PDA

Επιστροφή στο Forum : Windows XP Reduced Media



csav79
25-12-04, 16:47
Με την νεα χρονια η Microsoft θα κυκλοφορησει στην ΕΕ τα νεα Windows XP Reduced Media με μονο χαρακτηριστικο το οτι δεν θα εχει τον Media Player.
Συμφωνα με αυτο το κατα τα αλλα μειωμενο λειτουργικο συστημα ΔΕΝ θα παιζει αρχεια ηχου .mp3 αλλα μονο .wav.

Κι αυτο λογο του οτι εκρινε ενοχη η ΕΕ την Microsoft για μονοπωλιο.
Η Microsoft συμορφωθηκε κατα ενα μερος αλλα κι αυτη απο την μερια της ανεφερε οτι ναι μεν θα το κυκλοφορησει αλλα σε οχι και πολυ χαμηλη τιμή.

Ειπαμε, ΕΕ, να βαζεις προστιμα, αλλα οχι να υποχρεωνεις με απολυταρχικους ορους καποιες εταιριες να κανουν ο,τι θελεις στα.. "χωραφια σου".(προσωπικο σχολιο).
Το νεο απο http://tech.pathfinder.gr/tech/16641.html

porosis
25-12-04, 16:49
Συμφωνα με αυτο το κατα τα αλλα μειωμενο λειτουργικο συστημα ΔΕΝ θα παιζει αρχεια ηχου .mp3 αλλα μονο .wav.


Ναι, αλλά θα μπορείς να βάλεις εσύ κάποιο πρόγραμμα, όπως π.χ. το Winamp.

dantouan
25-12-04, 16:56
Το νεο απο http://tech.pathfinder.gr/tech/16641.html


Υπαρχει και στα νεα στην πρωτη σελιδα του site :mrgreen:

alefgr
25-12-04, 18:58
Το πιό πιθανό είναι να υπάρχει ένα link στα νέα Windows για να κατεβάσεις τον τελευταίο Media Player από το site της Microsoft και μάλιστα free. Οπότε τι έκανε η EE; Μία τρύπα στο νερό... :|

Re-Ti-Re
25-12-04, 23:37
Λέτε να δουλεύουν καλύτερα έτσι τα παράθυρα; :mrgreen:
:D :D :D :D

nnn
26-12-04, 00:24
Κατά πάσα πιθανότητα θα κυκλοφορούν και οι 2 εκδόσεις και η κανονική και η reduced.
Άλλωστε η τιμή θα είναι ίδια.
Τι reduced δηλαδή επειδή δεν θα έχει τον media player ?
Αφού μπορείς να τον κατεβάσεις standalone αν θέλεις.

ipo
26-12-04, 01:48
Είναι καλή κίνηση, κατά τη γνώμη μου, ώστε να μην εμποδίζεται η ανάπτυξη άλλων εταιριών λογισμικού.

Ένα κυρίαρχο λειτουργικό που έχει τα πάντα μέσα: web browser, music player, firewall, antivirus etc, είναι μεν απόλυτα φιλικό προς τον απλό χρήστη, αλλά αποτελεί μονόδρομο προς το μονοπώλειο. Θα αναγκάσει τις εταιρείες λογισμικού να αποδεχτούν ως κυρίαρχο της αγοράς τον κατασκευαστή του λειτουργικού, προκειμένου να υπογράψουν συμφωνίες με τους όρους του τελευταίου, ώστε να ενσωματωθεί το πρόγραμμά τους στο λειτουργικό.

Η ανάπτυξη της ελεύθερης αγοράς μέσω υγειούς συναγωνισμού προϋποθέτει νόμους περιορισμού μονοπωλειακών τάσεων. Ένα λειτουργικό σύστημα πρέπει να κάνει τον υπολογιστή να ξεκινάει, να αναγνωρίζει τις συσκευές του και να επιτρέπει στον χρήστη να κάνει μία υποτυπώδη διαχείριση του συστήματος αρχείων. Τα υπόλοιπα πρέπει να είναι ξεχωριστά.

Ο απλός χρήστης, που θέλει να παίρνει το pc έτοιμο και να τα κάνει όλα με το "κλειδί στο χέρι" πρέπει να απευθύνεται στις εταιρίες κατασκευής συστημάτων, οι οποίες θα αναλαμβάνουν να βάζουν στο pc ό,τι λογισμικό τους ζητήσει ο χρήστης, με βάση τις ανάγκες του.

murray
26-12-04, 02:34
Συμφωνώ απόλυτα, ipo. Και να προσθέσω ότι αν τα θέλεις να προσφέρεις λειτουργικό "όλα σε ένα" πρόσφερέ το, αρκεί να το προσφέρεις free. π.χ. και το Linux έρχεται φορτωμένο με ό,τι μπορείς να φανταστείς (3 CD είναι οι τελευταίες διανομές) αλλά κανείς δεν μπορεί να το κατηγορήσει για αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού είναι ελεύθερο λογισμικό.

alefgr
26-12-04, 06:21
Τότε γιατί να έχει και το Notepad ή το Wordpad για να βλέπει ο απλός χρήστης, αρχεία txt;

Κάθε σοβαρό λειτουργικό που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει μία βασική υποστήριξη σε view και play για όλα τα κοινά αρχεία που υπάρχουν διάσπαρτα παντού στο Internet. Εάν ένας χρήστης θέλει πιο σοβαρή υποστήριξη σε ένα πρόγραμμα με περισσότερες δυνατότητες, τότε θα μπορεί να απευθυνθεί και σε άλλα προγράμματα freeware ή πακέτα εμπορικών εταιριών.

kartebi
26-12-04, 07:27
Ξεχνάς κάτι πολύ σημαντικό...


Κάθε σοβαρό λειτουργικό που σέβεται τον εαυτό του θα πρέπει να έχει μία βασική υποστήριξη σε view και play για όλα τα κοινά αρχεία που υπάρχουν διάσπαρτα παντού στο Internet.
όπως επίσης να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους απεγκατάστασης αυτών των προγραμμάτων και όχι μόνο αφαίρεση των shortcuts. :twisted:

Γιατί δηλαδή να έχω στο λειτουργικό μου ένα σωρό (μην πω τώρα) που δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ και δεν μπορώ ούτε να τα βγάλω :?:

vshadow
26-12-04, 08:51
Ποτέ μου δεν κατάλαβα την όλη λογική της διαμάχης με τη Microsoft. Γιατί σώνει και καλά πρέπει να βγάλει το web browser ή το media player από το πακέτο του λειτουργικού συστήματος; Τι πάει να πει μονοπώλιο; Ξέρει να φτιάχνει τα συγκεκριμένα προϊόντα και τα κυκλοφορεί μαζί με το λειτουργικό σύστημα. Μαγκιά της. Πρώτη φορά είναι που βλέπουμε ένα προϊόν να είναι τρία σε ένα (ή και πολλά σε ένα). Έχετε δει πολλές εταιρίες αυτοκινήτων να αντιμετωπίζουν πρόβλημα μονοπωλίου γιατί παραδίδουν το αυτοκίνητο με τα λάστιχα που επέλεξαν αυτές, ή με το στερεοφωνικό, τα καθίσματα, τα ABS, EBD συστήματα, τη μηχανή, κτλ. Και για να γίνω πιο υπερβολικός... γιατί να υπάρχει σαμπουάν δύο σε ένα; Μονοπώλιο και αυτό. Σοκολατούχο γάλα; Και αυτό μονοπώλιο. (Λέμε τώρα και καμιά μ@λ@κι@)

Είναι απλό. Μυρίστηκαν χρήμα στους web browsers και media players στο μέλλον και σου λένε "κάτσε να φροντίσουμε από τώρα να κόψουμε τον αέρα στη Microsoft". Γιατί δεν έχουν κάνει το ίδιο και με το Notepad, ή το calculator. Επειδή εκεί πολύ απλά δεν υπάρχει χρήμα. Money makes the world go round!

Στο μόνο που συμφωνώ είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα απεγκατάστασης. Είναι απόλυτα σωστό! Δεν σου αρέσει ο Media Player; Αν έχεις κάτι καλύτερο, ορίστε η δυνατότητα να τον βγάλεις τελείως. Αλλά κάποιος που δεν ξέρει πολλά από υπολογιστές και θέλει απλά να κάνει τη δουλειά του, μην του στερείς τη δυνατότητα να έχει ένα πλήρες σύστημα εξ'αρχής. Και μετά σου λένε για Κοινωνία της Πληροφορίας. Άσε τον κόσμο να μάθει πρώτα να χειρίζεται τον υπολογιστή με ένα πλήρες και εύχρηστο λειτουργικό σύστημα και μετά αν έχει μάθει αρκετά, τότε έχε του και τη δυνατότητα να δοκιμάσει και άλλα προγράμματα και να απεγκαταστήσει τα υπάρχοντα.

Τη βλέπω τη δουλειά. Σε δύο χρονάκια θα με παίρνουν τηλέφωνο γνωστοί μου και θα μου λένε "Πήρα καινούριο υπολογιστή με τα νέα Windows Reduced και δεν παίζει mp3 αρχεία". Και άντε να τους εξηγείς...

rdaniel
26-12-04, 10:19
Να πω κι εγώ τη γνώμη μου ... Συμφωνώ πως θα έπρεπε να υπάρχει η δυνατότητα απεγκατάστασης περισσότερων τμημάτων των Windows, όπως τα ξέρουμε σήμερα, περιλαμβανομένου του Internet Explorer και του Media Player. Θεωρώ όμως μάλλον πραγματικά βλακώδες και ενάντιο στα συμφέροντα των χρηστών την πλήρη αφαίρεση των συγκεκριμμένων εφαρμογών από το πακέτο των Windows, χωρίς να δίνεται αντικαταστάτης!

Γιατί να μπει στη διαδικασία αναζήτησης και εγκατάστασης μιας εφαρμογής ο χρήστης, και για πράγματα τόσο βασικά όπως η περιήγηση στο Internet ή η ακρόαση μουσικών κομματιών;! Το σωστό θα ήταν να περιέχεται στο πακέτο μια επιλογή εφαρμογών, και είτε να γίνεται εγκατάσταση όλων είτε να δίνεται στο χρήστη η επιλογή να εγκαταστήσει αυτές που προτιμά. Αλλά η απουσία τους, σε τι μπορεί να ωφελήσει τον χρήστη; Σε τίποτε, νομίζω...

Αυτά, και ο Θεός να βάλει μυαλό στους εξυπνάκηδες του αντιμονοπωλιακού αγώνα, που στο βωμό του θυσιάζουν τελικά τα συμφέροντα όλων μας! :)

Re-Ti-Re
26-12-04, 13:41
kartebi,

Γιατί δηλαδή να έχω στο λειτουργικό μου ένα σωρό (μην πω τώρα) που δεν τα χρησιμοποιώ ποτέ και δεν μπορώ ούτε να τα βγάλω


Συμφωνώ αυτό έπρεπε να ζητήσει η ΕΕ αν ο χρήστης δεν θέλει να χρησιμοποιεί το τάδε πρόγραμμα από το λειτουργικό να μπορεί να το βγάλει από τον υπολογιστή του τελείως. Το λειτουργικό είναι μια χαρά (τι λέω τώρα)……….. :evil: :evil:

pt3
26-12-04, 16:43
Το πρόβλημα με αυτά και κυρίως με τον explorer είναι οτι είναι ενσωματωμένα στον πυρήνα των windows. Αυτό κάνει την απεγκατάστασή τους δύσκολη έως αδύνατη και ταυτόχρονα δημιουργεί διάφορα προβλήματα ανταγωνισμού στις άλλες εφαρμογες. Ο Explorer δηλαδή μπορεί να είναι πιο γρήγορος γιατι καλεί ρουτίνες που είναι ήδη φορτωμένες απο το λειτουργικό σύστημα ενώ αντίθετα τα άλλα προγράμματα αναγκάζονται να φορτώσουν επι πλέον και τις δικές τους ρουτίνες. Γι΄αυτά δεμ έχω άμεση τεχνική γνώση αλλά πιστεύω οτι κάτι τέτοιο συμβαίνει.

Τωρα βέβαια θα μου πέιτε οτι, λύνεται αυτό με δικαστικές αποφάσεις;
Μάλλον όχι. Τίποτα δεν εμποδίζει την MS να τα έχει αυτά ενσωματωμένα και για να δουλέψουν να χρειάζετε απλώς ένα shortcut (λέμε τώρα) το οποίο θα πρέπει κανείς να το κάνει download. Βέβαια όπως και να έχει η απόφαση δημιουργεί μια επι πλέον δυσκολία έστω και μικρή στην επιβολή του μονοπωλείου. Γι αυτό άλλωστε και η MS προσπάθησε να την αποφύγει.

Τα οφέλη για τους καταναλωτές (από την απόφαση) είναι μακροπρόθεσμα. Σε κάθε αντικείμενο η φάση που η μεγάλη εταιρεία προσπαθεί να επιβληθεί μονοπωλιακά είναι συμφέρουσα για τους καταναλωτές, αφού στην προσπάθειά της να επιβληθεί θα ρίξει τις τιμές, θα προσφέρει περισσότερα κλπ. Τα ασχημα θα αρχίσουν στην δεύτερη φάση όπου αφου θα έχει πλέον επιβληθεί τότε θα αρχίσει να αυξάνει τις τιμές, να προσφέρει λιγότερα κλπ.

alefgr
27-12-04, 01:00
Για να γίνουμε λίγο πιο σαφείς.

Το λειτουργικό δίνει την δυνατότητα σε έναν προγραμματιστή, να προσθέσει 4-5 κλίσεις στον κώδικα του και έτσι να μπορεί η εφαρμογή που αναπτύσσει, να έχει πρόσβαση σε ένα site και να μπορεί να "κατεβάσει" ένα συγκεκριμένο αρχείο. Αυτό είναι κακό; Δεν θα έπρεπε ένα μοντέρνο λειτουργικό να δίνει αυτή την υποστήριξη και να μπορεί ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί μέσω του λειτουργικού τέτοιες κλίσεις;

Στο κάτω-κάτω σε αυτές τις κλίσεις βασίζεται και ο Internet Explorer. Τι θα πρέπει να κάνει η Microsoft επί του θέματος;

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε λίγο πριν το 2005 και το λειτουργικό καλείτε να καλύψει μία τεράστια υποστήριξη σε πάρα πολλά θέματα. Δεν είμαστε 20 χρόνια πριν, όπου το λειτουργικό το μόνο που έκανε ήταν ο έλεγχος των συσκευών αποθήκευσης και την υποστήριξη του filesystem.

Και κάτι τελευταίο για να μην παρεξηγηθώ. ΔΕΝ τρέφω ιδιαίτερη συμπάθεια για την Microsoft. Υπάρχουν όμως πολλοί άλλοι τομείς για να στρέψουμε τα πυρά μας εναντίον της...

csav79
27-12-04, 16:53
pt3, η MS ανακοινωσε οτι ΔΕΝ ειναι φτηνο το νεο λειτουργικο που ζητησε η ΕΕ. Το οποιο σημαινει οτι αγορασες με 200 ευρω τα παραθυρακια σου τα καλα? μπορει να σου δωσει το μειωμενο με 250. Ε? Ειδες πως η MS την ΕΕ?

pt3
27-12-04, 18:54
Δεν το έχω ψάξει το θέμα για να έχω σαφή άποψη. Αυτό που θέλω όμως να πώ είναι οτι γενικά οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πράγματι σε πρώτη φάση φαίνονται να είναι ενάντια στο συμφέρον των καταναλωτών (π.χ. απαγορεύεται να πουλάει κανείς σε τιμή κάτω του κόστους όσο και αν αυτό συμφέρει τους καταναλωτές). Αυτό γίνεται για να αποτρέψουν τους οικονομικά ισχυρούς να εξοντώσουν τους ανταγωνιστές τους και έτσι να γίνουν μονοπώλειο.

Γενικά στόχος της ΕΕ δεν ήταν να έχουμε φθηνότερα ή με μεγαλύτερες δυνατότητες windows αλλά να αποτρέψει την microsoft να γίνει απόλυτος κυρίαρχος στα media των PC.

alefgr
27-12-04, 20:03
Μάλλον βρήκε λάθος τρόπο... :|

ipo
28-12-04, 03:42
Αυτό που θέλω όμως να πώ είναι οτι γενικά οι αντιμονοπωλιακοί νόμοι πράγματι σε πρώτη φάση φαίνονται να είναι ενάντια στο συμφέρον των καταναλωτών (π.χ. απαγορεύεται να πουλάει κανείς σε τιμή κάτω του κόστους όσο και αν αυτό συμφέρει τους καταναλωτές).
Είπες μεγάλη κουβέντα τώρα. Δυστυχώς στις σύγχρονες κοινωνίες οι άνθρωποι βλέπουν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα μίας πολιτικής (αντιμονοπωλειακής, οικονομικής, κυβερνητικής) και κατακρίνουν αποφάσεις που είναι προς το συμφέρον τους.

frap
28-12-04, 10:55
Έχετε δει πολλές εταιρίες αυτοκινήτων να αντιμετωπίζουν πρόβλημα μονοπωλίου γιατί παραδίδουν το αυτοκίνητο με τα λάστιχα που επέλεξαν αυτές, ή με το στερεοφωνικό, τα καθίσματα, τα ABS, EBD συστήματα, τη μηχανή, κτλ. Και για να


Το παράδειγμά σου θα ήταν ισχυρό αν η (πχ) Ford κατείχε το 90% της αγοράς για πάρτι της και δεν ασχολιόνταν κανείς για τα λάστιχα που έβαζε στα αμάξια της...

Το ίδιο και στα άλλα προϊόντα 15 σε 1... υπάρχουν πάρα πολλά που μοιράζονται την πίτα χωρίς υπάρχει κάποιο που να έχει πολύ μεγάλο ποσοστό. Εκεί λειτουργεί ο ανταγωνισμός και δεν χρειάζονται παρεμβάσεις.

-Κ.

@ ADSLgr.com All rights reserved.