PDA

Επιστροφή στο Forum : VDSL COSMOTE - ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΦΙΛ & PING

Σελίδες : [1] 2 3

Dtnan
04-09-22, 23:44
Καλησπέρα σας,

Εδώ και αρκετούς μήνες, έχω ΤΕΡΑΣΤΙΟ πρόβλημα, με τη σύνδεση του ίντερνετ της γραμμής μου. Όλα ξεκίνησαν, από τον Οκτώβριο, του προηγούμενου έτους, όταν και μετά από κάποιες αλλαγές πορτών και ζευγών, στην τοπική καμπίνα της περιοχής, για τη γραμμή μου, η σύνδεση πηγαίνει, ολοένα από το «κακό στο χειρότερο».

Εκείνο το διάστημα, μεσολάβησε και η εφικτότητα πρόσβασης σε VDSL τεχνολογία έως 50Mbps, από έως 24Mbps, που ήταν μέχρι πρότινος –τουλάχιστον εμπορικά- εφικτό, καθώς τεχνικά μέχρι την πρίζα του σπιτιού μου, έφταναν και φτάνουν κλειδωμένα πάνω από 115-130 Mbps στο Download και 40-46Mbps στο Upload. Ήμουν ήδη δηλαδή κουμπωμένος σε VDSL DSLAM πόρτα σύνδεσης από αρχές Ιανουαρίου του 2021, όπου έκτοτε και μέχρι αρχές Οκτωβρίου 2021, συγχρόνιζα το απόλυτο θεωρητικό προφίλ των 24άρων γραμμών, που είναι πολύ καλά δομημένες σε 27άρι προφίλ (27032Kbps Download & 2704Kbps Upload, σε Interleaved, ενώ σε Fast Path Profile, κατέβαινε ελάχιστα στα 27025Kbps Download & 2704Kbps Upload).

Και ενώ από θέμα ταχύτητας ήμουν στα μέγιστα, ο μόνος λόγος που δήλωνα βλάβες, ήταν το λίγο υψηλό Ping 35-40ms στο idle, 100 σε παιχνίδια και ειδικότερα στο Download 200-700 Upload, για αλλαγή πορτών και απερχόμενων ζευγών, λόγω διαμαρτυρίας σε παιχνίδια οικείων σε διάφορα Video Games, όπως (Mine Craft, Call Of Duty, Free Fire)..

Από αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, είχα αναφέρει τις αυξημένες δυνατότητες της περιοχής, μέσω του 13788, όπου έστειλαν αίτημα, στο τεχνικό τμήμα της περιοχής μου και έτσι δόθηκε η δυνατότητα VDSL –και επίσημα εμπορικά - έως 50Mbps, αρχές Οκτωβρίου, πέρυσι στην ευρύτερη περιοχή. Με είχαν ενημερώσει και τηλεφωνικός, από το τεχνικό τμήμα της περιοχής, πως θα τοποθετηθεί «ειδική κάρτα» στην καμπίνα, για την ενεργοποίηση του VDSL, πράγμα το οποίο έγινε.

Σημειωτέον, να αναφέρω πως η περιοχή μου είναι χωριό, 10km, μακριά από την πόλη, στο οποίο (χωρίο, όπου βρίσκεται η γραμμή μου), υπάρχει στα 600 μέτρα το Αστικό Κέντρο Περιοχής, Νέες Κεραίες Κινητής Τηλεφωνίας, που αλλάχθηκαν πέρυσι απέξω, και η καμπίνα από τις παλαιού τύπου Γκρι –Σε καλή κατάσταση-, όπου λαμβάνουν υπηρεσίες οι ελάχιστοι κάτοικοι, συμπεριλαμβανομένου εμού.

Από τότε ξεκίνησαν σιγά-σιγά τα προβλήματα.. Αρχικά, την περίοδο εκείνη (Οκτώβριος 2021), μετά από αλλαγή πόρτας ή ρύθμισης προφίλ ή ενεργειών στο αστικό κέντρο (δεν μου ανέφεραν/αναφέρουν λεπτομέρειες έως σήμερα) και μετά από συχνές αλλαγές στη γραμμή, άρχιζα να συγχρονίζω στα 26991Kbps, στο Download & 2696Kbps στο Upload, σε Interleaved και 27031Kbps στο Download & 2704Kbps στο Upload, με εναλλαγή του προφίλ σε Fast Path.

Απίστευτο, αλλά αληθινό! Ενώ σε όλες τις γραμμές το interleaved, δίνει μεγαλύτερο συγχρονισμό, από ότι το Fast Path, στη δική μου περίπτωση συνέβαινε/συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Τι εναλλαγές των προφίλ, μην τυχόν και «ξεκολλήσουν» (Interleaved/Fast Path), τι reset port, τι αλλαγές στα profile από 27/2.70 σε 24/1 και το αντίθετο και αν έχω ζητήσει, τι βλάβες και αν έχω δηλώσει από το 13788. ΤΙΠΟΤΕ δεν έλυσε το πρόβλημα, και κυρίως του Ping, όπου παραμένει υψηλό και αυξομειωμένο ανά δευτερόλεπτο, ιδίως σε παιχνίδια οικείων ακόμα και σε Fast Path και μην πω και χειρότερα από το Interleaved με κολλήματα (20-184Ping στο Idle, με Speedtest και ειδικότερα στο Download από 200-2.000 & 200-900 στο upload σε Fast Path & 40-43Ping στο Idle, με Speedtest και ειδικότερα στο Download 200-500 & 200-800 στο Upload και συνεχώς αυξομειωμένα ανά δευτερόλεπτο σε interleaved).

Η εσωτερική και εξωτερική καλωδίωση, είναι άριστη, με καλώδιο μαύρο UTP CAT 6 CCA Μαύρο Εξωτερικού χώρου (PET), να φεύγει από το χωνευτή του εξωτερικά της μονοκατοικίας και να πηγαίνει απευθείας πάνω σε χωνευτή πρίζα CENTRAL RJ11 - 6P4C μονή, προδιαγραφών ΟΤΕ, με απόσταση 5 μέτρων από την αυλή τη βεράντα και μέσα. Το καλώδιο, ωστόσο που φεύγει από την κολώνα, είναι παλαιού τύπου χαλκού. Δεν πιστεύω όμως, πως αυτό είναι το πρόβλημα, καθώς με αυτό, από αρχές Ιανουαρίου του 2021, έπιανα το 27032Kbps Download & 2704Kbps Upload σε Interleaved.

Έπειτα από αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες και καταχωρίσεις βλαβών, ορισμένες εκ των οποίων τις δήλωναν με το ζόρι, λόγω του ότι όπως μου έλεγαν και λένε από το 13788, πως η γραμμή είναι σταθερή και συγχρονίζει και πάνω από το εμπορικό πακέτο, ενώ υπάρχουν κατά καιρούς μικροσφάλματα και κυρίως το πρόβλημα του Ping, που είτε το βλέπουν και κάνουν τους χαζούς, είτε δεν το βλέπουν, ενώ άλλες φορές –τις περισσότερες-, τις έκλειναν απευθείας, μόλις καταχωρούνταν από δεύτερο επίπεδο (απομακρυσμένο).

Τέλη Ιουλίου περίπου, ζήτησα εκ νέου την αλλαγή της πόρτας, μιας και δεν ξανά αλλάχθηκε, από πέρυσι τον Οκτώβριο, παρά το αντίθετο που μου ισχυρίστηκαν ορισμένοι τεχνικοί της περιοχής, λόγω έργων και αλλαγή των υπόγειων καλωδίων στις κολώνες –είχαν ανοίξει μια μικρή τάφρο σε μια μόνο κεντρική κολώνα, όπου διασυνδέεται στην ανηφόρα με τη δική μου και άλλες τον περασμένο χειμώνα του 2022-, και που κατά 99%, πίστευα πως είχε κάποιο ελάττωμα, μετέβησαν και την άλλαξαν μαζί με ένα «Κεντρικό», όπως ανέφεραν στο πόρισμα της βλάβης.

Ρωτώντας, όμως τι είναι αυτό το «Κεντρικό», που άλλαξαν μαζί με την πόρτα, δεν ήξεραν να μου απαντήσουν οι εκπρόσωποι του 13788.

Έπειτα από αυτή την αλλαγή και ενώ 1 Ιουλίου, είχε προηγηθεί η αλλαγή ζεύγους μόνο στη γραμμή, δεν είδα καμία διαφοροποίηση ως προς την ιδιαιτερότητα των Profile Fast Path/Interleaved, ούτε μεγάλη διαφορά ως προς το ping, ιδίως στο Fast Path.

Αρχές Αυγούστου και έπειτα από την αλλαγή πόρτας, ζήτησα να αλλαχθεί ξανά το προφίλ από 27/2.7 σε 24/1, να το αφήσω μερικές ημέρες σταθερό, χωρίς επανεκκινήσεις για να επανέλθω από την ερχόμενη Παρασκευή, για να το σηκώσουν ξανά στο 27/2.7, μήπως και επιτύχω το 27032Kbps Download με 2704Kbps, καθώς τελικά σε αυτές τις τιμές είναι καλύτερα λειτουργική η γραμμή –Το κόλπο αυτό το έκανα και πέρυσι μερικές φορές και έπιανε-, καθώς έχω την εντύπωση πως όσο πιο σταθερή είναι η γραμμή, τόσο μεγαλύτερα διαθέσιμα προφίλ ελευθερώνονται, για τη γραμμή μου και η δυνατότητα ξεκλειδώματός τους από τους τεχνικούς.

Έχω καταλήξει πλέον, πως είναι θέμα κάποιας ρύθμισης, τόσο η βελτίωση των Pings, όσο και η επίτευξη των παραπάνω τιμών στην γραμμή μου. Διορθώστε με αν κάνω κάποιος λάθος, πάντως και έπειτα από όλους τους παραπάνω ελέγχους/αλλαγές, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο.

Να σημειώσω τέλος, όπως θα δείτε και στα στατιστικά γραμμής που σας επισυνάπτω με το παρόν, παρακάτω, με το πριν και τώρα των προφίλ της γραμμής μου, υπάρχει λίγο αυξημένος θόρυβος, όμως και πριν από όλα αυτά υπήρχε γύρω στα 30db –δεν ξέρω αν αυτό επηρεάζει κάπως την επίτευξη της λίγο μεγαλύτερης ταχύτητας-.

Βεβαία, τώρα είναι γύρω στα 35-36db, με το κλείδωμα σε 24/1 και packet loss γύρω στα 25-35%, σε αντίθεση με το 27άρι, όπου ήταν 0% ή μερικές φορές και με αυξημένη χρήση έως 9%.

Αυτή τη φορά παρατήρησα επίσης και με την τελευταία αλλαγή της πόρτας τέλη Ιουλίου και «Κεντρικού», καθώς και της τελευταίας αλλαγής του profile σε 24/1, πως τα Profile Interleaved/Fast Path, δίνουν ακριβώς όπως θα έπρεπε, παραπάνω συγχρονισμό το πρώτο και λιγότερο το δεύτερο (24576/1024 – 24574/1020-3 σε SpeedPort Entry 2i, 24575/1024 – 24574/1019-20 SpeedPort Plus & 24575/1025 – 24575/1023 σε Smart –διαθέτω και τα 3-).

Τώρα και με την εκ νέου αλλαγή σε 27άρι, που επρόκειτο να ξαναζητήσω μετά τις αλλαγές, που έγιναν πρόσφατα, τι άλλο προτείνετε να ζητήσω να δουν/αλλάξουν για να επιτυγχάνω σε Interleaved 27032Kbps Download & 2704 Upload και σε Fast Path 27025Kbps Download & 2704 Upload ;;

240798240799240800240801240802240803240804240805240806240807240808240809240810240811240812

Επιπλέον, έχω τις εξής απορίες, πριν ζητήσω την εκ νέου αλλαγή προφίλ σε 27άρι:

1. Σε ποιόν αριθμό να καλέσω 13888/13788 από τον ίδιο ή/και από άλλον αριθμό;

2. Το έχω καιρό απορία το γεγονός, ότι όσο πιο σταθερή είναι μια γραμμή, τόσο περισσότερα ελεύθερα προφίλ έχουν οι τεχνικοί, να επιλέξουν για κλείδωμα σε μια γραμμή ή απλώς περνάνε χειροκίνητα τιμές (προωθώντας, βλάβη πάντα) κλειδώνοντας εκείνοι τη γραμμή, όπου πιστεύουν, ότι θα είναι καλύτερα (έχοντας όμως και υψηλότερη εναλλακτική χειροκίνητη ή μη); Είναι και ένας από τους λόγους που πιστεύω πως μετά από 13-14 ημέρες ΑΠΟΛΥΤΗΣ σταθερότητας, θα τους δοθεί η αυτόματη ή μη επιλογή από το σύστημα να με βάλουν στο προφίλ με τους συγχρονισμούς (27032/2704), όπως είχα ένα χρόνο περίπου. Πραγματικά απορώ σε αυτό.

3. Από θέματα θορύβων και τα σχετικά πιστεύεται πως η γραμμή είναι εντάξει ή να ζητήσω να τους ελέγξουν και αυτούς; Σημειωτέο, τώρα με το plus, έχω 35-35db στο up και γύρω στα 32-33db στο down. Είναι πολλά για μια 24 ή 27 αρά γραμμή η όχι;

4. Όταν λέμε πως με έχουν σε κλειδωμένο προφίλ εννοείται, ότι με κλείδωσαν από το 27 στο 24 ή ότι ανεξαρτήτους προφίλ υπάρχει συστημικά και η ελεύθερη επιλογή και δεν με έχουν "ελευθερώσει", σε καμία από τις δύο περιπτώσεις; Διευκρινίστε μου, παρακαλώ, τι ακριβώς πρέπει να ζητήσω, για να συγχρονίζω παντού interleaved με 27032/2704, διότι, αν πάει πάλι κάτι στραβά, μετά θα πρέπει να ζητήσω ξανά 24/1, για να με μεταφέρουν εκ νέου σε 27 προφίλ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, θα μου απαντάνε τύπου "Είστε ήδη στο 27 ή ότι είναι το ανώτερο προφίλ κλπ.."

5. Οι αποκλίνουσες προαναφερόμενες τιμές συγχρονισμού από τις κανονικές μέγιστες (27032/2704), μπορεί να οφείλετε σε κάποια ιδιαιτερότητα πόρτας σύνδεσης DSLAM ή ζεύγους ή και των δύο η σε κάποιο σημείο στο Αστικό Κέντρο; Γιατί σε εμένα κατά καιρούς και από τον προηγούμενο χρόνο, έχουν γίνει διάφορες αλλαγές και δεν ξέρω πια φταίει και τι όχι. Προαιρετικά πάντως, άλλαξαν ζεύγος/πόρτα τον προηγούμενο Ιούλιο Αρχές το ζεύγος τέλη του ίδιου μήνα την πόρτα, καθώς και ένα κεντρικό, που κανένας από το 13788, δεν ήξερε να μου πει τι είναι και σε ποιο σημείο.

6. Υπάρχει περίπτωση, να είμαι ρυθμισμένος στο καφάο σε fast και σε interleaved. στις απομακρυσμένες ρυθμίσεις της γραμμής, εξού και ο μεγαλύτερος συγχρονισμός στο fast και ο λίγο μικρότερος, στο interleaved ή όπου ρυθμίζεται το ένα ρυθμίζονται όλα και αλλάζουν όλα (fast path/interleaved ρυθμίσεις), από οποιοδήποτε άκρο, επιτόπιο σε φυσικό σημείο/εγκαταστάσεις ή απομακρυσμένο;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη για το μεγάλο κείμενο, αλλά έχω τόσους μήνες που παιδεύομαι, και ήθελα να εκφράσω μια πλήρες και ολοκληρωμένη εικόνα της όλης κατάστασης και ταλαιπωρίας που έχω υποστεί από την COSMOTE, για μια γραμμή που είναι πάνω από 30 χρόνια ενεργή, με συνέπεια στης πληρωμές και χωρίς προβλήματα μέχρι πρότινος.

Core2Extreme
05-09-22, 00:58
Για να καταλάβω καλά, κάνεις θέμα για μερικά kbps ?

Dtnan
05-09-22, 14:31
Όχι. Το θέμα μου δεν είναι τα μερικά Kbps, αλλά τα κολλήματα που προκαλούνται στη γραμμή ("Ο Ιστότοπος δεν αποκρίνεται" ή ότι "ο DNS δεν είναι διαθέσιμος", σε απλές ιστοσελίδες, όπως η αλληλογραφία (yahoo, gmail), το facebook ή ότι "δεν υπάρχει δίκτυο"), ενώ υπάρχει, ξαφνικά κατά το άνοιγμα μιας σελίδας και κυρίως τον υψηλών Pings σε παιχνίδια πάνω από 1.000, όπως θα δείτε στο Download, αλλά και στο Upload. Πέραν αυτών, όμως, τα προφίλ Fast Path/Interleaved, στη γραμμή μου δεν λειτουργούν σωστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι, στο fast path, όπου θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη η γραμμή χωρίς κολλήματα και ιδίως χωρίς πολλά Pings, με λιγότερο συγχρονισμό. Σε εμένα λειτουργούν όλα αυτά ανάποδα, δηλαδή στο inteleaved έχω περισσότερα πάλι ping στο idle και περίπου τα ίδια με το fast (πολλά ή ίσως λίγο λιγότερα) και μικρότερο συγχρονισμό. Να διευκρινίσω όμως, πως αν τα προφίλ και τα ping, λειτουργούσαν ομαλά και δεν είχα τα προαναφερόμενα θέματα, δεν θα με ενδιέφεραν αυτές οι μικρό-αποκλίσεις στο down και up. Όμως, είμαι σχεδόν σίγουρος πως όλα αυτά οφείλονται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτών και δεν ξέρω που ακριβώς να εστιάσω, έπειτα από τις αλλαγές σε πόρτα και ζεύγους και ενός κεντρικού -που δεν ξέρω τι είναι και δεν ήξεραν ούτε από το 13788 να μου πουν, έπειτα από αυτή την σημείωση των τεχνικών-. Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να ελέγξω. Βέβαια τώρα και με την τελευταία αλλαγή της πόρτας και έπειτα του αιτήματός μου στην COSMOTE, να κλειδώνω στα 24/1 από τα 27/2.7, βλέπω πως τα προφίλ δίνουν ακριβώς ότι θα έπρεπε (Interleaved 24575-6/1024-25 & Fast Path (24574/1019). Έχω αφήσει ενεργή και χωρίς αποσυνδέσεις/επανεκκινήσεις την γραμμή από 19/08, με την ελπίδα ότι, όσο μένει σταθερή η γραμμή, θα έχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα 27άρια οι τεχνικοί κατά την αλλαγή. Δεν γνωρίζω βέβαια τις διαδικασίες και τις δυνατότητες που έχει το κάθε επίπεδο, καθώς και το κατά πόσο αυτό ισχύει ή αν έχουν πάντα την επιλογή και για το παραπάνω και απλώς κατά την κρίση των τεχνικών, δεν το δίνουν, όμως και στο παρελθόν είχα τέτοιου είδους θέματα και με αυτή τη πρακτική οι συγχρονισμοί ήταν στο μέγιστο 27032 με 2704. Έκανα περαιτέρω ενέργειες όμως, διότι είχα διαμαρτυρίες οικείων στα video games, όπου είχαν αυξημένα ping. Τελικά και με τον περαιτέρω έλεγχο έχει γίνει πολύ χειρότερα η γραμμή, αυτούς τους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι, πλέον στα παιχνίδια (Minecraft, Call Of Duty, Free Fire), τα pings στους οικείους, ανεβοκατεβαίνουν στην διάρκεια των παιχνιδιών από 80-800 στα 1000 και ξανά στο 100, για παράδειγμα ανά δευτερόλεπτο. Ερώτησή: Αν κάποιος ζητήσει να κλειδώνει η γραμμή στα 27, με το να ζητήσει να έχει ελεύθερο 27άρι, έχει διαφορά ή είναι το ίδιο; Να ξέρω δηλαδή τι να ζητήσω, μήπως και επανέλθουν τα προφίλ και οι συγχρονισμοί και εξαλειφθούν τα παραπάνω προβλήματα/κολλήματα στη σύνδεση. Οι θόρυβοι επίσης στη γραμμή είναι εντάξει ή να ζητήσω και εκεί κάποιον έλεγχο/τροποποίηση;
Ευχαριστώ.

Dtnan
07-09-22, 00:13
Όχι. Το θέμα μου δεν είναι τα μερικά Kbps, αλλά τα κολλήματα που προκαλούνται στη γραμμή ("Ο Ιστότοπος δεν αποκρίνεται" ή ότι "ο DNS δεν είναι διαθέσιμος", σε απλές ιστοσελίδες, όπως η αλληλογραφία (yahoo, gmail), το facebook ή ότι "δεν υπάρχει δίκτυο"), ενώ υπάρχει, ξαφνικά κατά το άνοιγμα μιας σελίδας και κυρίως τον υψηλών Pings σε παιχνίδια πάνω από 1.000, όπως θα δείτε στο Download, αλλά και στο Upload.

Πέραν αυτών, όμως, τα προφίλ Fast Path/Interleaved, στη γραμμή μου δεν λειτουργούν σωστά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι, στο fast path, όπου θα έπρεπε να είναι πιο γρήγορη η γραμμή χωρίς κολλήματα και ιδίως χωρίς πολλά Pings, με λιγότερο συγχρονισμό. Σε εμένα λειτουργούν όλα αυτά ανάποδα, δηλαδή στο inteleaved έχω περισσότερα πάλι ping στο idle και περίπου τα ίδια με το fast (πολλά ή ίσως λίγο λιγότερα) και μικρότερο συγχρονισμό.

Να διευκρινίσω όμως, πως αν τα προφίλ και τα ping, λειτουργούσαν ομαλά και δεν είχα τα προαναφερόμενα θέματα, δεν θα με ενδιέφεραν αυτές οι μικρό-αποκλίσεις στο down και up. Όμως, είμαι σχεδόν σίγουρος πως όλα αυτά οφείλονται, λόγω των ιδιαιτεροτήτων αυτών και δεν ξέρω που ακριβώς να εστιάσω, έπειτα από τις αλλαγές σε πόρτα και ζεύγους και ενός κεντρικού -που δεν ξέρω τι είναι και δεν ήξεραν ούτε από το 13788 να μου πουν, έπειτα από αυτή την σημείωση των τεχνικών-.

Πραγματικά δεν ξέρω τι άλλο να ελέγξω. Βέβαια τώρα και με την τελευταία αλλαγή της πόρτας και έπειτα του αιτήματός μου στην COSMOTE, να κλειδώνω στα 24/1 από τα 27/2.7, βλέπω πως τα προφίλ δίνουν ακριβώς ότι θα έπρεπε (Interleaved 24575-6/1024-25 & Fast Path (24574/1019).

Έχω αφήσει ενεργή και χωρίς αποσυνδέσεις/επανεκκινήσεις την γραμμή από 19/08, με την ελπίδα ότι, όσο μένει σταθερή η γραμμή, θα έχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα 27άρια οι τεχνικοί κατά την αλλαγή. Δεν γνωρίζω βέβαια τις διαδικασίες και τις δυνατότητες που έχει το κάθε επίπεδο, καθώς και το κατά πόσο αυτό ισχύει ή αν έχουν πάντα την επιλογή και για το παραπάνω και απλώς κατά την κρίση των τεχνικών, δεν το δίνουν, όμως και στο παρελθόν είχα τέτοιου είδους θέματα και με αυτή τη πρακτική οι συγχρονισμοί ήταν στο μέγιστο 27032 με 2704.

Έκανα περαιτέρω ενέργειες όμως, διότι είχα διαμαρτυρίες οικείων στα video games, όπου είχαν αυξημένα ping.

Tελικά και με τον περαιτέρω έλεγχο έχει γίνει πολύ χειρότερα η γραμμή, αυτούς τους μήνες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι το γεγονός ότι, πλέον στα παιχνίδια (Minecraft, Call Of Duty, Free Fire), τα pings στους οικείους, ανεβοκατεβαίνουν στην διάρκεια των παιχνιδιών από 80-800 στα 1000 και ξανά στο 100, για παράδειγμα ανά δευτερόλεπτο.

Ερώτησή: Αν κάποιος ζητήσει να κλειδώνει η γραμμή στα 27, με το να ζητήσει να έχει ελεύθερο 27άρι, έχει διαφορά ή είναι το ίδιο; Να ξέρω δηλαδή τι να ζητήσω, μήπως και επανέλθουν τα προφίλ και οι συγχρονισμοί και εξαλειφθούν τα παραπάνω προβλήματα/κολλήματα στη σύνδεση. Οι θόρυβοι επίσης στη γραμμή είναι εντάξει ή να ζητήσω και εκεί κάποιον έλεγχο/τροποποίηση;
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
07-09-22, 18:56
Συγγνώμη, αυτά τα ping spikes υπάρχουν και αν η γραμμή είναι idle δηλ. καμία άλλη συσκευή είτε με WiFi είτε με Ethernet δεν είναι συνδεδεμένη στο router;

ZaNteR
07-09-22, 19:47
Στη πεμπτη παραγραφο λες οτι η καμπινα που σου δίνει υπηρεσιες ειναι ακομα απο τις παλιες σωστα?

Dtnan
08-09-22, 00:01
Καλησπέρα,

geoavlonitis, φυσικά και είναι. Όπως προανέφερα, τα θέματα αυτά συμβαίνουν πολύ συχνά και ξαφνικά, ανά πάσα ώρα και στιγμή, εντός ενός 24ώρου, τόσο σε ασύρματη, όσο και σε ενσύρματη σύνδεση, σε πάνω από μια συσκευές (ενσύρματα ή ασύρματα δικτυωμένες).

Συγκεκριμένα, και γενικά, στη γραμμή αυτή συνδέονται, μέχρι και 10 συσκευές, ενσύρματα και ασύρματα, εκ των οποίων 5 smartphones (1 samsung galaxy s21, 1 samsung galaxy j4 plus, 1 samsung galaxy core 2, ένα iphone 5& 7, τα δικά μου (wifi σύνδεση)), 2 tablets (1 samsung galaxy tab a7, 1 alcatel 1T 10" 2021 (wifi σύνδεση)), ένα καινούργιο λάπτοπ (dell inspiron 3501, με windows 11, μέσω wifi & ethernet -και στις δύο περιπτώσεις συμβαίνουν τα παραπάνω και με εναλλαγή των lan ports του εξοπλισμού-),1 pc, με σύνδεση ethernet και ένας εκτυπωτής hp deskjet ink advantage 3775 all in one printer series (ασύρματη σύνδεση).

Να διευκρινίσω, πως τα προβλήματα αυτά συμβαίνουν, είτε συνδέοντας μόνο 1 ή 2, από τις προαναφερόμενες συσκευές στο δίκτυο, είτε αν είμαστε όλοι μαζί μέσα. Τους τελευταίους μήνες, δοκιμάζω με τα speedport entry 2i, speedport plus & speedport smart με τον mesh, που έχω στη κατοχή μου -μόνο το νέο ΖΤΕ δεν έχω, που καλύτερα γιατί έχω ακούσει και διαβάσει πολλά προβλήματα-, είτε αλλάζοντας τους κανάλι εκπομπής στο wifi στα 2.4GHz & 5GHz (στο plus και smart), είτε κάνοντας τους reset και εκ νέου ρύθμιση και δεν αλλάζει ΤΙΠΟΤΑ, -ίσως παροδικά στην αρχή και μετά το reset, για ένα 24ώρο το πολύ με αυξημένη χρήση ή μη πάλι τα ίδια-.

Δεδομένων αυτών, πιστεύω πως το πρόβλημα, είναι είτε καλωδιακό, λόγω του utp CCA, είτε θέμα προφίλ, και γενικότερα κάποιας ρύθμισης στη γραμμή, που προκαλεί όλα αυτά.

Πραγματικά δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο, πέραν των όλων παραπάνω ενεργειών μου, και αλλαγών από την πλευρά των τεχνικών (ζευγών, πόρτας και ενός κεντρικού, -που μου ανέφεραν και δεν ήξεραν τι είναι, αλλά ούτε και εγώ, από 13788, κατά το κλείσιμο της βλάβης 26 Ιουλίου, μαζί με την αλλαγή της πόρτας-).

Εσείς τι πιστεύεται ότι συμβαίνει και φταίει; Ο θόρυβος για παράδειγμα στη γραμμή είναι καλός; Εμένα μου φαίνεται λίγο αυξημένος.

Η προαναφερόμενη πρακτική που εφαρμόζω, για να ξανά ανεβάσω σε 27άρι το προφίλ πιστεύεται πως λειτουργεί;

Δεδομένου, και της αλλαγής πόρτας και ζεύγους στο καφάο 26 Ιουλίου & 1 Ιουλίου, αντίστοιχα, παρατηρώ, όπως ξανά είπα, και ιδίως από όταν πριν ένα μήνα (08/08), ζήτησα να πέσει το προφίλ, από τα 27/2.70, στα 24/1, εξάλειψη των ιδιαιτεροτήτων, μεταξύ του fast path & interleaved,τόσο στους συγχρονισμούς, όσο και στη συμπεριφορά τους γενικότερα, με εξαίρεση του packet loss, -που μάλλον κατά το "φρενάρισμα" της ταχύτητας στα 24/1, αυξήθηκε αρκετά-.

Επίσης, υπάρχει διαφοροποίηση, στο εάν κάποιος, καλώντας στο 13788, αναφέρει να τον βάλουν σε ελεύθερο 27άρι, από το να ζητήσει κλείδωμα στα 27/2.70 ή στα 27032 με 2704; Είναι κάποια επιπρόσθετη, συστημική επιλογή, δηλαδή, των απομακρυσμένων και μη τεχνικών και ανάλογα με την επιθυμία ή αναγκαιότητα, το ισοσταθμίζουν κάθε φορά;
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

ZaNteR καλησπέρα,

Στην Πέμπτη παράγραφο του αρχικού κειμένου, αναφέρω πως η καμπίνα, όπου λαμβάνω υπηρεσίες, είναι "παλαιού τύπου", και σε καμία περίπτωση παλαιά, φθαρμένη ή προβληματική. Ίσα-ίσα, που όπως προανέφερα, ναι μεν είναι από τις παλιές, αλλά σε άριστη κατάσταση, και βρίσκεται ακριβώς απέξω από το αστικό κέντρο και τις εγκαταστάσεις (κεραίες), στο σπίτι του ΟΤΕ, στο Χωριό, όπου έχει adsl & vdsl πόρτες. Άλλωστε, και η υποδομή του χαλκού στο χωριό, φαίνεται πως είναι σε άριστη κατάσταση, δεδομένων των ταχυτήτων που φθάνουν στη τηλεφωνική πρίζα του σπιτιού. Σε 2 χρόνια κιόλας, έχω επίσημη ενημέρωση, έπειτα από έγγραφο ερώτημά προς την ΕΕΤΤ και τεχνικό τμήμα του νομού, πως θα αναπτυχθεί υποδομή FTTH, έπειτα από την ανακήρυξη ανάδοχο,υ στην ευρύτερη περιοχή, και ότι το χωριό έχει ήδη συμπεριληφθεί στο ευρυζωνικό πρόγραμμα SFBB, και ότι η οπτική ίνα θα επεκταθεί μέχρι και τις κολώνες από τη μια και μοναδική αυτή καμπίνα που έχουμε εδώ, όπου μέχρι αυτή φτάνει η οπτική ίνα αυτή τη στιγμή -τουλάχιστον έτσι μου είπαν-.

Το σπίτι μου, είναι 600 μέτρα μακριά από αυτές τις εγκαταστάσεις, σε ευθεία, απέναντι, γραμμή από την οικία μου, και συνδέομαι από 2 κολώνες, την κύρια όπου έρχεται υπόγεια το καλώδιο στο box, και άλλη μια με τον απλό τετράγωνο χαλύβδινο χωνευτή, που προστατεύει τα καλώδια.

Επειδή, εδώ, όπως προανέφερα, είναι χωριό και υπάρχουν ανηφόρες με στενά και σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο, από την κάτω και πάνω μεριά, το κάθε στενό και οι πλευρές του χωριού (κυκλική περιοχή), η ύπαρξη δύο κολώνων (κύριας και βοηθητικής), είναι απαραίτητη σε κάποια σημεία, ιδίως στις περιπτώσεις, όπου αυτές, δεν είναι ακριβώς έξω από το σπίτι κάποιου, όπως στη περίπτωση μου, αλλά στα 20-40 μέτρα.

Φεύγει ένα καλώδιο, από από την κεντρική κολώνα και επαφίεται στην επόμενη, απέναντι κολώνα, όπου με τη σειρά της φεύγει πιθανώς καλώδιο με 3 ζεύγη, το ένα συνδέεται στο πρώτο σπίτι, το δεύτερο στο δεύτερο σπίτι και το τρίτο ζεύγος έρχεται σε εμένα -κόκκινο-μαύρο- (χάλκινο 30ετίας καλλώδιο) στον γκρι στρόγγυλο χαλύβδινο χωνευτή ΟΤΕ, στο πέτρινο τοίχο, έξω από τη μονοκατοικία και ακριβώς εκεί συνδέεται με utp cat 6 CCA, με το μαύρο-μπλε και κόκκινο-άσπρο μπλε και με τη βοήθεια των συνδετήρων -κλιψάκια- (https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/ylika-syndesis-stirixis/ylika-syndesis/klemmens/klemmens-fast/uy-2-scotchlok-thlepikoinoniako-kitpino_187747/), και σε απόσταση 3 μέτρων, από την αυλή βεράντα και μέσα -σαλόνι-, πηγαίνει απευθείας στη κεντρική χωνευτή πρίζα central rj11, προδιαγραφών ΟΤΕ, στις θύρες 2-3, όπου στη δύο τοποθετώ το μπλε και στη 3 το άσπρο-μπλε.

Μετά φεύγει καλώδιο τηλεφωνικό και πηγαίνει απευθείας πάνω στη dsl θύρα εξοπλισμού, και ένας ασύρματος, με ένα σταθερό στις θύρες phone 1&2 πάλι με μικρού μήκους τηλεφωνικά καλώδια, χωρίς παρεμβολή φίλτρων, διαχωριστών, διακλαδωτών, ups, συναγερμών, καμερών και τα συναφή και το τροφοδοτικού του εκάστοτε εξοπλισμού. Είναι από τις απλούστερες η συνδεσμολογία που εφαρμόζω, δεδομένης και της ευρυζωνικής πρόσβασης (voip).

Σημειωτέο, ότι έχω αλλάξει και τη πρίζα ρεύματος, που ήταν παλαιού τύπου, με legrand γερμανική, και το έχω μόνο του στο ρεύμα, το εκάστοτε ρούτερ, κάθε φορά, καθώς και το καλώδιο utp, 2 φορές σε διάστημα ενός χρόνου (πέρυσι τον Αύγουστο, σχεδόν και λίγο πριν την έναρξη των προβλημάτων τον προηγούμενο Οκτώβριο και φέτος τον Απρίλιο), λόγω ελάττωσης με το "κόψε-ράψε" και τα κλιψάκια, και έξι-εφτά σε διάστημα 2 χρόνων, από το καλοκαίρι του 2020. Και για να είναι σίγουρος, πήγα και στα διπλανά σπίτια με σκάλα και έλεγξα και εκεί την καλωδίωση και άλλαξα κάποια clips και μόνωσα με μονωτική. Την ενέργεια αυτή με τη μονωτική, την έκανα συγκεκριμένα, στο ακριβώς διπλανό σπίτι, το δεύτερο, διότι, δεν υπάρχει χωνευτης και είναι κλειστή - εγκαταλελειμμένη οικία. Ήθελα να πάω και στη κολώνα, όχι με το box, αλλά στη δεύτερη συμπληρωματική, καθώς είμαι λίγο εξοικειωμένος με τα δίκτυα και γνωρίζω βασικά πράγματα, αλλά φοβάμαι, μην τυχόν υπάρχει ρεύμα η μου πει κανένας κάτι. Είναι σε σημείο που την φθάνω χωρίς σκάλα τη συγκεκριμένη, την οποία δεν την ξανά κοίταξε τεχνικός για χρόνια και τα καρφιά από την κολώνα αυτή ξεκολλάνε και με τις κακοκαιρίες ένα προς ένα σιγά-σιγά και τα καλώδια (από τη δεύτερη πάντα κολώνα), δεν επαφίεται, ολοκληρωτικά στη κολώνα, ξεκολλάνε και προεξέχουν λίγο -Όχι αυτά που είναι μέσα στο χωνευτη, αλλά το υπόλοιπο εξωτερικό μήκος των καλωδίων, που καρφώνονται πάνω στη κολώνα-.
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
08-09-22, 14:21
Λοιπόν. Η DSL σαν γραμμή με φυσικά χαρακτηριστικά (errors, SNR, Attenuation) είναι πολύ καλή έως τέλεια, σημειώνουμε ότι είσαι από αστικό κέντρο και όχι από καμπίνα,για αυτό δεν έχεις και Vectoring. Τα όποια προβλήματα που μπορούν να προκύψουν είναι είτε από τη διασύνδεση του αστικού κέντρου με το υπόλοιπο δίκτυο είτε από το ρούτερ σου (με μεγάλες πιθανότητες να ισχύει το δεύτερο γιατί αυτά τα ρούτερ δεν έχουν καν σοβαρό QoS). Το να παλεύεις με τα προφίλ δεν έχει κανένα νόημα. Είδες ότι και με όποιο προφίλ να μπει στη γραμμη σου, πάλι προβλήματα έχεις.

Δοκίμασε να πας σε 50αρα, δεν ξέρω αν σε περιορίζει το κόστος αλλά ίσως και να φταίει το ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο Bandwidth για τις απαιτήσεις του σπιτιού και η γραμμή υποφέρει από Bufferbloat. Το 1Mbps upload είναι πολύ μικρό πλέον.

ZaNteR
08-09-22, 14:28
Και εγω πιστευω οτι αμα παει σε 50αρα η 100αρα θα στρώσει.

Dtnan
09-09-22, 00:15
geoavlonitis & ZaNteR καλησπέρα.

Αρχικά να αναφέρω, πως η γραμμή μου και σύμφωνα με την τεχνική υποστήριξη της COSMOTE, (τοπική και απομακρυσμένη), είναι σε Super Vectoring 17a Profile, από την προαναφερόμενη καμπίνα, με διαθέσιμες ADSL & VDSL πόρτες.

Ναι μεν υπάρχει και το Αστικό κέντρο, όπως εξήγησα, όμως σε KAMIA περίπτωση δεν λαμβάνω αποκλειστικά υπηρεσίες από αυτό, διότι υπάρχει και αριθμός καμπίνας. η 101, την οποία την έχω δει που είναι έξω από το αστικό. και ο αριθμός της αναφέρεται σε όλα τα box στις κολώνες του χωριού, οπότε σίγουρα μεσολαβεί καμπίνα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις.

Άλλωστε, όλες οι καμπίνες παρόχων, με κάποιον κόμβο/κέντρο διασυνδέονται, ώστε να παρέχουν υπηρεσίες στον τελικό χρήστη. Οπότε, ακόμη και να λάμβανα, αποκλειστικά και μόνο, υπηρεσίες από Α/Κ, που ΔΕΝ λαμβάνω, καθώς μεσολαβεί και η καμπίνα, δεν νομίζω να επηρεάζει και να σχετίζεται με τα προβλήματα σε αυτή, όπως σωστά αναφέρατε και εσείς, και το τονίζω πως η γραμμή ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΕ ΑΨΟΓΑ, μέχρι αρχές Οκτωβρίου, οπότε έπειτα δόθηκε και η 50άρα ταχύτητα διαθέσιμη, κατόπιν αιτήματος μου, και μετέπειτα από εκσκαφή στη πρώτη κολώνα, στην ανηφόρα, και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία, που είχα με τους τεχνικούς της περιοχής, μου είπαν πως άλλαξαν καλώδια σε όλες τις κολώνες (Φεβρουάριο 2022).

Βέβαια, τα θέματα αυτά ξεκίνησαν από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν και δόθηκε 50άρα διαθέσιμη στη περιοχή και κατόπιν μιας αλλαγής πόρτας που είχε γίνει στη γραμμή μου, κατόπιν αιτήματός μου, ενώ πριν συμβούν τα παραπάνω μπαίναμε και με ΟΛΕΣ τις συσκευές συνδεδεμένες ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΩΣ, στην ίδια ταχύτητα 24άρα, που μου έδινε 27Mbps, χωρίς τέτοιου είδους προβλήματα, παρά μόνο τα φυσιολογικά και αναμενόμενα, όπως καμιά φορά, σε περίπτωση που είχα πολλές ημέρες το router αναμμένο, με αποτέλεσμα το χαμηλό bandwidth ή την αργή και επουδενί, διακοπή φορτώματος ιστοσελίδων, λόγω του ότι μπαίναμε όλοι μαζί μέσα, ανεξαρτήτους, χρησιμοποιούμενου εξοπλισμού, κάθε φορά.

Όσον αφορά την προέλευση των προβλημάτων, στο αστικό κέντρο και τη καμπίνα, ούτε εγώ πιστεύω πως υπάρχει εκεί κάποια δυσλειτουργία, δεδομένων και των αρκετών αλλαγών σε πόρτες, ζεύγη, και τελευταία σε αλλαγή κεντρικού, -που πραγματικά αν γνωρίζει κάποιος απόλυτα τι είναι αυτό, να μου απαντήσει-.

Έχω την εντύπωση πάντως, και από τη λέξη, πως είναι η κεντρική κάρτα δικτύου στο αστικό ή τη καμπίνα, από όπου συνδέονται πάνω όλοι οι συνδρομητές, εκάστοτε περιοχής.

Τώρα όσον αφορά, την προέλευση των προβλημάτων από τους προαναφερόμενους εξοπλισμούς και ιδίως για τα speedport entry 2i & plus, πιθανώς και να συμφωνώ, αλλά όχι με απόλυτη σιγουριά και αυτό γιατί τους έχω δοκιμάσει και στη κύρια κατοικία μομυ στην πόλη του νομού, όπου διαμένω με 24άρη και 50άρη προφίλ (πριν και μετά τον δωρεάν διπλασιασμό στις 15/07, που έγινε σε εκείνη τη γραμμή)μ και λειτουργούσαν/ούν άψογα με τη γραμμή τα συγκεκριμένα, μπαίνοντας όλοι μαζί κιόλας μέσα στο διαδίκτυο, και με προβληματική περιοχή (ανεφικτότητα, όπου στην 24άρα, είχα 27032 & 2704 και τώρα στο 50άρι μέγιστο 45-48 και στους τρείς εξοπλισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του δεύτερου smart με mesh που έχω και για εκείνη τη γραμμή).

Κανονικά σε εκείνη τη περιοχή, υπάρχει διαθεσιμότητα έως 200Mbps, μέσω FTTC, αλλά λόγω ενός προβληματικού, υπογείου καλώδιού στο καφάο, η περιοχή πάνω από 38-55, δεν δίνει.
Σε καμία των περιπτώσεων πάντως δεν αμφιβάλλω, για τυχόν πρόβλημα που ίσως να δημιουργούν τα smart, μιας και τα έχω βάλει και τα δύο και στις δύο γραμμές και διαπίστωσα, ότι δεν είναι θέμα εξοπλισμού, αλλά γραμμής της προβληματικής -μέχρι πρότινος άριστης- στο χωριό.

Πέραν αυτού, ιδίως το smart, είναι ένας αρκετά νέος και καλός ρούτερ, με τον mesh, που κοστίζει αρκετά χρήματα, και έχει πληθώρα δυνατοτήτων, οπότε ούτως η άλλως απορρίπτω τυχόν πρόβλημα και στα 2 smart που έχω, και λόγω των παραπάνω ελέγχων και σε άλλη γραμμή.

Ακριβώς το ίδιο θέμα με το προφίλ, είχα και στη κύρια μη τώρα προβληματική γραμμή, και έπειτα από αρκετές πιέσεις και επικοινωνίες με το 13788, τον περασμένο χειμώνα την ανέβασαν στο σωστό, μέγιστο προφίλ, με καταχωρίσεις βλαβών, και από εκεί και ύστερα λειτουργούσε και λειτουργεί εξαιρετικά, παρόλη την ανεφικτότητα της περιοχής.

Στη γραμμή που υπάρχει το πρόβλημα, τώρα και όσον αφορά το προφίλ της, ανέφερα πως έχει καλυτερέψει λίγο η σύνδεση και μετά την τελευταία αλλαγή της πόρτας και ζεύγους στο καφάο, καθώς και από την αλλαγή του προφίλ από τα 27/2.70 σε 24/1 (Δίνει σωστούς συγχρονισμούς στο fast και interleaved. Το παραπάνω packet loss, δεν αποτελεί θέμα νομίζω, διότι γνωρίζω πως συμβαίνει, λόγω του περιορισμού από τα 27 στα 24 στη γραμμή).

Για το λόγο αυτό ρωτάω, και επειδή έχει περάσει ένας μήνας ακριβώς σήμερα, από αυτή την αλλαγή και επειδή θέλω να εξαντλήσω κάθε πιθανότητα, αναφορικά με τα προφίλ και με το εάν ζητάω την επιθυμία μου ορθώς ή όχι, όσον αφορά τη ύπαρξη δυνατότητας για κλειδωμένο ή ελεύθερο προφίλ -αν γνωρίζει κάποιος, αν ισχύει και υπάρχει κάτι τέτοιο, να μου απαντήσει, παρακαλώ, διότι δεν σκοπεύω να το αφήσω άλλο σε 24/1 το προφίλ-.

Όπως εξήγησα, ο μόνος λόγος που χρησιμοποιούσα και εξακολουθώ να χρησιμοποιώ αυτή τη πρακτική ,είναι το γεγονός ότι, μετά από κάποιες αλλαγές σε φυσικά σημεία της γραμμής, έχω παρατηρήσει και ιδίως σε περιπτώσεις, όπου υπάρχει το περιθώριο και η γραμμή δεν επιτυγχάνει το μέγιστο θεωρητικό των συγχρονισμών, καθώς και σε περιπτώσεις όπως το να δίνει μεγαλύτερο συγχρονισμό το fast από το interleaved, ενώ πάντα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, πως αλλάζοντας το προφίλ, ρίχνοντας, δηλαδή, το +10% και επαναφέροντας το, μετά από κάποιο διάστημα αρκετής σταθερότητας, η γραμμή επανέρχεται πλήρως στα φυσιολογικά, με τους συγχρονισμούς και με τα προφίλ fast path και interleaved.

Το κόλπο αυτό το έχω δοκιμάσει και στο παρελθόν και λειτουργεί, τόσο πριν εμφανιστεί αυτό το πολύμηνο πρόβλημα, όσο και τους προηγούμενους μήνες, όπου για κάποιο διάστημα αρνιόντουσαν να καταχωρήσουν βλάβη για αλλαγή της πόρτας DSLAM και στις 2 γραμμές μου. Το μόνο που δεν θυμάμαι, είναι αν είναι διαφορετικό, το να ζητήσει κάποιος ελεύθερο 27άρι προφίλ, από το να πει να κλειδώνει στα 27/2.70. Έχει κάποια διαφορά αυτό; Υπάρχει τέτοιου είδους επιλογή στους τεχνικού, απομακρυσμένους η μη;

Όσον αφορά την μετάβασή μου σε 50άρα γραμμή, να αναφέρω ότι την είχα δοκιμάσει τις πρώτες ημέρες λειτουργίας της και έπιανα 54999 στο down με 5496 στο up σε interleaved και 55000 με 5503 σε fast, με γύρω στα 9db, για μερικές ημέρες, όπου μετά έκανα υπαναχώρηση, λόγω του επιπλέον κόστους και είχα ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΣ ΙΔΙΕΣ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΜΑΤΑ, άρα δεν άλλαξε, ούτε θα αλλάξει κάτι το επόμενο διάστημα πάνω σε αυτό, όπου θα μου δοθεί δωρεάν στη τιμή της 24άρας από τον διπλασιασμό, καθώς τον δικαιούμαι, από ότι με ενημέρωσαν.

Όποτε και σε περίπτωση που δεν είχα επιλεγεί στη δωρεάν αναβάθμιση, δεν θα άλλαζα το πακέτο, λόγω του κόστους, και λόγω του ότι δεν έχει κανένα νόημα. Ίσα-ίσα, που θα πλήρωνα και ακριβότερα, όπου πλέον στις εποχές που ζούμε, τα οικονομικά είναι δύσκολα, δεδομένου του ότι πληρώνω και για 2ό σπίτι τηλεφωνική γραμμή, πάλι στη COSMOTE.

Για όλους αυτούς τους λόγους, καταλήγω στο συμπέρασμα πως κάποια ρύθμιση στο προφίλ είναι το θέμα, που δεν την αφήνουν ελεύθερη να πιάσει αυτό που μπορεί, στο τρέχον εμπορικό πακέτο με το +10% και τη φρενάρουν λίγο παρακάτω, με αποτέλεσμα στη προσπάθεια να επιτύχει το μέγιστο, να ζορίζεται και να κολλάει. Για αυτό κιόλας ρωτάω, αν υπάρχει η επιλογή του ελεύθερου 27αριού, μην τυχόν και αλλάξει πάλι, ξανά συγχρονίζω 27032 με 2704, χωρίς κολλήματα και προβλήματα, όπως παλιά στη συγκεκριμένη γραμμή.

Υ.Γ ZaNteR, για την ιστορία, να αναφέρω πως για τη γραμμή στο χωριό, την οποία και αφορά το παρόν νήμα, μέχρι πρότινος υπήρχε εμπορικά έως 24Mbps, έπειτα όμως από πιέσεις μου και αιτημάτων, το περασμένο Οκτώβριο, έδωσαν και επίσημα εμπορικά VDSL έως 50Mbps, παρόλο που υπάρχει δυνατότητα τεχνικά και για 100άρα, δεν τη δίνουν εμπορικά και μου είπαν και πως το 100 με το 200, συμπεριλαμβανομένων και των νέων ταχυτήτων που θα προστεθούν σύντομα, θα υπάρξουν διαθέσιμες στην υποδομή FTTH, που θα αναπτυχθεί τα επόμενα 2 χρόνια, όπως με ενημέρωσαν στον οικισμό.
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
09-09-22, 01:18
Σαν να αρχιζει να ξεδιαλυνει λιγο το τοπιο τωρα. Αφου λες οτι και στην 50αρα ειχες θεμα αλλα και οτι ο ιδιος εξοπλισμος δουλεψε αψογα σε αλλη γραμμη, τοτε το θεμα ειναι σιγουρα απο την καμπινα και πισω. Σε σχετικα αραιοκατοικημενες περιοχες, όπως το χωριό σου, υπαρχει η περιπτωση η διασυνδεση του αστικου κεντρου να μην επαρκει (παλιος σχεδιασμος δικτυου, πολλες νεες συνδεσεις, αναβαθμισεις κτλ) και να "μπουκωνει το DSLAM" οπως λεγαμε παλια. Μια παρομοια περιπτωση πρεπει να ειναι και η δικια σου. Αν το ιδιο θεμα το εχουν και γειτονες μπορεις να εισαι σιγουρος.

TeoT
09-09-22, 01:47
Ναι μεν υπάρχει και το Αστικό κέντρο, όπως εξήγησα, όμως σε KAMIA περίπτωση δεν λαμβάνω αποκλειστικά υπηρεσίες από αυτό, διότι υπάρχει και αριθμός καμπίνας. η 101, την οποία την έχω δει που είναι έξω από το αστικό. και ο αριθμός της αναφέρεται σε όλα τα box στις κολώνες του χωριού, οπότε σίγουρα μεσολαβεί καμπίνα, όπως στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κάτι έχεις μπλέξει....
το 101 ειναι KV (υπαίθριος κατανεμητής για διασύνδεση καλωδίων) και όχι καμπίνα για αυτό και το βλέπεις στα box της περιοχής.

Dtnan
09-09-22, 02:45
geoavlonitis καλημέρα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πλέον πως κάτι συμβαίνει με την ίδια τη γραμμή, που μέχρι πρότινος και πριν την διαθεσιμότητα για έως 50Mbps ήταν μια χαρά.

Όσον αφορά αυτό που αναφέρεις με την χωρητικότητα και συμφόρηση δικτύου, σε γενικές γραμμές ισχύει, σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όμως.

Σε χωριό που άντε να υπάρχουν 20 γραμμές ενεργές από τις 50-100 που ήταν κάποτε με τα σπίτια ανοιχτά, τώρα και πολλές μπορεί να λέω.

Οι περισσότερες και από τις υπάρχουσες ενεργές κιόλας, δεν νομίζω να έχουν μπει σε VDSL κάρτα και αυτό γιατί τις κρατάνε για την επερχόμενη αναβάθμιση η για τα πει πληρωμή 50αρικα πακέτα.

Ακόμη και σε περίπτωση βλάβης, δύσκολα έχω παρατηρήσει την αλλάζουν τώρα τελευταία.

Γενικά τώρα τελευταία χάλασε η τεχνική υποστήριξη τους και με τα διαφορά έργα δικτύων και επενδύσεων. Δεν είναι όπως παλιά που σήκωναν με το παραμικρό βλάβη.

Τώρα με το ζόρι και αν πετύχεις εξυπηρετικό και πρόθυμο εκπρόσωπο, για καταχώριση βλάβης.

Ακόμα και αν δηλωθεί, στη πλειοψηφία τις κλείνουν απομακρυσμένα, χωρίς να την ελέγξουν περαιτέρω, όπως έκανα σχεδόν πάντα παλαιότερα και αναφέρομαι από πέρυσι (2021) και προς τα πίσω.

Να φανταστείτε με είχε φωνάξει μια γειτόνισσα μια μέρα τον Ιούλιο και μου έλεγε ότι πάει να δει στο κινητό YouTube και με το που ξεκινούσε το βίντεο έβγαζε το κυκλακι φορτώματος.

Κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά με το Ίντερνετ, το έλεγξα και είδα πως ήταν κουμπωμένη σε ADSL 2 Plus πόρτα με χιλιάδες dev & crc, με θόρυβο γύρω στα 10-15db και προφίλ 24/1 και πραγματικές ταχύτητες 22 με 1 σε fast path.

Κάλεσα το 13788, γιατί εκείνη δεν ήξερε από αυτά, το γύρισα σε interleaved το προφίλ της και ζήτησα να σταλεί βλάβη να δουν περαιτέρω τη γραμμή και να τη βάλουν σε VDSL2 όπως και εμένα, για να είναι και εκείνη έτοιμη για τον διπλασιασμό σε 50 σε λίγο καιρό, αλλά και να λειτουργεί καλύτερα η γραμμη της και να πιάνει και 27 και μου ανέφεραν πως όταν γίνει ο διπλασιασμός του πακέτου η αλλαγή πακέτου μόνο τότε θα τη βάλουν σε vdsl πόρτα.

Νομίζω κίολας ότι μια από τις βλάβες είχε φτάσει τοπικά και την έκλεισαν αναφέροντας και από εδώ ότι δεν έχει θέμα η γραμμή της.

Γενικά κοιτάζουν μόνο την ταχύτητα και τίποτα άλλο. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν μόνο τα θέματα συγχρονισμού, αλλά και αλλά επιμέρους θέματα, που μπορεί να προκύψουν σε μια γραμμή.

Πολλές φορές είχα αναφέρει οτι είμαστε γείτονες με την κυρία από την ίδια κολώνα, -εκείνης η κολώνα είναι έξω από το σπιτι και συνδέεται με ξεχωριστό καλώδιο σε απόσταση μικρότερο των 3 μέτρων και εμένα έρχεται άλλο καλώδιο στη δεύτερη και μετά δίπλα δίπλα στα σπίτια μέχρι το 3ο δικό μου, σε απόσταση μικρότερη των 20-30 μέτρων-, όπως προανέφερα σε προηγούμενες δημοσιεύσεις μου παραπάνω.

Παρόλα τα σφάλματα την έκλεισαν απομακρυσμένα, αναφέροντας δήθεν ότι δεν προκύπτει πρόβλημα στη γραμμή.

Είχα καλέσει και δηλώσει έπειτα ξανά άλλες 5 βλάβες σε διάφορες ημερομηνίες τον Ιούλιο, εξηγώντας στο κάθε εκπρόσωπο τι συμβαίνει στη σύνδεση της και είτε τις δήλωναν και τις έκλειναν, είτε αρνούνταν να καταχωρίσουν βλάβη, λέγοντας πως δεν φαίνεται από εκεί πρόβλημα με ένα πρόχειρο διαγνωστικό που κάνουν οι εκπρόσωποι η ότι η ταχύτητα είναι στα μέγιστα για παράδειγμα, παρολες και τις αποσυνδέσεις, καθώς και όλα τα παραπάνω.

Τελικά, δεν βγήκε κάτι από όλο αυτό και η κυρία αυτή συνεχίζει να κολλάει -λίγο λιγότερο βέβαια με το interleaved.

Στα δικά μου τώρα, και για να ξανά βάλω το 27, γνωρίζει κάποιος, αν υπάρχει ελεύθερο προφίλ ως επιλογή για να το ζητήσω από το 13788;

Επίσης, αυτό το κεντρικό που είχαν αλλάξει περί τα τέλη Ιουλίου με την πόρτα τι είναι;
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

TeoT καλημέρα.
Ποια η διαφορά του να παίρνει κάποιος υπηρεσίες από καμπίνα η από αστικό κέντρο; Όλα αυτά τα μέρη κανονικά δεν διασυνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους;
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
09-09-22, 11:21
Η μόνη διαφορά μεταξύ καμπίνας και Α/Κ είναι ότι μέσω Α/Κ δεν υπάρχει Vectoring και δεν πας πάνω από 50Mbps.

Το "κεντρικό" είναι μεταξύ καφαο και αστικού κέντρου.

Αν η "καμπίνα" με αριθμό 101 που βλέπεις είναι σαν αυτή στα δεξιά της φωτογραφίας, δεν είναι καμπίνα VDSL αλλά απλό καφαο και παίρνεις από Α/Κ. Επίσης, έχε υπόψιν σου ότι ένα Α/Κ δεν εξυπηρετεί μόνο έναν οικισμό, αλλά και πολλούς άλλους διπλανούς. Μπορεί να λες ότι είναι ενεργές μόνο 50-100 συνδέσεις στο χωριό σου, αλλά γύρω γύρω μπορεί να υπάρχουν άλλα 3000 σπίτια.

manospcistas
09-09-22, 12:09
Διαβάζοντας το θέμα, πήγε κι εμένα το μυαλό μου στο backbone όπως είπε και ο geoavlonitis.
Ενδεχομένως η αιτία του προβλήματος να μην είναι καν στο DSL κομμάτι (DSLAM <--> CPE).
dtnan, μη φας άλλο χρόνο. Ζήτα να μπει η γραμμή σε 27/2.7 και fastpath και άσε την έτσι. Όσες βλάβες και να κατέβουν, θα κλείσουν λόγω του συμπτώματος (διακυμάνσεις latency) και της αδυναμίας για εύκολη αναπαραγωγή του προβλήματος. Κατά πάσα πιθανότητα, δε θα φτάσει ποτέ μια τέτοια βλάβη από το 13788 στους ανθρώπους που ασχολούνται με το backbone.

Αν πάλι έχεις χρόνο για πειραματισμό:
1) γυρνάς το CPE σου σε ADSL2+ μόνο για μερικές μέρες, και παρατηρείς αν έχεις κι εκεί το πρόβλημα
2) απενεργοποιείς G.INP & SRA από το CPE και αφήνεις το VDSL2 / 17a ενεργό για μερικές μέρες και το παρακολουθείς αντίστοιχα
3) θα είχε ενδιαφέρον να δεις αν σε κάποια άλλη γραμμή στο χωρίο, παρατηρείται το ίδιο σύμπτωμα και την ίδια χρονική στιγμή

Dtnan
10-09-22, 03:56
geoavlonitis καλημέρα.

Τι εννοείς ότι με το Α/Κ που δεν υπάρχει vectoring, δεν πάει πάνω από 50Mbps; Όπως προανέφερα στη δική μου περίπτωση και όταν είχα αναβαθμίσει για λίγες ημέρες σε 50άρα, συγχρόνιζα στα 54999 στο down με 5496 στο up σε interleaved, ενώ αντίστοιχα στο fast path είχα 55000 στο down με 5503 στο up. Άρα αυτό τι σημαίνει στη δική μου περίπτωση; Αυτό που ανέφερες είναι κάποιος κανόνας όταν συνδέεται κάποιος αποκλειστικά από Α/Κ ή υπάρχουν και οι εξαιρέσεις, όπως στη δική μου περίπτωση που είχα άνω των 50 ταχύτητα και που ούτως η άλλως μέχρι τη πρίζα του σπιτιού μου έχω attenable 100-130Mbps στο down και 40-46 στο up;

Επίσης, το "κεντρικό" , είναι κάποιο καλώδιο που διασυνδέει το κέντρο με το καφάο ή κάποια πλακέτα σε αυτό η μέσα στο Α/Κ;

Το κουτί "καμπίνα", που βλέπω έξω από το Α/Κ, είναι πράγματι σαν αυτό της δεξιάς μεριάς της φωτογραφίας το μικρό, αλλά σε χρυσό χρώμα, αν δεν απατώμαι (για το χρώμα) και γράφει στο κέντρο πάνω-πάνω "ΟΤΕ". Και στην περίπτωση τελικά που είναι υπαίθριος κατανεμητής, και εν τέλει συνδέομαι αποκλειστικά από Α/Κ, τις πόρτες και τα ζεύγη που μου λένε ότι αλλάζουν, αφού δεν είναι πραγματική καμπίνα που τα έχουν και τα αλλάζουν; Γενικά, η γραμμή που πιστεύεται ότι αποδίδει καλύτερα: Στη περίπτωση που μεσολαβεί και κανονική καμπίνα ή όταν έρχεται απευθείας από Α/Κ η γραμμή; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά, του ενός και του άλλου;

Η αλήθεια είναι ότι γύρω από το δικό μου χωριό, διασυνδέονται άλλα τρία χωριά, αλλά και πάλι η πληθυσμιακή κάλυψη σε επίπεδο κατοίκων και επομένως και γραμμών είναι απειροελάχιστη. Και αυτό που ανέφερα για το δικό μου οικισμό-χωριό, περί τις 50-100 γραμμές και πολλές είπα. Άντε να είναι 30-40 η και λιγότερο το πολύ. Kαι στους υπόλοιπους οικισμούς άντε να υπάρχουν στους άλλους δύο από 10-20 γραμμές στο καθένα ή και λιγότερους πιστεύω και να έχει καμία 50αριά το 4ο, που είναι και λίγο τουριστικό χωριό. Σε κάθε περίπτωση πάντως, δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, καθώς η γραμμή, όπως προανέφερα δεν ενεργοποιήθηκε χθες για παράδειγμα, αλλά από το 1990, είναι 30+ γραμμη και ποτέ δεν είχα προβλήματα, μέχρι που έδωσαν τη διαθεσιμότητα των 50 στη γραμμή και μετά από ενέργειες που γινόντουσαν στην "καμπίνα" & Α/Κ, και στις κολώνες, όπως μου ανέφεραν κατά καιρούς τους προηγούμενους μήνες. Ούτε ζήτημα πολλών κατοίκων υπάρχει, καθώς και ιδίως το χειμώνα είμαστε μερικοί δεκάδες μόνο

Όσον αφορά αυτό που ρώτησα για το προφίλ, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει ως επιλογή-δυνατότητα από τους τεχνικούς; Δηλαδή ναι μεν να μπει σε 27άρι προφίλ, αλλά να μην κλειδώνει συγκεκριμένα σε κάποιες τιμές, αλλά να είναι ελεύθερο και εφόσον υπάρχει η δυνατότητα και το περιθώριο, όπως στη περίπτωση μου να πετύχει το θεωρητικό μέγιστο 27032 με 2704 και σε interleaved και όχι σε fast path?, που λειτουργούσε -τουλάχιστον πριν την τελευταία αλλαγή προφίλ από τα 27 στα 24/1-, καθώς έκτοτε έχω παρατηρήσει πως αυτές οι ιδιαιτερότητες που είχα με το fast path/interleaved, έχουν έρθει στα φυσιολογικά και μετά τις αλλαγές πόρτας και ζεύγους που έκανα τεχνικοί της περιοχής.

Επίσης, τέτοιου είδους ιδιαιτερότητες της έχει αντιμετωπίσει κάποιος από εδώ μέσα, δηλαδή το fast path να δίνει περισσότερο συγχρονισμό από το interleaved; Αν ναι, γνωρίζει και από που συμβαίνει αυτό; Είναι κάποια ρύθμιση για παράδειγμα στη γραμμή ή κάποια ιδιαιτερότητα στους θορύβους ή πιθανόν ιδιαιτερότητα στη πόρτα ή το ζεύγος στο Α/Κ ή/και στο "καφάο";
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

manospcistas καλημέρα.

Καταρχάς τι είναι το backbone και κατά δεύτερον το CPE;

Επίσης, μήπως γνωρίζεις εσύ αυτά που ρωτάω, σχετικά με τα προφίλ (24/27 και fast path/interleaved). Επιμένω σε αυτά, καθώς την είχα ξανά πατήσει παλαιότερα και τελικά, παίζοντας λίγο με αυτά, είχε επανέλθει στα απολύτως φυσιολογικά η γραμμή. Όσον αφορά το fast path που αναφέρεις, το είχα σε fast και ενώ έδινε το 27031-2 με 2704 είχαμε σοβαρότερο κόλλημα ΠΑΝΤΟΥ (Σε άνοιγμα απλών ιστοτόπων, σε παιχνίδια κτλπ), για αυτό αναφέρω ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά με τα interleaved/fast path -τουλάχιστον δεν λειτουργούσαν, μέχρι πριν την τελευταία αλλαγή σε από 27 σε 24 προφίλ-, για αυτό ρωτάω, αν ξέρει κάποιος γιατί συμβαίνει αυτό, να μου πει, για να γίνει ότι είναι να γίνει άπαξ με το 13788 και για να μην ξανά γίνει πάλι κάποιο μπέρδεμα η πιθανόν παράλειψη από μέρους μου και ξανά καλώ μετά.

Επιπλέον, υπάρχει περίπτωση να έχω συνδεθεί σε fast path στη καμπίνα και η γραμμή να είναι ρυθμισμένη σε interleaved ή δεν γίνεται αυτό σε καμία περίπτωση;

Ακόμη, τι εννοείς όταν λες "Όσες βλάβες και να κατέβουν, θα κλείσουν λόγω του συμπτώματος (διακυμάνσεις latency) και της αδυναμίας για εύκολη αναπαραγωγή του προβλήματος.", τι σημαίνει αυτό και ποιοι και από ποιο σημείο είναι αυτή η "άνθρωποι του backbone", όπως λες, τι κάνουν;

Όσον αφορά επιπρόσθετα, την αλλαγή του mode σε ADSL2+, το έχω δοκιμάσει ενεργοποιώντας το αποκλειστικά μόνο του μέσα από το xsdsl του plus, αλλά το είχαν κλειδώσει και από το 13788 μια φορά το περασμένο Μάρτιο, με καταχώριση βλάβης, αλλά τα πράγματα γινόντουσαν χειρότερα, χαμηλότεροι θορύβου, συγχρονισμοί και αποσυνδέσεις, ενώ τώρα για παράδειγμα μπορεί να γίνει μόνη της αποσύνδεση μια στις 10-15 ημέρες, ίσως μερικές φορές και παραπάνω. Και το δεύτερο που αριθμείς έχω δοκιμάσει για λίγο, αλλά και πάλι δεν είδα κάποια διαφορά. Το συγκεκριμένο επί της ευκαιρίας τι είναι; Και ενοείς μόνο το vdsl2/17a να αφήσω ενεργό και από που από τον εξοπλισμό η από το 13788, ζητώντας το;

Τέλος και το τρίτο, όπως προανέφερα έχω ελέγξει με μια γειτόνισσα που λαμβάνουμε υπηρεσίες από το ίδιο box και κολώνα και εκείνη πάνω-κάτω τα ίδια θέματα αντιμετωπίζει με τη διαφορά ότι κουμπώνει σε ADSL2+ πόρτα και όχι σε VDSL2 όπως εγώ. Πιστεύω πως από τότε που έδωσαν εφικτότητα για το 50άρη, έχουν καταστρέψει όλη την ευρύτερη περιοχή. Μου είχαν πει κιόλας τότε, πως στη γραμμή μου συγκεκριμένα, θα κούμπωνε ειδική κάρτα, για την υποστήριξη του vdsl και της 50άρας -από την έναρξη εμπορικής διάθεσης της 50άρας, οπότε και έπειτα νομίζω πως ξεκίνησαν τα σοβαρά προβλήματα, που σε αρκετό ποσοστό αντιμετωπίζω έως σήμερα με τους οικείους μου-.
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
10-09-22, 14:27
Καταρχας εγω θα σου απαντησω σε αυτα που γνωριζω γιατι εχεις πολλες αποριες και δεν εχω απαντησεις για ολα.
1) Εισαι σιγουρα απο Α/Κ, γιατι δεν εισαι απο καμπινα VDSL αλλα απο αστικο κεντρο. Το καφαο σου ειναι ουσιαστικα στη "μεση" του δικτυου απο το αστικο κεντρο προς το σπιτι σου. Φευγει καλωδιο χαλκος απο το αστικο κεντρο, ερχεται στο καφαο και απο εκει φευγει αλλο καλωδιο προς το σπιτι σου. Το κεντρικο ειναι το καλωδιο που φευγει απο το αστικο κεντρο και παει στο καφαο. Το χρωμα του καφαο δεν το λαμβανουμε υποψιν, μονο τον τυπο του. Το καφαο σου ειναι παλαιου τυπου και δεν εχει ενεργο εξοπλισμο μεσα οπως τα καινουρια. Οι πορτες και τα ζευγη ειναι τα πρωτα μεν μεσα στο αστικο κεντρο και τα δευτερα δε εξω στο δρομο, στα καλωδια.
2) Αυτες οι διαφορες που βλεπεις αναμεσα στο fast path και στο interleaved ειναι εντελως αμελητεες επειδη το 24αρι και 27αρι προφιλ VDSL που εχεις ειναι πολυ μικροτερο απο το attainable rate. Ουσιαστικα δεν υπαρχει καμια διαφορα. 2-3kbps δεν ειναι τιποτα. Δεν ξερω αν καταλαβες αλλα δεν μπορω να το εξηγησω καλυτερα :rofl:
3) Απο τα αστικα κεντρα, οσο καλη και να ειναι η γραμμη, ειναι κανονας να μη δινουν πανω απο 50αρα. Υποθετω λογω vectoring που στα αστικα κεντρα δεν εφαρμοζεται.
4) CPE ειναι το ρουτερ και backbone ειναι η διασυνδεση του αστικου κεντρου με το υπολοιπο δικτυο του ΟΤΕ.
5) Τα προφιλ ειναι συγκεκριμενα και εννοειται δεν ειναι fix οι τιμες τους. Αν εχεις 27αρι προφιλ και η γραμμη δεν ειναι για 27Mbps, θα κλειδωσει χαμηλοτερα. Εσενα ειπαμε οτι η γραμμη σου ειναι πολυ καλη που και 50αρα σηκωνει ανετα, οπως και μας το αναφερεις. Το προβλημα ειναι αλλού και εφόσον το έχουν και γείτονες, καλό θα ήταν να ενοχλήσετε από κοινού τον ΟΤΕ περισσότερο.
6) Πολλα κατεβατα βρε παιδι μου, κουραζεις και εσενα και εμας. Καλοπροαιρετα παντα :)

Core2Extreme
10-09-22, 14:35
Είναι που δεν γνωρίζει ότι η τεχνολογία xDSL δεν "μπορεί" να κλειδώσει μια συγκεκριμένη (ειδικά σε δεκαδικά!) ταχύτητα, ούτε ότι παίζει (ότι δεν παίζει) ρόλο η διαφορά κλειδώματος του στυλ 24.056 vs 24.550 στην συμπεριφορά της γραμμής.
Εφόσον το έχουν και άλλοι είναι ξεκάθαρο θέμα χωρητικότητας του Α/Κ στο οποίο εμπίπτει.
Δεν μας λέει και που είναι κιόλας.

Dtnan
11-09-22, 04:01
geoavlonitis καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ με τις έως τώρα απαντήσεις σου και συγνώμη για τα πολλά κατεβατά, αλλά είναι που έχω δοκιμάσει καθετί που θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε τέτοιες περιπτώσεις από ένα πελάτη παρόχου, που όπως καταλαβαίνετε και εσείς, όλα πια κρύβονται σε μικρές λεπτομέρειες. Στόχος μου δεν είναι να γίνω κουραστικός σε κανέναν σας και συγνώμη, αν αυτό συνέβη από μέρους μου. Το μόνο που ήθελα και θέλω είναι να εξηγήσω επακριβώς την κατάσταση και τις έως τώρα ενέργειές μου. Έχω ταλαιπωρηθεί, όσο καμία φορά όλα αυτά τα χρόνια από την εν λόγω εταιρία, που πραγματικά, έχω απελπιστεί. Σκέφτομαι σοβαρά να διακόψω, μετά από τρείς δεκαετίες τη γραμμή. Θα προσπαθήσω στο εξής να γράφω πιο περιεκτικά. :oneup:

Έχω κατανοήσει στο σύνολό τους τις απαντήσεις σας, που αν σας είναι εύκολο, θα ήθελα ελάχιστες διευκρινήσεις σε μερικά από τα γραφόμενα.

1. Το κεντρικό εννοείται ότι είναι δηλαδή κάτι σαν ζεύγος για τη σύνδεση του Α/Κ, με το καφάο (κατανεμητή στη περίπτωσή μου); Είναι ατομικό η συλλογικό για όλες τις γραμμές όταν αλλάζει;
2. Αναφορικά, με τις διαφορές των συγχρονισμών των fast path/interleaved, ΔΕΝ είπα ΠΟΤΕ ότι θα κάνουν τη διαφορά από θέμα ταχύτητας στη γραμμή και μπορώ να κατανοήσω τη απειροελάχιστη διαφορά. Όμως, νομίζω πως λόγω των αυτών των ιδιαιτεροτήτων συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν και από παλαιότερα που το είχα ξανά πάθει και πάλι με αρκετές αλλαγές στα προφίλ, πόρτες και ζεύγη, κατάφερα να τα φέρω στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Να τονίσω πως και τότε είχα τόσο attainable, άρα δεν επηρεάζεται από αυτό. Έχει ξανά συμβεί το ίδιο σε κάποιον άλλο αυτό (το fast, να δίνει απειροελάχιστο μεγαλύτερο συγχρονισμό από το interleaved), και πως το έλυσε -αν ασχολήθηκε, ειδικά σε περιπτώσεις αργής σύνδεσης-;

3. Όταν λέτε πως "το backbone είναι η διασύνδεση του αστικού κέντρου με το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΤΕ.", εννοείται από εκεί που ξεκινάει η γραμμή μέχρι εκεί που τελειώνει; Όλοι οι εναρκτήριοι και ενδιάμεση κόμβοι, δηλαδή, όπως πλακέτες (κάρτες δικτύου), πόρτες, ζεύγη, καλώδια, box, πρίζες και ρούτερ;

4. Όσον αφορά το κλείδωμα των προφίλ, οι τεχνικοί δηλαδή κλειδώνουν πάντα συγκεκριμένα, 24/1 ή 27/2.70 ένα προφίλ, για παράδειγμα, όπως και στη περίπτωσή μου και από εκεί και έπειτα είναι ότι πάρει η γραμμή από μόνη της; Δεν τα εφαρμόζουν δηλαδή, σε όποιες τιμές "θέλουν", ας πούμε, ανάλογα με την επιθυμία πελάτη η δυνατότητα γραμμής, σωστά; Δεν μπορούμε να τους πούμε δηλαδή, ότι θέλω το προφίλ που δίνει 27032 με 2704 σε interleaved, ούτε υπάρχει η επιλογή να αφήσουν ελεύθερο το προφίλ σε 27, σωστά; Αν ναι, τότε στη περίπτωσή μου που ενώ έχω αρκετό attainable, γιατί δεν το επιτυγχάνει, όλο η γραμμή μου το 27; Που μπορεί να οφείλετε αυτό;

5. Αναφορικά με το γεγονός ότι επηρεάζονται και άλλοι κάτοικοι, από αυτά τα προβλήματα, πιστέψτε με ότι όλοι τους ενοχλούμε. Προσωπικά έχω στείλει και 2-3 αναφορές μέσω ΕΕΤΤ, αλλά λαμβάνω την καραμέλα, ότι "η γραμμή συγχρονίζει στα μέγιστα και ότι δεν εντοπίζεται ζήτημα".
Μερικοί δε εκ των τεχνικών, ιδίως ένας συγκεκριμένος, αγνοεί ό,τι του πεις και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός. Είναι κρίμα, να τον αναφέρω, γιατί θα βρει το μπελά του μετά και δεν θα το ήθελα αυτό, έχει και οικογένεια. Επειδή γνωρίζει και τον πατέρα μου, του λέει ότι έχω ξεσηκώσει όλες τις υπηρεσίες στο "πόδι", ενώ η γραμμή χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "πετάει"(!).

Του είπε κιόλας να μην ξανά δηλώσω βλάβη και για ό,τι χρειαστούμε να τον καλούμε απευθείας. Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι ότι, μια φορά που μιλήσαμε και μαζί το χειμώνα μου είπε να έρθει στο χώρο να του πω το πρόβλημά μου να το λύσει μια και καλή. Το θέμα ήταν ότι λόγω του χειμώνα, καθώς και των υποχρεώσεων, δεν μπορούσα να έρθω.

Την άνοιξη που τον καλέσαμε, να έρθει μας είπε ότι είχε δουλειά και να τον ενημερώσω, μέσω βλάβης. Κυριολεκτικά αστείος. Μάλλον πρέπει μα είναι υψηλόβαθμο μέλος της τεχνικής υπηρεσίας της περιοχής μου και μου φαίνεται κάνει ότι θέλει. Τον έχω ικανό, να μου κλειδώνει επίτηδες τη γραμμή εκεί, είτε λόγω ανεπαρκής γνώσης, είτε λόγω βιασύνης και αδιαφορίας. Ότι βλάβη και να δηλώσω το τελευταίο χρόνο, είτε στο σπίτι, είτε στο χωριό, όλοι την ώρα αυτός πετάγεται!
Ευχαριστώ και ελπίζω να μην κούρασα αυτή τη φορά!:)

TT_01
11-09-22, 05:18
geoavlonitis καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ με τις έως τώρα απαντήσεις σου και συγνώμη για τα πολλά κατεβατά, αλλά είναι που έχω δοκιμάσει καθετί που θα ήταν ανθρωπίνως δυνατό σε τέτοιες περιπτώσεις από ένα πελάτη παρόχου, που όπως καταλαβαίνετε και εσείς, όλα πια κρύβονται σε μικρές λεπτομέρειες. Στόχος μου δεν είναι να γίνω κουραστικός σε κανέναν σας και συγνώμη, αν αυτό συνέβη από μέρους μου. Το μόνο που ήθελα και θέλω είναι να εξηγήσω επακριβώς την κατάσταση και τις έως τώρα ενέργειές μου. Έχω ταλαιπωρηθεί, όσο καμία φορά όλα αυτά τα χρόνια από την εν λόγω εταιρία, που πραγματικά, έχω απελπιστεί. Σκέφτομαι σοβαρά να διακόψω, μετά από τρείς δεκαετίες τη γραμμή. Θα προσπαθήσω στο εξής να γράφω πιο περιεκτικά. :oneup:

Έχω κατανοήσει στο σύνολό τους τις απαντήσεις σας, που αν σας είναι εύκολο, θα ήθελα ελάχιστες διευκρινήσεις σε μερικά από τα γραφόμενα.

1. Το κεντρικό εννοείται ότι είναι δηλαδή κάτι σαν ζεύγος για τη σύνδεση του Α/Κ, με το καφάο (κατανεμητή στη περίπτωσή μου); Είναι ατομικό η συλλογικό για όλες τις γραμμές όταν αλλάζει;
2. Αναφορικά, με τις διαφορές των συγχρονισμών των fast path/interleaved, ΔΕΝ είπα ΠΟΤΕ ότι θα κάνουν τη διαφορά από θέμα ταχύτητας στη γραμμή και μπορώ να κατανοήσω τη απειροελάχιστη διαφορά. Όμως, νομίζω πως λόγω των αυτών των ιδιαιτεροτήτων συμβαίνουν όλα αυτά που συμβαίνουν και από παλαιότερα που το είχα ξανά πάθει και πάλι με αρκετές αλλαγές στα προφίλ, πόρτες και ζεύγη, κατάφερα να τα φέρω στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Να τονίσω πως και τότε είχα τόσο attainable, άρα δεν επηρεάζεται από αυτό. Έχει ξανά συμβεί το ίδιο σε κάποιον άλλο αυτό (το fast, να δίνει απειροελάχιστο μεγαλύτερο συγχρονισμό από το interleaved), και πως το έλυσε -αν ασχολήθηκε, ειδικά σε περιπτώσεις αργής σύνδεσης-;

3. Όταν λέτε πως "το backbone είναι η διασύνδεση του αστικού κέντρου με το υπόλοιπο δίκτυο του ΟΤΕ.", εννοείται από εκεί που ξεκινάει η γραμμή μέχρι εκεί που τελειώνει; Όλοι οι εναρκτήριοι και ενδιάμεση κόμβοι, δηλαδή, όπως πλακέτες (κάρτες δικτύου), πόρτες, ζεύγη, καλώδια, box, πρίζες και ρούτερ;

4. Όσον αφορά το κλείδωμα των προφίλ, οι τεχνικοί δηλαδή κλειδώνουν πάντα συγκεκριμένα, 24/1 ή 27/2.70 ένα προφίλ, για παράδειγμα, όπως και στη περίπτωσή μου και από εκεί και έπειτα είναι ότι πάρει η γραμμή από μόνη της; Δεν τα εφαρμόζουν δηλαδή, σε όποιες τιμές "θέλουν", ας πούμε, ανάλογα με την επιθυμία πελάτη η δυνατότητα γραμμής, σωστά; Δεν μπορούμε να τους πούμε δηλαδή, ότι θέλω το προφίλ που δίνει 27032 με 2704 σε interleaved, ούτε υπάρχει η επιλογή να αφήσουν ελεύθερο το προφίλ σε 27, σωστά; Αν ναι, τότε στη περίπτωσή μου που ενώ έχω αρκετό attainable, γιατί δεν το επιτυγχάνει, όλο η γραμμή μου το 27; Που μπορεί να οφείλετε αυτό;

5. Αναφορικά με το γεγονός ότι επηρεάζονται και άλλοι κάτοικοι, από αυτά τα προβλήματα, πιστέψτε με ότι όλοι τους ενοχλούμε. Προσωπικά έχω στείλει και 2-3 αναφορές μέσω ΕΕΤΤ, αλλά λαμβάνω την καραμέλα, ότι "η γραμμή συγχρονίζει στα μέγιστα και ότι δεν εντοπίζεται ζήτημα".
Μερικοί δε εκ των τεχνικών, ιδίως ένας συγκεκριμένος, αγνοεί ό,τι του πεις και δεν είναι καθόλου αποτελεσματικός. Είναι κρίμα, να τον αναφέρω, γιατί θα βρει το μπελά του μετά και δεν θα το ήθελα αυτό, έχει και οικογένεια. Επειδή γνωρίζει και τον πατέρα μου, του λέει ότι έχω ξεσηκώσει όλες τις υπηρεσίες στο "πόδι", ενώ η γραμμή χαρακτηριστικά αναφέρει ότι "πετάει"(!).

Του είπε κιόλας να μην ξανά δηλώσω βλάβη και για ό,τι χρειαστούμε να τον καλούμε απευθείας. Το παράδοξο σε όλο αυτό είναι ότι, μια φορά που μιλήσαμε και μαζί το χειμώνα μου είπε να έρθει στο χώρο να του πω το πρόβλημά μου να το λύσει μια και καλή. Το θέμα ήταν ότι λόγω του χειμώνα, καθώς και των υποχρεώσεων, δεν μπορούσα να έρθω.

Την άνοιξη που τον καλέσαμε, να έρθει μας είπε ότι είχε δουλειά και να τον ενημερώσω, μέσω βλάβης. Κυριολεκτικά αστείος. Μάλλον πρέπει μα είναι υψηλόβαθμο μέλος της τεχνικής υπηρεσίας της περιοχής μου και μου φαίνεται κάνει ότι θέλει. Τον έχω ικανό, να μου κλειδώνει επίτηδες τη γραμμή εκεί, είτε λόγω ανεπαρκής γνώσης, είτε λόγω βιασύνης και αδιαφορίας. Ότι βλάβη και να δηλώσω το τελευταίο χρόνο, είτε στο σπίτι, είτε στο χωριό, όλοι την ώρα αυτός πετάγεται!
Ευχαριστώ και ελπίζω να μην κούρασα αυτή τη φορά!:)

1. Το κεντρικο μπορει να εχει και 2000 καλωδια, μπορουν ομως να σου αλλαξουν ζευγος ατομικα χωρις, θεωρητικα, να επηρεαστουν οι αλλοι, αναλογως που θα πεσεις, μπορει να γινουν και χειροτερα τα πραγματα, θελει μετρησεις και λιγες μερες παρακολουθηση.
2. Αδιαφορο, δεν μπορεις να κανεις και πολλα, αμα η γραμμη σου το σηκωνει βαλε fastpath αλλιως G.INP η αλλο interleaved προφιλ
3. Α/Κ και πισω.
4. Τα προφιλ ειναι στανταρ, τα φτιαχνει ο κατασκευαστης του εξοπλισμου του Α/Κ και ειναι συγκεκριμενα, δεν υφισταται το ελευθερο προφιλ.
5. Δεν εχω καταλαβει τι ακριβως ψαχνεις, εχεις αποσυνδεσεις, δεν εχεις τηλεφωνια?? Τα ping spikes που αναφερεις, μπορουν να συμβαινουν για διαφορους λογους, το βρισκω εξαιρετικα απιθανο να ασχοληθει ο ΟΤΕ με αυτο.

Αλλαξε πακετο συνδεσης σε 50αρι, παντα μπορεις να υπαναχωρησεις αν υπαρξει θεμα και βαλε και κανενα καλυτερο ρουτερ μηπως και βελτιωθει η κατασταση, το δευτερο προαιρετικα.

Φιλικα, ;)

cmaniac
12-09-22, 00:36
Στην αγορά υπάρχουν διαθέσιμα ADSL loop extenders που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για πολύ απομακρυσμένες περιοχές.

Αν υπάρχει πιθανότητα να έχει εγκατασταθεί κατι τέτοιο στον οικισμο σου τότε ειναι εξίσου πιθανο να ειναι καθαρή η DSL σου (no errors ή disconnects) αλλά να "πέφτει" πιο πίσω, σε σημείο που εσύ δεν θα το δεις ποτέ, ούτε θα το μάθεις απο το μόντεμ σου, αλλά θα το καταλάβεις απο το packet loss και απο τις διακοπές στην παροχή υπηρεσίας.

NexTiN
12-09-22, 23:53
Απλά, ενημερωτικά...

Μιας και είσαι σε χωριό, στην φωτό ένα κλασικό Α/Κ ΟΤΕ, στην συγκεκριμένη περίπτωση με καφάο έξω από αυτό και φυσικά νούμερο 101 (είναι γενικά στάνταρ οι αριθμήσεις, ξεκινάνε από Χ01 το πρώτο και ανεβαίνουν όσο απομακρυνόμαστε από το Α/Κ). Το κύριο δίκτυο (κεντρικά) σε αυτή την περίπτωση είνα ελάχιστα μέτρα οπότε στην ουσία είναι "σαν" να μην υπάρχουν (όχι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι χάλια το ζευγάρι). Τα απερχόμενα (καφάο -> ΒΟΧ) από την άλλη, είναι αρκετά "μακρύτερα". Μέσα στο Α/Κ υπάρχει το DSLAM, o γενικός κατανεμητής ο οποίος δίνει στο συγκεκριμένο καφάο αλλά και σε άλλα καφάο, είτε στο ίδιο χωριό αν είναι μεγάλο, είτε σε διπλανά τα οποία φυσικά θα έχουν μεγαλύτερη απόσταση. Σε εκείνες τις περιπτώσεις τα κεντρικά είναι πολύ μακρύτερα, από εκατοντάδες μέτρα εως και αρκετά χιλιόμετρα...

Backbone, η διασύνδεση του Α/Κ - DSLAM με το υπόλοιπο δίκτυο κορμού του ΟΤΕ (οπτική διασύνδεση), δεν έχει να κάνει με το κομμάτι προς πελάτη...

Γενικά το VDSL από Α/Κ είναι πιο "δύσκολο" διότι έχει να αντιμετωπίσει πολλά περισσότερα (συνακροάσεις, τάσεις από POTS / ISDN, άλλα ADSL, κτλ.)...

241052

Dtnan
13-09-22, 00:58
TT_01, καλημέρα.

1. Αρχικά να αναφέρω ότι εκείνη την ημέρα που μου άλλαξαν πόρτα και κεντρικό, επειδή ήμουν στο χώρο του εξοπλισμού, θυμάμαι να μην είχα υπηρεσίες τουλάχιστον για μισή ώρα. Ερχόταν η γραμμή ανά 10 λεπτά και ξανά "'έφευγε", σε συνδυασμό και με το κατέβασμα του προφίλ από 27/2.70 στα 24/1, βλέπω φυσιολογικές συμπεριφορές πλέον στα Interlevaed/Fast Path, ως προς τους συγχρονισμούς και ελάχιστα καλύτερα στην ποιότητα της σύνδεσης (ασύρματη, ενσύρματη). Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση όμως, δεν είναι τόσο, ποιοτική η γραμμή, όσο πριν μερικούς μήνες.

2. Αναφορικά με την αλλαγή σε Fast Path, όπως ανέφερα και στο παρελθόν, χειρότερα συμπεριφέρεται η γραμμή, από ότι στο Interleaved. Το G.INP, το έχω δει ως επιλογή στο SpeedPort Plus, στο xDSL. Τι είναι όμως και σε τι χρησιμεύει; Όσον αφορά την επιλογή άλλου interleaved που αναφέρεις, έχω ρωτήσει εκατοντάδες φορές στο 13788, να μου πουν, αν υφίσταται κάτι τέτοιο και μου λένε πως ένα είναι το Interleaved/Fast Path και πως με την αλλαγή, επιλέγεται αυτόματα η γραμμή το καλύτερο δυνατό. Δεν γνωρίζω βέβαια, κατά πόσο ισχύει αυτό.

3. Για το θέμα των προφίλ των ταχυτήτων, δηλαδή, επομένως εκείνη έχουν standard επιλογές, όπως 24/1, 27/2.70, 50/5, 55/5 και η γραμμή κλειδώνει από μόνη της εκεί που μπορεί ακόμη και αν έχει το περιθώριο για την επίτευξη του θεωρητικά μεγίστου του κάθε προφίλ, σωστά;

4. Α/Κ και πίσω εννοείς τα κεντρικά ή/και άλλες υποδομές, που υπάρχουν πιο πριν από το Α/Κ; Παρέλειψα να αναφέρω, επιπλέον, πως σε αυτό το καφάο που βλέπω έξω από το Α/Κ, έρχεται Οπτική Ίνα 13ΧΛΜ, από την πόλη, μέχρι το χωριό σε αυτό -λογικά για να διασυνδεθεί ή το αστικό ή η καμπίνα/κατανεμητής με το δίκτυο-.

5. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι περισσότερο ποιοτικής φύσεως της γραμμής. Δηλαδή, ξαφνικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα σε ένα 24ώρο και από διαφορετική συσκευή, μέσω ασύρματης και ενσύρματης δικτύωσης και με 3 διαφορετικούς εξοπλισμούς τσεκαρισμένο (SpeedPort Entry 2i, SpeedPort Plus, SpeedPort Smart), που διαθέτω, αδυναμία στο φόρτωμα απλών ιστοσελίδων, όπως το facebook, yahoo, ebanking κλπ, εμφανίζοντάς μου πολλές φορές ότι δεν υπάρχει δίκτυο, ενώ υπάρχει -επισυνάπτω κατωτέρω και ένα screenshot από προχθές σχετικά- ή ότι συνέβη μια αναπάντεχη αλλαγή δικτύου ή ότι δεν αποκρίνεται ο ιστότοπος ή ο DNS Server.

Εμφανίζονται ακόμη προβλήματα με αρκετά υψηλά Pings, σε παιχνίδια, όπως το Minecraft, Call Of Duty, Free Fire, που παίζουν οικείοι από κινητά, τάμπλετ, κινητά και Laptop, PC, μέσω ενσύρματης και ενσύρματης σύνδεσης, αλλάζοντας/αυξομειώνοντας ανά δευτερόλεπτο από 80-1.000Ping Idle.

Το επιπρόσθετο θέμα είναι ότι η γραμμή είναι πάρα πολύ σταθερή, χωρίς λάθη και αρκετά μεγάλα περιθώρια ταχυτήτων και θορύβων και δεν καταλαβαίνουν στην τεχνική υποστήριξη αυτά που τους αναφέρω, λέγοντας την καραμέλα κάθε φορά που καλώ πως "έπειτα από ελέγχους, δεν διαπιστώνεται πρόβλημα σε αυτή".

Και βλάβη να ζητήσω, είτε θα αρνηθούν την καταχώριση, είτε αν τύχη σε κάποιο εκπρόσωπο και την καταχωρίσει να κλείσει μετά, είτε απομακρυσμένα, είτε από συνεργείο της περιοχής, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Τέλος και όπως έχω προαναφέρει παραπάνω πολάκις, είμαι από τους δικαιούχους του δωρεάν διπλασιασμού. Όποτε περιμένω μέχρι τέλη 2022, να μου δοθεί στη τιμή της 24άρας. Ακόμη και να μου δοθεί, όμως, δεν θα αλλάξει κάτι, διότι το περασμένο Οκτώβριο που είχε δοθεί εφικτότητα στη περιοχή 50άρας, την είχα δοκιμάσει για 15 ημέρες και πάλι τα ίδια θέματα αντιμετώπιζα, με όλους του παραπάνω εξοπλισμούς και συσκευές (ενσύρματες, ασύρματες). Την υποβάθμισα, όμως, λόγω και του κόστους. Ο εξοπλισμός και ιδίως ο smart με τον mesh, πιστεύω, πως είναι από τα καλύτερα routers που έχει βγάλει η COSMOTE και που έχουν βγει πότε και όπως προανέφερα έχω δοκιμάσει και με 2ό smart, που λειτουργώ στη δεύτερη γραμμή, στην πόλη, όπου δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα -με εξαίρεση, λίγο τον συγχρονισμό, λόγω περιοχής.

Να τονίσω για άλλη μια φορά, πως η γραμμή μου εδώ και 30+ χρόνια δούλευε εξαιρετικά, μέχρι που έδωσαν εμπορική διαθεσιμότητα έως 50Mbps, από έως 24Mbps, σε συνδυασμό με κάποια θέματα που υπήρχαν στη γραμμή τον περασμένο Οκτώβριο, και μου την έχουν "διαλύσει" κυριολεκτικά τη γραμμή. Άντε να αποδείξεις μετά ότι δεν είσαι ελέφαντας!.
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

cmanian καλημέρα.

Εννοείς δηλαδή ότι μπορεί να έχει μπει κάτι αντίστοιχο στο δίκτυο του χωριού τώρα τελευταία και ιδίως, έπειτα από την εμπορική διαθεσιμότητα σε έως 50Mbps και για αυτό να έχει "χαλάσει" το δίκτυο της περιοχής ποιοτικά, που μέχρι πρότινος ήταν εντάξει;
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

NexTiN, σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου. Μια απορία μόνο: τι εννοείς όταν λες "Το κύριο δίκτυο (κεντρικά) σε αυτή την περίπτωση είναι ελάχιστα μέτρα οπότε στην ουσία είναι "σαν" να μην υπάρχουν (όχι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι χάλια το ζευγάρι).";
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

Core2Extreme καλημέρα.

Φυσικά και κατανοώ την απειροελάχιστη διαφορά, μεταξύ του 24.056 - 24.550, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις και εσύ. Αν δεν υπήρχαν τα ποιοτικά θέματα που έχω προαναφέρει, πίστεψε με πως αυτά τα ελάχιστα δεκαδικά, όπως λες, δεν θα με ενδιέφεραν καθόλου.

Καταλαβαίνω επίσης, ότι γενικά είναι πολύ δύσκολο να κλειδώσει μια γραμμή πρακτικά σε συγκεκριμένες τιμές, λόγω του χαλκού. Στη δική μου περίπτωση όμως, όπως όλοι έχετε παρατηρήσει η γραμμή μου σηκώνει άνετα την τετραπλάσια, μην πως πενταπλάσια από αυτή που μου δίνει το εμπορικό πακέτο και πιστεύω πως αυτή είναι η αιτία των προβλημάτων. Δηλαδή η γραμμή θέλει να πετύχει το θεωρητικά μέγιστο προφίλ, αλλά κάτι το εμποδίζει από φυσικό μέσο η ρύθμιση, ζορίζεται και προκύπτουν τα προαναφερόμενα θέματα.

Θέμα χωρητικότητας, όπως έχω ξανά τονίσει, δεν υφίστανται. Ο πληθυσμός, όσο πάει και μειώνεται και το χειμώνα ήμαστε μερικοί δεκάδες κάτοικοι στο δικό μου και τα γύρω χωριά, όπως τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την τοποθεσία, που συμβαίνουν αυτά τα θέματα, προτιμώ να μην απαντήσω δημόσια, για ευνόητους λόγους, καθώς οι παρούσες δημοσιεύσεις μένουν. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω εδώ είναι ότι η πόλη και το χωριό μου, βρίσκονται στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.
Ευχαριστώ.

TT_01
13-09-22, 02:30
TT_01, καλημέρα.

1. Αρχικά να αναφέρω ότι εκείνη την ημέρα που μου άλλαξαν πόρτα και κεντρικό, επειδή ήμουν στο χώρο του εξοπλισμού, θυμάμαι να μην είχα υπηρεσίες τουλάχιστον για μισή ώρα. Ερχόταν η γραμμή ανά 10 λεπτά και ξανά "'έφευγε", σε συνδυασμό και με το κατέβασμα του προφίλ από 27/2.70 στα 24/1, βλέπω φυσιολογικές συμπεριφορές πλέον στα Interlevaed/Fast Path, ως προς τους συγχρονισμούς και ελάχιστα καλύτερα στην ποιότητα της σύνδεσης (ασύρματη, ενσύρματη). Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση όμως, δεν είναι τόσο, ποιοτική η γραμμή, όσο πριν μερικούς μήνες.

2. Αναφορικά με την αλλαγή σε Fast Path, όπως ανέφερα και στο παρελθόν, χειρότερα συμπεριφέρεται η γραμμή, από ότι στο Interleaved. Το G.INP, το έχω δει ως επιλογή στο SpeedPort Plus, στο xDSL. Τι είναι όμως και σε τι χρησιμεύει; Όσον αφορά την επιλογή άλλου interleaved που αναφέρεις, έχω ρωτήσει εκατοντάδες φορές στο 13788, να μου πουν, αν υφίσταται κάτι τέτοιο και μου λένε πως ένα είναι το Interleaved/Fast Path και πως με την αλλαγή, επιλέγεται αυτόματα η γραμμή το καλύτερο δυνατό. Δεν γνωρίζω βέβαια, κατά πόσο ισχύει αυτό.

3. Για το θέμα των προφίλ των ταχυτήτων, δηλαδή, επομένως εκείνη έχουν standard επιλογές, όπως 24/1, 27/2.70, 50/5, 55/5 και η γραμμή κλειδώνει από μόνη της εκεί που μπορεί ακόμη και αν έχει το περιθώριο για την επίτευξη του θεωρητικά μεγίστου του κάθε προφίλ, σωστά;

4. Α/Κ και πίσω εννοείς τα κεντρικά ή/και άλλες υποδομές, που υπάρχουν πιο πριν από το Α/Κ; Παρέλειψα να αναφέρω, επιπλέον, πως σε αυτό το καφάο που βλέπω έξω από το Α/Κ, έρχεται Οπτική Ίνα 13ΧΛΜ, από την πόλη, μέχρι το χωριό σε αυτό -λογικά για να διασυνδεθεί ή το αστικό ή η καμπίνα/κατανεμητής με το δίκτυο-.

5. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζω είναι περισσότερο ποιοτικής φύσεως της γραμμής. Δηλαδή, ξαφνικά και ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα σε ένα 24ώρο και από διαφορετική συσκευή, μέσω ασύρματης και ενσύρματης δικτύωσης και με 3 διαφορετικούς εξοπλισμούς τσεκαρισμένο (SpeedPort Entry 2i, SpeedPort Plus, SpeedPort Smart), που διαθέτω, αδυναμία στο φόρτωμα απλών ιστοσελίδων, όπως το facebook, yahoo, ebanking κλπ, εμφανίζοντάς μου πολλές φορές ότι δεν υπάρχει δίκτυο, ενώ υπάρχει -επισυνάπτω κατωτέρω και ένα screenshot από προχθές σχετικά- ή ότι συνέβη μια αναπάντεχη αλλαγή δικτύου ή ότι δεν αποκρίνεται ο ιστότοπος ή ο DNS Server.

Εμφανίζονται ακόμη προβλήματα με αρκετά υψηλά Pings, σε παιχνίδια, όπως το Minecraft, Call Of Duty, Free Fire, που παίζουν οικείοι από κινητά, τάμπλετ, κινητά και Laptop, PC, μέσω ενσύρματης και ενσύρματης σύνδεσης, αλλάζοντας/αυξομειώνοντας ανά δευτερόλεπτο από 80-1.000Ping Idle.

Το επιπρόσθετο θέμα είναι ότι η γραμμή είναι πάρα πολύ σταθερή, χωρίς λάθη και αρκετά μεγάλα περιθώρια ταχυτήτων και θορύβων και δεν καταλαβαίνουν στην τεχνική υποστήριξη αυτά που τους αναφέρω, λέγοντας την καραμέλα κάθε φορά που καλώ πως "έπειτα από ελέγχους, δεν διαπιστώνεται πρόβλημα σε αυτή".

Και βλάβη να ζητήσω, είτε θα αρνηθούν την καταχώριση, είτε αν τύχη σε κάποιο εκπρόσωπο και την καταχωρίσει να κλείσει μετά, είτε απομακρυσμένα, είτε από συνεργείο της περιοχής, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΡΘΩΣΗ/ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ.

Τέλος και όπως έχω προαναφέρει παραπάνω πολάκις, είμαι από τους δικαιούχους του δωρεάν διπλασιασμού. Όποτε περιμένω μέχρι τέλη 2022, να μου δοθεί στη τιμή της 24άρας. Ακόμη και να μου δοθεί, όμως, δεν θα αλλάξει κάτι, διότι το περασμένο Οκτώβριο που είχε δοθεί εφικτότητα στη περιοχή 50άρας, την είχα δοκιμάσει για 15 ημέρες και πάλι τα ίδια θέματα αντιμετώπιζα, με όλους του παραπάνω εξοπλισμούς και συσκευές (ενσύρματες, ασύρματες). Την υποβάθμισα, όμως, λόγω και του κόστους. Ο εξοπλισμός και ιδίως ο smart με τον mesh, πιστεύω, πως είναι από τα καλύτερα routers που έχει βγάλει η COSMOTE και που έχουν βγει πότε και όπως προανέφερα έχω δοκιμάσει και με 2ό smart, που λειτουργώ στη δεύτερη γραμμή, στην πόλη, όπου δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα -με εξαίρεση, λίγο τον συγχρονισμό, λόγω περιοχής.

Να τονίσω για άλλη μια φορά, πως η γραμμή μου εδώ και 30+ χρόνια δούλευε εξαιρετικά, μέχρι που έδωσαν εμπορική διαθεσιμότητα έως 50Mbps, από έως 24Mbps, σε συνδυασμό με κάποια θέματα που υπήρχαν στη γραμμή τον περασμένο Οκτώβριο, και μου την έχουν "διαλύσει" κυριολεκτικά τη γραμμή. Άντε να αποδείξεις μετά ότι δεν είσαι ελέφαντας!.
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

cmanian καλημέρα.

Εννοείς δηλαδή ότι μπορεί να έχει μπει κάτι αντίστοιχο στο δίκτυο του χωριού τώρα τελευταία και ιδίως, έπειτα από την εμπορική διαθεσιμότητα σε έως 50Mbps και για αυτό να έχει "χαλάσει" το δίκτυο της περιοχής ποιοτικά, που μέχρι πρότινος ήταν εντάξει;
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

NexTiN, σε ευχαριστώ για τις διευκρινήσεις σου. Μια απορία μόνο: τι εννοείς όταν λες "Το κύριο δίκτυο (κεντρικά) σε αυτή την περίπτωση είναι ελάχιστα μέτρα οπότε στην ουσία είναι "σαν" να μην υπάρχουν (όχι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να είναι χάλια το ζευγάρι).";
Ευχαριστώ.

- - - Updated - - -

Core2Extreme καλημέρα.

Φυσικά και κατανοώ την απειροελάχιστη διαφορά, μεταξύ του 24.056 - 24.550, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεις και εσύ. Αν δεν υπήρχαν τα ποιοτικά θέματα που έχω προαναφέρει, πίστεψε με πως αυτά τα ελάχιστα δεκαδικά, όπως λες, δεν θα με ενδιέφεραν καθόλου.

Καταλαβαίνω επίσης, ότι γενικά είναι πολύ δύσκολο να κλειδώσει μια γραμμή πρακτικά σε συγκεκριμένες τιμές, λόγω του χαλκού. Στη δική μου περίπτωση όμως, όπως όλοι έχετε παρατηρήσει η γραμμή μου σηκώνει άνετα την τετραπλάσια, μην πως πενταπλάσια από αυτή που μου δίνει το εμπορικό πακέτο και πιστεύω πως αυτή είναι η αιτία των προβλημάτων. Δηλαδή η γραμμή θέλει να πετύχει το θεωρητικά μέγιστο προφίλ, αλλά κάτι το εμποδίζει από φυσικό μέσο η ρύθμιση, ζορίζεται και προκύπτουν τα προαναφερόμενα θέματα.

Θέμα χωρητικότητας, όπως έχω ξανά τονίσει, δεν υφίστανται. Ο πληθυσμός, όσο πάει και μειώνεται και το χειμώνα ήμαστε μερικοί δεκάδες κάτοικοι στο δικό μου και τα γύρω χωριά, όπως τα τελευταία χρόνια.

Όσον αφορά την τοποθεσία, που συμβαίνουν αυτά τα θέματα, προτιμώ να μην απαντήσω δημόσια, για ευνόητους λόγους, καθώς οι παρούσες δημοσιεύσεις μένουν. Το μόνο που μπορώ να απαντήσω εδώ είναι ότι η πόλη και το χωριό μου, βρίσκονται στην περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδος.
Ευχαριστώ.

1. Πρεπει να καταλαβεις κατι, μια για παντα, θα το πω μονο μια φορα. Το δικτυο του ΟΤΕ, οπως και ολα τα αλλα, ειναι "ζωντανο", απο χθες μεχρι σημερα πολλα μπορουν να γινουν, και δεν φταις εσυ. Το τι εβλεπες περυσι με φετος ειναι αλλο. Του χρονου μπορει μετα βιας να πιανεις τα 18-20 Mbps.
2. Το G.INP, πες του ασχετου/ης στο 13788 ειναι προφιλ, το δηλωνεις ως βλαβη και το περνανε απο το δευτερο επιπεδο του ΟΤΕ, δεν το κανει αυτος. (Και το εχεις ενεργο και στο ρουτερ, π.χ Speedport Plus).
3. Ναι.
4. Απαντηθηκε λεπτομερως στο #22 μηνυμα.
5. Δοκιμασε αλλους DNS π.χ. 9.9.9.9 & 149.112.112.112 η 1.1.1.1 & 1.0.0.1
Τα πινγκς στο ξαναπα, μπορει οι servers που συνδεεσαι για gaming να ειναι πολυ μακρια, η να ειναι η ακομα overloaded και να εχουν θεμα. Αστο.
Εν κατακλειδι, οσο περισσοτεροι καινουργιοι χρηστες μπαινουν στον VDSL παροχο τοσο η κατασταση "δυσκολευει" και τα νουμερα παιρνουν τον κατηφορο.

Dtnan
13-09-22, 12:46
TT_01 καλησπέρα και σε ευχαριστώ για της απαντήσεις/διευκρινήσεις σου.
Θα μπορούσες, αν σου είναι εύκολο να μου εξηγήσεις λίγο παραπάνω τι κάνει το G.INP; Σε τι χρησιμεύει, αν το έχει κάποιος και στη γραμμή ενεργό; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά; Το ότι είναι προφίλ, δεν μου λέει κάτι αυτό. Άλλωστε σε μια γραμμή υπάρχουν πολλών ειδών προφίλ (των ταχυτήτων, των interleaved/fast path, το G.INP που από εσάς το μαθαίνω τώρα). Υπάρχει κάποιο άλλο, μήπως σε μια γραμμή γενικά, πέραν των παραπάνω;
Ευχαριστώ.

TT_01
13-09-22, 16:42
TT_01 καλησπέρα και σε ευχαριστώ για της απαντήσεις/διευκρινήσεις σου.
Θα μπορούσες, αν σου είναι εύκολο να μου εξηγήσεις λίγο παραπάνω τι κάνει το G.INP; Σε τι χρησιμεύει, αν το έχει κάποιος και στη γραμμή ενεργό; Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά; Το ότι είναι προφίλ, δεν μου λέει κάτι αυτό. Άλλωστε σε μια γραμμή υπάρχουν πολλών ειδών προφίλ (των ταχυτήτων, των interleaved/fast path, το G.INP που από εσάς το μαθαίνω τώρα). Υπάρχει κάποιο άλλο, μήπως σε μια γραμμή γενικά, πέραν των παραπάνω;
Ευχαριστώ.

https://www.adslgr.com/forum/threads/1196139-GINP-COSMOTE-CABINET

Dtnan
14-09-22, 00:43
Καλημέρα,
Διάβασα το παραπάνω νήμα, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Άλλως λέει ότι μειώνει το ping και ίσως ρίξει κάποια kbps, άλλος λέει πως ανεβάζει το συγχρονισμό, έστω και λίγο. Τελικά τι ισχύει; Εντωμεταξύ σήμερα το μεσημέρι κάλεσα στο 13788 και μου έκαναν την αλλαγή που έλεγα από τα 24/1 προφίλ σε ελεύθερο 27/2.70, όπως ζήτησα με καθυστέρηση 4:30 ωρών βέβαια, -κατά 5 και 10 μου ήρθε μήνυμα από το κλείσιμο της βλάβης- και τώρα έχω τα παρακάτω στατιστικά. Φαίνεται καλό;
Υ.Γ Ρώτησα σε 2 υπαλλήλους του 13788 να μου πουν αν έχω ενεργό το G.INP στη γραμμή και δεν ήξεραν τι είναι. Αφού τους συλλάβισα τα γράμματα, με βάλαν σε αναμονή -μάλλον ρώτησαν τον προϊστάμενό τους- και μου απάντησαν και οι δύο πως είναι ενεργό στη γραμμή το συγκεκριμένο. Ένας εκ των δυο μάλιστα μου τα "μασούσε", δεν μπορούσε να απαντήσει σε τι χρησιμεύει, ενώ η άλλη σε ερώτησή μου, αν αυτό μπορεί να απενεργοποιηθεί/ενεργοποιηθεί, στην αρχή μου είπε πως δεν γίνεται και μετά, ότι αυτά τα ξέρουν οι τεχνικοί καλύτερα. Αυτό, από όσο κατάλαβα και στο παραπάνω νήμα, είναι περίπου σαν το fast path που μειώνει αρκετά τα ping, με τη διαφορά να δίνει λίγο παραπάνω συγχρονισμό, καταλαβαίνω σωστά; Αν αυτό είναι ενεργό με το Fast Path μαζί, μπορεί να δημιουργήσει θέμα ή όχι; Θα πρέπει απαραιτήτως να το βάλω σε interleaved, για παράδειγμα, για εξισορρόπηση; Και πως μπορώ να το διαπιστώσω με κάποιους από τους εξοπλισμούς μου, αν είναι όντως ενεργό ή όχι; Τέλος, αν είναι ενεργό στη γραμμή και εγώ το απενεργοποιήσω από το xDSL του Plus, είναι το ίδιο με το εάν το απενεργοποιούσε η cosmote από τη γραμμή, από τυχόν προβλήματα, για παράδειγμα; Το άλλαγμα τον DNS, από που γίνεται που μου ανέφερες; Άλλα προφίλ εκτός των ταχυτήτων, των Fast Path/Interleaved και του G.INP, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν πάνω σε μια γραμμή γενικά και ιδίως γραμμή COSMOTE;
Ευχαριστώ.
241100241101241102

TT_01
14-09-22, 02:21
Καλημέρα,
Διάβασα το παραπάνω νήμα, αλλά δεν έβγαλα άκρη. Άλλως λέει ότι μειώνει το ping και ίσως ρίξει κάποια kbps, άλλος λέει πως ανεβάζει το συγχρονισμό, έστω και λίγο. Τελικά τι ισχύει; Εντωμεταξύ σήμερα το μεσημέρι κάλεσα στο 13788 και μου έκαναν την αλλαγή που έλεγα από τα 24/1 προφίλ σε ελεύθερο 27/2.70, όπως ζήτησα με καθυστέρηση 4:30 ωρών βέβαια, -κατά 5 και 10 μου ήρθε μήνυμα από το κλείσιμο της βλάβης- και τώρα έχω τα παρακάτω στατιστικά. Φαίνεται καλό;
Υ.Γ Ρώτησα σε 2 υπαλλήλους του 13788 να μου πουν αν έχω ενεργό το G.INP στη γραμμή και δεν ήξεραν τι είναι. Αφού τους συλλάβισα τα γράμματα, με βάλαν σε αναμονή -μάλλον ρώτησαν τον προϊστάμενό τους- και μου απάντησαν και οι δύο πως είναι ενεργό στη γραμμή το συγκεκριμένο. Ένας εκ των δυο μάλιστα μου τα "μασούσε", δεν μπορούσε να απαντήσει σε τι χρησιμεύει, ενώ η άλλη σε ερώτησή μου, αν αυτό μπορεί να απενεργοποιηθεί/ενεργοποιηθεί, στην αρχή μου είπε πως δεν γίνεται και μετά, ότι αυτά τα ξέρουν οι τεχνικοί καλύτερα. Αυτό, από όσο κατάλαβα και στο παραπάνω νήμα, είναι περίπου σαν το fast path που μειώνει αρκετά τα ping, με τη διαφορά να δίνει λίγο παραπάνω συγχρονισμό, καταλαβαίνω σωστά; Αν αυτό είναι ενεργό με το Fast Path μαζί, μπορεί να δημιουργήσει θέμα ή όχι; Θα πρέπει απαραιτήτως να το βάλω σε interleaved, για παράδειγμα, για εξισορρόπηση; Και πως μπορώ να το διαπιστώσω με κάποιους από τους εξοπλισμούς μου, αν είναι όντως ενεργό ή όχι; Τέλος, αν είναι ενεργό στη γραμμή και εγώ το απενεργοποιήσω από το xDSL του Plus, είναι το ίδιο με το εάν το απενεργοποιούσε η cosmote από τη γραμμή, από τυχόν προβλήματα, για παράδειγμα; Το άλλαγμα τον DNS, από που γίνεται που μου ανέφερες; Άλλα προφίλ εκτός των ταχυτήτων, των Fast Path/Interleaved και του G.INP, γνωρίζει κάποιος αν υπάρχουν πάνω σε μια γραμμή γενικά και ιδίως γραμμή COSMOTE;
Ευχαριστώ.
241100241101241102

Δεν εχεις ενεργο το G.INP. Αν ηταν θα ειχες ping 5-8 ms.
Ασε το ενεργο στο xDSL του Speedport Plus και κανε νεο αιτημα στο 13788. Επισης να κανεις Speedtest με pc συνδεδεμενο με καλωδιο και οχι απο το κινητο η αλλη ασυρματη συσκευη.

NexTiN
14-09-22, 07:54
G.INP δεν μπαινει σε VDSL απο Α/K. Mονο σε καμπινες Vectoring…

manospcistas
14-09-22, 08:35
G.INP δεν μπαινει σε VDSL απο Α/K. Mονο σε καμπινες Vectoring…

Στον ΟΤΕ είναι ενεργό το G.INP σε VDSL από Α/Κ. Απλά χωρίς Vectoring

Dtnan
14-09-22, 16:47
Καλησπέρα σε όλους.
Αρχικά, ΤΤ_01, δεν έκανα μέτρηση ακόμα από laptop ή pc, μέσω ethernet, γιατί βιαζόμουν χθες να φύγω. Θα το κάνω όμως, μόλις ξανά κατέβω στο χωριό και θα στείλω printscreen. Από Iphone 7, προήλθε η παραπάνω μέτρηση με την εφαρμογή του SpeedTest, από το App Store. Χρησιμοποιώ πιο πολύ το κινητό, για μετρήσεις, διότι δείχνει και τυχόν Packet Loss, ενώ από το Web, δεν το δείχνει σαν αποτέλεσμα. Όπως προανέφερα, θα κάνω δοκιμή και με laptop ή pc, αλλά δεν νομίζω να δω τρελές αλλαγές στις μετρήσεις από αυτές που πήρα από το κινητό, δίπλα από τον εξοπλισμό.

Δεύτερον, όταν κάλεσα χθες στο 13788, για την ελευθέρωση του προφίλ στα 27/2.70, ρώτησα την κυρία, αν έχω ή όχι ενεργό το G.INP και με ρωτούσε τι εννοώ. Της εξήγησα και αφού με έβαλε στην αναμονή, μου είπε μετά δήθεν πως είναι ενεργό. 13:20 κάλεσα και 17:10, έγινε η αλλαγή. Τους τόνισα επίσης, να μην πειράξουν το Interleaved & Dynamic IP, όπως και έγινε.

Καλώντας σήμερα να επιβεβαιώσω, αν τυχόν πείραξαν και κάτι άλλο και γενικά να ρωτήσω τις ενέργειες που έγιναν και τι σημείωσαν, μου είπαν, πως είμαι σε 27/2.70 πλέον σε Interleaved, με δυναμική IP και ότι αυτά σημειώθηκαν. Πριν την αλλαγή επίσης, ήμουν σε κλειδωμένο Interleaved από 08/08 και δεν μπορούσε να πάει σε fast, για παράδειγμα από 1st Level. Μου έλεγαν να το στείλουν βλάβη για ξεκλείδωμα και αλλαγή, αλλά το άφησα ως είχε, καθώς λειτουργεί χειρότερα με fast η γραμμή, όπως ξανά είπα. Δεν ξέρω τώρα με την αλλαγή σε 27/2.70, αν ξεκλείδωσαν τη δυνατότητα αλλαγής Interleaved/Fast Path. Υπάρχει τρόπος να το καταλάβει κάποιος αυτό, χωρίς να ρωτήσει, μέσα από το router;

Στο τέλος τον ρώτησα, αν έχω ή όχι ενεργό το G.INP και αφού του συλλάβισα και αυτού, τα γράμματα, γιατί δεν ήξερε τι είναι, και αφού με έβαλε στην αναμονή, μου είπε πως δεν μπορεί να το δει τουλάχιστον, στο πρώτο επίπεδο, που είναι αυτός, ότι δεν φαίνεται κάτι τέτοιο. Του είπα πως αυτό αλλάζει από δεύτερο επίπεδο και μου λέει πιθανώς και μάλλον από εκεί το βλέπουν/διαχειρίζονται.

Μήπως υπάρχει άλλος τρόπος να τους το πω να του βρίσκουν ευκολότερα ή αν τους πω που να το δουν; Χθες, η άλλη μου έλεγε πως είναι ενεργό, σήμερα ο άλλος, μου είπε πως δεν το βλέπει. Βγάλε άκρη μετά. Ό μόνος τρόπος για να σιγουρευτείς, πιστεύω πως είναι το 13888. Εκεί εξυπηρετούν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά και μου φαίνεται είναι περισσότερο γνώστες και γρήγοροι από το 13788. Το μόνο αρνητικό εκεί είναι η πολύωρη αναμονή, ιδίως στο τεχνικό τμήμα του 13888.
ΥΓ. Στο xDSL του Plus, είναι όλα default. Σωστά δεν είναι αυτά προκαθορισμένα; Σε κάθε περίπτωση και αν ξανά πέσω σε ψιλό άσχετο, αυτό αλλάζει με καταχώριση ξανά αιτήματος - βλάβης, σωστά; Τέλος, αν είναι εύκολο σε κάποιον να μου πεI τι είναι/κάνει/χρησιμεύει το G.INP σε μια γραμμή, ποια τα υπέρ και τα κατά, καθώς και αν υπάρχει κάποιο άλλο προφίλ πάνω σε μια γραμμή γενικά, πέραν των ταχυτήτων, των Interleaved/Fast Path & G.INP ; Αν αυτό είναι ενεργό με το Fast Path μαζί, μπορεί να δημιουργήσει θέμα ή όχι; Θα πρέπει απαραιτήτως να το βάλω σε interleaved, για παράδειγμα, για εξισορρόπηση; Και πως μπορώ να το διαπιστώσω με τους άλλους εξοπλισμούς μου, αν είναι όντως ενεργό ή όχι; Τέλος, αν είναι ενεργό στη γραμμή και εγώ το απενεργοποιήσω από το xDSL του Plus, είναι το ίδιο με το εάν το απενεργοποιούσε η cosmote από τη γραμμή, από τυχόν προβλήματα, για παράδειγμα; Το άλλαγμα τον DNS, από που γίνεται που μου ανέφερες; Υπάρχουν άλλα προφίλ Interleaved/Fast Path, σε γραμμές Cosmote; Μια φορά που είχα ρωτήσει, μου είπαν πως ένα υπάρχει για το καθένα και ότι η γραμμή επιλέγει αυτόματα κάθε φορά το καλύτερο. Κατά πόσο ισχύει αυτό;
Ευχαριστώ. 241115
Αυτά είναι ενεργά στο Plus, αυτή τη στιγμή:

sweet dreams
14-09-22, 17:03
Θα σου προτείνω φιλικά κάτι,
αν η γραμμή σου είναι εντάξει μην τους πρήζεις πολύ στο κέντρο γιατί θα σου κλειδώσουν πάλι το προφίλ και θα ψάχνεσαι.

Για τα υπόλοιπα υπάρχει και ο φίλος μας(βλέπε Google) για να μαθαίνουμε διάφορα,
π.χ.
https://www.draytek.co.uk/support/guides/kb-what-is-vdsl-vectoring-sra-and-ginp
υπάρχουν άπειρα τέτοια site.

Dtnan
14-09-22, 17:32
Θα σου προτείνω φιλικά κάτι,
αν η γραμμή σου είναι εντάξει μην τους πρήζεις πολύ στο κέντρο γιατί θα σου κλειδώσουν πάλι το προφίλ και θα ψάχνεσαι.

Για τα υπόλοιπα υπάρχει και ο φίλος μας(βλέπε Google) για να μαθαίνουμε διάφορα,
π.χ.
https://www.draytek.co.uk/support/guides/kb-what-is-vdsl-vectoring-sra-and-ginp
υπάρχουν άπειρα τέτοια site.

Καλησπέρα,
Δεν τους πρήζω. Προσπαθώ να βρω την αιτία του προβλήματος και ψάχνω να δω τι άλλο πιθανώς δεν έλεγξα. Νομίζω, ο καθένας θα έπραττε αναλόγως, εάν πλήρωνε 50άρικα το δίμηνο, για μη ποιοτικές υπηρεσίες. Δεν έχω δοκιμάσει τη γραμμή σε ικανό βαθμό, μετά τη χθεσινή αλλαγή, επομένως δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι τώρα. Δεν πρόκειται να το κλειδώσουν σε περίπτωση που δεν το ζητήσω. Είτε κάνουν ότι ζητήσει ο πελάτης, είτε δεν το κάνουν καθόλου. Ιδίως το δεύτερο το έχουν συνήθειο τους τελευταίους μήνες και όχι μόνο στη γραμμή που έχω τα προβλήματα, αλλά και σε συγγενών, που επίσης είναι στη COSMOTE. Είναι γενικό το κακό. Πιθανώς λόγω των έργων υποδομών FTTH και λόγω των ακριβών καυσίμων δεν στέλνουν βλάβες πελατών τους με την ίδια ευκολία, όπως από το 2021 και πίσω.
Ευχαριστώ.

sweet dreams
14-09-22, 17:40
Δεν πρόκειται να το κλειδώσουν σε περίπτωση που δεν το ζητήσω

Tο κλείδωμα το κάνουν μόνοι τους όταν υπάρχει πρόβλημα με την γραμμή που μπορεί να αργήσει να αποκατασταθεί(π.χ. βλάβη σε υπόγειο καλώδιο) ή μετά από συνεχόμενα παράπονα του πελάτη μέχρι να μπορέσουν να βγάλουν άκρη.

Είτε κάνουν ότι ζητήσει ο πελάτης,
Αν καθόταν να παίρνουν διαταγές από τους πελάτες για το πως θα κάνουν τους ελέγχους ή πως θα παραμετροποιήσουν το κάθε προφίλ θα το είχανε κλείσει το μαγαζί.

Κατά τα άλλα,
καλά ξεμπερδέματα.

Dtnan
14-09-22, 17:52
Tο κλείδωμα το κάνουν μόνοι τους όταν υπάρχει πρόβλημα με την γραμμή που μπορεί να αργήσει να αποκατασταθεί(π.χ. βλάβη σε υπόγειο καλώδιο) ή μετά από συνεχόμενα παράπονα του πελάτη μέχρι να μπορέσουν να βγάλουν άκρη.

Αν καθόταν να παίρνουν διαταγές από τους πελάτες για το πως θα κάνουν τους ελέγχους ή πως θα παραμετροποιήσουν το κάθε προφίλ θα το είχανε κλείσει το μαγαζί.

Κατά τα άλλα,
καλά ξεμπερδέματα.

Είχαν σκάψει σε καλώδια υπόγειας κολώνας το περασμένο χειμώνα και μου είχαν πει πως άλλαξαν όλα τα καλώδια στις κολώνες του χωριού (Προϋπήρχε το πρόβλημα και έπειτα από καταγγελία μου στην ΕΕΤΤ, πρέπει να έκαναν τα παραπάνω). Στην πρώτη κολώνα στην ανηφόρα είχαν σκάψει μόνο φέτος. Δεν τίθεται θέμα καλωδίωσης πουθενά εξωτερικά ή εσωτερικά της εγκατάστασης μου επομένως. Δεν νομίζω επίσης, αν δεν τους παραπονεθώ μια μέρα σε κάτι και απλά ζητήσω ενεργοποίηση/απενεργοποίηση κάποιου προφίλ ή ό,τι άλλο, να κάνουν κάτι άλλο που ίσως χειροτέρευε την όλη κατάσταση. Μόνο μετά από παράπονα πιστεύω, ότι κάνουν και από μόνοι τους πράγματα. Πλέον, έχω σταματήσει να παραπονούμαι, καθώς δεν βγάζει πουθενά όλο αυτό, μόνο σε ψυχικές οδύνες και έχω το κεφάλι μου ήσυχο από τυχόν διαφωνίες με εκπροσώπους κτλ. Απλώς καλώ και ζητώ γενικές παραμετροποιήσεις, μήπως και βρω μόνος μου την αιτία του θέματος. Ίσως να ξανά αλλάξω τις προσεχείς ημέρες το UTP cat 6 CCA, που μου έλεγες ότι δεν είναι καλής ποιότητας με καλύτερης ποιότητας από τον ΚΑΦΚΑ που έχω να ξανά αλλάξω από το Πάσχα και βλέπουμε μετά.
Ευχαριστώ.

geoavlonitis
14-09-22, 18:57
Δεν υπαρχει κανενας λογος να αλλαξεις το καλωδιο. Η αιτια του θεματος μαλλον ειναι προφανες ποια ειναι και κανενα προφιλ δε μπορει να την αλλαξει (αυτα που λεγαμε με τη διασυνδεση του αστικου κεντρου με το υπολοιπο δικτυο οπτικων ινων του ΟΤΕ). Το θεμα ειναι να καταλαβει το ιδιο και η μερια του τεχνικου τμηματος του ΟΤΕ. Πολυ απαιτητικος πελατης εισαι και θα σε πεταξουν εξω απο το δικτυο καμια μερα:rofl:

Dtnan
14-09-22, 21:10
Σκασίλα μου! Θα διακόψω νωρίτερα, δεν θα περιμένω να μου πουν κάτι εκείνοι, τόσο πολύ έχω απελπιστεί γενικότερα πλέον. Θα επέμενα και στην ΕΕΤΤ, με ονόματα -ιδίως με έναν συγκεκριμένο- και γεγονότα, όπως είχα ξανά αναφέρει, αλλά δεν θέλω να βρει κανείς το μπελά του, ιδίως, αν έχουν κι οικογένεια με παιδιά, αλλιώς μπορεί να το είχα λύσει το πρόβλημα τόσους μήνες.:rtfm:

Και δεν απαιτώ κάτι παράλογο νομίζω, παρά μόνο ορθές υπηρεσίες, που της πληρώνω για χρυσάφι, και να με δουλεύουν. Άλλωστε, υποτίθενται ότι είμαι στο καλύτερο δίκτυο της χώρας, για αυτό το λόγο είμαι απαιτητικός, αν ήμουν στη vodafone ή τη wind -δεν υπάρχει διαθεσιμότητα καθόλου στην εν λόγω περιοχή-, για παράδειγμα, δεν θα είχα τόσο μεγάλες απαιτήσεις, όμως στη προκειμένη, δεν είναι θέμα δυνατοτήτων, αλλά απροσεξίας και σνομπισμού-υπεροπτησμού, σε επίπεδο ανθρώπων και υποδομών της εν λόγω εταιρίας, ότι αποκλείεται να "πέφτουν" έξω εκείνοι και σε λίγο θα μου πουν ότι φταίω εγώ. :mad:

Είναι βέβαιο πλέον, πως κάτι ζημία έκαναν ή στα καλώδια των κολώνων, το περασμένο χειμώνα ή στο υπόλοιπο δίκτυο, που μου λες και εσύ, με καμία αλλαγή που έκαναν το περασμένο Οκτώβριο, για εφικτότητα έως 50Mbps, συνολικά στη περιοχή, γιατί γινόντουσαν κινήσεις τότε, με κάτι "ειδικές κάρτες" που μου έλεγαν, πως θα το τοποθετούνταν πάνω στη γραμμή, για την υποστήριξη της 50άρας κτλπ... :(

Νομίζω παρόλα αυτά πως δεν χάνω κάτι, με το να βάλω ένα ποιοτικότερο καλώδιο σε αυτή. Άλλωστε, αυτό που έχω τώρα είναι αρκετά ελαττωμένο, από το άλλαγμα των συνδετήρων τηλεπικοινωνιών (https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/ylika-syndesis-stirixis/ylika-syndesis/klemmens/klemmens-fast/uy-2-scotchlok-thlepikoinoniako-kitpino_187747/), οπότε είναι και αναγκαίο μεταξύ άλλων. Δεν χρειάζεται έτσι και αλλιώς να αγοράσω καλώδιο πάνω από 5-6 μέτρα (Είναι ελάχιστα τα μέτρα απόστασης απέξω προς μέσα τη πρίζα-ρούτερ. Χθες μίλησα με τεχνικό του ΚΑΦΚΑ και μου πρότεινε τα παρακάτω:
https://www.kafkas.gr/ilektrologiko-yliko/kalodia/tilepikoinonion-data/tilefonika-exot-chorou/kalodio-tilefonou-pet-2x2ch0-6mm-mavro-a02ys-st-2y_191827/?fbclid=IwAR0U3-62JHkwnm8hc1oRBcw9SyBJBUz-RTNM3TfUJklgtXffvHQSBLftbck
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/sftp-cat6/panduit-kalodio-lszh-s-ftp-23awg-4z-cat6_208512/?fbclid=IwAR1Y6SkgKDOYuo1at5ovlquSkO7a7pgu4arZEI_xT245BxhR8kNW3nzP_L4
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/panduit-kalodio-s-ftp-4z-cat7-esoteriki-exoteriki-chrisi-mavro-strofeio_299619/?fbclid=IwAR20geKhoW4HHEQyQJv9zdLA7FOdEclAsw-NZ6gqELcxq0ruKCTWVZu4k74

Από τη πλευρά μου, βρήκα επίσης και αυτά:
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/ftp-cat6/kalodio-u-utp-2x24awg-4-6-gia-exoteriki-chrisi_192231/?fbclid=IwAR3NiBfZtLgp6VRChVLX5_0OofGfH1ygUOoYtTJRH8f4fw7qWQXRaAqxOeI
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/utp-cat6/panduit-kalodio-u-utp-4x24awg-cat6-lefko_294085/?fbclid=IwAR0FlZlOMvdDplAEwSEnpQb-JJe_bLYWPTrcCK4SJNUk3tzkQrctFnXC200
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/utp-cat6/panduit-kalodio-u-utp-4x24awg-cat6-ble_294084/?fbclid=IwAR3Sd7DX0VVrSaVuU3SuIyluS7rDMJLfPjPJXszpgFFozIGhzuY8_IBUF08
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/utp-cat6/panduit-kalodio-u-utp-2x24awg-4-6_208509/?fbclid=IwAR1UebzRByXLFJfk4NhbjBj9dyj12neOZFzCkzNt1BNezUyAPr5QRaCGEac
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/panduit-kalodio-u-utp-4x23awg-cat6-esoteriki-exoteriki-chrisi-mavro_294082/?fbclid=IwAR2iYVAPRiVDEviIGqCs-U5l4HDvM09mLlAZ-0mc7J-A8U69-NEPbkSFims
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/ftp-cat6/kalodio-f-ftp-2x23awg-4-6-gia-exoteriki-chrisi_192225/?fbclid=IwAR1Y6SkgKDOYuo1at5ovlquSkO7a7pgu4arZEI_xT245BxhR8kNW3nzP_L4
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/sftp-cat7-10giga/panduit-kalodio-lszh-s-ftp-2x23awg-4z-cat7_208513/?fbclid=IwAR1VHaAiHrNKZqCIqjPBoHZNca2mtZjoccHb6uKZWCyt86PlD8TStneNogY
Ποιο από τα παραπάνω θα ήταν το καλύτερο και καταλληλότερο για τη γραμμή μου; Και τα υπόλοιπα, αν έπρεπε κάπως να τα αριθμήσουμε από το καλύτερο προς το χειρότερο, πως θα ήταν; :hmm::oneup:
Ευχαριστώ.

sweet dreams
14-09-22, 21:53
To καλώδιο θα βρέχεται??

Dtnan
14-09-22, 23:27
To καλώδιο θα βρέχεται??

Όχι, καθώς ο χωνευτής ναι μεν, είναι πάνω σε εξωτερικό τοιχίο της μονοκατοικίας, αλλά είναι λίγο παραμέσα, λόγω του ότι προεξέχει περισσότερο τσιμέντο και οι καβαλάρηδες από τα κεραμίδια και τα καλώδια (του ΟΤΕ και αυτό που θα αγοράσω, για να πηγαίνει σε απόσταση 5-6 μέτρων από την γωνία της οικίας, τη βεράντα και μέσα απευθείας στο σαλόνι, πάνω σε αυτή τη πρίζα (https://www.kafkas.gr/ilektronika/tilefonia/prizes-tilefonou-exoterikes/central-michanismos-prizas-tilefonou-rj11-6-4-lefko_206422/) θέση 2-3 μπλε-άσπρο μπλε και απέξω μαύρο-μπλε-κόκκινο άσπρο μπλε)), θα είναι προστατευμένα μέσα στο χωνευτή, οπότε δεν θα τα παίρνει ιδιαίτερα νερό. Βέβαια, εδώ πέρα και επειδή παρακάτω έχει ποτάμι και τα βράδια λίγο υγρασία και πολύ παγωνιά το χειμώνα και γενικά άσχημες καιρικές συνθήκες, δεν ξέρω κατά πόσο θα επηρεάζεται κάπως η σύνδεση με τα καλώδια. Ο χωνευτής είναι ο παρακάτω στη φωτογραφία που έχω - να σημειώσω πως κανένα από τα παρακάτω, δεν είναι δικό μου, από το internet τα βρήκα ως παραδείγματα:
241122
Επίσης, ποτέ δεν κατάλαβα τι διαφορά του πρώτου και του δεύτερου χωνευτή, ως προς το όνομα. Γιατί ονομάζονται και τα 2 το ίδιο, ενώ το ένα είναι προστατευτικό και το άλλο, για σύνδεση καλωδίων-ζευγών;
241123
Ευχαριστώ.

sweet dreams
14-09-22, 23:40
Aν πάρεις καλώδιο τηλεφωνικό καλύτερα να πάρεις με καλύτερη προστασία από την υγρασία,
https://www.technomat-shop.com/el/products/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-a-2yf-l-2y-2x2x06-%CF%81%CE%B5%CF%84
διαφορές με αυτό του Καυκά,
https://www.adslgr.com/forum/threads/1172087-cat6-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF?p=6907867#post6907867
Σύνδεση με Scotclock.

Στην πρίζα συνδέεις μόνο τις μεσαίες επαφές.

Dtnan
15-09-22, 00:16
Είναι καλύτερο από το ομότιμο pet του Καυκά και καλύτερο από τα συνηθισμένα utp, αυτό που μου προτείνεις εσύ από την Τεχνομάτ; Δεν μπορώ να διαπιστώσω τη διαφορά, πέραν της τιμής. Επίσης, θα μπορεί να μεταφέρει, είτε αυτό που μου προτείνεις εσύ ή αυτό που μου πρότειναν από τον Καυκά και δεδομένα ή είναι μόνο για φωνή; Το ρωτάω, ιδίως, για να μην μου επηρεάσει χειρότερα το ίντερνετ από ότι είναι. Τα καλώδια μέσα έχουν ίνα ή είναι διαφορετικού τύπου; Σαν κλωστές μου φαίνονται τα συγκεκριμένα ζεύγη αυτού του PET! Από αυτά που ανέφερα παραπάνω (10), δεν κάνει κανένα;
Ευχαριστώ.

sweet dreams
15-09-22, 00:19
Ρωτάς πολλά,
αν δεν βλέπεις διαφορές παρόλο που σου έχω ανεβάσει Link, πάρε ότι θεωρείς εσύ καλύτερο.

Dtnan
15-09-22, 00:35
Εντάξει.
Ευχαριστώ.

sweet dreams
15-09-22, 00:46
Καλώδιο Τηλεφώνου A-2YF (L) 2Y 2x2x0.6 ΡΕΤ
Τηλεφωνικό καλώδιο με θωράκιση αλουμινίου και πετρελαϊκό gel

Mπορείς εναλλακτικά να βάλεις και PET UTP, δεν χρειάζεται θωρακισμένο, λίγα μέτρα είναι.

Υ.Γ. κάνεις ερωτήσεις που θα πρέπει ο άλλος να έχει χρόνο για να σου κάνει ολόκληρο φροντιστήριο.
Καλό είναι να προσπαθήσεις να μάθεις και κάτι μόνος σου ψάχνοντας στο Internet.

Φιλικά πάντα.

Dtnan
15-09-22, 01:49
Σας ευχαριστώ για την ενημέρωση.
Στον Καύκα, αυτό που μου προτείνατε από το τεχνομάτ, με τα ίδια χαρακτηριστικά δεν υπάρχει; Το κοίταξα και δεν μου βγάζει αποτελέσματα. Θέλω να αγοράσω και άλλα πράγματα από εκεί και δεν συμφέρει να πληρώσω διπλά έξοδα για την αγορά και μόνο αυτού του προϊόντος (https://www.technomat-shop.com/el/products/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-a-2yf-l-2y-2x2x06-%CF%81%CE%B5%CF%84), για να το έχω και αυτό για δοκιμή. Άλλος έχει ακριβότερα προϊόντα από τον άλλον, άλλος φθηνότερα, καταλαβαίνετε. Το 23AWG έχει μεγάλη διαφορά από το 24AWG γενικά σε ένα τηλεπικοινωνιακό καλώδιο (μικρή-μεγάλη-μηδαμινή) ;
Ευχαριστώ.

sweet dreams
15-09-22, 08:50
O Kαυκάς δεν έχει τέτοιο τύπο.
Αν υπάρχει πρόβλημα με την αγορά από αλλού πάρε αυτό που έχει ή το
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/ftp-cat6/kalodio-u-utp-2x24awg-4-6-gia-exoteriki-chrisi_192231/

Το 23AWG έχει αγωγούς με μεγαλύτερη διάμετρο από το 24AWG.
Για τόσα λίγα μέτρα που χρειάζεσαι εσύ δεν υπάρχει διαφορά στην συμπεριφορά τους.
https://en.wikipedia.org/wiki/American_wire_gauge

Dtnan
15-09-22, 11:10
Εντάξει.
Σε ευχαριστώ.

sweet dreams
15-09-22, 11:50
θα μπορεί να μεταφέρει, είτε αυτό που μου προτείνεις εσύ ή αυτό που μου πρότειναν από τον Καυκά και δεδομένα ή είναι μόνο για φωνή; Το ρωτάω, ιδίως, για να μην μου επηρεάσει χειρότερα το ίντερνετ από ότι είναι. Τα καλώδια μέσα έχουν ίνα ή είναι διαφορετικού τύπου;

Τα τηλεφωνικά καλώδια μεταφέρουν την τηλεφωνική γραμμή & τα UTP μεταφέρουν δεδομένα.
Ο ΟΤΕ από το Α/Κ ή από την καμπίνα μέχρι τον κατανεμητή του κτιρίου έχει τηλεφωνικά καλώδια και όχι UTP.
Το ότι χρησιμοποιούμε χάριν ευκολίας στις εγκαταστάσεις UTP καλώδια δεν σημαίνει ότι μεταφέρουν καλύτερα την τηλεφωνική γραμμή από τα αμιγώς τηλεφωνικά.
Υπάρχουν εγκαταστάσεις με καλώδια ΡΑΖΙΜ που λειτουργούν υποδειγματικά στο VDSL.
Το βασικό είναι η σωστή εγκατάσταση και συνδεσμολογία ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα.
Τα καλώδια αυτά που έχουμε αναφέρει πιο πάνω έχουν μέσα αγωγούς καθαρού χαλκού ή CCA/CCS/CCC & άλλες διάφορες παραλλαγές.
Εμείς προσέχουμε πάντα να αγοράζουμε καλώδια με αγωγούς καθαρού χαλκού.
Διευκρινήσεις στο Link
https://computersgr.wordpress.com/2020/09/08/kalodia-xalkos-cca-ccs-ccc/

Dtnan
16-09-22, 00:18
Καλησπέρα σας
Και σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Πράγματι, αυτό που λέτε το έχω παρατηρήσει και εγώ. Ότι δηλαδή τα παλαιότερα καλώδια, ανεξάρτητα από το χρόνο κατασκευής τους/χρήσης τους, είναι πολύ καλύτερα από τα UTP/FTP..., σε θέματα ποιότητας, λόγω και του καθαρού χαλκού που αναφέρετε και εσείς, αλλά λόγω και της διατομής τους. Πολλές φορές, ενώνοντας τα κλιψάκια με το παλιό καλώδιο (ΟΤΕ στη προκειμένη), με το UTP, αρκετές φορές μου έχουν μείνει κυριολεκτικά ζεύγη στα χέρια (UTP), είναι τόσο λεπτά και ευαίσθητα και λόγω της διατομής τους, που πάντα προσέχω πολύ μην το λυγίσω με το χέρι μου ενώνοντας και κοπεί πουθενά εσωτερικά. Τελικά τα παλαιότερα καλώδια είχαν ποιότητα, αυτά που βγάζουν τώρα και ιδίως τα φθηνά είναι για παίδεμα και πέταμα! Βέβαια στη περίπτωση μου και ο χαλκός από τον ΟΤΕ μου "μένει" στα χέρια καμιά φορά, με τις αλλαγές. Είχα κάνει πέρυσι αίτημα για αλλαγή καλωδίου από την κολώνα μέχρι την αυλή, αλλά ήρθαν τεχνικοί να δουν πριν το στείλουν σε εργολάβο και αρνήθηκαν να το αλλάξουν τελικά. Ακόμη, με τις συχνότερες αλλαγές καλωδίων UTP που έκανα παλαιότερα, ελαττώθηκε το καλώδιο του ΟΤΕ και αναγκάστηκα πέρυσι λίγο πριν ξεκινήσει αυτό το πολύμηνο πρόβλημα τέτοιο καιρό, να λύσω εκείνη τη πλεξούδα που αφήνουν περιθώριο σε κάθε σημείο, που καταλήγει το καλώδιο τους και φοβάμαι και λόγω της ταλαιπωρίας του καλωδίου (καιρικές συνθήκες τόσα χρόνια) γιατί είναι τοποθετημένο 30+ χρόνια, μην τυχόν μετά που το ξανά έδεσα κόπηκε τίποτα εσωτερικά. Σήμερα παράγγειλα τα παρακάτω καλώδια, τόσο για την αναγκαία αλλαγή του ελαττωμένου καλωδίου, όσο και για δοκιμές, μην τυχόν μια τις χηλής τελικά φταίει το καλώδιο που έχω, καθώς από το ediamanakis, που αγόραζα, μου είχε τύχει αρκετές φορές ελλαττωματικό ζεύγος η καλώδιο, καθώς και άλλα προϊόντα, οπότε ευκαιρία είναι τώρα να δοκιμάσω και κάτι ποιοτικότερο:
https://www.technomat-shop.com/el/products/%CE%BA%CE%B1%CE%BB%CF%89%CE%B4%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CF%86%CF%89%CE%BD%CE%BF%CF%85-a-2yf-l-2y-2x2x06-%CF%81%CE%B5%CF%84
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia/sftp-cat6/panduit-kalodio-lszh-s-ftp-23awg-4z-cat6_208512/
https://www.kafkas.gr/ilektronika/diktyaka/systima-chalkou/kalodia-exoterikon-choron/ftp-cat6/kalodio-u-utp-2x24awg-4-6-gia-exoteriki-chrisi_192231/
Αγόρασα και μα νέα χωνευτή πρίζα, καθώς η τωρινή έχει να αλλαχθεί πάνω από 1 χρόνο και μερικές φορές έμεναν ίνες μέσα και φοβάμαι για βραχυκύκλωμα, διότι ακούγονται μέσα στις θύρες 2-3, αλλά δεν βγαίνουν.
https://www.kafkas.gr/ilektronika/tilefonia/prizes-tilefonou-exoterikes/central-michanismos-prizas-tilefonou-rj11-6-4-lefko_206422/
Όταν τα παραλάβω, (πιθανώς αύριο) και τοποθετήσω, θα επανέλθω σχετικά, να ενημερώσω, αν άλλαξε κάτι.
Ευχαριστώ όλους όσους με βοήθησαν μέχρι στιγμής με τις γνώσεις/εμπειρίες τους!

sweet dreams
16-09-22, 15:20
Mια χαρά είναι η διατομή των UTP για τις τάσεις που μεταφέρουν, απλά χρειάζεται κάποια εξοικείωση για να τα δουλεύεις σωστά.

Το S/FTP τι το χρειάζεσαι??

Για ποιοτική και φτηνή πρίζα που να έχει και keystone προτίμησε την
https://www.kafkas.gr/diakoptes-fotismou/schneider-electric/sedna/schneider-electric-2-michanismos-plakidio-monis-prizas-tilefonou-rj11-6-4-lefko_164669/

@ ADSLgr.com All rights reserved.