Επιστροφή στο Forum : Οταν κόβεται το internet, δεν ξανασυνδέεται μόνο του.
Δοκιμάζω τις τελευταίες μέρες το νέο hap ax lite LTE6 στο σπίτι πριν το πάω στο εξοχικό.
Στο σημείο που το έχω δεν έχω καλό σήμα. Επίτηδες το έχω για να δω πως συμεριφέρεται σε κακό σήμα.
(στο σημείο που θα τοποθετηθεί έχει καλύτερο σήμα)
ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ το βρίσκω με κομμένο το ιντερνετ.
Με ένα απλό κλείσιμο-άνοιγμα του ρεύματοε ξανασυνδέεται κανονικά.
Εχει πουθενά επιλογή π.χ. αν το το σήμα δεν είναι καλό κλείσε την σύνδεση;
Και ας πούμε ότι έχασε το connection.
Δεν έπρεπε να κάνει μόνο του προσπάθειες να ξανασυνδεθεί;
Δεν έχω πειράξει, μπάντες. Στο αυτόματο το έχω.
Προσπαθώ να καταλάβω αν φταίει το mikrotik ή η SIM.
Υ.Γ. η σύνδεση κόβεται και με Apn: internet και με Αpn: internet.vodafone.gr
Εχω την 7.13.3 stable
253843
nrevenides
07-02-24, 13:02
Αν χωρίς να κάνεις restart, κλείσεις και ανοίξεις το lte interface, δεν επανέρχεται;
Μπορείς με ένα script να κάνεις restart το lte interface ή και το Mikrotik όταν δεν κάνει ping για παράδειγμα. Πιο απλά με Netwatch.
Ένας πιθανός λόγος που κολλάει, είναι και το χαμηλό σήμα. Κανονικά, θα έπρεπε να επανέρχεται μόνο του.
Η περιγραφη θυμιζει αυτο που συζηταμε εδω https://www.adslgr.com/forum/threads/1187023-New-project-5G-home?p=7536568&viewfull=1#post7536568
Αν χωρίς να κάνεις restart, κλείσεις και ανοίξεις το lte interface, δεν επανέρχεται;
Μπορείς με ένα script να κάνεις restart το lte interface ή και το Mikrotik όταν δεν κάνει ping για παράδειγμα. Πιο απλά με Netwatch.
Ένας πιθανός λόγος που κολλάει, είναι και το χαμηλό σήμα. Κανονικά, θα έπρεπε να επανέρχεται μόνο του.
Ναι αυτό θα περίμενα κι εγώ. Εχεις καμιά ιδέα πως μπορώ να το κάνω με Netwatch που λες;
nrevenides
07-02-24, 13:50
Aφού σιγουρευτείς ότι με restart το lte επανέρχεται και ότι με την εντολή
/interface lte disable lte1;
:delay 5;
/interface lte enable lte1;
ανοιγοκλείνει το lte σου, ένα απλό με Netwatch είναι το παρακάτω
/tool netwatch add comment="Restart LTE if connection is lost" disabled=no down-script="/interface lte disable lte1;\r\
\n:delay 5;\r\
\n/interface lte enable lte1;" host=8.8.8.8 http-codes="" interval=3m test-script="" timeout=40s type=icmp up-script=""
Δεν το δοκίμασα, δεν έχω πρόχειρο κάτι με lte τώρα, αλλά πρέπει να δουλεύει.
edit:
O SiB από το mikrotik forum, έχει αρκετό υλικό
Simple watchdog: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=7&t=153622&hilit=watchdog#p767767
Advance watchdog: https://forum.mikrotik.com/viewtopic.php?f=9&t=151492&hilit=watchdog#p768392
Ρίξε μία ματιά, σίγουρα θα βρεις κάτι
Οταν κοπει και μπεις με winbox το lte εχει το R αριστερα ?
Αν ναι τοτε συνεχισε και δωσε traceroute google.gr
Αν δεν το κανει σημαινει οτι χανει το dns στην επανασυνδεση.
OK χρησιμοποιήσα το UP και το DOWN που λέει στο post #46
Αν καταλαβαίνω καλά αυτά είναι για το τσεκάρισμα.
Δεν πρέπει να υπάρχει κάπου κι ένα script που να κάνει restart το LTE1 σε περίπτωση που είναι down;
- - - Updated - - -
- - - Updated - - -
Οταν κοπει και μπεις με winbox το lte εχει το R αριστερα ?
Αν ναι τοτε συνεχισε και δωσε traceroute google.gr
Αν δεν το κανει σημαινει οτι χανει το dns στην επανασυνδεση.
Δεν το είδα αυτό, έβγαλα κι έβαλα απλά το ρεύμα.
Επειδή είμαι newbie τι εννοείς δώσε traceroute google.gr ;
Θυμίζω ότι το ρουτερ θα είναι στο εξοχικό, που σημαίνει ότι πρέπει μόνο του να κάνει restart το lte1.
nrevenides
07-02-24, 15:06
OK χρησιμοποιήσα το UP και το DOWN που λέει στο post #46
Αν καταλαβαίνω καλά αυτά είναι για το τσεκάρισμα.
Δεν πρέπει να υπάρχει κάπου κι ένα script που να κάνει restart το LTE1 σε περίπτωση που είναι down;
Αυτά που σου έγραψα εγώ τα δοκίμασες;
Aφού σιγουρευτείς ότι με restart το lte επανέρχεται και ότι με την εντολή
/interface lte disable lte1;
:delay 5;
/interface lte enable lte1;
ανοιγοκλείνει το lte σου, ένα απλό με Netwatch είναι το παρακάτω
/tool netwatch add comment="Restart LTE if connection is lost" disabled=no down-script="/interface lte disable lte1;\r\
\n:delay 5;\r\
\n/interface lte enable lte1;" host=8.8.8.8 http-codes="" interval=3m test-script="" timeout=40s type=icmp up-script=""
Δεν το δοκίμασα, δεν έχω πρόχειρο κάτι με lte τώρα, αλλά πρέπει να δουλεύει.
Σέταρα το δικό σου (όντως ανοιγοκλείνει το lte) και θα σε ενημερώσω. Λογικά θα δείξει αύριο. Σ' ευχαριστώ :oneup:
nrevenides
07-02-24, 16:09
Να 'σαι καλά. Εγώ θα σου πρότεινα (εφόσον ανοιγοκλείνει ο κανόνας το lte), να κάνεις disable τον κανόνα στο Netwatch (αν έφτιαξες), να περιμένεις "με το καλό" να στο ξανακάνει,
δες αυτά που σου έγραψε ο BillyVan μήπως και βρεθεί και ο λόγος που στο κάνει και μετά το κάνεις enable και βλέπεις αν θα στρώσει.
Γενικά έτσι δουλεύουν τα mikrotik; Αν για κάποιο λόγο κοπεί το internet μένουν εκεί κολλημένα;
nrevenides
07-02-24, 16:23
"Γενικά" φυσικά και όχι. Κανένα router αν κοπεί το internet δεν μένει κολλημένο. Προφανώς και υπάρχει κάποιος λόγος -καλό θα ήταν να βρεθεί- αλλά τα πράγματα
δεν είναι τόσο απλά, αν για wan χρησιμοποιείς κινητή τηλεφωνία. Πχ και πρόβλημα να έχει ο πάροχος κάποια στιγμή, δεν θα το μάθεις, και η sim κάρτα σου να "κάνει νερά", δύσκολο να το καταλάβεις,
υπάρχουν πολλοί λόγοι και θέλει ψάξιμο.
Κάνε και ένα check αν έχει κανένα νεότερο firmware το LTE (από το winbox interfaces > lte1 > Cellular > κουμπί Check Firmware)
Ναι ήμουν ένα firmware πίσω στο LTE. Το έκανα αναβάθμιση.
Έκανα disable το Νetwatch και περιμένω τώρα να δω πότε θα ξανακολλησει. Θα ενημερώσω.
Edit: έσβησα επισης τον δεύτερο κανόνα που είχα στο LTE/apn: internet.vodafone.gr και άφησα το default με apn: internet.
nrevenides
07-02-24, 16:57
:oneup:
Για τον 2ο κανόνα στο LTE/apn που γράφεις και 22 κανόνες να έχεις εκεί, ένα χρησιμοποιεί, αυτόν που έχεις ορίσει στο Interface > lte1 > General > APN Profile
Ναι το ξέρω, αλλά έλεγα μην τυχόν δει ότι δεν δουλεύει με τον πρώτο και από μόνο του πάει στον δεύτερο.
Ενημερωτικά και τα δύο apn δουλεύουν στην Vodafone.
Μετά από τόσες μέρες ενημερώνω ότι δουλευει ρολόι. Ισως να το έφτιαξε το update του LTE που έκανα.
Τα είδατε τα άσχημα νέα ε;
https://techmaniacs.gr/apokleistiko-cosmote-apisteyti-exelixi-me-katargisi-ton-extra-sim-se-ola-ta-symvolaia/
nrevenides
13-02-24, 23:32
Μετά από τόσες μέρες ενημερώνω ότι δουλευει ρολόι. Ισως να το έφτιαξε το update του LTE που έκανα.
Πιθανώς, είναι τόσοι οι πιθανοί λόγοι όμως, που μπορεί να μην μάθεις ποτέ.
Τα είδατε τα άσχημα νέα ε;
https://techmaniacs.gr/apokleistiko-cosmote-apisteyti-exelixi-me-katargisi-ton-extra-sim-se-ola-ta-symvolaia/
Ευτυχώς που πρόλαβα και πήρα!
Δυστυχώς ξανασυνεβη σήμερα. Δεν μπορώ να δω και το log , είναι στο εξοχικο.
Τέρμα η πλάκα ,αγοράζω TPlink Mr600
Απαράδεκτο να κολλάει και να ξεκολλάει μόνο με restart. Να βράσω και τα δεκαδες menu και όλες τις αλχημείες τα script. Μηδέν αξιοπιστια.
Μηδέν αξιοπιστια
Διαφωνω αλλα κανε αυτο που νομίζεις.
Η εμπειρία μου 2 εβδομάδες με mikrotik εμένα αυτό μου δείχνει πάντως.
Ένα 4G ρούτερ ήθελα να βάλω την καρτούλα μου μέσα και να το αφήσω ξεχασμένο στο εξοχικό μέχρι να καεί. Που σημαίνει αν μη τι άλλο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παγώσει (εκτός διακοπής ρεύματος)
Γνωστοί μου με TPlink ούτε καν τα έχουν ακουμπήσει μου λένε.Ξεχασμενα σε μια γωνία τα έχουν.
Εγώ ήθελα να το παίξω programmer και fine tuning κι ένα σωρό γραφικά, για να κάνω μια απλούστατη δουλειά χωρίς απαιτήσεις.
Γιατί δεν στέλνεις ένα email στη μαμά εταιρεία με το θέμα που αντιμετωπίζεις; Είναι εξυπηρετικοί. support@mikrotik.com
Λογικά θα σου ζητήσουν και supout το οποίο θα τους το στείλεις όταν αποκτήσεις πρόσβαση στο router. Αν πάει κάποιος άλλος πριν από σένα και κατέχει τα βασικά πες του να συνδέσει το router σ'ένα laptop και ν'ανοίξει anydesk. Internet να πάρει από το hotspot του κινητού του.
Ένα 4G ρούτερ ήθελα να βάλω την καρτούλα μου μέσα και να το αφήσω ξεχασμένο στο εξοχικό μέχρι να καεί. Που σημαίνει αν μη τι άλλο δεν πρέπει για κανέναν λόγο να παγώσει (εκτός διακοπής ρεύματος)
Γνωστοί μου με TPlink ούτε καν τα έχουν ακουμπήσει μου λένε.Ξεχασμενα σε μια γωνία τα έχουν.
Εγώ ήθελα να το παίξω programmer και fine tuning κι ένα σωρό γραφικά, για να κάνω μια απλούστατη δουλειά χωρίς απαιτήσεις.
Για απομακρυσμενους χώρους που δεν έχεις φυσική πρόσβαση, καλό θα ήταν να βάζεις και ένα script να κάνει reboot κάθε μέρα ή κάθε εβδομάδα γιατί δεν ξέρεις τί ακριβώς θα κολλήσει.
Ίδιο πρόβλημα είχα και εγώ και το έχω reboot κάθε ημέρα τα ξημερώματα, ώστε αν κολλήσει κάτι από το modem να επανέλθει την επόμενη φορά.
Υπάρχει κάπου εύκαιρο το script αυτό; Μ'ενδιαφέρει και μένα.
Στο scheduler κάνεις add
Το interval είναι ο ενδιάμεσος χρόνος που θέλεις να είναι το script και εκεί που λέει on event γράφεις/system reboot
Άσε επιλεγμένο μόνο το reboot από το policy και τελείωσες
Το να εχεις παραπονα το καταλαβαινω.
Αλλα οπως ειπες ολα ξεκινησαν απο το οτι αποφασισες να κανεις κατι διαφορετικο απ τους φιλους σου ενω εκεινοι ηταν ευχαριστημενοι.
Παρε ενα tplink κι εσυ.
Δεν ειναι τα Μικροτικ για σενα.
Υπάρχει κάπου εύκαιρο το script αυτό;
Ανοιγεις τερμιναλ
1. Απλο reboot καθημερινο 4 το πρωι.
/system scheduler add interval=1d name=Reboot on-event="/system reboot" policy=ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive,romon start-date=2023-02-19 start-time=04:00:00
2. Reboot αν χασει το ιντερνετ
/system scheduler add interval=5m name="No Internet reboot" on-event=":if ([/ping address=8.8.8.8 count=10 interface=ether1 size=50]=0) do={\r\
\n\t:log error \"INTERNET DOWN\";\r\
\n\t/system/reboot}" policy=ftp,reboot,read,write,policy,test,password,sniff,sensitive,romon start-date=2023-02-19 start-time=13:46:53
Προσεξε το interface που εχεις εσυ.
Παραπανω εγω το ιντερνετ το εχω απο την eth1 αν εσυ εχεις lte πρεπει να βαλεις interface=lte1
Καλο ειναι να τα δοκιμασεις πρωτα οταν εισαι στο χωρο και οχι απομακρυσμενα.
nrevenides
19-02-24, 17:43
Δυστυχώς ξανασυνεβη σήμερα. Δεν μπορώ να δω και το log , είναι στο εξοχικο.
Τέρμα η πλάκα ,αγοράζω TPlink Mr600
Απαράδεκτο να κολλάει και να ξεκολλάει μόνο με restart. Να βράσω και τα δεκαδες menu και όλες τις αλχημείες τα script. Μηδέν αξιοπιστια.
Χωρίς παρεξήγηση, αλλά αν από όσα γράψαμε όλοι παραπάνω για να σε βοηθήσουμε (και εσύ δοκίμασες 1-2) σου έμεινε ότι κάνουμε "αλχημείες" με τα script για να λειτουργούν τα mikrotik, κακώς δεν έχεις ήδη πάρει TP-Link που δουλεύει χωρίς προβλήματα, όπως σε διαβεβαίωσαν οι φίλοι σου και κακώς δεν άκουσες. Το ότι με εμπειρία 2 εβδομάδων κατέληξες στο συμπέρασμα ότι τα mikrotik έχουν μηδέν αξιοπιστία, ενδιαφέρον.
Προφανώς δεν είναι για εσένα τα mikrotik.
Τρόποι για να λύσεις το πρόβλημα σου, υπάρχουν αρκετοί, αν όμως δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς, κανένας.
Και σε απομακρυσμενα εξοχικα, μην υποτιμαμε εναν μηχανικο χρονοδιακοπτη που να κοβει το ρευμα καθε βραδυ στις 4 το πρωι για μια εγκοπη. Σωζει.
μην υποτιμαμε εναν μηχανικο χρονοδιακοπτη
Σωστος!
nrevenides
20-02-24, 03:09
Και σε απομακρυσμενα εξοχικα, μην υποτιμαμε εναν μηχανικο χρονοδιακοπτη που να κοβει το ρευμα καθε βραδυ στις 4 το πρωι για μια εγκοπη. Σωζει.
Εννοείται! Και αν θες περισσότερες επιλογές και δεν σε πειράζει να ξοδέψεις κάτι παραπάνω, δίνεις 10€ και παίρνεις ψηφιακό, με down time στον εξοπλισμό 1 λεπτό και επιπλέον scheduler...
Ο οποιος ομως κινδυνευει να κολλησει :) πχ αν φαει κανα spike, αν κανει reset και χασει το "προγραμμα" κλπ.
nrevenides
20-02-24, 10:13
Ο οποιος ομως κινδυνευει να κολλησει :) πχ αν φαει κανα spike, αν κανει reset και χασει το "προγραμμα" κλπ.
Μπορεί, δεν μου έχει τύχει. Επειδή ο ψηφιακός δουλεύει με μπαταρία, είναι σχετικά safe σε spikes από ρεύμα, ο μηχανικός (τεχνικά) είναι πιο ευαίσθητος, έχει ένα πολύ μικρό πηνίο για το μηχανισμό του.
Πάντως σε δεκάδες απομακρυσμενα σημεία, ρουτεράκια κλπ έχω αλλάξει, χρονοδιακοπτη (αναλογικο/ψηφιακό) ποτέ.
Life saver εργαλείο!
Χωρίς παρεξήγηση, αλλά αν από όσα γράψαμε όλοι παραπάνω για να σε βοηθήσουμε (και εσύ δοκίμασες 1-2) σου έμεινε ότι κάνουμε "αλχημείες" με τα script για να λειτουργούν τα mikrotik, κακώς δεν έχεις ήδη πάρει TP-Link που δουλεύει χωρίς προβλήματα, όπως σε διαβεβαίωσαν οι φίλοι σου και κακώς δεν άκουσες. Το ότι με εμπειρία 2 εβδομάδων κατέληξες στο συμπέρασμα ότι τα mikrotik έχουν μηδέν αξιοπιστία, ενδιαφέρον.
Προφανώς δεν είναι για εσένα τα mikrotik.
Τρόποι για να λύσεις το πρόβλημα σου, υπάρχουν αρκετοί, αν όμως δεν έχεις διάθεση να ασχοληθείς, κανένας.
Καμιά παρεξήγηση. Αλλοίμονο. Εγώ δεν είμαι κολλημένος με καμιά μάρκα, μόνο με την λειτουργικότητα είμαι κολλημένος. Επειδή Κι εγώ είμαι λίγο πειραχτήρι γι αυτό αποφάσισα να πάω σε mikrotik (ούτε καν την ήξερα σαν μάρκα) για να κάνω το κατιτίς παραπάνω. Το να προσπαθούμε να δουλέψει μια συσκευή (όπως θα έπρεπε να δουλεύει χωρίς να το ακουμπάς) , με scriptάκια φυσικά και το θεωρώ αλχημείες και μηδέν αξιοπιστία.
Είναι παράλογο αυτό που λέω;
Παρακάλεσα χτες το απόγευμα έναν γείτονα πήγε και ανοιγοκλεισε την ασφάλεια από το ρολόι έξω, δούλεψε κανονικά. Αυτή την στιγμή πάλι δεν έχω internet. Ξανακόλλησε !! Θεωρώ ότι πέτυχα σε ελλατωματικό προϊόν και φυσικά δεν έχω καμιά όρεξη να ξαναγοράσω το ίδιο. Παρήγγειλα ήδη το TP Link. Αν κολλήσει κι αυτό, θα πάω να αλλάξω sim.
Δεν εχεις σκεφτει την περίπτωση των εργασιων του παρόχου...
Σε πολλες περιοχες αυτες τις ημέρες γινονται εργασιες και συμβαινει συχνα αυτο που περιγράφεις.
Αν εβαζες και δοκιμαζες αυτα που σου ειπαμε θα το ειχες λυσει το προβλημα σου.
Εισαι 100% σιγουρος οτι κολλαει το 4G?
Μηπως δεν επανασυνδεεται το VPN?
Τελος οι αλχημιες που λες ειναι που μας εκαναν να αγαπησουμε τα Μικροτικ...ειναι ενας ελβετικος σουγιας τα προιοντα αυτα.
Μπορει ειναι ο παροχος.
Πριν μηνες κολλαγαν ταυτοχρονα, αργα τη νυχτα τοσο η συνδεση του mu5001 οσο και ενα on the spot σε συναγερμο με data στην ιδια κεραια.
Το μεν mu5001 ηθελε connect disconnect απο το webif, ο δε συναγερμος , restart.
Αν δεν ηταν και τα δυο μαζι, θα ειχα αλλαξει συναγερμο.
Ναι μαζί σας. Ας πούμε ότι φταίει ο πάροχος και πέφτει το σήμα. Δεν έπρεπε ο ελβετικός σουγιάς να προσπαθεί συνέχεια να ξανασυνδεθει από default; Μιλάμε για το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχει ένα LTE modem.!! Ζηταω κάτι παράλογο;
Τέλος πάντων δεν έχει άλλο νόημα για μένα πλέον. Ήλθον, είδον και απήλθον.
Ειναι σαν να λες μου εσβησε ο κινητηρας του αυτοκινητου γιατι εμεινε απο καυσιμο και με το που βαζω βενζινη δεν αναβει μονος του.
Ήλθον, είδον και απήλθον.
Πολυ σωστα το ειπες.
- - - Updated - - -
Μιλάμε για το βασικότερο πράγμα που πρέπει να έχει ένα LTE modem.
Σε αυτο επανω προσπαθησαμε να βοηθησουμε.
Και σε μας εχει συμβει και με τους τροπους που σου ειπαμε το ξεπερναμε.
*) lte - added redial timer when the MBIM modem fails to register or does not receive APN activation notification;
Στην 7.14.rc2 προσθεσαν το παραπανω που υπαρχει ενα ενδεχομενο να μη χρειαζεται το σκριπτ για την επανασυνδεση.
Ισως ηταν και καποιο bug στην 7.13 δεν το γνωριζω.
Συμπληρωνω επειδη το ειδα να το γραφουν οτι το συγκεκριμενο Ax Lite LTE6 εχει bug στο μοντεμ του
Γιατι κι αλλος το ρωτησε.
*) lte - added redial timer when the MBIM modem fails to register or does not receive APN activation notification;
Does this solve the current issues with Fibocom FG621-EA FW version 05 (Ax Lite LTE) ?
Οποτε ο φιλος εχει ενα δικιο γιατι φαινεται οτι επεσε σε προβληματικη σειρα προιοντος.
Και επισημα η αναγνωριση του προβλήματος
Does this solve the current issues with Fibocom FG621-EA FW version 05 (Ax Lite LTE) ?
Unfortunately no, we have found a regression in the 05 FW that would lead to the lte interface to not show up in some cases, for now the version is removed from the upgrade server and a downgrade to 04 is recommended.
Προσοχη γιατι και τα νεα SXT lte6 εχουν το ιδιο μοντεμ
Στο δικό μου LTE6 δεν έχει πέσει ακόμα κάτι, last link down feb 20 λέει, και είναι προσβάσιμο χωρίς να έχω κάνει κάτι.
@ ADSLgr.com All rights reserved.