Επιστροφή στο Forum : Ελλάδα-Νορβηγία με αυτοκίνητο.
Αρχές Οκτωβρίου σκέφτομαι να πάω οδικά στη Νορβηγία.
Έχει κάνει κανείς τη διαδρομή Ελλάδα-Σκανδιναβία;
Νομίζετε ότι θα είναι καλύτερα να πάω μέσω Ιταλίας ή μέσω πρώην Γιουγκοσλαβίας;
Οποιαδήποτε εμπειρία ή συμβουλή καλοδεχούμενη.
Δεν έχω πάει ποτέ εξωτερικό με αυτοκίνητο αλλά εγώ σαν Νίκος μέσω Ιταλίας θα το έκανα. Ιταλία-Γερμανία-Δανία και από εκεί είτε με καράβι για Νορβηγία είτε Σουηδία και μετά Νορβηγία. Υποθέτω πως θα έχει καλύτερο οδικό δίκτυο αυτή η διαδρομή άρα λογικά πιο ασφαλές. :)
apavlidis2
02-09-07, 17:42
Δεν έχω πάει μέχρι την Νορβηγία αλλά μέχρι την Ουγγαρία οδικώς. Θα συνιστούσα να πας από Σκόπια-Γιουγκοσλαβία-Ουγγαρία-Αυστρία-Γερμανία-Δανία κλπ κλπ. Θα σου βγει φθηνότερα (δεν θα μπεις σε καράβι) και εκτός από τα Σκόπια οι δρόμοι είναι πάρα πολύ καλοί (στυλ Εγνατίας Οδού) οπότε και θα πας πολύ πιο γρήγορα...
Να προσέξεις:
Φουλάρουμε στο τελευταίο βενζινάδικο στην Ελλάδα και μία φορά βάζουμε μισό ρεζερβουαρ από το πιο ακριβό βενζινάδικο που θα βρούμε στην Γιουγκοσλαβία. Από την Ουγγαρία και μετά βάζουμε άφοβα βενζίνη.
Έχουμε μαζί μας πεντάευρα για να λαδώσουμε όταν θα μας σταματήσει η τροχαία της Γιουγκοσλαβίας για υπερβολική ταχύτητα. (ο δρόμος είναι "αεροδρόμιο" και δεν θα μπορέσεις να μην τρέξεις)
Χρειαζόμαστε διαβατήριο.
Όλοι στα Σκόπια και στην Γιουγκοσλαβία γνωρίζουν ελληνικά οπότε προσέχουμε τι λέμε (δεν βρίζουμε κλπ).
kadronarxis
02-09-07, 19:52
Φοβερό το τελευταίο σχόλιο του apavlidi....χαχαχαχα
Βγεις σε ξένα χώρα και θα αρχίσεις τα βρισίδια με τις κλασικές Ελληνο-παγκόσμιες βρισιές στους cops;
Για τσουβάλιασμα πας κατευθείαν!
Λοιπόν, κάτι τέτοια οδικά ταξίδια τα γουστάρω και εγώ(Ιταλία με αυτοκίνητο το περασμένο καλοκαίρι).Συμβουλές; οι κλασικές.
- Το αυτοκίνητο πρέπει να είναι σε κατάσταση καλύτερη από εκείνη που είχε όταν το αγόρασες(τα συνεργεία στο εξωτερικό είναι άγνωστα και πανάκριβα...μακριάαα!!!).
- Ψηφιακή φωτογραφική με μεγάαααλη χωρητικότητα στην κάρτα μνήμης(ή/και έναν φορητό υπολογιστή για άδειασμα).
- Ποτέ δε φουλάρουμε στο τελευταίο βενζινάδικο γιατί ΣΙΓΟΥΡΑ θα την πουλάει πανάκριβα(για ποιότητα δεν το συζητάω). 30-40 km πιο πριν δε χάθηκε ο κόσμος.
- Η παρέα που έχεις διαλέξει να είναι η σωστή.
- Αν υπάρχει και δεύτερο αυτοκίνητο με φίλους/γνωστούς/κλπ. τόσο το καλύτερο.
- Μετρητά αρκετά αλλά όχι πολλά, μέσα στο αυτοκίνητο στις "κρυφές" θέσεις(μην εμπιστεύεσαι ποτέ μόνο τις κάρτες).
- Καλό δρόμο να έχεις.
Δεν προτείνω με τίποτα πρώην Γιουγκοσλαβία και να προσθέσω ότι Δανία - Σουηδία συνδέονται με γέφυρα εδώ και αρκετά χρόνια.
Πρόσεχε τι παίζει με την ασφαλιστική σου, για να μην βρεθείς προ εκπλήξεων αν συμβεί κάτι.
apavlidis2
04-09-07, 13:13
Δεν προτείνω με τίποτα πρώην Γιουγκοσλαβία
Για ποιόν λόγο;
Για ποιόν λόγο;
Γιατί κινδυνεύεις να φθάσεις με τα πόδια Νορβηγία.
Δεν είναι ακόμα ασφαλής η περιοχή των Βαλκανίων.
Δυστυχώς...
Επίσης, επειδή η Ευρώπη δεν είναι Ελλάδα.
* Προσέχουμε το δεξί μας πόδι μας, όταν οδηγούμε. Και γαι 2-3 παραπάνω, θα φας την καμπάνα
* Επικοινώνησε όχι μόνο με την ασφαλίστική του αυτοκινήτου, αλλά και με τον ασφαλιστικό σου φορέα (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ), για ιατροφαρμακευτική (αχρείαστη να είναι αλλά ποτέ δεν ξέρεις) και την οδική βοήθεια για καλύψεις όχι μόνο στη χώρα προορισμού, αλλά και στις ενδιάμεσες.
Επειδή, οι περισσότεροι θα σου πούν ότι για τα εντός ΕΕ ταξίδια έχουν κάλυψη, θα πρέπει να ξέρεις οτι όλη η πρώην Γιουγκοσλαβία ΔΕΝ είναι στην ΕΕ.
Αν πάς απο Ιταλία, μπορεί να μην χρειάζεται διαβατήριο. Από Γιουγκοσλαβία σίγουρα.
Γνωστος μου εφτασε στη Δανια πριν 7 μερες απο Γουγκοσλαβια και δεν υπαρχει προβλημα ασφαλειας.
Να εξασφαλισεις πρωτα την πρασινη καρτα απο την ασφαλεια σου (να τους αναφερεις ολες τις χωρες που θα περασεις) και αν δεν ειναι στο ονομα σου η αδεια αυτ/του καλο ειναι να παρεις μια εξουσιοδοτηση απο τον ιδιοκτητη προς τον οδηγο του οχηματος (στα αγγλικα φυσικα)
Martinstime
04-09-07, 15:22
Λοιπόν επειδή πηγαινοέρχομαι Σουηδία 5-6 φορές το χρόνο θα σου πρότεινα να μην πας απο Ιταλία..... Ο Δρόμος μεσω Γιουγκοσλαβίας είναι μια χαρά.... Στο κάτω κάτω αν κάποιος φοβάται αυτα τα μέρη, ας φροντίσει να τα περάσει όταν είναι ακόμη μέρα..... Σε κάτι λιγότερο απο 2 μέρες θα φτάσεις μια χαρά στον προορισμό σου! Αν πάλι θέλεις να γνωρίσεις και τις Άλπεις τότε τι να σου πω.... Πάνε απο Ιταλία...
apavlidis2
04-09-07, 15:42
Γιατί κινδυνεύεις να φθάσεις με τα πόδια Νορβηγία.
Δεν είναι ακόμα ασφαλής η περιοχή των Βαλκανίων.
Δυστυχώς...
Όπως λένε και οι άλλοι φίλοι δεν το πιστεύω αυτό. Ο δρόμος είναι μία χαρά και τα επίπεδα ασφάλειας επίσης. Θέλω να πω ότι όχι μόνο είσαι ασφαλής αλλά νιώθεις και ασφαλής.
Μάλλον θα πάω μέσω Βενετίας, τελικά, αφού το κόστος είναι 128 ευρώ και γλυτώνεις την κούραση και τις βενζίνες σχεδόν 1000 χμ.
Και κάτι άλλο. Επειδή θα περάσω το χειμώνα στη Νορβηγία ξέρει κανείς ακριβώς τι παίζει με τα χειμερινά ελαστικά. (Κυρίως αν είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα και αν θα βρω μεταχειρισμένα).
Παρεμπιπτόντως, βρήκα και ένα αρκετά ενδιαφέρον άρθρο σχετικό με ταξίδι με αυτοκίνητο στο εξωτερικό το οποίο παραθέτω παρακάτω για όσους ενδιαφέρονται.
http://new.e-go.gr/auto/article.asp?catid=7066&subid=2&pubid=545300
Χρήσιμες πληροφορίες για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν με αυτοκίνητο (είτε το δικό τους είτε να ενοικιάσουν) στις χώρες της Ευρώπης, δίνει η ΕΛΠΑ στην προσπάθεια διευκόλυνσης των οδηγών.
Περισσότερες τουριστικές πληροφορίες για όλους τους ευρωπαϊκούς προορισμούς αλλά και για τη χώρα μας, παρέχει το Τουριστικό Τμήμα της ΕΛΠΑ (τηλ: 901. 124-1600).
Τα έγγραφα που πρέπει να έχετε:
Διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου
Παρά το ότι έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ των περισσοτέρων κρατών της ΕΕ (συνθήκη Σένγκεν) χρήσιμο είναι να έχετε μαζί σας διαβατήριο ή ταυτότητα νέου τύπου (υποχρεωτικά για να για να ταξιδέψετε στην Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο) που μπορεί να ζητηθούν για να αποδείξετε στοιχεία της ταυτότητάς σας. Τα παιδιά πρέπει να έχουν δικό τους διαβατήριο ή ταυτότητα εκτός αν το όνομά τους είναι καταχωρημένο στο δικό σας διαβατήριο.
-Καλό είναι επίσης να έχετε μαζί την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης (εκδίδεται από το φορέα ασφάλισή σας).
Θεωρήσεις/ VISAS:
Όταν ταξιδεύετε εντός της ΕΕ ως υπήκοος χώρας της ΕΕ, της Ισλανδίας, του Λιχτενστάιν και της Νορβηγίας, δεν χρειάζεται θεώρηση. Υπάρχουν όμως πολλές άλλες χώρες των οποίων οι υπήκοοι δεν χρειάζονται θεώρηση όταν επισκέπτονται χώρα της ΕΕ για μέγιστο διάστημα τριών μηνών. Μεταξύ αυτών των χωρών συγκαταλέγονται η Βουλγαρία και η Ρουμανία (αλλά όχι η Τουρκία), η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Περισσότερες πληροφορίες στο Τουριστικό Τμήμα της ΕΛΠΑ( τηλ: 901.124.1600) ή στην προξενική αρχή της χώρας που θέλετε να επισκεφθείτε.
Έγραφα οδηγού -αυτοκινήτου
Στις περισσότερες χώρες εκτός από την έγκυρη άδεια οδήγησης πρέπει να έχετε μαζί σας και την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.
Η άδεια οδήγησης που έχει εκδοθεί σε χώρα της ΕΕ, ισχύει στην ΕΕ. Στις περισσότερες χώρες δεν επιτρέπεται η οδήγηση σε άτομα κάτω των 18 και εάν είστε νεώτερος δεν θα μπορέσετε να οδηγήσετε σε αυτές τις χώρες ακόμη και εάν είστε κάτοχος έγκυρης άδειας οδήγησης από άλλη χώρα. Επίσης: Το όριο ηλικίας για ενοικίαση αυτοκινήτου, το 20ο έτος είναι συνήθως το κατώτατο όριο ηλικίας.
Οδική βοήθεια- Ασφάλεια αυτοκινήτου «Πράσινη κάρτα»
Σε όλες τις χώρες της ΕΕ, η ασφαλιστική σας εταιρεία σας παρέχει αυτόματα, χωρίς επιπλέον κόστος, την ελάχιστη κάλυψη αστικής ευθύνης που ορίζει η νομοθεσία. Αυτό ισχύει και στην Ισλανδία, τη Νορβηγία και την Ελβετία. Εάν έχετε πλήρη ασφαλιστική κάλυψη στη χώρα σας ελέγξετε κατά πόσον η κάλυψη αυτή ισχύει και στις μετακινήσεις σας σε άλλες χώρες.
Οδική Βοήθεια- Κάλυψη σε περίπτωση βλάβης-ατυχήματος:
Οι συνδρομητές της ΕΛΠΑ που ταξιδεύουν στην Ευρώπη απολαμβάνουν πέραν της Οδικής Βοήθειας, προνομίων και ασφαλιστικών παροχών σε περίπτωση βλάβης ή σε ατύχημα, όπως:
1. Κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής έως 3 ημέρες,
2. Επείγουσα Ιατρική βοήθεια και αερομεταφορά,
3. Δαπάνες ταξιδιού και παραμονής της οικογένειας,
4. Έξοδα επαναπατρισμού παθόντος και οικογένειας κ.ά
«ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ»:
Η «πράσινη κάρτα» της ασφάλειας δεν είναι απαραίτητη όταν ταξιδεύετε στην ΕΕ. Χρησιμεύει όμως ως διεθνώς αναγνωρισμένη απόδειξη ασφάλειας και διευκολύνει στην περίπτωση ατυχήματος την απαίτηση αποζημίωσης. Εάν δεν έχετε μαζί σας ‘’πράσινη κάρτα’’, πρέπει να έχετε το πιστοποιητικό ασφάλισής σας.
Το σύστημα της ‘’πράσινης κάρτας’’ καλύπτει περισσότερες από 43 χώρες και το διαχειρίζεται στη χώρα μας η
Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών. Από τον ασφαλιστή σας μπορείτε να ζητήσετε το Ευρωπαϊκό Έντυπο Δήλωσης Ατυχήματος, δηλαδή το τυποποιημένο έγγραφο σε πολλές γλώσσες, που σε περίπτωση ατυχήματος διευκολύνει τη «δήλωση επιτόπου».
Στην ΕΕ έχουν θεσπιστεί νέοι κανόνες οι οποίοι εξασφαλίζουν γρήγορη αποζημίωση των οδηγών αυτοκινήτου, για ατυχήματα που υφίστανται σε οποιαδήποτε περιοχή της ΕΕ. Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν τη βελτίωση της πληροφόρησης, την απλούστευση των διαδικασιών και την ταχύτερη ικανοποίηση των απαιτήσεων, καθώς και την επιβολή προστίμων σε περίπτωση καθυστέρησης των πληρωμών.
Η νομοθεσία αυτή δεν εφαρμόζεται μόνο σε ατυχήματα που συμβαίνουν στο έδαφος της ΕΕ, αλλά επίσης και σε ατυχήματα που συμβαίνουν σε τρίτη χώρα, μεταξύ δύο συμβαλλομένων μερών της ΕΕ, υπό τον όρο ότι η χώρα αυτή έχει υιοθετήσει το σύστημα της "πράσινης κάρτας".
Σήμα εθνικότητας GR
Μη λησμονήσετε να επικολλήστε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου σας το χαρακτηριστικό της χώρας μας ?GR- σε περίπτωση που οι πινακίδες σας δεν είναι ευρωπαϊκού τύπου. Διαφορετικά κινδυνεύετε με επιβολή προστίμου. Tο σήμα GR μπορείτε να προμηθευτείτε από τα Γραφεία της ΕΛΠΑ σε όλη την Ελλάδα.
Στους δρόμους της Ευρώπης
Οι βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζετε όταν οδηγείτε στην Ευρώπη:
-ΖΩΝΕΣ: Σε όλες τις χώρες της ΕΕ είναι υποχρεωτική η χρήση ζώνης ασφαλείας τόσο στα μπροστινά όσο και στα πίσω καθίσματα.
-ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ: Σε ορισμένες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και οι Κάτω Χώρες κα , έχουν προτεραιότητα στα οχήματα που έρχονται από δεξιά.
-ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση απαγορεύεται ρητά ή έμμεσα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πενταπλασιάζει τον κίνδυνο πρόκλησης θανατηφόρων ατυχημάτων. Σε ορισμένες χώρες, είναι αποδεκτή η χρήση εξοπλισμού ανοικτής ακρόασης.
-ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΑΝΑΓΚΗΣ: Σε όλη την Ευρώπη, ο αριθμός έκτακτης ανάγκης είναι το 112 (από κινητό τηλέφωνο).
-ΑΛΚΟΟΛ: Το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο οινοπνεύματος στο αίμα κυμαίνεται από 0,2 έως 0,9 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος στις περισσότερες χώρες. Σε ορισμένες όμως χώρες απαγορεύεται εντελώς η ύπαρξη οινοπνεύματος στο αίμα κατά την οδήγηση.
-Προσοχή: Η οδήγηση γίνεται στην αριστερή πλευρά του δρόμου στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα.
Διόδια
Σε πολλές χώρες όπως στην Αυστρία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία και τη Δημοκρατία της Τσεχίας, υπάρχουν διόδια. Οι οδηγοί που χρησιμοποιούν τους αυστριακούς αυτοκινητοδρόμους και τις οδούς «Α» πρέπει να τοποθετούν σε εμφανές σημείο του οχήματός το σήμα καταβολής διοδίων. Τα σήματα αυτά μπορείτε να τα αγοράσετε σε όλους τους μεγάλους μεθοριακούς σταθμούς στην Αυστρία και σε αρκετά πρατήρια καυσίμων. Στη Δημ. της Τσεχίας ισχύει παρεμφερές σύστημα αυτοκόλλητης ετικέτας (επικολλάται στο παρμπρίζ).
Όρια ταχύτητας
Το όριο ταχύτητας στους αυτοκινητοδρόμους είναι κατά 110, 120 ή 130 χλμ/ώρα και το όριο στις κατοικημένες περιοχές 50 ή 60 χλμ/ώρα. Κοιτάτε προσεκτικά τις πινακίδες για να είστε σίγουροι για το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας και για τους άλλους ειδικούς όρους που ισχύουν. Στον παρακάτω πίνακα υπάρχουν αναλυτικά τα ανώτατα όρια ταχύτητας που ισχύουν σήμερα . Σε ορισμένες χώρες τα όρια είναι χαμηλότερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές ή όταν πρόκειται για νέους οδηγούς.
Και ένα ακόμη λινκ: http://www.elpa.gr/box3.asp
ΣΤο θέμα της VISAS είναι λιγακι παλιό.....
panajotisp
07-09-07, 00:53
Μπορείς να κοιτάξεις και στο www.bloka.gr που έχει το κατάλληλο forum γι'αυτά τα θέματα.
Φιλε εγω πριν απο 2 χρονια ειχα κανει ενα μικρο τουρ στην Ευρωπη με το αυτοκινητο.Συγκεκριμενα:
Ηγουμενιτσα -> Ιταλια -> Ελβετια -> Γερμανια -> Ολλανδια -> Βελγιο -> Γαλλια -> Κυανη Ακτη -> Μονακο -> Ιταλια -> Ηγουμενιτσα
Εγω εχω να σου πω τα εξης:
1)Πρασινη καρτα βγαλε για το αυτοκινητο ουτως η αλλως ειναι τζαμπα και βγαινει αυθημερον.
2)Διαβατηριο
3)Εγω πηγα Ανκονα (ή Βενετια αν εσυ προτιμας) και θα σου το συνιστουσα, γιατι δρομοι,βενζινες,υποδομες ειναι μακραν καλλιτερες και δεν θα ηθελα να ρισκαρω το αυτοκινητο μου σε καμμια περιπτωση ασε που συνενοησαι καλλιτερα με Ιταλους και Γερμανους απο οτι με το πρωην Ανατολικο Μπλοκ.
4)Στην Σουηδια ειναι υποχρεωτικα τα χειμερινα ελαστικα με τα καρφια και οχι τα απλα χειμερινα ελαστικα που εχουμε εδω. Αν δεν κανω λαθος απο μεσα Οκτωβριου ειναι υποχρεωτικα οποτε προνοησε να εχεις λεφτα και για ενα ζευγαρι ακομα λαστιχα.
5)Μην αγχωθεις με χαρτες. Η σημανση ειναι αιωνες μπροστα σε αυτες τις χωρες και ειναι παρα πολυ δυσκολο να χαθεις. Για να φτασεις μεχρι την Σουηδια σου αρκει να ξερεις απο ποιες μεγαλες πολεις θα περασεις. Οδηγιες τυπου Microsoft Autoroute ειναι ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ.
6)Οπως ειπαν και οι αλλοι ΚΑΛΗ ΠΑΡΕΑ.
7)Κανε μια εφοδο πριν φυγεις σε κανενα σουπερ μαρκετ για μπισκοτα, χυμους, ξηρους καρπους κτλ. Πιστεψε με θα σου χρειαστουν.
8)Πολλα cd με μουσικη
9)Λεφτα θα εχεις πανω σου λιγτερα απο 100 σε διαφορα χαρτονομισματα, καμια 300αρια στις αποσκευες σου και τα υπολοιπα (και μεγαλυτερο μερος) σε διαφορα μερη στο αυτοκινητο.
Τωρα προαιρετικα για τον φοβο των Ιουδαιων κανε και μια οδικη ασφαλιση στο αυτοκινητο σου (αν δεν κανω λαθος η Express Service ισχυει και στο εξωτερικο).
Αν χιονισει κιολας μεχρι τοτε στις Αλπεις θα σου προτεινα ανεπιφυλαχτα να περασεις απο Ελβετια (35 Ευρω κοστιζει η διελευση, καθολου αλλα διοδια).
Στο κατω κατω δεν μετραει ο προορισμος αλλα το ταξιδι :oneup:
Υ.Γ. Αν θελησεις τιποτα αλλο μην διστασεις να μου στειλεις Π.Μ. ;)
....
Και κάτι άλλο. Επειδή θα περάσω το χειμώνα στη Νορβηγία ξέρει κανείς ακριβώς τι παίζει με τα χειμερινά ελαστικά. (Κυρίως αν είναι ακριβότερα από τα υπόλοιπα και αν θα βρω μεταχειρισμένα).
Στην Νορβηγία, το χειμώνα τα περισσότερα αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ελαστικά με καρφιά.
Τα χειμερινά ελαστικά άρχισαν να τα χρησιμοποιούν περισσότερο γύρω στο 2000, κυρίως για λόγους "προστασίας του περιβάλλοντος" στο Όσλο. Για να πείσει η κυβέρνηση τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα χειμερινά ελαστικά στην περιοχή του Όσλο, εισήγαγε ένα νέο φόρο για την χρήση ελαστικών με καρφιά.
Αν δεν έχεις μεγάλη εμπειρία οδήγησης σε πάγο, προτίμησε τα ελαστικά με καρφιά.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα απίστευτα καθημερινά τετακέ, που έβλεπα από τους αυτόχθονες οδηγούς του Όσλο, την πρώτη χρονιά, που άρχισαν να χρησιμοποιούν τα χειμερινά.
Σε ποιά περιοχή σκοπεύεις να πας?
Λοιπών τα τελευταία 3 χρόνια πάω Άλπεις για Snowboard (Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία).....
Πάντα πάω με αυτοκίνητο και το έχω κάνει και από Ιταλία και από Σκόπια Σερβία Βοσνία Σλοβενία κτλ κτλ..
Σου το προτείνω ανεπιφύλακτα... Από Ιταλία είναι κλασικά Ευρωπαϊκός δρόμος αλλά πληρώνεις πολλά και στο καράβι και στο διόδια…. Από τα Σκόπια δεν είναι τόσο καλά όσο από την Ιταλία αλλά δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Να έχεις μαζί σου καφεδάκι γιατί ο καφές στην Σερβία και Βοσνία ΕΙΝΑΙ ΧΑΛΙΑ... Ο δρόμος είναι μια χαρά στιλ Εγνατία και από χρόνο εγώ έκανα direct 12 ώρες σύνορα Θεσσαλονίκης Αυστρία μέσο Σκόπια κτλ κτλ....
Να έχεις πολλά 5ευρα μαζί σου για τυχόν μίζες στον δρόμο.... (εγώ έδωσα 5 ευρώ στα σύνορα με τα σκοπιά για να περάσω στο μπαμ...)
για διαμονή στην Νορβηγία τι λέτε?
τα ξενοδοχεία είναι πολύ ακριβά.
εκτός απο τα camping. γνωρίζετε κάτι?
θα παω το καλοκαίρι.
Μπύρα 0,5lt 8€ σε συνεικιακό μπαρ επαρχιακής πόλης, στο Οσλο δεν ξέρω αν είναι φτηνότεροι.
Για τιμές ξενοδοχείων google it.
Η κοίτα κάτι σε youth hostel ;)
τα youth hostel τα είδα αλλά δεν αξίζει και αυτό δεν είναι καλά.
τα camping μου φάνηκαν καλά αλλά δε ξέρω τι παίζετε
και λέω μήπως ξέρει κανείς.
Παιδιά ενα τρελλό & must site για ταξίδια στο εξωτερικό είναι το www.wikitravel.com Εχει τα παντα σχετικα με τα μερη που πρεπει να επισκεφθεις,διαμονή, φαγητό κτλ
@ ADSLgr.com All rights reserved.