PDA

Επιστροφή στο Forum : Mikrotik ως 5G GSM voice Gateway

finos
04-12-24, 22:05
Καλημερα σε όλους,

Στο γραφείο απο εναν γνωστο μου υπήρχε μια 50άρα γραμμή ΟΤΕ, με Asterisk τηλεφωνικό κέντρο και τους αντίστοιχους κωδικούς VoIP, που έπαιζαν μεν αλλά με ταχύτητα μόλις 35 Mbps.
Πρόσφατα, τον προσέγγισε το τοπικό κατάστημα της Nova, το οποίο τον έπεισε με επιθετικο marketing να μεταβεί στο ..."βαρελάκι που κάνει θαύματα" (EON 5G FWAI).

Έγινε συζήτηση για ταχύτητες, κάλυψη και τηλεφωνία. Ο γνωστός ανέφερε πως διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο, αλλά ο υπάλληλος του καταστήματος δεν είχε ξεκάθαρες απαντήσεις.
Αφού συμβουλεύτηκαν το backoffice, του είπαν ότι θα εχει public static IP , πως μπορούν να δώσουν κωδικούς για VoLTE (ναι, καλά διαβάσατε του VoLTE , αυτο δε παιζει πανω απο καποια περιεργα VPNS προς καποια περιεργα endpoints ; ( *.pub.3gppnetwork.org αν θυμαμαι καλα )).

Το αποτέλεσμα:
- Το "βαρελάκι" εγκαταστάθηκε & οπως ηταν αναμενόμενο έσπασε όλο το δίκτυο,με το ρακ στο υπόγειο και με τον * δε θα επαιζε ποτε . . Τα VPNs, οι κάμερες, ο συναγερμός (IP-based) και φυσικά το τηλεφωνικό κεντρο έπαψαν να λειτουργούν.
- Το γραφείο είναι πλέον 3 ημέρες offline καθως δεν υπαρχει συνδεση με το κεντρικο γραφειο αρα δεν μπορουν να δουλεψουν, το τηλέφωνο, που είναι κρίσιμο για τη λειτουργία της επιχείρησης, παραμένει εκτός και το 13700 "προωθεί το αιτημα|

Καπου εκει με πηρε τηλεφωνο ο ΙΤης του να με συμβουλευτεί. Για θεμα σήματος σκεφτηκα αμέσως αλλαγη εξοπλισμού αλλα δε γνώριζα αν θα παιξει η sim αλλου, τη εβαλε στο κινητο του , με APN αν θυμαμαι καλα , fwastatic, έδωσε ίντερνετ και τηλέφωνο . καλούσε κανονικα απο το κινητο του με αριθμο τον σταθερο του γραφειου.

Η ερώτηση:

Αν προμηθευτώ ένα Mikrotik Chateau 5G ή ένα LHGG 5G, το τοποθετήσω στην ταράτσα (υπάρχει conduit για καλώδια), και βάλω την SIM εκεί, θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω ως GSM Gateway ;
Να δουλέψει το mikrotik σα "τηλεφωνο" και να μου φερει τη VoLTE/UMTS γραμμη ως SIP trunk ώστε να τη συνδεσω στο τηλεφωνικό κέντρο;

Σκεφτήκαμε τη λυση μεταφοράς του αριθμού σε cloud pbx (modulus etc) αλλα η νοβα λεει πως ο αριθμός ειναι δεμένος με το Internet αρα θα πρεπει να κόψουμε και αυτο ...
Μάλιστα είπανε και το ωραίο οταν πηγε να κοψει το σημβολαιο και να γυρίσει στον οτε του ειπαν πως δε γινεται να φυγει , αν θελει να το κοψει θα πρεπει να ολοκληρώσει
εως και τον "2ο κυκλο τιμολόγησης" και πως μετα εχει penalty αν θυμαμαι αλα να πληρώσει τους 6 ή 12 μήνες συνδρομής,

Αν κάποιος έχει εμπειρία ή ιδέες, παρακαλώ να μοιραστεί μαζί μας. Ο φίλος μου είναι σε απόγνωση καθως και θέλουμε να βρούμε μια αξιόπιστη λύση το συντομότερο δυνατό.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

- - - Updated - - -

Ως τελευταια πληροφορία , φαινεται τα VPN να τα κοβει το ZTE , οχι ο παροχος ή το gnat.

μου ειπε ο ITης του οτι εφερε απο το γραφειο του ενα tp link LTE και τα vpn περασαν !

- - - Updated - - -

κανεις; :hmm:

BillyVan
04-12-24, 22:22
Στα Μικροτικ over volte δεν εχω δει πουθενα.

Σε Huawei το εχω δει και μαλιστα το εχω δουλεψει.

Η λειτουργια του ηταν σχετικα απλη.

Ειχες 4G κανονικα αλλα οταν σε καλουσαν ή καλουσες εσυ τοτε γυριζε το ιντερνετ σε 3g μεχρι να τελειωσει η κληση.

Παλιοτερα που ηταν ανοικτο το 3g γινοτανε ετσι.

Ομως δεν καταλαβα ακριβως τι θες να κανεις για να φερεις την τηλεφωνια στον *.

Ιντερνετ οκ θα σου φερει το Μικροτικ και πες οτι με τον αριθμο της σιμ σε πανε στο αντιστοιχο ims.

Στοιχεια voip απο τη Νοβα εχεις ωστε να μπορεσει ο * να κανει register μεσα απο το gateway αυτο και στον ims που θα πρεπει να εχεις?

Αν τωρα εννοεις με τη χρηση volte να σου βγαλει εξοδο rj11 και να την βαλεις ετσι τη γραμμη στον * αυτο δεν γινεται σε Μικροτικ παραμονο στα Huawei

δες για να καταλαβεις τι εννοω
https://www.4gltemall.com/blog/tag/huawei-volte-router/

Θα μπορουσες δηλαδη να βαλεις ενα ATA και να την περασεις στον * κανονικα.

Διαβασα που ειπες tplink 4g και νομιζω οτι και εκει εχω δει κατι παρομοιο.

Τι σιγουρο ειναι οτι εμπλεξε ο ανθρωπος.

Δες και αυτο που το εχω δουλεψει για τηλεφωνια σε Grandstream αλλα και σε * και παιζει οκ.

https://www.skroutz.gr/s/26678521/HyberTone-GoIP-4-VoIP-Gateway-me-1-Ethernet.html

Εχει ενα μενου με τσεκ για volte αλλα δεν κανω χρηση volte εγω.

finos
05-12-24, 10:38
Στα Μικροτικ over volte δεν εχω δει πουθενα.
Σε Huawei το εχω δει και μαλιστα το εχω δουλεψει.
Η λειτουργια του ηταν σχετικα απλη.
Ειχες 4G κανονικα αλλα οταν σε καλουσαν ή καλουσες εσυ τοτε γυριζε το ιντερνετ σε 3g μεχρι να τελειωσει η κληση.
Παλιοτερα που ηταν ανοικτο το 3g γινοτανε ετσι.
Ομως δεν καταλαβα ακριβως τι θες να κανεις για να φερεις την τηλεφωνια στον *.
Ιντερνετ οκ θα σου φερει το Μικροτικ και πες οτι με τον αριθμο της σιμ σε πανε στο αντιστοιχο ims.
Στοιχεια voip απο τη Νοβα εχεις ωστε να μπορεσει ο * να κανει register μεσα απο το gateway αυτο και στον ims που θα πρεπει να εχεις?
Αν τωρα εννοεις με τη χρηση volte να σου βγαλει εξοδο rj11 και να την βαλεις ετσι τη γραμμη στον * αυτο δεν γινεται σε Μικροτικ παραμονο στα Huawei
δες για να καταλαβεις τι εννοω
https://www.4gltemall.com/blog/tag/huawei-volte-router/
Θα μπορουσες δηλαδη να βαλεις ενα ATA και να την περασεις στον * κανονικα.
Διαβασα που ειπες tplink 4g και νομιζω οτι και εκει εχω δει κατι παρομοιο.
Τι σιγουρο ειναι οτι εμπλεξε ο ανθρωπος.
Δες και αυτο που το εχω δουλεψει για τηλεφωνια σε Grandstream αλλα και σε * και παιζει οκ.

https://www.skroutz.gr/s/26678521/HyberTone-GoIP-4-VoIP-Gateway-me-1-Ethernet.html

Εχει ενα μενου με τσεκ για volte αλλα δεν κανω χρηση volte εγω.

το Mikrotik θα παρει τη sim που ειναι τωρα στο ZTE της nova .

ΟΜΩΣ η φωνη , Δεν ερχεται απο VoiP , οπου θα ειχαμε μια καποια ελπιδα να αντλησουμε κωδικους και να συνδεθουμε σε IMS server αλλα ως Κινητη τηλεφωνια . Οπως καλεις απο το κινητο σου τωρα και βγαζει 696969... ετσι εδω , αλλα το CID ειναι το 210....

Οποτε , η σκεψη μου ηταν εαν μπορει το Mikrotik να παιξει τον ρολο του GSM gateway (https://www.voipsupply.com/voip-gateways/gsm-gateways) . Αυτο τι κανει; περνει μια SIM , συνδεεται στον παροχο και "το παιζει" οτι ειναι κινητο τηλεφωνο , ενω τις κλησεις στις φερνει με ενα SIP trunk να τις βαλεις στο κεντρο σου αρχοντας. Το ιδιο προσπαθουσα να βρω αν μπορει να κανει το Mikrotik Δηλ οτι κανει το huwai που δειξες χωρις το βημα digital -> analog ->digital που ειναι απλα nono πηγη προβλημάτων. Το Mikrotik να "το παιξει" κινητο , VoLTE enabled , και να συνδεθει ετσι στον παροχο , ενω απ τη αλλη ακρη θα μου βγαλει SIP trunk Που θα κουμπωσω στον asterisk

Ετσι κι αλλιως μονο μια SIM Μας εχουν δωσει . Οποτε δε μπορω να εχει το mtk για internet και καποιο gateway για φωνη... πρεπει να τα κανει και τα 2 το μηχανημα που θα μπει η sim

στους IMS του VoLTE που ειπε το "backoffice" το ξεχναμε , δε προκειτε να συνδεθεί ποτε ο * ακομη και τον CEO της United Να εχεις μπαρμπα...

το TPlink ηρθε μονο για δοκιμες , πως 1. η καρτα παιζει αλλου 2. πως δε κοβει ο παροχο κατι απ τα vpn και δε παιζουν

Οπως λες ομως , ο φιλος εμπλεξε
σημερα περιμενουν επισκεψη τεχνικου... Κριμα που δεν ειμαι απο μια μερια να ακουσω τι θα πει...

ενα τελευταιο σχολιο ...

Αυτα που ελεγε η nova περι διακοπης συμβολαιου ισχυουν ή απλα προσπαθουσε να κερδησει χρονο να μη προλαβει ο πελατης το 14 ημερων παράθυρο για αζημειως καταγγελία σύμβασης ;;

Στα συμβόλαια που εχω στη cote λενε πως εχω 14 μερες να φυγω αζημίως και μεχρι 30 θα πληρωσω εναν λογαριασμο και 30-35€ πεναλτι και γεια σας . στις 60 ειναι που ερχεται το καπελο....

BillyVan
05-12-24, 11:43
Αν το συμβολαιο εγινε απο αποσταση και οχι με την φυσικη παρουσια ισχυει η υπαναχωρηση εντος 14 ημερων.

Αν ειχε διαβεβαιωση οτι θα παιξουν ολα οκ μπορει να τους πει οτι εδω υπαρχει ανεφικτοτητα γι αυτα που συμφωνηθηκαν και να ζητησει να φυγει αζημιως.

Για τα παραπανω που σου ειπα το μονο μου ερωτημα ειναι

Εγραψες οτι του εδωσαν κωδικους Volte

Αυτοι οι κωδικοι που μπαινουν?

Γιατι στο κινητο που εβαλε τη σιμ δεν εκανε κατι αλλο απλα την εβαλε και καλεσε.

Που και να μη μιλουσε με το backoffice δηλαδη.

Να πληρωσει και να φυγει αμεσα.

K1m0n
05-12-24, 13:08
η σκεψη μου ηταν εαν μπορει το Mikrotik να παιξει τον ρολο του GSM gateway .

Όχι, κανένα mtik.
Και δεν μπορώ να σκεφτώ και κάτι κατάλληλο στους άλλους vendors
(που μπορεί και να υπάρχει, εγώ δεν ξέρω...).

Volte support μόνο στα telco-oriented cpe των μεγάλων (zte/huawei/zyxel/etc),
και τυπικά δεν θα σου βγάλει sip, θα σου βγάλει fxs.

Αν είναι αποδεκτό να φέρεις την τηλεφωνία στο pbx με fxs->fxo θα παίξει,
αλλά δεν το λες ιδανικό.

Ίσως γίνεται με wrt (αν έχεις υποστηριζόμενο hardware)
+ custom build με asterisk,
και να παίζει και το firmware του modem με το volte της nova,
+ κόψε/ράψε μέχρι να παίξουν όλα.

Ωραίο project^ αν είσαι άνεργος και πάσχεις απο αυπνίες,
όχι για να στηθεί σε πελάτη.

IMHO, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αποχωρήσετε.

finos
05-12-24, 13:34
Αν το συμβολαιο εγινε απο αποσταση και οχι με την φυσικη παρουσια ισχυει η υπαναχωρηση εντος 14 ημερων.

Αν ειχε διαβεβαιωση οτι θα παιξουν ολα οκ μπορει να τους πει οτι εδω υπαρχει ανεφικτοτητα γι αυτα που συμφωνηθηκαν και να ζητησει να φυγει αζημιως.

Για τα παραπανω που σου ειπα το μονο μου ερωτημα ειναι

Εγραψες οτι του εδωσαν κωδικους Volte

Αυτοι οι κωδικοι που μπαινουν?

Γιατι στο κινητο που εβαλε τη σιμ δεν εκανε κατι αλλο απλα την εβαλε και καλεσε.

Που και να μη μιλουσε με το backoffice δηλαδη.

Να πληρωσει και να φυγει αμεσα.

ΔΕΝ μου εδωσαν κωδικους VoLTE, ΔΕΝ υπαρχει κατι τετοιο , το ειπε απλα το backoffice στο μαγαζι πως "θα δωσουμε κωδικους VoLTE" και το μεταφερω για το αστειο της υπόθεσης

Ειχε διαβεβαίωση οτι θα δουλέψουν ολα , αλλα δεν ειχε γραπτη & τωρα που πηγε στο μαγαζι του λενε πως δεν ευθύνεται η εταιρια κ το μαγαζι για το δυκτιο του πελατη και πως δε μπορει να ξερει ενας υπάλληλος αν θα δουλέψει κ αν θα ειναι ή οχι σημβατο

στο μεσοδιάστημα το βαλανε στο μπαλκονι εχει σημα εκειμε ενα αναλογικο τηλεφωνο να υπαρχει γραμμη και ενα wifi για οτι μπορει να γινει με απλο ιντερνετ και το σταθερο εχει απειρα παράσιτα και διακοπες με robbotic voice και προς τις 2 πλευρες

Εκει που λες ποσο κατω παει ποια αυτη η εταιρια κανει κατι και σε αφηνει εκπληκτο

@ ADSLgr.com All rights reserved.