PDA

Επιστροφή στο Forum : Αλλαγη Mikrotik Chateau 5G ax σε Teltonika/Zyxel

usergr123
10-11-24, 13:56
Καλησπερα,

Εχω στο σπιτι μου εδω και ενα χρονο το Mikrotik Chateau 5G ax και σκεφτομαι να το αλλαξω σε εξωτερικου τυπου 5G κεραια. Γενικα οι ταχυτητες που εχω ειναι πολυ καλες 500 mbps+ τον χειμωνα, αλλα το καλοκαιρι Ιουλιο Αυγουστο λογω κινησης (βρισκομαι στην Παρο) πεφτουν σε τραγικα επιπεδα οι ταχυτητες. Επειδη λοιπον εχω δικτυωσει ολο το σπιτι, τελικα βολευει καλυτερα να μπει ενα εξωτερικο 5g router σε bridged mode και να κουμπωνει σε ενα Ubiquiti Cloud Gateway Ultra, παραλληλα θα χρησιμοποιησω το starlink που ειχα αγορασει πριν το καλοκαιρι (την ειχα δει την δουλεια απο πριν) σε failover mode. Η ερωτηση μου ειναι εαν αξιζει να αλλαξω το 5g που εχω τωρα με ενα απο τα εξης:

1) Zyxel Nebula FWA710
2) Teltonika rutx50
3) Teltonika rutc50

Η αποσταση που εχω απο την κεραια της cosmote ειναι περιπου 3km και εχω οπτικη επαφη. Το σημα που εχω στο σημειο που ειναι τωρα το router ειναι αυτο:

259793

και οι μπαντες που κλειδωνει οι εξης:

259794

Με αυτα τα στοιχεια αξιζει να παω σε εξωτερικο 5g router; Επισης αξιζει να δωσω την διαφορα απο zyxel σε teltonika μιας και εγω ενδιαφερομαι να το χρησιμοποιησω μονο σε bridged mode;

BillyVan
10-11-24, 15:03
Δεν υπαρχει καποιος μαγικος τροπος τα 5g που σκεφτεσαι να παρεις να εχουν καλυτερο

ιντερνετ απο το Chateau το καλοκαιρι.

Ιδια συμπεριφορα θα εχουν.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν φταιει το σημα για τις ταχυτητες και οπως σωστα λες

συμβαινει οταν εχει κοσμο το νησι.

Τωρα αυτο που θελεις να κανεις μπορει να γινει και στο Μικροτικ.

Διαβασε εδω (https://www.adslgr.com/forum/threads/1227008-Mikrotik-Chateau-12-lte-Passthrough) να παρεις μια ιδεα

usergr123
10-11-24, 15:55
Δεν υπαρχει καποιος μαγικος τροπος τα 5g που σκεφτεσαι να παρεις να εχουν καλυτερο

ιντερνετ απο το Chateau το καλοκαιρι.

Ιδια συμπεριφορα θα εχουν.

Το μονο σιγουρο ειναι οτι δεν φταιει το σημα για τις ταχυτητες και οπως σωστα λες

συμβαινει οταν εχει κοσμο το νησι.

Τωρα αυτο που θελεις να κανεις μπορει να γινει και στο Μικροτικ.

Διαβασε εδω (https://www.adslgr.com/forum/threads/1227008-Mikrotik-Chateau-12-lte-Passthrough) να παρεις μια ιδεα

Ναι πολυ σωστα τα λες, δεν περιμενω κατι διαφορετικο σε αυτον τον τομεα, γι αυτο και εχω το starlink και σκοπευω να το συνδεσω ως failover οπως ειχα κανει το καλοκαιρι. Επισης ναι το γνωριζω οτι μπορει να γινει και μεσω mikrotik, απλα το unifi ειναι πιο user friendly και επειδη εχω πολλα unifi switches και APs με βολευει που εχει τον controller μεσα. Απλα θα ηθελα να ηξερα εαν θα εχω πιθανον καλυτερες ταχυτητες τον χειμωνα εαν αλλαξω το 5g σε εξωτερικο, γιατι η αληθεια ειναι με βολευει λιγο καλυτερα ως εξωτερικο.

BillyVan
10-11-24, 16:02
Αν διαβασεις εκει που εβαλα θα καταλαβεις οτι το Chateau θα ειναι παθητικο και το Unifi που εχεις

θα ειναι το κεντρικο ρουτερ.

Ισως να δοκιμαζες να εβαζες το Chateau σε εξωτερικο κουτι πλαστικο.

Σαν πρωτο βημα ανεβασε το Chateau στην πιθανη θεση τοποθετησης εξωτερικα και κανε δοκιμη αν αξιζει τον κοπο να το βαλεις εξω.

usergr123
10-11-24, 17:48
Αν διαβασεις εκει που εβαλα θα καταλαβεις οτι το Chateau θα ειναι παθητικο και το Unifi που εχεις

θα ειναι το κεντρικο ρουτερ.

Ισως να δοκιμαζες να εβαζες το Chateau σε εξωτερικο κουτι πλαστικο.

Σαν πρωτο βημα ανεβασε το Chateau στην πιθανη θεση τοποθετησης εξωτερικα και κανε δοκιμη αν αξιζει τον κοπο να το βαλεις εξω.

Ναι, πολυ σωστα τα λες. Αυτο σκεφτομουν στην περιπτωση που τελικα κρατησω το mikrotik. Θεωρεις οτι θα εχω την ιδια αποδοση εαν εχω το mikrotik σε εξωτερικο χωρο συγκριτικα με εξωτερικο 5g router; Θεωρουσα οτι τα dedicated εξωτερικου χωρου θα εχουν καλυτερες κεραιες οποτε θεωρητικα θα αποδιδουν καλυτερα. Τωρα εκει που το εχω (παραθυρο σπιτιου) παρολο που βλεπει οπτικα την κεραια μου λεει poor signal.

BillyVan
10-11-24, 19:33
Απο τα ρουτερ που εβαλες το μονο καθαρα outdoor ειναι το Zyxel και δεν εχω αποψη.

Για το Rutx50 το ειχα προσφατα και το δοκιμαζα.

Μπορω να πω οτι ειναι στα ιδια με το Μικροτικ.

Το μονο καλο που εχουν τα Τελτονικα ειναι

οτι μπορουν να γινουν εξωτερικου χωρου

με αγορα κεραιας (τοποθετεις το ρουτερ μεσα στη κεραια)

δες εδω (https://www.quwireless.com/product/qumax-teltonika-rutx50)

Το κοστος ανεβαινει τραγικα βεβαια.

Τωρα το poor signal που βλεπεις ειναι γιατι εχεις χαμηλο σημα στη Ν78 αλλα καλο SINR στο 5G.

Αντιθετα εχεις θορυβο 0 SINR στην Β7 με καλο σημα ομως.

Να θυμασαι RSSI κατω απο -65 ειναι καλο, RSRP κατω απο -80 ειναι αριστο,

SINR 20 και πανω αριστο, RSRP κατω απο -10 επισης αριστο και τελος αν τα παραπανω ειναι σε καλα επιπεδα θα δεις CQI 15 που ειναι και το τελειο.

Τι upload εχεις?

Το ρωταω γιατι με τα παραπανω που βλεπω και αν με ρωτουσαν θα ελεγα οτι

Download θα εχεις καλο αλλα οχι τοσο καλο Upload.

Δες ενα παραδειγμα

259799

Download 400-450 Upload 100-110

259800

Download 650 Upload 120-135

asteroulis
10-11-24, 21:00
To chateau δεν εχει αποσπωμενες κεραιες; Βαλε μια κατευθυντικη να στοχευει την κεραια του παροχου εξωτερικα και θα εχεις πολλαπλο οφελος. Θα εχεις εσωτερικα το μικροτικ με οσο πιο κοντο καλωδιο κεραιας γινεται , θα προστατευεις το μικροτικ απο ζεστη κτλ , και η κατευθυντικη θα ειναι ο,τι πιο δυνατο σε ληψη θα βρεις.
Τα εξωτερικα ειναι για σημεια που χρειαζεται να μπουνε μακρια , σε ιστο , σε ταρατσες κτλ οπου θα φυγει απο εκει το ιντερνετ με ethernet καλωδιο , και αυτο που προσφερουν ειναι ενα προστατευμενο απο καιρικες συνθηκες ρουτερ.

usergr123
11-11-24, 17:49
Έχεις πέσει μέσα 100% γενικά έχω καλό download (400+ mbps) αλλά στο upload είμαι γύρω στα 30-40mbps. Σε ευχαριστώ που μου έδωσες μια ανάλυση του σήματος μου γιατί εμένα οι γνώσεις μου στα ασύρματα είναι περιορισμένες. Σωστά το λες σκεφτόμουν teltonika με μια από τις εξωτερικές κεραίες που είναι και housing αλλά οντως το κόστος ανεβαίνει αρκετά. Έχω μια εμπειρία από zyxel NR7101 που το εγκατέστησα σε έναν φίλο μου που αναγκαστικά χρειαζόταν εξωτερικό 5g router (σε bridge mode το τρεχουμε φυσικα). Τότε δεν ήξερα για teltonika. Εκείνος αν και είναι σε άλλη κεραία με νομίζω ιδιες μπάντες πιάνει 850+ maps τώρα στον χειμώνα.

Έτσι όπως είναι το setup δεν θέλω να βγάλω το mikrotik σε εξωτερικό χώρο. Όταν το είχα αγοράσει είχα παραγγείλει και 5g κεραία (οπως προτεινει ο asteroulis) να την κουμπώσω κατευθείαν πάνω αλλά μετά διάβασα ότι τα sma connectors έχουν μονο 5g και δυστυχως οι 4g κεραίες είναι μόνο εσωτερικα στο router οπότε θα πρέπει να είναι εξω και το router και η κεραία 5g. Γενικά ένα μπέρδεμα.

BillyVan
11-11-24, 19:18
Οπως και να εχει μια δοκιμη στον εξωτερικο χωρο να πας να την κανεις με το Μικροτικ για

να εχεις μια ιδεα των δυνατοτητων του.

Δες λιγο τι εχουν κανει στο Μικροτικ

259829

Διαβασε κι εδω (https://confusedbird.com/thread-119.html)

usergr123
11-11-24, 23:55
Οπως και να εχει μια δοκιμη στον εξωτερικο χωρο να πας να την κανεις με το Μικροτικ για

να εχεις μια ιδεα των δυνατοτητων του.

Δες λιγο τι εχουν κανει στο Μικροτικ

259829

Διαβασε κι εδω (https://confusedbird.com/thread-119.html)

Το ειχα δει και εγω παλιοτερα, αλλα προτιμω να παρω καινουργια συσκευη παρα να κανω ολη αυτη τη ιστορια. Κριμα παντως που δεν εχουν ακομη βγαλει εξωτερικο 5g router. Οντως θα πρεπει να παρω μπαλαντεζα και να βγω εξω...

ApanCure
12-11-24, 00:35
Καλησπέρα,

Έχω το Zyxel FWA710. Εφόσον πιάνεις 500+ δε νομίζω ότι έχει κάποιο νόημα να κάνεις την κίνηση με κριτήριο την ταχύτητα.

Βέβαια, αν μιλάμε για μόνιμη εγκατάσταση σε οικία, το ορθό για μένα είναι να δώσεις το κάτι παραπάνω και να πάρεις τα πλεονέκτημα που δίνει μια λύση εξωτερικού χώρου.

Plug and play λύση, με ένα καλώδιο έχεις δίκτυο και ρεύμα και προδιαγραφές για εξωτερικό χώρο.

Και όχι μπαλαντέζες και ιδιοκατασκευές, με το θανατηφόρο 220V και κίνδυνο για υγρασίες, υπερθερμανσεις κτλ.

Φυσικά ο καθένας, επιλέγει το δικό του στυλ. Ως χρήστης Apple από τα πέτρινα χρόνια του PowerPC , θέλω απλά να παίζει. Με κομψότητα και ευκολία.

Επίσης, παίζω με 2xN78 σε NSA, σε εύρος 100MHz και 50MHz. Απόσταση από τον ιστό 5Km, ταχύτητες από 400 ως 700 Mpbs DL. Και 80-100 UL.

Ακλόνητο τους τελευταίους 12 μήνες, μου έκανε μόνο 2 "κρεμάσματα" τον Αύγουστο και ήθελε αναγκαστικά να βγει από το ρεύμα [μπες βγες η πριζα] .

BillyVan
12-11-24, 11:40
Οντως θα πρεπει να παρω μπαλαντεζα και να βγω εξω.

Για να εχεις μια ιδεα αν αξιζει εξω.

Λογικα το Upload θα ανεβει

xristostsilis
12-11-24, 11:49
μην αλλάξεις router, απλά πάρε μια εξωτερική κεραία xpol2 5g. έχω ακριβώς το ίδιο router και ίδια κεραία.

BillyVan
12-11-24, 11:57
με το θανατηφόρο 220V

Υπαρχουν προιοντα που κανεις τη δουλεια σου χωρις 220 ακομη κι οταν η συσκευη δεν ειναι poe.

πχ αυτο (https://www.e-wireless.gr/alfa-networks-pd-1000d-poe-splitter-output-5v-9v-12v-18v/)

usergr123
12-11-24, 20:35
μην αλλάξεις router, απλά πάρε μια εξωτερική κεραία xpol2 5g. έχω ακριβώς το ίδιο router και ίδια κεραία.

Εχεις και τα δυο σε εξωτερικο χωρο ομως, ετσι; Και σκεψου εχω και εγω την ιδια κεραια…

Για να εχεις μια ιδεα αν αξιζει εξω.

Λογικα το Upload θα ανεβει

Θα κανω καποια τεστ το ΣΚ που θα εχω περισσοτερο χρονο, να δω και το upload...

Υπαρχουν προιοντα που κανεις τη δουλεια σου χωρις 220 ακομη κι οταν η συσκευη δεν ειναι poe.

πχ αυτο (https://www.e-wireless.gr/alfa-networks-pd-1000d-poe-splitter-output-5v-9v-12v-18v/)

αυτό ακούγεται πολύ ενδιαφερον και το κραταω σαν δυνατοτητα, δεν ηξερα ότι υπηρχε.

xristostsilis
12-11-24, 20:39
Εχεις και τα δυο σε εξωτερικο χωρο ομως, ετσι; Και σκεψου εχω και εγω την ιδια κεραια…

μόνο την xpol έχω έξω.

usergr123
12-11-24, 20:43
μεσα τι σημα εχεις εκει που ειναι το ρουτερ; η 4g κεραια ειναι μονο πανω στο ρουτερ...

xristostsilis
12-11-24, 20:45
μεσα τι σημα εχεις εκει που ειναι το ρουτερ; η 4g κεραια ειναι μονο πανω στο ρουτερ...

το 4g μου είναι άθλιο έως οριακό αλλά δεν με νοιάζει, είναι τόσο, όσο να μην αποσυνδέεται. τις ταχύτητες εξάλλου σου τις δίνει το 5g. Αν έχεις θέμα με το 4g εσύ και δεν είναι καν σταθερό, τότε πρέπει να ανοίξεις το chateau και να του βγάλεις έξω τα pigtails και να συνδέσεις άλλη μια xpol 4x4 όμως νομίζω. δηλαδή να έχεις την 2χ2 για το 5g και την 4x4 για 4g. νομίζω έχει 6 pigtails το modem που φοράει (quectel).

usergr123
12-11-24, 20:57
εμενα μαλλον εχει θεμα το 5g... Να τα κανω ολα αυτα δεν με κοβω, καλυτερα να παρω ενα καινουργιο και το mikrotik το παω στον επαγγελματικο μου χωρο και το σεταρω σαν failover.. θα δω τι θα κανω, παντως πηρα πολλες ιδεες απο το φορουμ!

xristostsilis
12-11-24, 21:10
εμενα μαλλον εχει θεμα το 5g... Να τα κανω ολα αυτα δεν με κοβω, καλυτερα να παρω ενα καινουργιο και το mikrotik το παω στον επαγγελματικο μου χωρο και το σεταρω σαν failover.. θα δω τι θα κανω, παντως πηρα πολλες ιδεες απο το φορουμ!

To πρόβλημα που σου κάνει δεν έχω καταλάβει. Έχεις αποσυνδέσεις; Αν είναι αυτό παίζει να φταίει και η κεραία. Το είχα και εγώ κάποτε εδώ και απλά κλείδωσα σε άλλη κεραία

- - - Updated - - -

εντωμεταξύ πρόσφατα έφτιαξαν και αυτήν που είχα πρόβλημα και τώρα είναι οκ. και ένας φίλος στην Αθήνα είχε το ίδιο θέμα και το αντιμετώπισε με τον ίδιο τροπο. Βέβαια του ιδιοιυ λυθυκε όταν... μετακομησε :rofl:

BillyVan
12-11-24, 21:32
Ο φιλος θελει το απολυτο 5G και να το βαλει εξωτερικα.

Δεν ειχε προβλημα

usergr123
17-11-24, 13:28
Ο φιλος θελει το απολυτο 5G και να το βαλει εξωτερικα.

Δεν ειχε προβλημα

Εβγαλα το router εξω και τσεκαρα και σημα και ταχυτητες

259952

και το speedtest
259953

Ακριβως οπως τα προεβλεψες με το upload, παρα πολυ καλυτερα. Αγορασα ηλεκτρολογικο κουτι και θα το τοποθετησω σε εξωτερικο χωρο να μην το βλεπει ο ηλιος ομως, νομιζω θα με καλυψει το ρουτερ αυτο.

BillyVan
17-11-24, 18:59
Χαίρομαι...

Απλά μαθηματικα ειναι τιποτε παραπάνω.

Αν το παλεψεις το τελικο σημειο τοποθετησης ισως μπορεις να παρεις και καλυτερα αποτελεσματα.

Να παρεις και το poe που σου ειπα για να στειλεις την τροφοδοσια με το καλωδιο.

Αν δεν εχει γρίλιες εξαερισμου να κανεις εσυ με προσοχη την ροη του νερου (αν βρεχεται)

Αν δεν βρεχεται τοτε κανε κι απο την πανω μερια και απο την κατω στο κουτι

Να ειναι πλαστικο και ΟΧΙ μεταλικο.

ApanCure
18-11-24, 00:27
Με κάθε επιφύλαξη καθώς δε μπορώ να θεωρηθώ ειδικός στο θέμα , στο 5G NSA που είμαστε όλοι με τέτοια μηχανήματα,
μεγάλο ρόλο στο upload παίζει η συνάθροιση συχνοτήτων - CA - Carrier Aggregation με τις 4G μπάντες.

Αν το μηχάνημα είναι τοποθετημένο εσωτερικά και έχει διασυνδεθεί με εξωτερική κεραία που αφορά τις 5G μπάντες είναι
πολύ πιθανό να επηρεαστεί το upload κατά κύριο λόγο. Ειδικά αν στο download έχεις να κάνεις με N78.
Συμπληρωματικά, ρόλο παίζει και η απόσταση από την κεραία του παρόχου.
Αν δε κάνω λάθος το maximum που έχουμε διαβάσει εδώ μέσα είναι 150Mbps UL, με τις ταχύτητες > 100Mbps να θεωρούνται άριστες.

* Σε δοκιμές με Samsung S23 Ultra σε λήψη 5G SA έχω επιτύχει max UL 183Mbps (και αυτό στιγμιαία).

BillyVan
18-11-24, 10:24
* Σε δοκιμές με Samsung S23 Ultra σε λήψη 5G SA έχω επιτύχει max UL 183Mbps (και αυτό στιγμιαία).

Καλημερα.

Εχουμε αναφερει παρα πολλες φορες οτι συγκριση με μοντεμ κινητων δεν κανουμε.

Ειναι αλλη κατηγορια με σχεδον παντα καλυτερα αποτελεσματα στα κινητα.

Μπορουμε απλα να εχουμε μια ταξη μεγεθους για τις δυνατοτητες της κεραιας του παροχου μας.

Ο παραπανω φιλος νομιζω κατεληξε στον τροπο εγκαταστασης οποτε αναμενουμε τα τελικα αποτελσματα που θα εχει οταν την ολοκληρωσει.

CptBill
21-11-24, 10:59
Το Chateau 5G ax δέχεται εξωτερική κεραία 5G?

usergr123
21-11-24, 12:30
Ναι παιρνει κανονικα.

Τελικα ενω ειχα αγορασει τον εξοπλισμο να το βαλω εξω, βρηκα απο amazon de χωρις φπα 450 ευρω το zyxel fwa 710. Οποτε προχωρησα στην αγορα του και το Mikrotik θα παω στην δουλεια και θα το σεταρω failover..

manosdoc
21-11-24, 20:26
Γενικά ψηλά και έξω > πολύ καλύτερα από μέσα, απλή κυματική.
Εγώ για κάθε 2 μέτρα που ανεβαίνω σε ύψος το 5G απογειώνεται.

usergr123
25-12-24, 11:24
Λοιπον, μπηκε η Zyxel FWA 710 πολυ καλες ταχυτητες, upload γυρω στα 150 mbps. Εχω σεταρει το Unifi Dream Machine Pro ως router και εβαλα και starlink σαν failover. Αλλα με εχει τρελαει η Zyxel και οχι με την καλη την εννοια. Ενω τις πρωτες μερες δουλευε ρολοι, αρχισε σιγα σιγα με αυξανομενη συχνοτητα να μου εμφανιζει ενα περιεργο προβλημα. Τα βραδια πεφτει το ιντερνετ απο το 5g, ενω δειχνει κανονικα στο zyxel οτι ειναι συνδεδεμενο (και τα λαμπακια στην συσκευη ειναι αναμενα και τα 2 στο πρασινο που σημαινει οτι δουλευει κανονικα) δεν εχει συνδεση. Τo τσεκαρω με ping στο 8.8.8.8 που το δειχνει unreachable. WAN IP παιρνει κανονικα και το zyxel και το UDM Pro.

To cellular status οταν ειναι συνδεδεμενο τo zyxel στο ιντερνετ ειναι το εξης:
260997

Και το status οταν δεν ειναι συνδεδεμενο στο ιντερνετ:
260998

Το μονο που το φτιαχνει ειναι το reboot. Μετα δουλευει λες και δεν εγινε τιποτα. Δεν ξερω εαν εχει προβλημα το μηχανημα η κατι με την κεραια της Cosmote. Παντως με το MIkrotik δεν ειχα ποτε τετοια θεματα. Εχω κανει upgrade το firmware στην τελευταια version, εχω κανει factory reset, εχω ΞΑΝΑπερασει το τελευταιο firmware. Ε δεν ξερω τι αλλο να κανω.
Πιθανον να ζητησω βοηθεια και το support της Zyxel. Ψαχνωντας online εχω βρει καποιες αναφορες για παρομοια συμπερηφορα αλλων modem της zyxel αλλα οχι για το συγκεκριμενο μοντελο. Πιθανον καποιες μπαντες να δημιουργουν προβλημα και να πρεπει να το κλειδωσω να δουλευει σε καποιες συγκεκριμενες; Βλεπω οτι αλλαζει. Θα βγαζω screenshot καθε φορα που πηγαινει offline και γενικα θα το παρακολουθω μηπως υπαρχει εκει καποια λογικη; Αν υπηρχε θεμα hardware θα ειχε τετοια συμπεριφορα; Θεωρω πως οχι. Εχει καποιος εμπειρια με το συγκεκριμενο modem να με βοηθησει; Ευχαριστω εκ των προτερων και καλα Χριστουγεννα!

ΥΓ: Κατι που μολις παρατηρησα, ενω στα sceenshot εχω αφαιρεσει το IMSI και ICCID στο online δειχνει κανονικα τις τιμες, αλλα στο offline δεν δειχνει τιποτα. Δεν ξερω εαν σημαινει κατι αυτο.

BillyVan
25-12-24, 11:31
Δεν βρισκω το αντιστοιχο θεμα αλλα ειναι γνωστο προβλημα.

Δες εδω (https://www.adslgr.com/forum/threads/999728-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF-ROS-%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82?p=7678573#post7678573)

Κανε μια ερωτηση εκει

usergr123
25-12-24, 11:44
Σε ευχαριστω για την απαντηση. Οποτε ξεκιναμε να κλειδωνω μπαντες στο 4G. (B3,B7, B20) και βλεπω σταθεροτητα συνδεσης; Το ενδιαφερον ειναι οτι ο bluechris γραφει οτι το firmware εχει δυνατοτητα restart, εγω δεν εχω βρει κατι τετοιο, θα τον ρωτησω ομως μιας και εχει εμπειρια. Αρχικα θα αρχισω να κλειδωνω μπαντες να δουμε τι γινεται. Οποτε καταλαβα οτι δεν εχω θεμα hardware, κατι ειναι και αυτο, δεν εψηνα να το στελνω πισω. Παντως περιεργα πραγματα, με Mikrotik chateau 5g δεν ειχα ποτε τετοια θεματα..

BillyVan
25-12-24, 12:26
με Mikrotik chateau 5g δεν ειχα ποτε τετοια θεματα

Κι εκει υπαρχει το προβλημα εξαρταται και το modem firmware

jkarabas
25-12-24, 13:03
Λοιπον, μπηκε η Zyxel FWA 710 πολυ καλες ταχυτητες, upload γυρω στα 150 mbps. Εχω σεταρει το Unifi Dream Machine Pro ως router και εβαλα και starlink σαν failover. Αλλα με εχει τρελαει η Zyxel και οχι με την καλη την εννοια. Ενω τις πρωτες μερες δουλευε ρολοι, αρχισε σιγα σιγα με αυξανομενη συχνοτητα να μου εμφανιζει ενα περιεργο προβλημα. Τα βραδια πεφτει το ιντερνετ απο το 5g, ενω δειχνει κανονικα στο zyxel οτι ειναι συνδεδεμενο (και τα λαμπακια στην συσκευη ειναι αναμενα και τα 2 στο πρασινο που σημαινει οτι δουλευει κανονικα) δεν εχει συνδεση. Τo τσεκαρω με ping στο 8.8.8.8 που το δειχνει unreachable. WAN IP παιρνει κανονικα και το zyxel και το UDM Pro.

To cellular status οταν ειναι συνδεδεμενο τo zyxel στο ιντερνετ ειναι το εξης:
260997

Και το status οταν δεν ειναι συνδεδεμενο στο ιντερνετ:
260998

Το μονο που το φτιαχνει ειναι το reboot. Μετα δουλευει λες και δεν εγινε τιποτα. Δεν ξερω εαν εχει προβλημα το μηχανημα η κατι με την κεραια της Cosmote. Παντως με το MIkrotik δεν ειχα ποτε τετοια θεματα. Εχω κανει upgrade το firmware στην τελευταια version, εχω κανει factory reset, εχω ΞΑΝΑπερασει το τελευταιο firmware. Ε δεν ξερω τι αλλο να κανω.
Πιθανον να ζητησω βοηθεια και το support της Zyxel. Ψαχνωντας online εχω βρει καποιες αναφορες για παρομοια συμπερηφορα αλλων modem της zyxel αλλα οχι για το συγκεκριμενο μοντελο. Πιθανον καποιες μπαντες να δημιουργουν προβλημα και να πρεπει να το κλειδωσω να δουλευει σε καποιες συγκεκριμενες; Βλεπω οτι αλλαζει. Θα βγαζω screenshot καθε φορα που πηγαινει offline και γενικα θα το παρακολουθω μηπως υπαρχει εκει καποια λογικη; Αν υπηρχε θεμα hardware θα ειχε τετοια συμπεριφορα; Θεωρω πως οχι. Εχει καποιος εμπειρια με το συγκεκριμενο modem να με βοηθησει; Ευχαριστω εκ των προτερων και καλα Χριστουγεννα!

ΥΓ: Κατι που μολις παρατηρησα, ενω στα sceenshot εχω αφαιρεσει το IMSI και ICCID στο online δειχνει κανονικα τις τιμες, αλλα στο offline δεν δειχνει τιποτα. Δεν ξερω εαν σημαινει κατι αυτο.

Χρόνια Πολλά με υγεία!!
https://www.adslgr.com/forum/threads/999728-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF-ROS-%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82?p=7679557#post7679557

usergr123
25-12-24, 13:51
Χρόνια Πολλά με υγεία!!
https://www.adslgr.com/forum/threads/999728-%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF-ROS-%CE%BF-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%BF%CF%82?p=7679557#post7679557

Σε ευχαριστω πολυ, εχω ηδη μπει και διαβαζω το thread και προσπαθω να βγαλω ακρη με τις μπαντες...

Κι εκει υπαρχει το προβλημα εξαρταται και το modem firmware

Εγω με chateau 5g AX δεν ειχα ποτε θεμα, και εχω και ολα τα firmware updates. Περιεργα πραγματα...

ApanCure
25-12-24, 17:07
Καλησπέρα,

η επιλογή για μπάντες στο fwa701 είναι στη διαδρομή:

||| > Network Setting > Cellular Band > Κάνουμε on το σχετικό trigger και επιλέγουμε τις μπάντες που θέλουμε.

usergr123
25-12-24, 19:41
Καλησπέρα,

η επιλογή για μπάντες στο fwa701 είναι στη διαδρομή:

||| > Network Setting > Cellular Band > Κάνουμε on το σχετικό trigger και επιλέγουμε τις μπάντες που θέλουμε.

Σε ευχαριστω, το βρηκα!

CptBill
05-01-25, 13:20
Σε ευχαριστω, το βρηκα!

Πως παει το zyxel? Βρηκες workaround στα παγωματα που ειχε με 5G?

usergr123
09-01-25, 20:28
Απο τοτε που εβαλα B1 και N78 μονο δεν εχω ξανακανει ουτε ενα restart. Ξεκαθαρα αυτο ηταν το θεμα. Ευτυχως με καθηγησατε, αλλιως ακομη θα χτυπαγα το κεφαλι μου στον τοιχο. Απαραδεκτο που συμβαινει αυτο το πραγμα θεωρω, απο μεριας cosmote.

sellout
09-01-25, 22:06
Απο τοτε που εβαλα B1 και N78 μονο δεν εχω ξανακανει ουτε ενα restart. Ξεκαθαρα αυτο ηταν το θεμα. Ευτυχως με καθηγησατε, αλλιως ακομη θα χτυπαγα το κεφαλι μου στον τοιχο. Απαραδεκτο που συμβαινει αυτο το πραγμα θεωρω, απο μεριας cosmote.

Φταίει δε φταίει, πάντα κάτι θα δημιουργεί θέμα. Κανείς troubleshooting και το λύνεις, ωραίος.

@ ADSLgr.com All rights reserved.