PDA

Επιστροφή στο Forum : FTTΗ packet loss πανω από managed switches

ChriZ
11-10-24, 09:28
Καλημέρα βρε παιδιά!
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και ψάχνω για ιδέες μπας και βρω τι φταίει..
Σε μια 100άρα FTTH από κοσμοτέ έχω 10-20% packet loss μετά από 2 managed switches.
H κατάσταση έχει ως εξής:
Έχει γίνει εγκατάσταση σε ένα σημείο από την κοσμοτέ και σε αυτό το σημείο υπάρχει η πρίζα και το ΟΝΤ.
Από εκεί φεύγει ένα καλώδιο δικτύου περίπου 90 μέτρα και καταλήγει σε ένα 10Gbit managed switch. 200 μέτρα μακριά σε άλλο κτίριο υπάρχει ένα άλλο ίδιο managed switch (η μεταξύ τους διασύνδεση είναι με οπτική ίνα).
Από το managed switch φεύγει καλώδιο δικτύου και πάει στη WAN πόρτα ένος sercomm speedport plus 2.
Από το Speedport ξεκινάει ένα δίκτυο που μοιράζει σε ένα guest δίκτυο.
Αυτό το δίκτυο λοιπόν παρουσιάζει διάφορα κοψίματα και μετά από έλεγχο είδα ότι έχει σταθερά γύρω στο 10-20% packet loss.
Με έλεγχο που έγινε πάνω στο ΟΝΤ, η ταχύτητα είναι φυσιολογική.
Επίσης ακριβώς πριν την είσοδο στο πρώτο switch (μην τυχόν και έφταιγε το καλώδιο των 90 μέτρων), όλα είναι επίσης φυσιολογικά.
Μετά το δεύτερο switch και πριν την είσοδο στη WAN του speedport, η ταχύτητα πεφτει πολύ και τρώει και packet loss.
Οπότε κάτι φταίει σίγουρα από την είσοδο του πρώτου switch μέχρι την "έξοδο" του δεύτερου.
Τα switch είναι 2 10GBit Aruba Instant On 1960.΄Έχουν πάνω 2 VLAN, ένα με ID 200 (χρησιμοποιείται για να παίρνεται κάποιο backup εκεί από την άλλη μεριά) και ένα με ID 835 (FTTH)
H trunk πορτα (SFP+) περναει untagged το VLAN 200 και tagged το 835. Και στα 2 switch έχει μια πόρτα (4) που και στα δύο έχει PVID το 835 και περνάει μόνο σαν tagged το 835.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι του φταίει και έχω αυτό το packet loss.
Οποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη... :oops:

BlueChris
11-10-24, 10:10
Aruba Instant On 1960

Το μόνο που θυμάμαι στην άκρη του μυαλού μου για αυτά τα switch είναι πως έχουν θεματάκια με το RSTP και το QoS τους... βέβαια σε μεγάλες ταχύτητες και όχι σε γραμμή ίντερνετ.
Μπορείς να δεις λίγο τις ρυθμίσεις ? Αν έχεις το RSTP ενεργό, δοκίμασε να γυρίσεις σε STP γιατί και εγώ στη δουλειά που έχω mixed environment , με το RSTP γινόταν πάντα χαμός μεταξύ των HPE μου switch και των Unifi, οπότε έχω παντού δηλωμένο STP με σωστά νούμερα στα επίπεδα.
Κάνε και το QoS off αν είναι ενεργό και δοκίμασε πάλι...
Αν τίποτα δεν αλλάξει και έχεις ενεργά τα Jumbo Frames, δοκίμασε να τα κάνεις off

ChriZ
11-10-24, 10:40
Σε ευχαριστώ ρε Χρηστάρα..
Jumbo frames δεν έχει ενεργά.
Κοίταξα για το spanning tree και βλέπω ότι έχει RSTP ενεργό.
Χτες που είδα το πρόβλημα ήταν 100+ συνδεμένες συσκευες. Σε συνεχόμενο ping στα google dns κάθε 20 ping έχανε και 2-3
Πριν κάνω οποιαδήποτε αλλαγή τώρα, μπήκα μία και έβαλα πάλι ένα συνεχόμενο ping στα dns της Google.
Βλέπω είναι 130 συσκευές συνδεμένες.. Αλλά εδώ και 10-15 λεπτά δεν έχει χάσει κανένα ping..
Τι σκ@τ@ ρε γμτ.. Περίμενε να γράψω για βοήθεια και έστρωσε μόνο του, για να με περνάτε και για τρελό ρε γμτ;
Θα το παρακολουθήσω λίγο ακόμα να δω τι γίνεται και αν αρχίσει μεγαλύτερο packet loss θα απενεργοποιήσω το rstp να δω τι θα κάνει...

BlueChris
11-10-24, 10:51
Σε ευχαριστώ ρε Χρηστάρα..
Jumbo frames δεν έχει ενεργά.
Κοίταξα για το spanning tree και βλέπω ότι έχει RSTP ενεργό.
Χτες που είδα το πρόβλημα ήταν 100+ συνδεμένες συσκευες. Σε συνεχόμενο ping στα google dns κάθε 20 ping έχανε και 2-3
Πριν κάνω οποιαδήποτε αλλαγή τώρα, μπήκα μία και έβαλα πάλι ένα συνεχόμενο ping στα dns της Google.
Βλέπω είναι 130 συσκευές συνδεμένες.. Αλλά εδώ και 10-15 λεπτά δεν έχει χάσει κανένα ping..
Τι σκ@τ@ ρε γμτ.. Περίμενε να γράψω για βοήθεια και έστρωσε μόνο του, για να με περνάτε και για τρελό ρε γμτ;
Θα το παρακολουθήσω λίγο ακόμα να δω τι γίνεται και αν αρχίσει μεγαλύτερο packet loss θα απενεργοποιήσω το rstp να δω τι θα κάνει...

Θα στο πω απλά, στα γραφεία επάνω, απλά περνάω και φτιάχνει ότι πρόβλημα έχουν LOL...
πλκ κάνω... από ότι έψαξα λίγο στο νετ, έχουν θεματάκια πολλοί με αυτά τα On The Go αλλά κυρίως με jumbo packets κλπ... α ένας είχε packet loss παντού και έκλεισε το SIP ALG στο ρούτερ λέει και έφτιαξαν όλα.. κουφά πράγματα...

από firmware είσαι τελευταίο ε?

ChriZ
11-10-24, 10:59
Θα στο πω απλά, στα γραφεία επάνω, απλά περνάω και φτιάχνει ότι πρόβλημα έχουν LOL...
πλκ κάνω... από ότι έψαξα λίγο στο νετ, έχουν θεματάκια πολλοί με αυτά τα On The Go αλλά κυρίως με jumbo packets κλπ... α ένας είχε packet loss παντού και έκλεισε το SIP ALG στο ρούτερ λέει και έφτιαξαν όλα.. κουφά πράγματα...

από firmware είσαι τελευταίο ε?

To πρόβλημα δεν είναι σίγουρα του ρούτερ του οτε, γιατί χτες έγιναν και μετρήσεις με παράκαμψη του ρούτερ και χωρίς να είναι κανενας client πάνω.
Και όπως είπα, πριν τα switch η γραμμή ήταν καμπάνα, μετά είχε τρελό packet loss
Τα switch έχουν το τελευταίο firmware, ναι..

- - - Updated - - -

Σε 3078 πακέτα τώρα, έχασε 11..
Θα δοκιμάσω να κάνω disable μόνο στις πόρτες του 835 το STP, να δω τι συμπεριφορά θα έχει.

BlueChris
11-10-24, 11:03
Μετά από reboot των switch, το πρόβλημα υπάρχει? αυτό θα μας δείξει πολλά...... τώρα μέσα στη μέρα δύσκολο να τους στείλεις όλους αδιάβαστους για κάνα 2 λεπτο.....

α και τα tranceiver σου είναι HPE σωστά?

ChriZ
11-10-24, 11:33
Μετά από reboot των switch, το πρόβλημα υπάρχει? αυτό θα μας δείξει πολλά...... τώρα μέσα στη μέρα δύσκολο να τους στείλεις όλους αδιάβαστους για κάνα 2 λεπτο.....

α και τα tranceiver σου είναι HPE σωστά?

Είναι όλα επίσημα τα tranceiver, ναι..
Άλλωστε περνάει σε backup απροβλημάτιστα traffic
Αυτό που έκανα και έχω ειδοποιήσει να μου πουν αν δουν κάτι κουλό, είναι ότι απενεργοποίησα εντελώς το STP για τις πόρτες του 835 vlan.
Για να κάνω reboot το switch δεν παίζει, όχι σε εργάσιμη μέρα τουλάχιστον. Αν είχα μόνο το 835 δεν θα με ενοιαζε και πολύ, (ούτως ή αλλως αυτή η FTTH είναι μόνο guest )
Αλλά guest, ξε guest, θέλω να παίζει όπως πρέπει.. :(

- - - Updated - - -

Λοιπόν παρατήρησα το εξής:
Πριν απενεργοποιήσω το STP, είχα πέρα από τους 130 clients που είναι συνδεμένοι και 2 δικά μου fullHD streams στο youtube και και έχω βάλει και ένα παληκαράκι να ακούει web radio από το κινητό που χτες του έκανε κάθε λεπτό διακοπές
Από αυτά κανένα πρόβλημα και αντε να έχασα σύνολο 1-2 πακέτα στα 1000.
Έβαλα όμως να κατεβάσω δοκιμαστικά κάτι απο real-debrid που ξέρω ότι έχει ταχύτητα και ενώ ξεκίνησε στα 3MB/s έπεφτε στα 300kb/s

Μετά έκανα disable το STP.
Τα υπόλοιπα πάλι δεν έχουν θέμα, αλλά βάζω το ίδιο αρχείο να κάνει download και τώρα κατεβάζει με 8μισι MB/s
Τώρα τι να πω, έστρωσε; Με δουλεύει; Ίδωμεν..

BlueChris
11-10-24, 11:35
Μακάρι να είναι αυτό.. αλλά το έλεγαν πολλοί στο ίντερνετ πως τους έκανε κουφά για αυτό στο είπα.

icemangr04
11-10-24, 18:52
Καλημέρα βρε παιδιά!
Αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα και ψάχνω για ιδέες μπας και βρω τι φταίει..
Σε μια 100άρα FTTH από κοσμοτέ έχω 10-20% packet loss μετά από 2 managed switches.
H κατάσταση έχει ως εξής:
Έχει γίνει εγκατάσταση σε ένα σημείο από την κοσμοτέ και σε αυτό το σημείο υπάρχει η πρίζα και το ΟΝΤ.
Από εκεί φεύγει ένα καλώδιο δικτύου περίπου 90 μέτρα και καταλήγει σε ένα 10Gbit managed switch. 200 μέτρα μακριά σε άλλο κτίριο υπάρχει ένα άλλο ίδιο managed switch (η μεταξύ τους διασύνδεση είναι με οπτική ίνα).
Από το managed switch φεύγει καλώδιο δικτύου και πάει στη WAN πόρτα ένος sercomm speedport plus 2.
Από το Speedport ξεκινάει ένα δίκτυο που μοιράζει σε ένα guest δίκτυο.
Αυτό το δίκτυο λοιπόν παρουσιάζει διάφορα κοψίματα και μετά από έλεγχο είδα ότι έχει σταθερά γύρω στο 10-20% packet loss.
Με έλεγχο που έγινε πάνω στο ΟΝΤ, η ταχύτητα είναι φυσιολογική.
Επίσης ακριβώς πριν την είσοδο στο πρώτο switch (μην τυχόν και έφταιγε το καλώδιο των 90 μέτρων), όλα είναι επίσης φυσιολογικά.
Μετά το δεύτερο switch και πριν την είσοδο στη WAN του speedport, η ταχύτητα πεφτει πολύ και τρώει και packet loss.
Οπότε κάτι φταίει σίγουρα από την είσοδο του πρώτου switch μέχρι την "έξοδο" του δεύτερου.
Τα switch είναι 2 10GBit Aruba Instant On 1960.΄Έχουν πάνω 2 VLAN, ένα με ID 200 (χρησιμοποιείται για να παίρνεται κάποιο backup εκεί από την άλλη μεριά) και ένα με ID 835 (FTTH)
H trunk πορτα (SFP+) περναει untagged το VLAN 200 και tagged το 835. Και στα 2 switch έχει μια πόρτα (4) που και στα δύο έχει PVID το 835 και περνάει μόνο σαν tagged το 835.
Δεν μπορώ να καταλάβω τι του φταίει και έχω αυτό το packet loss.
Οποιαδήποτε ιδέα ευπρόσδεκτη... :oops:
Καλησπέρα και από εμένα, επειδή στην δουλειά εγκαθιστούμε σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα Switch παραξενέυτηκα λίγο που έχεις στις tagged ports pvid, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται για untagged ports εφόσον θα περάσει Vlan άλλο από το default 1. Εγώ θα το επανέφερα στην Default τιμή που είναι 1. Επίσης το Router το κρατάτε έλλειψη κάποιου Router /Firewall στην άλλη μεριά? Αφού κουβαλάς το Vlan θα μπορούσες να συνδεθείς απευθείας και να κάνεις το pppoe εσύ από τον δικό σου εξοπλισμό.
Φιλικά,
Κωνσταντίνος.

BlueChris
11-10-24, 19:46
Καλησπέρα και από εμένα, επειδή στην δουλειά εγκαθιστούμε σε μεγάλο ποσοστό αυτά τα Switch παραξενέυτηκα λίγο που έχεις στις tagged ports pvid, αυτό είναι κάτι που χρειάζεται για untagged ports εφόσον θα περάσει Vlan άλλο από το default 1. Εγώ θα το επανέφερα στην Default τιμή που είναι 1. Επίσης το Router το κρατάτε έλλειψη κάποιου Router /Firewall στην άλλη μεριά? Αφού κουβαλάς το Vlan θα μπορούσες να συνδεθείς απευθείας και να κάνεις το pppoe εσύ από τον δικό σου εξοπλισμό.
Φιλικά,
Κωνσταντίνος.

Συμφωνώ και εγώ σε αυτό. Αλλάζουμε το pvid για να πάρουμε μέσα στο switch untagged κάτι μόνο.
Πχ έχω σε μια πόρτα το 3ο μου wan. Δηλώνω pvid 63 πχ την πορτα και ότι μπει εκεί μέσα στο switch θα ανήκει στο vlan63. Μετά αυτό το στέλνω όπου θέλω σε tagged 63 ή σε άλλη πόρτα untagged με pvid 63 σε untagged μορφή.

ChrisZ θα μιλήσουμε

dpap76
11-10-24, 22:29
η οπτική των 200 μέτρων είναι ελεγμένο οτι το καλώδιο είναι οκ? ποιος το πέρασε? το καλώδιο που χρησιμοποιήθηκε είναι συμβατό με τα tranceivers? οι οπτικοί κοννέκτορες είναι αυτοί που πρέπει να είναι (APC/UPC/PC)? είναι καθαροί?

τα switchport interfaces που κρατάνε αυτό το link τι λένε στα στατιστικά τους? εμφανίζουν input/output/crc λάθη ή οχι? υπάρχει FEC ενεργοποιημένο? τα dBm λήψης/εκπομπής είναι εντός ορίων?

επίσης: τι είναι το FTTP στον τίτλο? :mrgreen:

ChriZ
12-10-24, 10:39
Καλημερα παιδιά και ευχαριστώ για τις απαντήσεις!
Το PVID ξέμεινε από την αρχική ρύθμιση που νόμιζα ότι θα πέρναγε το pppoE με untagged την 835.
Μετά είδα ότι δεν, πέρασα tagged την 835 και έπαιξε το sercomm
Και μετά δεν το άλλαξα... Δε νομίζω να δημιουργεί αυτό το πρόβλημα, αλλά θα το αλλάξω γιατί ποτέ δεν ξέρεις..
Η οπτική είναι εγκατεστημένη χρόνια ανάμεσα στα δύο κτίρια με οπτικά patch panel.
Το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν σε αναμονή, οπότε υπάρχει και μια περίπτωση να έχει πρόβλημα (τσέκαρα και κάτι backup χτες που είναι το ίδιο job αλλά με διαφορετικό destination και είδα πως τα backup που περνάνε πάνω από αυτό το ζευγάρι κάνουν 30% πιο πολύ χρόνο, οπότε έχω προγραμματίσει troubleshooting από βδομάδα, μην τυχόν και όντως είναι γενικότερο το πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζεύγος.. :hmm:)
Οι tranceivers είναι σίγουρα οι σωστοί πάντως.
Τα interfaces τα ρημάδια όλα καλά τα δείχνουν, κι εγώ αρχικά από κει πήγα μπας και βρω τίποτα περίεργο
Σχετικά με το FTTP, έλα ντε... :lol: διόρθωσα τον τίτλο αυτου του ποστ, αλά έχει περάσει ο χρόνος για να διορθώσω το αρχικό.. :lol:
Αν μπορέσει / το δει κάποιος μοντ..

- - - Updated - - -

Το ρουτερ του ΟΤΕ μπορεί να φύγει, αλλά για χ λόγους το θελουμε εκεί..
Αλλά και να μην το θέλαμε, πρώτα πρέπει να βρεθεί και να διορθωθεί το πρόβλημα και μετά να αλλάξει…. :)

ChriZ
18-10-24, 09:22
Λοιπόν update επί του θέματος, γιατί χτες πρόκαμα να το ψάξω... (Η συγκεκριμένη γραμμή είναι μόνο για ίντερνετ σε κινητά, οπότε μη ιδιαίτερα σημαντική για να μπει σε προτεραιότητα. Παρόλα αυτά όμως, είχα ρίξει προσωρινά αυτές τις ημέρες μια άλλη πάνω για να μην εκνευρίζει τους ανθρώπους η προβληματική με τα packet loss.. )

Το συγκεκριμένο ζευγάρι ήταν σε αναμονή, οπότε υπάρχει και μια περίπτωση να έχει πρόβλημα (τσέκαρα και κάτι backup χτες που είναι το ίδιο job αλλά με διαφορετικό destination και είδα πως τα backup που περνάνε πάνω από αυτό το ζευγάρι κάνουν 30% πιο πολύ χρόνο, οπότε έχω προγραμματίσει troubleshooting από βδομάδα, μην τυχόν και όντως είναι γενικότερο το πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζεύγος.. :hmm:)
Οι transceivers είναι σίγουρα οι σωστοί πάντως.
Τα interfaces τα ρημάδια όλα καλά τα δείχνουν, κι εγώ αρχικά από κει πήγα μπας και βρω τίποτα περίεργο

Άμα είσαι γίδι αυτά παθαίνεις (δε με πιστεύω ώρες-ώρες)
Είχα λοιπόν όντως τσεκάρει τα interfaces για σφάλματα.. Το γίδι (ξαναλέω), όμως, κοίταγα για σφάλματα την πόρτα 4 που ήταν σε αυτό το VLAN και στα 2 switch και είχε όντως 0 errors.. ΔΕΝ κοίταγα την πόρτα 13 (SFP+) που χρησιμοποιείται για τη διασύνδεση των 2 switches (και επειδή το default view είναι 10 interfaces ανα σελίδα, ήταν στη δεύτερη σελίδα και δεν ήταν εκεί μπροστά μου να με μουτζώσει να τη δω...)
Χτες λοιπόν με καθαρό μυαλό μπαίνω να δω πάλι, μου κόβει να δω τη 13 και βλέπω κάμποσα errors..
Καθαρίζω τα errors και γυρνάω τη γραμμή στην προβληματική ώστε να έχει traffic.. Μέσα σε λεπτά τα errors έγιναν χιλιάδες..
Δοκίμασα αλλαγή της πόρτας στην 14 και ξαναέβλεπα σφάλματα..
Δοκίμασα αλλαγή στους transceivers και ξαναέβλεπα σφάλματα...
Είδα ότι στο μήκος που χρειάζομαι δεν είχα άλλο fiber patchcord, οπότε λέω ας αλλάξω το ζευγάρι στο patch panel και αν ξαναβλέπω σφάλματα θα παραγγείλω άλλα καλώδια. Ε, λέω, αν φτάσω εκεί και βάλω και άλλα καλώδια σε άλλο ζευγάρι, τότε κάποιο πρόβλημα έχει κάποιο από τα 2 switch..
Αλλάζω λοιπόν το ζευγάρι στο patch panel, κάνω clear τα errors για να δω τι θα δω και ω, ναι... 0 σφάλματα για αρκετή ώρα.
Το ξανακοίταξα και το απόγευμα πριν φύγω από γραφείο, επίσης 0. Έκανα και ένα τσεκ το πρωί, ακόμα 0..
Οπότε το πρόβλημα ήταν όντως το συγκεκριμένο ζευγάρι οπτικής που είναι στη διασύνδεση των 2 κτιρίων..
Βέβαια επειδή τα 2 computer room που βρίσκονται τα switches, απέχουν καμιά 400αριά μέτρα το ένα από το άλλο, μιλάμε ξεποδαριάστηκα στα πέρα-δώθε για να κάνω τις δοκιμές..
Τέλος καλό όλα καλά πάντως, ο ένοχος ευρέθη και είμαι ΟΚ τώρα...

Αυτά..
Θενκς σε όλα τα παιδιά για τις ιδέες και τη βοήθεια.. :)

dpap76
18-10-24, 10:25
nice, άρα ήταν το patch cord μεταξύ patch-panel και tranceiver.

:oneup:

ChriZ
18-10-24, 13:08
nice, άρα ήταν το patch cord μεταξύ patch-panel και tranceiver.

:oneup:

Nope... έτσι όπως τα έγραψα σε μπέρδεψα... :oops: .. ήταν προβληματικό ζεύγος ανάμεσα στα 2 κτίρια.
Είναι 8 ζεύγη που ενώνουν το ένα κτίριο με το άλλο.
Ήδη χρησιμοποιούνταν 3.. Τα 2 αυτά 10Gbit switch μπήκαν πρόσφατα για μια δουλειά και κούμπωσαν στο 4ο ζεύγος του patch panel..
Ε αυτό το ζεύγος έτυχε να έχει θέμα το ρημάδι..
Χρησιμοποίησα το 5ο και όλα καλά..

dpap76
18-10-24, 13:47
ok ωραία :)

απο περιέργεια: είναι 10G-LR η 10G-SX ?
FEC είδες αν εχουν τα switchports? FEC RS συνήθως βάζουμε

@ ADSLgr.com All rights reserved.