Επιστροφή στο Forum : ΑΓΟΡΑ ΨΥΓΕΙΟΥ ΝΤΟΥΛΑΠΑΣ
Χαιρετώ!
Μιας και είμαι δικαιούχος voucher λέω να αλλάξω ένα παλιό GE TFX24R ψυγείο ντουλάπα που χω (και δουλεύει απροβληματιστα πάνω απο 20 χρόνια, απλά το μοτέρ αρχίζει και φθίνει και πλεον δουλευει 24 ώρες την ημέρα καταναλώνοντας τρελό ρευμα..)
Έχω καταλήξει ανάμεσσα σ αυτά τα 4 (δεν ξέρω πολλά από ψυγεία, μόνο τα βασικά):
1) https://www.skroutz.gr/s/27870674/Samsung-RS68A8821S9-PSygeio-Ntoulapa-634lt-NoFrost-Y178xP91-2xV71-6ek-Inox.html
2) https://www.skroutz.gr/s/27454621/Samsung-RS67A8810S9-EF-PSygeio-Ntoulapa-634lt-Total-NoFrost-Y178xP91-2xV71-6ek-Inox.html (μάλλον είναι το προηγούμενο μοντέλο του 1)
3) https://www.skroutz.gr/s/21235745/LG-GSJ470DIDV-PSygeio-Ntoulapa-625lt-Total-NoFrost-Y179xP91xV74ek-Inox.html
4) https://www.skroutz.gr/s/37176069/LG-GSLV50PZXE-PSygeio-Ntoulapa-635lt-NoFrost-Y179xP81-3xV73-5ek-Inox.html
Υπάρχουν και κάποια BOSCH αλλά (περιέργως) είναι 605 λίτρων (αντί των >625 που είναι τα παραπάνω 4)
Έχετε να προτείνετε κάποιο? Με ενδιαφέρει η αξιοπιστία περισσότερο (και η κατανάλωση φυσικά) έτσι ώστε να το κρατήσω όσο γίνεται περισσότερο..:)
Δεν μπορώ να προτείνω σοβαρά κάτι, δεν ξέρω.
Έχω ακούσει ότι τα κορεάτικά είναι όντως καλά ψυγεία αν τα πληρώσεις αναλόγως (και inverter, και οικονομικά, κλπ),
αλλά τα ανταλλακτικά τους μπορεί να είναι πρόβλημα.
Αντίθετα τα ανταλλακτικά σε bosch/siemens είναι πιο εύκολα διαθέσιμα και φτηνότερα.
Αυτά ως γενική σύσταση από γνωστό μου τεχνικό που επισκευάζει τέτοια,
πόσο απόλυτο είναι δεν το ξέρω, αλλά αυτή ήταν η γνώμη του.
Κατά τα άλλα, παρόμοιο θέμα έχω και εγώ (liebherr με 2 μοτέρ, 20+ χρόνια),
και επίσης θα με ενδιέφεραν συστάσεις για καλό & μή-ενεργοβόρο ψυγείο.
Είχα και εγώ το ίδιο ψυγείο ντουλάπα της GE TFX24R το οποίο αθάνατο ψυγείο μεν, αλλά όπως λες και εσύ, το μοτέρ πλέον δούλευε συνέχεια και έκανε μόνο την προγραμματισμένη διακοπή 30' κάθε 8 ώρες για να μην κάψει το μοτέρ. Αποτέλεσμα είχαα μετρήσει να καίει 7-8Kwh την ημέρα !
Κατέληξα και πήρα Samsung το αντίστοιχο που βάζεις παραπάνω αλλά με ενεργειακή κλάση C, από γνωστή αλυσίδα σε προσφορά βάζοντας του παράλληλα και την επέκταση εγγύησης 5 ετών.
Αποτέλεσμα το νέο ψυγείο καίει 1-1.5 Kwh την ημέρα, όμως να έχεις το νου σου ότι λόγω μεγαλύτερης μόνωσης και διαφορετικής διαρύθμισης εσωτερικά, είναι μικρότερο από το GE και φαίνεται ειδικά στο πλάτος του ψυγείου πολύ μικρότερο.
Δυστυχώς το παραπάνω πρόβλημα με τις διαφορές εσωτερικού χώρου το έχω διαπιστώσει και σε αντίστοιχα ψυγειοκαταψύκτη (BOSCH) όπου το παλιό 70cm και το νέο αντίστοιχο εσωτερικά να φαίνονται μικρότερο.
Κατά την γνώμη μου ειδικά στις ντουλάπες κοιτάς σε Κορεάτικο (Samsung - LG) που έχουν και μεγάλη ποικιλία σε μοντέλα, αντίστοιχα ευρωπαικά και ειδικά BOSCH άντε να βρεις 1-2 μοντέλα.
StePapatal
20-08-23, 16:12
Επειδή σκέφτομαι να αγοράσω ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακής κλάσης (έχω F), θεωρείται ότι αξίζει τον κόπο να πληρώσω τα παραπάνω λεφτά που αξίζει ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακής κλάσης (πχ C ή D) ή όχι? Tι κερδίζει κανείς στην πραγματικότητα από ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακής κλάσης?
Tι κερδίζει κανείς στην πραγματικότητα από ένα ψυγείο καλύτερης ενεργειακής κλάσης?
Μικρότερη κατανάλωση ρεύματος, τι άλλο?
Πόσο μικρότερη θα είναι κατά περίπτωση,
και πόσος καιρός θα χρειαστεί για να κάνεις απόσβεση του κόστους αγοράς
του καλύτερου/αποδοτικότερου (και τυπικά ακριβότερου) ψυγείου είναι κάτι που πρέπει να υπολογίσεις ο ίδιος.
Αν το υπάρχον ψυγείο είναι ok,
*φαντάζομαι* ότι δύσκολα θα αποσβέσει την αγορά του το καινούργιο μόνο από την οικονομία του σε ρεύμα,
αλλά δεν ξέρω τι ψυγείο έχεις ούτε πόσο σου καίει.
Αν έτσι-κι-αλλιώς χρειάζεσαι ψυγείο, πάρε ότι πιο αποδοτικό/οικονομικό μπορείς να πληρώσεις,
γιατί η ενέργεια είναι ακριβή, και δεν την βλέπω να φτηναίνει.
Ότι λέει ο K1m0n, σύν η δικιά μου εμπειρία στο θέμα: https://www.adslgr.com/forum/threads/1247669-%CF%83%CF%8D%CE%B3%CE%BA%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AC%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%8D-%CF%88%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%88%CF%8D%CE%BA%CF%84%CE%B7-vs-%CE%BD%CE%AD%CE%BF%CF%85
Ας καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου μια και που είναι πολύ πρόσφατη!
Μετακομίσαμε πριν λιγότερο από ένα μήνα στη Βόρεια Ιρλανδία, και ήμουν σε αναζήτηση ψυγείου, γιατί το προηγούμενο που υπήρχε ήδη στο σπίτι ήταν για να μας κλαίνε οι ρέγγες.
Διάλεξα αυτό το οποίο αγοράστηκε κατευθείαν από το site της LG. Link: https://www.lg.com/uk/fridge-freezers/american-style-fridge-freezers/gsxv91bsae/
Στο skroutz νομίζω είναι αυτό: https://www.skroutz.gr/s/33649202/LG-GSXV91BSAF-PSygeio-Ntoulapa-635lt-Total-NoFrost-Y179xP91-3xV73-5ek-Inox.html
Το επέλεξα σε σχέση με τη σειρά 6 της Bosch γιατί έχει μεγαλύτερους χώρους, και καλύτερη ποιότητα κατασκευής στο εσωτερικό του. Επίσης καταναλώνει λιγότερο, περίπου 70kWh λιγότερο το έτος. Δεν επέλεξα το αντίστοιχο Samsung σειρά 8 (αν θυμάμαι καλά;) γιατί απλά έβγαινε αρκετά ακριβότερο.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, αν και η γυναίκα αντιμετωπίζει ακόμα το smart feature της πόρτας ως γκατζετιά (που γκατζετιά είναι κυρίως, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρώ ενδιαφέρουσα την αγορά ψυγείου για να ασχοληθώ -wearing my ADHD crown). Αν και τα υπόλοιπα LG-Samsung έχουν ίδια ποιότητα κατασκευής και οι αλλαγές αφορούν τις δυνατότητες-extras, τότε δεν υπάρχει σύγκριση με Γερμανό (πλην ίσως Miele και AEG).
δεν υπήρχε άλλος τρόπος να βρώ ενδιαφέρουσα την αγορά ψυγείου για να ασχοληθώ -wearing my ADHD crown)
Μ'αρέσεις :respekt:
Μ'αρέσεις :respekt:
:lol: adulthood with a twist
τότε δεν υπάρχει σύγκριση με Γερμανό (πλην ίσως Miele ...).
Η Miele δεν παράγει ψυγεία. Τα ψυγεία Miele είναι Liebherr, με ταμπελάκι Miele, που πωλούνται ακριβότερα.
Η Miele δεν παράγει ψυγεία. Τα ψυγεία Miele είναι Liebherr, με ταμπελάκι Miele, που πωλούνται ακριβότερα.
Δεν ισχύει, παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, αλλά δεν μιλάμε για περίπτωση φασόν.
Δεν ισχύει, παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, αλλά δεν μιλάμε για περίπτωση φασόν.
Δεν ξέρω τι εννοείς "δεν ισχύει", αλλά μπορείς να βρείς το ίδιο ψυγείο σε Liebherr, συνήθως φθηνότερα.
Όπως και με τα Bosch/Siemens/Pitsos: παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, έχουν μικροδιαφορές στο design, για να "δικαιολογήσουν" διαφορετικές τιμές.
Δεν ξέρω τι εννοείς "δεν ισχύει", αλλά μπορείς να βρείς το ίδιο ψυγείο σε Liebherr, συνήθως φθηνότερα.
Όπως και με τα Bosch/Siemens/Pitsos: παράγονται στο ίδιο εργοστάσιο, έχουν μικροδιαφορές στο design, για να "δικαιολογήσουν" διαφορετικές τιμές.
Εννοώ πως η Liebherr δεν παράγει προιόντα για την Miele. Mοιράζονται το ίδιο εργοστάσιο αλλά αυτό λίγη σχέση έχει με το μοντέλο της Siemens/Bosch ή Electrolux/AEG κτλ ή οποιοδήποτε subsidiary.
Ανήκουν σε διαφορετικούς ομίλους/εταιρικά σχήματα/οικογένειες και δεν είναι subsidiaries. Αν μοιράζονται σασί και εξαρτήματα είναι λόγω κοινών γραμμών παραγωγής.
Σας ευχαριστώ όλους και τον καθένα ξεχωριστά για τις απόψεις του ;):p
Γλυκοκοιτάζω αυτό https://www.skroutz.gr/s/37532837/LG-GSXV81PZLE-PSygeio-Ntoulapa-635lt-Total-NoFrost-Y179xP91-3xV73-5ek-Inox.html, το οποιο btw μεχρι χθες το βρήκα στο public ~ 1200 ευρώ (σε σχέση με τα 1900 που έχει σε άλλα αντίστοιχα μαγαζιά πχ Κωτσοβολος). Πλεον σημερα (?) εξαντλήθηκε και δεν υπαρχει (σ αυτη τη τιμη)
Μου ειχε κάνει όμως εντυπωση αυτη η διαφορα τιμης (~ 700 ευρω) και ενω θα μπορουσα να το κλεισω δεν το κλεισα (κάτι με φόβισε). Τεσπα
Επισης παζει και αυτό (που μάλλον έχει καλύτερα specs) https://www.skroutz.gr/s/38696264/Samsung-RS68A884CSL-EF-PSygeio-Ntoulapa-632lt-Total-NoFrost-Y178xP91-2xV71-6ek-Inox.html, αλλά ειναι και πιο ακριβό
Aκόμα δεν έχω καταλήξει. Ποια θεωρούνται πιο "αξιοπιστα" σε βαθος χρόνου? Τα Samsung ή τα LG? Νομιζω η 1η δινει 20 χρονια εγγυηση στον συμπιεστη και η 2η 10?
Ποια θεωρούνται πιο "αξιοπιστα" σε βαθος χρόνου? Τα Samsung ή τα LG?
Δεν έχω ιδέα.
Και οι μαρτυρίες απο προσωπική χρήση έχουν την αξία τους μεν, περιορισμένο στατιστικά το δείγμα δε.
Αυτή θα ήταν μια καλή ερώτηση να κάνει κανείς σε τεχνίτη που επισκευάζει ψυγεία.
Θα έχει μια αίσθηση, αλλά και αυτό δεν είναι 100% safe,
καθότι η εμπειρία του θα είναι στα ψυγεία που χάλασαν, οπότε τα περισσότερα θάναι 10-20 ετών.
Οπότε ο x vendor μπορεί να ήταν όντως Ok προ 10-20 ετών,
και κάλλιστα να τα έχει κάνει μούτι στα σύγχρονα και ο τεχνίτης δεν θάχει ιδέα ακόμα.
Στο service των εταιρειών θα έχουν μια καλή αίσθηση, αλλά
α) δεν θα σου πούνε, και
β) οι εμπειρίες τους θα περιορίζονται κυρίως στα δικά τους brands.
Οι ασφαλιστικές θα έχουν καλά στοιχεία για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας,
αλλά επίσης δεν θα μας πούνε.
Ένα hint μπορεί να είναι το κόστος για συμβόλαιο επέκτασης της εγγύησης.
Αν το ίδιο συμβόλαιο είναι ακριβότερο στην LG vs της samsung (πχ),
αυτό σημαίνει αυξημένο κίνδυνο = άρα τα LG χαλάνε περισσότερο.
Αλλά όλο αυτό με την αξιοπιστία σε βάθος χρόνου είναι δύσκολη εξίσωση σήμερα.
Στο UK πάντως, η Samsung δίνει 5 έτη εγγύηση και η LG 2. Για τον συμπιεστή, και οι 2 δίνουν 10.
Ευχαριστω παιδες. Θα το ψαξω περισσοτερο
Τώρα εγώ θα σε αποπροσανατολίσω μάλλον.
Έχω ένα samsung rs61781gdsl/ur. Έχω χάσει την απόδειξη αγοράς, αλλά από τον σειριακό αριθμό βγαίνει ημερ. κατασκευής Δεκέμβριος του 12, άρα το αγόρασα κάπου το 2013.
28 Ιουλίου (μετά τον καύσωνα) σταματάει να ψύχει, και τελικά εμφανίζει τον κωδικό 84Ε. 29/7 δηλώνω την βλάβη στην σάμσουνγκ. 9/8 (!) έρχεται τεχνικός τους να το δει και διαπιστώνει ή βλάβη στην πλακέτα οδήγησης του συμπιεστή, ή συμπιεστής.
Στις 11/8 έρχεται με νέο συμπιεστή, τον δοκιμάζει, και λειτουργεί. Πληρώνω 375 τον συμπιεστή, και 125 εργατικά, και τον αλλάζει. Αποχαιρετώ το αθόρυβο που είχε πριν το ψυγείο, το νέο μοτέρ κάνει θόρυβο που τον ακούς (από 45-51 db ανάλογα την ισχύ σε κάθε στιγμή). Οι προδιαγραφές για 40db (το ψυγείο ήταν πραγματικά αθόρυβο) πάνε περίπατο.
Χθες, πήρα 2 τούρτες παγωτό, κατά τις 13:30 και τις έβαλα κατάψυξη. Σε μια ώρα κόβω την μία και ήταν λιωμένη!
Θερμοκρασία κατάψυξης 1 και συντήρησης 7!
Τηλέφωνο στον ψυκτικό (είχε αφήσει κάρτα), 10 λεπτά εκτός ρεύματος. Το αφήνω 15 λεπτά, το ξαναβάζω, τίποτα. Ούτε κωδικός λάθους, ούτε να ξεκινά το μοτέρ.
Τελικά μετά από 10 λεπτά στην πρίζα, ξεκίνησε το μοτέρ, και επανήλθε (μάλλον). Αλλά χθες μισοξεπάγωσαν τα πράγματα.
2 συμπεράσματα:
1) Ο συμπιεστής κάηκε στα περίπου 10 χρόνια. Όσο η "εγγύηση". Το ανταλλακτικό όσο μικρό ψυγείο.
2) Το σέρβις είναι αργό, και δεν είναι ξεκάθαρο ότι ξέρουν τι κάνουν. Αλλάζουν εξαρτήματα και ότι γίνει.
Τα εξαρτήματα πανάκριβα. 375 ο συμπιεστής, 200 ευρώ η πλακέτα (αν βρεθεί).
Πριν πετάξω τα 500 ευρώ, κοίταξα τα νέα μοντέλα. Τα βρήκα χειρότερα:
1) Τα συρτάρια της συντήρησης μειώθηκαν σε 2 από 3.
2) Το φίλτρο νερού το έβγαλαν εκτός ψυγείου (αδιανόητο).
3) Τα ράφια μου φαίνονται μειωμένης αντοχής.
4) Το μίνι μπαρ εξαφανίστηκε.
5) Το κοντρολ πάνελ εξαφανίστηκε (το έβαλαν μέσα στην συντήρηση).
6) Εξαφάνισαν τις χειρολαβές από τις πόρτες. Μου φαίνεται πιο βρώμικη λύση, και αφαιρεί χώρο από τις θήκες της πόρτας.
Επίσης διαβάζω φήμες ότι μείωσαν το παγούρι νερού από 2 λίτρα σε μισό.
Σχετικά με την κατανάλωση. Το ψυγείο ήταν ενεργειακή κλάση Α++. Καίει 3,5 kWh την μέρα. Και είναι inverter.
Αγόρασα τον Ιούνιο ένα bosch ενεργειακή κλάση Β. Καταναλώνει 0,62 kWh την μέρα. Τεράστια η διαφορά στην κατανάλωση. Αλλά να έχετε υπόψιν σας ότι δεν άλλαξε η τεχνολογία. Απλά έβαλαν καλύτερες μονώσεις και κόφτες στα μοτέρ. Όταν χάλασε το σάμσουνγκ, και έβαλα (ότι χώραγε γιατί το σαμσουνγκ είναι διπλάσιο) στο bosch, το bosch έπαθε πανικό. Ήταν αναμμένα τα alarm για 26 ώρες. Τόσο έκανε να ξαναπιάσει θερμοκρασίες.
Γιατί; Χαμηλότερη δυνατότητα ψύξης κιλών ανά ώρα.
Τωρα μας εκανες τη καρδια περιβόλι..(και μας μπερδεψες περισσότερο):p
Βασικά σε bosch ηθελα αρχικά να παω, αλλα με σταματαει το γεγονος οτι φθανει σε (μονο) 605 lt ογκου (σε σχεση με τα 635 των αλλων)
Και επισης δεν ξερω αν η μπος εχει διατηρησει το καλο ονομα που χε στα ψυγεια
Τωρα κατι Hisense, Finlux, Pitsos, TCL κλπ, ο Θεος και η ψυχη τους..
@Haris 1977:
Pitsos = Bosch = Siemens
Πρεπει να ειναι οπωσδηποτε ντουλαπα;
Πχ το Bosch KGN864IFA που ειναι μεγάλος ψυγειοκαταψύκτης δεν σε καλύπτει;
479L ψυξη, 152L καταψυξη, και με καλό βάθος
@Haris 1977:
Pitsos = Bosch = Siemens
Πρεπει να ειναι οπωσδηποτε ντουλαπα;
Πχ το Bosch KGN864IFA που ειναι μεγάλος ψυγειοκαταψύκτης δεν σε καλύπτει;
479L ψυξη, 152L καταψυξη, και με καλό βάθος
Σ ευχαριστω για το ινφο.
Οσο για το αν με καλυπτει, εχω εντοιχισμενο ψυγειο (ένα προπολεμικο GE TFX24R στο οποιο ακομα δεν εχω καταλαβει ποσα λιτρα ειναι, μαλλον 630-650?) το οποιο και εχει "συγκεκριμενες" διαστασεις (αλλα με 2 μικρες μετατροπες μπορω να μεγαλωσω καπως το πλατος/υψος του χωρου μου)
Οποτε ναι, πρεπει να ναι ντουλαπα (και σιγουρα > 600 lt). Ηδη αυτο που εχω δεν χωραει..
Σε κάθε περίπτωση, ιστορίες τρόμου έχει κάθε μάρκα. Πχ εγώ έχω να μοιραστώ ιστορίες για πλυντήρια πιάτων Siemens και ρούχων Bosch. Ή και κάποιες ακατανόητες τιμές ανταλλακτικών σε πλυντήρια ρούχων της Samsung (το ένα από τα 4 ποδαράκια χάθηκε στη μετακόμιση, και η Samsung ήθελε 30 λίρες να στείλει νέο).
Ή φούρνος της Hisense που τα μέταλλα συντόνιζαν από κατασκευαστικό λάθος, και έβγαζε θόρυβο που έπιανε τα 85dB όποτε άρχιζε να ανεβάζει θερμοκρασία. :p Ευτυχώς ανέλαβε η ΑΟ που είναι αστέρια εδώ στο UK και μου έστειλαν άλλο AEG που δεν ακουγόνταν σαν αεροπλάνο.
Συμβουλή από τη μεριά μου, πήγαινε σε ένα πολυκατάστημα που τα έχει όλα σε proximity, και δες τα από κοντά. Πχ εγώ δεν ήθελα να πάω σε Bosch σειρά 6 ενώ έχω βαρβάτη έκπτωση (employee store), γιατί μέσα μου φαίνεται φθηνό ως ποιότητα πλαστικού σε σχέση με το LG. (Και γιατί εντελώς μή αντικειμενικά, με τα Bosch-Siemens έχω κακό ιστορικό.)
Μπορεί ο όγκος που αναγράφουν να μην κάνει τόσο μπαμ και το Bosch να σε καλύπτει απόλυτα.
Εγώ πάντως με μισό μάτι και βαριά καρδιά κοιτάω το σάμσουνγκ RS68CG885DS9EF.
Ήρθε σήμερα πάλι ο τεχνικός, ξανάφτιαξε την μια κόλληση το συμπιεστή (φαινόταν γυαλιστερή, έχανε λάδι), ξανάβαλε φρέον, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Εγώ πάντως με μισό μάτι και βαριά καρδιά κοιτάω το σάμσουνγκ RS68CG885DS9EF.
Ήρθε σήμερα πάλι ο τεχνικός, ξανάφτιαξε την μια κόλληση το συμπιεστή (φαινόταν γυαλιστερή, έχανε λάδι), ξανάβαλε φρέον, αλλά το πρόβλημα παραμένει.
Άρα ένα πεντακοσάρικο επισκευή πεταμένο;
Σε οτιδηποτε δεκαετιας, επισκευη πανω απο 100 ευρω απλα ειναι πεταμενα λεφτα.
Οτι παρεις, το διαρεις δια του δεκα και κρινεις αν ειναι λογικο να τα ξοδευεις καθε μηνα.
Οσο για τα τεραστια ψυγεια ντουλαπες, οτι και να κανεις, ενεργειακες αντιοικολογικες καταβοθρες.
Άρα ένα πεντακοσάρικο επισκευή πεταμένο;
Προς τα εκεί πηγαίνει.
- - - Updated - - -
Οτι παρεις, το διαρεις δια του δεκα και κρινεις αν ειναι λογικο να τα ξοδευεις καθε μηνα.
Οσο για τα τεραστια ψυγεια ντουλαπες, οτι και να κανεις, ενεργειακες αντιοικολογικες καταβοθρες.
Γιατί είναι ενεργειακές καταβόθρες;
Όπως όλα τα ψυγεία, στις ίδιες ενεργειακές κατηγορίες παίζουν. Εντάξει, φτάνουν μέχρι C, αλλά μιλάμε για 640 λίτρα χώρου.
Τελικα (μαλλον) ότι και να παρεις, μετα τα 10 χρονια (ή τελος παντων μετα το τελος της εγγυησης) κατι θα πληρωσεις
Τα χουν κανει να κρατανε οσο οι εγγυησεις :p
Btw, το μονο ψυγειο - ντουλαπα (με ενεργειακη κατηγορια C) ειναι ενα Samsung οπως βλεπω (rs68a884csl)
Τελικα (μαλλον) ότι και να παρεις, μετα τα 10 χρονια (ή τελος παντων μετα το τελος της εγγυηση) κατι θα πληρωσεις
Btw, το μονο ψυγειο - ντουλαπα (με ενεργειακη κατηγορια C) ειναι ενα Samsung οπως βλεπω (rs68a884csl)
Ναι, ένα είναι. Θα ήθελα να το δω, για να δω αν έχει μικρότερο χώρο λόγω μόνωσης.
Παράδειγμα, το παλιό freestanding (12 χρονών περίπου) Ariston είχε ενεργειακή κατανάλωση 280kWh το χρόνο. Επειδή δεν έφτανε ο καταψύκτης για τις ανάγκες μας, καθώς έπρεπε να πηγαίνουμε super market κάθε εβδομάδα, είχα πάρει και έναν καταψύκτη πάγκου. Άλλες 170kWh χοντρικά για 82 λίτρα όγκου κατάψυξης.
Σύνολο 450 kWh για 260 λίτρα συντήρησης και 190 λίτρα κατάψυξης.
Το ψυγείο ντουλάπα ενεργειακής κλάσης Ε (345kWh το έτος), έχει 415 lt συντήρηση και 220 lt κατάψυξη. Βάλε και τα scope 3 που δεν παράγεις για να πηγαίνεις και να έρχεσαι SM ή το χρόνο που σώζεις για να είσαι πιο παραγωγικός.
Ενεργειακές "καταβόθρες" λοιπόν, είναι οι παλιάς τεχνολογίας συσκευές που σε πολλές περιπτώσεις είναι και undersized για μια οικογένεια.
Παράδειγμα, το παλιό freestanding (12 χρονών περίπου) Ariston είχε ενεργειακή κατανάλωση 280kWh το χρόνο. Επειδή δεν έφτανε ο καταψύκτης για τις ανάγκες μας, καθώς έπρεπε να πηγαίνουμε super market κάθε εβδομάδα, είχα πάρει και έναν καταψύκτη πάγκου. Άλλες 170kWh χοντρικά για 82 λίτρα όγκου κατάψυξης.
Σύνολο 450 kWh για 260 λίτρα συντήρησης και 190 λίτρα κατάψυξης.
Το ψυγείο ντουλάπα ενεργειακής κλάσης Ε (345kWh το έτος), έχει 415 lt συντήρηση και 220 lt κατάψυξη. Βάλε και τα scope 3 που δεν παράγεις για να πηγαίνεις και να έρχεσαι SM ή το χρόνο που σώζεις για να είσαι πιο παραγωγικός.
Ενεργειακές "καταβόθρες" λοιπόν, είναι οι παλιάς τεχνολογίας συσκευές που σε πολλές περιπτώσεις είναι και undersized για μια οικογένεια.
Η κατανάλωση εξαρτάται από την μόνωση της συσκευής. Εδώ και 12 χρόνια (τουλάχιστον) οι ντουλάπες ήταν με συμπιεστές inverter, οπότε τεχνολογικά είναι (ακόμα και σήμερα) σύγχρονες.
Δηλαδή το 10 χρονών ψυγείο μου ήταν Α++ (390 kWh το έτος). Καίει τόσα; Σε καμιά περίπτωση. Πολύ παραπάνω (το καλοκαίρι καίει 4 kWh την μέρα).
Αλλά το μόνιμα δροσερό νερό και τα παγάκια (οι ευκολίες δηλαδή) δεν παίζουν ρόλο; Προφανώς και χρειάζονται περισσότερη ενέργεια, αλλά οι ντουλάπες κάνουν κάτι παραπάνω από τα απλά ψυγεία και καταψύκτες.
Για μια οικογένεια θες μια ντουλάπα, και ένα κλασσικό ψυγειοκαταψύκτη. Η ντουλάπα είναι το μοναδικό ψυγείο που μπορείς να βάλεις για παράδειγμα ένα καρπούζι ολόκληρο να παγώσει.
Γενικά, αν αγοράσεις ψυγείο ντουλάπα, θα καταλάβεις, δεν υπάρχει γυρισμός. Δεν είναι μόνο τα λίτρα, είναι και η διαρρύθμιση.
Τελικα (μαλλον) ότι και να παρεις, μετα τα 10 χρονια (ή τελος παντων μετα το τελος της εγγυησης) κατι θα πληρωσεις
Αγόρασες τελικά;Εγώ ναι, παρήγγειλα το RS68A884CSL/EF :p
Δεν υπάρχει εκθεσιακό πουθενά. Θα έρθει την Τρίτη.
Αγόρασες τελικά;Εγώ ναι, παρήγγειλα το RS68A884CSL/EF :p
Δεν υπάρχει εκθεσιακό πουθενά. Θα έρθει την Τρίτη.
Όχι ακόμα. Αυτό που πήρες είναι μια από τις (επικρατέστερες) επιλογές μου όμως. Καλορίζικο !
PS Όταν το λάβεις και περάσουν κάποιες μερες, γράψε εδώ ένα μικρό review για την γνώμη σου για το ψυγείο. Μπορεί να βοηθήσει εμένα αλλά και άλλους σιμφορουμίτες
Λοιπόν το RS68A884CSL/EF ήρθε, και έχει τοποθετηθεί.
Θα ξεκινήσω λέγοντας ότι είμαι δύσκολος και απαιτητικός άνθρωπος, οπότε θα υπερθεματίσω στα αρνητικά :p
Επειδή είχα ψυγείο ντουλάπα ~12 χρόνια (τα ~10 με το ψυγείο που χάλασε), αναπόφευκτα έρχεται η σύγκριση (ή η συνήθεια)...
Το μεγάλο ή τεράστιο προσόν του ψυγείου είναι η κατανάλωση. Το παλιό ήταν Α++, το νέο C. Αυτό το C το χρυσοπληρώνεις, αλλά η κατανάλωση είναι περίπου η μισή από το παλαιότερο. Ταυτόχρονα, το νέο ψυγείο ψύχει καλύτερα.
Έλειπα μια βδομάδα (οπότε δεν ξέρω τι χρήση έγινε), αλλά η κατανάλωση π.χ στις 12/9 ήταν 1.2 kWh. Με το που γύρισα (νερά και παγάκια συνέχεια), ανέβηκε στο 1.6 kWh. Το παλιό έπαιζε μεταξύ 3-4 kWh την μέρα, οπότε είναι σημαντικά πιο αποδοτικό.
Επειδή έχω μονίμως θερμόμετρα μέσα, μου κάνει εντύπωση ότι η ψύξη είναι δυνατότερη από το παλιό. Η κατάψυξη σταθερά κάτω από -20, η συντήρηση από 2-5.
Για θόρυβο, είναι πρακτικά αθόρυβο, σαν το παλιό (πριν αλλάξω τον συμπιεστή).
Γενικά είναι ένα καλό ψυγείο, που κάνει αυτά που υπόσχεται, και ταυτόχρονα με κατανάλωση σε πολύ καλά πλαίσια.
Σε σχέση με τ προηγούμενο, εγώ φυσικά βρίσκω και μερικά μειονεκτήματα.
1) Με ενοχλεί το 3ο συρτάρι που λείπει. Ένα ράφι χωρά λιγότερα πράγματα από ένα συρτάρι. Οπότε μπορεί τα "λίτρα" του νέου να είναι περισσότερα, αλλά εγώ νομίζω ότι μπορώ να βάλω λιγότερα πράγματα. Είναι το μεγαλύτερο αρνητικό σε σχέση με το παλιό ψυγείο.
2) Τα παγάκια του είναι διαφορετικού τύπου, και το δοχείο τους ελαφρώς μικρότερο. Τα παλιά ήταν τύπου μισοφέγγαρο, τα νέα είναι σαν μικρές πυραμίδες. Λιώνουν πιο γρήγορα.
3) Ο διανομέας πάγου και νερού, δεν έχει φως. Το βράδυ δεν βλέπεις τι βάζεις.
Μετά υπάρχουν μικρές λεπτομέρειες, που θυμίζουν ότι ανεξάρτητα τιμής, δεν είναι ένα premium προϊόν. Ο φωτισμός υπολείπεται σε σχέση με το παλιό. Το παλιό είχε led πίσω από κάθε ράφι και συρτάρι, το νέο μόνο στο πάνω μέρος. Λεπτομέρεια, αλλά σίγουρα δεν έγινε για λόγους κατανάλωσης.
Επίσης, από συνήθεια, όταν κλείνουν οι πόρτες, πάω να πιάσω τις χειρολαβές που δεν υπάρχουν.
Τα ράφια εξακολουθούν να αντέχουν καρπούζια 10-12 κιλών, αν και τα ράφια του παλιού φαίνονται πιο στιβαρά...
Ρωτήστε ελεύθερα...
- - - Updated - - -
Και εδώ φαίνονται οι διαφορές στα παγάκια με τους διαφορετικούς samsung ice makers. Τα μισοφέγγαρα από το παλιό, τα πυραμιδάκια από το νέο.
250784
250785
- - - Updated - - -
Και ένα γράφημα κατανάλωσης. Εντάξει, inverter είναι :p
250786
Καταρχήν καλορίζικο, να το χαρείς (με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες). Βασικά όλοι αξιοπιστία ψάχνουμε καλώς ή κακώς..
Εγώ έκλεισα τελικα το LG GSLV71MCTD, (https://www.skroutz.gr/s/42801833/LG-GSLV71MCTD-PSygeio-Ntoulapa-Total-NoFrost-Y179xP91-3xV73-5ek-Inox.html) με παρόμοια χαρακτηριστικά (εμένα είναι D ενεργειακή κατηγορία). Το περιμένω την Πέμπτη:p
Αυτό που μου παν απο το μαγαζί είναι πως, επειδή θ ανέβει με γερανό στον 6ο και γενικά επειδή θα κουνηθούν τα εσωτερικά "υγρά" του, θα πρέπει να το αφήσω 4-5 ώρες (πριν το βάλω στη πρίζα)
Ξέρει κανεις αν ισχύει κάτι τέτοιο για τα νεα ψυγεία?
Επίσης, @petasis, από περιέργεια - ποιο ήταν το προηγούμενο ψυγείο που χες?
Νσι ισχυει, 4-5 ωρες τουλαχοστον
Νσι ισχυει, 4-5 ωρες τουλαχοστον
Σ ευχαριστώ φίλε
Καταρχήν καλορίζικο, να το χαρείς (με όσο το δυνατόν λιγότερες βλάβες). Βασικά όλοι αξιοπιστία ψάχνουμε καλώς ή κακώς..
Εγώ έκλεισα τελικα το LG GSLV71MCTD, (https://www.skroutz.gr/s/42801833/LG-GSLV71MCTD-PSygeio-Ntoulapa-Total-NoFrost-Y179xP91-3xV73-5ek-Inox.html) με παρόμοια χαρακτηριστικά (εμένα είναι D ενεργειακή κατηγορία). Το περιμένω την Πέμπτη:p
Αυτό που μου παν απο το μαγαζί είναι πως, επειδή θ ανέβει με γερανό στον 6ο και γενικά επειδή θα κουνηθούν τα εσωτερικά "υγρά" του, θα πρέπει να το αφήσω 4-5 ώρες (πριν το βάλω στη πρίζα)
Ξέρει κανεις αν ισχύει κάτι τέτοιο για τα νεα ψυγεία?
Επίσης, @petasis, από περιέργεια - ποιο ήταν το προηγούμενο ψυγείο που χες?
Το προηγούμενο ήταν το RS61781GDSL:
https://www.samsung.com/gr/support/model/RS61781GDSL/UR/
https://www.skroutz.gr/s/2359172/Samsung-RS61781GDSL-PSygeio-Ntoulapa-NoFrost-Inox-Y178xP90-8xV71-8ek.html
Εγώ το άφησα 8 ώρες (τόσο μου είπαν) και ήταν σε ισόγειο, δεν ανέβηκε σε όροφο.
Καλορίζικο!!!!
Εμένα την Τετάρτη θα πάρουν το παλιό. :p
- - - Updated - - -
Το προηγούμενο ήταν το RS61781GDSL:
https://www.samsung.com/gr/support/model/RS61781GDSL/UR/
https://www.skroutz.gr/s/2359172/Samsung-RS61781GDSL-PSygeio-Ntoulapa-NoFrost-Inox-Y178xP90-8xV71-8ek.html
Εγώ το άφησα 8 ώρες (τόσο μου είπαν) και ήταν σε ισόγειο, δεν ανέβηκε σε όροφο.
Καλορίζικο!!!!
Εμένα την Τετάρτη θα πάρουν το παλιό. :p
Ξέχασα, βασικά το άφησα 24 ώρες, γιατί όταν πέρασαν 8 ώρες είχα φύγει για θέατρο... :p
Το έβαλα μπρος την επόμενη μέρα.
Mια χαρά, σ ευχαριστώ
Btw, τωρα που χω μαστορους (για να αλλάξω το πλατος του χωρου μου για το νεο ψυγείο, γιατι το χω εντοιχισμενο), εβαλα "μετρητη" στο παλιό GE TFX24R και μου βγαζει τις εξης τιμες καταναλωσης:
~ 36 watt (σε idle κατασταση)
~ 290 watt (working?)
Υποθετω αυτές οι τιμές ειναι ανά ωρα? Δεν ειμαι και σιγουρος..
Θελω να το συγκρίνω με το καινούργιο βασικα
Υποθετω αυτές οι τιμές ειναι ανά ωρα?
Αυτές είναι οι τιμές *εκείνη* την στιγμή.
Τα 290W είναι με τον συμπιεστή να δουλεύει,
αν υποθέσουμε ότι έχει σταθερή κατανάλωση (άρα, δεν είναι inverter),
αν δουλέψει σταθερά πχ 10 ώρες x 290W = 2,9 KW/h.
Αλλά επειδή αναλόγως αναγκών ο συμπιεστής σταματάει/ξεκινάει,
ή αν είναι inverter δουλεύει με λιγότερες/περισσότερες στροφές (και αντιστοίχως λιγότερη/περισσότερη κατανάλωση),
αντιστοίχως αυξομειώνεται η κατανάλωση.
Αν θες να μετρήσεις πόσο σου καίει στην πραγματικότητα βάσεις μετρητή στην πρίζα του.
Ναι η αληθεια ειναι πως δουλεύει/σταματάει (δεν είναι inverter). Απλά τελευταία το "ακούω" να δουλεύει συνεχώς (σχεδόν επί 24 ωρου βάσης). Και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που αποφάσισα να το αλλάξω
Σ ευχαριστώ και πάλι
Ενα μικρό update για μενα:
Το ψυγείο (LG GSLV71MCTD) έχει έρθει κάποιες μέρες. Σε γενικές γραμμές πολύ όμορφο, ευρύχωρο και καίει ελάχιστα
ΑΛΛΑ δυστυχώς :( όμως μου βγαλε θεμα:
Με το που πηγα να ενεργοποιησω το wifi (αλλά πιθανώς το προβλημα να ταν απο την αρχη, δεν μπορω να το ξερω), άσκουσα ενα μικρό μπιπ στην αρχη αλλά δεν μου βγαλε ενδειξη on (σαν να μην το πατησα καθολου δλδ) και απο τοτε έχω θεμα με το control panel (cp). Πλεον κανενα απο τα κουμπια του πανελ δεν λειτουργει (σαν να κολλησε/μπρικαρε όλο το πανελ?). Το βγαλα και το ξαναβαλα στην πρίζα αλλα τπτ..
Btw, το manual έλεγε για ενεργοποιηση του wifi πατηστε το κουμπι 3 sec
Εντωμεταξυ στο δικτυο μου φαινεται ενα [LG_Refrigerator]XXX ssid (χωρίς να ναι ενεργοποιημενο το wifi του ψυγείου - τουλάχιστον δεν φαινεται ενεργοποιημενο στο cp) χωρις να μπορω να μπω
Φοβαμαι πως το "wifi" κόλλησε όλα τα ηλεκτρονικα. Εχω ηδη κλεισει να με παρουν τηλ απο την LG για επισκευη:mad::mad:
Ενα μικρό update για μενα:
Το ψυγείο (LG GSLV71MCTD) έχει έρθει κάποιες μέρες. Σε γενικές γραμμές πολύ όμορφο, ευρύχωρο και καίει ελάχιστα
ΑΛΛΑ δυστυχώς :( όμως μου βγαλε θεμα:
Με το που πηγα να ενεργοποιησω το wifi (αλλά πιθανώς το προβλημα να ταν απο την αρχη, δεν μπορω να το ξερω), άσκουσα ενα μικρό μπιπ στην αρχη αλλά δεν μου βγαλε ενδειξη on (σαν να μην το πατησα καθολου δλδ) και απο τοτε έχω θεμα με το control panel (cp). Πλεον κανενα απο τα κουμπια του πανελ δεν λειτουργει (σαν να κολλησε/μπρικαρε όλο το πανελ?). Το βγαλα και το ξαναβαλα στην πρίζα αλλα τπτ..
Btw, το manual έλεγε για ενεργοποιηση του wifi πατηστε το κουμπι 3 sec
Εντωμεταξυ στο δικτυο μου φαινεται ενα [LG_Refrigerator]XXX ssid (χωρίς να ναι ενεργοποιημενο το wifi του ψυγείου - τουλάχιστον δεν φαινεται ενεργοποιημενο στο cp) χωρις να μπορω να μπω
Φοβαμαι πως το "wifi" κόλλησε όλα τα ηλεκτρονικα. Εχω ηδη κλεισει να με παρουν τηλ απο την LG για επισκευη:mad::mad:
Το δοκίμασες μέσω LG ThinQ; Δοκίμασε μήπως γίνει από εκεί κάτι αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Ειδικά αφού φαίνεται στο δίκτυο.
Στο ThinQ τρέχουν και όλα τα διαγνωστικά.
Το δοκίμασες μέσω LG ThinQ; Δοκίμασε μήπως γίνει από εκεί κάτι αν δεν το έχεις κάνει ήδη. Ειδικά αφού φαίνεται στο δίκτυο.
Στο ThinQ τρέχουν και όλα τα διαγνωστικά.
Tελικά όλα καλά :p:oneup:
Ώρα μετά το 15 λεπτο βγάλσιμο της πρίζας, όλα τα κουμπιά (πλην του wifi) τελικά δουλέψαν (θέλαν καλό "πατημα" με το δάχτυλο - πιθανώς να μην έκανα κάτι καλά (?) - αν και είμαι σίγουρος πως τα πάταγα κανονικά:hmm: - δεν είμαι πρωτάρης σ αυτά). Πραγματικά δεν ξέρω τι συνέβει..
Btw τα πλήκτρα του ΔΕΝ είναι πλήκτρα αφής (θέλουν ένα Α πάτημα δλδ).
Το μόνο θέμα που εξακολουθούσα να 'χα ήταν το wifi που δεν μου δειχνε ένδειξη on. Ακολούθησε στο καπάκι τηλεφώνημα απο την LG στο κινητό μου (είχα ανοίξει ticket για να με καλέσουν απο το support του lg.com/gr) και αφού το ανέφερα στον (ευγενέστατο) κύριο στο τηλ., μου ανέφερε πως δεν είχε ξανααναφερθεί τέτοιο θέμα (!) και με την ευγενική καθοδήγησή του μου 'πε να δούμε μαζί το θέμα με το wifi. Έτσι μου πε να πατήσω το button για >3 sec και....ω του θαύματος, το λαμπάκι δίπλα άνοιξε ! (Μην με ρωτάτε πως έγινε, το χα προσπαθήσει άπειρες φορές και δεν δουλευε:whistle:)
Μάλιστα το ssid άλλαξε από [LG_Refrigerator]XXXΧ σε LG_fridge_XXXX (δεν θυμάμαι ακριβώς όνομα) και από κει και πέρα όλα συνδέθηκαν ρολόι με το LG ThinQ !
Μπράβο στην LG για την ταχύτατη αντιμετώπιση!
@ ADSLgr.com All rights reserved.