αν όντως έχω αναμονες καλώδια στον πίνακα γιατί πλέον δε θυμάμαι - είναι καμιά 10ετία που έχω να ασχοληθώ με τον ηλιακό γενικώς.. Και θα δούμε μήπως πέρα από να τον συνδέσουμε με το ρεύμα μήπως κάνουμε το ίδιο και στον ηλιακό για remote. Το κακό είναι ότι εγώ δεν μπορώ να το πάω ένα βήμα παραπέρα όπως εσύ με τον ηλιακό (να βλέπω δηλαδή τη θερμοκρασία και αν τη βλέπω χαμηλή να τον ανοίγω - χειροκίνητα ή αυτόματα). Αυτό γιατί εμένα ο ηλιακός είναι 5 ορόφους πάνω...
Επίσης μου είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνω το ίδιο και για την κουζίνα. Επειδή τα παιδιά μου είναι λίγο πιο μεγάλα τώρα και μπορεί να μείνουν για λίγο μόνα τους στο σπίτι καμιά φορά, μου λέει καλό είναι να μπορείς να την ελέγξεις απομακρυσμένα την κουζίνα, μην πάει καμιά φορά κανένα και ανοίξει καμιά κουζίνα και την ξεχάσει κα πάρουμε καμιά φωτιά....
Επιπλέον μου είπε για τα ρελέ που χρειάζομαι και ότι αν δεν έχω χώρο στον πίνακα μπορώ να αλλάξω το 3πλο ρελε-ασφάλεια που έχω, με άλλο που πιάνει μόνο μία θέση για να κάνουμε έξτρα χώρο αν χρειαστεί...

Αυτά.
Ερώτηξη: Για 2 συσκευές που θέλω να ελέγχω απομακρυσμένα, θερμοσίφωνα και ηλιακό θερμοσίφωνα μου φτάνει ένα shelly, έτσι; Απλά θα χρειαστεί να αγοράσω έξτρα και δεύτερο μετρητή, σωστά;

sxbcl
25-11-21, 15:06
Έκανα ένα μίτινγκ με το φιλαράκι τον ηλεκτρολόγο.. Του εξήγησα τι θέλω να κάνω και μου είπε όλα ΟΚ.. Του ανέφερα επίσης ότι πέρα από το on/off μέσω του shelly, θέλω να διατηρήσω και δυνατότητα τύπου αλε-ρετούρ, δηλαδή να μπορεί π.χ. η γυναίκα μου (ή η πεθερά μου αν έρθει σπίτι και χρειαστεί) να χρησιμοποιεί και χειροκίνητη λειτουργία on/off. Μου είπε ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα διακόπτη (push in νομίζω τον είπε??? ) ο οποίος αν είναι κλειστός ο θερμοσίφωνας τον ανοίγει, αν είναι ανοιχτός τον κλείνει. Θα έχει λαμπάκι για να φαίνεται αν είναι on και αντίστοιχα στο shelly εγώ θα βλέπω κανονικά τι συμβαίνει και θα μπορώ να επεμβαίνω αν θέλω. Μου ανέφερε και για sonoff ότι έχουν αντίστοιχους ράγας με κουμπί, οπότε μου βγαίνει φτηνότερα, του είπα θέλω το shelly, δεν πειράζει... :)
Επίσης κανονίσαμε να τσεκάρουμε μπας και συνδέσω με το ρεύμα και τον ηλιακό μου. Αυτό πρέπει να το δούμε για να δω αν όντως έχω αναμονες καλώδια στον πίνακα γιατί πλέον δε θυμάμαι - είναι καμιά 10ετία που έχω να ασχοληθώ με τον ηλιακό γενικώς.. Και θα δούμε μήπως πέρα από να τον συνδέσουμε με το ρεύμα μήπως κάνουμε το ίδιο και στον ηλιακό για remote. Το κακό είναι ότι εγώ δεν μπορώ να το πάω ένα βήμα παραπέρα όπως εσύ με τον ηλιακό (να βλέπω δηλαδή τη θερμοκρασία και αν τη βλέπω χαμηλή να τον ανοίγω - χειροκίνητα ή αυτόματα). Αυτό γιατί εμένα ο ηλιακός είναι 5 ορόφους πάνω...
Επίσης μου είπε ότι θα ήταν καλή ιδέα να κάνω το ίδιο και για την κουζίνα. Επειδή τα παιδιά μου είναι λίγο πιο μεγάλα τώρα και μπορεί να μείνουν για λίγο μόνα τους στο σπίτι καμιά φορά, μου λέει καλό είναι να μπορείς να την ελέγξεις απομακρυσμένα την κουζίνα, μην πάει καμιά φορά κανένα και ανοίξει καμιά κουζίνα και την ξεχάσει κα πάρουμε καμιά φωτιά....
Επιπλέον μου είπε για τα ρελέ που χρειάζομαι και ότι αν δεν έχω χώρο στον πίνακα μπορώ να αλλάξω το 3πλο ρελε-ασφάλεια που έχω, με άλλο που πιάνει μόνο μία θέση για να κάνουμε έξτρα χώρο αν χρειαστεί...

Αυτά.
Ερώτηξη: Για 2 συσκευές που θέλω να ελέγχω απομακρυσμένα, θερμοσίφωνα και ηλιακό θερμοσίφωνα μου φτάνει ένα shelly, έτσι; Απλά θα χρειαστεί να αγοράσω έξτρα και δεύτερο μετρητή, σωστά;

Για ποιο Shelly μιλάς; Το 3EM; Αυτό δεν έχει δυνατότητα να συνδέσεις διακόπτη.
Αν μιλάμε για το 1PM και η συσκευή είναι μέχρι 16Α, τότε σε αυτό μπορείς να συνδέσεις διακόπτη και να βλέπεις και την κατανάλωση.
Αλλά πάντα μία συσκευή ανά 1ΡΜ, όχι δύο

ChriZ
25-11-21, 15:25
Μιλάω για το Shelly EM.. από ηλετρολογικά δεν ξέρω, τά' παμε..:oops:
Αλλά αν το καταλαβαίνω σωστά, δεν θέλουμε να συνδέσουμε απ' ευθείας στο Shelly, θα χρησιμοποιήσουμε και τα απαραίτητα ρελέ, το shelly μόνο την εντολή θα δίνει... Ή καταλαβαίνω λάθος; :oops:

Γενικώς η ερώτηση είναι αν μπορώ να ελέγξω απομακρυσμένα πάνω από μια συσκευή..

sxbcl
25-11-21, 15:40
Μιλάω για το Shelly EM.. από ηλετρολογικά δεν ξέρω, τά' παμε..:oops:
Αλλά αν το καταλαβαίνω σωστά, δεν θέλουμε να συνδέσουμε απ' ευθείας στο Shelly, θα χρησιμοποιήσουμε και τα απαραίτητα ρελέ, το shelly μόνο την εντολή θα δίνει... Ή καταλαβαίνω λάθος; :oops:

Γενικώς η ερώτηση είναι αν μπορώ να ελέγξω απομακρυσμένα πάνω από μια συσκευή..

Να προσπαθήσω να το ξεκαθαρίσω.
Ας πούμε ότι έχεις μία συσκευή ή ένα φως για την οποία έχεις αυτή τη στιγμή ένα διακόπτη που την ενεργοποιείς/απενεργοποιείς. Αν θέλεις να κάνεις smart αυτή τη συσκευή με Shelly και να βλέπεις και την κατανάλωσή της χρειάζεσαι ένα Shelly 1PM/1PM Plus. Αυτό με την προϋπόθεση ότι η συσκευή είναι μέχρι 16Α.
Το Shelly EM είναι μόνο μια smart συσκευή μέτρησης κατανάλωσης και μόνο απομακρυσμένου ελέγχου μέσω αυτής της συσκευής, δε συνδέεται πάνω της διακόπτης, παρά μόνο πριν τη συσκευή. Αν συνδέσεις όμως διακόπτη ή ασφαλειοδιακόπτη πριν το ΕΜ, τότε με κάθε πάτημα του διακόπτη θα ενεργοποιείται/απενεργοποιείται το ΕΜ. Αν το απενεργοποιείς από το διακόπτη θα είναι σβηστό το ΕΜ και δεν θα φαίνεται από την εφαρμογή.

ChriZ
25-11-21, 16:03
Να προσπαθήσω να το ξεκαθαρίσω.
Ας πούμε ότι έχεις μία συσκευή ή ένα φως για την οποία έχεις αυτή τη στιγμή ένα διακόπτη που την ενεργοποιείς/απενεργοποιείς. Αν θέλεις να κάνεις smart αυτή τη συσκευή με Shelly και να βλέπεις και την κατανάλωσή της χρειάζεσαι ένα Shelly 1PM/1PM Plus. Αυτό με την προϋπόθεση ότι η συσκευή είναι μέχρι 16Α.
Το Shelly EM είναι μόνο μια smart συσκευή μέτρησης κατανάλωσης και μόνο απομακρυσμένου ελέγχου μέσω αυτής της συσκευής, δε συνδέεται πάνω της διακόπτης, παρά μόνο πριν τη συσκευή. Αν συνδέσεις όμως διακόπτη ή ασφαλειοδιακόπτη πριν το ΕΜ, τότε με κάθε πάτημα του διακόπτη θα ενεργοποιείται/απενεργοποιείται το ΕΜ. Αν το απενεργοποιείς από το διακόπτη θα είναι σβηστό το ΕΜ και δεν θα φαίνεται από την εφαρμογή.

Με προβλημάτισες τώρα... Διάβασα αυτό που λεει ο φίλος πιο πάνω:

Και υπέθεσα ότι μπορεί να συνδεθεί το shelly αντίστοιχα αντί για τέτοιο, σε push διακόπτη (ή όπως μου τον είπε ο ηλεκτρολόγος τελος πάντων... :p)

gcf
25-11-21, 16:31
Με προβλημάτισες τώρα... Διάβασα αυτό που λεει ο φίλος πιο πάνω:

Και υπέθεσα ότι μπορεί να συνδεθεί το shelly αντίστοιχα αντί για τέτοιο, σε push διακόπτη (ή όπως μου τον είπε ο ηλεκτρολόγος τελος πάντων... :p)

Ναι, γίνεται αλλά δεν πρέπει διακόπτης να κόβει το ρεύμα στο Shelly.

sxbcl
25-11-21, 16:33
Ναι, γίνεται αλλά δεν πρέπει διακόπτης να κόβει το ρεύμα στο Shelly.

Θα ανοιγοκλείνει και το Shelly μαζί και επομένως όταν θα είναι κλειστό το Shelly δεν θα μπορεί να το ελέγχει απομακρυσμένα και να το ανοίξει

ChriZ
25-11-21, 16:48
Την σειρά της σύνδεσης δεν τη συζήτησα ακριβώς με τον ηλεκτρολόγο να σας πω την αλήθεια. Αυτός μου είπε ότι αυτό που θέλω γίνεται (αλλά προφανώς με την προϋπόθεση να υποστηρίζεται από το Shelly? για το οποίο δεν του είπα specs και υπέθεσε ότι γνωρίζω πως το υποστηρίζει????...)
Εγώ αυτό που φανταζόμουν είναι το εξής:
Shelly --> Διακόπτης --> Ρελέ που δίνει την εντολή στο θερμοσίφωνα
Πατάς on το Shelly, o διακόπτης είναι σαν pass-through, καταλαβαίνει ότι πήρε εντολή το ρελέ και άναψε ο θερμοσίφωνας, ανάβει το λαμπάκι του διακόπτη
Πατάς μια το διακόπτη, δίνει εντολή στο ρελέ να κλείσει το θερμοσίφωνα, σβήνει το λαμπάκι του διακόπτη, το shelly το αντιλαμβάνεται και δείχνει στο interface του ότι ο θερμοσίφωνας είναι off.

Για να το κάνω αυτό δηλαδή χρειάζομαι το Shelly 1PM? Λες ότι αυτό είναι 16Α. Ο θερμοσίφωνας είναι σίγουρα πάνω από 16Α. Αφού αυτό μόνο την εντολή θα δίνει στο διακόπτη και κατ' επέκταση στο ρελέ, είναι εφικτό;

sxbcl
25-11-21, 16:55
Την σειρά της σύνδεσης δεν τη συζήτησα ακριβώς με τον ηλεκτρολόγο να σας πω την αλήθεια. Αυτός μου είπε ότι αυτό που θέλω γίνεται (αλλά προφανώς με την προϋπόθεση να υποστηρίζεται από το Shelly? για το οποίο δεν του είπα specs και υπέθεσε ότι γνωρίζω πως το υποστηρίζει????...)
Εγώ αυτό που φανταζόμουν είναι το εξής:
Shelly --> Διακόπτης --> Ρελέ που δίνει την εντολή στο θερμοσίφωνα
Πατάς on το Shelly, o διακόπτης είναι σαν pass-through, καταλαβαίνει ότι πήρε εντολή το ρελέ και άναψε ο θερμοσίφωνας, ανάβει το λαμπάκι του διακόπτη
Πατάς μια το διακόπτη, δίνει εντολή στο ρελέ να κλείσει το θερμοσίφωνα, σβήνει το λαμπάκι του διακόπτη, το shelly το αντιλαμβάνεται και δείχνει στο interface του ότι ο θερμοσίφωνας είναι off.

Για να το κάνω αυτό δηλαδή χρειάζομαι το Shelly 1PM? Λες ότι αυτό είναι 16Α. Ο θερμοσίφωνας είναι σίγουρα πάνω από 16Α. Αφού αυτό μόνο την εντολή θα δίνει στο διακόπτη και κατ' επέκταση στο ρελέ, είναι εφικτό;

Εγώ νομίζω ότι με το ΕΜ δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Μόνο με το 1ΡΜ μπορείς.
Αν είναι πάνω από 16Α ο θερμοσίφωνας, θα βάλεις το 1ΡΜ να "οδηγεί" ένα άλλο ρελέ για περισσότερα Α και το ρελέ θα συνδεθεί στο θερμοσίφωνα

ChriZ
25-11-21, 17:04
Ναι, αυτό μου είπε και ο φίλος, δεν μας νοιάζουν τα αμπερ αυτό μόνο εντολή μου λεει θα δίνει...
Οπότε λοιπόν για να πω ότι συνδέω 3 συσκευές (ηλεκτρικό θερμοσίφωνο, ηλιακό θερμοσίφωνο και ηλεκτρική κουζίνα), θα χρειαστώ 3 Shelly 1PM, 3 ρελέ και 3 διακόπτες.. Και μέτρηση κατανάλωσης βλέπω γίνεται και από το 1PM.

Και για να είμαι σίγουρος, το πολύ-πολύ θα χώσω το φιλαράκι να πάρει τηλέφωνο να μιλήσει με το μαγαζί να του επιβεβαιώσουν ότι όντως έτσι είναι για να μην ψωνίζουμε τσάμπα..

BlueChris
25-11-21, 17:12

Αυτά.

Για ποιο Shelly μιλάς; Το 3EM; Αυτό δεν έχει δυνατότητα να συνδέσεις διακόπτη.
Αν μιλάμε για το 1PM και η συσκευή είναι μέχρι 16Α, τότε σε αυτό μπορείς να συνδέσεις διακόπτη και να βλέπεις και την κατανάλωση.
Αλλά πάντα μία συσκευή ανά 1ΡΜ, όχι δύο

To Shelly 3EM έχει κανονικά ρελέ όπως και EM το απλό. Στο σχεδιάγραμμα είναι η έξοδος με το Ο αριστερά κάτω. Αν τώρα είναι μούφα αυτό που βλέπω, τι να πω δεν το έχω δουλέψει το συγκεκριμένο αλλά εκτός από το σχεδιάγραμμα, στα παρακάτω βίντεο λένε πως είναι ρελές

Από το 3ο λεπτό και μετά

https://www.youtube.com/watch?v=B443IMVXwd4

Από το 7ο λεπτό και μετά

https://www.youtube.com/watch?v=CauzGDZUKwE

232597

Τώρα όσο αναφορά να είσαι dublex, εγώ προς στιγμή έχω διατηρήσει όπως είπα τον χρονοδιακόπτη που είχα στο θερμοσίφωνο και είναι μαζί με το Shelly παράλληλα. Δηλαδή στον αυτόματο ρελέ που υπάρχει, δίνουν καλώδιο εντολής ON/Off και το shelly και ο χρονοδιακόπτης. Λειτουργεί ως εξής

Χρονοδιακόπτης OFF και Shelly Off = Θερμοσίφωνο κλειστό
Χρονοδιακόπτης OFF και Shelly on = Θερμοσίφωνο ανοιχτό
Χρονοδιακόπτης On και Shelly Off = Θερμοσίφωνο ανοιχτό
Χρονοδιακόπτης On και Shelly On = Θερμοσίφωνο ανοιχτό

Οπότε έχω το χρονοδιακόπτη Off μόνιμα, αν χρειαστεί να ανάψει με την εφαρμογή της Shelly με το κινητό το ανάβω ή με την αυτοματοποίηση που θα κάνω σε λίγο καιρό, αλλά αν θέλει η γυναίκα μου για οποιοδήποτε λόγο να το ανάψει χωρίς πολλές ταλαιπωρίες, απλά βάζει το χρονοδιακόπτη τον παλιό στο ON.
Ελπίζω να κατάλαβες :)

Τέλος άνοιξε το Black Friday στην Shelly και ψώνισα εγώ προσωπικά παπάδες αλλά ψώνισα και από την Digital Hellas. Βασικά ήξερα τι ήθελα και πήρα τα ποιο πολλά από την Shelly αλλά όπου υπήρχε μέχρι 3-4€ διαφορά από τον Έλληνα.
https://shop.shelly.cloud/
https://www.hellasdigital.gr/promos/?features_hash=43-1102

- - - Updated - - -

Ξέχασα να πω τι χρειάζεσαι

Έναν αυτόματο ρελέ με διακόπτη επάνω, για να μπορεί να ανάβει όποτε θέλετε και ένα Shelly 3EM και τέλος.

ChriZ
25-11-21, 17:49
Thanks μαν!
Ωχ, παιδιά σόρι μπερδεύτηκα, το ΕΜ θέλω εγώ, δεν έχω τριφασικό.. αλλά ο BlueChris λεει ότι και αυτό τα ίδια υποστηρίζει..

- - - Updated - - -

Συνονόματε, για να χειριστώ 2 θερμοσίφωνες, συν την ηλεκτρική κουζίνα, λοιπόν, χρειάζομαι 2 EM και ένα έξτρα clamp, σωστά;
Τους αυτόματους διακόπτες ή τους άλλους που είπε ο ηλεκτρολόγος θα τα πάρω από κανα καφκά..

- - - Updated - - -

Καλά το https://shop.shelly.cloud/ έχει γονατίσει..

BlueChris
25-11-21, 18:37
Συνονόματε, για να χειριστώ 2 θερμοσίφωνες, συν την ηλεκτρική κουζίνα, λοιπόν, χρειάζομαι 2 EM και ένα έξτρα clamp, σωστά;
Τους αυτόματους διακόπτες ή τους άλλους που είπε ο ηλεκτρολόγος θα τα πάρω από κανα καφκά..

θες να ελέγξεις 3 πράγματα λοιπόν... με 2 EM θα μπορείς να ελέγξεις 2 και να μετρήσεις ρεύμα σε 4 σημεία (με 2 έξτρα 50Α κλέμες) οπότε σου λείπει κάτι ακόμα. Λογικά χρειάζεσαι ακόμα άλλο ένα Shelly 1 το ποιο φτηνό, που θα ελέγξει τον ρελέ τον 3ο της κουζίνας.

Οπότε χρειάζεσαι τα εξής:
2 x Shelly EM (Προσφορά στο Shelly Cloud 29€ το ένα) = 58€
3 x 50A clamps (τα 2 τα έχουν μέσα τους τα 2 EM οπότε θες ένα έξτρα... εγώ θα έπαιρνα 2 και θα μέτραγα και κάτι τέταρτο) 10€ η μία κλέμα. = 20€ οι 2
3 x Αυτόματους ρελέδες με διακόπτη. Κάνα 20άρικο ο ένας? = 60€

Σύνολο περίπου στα 140€ με τις τιμές που έχουμε τώρα που μιλάμε.

Εγώ είχα το ίδιο δίλημμα για να ελέγξω και την κατανάλωση του Boiler του ηλιακού αλλά και το ανοιγόκλεισμα του και κατέληξα Sonoff POWR3 που και μετράει κατανάλωση αλλά επειδή είναι 20A switch μπορεί να κοντρολάρει το θερμοσίφωνο μόνος του απευθείας χωρίς αυτόματο ρελέ ενδιάμεσα.... το δικό μου θερμοσίφωνο καίει 4000Watt που είναι γύρω στα 17Α με 230V. Βέβαια εγώ το πάντρεμα τον sonoff με τα shelly και ότι άλλο έχω, το κάνω στο Home Assistant οπότε δεν με νοιάζει. Εσύ θα πρέπει να έχει 2 προγράμματα στο κινητό, της Shelly για τους 2 θερμοσίφωνες και της Sonoff για την κουζίνα που δεν λέει.

ChriZ
25-11-21, 19:03
Α Οκ, νόμιζα ότι μπορώ να ελέγξω 2 συσκευές από το 1 ΕΜ αλλα μπορώ να μετρήσω κατανάλωση σε 2 όμως να χειριστώ μόνο μια..
Είχα βάλει 2 ΕΜ στο καλάθι και 2 έξτρα clamps όντως μήπως ήθελα να μετρήσω κανα 4ο.
Θα το κάνω αλλιώς ομως μάλλον.. για να είναι όλα shelly.. θα πάρω 3 ΕΜ με τα clamps. 4η συσκευή δεν θέλω ούτως η άλλως να μετρήσω οποτε με τα 3 σετακια θα είμαι ΟΚ.
Και αν ποτε χρειαστεί παραπάνω παίρνω σκέτα clamps από Ελλάδα..
Οποτε για αυτά είμαι γύρω στο 100αρικο με τα μεταφορικά και ότι είναι τα υπόλοιπα μετα (ρελεδες , διακόπτες κλπ)

BlueChris
26-11-21, 12:19
Α Οκ, νόμιζα ότι μπορώ να ελέγξω 2 συσκευές από το 1 ΕΜ αλλα μπορώ να μετρήσω κατανάλωση σε 2 όμως να χειριστώ μόνο μια..
Είχα βάλει 2 ΕΜ στο καλάθι και 2 έξτρα clamps όντως μήπως ήθελα να μετρήσω κανα 4ο.
Θα το κάνω αλλιώς ομως μάλλον.. για να είναι όλα shelly.. θα πάρω 3 ΕΜ με τα clamps. 4η συσκευή δεν θέλω ούτως η άλλως να μετρήσω οποτε με τα 3 σετακια θα είμαι ΟΚ.
Και αν ποτε χρειαστεί παραπάνω παίρνω σκέτα clamps από Ελλάδα..
Οποτε για αυτά είμαι γύρω στο 100αρικο με τα μεταφορικά και ότι είναι τα υπόλοιπα μετα (ρελεδες , διακόπτες κλπ)

Μια χαρά σε βρίσκω.

- - - Updated - - -

Παρέλαβα τις πρίζες σήμερα :) ... θα γίνει πάρτυ στο σπίτι.. θα βγάλω ότι έχω σε sonoff και coolseer και θα μπουν αυτές στη θέση τους για να έχω και κατανάλωση.
Τις είχα πάρει πριν μια βδομάδα από εδώ πριν το Black Friday που ήταν η καλύτερη τιμή που τις είχα βρει στην Ευρώπη, 18€ πήγε σύνολο η μια με μεταφορικά κλπ.
https://www.reichelt.com/gr/en/shelly-plug-wi-fi-wlan-steckdosenadapter-2-set-shelly-plug-sb2-p278175.html?&trstct=pol_1&nbc=1

αλλά τώρα τις έχει το ευρωπαϊκό κατάστημα στα 11€ τη μία (στο bundle με τις 2), που είναι φοβερή τιμή.
https://shop.shelly.cloud/shelly-plug-s-wifi-smart-home-automation#153

ChriZ
26-11-21, 12:55
Παρέλαβα τις πρίζες σήμερα :) ... θα γίνει πάρτυ στο σπίτι.. θα βγάλω ότι έχω σε sonoff και coolseer και θα μπουν αυτές στη θέση τους για να έχω και κατανάλωση.
Τις είχα πάρει πριν μια βδομάδα από εδώ πριν το Black Friday που ήταν η καλύτερη τιμή που τις είχα βρει στην Ευρώπη, 18€ πήγε σύνολο η μια με μεταφορικά κλπ.
https://www.reichelt.com/gr/en/shelly-plug-wi-fi-wlan-steckdosenadapter-2-set-shelly-plug-sb2-p278175.html?&trstct=pol_1&nbc=1

αλλά τώρα τις έχει το ευρωπαϊκό κατάστημα στα 11€ τη μία (στο bundle με τις 2), που είναι φοβερή τιμή.
https://shop.shelly.cloud/shelly-plug-s-wifi-smart-home-automation#153
Αυτές κουμπώνουν κανονικά σε υπάρχουσα σούκο ε;
Εξέχουν πολύ; Αν/όταν μπορείς βάλε καμιά φωτό με το πως φαίνονται εγκατεστημένες..
Έλεγα μπας και χτυπήσω κι εγώ 2 τέτοιες γιατί καμιά φορά η μια κάμερα τρώει κάποια φρίκη και θέλει να κάνεις power cycle..

- - - Updated - - -

Μέχρι στιγμής είμαι στα €118 σύνολο με αυτά... Πρέπει να την κάνω σιγά - σιγά την παραγγελία γιατί με σένα που έχουμε μπλέξει, κάθε ώρα το ποσό αυξάνεται...:p:rofl:

- - - Updated - - -

Και ένα τελευταίο πριν προχωρήσω στην παραγγελία, σχετικά με αυτό που έγραψες:

To Shelly 3EM έχει κανονικά ρελέ όπως και EM το απλό. Στο σχεδιάγραμμα είναι η έξοδος με το Ο αριστερά κάτω. Αν τώρα είναι μούφα αυτό που βλέπω, τι να πω δεν το έχω δουλέψει το συγκεκριμένο αλλά εκτός από το σχεδιάγραμμα, στα παρακάτω βίντεο λένε πως είναι ρελές

Για το απλό το ΕΜ βλέπω αυτό στο wiring diagram:
232622
Σίγουρα κάνει λοιπόν; Το 0 που βλέπω εδώ αυτό σημαίνει; (είπαμε είμαι και ψιλοάσχετος με αυτά...)

BlueChris
26-11-21, 12:55
Εξέχουν πολύ; Αν/όταν μπορείς βάλε καμιά φωτό με το πως φαίνονται εγκατεστημένες..
Έλεγα μπας και χτυπήσω κι εγώ 2 τέτοιες γιατί καμιά φορά η μια κάμερα τρώει κάποια φρίκη και θέλει να κάνεις power cycle..

- - - Updated - - -

Μέχρι στιγμής είμαι στα €118 σύνολο με αυτά... Πρέπει να την κάνω σιγά - σιγά την παραγγελία γιατί με σένα που έχουμε μπλέξει, κάθε ώρα το ποσό αυξάνεται...:p:rofl:

Εξέχουν 3cm περίπου.
232620

Εμένα δεν με νοιάζει το άναψε σβήσε αλλά η μέτρηση της κατανάλωσης στατιστικά σε κάποιες συσκευές, πχ ψυγείο, AC, ηλεκρικά καλοριφέρ και γενικά οτιδήποτε τρώει ρεύμα.
Μέχρι τώρα στο Home Assistant έχω με το 1 shelly EM που έχω, μέτρηση της γενικής κατανάλωσης και με το 2ο clamp που του έβαλα έχω μέτρηση τι καίει η ηλεκτρική κουζίνα.
Στο σπίτι πχ τώρα από τις 11 του μήνα που έχω βάλει το EM και το Home Assistant, έχω κάψει σύνολο 189.5KW και από αυτές αν δεις κάτω στο Screenshot, η ηλεκτρική κουζίνα έχει φάει σχεδόν 16KW. Μόλις βάλω και τις πρίζες θα έχω μεγαλύτερη ανάλυση οπότε εκεί θα υπάρξει οργάνωση στο σπίτι με σύστημα.
232619

Η γυναίκα μου έχει ήδη μια κίτρινη γιατί άναψε 2 ημέρες σερί το θερμοσίφωνο ... στις 3 κίτρινες πέφτει κόκκινη.... δεν έχω αποφασίσει τις ποινές ακόμα :)

ChriZ
26-11-21, 12:59
Με αυτή τη λογική η δικιά μου γυναίκα έπρεπε να είναι ήδη τσιμεντωμένη.. Το θερμοσίφωνο ανάβει κάθε μέρα και για πολλές ώρες..
Υ.Γ: Ρίξε μια ματιά και στο τελευταίο update με το διάγραμμα που έχω μια ερώτηση..

sxbcl
26-11-21, 13:17

- - - Updated - - -

Και ένα τελευταίο πριν προχωρήσω στην παραγγελία, σχετικά με αυτό που έγραψες:

Για το απλό το ΕΜ βλέπω αυτό στο wiring diagram:
232622
Σίγουρα κάνει λοιπόν; Το 0 που βλέπω εδώ αυτό σημαίνει; (είπαμε είμαι και ψιλοάσχετος με αυτά...)

Αυτό που ξέρω από άλλα Shelly είναι ότι το Ο είναι έξοδος. Είναι αυτό που οδηγεί τη "συσκευή" που θα βάλεις μπροστά του ή το ρελέ. Δηλαδή όταν είναι ενεργό το Shelly, είναι κλειστό το εσωτερικό του ρελέ και κλείνει το κύκλωμα με το Ο. Αν από την εφαρμογή απενεργοποιήσεις το ρελέ του Shelly, τότε ανοίγει το κύκλωμα του Ο και δεν τροφοδοτείται η συνδεδεμένη συσκευή.
Θα επιμείνω ότι δεν είναι διακόπτης. Αν δείτε άλλα Shelly, π.χ. το 1 ή το 2.5 έχουν ξεχωριστή επαφή SW, όπου συνδέεται ο διακόπτης. Αν θες δηλαδή να λειτουργεί αμφίδρομα το Shelly και ο συνδεδεμένος διακόπτης, δηλαδή να χειρίζεσαι τη συνδεδεμένη συσκευή και από το Shelly και από ένα συνδεδεμένο διακόπτη και να φαίνεται το status στο Shelly όταν το λειτουργείς από το διακόπτη, αυτό δε γίνεται με το ΕΜ.
Κοινώς αν συνδέσεις ένα θερμοσίφωνα έχοντας μια ασφάλεια ανάμεσα στο Shelly και στο θερμοσίφωνα όπως στο σχήμα που παρέθεσες, αν κάποιος "κατεβάσει" την ασφάλεια δε θα λειτουργεί το Shelly

Να σημειώσω ότι δεν είμαι ηλεκτρολόγος, έχω μεν κάποιες γνώσεις λόγω αντικειμένου εργασίας, απλά έχω εγκαταστήσει πάνω από 30 Shelly σπίτι μου και έχω καταλάβει αρκετά τη λογική τους.

BlueChris
26-11-21, 13:25
Με αυτή τη λογική η δικιά μου γυναίκα έπρεπε να είναι ήδη τσιμεντωμένη.. Το θερμοσίφωνο ανάβει κάθε μέρα και για πολλές ώρες..
Υ.Γ: Ρίξε μια ματιά και στο τελευταίο update με το διάγραμμα που έχω μια ερώτηση..

Η έξοδος του shelly με το O είναι αυτή που θες, φεύγει από εκεί ένα καλώδιο και πάει και δίνει την εντολή στον αυτόματο ρελέ. Μόλις κάνεις ΟΝ στο shelly, στέλνει ρεύμα μέσω του Ο, το καταλαβαίνει ο ρελές και κάνει ΟΝ και έχουμε αναμμένο θερμοσίφωνο.

Γενικά στο shelly δίνουμε ρεύμα από οπουδήποτε... στο N το μπλέ καλώδιο (ουδέτερος) που συνήθως στον πίνακα των σπιτιών υπάρχει σε κάποιο σημείο μια μπάρα με βίδες όπου όλες οι ασφάλειες παίρνουν από εκεί τον ουδέτερό τους, και ρεύμα του δίνουμε από την έξοδο μιας ασφάλειας... εγώ διάλεξα αυτή των φώτων... στο πάνω μέρος της ασφάλειας αυτής δηλαδή, έβαλα ένα έξτρα καλώδιο κόκκινο που πήγε στην είσοδο L (live) του shelly. Αυτό είναι όλο.

- - - Updated - - -

Αυτό που ξέρω από άλλα Shelly είναι ότι το Ο είναι έξοδος. Είναι αυτό που οδηγεί τη "συσκευή" που θα βάλεις μπροστά του ή το ρελέ. Δηλαδή όταν είναι ενεργό το Shelly, είναι κλειστό το εσωτερικό του ρελέ και κλείνει το κύκλωμα με το Ο. Αν από την εφαρμογή απενεργοποιήσεις το ρελέ του Shelly, τότε ανοίγει το κύκλωμα του Ο και δεν τροφοδοτείται η συνδεδεμένη συσκευή.
Θα επιμείνω ότι δεν είναι διακόπτης. Αν δείτε άλλα Shelly, π.χ. το 1 ή το 2.5 έχουν ξεχωριστή επαφή SW, όπου συνδέεται ο διακόπτης. Αν θες δηλαδή να λειτουργεί αμφίδρομα το Shelly και ο συνδεδεμένος διακόπτης, δηλαδή να χειρίζεσαι τη συνδεδεμένη συσκευή και από το Shelly και από ένα συνδεδεμένο διακόπτη και να φαίνεται το status στο Shelly όταν το λειτουργείς από το διακόπτη, αυτό δε γίνεται με το ΕΜ.
Κοινώς αν συνδέσεις ένα θερμοσίφωνα έχοντας μια ασφάλεια ανάμεσα στο Shelly και στο θερμοσίφωνα όπως στο σχήμα που παρέθεσες, αν κάποιος "κατεβάσει" την ασφάλεια δε θα λειτουργεί το Shelly

Να σημειώσω ότι δεν είμαι ηλεκτρολόγος, έχω μεν κάποιες γνώσεις λόγω αντικειμένου εργασίας, απλά έχω εγκαταστήσει πάνω από 30 Shelly σπίτι μου και έχω καταλάβει αρκετά τη λογική τους.

Σωστά , το EM και το 3EM είναι διακόπτες μεν αλλά τα αντιμετωπίζουμε σαν εντολείς λόγο των λίγων Αmp που μπορεί να δώσουν στο Ο... απλά δίνουν λίγο ρεύμα για να ανάψει ένας αυτόματος ρελές. Σε όλα τα άλλα της Shelly, το ρεύμα περνάει από μέσα τους και έχουν σοβαρό εσωτερικά διακόπτη αλλά δυστυχώς πάνε μέχρι 15Α οπότε ένα θερμοσίφωνο ή μια ηλεκτρική κουζίνα δεν συνδέονται πάνω τους. Για αυτό πήρα το Sonoff POWR3 που αντέχει 25Α και θα περάσει από μέσα του το θερμοσίφωνο. Για την ηλεκτρική κουζίνα δεν έχω λύση γιατί φτάνει μέχρι 8500W που είναι 35A!!!!!! οπότε μετράω τι καίει επαγωγικά με το EM.

sxbcl
26-11-21, 13:35
Σωστά , το EM και το 3EM είναι διακόπτες μεν αλλά τα αντιμετωπίζουμε σαν εντολείς λόγο των λίγων Αmp που μπορεί να δώσουν στο Ο... απλά δίνουν λίγο ρεύμα για να ανάψει ένας αυτόματος ρελές. Σε όλα τα άλλα της Shelly, το ρεύμα περνάει από μέσα τους και έχουν σοβαρό εσωτερικά διακόπτη αλλά δυστυχώς πάνε μέχρι 15Α οπότε ένα θερμοσίφωνο ή μια ηλεκτρική κουζίνα δεν συνδέονται πάνω τους. Για αυτό πήρα το Sonoff POWR3 που αντέχει 25Α και θα περάσει από μέσα του το θερμοσίφωνο. Για την ηλεκτρική κουζίνα δεν έχω λύση γιατί φτάνει μέχρι 8500W που είναι 35A!!!!!! οπότε μετράω τι καίει επαγωγικά με το EM.
Όλο αυτό το ανέφερα γιατί ο Chriz αρχικά είπε ότι θέλει να έχει το ΕΜ για να διαχειρίζεται απομακρυσμένα τον θερμοσίφωνα αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί και όπως σήμερα:

Αυτά.

Αυτό που ζητάει δε γίνεται με το ΕΜ κατά τη γνώμη μου

BlueChris
26-11-21, 13:51
Όλο αυτό το ανέφερα γιατί ο Chriz αρχικά είπε ότι θέλει να έχει το ΕΜ για να διαχειρίζεται απομακρυσμένα τον θερμοσίφωνα αλλά ταυτόχρονα να λειτουργεί και όπως σήμερα:

Αυτό που ζητάει δε γίνεται με το ΕΜ κατά τη γνώμη μου

Ο αυτόματος που θα πάρει θα έχει και διακοπτάκι μικρό ή push button για να ανάβει μόνος του. Εγώ πχ δεν έχω αυτόματο με κουμπάκι αλλά ο αυτόματος που είχα είχε έξτρα ένα χρονοδιακόπτη οπότε ο χρονοδιακόπτης είχε 3 θέσεις, On, Auto και off. Toν έχω μόνιμα στο off και αν θέλει η γυναίκα μου τον πάει στο ΟΝ και ανάβει το θερμοσίφωνο.

sxbcl
26-11-21, 14:04
Ο αυτόματος που θα πάρει θα έχει και διακοπτάκι μικρό ή push button για να ανάβει μόνος του. Εγώ πχ δεν έχω αυτόματο με κουμπάκι αλλά ο αυτόματος που είχα είχε έξτρα ένα χρονοδιακόπτη οπότε ο χρονοδιακόπτης είχε 3 θέσεις, On, Auto και off. Toν έχω μόνιμα στο off και αν θέλει η γυναίκα μου τον πάει στο ΟΝ και ανάβει το θερμοσίφωνο.

Και ταυτόχρονα εμφανίζεται στο Shelly EM η χειροκίνητη ένδειξη; Δηλαδή όταν δεν πατήσει κάποιος το κουμπί δείχνει off στο app της Shelly και όταν πατήσει το κουμπί τότε δείχνει on; Μου κάνει εντύπωση αν ισχύει αυτό, αλλά δεν επιμένω κι όλας γιατί όπως είπα δεν έχω εγκαταστήσει ΕΜ

ChriZ
26-11-21, 14:47
Και ταυτόχρονα εμφανίζεται στο Shelly EM η χειροκίνητη ένδειξη; Δηλαδή όταν δεν πατήσει κάποιος το κουμπί δείχνει off στο app της Shelly και όταν πατήσει το κουμπί τότε δείχνει on; Μου κάνει εντύπωση αν ισχύει αυτό, αλλά δεν επιμένω κι όλας γιατί όπως είπα δεν έχω εγκαταστήσει ΕΜ

Αυτό που έκανα bold όντως με βάση αυτά που λες στο παρακάτω quote @BlueChris, ίσως και να μη γίνεται (αλλά μάλλον δεν είναι dealbreaker):

Τώρα όσο αναφορά να είσαι dublex, εγώ προς στιγμή έχω διατηρήσει όπως είπα τον χρονοδιακόπτη που είχα στο θερμοσίφωνο και είναι μαζί με το Shelly παράλληλα. Δηλαδή στον αυτόματο ρελέ που υπάρχει, δίνουν καλώδιο εντολής ON/Off και το shelly και ο χρονοδιακόπτης. Λειτουργεί ως εξής

1. Χρονοδιακόπτης OFF και Shelly Off = Θερμοσίφωνο κλειστό
2. Χρονοδιακόπτης OFF και Shelly on = Θερμοσίφωνο ανοιχτό
3. Χρονοδιακόπτης On και Shelly Off = Θερμοσίφωνο ανοιχτό
4. Χρονοδιακόπτης On και Shelly On = Θερμοσίφωνο ανοιχτό

Από αυτά που καταλαβαίνω, λοιπόν:
Με βάση τα 3 & 4, αν πάει η γυναίκα μου και σηκώσει χειροκίνητα τον διακόπτη, τότε ο θερμοσίφωνας θα ανοίξει, αλλά δεν θα μπορώ να τον κλείσω από την εφαρμογή
Με βάση τα 1 & 2, αν δεν πειράξει τίποτα η γυναίκα μου και ο διακόπτης είναι κατεβασμένος, από την εφαρμογή μπορώ να ανοίξω και να κλείσω κανονικά τον θερμοσίφωνα
Οπότε αυτό που δεν μπορώ να κάνω είναι να κλείσω τον θερμοσίφωνα αν πειραχτεί ο διακόπτης χειροκίνητα, αλλά όποτε χρειάζεται να τον ανοίξω δεν έχω κανένα πρόβλημα ανεξάρτητα από τη θέση του διακόπτη (??)

Στην περίπτωση της κουζίνας, εφόσον ισχύει το ίδιο, μπορώ να δώσω λοιπόν από το Shelly εντολή να ανοίξει το ρελέ και να πάρει ρεύμα η κουζίνα? Ο διακόπτης θα είναι στο off πάντα (περιπτώσεις 1 & 2) γιατί δεν έχω κανένα λόγο να "κατεβάζω" χειροκίνητα την ασφάλεια της κουζίνας και επίσης θα είναι πάντα on από το shelly. Το μόνο που μπορεί να χρειαστώ είναι να την κάνω off μέσω του shelly σε περίπτωση που είναι π.χ. τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι και φοβάμαι μην ανάψουν κανα μάτι..

Παίδες σας ευχαριστώ πολύ και σόρι για τη ζαλάδα..

@ ADSLgr.com All rights reserved.