Επιστροφή στο Forum : Cosmote Fiber - Speedport plus 2 πίσω από OPNSense: Μια βοήθεια για τηλεφωνία
Καλησπέρα,
Έχω στήσει επιτυχώς το OPNSense και το συνέδεσα απευθείας στο ΝΟΚΙΑ ΟΝΤ. Πήρε ΙΡ κανονικά και το Internet εσωτερικά παίζει χωρίς πρόβλημα.
Σε μια ελεύθερη θύρα του OPNSense έστησα ένα lan, ξεχωριστό και απομονωμένο από τα άλλα δύο subnets, και προσπαθώ εδώ και αρκετή ώρα να ρυθμίσω το speedport ώστε να δώσει τηλεφωνία.
Έχω δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς από τις ρυθμίσεις του WAN, στο HSI_VOICE_MGNT, FWA_HSI_MGTN, FWA_VOICE
Προφανώς χωρίς επιτυχία. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Speedport plus2 όσον αφορά την τηλεφωνία;
- - - Updated - - -
Τελικά δούλεψε.
Για όποιους ενδιαφέρονται, η διαδικασία ήταν τελικά απλή. Έστησα το speedport να κάνει double nat (ούτως ή άλλως μέχρι τώρα το μόνο που έκανε ήταν να σερβίρει το guest δίκτυο και το τηλέφωνο).
Πιο λεπτομερέστατα τα βήματα ήταν τα εξής:
1) Στο HSI_VOICE_MGNT interface κάτω από το Internet->WAN, έθεσα VLANID = 0, Connection Type = DHCP. PPPoE passthrough disabled
2) Στο FWA_HSI_MGNT επίσης VLAN ID = 0, Connection Type = DHCP κ απενεργοποίησα όλες τις LAN
Έπαιξε κανονικά. Αν έχετε κάποια ένσταση, εδώ είμαστε.
To speedport παίρνει "WAN IP" από το opnsense και σερβίρει σε άλλο range στο δικό του wifi -> άρα double nat
Εγραψες περι τηλεφωνιας.
Βαλε ενα ap για το wifi. σαφως καλυτερο απο το μπρικι
Δεν το χρησιμοποιω, παρα μονο σα guest δικτυο. Την περισσοτερη ωρα ειναι κλειστο γενικα.
menthol1979
13-05-24, 09:42
Να ρωτήσω στο Opnsense γιατί έστησες απομονωμένο δίκτυο για το Speedport? Γιατί ας πούμε δεν το έβαλες στο ίδιο με τις υπόλοιπες συσκευές; Θέλω να ανοίξω το ίδιο θέμα αλλά για ΖΤΕ1600 πίσω από UDMP...
Ο βασικός λόγος είναι ότι θα συνδεόταν φυσικά πάνω στο OPNSense σε μία από τις μη χρησιμοποιούμενες θύρες του. Από τη στιγμή που θα το συνέδεα απευθείας στο OPNSense και θα έμπαινα στη διαδικασία ρυθμίσεων, είπα να το απομονώσω κιόλας. Κάπου άκουσα (χωρίς να το έχω διασταυρώσει) ότι στο παρελθόν διάφορα ISP routers έχουν βρεθεί στο στόχαστρο επιθέσεων. Δεν έχω ακούσει κάτι για το συγκεκριμένο αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να βρεθεί και πού. Οπότε ένας ακόμη λόγος.
Οταν το βαζεις πισω απο το nat του sense παυει να ειναι εκτεθειμενο στο internet, οπότε και τρυπιο να ειναι λιγη σημασια εχει.
Ο μονος λογος να το απομονωσεις ειναι αν πιστευεις οτι ειναι trojan horse του isp...
kavasilaios
24-05-24, 18:22
Καλησπέρα,
Έχω στήσει επιτυχώς το OPNSense και το συνέδεσα απευθείας στο ΝΟΚΙΑ ΟΝΤ. Πήρε ΙΡ κανονικά και το Internet εσωτερικά παίζει χωρίς πρόβλημα.
Σε μια ελεύθερη θύρα του OPNSense έστησα ένα lan, ξεχωριστό και απομονωμένο από τα άλλα δύο subnets, και προσπαθώ εδώ και αρκετή ώρα να ρυθμίσω το speedport ώστε να δώσει τηλεφωνία.
Έχω δοκιμάσει διάφορους συνδυασμούς από τις ρυθμίσεις του WAN, στο HSI_VOICE_MGNT, FWA_HSI_MGTN, FWA_VOICE
Προφανώς χωρίς επιτυχία. Υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει σχετικά με τις ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο Speedport plus2 όσον αφορά την τηλεφωνία;
- - - Updated - - -
Τελικά δούλεψε.
Για όποιους ενδιαφέρονται, η διαδικασία ήταν τελικά απλή. Έστησα το speedport να κάνει double nat (ούτως ή άλλως μέχρι τώρα το μόνο που έκανε ήταν να σερβίρει το guest δίκτυο και το τηλέφωνο).
1) Στο HSI_VOICE_MGNT interface κάτω από το Internet->WAN, έθεσα VLANID = 0, Connection Type = DHCP. PPPoE passthrough disabled
2) Στο FWA_HSI_MGNT επίσης VLAN ID = 0, Connection Type = DHCP κ απενεργοποίησα όλες τις LAN
Ένα μεγάλο ευχαριστώ thama, γιατί βρέθηκα σε παρόμοια κατάσταση. έβαλα Cosmote Fiber πρόσφατα και σύνδεσα το ΝΟΚΙΑ ΟΝΤ απευθείας πάνω στο pfsense μου με PPPOE κλήση απευθείας μέσω VLAN 835.
Αλλά έψαχνα πως να κανω την τηλεφωνία να δουλέψει πίσω από το pfsense και δεν υπάρχει αρκετό documentation για το Speedport plus 2.
Έκανα τις αλλαγές που έγραψες και έπαιξε απευθείας.
Thanks!
SpiritCrusher
31-05-24, 11:59
Καλημέρα ,
Έχετε κανει κάτι αντίστοιχο με fritzbox 7530?
Αρα ετσι κανεις ενα μονο PPPoE στον παροχο?
Ρωταω επειδη η cosmote αρχιζει κ σου δινει nat ips σε περιπτωση που ζητησεις πανω απο μια με πολλαπλα PPPoE
Αρα ετσι κανεις ενα μονο PPPoE στον παροχο?
Ναι, έτσι κάνεις μόνο ένα pppoe (το pfsense),
και η wan του isp cpe είναι dhcp client @lan-side του pfsense (εννοείται θα πάρει private ip).
Ρωταω επειδη η cosmote αρχιζει κ σου δινει nat ips σε περιπτωση που ζητησεις πανω απο μια με πολλαπλα PPPoE
Μια χαρά σε βάζει σε cg-nat και χωρίς 2ό pppoe session.
Μέχρι τώρα σε βγάζει αν το ζητήσεις, αύριο δεν θα σε βγάζει.
Και μεθαύριο μπορεί να έχεις map-e οπότε τέρμα το dual-stack και η ipv4.
Plan ahead.
Δικιο εχεις, προς το παρον εχω ζητησει κ εχω public ip οποτε θελω να μεινω στο 1 PPPoE.
Ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες
Μετά από ένα επτάμηνο (περίπου) απροβλημάτιστης λειτουργίας της τηλεφωνίας με την παραπάνω συνδεσμολογία, εδώ και 9-10 μέρες η τηλεφωνία σταμάτησε να λειτουργεί. Ότι και να δοκίμασα, δεν έπαιζε. Αναγκαστικά, επανέφερα στο speedport ττις εργοστασιακές ρυθμίσεις, και επανέφερα τη συνδεσμολογία ΝΟΚΙΑ -> Speedport -> ΟPNSENSE.
proxy IMS server: sdvims.otenet.gr
Τελικά δούλεψε.
Φίλε μου ειχα το ιδιο προβλημα και με αυτο λύθηκε! Εισαι θεος
navigatoras
08-02-25, 21:46
proxy IMS server: sdvims.otenet.gr
Αυτό που μπαίνει; έχω κι εγώ αποσυνδέσεις απο τον σερβερ της κοσμοτε κάθε μήνα σχεδόν.
πρέπει να κάνω επανεκκίνηση το τηλ κεντρο για να ξαναδουλεψει όπως πρώτα
στις ρυθμίσεις του pbx σου αλλά δεν εχει σχεση με τις αποσυνδέσεις. Αν παίζει με την ρύθμιση που έχεις τώρα (πιθανότατα "ims.otenet.gr") το αφήνεις έτσι. Αν το βάλεις sdvims πιθανόν δεν θα παίξει καθόλου.
η απαντηση μου/πρόταση ήταν προς τον συγκεκριμένο χρήστη απο Θεσσαλονίκη που γνωρίζουμε οτι έχει γυρίσει στον sdvims.
navigatoras
09-02-25, 14:16
στις ρυθμίσεις του pbx σου αλλά δεν εχει σχεση με τις αποσυνδέσεις. Αν παίζει με την ρύθμιση που έχεις τώρα (πιθανότατα "ims.otenet.gr") το αφήνεις έτσι. Αν το βάλεις sdvims πιθανόν δεν θα παίξει καθόλου.
η απαντηση μου/πρόταση ήταν προς τον συγκεκριμένο χρήστη απο Θεσσαλονίκη που γνωρίζουμε οτι έχει γυρίσει στον sdvims.
ok, ευχαριστώ!
Σωστά υπόθεσες, με ims.otenet.gr παίζει
Με την συνδεσμολογία αυτή υπάρχει κάποιος τρόπος να συνδεθείς με το GUI του Cosmote router εκτός από τον προφανή (να συνδεθείς απευθείας πάνω στις LAN του);
@ ADSLgr.com All rights reserved.