PDA

Επιστροφή στο Forum : Bufferbloat troubleshooting

dkateros
29-12-24, 13:53
Γεια σε όλους,

Πριν μερικούς μήνες πέρασα από Nova FTTH σε Cosmote. Ο λόγος ήταν κυρίως το ότι η πολυκατοικία στην οποία μένω εξυπηρετείται από το δίκτυο οπτικών ινών της Cosmote, αλλά και το ότι η Cosmote έχει λίγο καλύτερη φήμη ιδιαίτερα σε σχέση με pings προς κεντρική Ευρώπη.

Να σημειώσω ότι δεν είχα κανένα παράπονο από τη Nova και παρέμεινα στο δίκτυό της για πάνω από μια δεκαετία χρόνια χωρίς κανένα αξιοσημείωτο πρόβλημα.

Η σύνδεση με την Cosmote έγινε με ένα speedport 2 router. Η εμπειρία ήταν υποβαθμισμένη ακόμα και σε απλό browsing. Ξαναθυμήθηκα την ωραία παρέα σας και άρχισα να διαβάζω.

Το κλασικό ookla speedtest είχε κάποιες διακυμάνσεις, ακόμα και προς κοντινούς σε εμένα servers της Cosmote. Εκτός Cosmote, πχ GRNET η επίδοση ήταν στο 1/3 της ονομαστικής. Θυμάμαι ότι η Nova είχε σημαντικά καλύτερες επιδόσεις, παρόλο που δεν έπεφτα κατευθείαν στο δίκτυό της.

Το δε bufferbloat test της waveform μου έδινε ένα ωραιότατο D. Δυστυχώς δεν το είχα κάνει ποτέ με Nova για να έχω μέτρο σύγκρισης.

Σε κάθε περίπτωση και επειδή δεν μπορούσα να αφιερώσω πάρα πολύ χρόνο στο πρόβλημα η ζωή συνεχίστηκε και στο πίσω μέρος του μυαλού μου ξεκίνησα να επεξεργάζομαι την περίπτωση να αγοράσω κάποιο άλλο router.

Χθες αποφάσισα να ασχοληθώ και πήρα ένα τηλέφωνο στο 13888. Μετά από λίγο βρέθηκα να μιλάω με έναν εκπρόσωπο της τεχνικής υποστήριξης της Cosmote ο οποίος μου έκανε αναλυτικές ερωτήσεις για τη συνδεσμολογία από το router μέχρι τον υπολογιστή μου. Πρόκειται για CAT6 ethernet που πέρασε από την παλιά υποδομή τηλεφωνίας όταν μπήκε η οπτική που καταλήγει σε πριζάκι στο γραφείο από όπου φέυγει άλλο ethernet καλώδιο (CAT5) και φτάνει σε ένα 3COM Gigabit switch που μοιράζει δίκτυο σε διάφορες συσκευές.

Παρόλο που ο άνθρωπος δεν επέμεινε, αισθάνθηκα ότι θα ήθελε πάρα πολύ να δοκιμάσουμε και χωρίς το switch.

E, αφού κλείσαμε, με έπιασε κι εμένα η παράνοια και το έκανα. Καμία παράνοια. Το πρόβλημα ήταν εκεί. Απο εκείνη την ώρα έχω την καλύτερη εμπειρία οικιακού internet που έχω δει στη ζωή μου. H waveform δίνει ένα ωραίο B και έχω σταθερό ping για gaming <40ms με κεντρική Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα στο σπίτι παίζει browsing και Netflix. To ookla προς GRNET δίνει την ονομαστική, όσο δίνουν και οι servers της Cosmote.

Όσο και να έχουμε συνηθίσει το home networking σαν commodity που απλά δουλεύει, φαίνεται ότι οι αλληλεπιδράσεις διάφορων networking components μπορεί να έχουν απρόσμενο συνολικό αποτέλεσμα.

Thanks for coming to my TED talk :)

netblues
29-12-24, 13:58
Δεν βγαζει νοημα ολο αυτο που γραφεις. Ουτε η καλωδιωση ουτε ενα τυπικο switch μπορει να παιζει ρολο. Κατι αλλο ειναι, που προφανως το προσπερασες

TT_01
29-12-24, 14:01
Το B στο bufferbloat τεστ ειναι more or less χαλια.
Παρε ενα proper router με QoS η SQM cake και θα δεις αποτελεσματα ως προς την σωστη διαχειριση του bandwidth.

261083

261084

dkateros
29-12-24, 14:19
Δεν βγαζει νοημα ολο αυτο που γραφεις. Ουτε η καλωδιωση ουτε ενα τυπικο switch μπορει να παιζει ρολο. Κατι αλλο ειναι, που προφανως το προσπερασες

Ευχαριστώ για το μήνυμα. Μέχρι χθες θα σκεφτόμουν όπως εσύ. Πιθανότατα πιο ευγενικά και επιφυλακτικά, αλλά τελικά με την ίδια λογική.

Σήμερα με switch έχω αυτό

261085

και χωρίς switch αυτό

261086

netblues
29-12-24, 14:58
Μιας και λες 3com, μαλλον ειναι καποιων δεκαετιων. Χαλασμενο? Μπορει. Απλα τετοιες βλαβες ειναι σπανιες. Μπορει να φταιει ακομα και η καλωδιωση, μιας και τιποτε δεν ειναι managed (ή τουλαχοστον δεν το αναφερεις) ωστε να δεις πιθανα σφαλματα. Αλλαζεις switch, ριχνεις μπαλαντεζα καλωδιο δικτυου , και δοκιμαζεις επι μερους, μεχρι να εντοπισεις τι απο όλα ηταν.

Και τωρα που ξερεις οτι το προβλημα ειναι μεσα στο σπιτι, οι δοκιμες πρεπει να γινονται με ping και iperf μεταξυ υπολογιστων του lan, το internet παραμενει ασταθμητος παραγοντας που οδηγει ευκολα σε λαθος συμπερασματα.

dkateros
29-12-24, 18:12
Ευχαριστώ για τα tips!

Το ενδιαφέρον ήταν ότι με το router της Nova είχα μεν υψηλότερα pings, αλλά όχι ασταθή.

netblues
29-12-24, 18:49
Αρα αυτο που αλλαξε ηταν το router και κατ επεκατση η πορτα που μιλαγε στο 3com. Μαλλον εκει ειναι το προβλημα.

XLR8
01-02-25, 04:40
Επειδή αντιμετωπίζω ακριβώς υπ ίδιο θέμα τι εννοείς με το switch ? Την κονσόλα της Nintendo?

Moho
01-02-25, 09:03
Επειδή αντιμετωπίζω ακριβώς υπ ίδιο θέμα τι εννοείς με το switch ? Την κονσόλα της Nintendo?

Ελπίζω να κάνεις πλάκα, έτσι;

https://en.wikipedia.org/wiki/Network_switch

fadasma
01-02-25, 09:35
Κάποια switch έχουν QoS σε συγκεκριμένες πόρτες. Δοκίμασε να αλλάξεις πόρτα.

@ ADSLgr.com All rights reserved.