PDA

Επιστροφή στο Forum : Η VESA κυκλοφορεί την έκδοση DisplayHDR 1.2



deniSun
09-05-24, 23:21
Η Ένωση Προτύπων Ηλεκτρονικής Βίντεο (VESA®) ανακοίνωσε σήμερα ότι δημοσίευσε μια σημαντική ενημέρωση της ευρέως αποδεκτής προδιαγραφής δοκιμής συμμόρφωσης οθονών και οθονών υψηλής απόδοσης (DisplayHDR), η οποία εγκαινίασε το πρώτο πλήρως ανοικτό πρότυπο της βιομηχανίας οθονών που καθορίζει την ποιότητα του υψηλού δυναμικού εύρους (HDR). Η επικαιροποιημένη προδιαγραφή, DisplayHDR έκδοση 1.2, περιλαμβάνει σημαντικά αυστηρότερες απαιτήσεις επιδόσεων, μεταξύ άλλων για τη φωτεινότητα, τη γκάμα χρωμάτων και το βάθος bit, καθώς και αρκετές νέες απαιτήσεις δοκιμών για την ακρίβεια χρωμάτων, την αναλογία αντίθεσης, τα επίπεδα μαύρου και το τρεμόπαιγμα υποτίτλων, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία των οθονών.

Οι εταιρείες μπορούν να αρχίσουν να πιστοποιούν προϊόντα σύμφωνα με τη νέα προδιαγραφή DisplayHDR 1.2 από σήμερα. Επιπλέον, η VESA θα συνεχίσει να επιτρέπει την πιστοποίηση προϊόντων σύμφωνα με την προηγούμενη προδιαγραφή DisplayHDR 1.1 μέχρι το τέλος Μαΐου 2025 για τις οθόνες και τον Μάιο 2026 για τους φορητούς υπολογιστές, ώστε να επιτραπεί η χρήση προϊόντων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και έχουν σχεδιαστεί για να πληρούν την προηγούμενη προδιαγραφή. Μέχρι σήμερα, περισσότερα από 3000 μοντέλα οθονών έχουν πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο DisplayHDR.

Η VESA θα παρουσιάσει προϊόντα πιστοποιημένα σύμφωνα με τη νέα προδιαγραφή DisplayHDR 1.2, καθώς και άλλα πρότυπα VESA, στο συμπόσιο και την έκθεση Display Week στο Σαν Χοσέ, Καλιφόρνια, στις 14-16 Μαΐου 2024 στο περίπτερο VESA #129 στο San Jose Convention Center.

Σύμφωνα με τον Roland Wooster, πρόεδρο της ομάδας εργασίας της VESA που είναι υπεύθυνη για το DisplayHDR, και εκπρόσωπο της ένωσης από την Intel Corp. για την τεχνολογία προβολής μπροστά από την οθόνη, "Από την προηγούμενη ενημέρωση του προτύπου DisplayHDR πριν από σχεδόν πέντε χρόνια, η βιομηχανία προβολής έχει κάνει δραματικές βελτιώσεις στην ποιότητα, διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες τιμές. Ως αποτέλεσμα, η VESA ξεκίνησε ένα σημαντικό εγχείρημα για την αναθεώρηση του προτύπου ώστε να αξιοποιήσει πλήρως αυτές τις βελτιώσεις. Είμαστε ενθουσιασμένοι που κυκλοφορούμε τη νεότερη έκδοση του προτύπου DisplayHDR -του πιο επιτυχημένου προτύπου απόδοσης της VESA για την πρόσοψη της οθόνης μέχρι σήμερα- με σημαντικές ενημερώσεις που θα συμβάλουν στην επιτάχυνση της υιοθέτησης από τη βιομηχανία οθονών τεχνολογίας αιχμής, η οποία με τη σειρά της θα επιτρέψει την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων οθονών για τους καταναλωτές".

Το DisplayHDR CTS παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2017 και έχει υποστεί αρκετές αναθεωρήσεις, ώστε να περιλαμβάνει βαθμίδες υψηλότερων επιδόσεων, νέες τεχνολογίες οθόνης και σημαντικά αυστηρότερες προδιαγραφές. Μεταξύ των ενημερώσεων με την έκδοση 1.2 του DisplayHDR περιλαμβάνονται σημαντικά αυστηρότερες απαιτήσεις χρωματικής γκάμας για βελτιωμένη χρωματική ακρίβεια. Σε αυτές περιλαμβάνεται η προσθήκη απαίτησης για χρωματική γκάμα DCI-P3 για τη βαθμίδα DisplayHDR 400, ενώ αυξάνεται επίσης η απαίτηση DCI-P3 για τις βαθμίδες 500, 600 και 1000, ώστε να είναι ισότιμες με τη βαθμίδα 1400. Το DisplayHDR 1.2 συγχρονίζει επίσης την απαίτηση βάθους χρώματος της βαθμίδας 400 με όλα τα επίπεδα επιδόσεων, ώστε να απαιτείται τουλάχιστον 8 bit + 2 bit dithering με χρήση ελέγχου ρυθμού καρέ (FRC).

255973

Επιπλέον, το DisplayHDR v1.2 βελτιώνει τη δοκιμή του επιπέδου λευκής φωτεινότητας αλλάζοντας τη δοκιμή από ένα κεντρικό τετράγωνο 10% σε μαύρο φόντο σε μια δοκιμή τετραγώνου 8 τοις εκατό με μη μαύρο φόντο. Αυτή η αλλαγή παρέχει δοκιμές όταν ολόκληρη η οθόνη φωτίζεται υπό πιο ρεαλιστικές συνθήκες- για παράδειγμα, με αναπαραγωγή ενός βίντεο HDR σε ένα παράθυρο, ενώ στο υπόλοιπο της οθόνης εμφανίζεται τυπικό περιεχόμενο οθόνης τύπου SDR. Η VESA αυστηροποίησε επίσης τις απαιτήσεις για τις δοκιμές φωτεινότητας και ακρίβειας λευκού σημείου, καθώς και επέκτεινε τη δοκιμή φωτεινότητας ώστε να περιλαμβάνει ένα ευρύτερο εύρος δοκιμών, από 1 cd/m2 έως σχεδόν το 100 τοις εκατό του επιπέδου βαθμίδας του λογότυπου.

Εκτός από τη βελτίωση και την επέκταση αρκετών δοκιμών, η VESA πρόσθεσε αρκετές εντελώς νέες δοκιμές επιδόσεων στο DisplayHDR v1.2. Σε αυτές περιλαμβάνονται:


Νέο ολοκληρωμένο τεστ χρωματικής ακρίβειας που μετρά το μέσο Delta-TP* 96 διαφορετικών χρωμάτων σε κάθε ένα από τρία διαφορετικά επίπεδα φωτεινότητας, δοκιμάζοντας την ακρίβεια χρώματος HDR για μια σειρά αντιπροσωπευτικών χρωματικών τόνων. Με αυτή τη νέα δοκιμή, η ενημερωμένη προδιαγραφή επιτρέπει μόνο σφάλμα Delta-TP 8 στα επίπεδα βαθμίδων 400, 500 και 600 και ακόμη πιο αυστηρό σφάλμα Delta-TP 6 στο επίπεδο βαθμίδων 1000 και άνω.
Νέες δοκιμές στατικού λόγου αντίθεσης που οδηγούν στις απαιτήσεις προδιαγραφών υλικού οθόνης υψηλότερου λόγου αντίθεσης σε όλα τα επίπεδα και απαιτούν επιπλέον τοπική εξασθένιση 2D στις βαθμίδες DisplayHDR 1000 και άνω.
Νέα δοκιμή μαύρου επιπέδου HDR έναντι SDR για να διασφαλιστεί η κορυφαία απόδοση μαύρου επιπέδου σε λειτουργία HDR με ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και βελτίωση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας (π.χ. σε οθόνες φορητών υπολογιστών).
Νέα δοκιμή black crush για τη μέτρηση της ακρίβειας πολλαπλών επιπέδων φωτεινότητας μαύρου για να διασφαλιστεί ότι οι οθόνες έχουν τεράστια λεπτομέρεια σκιών για τη δημιουργία ή την κατανάλωση φωτογραφιών ή βίντεο
Νέα δοκιμή τρεμοπαίγματος φωτεινότητας υποτίτλων για να διασφαλιστεί η ιδανική συμπεριφορά τοπικής εξασθένισης όταν τα επίπεδα φωτεινότητας προσαρμόζονται γρήγορα, όπως όταν οι υπότιτλοι εμφανίζονται και εξαφανίζονται αμέσως σε μια κατά τα άλλα σκοτεινή σκηνή ταινίας.


"Το HDR εξελίσσεται ταχύτατα σε βασικό χαρακτηριστικό, ειδικά για τα παιχνίδια", δήλωσε ο Greg Staten, διακεκριμένος τεχνολόγος για το χρώμα στην HP (μέλος της VESA) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της VESA. "Με την έκδοση VESA DisplayHDR 1.2 συνεχίζουμε να ανεβάζουμε τον πήχη της ποιότητας και της ακρίβειας διασφαλίζοντας ότι οι πελάτες μπορούν να εμπιστεύονται την ποιότητα των οθονών που φέρουν το λογότυπο VESA DisplayHDR".

Σύμφωνα με τον Jang Seok-ho, αντιπρόεδρο του τμήματος ανάπτυξης πληροφορικής της LG Electronics, "η LG Electronics είναι υπερήφανη που συμμετέχει στο πρόγραμμα δοκιμών και λογότυπου DisplayHDR 1.2 της VESA. Πιστεύουμε ότι η ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά οθονών θα δει ακόμη μεγαλύτερη καινοτομία χάρη στην κυκλοφορία του προτύπου DisplayHDR 1.2 από τη VESA, το οποίο έχει βελτιωμένο ρεαλιστικό χρώμα και εξαιρετικές δοκιμές καθαρότητας, προσφέροντας την ευκαιρία να παραδίδονται πιο ρεαλιστικές εικόνες σε οθόνες παιχνιδιών. Είμαστε υπερήφανοι που η επερχόμενη οθόνη gaming OLED 45GS95QE της μάρκας LG UltraGear™ είναι η πρώτη που πιστοποιείται σύμφωνα με το πρότυπο VESA DisplayHDR 1.2, διασφαλίζοντας ότι πληροί τις νέες απαιτήσεις δοκιμών και προσφέρει το υψηλότερο επίπεδο οπτικής εμπειρίας στους πελάτες. Η LG κυκλοφορεί επίσης ένα νέο μοντέλο 2024, το οποίο πιστεύουμε ότι είναι καλά εξοπλισμένο για να ανταποκριθεί στα υψηλά πρότυπα που απαιτούνται από τις δοκιμές επιδόσεων της VESA, καθώς και να ικανοποιήσει τις προσδοκίες και τις ποικίλες ανάγκες των σημερινών καταναλωτών".

Σύμφωνα με τον Vincent Chiou, εταιρικό αντιπρόεδρο, γενικό διευθυντή του Display Business Unit & πρόεδρο της επιτροπής ProArt της ASUS, "Η ASUS έχει επιδείξει σταθερά τη δέσμευσή της να προσφέρει εξαιρετικές οπτικές εμπειρίες μέσω της υιοθέτησης αυστηρών κριτηρίων απόδοσης σε πολλές από τις οθόνες υψηλής απόδοσης. Πιστεύουμε ότι αυτό το τελευταίο πρότυπο VESA DisplayHDR φέρνει σημαντικές βελτιώσεις επιδόσεων, συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης κάλυψης της χρωματικής γκάμας και της δυνατότητας των επαγγελματικών οθονών ASUS να αναπαράγουν τα χρώματα με πρωτοφανή ακρίβεια. Με την υιοθέτηση του προτύπου αναβάθμισης DisplayHDR v1.2 σε όλη τη σειρά προϊόντων μας, η ASUS διασφαλίζει ότι οι πελάτες μας θα απολαμβάνουν μια συνεπή και πρωτοποριακή εμπειρία HDR, ωθώντας την τεχνολογία μας στην πρωτοπορία του κλάδου. Η δέσμευση σε αυτή την πρόοδο όχι μόνο αντικατοπτρίζει τη συνεχή επένδυσή μας στην καινοτομία, αλλά ανοίγει επίσης ένα νέο κεφάλαιο στην οπτική εμπειρία για τους πελάτες μας".

πηγή (https://videocardz.com/press-release/vesa-announces-displayhdr-1-2-specifications-with-tighter-performance-requirements) via DeepL

@ ADSLgr.com All rights reserved.