PDA

Επιστροφή στο Forum : Η Alibaba ισχυρίζεται ότι θα λανσάρει έναν επεξεργαστή RISC-V επιπέδου server φέτος



deniSun
20-03-24, 22:38
Το ερευνητικό τμήμα της Alibaba, η Ακαδημία Damo, ανακοίνωσε πρόσφατα την επέκταση των προσπαθειών της σε RISC-V, η οποία περιλαμβάνει τον υπολογιστικό πυρήνα Xuantie C907 και τον επεξεργαστή Xuantie C930 για κέντρα δεδομένων, σύμφωνα με το Sohu (https://www.sohu.com/a/764141143_121200023). Ο επεξεργαστής επιπέδου διακομιστή αναμένεται να κυκλοφορήσει φέτος, αναφέρει το The Register (https://www.theregister.com/2024/03/20/alibaba_c930_riscv/).

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους οι κινεζικές εταιρείες μπορούν να παρακάμψουν τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ (https://www.tomshardware.com/tech-industry/manufacturing/china-commerce-minister-frustrated-by-us-interfering-in-international-lithography-exports-via-third-countries) όσον αφορά τις τεχνολογίες υπολογιστών υψηλών επιδόσεων και τεχνητής νοημοσύνης είναι η ανάπτυξη δικών τους επεξεργαστών για AI και HPC με βάση τους δικούς τους πυρήνες (με βάση την αρχιτεκτονική συνόλου εντολών RISC-V ή ISA). Το τμήμα τσιπ T-Head της Alibaba ήταν μία από τις πρώτες εταιρείες που συνειδητοποίησαν τις δυνατότητες της ISA RISC-V πριν από μερικά χρόνια - οπότε έχει πλέον αρκετή εμπειρία με την τεχνολογία.

Η T-Head παρουσίασε τον πρώτο επεξεργαστή Xuantie C910 που βασίζεται σε RISC-V για συστήματα-πελάτες πριν από περίπου δύο χρόνια και η Alibaba πωλεί εδώ και λίγο καιρό υπολογιστές που βασίζονται σε αυτή τη CPU. Για κάποιο λόγο, ο επεξεργαστής δεν αναφέρεται πλέον στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Ο ίδιος πυρήνας C910 χρησιμοποιείται για τον ελεγκτή SSD PCIe Gen5 Zhenyue 510 enterprise-class της εταιρείας, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για διάφορες μονάδες δίσκου.

Τώρα ο επεξεργαστής T-Head Xuantie 930 θα τροφοδοτεί διακομιστές, συμπεριλαμβανομένων των μηχανημάτων που εκτελούν φορτία τεχνητής νοημοσύνης - αν και μένει να δούμε αν η Alibaba σκοπεύει να τους χρησιμοποιήσει για τα κέντρα δεδομένων cloud της ή για κάτι άλλο.

Επιπλέον, η μονάδα τσιπ της Alibaba, η T-Head, σκοπεύει να παρουσιάσει τη μονάδα υπολογισμού μήτρας Xuantie 907, αν και δεν είναι σαφές αν έχουμε να κάνουμε με ένα ξεχωριστό SoC για datacenter για φορτία εργασίας AI ή με έναν πυρήνα IP που μπορεί να προστεθεί σε έναν άλλο επεξεργαστή, ας πούμε, στον Xuantie 910 ή στον Xuantie 930.

"Καθώς η ζήτηση για νέα υπολογιστική ισχύ αυξάνεται κατακόρυφα, η ανάπτυξη του RISC-V υφίσταται μια μεταμόρφωση και πρόκειται να εισέλθει σε μια περίοδο έκρηξης των εφαρμογών", δήλωσε ο Zhang Jianfeng, πρόεδρος της Ακαδημίας Damo. "Η Ακαδημία Damo θα συνεχίσει να αυξάνει τις επενδύσεις της σε Ε&Α και τη συνδημιουργία οικοσυστήματος στον τομέα RISC-V, προωθώντας τη συνεργατική καινοτομία και την ανάπτυξη της βιομηχανίας στα ανώτερα και κατώτερα στάδια".

Δεδομένου ότι η εγγενής τεχνολογία RISC-V είναι ζωτικής σημασίας για τις κινεζικές εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν τους περιορισμούς των εξαγωγών των ΗΠΑ, αναπτύσσεται πολύ γρήγορα στην Κίνα. Ως αποτέλεσμα, οι εταιρείες υλικού και λογισμικού συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ένα ανταγωνιστικό οικοσύστημα γύρω από αυτό το ISA, σημειώνει η έκθεση της Sohu.

πηγή (https://www.tomshardware.com/pc-components/cpus/alibaba-claims-it-will-launch-a-server-grade-risc-v-processor-this-year?utm_campaign=socialflow&utm_medium=social&utm_source=twitter.com) via DeepL

@ ADSLgr.com All rights reserved.