Επιστροφή στο Forum : TP-Link Mesh
manosvitacar
25-09-22, 09:49
Καλημέρα έχω ένα Fritz box 7590 λόγο ότι είμαστε τετραμελής οικογένεια θελω να βάλω περιορισμό στο Wi-Fi όσον αφορά το bandwidth γιατί μόλις κατεβάζει κάτι κάποιος αλλάζει την ανάλυση στο cosmote tv OTT ,λεω τώρα αν πάρω Tp-Link mesh που έχει Qos και κλείσω το Wi-Fi του Fritz θα μπορώ να δίνω όσο bandwidth θέλω στο Wi-Fi?
sweet dreams
25-09-22, 12:01
Δεν έχει τέτοια λειτουργία το FRITZ??
To QoS στα DECO λειτουργεί μόνο όταν είναι σε λειτουργία router, σε λειτουργία AP είναι απενεργοποιημένο.
manosvitacar
25-09-22, 12:21
Δυστυχώς το Fritz δεν έχει Qos
- - - Updated - - -
Αν συνδέσω με καλώδιο στο Fritz δεν θα ανοίξει το Qos ?
sweet dreams
25-09-22, 12:24
Δεν το έχω το 7590 αλλά βλέπω ότι υπάρχει αυτή η λειτουργία
https://en.avm.de/service/knowledge-base/dok/FRITZ-Box-7590/228_Prioritizing-internet-access-for-important-network-applications-and-devices/
manosvitacar
25-09-22, 12:34
Το ξέρω αυτό και το έχω βάλει αλλά δεν παίζει σωστά δηλαδή βλέπω cosmote tv και ενώ έχω δώσει προτεραιότητα στο box μόλις κατεβάζει κάποιος κάτι στο σπίτι πέρνει το maximum ταχύτητα και αλλάξει η ανάλυση .
sweet dreams
25-09-22, 12:40
Σε FRITZ είναι λίγο δύσκολο να μην λειτουργεί κάτι σωστά εκτός και αν υπάρχει εργοστασιακό πρόβλημα.
Μήπως δεν έχουν γίνει σωστά οι ρυθμίσεις??
manosvitacar
25-09-22, 12:45
Θα το ψάξω ξανά αλλά και στην ενότητα για Fritz που το έχω ρωτήσει δεν είναι το δυνατό σημείο το Qos για αυτό ψάχνω κάτι άλλο .
sweet dreams
25-09-22, 12:47
Τα DECO τα βάζεις σε λειτουργία router και έχουν αυτή την δυνατότητα αλλά δεν έχω ρυθμίσει μέχρι τώρα QoS σε κάποιο για να έχω άποψη αν λειτουργεί σωστά.
manosvitacar
25-09-22, 13:43
ok σε ευχαριστω πολυ
achillesgk
25-09-22, 15:32
Αν έχεις τα deco σεταρισμενα ως ρούτερ (default επιλογή), γίνεται αυτό που θέλεις. Τα deco θα λειτουργούν σε ξεχωριστό δίκτυο 192.168.68.1. Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να έχεις θέμα με double nat. Πάντως δεν έχω την καλύτερη άποψη για το wifi του fritzbox. Μου έκανε κι εμένα κάτι τέτοια χαζά. Εδώ και δυο εβδομάδες με τα m9 plus , δεν ξαναείδα τέτοια προβλήματα ( σεταρισμενα ap)
manosvitacar
25-09-22, 17:00
Πως γίνεται αυτό ?
manosvitacar
27-09-22, 09:13
τελικά το πήρα χθες έκλεισα το wifi του fritz και παίζει μόνο το deco wifi σαν AP , πως πρέπει να γίνει η συνδεσμολογια με το fritz για να παίζει σαν ρουτερ ?
sweet dreams
27-09-22, 09:21
Οδηγίες στα Link,
https://www.adslgr.com/forum/threads/1238811-%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-DECO-X60-%CE%BC%CE%B5-Cosmote-modem-router?p=7319212#post7319212
https://www.tp-link.com/us/support/faq/1432/
manosvitacar
27-09-22, 10:45
Οδηγίες στα Link,
https://www.adslgr.com/forum/threads/1238811-%CE%A3%CF%8D%CE%BD%CE%B4%CE%B5%CF%83%CE%B7-DECO-X60-%CE%BC%CE%B5-Cosmote-modem-router?p=7319212#post7319212
https://www.tp-link.com/us/support/faq/1432/
ok ευχαριστω .
achillesgk
27-09-22, 15:13
τελικά το πήρα χθες έκλεισα το wifi του fritz και παίζει μόνο το deco wifi σαν AP , πως πρέπει να γίνει η συνδεσμολογια με το fritz για να παίζει σαν ρουτερ ?
default δεν λειτουργεί ως ρούτερ?
manosvitacar
27-09-22, 15:19
default δεν λειτουργεί ως ρούτερ?
ναι δουλεύει άλλα δεν ξέρω αν θα έχω κάποιο πρόβλημα, και το qos ενώ είναι ανοικτό να ρυθμίσω ταχύτητα στο wifi βάζω πχ.30mbps αλλά τίποτα παει στο maximum.
manosvitacar
08-10-22, 09:57
Γίνεται να συνδεθούν και τα δυο deco με καλώδιο και να παίζουν σαν AP?
sweet dreams
08-10-22, 13:03
Γίνεται και με όλους τους τρόπους
241988 241989
manosvitacar
08-10-22, 14:44
Γίνεται και με όλους τους τρόπους
241988 241989
Ok ευχαριστώ
Καλησπέρα σας,
Να κάνω μια ερώτηση. Το mesh της TP-Link, σε λειτουργία Access Point, διατηρεί την απρόσκοπη εναλλαγή μεταξύ των AP's του Mesh, ή πρέπει να είναι σε λειτουργία ρούτερ? Τα mesh θα ειναι συνδεδεμένα σε ethernet ports και κάνενα σε port του ρουτερ.
Δηλαδή.
Oxygen σε switch -> Tp-Link σε ethernet (απο το switch).
Όλα τα mesh θα ειναι σε ethernet και θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για μένα, θα ειναι να λειτουργούν σε AP Mode.
Μου ξεφεύγει κάτι?
Ευχαριστώ πολύ,
sweet dreams
21-12-22, 20:03
Η λειτουργία του MESH είναι ίδια και στις δύο καταστάσεις.
Στην λειτουργία AP χάνεις μερικές λειτουργίες που υπάρχουν σε λειτουργία router, αν δεν τις χρειάζεσαι, ΟΚ.
Όλα τα mesh θα ειναι σε ethernet ια θεωρώ ότι η καλύτερη λύση για μένα θα ειναι να λειτουργούν σε AP Mode.
Δεν μπορούν να παίξουν αλλιώς, μόνο σε AP με τέτοια συνδεσμολογία.
Σε λειτουργία router θα πρέπει να συνδέεται το ένα με το άλλο.
244196
1 - Αν ήταν σε λειτουργία ρούτερ θα ήταν και τα 2 σε λειτουργία ρούτερ?
2- Θα μπορούσα να τα στήσω σαν ρούτερ αν έβαζα:
Oxygen (απενεργοποιημενο το ρούτερ) -> Τp-Link Mesh -> Switch -> και μετα το αλλο mesh σε ethernet απο το switch.
Δεν ξέρω αν θα μου έδινε κάτι βέβαια η λειτουργία αυτή στη περίπτωση μου.
Ο σκοπός μου είναι να καταργησω τη συνεχή μετάβαση από παραδοσιακό AP σε AP, γιατί έχουν και κάποιο overlapse.
sweet dreams
21-12-22, 20:28
Αν ήταν σε λειτουργία ρούτερ θα ήταν και τα 2 σε λειτουργία ρούτερ?
Το πρώτο είναι σε λειτουργία ρούτερ(φτιάχνει το δικό δίκτυο σε διαφορετικό υποδίκτυο από το router του παρόχου) και το άλλο σε λειτουργία AP.
Oxygen (απενεργοποιημενο το ρούτερ)
Aν κάνεις αυτό(λειτουργία Bridge) δεν θα έχεις τηλεφωνία από το Oxygen.
Ο σκοπός μου είναι να καταργησω τη συνεχή μετάβαση από παραδοσιακό AP σε AP, γιατί έχουν και κάποιο overlapse.
Δεν υπάρχει κανένα overlapse σε ενσύρματη σύνδεση, το μπερδεύεις με το όταν τα AP/exdender συνδέονται ασύρματα μεταξύ τους.
Άρα με το oxygen δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δουλέψει σαν Router το σύστημα Mesh? (εννοείται διατηρώντας την τηλεφωνία)
Εννοούσα ότι τώρα που έχω παραδοσιακά AP κάνουν overlapse και θέλω να το σταματήσω αυτό με το Mesh για να υπάρχει ομαλή μετάβαση.
sweet dreams
21-12-22, 20:36
Φυσικά και μπορούν να παίξουν σαν router και με τους τρόπους που έχω στο Link,
https://www.adslgr.com/forum/threads/1241401-%CE%A1%CF%85%CE%B8%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-modem-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-router?p=7335216#post7335216
Στην περίπτωση του post σου, το MESH πρέπει να είναι κοντά στο OXYGEN?
Επειδή νομίζω ότι από λειτουργία ρούτερ είμαι ΟΚ με το OXYGEN και δε θέλω να θυσιάσω το ένα τεμάχιο MESH, γιατί εκεί που είναι το ρούτερ δεν έχει εμβέλεια για wifi στο υπόλοιπο σπίτι.
sweet dreams
21-12-22, 20:47
Aπό την στιγμή που λειτουργείς σύστημα MESH το WI-FI του Oxygen το ξεχνάς αν θέλεις να έχεις ενιαίο δίκτυο.
Το ένα DECO θα μπει δίπλα στο Oxygen και το άλλο στην άλλη θέση, αν δεν καλύπτεσαι θα πρέπει να πάρεις άλλο ένα DECO.
Bέβαια δεν είναι απαραίτητο να είναι δίπλα αν η θέση είναι κάπου που δεν ενδιαφέρει το WI-FI, απλά δεν θα πρέπει να σκέφτεσαι τα DECO μαζί με το WI-FI του Οxygen.
Ναι το ξέρω ότι θα κλείσω το wifi του oxygen.
Ρωτάω εάν, το MESH πρέπει να είναι κοντά στο OXYGEN για να λειτουργήσει σαν Router?
Έχω δομημένη καλωδίωση, οπότε θα μπορούσα να το κουμπώσω σε ένα ethernet στο τοίχο? ή πρέπει απευθείας?
sweet dreams
21-12-22, 20:54
Το συμπλήρωσα πιο πάνω.
Δεν χρειάζεται να είναι δίπλα αφού υπάρχει δομημένη και μπορούν να συνδεθούν ενσύρματα, απλά να θυμάσαι ότι πάνω στο DECO(router) που θα συνδεθεί με το Oxygen θα πρέπει να συνδεθεί το άλλο DECO.
Το συμπλήρωσα πιο πάνω.
Δεν χρειάζεται να είναι δίπλα αφού υπάρχει δομημένη και μπορούν να συνδεθούν ενσύρματα, απλά να θυμάσαι ότι πάνω στο DECO(router) που θα συνδεθεί με το Oxygen θα πρέπει να συνδεθεί το άλλο DECO.
Εννοείς το άλλο DECO να συνδεθεί μέσω της δομημένης καλωδίωσης πάλι?
- - - Updated - - -
Έλεγα να μη μπλέξω με router mode και να το βάλω σαν AP mode, αλλά έχω 2 απορίες..
1 - Από τη στιγμή που "εξαιρώ" όλες τις λειτουργίες Router του DECO, έχει νόημα αν θα πάρω X20,X50,X60??? (θέλω wifi 6).
2 - Ένα DECO της σειράς Χ, έχει γενικά μεγαλύτερη εμβέλεια από ένα παραδοσιακό Access Point της TP-Link? Δηλαδή 1 συσκευή DECO, μπορεί να καλύψει μεγαλύτερο χώρο από 1 συσκευη Access Point? Στον ίδιο χώρο με τις ίδιες συνθήκες.
3 - Εάν σε ένα απομακρυσμένο σημείο του σπιτιού έχω ένα Εξωτερικό AP - Traditional υπάρχει πρόβλημα? -> Εκει δεν θα φτάνει το σήμα του MESH.
sweet dreams
21-12-22, 21:11
Αν θέλεις να τα συνδέσεις ενσύρματα, για να έχεις καλύτερη συμπεριφορά, στην θέση που θα μπει το DECO router θα πρέπει να υπάρχει διπλή πρίζα, μία να έρχεται από το Οxygen & μια να πηγαίνει στο άλλο DECO.
Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα πας σε λειτουργία ΑP.
Tα DECO μπορούν να συνδεθούν και ασύρματα μεταξύ τους αλλά δεν το συστήνω.
- - - Updated - - -
1:Έχουν διαφορά στην ταχύτητα και την κάλυψη, κοίταξε τα τεχνικά χαρακτηριστικά.
2:Για να κάνεις σύγκριση θα πρέπει να ξέρεις για ποια ακριβώς μοντέλα μιλάμε.
Το βασικό του MESH είναι ότι μπορείς να προσθέτεις συσκευές αν χρειαστεί.
3:Δεν ξέρω τι εννοείς με το "πρόβλημα".
Το συγκεκριμένο δεν θα συνεργάζεται με τα DECO και οι συσκευές θα πρέπει να αποσυνδεθούν πρώτα από τα DECO για να συνδεθούν στο άλλο.
Σε καταλαβαίνω.
1- Το σκεπτικό μου είναι να συνδέσω τα DECO ΕΝΣΥΡΜΑΤΑ μέσω δομημένης καλωδίωσης σε λειτουργία AP.
2- Έχεις να προτείνεις κάποιο άλλο μοντέλο mesh?
3- Τα DECO που κοιτάω έχουν και versions V.1, V.2,V.3 κλπ.... έχει νόημα να με απασχολήσει αυτό? Αλλο version πουλάει το κάθε κατάστημα.
Με "πρόβλημα" εννοώ τη περίπτωση που σε κάποιο εξωτερικό χώρο του σπιτιού λειτουργώ ένα AP κλασικό της TP-Link μακρυά από το χώρο που θα παίζει το mesh....
Το μόνο θέμα θα είναι ότι οι φορητές συσκευές μου θα κάνουν disconnect το δίκτυο Mesh και θα συνδέεται στο wifi του εξωτερικου AP. Σωστα?
sweet dreams
21-12-22, 21:26
Έχω τοποθετήσει M4 & M5(και σε οροφή) σε αρκετές εγκαταστάσεις, άλλες σαν router & άλλες σαν ΑP, κανένα πρόβλημα και απόλυτα ικανοποιημένοι όλοι.
Καλύτερα να πάρεις τελευταία Version.
Το μόνο θέμα θα είναι ότι οι φορητές συσκευές μου θα κάνουν disconnect το δίκτυο Mesh και θα συνδέεται στο wifi του εξωτερικου AP. Σωστα?
Σωστά.
Πολύ ωραία, χρήσιμα πολύ αυτά που μου είπες.
Xiaomi & D-Link να μη μπλέξω έτσι?
Ρώτησα και πριν εάν γνωρίζεις...
Τα DECO που κοιτάω έχουν και versions V.1, V.2,V.3 κλπ.... έχει νόημα να με απασχολήσει αυτό στο ποια version θα επιλέξω?? Αλλο version πουλάει το κάθε κατάστημα.
sweet dreams
21-12-22, 21:34
Τα DECO που κοιτάω έχουν και versions V.1, V.2,V.3 κλπ.... έχει νόημα να με απασχολήσει αυτό στο ποια version θα επιλέξω?? Αλλο version πουλάει το κάθε κατάστημα.
Σου απάντησα πιο πάνω,
Καλύτερα να πάρεις τελευταία Version.
Δεν έχω δουλέψει τις μάρκες που αναφέρεις, έχω δουλέψει Ubiquiti αλλά εκεί ανεβαίνει πολύ το κόστος.
Έχουν πάρει συμφορουμίτες MESH της ASUS και έχουν μείνει ευχαριστημένοι.
σε ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες.
εμπειρικά για ένα όροφο 140τμ
με καλύπτουν 2 deco?
sweet dreams
21-12-22, 21:55
Aν μπουν σε ενιαίο χώρο, άνετα.
κατάλαβα αρα με τοίχους και πόρτες πάμε για 3 όπως τωρα.
Χρόνια πολλά!
Επιστρέφω με μια ερώτηση.
Τα DECO μπορούν να συνδέονται με ethernet απο δομιμένη καλωδίωση, είτε ειναι στη λειτουργία Router , είτε στη λειτουγία AP?
- - - Updated - - -
Το πρώτο είναι σε λειτουργία ρούτερ(φτιάχνει το δικό δίκτυο σε διαφορετικό υποδίκτυο από το router του παρόχου) και το άλλο σε λειτουργία AP.
Στο σχεδιάγραμμα σου πιο πάνω τα έχεις και τα 2 deco σε λειτουργία Router.
244373
sweet dreams
28-12-22, 21:46
Τα έχουμε πει στο post #21 τι γίνεται στην κάθε περίπτωση.
Για να συνδεθούν σαν router θα πρέπει να έχουμε διπλή πρίζα στο πρώτο DECO, με την μία να συνδέεται με το router και με την άλλη να συνδέεται με το άλλο DECO.
Η LAN 1 γίνεται WAN αυτόματα στο πρώτο.
244378
Τα έχουμε πει στο post #21 τι γίνεται στην κάθε περίπτωση.
Για να συνδεθούν σαν router θα πρέπει να έχουμε διπλή πρίζα στο πρώτο DECO, με την μία να συνδέεται με το router και με την άλλη να συνδέεται με το άλλο DECO.
Η LAN 1 γίνεται WAN αυτόματα στο πρώτο.
244378
Κατανοητά, αλλά στο ένα ποστ μου λες ότι μπαίνει το ένα deco σε Router mode και τα αλλα σε AP.
Στο σχεδιάγραμμα βλέπω ότι είναι και τα 2 ? σε Router Mode?
Να στο διατυπώσω αλλιώς -> αν έχω 3 deco και θέλω να τα σετάρω σε Router Mode, θα ειναι και τα 3 σε Router Mode, ή το πρώτο σε Router Mode και τα αλλα 2 σε AP Mode?
sweet dreams
29-12-22, 17:56
Δεν μπορεί ένα δίκτυο να έχει 2 ή παραπάνω ρούτερ και να λειτουργούν όλα σε διαφορετικό μεν υποδίκτυο αλλά σε ενιαίο δίκτυο WI-FI.
Στην εφαρμογή όταν θα ρυθμίσεις λειτουργία "router" τότε αυτόματα το πρώτο(κεντρικό) DECO θα λειτουργεί σαν router και όλα τα άλλα που θα συνδεθούν πάνω του θα είναι AP.
Οποιαδήποτε τώρα συσκευή συνδεθεί πάνω στα DECO θα πάρει μία συγκεκριμένη IP(άσχετη με του modem-router) και την ίδια θα έχει σε όποιο άλλο DECO του ίδιου δικτύου συνδεθεί.
Αν στην εφαρμογή ρυθμίσεις λειτουργία "AP" τότε θα γίνουν όλα AP και θα έχουν IP από το modem-router.
Η TP-LINK κακώς μέσα στα σχέδια που έχει ανεβασμένα τα ονομάζει όλα στην αλυσίδα "Router", τα επόμενα μετά το κεντρικό είναι AP.
244394
Δεν μπορεί ένα δίκτυο να έχει 2 ή παραπάνω ρούτερ και να λειτουργούν όλα σε διαφορετικό μεν υποδίκτυο αλλά σε ενιαίο δίκτυο WI-FI.
Στην εφαρμογή όταν θα ρυθμίσεις λειτουργία "router" τότε αυτόματα το πρώτο(κεντρικό) DECO θα λειτουργεί σαν router και όλα τα άλλα που θα συνδεθούν πάνω του θα είναι AP.
Οποιαδήποτε τώρα συσκευή συνδεθεί πάνω στα DECO θα πάρει μία συγκεκριμένη IP(άσχετη με του modem-router) και την ίδια θα έχει σε όποιο άλλο DECO του ίδιου δικτύου συνδεθεί.
Αν στην εφαρμογή ρυθμίσεις λειτουργία "AP" τότε θα γίνουν όλα AP και θα έχουν IP από το modem-router.
Η TP-LINK κακώς μέσα στα σχέδια που έχει ανεβασμένα τα ονομάζει όλα στην αλυσίδα "Router", τα επόμενα μετά το κεντρικό είναι AP.
244394
Τέλεια αυτό εννοούσα!
Καλή χρονιά!
νομίζω πως στο oxygen δεν γίνεται
sweet dreams
01-01-23, 21:48
Τι δεν γίνεται??
Νομίζω πως στο Oxygen δεν μπορεί να γίνει αυτό με διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου.
Ποια είναι η μέθοδος από τις οδηγίες σου για να χρησιμοποιήσω το Deco σαν ρούτερ πίσω από το Oxygen, αλλά να παίζουν όλες οι συσκευές στο 192.168.1.X ?
sweet dreams
03-01-23, 18:10
Αν βάλεις τα DECO σε λειτουργία router, θα πρέπει να είναι σε διαφορετικό υποδίκτυο από του modem-router.
Θα συνδέσεις συσκευές και στο modem-router & στα DECO??
Δεν γίνεται να είναι στο ίδιο υποδίκτυο.
Mπορείς να βάλεις τα DECO σε λειτουργία Access Point και να είναι όλες οι συσκευές στο ίδιο υποδίκτυο.
Θέλεις για κάποιο λόγο οι συσκευές που θα συνδέονται στα DECO να είναι στο 192.168.1.Χ??, άλλαξε το υποδίκτυο στο modem-router και βάλε αυτό στα DECO.
Νομίζω πως στο Oxygen δεν μπορεί να γίνει αυτό με διατήρηση του τηλεφωνικού κέντρου.
Το τηλεφωνικό κέντρο τι ρόλο παίζει με την λειτουργία των DECO??
Πες μας πιο αναλυτικά τι ακριβώς θέλεις να κάνεις, γιατί είναι λίγο μπερδεμένα όπως τα λες.
θέλω όπωσδηποτε να παίζουν όλα στο ίδιο υποδίκτυο 192.168.1.Χ
Έχω πολλές ενσυρματες και ασύρματες συσκευές και δε θέλω να μπλέξω με άλλο υποδικτυο και επικοινωνία μεταξύ αυτών.
Εάν δεν γίνεται να είναι όλα στο ίδιο υποδίκτυο θα βάλω όλα τα deco σαν access point. Απλα ρωταω για να μη προσπαθω αδικα να τα σετάρω.
(Είναι τόσο ανώτερη η λειτουργία ρούτερ των DECO από το Oxygen του ΟΤΕ?)
sweet dreams
04-01-23, 17:47
Δεν απάντησες στο,
Θα συνδέσεις συσκευές και στο modem-router & στα DECO??
Το Oxygen έχει μια τυπική λειτουργία σαν όλα τα modem-router των παρόχων.
Δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα αλλά δεν το έχουν και πολλοί, το δίνει ο ΟΤΕ μόνο σε συνδέσεις ISDN.
Σε σύνολο για πόσες συσκευές μιλάμε??
Στο modem router (Oxygen), ειναι συνδεδεμένες 3 συσκευες.
1 εκ των οποίων είναι ένα 24-port switch γεμάτο.
Από εκεί και πέρα παίζουν άλλα τρία διάσπαρτα 8-ports switches και ένα 4-port switch. Αυτά είναι για τις ενσύρματες συνδέσεις.
Ασύρματες είναι άλλες 12 συσκευές.
Στα DECO μπορεί να συνδέσω συσκευές ενσύρματα επάνω (έχουν από 3 ethernet ports, δηλαδή 2 αν αφαιρέσουμε το ενα για ethernet backhaul), μπορεί και να μη συνδέσω όμως.
Επίσης κάτι άσχετο, εάν έχω καταλάβει καλά τα DECO, είτε τα δουλέψεις σαν Router είτε σαν Access Point, πρέπει αρχικά, να σεταριστούν σαν Ρούτερ και μετά από τις ρυθμίσεις να τα αλλάξω σε λειτουργία Access Point?
@ ADSLgr.com All rights reserved.